Pallo kuuluu kaikille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pallo kuuluu kaikille"

Transkriptio

1 Lapset istuvat silmät suljettuina ikkunan ääressä ja keskittyvät ääniin, joita ulkoa kuuluu. Aikaa on runsaasti eikä kukaan puhu. Vasta kun lapset alkavat käydä levottomiksi, leikki lopetetaan. Mitä me kuulimme? Kaikesta havaitusta voidaan keskustella yhdessä. Vanhemmat lapset voivat ensin maalata kuulemiaan ääniä. e. Arvaile ääniä Kolmevuotiaille ja sitä vanhemmille Välineet: paperia, kalistin, marmorikuula, vettä pullossa, soittokello, kahisevaa foliota, saha, sakset ja kaikenlaisia jokapäiväisiä tavaroita. Yhden lapsen silmät sidotaan ja hän kääntyy poispäin. Toiset rapisuttavat paperia, kaatavat vettä astiasta toiseen, vierittävät marmorikuulaa lasin päällä jne. Lapsi, jonka silmät on sidottu, yrittää arvata, mistä ääni on lähtöisin. Äänet voidaan myös rajata, esimerkiksi: lastenhuoneen, keittiön, kylpyhuoneen ääniä. Lapsi voi edelleen koettaa arvata, mistä suunnasta ääni tulee. f. Äänirasia Välineet: wc-paperi- ja talouspaperipahvirullia, eri värisiä paperinpaloja, liimaa, foliota, pahvia kanneksi, nappeja, hiekkaa, lasikuulia, jyviä. Pahvirulliin liimataan foliota tai eri värisiä paperinpaloja koristeeksi ja ne täytetään hiekalla, jyvillä tai muulla vastaavalla. Kansi laitetaan päälle ja liimataan kiinni. Jos aina kaksi rullaa täytetään samalla aineksella, joista tulee samanlainen ääni, saadaan aikaan äänimuistipeli. g. Paljasjalkapolku, taikalaatikko ja kosketusseinä Kaikenikäisille lapsille Välineet: aaltopahvia, olkia, turvetta, pikkukiviä, hiekkaa, sammalta, sulkia, savea (muovaillaan savilevyjä, pehmitetään ne ja pakataan muovipussiin), korkkeja, metallilevyjä, nahkaa, keinoruohoa tai karhea ovimatto esimerkiksi sisalhampusta, vanua tai pehmeää turkista, narua, kankaita, hiekkapaperia Kenkälaatikoita, alumiinifoliota tai hologrammifoliota. Materiaalit laitetaan mataliin laatikoihin tai vateihin, jotka asetetaan peräkkäin tai eri puolille huonetta.

2 Lapset ottavat kengät ja sukat jalastaan ja astuvat laatikoihin. Miltä se tuntuu? Missä laatikossa tuntuu mukavimmalta? Kuljettaa ja luottaa Lapsi voi kulkea erilaisilla alustoilla silmät suljettuina. Aikuinen kuljettaa häntä. Lapsi keskittyy täysin ja kokonaan siihen, miltä jalkapohjissa tuntuu ja yrittää arvata, minkä päällä hän seisoo ja kävelee. Sitten vaihdetaan rooleja. Materiaaleja voi laittaa myös pieniin kenkälaatikoihin. Kanteen leikataan aukko. Siitä ei pidä tehdä liian suurta, jotta laatikon sisältö ei näy. Miltä tämä tuntuu? Onko se miellyttävää, kovaa, pehmeää, karheaa, kylmää vai lämmintä? Taikalaatikot voidaan asetella eri puolille asuntoa tai luokkaa ja vaihtaa sisältöä silloin tällöin, jotta jännittävyys säilyy. Kenkälaatikot voidaan koristella kauniisti esimerkiksi foliolla tai hologrammifoliolla (saatavana askartelukaupoista). Haluttaessa materiaaleja voidaan myös liimata suurille pahveille ja ripustaa seinälle. Lapset voivat joka kerran kosketusseinän ohi mennessään kosketella eri materiaaleja. Tässäkin suljetaan silmät ja koetetaan arvata. h. Sateenkaari huoneessa Kaikenikäisille lapsille Tarvitaan lasinen tai muovinen prisma (saatavana lelukaupoista). Kun se ripustetaan ikkunaan tai asetetaan ikkunalaudalle, se näyttää valon värikkyyden. Lapset saavat itse huomata, että huoneessa on sateenkaari. Mistä se tulee? Miten tämä on mahdollista? Auringonsäteet hajaantuvat prismassa spektriksi. Myös luonnossa valon hajaantumisen voi nähdä veden pinnassa. Sateenkaari näyttää samat värit suurena kaarena. Maalataan sateenkaari ja sekoitetaan siihen tarvittavat värit itse. Mitä värejä sateenkaaressa on? Asiatietoa aikuisille (mm. wikipediasta): Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän optinen ilmiö. Se syntyy, kun valo taittuu pisaran etupinnasta, heijastuu pisaran takapinnasta ja taittuu jälleen pisaran etupinnasta. Koska vesipisara on dispersiivinen, valkoinen valo hajoaa väreiksi muodostaen sateenkaaren. Pääsateenkaaressa värien järjestys ulkoreunasta sisään on punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja violetti. Varsinaisen sateenkaaren ulkopuolella nähdään joskus sivusateenkaari, jonka värien järjestys on valon heijastumisen vuoksi päinvastainen. Sateenkaaren värit vaihtuvat toisiksi ilman tarkkaa rajapintaa. Värien lukumäärä sateenkaaressa riippuu värien havainnoimisesta. Ihminen saattaa nähdä eri aaltopituudet erilaisina väreinä.

3 2.4. Herkistymisleikkejä a. Pikku koppakuoriainen Leikki lapsiryhmille tai vanhemmille lapsen/lasten kanssa Kolmevuotiaille ja sitä vanhemmille Pienen pieni kuoriainen lattialla tallustaa ihmeissänsä maailmaansa valppain silmin tarkastaa. Samassa jo selällänsä jalkojansa heiluttaa. Älä itke ollenkaan, minä tulen auttamaan. Yksi lapsista leikkii koppakuoriaista ja ryömii nelinkontin, kunnes sanotaan samassa jo selällänsä jalkojansa heiluttaa. Lapsi kierähtää selälleen ja sätkyttelee käsillään ja jaloillaan avuttomana. Joku lapsista kiirehtii hänen avukseen ja kääntää hänet taas jaloilleen. Niin tehdessään hän sanoo: Älä itke ollenkaan, minä tulen auttamaan. Tämän leikin avulla lapset herkistyvät huomaamaan kaikkein pienimpienkin elollisten tarpeita. Kaikilla lapsilla on myötäsyntyinen tarve auttaa heikompia. Koppakuoriasia ja muita pieniä otuksia voidaan tarkkailla myös kävelyllä metsässä ja tarvittaessa auttaa niitä. Yhdessä voidaan pelastaa mehiläinen lammikosta, viedä hämähäkki puutarhaan ja laskea se vapaaksi, päästää ikkunassa räpistelevä perhonen ulos jne. Jatkoa: Koppakuoriaisleikkiä leikitään pohjustuksena seuraavalle keskustelulle lasten kanssa. Lapset saavat itse kokea, miten hyvältä tuntuu, kun joku tulee heidän luokseen ja sanoo: Älä itke ollenkaan, minä tulen auttamaan. Se lohduttaa. Koppakuoriainen on kiepsahtanut selälleen eikä pääse omin voimin jaloilleen. Se tarvitsee meidän apuamme. Keskustelu 1. Kuka on joskus auttanut jotakuta? 2. Milloin me itse tarvitsemme toisten apua? 3. Miten/milloin voin auttaa pienempiä sisaruksiani? 4. Mitä hän osaa tehdä jo itse?

4 5. Missä minä voin olla avuksi? 6. Kuka lapsiryhmässä tarvitsee joskus isompien apua? 7. Saanko apua silloin kun tarvitsen? Kuka auttaa minua? b. Yhdessä olemme vahvoja Viisi sormea tässä seisoo kysymässä kuka omenan nostaakaan? Yksi: en minä ainakaan, toinen: se on liian painava, kolmas ei jaksa muutenkaan, neljäs ei kykene ollenkaan. Viides viimein oivaltaa: yhdessä sen ylös saa! Tätä sormileikkiä voidaan leikkiä myös roolileikkinä, kun lapsia on vähintään kuusi. Yksi lapsista leikkii omenaa ja kiertyy kerälle. Omena lojuu lattialla ja lapset yrittävät nostaa sitä. Vain yhdessä he kykenevät nostamaan painavan omenan. Niin tehdessään lapset lausuvat yllä olevaa lorua. Omenalapsi nauttii siitä, että toverit kantavat häntä Projekti: Nukketeatteri laatikossa Pahvilaatikkoteatteri Neljävuotiaille ja sitä vanhemmille Tarvikkeet: suuri pahvilaatikko (näyttämö), paperirullia (näyttämökuvat), vesivärejä, sivellin, liimaa, sakset, veitsi, kangaspaloja (esirippu), eri värisiä paperiarkkeja (mustaa, ruskeaa, vihreää, keltaista, harmaata, vaaleanruskeaa, ihon väristä), turkispaloja, sulkia (hahmoihin), eri kokoisia liikkuvia silmiä (saatavana askartelukaupoista), liittimiä, jokaista hahmoa varten noin 25 cm pitkä keppi. Kertomuksen hahmoista tehdään kaksiulotteiset nivelnuket. Ne voidaan valmistaa mallipiirrosten mukaan. Lapset voivat piirtää hahmot myös itse ja tehdä kukin oman yksilöllisen mallinsa. Pahvilaatikosta tulee teatterin näyttämö (kuva 1). Yksi laatikon sivuista leikataan auki. Sivuseiniin leikataan vaot paperirullia varten. Paperirulliin on maalattu erilaisia taustakuvia (kuva 2). Niitä voidaan esityksen aikana kelata kuin filmirullia. Lapset saavat maalata ja koristella pahvilaatikon ja näyttämökuvat oman mielikuvituksensa mukaan.

5 Kuva 1 Pahvilaatikon muokkaaminen. Sivussa olevat vaot tehdään paperirullan korkuisiksi. Ne on hyvä sijoittaa niin lähelle takaseinää kuin mahdollista. Kuva 2 Paperirullaan maalataan eri kohtauksien maisemat, ja ne vedetään näyttämön sivuilla olevien vakojen läpi. Ne muodostavat näytelmän kulissit ja vaihtuvat jokaisen kohtauksen myötä. Pienemmille lapsille saattaa riittää vain yksi niittykuva. a. Tarinaa syvennetään Kertomuksen teksti ja sisältö painuvat lapsen mieleen sitä luettaessa ja kerrottaessa. Lasten kanssa keskustellaan tunteista, joita tarina herättää. Lapset saavat kertoa omista kokemuksistaan. Jos kotona tai ryhmässä halutaan ennalta valmistelematta näytellä kertomusta, voidaan käyttää lasten omia tai päiväkodin pehmoleluja. Niiden avulla lapset voivat näytellä tarinan omin sanoin. Näyttämötarvikkeiksi riittää pallo ja pala vihreää kangasta niityksi. Hieman ujot ja arat lapset puhuvat mielellään välikäden tässä pehmolelun kautta. Lopuksi lapset voivat ottaa itse näytelmän hahmojen roolit. b. Roolileikki Näytelmän hahmotja työstetään vielä kerran. Kaikki lapset saavat käyttäytyä niin kuin Roope, niin kuin Hemmo Hiiri, Maikki Mustarastas jne. Jokainen eläytyy jokaiseen rooliin ja päättää vasta sitten, mitä hahmoa hän haluaa näytellä. Sitä varten keskustellaan vielä kerran jokaisesta hahmosta. Harjoitus: Lapset liikkuvat huoneessa ja näyttelevät ohjaajan huudon mukaan kutakin roolia. Sipi Siili pelkää Roopea. Kaikki lapset eläytyvät siilin osaan ja näyttävät, miten he pelkäävät. Maikki Mustarastas kiukustuu ja motkottaa jne.

6 c. Hahmojen valmistus Malli I Maikki Mustarastas Tarvikkeet: mustaa ja keltaista pahvia, kaksi liikkuvaa silmää, kaksi liitintä, mustia sulkia, 25 cm pituinen keppi Malli II Santtu Sammakko Tarvikkeet: vihreää ja keltaista pahvia, kaksi liitintä, kaksi liikkuvaa silmää, 25 cm pituinen keppi Malli III Roope Tarvikkeet: ruskeaa, mustaa ja ihon väristä pahvia, kolme liitintä, kaksi liikkuvaa silmää, 25 cm pituinen keppi

7 Malli IV Sipi Siili Tarvikkeet: vaaleanruskeaa, tummanruskeaa ja mustaa pahvia, kaksi liitintä, kaksi liikkuvaa silmää, 25 cm pituinen keppi Malli V Hemmo Hiiri Tarvikkeet: harmaata ja ihon väristä pahvia, kolme liitintä, mustaa villalankaa, kaksi liikkuvaa silmää, vähän harmaata nukkakangasta, cm pituinen keppi Malli VI Molli Myyrä Tarvikkeet: mustaa, punaista ja ihon väristä pahvia, kolme liitintä, kaksi liikkuvaa silmää, 25 cm pituinen keppi Kertomuksen eläinhahmoista tehdään kaksiulotteiset nivelnuket. Hahmojen osat leikataan eri värisistä pahveista (katso mallit I VI). Hahmoista tehdään sen kokoiset, että ne sopivat pahvilaatikosta tehtyyn teatteriin. Eläinten raajat kiinnitetään vartaloon liittimillä. Reikien tekemiseen on parasta käyttää reikäpihtejä, jotta raajat liikkuvat helposti. Vaihtoehtoisesti raajat voidaan myös liimata kiinni.

8 Mustarastas voidaan koristella sulin, muut eläimet harmain ja ruskein turkiskappalein. Silmät, viiksikarvat ja nenänpäät voidaan leikata eri värisistä papereista ja antaa siten jokaiselle eläimelle omanlaisensa ilme. Mallia voi ottaa kirjasta. Hahmot kiinnitetään cm pituisiin keppeihin. d. Esitys Kuva 3 Hahmot liimataan askarteluliimalla kiinni keppeihin (ks. kuva 3). Teatteriesitystä ohjataan näyttämön yläpuolelta. Esirippu ylös, näytäntö alkaa! Teksti, piirrokset ja valokuva: Carmen Medini Suomennos Heli von Bruun

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa!

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa! Sisällys 2 Esipuhe 3 Kirja minusta! 9 Hengittäminen vahvistaa! 11 Näytä minulle, miten sinä voit! 13 Roolileikkiä eläinhahmoilla

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA Moi! Puun käyttäminen on hyväksi luonnolle Me olemme Niksi ja Nikkari ja meidän mielestä on mahtavaa rakennella asioita puusta. Yleensä tiedämme täsmälleen,

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me.

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me. Viimeinen Nimim. TAMA Äiti ei viivy kauan. Sanat ovat samat joka kerta. Muista kaikki. Muuta ei tarvitse sanoa. He ovat opetelleet kaiken ulkoa. Kerranneet. Puhuneet loppuun. Lapsi katsoo häntä. Ei hymyile.

Lisätiedot

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen Marjo Kankkonen Anna Suutarla Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on tuottanut MLL:n Joka kodin

Lisätiedot

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA Raision Kaupunki 1/2008 JOHDANTO... 3 ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA PIENTEN RYHMISSÄ... 4 JOHDANTO... 5 VARHAINEN VUOROVAIKUTUS... 6 KIELEN KEHITYS...

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

LEIKKIVIHKO. Liikuntaleikkejä koululaisille

LEIKKIVIHKO. Liikuntaleikkejä koululaisille LEIKKIVIHKO Liikuntaleikkejä koululaisille Hanna Vuorinen TUKEVA2-hanke Kevät 2012 Tämä leikkivihko on yksi osa TUKEVA2-hankkeen toimintaa Luoteis-Lapin aluepilotissa, ja on syntynyt työskentelystä 2.

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun

ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun Nimi ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun 1 ESKO- tehtävät (esiopetuksesta kouluun) on osa OPETUSHALLITUKSEN RAHOITTA- MAA KEHITTÄMISHANKETTA, jossa tavoitteena on MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE Sanna Vara KULJETUSHARJOITTEITA Formula-ajot Kuljetetaan palloa ja harjoitellaan pysäyttämistä. Toimintamuoto: Perustaitojen harjoittelu Liikuntataidot: Käveleminen,

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Pallopelejä ja pelisovelluksia

Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Pallopelejä ja pelisovelluksia www.kll.fi Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Koulun liikuntakerhovihko on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa Rikosseuraamusalan käsikirjoja 2 / 2007 PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHELEIRIOPPAAN TARKOITUS 3 2. PERHELEIRIN JÄRJESTÄMINEN 4 3. VASTUULLINEN VANHEMMUUS PERHELEIRI

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Mitä on hyvä valmentaminen?

Mitä on hyvä valmentaminen? Mitä on hyvä valmentaminen? Valmentajan tulisi tarkastella toimintaansa suhteessa kysymykseen mitä on hyvä valmentaminen? mahdollisimman usein. Toinen mielenkiintoinen ja tärkeä asia pohdittavaksi on kysymys

Lisätiedot

HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA

HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA Lasten päivähoito Oppaita ja työkirjoja 2008:3 1 HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALIVIRASTO HELSINGFORS STAD SOCIALVERKET CITY OF HELSINKI

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

- Troi. Seikkailuroolipeli löytöretkeilijöistä Astraterran ihmeellisessä maailmassa. Tigera. - Batrotus. Mercus Melkior

- Troi. Seikkailuroolipeli löytöretkeilijöistä Astraterran ihmeellisessä maailmassa. Tigera. - Batrotus. Mercus Melkior Seikkailuroolipeli löytöretkeilijöistä Astraterran ihmeellisessä maailmassa Onnea omille löytöretkillesi hyvä ystävä! Toivottavasti muistiinpanoistamme on sinulle hyötyä löytöretkilläsi ja löydät etsimäsi.

Lisätiedot

Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi. Päivitetty: 19.11.07

Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi. Päivitetty: 19.11.07 METSÄ VASTAA HARJOITUKSIA OPPIAINEITTAIN FYSIIKKA JA KEMIA Metsävastaan luontoon ja ympäristöön liittyvien kemiantehtävien laatija on FM Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi,

Lisätiedot

Perhehoito on lahja arjelle

Perhehoito on lahja arjelle Perhehoito on lahja arjelle Päivi Soikkeli osaa olla oma itsensä kehitysvammaisten kanssa. Hän ei ole koskaan joutunut luopumaan mistään sen takia, että hänellä on suuri perhe. Perhehoitajana toimiminen

Lisätiedot