MAYDAY 3/2007. Sisällys: Mayday 3/07. sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAYDAY 3/2007. Sisällys: Mayday 3/07. sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki"

Transkriptio

1 Mayday 3/07 1

2 sisällys 2 Mayday 3/07 MAYDAY 3/2007 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Jussi Saude Saunamäki Matinkartanontie 6 F Espoo p Maydayn toimituskunta: Tia, Suski, Lotta ja Nansu Ulkoasu ja taitto: Saude Valokuvat: Tia, JP, Heli, Nansu ja Saude 2. Sisällys 3. Pääkirjoitus 4. Uutiset 6. Partio 100 vuotta 7. Ihanat memet rannalla 8. Lepuuttaja VI 10. Uiva Kuukauden Merimetso 14. Juorut 20. Peräpeili Memen kotisivu: Venekampanja:

3 Mayday 3/07 3 pääkirjoitus Sopivan isot saappaat Partiossa pääsee kantamaan vastuuta, kukin tyylillään. Joskus sopivasti, välillä liikaa, joskus liian vähän. Lippukunnanjohtajan tehtävä on annostella vastuuta kuin lohikeittoa, ei kenellekään liikaa, muttei kai kukaan tyhjääkään lautasta halua. Vastuu on joillekin nannaa, joillekin pahin kauhistus. Kaikkia se kuitenkin kasvattaa. Nuorilla on Memessäkin monella isot saappaat täytettävinä. Oma vartio vedettävänä, milloin mikäkin retki suunniteltavana ja joka suuntaan pitäisi revetä. Vastuu painaa jo pikkuisilla, entä jos hommaa onkin liikaa? Aina voi sanoa ei ja sen moni meistä osaakin. Tärkeää on se, että tekee sen minkä lupaa. Vanhemmista tuntuu hurjalta, että 14-vuotiaat nuoret lähtevät pienten vartiolaisten kanssa yksin kämppäretkelle. Koko vartiojärjestelmän idea kuitenkin pohjautuu vertaisjohtajuuteen, siihen että lapset ja nuoret itse johtavat toisia lapsia ja nuoria; se on partion rikkaus. Vartionjohtaja on lippukunnan tärkein johtaja: hän on se, joka lasten viikoittaista toimintaa pyörittää. Hän on se, jota vartiolaisen äidin tai isän kiitos lämmittää niin, että pikkuhiljaa isot saappaat käyvätkin sopiviksi. Partiolippukunta on rekisteröity yhdistys, jonka hallintoa pyörittää lippukunnan hallitus. Hallitus on vastuussa kaikesta toiminnasta, niin hyvässä kuin pahassa. Pesti lippukunnan hallituksen jäsenenä on hieno tilaisuus opetella asioita johtamisesta, organisoinnista, taloudesta ja yhdistyksen hallinnosta. Hallituksen jäsenillä on jättikokoiset kontiot jaloissa hölskymässä ja paljon opittavana. Välillä ihan hirvittää, miten suuria päätöksiä me nuoret ihan omillamme teemme. Ups, myytiin vene. Oho, ostettiin uusi. Välillä on vaikea antaa itseään nuoremmille vastuuta. Tekisi mieli kädestä pitäen neuvoa, miten ne laumaillat vedetään ja miten vartion retkestä tiedotetaan. Tekisi mieli sanoa, että voin itse lähteä kaikille retkille johtajaksi, ihan vaan varmistamaan, että kaikki sujuu. Tekisi mieli tehdä asiat toisten puolesta, astua toisen saappaisiin, vaikka ne jäivät itselle pieniksi jo aikoja sitten. Siinähän se juju piileekin. Tue, neuvo, auta, mutta älä tee toisen puolesta. Helpommin sanottu kuin tehty. Mutta opettelemassahan täällä partiossa ollaankin. Suski Lippukunnanjohtaja

4 uutiset 4 Mayday 3/07 VENEUUTISIA Meme tilasi upouuden veneen Memen veneprojekti on edennyt odotettuakin paremmin ja ottanut kesällä jättiläisloikkia eteenpäin. Da Vinssi myytiin heinäkuussa turkulaiselle ostajalle. Vene on vielä meillä käytössä purjehduskauden ajan ja toimitetaan uudelle omistajalle syyskuun lopussa. Lisäksi Merimetsojen hallitus on päättänyt kokouksessaan uuden veneen ostosta. Uusi tuleva veneemme on Delphia 37. Venetoimikunta selvitti huolella vaihtoehtoja da Vinssin peruskorjaamiseksi tai käytetyn purjeveneen hankkimiseksi. Projektin ennakoituakin paremman onnistumisen ansiosta meillä oli kuitenkin mahdollisuus ihan uuden ja haaveiltua hieman suuremman veneen ostamiseen ja valinta on siis Delphia 37. Se on vankka perhepursi, joka soveltuu erinomaisesti partiokäyttöön. Vene on mitoiltaan aavistuksen suurempi kuin da Vinssi, mutta ei niin paljon, että sillä olisi merkitystä helppoon hallittavuuteen. Sen sijaan sisätilat kasvavat roimasti. Kannatuspinssit myyntiin Veneprojektin hyväksi teetetyt kannatuspinssit tulevat myyntiin ensi viikolla. Pinssejä pääsevät myymään kaikki sudareista vaeltajiin. Yhden pinssi hinta on kaksi euroa ja kaikki tuotot ohjataan venerahastoon. Hienon sinisen purjevenepinssin on suunnitellut Saude. Pinssit ovat myynnissä syyskuun ajan. Lisätietoja pinsseistä saa Sannalta. Meriaiheisia kalentereita saatavilla Merimetsot teettävät ensi vuodelle meriaiheisia seinäkalentereita. Kalentereita voi tilata ennakkoon esimerkiksi joululahjoiksi ystäville ja sukulaisille. Kalentereiden ennakkotilauslomakkeet jaetaan koteihin syyskuussa ja kalenterit toimitaan tilaajille hyvissä ajoin ennen joulua. Kalentereita ei ole enää myöhemmin saatavilla, joten muista tehdä ennakkotilaus! Memet mukana uivassa venenäyttelyssä Memen vaeltajat olivat elokuussa mukana Helsingin Lauttasaaressa järjestetyssä Uiva- venenäyttelyssä. Vaeltajat toimivat venevahteina Elan- ja Delphia-veneiden osastolla veneprojektimme hyväksi. Näyttelyssä oli myös hyvä tilaisuus päästä ihailemaan tulevaa uutta venettämme, Delphia 37, joka herätti suurta innostusta ja ihastusta myös monien kävijöiden keskuudessa. Suuret kiitokset kaikille mukana olleille!

5 Mayday 3/07 5 uutiset MEMEUUTISIA Uusia merenneitoja Uudet sudepennut ovat jälleen aloittaneet partiotaipaleensa. Tänä syksynä lippukuntaan otettiin uusi ryhmä tyttösudenpentuja, jotka saivat nimekseen perinteikkäästi Pienet Merenneidot. Laumaa johtajavat Sanna ja Heli. Uudet vaeltajat kallistettiin! Tänä vuonna vaeltajiksi siirtyneet memenuoret kallistettiin Nuuksiossa, Kattiksella. Ohjelmassa oli hauskoja rasteja ja mukavaa yhdessäoloa. Lauantaina luvassa oli Pyllistys, kaikkien memevaeltajien yhteinen syyskauden avaus. Iltaa vietettiin pizzaa syöden ja saunoen. da Vinssin jäähyväispurjehdus Rakas veneemme da Vinssi siirtyy uudelle omistajalle loppukuusta. Vinssin viimeiselle keikalle lähtee alustavasti memekippareita ja venetoimikunnan jäseniä, mutta mikäli tilaa on jäljellä, voi halukkuutensa ilmoittaa Aksulle. Purjehdus alkaa torstaina Lue kaikki legendaarisesta keikasta seuraavasta Maydaystä! Pinkki on tänä vuonna AQUA PINKKI! EPT kutsuu kaikki sudarilaumat ja ekan vuoden vartiot kisaamaan Pinkkiin sunnuntaina Kilpailu käydään Espoon Keskuksen alueella. Ilmoittautumiset pe mennessä Syksyn muoti saapuu Merimetsojen supersuosittuja anorakkeja ja huppareita pian saatavilla! Hiipivä Haamu 2007 Hiipivä Haamu järjestetään marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina, Hiipivä Haamu on Helsingissä vuosittain järjestettävä salapoliisija kaupungintuntemuskilpailu. Aikaisempien vuosien tapaan memestä lähtee myös tänä vuonna useampi joukkue Hiippariin.

6 partio 100 vuotta 6 Mayday 3/07 Partio vuotta toimintaa nuorille! PALJON ONNEA! Kansainvälisen partioliikkeen juhlapäivää vietettiin Silloin tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Lord Robert Stephenson Smyth Baden- Powell of Gilwell järjesti Brownseasaarella Englannissa poikaleirin, jolla hän kokeili kehittämäänsä poikien kasvatusjärjestelmää. Kokemusten pohjalta hän julkaisi kirjan Scouting for Boys vuonna Robert Baden-Powell oli brittiläinen upseeri ja partioliikkeen perustaja. Ensimmäisellä leirillä oli mukana 22 poikaa eri yhteiskuntaluokista. Alusta asti Baden-Powell luotti poikiin: hän uskoi, että he pystyvät ylittämään itsensä vastuuta saadessaan. Partiosta tuli nopeasti tyttöjenkin harrastus, ja se levisi ympäri maailmaa. Suomeen perustettiin partioryhmiä jo vuonna 1910, joten Suomi kuului ensimmäisten partiomaiden joukkoon. Vuonna 1972 partiotyttö- ja partiopoikajärjestöt yhdistyivät Suomen Partiolaiset -Finlands Scouter ry -nimiseksi järjestöksi. Paljon on muuttunut sitten Brownsean leirin, mutta partion perusasiat ovat säilyneet kaikkialla maailmassa: elämykset luonnossa, kaikkien tasa-arvo ja vastuun antaminen nuorille. Maailmassa on tähän mennessä ollut yli 300 miljoonaa partiolaista. Suomessa partiolaisia on tällä hetkellä Juhlavuoden 2007 teema Yksi Maailma Yksi Lupaus kuvastaa kymmenien miljoonien nuorten päämäärää, yhteisiä arvoja ja yhteistä tulevaisuuden tavoitetta. Lähde:

7 Mayday 3/07 7 venekampanja Ihanat memet rannalla Merimetsot sai lahjoituksena venekampanjaansa kaksi soutuvenettä sähköyhtiö Fortumilta. Veneet vaihtoivat omistajaa keskiviikkona Matinkylän rannassa järjestetyssä meritempauksessa. Kolea sää karsi yleisöä, mutta musiikin houkuttelemina paikalle saapuneet saivat nauttia Aleksi Sariolan a.k.a. Salkkari-Kentsun karismaattisesta juonnosta, ilmaisista virvokkeista ja viihdyttävästä ohjelmasta. Meme piti muiden lähiseudun meripartiolippukuntien kanssa pientä toimintapistettä, jossa sai kokeilla sorminäppäryyttään solmujenteon muodossa ja tietoa meripartiotoiminnasta. Meme ei ollut ainoa, joka sai lahjoituksia. Toki muutkin edustettuina olleet lippukunnat saivat osansa, mutta tempauksessa painotettiin Espoon kaupungille lahjoitettujen veneiden merkittävyyttä: ne ripotellaan Espoon uimarannoille pelastuskäyttöön. Hengenpelastajat antoivat matinkyläläisyleisölle havaintoesityksen oikeaoppisesta meripelastuksesta, ja halukkaat katsojat pääsivät lopuksi vielä esittämään sankaria leikkimielisessä pelastuskisassa. Ja eikös mukana ollut myös aina valmis memeläisjoukkue! Teksti: Lotta Kuvat: JP

8 Lepuuttaja VI järjestettiin tänä kesänä heinäkuun lopussa Räfsön saarella Porkkalanniemessä. Leiri onnistui odotusten mukaan mahtavasti ja memejä oli paikalla paljon. Myös da Vinssi oli paikalla ja seilasi leiriläisten kanssa koko viikon. Parasta leirillä tähän mennessä? Teemu, Ankkurit & Jaakko, Pikku Pelastusveneet Tikkujen keräys, salkopallo, juorujen levittely ja nauraminen Päivällä meille oli järkätty kaikkia mukavia ohjelmia, missä pääsimme mm. maalaamaan ja runoilemaan. Saija & Tuuli, Fendarit Huippumeme haussa, kaikki ohjelmat ja vartsujen nimet! Niklas, Melaveikot Mun vanhat vartionjohtajat tuli paikalle!

9 Mayday 3/07 9 lepuuttaja Maija, Anna, Leila, Prinsessa ja Aurora Rastit, vapaaaika, iltaohjelmat ja pupujutska Illalla kokoonnuimme aina kalliolle iltaohjelmaa varten. Siellä oli leikkejä ja lauluja ja aina tosi mahtava fiilis. Aurinko laski mereen aivan nenän edessämme! Sisaruspiiri rauhoitti mukavasti ennen nukkumaanmenoa. Henu, Leirikippari Tarpeeksi paljon hyvää ruokaa, purjehtiminen ja golffaus Kiitos kaikille leiriläisille ja järjestäjille. Minulla oli ainakin todella mukavaa ja olen varmasti mukana myös seuraavalla Lepuuttajalla! Juppe, Kölit Tikkukisa ja sen voittaminen. Teksti & Kuvat: Lassi Leiriläinen & Minna Merimetso Kiitos vastaajille!

10 kesätyyli 10 Mayday 3/07 Purkkareita & palaneita kasvoja Olin lupautunut venevahdiksi Uivaan- venenäyttelyyn Lauttasaareen. Luvassa oli aurinkoinen päivä uusien veneiden ympäröimänä. En alkuun ollut aivan varma olisiko päivä tylsää seisoskelua, vai kenties jotain muuta? Homma osottautui kuitenkin varsin leppoisaksi. Uteliaat messuvieraat kyselivät kysymyksiä ja meininki oli mukava. Ruokatauko ja hieman kahvia. Taidanpa katsella hieman uusia veneitä ja kierrellä messualueella. Hyvä mahdollisuus tutustua tulevan kesän uuteen veneeseemme, Delphiaan ja sen kaikkiin pieniin yksityiskohtiin. Ehkäpä ensi kesänä esittelemme messuilla omaa venettämme? teksti: Saude kuvat: Heli Lotta&Maija

11 Mayday 3/07 11 kesätyyli Lue juttu myös uusimmasta Hepusta! Uiva purjevenettä 239 moottori- ja pienvenettä Varusteita ja tarvikkeita oli esillä 100 maaosastolla 144 näytteilleasettajaa Näyttelyyn tutustui yhteensä kävijää. Petsku

12 kuukauden merimetso 12 Mayday 3/07 Kuukauden merimetso Lepuuttajan leirikeittiössä Lauran kanssa Mitä kuuluu? -Hyvää, mutta se on niin tavallinen niin sanotaanpa vaikka kivaa. Oliko hyvä kesä? Mitä kaikkea sä teit? -Aivan upea ja ihana, raadoin töissä, nautiskelin kolme viikkoa Maltalla ja olin tietysti myös Lepuuttajalla. Sä olit Lepuuttajalla keittiössä töissä. Oliko kivaa? -Juup, niinku sanotaan keittiö on kodin sydän niin myös leparilla ja kaikki pyöri aina keittiöllä, niin vaikka töitä riitti koko ajan ei kuitenkaan tarvinnu ahertaa yksikseen. Mikä oli sun oma lemppari ruoka? -Apua!...kanawokki oli herkkua. Kerkesitkö sä tekemään siellä mitään muuta kuin ruokaa? -Pikkasen nukuin ja purjehdin, mutta muuten keskityin kokkaamiseen. Millasta palautetta teidän keittiö sai? -Ruusuja ja risuja, sudarit on välillä hiukkasen kriittisiä, mutta enimmäkseen tuli onneksi kehuja. Kyllä ruoat kaupaksi meni, vaikka jotain ehkä pohjaan paloikin :s Entä miten koko leiri, mitä tykkäsit? -Tykkäsin! Rento meininki ja hyvä ruoka, parempi mieli Kyllä ruoat kaupaksi meni, vaikka jotain ehkä pohjaan paloikin

13 Mayday 3/07 13 kuukauden merimetso Kuukauden merimetso Miten sitten on syksy lähtenyt käyntiin? -Ihan näpsäkästi, alotettiin just kokoukset ja saatiin uus poika mukaan ja onnekseni sain vihdoin vokin rämmittyä loppuun. Eli hyvin luistaa partiossa ja myös sen ulkopuolella. Olitko sä viime lepuuttajalla? -Kyllä olin, ihka eka leiri vartsuna. Jos olit, kerro siitä. Jos et ollut, miksi et? -Kääk, siitä on niiin kauan, ainaki sillon synty legendaarinen brutta Henu. Hyvin luistaa partiossa ja myös sen ulkopuolella Sun paras leiri muisto? -Parasta on vaikee valita, mutta hyvä ainakin se, kun vartsuina Nopalla ahdisteltiin Timoa ja Tuukkaa ja ne vetäs kunnon hernarit meihin, mutta meitä ei haitannu yhtään, vaan jatkettiin entistä innokkaammin. Kenet memen ottaisit mukaan autiolle saarelle ja miksi? -Mä ottaisin vähä kaikkea, eli joku sulonen sudari, joka viihdyttäis mua, joku reipas vartsu, joka kyhäis kaikki kaislamajat kasaan yms. ja sitten vielä pari johtajaa pitämään lapset kurissa. Kiitos. Anna vielä terkut Maydayn lukijoille. -Kaikille paljon haleja ja suukkoja lämmittämään kylmää syksyä ja erityisen iso rutistus meiän omille pojille, Ankkureille! 3 asiaa, mitä ilman et lähtisi leirille? 1. Tyyny, ilman sitä ei kauneusunet onnistu. 2. Joku ihana lehti, ettei tipu kyydistä uusimmista jutuista ja juoruista metsässäkään. 3. Vaseliini, luottohuulirasva, jota ilman ei vaan kertakaikkiaan pärjää. Teksti ja kuva: Tia

14 Axu Nikelle: Jos käyttää liikaa hammastahnaa niin se syövyttää sun hampaat pois. Casse: Oikeesti? Adoptoidaan siili. Casse: Vitsit, jos joku keksis nojatuolin, jonka selkänojaa voisi säätää. Henu tykkää vatkaa. Poikien vessassa lattiakin heiluu ja vessakin tulvii. Huikeaa panostusta oman lippukunnan kesäleirillä: VESIVESSAT! Oskarilla käy flaksi. Sara vietti yönsä poikien teltassa. Keittiössä (tai vessassa) on parhaat bileet. Jens ostettiin yhdellä tikulla. Vartsut kokivat keskiviikkona kasvupyrähdyksen. Mustafaa, Mustafaa, kissoja metsästää Heli: Hei täytyy sanoo noille sudareille ja vartsuille et miten tiskataan ja sit et puukol ei viillellä itseään eikä toisia. Caselle ei purkinavaajan mekanismi ole kovin tuttu. Sussu Helille ja Ellille: Hei tytöt nyt nukkumaan. Nukkumaanmenoaika on ollu jo ajat sitte! Sudarit on ihania. Mitä Axu teki leirillä? No ajeli autolla (n. 300 km). Axel oli leirillä. Ja Hanna kans. Kahdesti. Lotan muusit viettelevät kaikki miehet. Hannan nenätemppu jää niin kakkoseksi. Heli, Elli, Casse ja laura on suihkussa kunnes hyvännäköinen saunapoika saapuu paikalle. Okko ei ajatellut kertoa tyttöystävälleen sokkotreffeille osallistumisesta. Tytöt roudaa, kun huollon pojilla on tärkeää naputeltavaa. Elli lentää. Lotan autosta löytyy jännitettä. Joskaan ei akusta. Huolto on ensi kesäleirin keittiö.hammastikut saa vartsutytöt (ja pojat) tekemään ihan mitä vaan. Huollon iskuvoimasta hävisi 92,7 % kun Johi lähti kotiin. Nuorempi Niinikoski floppasi. Sofia tykkää vatkata. Nikke on söpö. Tuukka ja Saude leikkii sudareiden kanssa! Cute! Henu ja Elli seisoo metsässä. Henu pudottaa ensin mukinsa ja sitten kännyn. Henu: Mua hermostuttaa sun seura. Pulssi on 200 ja kädet tärisee.

15 Mayday 3/07 15 juorut Sussu <3 Make <3 Sussu Saude & Tuukka valtasivat Vinssin. Nikke rakensi skeden ja teloi siinä ohella hieman kättään. Henri sai pakit jo ennen sokkotreffejä! Petsku feidas leirin, petturi! Linssiludet! Reijitin-Sanna! Rähisijät yrsyttää Aksusta tuli Miss Nuuksio 2007 Puoliksi espanjalainen, puoliksi keravalainen. Oregano-Sanna! Tomaatti haavipalloa AIKAKONE ON PARAS! HEIKKIII, KERAVALLEEE, RÄHISEE! Kurssilaisen kokeessa: kun soitat hätäkeskukseen, odota lupaa lyödä luuri korvaan. Aksu <3 Elli Nyt ei pysty, liikaa rähinöitä Viikkokeikalta kuultua Fendareiden viikkokeikalla reipas mimmimiehistö keksi perämies Toni Saikkoselle IRC-galleriaan miestä kuulemma hyvin kuvaavan nicin: poni_toni_ihqdaa _, joka lausutaan siis poni alaviiva toni alaviiva ihqdaa alaviiva alaviiva alaviiva. Heinillä ja Liinalla riitti huvia tästä koko loppukeikalle, itse asiassa vieläkin naurattaa. Anna, Aurora, Maija ja Viivi lähti Fendarien viikkokeikalla Kotkassa aamutoimilleen... KOLMEN tunnin jälkeen alkoi kipparia ja perämiehiä jo lähes huolestuttaa. Fendarit löytyivät kuitenkin vierasvenesataman saunalta hyvissä hengen ja ruumiin voimissa. Kohta on suhteellinen käsite... Tippukiviluolavessa Sara: Koska me lähetään purjehduks? Koulutettava juorulistasta: juooooonilista Kirves hukkui Kimppakakka Elli ja Heikki syö tortillaa samalta lautaselta Elli: Heikki, vieläkö? Heikki: Ei vielä! Elli ei tiedä mihin ryhtyi kun vastasi Juuson viestiin joo Lähetä juorusi osoitteeseen

16 peräpeili 16 Mayday 3/07 Peräpeili Toimihenkilöt: Lippukunnanjohtaja Susanna Anttilainen Lippukunnanjohtajan apulainen Henrietta Kekälainen Sihteeri Petteri Hyvärinen jäsenasiat Rahastonhoitaja, venetmk puheenjohtaja Henrik Mikkola talousasiat, venekamp. Amiraali Alex Pitkänen purjehdusasiat Akela Anna Koroma-Mikkola sudenpentuasiat Sampo Sanna Kuusisto vartiot Tiedotusvastaava Jussi Saunamäki Mayday, Internet Vaeltajajohtaja Henri Tikkanen vaeltajaryhmät Jäsenrekisterinhoitaja Sofia Lundberg jäsentiedot Vartiot: Ankkurit Cassandra Windell Laura Petäjistö Fendarit Katri Kanerva Jenni Lairila Saara Siintola Kölit Samuli Raunio Jaakko Arra Johannes Niinikoski Melaveikot Heikki Salmela Alex Pitkänen Räpylät Elli-Mari Alaranta Anne Kuittinen Laumat: Pienet Merenneidot Sanna Kuusisto Heli Männistö Pienet Meritähdet Susanna Anttilainen Inka Kettunen Pienet Pelastusveneet Henrietta Kekäläinen Pikkupotkurit Susanna Anttilainen Inka Kettunen

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

MAYDAY 2/2007. Sisällys: Mayday 2/07. sisällys. 2. Sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki

MAYDAY 2/2007. Sisällys: Mayday 2/07. sisällys. 2. Sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Mayday 2/07 sisällys Mayday 2/07 MAYDAY 2/2007 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Jussi Saude Saunamäki Matinkartanontie 6 F 74 02230 Espoo p. 0505225434

Lisätiedot

- Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä -

- Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä - - Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä - 1 Tervetuloa vapaaehtoiseksi partioon! Vaikka partio onkin tarkoitettu lapsille ja nuorille, on partiossa aikuisilla vapaaehtoisilla eli vapareilla

Lisätiedot

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

MAYDAY 1/2007. Sisällys: Mayday 1/07. sisällys. 2. Sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 3. Pääkirjoitus. 4. Uutiset

MAYDAY 1/2007. Sisällys: Mayday 1/07. sisällys. 2. Sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 3. Pääkirjoitus. 4. Uutiset Mayday 1/07 sisällys Mayday 1/07 MAYDAY 1/2007 Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Jussi Saude Saunamäki Matinkartanontie 6 F 74 02230 Espoo p. 0505225434 saude@merimetsot.net

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Toiminta-ajatus 2011-

Toiminta-ajatus 2011- Toiminta-ajatus 2011- HELSINGIN METSÄNKÄVIJÄT RY SISÄLLYS KOLKAT... 3 JERMUT... 5 VARTIOKÄISET... 7 VAELTAJAT... 10 TOIMINTA-AJATUS Julkaisija: Helsingin Metsänkävijä ry 1. painos 2011 2 KOLKAT (8-9V)

Lisätiedot

Kiertäjäkansa/ Paiste Mäenpää Houkantie Lempäälä Kiertäjäkansa 2 / 2003

Kiertäjäkansa/ Paiste Mäenpää Houkantie Lempäälä Kiertäjäkansa 2 / 2003 Kiertäjäkansa 2 / 2003 Partiolippukunta Kyynärön Kiertäjät Perustettu 1978 Lpkj: Jarkko Haliseva Annalantie 6A 33880 Lempäälä Puhelin: 040-5015944 Sähköp.: jarkko.haliseva@nic.fi Sihteeri: Heikki Kylmäniemi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA A K E L A N OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA AKELAN OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA Tekstit: Ohjelmaryhmä, sudenpenturyhmä, Suvi Jaakkola Avustajat: Partiotalo Kuvitus: Annu Martelius Taitto:

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2010

Toimintakertomus vuodelta 2010 MANKKAAN ERÄSUDET RY Sivu 1 / 5 Partiolippukunta Mankkaan Eräsudet ry Mankkaan Eräsusille toimintavuosi 2010 oli jälleen aktiivinen toiminnan kannalta. Lippukunnan jäsenmäärä on melko paljon noussut viime

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 36. vuosikerta JULKAISIJA Ä-tervehdys... 3 www.kalevankarhut.net... 4 Ötökän elämää... 5 Silppusäkki... 6 Virkailijat...

Lisätiedot

Sisällysluettelo: Sivu 3: Puutarhurin poika ja Kuningas. Sivu 10: Siili Saunoo. Sivu 15: Tekijät

Sisällysluettelo: Sivu 3: Puutarhurin poika ja Kuningas. Sivu 10: Siili Saunoo. Sivu 15: Tekijät Lasten Satutunti Sisällysluettelo: Sivu 3: Puutarhurin poika ja Kuningas Sivu 10: Siili Saunoo Sivu 15: Tekijät Tervetuloa Satutunnin pariin. Voit satuja kuunnellessasi myös seurata niitä kirjastasi. Kun

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 1/04. sisällys 1/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 1/04. sisällys 1/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi Mayday 1/04 1 sisällys 2 Mayday 1/04 MAYDAY 1/2004 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Tiiamari Pennanen Aapelinkatu 9 e 56 02230 Espoo p. 050-364

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Töölön Siniset ry. Vanhempainilta

Töölön Siniset ry. Vanhempainilta Töölön Siniset ry Vanhempainilta 30.8.2006 Töölön Siniset ry:n rakenne Vuosikokous Hallitus Lippukunnajohtaja Johtajat Akela Sampo Valtermanni LJN Laumanjohtaja VJN Vartionjohtaja Hankeohjaaja Laumat Vartiot

Lisätiedot

Kinnarilaiset haastattelivat lukiolaisia Järjen mediapajalla Minkälaista lukio on?

Kinnarilaiset haastattelivat lukiolaisia Järjen mediapajalla Minkälaista lukio on? Kinnarilaiset haastattelivat lukiolaisia Järjen mediapajalla Minkälaista lukio on? Kinnarin koulun kakkosluokkalaiset pääsivät viime viikolla tutustumaan haastattelun tekemiseen. Kakkosluokkalaisten pohtimiin

Lisätiedot

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU Tiedotteen sisältö Minimelontaleirin 8.-9.8.2017 kuulumiset... 2 Nuorisomestaruuskilpailuiden 12.-13.8.2017 kuulumiset... 3 Lajikokeilu: iltapurjehdus partiolaisten

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä Kodin ja Koulun Päivä 2 Kodin ja Koulun Päivä Kutsuimme isovanhemmat kouluun klo 8-11 väliseksi ajaksi tutustumaan lastenlastensa koulunkäyntiin. Tarjosimme heille myös kahvit ja rehtori kertoili nykypäivän

Lisätiedot

Tiedotuskanava. Merituulen tiedotuslehti koteihin. syyskuu - lokakuu

Tiedotuskanava. Merituulen tiedotuslehti koteihin. syyskuu - lokakuu Tiedotuskanava Merituulen tiedotuslehti koteihin syyskuu - lokakuu Tärkeitä puhelinnumeroita Kokoontumisajat Tulevat tapahtumat Syksyntapahtumia Merituulessa tapahtuu Tuisku 2015 MERITUULI Lisää tietoa

Lisätiedot

Toimitus kiljukotka@tampereenkotkat.fi -Riippumaton edustaja. Ville Käkönen, idearikassihteeri -Tykkää meistä facebookissa!

Toimitus kiljukotka@tampereenkotkat.fi -Riippumaton edustaja. Ville Käkönen, idearikassihteeri -Tykkää meistä facebookissa! 2/1 5 Partiolippukunta Tampereen Kotkat Perustettu 1920 Hämeenpuisto 14 F 33210 Tampere www.tampereenkotkat.fi Lippukunnanjohtaja Timo Nurmilo 040 045 3172 Johtajisto 2015: etunimi.sukunimi@tampereenkotkat.fi

Lisätiedot

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Amazing Race Amazing racessa kilpailijat toimivat joukkueina, joissa on kaksi henkeä, jotka jotenkin tuntevat toisensa. Joillakin tuotantokausilla on ollut enemmänkin henkilöitä

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Meidän media toimitustiimin lehti eli vihermaan kolttoset!

Meidän media toimitustiimin lehti eli vihermaan kolttoset! Meidän media toimitustiimin lehti eli vihermaan kolttoset! Sisällysluettelo Toimitustiimi 4H:n esittely Haastattelussa Ampun 4H yhdistyksen toiminnanjohtaja Haastattelussa Ampun 4H yhdistyksen puheenjohtaja

Lisätiedot

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 2/04. sisällys 2/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 2/04. sisällys 2/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi Mayday 2/04 1 sisällys 2 Mayday 2/04 MAYDAY 2/2004 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Tiiamari Pennanen Aapelinkatu 9 e 56 02230 Espoo p. 050-364

Lisätiedot

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Sudenpentujen päiväretki Korkeasaareen Kaikki TaMen sudenpennut tekevät päiväretken Korkeasaareen 9.4. Lisätietoa tapahtumakirjeliitteessä.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

3/2014. Tietoa lukijoista

3/2014. Tietoa lukijoista 3/2014 Tietoa lukijoista Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen 2. luetuimman päivälehden, kuukausiliite. Se on maaseudulla asuvalle ihmiselle tehty aikakauslehti. Lehti on onnistunut tehtävässään ja

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2011

TOIMINTAKERTOMUS 2011 TOIMINTAKERTOMUS 2011 1. YLEISTÄ Leppävaaran Korvenkävijät ry:ssä (LeKo) toimi kaudella 2011 noin 40 alle 18-vuotiasta partiolaista sekä 18 täysi-ikäistä johtajaa ja 4 aikuispartiolaista. Lippukunta on

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä ERÄTAIDOT Rasti 1 Erätulilla Aika ja taitotehtävä Aika alkoi tehtäväkäskyn saatuanne ja katkeaa narun katketessa. Rastimies keskeyttää suorituksen viimeistään 30 minuutin kuluttua. Vartion tehtävänä on

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Vakka. Partio kuuluu myös aikuisille!

Vakka. Partio kuuluu myös aikuisille! Vakka Partio kuuluu myös aikuisille! Syksy 2014 Hämeen Partiopiiri ry Aikuisjaosto Syksy 2014 Kannen kuva: Hannu Halmejärvi Seuraavan sivun kuva: Hannu Strömberg Tervehdys aikuisjaostosta! Aikuinen partiossa

Lisätiedot

MAYDAY. Sisällys: sisällys. Mayday 1/06. 1/2006 Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki

MAYDAY. Sisällys: sisällys. Mayday 1/06. 1/2006 Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki sisällys 2 Mayday 1/06 MAYDAY 1/2006 Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Lotta Hyvärinen Iirislahdentie 1 02230 Espoo p. 045 636 2333 lotta@merimetsot.net Maydayn

Lisätiedot

Uskomatonta ja ennenkokematonta:

Uskomatonta ja ennenkokematonta: Uskomatonta ja ennenkokematonta: LEIRI KESKELLÄ KAUPUNKIA! Oululaiset partiolaiset kokoontuvat yhteiselle leirille Kuusisaareen ensi kesänä. Ohjelmaa merellä, rannalla, keskellä kaupunkia. Uusien ja vanhojen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 /Nuorisojaosto Ajankohtaista: Oletko kiinnostunut lähtemään yhden yön retkelle syyskuun viikonloppuna? Mukaan sunnuntain 28.6. Gullö Rundiin Tammisaareen?

Lisätiedot

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry 1 Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry Partiovuoden 2003 toiminta oli monipuolista ja aktiivista. Jokaisella laumalla ja vartiolla oli osaavat ja innostuneet johtajat, mistä tuloksena oli lukuisat suoritetut

Lisätiedot

MAYDAY. 4/2005 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: 4. Uutiset

MAYDAY. 4/2005 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. 3. Pääkirjoitus. Painopaikka: 4. Uutiset sisällys 2 Mayday 4/05 MAYDAY 4/2005 Sisällys: 4/2005 Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys Painopaikka: Vientipaino Oy,, Helsinki Päätoimittaja: Lotta Hyvärinen Iirislahdentie 1 02230 Espoo p. 045 636

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2 LEIRI-INFO LEIRIELÄMÄÄ Ilves 2013 on Hämeen Partiopiirin telttaleiri Evolla Hämeenlinnassa. Leirin teema on elokuvamaailma. Leirille odotetaan noin 4000 hämäläistä partiolaista. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE 2014 PÄIVÄLEIRIT KESÄLLÄ 2014: Kevät on ehtinyt jo pitkälle ja kesä tekee reippaasti tuloaan. Tämähän tietysti tarkoittaa myös sitä, että vapaa-aikapalveluiden supersuositut

Lisätiedot

Körpäkkäsanomat 1/2006

Körpäkkäsanomat 1/2006 Körpäkkäsanomat 1/2006 Taustaa Puuveneiden perinneseura Körpäkkä on vuonna 2003 rekisteröity yhdistys, jonka toimintatarkoituksena on puuveneiden perinteiden vaaliminen. Alun perin yhdistyksen perustana

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Päihdekyselyn koonti Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Pohjatietoa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 102 henkilöä Kyselyyn vastasi LÄHI14S, DILO13S, DINU13S, LAPE14S, LANU15K,DIL13S, NUVAV14S Kysely

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(6) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kuva 1 Tässä vielä harjoiteltiin Viimeisiä veneitä Anne-Maija näyttää sanoja etupenkissä Itsenäisyyspäivänä olikin sunnuntai ja perinteinen

Lisätiedot

Pönttömyyntitapahtuma Joensuun torilla 20.4.2013

Pönttömyyntitapahtuma Joensuun torilla 20.4.2013 Pönttömyyntitapahtuma Joensuun torilla 20.4.2013 Joensuun torilla järjestettiin 20.4.2013 pönttömyyntitapahtuma, jonka yhteydessä esiteltiin lintuharrastusta. Myimme kaikkiaan n. 5 isoa telkänpönttöä,

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

PÄÄKIRJOlTUS. Kevättuutti 2010

PÄÄKIRJOlTUS. Kevättuutti 2010 Kevättuutti 2010 PÄÄKIRJOlTUS Kesää edeltaviä hajanaisia ajatuksia Vaikkei kesän olemassaoloa juurikaan näinä aikoina pysty hahmottamaan tämän lumenpaljouden keskellä, yksi asia kuitenkin kertoo kesän

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry +',-'%"!"!#!$!%!$!&!!!!'!&!(!)!*!&!*!" Jäsentiedote 5/2013 Syysterveisiä Hyvä jäsenemme, tässä on vuoden 2013 viides jäsentiedote. Jäsentiedotteesta saat paljon tärkeää tietoa

Lisätiedot

Ohjelma World Scout Jamboree 2011 Sweden

Ohjelma World Scout Jamboree 2011 Sweden Ohjelma World Scout Jamboree 2011 Sweden Ohjelmaryhmä Laura Kajala Ohjelmapäällikkö: Mika Kuusisto Nordic Co-operation, CPGS Varapäällikkö: JoRy-edustus leirillä, välittäjäyhteistyö, Suomi-pisteet Jaana

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

MAYDAY 4/2007. Sisällys: Kannessa: Mayday 4/07. sisällys. 2. Sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 3. Pääkirjoitus

MAYDAY 4/2007. Sisällys: Kannessa: Mayday 4/07. sisällys. 2. Sisällys. Julkaisija: Merimetsot ry. 3. Pääkirjoitus Mayday 4/07 1 sisällys 2 Mayday 4/07 MAYDAY 4/2007 Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Jussi Saude Saunamäki Matinkartanontie 6 F 74 02230 Espoo p. 0505225434

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Toimintakertomus!vuodelle!2008!

Toimintakertomus!vuodelle!2008! TÖÖLÖNSINISETRY TOIMINTAKERTOMUS 12.3.2009 Toimintakertomusvuodelle2008 Yleistä Vuosi 2008 oli partiolippukunta Töölön Siniset ry:n 75. toimintavuosi. Toimipaikkamme on edelleentöölöjakolotöölönkatu34:ssä.uusirakenteillaolevaeräkämppäonkirkkonummella,

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

EPT 4/2016. tiedottaa

EPT 4/2016. tiedottaa EPT 4/2016 tiedottaa ESPOON PARTIOTUKI RY Puheenjohtaja Lippukuntakoordinaattori Toimisto Pankkitili Martta Jämsén (050 551 4815) Tarja Vartiainen Töölönkatu 55 00250 Helsinki puh. 8865 1212 s-posti ept@partio.fi

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2015

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2015 HNMKY Seuraleiri Kisakallio 21.- 23.08. HNMKY Seuraleiri 21.-23.08. Kisakallion seuraleirikirje Seuramme lähtee jälleen avaamaan kautta seuraleirille. Leiri järjestetään jälleen Lohjan Kisakalliossa. Seuraleirille

Lisätiedot