Hoidon ja ylläpidon tuotekortit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hoidon ja ylläpidon tuotekortit"

Transkriptio

1 Hoidon ja ylläpidon tuotekortit Sisällysluettelo Liikennevirasto Hoidon ja ylläpidon alueurakka 2014, Tuotekortit, versio Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3 1 Talvihoito 4 2 Liikenneympäristön hoito Liikennemerkkien, liikenteen ohjauslaitteiden ja reunapaalujen hoito Tie-, levähdys- ja liitännäisalueiden puhtaanapito ja kalusteiden hoito Viheralueiden hoito Kuivatusjärjestelmän kaivojen, putkistojen ja pumppaamoiden hoito Rumpujen kunnossapito Kaiteiden, riista- ja suoja-aitojen sekä kiveysten kunnossapito Päällysteiden paikkaus Päällystettyjen teiden sorapientareen kunnossapito Siltojen ja laitureiden hoito 29 3 Sorateiden hoito Soratien pinnan hoito Sorastus Oja- ja luiskamateriaalien käyttö kulutuskerroksessa Liikenteen varmistaminen kelirikkokohteissa 36 4 Liikenteen varmistaminen erikoistilanteissa 38 5 Ylläpito ja korvausinvestoinnit Avo-ojien kunnossapito Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen 43 6 Hoidon ja ylläpidon tuotekorttien viiteaineisto 45

2 (45) Yleiset vaatimukset Seuraavat yleiset vaatimukset ovat hyvän hoitotavan mukaisina perusvaatimuksina voimassa aina kaikissa hoito- ja ylläpitotöissä: - Liikennöinti on turvattava kaikissa olosuhteissa, ja liikenteen tarpeet on otettava huomioon. - Tiestön tila on hallittava niin, että toimenpiteet pystytään tekemään oikea-aikaisesti ja riittävästi ennakoiden. - Liikenneolojen on oltava yllätyksettömät. - Samaan hoitoluokkaan kuuluvat tiet on pidettävä yhdenmukaisessa kunnossa, myös urakka-alueiden rajoilla. - Turvallisuuden vaarantavat vauriot on korjattava viipymättä. - Tienkäyttäjälle ei saa aiheutua vaaraa tiealueella sijaitsevista rakenteista ja kasvustoista. - Työmenetelmien ja materiaalien on oltava hyväksyttyjä, ja ne eivät saa kohtuuttomasti haitata kemiallisesti tai mekaanisesti tien rakenteita, varusteita ja ympäristöä, eivätkä aiheuttaa vahinkoa, vaaraa tai kohtuutonta haittaa tienkäyttäjille ja muille osapuolille. - Toimenpiteet on saatettava yhtäjaksoisesti ja asianmukaisesti loppuun koko tielinjalla niin, että työn keskeneräisyys ja viivästyminen eivät aiheuta tarpeetonta liikenteellistä tai esteettistä haittaa. - Uusittavien ja korjattavien rakenteiden, laitteiden ja varusteiden tulee olla vähintään samaa tasoa kuin korvattava ja niiden tulee täyttää rakennussuunnitelmassa, yleisissä työselityksissä ja laatuvaatimuksissa esitetyt vaatimukset. - Korjauksessa ja uusimisessa käytettävien rakenteiden ja materiaalien on oltava rakenteeltaan ja ulkonäöltään mahdollisimman lähellä ympäröiviä tai alkuperäisiä rakenteita ja materiaaleja. - Tieympäristön yleisilmeen on oltava selkeä, siisti ja hoidettu.

3 (45) 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista Alueurakassa noudatetaan hyvää hoitotapaa ottaen huomioon mm. liikenteen tarpeiden, tiestön pitkäaikaisen kestävyyden, liikenne- ja työturvallisuuden sekä ympäristön näkökohdat. Alueurakan keskeiset toimivuusvaatimukset ovat: - Tieliikenteen toimivuus on varmistettu koko tieverkolla talvellakin. - Liikenne- ja opastusmerkit, liikenteen ohjauslaitteet ja reunapaalut ovat toimintakunnossa ja täyttävät tehtävänsä. - Liikenneympäristö on riittävän siisti. Epäpuhtaudet eivät haittaa liikennettä. Pysäkkikatokset ja tienvarsikalusteet ovat kunnossa. - Tien viheralueet on hoidettu. Kasvustot eivät estä näkemiä. Istutukset, puut ja pensaat ovat elinvoimaisia. - Sadevesi- ja salaojakaivot, putkistot sekä pumppaamot toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. - Rummut toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Rummut ovat rakenteellisesti kestävät. - Kaiteet, riista- ja suoja-aidat sekä kiveykset toimivat tehtävässään rakenteena ja ovat asianmukaisessa kunnossa. - Päällysteet ovat ehyet. Liikennettä vaarantavat ja selvästi haittaavat vauriot ja routaheitot on korjattu ja liikennettä varoitettu. - Pientareet muodostavat päällysteen kanssa toimivan kokonaisuuden. Vaarallisia luiskavaurioita ei esiinny. - Siltojen rakenteet ja laiturit ovat puhtaat hiekasta, suolasta yms. epäpuhtauksista. Siltojen ja laitureiden vuositarkastus on tehty. - Soratien pinta on riittävän tasainen, kiinteä ja pölyämätön. Soratien poikkileikkausmuoto on kunnossa. - Sorastus on toteutettu suunnitelmallisesti. Kulutuskerros toimii edesauttaen pinnan kestävyyttä. - Oja- ja luiskamateriaali on hyödynnetty suunnitelmallisesti toimivaksi soratien kulutuskerrokseksi. - Kelirikko ei haittaa kohtuuttomasti liikennettä. Kelirikosta mahdollisesti aiheutuvat haitat ovat hallinnassa. - Äkillisiin hoitotöihin on riittävä valmius ja toimet käynnistetään viivytyksettä. - Avo-ojat toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. - Runkokelirikkokohteet on korjattu suunnitelmallisesti kuntoon. Edellä mainittuja toimivuusvaatimuksia tarkennetaan seuraavissa luvuissa tuotekuvauksilla ja tarkemmilla laatuvaatimuksilla.

4 (45) 1 Talvihoito Tuotekuvaus Laatuvaatimukset Tuotteeseen kuuluu tiestön tilan hallinta talvihoidon oikea-aikaisuuden varmistamiseksi. Tuotteeseen kuuluu myös lumen ja sohjon poisto, pinnan tasaus ja liukkauden torjunta: ajoradalla ohituskaistoineen, ramppeineen, liittymineen ja risteyksineen, kohtaamispaikoilla, pientareilla, pysäkeillä ja kaikilla muilla levikkeillä, levähdys- ja pysäköimisalueilla sekä kevyen liikenteen väylillä. Tuotteeseen kuuluu myös: - aurausviitoitus ja kinostimet - kaikkien liikennemerkkien, myös palvelukohteiden opastusmerkkien ja nopeusvalvonnan tiedotustaulujen sekä liikenteenohjauslaitteiden ja nopeusnäyttöjen puhdistus - nopeusvalvonnan kamerakoteloiden linssin ja katon lumenpoisto - lumivallien madaltaminen ja lumen siirto kun lumitila täyttyy - sulamisvesihaittojen torjunta ja paannejään poisto - jäätien hoito (lossin korvaavan jäätien hoito ei kuulu tuotteeseen) - roska-astioiden, wc-tilojen, hiekkalaatikoiden, infotaulujen edustojen, liikennevalojen jakokaapistojen edustojen tms. lumityöt - tiesääasemien, kelikameroiden ja nopeusvalvontakameroiden huoltolevikkeiden pitäminen jää- ja lumiesteistä vapaana - siltojen tms. kohteiden liikennettä vaarantavien jääpuikkojen poisto, kallioleikkausten vaarallisten paannejäämassojen poisto sekä lumen painamien liikennettä vaarantavien puiden ja oksien raivaus - portaiden, pysäkkikatosten ja suojateiden saarekkeineen talvihoito Rummun sulatus sekä rummun ja siihen liittyvien ojien päiden jääesteiden aukaisu käsitellään kohdassa 2.5 (rumpujen kunnossapito). Tieliikenteen toimivuus on varmistettu koko tieverkolla talvellakin. Tarkemmat laatuvaatimukset on esitetty ohjeessa: Teiden talvihoito, Laatuvaatimukset, moniste Kitkanmittauksessa on otettava huomioon vaatimukset "Kitkanmittauksen menetelmä- ja laitevaatimukset", Liikennevirasto Turvallisuusohjeet ja vaatimukset on esitetty julkaisuissa: Liikenne tietyömaalla, Tienpitoajoneuvot, LO 40/2013 ja Liikenne tietyömaalla, Kunnossapitotyöt, LO 3/2011.

5 (45) Perustietoa talvihoidosta on julkaisussa: Teiden talvihoito, Menetelmätieto (TIEH ). Julkaisun ohjeita sovelletaan siltä osin kuin ne eivät ole ristiriidassa muiden ohjeiden ja laatuvaatimusten kanssa. Tieosuudelle tai kohteelle voidaan työkohtaisesti määrätä normaalia vaatimusta korkeampi hoidon taso (tarpeen mukainen täsmähoito). Laadun toteamismenetelmä Laadun toteaminen perustuu urakoitsijan laatusuunnitelmaan ja siinä kuvattuun yksityiskohtaiseen raportointiin. Talvihoidon laatu, lumen ja sohjon määrä, polanteen tasaisuus ja liukkaus mitataan tai arvioidaan.

6 (45) 2 Liikenneympäristön hoito 2.1 Liikennemerkkien, liikenteen ohjauslaitteiden ja reunapaalujen hoito Tuotekuvaus Tuotteeseen kuuluu kaikkien liikennemerkkien (mukaan lukien yksityistieliittymien kärkikolmiot ja pakollista pysähtymistä osoittavat merkit, palvelukohteiden opastusmerkit sekä nopeusvalvonnan tiedotustaulut) pitäminen kunnossa. Tuotteeseen kuuluu urakan alkaessa olemassa olevien reunapaalujen (mukaan lukien yksittäiset reunapaalut kaiteiden päissä tms. kohteissa), liikennemerkkien havainnepaalujen sekä hidastinrakenteisiin liittyvien paalujen pitäminen kunnossa. Tuotteeseen kuuluu liikennevalojen opastimien, muuttuvien nopeusrajoitusmerkkien ja opasteiden, nopeusnäyttöjen sekä nopeusvalvontakameroiden tolppien ja laitekoteloiden peseminen keväisin ja muulloin tarvittaessa. Kyseisiä laitteita ei saa puhdistaa painepesurilla. Tuotteeseen kuuluu talvinopeusrajoitusten asentaminen syksyllä ja poistaminen keväällä tilaajan ilmoittamina ajankohtina. Tuotteeseen kuuluu lapsimerkkien asianmukainen peittäminen tai poistaminen ja palauttaminen kesällä koulujen päättyessä ja alkaessa. Tuotteeseen kuuluu talvihoidotta jätettävien levähdys- ja pysäköimisalueiden merkkien asianmukainen peittäminen tai poistaminen syksyllä ja palauttaminen keväällä tilaajan ilmoittamina ajankohtina. Tuotteeseen kuuluu suolauksen vähentämisestä varoittavien merkkien asennus (tai peitteen poisto) syksyllä ja poisto (peittäminen) keväällä. Tuotteeseen kuuluu liikennemerkkien siirtäminen ja tarpeettomaksi käyneiden liikennemerkkien poistaminen. Tuotteeseen kuuluu yksikköhintaperusteisena työnä liikennemerkkien sekä opastustaulujen ja -viittojen uusiminen, jotka tilaaja tilaa vuosittain tarjouslomakkeessa esitetyssä laajuudessa urakkakohtaisesti. Tuotteeseen kuuluu kokonaishintaperusteisena edellisestä kappaleesta poiketen pelkän lisäkilven, linja-autopysäkkimerkin ja tienumerokilven uusiminen (ei täytä kuntoarvovaatimusta). Uusimisen toimenpideaika on 3 viikkoa. Tilaaja vastaa liikenne- ja opastusmerkkien sijainnista ja informaatiosisällöstä. Poikkeuksena ovat työmaan ohjaus sekä tilapäiset tien kuntoon liittyvät varoitukset. Routaheitoista varoittavien sekä kelirikkoa ja painorajoitusta osoittavien liikennemerkkien asettaminen käsitellään kohdissa 2.7 (päällysteiden paikkaus) ja 3.4 (liikenteen varmistaminen kelirikkokohteissa).

7 (45) Laatuvaatimukset Tilaaja päättää uusien merkkien, kuten tienumeromuutosten tai liittymäjärjestelyjen, asettamisesta. Em. työt tilataan tarvittaessa lisätyönä. Tilaaja vastaa valaistujen merkkien ja opasteiden energiamaksuista. Palvelukohteiden opastusmerkkejä koskevat, alueurakkaan kuuluvat keskeiset velvoitteet, on kuvattu julkaisun: Palvelukohteiden viitoitus (TIEH ), luvussa 7.2. Liikenne- ja opastusmerkit, liikenteen ohjauslaitteet ja reunapaalut ovat toimintakunnossa ja täyttävät tehtävänsä. Valta- ja kantateiden, vilkkaiden seututeiden (KVL yli 1500) sekä taajamien merkkien alin hyväksyttävä kuntoarvo on 3 ja muiden teiden 2. (Liikennemerkkien kuntoluokitus TIEH v-09). Merkkien kiinnitysten tulee olla aina kunnossa. Likaantuneiden merkkien ja liikennevalojen puhdistuksen toimenpideaika on valta- ja kantateillä, vilkkailla seututeillä (KVL yli 1500) sekä taajamissa 2 vrk ja muilla teillä 4 vrk. Toimimattomaksi likaantuneita merkkejä ei sallita. Pesumenetelmä ei saa vaurioittaa merkkejä. Merkit tulee pestä puhtaaksi kaikesta liasta, lehtivihreästä ja pinttymistä valta- ja kantateillä, vilkkailla seututeillä (KVL yli 1500) sekä taajamissa viimeistään ja muilla teillä viimeistään Kallistumat ja kiertymät: Maan ollessa roudassa liikenne- ja opastusmerkin suurin sallittu kallistuma on 10 % ja kiertymä ei saa haitata merkin luettavuutta. Kallistuneiden ja kiertyneiden merkkien on oltava kunnossa keväällä valta- ja kantateillä, vilkkailla seututeillä (KVL yli 1500) sekä taajamissa viimeistään ja muilla teillä viimeistään Em. ajankohdan jälkeen liikenne- ja opastusmerkkien suurin sallittu kallistuma on valta- ja kantateillä, vilkkailla seututeillä (KVL yli 1500) sekä taajamissa 2 % ja muilla teillä 4 %. Yksityistieliittymän kärkikolmion ja pakollista pysähtymistä osoittavan merkin suurin sallittu kallistuma on 10 %. Merkin kiertymä ei saa olla valta- ja kantateillä, vilkkailla seututeillä (KVL yli 1500) sekä taajamissa esteettisesti häiritsevä, eikä muillakaan teillä haitata merkin luettavuutta. Merkin kallistuman ja kiertymän oikaisun toimenpideaika on kaikilla teillä 2 viikkoa. Kallistuman tai kiertymän takia toimimattomat merkit on korjattava viimeistään seuraavana arkipäivänä. Liikenteen vaurioittamat merkit, joiden kunto ei ole hyväksyttävä, mutta jotka vielä toimivat, on uusittava 3 viikon kuluessa havainnosta. Liikenteen tuhoamat ja täysin pilalle menneet merkit on uusittava seuraavana arkipäivänä koskien merkkejä nro: Varoitusmerkit 132 ja 171, etuajo-oikeus- ja väistämismerkit ja , kielto- ja

8 (45) rajoitusmerkit 311, , 351 ja 352 sekä (kaikki yleiset nopeudet), määräysmerkit 411, , sekä ohjemerkit Urakoitsijalla tulee olla edellä luetelluista merkeistä muutaman kappaleen varasto, mikäli niitä on urakassa. Lisäksi merkeistä pitää pystyä tekemään väliaikainen rajoitusmerkintä viipymättä. Muut liikenteen tuhoamat ja täysin pilalle menneet liikennemerkit ja opastetaulut on tilattava seuraavana arkipäivänä kiireellisenä ja merkin ja kilven toimitusaikana on järjestettävä tilapäinen merkintä. Liikennemerkit on hankittava tilaajan hyväksymiltä valmistajilta. Uusittavien merkkien on täytettävä uusille merkeille asetetut vaatimukset. Tilattavan uuden opastusmerkin on oltava voimassaolevan alueellisen viitoitussuunnitelman ja Liikenneviraston ohjeistuksen mukainen. Merkkien korkeusaseman ja sijainnin tien poikkileikkauksessa on oltava yhtenäinen samalla tiejaksolla. Merkin edessä ei saa olla havaittavuutta heikentävää kasvillisuutta eikä lumivallia, tämä koskee myös infotaulujen edustoja L -ja P-alueilla. Työnaikaisten ja tarpeettomien merkkien poistosta on huolehdittava. Luvattomat tiealueelle sijoitetut merkit ja opasteet on poistettava viipymättä tilaajan kanssa sovitulla tavalla. Liikennemerkkejä koskevia ohjeita on annettu julkaisuissa: - Liikennemerkkien kuntoluokitus, TIEH v-09 - Liikennemerkkien rakenne ja pystytys LO 20/ Palvelukohteiden viitoitus, TIEH Reunapaalut Paalujen autoilijaa harhauttamaton toiminta varmistetaan pimeässä. Reunapaalut ovat puhtaat. Syksyn, talven ja kevään aikanakin vähintään 2 peräkkäisen paalun heijastimineen on näyttävä lähivaloilla pimeässä. Paalujen näkyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota pimeänä vähälumisena aikana. Puuttuva reunapaalu korvataan talvella tilapäisesti heijastavalla aurausviitalla 1 viikon toimenpideajassa. Paalujen on oltava suorassa, ehjiä ja täysilukuisia valta- ja kantateillä viimeistään ja muilla teillä viimeistään Tämän jälkeen sulan maan aikaan paalujen suoristamisen, ehjäksi ja täysilukuiseksi saattamisen toimenpideaika on 1 viikko. Samalla tiejaksolla reunapaalujen tyyppi voi muuttua vain, jos muutos on vähäinen, tai liikenteen kannalta merkityksetön. Laadun toteamismenetelmä Merkkien laatu arvioidaan silmämääräisesti Liikennemerkkien kuntoluokituksen (TIEH v-09) mukaan. Merkkien suoruus mitataan tarvittaessa.

9 (45) 2.2 Tie-, levähdys- ja liitännäisalueiden puhtaanapito ja kalusteiden hoito Tuotekuvaus Laatuvaatimukset Tuotteeseen kuuluu tiealueen, luiskien, levähdys- ja pysäköimisalueiden, lauttapaikkojen ja muiden vastaavien tiehen liittyvien alueiden yleisestä siisteydestä huolehtiminen. Tuotteeseen kuuluu jätehuolto, roskien poisto sekä päällystettyjen ja kivettyjen pintojen puhtaanapito. Tuotteeseen kuuluu tienvarsikalusteiden poisto, varastoiminen ja paikoilleen asentaminen tilaajan määritteleminä ajankohtina. Tuotteeseen kuuluu tienvarsikalusteiden ja wc tilojen kunnossapito ja hoito kokonaisuudessaan, mukaan lukien näiden kalusteiden ja tilojen vaurioiden kuntoon saattaminen. Tuotteeseen kuuluu luvattomien mainosten, opasteiden ja rakenteiden poistaminen tiealueelta. Tuotteeseen kuuluu hoitoon otettujen pysäkkikatosten siisteydestä huolehtiminen, roska-astioiden tyhjentäminen sekä pysäkkikatosten ja niiden varusteiden vaurioiden kuntoon saattaminen. Tuotteeseen kuuluu raportoida tilaajalle hoitoon otettujen pysäkkikatosten rakenteellisista vaurioista, ilkivallasta ja töherryksistä. Tuotteeseen kuuluu portaiden hoito ja kunnossapito. Tuotteeseen kuuluu meluesteiden siisteydestä huolehtiminen, pienten vaurioiden korjaaminen sekä rakenteellisista vaurioista, ilkivallasta ja töherryksistä tilaajalle raportoiminen. Tuotteeseen kuluu yksikköhintaperusteisina töinä töherrysten poisto ja esto. Urakoitsija on velvollinen raportoimaan tilaajalle tievarusteisiin ilmestyneistä olennaisesti siisteyskuvaan vaikuttavista töherryksistä. Tilaaja vastaa levähdys- ja pysäköimisalueen sähkö- ja vesimaksuista. Liikenneympäristö on riittävän siisti. Epäpuhtaudet eivät haittaa liikennettä. Pysäkkikatokset ja tienvarsikalusteet ovat kunnossa. Levähdys- ja pysäköimisalueet: - Alueet pidetään siisteinä, roskattomina ja kalusteet kunnossa. - Pöytäpenkkikalusteet ovat siistit, huolletut ja tarvittaessa maalatut tai lakatut keväisin ennen levähdysalueelle vientiä. Samat toimenpiteet tehdään keväällä myös kiinteille pöytäpenkkikalusteille. - Kalusteiden rikkinäiset kiinnitykset yms. vauriot on korjattu. Rikkoutuneet käyttäjälle vaaraksi olevat kalusteet on korjattava viipymättä ja käyttö estettävä korjaukseen saakka.

10 (45) - Kalusteet pidetään puhtaina, niin että niitä on miellyttävä käyttää. - Wc-tilat pidetään kunnossa ja puhtaana, käsipyyhkeitä ja paperia on saatavilla. Rikkinäiset kiinnitykset yms. vauriot on korjattu. - Jäteastioiden ja -säiliöiden hajuhaitat on ehkäisty. Ylitäyttöä ei ole. - Erikseen sovittavat alueet hoidetaan päivittäin. - Levähdysalueet ja kalustetut pysäköimisalueet hoidetaan välisenä aikana vähintään 2-3 kertaa viikossa ja muulloin tarpeen mukaan vähintään 1-2 kertaa viikossa. - Muut pysäköimisalueet hoidetaan vähintään viikon välein. - Levähdys- ja pysäköimisalueen hoitokäynnin jälkeen alueella ei ole näkyviä roskia. Alue on kalusteineen ja wc-tiloineen kunnossa. Hoitoon otetut pysäkkikatokset: - Pysäkkikatosten pintojen on oltava siistit. Katos pestään varusteineen huhtikuussa ja sen jälkeen tarpeen mukaan. Istuinpinnat siistitään, roskat poistetaan ja roska-astiat tyhjennetään ja puhdistettaan tarpeen mukaan viikoittain. - Pysäkkikatokset varusteineen ovat kunnossa, eikä niissä ole rikkinäisiä kiinnityksiä tai muita vaurioita. Huoltomaalaus tehdään tarpeen mukaan mennessä, niin että katokset pysyvät yleisilmeeltään siisteinä. - Kaatuneet pysäkkikatokset on pystytettävä 1 vk toimenpideajassa. - Kallellaan olevat pysäkkikatokset oikaistaan mennessä. Tämän jälkeen lumettomana aikana katoksen suurin sallittu kallistuma on valta- ja kantateillä sekä taajamissa 2 % ja muilla teillä 4 %. Kallistuman oikaisun toimenpideaika on 2 vk. - Pysäkkikatoksen pohja pidetään tasaisena, ehyenä ja mahdollisimman portaattomana. Heinittyminen ja vesottuminen estetään. Portaat: - Portaiden kevätpuhdistus tehdään heti sulan kauden vakiinnuttua. - Portaat pidetään siisteinä ja turvallisina käyttää. - Portaiden ja kaiteiden rikkoutumiset korjataan kuntoon viipymättä. Meluesteet: - Meluesteet ovat siistit ja puhdistettu tarpeen mukaan. Pienet rakenteelliset vauriot, kuten rikkinäiset kiinnitykset on korjattu. - Tietoa meluesterakenteista on julkaisussa: Tien meluesteiden suunnittelu, LO 16/2010. Hiekoitushiekan ja irtoainesten poisto päällystetyiltä pinnoilta: - Taajamista ja kevyen liikenteen väyliltä heti sulan kauden vakiinnuttua huhtikuussa. Puhdistus uusitaan tarpeen mukaan. Hiekka ei saa aiheuttaa vaaraa kevyelle liikenteelle. - Valta- ja kantatiet sekä levähdys- ja pysäköimisalueet on puhdistettava viimeistään Muut päällystetyt tiet on puhdistettava viimeistään 15.5.

11 (45) - Taajama-alueella harjataan, ellei muuta sovita, kostuttavalla keräävällä laitteella, eikä sivuun harjausta sallita. Muualla sallitaan sivuun harjaus. Kuivaharjaus on kaikissa kohteissa kielletty. - Kevyen liikenteen kulkuluiskista ja pysäkkiyhteyksistä poistetaan talven hiekat sulan kauden vakiinnuttua huhtikuussa. - Liikennesaarekkeet ja muut päällystetyt ja kivetyt alueet puhdistetaan kevään aikana. Reunakivien ympärillekään ei saa jäädä irtoainesta. - Kevätpuhdistuksen jälkeen pidetään kaikki päällysteet ja kivetyt pinnat puhtaana irtoaineksesta seuraavaan liukkaudentorjuntakauteen saakka. Roskien keruu: - Tienvarsien kaikki havaittavat roskat ja jätteet kuten muovit, paperit, tupakka-askit, renkaan kappaleet, yms. kerätään keväällä lumien sulettua mahdollisimman ripeästi: ensin taajamista, kevyen liikenteen väyliltä sekä valta- ja kantateiltä ja lopuksi muilta teiltä viimeistään 31.5.mennessä. - Kevätsiivouksen jälkeen näkyvää roskaisuutta ei saa esiintyä. Erityisesti levähdys- ja pysäköimisalueiden, taajamien, kevyen liikenteen väylien ja pysäkkien ympäristö on pidettävä siistinä. Yksittäiset rumentavat roskat kerätään säännöllisesti teiden varsilta. Roskaantuvien teiden ja kevyen liikenteen väylien varsien epäsiisteydet poistetaan koko matkalta riittävän usein. Muu puhtaanapito: - Puutavaran käsittelyn tuomien roskien poisto kuuluu puhtaanapitoon: Huolehditaan, että levähdys- ja pysäköimisalueilla, pysäkeillä tms. tapahtuvan puun käsittelyn jäljet siistitään asianmukaisesti. - Liikennettä vaarantavat kivet, kivi- ja maa-ainekset, jätteet, eläinraadot, roskat, liukastavat puiden lehdet tms. poistetaan viipymättä tienpinnalta, kevyen liikenteen väyliltä ja luiskista. - Liikennettä vaarantavat siirtyneet reunamurskeet poistetaan viipymättä ajoradalta ja kevyen liikenteen väyliltä. - Kallioleikkauksista luiskiin tippuneet kivet poistetaan: Liikenteelle välitöntä vaaraa aiheuttavat heti ja muut viimeistään 4 vk toimenpideajassa. - Luvattomat mainokset, opasteet ja rakenteet on poistettava tiealueelta viipymättä. Tarkempi menettely sovitaan tilaajan kanssa. Laadun toteamismenetelmä Puhtaanapidon ja tienvarsikalusteiden hoidon laatu todetaan silmämääräisesti.

12 (45) 2.3 Viheralueiden hoito Tuotekuvaus Laatuvaatimukset Tuotteeseen kuuluu tieympäristön viheralueiden hoito: Vesakonraivaus ja niitto sekä nurmikoiden, istutusten ja luonnon kasvustojen hoito. Tuotteeseen kuuluu myös: - Näkemien ja kaikkien liikennemerkkien havaittavuuden ylläpito. - Vapaan liikenteen tilan ylläpito. - Tielle ilmeisessä kaatumisvaarassa olevien puiden poistaminen. - Pinnoitettujen (kiveys tai päällyste) alueiden heinittymisen esto. - Kaikkien siltojen keilojen ja luiskien vesakoitumisen estäminen sekä risteyssiltojen etuluiskien heinittymisen estäminen. - Vihertöiden aiheuttamien jätteiden huollon järjestäminen - Vieraslajien, kuten jättiputki, torjunta ja leviämisen estäminen. Tilaaja määrittelee teiden viherhoitoluokat, muut tarvittavat vihertöiden reunaehdot sekä inventointitiedot. Urakoitsija on velvollinen esittämään näihin tietoihin perustuvan, toimintalinjat ja laatuvaatimukset täyttävän sekä vihertyöohjeita noudattavan vihertoimintansa kuvauksen tarkennetussa laatusuunnitelmassaan ja päivittämään siihen tarvittavat muutokset vuosittain huhtikuun puoliväliin mennessä. Tien viheralueet on hoidettu. Kasvustot eivät estä näkemiä. Istutukset, puut ja pensaat ovat elinvoimaisia. Laatuvaatimukset on esitetty taulukoissa 1-5. Tilaaja tarkentaa erikseen mm. toimenpiteiden ajoitukset, työkerrat ja -laajuudet. Liikennetila on pidettävä vapaana kasvaneista ja taipuneista puista ja oksista teillä (kevyen liikenteen väylillä) seuraavasti: Vapaa liikennetila ulottuu 70 (30) cm päällysteen reunan ulkopuolelle ja koko em. poikki-leikkauksen leveydellä 4,8 (2,8) m korkeudelle tien pinnasta. Jättiputken torjuntaan on ryhdyttävä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kun esiintymät ovat vielä pieniä. Torjunta tehdään julkaisun: Jättiputken biologia ja torjunta ohjeiden mukaisesti. Vieraslajien torjuntatavat tulee hyväksyttää tilaajalla. Vieraslajiesiintymät ja tehdyt torjuntatoimet on raportoitava tilaajalle. Viherhoitoa ja -luokitusta koskevaa ohjeistoa on esitetty julkaisussa: Viherhoito tieympäristössä (TIEL / 00), luvuissa Vihertöitä koskevia turvallisuusohjeita on annettu julkaisussa: Liikenne tietyömaalla Kunnossapitotyöt LO 03/2011. Tasoristeysten näkemäraivauksissa on huomioitava ohje: Tien suunnittelu tasoristeyksissä LO 3/2012, kohta 2.4.

13 (45) Taulukko 1: Vesakonraivauksen laatuvaatimukset hoitoluokissa N1, N2 ja N3 Laatuvaatimukset Hoitoluokka N1 N2 N3 Raivattava alue - valta- ja kantateillä tiealue puustorajaan tai 12 m etäisyydelle päällysteen reunasta sekä näkemäalueet - muilla teillä tiealue puustorajaan tai 10 m etäisyydelle päällysteen reunasta sekä näkemäalueet tiealue puustorajaan tai 6 m etäisyydelle päällysteen reunasta (soratiellä olemassa olevan tien reunan taitteesta) sekä näkemäalueet - kevyen liikenteen väylillä tiealue puustorajaan tai 4 metrin etäisyyteen päällysteen reunasta sekä näkemäalueet - liittymien, risteysten ja tasoristeysten (LO 3/2012) näkemäalueet kokonaan - riistavaara-alueet koko tiealueen leveydeltä Raivauskierto vuotta, määritellään työkohdeluettelossa - 3 vuotta - liittymien, risteysten ja tasoristeysten (LO 3/2012) näkemäalueet raivataan vuosittain niin, että näkemät pysyvät aina kunnossa - riistavaara-alueet raivataan joka toinen vuosi - koulujen kohdat raivataan vuosittain ennen koulujen alkua lapsimerkkien välisiltä alueilta sekä 100 m ennen lapsimerkkejä Raivausajankohta matkailuteillä on vältettävä raivaustyötä heinäkuussa Muut vaatimukset Liikenneturvallisuus ja tien kunnossapito - työ ei saa vaarantaa liikenneturvallisuutta - vesakot eivät saa aiheuttaa näkemäesteitä liittymien, risteysten ja tasoristeysten näkemäalueilla - liikenne- ja tiemerkkien havaittavuus on turvattava - siltojen keilojen ja luiskien vesakoituminen on estettävä Maisemalliset näkökohdat - maisemalliset erityispiirteet huomioidaan liikenneturvallisuuden sallimissa rajoissa Työjälkeen liittyviä vaatimuksia - vesakon korkeus leikkauksen jälkeen enintään 15 cm maan pinnasta - leikkausjäljen on oltava siisti - raivausjätteen on oltava silppuuntunutta, yli 1 m mittaista jätettä ei esiinny - silppuuntumattomat kaadetut puut on poistettava hoitokauden aikana - puiden kaato maanpintaa myöten, kanto korkeimmalta kohdaltaan max. 5 cm - viereisen puuston on oltava vaurioitumatonta - teknisten laitteiden tyvet on vesottu Raivausmenetelmät - mekaaninen menetelmä (ei kemiallinen menetelmä) - silppuava ja murskaava laite - erityiskohteissa raivaussaha ja moottorisaha

14 (45) Taulukko 2: Nurmetusten hoidon laatuvaatimukset hoitoluokissa N1, N2 ja N3 Laatuvaatimukset Hoitoluokka N1 N2 N3 Niitto Niitettävä alue - niitto ulotettava vähintään 6 m etäisyydelle päällysteen reunasta - keskikaistat on niitettävä kokonaan - pensasalueiden mekaaninen niitto erikseen sovittaessa - niitto ulotettava vähintään 4 m etäisyydelle päällysteen reunasta - niitto ulotettava vähintään 2 m etäisyydelle päällysteen reunasta - mikäli kaksi niittokertaa, ensimmäinen niitto ulotetaan vähintään 2 m etäisyydelle päällysteen reunasta (koskee myös kevyen liikenteen väyliä ja L- ja P-alueita), keskikaistat niitetään kuitenkin jokaisella niittokerralla koko leveydeltä - ensimmäiseen vesomiseen saakka niittoleveyttä voi rajoittaa vahva vesakko (niitto tehdään kapeampana, mikäli vesakko estää; seuraavina kesinä niitto vaatimuksen mukaan) - kevyen liikenteen väylä 2 m päällysteen reunasta - alle 20 m leveät tien ja kevyen liikenteen väylän sekä levähdys- ja pysäköimisalueiden väliset alueet niitetään kokonaan tai puustorajaan, tätä leveämmät alueet niitetään hoitoluokan edellyttämään leveyteen. - liittymien, risteysten ja tasoristeysten näkemät on pidettävä kunnossa - nurmetetut ja muut pinnoittamattomat murskeella tms. olevat saarekkeet, kiertoliittymät ja välikaistat (elleivät ole määritelty viherhoitoluokkaan E1 tai E2) - niitto mahdollisimman läheltä, enintään 20 cm teknisistä laitteista, puista ja pensaista Niittokerrat kertaa kesässä, luokan niittokerrat määritellään työkohtaisessa tarkennuksessa - niittämättä jätettävät tiet määritellään työkohtaisessa tarkennuksessa Niiton ajankohdat Kaiteiden taustat Kaiteiden alustat Pysäkkikatosten taustat Muut vaatimukset vain yhden kerran niitettäessä niitto tehtävä mennessä - ensimmäinen niittokerta mennessä mikäli 2 niittokertaa - koulujen lähistöjen tieosuuksille on ajoitettava yksi niitto ennen koulujen alkamista - vähintään kerran kesässä yhdeltä terän leveydeltä (vähintään 1,5 m) - kuitenkin näkyviltä osin ojan pohjaan, tai luokan edellyttämään niittoleveyteen - vuosittain yhdeltä terän leveydeltä (vähintään 1,5m) - viimeisen niittokerran yhteydessä - niitto kerran kesässä (kemiallista käsittelyä ei sallita) - viimeisen niittokerran yhteydessä viimeistään viikon kuluessa niitosta - viimeisen niittokerran yhteydessä viimeistään viikon kuluessa niitosta Pinnoitetut alueet - pinnoitettujen saarekkeiden, kiertoliittymien, välikaistojen, risteyssiltojen etuluiskien, sillankansien jne. heinät ja vesat on poistettava ja heinittyminen ja vesottuminen estettävä Niittojälki ja niiton viimeistely - nurmen pituus niiton jälkeen 4-10 cm, esteisessä luiskassa mahdollisimman läheltä maata; lupiineja ja levinneitä kurttulehtiruusuja ei säästellä niitoissa - kuivatusrakenteiden toimintaa haittaava niittojäte on poistettava viikon kuluessa - nurmetuksen on liityttävä saumattomasti viereisen alueen ympäristöön - niitettävä tiejaksoittain niin, että työ valmistuu keskeytyksittä tien molemmin puolin mukaan lukien myös kevyen liikenteen väylät ja välikaistat. Niittomenetelmät - silppuava laite - kapeat keskikaistat, kaiteiden alustat ja taustat mekaanisesti esim. siimaleikkurilla - ketjumurskaimen käyttö sallittu vain luokassa N3 - kemiallinen menetelmä sallittu vain rajatuissa pienkohteissa kuten kiveyksillä.

15 (45) Taulukko 3: Nurmetusten hoidon laatuvaatimukset hoitoluokissa T1, T2, E1 ja E2 Laatuvaatimukset Hoitoluokka T1, E1 puistomainen T2, E2 luonnonmukainen Niitto Niitettävä alue - tiealueen rajoja noudattaen puustorajaan, puistoon tai hoidettuun piha-alueeseen - keskikaistat koko leveydeltään - tien ja levähdys- ja pysäköimisalueiden väliset alueet koko leveydeltä tai puustorajaan - tien ja kevyen liikenteen väylän välinen alue kokonaan tai puustorajaan - saarekkeet, kiertoliittymät ja välikaistat - liittymien, risteysten ja tasoristeysten näkemät on pidettävä kunnossa Nurmen pituus - nurmi ei saa olla yli 15 cm pitkää - nurmi ei saa olla yli 25 cm pitkää - nurmea ei saa niittää 4 cm lyhyemmäksi Kaiteiden taustat - 2 kertaa kasvukaudessa ajoitettuna - kerran kasvukaudessa ajoitettuna Kaiteiden alustat, teknisten laitteiden ja puiden tyvet toiseen ja neljänteen niittokertaan - 2 kertaa kasvukaudessa ajoitettuna toiseen ja neljänteen niittokertaan toiseen niittokertaan - kerran kasvukaudessa ajoitettuna toiseen niittokertaan Niiton viimeistely - tiemaisemaa häiritsevä niittojäte on kerättävä 2 vrk:n kuluessa niitosta - tiemaisemaa häiritsevä niittojäte on kerättävä 1 viikon kuluessa niitosta - pylväiden, liikennemerkkien ym. teknisten laitteiden sekä puiden ja pensasalueiden ympärystöjen niitto on tehtävä 1 viikon kuluessa alueen niitosta - kuivatuslaitteiden toimintaa haittaava niittojäte on kerättävä 1 viikon kuluessa niitosta - tielle ja kevyen liikenteen väylälle sinkoutuneet kivet ja roskat on poistettava välittömästi Niittomenetelmät - kapeat keskikaistat tarvittaessa siimaleikkurilla - kaiteiden alustat ja taustat mekaanisesti esim. siimaleikkurilla (ei kemiallisesti) - niiton valmistuttava tiejaksoittain keskeytyksittä tien molemmin puolin mukaan lukien myös kevyen liikenteen väylät ja välikaistat - ketjumurskaimen käyttö on kielletty - kemiallinen menetelmä sallittu vain rajatuissa pienkohteissa kuten kiveyksillä Kevätkunnostus ja syyskunnostus Paikkaus - ylimääräinen kasvijäte ja hiekoitushiekka on poistettava siten, että nurmikon vihertyminen ei esty - kevätkunnostus on aloitettava, kun nurmikko kestää koneiden painon - syyskunnostus kun ympäröivät kasvit ovat tiputtaneet lehtensä tai urakan asettamissa aikarajoissa jo aiemmin - hiekoitushiekka on poistettava - yli 1,0 m 2 kokoiset talvivauriot on - yli 2,0 m 2 kokoiset talvivauriot on korjattava keväällä korjattava keväällä - kylvö on suoritettava perustamisluokan mukaisella siemenseoksella ja kylvös on peitettävä ja tiivistettävä - kaikki mekaaniset vauriot on korjattava heti vaurion ilmaannuttua Kalkitus ja lannoitus - erikseen sovittaessa, viljavuustutkimukseen perustuen Rikkakasvien - erikseen sovittaessa torjunta, rajaus ja kastelu Muut vaatimukset - siisti, puistomainen yleisilme - vihreä yleisilme - hoitotoimet on tehtävä niin, että nurmikossa ei ole suuria aukkoja, ja että kasvuston elinvoima säilyy; lupiineja ja levinneitä kurttulehtiruusuja ei säästellä niitoissa - pinnoitettujen alueiden (saarekkeet, kiertoliittymät, välikaistat, risteyssiltojen etuluiskat jne.) heinittyminen on estettävä - nurmetuksen on liityttävä saumattomasti viereiseen ympäristöön - nurmetuksen ja luonnonmukaisen kasvuston raja on tehtävä portaattomaksi tai muuten luontevaksi

16 (45) Taulukko 4: Puiden hoidon laatuvaatimukset hoitoluokissa T1, T2, E1, E2 ja N1 Hoitoluokka Laatuvaatimukset T1, E1 puistomainen T2, E2, N1 luonnonmukainen Paikkaistutus ja puun poistaminen - kuolleen tai poistettavan puun korvaamisesta uudella taimella sovitaan erikseen - istutettavan taimen on oltava samaa lajiketta kuin poistettu puu - urakoitsijan kunnossapitotöissä aiheutuneet mekaaniset vauriot on korjattava heti tai korvattava puu heti, kun se on mahdollista - puut, jotka ovat ilmeisessä vaarassa kaatua tielle, poistetaan - puun kaadossa noudatetaan kuntakohtaisia puun poistoa koskevia määräyksiä Kastelu - kastelu erikseen sovittaessa - kahdessa erässä yhteensä litraa puuta kohden - urakoitsijan on ilmoitettava tilaajalle kastelun tarpeesta Leikkaukset - liikennettä haittaavat oksat on poistettava - puita saa leikata vain ammattihenkilö, ainoastaan kuolleiden oksien ja rungon vesiversojen poiston voi tehdä muu henkilö - runko- ja juurivesojen poisto 1 v välein Leikkausaika - leikkaus on tehtävä puulajille sopivana ajankohtana Katupuiden leikkaus Lannoitus ja kalkitus Kasvualustan pinta ja rajaukset sekä juuristoalueen hoito Tuentojen tarkistus, korjaus ja poisto - runko- ja juurivesojen poisto 3 v välein - katupuiden rungon vapaakorkeus: näkemäalueet 3 m, ajoneuvoliikenteen puoli 4,8 m, JK-tien puoli 3,0 m. - rungon korkeutta on nostettava vähitellen siten, että puulajille tyypillinen kasvutapa ja esteettinen muoto säilyvät - erikseen sovittaessa, viljavuustutkimukseen perustuen - urakassa edellytetyt puiden tyvet on pidettävä nurmikosta ja rikkakasveista vapaana halkaisijaltaan metrin laajuiselta alueelta - kivetyillä pinnoilla kasvualustan tukirakenteet on pidettävä kunnossa ja kasvualustapinnat heinistä ja rikkakasveista vapaana - puun juuristoalueelle kohdistuneet vahingot ja ongelmat on ilmoitettava tilaajalle ja sovittava korjaustoimenpiteet - nopeasti puuta vaurioittavat vahingot esim. öljyvahingot on korjattava välittömästi - tuennat ja sidokset on poistettava kun puu on juurtunut paikalleen kunnolla - tuentojen kuntoa ja tarvetta on seurattava muun hoidon yhteydessä vuosittain - vaurioituneet tuennat on korjattava välittömästi - tuennat ja sidokset eivät saa aiheuttaa puulle kuristumis- tai hankautumisvaara - katupuille pysyväksi asennettujen rungonsuojien on oltava kunnossa - rungonsuojat eivät saa aiheuttaa puulle kuristumis- tai hankautumisvaaraa - suojeltujen puiden hoitotoimille on haettava paikallisen ympäristökeskuksen lupa Rungonsuojien tarkistus ja korjaus Suojeltujen puiden hoito Muut vaatimukset - puiden tulee olla terveitä ja elinvoimaisia - puut eivät saa aiheuttaa vaaraa tienkäyttäjille - puun tukirakenteiden on oltava kunnossa ja puun kasvualustapinnan siisti - elinvoimainen, turvallinen, kaunis, pitkäikäinen ja lajilleen tyypillinen puu, joka sopii hyvin kasvuympäristöönsä - urakoitsijalla on ilmoitusvelvollisuus vaurioista ja ongelmista puiden kasvussa

17 (45) Taulukko 5: Pensaiden hoidon laatuvaatimukset hoitoluokissa T1, T2, E1, E2 ja N1 Laatuvaatimukset Hoitoluokka T1, E1 puistomainen T2, E2, N1 luonnonmukainen Paikkaistutus - kuolleiden kasvien korvaaminen ja paikkaus on sovittava erikseen - käytettävä kotimaista alkuperää olevaa samaa lajia ja lajiketta, mikäli niitä on saatavissa; muutoksista on sovittava erikseen Lannoitus, kalkitus ja maanparannus - paikkaistutukset on suoritettava noudattaen infraryl laatuvaatimuksia - erikseen sovittaessa, viljavuustutkimuksiin perustuen Leikkaus - pensaat eivät saa peittää näkemää - liikennettä haittaavat oksat on leikattava - urakoitsijan on ilmoitettava alasleikkausta vaativista pensaista - leikkaustapa ja -ajankohta on valittava kasvilajikohtaisesti Leikkaustapa Siistimisleikkaus - vuosittain kasvilajin vaatimalla tavalla - kasvukauden aikaisesta halutusta muodosta selvästi uloskasvaneet, katkenneet ja sairaat versot poistetaan Alasleikkaus - ainoastaan pensaslajeille, joille se sopii - alasleikkauksen ajoitus sovittava erikseen - alasleikkauksen jälkeen kasvualusta on katettava - kuolleet oksat poistetaan Harvennusleikkaus - ensisijainen leikkaustapa pohjoisissa oloissa sekä puumaisilla yksittäispensailla - kasvilajikohtainen leikkaustapa ja -ajankohta varmistettava - leikkausjäljen on oltava siisti Leikattavat aidat - leikkausmuodon on oltava asianmukainen - leikkaukset on tehtävä huolellisesti ja vain viimeisiä vuosikasvaimia saa leikata Lehtipensasaita - vuosittain varhaiskeväällä tai ennen uuden kasvuston puutumista Havupensasaita - vuosittain kevättalvella tai ennen uuden kasvuston puutumista Rikkakasvien torjunta Yleiset laatuvaatimukset - kasvustosta selvästi erottuvia rikkaruohoja ei saa esiintyä - kasvualusta- tai katepinta on työn jälkeen siisti ja tasainen Hoitokerrat - 2 kertaa kasvukaudessa - yhdeksi hoitokerraksi katsotaan, kun yleisilmettä haittaava rikkakasvusto on poistettu Torjuntamenetelmät - Rikkakasvien mekaaninen leikkaaminen - kasvualusta- tai katepinta on työn jälkeen yleisilmeeltään siisti ja tasainen - kerran kasvukaudessa - yhdeksi hoitokerraksi katsotaan, kun pensaiden kasvua haittaava rikkakasvusto on poistettu leikkipaikkojen läheisyydessä on käytettävä mekaanisia menetelmiä - kemiallinen torjunta on tehtävä valmistajan ohjeen mukaan, tiedottaminen ja ympäristönäkökohdat on otettava huomioon - torjunta-aine ja menetelmä on valittava pensaslajin ja torjuttavan rikkakasvin mukaan - urakoitsijan vastaa vahingoista - mekaanisesti torjutut rikkakasvit on poistettava juurineen - rikkakasveja poistettaessa kate ja kasvualustamateriaali eivät saa sekoittua - sovittava erikseen - nurmikon leikkauksen yhteydessä, yhtä monta kertaa - yhdeksi leikkauskerraksi katsotaan, kun yleisilmettä haittaava kasvusto leikattu - työn jälkeen viereiset pinnat ovat siistit - urakoitsija vastaa vahingoista

18 (45) Rikkakasvijäte - kemiallisesti torjuttua rikkakasvustoa ei saa poistaa - mekaanisesti torjuttu näkyvä rikkakasvijäte poistetaan - leikattu, silppuuntunut kasvusto voidaan jättää kasvualustalle Kasvualustan pinta ja rajaukset - rajauksien on oltava siistit - rajaukset on kunnostettava kerran kasvukaudessa - kasvuston on oltava yleisilmeeltään siisti - irrotettu kasviaines on kerättävä pois ja kasvualusta siistittävä Kevätkunnostus - talvivauriot ja paikkaistutustarve on tarkastettava - kasvualustan kuohkeutus ja katteen lisäys tarvittaessa - kevätkunnostuksen jälkeen pensaiden alustojen katteiden on oltava kunnossa Syyskunnostus - kasvusto ja kasvualusta siistitään roskista ja ylimääräinen lehti- ja kasvijäte poistetaan Muut vaatimukset - pensasryhmän kasvuston on oltava tervettä ja elinvoimaista - kasvustosta erottuvaa huomattavaa rikkakasvustoa ei saa esiintyä - pensaiden on oltava yleisilmeeltään aina siistejä ja hoidettuja - kasvuston on oltava myös syksyllä yleisilmeeltään siisti - kasvua haittaavaa rikkakasvustoa ei saa esiintyä - pensaiden on oltava yleisilmeeltään siistejä Laadun toteamismenetelmä Toimenpiteiden sopimuksenmukaisuus tarkastetaan tarvittaessa katselmuksessa. Laatu mitataan tai todetaan silmämääräisesti. Urakoitsijan on annettava tilaajalle mahdollisuus tarkastaa niiton ja raivauksen viimeistelty laatu noin 3 km pitkältä vaativalta tieosuudelta tai korkeatasoiselta alueelta. Katselmuksessa varmistetaan hyväksyttävä työjälki ennen töiden jatkamista. Virheet sekä sopimiset laadun tavoitteista ja toteuttamistavasta kirjataan pöytäkirjaan.

19 (45) 2.4 Kuivatusjärjestelmän kaivojen, putkistojen ja pumppaamoiden hoito Tuotekuvaus Laatuvaatimukset Tuotteeseen kuuluu sadevesi- ja salaojakaivojen sekä sadevesi- ja salaojaputkistojen tyhjennys, puhdistus ja toiminnan varmistaminen. Tuotteeseen kuuluu mahdollinen putkistojen sulatus sekä keväällä tehtävä rakenteiden toimintatarkastus. Tuotteeseen kuuluu pumppaamoiden putkistojen hoito ja huolto tarvittavine tyhjennyksineen ja puhdistuksineen sekä pumppaamotilan lieteosaan kertyvän lietteen poisto. Tuotteeseen kuuluu myös pumppaamoiden toiminnan jatkuva tarkkailu. Siltojen kuivatusjärjestelmän puhdistus- ja kunnostustyöt käsitellään kohdassa 2.9 (siltojen ja laitureiden hoito). Tilaaja vastaa omistamiensa lämmityskaapeleiden ja pumppaamoiden energiamaksuista. Sadevesi- ja salaojakaivot, putkistot sekä pumppaamot toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Sadevesikaivot ja -viemärit sekä salaojakaivot tarkistetaan, tyhjennetään ja puhdistetaan keväisin hiekoitushiekan poiston jälkeen mennessä ja muulloin tarvittaessa esim. kaivon lietepesän täytyttyä, putkistojen tukkeennuttua liikaa, tai pumppujen toiminnan vaarantuessa. Salaojaputkistot huuhdellaan tarvittaessa. Erityistä huomiota kiinnitetään alikulkukäytävien kuivatusjärjestelmän toimivuuteen. Toimenpiteiden jälkeen kaivot ja putkistot ovat puhtaat hiekasta ja roskista. Kaivon kansiston kehyksen ura ja kannen ritilä on myös puhdas. Salaojaputkistot ovat toimintakunnossa. Kaivojen kansien kiinnitysmekanismi on tarkastettu niin, että kannet pysyvät kiinni. Pumppaamot hoidetaan niin, että niiden jatkuva toimivuus varmistuu ja putkistot ovat toimintakunnossa. Pumppaamoiden lieteosaan kertynyt liete on poistettava. Laadun toteamismenetelmä Laatu todetaan silmämääräisesti.

20 (45) 2.5 Rumpujen kunnossapito Tuotekuvaus Laatuvaatimukset Tuotteeseen kuuluu rumpujen aukaisu ja toiminnan varmistaminen. Urakoitsija on velvollinen raportoimaan tilaajalle kaikista toistuvasti tukkoon jäätyvistä, nopeasti tukkoon liettyvistä ja padottuvista rummuista. Tuotteeseen kuluu ilmoittaa liittymän omistajalle liittymärummun vajaatoimisuudesta. Tilaaja vastaa omistamiensa lämmityskaapeleiden energiamaksuista. Tuotteeseen kuuluu korjata ja uusia tarjouspyynnössä mainittu vuotuinen metrimäärä halkaisijaltaan 1200 mm ja sitä pienempiä rumpuja. Rumpukoko hyväksytetään tilaajalla. Rumpujen korjaus ja uusiminen on suunniteltava ja toteutettava niin, että työt eivät ole samoissa kohdissa kuin runkokelirikkotyöt (tuote 5.2). Urakoitsijan on tarkkailtava koko tiestön rumpujen kuntoa niin, että rumputyöt pystytään ajoittamaan oikein. Urakoitsijan tulee tehdä omaaloitteisesti esityksiä tilaajalle rumpujen korjaus- ja uusimistarpeesta erityisesti tilanteissa, joissa korjaustarve aiheuttaa vaaraa liikenteelle tai haittaa tien tai yläpuolisten maa-alueiden kuivatusta. Urakoitsija voi esittää ja tilaaja voi lisätöinä tilata rummun korjauksen tai uuden rummun rakentamisen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa: - Ø > 1200 mm rummut - erikoisperustusta vaativat rummut (laatta, paalutus, pontit ym.) - maa-alueiden kuivattamisen takia perustamissyvyys muuttuu - tiealueen tai ympäristön kuivatus vaatii veden kulkua tien ali. Betonirumpujen osittaiset kunnostukset kuuluvat tuotteeseen. Urakoitsijan on pidettävä kirjaa rakennetuista ja uusituista rummuista inventointitiedon ylläpitämiseksi: Vanhan rummun koko ja laatu, miten uuden rummun kuivatussyvyys poikkeaa aiemmasta, uuden rummun koko ja laatu. Rumpukoot eritellään 100 mm välein (Ø 300 mm 1200 mm). Siirtymäkiilan vaativat rummut eritellään. Työt merkitään urakan päiväkirjaan ja raportoidaan valvojalle sovittuina aikoina. Urakoitsija on velvollinen tekemään ennen urakka-ajan päättymistä tilaajalle esityksen seuraavan urakan uusittavista rummuista kiireellisyysjärjestyksessä. Rummut toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Rummut ovat rakenteellisesti kestävät.

21 (45) Rumpu aukaistaan, kun se on siinä määrin liettynyt tai tukkeutunut, että veden virtaus estyy, syntyy liiallista padotusta ja kuivatusjärjestelmät eivät toimi tai rumpu on jäätynyt umpeen. Aukaisun jälkeen rumpu on puhdas sinne kertyneestä maa-aineksesta ja roskista. Rummun aukaisun yhteydessä liittyvien avo-ojien päitä on avattava tarvittavassa laajuudessa rummun toiminnan varmistamiseksi. Laskuojan pään maa- ja jääesteet on myös poistettava. Jäätyneen rummun avaamiseen ei saa käyttää suolaa. Toimenpideaika rummun aukaisuun on 1 vk. Työ on tehtävä välittömästi, mikäli rummun jäätyminen tai tukkeutuminen haittaa tai vaarantaa liikennettä, vahingoittaa tien rakennetta tai aiheuttaa vahinkoa kolmannelle osapuolelle. Korjaamisen ja uusimisen vaatimuksia Rummun korkeusasema on valittava liettymistä ehkäiseväksi. Rummun on oltava niin pitkä, että tien luiska säilyy normaalina. Rumpu on rakennettava niin, että haitallista routaheittoa ei synny. Siirtymäkiila on rakennettava aina, ellei urakka-asiakirjoissa muuta mainita. Käytettävä rumpumateriaali on hyväksytettävä tilaajalla. Rummun rakentamisessa on noudatettava työselitysten mukaisia peitesyvyyksiä. Rumpujen rakentamisen ohjeistus on esitetty InfraRYL (versio 2010/1) luvussa Rummut, sekä em. luvun alussa mainituissa luvuissa 13300, , 16220, 16500, ja Laadun toteamismenetelmä Laatu mitataan tai todetaan silmämääräisesti.

22 (45) 2.6 Kaiteiden, riista- ja suoja-aitojen sekä kiveysten kunnossapito Tuotekuvaus Laatuvaatimukset Tuotteeseen kuuluu tien hoidon, roudan ja luiskan painumisen kaiteisiin ja aitoihin aiheuttamien vaurioiden korjaus sekä selvitetyt kaiteiden ja aitojen vaurioiden korjaukset, jotka korvataan liikennevakuutuksesta. Tuotteeseen kuuluu korjata aitoihin yksittäisten kaatuneiden puiden ja hirven aiheuttamat vauriot sekä muut paikalliset vauriot, jotka eivät johdu ilkivallasta tai selvittämättömästä liikennevahingosta. Tuotteeseen kuuluu kaikki kivettyjen pintojen ja reunakiveysten vaurioiden korjaukset ja tuhoutuneiden reunakivien uusimiset. Tuotteeseen ei kuulu: Systemaattiset uusista vaatimuksista, madaltumisesta tai iästä johtuvat kaiteiden, aitojen ja kiveysten uusimiset sekä kaiteisiin ja aitoihin kohdistuvasta ilkivallasta ja selvittämättömistä liikennevahingoista johtuvien vaurioiden korjaukset. Näiltä osin työt tilataan tarvittavassa laajuudessa lisätyönä. Urakoitsijan on raportoitava tilaajalle uudelleenpäällystyksen, rakenteen parantamisen tai vastaavan syyn takia haitallisesti madaltuneista kaiteista ja reunakivistä. Urakoitsijan on raportoitava myös toistuvasti kallistuvista kaiteista ja aidoista sekä toistuvasti irtoavista reunakivistä. Tuotteeseen kuuluu seurata kaiteiden, aitojen ja kiveysten kuntoa säännöllisesti koko urakan ajan vaurioiden havaitsemiseksi. Kaiteet, riista- ja suoja-aidat sekä kiveykset toimivat tehtävässään rakenteena ja ovat asianmukaisessa kunnossa. Kaiteet: - Kaiteiden vauriokohteet merkitään välittömästi havaittaviksi. - Vaaraa aiheuttavien kaidevaurioiden korjauksen toimenpideaika on 2 vk. - Muiden kaidevaurioiden korjauksen toimenpideaika on 1 kk. Talvella syntyneet muut kaidevauriot on korjattava viimeistään Riista-aidat: - Riista-aidat on tarkastettava säännöllisesti, ja lisäksi on tehtävä erityinen tarkastus keväisin mennessä. - Riista-aidan on oltava portteineen ehyt, kiinnitykset kunnossa ja reunalanka kiristetty. Pylväiden suurin sallittu kallistuma on 10 %. - Riista-aitojen vaurioiden korjaamisen toimenpideaika on 2 vk. Aukot on tukittava tilapäisesti heti.

23 (45) Suoja-aidat: - Suoja-aidat on tarkastettava säännöllisesti, ja lisäksi on tehtävä erityinen tarkastus keväisin mennessä. - Suoja-aita on pidettävä kiinnityksineen kunnossa. Pylväiden suurin sallittu kallistuma on 10 %. - Vaaraa aiheuttavat vauriot on korjattava välittömästi ja muut vauriot on korjattava vuosittain viimeistään Reuna- ja pinnoitekivet: - Talvella irronneet reuna- ja pinnoitekivet on kerättävä kulkuväyliltä heti, ja ne on korjattava paikalleen keväällä. - Lumettomana aikana reunakivien ja kivettyjen pintojen korjauksen toimenpideaika on 2 vk. - Kivetyllä oleskelu- ja kulkupinnalla ei saa olla yli 2 cm pykälää. Rakenteelliset ohjeet ja työselitykset on esitetty julkaisuissa: - InfraRYL Kaiteet, johteet ja törmäyssuojat - InfraRYL Aidat - Aitojen suunnittelu, TIEH v-07 - InfraRYL Päällysteet ja pintarakenteet, luvut Laadun toteamismenetelmä Laatu mitataan tai arvioidaan silmämääräisesti. Laatu ja toteutuma todetaan työmaakokouksissa.

24 (45) 2.7 Päällysteiden paikkaus Tuotekuvaus Laatuvaatimukset Tuotteeseen kuuluu materiaaleineen liikennettä vaarantavien ja ajomukavuutta oleellisesti haittaavien päällysteen vaurioiden korjaus, routaheittojen tasaus, sekä sillan kansien päällysteen kaikkien reikien, halkeamien ja purkaumien korjaus. Tuotteeseen kuuluu alle 10 m 2 yhtenäiset pysyvät paikat kuumamassalla (AB, VA) ja alle 20 m 2 paikat kylmämassalla (PAB). Näitä suuremmista paikkauskohteista on urakoitsijan tehtävä esitys tilaajalle. Talviaikana kuumamassaa vaativa paikka voidaan tehdä tilapäisenä kylmällä massalla. Paikkaustyön laajuus tarkennetaan erikseen kuumalle massalle, kylmälle massalle ja esim. halkeamien juotostöille. Tuotteeseen kuuluu siltojen reunapalkin ja päällysteen välisen sauman korjaukset. Tuotteeseen kuuluu sillan kannen päällysteen päätysaumojen korjaukset silloilla, joiden päissä ei ole liikuntasaumalaitetta. Tuotteeseen kuuluu routaheitoista varoittavien sekä kelirikkoa ja painorajoitusta osoittavien merkkien asettaminen. Tuotteessa huomioidaan julkaisu: Kelirikkoteiden liikenteen rajoittaminen TIEH v-06. Hälytysluonteinen päällystevaurioiden korjaaminen käsitellään kohdassa 4 (liikenteen varmistaminen erikoistilanteissa). Päällysteet ovat ehyet. Liikennettä vaarantavat ja selvästi haittaavat vauriot ja routaheitot on korjattu ja liikennettä varoitettu. Liikennettä vaarantavia reikiä, halkeamia, routaheittoja ja kynnysmuodostumia ja ei saa olla millään tiellä (pientareineen ja liittyvine päällystettyine alueineen), silloilla ja kevyen liikenteen väylillä. Tällaisia ovat esimerkiksi: - tiellä halkaisijaltaan yli 20 cm ja yli 5 cm syvä reikä sekä yli 5 cm leveä halkeama - kevyen liikenteen väylällä halkaisijaltaan yli 10 cm ja yli 3 cm syvä reikä sekä pituussuuntainen yli 3 cm leveä halkeama - ilmeisen ajoneuvon rikkoutumisen aiheuttava päällysteen vaurio, kynnysmuodostuma tai routaheitto. - kevyen liikenteen väylällä ilmeisen onnettomuusriskin aiheuttava päällysteen vaurio, kynnysmuodostuma tai routaheitto.

Laatuvaatimukset

Laatuvaatimukset Laatuvaatimukset 1.10.2008 Suuremmat muutokset pohdintaan toimintalinjojen kautta Reunalumet, vähäiset lumet Tasaisuuden sentit jne Yöajan lievennysten poisto Sorateiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon tuotekortit

Hoidon ja ylläpidon tuotekortit Hoidon ja ylläpidon tuotekortit 19.1.2009 Sisällysluettelo Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3 1 Talvihoito 4 2 Liikenneympäristön hoito 5 2.1 Liikennemerkkien, opasteiden, ohjauslaitteiden

Lisätiedot

Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015

Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015 Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015 Nämä tuotekortit yksilöivät hoidon ja ylläpidon alueurakkaan kuuluvat työt laatuvaatimuksineen. Mainitut työt ovat alueurakan kokonaishintaperusteiseen

Lisätiedot

KUNNOSSAPIDON TUOTEKORTIT

KUNNOSSAPIDON TUOTEKORTIT Kunnossapidon tuotekortit 15.1.2004 1(39) KUNNOSSAPIDON TUOTEKORTIT 15.1.2004 YLEISET VAATIMUKSET 2 0 YHTEENVETO TOIMIVUUSVAATIMUKSISTA 3 1 TALVIHOITO (110) 4 2 LIIKENNEYMPÄRISTÖN HOITO (120) 5 2.1 LIIKENNEMERKKIEN

Lisätiedot

Kunnossapidon tuotekortit 22.1.2007

Kunnossapidon tuotekortit 22.1.2007 Kunnossapidon tuotekortit 22.1.2007 Sisällysluettelo Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3 1 Talvihoito 4 2 Liikenneympäristön hoito 5 2.1 Liikennemerkkien, opasteiden, ohjauslaitteiden

Lisätiedot

Kunnossapidon tuotekortit 23.1.2006

Kunnossapidon tuotekortit 23.1.2006 Kunnossapidon tuotekortit 23.1.2006 Sisällysluettelo Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3 1 Talvihoito 4 2 Liikenneympäristön hoito 5 2.1 Liikennemerkkien, opasteiden, ohjauslaitteiden

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite Piha-alueiden ja jalkakäytävien puhtaanapito Nurmikoiden hoito Pensaiden hoito PIHA-ALUEIDEN JA JALKAKÄYTÄVIEN PUHTAANAPITO Puhtaanapitotyöhön kuuluu

Lisätiedot

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito.

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito. Talvihoito Viheralueiden hoito Liikennealueiden hoito Perusomaisuus Puhtaanapito Kalusteiden ja varusteiden hoito Rakenteiden hoito Kunnossapito Talvihoidon erillistuote Ylläpito Erillistuotteet Kunnossa-

Lisätiedot

PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula

PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula 2016-2021 Tekstitarkennukset Tarjouspyyntökirje Tämän alueurakan alueella pilotoidaan päällysteiden ennakoivan hoidon ja kunnostuksen ohjelmointia

Lisätiedot

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt Sivu 1 JOKELAN ALUEURAKKA 2O13 2O17 Tuusulan Jokelan alueurakkaa 2013 2017 koskevaan urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan urakassa esiin tulevia kokonaishintaan kuuluvia tehtäviä hinnoin

Lisätiedot

Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 9. Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 10

Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 9. Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 10 LIIKENNEVIRASTO 1 (5) Tekniset ohjeet alkavissa alueurakoissa alkavat maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat n kohta 9 Hoidon ja ylläpidon tuotekortit 31.1.2014 http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf5/hoidon_tuotekortti2014.pdf

Lisätiedot

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018 Sivu 1/6 Tilaaja: Tuusulan kunta, KETEK/ Kunnossapito ja viheralueet PL 60 04301 Tuusula TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua , erityispiirteet

Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua , erityispiirteet Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua 2016-2021, erityispiirteet Ranuan kunta Hoidettava tiestö pääasiassa Ranuan kirkonkylää. Lisäksi Ristijärvi- Penämö ja Simontaipaleentie yht. 27,5 km 1.03 Tiestön

Lisätiedot

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET. Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET. Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003 Tapiolan alueurakka 2012-2017/19 1 (6) TAPIOLAN ALUEURAKKA 2012 2017/19 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Tienpidosta Pohjois- Savossa

Tienpidosta Pohjois- Savossa Tienpidosta Pohjois- Savossa Pohjois-Savon kylät ry:n syyspäivä 18.11.2017 Huttunen Tommi 18.11.2017 Ennakkotoiveita Voisimmeko saada jonkun Pohjois-Savon Ely-keskuksesta alustamaan ja kertomaan tiestöön

Lisätiedot

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI Talvikunnossapito Tehtäväkortti Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO Tehtäväkortti Sisällysluettelo 1 Auraus... 1 1.1 Milloin

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Logistiikan koulutusohjelma / Tuotantotalous. Antti Vidgrén KONEELLISEN VESAKONRAIVAUKSEN JA NIITON KUSTANNUKSET

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Logistiikan koulutusohjelma / Tuotantotalous. Antti Vidgrén KONEELLISEN VESAKONRAIVAUKSEN JA NIITON KUSTANNUKSET KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Logistiikan koulutusohjelma / Tuotantotalous Antti Vidgrén KONEELLISEN VESAKONRAIVAUKSEN JA NIITON KUSTANNUKSET Opinnäytetyö 2014 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti

Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti Maija Elo, Aino-Kaisa Nuotio Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2003 Kannen kuva: Aino-Kaisa Nuotio, Turun moottoritie ISBN 951-803-016-2 TIEH 2200018-03

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET 2(12) SISÄLLYSLUETTELO Auraus: ajoradat... 3 Auraus: jalkakäytävät, kevyen liikenteen väylät, laatukäytävät... 4 Sohjon poisto: ajoradat, kevyen liikenteen väylät...

Lisätiedot

Työhön ryhdytään, kun lumikerroksen paksuus on keskimäärin 6 cm. Aurataan laatustandardin alituttua pääsääntöisesti kp-luokka I jälkeen.

Työhön ryhdytään, kun lumikerroksen paksuus on keskimäärin 6 cm. Aurataan laatustandardin alituttua pääsääntöisesti kp-luokka I jälkeen. Talvihoito Auraus Työhön ryhdytään, kun kuivaa irtolunta on keskimäärin 4 cm. Aurataan mahdollisimman pian laatustandardin alituttua ja ennen vuorokauden liikenteen huipputunteja (klo 7 ja 16). Jatkuvan

Lisätiedot

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki Liite Työkohtainen tarkennus Raision talvihoidon alueurakka 2019-2022 Raision kaupunki 23.5.2019 2 (6) Sisällys 0 Yleistä... 3 1 Talvihoito... 3 1.1. Lumen ja sohjon poisto sekä pinnan tasaus... 3 Talvihoitoluokat...

Lisätiedot

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Sysmän kansankäräjät 2013, Uudenmaan ELY-keskus 25.8.2013 Hoito ylläpito - investoinnit Hoito: Heinolan alueurakka 2012 17 Talvihoito Sorateiden hoito (sis.

Lisätiedot

Syksyllä 2012 ja 2013 alkaneet maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat

Syksyllä 2012 ja 2013 alkaneet maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat LIIKENNEVIRASTO Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelo 1 (5) Syksyllä 2012 ja 2013 alkaneet maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat 9. Hoidon ja ylläpidon tuotekortit 31.1.2012 http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf5/hoidon_tuotekortti2012.pdf

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET 3. painos ISBN 951-47-9082-0 TIEL 2230010 Oy Edita Ab Helsinki 1999 Julkaisua myy Tiehallinto, julkaisumyynti Telefax 0204 22 2652 Tielaitos TIEHALLINTO Tie- ja liikennetekniikka

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA Tähän tarvittaessa otsikko PUISTOYKSIKKÖ HENKILÖSTÖRESURSSIT PUISTOTYÖNTEKIJÄT 2,5 HENKILÖÄ PUISTOTYÖNJOHTAJA 1 HLÖ KAUPUNGINPUUTARHURI

Lisätiedot

JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017

JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017 Sivu 1 JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017 TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET Sivu 2 Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. TEHTÄVÄLUETTELO 2.1 KOKONAISHINTAAN

Lisätiedot

LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019

LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019 LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019 8.6.2015 Sisällysluettelo 1 Auraus........................................... 3 1.1 Milloin työ on suoritettava...............................................

Lisätiedot

VARUSTE- JA LAITEINVENTOINTIOHJE HARJA-KÄYTTÄJILLE

VARUSTE- JA LAITEINVENTOINTIOHJE HARJA-KÄYTTÄJILLE 1 (5) VARUSTE- JA LAITEINVENTOINTIOHJE HARJA-KÄYTTÄJILLE Varusteet ovat tierekisterin 500-sarjan tietolajeja. Kaikki varusteita koskevat muutokset voidaan kirjata Harjan kautta. Tietojen kirjaamista varten

Lisätiedot

Vieraslajien torjunta väylänpidossa - tavoitteet ja ohjeet

Vieraslajien torjunta väylänpidossa - tavoitteet ja ohjeet Vieraslajien torjunta väylänpidossa - tavoitteet ja ohjeet Anne-Mari Haakana, Liikennevirasto Vieraslajiasioiden neuvottelukunnan kokous 27.11.2017 Joka kesäisiä keskustelua ja kyselyjä aiheuttavia teemoja

Lisätiedot

Näin pidät yksityistiesi

Näin pidät yksityistiesi Näin pidät yksityistiesi kunnossa Kun olet hankkinut OTSO:lta upouuden tien, tai jos olemassa oleva tiesi on juuri laitettu kuntoon, siitä kannattaa pitää huolta. Tien säännöllinen hoitaminen pidentää

Lisätiedot

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20 Asianumero 834/02.08.00/2013 1 (8) POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asianumero 834/02.08.00/2013 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2.

Lisätiedot

Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa. HaKoYki

Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa. HaKoYki Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa HaKoYki 2014-2017 Kadut Yleistä Yksityistiekäytännöt muuttuvat 30.4.2015 jälkeen, jolloin kaupunki avustaa yksityisteitä enää vain rahallisesti. Urakkaan voi jäädä

Lisätiedot

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Barösund, Pellinki ja Skåldö xx.xx.

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Barösund, Pellinki ja Skåldö xx.xx. Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus Maantielauttaliikennepalvelu Barösund, 1.1.2018-31.12.2027 1 Yleistä... 3 2 Liikennöinti... 3 2.1 Kuljetus... 3 2.2 Kuljetuskaluston ja laitteiden hoito

Lisätiedot

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi 2016 2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen vaativa urakka Sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa Sijoittuu Oriveden, Mänttä-Vilppulan, Juupajoen sekä osin Tampereen

Lisätiedot

Aluevastaava Sakari Häyhä. Imatran alueurakka

Aluevastaava Sakari Häyhä. Imatran alueurakka Imatran alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Imatra 2016-2021 Pääasiallinen alue: Imatra Ruokolahti Rautjärvi Parikkala Sekä osia: Savonlinna Lappeenranta Taipalsaari Yleistä urakka-alueesta:

Lisätiedot

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito Talvihoito 1 Katujen ja kevyenliikenteen väylien kunnossapitoluokitus Talvikunnossapito 1.0 Yleistä Parikkalan kunnan kadut on jaettu kolmeen eri kunnossapitoluokkaan. Kunnossapitoluokituksen avulla määritetään

Lisätiedot

Liikennemerkkien kuntoluokitus

Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) 978-952-221-256-6 2200060-v-09 TIEHALLINTO

Lisätiedot

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20 1(5) POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 KIINTEISTÖJEN PIHA-ALUEET 1. YLEISTÄ 2. TALVIHOITO Asianumero 834/02.08.00/2013 Tässä asiakirjassa esitetyt suoritusvelvollisuuteen liittyvät asiat koskevat

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

TARJOUSHINTA (alv 0 %) TARJOUSHINTA (alv 23 %) URAKKAHINTA YHTEENSÄ (sis. alv 23%) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO

TARJOUSHINTA (alv 0 %) TARJOUSHINTA (alv 23 %) URAKKAHINTA YHTEENSÄ (sis. alv 23%) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO LIIKENNEVÄYLIEN JA -ALUEIDEN SEKÄ VIHERALUEIDEN HOITO JA KUNNOSSAPITO Urakkatarjouspyyntöönne 22.03.2012 viitaten tarjoudumme suorittamaan

Lisätiedot

Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke

Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke Yksityistien vuosittainen kunnossapito Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke Yksityistien vuosittainen kunnossapito Vuosittainen kunnossapito on tieosakkaiden avaintehtävä. Kunnossapitotöiden

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO

ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO Talvihoidon tuotekortit ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO TALVIHOIDON TUOTEKORTIT Talvihoidon tuotekortit 1 (14) SISÄLLYSLUETTELO LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO... 2 1. YLEISTÄ... 2 2. LUMEN

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite 9.3.2016 Viheralueiden puhtaanapito 9.3.2016 Nurmikoiden hoito 9.3.2016 Pensaiden ja puiden hoito 9.3.2016 Perennojen ja kevätkukkasipulien hoito 9.3.2016

Lisätiedot

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 Asianumero 834/02.08.00/2013 ESPOON KAUPUNKI POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 PIHOJEN HOIDON TYÖKORTIT (tarjouslomake 4a) Pihojen hoidon työkortit 2013 2(16) YLEISTÄ HUOMIOITAVAA LUMITYÖT, LIUKKAUDENTORJUNTA

Lisätiedot

YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA

YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA Auraus ja linkous Asutuilla teillä sallitaan lunta yleensä max 8-10 cm Sohjoa max 4-5 cm Tie aurattu yleensä klo 6-7 Kuorma-auto- tai traktoriaura

Lisätiedot

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa päivitetty 12.11.2017 Katualueiden kunnossa- ja puhtaanapidon vastuunjako Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET Liikennemerkkien ja reunapaalujen tehtävänä on varoittaa, ohjata ja opastaa liikennettä sekä välittää informaatiota tienkäyttäjille. Kuntomäärityksen tarkoituksena on saada

Lisätiedot

Satu Pekkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula

Satu Pekkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 23.2.2016 Satu Pekkanen Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 2016-2021 1 Karstulan alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 2016-2021 Pääasiallinen alue: Karstula Saarijärvi Kyyjärvi

Lisätiedot

Muutoksia ja tarkennuksia päivättyyn tarjouspyyntöön ja Karttulan alueurakan julkiseen hankintakilpailuun

Muutoksia ja tarkennuksia päivättyyn tarjouspyyntöön ja Karttulan alueurakan julkiseen hankintakilpailuun KUOPION KAUPUNKI Kaupunkiympäristön palvelualue Rakentamisen ja kunnossapidon palvelut Karttulan alueurakka 2017 2022 5.4.2017 Lisäkirje 1 Muutoksia ja tarkennuksia 2.3.2017 päivättyyn tarjouspyyntöön

Lisätiedot

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 1 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Pääasiallinen alue: Kuopio Leppävirta Varkaus Siilinjärvi

Lisätiedot

2 Sijoituspaikan valinta LIIKENNEVIRASTO 2 (6) Dnro 917/1046/2011

2 Sijoituspaikan valinta LIIKENNEVIRASTO 2 (6) Dnro 917/1046/2011 LIIKENNEVIRASTO 2 (6) 1 Yleistä Vaaleja koskevalla ulkomainoksella on tärkeä merkitys vaalityössä. Tienvarsimainonnassa on sille lainsäädännöllä annettu erityisasema. Maantielain mukaan vaaleja koskevat

Lisätiedot

Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki

Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA Raision talvihoidon alueurakka 2019 2022 23.5.2019 Raision kaupunki 2(7) TURVALLISUUSASIAKIRJA Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Aluevastaava Janne Saari. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta

Aluevastaava Janne Saari. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta 2016-2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen perusurakka Sijaitsee Satakunnan maakunnassa Sijoittuu pääosin Harjavallan, Euran ja Säkylän kuntien alueelle Tiestöä

Lisätiedot

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Versio 28.8.2006 2 Ylläpidon toimintaympäristö 2006 Tieverkko 78 168 km (65 % päällystetty) Liikennesuorite 34 Mrd ajokm/v Vuotuinen ylläpito 0,22

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

Liikennemerkkien ja reunapaalujen

Liikennemerkkien ja reunapaalujen Kunnossapidon laatu Tielaitos Liikennemerkkien ja reunapaalujen kuntoluokitus 1FI 1 1 Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1994 Tuotannon palvelukeskus ö' // Kunnossapidon laatu Liikennemerkkien ja reunapaalujen

Lisätiedot

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala 2016 2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen perusurakka Sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa Sijoittuu Kangasalan, Pälkäneen ja osin Valkeakosken kuntien alueelle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET JA KIINTEISTÖNHOITO 11 Ajoneuvojen, koneiden, veneiden

Lisätiedot

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikenne Kietävälä

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikenne Kietävälä Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus Maantielauttaliikenne Kietävälä 1.10.2017 31.12.2019 1 Yleistä 3 2 Liikennöinti 3 2.1 Kuljetus 3 2.2 Kuljetuskaluston ja laitteiden hoito ja ylläpito 3 2.3

Lisätiedot

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Arvoisa tiekunnan edustaja, Tiekunnan tienne kunnossapidon pääurakoitsija seuraavat viisi (5) vuotta on NCC ROADS Oy. Urakka-aika

Lisätiedot

Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät

Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät Raision yleisten alueiden kunnossapidosta vastaa Raision kaupungin Teknisen keskuksen Kunnallistekniset palvelut yksikkö.

Lisätiedot

OPUS Ylläpidon tuotteistus Turun pilotti OPUS hanke = Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta

OPUS Ylläpidon tuotteistus Turun pilotti OPUS hanke = Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta OPUS Ylläpidon tuotteistus Turun pilotti OPUS hanke = Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta 9.5. kehto, tampere 1 Turun rinnakkaishanke Luoda käytännössä kuntien infraomaisuuden ylläpitoon

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä

Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä Dnro 3726/00.06.00/2014 1(6) PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä 1. Palveluosan voimassaoloaika:

Lisätiedot

Sorateiden pintakunnon määrittäminen

Sorateiden pintakunnon määrittäminen Sorateiden pintakunnon määrittäminen ISBN 978-952-221-106-4 TIEH 2200055-08 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN 978-952-221-107-1 TIEH 2200055-v-08 Edita Prima Oy Helsinki 2008 Julkaisua

Lisätiedot

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI ](2 3/i,,/n KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Kurinossapitotoimisto TVH 743925 HELSINKI 1985 KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN 978-952-221-257-3

Lisätiedot

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Sivu 1 / 5 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Tämän työselostuksen mukaiset takuuajan hoitotyöt käsittävät rakennusurakkaan kuuluvien viheralueiden hoitotyöt. Takuuajan hoito alkaa vastaanottokatselmuksessa

Lisätiedot

Kiinteistöjen talvikunnossapito

Kiinteistöjen talvikunnossapito Työkohtainen työselostus, Kiinteistöjen talvikunnossapito 2016 2017 1000 TALVIHOITO, KADUT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, KIINTEISTÖT Talvihoidon tavoitteena on turvata liikenteen häiriötön sujuminen sekä

Lisätiedot

Aluevastaava Sakari Häyhä. Lappeenrannan alueurakka

Aluevastaava Sakari Häyhä. Lappeenrannan alueurakka Lappeenrannan alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Lappeenranta 2016-2021 Pääasiallinen alue: Lappeenranta Luumäki Lemi Taipalsaari Savitaipale Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen vaativa

Lisätiedot

LISÄÄNTYNYT PINTAKELIRIKKO YHÄ SUUREMPI ONGELMA MITEN SORATIE KUIVATETAAN?

LISÄÄNTYNYT PINTAKELIRIKKO YHÄ SUUREMPI ONGELMA MITEN SORATIE KUIVATETAAN? LISÄÄNTYNYT PINTAKELIRIKKO YHÄ SUUREMPI ONGELMA MITEN SORATIE KUIVATETAAN? Jarkko Pirinen Soratiepäivä 16.5.2019 MIKSI SORATEITÄ PITÄÄ KUIVATTAA? Sorateiden osuus Suomen maantieverkon pituudesta noin 35

Lisätiedot

TAPIOLAN AU 2012-2017/19

TAPIOLAN AU 2012-2017/19 1 Asianumero 1411/02.08.00/2012 ESPOON KAUPUNKI TAPIOLAN AU 2012-2017/19 PIHOJEN HOIDON TYÖKORTIT 2012 2 YLEISTÄ HUOMIOITAVAA LUMITYÖT, LIUKKAUDENTORJUNTA JA PUHTAANAPITO EI KUULU PIHOISSA URAKKAAN. KOHTEISSA

Lisätiedot

PIHA-ALUEIDEN TALVIHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

PIHA-ALUEIDEN TALVIHOIDON TEHTÄVÄKORTIT LIITE 9/1 PIHA-ALUEIDEN TALVIHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Talvihoito Pvm. Suorite Auraus piha-alueilla Sohjon poisto piha-alueilla Lumen lähisiirto ja läjitys Lumen kuormaus ja kuljetus Liukkaudentorjunta piha-alueilla

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä

PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä Dnro 927/00.06.00/2013 1(4) PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä 1. Palveluosan voimassaoloaika:

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

Tekn.ltk 21.1.2014 ASIA NRO 7

Tekn.ltk 21.1.2014 ASIA NRO 7 LIIKENNEALUEIDEN YLLÄPIDON TUOTANTOSOPIMUS Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien liikennealueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen lautakunta Noudatettavat asiakirjat Sopimuskausi

Lisätiedot

Avointen viheralueiden (B) uudet laatuvaatimukset ja työselitys

Avointen viheralueiden (B) uudet laatuvaatimukset ja työselitys Avointen viheralueiden (B) uudet laatuvaatimukset ja työselitys Metsä- ja Viherpäivät 2012 Hannele Partanen Maa- ja kotitalousnaisten Keskus /ProAgria Keskukset B hoitoluokat Uudet hoidon laatuvaatimukset

Lisätiedot

Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ

Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ Savonlinnan kaupunki TYÖOHJEITA Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ YLEISTÄ Laki kadun ja eräiden alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (547/2005)

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET Tienvarsikalusteilla tarkoitetaan tässä yhteydessä tielaitoksen ja muiden ylläpitämiä levähdys- ja pysäköimisalueiden sekä lauttapaikkojen pöytiä, istuimia, katoksia, käymälöitä,

Lisätiedot

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Väyläviraston julkaisuja Sisällysluettelo 16/2019 Esipuhe 3 Kuivatuksen kunnossapito on tärkeä osa päällysteiden

Lisätiedot

Tekniset asiakirjat. Urakoitsijaseminaari

Tekniset asiakirjat. Urakoitsijaseminaari Tekniset asiakirjat Urakoitsijaseminaari 17.8.2016 Tekniset asiakirjat 2017 alkaviin alueurakoihin Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015 Maanteiden talvihoito, Laatuvaatimukset 30.1.2015

Lisätiedot

12.2.2013 / Aluevastaava Risto Loikkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Hämeenlinna 2013 2018

12.2.2013 / Aluevastaava Risto Loikkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Hämeenlinna 2013 2018 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Hämeenlinna 2013 2018 Yleistä urakka-alueesta Vaativa urakka. Tiestöä alueella on yhteensä 1191 km 2-ajorataisia teitä 54 km Sorateitä tiestöstä on 255 km ( 21 % urakan tiestöstä)

Lisätiedot

Kunnossapidon laatu. Tielaitos. Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus 1'. Kunnossapidon ohjaus. Tuotannon palvelukeskus

Kunnossapidon laatu. Tielaitos. Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus 1'. Kunnossapidon ohjaus. Tuotannon palvelukeskus Kunnossapidon laatu Tielaitos Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus : 1'. Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1994 Tuotannon palvelukeskus Kunnossapidon laatu Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus Tielaitos Tuotannon

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS :n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 18.11.2014 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013- Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-11.10.2013 1 Talvihoitoluokka I Tie pääosan ajasta paljas Voi esiintyä kapeita, matalia polannekaistoja ajokaistojen ja ajourien välissä Sään muutostilanteissa

Lisätiedot

Tekniset asiakirjat 2016 Urakkaesittelyt. Heikki Lappalainen

Tekniset asiakirjat 2016 Urakkaesittelyt. Heikki Lappalainen Tekniset asiakirjat 2016 Urakkaesittelyt Heikki Lappalainen 15.2.2016 Tekniset asiakirjat 2016 alkaviin alueurakoihin Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015 Maanteiden talvihoito, Laatuvaatimukset

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Viheralueiden käytön valvonta kaivutöitä viheralueella viheralueen vuokraus työmaakäyttöön tilapäinen liikennejärjestely viheralueella Aloituskatselmus Työnaikainen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet 1 Viheralueiden käytön valvonta kaivutöitä viheralueella viheralueen vuokraus työmaakäyttöön tilapäinen liikennejärjestely viheralueella Aloituskatselmus Työnaikainen

Lisätiedot

"Esteettömyyden hallinta tiestön hoitopalveluiden hankintaketjussa" Esteetön liikkumisympäristö - koulutus, Oulu 23.2.2006

Esteettömyyden hallinta tiestön hoitopalveluiden hankintaketjussa Esteetön liikkumisympäristö - koulutus, Oulu 23.2.2006 1 Esteetön liikkumisympäristö - koulutus, Oulu 23.2.2006 "Esteettömyyden hallinta tiestön hoitopalveluiden hankintaketjussa" Martti Oulun tiepiiri 2 Tiestön hoidon hankinta Tiehallinnossa Hoitourakoitsijan

Lisätiedot

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Kasnäs-Hiittinen

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Kasnäs-Hiittinen Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus Maantielauttaliikennepalvelu Kasnäs-Hiittinen 2019 2028 1 Yleistä 3 2 Liikennöinti 3 2.1 Kuljetus 3 2.2 Kuljetuskaluston ja laitteiden hoito ja ylläpito

Lisätiedot

KUNTIEN ALUEURAKAT VIHERALUENÄKÖKULMASTA HELSINKI PERINTEINEN ALUEURAKKAMALLI

KUNTIEN ALUEURAKAT VIHERALUENÄKÖKULMASTA HELSINKI PERINTEINEN ALUEURAKKAMALLI KUNTIEN ALUEURAKAT VIHERALUENÄKÖKULMASTA 30.8.2018 HELSINKI PERINTEINEN ALUEURAKKAMALLI Heikki Pulkkinen, kaupunginpuutarhuri Oulun kaupunki Yhdyskunta ja ympäristöpalvelut Katu- ja viherpalvelut Oulun

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Inframodel3-työpaja Varusteet / IM3-arvojoukot Markku Pienimäki, FINNMAP Infra Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat 1 Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Liikennesuunnitteluosasto 25.8.2016 OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat Johdanto Rakennusvalvontaviraston

Lisätiedot

Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä. Janne Hölttä

Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä. Janne Hölttä Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä Janne Hölttä 11.3.2019 8.3.2019 Tietyömaalla tapahtuneet onnettomuudet Jyväskylässä 3/8/2019 2 Liikenteenohjaussuunnitelma Kaupungin periaatekuvat: https://www.jyvaskyla.fi/elinkeino-jatyollisyys/luvat/yleisten-alueidenluvat/katutyolupa/katutyohon-liittyvat

Lisätiedot

Ohje 2 (8) /090/2014

Ohje 2 (8) /090/2014 Ohje 2 (8) Yleistä Vaaleja koskevalla ulkomainoksella voi olla tärkeä merkitys vaalityössä. Lainsäädännössä on vaaleja koskevalle ilmoittelulle annettu erityisasema. Maantielain mukaan vaaleja koskevat

Lisätiedot

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Kasnäs-Hiittinen 2019

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Kasnäs-Hiittinen 2019 Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus 1 Yleistä 3 2 Liikennöinti 3 2.1 Kuljetus 3 2.2 Kuljetuskaluston ja laitteiden hoito ja ylläpito 3 2.3 Lauttarantojen hoito ja ylläpito 3 3 Asiantuntijapalvelut

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. - Turun kaupungin yleinen ohjeistus

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. - Turun kaupungin yleinen ohjeistus MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE - Turun kaupungin yleinen ohjeistus KIINTEISTÖLIIKELAITOS Puutarhakatu 1 Puh. (02) 330 000 Postiosoite www.turku.fi Puolalankatu 5 (asiakaspalvelu)

Lisätiedot