GREEN ZONE PELIN TARKOITUS:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "GREEN ZONE PELIN TARKOITUS:"

Transkriptio

1 GREEN ZONE PELIN TARKOITUS: Olet tutkija, joka on palkattu tutustumaan uusiutuvien energioiden käyttötapoihin ympäri maailmaa. Pelilaudalla on 30 pelimerkkiä, joista seitsemän on huutomerkkiä eli seitsemän raportin osaa, joissa tietoiskua uusiutuvista energianlähteistä. Muut pelimerkit liittyvät vihreisiin polttoaineisiin ja ne ovat bioetanoli, biodiesel, öljy, polkupyörä ja vety. Vuonna 2007 EU on sopinut ns tavoitteet, joiden yhtenä osana pyritään kasvattamaan uusiutuvien energialähteiden osuus 20 %:iin EU:n energian loppukulutuksesta vuoteen 2020 mennessä. Keskimäärin tämä tarkoittaa 13 %- yksikön lisäystä uusiutuvien energioiden osuuteen jokaisessa EU maassa vuosien aikana. Tämän lisäksi tavoitteissa pyritään lisäämään biopolttoaineiden osuus 10 %:iin liikenteen polttoaineista. Pelin tarkoituksena on siis kiertää maapallo ympäri ja kerätä kaikki pelinappulat laudalta. Voittaja on se, jolla on pelin lopussa eniten rahaa. Peliaika n minuuttia ja pelaajia voi olla 2 5 henkilöä kerrallaan. ENNEN PELIN ALKUA käännetään pyöreiden pahvikiekkojen kuvaton puoli ylöspäin, ja ne sekoitetaan hyvin. Sitten ne asetetaan pelilaudan punaisille ympyröille sokeasti siten, että pelinappulat sekoittuvat. Jokainen pelaaja valitsee mieleisensä pelikeilan ja sijoittaa sen Helsinkiin. Kukin pelaaja saa kassasta 3 kpl 100 euron seteleitä. MAATIE on valkoinen mustin pistein. Ellei pelaaja halua tai voi maksaa, hän siirtää pelikeilaansa niin monta mustaa pistettä eteenpäin kuin nopan silmäluku osoittaa. MERITIE on vaaleansininen tummansinisin pistein. Pelaajan on maksettava kahden punaisen ympyrän välisestä merimatkasta 100 euroa ja siirrettävä pelikeilaansa niin monta sinistä pistettä eteenpäin kuin nopanheitto näyttää. Lentoreitti on piirretty punaisin viivoin. Pelaajan on maksettava kahden punaisen ympyrän välisestä lentomatkasta 300 euroaja siirrettävä pelikeilaansa noppaa heittämättä. Lento Amerikkaan 400 euroa.

2 Pelilaudassa on monta punaista ympyrää, joihin ei pääse meri- eikä lentoteitse vaan ainoastaan maateitse. Jokainen pelaaja saa vapaasti valita haluamansa reitin. Punaiseen ympyrään voi aina halutessa pysähtyä tarvitsematta käyttää kaikkia nopanheiton osoittamia silmiä. Saavuttaessa punaiseen ympyrään saa pelaaja saman pelivuoron aikana lunastaa tässä ympyrässä olevan pahvikiekon 100 eurolla. Ellei pelaaja halua tai voi maksaa, hänen on odotettava kunnes hänen nopanheitolla onnistuu saada 4,5 tai 6. Kun pahvikiekko on maksettu sen saa kääntää. Jos pahvikiekko on: Polkupyörä. (5 kpl) Polkupyörä on ekologinen kulkuväline, joka ei lisää hiilidioksidi eikä muitakaan päästöjä. Ne kerätään ja lasketaan lopuksi. Öljy. ( 7 kpl) Pelinappulassa lukee öljy. Kassa maksaa siitä 300 euroa. Biodiesel. (5 kpl) Pelinappulassa lukee BD. Kassa maksaa siitä 500 euroa. Bioetanoli. (5 kpl) Pelinappulassa lukee BE. Kassa maksaa siitä 500 euroa. Vety (1 kpl) Pelinappulassa lukee vety. Kassa maksaa siitä 1000 euroa. HUUTOMERKIT (7 kpl): Mustahuutomerkki on öljyloppumispaniikki: Worldwatch instituutin vuosittainen maailman tila raportti on ilmestynyt. Siinä arvioidaan öljyvarojen loppuvan lähivuosina. Öljystä maksetaan yhden vuoron ajan tuplahinta, jonka jälkeen öljystä ei makseta enää mitään seuraavilla kierroksilla. Vihreä huutomerkki on levä bonus: Uusi keksintö. Japanissa on onnistuttu tuottamaan biodieseliä levästä. Aloitetaan pilotti-ohjelma, jonka tarkoituksena on selvittää levädieselin teollisen tuotannon mahdollisuudet. Hankkeeseen etsitään yhteistyökumppaneiksi yrityksiä ja tutkijoita. Ensimmäisenä Tokioon matkannut saa 500 euron palkkion pilotti-projektiin osallistumisesta. Sininen huutomerkki eli vetyä peliin bonus: Uusi kokeiluvaiheessa oleva keksintö. Vedestä saadaan sähköisesti hajottamalla vety- ja happikaasua, joista vetyä käytetään polttoaineena mm. autoissa. Kokeeseen osallistumalla saat ylimääräisen heittovuoron tai 200 euroa rahaa.

3 Oranssi huutomerkki eli oranki miinus: Öljy-yhtiö on joutunut raivaamaan orankien asuinympäristöä tuotantonsa takaamiseksi. Kallis imagon kohotuskampanja nostaa biodieselin hintaa yhden vuoron ajaksi. Yrityksen on parannettava tapojaan ja kohennettava imagoaan, joten tutkijana saat kassasta 100 epäkohdan havaitsemisen johdosta. Valkoinen huutomerkki / Biokaasumerkki : Ämmässuon kaatopaikalla on otettu käyttöön uusi biokaasuvoimala toukokuussa Ämmässuon voimala on yksi Euroopan suurimmista (ja Pohjolan suurin) kaatopaikkakaasun hyötylaitoksista, ja se pystyy hyödyntämään kaiken kaatopaikalla kerättävän kaatopaikkakaasun. Biokaasu syntyy eloperäisen aineksen hajotessa hapettomissa olosuhteissa. Koostumukseltaan se on maakaasun kaltainen, pääasiassa metaania (CH 4 ) ja hiilidioksidia (CO 2 ). Koska tähän uusiutuvan energian hyödyntämiseen olisi pystynyt tutustumaan ilman matkaamista, sakotetaan KAIKKIA tutkijoita turhasta matkustamisesta nykyisen sijaintinsa perusteella. Mikäli tutkija on Euroopassa tai Venäjällä, joutuu hän maksamaan sakkoja 200 euroa. Mikäli tutkija on Aasiassa, Lähi-Idässä tai Afrikassa, joutuu hän maksamaan 300 euroa sakkoja. Mikäli tutkija on Amerikoissa tai Australiassa, joutuu hän maksamaan sakkoja 400 euroa. Keltainen huutomerkki: Varauksensiirto kinetiikkaan perustuva teknologiaa voidaan käyttää hyväksi valmistettaessa erivärisiä aurinkopaneeleita. Uuden tuotantomenetelmän johdosta aurinkoenergiasta tulee varteenotettava kilpailija jopa fossiilisten polttoaineiden kanssa. Raportoit asiasta ja ympäristöjärjestöt palkitsevat sinut 400 euron arvoisella Maan Ystävä -palkinnolla. Punainen huutomerkki : Säteilyvaara!!! Ydinvoimaloiden käyttämää radioaktiivista polttoainetta (tritium ja uraani) pääsee vahingossa leviämään paikalliseen vedenjakeluun. Joudut säteilyhoitoon yhden heittovuoron ajaksi ja saat kassasta 500 säteilylle altistumisesta. Kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin paikkakuntiin: TANSKA Pelaaja, joka saapuu Tanskaan. Tanska on maailman johtava maa tuulienergian hyödyntämisessä: maan energiantarpeesta 20 % katetaan tuulivoimalla. Tuulienergia on tuulen liike-energian muuttamista sähköksi. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, joka on peräisin Auringon säteilystä. Tuulienergian ansioista saat jatkaa matkaasi ja heittää uudelleen..

4 REYAJAVIK Geoterminen energia on maankuoreen johtuvaa energiaa, joka syntyy maan sisuksissa radioaktiivisten aineiden hajoamisesta. Sitä käytetään sähkön tuotannossa ja lämmityksessä. Maalämpö on geotermistä energiaa. Tätä uusiutuvaa energia/lämpömuotoa voidaan hyödyntää vain tuliperäisillä alueilla, kuten Islannissa. Jos nostat Reykjavikissa polkupyörän, hyödynnät tätä uusiutuvan energian muotoa ja saat matkustaa merimatkan pois Reykjavikista ilmaiseksi. BORNEO Jos nostat Borneossa palmuöljy-polttoaineen, menetät 1000 euroa terroritekojen seurauksena. MEXICO Meksikonlahti: öljylauttaonnettomuus. Suuret öljypäästöt aiheuttavat laajamittaisia ekologisia katastrofeja. Jäät auttamaan öljyn putsaustöissä, kunnes onnistut heittämään nopalla luvut 1 tai 2. BRASILIA Manaus: Brasilia on maailman suurimpia bioetanolin tuottajia luvulla Brasilia aloitti bioetanolin valmistuksen sokeriruosta. Bioetanoli ei automaattisesti ole kestävän kehityksen mukaista. Osa bioetanolin tuotannosta voidaan kritisoida ruokatuotteiden käyttämistä polttoainetuotantoon. Mikäli nostat bioetanolin Manauksesta, saat siitä tuplahinnan, koska sitä tuotetaan paikallisesti niin paljon. MOJAVE AAVIKKO - Kalifornia: Maailman suurin aurinkoenergia voimalaitos. Aurinkoenergialla tarkoitetaan auringon säteilemää lämpö- ja valoenergiaa. Aurinkoenergia on uusiutuvaa energiaa ja sen tuotannosta syntyy päästöjä ja jätettä vain laitteiden valmistuksessa ja kierrätyksessä. Aurinkoenergian voimalla saat uuden heittovuoron. ITAIPUN VESIVOIMALAITOS, Brasilia/Paraguai: Maailman toisiksi suurin vesivoimala on Brasilian ja Paraguain yhteinen Paranájoessa sijaitseva Itaipún voimala. Vesivoima on veden liikkeen muuntamista johonkin ihmiselle hyödyllisempään muotoon. Nykykielessä vesivoimalla tarkoitetaan ensisijaisesti uusiutuvan energian tuotantomuotoa, jossa veden potentiaalienergiaa hyödyntävät vesivoimalat tuottavat sähköä. Vesivoiman ansiosta saat uuden heittovuoron. 3 ROTKON PATO, Kiina:on maailman suurinta vesivoimalaa varten rakennettu pato Jangtsen laaksossa, Kiinassa. Padon rakentaminen alkoi vuonna Kuten monien muidenkin rakenteilla olevien patojen yhteydessä, tässäkin tapauksessa on kyse projektin hyvistä ja huonoista puolista. Kannattajat vetoavat taloudellisiin hyötyihin, joita tulvien hallinta ja vesivoimasähkön tuotto tuovat. Vastustus keskittyy huoleen 1,9 miljoonan alueella asuvan ihmisen tulevaisuudesta, arvokkaiden arkeologisten ja kulttuuristen alueiden vajoamisesta veden alle, ja myös padon ympäristövaikutuksiin. Padon

5 rakentamisesta johtuvien ympäristöongelmien pelätään kasvavan valtaviksi, jopa niin suuriksi, että vesivoiman tuotanto keskeytyy. Kaikkiaan ainakin 1,4 miljoonaa ihmistä on jo pakkosiirretty, monet useampaan kertaan. Muiden mukana myös sinut siirretään pois alueelta, takaisin lähtöruutuun, Helsinkiin. LOPETUS: Kun kaikki pelimerkit on kerätty. Lasketaan rahat, määrätään sanktiot ja palkinnot. Voittaja on se, jolla on lopuksi eniten rahaa. SANKTIOT JA PALKINNOT: (pelin loppuessa) Eniten fossiilisia polttoaineita (öljy) kerännyt, joutuu maksamaan 200 euroa sakkoja, koska hiilidioksidi päästöt lisääntyneet. Eniten polkupyöriä kerännyt pelaaja: Huomaat saavasi YK:n myöntämän 500 euron arvoisen vihreäpalkinnon. LISÄSÄÄNNÖT: (Paikkakohtaiset) *Jos nostat Moskovassa öljyä, saat siitä 100euroa vähemmän, sen epäpuhtauden ja laajan tarjonnan takia. *Pidä mielessä kuinka monesti lennät. Lennot Amerikkaan 100 euroa kalliimpia kuin muualle maailmaan. *Jos nostat Euroopassa uusiutuvia polttoaineita (bioetanoli, biodiesel ja aurinko), saat 100euroa lisää verohelpotuksina.

ÄLÄ KÄÄNNÄ SIVUA ENNEN KUIN VALVOJA ANTAA LUVAN!

ÄLÄ KÄÄNNÄ SIVUA ENNEN KUIN VALVOJA ANTAA LUVAN! A-OSA TEKSTIOSA 6.6.2008 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE YLEISOHJEITA Valintakoe on kaksiosainen: 1) Lue oheinen teksti huolellisesti. Lukuaikaa on 20 minuuttia. Voit tehdä merkintöjä

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille

Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille 1 Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi Yhteinen maksuton palvelunumero (*) : 00 800 6 7 8 9 10 11 (*)

Lisätiedot

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI 1/2013 Energian tulevaisuus ja sen haasteet Säätövoiman tarve kasvaa 12 Bioenergiaohjelman 16 voimalaitosta 16 Olkiluodossa eletään vahvan kasvun aikaa 26

Lisätiedot

ETANOLILLA TUULESTA LANNASTA HAKKEELLA

ETANOLILLA TUULESTA LANNASTA HAKKEELLA Etelä-Savon elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Etelä-Savon Ely-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen: Uusiutuvat energiamuodot ovat haaste ja suuri mahdollisuus Kansallinen ilmastostrategia ja EU edellyttävät,

Lisätiedot

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia.

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia. SET CUBED A Curious Game of Clever Connections Ohjeet Para instrucciones en Español por favor visiten www.setgame.com Pour des instructions en Français veuillez visiter www.setgame.com Für Spielanleitungen

Lisätiedot

Hyvä tietää sähkömarkkinoista

Hyvä tietää sähkömarkkinoista Hyvä tietää sähkömarkkinoista Julkaisija: Energiateollisuus ry ja Fingrid Oyj Teksti: Maarit Kauniskangas Ulkoasu: Innocorp Oy Hyvä tietää sähkömarkkinoista Painettu ISBN 978-952-5615-29-6 Sähköinen pdf-julkaisu

Lisätiedot

- 20-sivuista arpakuutiota käytetään vain, kun varastetaan Smaugilta tai käydään sen kimppuun. Aseta arpakuutio vuorelle sille tarkoitettuun koloon.

- 20-sivuista arpakuutiota käytetään vain, kun varastetaan Smaugilta tai käydään sen kimppuun. Aseta arpakuutio vuorelle sille tarkoitettuun koloon. Hobitti Eli sinne ja takaisin (tai: Pahan lohikäärme Smaugin kukistaminen) Säännöt Peli-idea Sinun ja ryhmäsi tulee turvallisesti löytää tieyksinäiselle Vuorelle pelilaudan kuuden osion läpi. Jokaisessa

Lisätiedot

Bonaparte At Marengo

Bonaparte At Marengo Bonaparte At Marengo Säännöt 1. Pika-aloitus 2 2. Pelitarvikkeet. 2 3. Esittely... 2 4. Pelinappulat 2 5. Pelilauta.. 3 6. Pelivalmistelut 4 7. Pelijärjestys.. 5 8. Liikkuminen... 5 9. Manööverihyökkäys

Lisätiedot

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö:

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö: FIN Suomi 4 + 2-7 20 + Pelin sisältö: 8-osainen pelilauta (jossa painatus molemmin puolin), 7 eriväristä puupossua, 7 possujen väristä puukiekkoa, Erikoisarpakuutio, jossa luvut 1, 1 ja 3 mustina pisteinä

Lisätiedot

Kerro, millainen tai mikä on paras ilmastotai ympäristöteko. Vuoden ilmastoteko - kirjoituskilpailun parhaimmistoa

Kerro, millainen tai mikä on paras ilmastotai ympäristöteko. Vuoden ilmastoteko - kirjoituskilpailun parhaimmistoa Kerro, millainen tai mikä on paras ilmastotai ympäristöteko Vuoden ilmastoteko - kirjoituskilpailun parhaimmistoa Kirjoituskilpailu 7.-10. -luokkalaisille Syksyllä 2011 Energiateollisuus ry ja Motiva käynnistivät

Lisätiedot

It s all about the attitude VUOSIKERTOMUS 2010

It s all about the attitude VUOSIKERTOMUS 2010 It s all about the attitude 10 VUOSIKERTOMUS 2010 Puhdasta energiaa ja vettä Vaconin tuotteet jos mitkä ovat puhdasta teknologiaa. Maailmassa käytetystä sähköstä noin kolmannes kuluu sähkömoottoreissa,

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite YMPÄRISTÖTEKNOLOGIA tammikuu 2008 sama pelikenttä kaikille. - EK:n Leif Fagernäs sivut 6-7 energiasektorin tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

Riihimäen kasvihuonekaasupäästöt vuosina 2005 ja 2009 sekä kehitysennuste vuodelle 2020

Riihimäen kasvihuonekaasupäästöt vuosina 2005 ja 2009 sekä kehitysennuste vuodelle 2020 Riihimäen kasvihuonekaasupäästöt vuosina 2005 ja 2009 sekä kehitysennuste vuodelle 2020 Markku Kyöstilä Kestävän kehityksen toimikunta 9.9.2010 Riihimäen kaupunki Ympäristölautakunta 2010 Markku Kyöstilä

Lisätiedot

Gasetti. monipuoliseen energiapalettiin. Esa Härmälä luottaa. Maakaasuauto kerää jätteet. Lisää pohdintaa LNG:stä. Gasum-konsernin sidosryhmälehti

Gasetti. monipuoliseen energiapalettiin. Esa Härmälä luottaa. Maakaasuauto kerää jätteet. Lisää pohdintaa LNG:stä. Gasum-konsernin sidosryhmälehti Gasetti 2 2011 Gasum-konsernin sidosryhmälehti Maakaasuauto kerää jätteet Lisää pohdintaa LNG:stä Esa Härmälä luottaa monipuoliseen energiapalettiin PÄÄKIRJOITUS Luokaamme uusi maailma! Tampereen museokeskus

Lisätiedot

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT REHEVÖITYMISESTÄ ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT Elokuvantekijä ja freelance-toimittaja Folke Rydén ja valokuvaaja

Lisätiedot

Antti-Teollisuus Oy:n asiakaslehti 2012. Kantti. Pelletti taipuu pölypolttoon. Trendinä monipolttoainejärjestelmät. Antti kehittää biosovelluksia.

Antti-Teollisuus Oy:n asiakaslehti 2012. Kantti. Pelletti taipuu pölypolttoon. Trendinä monipolttoainejärjestelmät. Antti kehittää biosovelluksia. Antti-Teollisuus Oy:n asiakaslehti 2012 Kantti 5 Pelletti taipuu pölypolttoon. Trendinä monipolttoainejärjestelmät. Antti kehittää biosovelluksia. Pääkirjoitus Anna Antin ratkaista. Euroopan talous nikottelee

Lisätiedot

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1:

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: PELIOHJEET (suomeksi) Koira Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: Jokaiselle osanottajalle/pelaajalle jaetaan kolme (3) korttia. Loput kortit asetetaan pelipöydälle pinoon, pakaksi. Huomattavaa on, että pakan

Lisätiedot

Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla

Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla Minna Halme, Janne Hukkinen, Jouko Korppi-Tommola, Lassi Linnanen, Matti Liski, Raimo Lovio, Peter Lund, Jyrki Luukkanen, Oskari Nokso-Koivisto, Jarmo

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020

Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020 Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020 2 LUOTSI Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020 Piirros: Anne Myllyaho Murrekäännös: Risto Vuorinen, Turkuseura Sisällysluettelo Varsinais-Suomen

Lisätiedot

K IRJA VEDESTÄ. ANJA PORTIN (toim.)

K IRJA VEDESTÄ. ANJA PORTIN (toim.) K IRJA VEDESTÄ ANJA PORTIN (toim.) Tekstit: kirjoittajat Kuvat: valokuvaajat Suomennokset: englannista Olli-Pekka Haavisto (s. 29, 49, 65 ja 87), portugalista Anne Johansson (s. 81), indonesiasta Anu

Lisätiedot

Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy. Mika Jyrkönen, Valio. Jakeluauto testaa bioetanolia

Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy. Mika Jyrkönen, Valio. Jakeluauto testaa bioetanolia Yritys & ympäristö 1 2011 Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy Teema Logistiikka ja päästöjen vähentäminen Mika Jyrkönen, Valio Jakeluauto testaa bioetanolia TÄSSÄ NUMEROSSA: 4 8 Mika Jyrkönen,

Lisätiedot

Ekologisella velalla on kaksi ulottuvuutta, jotka ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa:

Ekologisella velalla on kaksi ulottuvuutta, jotka ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa: Teema: Ekologinen velka Teollinen Pohjoinen on valtavasti velkaa globaalille Etelälle, mutta tätä velkaa ei tunnisteta tai tunnusteta juuri lainkaan. Ekologisen velan sijasta puhutaan Etelän taloudellisesta

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN KUNTAKATSELMUS

UUSIUTUVAN ENERGIAN KUNTAKATSELMUS TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN TUKEMA ENERGIAKATSELMUSHANKE Dnro UUDELY/0003/05.02.09/2014 UUSIUTUVAN ENERGIAN KUNTAKATSELMUS Mäntsälän kunta Projekti nro H04560.P012 Viimeisin muutos Laadittu Laatija AJT,

Lisätiedot

Kivihiilen käytön hallittu rajoittaminen sähkön ja lämmön tuotannossa. Toimikunnan mietintö

Kivihiilen käytön hallittu rajoittaminen sähkön ja lämmön tuotannossa. Toimikunnan mietintö Kivihiilen käytön hallittu rajoittaminen sähkön ja lämmön tuotannossa Toimikunnan mietintö Valmistunut 21.06.2004 2 Esipuhe Kauppa- ja teollisuusministeriö asetti 3.10.2002 toimikunnan selvittämään kivihiilen

Lisätiedot

Päättäjä Tuula Teeri. Rahan hankkiminen onnistuu, kun on riittävän hyvä idea ja kyky kaupallistaa se. Vientikauppa Picote Oy

Päättäjä Tuula Teeri. Rahan hankkiminen onnistuu, kun on riittävän hyvä idea ja kyky kaupallistaa se. Vientikauppa Picote Oy 3 Cabforcen kilpailukyky perustuu nopeuteen, teknologiaosaamiseen, globaaliuteen ja ketteryyteen. 11 Finnvera rahoittaa yrityksiä myös matalasuhdanteessa. nro 1 2014 Päättäjä Tuula Teeri Rahan hankkiminen

Lisätiedot

Miten uusi teknologia tulee uskottavaksi: esimerkkinä maalämpö Suomessa

Miten uusi teknologia tulee uskottavaksi: esimerkkinä maalämpö Suomessa EVA HEISKANEN, RAIMO LOVIO & KIMMO LOUHIJA Miten uusi teknologia tulee uskottavaksi: esimerkkinä maalämpö Suomessa TIIVISTELMÄ Uusien teknologioiden tekeminen tutuiksi ja sen pohjalta hyväksyttäviksi,

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Hyvä elämä kestävässä Pohjolassa. Pohjoismaiden kestävän kehityksen strategia

Hyvä elämä kestävässä Pohjolassa. Pohjoismaiden kestävän kehityksen strategia Hyvä elämä kestävässä Pohjolassa Pohjoismaiden kestävän kehityksen strategia T RY K S A G N R. 541-618 Hyvä elämä kestävässä Pohjolassa Pohjoismaiden kestävän kehityksen strategia ISBN 978-92-893-2498-4

Lisätiedot