Talouden näkymät Lokakuu Ekonomistit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Talouden näkymät Lokakuu Ekonomistit"

Transkriptio

1 Talouden näkymät Lokakuu 2015 Ekonomistit

2 Talouden näkymät - yhteenveto Maailmantalouden kasvu jatkuu verkkaisena. Näköpiirissä ei ole olennaista maailmantalouden elpymistä. Kiinassa osakekurssien lasku rauhoittui syyskuussa. Talousindikaattorit viestivät edelleen hidastuvasta kasvusta. Yhdysvalloissa hyvän toisen neljänneksen BKT:n kasvun jälkeen taloustilastot ovat olleet hieman vaisumpia viime aikoina. Fed jätti syyskuun korkokokouksessaan ohjauskoron ennalleen. Näillä näkymin korkoa nostetaan joulukuun kokouksessa. Euroalueella luottamus talouteen on pysynyt verraten vakaana ja viittaa kohtuullisen kasvun jatkuvan lähitulevaisuudessa. Inflaatio painui syyskuussa jälleen miinukselle ja näkymät ovat hyvin maltilliset. Syyskuun korkokokouksessaan EKP laski kasvuennusteita ja sanoi kasvunäkymien riskien olevan alasuuntaisia. Kokouksen jälkeen keskuspankkiirit ovat viestittäneet, että EKP on valmis lisäämään toimia tarpeen vaatiessa. Tuotannon suhdannekuvaajan mukaan talouskasvu jatkui Suomessa heinäkuussa. Talouskasvu on tänä vuonna nollan tuntumassa, eikä näköpiirissä ole olennaista piristymistä. Vuonna 2016 Suomen talous elpyy 0,8 %:n kasvuun. Tämä perustuu investointien piristymiselle, kulutuksen pienen kasvun jatkumiselle sekä Venäjän viennin suurimman kielteisen vaikutuksen poistumiselle. Hallitus on esittänyt omat toimensa hintakilpailukyvyn parantamiseksi, mutta työmarkkinajärjestöt pyrkivät laatimaan vaihtoehtoisen esityksen.

3 Maailmantalous kasvaa verkkaisesti indeksi Maailmankauppa* ja globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi muutos ed. vuodesta, % * 3 kk:n liukuva keskiarvo Globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi (vasen ast.) Maailmankauppa oikea ast.) Lähteet: CPB ja JP Morgan Maailmankaupan kasvu hidastui 0,8 %:iin heinäkuussa. Tammi-heinäkuussa maailmankaupan kasvuvauhti hidastui puoleen viime vuodesta. Globaali teollisuuden luottamusindeksi laski hieman elokuussa. Maailmantalouden kasvu jatkuu verkkaisena. Näköpiirissä ei ole olennaista maailmantalouden elpymistä. Öljyn hinnan aleneminen on tukenut monissa maissa kulutusta, mutta kokonaisuutena sen myönteinen vaikutus maailmantalouden kehitykseen on jäänyt vähäiseksi. Maailmantalouden riskejä ovat Yhdysvaltain korkojen nostosyklin alku ja sen heijastusvaikutukset, Kiinan talouden hidastuminen ja Kreikan tilanne. Mahdollisuuksiin lukeutuu öljyn halpenemisen viivästyneet myönteiset vaikutukset.

4 Yhdysvaltojen talous kasvaa kohtalaista vauhtia % Lähde: Macrobond BKT ja ostopäällikköindeksi Yhdysvalloissa Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) BKT (muutos ed. neljänneksestä vuositasolla) indeksi Tarkennettujen tilastojen mukaan BKT kasvoi toisella neljänneksellä annualisoitua 3,9 %. Talouskasvu oli peräisin kotimaisesta kysynnästä ja viennistä. Syyskuussa kuluttajien luottamus vahvistui. Vähittäiskaupan ja teollisuuden kasvuvauhdit hidastuivat elokuussa. Elokuussa uusien työpaikkojen kasvuvauhti hieman hidastui, mutta työttömyysaste laski 5,1 %:iin. Kuluvana vuonna talous jatkaa viime vuosilta tutussa noin 2,5 %:n kasvuvauhdissa. Ensi vuonna kasvu hieman piristyy. Yhdysvaltojen keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkoa loppuvuoden aikana.

5 Euroalueen talous jatkaa kasvussa BKT ja ostopäällikköindeksi euroalueella %, muutos ed. vuodesta 6 BKT (määrän muutos) indeksi Teollisuuden 60 ostopäällikköindeksi Lähteet: Macrobond, Markit Economics Syyskuussa sekä teollisuuden ostopäällikköindeksi että kotitalouksien luottamusindikaattori laskivat hieman. Toisaalta yritysten tunnelmia kuvaava indikaattori kohosi syyskuussa. BKT kasvoi toisella neljänneksellä 0,4 % edellisestä neljänneksestä ja 1,6 % vuoden takaa. Vähittäiskaupan ja teollisuuden kasvu nopeutui heinäkuussa. Euroalueen talous kasvaa tänä vuonna vajaat 1,5 %. Ensi vuonna kasvu on hieman nopeampaa. Elpyminen painottuu kotimarkkinoille. Kiinan ja Venäjän talousongelmat hidastavat euroalueen vientiä. Työttömyysaste oli 11,0 % elokuussa. Euroalueen työttömyys on vähentynyt nyt kahden vuoden ajan. Työttömyys laskee lisää ensi vuonna.

6 Epävarmuutta kehittyvillä markkinoilla ind. Teollisuuden ostopäälliköiden indeksejä Lähde: Macrobond Intia Kiina Kiinassa osakekurssien lasku rauhoittui syyskuussa. Talousindikaattorit viestivät kuitenkin hidastuvasta kasvusta. Talouspolitiikalla on pyritty elvyttämään Kiinan taloutta. Maan johdon tavoitteena on pyrkiä kohti kestävää ja tasapainoista talouskasvua. Kiinan talouskasvu hidastui vuoden ensimmäisellä puoliskolla 7 %:iin, ja vauhti laskee edelleen. Venäjän BKT supistui 4,6 % heinäkuussa vuoden takaa eli saman verran kuin toisella neljänneksellä. Öljyn hinnan lasku ja heikkenevä rupla vaikeuttavat lähiaikoina tilannetta. Talous ei elvy ensi vuonnakaan. Talousuudistukset ja raaka-aineiden hintojen lasku nopeuttavat Intian BKT:n kasvua tänä vuonna. Brasilian vaikeudet ovat pitkittymässä talouden taantuessa tänä vuonna. BKT sukelsi lisää toisella kvartaalilla.

7 indeksi 2010= Raaka-aineiden hintojen lasku tasaantui syyskuussa Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan lasku tasaantui syyskuussa. Öljyn barrelihinta on Lähde: Macrobond Maailman raaka-ainehintoja Raaka-aineet pl. energia (HWWI-indeksi) Öljy USD/barreli oli syyskuun lopussa alle 50 dollarin. Markkinaheilunta raaka-aineiden hinnoissa voi hyvin jatkua loppuvuonna. Öljyn futuurihinnat ovat alhaisilla tasoilla. Futuurihinnat ennakoivat 55 dollarin barrelihintaa ensi vuodelle. Viimeaikaiseen öljyn hinnan laskuun ovat vaikuttaneet Kiinan talouskasvun hidastuminen ja tuotannon pysyminen korkealla tasolla. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhta pitää öljyn hinnan alhaalla myös jatkossa. Myös muiden raaka-aineiden (pl. energia) hintojen lasku rauhoittui syyskuussa kesän alamäen jälkeen. Kehittyvien maiden talouskasvun hidastuminen ja maailmantalouden kasvunäkymien tummeneminen pitävät raaka-aineiden hintakehityksen maltillisena.

8 Euroalueen inflaatio miinuksella syyskuussa Kuluttajahintojen vuosimuutos % Yhdysvallat Euroalue Lähde: Macrobond Euroalueen inflaatio oli syyskuussa kokonaisuutena - 0,1 % ja ilman energiaa ja ruokaa 0,9 %. Energian hintojen lasku painoi inflaation miinukselle. Palveluiden ja ruoan hintojen kallistuminen pitivät yllä inflaatiota. Loppuvuonna inflaatio on samanlaista kuin viime kuukausina. Koko vuoden osalta inflaatio on nollan tuntumassa. Ensi vuonna hintojen nousu nopeutuu vajaaseen prosenttiin. Yhdysvalloissa inflaatio oli 0,2 % elokuussa. Matala öljyn hinta piti inflaation lähellä nollaa. Ydininflaatio oli 1,8 % elokuussa. Tänä vuonna USA:n inflaatio pysyy nollan paikkeilla. Ensi vuonna öljyn hinnan laskun vaikutus poistuu ja inflaatio nousee 2 %:n tuntumaan.

9 EKP valmiudessa uusiin toimiin 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5 % 3 kk:n euribor Lähde: Macrobond Korkojen kehitys 12 kk:n euribor EKP:n ohjauskorko EKP:n talletuskorko Syyskuun korkokokouksessaan EKP laski kasvuennusteita ja sanoi kasvunäkymien riskien olevan alasuuntaisia. Korkokokouksen jälkeen keskuspankkiirit ovat viestittäneet, että EKP on valmis lisäämään toimia tarpeen vaatiessa. Tämänhetkisten talouskasvu- ja inflaationäkymien pohjalta EKP joutuu harkitsemaan lisätoimia talven aikana. Keskuspankin ohjauskorko pysyy pitkään alhaalla. EKP:n toimet pitävät lyhyet markkinakorot alhaalla pidemmän aikaa, arviolta pari vuotta. Rahoitusmarkkinoiden korko-odotukset ovat tällä hetkellä matalat.

10 EKP:n arvopaperiostot linjassa tavoitteiden kanssa EKP:n laajennettu arvopaperien ostoohjelma Mrd. euroa 400 Valtionlainat 200 Katetut joukkolainat Omaisuusvakuudelliset 0 arvopaperit Lähde: Macrobond ja OP Tavoite Euroopan keskuspankki aloitti laajennetut arvopapereiden ostot maaliskuussa Laajennetussa osto-ohjelmassa ostetaan euroalueen valtionlainoja, omaisuusvakuudellisia arvopapereita sekä katettuja joukkolainoja. Ostoja tehdään 60 mrd. euron edestä kuukaudessa ja niitä jatketaan syyskuuhun 2016 asti tai niin kauan kunnes EKP näkee inflaation olevan kestävällä polulla lähestyen hieman alle 2 prosentin olevaa inflaatiotavoitetta. EKP:n arvopaperiostot ovat sujuneet suunnitelmien mukaisesti. Arvopaperiostoja tehdään yhteensä 1140 mrd. euron edestä syyskuun 2016 loppuun mennessä.

11 Pitkät korot hakivat suuntaa syyskuussa 4,5 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 % Lähde: Macrobond Korkokehitys Swap (10 v) Iso-Britannia Euroalue (20 v) Euroalue Yhdysvallat Syyskuussa pitkät korot hakivat suuntaa. Pitkät korot nousivat ennen Fedin syyskuun korkokokousta, mutta kääntyivät laskuun, kun keskuspankki jätti ohjauskoron ennalleen. Kevään korjausliikkeen jälkeen pitkät korot kääntyivät laskuun kesän aikana. Globaalin talousnäkymien ja inflaatioodotusten vaimeneminen painoivat pitkiä korkoja alaspäin. Osakemarkkinoiden hermoilu on näkynyt myös korkojen liikkeinä.

12 Kreikkaan Syriza-vetoinen hallitus % Espanja Saksa Lähde: Macrobond Pitkät korot Valtion obligaatiot (10v) Kreikka Portugali Italia Suomi Syriza-puolue voitti Kreikan parlamenttivaalit syyskuussa. Syriza muodosti uuden hallituksen apupuolueen kanssa. Hallituksen tehtävänä on nyt panna toimeen kolmannen 86 mrd. euron tukipaketin taloustoimia. Kreikan tulee uudistaa talouttansa, tehdä menoleikkauksia ja luoda 50 mrd. euron yksityistämisrahasto. IMF on arvioinut, että Kreikan velkataakka on nykyisellään kestämätön. EU-maat ovat linjanneet, että ne ovat valmiita ainoastaan pidentämään laina-aikoja ja laskemaan lainakorkoja. Kreikan sopeutusohjelman ensimmäisen väliarvion jälkeen lokakuussa 2015 IMF tekee päätöksensä osallistumisesta ohjelmaan. Tällöin selviää mikä on IMF:n rooli tukipaketissa ja millaisia velkahelpotuksia Kreikan velkataakalle tehdään.

13 Euro varsin vahvana syyskuussa USD 1,4 1,3 1,2 1,1 1,0 Lähde: Macrobond Euron arvon kehitys EUR/SEK EUR/USD SEK 10,0 9,0 8,0 7,0 Euro pysyi varsin vahvana syyskuussa. Suhteessa dollariin liikuttiin päälle 1,10 dollarin. Yhdysvaltojen keskuspankin koronnoston siirtyminen loppuvuoteen heikensi dollaria. Paineet euron heikkenemiselle ovat kuitenkin edelleen olemassa, sillä EKP pitää rahapolitiikkansa kevyenä, kun Yhdysvalloissa kiristetään vähitellen. Maaliskuun puolivälissä euron dollarikurssi kävi alimmalla tasolla sitten vuoden 2003 alun jälkeen. Syyskuun lopussa euro vahvistui hieman suhteessa kruunuun. Ruotsin keskuspankki piti syyskuussa ohjauskoron ennallaan - 0,35 %. Keskuspankki on valmis kasvattamaan valtionlainaostojansa.

14 Osakemarkkinoiden hermoilu jatkui indeksi = Keskeisiä osakeindeksejä 180 S&P OMX Helsinki Cap Euro Stoxx Lähde: Macrobond Osakekurssit laskivat lisää syyskuun loppupuolella. Kurssien laskuun vaikuttivat muun muassa uutiset Volkswagenin huijauksesta autojen päästömittauksissa. Kehittyvien maiden talouskasvun hidastuminen ovat myös näkyneet osakekurssien kehityksessä. Osakemarkkinoiden heilunta on ollut runsasta ja päiväkohtaiset vaihtelut suuria. Yhdysvaltain lähestyvä koron nosto, globaalit talouskasvuhuolet ja Kiinan talouskehitys säilyvät markkinoiden huolenaiheina lähitulevaisuudessa. Markkinoita tukee korjaantunut arvostustaso, laajasti kevyt rahapolitiikka, vähäiset inflaatiopaineet ja useiden maiden varsin vakaat kasvunäkymät.

15 Suomen talous kasvussa kesällä % Tuotannon suhdannekuvaaja ja BKT muutos ed. vuoden vast. ajankohdasta BKT:n määrä Työpäiväkorjatut sarjat e 16e Lähteet: Tilastokeskus, OP Tuotannon suhdannekuvaaja* * 3 kk:n liukuvasta keskiarvosta Tuotannon suhdannekuvaaja kasvoi 0,5 % heinäkuussa edellisvuodesta. Toisella neljänneksellä BKT kasvoi 0,2 % edellisestä neljänneksestä ja 0,1 % vuoden takaa. Talouskasvu on tänä vuonna nollan tuntumassa, eikä näköpiirissä ole olennaista piristymistä. Vuonna 2016 Suomen talous elpyy 0,8 %:n kasvuun. Tämä perustuu investointien piristymiselle, kulutuksen pienen kasvun jatkumiselle sekä Venäjän viennin suurimman kielteisen vaikutuksen poistumiselle. Työttömyys nousee 9,4 %:iin kuluvana vuonna ja keskimäärin samana ensi vuonna. Inflaatio on 0,2 % miinuksella tänä vuonna ja nopeutuu hieman ensi vuoden mittaan. Ensi vuonna julkisen talouden alijäämä kohenee alle 3 %:n vajekriteerin. Julkisen talouden velka jatkaa kasvu-uralla ja velkasuhde nousee jo 66 %:iin.

16 Kuluttajien luottamus laski syyskuussa saldoluku Kuluttajien luottamusindikaattori ja vähittäiskaupan määrä* Lähde: Tilastokeskus Kuluttajien luottamusindikaattori Vähittäiskauppa * Muutos ed. vuod. vast. ajankohd. 3 kk liukuvista keskiarvoista % Kotitalouksien luottamus heikkeni syyskuussa. Odotukset kuluttajan omasta taloudesta olivat heikot ja näkemykset Suomen taloudesta sekä yleisestä työttömyydestä olivat vaisut. Sen sijaan usko omiin säästämismahdollisuuksiin säilyi hyvänä syyskuussa. Vähittäiskaupan myynnin määrä laski 1,9 % elokuussa. Tammi-elokuussa myynnin määrä pieneni 0,1 %. Yksityinen kulutus kasvoi 0,8 % toisella kvartaalilla vuoden takaa. Yksityinen kulutus kasvaa hieman tänä vuonna. Työttömyyden nousu ja talouden epävarmuus hillitsevät kotitalouksien kulutushaluja. Hyvin matala inflaatio toisaalta tukee kotitalouksien reaalituloja.

17 Yritysten luottamuksessa pientä kohenemista Luottamusindikaattoreita Suomessa saldoluku Teollisuus Palvelut Rakentaminen Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK Teollisuuden luottamus parani hieman syyskuussa. Tuotannon arvioidaan pysyvän ennallaan lähikuukausina. Tilauskanta on selvästi normaalia niukempi. Rakentamisen luottamus nousi syyskuussa. Alan luottamus on vähän pitkän ajan keskiarvoa heikompaa. Tilauskanta oli hieman alle tavanomaisen. Henkilöstön odotetaan supistuvan hieman lähikuukausina. Palvelujen luottamusindikaattori heikkeni vähän. Loppuvuodelle odotetaan pientä myynnin kasvun piristymistä. Vähittäiskaupan luottamus pysyi lähes ennallaan. Myyntiodotukset ovat varovaiset ja myynnin supistumisen odotetaan jatkuvan.

18 Vienti polki paikallaan heinäkuussa indeksi 2011= Lähde: Macrobond Tavaravienti 12 kuukauden liukuva keskiarvo Koko vienti Muut maat EU-maat Venäjä Tavaraviennin arvo kasvoi alle 0,5 % heinäkuussa edellisvuodesta. Tammi-heinäkuussa tavaraviennin arvo oli 2 % vuoden takaista pienempi. Tammi-heinäkuussa vienti euroalueelle kasvoi 7 %, sen sijaan vienti EU:n ulkopuolelle supistui 3 %. Vienti Venäjälle pieneni 32 % tammiheinäkuussa ja osuus oli 5,9 %. Kansantalouden tilinpidon mukaan vienti kasvoi 0,5 % vuoden toisella neljänneksellä edellisestä neljänneksestä. Tavaroiden vienti kasvoi, mutta palveluiden vienti väheni. Vuoden takaa vienti laski. Viennin kehitys on vaisua tänä vuonna. Ensi vuonna viennin kasvu vilkastuu 2 %:iin. Tammi-heinäkuussa teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat 6,8 % vuoden takaa. Laivatilaukset kasvattivat merkittävästi tilauskantaa kesäkuussa.

19 Vaihtotase ylijäämäinen kesällä mrd Lähde: Tilastokeskus Suomen kauppa- ja vaihtotase 12 kk:n liukuva summa Kauppatase Vaihtotase Vaihtotase oli heinäkuussa 0,4 mrd. euroa ylijäämäinen, kun vuotta aiemmin alijäämä oli 0,7 mrd. euroa. Heinäkuussa vaihtotaseen 12 kk:n summa oli ylijäämäinen ensi kerran sitten syyskuun Vaihtotasetta on kohentanut tuontihintojen lasku ja tuonnin supistuminen. Myös tilastotarkistuksella on oma osuutensa. Tammi-heinäkuussa vaihtotase oli 0,3 mrd. euroa alijäämäinen, vuosi sitten samana ajankohtana alijäämä oli 2,9 mrd. euroa. Tammi-heinäkuussa kauppatase oli ylijäämäinen ja muut vaihtotaseen alaerät olivat alijäämäisiä. Koko vuoden osalta vaihtotase on lähellä tasapainoa tänä vuonna.

20 Investoinnit kasvussa ensi vuonna mrd hinnoin Muut* Muu talonrakennus Investointien määrä 4 neljänneksen liukuva summa Maa- ja vesirakennus Asunnot Koneet ja laitteet * Kasvatettavat biologiset varat ja henkiset omaisuustuotteet (ml. tutkimus ja kehittäminen) Lähde: Tilastokeskus Investointien lasku jatkui toisella neljänneksellä. Rakennusinvestoinnit pienenivät, kun sekä asuinrakentaminen että muu rakentaminen olivat laskussa. Edellisestä neljänneksestä investoinnit pysyivät kuitenkin paikallaan. Kone- ja laiteinvestoinneissa oli pientä kasvua. Maa- ja vesirakentaminen kasvoi selvästi vuoden takaa. Touko-heinäkuussa myönnettiin rakennuslupia ja aloitettiin rakennushankkeita viimevuotista vähemmän. Investoinnit vähenevät kuluvana vuonna edelleen, mutta niiden supistumisvauhti on aiempia vuosia hitaampaa. Pitkään jatkunut investointitaantuma päättyy ensi vuonna. Etenkin yritysten investoinnit kasvavat. Investoinnit kasvavat yhteensä 3 % ensi vuonna.

21 Valtiontalouden tasapaino kohentunut mrd Lähde: Valtiokonttori Valtion tulot ja menot 12 kk:n liukuva summa Menot Tulot Valtiontalouden alijäämä oli tammielokuussa 1,8 mrd. euroa, kun vuosi sitten samaan aikaan alijäämä oli 3,2 mrd. euroa. Vuoden 2015 toisen neljänneksen aikana valtion velka kasvoi 3,1 mrd. euroa ja oli neljänneksen lopussa 112,9 mrd. euroa. Julkinen velka on tänä vuonna 63 % suhteessa BKT:hen ja alijäämä on 3,2 %. Ensi vuonna julkisen talouden alijäämä kohenee alle 3 %:n vajekriteerin. Julkisen talouden velka jatkaa kasvu-uralla ja velkasuhde nousee jo 66 %:iin.

22 Hallituksen kilpailukykyä parantavien toimien vaikutukset talouskasvuun Toimet Pyhäpäivät palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä Ensimmäinen sairauspäivä palkaton ja päiviltä 2 9 maksetaan 80 prosenttia palkasta Lomarahaa leikataan 30 prosentilla Pitkiä lomia lyhennetään 38:sta 30:een työpäivään Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 %-yksiköllä vuoden 2017 alusta Yksikkötyökustannuksia alentava vaikutus, % 0,8 1,4 1,3 0,1 1,41 Yhteensä 5 % Hallitus pyrkii parantamaan talouden hintakilpailukykyä alentamalla yksityisen sektorin yksikkötyökustannuksia 5 %. Esitettyjen toimien perusteella julkisella sektorilla muodostuu säästöjä 1,5 mrd. euron edestä (0,7 % BKT:sta). Yksikkötyökustannusten lasku lisää keskipitkällä aikavälillä BKT:ta usealla prosentilla ja parantaa työllisyyttä kymmenillä tuhansilla. Jos lainsäädäntäprosessi etenee suunnitelmien mukaan, niin esitetyt toimet astuvat voimaan nykyisten työehtosopimusten jälkeen vuoden 2017 alusta. Hallitus on esittänyt omat toimensa hintakilpailukyvyn parantamiseksi, mutta työmarkkinajärjestöt pyrkivät laatimaan vaihtoehtoisen esityksen.

23 Työttömyyden nousu hidastui hieman loppukesällä Avoimet työpaikat ja työttömyysaste kpl Työttömyysaste (kt) Avoimet työpaikat (12 kk:n liukuva ka.) % Työttömyysaste oli elokuussa 8,3 %, mikä oli 0,9 %-yksikköä edellisvuotta korkeampi. Työttömyysasteen trendi oli 9,5 %. Työttömyysasteen trendi on huhtikuusta lähtien pysynyt paikallaan. Elokuussa työllisiä oli enemmän ja työttömien määrä kasvoi hengellä. Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi elokuussa. Samaan aikaan myös lomautettujen määrä lisääntyi. Työttömyysaste nousee 9,4 %:iin tänä vuonna ja pysyy samassa lukemassa ensi vuonna Lähde: Macrobond 5

24 Inflaatio pysyi miinuksella elokuussa % Kuluttajahintaindeksi hyödykeryhmittäin muutos edellisestä vuodesta Asuminen ja energia Lähde: Tilastokeskus Elintarvikkeet Kuluttajahinnat Elokuussa inflaatio oli 0,2 % miinuksella. Inflaatiota hidasti eniten polttonesteiden, asuntolainojen korkojen lasku sekä matkaviestintäpalveluiden kuluttajahintojen halpeneminen. Inflaatiota pitivät yllä vastikkeiden, vuokrien ja ajoneuvoveron kallistuminen. Elokuussa välillisen verotuksen korotukset nostivat kuluttajahintoja 0,3 prosenttiyksiköllä. Loppuvuonna inflaatio pysyy edelleen vaimeana. Alhainen öljyn hinta ja yleinen hintojen nousuvauhdin hidastuminen painavat inflaation miinukselle tänä vuonna. Inflaatio on keskimäärin - 0,2 %. Ensi vuonna inflaatio nousee vähän ja on keskimäärin 0,6 %.

25 Asuntojen hinnat nousivat vähän elokuussa Vanhojen osakeasuntojen hinnat indeksi 2010= Pääkaupunkiseutu Koko maa Muu Suomi Lähde: Tilastokeskus Elokuussa asuntojen hinnat nousivat 0,5 % edelliskuukaudesta koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat, kun taas muualla Suomessa ne laskivat. Verrattuna edellisvuoteen hinnat laskivat 0,4 % koko maassa. Kotitalouksien asuntojen ostoaikeet pysyivät syyskuussa yli pitkän aikavälin keskiarvon. Työllisyyden ja korkojen kehitys määrittävät pitkälti asuntomarkkinoiden suunnan. Korot pysyvät jatkossakin matalina, mutta työmarkkinoiden heikko tila pitää yllä varovaisuutta. Loppuvuoden ja ensi vuoden aikana markkinoiden odotetaan kuitenkin hieman piristyvän.

26 OPn suhdanne-ennuste Elokuu 2015 Kysyntä ja tarjonta, määrän muutos, % e 2016e Bruttokansantuote -1,1-0,4-0,3 0,8 Tuonti 0,0 0,0 0,3 2,1 Vienti 1,1-0,7 0,0 2,0 Kulutus 0,0 0,3 0,5 0,5 - yksityinen -0,3 0,5 0,8 0,8 - julkinen 0,8-0,2-0,2-0,3 Investoinnit -4,8-3,3-2,2 3,0 Muita keskeisiä ennusteita e 2016e Kuluttajahintojen muutos, % 1,5 1,0-0,2 0,6 Ansiotason muutos, % 2,1 1,4 1,2 1,2 Työttömyysaste, % 8,2 8,7 9,4 9,4 Lähteet: Tilastokeskus, OP Vaihtotase, % BKT:sta -1,8-1,9-0,3-0,3 Julkisyhteisöjen alijäämä, % BKT:sta -2,5-3,2-3,2-2,8 Julkisyhteisöjen velka, % BKT:sta 55,8 59,3 63,0 66,1

27 Yhteystiedot: Pääekonomisti Reijo Heiskanen Senioriekonomisti Timo Hirvonen Ekonomisti Maarit Lindström

Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti

Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti Markkinoilla turbulenssia indeksi 2010=100 140 Maailman raaka-aineiden hinnat

Lisätiedot

Talouden näkymät Tammikuu Ekonomistit

Talouden näkymät Tammikuu Ekonomistit Talouden näkymät Tammikuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmantalouden kasvu on indikaattorien valossa jatkunut verrattain vaisuna. Odotuksissa on vuoden 2015 notkahduksen jälkeen paluu

Lisätiedot

Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen. Twitter : @OP_Pohjola_Ekon

Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen. Twitter : @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen Twitter : @OP_Pohjola_Ekon Markkinoilla kasvuveturin muutos näkyy selvästi indeksi 2008=100 140 Maailman raaka-aineiden hinnat ja osakekurssit

Lisätiedot

Talouden näkymät Helmikuu 2016. Ekonomistit

Talouden näkymät Helmikuu 2016. Ekonomistit Talouden näkymät Helmikuu 216 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmantalous kasvaa edelleen verkkaista tahtia kuluvana vuonna. Kasvu perustuu ennen kaikkea kulutukselle ja palveluille. Maailmankaupan

Lisätiedot

Talouden näkymät Huhtikuu 2015 Ekonomistit

Talouden näkymät Huhtikuu 2015 Ekonomistit Talouden näkymät Huhtikuu 2015 Ekonomistit 10.4.2015 Twitter: @OP_Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmantalouden ensimmäinen neljännes on jäämässä odotuksista muun muassa Yhdysvaltojen talouden

Lisätiedot

Talouden näkymiä Reijo Heiskanen

Talouden näkymiä Reijo Heiskanen Talouden näkymiä Reijo Heiskanen 24.9.2015 Twitter: @Reiskanen @OP_Ekonomistit 2 Maailmankauppa ei ota elpyäkseen 3 Palveluiden suhdanne ei onnu teollisuuden lailla 4 Maailmantalouden hidastuminen pitkäaikaista

Lisätiedot

Talouden näkymät Reijo Heiskanen @Reiskanen, @OP_Ekonomistit

Talouden näkymät Reijo Heiskanen @Reiskanen, @OP_Ekonomistit Talouden näkymät Reijo Heiskanen @Reiskanen, @OP_Ekonomistit 26.1.2016 Maailmantalouden kasvu verkkaista ja painottuu kulutukseen ja palveluihin 2 3 Korot eivät nouse paljoa Yhdysvalloissakaan 6 5 4 3

Lisätiedot

Talouden näkymät Kesäkuu 2015 Ekonomistit

Talouden näkymät Kesäkuu 2015 Ekonomistit Talouden näkymät Kesäkuu 2015 Ekonomistit 9.6.2015 Twitter: @OP_Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmantalouden näkymät toiselle neljännekselle ovat ensimmäistä paremmat ja kehittyneiden maiden

Lisätiedot

Talouden näkymät Heinäkuu 2015. Ekonomistit

Talouden näkymät Heinäkuu 2015. Ekonomistit Talouden näkymät Heinäkuu 2015 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Toisella neljänneksellä talouskasvun odotettiin piristyneen erityisesti kehittyneissä maissa. Jatkossa on luvassa hieman parempaa,

Lisätiedot

Talouden näkymät Joulukuu Ekonomistit

Talouden näkymät Joulukuu Ekonomistit Talouden näkymät Joulukuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmantalouden näkymät ovat jatkaneet kohentumistaan. Luottamus talouteen on vahvistunut ja tiedot teollisesta suhdanteesta ja

Lisätiedot

Maailmantalouden näkymät

Maailmantalouden näkymät Maailmantalouden näkymät 31.8.21 Toni Honkaniemi Yksikönpäällikkö Maailmantalouden kasvu epätasaista BKT:n määrä muutos ed. vuoden vast. neljänneksestä 8 % 18 6 4 Yhdysvallat Euroalue 16 14 2 12 1-2 -4

Lisätiedot

Talouden näkymät Kesäkuu 2016. Ekonomistit

Talouden näkymät Kesäkuu 2016. Ekonomistit Talouden näkymät Kesäkuu 216 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmankaupassa oli vaisua kehitystä keväällä. Globaalit ostopäällikköindeksit viittaavat kasvun jatkuvan vaimeana. Kasvu perustuu

Lisätiedot

Ajankohtaista taloudesta. Timo Levo 29.5.2015

Ajankohtaista taloudesta. Timo Levo 29.5.2015 Ajankohtaista taloudesta Timo Levo 29.5.2015 Maailmantalouden kasvu vaimeata ensimmäisellä neljänneksellä indeksi 70 65 60 55 50 45 40 35 30 Maailmankauppa* ja globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi

Lisätiedot

Talouden näkymät Toukokuu Ekonomistit

Talouden näkymät Toukokuu Ekonomistit Talouden näkymät Toukokuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmankaupan kasvu piristyi hieman helmikuussa. Maailmantalous kasvaa kuitenkin edelleen verkkaista tahtia kuluvana vuonna. Kasvu

Lisätiedot

TALOUSENNUSTE

TALOUSENNUSTE TALOUSENNUSTE 2019 2020 10.4.2019 Ennustepäällikkö Muut ennusteryhmän jäsenet Ilkka Kiema Hannu Karhunen Sakari Lähdemäki Terhi Maczulskij Aila Mustonen Elina Pylkkänen Heikki Taimio ENNUSTEEN KESKEISIÄ

Lisätiedot

Euro & talous 1/2011. Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Suomen talouden näkymät

Euro & talous 1/2011. Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Suomen talouden näkymät Euro & talous 1/211 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Suomen talouden näkymät Pääjohtaja 1 Aiheet Ajankohtaista tänään Maailmantalouden ennuste Suomen talouden näkymät vuosina 211-213 2 Ajankohtaista

Lisätiedot

TALOUSENNUSTE

TALOUSENNUSTE TALOUSENNUSTE 2017 2018 4.4.2017 Ennustepäällikkö Muut ennusteryhmän jäsenet Ilkka Kiema Seija Ilmakunnas Sakari Lähdemäki Terhi Maczulskij Aila Mustonen Riikka Savolainen Heikki Taimio VALUUTTAKURSSIT

Lisätiedot

Talouden näkymät Toukokuu 2014 Ekonomistit 13.5.2014

Talouden näkymät Toukokuu 2014 Ekonomistit 13.5.2014 Talouden näkymät Toukokuu 2014 Ekonomistit 13.5.2014 Twitter: @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymät - yhteenveto Maailmankauppa ja teollisuustuotanto olivat 3 %:n kasvussa kuluvan vuoden alussa. Suhdannekyselyt

Lisätiedot

Talouden näkymät Lokakuu 2014 Ekonomistit

Talouden näkymät Lokakuu 2014 Ekonomistit Talouden näkymät Lokakuu 214 Ekonomistit 3.1.214 Twitter: @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymät - yhteenveto Maailmankaupan kasvu jatkui verkkaisena heinäkuussa. Suhdannekyselyt eivät puolla erityisempää piristymistä

Lisätiedot

Talouden näkymät Marraskuu 2014 Ekonomistit

Talouden näkymät Marraskuu 2014 Ekonomistit Talouden näkymät Marraskuu 214 Ekonomistit 1.11.214 Twitter: @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymät - yhteenveto Maailmankaupan kasvuvauhti hidastui hieman kolmannella neljänneksellä. Ennakoivat indikaattorit

Lisätiedot

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät Suomen Pankki Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät MuoviSki 1 Pörssikurssit laskeneet 160 Euroalue Yhdysvallat Japani Kiina Indeksi, 1.1.2008 = 100 140 120 100 80 60 40 20 2008 2009 2010 2011

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla 14.4.2011 Lauri Uotila Johtava neuvonantaja Sampo Pankki

Näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla 14.4.2011 Lauri Uotila Johtava neuvonantaja Sampo Pankki Näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla 14.4.211 Lauri Uotila Johtava neuvonantaja Sampo Pankki 13 12 11 1 9 8 7 6 4 3 2 1-1 -2-3 -4 - -6-7 -8-9 -1-11 Maailma: Bkt ja maailmankauppa %, volyymin vuosikasvu

Lisätiedot

Näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla 28.9.2010 Lauri Uotila Sampo Pankki

Näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla 28.9.2010 Lauri Uotila Sampo Pankki Näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla 8.9.1 Lauri Uotila Sampo Pankki Bruttokansantuotteen kasvu 16 1 1 1 %, vuosikasvu neljänneksittäin Kiina 16 1 1 1 8 8 6 Euroalue Intia Brasilia Venäjä 6 - USA

Lisätiedot

Talouden näkymät Lokakuu Ekonomistit

Talouden näkymät Lokakuu Ekonomistit Talouden näkymät Lokakuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Maailmankaupan kasvu painui miinukselle heinäkuussa. Kuluvan vuoden kasvu on ollut keskimäärin nollan tuntumassa. Indikaattorit puoltavat

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/214 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

EK:n Talouskatsaus. Huhtikuu 2019

EK:n Talouskatsaus. Huhtikuu 2019 EK:n Talouskatsaus Huhtikuu 2019 Sisältö Kansainvälinen talous Maailmantalous 3 USA 4 Eurooppa 5 Kiina 6 Venäjä 7 Suomen talouden näkymät Graafi Ennakoivat suhdanneindikaattorit 8 BKT 9 Vienti 10 Investoinnit

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Kevät 2018 Tiedotustilaisuus 13.4.2018 Talousnäkymät Reaalitalouden ennuste 13.4.2018 Jukka Railavo, finanssineuvos Talousnäkymät Kasvu jatkuu yli 2 prosentin vuosivauhdilla. Maailmantaloudessa

Lisätiedot

Talousnäkymät. Reijo Heiskanen Ekonomisti, Chief Analyst Nordean taloudellinen tutkimus

Talousnäkymät. Reijo Heiskanen Ekonomisti, Chief Analyst Nordean taloudellinen tutkimus Talousnäkymät Reijo Heiskanen Ekonomisti, Chief Analyst Nordean taloudellinen tutkimus 1 2 Maailma elpymässä kehittyvien maiden vetoavulla 140 Indeksi, 2005=100 Teollisuustuotanto Indeksi 2005=100 140

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Kasvu vahvistunut, mutta inflaatio vaimeaa

Kasvu vahvistunut, mutta inflaatio vaimeaa Hanna Freystätter Toimistopäällikkö, Suomen Pankki Kasvu vahvistunut, mutta inflaatio vaimeaa Euro & talous 4/2017: Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 28.9.2017 Teemat Maailmantalouden ja euroalueen

Lisätiedot

Taloutemme tila kansallisesti ja kansainvälisesti

Taloutemme tila kansallisesti ja kansainvälisesti Taloutemme tila kansallisesti ja kansainvälisesti Seppo Honkapohja, Suomen Pankki Alustus, Logistiikkapäivä, Kotka 25.5.2009 1 Esityksen rakenne Rahoitusmarkkinoiden kriisin nykyvaihe Maailmantalouden

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus Syyskuu 2016

Taloudellinen katsaus Syyskuu 2016 Taloudellinen katsaus Syyskuu 2016 15.9.2016 Mikko Spolander Talousnäkymät Keskeiset taloutta kuvaavat indikaattorit lähivuosina ja keskipitkällä aikavälillä 2013 2014 2015 2016 e 2017 e 2018 e 2019 e

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Talouskatsaus

Talouskatsaus Talouskatsaus 20.5.2019 Sisältö Kansainvälinen talous Maailmantalous 3 USA 4 Eurooppa 5 Kiina 6 Venäjä 7 Suomen talouden näkymät Graafi Ennakoivat suhdanneindikaattorit 8 BKT 9 Vienti 10 Investoinnit 11

Lisätiedot

Talouden näkymät Helmikuu Ekonomistit

Talouden näkymät Helmikuu Ekonomistit Talouden näkymät Helmikuu 2017 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Luottamus maailmantalouden näkymiin on pääsääntöisesti kohentunut viime kuukausina. Maailmankaupan vauhti piristyi vuoden 2016 viimeisellä

Lisätiedot

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Talouden näkymistä. Budjettiriihi 9.9.2015

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Talouden näkymistä. Budjettiriihi 9.9.2015 Suomen Pankki Talouden näkymistä Budjettiriihi 1 Kansainvälisen talouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksestä 2 Kiinan pörssiromahdus heilutellut maailman pörssejä 2.4 2.2 2.0 1.8 1.6 1.4 1.2 1.0 0.8 MSCI

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Talouden näkymät INVESTOINTIEN KASVU ON PYSÄHTYNYT TALOUSKASVU NIUKKAA VUOSINA 2012 JA 2013

Talouden näkymät INVESTOINTIEN KASVU ON PYSÄHTYNYT TALOUSKASVU NIUKKAA VUOSINA 2012 JA 2013 5 2012 Talouden näkymät TALOUSKASVU NIUKKAA VUOSINA 2012 JA 2013 Suomen kokonaistuotannon kasvu on hidastunut voimakkaasti vuoden 2012 aikana. Suomen Pankki ennustaa vuoden 2012 kokonaistuotannon kasvun

Lisätiedot

Talouden näkymät Marraskuu Ekonomistit

Talouden näkymät Marraskuu Ekonomistit Talouden näkymät Marraskuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Trumpin valinta lisäsi epävarmuutta rahoitusmarkkinoilla. Trump

Lisätiedot

OP-Pohjola. Missä mennään taloudessa nyt ja vuoden 2015 alussa Posintran rahoitusseminaari Mauri Molander 12.3.2014

OP-Pohjola. Missä mennään taloudessa nyt ja vuoden 2015 alussa Posintran rahoitusseminaari Mauri Molander 12.3.2014 Missä mennään taloudessa nyt ja vuoden 2015 alussa Posintran rahoitusseminaari Mauri Molander 12.3.2014 Keskeiset tunnusluvut 31.12.2013 PORVOON OSUUSPANKKI Markkinaosuus n. 35 % Asiakkaita 32.857 kpl

Lisätiedot

Kurkistus talouden tulevaisuuteen Sähköurakoitsijapäivät 21.11.2013. Johtava ekonomisti Penna Urrila

Kurkistus talouden tulevaisuuteen Sähköurakoitsijapäivät 21.11.2013. Johtava ekonomisti Penna Urrila Kurkistus talouden tulevaisuuteen Sähköurakoitsijapäivät 21.11.2013 Johtava ekonomisti Penna Urrila KYSYMYS: Odotan talousvuodesta 2014 vuoteen 2013 verrattuna: A) Parempaa B) Yhtä hyvää C) Huonompaa 160

Lisätiedot

Finanssikriisistä globaaliin taantumaan koska uuteen nousuun?

Finanssikriisistä globaaliin taantumaan koska uuteen nousuun? Finanssikriisistä globaaliin taantumaan koska uuteen nousuun? Arvoasuntopäivä 12.5.29 Anssi Rantala Pääekonomisti OP-Pohjola 29 Ensimmäinen globaali taantuma 6 vuoteen 15 1 %, v/v Maailmankauppa 5 Maailman

Lisätiedot

Talouden näkymät Tammikuu 2014 Ekonomistit/Strateginen suunnittelu

Talouden näkymät Tammikuu 2014 Ekonomistit/Strateginen suunnittelu Talouden näkymät Tammikuu 2014 Ekonomistit/Strateginen suunnittelu 21.1.2014 Twitter: @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymät - yhteenveto Suhdannekyselyt puoltavat maailmankaupan ja -talouden piristymisen jatkuvan

Lisätiedot

Alkaako taloustaivaalla seljetä?

Alkaako taloustaivaalla seljetä? ..9 Alkaako taloustaivaalla seljetä? Lauri Uotila Pääekonomisti Sampo Pankki.9. 9 Kokonaistuotannon kasvu, % %, vuosikasvu neljänneksittäin Kiina 9 Venäjä USA Euroalue - - - Japani - - 9 9 - - - - - Teollisuuden

Lisätiedot

Talouden näkymät Heinäkuu Ekonomistit

Talouden näkymät Heinäkuu Ekonomistit Talouden näkymät Heinäkuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Britannian kansanäänestys EU:sta 23. kesäkuuta päättyi EU-eron kannalle äänisuhteella 51,9 %-48,1 %. Äänestystuloksen seurauksena

Lisätiedot

Talouden näkymät Maaliskuu Ekonomistit

Talouden näkymät Maaliskuu Ekonomistit Talouden näkymät Maaliskuu 2017 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Luottamus maailmantalouden näkymiin on vahvistunut edelleen vuoden alussa. Maailmankaupan vauhti piristyi vuoden 2016 viimeisellä

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Talouden näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla

Talouden näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla Talouden näkymät suhdanteissa ja rahoitusmarkkinoilla Juhana Brotherus Ekonomisti 21.3.212 13 12 11 1 99 98 97 96 95 94 93 92 Yhdysvallat kasvoi loppuvuonna muiden kehittyneiden markkinoiden taantuessa

Lisätiedot

Talouden näkymät Syyskuu Ekonomistit

Talouden näkymät Syyskuu Ekonomistit Talouden näkymät Syyskuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Yhdysvalloissa BKT:n kasvu oli toisella neljänneksellä vaisua. Kyse oli kuitenkin osin tilapäistekijöistä ja talouskasvun odotetaan

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/213 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Suhdannetilanne:

Lisätiedot

Talouden näkymät Elokuu Ekonomistit

Talouden näkymät Elokuu Ekonomistit Talouden näkymät Elokuu 2016 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Rahoitusmarkkinat näyttäisivät toipuneen varsin nopeasti Brexit-äänestyksen aiheuttamasta epävarmuudesta. Osakekurssit olivat elokuun

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Kevät 2017 28.4.2017 Talousnäkymät Reaalitalouden ennuste 28.4.2017 Jukka Railavo Talousnäkymät Suomen talouskasvu jatkuu vakaana. Maailmantalouden kasvu nopeutumassa. Kasvun perusta

Lisätiedot

Talouden näkymät

Talouden näkymät Juha Kilponen Suomen Pankki Talouden näkymät 2015-2017 Euro & talous Julkinen 1 Suomen talouden tilanne edelleen hankala Suomen talouden kasvu jää ennustejaksolla euroalueen heikoimpien joukkoon Suomen

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

Missä mennään taloudessa? Talous tutuksi -koulutus Helsinki & Oulu

Missä mennään taloudessa? Talous tutuksi -koulutus Helsinki & Oulu Missä mennään taloudessa? Talous tutuksi -koulutus Helsinki & Oulu 18.9.2019 Olli Rehn Suomen Pankki Epävarmuus varjostaa maailmantalouden näkymiä Eurooppa - Brexit Lähi-itä - Saudi-Arabian öljyntuotanto

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Talvi 2017 Tiedotustilaisuus 19.12.2017 Talousnäkymät Reaalitalouden ennuste 19.12.2017 Jukka Railavo, finanssineuvos Talousnäkymät Noususuhdanne jatkuu tulevina vuosina. Maailmantaloudessa

Lisätiedot

TALOUSENNUSTE

TALOUSENNUSTE TALOUSENNUSTE 2018 2019 11.4.2018 Ennustepäällikkö Muut ennusteryhmän jäsenet Ilkka Kiema Seija Ilmakunnas Hannu Karhunen Sakari Lähdemäki Terhi Maczulskij Aila Mustonen Heikki Taimio KYSYNNÄN JA TARJONNAN

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

Kansainvälisen talouden näkymät, Suomen talous ja työllisyys

Kansainvälisen talouden näkymät, Suomen talous ja työllisyys Kansainvälisen talouden näkymät, Suomen talous ja työllisyys Budjettiriihen avaus 17.9.2019 Olli Rehn Suomen Pankki Epävarmuus varjostaa maailmantalouden näkymiä Eurooppa - Brexit Lähi-itä - Saudi-Arabian

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

RAKENNETUKIEN KESÄPÄIVÄT 2015 OULU

RAKENNETUKIEN KESÄPÄIVÄT 2015 OULU 1 RAKENNETUKIEN KESÄPÄIVÄT 2015 OULU Suomessa pilvipoutakin jo piristäisi 2015 Talven talouskehitys jäi odotettua heikommaksi Verkkainen käänne parempaan näköpiirissä Vielä ensi vuonnakin elämme hitaan

Lisätiedot

Talouden näkymät vuosina

Talouden näkymät vuosina Talouden näkymät vuosina 211 213 Euro & talous 5/211 Pääjohtaja Erkki Liikanen Talouskasvu hidastuu Suomessa tuntuvasti 18 Talouden elpyminen pysähtyy Prosenttimuutos edellisestä vuodesta (oikea asteikko)

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Talvi 2016 22.12.2016 Talousnäkymät Reaalitalouden ennuste 22.12.2016 Jukka Railavo Talousnäkymät Suomen talous kasvaa, mutta hitaasti. Kotimainen kysyntä on kasvun ajuri, vienti

Lisätiedot

Talouden näkymät

Talouden näkymät Juha Kilponen Ennustepäällikkö, Suomen Pankki Talouden näkymät 2016-2019 13.12.2016 Kansainvälisen talouden kasvu hieman kesäkuussa ennustettua hitaampaa Vuotuinen prosenttimuutos Kesäkuu 2016 Joulukuu

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

ENNUSTEEN ARVIOINTIA

ENNUSTEEN ARVIOINTIA ENNUSTEEN ARVIOINTIA 23.12.1997 Lisätietoja: Johtaja Jukka Pekkarinen puh. (09) 2535 7340 e-mail: Jukka.Pekkarinen@labour.fi Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisee lyhyen aikavälin talousennusteen (seuraaville

Lisätiedot

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 2/2015 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Suomea koskevassa ennusteessa on oletettu, että hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 3/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Kesä 2017 Tiedotustilaisuus 21.6.2017 Talousnäkymät Video: Valtiovarainministeriö ennustaa riippumattomasti ja harhattomasti 2 Reaalitalouden ennuste 21.6.2017 Jukka Railavo, finanssineuvos

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Talouden näkymät Syyskuu 2015

Talouden näkymät Syyskuu 2015 Talouden näkymät Syyskuu 2015 Maailmantalous kasvaa verkkaisesti indeksi 70 65 60 55 50 45 40 35 30 Maailmankauppa* ja globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi muutos ed. vuodesta, % 20 15 10 5 0-5 -10-15

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Talouden näkymät

Talouden näkymät Juha Kilponen Ennustepäällikkö, Suomen Pankki Talouden näkymät 2016 2018 9.6.2016 Kansainvälisen talouden lähtökohtien vertailua Vuotuinen prosenttimuutos Kesäkuu 2016 Joulukuu 2015 2015 2016 2017 2018

Lisätiedot

Talouden näkymät Huhtikuu Ekonomistit

Talouden näkymät Huhtikuu Ekonomistit Talouden näkymät Huhtikuu 2017 Ekonomistit Talouden näkymät - yhteenveto Luottamus maailmantalouden näkymiin on vahvistunut edelleen vuoden alussa. Maailmankaupan vauhti piristyi vuoden 2016 viimeisellä

Lisätiedot

Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne

Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen, Suomen Pankki Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne Oulu 13.9.2016 Julkinen 1 Esityksen teemat Kansainvälinen kauppa kasvaa hitaammin kuin maailman bkt Öljymarkkinat

Lisätiedot

Kansainvälisen talouden näkymät

Kansainvälisen talouden näkymät Hanna Freystätter Toimistopäällikkö, Suomen Pankki Kansainvälisen talouden näkymät Kasvu jatkuu, näkymät vaimentuneet 4.10.2018 1 Teemat Maailmantalouden näkymät ja riskit kasvu hidastumassa asteittain,

Lisätiedot

Suhdannetilanne. Konsultit 2HPO 17.4.2013 2HPO.FI

Suhdannetilanne. Konsultit 2HPO 17.4.2013 2HPO.FI Suhdannetilanne Konsultit 2HPO 1 Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu Heinäkuu Tammikuu

Lisätiedot

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus Juha Kilponen Suomen Pankki Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus ELY Areena Talousseminaari Turku, 25.1.2016 25.1.2016 Julkinen 1 Suomen talouden tilanne edelleen hankala Suomen talouden kasvu jää ennustejaksolla

Lisätiedot

Talouden näkymät SUOMEN TALOUDEN KASVU VAUHDITTUU VASTA VUONNA 2015 KASVU ON VIENTIVETOISTA

Talouden näkymät SUOMEN TALOUDEN KASVU VAUHDITTUU VASTA VUONNA 2015 KASVU ON VIENTIVETOISTA 3 21 SUOMEN TALOUDEN KASVU VAUHDITTUU VASTA VUONNA 215 Suomen kokonaistuotanto on pienentynyt yhtäjaksoisesti vuoden 212 toisesta neljänneksestä lähtien. Kevään 21 aikana on kuitenkin jo näkynyt merkkejä

Lisätiedot

Talouden näkymät Kesäkuu 2014 Ekonomistit

Talouden näkymät Kesäkuu 2014 Ekonomistit Talouden näkymät Kesäkuu 2014 Ekonomistit 13.6.2014 Twitter: @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymät - yhteenveto Maailmankaupan ja teollisuustuotannon kasvu onnahteli vuoden alussa, mutta suhdannekyselyt puoltavat

Lisätiedot

Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät

Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät Samu Kurri Suomen Pankki Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät Euro & talous 1/2015 25.3.2015 Julkinen 1 Maailmantalouden suuret kysymykset Kasvun elementit nyt ja tulevaisuudessa

Lisätiedot

Globaaleja kasvukipuja

Globaaleja kasvukipuja Samu Kurri Kansainvälisen ja rahatalouden toimisto, Suomen Pankki Globaaleja kasvukipuja Euro & talous 1/2016 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 22.3.2016 Julkinen 1 Esityksen teemat Maailmantalouden

Lisätiedot

Suhdanne 1/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 26.03.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 1/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 26.03.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 1/2015 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 26.03.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Suomea koskeva

Lisätiedot

Talouden näkymät

Talouden näkymät Juha Kilponen Suomen Pankki Talouden näkymät 2015-2017 10.6.2015 Julkinen 1 Suomi jää yhä kauemmas muun euroalueen kasvusta Talouskasvua tukee viennin asteittainen piristyminen ja kevyt rahapolitiikka

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Marraskuu 2015

Markkinakatsaus. Marraskuu 2015 Markkinakatsaus Marraskuu 2015 Talouskehitys EK:n suhdannebarometrin mukaan Suomessa teollisuuden tilauksiin odotetaan hienoista piristymistä loppuvuonna Saksan talouden luottamusta kuvaava IFO-indeksi

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 8 % 75 7 Suomi EU-15 65 6 55 5 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 3.11.23/SAK /TL Lähde: European Commission 1 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15

Lisätiedot

SUOMEN PANKKI Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto. Suomen taloudelliset näkymät Ennusteen taulukkoliite

SUOMEN PANKKI Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto. Suomen taloudelliset näkymät Ennusteen taulukkoliite Suomen taloudelliset näkymät 2005 2007 Ennusteen taulukkoliite 30.3.2005 Lisämateriaalia Euro & talous -lehden numeroon 1/2005 Taulukkoliite Taulukko 1. Taulukko 2. Taulukko 3. Taulukko 4. Taulukko 5.

Lisätiedot