VIESTINTÄ. #Hävikkiviikko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIESTINTÄ. #Hävikkiviikko"

Transkriptio

1 VIESTINTÄ #Hävikkiviikko

2 VIESTINTÄMATERIAALI HÄVIKKIVIIKKO Kuluttajaliiton valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään neljättä kertaa viikolla 35 eli Tämä viestintämateriaali on tarkoitettu erityisesti teille Hävikkiviikon viestintäkumppaneille. Materiaaliin on koottu hävikkifaktoja sekä hävikin vähentämistä koskevia vinkkejä, joita voitte viestiä kampanjaviikon aikana omissa viestintäkanavissa, joko oman organisaation sisällä tai laajemmin kuluttajille. Materiaali on vapaasti muokattavissa. Materiaalin faktoja ja vinkkejä voi pilkkoa pienemmksi tietoiskuiksi tai laajentaa esimerkiksi artikkeleiksi! Toivomme, että viestiessänne hävikkifaktasta, liitätte mukaan käyttämämme lähdetiedon. Näin tiedossa säilyy uskottavuus ja huolehdimme, että viestintä käyttää yhdenmukaisesti samoja lukuja ja tietoja. Toivomme teidän kertovan meille, millaista viestintää tai muuta toimintaa olette suunnitelleet kampanjaviikolle. Otamme myös lämpimästä vastaan viikon jälkeen lyhyen yhteenvedon toiminnastanne sekä palautetta kampanjasta. Tieto kampanjan laajuudesta ja vaikuttavuudesta on tärkeää Kuluttajaliitolle ensi vuoden toteutuksen kannalta Kiitos panoksestanne kampanjaan, jonka avulla voimme yhdessä viestiä ruokahävikin vähentämisen puolesta ja lisätä ruoan arvostusta! Hävikkiviikon kotisivut löydät osoitteesta Sosiaalinen media Hävikkiviikko on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Löydät meidät Facebookista, Twitteristä sekä Instagramista! Kampanjatunnukset Viestiessäsi Hävikkiviikosta, käytä seuraavia tunnuksia, jotta viestit tavoittavat mahdollisimman laajan joukon kuluttajia! #hävikkiviikko #hävikkilupaus Hävikkiviikon toteuttamista rahoittaa maa-ja metsätalousministeriö.

3 VIESTINTÄVINKIT Kukin osallistuja voi soveltaa Hävikkiviikon materiaalia parhaaksi katsomallaan tavalla ja käyttää juuri sen verran aikaa tekemiseen kuin haluaa! Ohessa vinkkejä osallistumiseen! 1 MIN 10 MIN 1) Tee postaus valmiiksi kokoamistamme hävikkifaktoista tai vinkeistä Facebookissa tai Twitterissä. #hävikkiviikko 2) Ota hävikkiruoka-aiheinen kuva ja jaa se Instagramiin hastagilla #hävikkiviikko. Haasta työyhteisösi jäsenet vähentämään ruokahävikkiä! Järjestä kilpailu siitä, kuka onnistuu parhaiten minimoimaan oman hävikkinsä. Kerätkää viikon aikana yhteistilan seinälle vinkkejä hävikin vähentämisestä. #hävikkiviikko 4 H Kirjoita juttu tai artikkeli ruokahävikistä asiakaslehteen tai vastaavaan mediaan. Näkökulmaksi voit valita juuri omaa toimialaa tai tuotetta koskevan teeman. Jutun yhteydessä voit myös jakaa tähderuokaaiheisen reseptin!

4 VIESTINTÄFAKTAT Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 1300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä (FAO) Suomalaisten keittiöissä ruokaaineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa (MTT). Sitra on laskenut, että ottamalla tähdelounaskäytännön kaikkiin Suomen kouluihin voitaisiin säästää vuodessa kaksi miljoonaa ateriaa. Suomalainen heittää vuosittain noin 24 kiloa ruokaa roskiin. Tämä tarkoittaa noin 125 euron edestä hukkaan heitettyä ruokaa - ja rahaa. Määrä vastaa noin 6 % kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta (MTT). Yhteensä laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (MTT). Noin viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa jätteeksi (MTT). Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana hukkaan heittämänsä ruokaa vastaavalla summalla joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla (HSY). Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin prosenttia kulutetusta ruoasta (MTT). #hävikkiviikko Tiesitkö, että suomalaisissa kotitalouksissa vuosittain roskiin päätyvä ruokajäte vastaa keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä? (MTT)

5 KAUPASSA Opettele käyttämään kauppalistaa ja jatkojalostamaan tarkoin kotona olevat tähteet uudeksi ateriaksi. Poimi koriisi myös hassun muotoiset kasvikset ja hedelmät, etteivät ne jää pilaantumaan kaupan hyllyyn. Kaupassa -30% lappu kertoo tuotteen viimeisen myyntipäivän lähestyvän. Alennustarroilla varustettuja elintarvikkeita ostamalla vähennät ruokahävikkiä ja säästät selvää rahaa! Suunnittele useamman päivän ruoka-ostokset kerralla ja arvioi mahdollisimman tarkkaan menekki. Säästät aikaa, rahaa ja vältyt ruokahävikiltä! Suosi irtomyynnissä olevia tuotteita. Näin voit valita juuri oikean määrän ja kypsyysasteen. Tällöin syntyy myös vähemmän pakkausjätettä ja ruokahävikkiä! Osta valmiiksi kypsiä hedelmiä ja vihanneksia. Jos kuluttajat ostavat aina vain raakoja tuotteita, kauppa joutuu heittämään kaikkein täydellisimmät yksilöt roskiin!

6 JÄÄKAAPILLA Muista aistinvarainen arviointi. Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei tuoksu pilaantuneelta, maista pieni pala. Uskalla luottaa aisteihisi! Pistä pakastin hommiin! Pakastin antaa raakaaineille ja tähteille lisä-aikaa ja vähentää ruokahävikkiä. Kaikkein nopeimmin pilaantuvat tuoretuotteet kannattaa asetella jääkaapissa samalle hyllylle silmiesi korkeudelle, jotta ne eivät unohdu jääkaapin perälle. Pyri pitämään inventaariopäivä kerran viikossa, kun suunnittelet ruokalistaa. Käy läpi kuiva- ainekaappi, jääkaappi ja pakastin. Suunnittele tulevien päivien ruoat ensin vanhaksi menevien tuotteiden mukaan. Säilytä ruoat optimaalisissa lämpötiloissa hävikin välttämiseksi!

7 JÄÄKAAPILLA Ylijääneet keitetyt perunat ovat seuraavinakin päivinä kuin uuden veroisia, kun paistat ne rapeiksi pannulla. Niistä syntyy myös helposti espanjalainen munakas tai perunasalaatti. Panosta säilytysrasioiden laatuun! Suosi läpinäkyviä, ilmatiiviitä ja kestäviä rasioita. Läpinäkyvistä säilytysrasioista näet nopealla silmäyksellä mitä ruokaa sinulla on jääkaapissa. Pidä kuiva-ainekaappi ja jääkaappi hyvässä järjestyksessä. Sijoita aikaisemmin vanhentuvat tuotteet hyllyn etureunaan. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on tyhjä! Banaanipannukakut ovat tällä hetkellä suuri hitti! Soseuta ylikypsä banaani yhden kananmunan kanssa ja paista massasta miedolla lämmöllä paksuja pannukakkuja.

8 HELLAN ÄÄRESSÄ Oletko ajatellut, että viemäriin kaadettu valmis kahvi ja tee muodostavat ison osan ruokahävikistä? Tähteeksi jäänyt riisi kannattaa paistaa pannulla ja ylimääräinen kaurapuuro käyttää mehevään kauraleipään. Voit vähentää ruokahävikkiä mitoittamalla etukäteen esimerkiksi pastan tai riisin määrän ruokailijoiden mukaan. Varaa 75 g keittämätöntä pastaa ja 50 g keittämätöntä riisiä syöjää kohden. Nahistunutkin juures on täysin käyttökelpoinen esimerkiksi sosekeitossa. Keiton sekaan voi samalla kaapia tuorejuustopurkin loput tai viimeiset kermatilkat.

9 HELLAN ÄÄRESSÄ Muuntele reseptejä rohkeasti ja pyri hyödyntämään elintarvike kokonaisuudessaan, ennen kuin se hukkuu jääkaappiin ja menee pilalle. Pitsan tai pyttipannun teko ovat takuuvarmoja keinoja hyödyntää ylimääräinen liha, juusto, kasvikset ja kala. Nopeaa ja aina herkullista! Pidennä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöikää hilloamalla ne. Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset kuten porkkana, yrtit ja salaatti liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä.

10 RAVINTOLASSA Käytä lounaalla yhtä isoa lautasta erillisten salaatti- ja pääruokalautasten sijaan. Näin saat koottua sopivan kokoisen ja lautasmallin mukaisen annoksen. Suurikokoiset annokset voi jakaa ystävän kanssa. Hinta puolittuu ja ruokahävikki vähenee! Pyydä lautastähteet mukaan rasiaan ravintolasta lähtiessäsi. Voit nauttia ruoan esimerkiksi seuraavana päivänä lounaaksi! Haasta koulusi tai työpaikkasi mukaan vähentämään hävikkiä yhdessä ruokalassa! Saatte nopeasti näkyviä tuloksia. Kuuntele itseäsi! Mieti millainen nälkä sinulla juuri tänään on. Osta annos sen mukaan.

11 RAVINTOLASSA Tuntuuko, että ruokalassa, brunssilla tai buffetissa täytyy ladata lautaselle ruokaa koko rahan edestä? Muista, että kukaan ei hyödy ruoasta, joka menee syömättömänä roskiin lautaseltasi. Alkupalat toimivat hyvin pieneen nälkään tapaksien tapaan. Suurikokoiset annokset voi jakaa ystävän kanssa. Hinta puolittuu ja ruokahävikki vähenee! Ruokalassa syöty lounas on useimmille päivän ravitsevin ja monipuolisin ateria. Arvosta lounastasi- älä ruoki hukkaa!

12 JOUKKORUOKAILU Ammatillisessa oppilaitoksessa luvataan oppilaille ilmaiset perjantaikahvit, jos ruokahävikkimäärä viikossa pysyy tietyn rajan alapuolella (EkoCentria). Kun kouluissa on tarjolla uutta ruokaa, oppilaita opastetaan ensin maistamaan ja sitten hakemaan lisää (EkoCentria). Päiväkodit! Lapsen voi palkita tarralla tai leimalla, jos lautanen on syöty tyhjäksi (EkoCentria). Astianpalautukseen voi tehdä taulukon päivittäisestä ruokajätteen määrästä, joka on myös ilmoitettu hukkaan menneissä euroissa (EkoCentria).

13 PARASTA ENNEN VIIMEINEN KÄYTTÖPÄIVÄ Katso, haistele & maistele rohkeasti! Pidennä helposti pilaantuvan tuotteen säilytysaikaa kypsentämällä tai pakastamalla tuote! Parasta ennen päiväyksellä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Merkintä liittyy usein tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin. Tuote on usein käyttökelpoinen päiväyksen vanhennuttua, luota siis mieluummin omaan arvioosi tuotteen käyttökelpoisuudesta! Viimeinen käyttöpäivä merkintä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Merkintää käytetään hyvin nopeasti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen päiväys.

14 HÄVIKKI & KOIRAT Koiralle voit antaa tähteistä: -Maustamattomia lihatuotteita, kalaa (ruodotonta) ja mereneläviä raakana tai kypsennettynä -Maustamattomia maitotuotteita, esim. raejuustoa, piimää tai rahkaa -Keitettyä riisiä ja perunaa - Keitettyjä vihanneksia -Sisäelimiä Ethän anna: Kypsiä luita, avokadoa, suklaata, ksylitolia, sipulia tai valkosipulia, viinirypäleitä tai rusinoita, pullataikinaa, macadamiapähkinöitä, homeisia tai suolaisia ruokia, raakaa perunaa

15 HÄVIKKI & KISSAT Kissalle voi antaa Maustamattomia lihatuotteita, kalaa ja mereneläviä raakana tai kypsennettynä Sisäelimiä

16 HÄVIKKIHAASTE 1 #HÄVIKKILUPAUS Tee hävikkilupaus & osallistu some-kampanjaan! Mitä voisit tehdä jatkossa paremmin, jotta tuottaisit vähemmän ruokahävikkiä? #hävikkilupaus Tee hävikkilupauksesi ja osallistu some-kampanjaan #hävikkilupaus Jaa kuvasi Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä #hävikkilupaus

17 HÄVIKKIHAASTE 2 Mitä voisit tehdä jatkossa paremmin, jotta tuottaisit vähemmän ruokahävikkiä? HÄVIKKIÄ NOLLA-VIIKKO Osallistujat pyrkivät siihen, ettei Hävikkiviikolla mene yhtään syömäkelpoista ruokaa roskiin. #hävikkiviikko Viikon lopuksi keskustellaan viikon aikana ilmenneistä hävikin vähentämisen haasteista, hyödyistä ja huomioista.

18 HAASTE 3 Mistä sinun hävikkisi syntyy? #hävikkiviikko Kirjaa ylös roskiin tai biojätteisiin menevän ruoan määrä, poisheittämisen syy sekä arvio hukkaan heitetystä rahasummasta. Esim: banaani - ylikypsä; keitonloppu kattilassa kukaan ei jaksanut syödä; jogurttipurkki unohtunut jääkaapin pohjalle. Syiden kirjaaminen saa huomaamaan turhaa poisheittämistä!

19 SOMESSA #hävikkiviikko Hävikkiviikon sivuilta osoitteesta löytyy lisää viestintämateriaalia muun muassa valmiita somenostoja, joita voitte vapaasti hyödyntää!

20 YHTEYSTIEDOT OLE ROHKEASTI YHTEYDESSÄ MEIHIN! Hankekoordinaattori Eettisen kuluttamisen asiantuntija Jenni Vainioranta puh: Hankevastaava Elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Facebook: #hävikkiviikko #hävikkiviikko

Viestintämateriaali Hävikkiviikko 2015

Viestintämateriaali Hävikkiviikko 2015 Viestintämateriaali Hävikkiviikko 2015 Kuluttajaliiton valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään kolmatta kertaa viikolla 37 eli 7.-13.9.2015. Kiitos panoksestanne kampanjaan, jonka avulla voimme yhdessä

Lisätiedot

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. maanantai Faktaa ruokahävikistä Suomessa Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin joka vuosi. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Lisätiedot

11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI

11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI 11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI 1. Tarkista jääkaappisi lämpötila! Sen tulisi olla +2 -+6 ºC. Tavallisissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Huomaa, että jääkaapin

Lisätiedot

Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa

Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa Ruoantuotanto ja kulutus maailmassa on jakautunut hyvin epätasa arvoisesti. Länsimaissa tuotetaan ruokaa yli tarpeiden, kun taas kehittyvissä maissa ruoantuotanto

Lisätiedot

HÄVIKKIVIIKKO VIESTINTÄMATERIAALI

HÄVIKKIVIIKKO VIESTINTÄMATERIAALI HÄVIKKIVIIKKO VIESTINTÄMATERIAALI Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään toista kertaa viikolla 37 eli 8. 14.9.2014. Kiitos, että koette ruokahävikin vähentämisen ja ruoan arvostuksen lisäämisen tärkeäksi

Lisätiedot

K-ryhmän Hävikkitutkimus 2018

K-ryhmän Hävikkitutkimus 2018 K-ryhmän Hävikkitutkimus 2018 Tutkimuksen tiedot Tutkimuksen toteutus: K-ryhmän asiakkaat, K-Kylä asiakasyhteisö Tiedonkeruu: 22.-28.8.2018 Vastaajia: 738 Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Kristiina Seppä

Lisätiedot

K-RYHMÄN RUOKAHÄVIKKITUTKIMUS

K-RYHMÄN RUOKAHÄVIKKITUTKIMUS K-RYHMÄN RUOKAHÄVIKKITUTKIMUS 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA JA METODOLOGIA K-ryhmä kysyi ruokahävikkitutkimuksessaan K-Plussa-asiakkailtaan heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan ruokahävikistä. Tutkimus suoritettiin

Lisätiedot

PIKAOPAS KULUTTAJALLE

PIKAOPAS KULUTTAJALLE PIKAOPAS KULUTTAJALLE Tiedätkö, mistä ruokasi tulee? Suomessa syötävästä ruuasta noin 80 % on Suomessa valmistettua. Noin 65 % ruokamme raaka-aineesta on suomalaista. Elintarviketuotanto on maailmanlaajuista.

Lisätiedot

21.11.2015 Ekokokki-kurssi

21.11.2015 Ekokokki-kurssi RUOKAA TÄHTEISTÄ 21.11.2015 Ekokokki-kurssi KÄYTÄ TARKKAAN JA SÄILYTÄ OIKEIN Älä osta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa. Nykyisin monet kaupat ovat auki sunnuntaisinkin. Tutki jääkaappi ja ruokakaapit

Lisätiedot

Vähennä hävikkiä. Opetusaineisto kouluille

Vähennä hävikkiä. Opetusaineisto kouluille Vähennä hävikkiä Opetusaineisto kouluille Johdanto Jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin vuosittain noin 20-25 kiloa. Tämä on noin kuusi prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta. Ravintoloissa

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Kuru-hankkeen tiedotustilaisuus

Kuru-hankkeen tiedotustilaisuus Kuru-hankkeen tiedotustilaisuus 27.6.2013 Kauppakassista kaatopaikalle, ruokahävikki kotitalouksissa Kirsi Silvennoinen, Juha-Matti Katajajuuri & Marja Pinolehto MTT, Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Ilmastoseminaari 13.2.2013 Minna Partti, HSY

Ilmastoseminaari 13.2.2013 Minna Partti, HSY Ruokahävikki pieneksi, - ilmasto kiittää Ilmastoseminaari 13.2.2013 Minna Partti, HSY Foodspill 2010-2012 (MTT): Ruokahävikki elintarvikeketjussa N. 400 kotitaloutta > valtakunnallinen punnitustutkimus

Lisätiedot

Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Itä-Suomen yliopisto. Ovatko leipäjonot ratkaisu ruokahävikkiin?

Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Itä-Suomen yliopisto. Ovatko leipäjonot ratkaisu ruokahävikkiin? Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Itä-Suomen yliopisto Ovatko leipäjonot ratkaisu ruokahävikkiin? Keskeiset paradoksit 1. HUONO-OSAISUUS: Suomalaisten suuri enemmistö voi paremmin kuin koskaan Silti

Lisätiedot

Kotitalouksien osto- ja pakkausvalintojen yhteys kotitalouksien ruokahävikkiin

Kotitalouksien osto- ja pakkausvalintojen yhteys kotitalouksien ruokahävikkiin Kotitalouksien osto- ja pakkausvalintojen yhteys kotitalouksien ruokahävikkiin ECOPAF-hankkeen tiedotustilaisuus 16.5.2013 Juha-Matti Katajajuuri, MTT, juha-matti.katajajuuri@mtt.fi Hanna Hartikainen,

Lisätiedot

FOODSPILL - Ruokahävikin määrä ja vähentämiskeinot elintarvikeketjussa

FOODSPILL - Ruokahävikin määrä ja vähentämiskeinot elintarvikeketjussa FOODSPILL - Ruokahävikin määrä ja vähentämiskeinot elintarvikeketjussa KOTITALOUKSIEN RUOKAHÄVIKKI Juha-Matti Katajajuuri, Kirsi Silvennoinen, Noora Heikintalo, Hanna Hartikainen, Heta-Kaisa Koivupuro,

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Ateriapalvelutehtävät ammattityönä

Ateriapalvelutehtävät ammattityönä Ateriapalvelutehtävät ammattityönä Sisältö Elintarvikkeiden hankinta/-valinta Elintarvikehygienia Asiakkaan kanssa tai asiakkaan puolesta kaupassa käyminen, -ruoanvalmistus Ruokalistaideat Tuotteistaminen/hinnoittelu

Lisätiedot

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy Painonhallinnan perusteet. Painonhallinta onnistuu Painonhallinnan periaate on yksinkertainen: paino tippuu, jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Käytännössä onnistuminen vaatii suunnittelua ja sitoutumista

Lisätiedot

Ruokahävikin vähentäminen ravitsemispalveluissa

Ruokahävikin vähentäminen ravitsemispalveluissa Ruokahävikin vähentäminen ravitsemispalveluissa Ravintolafoorumi 2016 Kirsi Silvennoinen kirsi.silvennoinen@luke.fi @UglyFruitAndVeg Taustaa: Foodspill-tutkimus 2010 2012 Hankkeessa selvitettiin ruokahävikkiä

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset Muu Koulu/työ Vaatteet Hyvnvointi Vapaa-aika Ruoka Asuminen Seppälä

Lisätiedot

Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa

Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa Hanna Hartikainen, tutkija, Luke hanna.hartikainen@luke.fi Ruokahävikkitutkimus Suomessa Ensimmäinen ruokahävikkitutkimus

Lisätiedot

Lataa Karpin keittokirja - Katriina Luotonen. Lataa

Lataa Karpin keittokirja - Katriina Luotonen. Lataa Lataa Karpin keittokirja - Katriina Luotonen Lataa Kirjailija: Katriina Luotonen ISBN: 9789522200358 Sivumäärä: 356 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.73 Mb 300 ruokaohjetta vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot

Pallon parasta ruokaa

Pallon parasta ruokaa YHTEISTYÖSSÄ EKOLOGISEN JALANJÄLJEN PIENENTÄMISEKSI YMPÄRISTÖ- KASVATUS Pallon parasta ruokaa Vinkkejä ruuasta sinun ja maapallon parhaaksi Ruualla on merkitystä Joka päivä pitää syödä eikä ole sama, mitä

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Asiakastyytyväisyys koulut 1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Elisenvaaaran koulu 0 0% Elisenvaaran lukio 0 0% Kyrön koulu 0 0% Riihikosken koulu 96 100% Yläneen yhtenäiskoulu 0 0% 1/10 2. Ruuan maku Vastaajien

Lisätiedot

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin PERUSTELE VÄITTÄMÄT: Ympäristöystävällinen ruoka Ruokaa syödään päivittäin ja ruokavalinnoilla on suuri vaikutus ympäristöön. Tutustutaan erilaisiin tapoihin vähentää oman syömisen ympäristökuormitusta.

Lisätiedot

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari & KESTÄVÄ ARKI Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari 20.4.2018 OLEMME EDISTÄNEET KESTÄVÄÄ ARKEA JO 119 VUOTTA Välitämme tietoa ja tarjoamme ratkaisuja kohtuulliseen kulutukseen

Lisätiedot

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 I NNOSTUTA A N UUDESTA SO R MIRUO KAILU T UTUKSI Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 MITÄ ON SORMIRUOKAILU? Sormiruokailussa lapsen annetaan syödä itse Lapsi pääsee tutustumaan ruokaan kaikin aistein

Lisätiedot

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU Palveluksessanne 31.1.2014 2009 Tampereen Ateria KOUKUN HELMI Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa suurella sydämellä maukkaita aterioita

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK 14.2.2014 Ilmoitettu elintarvikehuoneisto Päiväkotien

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkalaisille helmikuussa 2017

Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkalaisille helmikuussa 2017 LIITE 2 Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkalaisille helmikuussa 2017 Muuramen kunnan ruokapalvelu Ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti Vastanneita 100 hlö Naisia 52, Miehiä 48 Vastanneet 1. Miehiä

Lisätiedot

RAVINTO 23.01.2010. Matti Lehtonen

RAVINTO 23.01.2010. Matti Lehtonen RAVINTO 23.01.2010 Ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus: Koulu / työ Koti - perhe Tunteet Minä kuva Ihminen Kaverit Fyysinen kuormitus / rytmitys Ravinto / nesteet Uni Kun kaikki ulkokehän n pallot ovat

Lisätiedot

Hollolan kunta. koulujen ja varhaiskasvatuksen. ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018

Hollolan kunta. koulujen ja varhaiskasvatuksen. ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018 Hollolan kunta koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018 Koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelun asiakaskyselyn toteutus ja tavoite Kyselyjen tavoitteena on osallistaa

Lisätiedot

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat suoritusta harjoituksissa

Lisätiedot

Ruoka-apuohjeesta. Parhaat käytännöt ruoka-aputoiminnassa Pirjo Korpela Evira

Ruoka-apuohjeesta. Parhaat käytännöt ruoka-aputoiminnassa Pirjo Korpela Evira Ruoka-apuohjeesta Parhaat käytännöt ruoka-aputoiminnassa Pirjo Korpela Evira Miksi ohje tehtiin? Hyväntekeväisyysjärjestöt valittivat, että ruokaapuun annetaan vähittäismyynnistä pääasiassa vain leipää

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat

Lisätiedot

Ruokajätteen. vähentäminen. Tiina Toivonen. Ekokokkikurssi 21.11.2015

Ruokajätteen. vähentäminen. Tiina Toivonen. Ekokokkikurssi 21.11.2015 Rukajätteen vähentäminen Tiina Tivnen Ekkkkikurssi 21.11.2015 Ravinnepankki rukahävikin ravinteet hyötykäyttöön hanke Tteutusaika: 2015-2016 Tavitteet: rukahävikin vähentäminen ja hyödyntäminen ravinteiden

Lisätiedot

Kappale 3. Hyvää ruokahalua!

Kappale 3. Hyvää ruokahalua! Kappale 3 Hyvää ruokahalua! Maija tekee ruokaa Maija Virtanen on keittiössä. Hän keittää spagettia. Pöydällä on 4 haarukkaa, veistä, lautasta ja lasia. Lattialla on neljä tuolia ja matto. Hellalla on kaksi

Lisätiedot

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 Poiminta kaikki vastaukset ovat mukana Taustamuuttujat Ikä 51-60 vuotta 1 1,89 % 61-70 vuotta 6 11,32 % 71-80 vuotta 8 15,09 % 81-90 vuotta 25 47,17

Lisätiedot

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ!

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Paikallista ruokaa julkisiin ruokapalveluihin - rahat omalle alueelle Yritysten kanssa tehty tuotekehitystyö ja sen merkitys Palvelujohtaja Paula Juvonen 15.9.2016 Arkea Oy

Lisätiedot

Koukun Helmen kotiateriapalvelu

Koukun Helmen kotiateriapalvelu Koukun Helmen kotiateriapalvelu Palveluksessanne! 2015 Tampereen Voimia Koukun Helmi Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa maukkaita aterioita kotiateriapalvelun asiakkaille.

Lisätiedot

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus 1 / 24 Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus Täydellisiähän emme ole, mutta pikkuisen paremmaksi on helppo tulla. Mieti nuoresi/perheesi viimeisintä viikkoa ja vastaa kuten asia

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

ZA6647. Flash Eurobarometer 425 (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6647. Flash Eurobarometer 425 (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA667 Flash Eurobarometer (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Attitudes towards food waste FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI, KOODI ON '99')

Lisätiedot

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? SELKOESITE 1 Sisällys Mitä pakkaus kertoo... 3 Elintarvikkeen nimi... 4 Mistä elintarvike on valmistettu... 5 Päiväysmerkinnät... 7 Mistä elintarvike on peräisin...

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa

Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa Salaatinkastikkeita Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa Salaatinkastikkeita Sitruunakastike ½ dl sitruunamehua 1,5 tl dijonin-sinappia ¼

Lisätiedot

PARHAAT KÄYTÄNNÖT RUOKA- APUTOIMINNASSA Identification of best practice models for enhanced food redistribution

PARHAAT KÄYTÄNNÖT RUOKA- APUTOIMINNASSA Identification of best practice models for enhanced food redistribution Ruoan uudelleenjakaminen PARHAAT KÄYTÄNNÖT RUOKA- APUTOIMINNASSA Identification of best practice models for enhanced food redistribution Kirsi Silvennoinen Natural Resources Institute Finland (Luke) 27.4.2016

Lisätiedot

Ruokaseikkailu alkaa! ALLE 1-VUOTIAAN RUOKAILU

Ruokaseikkailu alkaa! ALLE 1-VUOTIAAN RUOKAILU Ruokaseikkailu alkaa! ALLE 1-VUOTIAAN RUOKAILU Kärsivällisyys palkitaan Pienen lapsen ruokahalu vaihtelee. Kun lapsi nukkuu hyvin ja ulkoilee säännöllisesti, ruokakin yleensä maistuu. Uusien ruokien ja

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

Kappale 3. Hyvää ruokahalua!

Kappale 3. Hyvää ruokahalua! Kappale 3 Hyvää ruokahalua! Maija tekee ruokaa Maija Virtanen on keittiössä. Hän keittää spagettia. Pöydällä on neljä haarukkaa, veistä, lautasta ja lasia. Lattialla on neljä tuolia ja matto. Hellalla

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Ratkaisuja arkiruokaan

Ratkaisuja arkiruokaan Ratkaisuja arkiruokaan Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Esimerkkejä päivän aterioista

Esimerkkejä päivän aterioista Esimerkkejä päivän aterioista Tämän viikon päähuomio pidetään tietoisessa syömisessä ja kylläisyysviestien kuuntelussa. Näistä esimerkeistä voi kuitenkin jo hakea ideoita siihen, miten nälkä pysyisi muutaman

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

HÄVIKIN HALLINTA RUOKAPALVELUISSA - PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Nordic Food Waste: Food banks and food redistribution työpaja 27.5.

HÄVIKIN HALLINTA RUOKAPALVELUISSA - PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Nordic Food Waste: Food banks and food redistribution työpaja 27.5. HÄVIKIN HALLINTA RUOKAPALVELUISSA - PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Nordic Food Waste: Food banks and food redistribution työpaja 27.5.2016 Arkea Oy Arkea Oy tuottaa ruoka-, siivous-, turvallisuus- ja kiinteistönhoitopalveluja.

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ Jokaiseen ohjeeseen on merkattu rinnakkain naisen annos ja miehen annos. Naisen annos on vasemmalla ja sinisellä, miehen oikealla ja vihreällä. Ota tämä huomioon laittaessasi ruokaa.

Lisätiedot

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i 12+ IDEAA TERVEELLISEEN SYÖMISEEN EDULLISESTI 1. Suunnittele viikon ruoat etukäteet Tee viikkosuunnitelma uuden viikon alkaessa: minä päivinä ehdit laittamaan ruokaa, milloin ruoka pitää olla valmiina

Lisätiedot

Ammatti- ja Järjestölehdet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media

Ammatti- ja Järjestölehdet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media Ammatti- ja Järjestölehdet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media Aikakauslehtien Liitto, Ammatti- ja järjestölehtien tapaaminen Viestintä-Piritta Anne Lindfors @anne_lindfors 3.11.2015, Helsinki www.viestintapiritta.fi

Lisätiedot

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun 20 / 20 -seminaari 21.3.2013, Pro Luomu ja EkoCentria Ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson Koulu- ja päiväkotipalvelut Palmia catering-palvelut aulikki.johansson@palmia.fi

Lisätiedot

Ruoan kiertotalous-verkosto. Lähiruokafoorumi,

Ruoan kiertotalous-verkosto. Lähiruokafoorumi, Ruoan kiertotalous-verkosto Lähiruokafoorumi, 13.12.2017 5 tärkeää Sitrasta +1 erittäin tärkeä 1. Eduskunnan lahja 50-vuotiaalle Suomelle. 2. Riippumaton tulevaisuustalo: ennakoija, herättelijä, visionääri,

Lisätiedot

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 1 VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 2 VIIKKO 1 - Johdanto Tällä ensimmäisellä viikolla käymme läpi ravitsemuksen perusteet. Käymme läpi kolme perusravintoainetta. Niitä kutsutaan usein nimellä makroravinteet.

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

Kananmunamarkkinat ja ruokatrendit Kanaristeily Siipikarjaliitto. Saarnivaara, Pasi Kantar TNS Agri

Kananmunamarkkinat ja ruokatrendit Kanaristeily Siipikarjaliitto. Saarnivaara, Pasi Kantar TNS Agri Kananmunamarkkinat ja ruokatrendit Kanaristeily 2019 - Siipikarjaliitto Saarnivaara, Pasi 25.1.2019 Kantar TNS Agri Kananmunabarometri tammi-joulukuu 2018 (ennakko) Tammi-joulukuu TUOTANTO +2% KULUTUS

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

AMISTON KOULURUOKAILU

AMISTON KOULURUOKAILU AMISTON KOULURUOKAILU Amiston koulu-ja henkilöstöruokailusta vastaa Amiris Yksikön esimiehenä toimii Hannu Rantala AMIRIS-YKSIKÖN KAKSI TOIMIALUETTA Vastaamme opiskelijoiden ruokailusta. Vastaamme maksullisesta

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

Some, tapahtumat ja kumppanuudet. Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot

Some, tapahtumat ja kumppanuudet. Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot Some, tapahtumat ja kumppanuudet Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot Kohtaaminen verkossa Mikä on sosiaalinen media? Ostopolku inspiraatiopolku Kiinnostavin tarina ja vakuuttavin sisältö johtaa parhaisiin

Lisätiedot

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Aamiainen Banaaniletut 8 kananmunaa 4 kypsää banaania ripaus suolaa, kanelia tai kardemummaa halutessa 1 dl kaurahiutaleita paistamiseen 4 tl öljyä 4 porkkanaa tikuiksi

Lisätiedot

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon SELKOESITE 1 Sisällys Ruoka on ilomme... 3 Näin teet ruokaa turvallisesti... 4 Säilytä ruokia oikeassa lämpötilassa... 7 Ruoka-aineilla on eri säilyvyysajat...

Lisätiedot

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja.

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Oraksen soppavihko En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Miksi siis kukaan lukisi ruokaohjeitani? No juuri siksi! Jos minä osaan laittaa nämä ruuat, sitten osaa kyllä lähes kuka tahansa. Tässä vihkosessa

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä Aamiainen * älä lähde treeneihin ilman aamiaista * aamiainen vaikuttaa koko päivään Jos

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Asiakastyytyväisyys alakoulut, Kaulanperän koulu 1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Auvaisten koulu 0 0% Heikinsuon koulu 0 0% Karinaisten koulu 0 0% Kaulanperän koulu 32 96,97% Mustanojan koulu 1 3,03% 1/8

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä AAMIAINEN * ÄLÄ LÄHDE TREENEIHIN ILMAN AAMIAISTA * AAMIAINEN

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI

fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI iiviste IMPUKK ONDI Autenttista simpukan makua OSCAR Simpukkafondin maku on mieto, makea ja autenttinen kuin klassinen moules marinières. Helpompaa ja taloudellisempaa Fondia

Lisätiedot

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon SELKOESITE 1 Sisällys Ruoka on ilomme... 3 Näin teet ruokaa turvallisesti... 4 Säilytä ruokia oikeassa lämpötilassa... 7 Ruoka-aineilla on eri säilyvyysajat...

Lisätiedot

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Kasvikset voi jakaa karkeasti viiteen Värikkäät kasvikset sisältävät puolustuskykyä parantavia aineita. väriryhmään, joilla kullakin on oma tehtävä. Väreillä

Lisätiedot

Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely Tiina Rintanen

Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely Tiina Rintanen Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely 25.8.2018 Tiina Rintanen TAPIO 26.9.2018 2 Kampanjan tiedot Ajankohta viikko 41 (8.10-14.10.2018) Kampanja käynnistyy ma 8.10 klo 8.30 videon julkaisulla Hastag

Lisätiedot

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO KILPAILU- JA PELIREISSUT Lapin urheiluakatemia RAVINTO Rasvat edistävät urheilijan energiansaantia, palautumista, terveyttä ja kehitystä. Niukka rasvansaanti häiritsee hormonitoimintaa. Rasvoja saa mm.

Lisätiedot

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha 17.1.2017 Kajaani 1 Suomen Pakkausyhdistys ry Pakkausalan yhteistoimintajärjestö perustettu 1954 Toiminta-ajatus: pakkausalan toimintaedellytysten edistäminen

Lisätiedot

Älä heitä ruokaa roskiin

Älä heitä ruokaa roskiin Älä heitä ruokaa roskiin Opas kannattavaan ja ympäristöä säästävään suurkeittiötoimintaan KUVA: GETTYIMAGES Älä heitä ruokaa roskiin Opas kannattavaan ja ympäristöä säästävään suurkeittiötoimintaan ISBN

Lisätiedot

Ruokajätteen hinta julkishallinnolle ja kotitalouksille

Ruokajätteen hinta julkishallinnolle ja kotitalouksille From Waste to Traffic Fuel Ruokajätteen hinta julkishallinnolle ja kotitalouksille Esa Aro-Heinilä MTT p. 040 743 8328 esa.aro-heinila@mtt.fi Ruokajätteen hinta julkishallinnolle ja kotitalouksille ruokajäte

Lisätiedot

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Välipalat Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Kotitehtävien tarkistus Keskustele parisi kanssa Mitä mainoksia löysit? Mitä ne lupaavat? Pitävätkö lupaukset? Mitä tiedät..? Millainen on hyvä välipala?

Lisätiedot