PUULA FORUM / IIRO VIINANEN julkaisuvapaa klo 14.30

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUULA FORUM 17.7.2013 / IIRO VIINANEN julkaisuvapaa 17.7.2013 klo 14.30"

Transkriptio

1 PUULA FORUM / IIRO VIINANEN julkaisuvapaa klo KANSALAISVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET TULEVAISUUDESSA Melkeinpä täsmälleen 2v sitten pidettiin tällä samalla paikalla ensimmäinen Puula Forum, jossa käsiteltiin mm turvetuotannon vaikutuksia vesistöihin. Tuolloin omassa puheenvuorossani käytin esimerkkinä Siikaveden muuttunutta tilaa. Tulipa silloin sohaistua muurahaispesää tai paremminkin sanottuna todellista kusiaispesää näin jälkikäteen ajatellen. Sohaisu oli enemmän kuin aiheellinen ainakin päätellen siitä, mitä sittemmin on tapahtunut. Ei suinkaan puheeni johdosta, vaan muista syistä johtuen. Useita kansanliikkeitä on perustettu eri puolille Suomea aiemmin perustettujen lisäksi vastatoimena vesistöjen pilaamiselle. Runsas määrä kirjoituksia ja kannanottoja julkisuudessa sekä turvetuottajien toistuvat vastatoimenpiteet, ovat olleet kuluneelle kaksivuotisjaksolle tyypillisiä. Mutta ja sitten tuleekin iso mutta. Kaikesta kansalaisvaikuttamisesta huolimatta, vesistöt turvetuotantoalueiden lähistöllä eivät ole vähääkään parantuneet. Päinvastoin. Pilaaminen saa jatkua kaikessa rauhassa. Turvetuottajat, Vapo etunenässä, ovat yrittäneet parantaa niitä lähinnä vain kovilla puheilla ja lupauksilla. Tuloksetta. Kansanliikkeet ovat saaneet niistä vain lisää elinvoimaa, sillä mikään muu niille ei riitä kuin puhtaammat vedet. Eikä tarvitse riittääkään. Silmät ovat auenneet yhä useammalla kansalaisella ja tieto todellisuudesta on lisännyt vesistöjen lähistöllä asuvien tuskaa ja vastarintaa turpeen nostoa kohtaan. Toivottavasti tuo taustalla pyörivä kuvakavalkadi avaa loputkin silmät tajuamaan, millaista moskaa turvesoilta syydetään puhtaisiin vesistöihimme. Kenenkään puuttumatta kovalla kädellä moiseen toimintaan. Kaikki mahdolliset tahot olivat kyllä Mätäojan liuotinpäästöjä tuomitsemassa pari kuukautta sitten, mutta turvetta ei tunnu mitkään normit liikuttavan. Jotain käsittämätöntä tässä on takana. Ettei vaan olisi kyse poliittisesta suojauksesta, jota ala on perinteisesti nauttinut. Ehkä ainoa myönteinen ilmiö on se, että viranomaiset ovat sittenkin ilmeisesti hätkähtäneet kansalaisliikkeiden aktiivisuutta,sillä pitkästä aikaa on kielteisiä lupapäätöksiä tehty ja lupaehtoja on niin ikään kiristetty. Mutta ei tarpeeksi. Vielä ollaan kovin kaukana tavoitteesta. Lisäksi voi perustellusti kysyä, että onko nykyisin mitattavat päästöt edes ainoat oikeat mittauskohteet, vai onko muitakin kriittisiä aineita, joista pitäisi olla jokin tieto olemassa.

2 2 Myös turvetuottajat ovat heränneet, mutta mielestäni varsin kyseenalaiseen toimintaan. Eräs erikoisimpia operaatioita on Vapon ilmoitus Keskisuomalainen lehdessä. Siinä haettiin työhön kahta eri henkilöä pelastamaan Suomen järvet tuleville sukupolville. Eräänä vaadittuna ominaisuutena mainittiin paksunahkaisuus. Sitä ominaisuutta siinä talossa on mielestäni ennestäänkin aivan tarpeeksi, ainakin siitä päätellen,että todellisia toimia vesistöjen puolesta ei juurikaan esiinny. Ongelmien syyt vieritetään muiden, esim metsä- ja maatalouden harteille, mikä ainakin osin on myös totta. Nöyryys ja kansalaisten kuulemisen taito olisivat olleet paljon rakentavammat ominaisuudet pätevyysvaatimuksena. Kovin mahtipontisiin lupauksiin niin ikään sorruttiin, kun Vapo näyttävästi julkaisi uutisen, jossa se lupasi puhdistaa vetensä tai lopettaa turpeen noston vuoden 2014 loppuun mennessä alueilla, minne ei voida rakentaa parasta tekniikkaa. Lupaus koskee noin puolta yhtiön 400 suosta. Kokonaan toinen juttu onkin sitten se, mitä tuo paras tekniikka jatkossa on, sillä sitähän yhtiö on jo aiemminkin todistellut käyttävänsä ja tunnetuin tuloksin. Jos yhtiö ei tavoitteeseen pääse, se on itse naulannut ensimmäisen ja samalla viimeisen naulan arkkuunsa. No, selityksiähän voi aina keksiä miksi tavoitteeseen ei päästy ja jatkaa toimintaa. Turvealalla on ilmeisesti nyt alkanut yhteistyö jonkun imagonrakentajamainostoimiston kanssa. Yhteistyö vaan ei ole kenenkään hallinnassa. Niin kovin yllättäviä ja mahtipontisia lupauksia annetaan ja siinä ohella toistellaan vanhoja fraaseja ilman todellista asiasisältöä. Vai onko tarkoituksena yrittää hiljentää kansanliikkeet odottelemaan pari vuotta lupausten lunastamista ja kuvitellaan,että aika johtaa unohdukseen. Turha toivo. Vesiensuojeluohjelmassaan Vapo lupaa, että vuodesta 2016 lähtien uusien tuotantoalueiden kiintoaine- ja humuskuormitus on pienempi kuin lähtötilanteessa ennen tuotantoa. Hyvin hämätty, sillä asiaa paremmin tuntematon lukija tuskin huomaa, että lupauksesta puuttuu nyt tuotannossa olevat suot kokonaan. Ja niiden määrä ei ole vähäinen. Aikooko Vapo siis jatkaa tuotantoa ja vesien pilaamista soilla, joiden tuotantoaikaa on jäljellä vielä jopa 30 vuotta. Toisaalta uskookohan Vapossakaan kukaan, että uusia soita ylipäätään avataan vuodesta 2016 eteenpäin. Aivan oman erikoisuutensa tähän tapahtumasarjaan toi sovittelijan ilmaantuminen kuvaan ja tämäkin Vapon aloitteesta. Hänen tehtävänään oli vapaaehtoisesti löytää tyydyttävä ratkaisu osapuolten väliseen kiistaan. Hän lähestyi sähköpostitse turvelistan jäseniä, niin kuin he olisivat jotain virallisia osapuolia sopimaan vesistöjen puhtaana pidosta. Eikö vastuu ympäristöstä kuulu luonnostaan jokaisen yhteiskuntavastuuta kantavan yrityksen toimintatapoihin? Eihän ympäristöä tai vesistöjä toiminnallaan muutkaan yritykset saa pilata.

3 Ilmeisesti ei sitten kuulu tässä tapauksessa, kun moiseen lapsukseen turveyhtiö oli sortunut. Lievästi sanoen amatöörimäistä toimintaa sekä toimeksiannon maksajalta että sovittelijalta. Eihän asiassa ole mitään soviteltavaakaan. Kunhan toimivat niin, että vedet säilyvät puhtaina, niin jatkakoot.mutta muuten ei. 3 Samanlaiseen vastakampanjaan kirjoituksineen ja kannanottoineen ovat liittyneet useat turveteollisuuden yhteistyökumppanit, alihankkijat, mittauksia suorittavat yhtiöt, energialaitokset jne. Hyvin on lobattu myös eduskuntaryhmät. Ihmeelliseltä tuntuu vain se, kuinka helposti yksipuolinen propaganda on kuulijoihin uponnut, sillä turpeennostoa puolustavissa kannanotoissa perin harvoin mainitaan vesistöjen tilasta sanaakaan. Tuskinpa esim noita seinällä pyörivän kaltaisia kuvasarjoja näytettiin Eduskuntaryhmille pidetyssä lobbaustilaisuudessa ja niin todellisuus jäi kansanedustajilta kokematta. Mikä tekee joistakin ihmisistä näin välinpitämättömiä kaikkien suomalaisten yhteisen ylpeydenaiheen, puhtaiden vesistöjen suhteen, ja saa esiintymään aivan kuin mitään ongelmaa ei olisikaan? Näkeehän ongelman paljain silminkin ja ilman akateemisia oppiarvoja. Eniten minua ihmetyttää se, että yhtiön hallitus kirkkain silmin hyväksyy kaiken tämän vesistöjen pilaamisen. Harvalle yhtiölle on epäselvää,mitä yhteiskuntavastuu merkitsee nykypäivänä. Vain osa siitä vastuusta on vastuu ympäristöstä, mutta se on osa, joka on nyt ja tulevaisuudessa keskeinen. Ja sitäkään turveteollisuus ei katso velvollisuudekseen hoitaa asiallisesti. Missä ovat ne hallitukseen valitut laajanäkemyksiset jäsenet, joiden tehtävä on pitää huolta yhtiön ja sitä kautta osakkaiden eli kansalaisten edusta. Mikä pistää myös alueellisissa sähköyhtiöissä hallitusten jäsenet hyväksymään järviemme pilaantumisen ja vaatimaan turpeen lisäkäyttöä sekä lisää veroetuja? Tai miksi käytetään mittauksissa alihankkijana yhtiötä, joka lastuja uittamalla mittaa virtausnopeuksia saati yhtiötä, joka on kansainvälisillä toimillaan saanut korruptiosta boikotin osakseen. Siinä vain muutamia kysymyksiä, joihin jokainen saa tykönään miettiä vastauksen. Minulla on omat epäilykseni. Uudistuksia on tehty myös Turveteollisuusliiton nimen suhteen ja siitä on tehty modernimpi ja turvetuotannon tavallaan kätkevä Bioenergiayhdistys. Nimi ei miestä pahenna, sanotaan, jos ei mies nimeään ja se pätee myös energian tuotantoon. Miksi haluttiin koko turve sana häivyttää, imagosyistäkö? Olen monesti ihmetellyt, eivätkö alan järjestöjen ja yhtiöiden hallitusjäsenet ole lainkaan selvillä mitä turveyhtiöistä ajatellaan kansan keskuudessa. Kovin yksimielisen tuen näyttävät hallitusjäsenet antavan vesien pilaamiselle tai sitten eivät tiedä mitä todella kentällä tapahtuu. Suosittelisin osallistumista muihin katselmuksiin turvesoilla kuin yhtiöiden itse järjestämiin kaunisteltuihin esittelyihin. Ehkäpä silloin silmät aukeaisivat todellisuuteen.

4 4 Suuri valitus on käynyt energia-alalla myös siksi,että turvetta on alettu merkittävissä määrin korvata kivihiilellä, jopa Uralin takaa tuotetulla, kuten ivallisesti on kerrottu. Itsepähän turveteollisuus on kriisiin ajanut, osoittautuessaan kyvyttömäksi aina toimittamaan sovittuja polttoainemääriä voimaloille. Siinä vastaus myös niille, jotka puolustavat turvetuotantoa huoltovarmuuskysymyksenä, puhumattakaan kansalaismielipiteen kääntymisestä turvetta vastaan. Sitäkään näkökohtaa ei pidä aliarvioida. Näiden kahden vuoden aikana ei siis maininnan arvoista kehitystä ole tapahtunut ainakaan mittausten suorittamisessa eikä suhtautumisessa niihin. Vanha meno jatkuu tuttujen mittaajien mitatessa ja tulokset tyydyttävät niin viranomaisia kuin mittausten tilaajaakin. Mitähän he sisimmässään ajattelevat nähdessään sateen tai sulamisvesien tulviessa kaikista altaista yli, vieden kaiken moskan mennessään alapuoliseen vesistöön, eikä kukaan tee mitään asiantilan korjaamiseksi. Helpompi on jättää huippupäästöt mittaamatta, sillä se takaa tilaukset jatkossakin. Ehkä niin ajatellaan, kun tiedetään, että viranomaiset eivät asiaan puutu. Yksi syy siihen, miksi eivät puutu, on siinä että toiminta ei kaikilta osin täytä mitään luotettavuuden kriteereitä. Esim tänä keväänä Kalmunnevalta mitattiin 18 vrk ajalta alapuoliseen vesistöön päästetyn 10000kg kiintoainetta kun vastaava Elyn arvio oli ollut 1404 kg kiintoainetta ja koko vuoden ajalta. Parempi siis olla hiljaa, jos jää ns rysän päältä kiinni. Kuulemma yleinen etu on ratkaisevampi tekijä kuin vesistön pilaaminen. Käsittämäton lausuma muuten lupaviranomaisen suusta,lausuma, joka ansaitsisi ao henkilön joutuvan vastuuseen moisesta kannanotostaan. Vaatii kovaa luonnetta väittää kaiken olevan kunnossa, vaikka näkeekin muka puhtaan veden ruskistavan vesistöä ja kun mittarit näyttävät kaiken olevan sallituissa rajoissa. Sallituissa rajoissa varmaankin voidaan olla, mutta kyse onkin siitä, että kaikkein hienojakoisin ja samalla värjäävä humus jää mittausten ulkopuolelle. Tai mitataan ajankohtana, jolloin tulos on taattu. Harvassa ovat ne ihmiset, jotka pystyvät tyynenä seuraamaan, kuinka esimerkiksi eristysojien mutaa vellova vesi ohittaa mittauslaitteet.tälläisten rajaojien vesi ei kuulemma kuulu turvesuon aikaansaannoksiin vaan ojan toisen puolen tuotoksiin. Mitähän tuohon enää osaisi sanoa. Mutta ihmeiden aika ei turvetuotannosta ole ohi selityksistä päätellen. Taannoin henkilö nimeltä Antti Kivimaa, ekonomi,dipl.ins, VTT:senior adviser ja VapoTimberin ja Saloyn hallituksen jäsen, yltyi ylistämään Suomen turvevarojen sisältämää varallisuutta verraten sitä Norjan öljyesiintymiin. Samainen henkilö on esiintynyt muutamalle Eduskuntaryhmälle ja kertonut, kuinka jo nyt on olemassa tekniikka, jolla turvetuotannon vesistöpäästöistä päästään eroon. Ja täydestä meni kuten yleensäkin useimpien lobbareiden puheet.

5 5 Kun Kivimaa on nyt nimitetty Vapo Timberin hallitukseen, ehkäpä hän saa mullistuksen aikaiseksi ja onnistuu vakuuttamaan myös emoyhtiön päättäjät lupaustensa mukaisiin investointeihin. Meille se toki sopii, mutta turha nähdä moisesta unia. Kukaan muu nimittäin ei moista tekniikkaa ole nähnyt. Mutta saipa Vapo innokkaan puolestapuhujan oikein viran puolesta vai oliko nimitys kiitos uskollisesta turpeen puolustamisesta eri medioissa. Kivimaan kirjoitukset eivät ansaitse enempää kommentointia lukuisien epämääräisyyksien takia. Sama mies on Vapolle mittauksia tekevän Saloy oy:n osakas ja hallituksen jäsen. Eikä kukaan puutu ilmiselvään intressiristiriitaan. Viimeisen vuoden kuluessa erityisesti Talvivaaran kaivoksen ongelmat ovat herätelleet suomalaisia tajuamaan, että kaikki ei olekaan oletetussa kunnossa Ympäristökeskuksen henkilön mittavasta vuosityöpanoksesta huolimatta. Suomalaiset olivat kyllä aktiivisesti venäläisen lannoitetehtaan kimpussa ja saivat ilmeisesti jotain aikaankin. Ainakin Suomenlahden veden laadun väitetään selvästi parantuneen. Sama pätee Puolassa havaittuun ongelmaan. Entäs sitten kun ulkomaiset asiantuntijat havaitsevat turpeen aikaansaamat vahingot puhtaille järvillemme. Silloin luulisi päitä alkavan täälläkin pudota, kuten on tapana sanoa. Sopii perustellusti kysyä, miksi turvetuotannon päästöt nauttivat jotain erioikeutta, voidessaan viranomaisten silmien alla pilata alapuolisia vesistöjä vuosikymmenien ajan. Miksi siitä ei synny edellä mainittujen katastrofien kaltaisia keskustelun aiheita ja lehtiotsikoita. Sitä tuskin selittää mikään muu kuin poliittinen suojaus. On täysin käsittämätöntä, että lopputuloksen ollessa täysin selvä ja tulkoonpa humusta metsäalueilta tai soilta, käytännössä molemmista, tilanteen annetaan kehittyä vuodesta toiseen vain huonompaan suuntaan. Joutuu kysymään, eikö esim SYKE:lle lainkaan kuulu esim antaa humuspäästöille raja-arvot kun humuksen vaikutus vesistöön on silmiin pistävä. Kukas sen tekee, jollei mainittu virasto. Ainakin tulisi antaa esitys eteenpäin. Voisihan sitä jättää vaikka liito-oravien seuranta vähemmälle ja keskittyä oleelliseen. Miksi näin ei sitten tapahdu ja uudisteta säädöksiä. Ongelman ydin on siinä,että Suomessa ei ole yhtenäistä ympäristölainsäädäntöä. Niin turvetta kuin muitakaan toiminnan aloja ei koske yksi ainoa laki, vaan ympäristölaki muodostuu monen eri alan osasista, jotka ovat eri ministeriöiden alaisia. MMM ja TEM vahtivat omaa osuuttaan eikä Ympäristöhallinto mahda niille mitään jos vaikka haluaisikin. Onko johtopäätös sitten se, että asia ei kuulu kenellekään. Kun lisäksi em ministeriöihin energiatehtäviin nimitetään sopivaa aatesuuntaa ja ajattelua edustava virkamies, niin turvesoppa on valmis ja vaikea on vakavissaan uskoa helppoon asiantilan korjaantumiseen. Hallitukset vaihtuvat,mutta virkamiehet pysyvät ja niin pysyvät myös menettelytavat entisellään. 6

6 Tässä tuleekin räikeällä tavalla esiin poliittisten nimitysten vaarallisuus silloin, kun asemaa käytetään omien intressitahojen etujen ajamiseen. Moisista vaikutusmahdollisuuksista kannattaa vaikka vähän maksaakin, mutta se siitä. Edellä olen käsitellyt lähinnä parin viime vuoden näkyvimpiä tapahtumia turpeen ympärillä ja kansalaisaktiivisuuden aikaansaannoksia. On aika pyrkiä antamaan edes vaillinainen vastaus kysymykseen: Miten tästä jatketaan? Yksi asia on ainakin varma. Jollei kansanliikkeet jaksa toimia aktiivisesti myös jatkossa, keskeiset, nyt puhtaat vesistöt kokevat saman kohtalon kuin nyt jo turpeen pilaamat. Ne tulevat lopullisesti tuhotuiksi, siis osa keskeistä kansallisomaisuuttamme. Sitä ei tule sallia enää tapahtuvaksi, vaan on ryhdyttävä järeämpiin toimiin. Niitä käsittelen seuraavassa. Ensinnäkin kansanliikkeissä on vielä merkittävästi enemmän potentiaalia ja resursseja, kunhan kansalaiset, ensin vesien äärellä olevat ja sitten muut, saadaan valjastettua asian taakse entistä kattavammin ja levittämään tietoa eteenpäin. Herättelemään tässä asiassa nukkuvia eli asiantilasta tietämättömiä mukaan toimintaan. Tavoite tulisi olla kansanliike jokaiselle turvetuotannosta kärsivälle vesistölle. Heidät opastamalla toimintaan ja aktiiviseen mielipiteen muokkaukseen alueellaan, saadaan ihmeitä aikaan. Tämä tauti leviää varsin nopeasti. Silloin myös turpeen ostajat kavahtavat peläten tulevaisuuttaan, kun havaitsevat tämän polttoaineen tulevan epäsuosioon ja alkavat muuttaa kattiloitaan muille polttoaineille. Turpeen kysyntä silloin pienenee ja tukahduttaa pikkuhiljaa koko turvetuotannon. Uudet perustettavat ryhmät kaipaavat aluksi oppia itse asiasta ja toimintatavoista ja siihen kokeneempien on annettava oma panoksensa. Aivan keskeisessä roolissa näiden ryhmien työssä on levittää tietoa turvetuotannon haitoista muille alueen asukkaille. Eräs oiva tapa on esitellä kuvamateriaalia, sillä yksi kuvahan vastaa tuhatta sanaa. Ja kokemuksesta tiedän, että tuossa takanakin pyörivien kuvien näkeminen saa maallikonkin hetkessä muuttumaan puhtaiden vesistöjen kannattajaksi. Niin kiusalliselta kuin tuntuukin sanoa, virkakoneisto ympäristöasioissa on saatava toimimaan asiallisesti, alkaen kuntien ympäristöhenkilöstöstä aina Suomen Ympäristökeskukseen saakka ja kaikki siitä väliltä. Välinpitämättömyys lienee oikea arvio näiden kaikkien toiminnasta, niin ainakin minä olen kokenut. Ei välitetä puuttua asioiden kulkuun edes silloin kun velvoitemittauksia ei edes suoriteta tai mitataan vähän niin sun näin ja yhtiölle edullisena ajankohtana esim tammikuun pakkasilla, jolloin mitään vettä ei suolta juurikaan liiku. Jos taas joku pyytää tulla katsomaan ylitulvivia altaita, se on mahdotonta, kun työaika on lähes päättymässä ja huomenna pahin onkin ohi ja humus ym jo järvessä. Siis ei päästöjä, on lopputulos. Esimerkkejä kyllä riittää. 7

7 Ympäristöministerin rooli on keskeinen sen suhteen, että annetaanko järvien pilaantua vai ei. Hänen esittämänsä kannanotto, että turvetuotanto on lopetettava 20 vuoden kuluessa on omalla tavallaan silmän lumetta. Kun valta vaihtuu vaaleissa, mikään ei estä uutta ympäristöministeriä muuttamasta edellisen päätöstä. Ja niin tulee melkoisella varmuudella tapahtumaan. Paljon tehokkaampi päätös olisi ollut valjastaa ja evästää nykyinen virkakoneisto toimimaan vakavissaan ja oikealla asenteella. Kun ympäristöministeri toisensa jälkeen tavallaan siunaa turvetuotannon vesistövaikutuksien syntymisen, kyseessä on todellinen tekovihreys. Enemmiltään propagandista puhetta kuin oikeita tekoja. Mielestäni ainoa vaihtoehto lisätä tehoa toimiin,on ryhtyä tekemään poliisille tutkintapyyntöjä virkavelvollisuuden laiminlyönneistä aina kun sellaista havaitaan. Tai kantelut korkeammille tahoille pistävät kummasti valvojat ja muut virnaomaiset varpailleen. Kukapa haluaisi tulla merkityksi poliisin tai oikeuskanslerin syytösleimalla. Se merkitsisi kiistatta virkauralla etenemisen pysähtymistä. Organisaatiossa muutama kyseisen leiman saanut henkilö kummasti lisää muidenkin ryhtiä toimia virkavelvollisuuksia noudattaen. Niin kauan kuin meidän verovaroin palkat heille maksetaan, niin kauan voimme edellyttää asiallista toimintaa, eikä sallia silmien sulkemista vesien pilaamiselta. Eräiden kansanliikkeiden keskuudessa on nostettu esiin kysymys, onko mahdollista hakea vahingonkorvausta esim kesäasunnon arvonalennuksesta tai kalaston vähenemisestä jne. Kaukana ei ole tuon hankkeen toteutuminen, jollei muutosta ala asenteissa ja vesistön puhtaudessa tapahtua. On vaan niin, että vaatimukset tulevat koskemaan myös jo liattujen vesien puhdistamista ja siihen loppuu kyllä koko turveteollisuutemme varat. Silloin syyllisiä haetaan koko turveketjun piiristä. Sitä ei kannata unohtaa. Eiköhän silloin myös luotettavasti tutkita ympäristötuhon syyt ja vastuut. On kiistaton tosiasia,että poliitikkojen ja virkamiesten välinpitämättömyys on todellisuudessa estänyt innovatiivisen tuotekehitystyön vesiensuojelualalla. Samalla on mittava määrä työpaikkoja jäänyt perustamatta maassa, joka ylpeilee puhtailla vesistöillään. Näin on tapahtunut 40v ajan. Miksi kehittää uutta tuotetta, kun virallisesti kaikki on jo nyt hyvin. Sallimalla luvansaajan itse ostaa haluamaltaan taholta valvontamittaustyön, tuhotaan loppukin totuuden siemenistä. Vai luuleeko joku vakavissaan,että turvetuottajalle kielteisiä mittaustuloksia tuottava alihankkija kauan saa lisätilauksia tehdäkseen. Siitäkin asiasta on tarpeeksi näyttöjä olemassa. Jos vuosittainen 120 milj euron verohelpotus turvetuotantoon olisi käytetty päästöjä estävien ratkaisuiden tutkimiseen ja korvaavien energiamuotojen tuotteistamiseen tai tukemiseen, olisimme aivan erilaisessa tilanteessa sekä vesistöpäästöjen että työpaikkojen suhteen. Silloin meillä jo olisi olemassa muutakin kuin puheita mittavasta cleantec teollisuudesta. 8

8 Kovin harvassa ovat, ihme ja kumma, turvetuotantoa vastustavat kansanedustajat. Kannanotot turpeesta jäävät monelta vaisuiksi eikä niistä edes ota aina selvää. Mutta lopputuloksen kannalta sellainen ei ole yhdentekevää. Kun vaalit lähenevät asia tulee ottaa yleisötilaisuuksissa esiin ja vaikkapa suokuvan kera tivata selkeää vastausta. Siinä voi saada monta kärpästä samalla iskulla. Vaalit on niin herkkä asia monelle ehdokkaalle, että varaa ei olisi menettää yhdenkään salin sympatioita tai voi jäädä varamieheksi. Reippaasti vaan ehdokkaiden kimppuun aikanaan kun tilanne sallii ja puristaa ulos kanta vesien pilaamiseen ja turvetuotantoon, ja mieluimmin yleisön kuullen. Eräs painostustapa puristaa sähköyhtiöitä pois turpeen takaa on käännyttää kuluttajia sellaisten yhtiöiden asiakkaaksi, joiden myymää sähköä ei ole tuotettu turpeella. Yksinkertaisesti boikotoida sellaisia yhtiöitä, joilla on jotain tekemistä turpeen kanssa. Tässä on hyvä mahdollisuus kansanliikkeille suusta suuhun menetelmällä saada muutkin luopumaan turvesähköstä. Raha on kyllä sellainen konsultti päätöksenteossa, että jos siirtymä turpeettomaan sähköyhtiöön saadaan riittävän vaikuttavaksi, turve syrjäytyy entisestään sähkön tuotannosta. Samalla meidän tavoitteemme alkaa toteutua ja sen myötä loppuu tai ainakin vähenee vesien pilaaminen. Kun edellä on tullut korostettua turpeen osuutta vesien pilaajana, tulkoon kohtuuden nimessä mainittua myös metsätalouden rooli. Metsäojitukset on uudelleen aloitettu monin paikoin ja se merkitsee samaa kuin turvesoiden aikaansaannokset vesistöille. Tosin niistä sammaloitumisen myötä päästöt vähenevät oleellisesti muutamassa vuodessa ollen kuitenkin alkuvaiheessa huomattavat nekin, ei kuitenkaan verrannolliset turvesoiden päästöihin. Metsätaloudenkin luulisi ottaneen opiksi ja auraavan ojat uudella tavalla, jotta liiallisilta humus ym päästöiltä vältyttäisiin. Kaikenkaikkiaan tuntuu kovin merkilliseltä, että ylipäätään on ajauduttu Suomessa edellä mainitun kaltaiseen vastakkainasetteluun, jossa keinolla millä hyvänsä vastustajat yrittävät saada turvetuotannon loppumaan enemmin tai myöhemmin ja puolustajat eli turveyhtiöt ryhtyvät mitä ihmeellisimpiin hankkeisiin päästäkseen niskan päälle ja saadakseen mielestään oikeutuksen jatkaa entistä elämää. Yhtiön hallitus ei näköjään tiedosta sitä tosiasiaa., että ihmisten silmissä yrityksen menetetty maine tekee toiminnan pitkän päälle mahdottomaksi. Kansalaisliikkeiden tehtävä onkin konkreettisesti saattaa kaikkien tietoon, mitä turvetuotannon seurauksena vesistöillemme tapahtuu ja saattaa näin turveyhtiöt kyseenalaiseen valoon ihmisten arvomaailmassa. Silloin loppuu turpeen käyttö, sillä kukaan ei halua ympäristöä pilaavan toiminnan kanssa olla missään tekemisissä. Eteensä katsovan turveyhtiön hallituksen tulisi ajoissa vetää johtopäätökset ja yhtiön vetäytyä alalta kun se 9

9 kuitenkin on edessä. Useat voimayhtiöt ovat oivaltaneet asian ja muuttavat jo kattiloitaan muille polttoaineille sopivammiksi. Ne seuraavat aikaansa. Onko sitten ylipäätään jonkun voitto, jos turvetuotanto saa elää entistä elämäänsä ja sotkea loputkin järvet? Onko se joku saavutus, että Suomi menettää maineensa tuhansien puhtaiden järvien maana,jonne turistit eivät enää tule ihastelemaan kirkkaita järvimaisemiamme? Onko se kehumisen paikka, kun ulkolaiset lehdet alkavat kirjoittaa ehdoin tahdoin liatuista järvistämme tai levitetään TV dokumentteja siitä ympäri maailmaa. Ei sillä ainakaan vientiä tai ulkomaisia investointeja houkutella maahamme tarjoamaan kipeästi kaivattavia työpaikkoja. Eikö meidän Suomellakin voisi olla edes joku ainutlaatuinen valtti muihin maihin verrattuna? Toisten mielestä kyllä ja toisten mielestä ei sillä näköjään ole väliä. Puulan sotkeminen on ollut Puulan kalastusalueen ja aktiivisten kuntalaisten syvä huolenaihe niin Hirvensalmella kuin täällä Kangasniemelläkin. Jostain syystä kunnat ovat osoittautuneet perin passiivisiksi toimijoiksi. Eikö esim kunnan johdon toimenkuvaan kuulukaan kunnan markkinointi uusien asukkaiden, kesäasukkaiden tai elinkeinotoimintojen saamiseksi kuntaa veromarkkoja kartuttamaan. Siitäkään näkökulmasta ei ole lainkaan yhden tekevää, missä kunnossa vielä pääosin kirkasvetinen Puula on tulevaisuudessa. Mielestäni Puulan alueen kuntien johdon tulisi nostaa erääksi kärkihankkeeksi Puulan puhtaus ja myös toimia vakavissaan tavoitteen toteutumiseksi. Kalatalouden Keskusliittokin on useaan kertaan kiinnittänyt huomiota turvetuotantoon, ja yksiselitteisesti todennut, että kalastus ei kestä nykyisenlaista turvetuotantoa. Sekin vaatii turvetuotannon lupien ja vaikutusten ottamista uuteen tarkasteluun. Nykymeno heidän arvionsa mukaan luo tilanteen, joka estää kalojen ja rapujen luontaisen lisääntymisen ja tuhoaa pohjaeliöstöä. Oma vaikutuksensa pilaamisella on myös rantatonttien ja loma-asuntojen hintoihin. Keskusliitto yhtyy monen muun tahon vaatimukseen ottaa käyttöön niin kutsuttu pilaaja maksaa periaate. Niin minua kuin monia muitakin vesistöongelmat esiin ottaneita kohtaan on Kivimaan ja joidenkin muidenkin toimesta esitetty kritiikkiä siitä, että toistamme vanhoja asioita emmekä tuo mitään mittaustuloksia esiin. No ensinnäkin mikään ei ole turvetuotannon vesistöpäästöjen suhteen juurikaan muuttunut. Ja toiseksi, ei tavallinen kansalainen tarvitse mittauslaitteita nähdäkseen, onko vesi tummaa vai vaaleata, onko siinä turvehumusta vai ei ja voiko siinä esim uida itseään likaamatta. On täysin muiden ongelma yrittää kumota kansalaisten omakohtaiset havainnot, joita onneksi tukevat puolueettomasti toteutetut mittaukset luotettavin mittaajin ja laittein toteutettuna. Kunhan vaan asiantila saataisiin sellaiseksi. 10

10 Arvoisat kuulijat Todella vakavissani toivon, että mainitsemiini jyrkempiin toimiin ei tarvitsisi ryhtyä. Mutta pelkät puheet ja propaganda eivät vaan nyt kerta kaikkiaan enää riitä. Olisi perin kiusallista niille lukuisille turveketjun hallinnossa oleville, jos heidät kuvannollisesti sanoen aikanaan nostettaisiin tikun nokkaan, ja kaikelle kansalle osoitettaisiin, ketkä ovat syyllisiä pilaantuneisiin järviimme. Toivotaan, ettei niin käy. Voitto voi nimittäin olla Pyrroksen voitto, jos Turveteollisuus liittolaisineen saa jatkaa entistä elämäänsä. Aluksi se voi voitolta tuntua, mutta se päivä taatusti koittaa, jolloin kansalaisten mitta on täysi. Se kannattaa turveteollisuuden muistaa.

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

MOTIVAATIO JA MUUTOS¹. William Miller & Stephen Rollnick. 1. Motivaation kehittäminen

MOTIVAATIO JA MUUTOS¹. William Miller & Stephen Rollnick. 1. Motivaation kehittäminen MOTIVAATIO JA MUUTOS¹ William Miller & Stephen Rollnick 1. Motivaation kehittäminen Konsultaatioprosessin aloittaminen ei kovinkaan paljon poikkea shakkierästä. Kaikki on selkeää ja järjestyksessä alussa,

Lisätiedot

Mitä tapahtuu huomenna?

Mitä tapahtuu huomenna? Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Väitekirja 1 Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Sisällysluettelo Esipuhe 5 Mistä oikein on kyse? 6 Mitä sanovat yritykset? 14 Mitä sanovat lobattavat? 16

Lisätiedot

Oikeudenmukaisuuteen perustuva liikennejärjestelmä

Oikeudenmukaisuuteen perustuva liikennejärjestelmä Oikeudenmukaisuuteen perustuva liikennejärjestelmä I vaihe: Ensimmäiset havainnot, suositukset, raportin luonnos II vaihe: Vertaisarviointi, kommentit, raportin viimeistely Eric Britton, New Mobility Partnerships

Lisätiedot

Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas. Anne Ilvonen. OK-opintokeskus

Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas. Anne Ilvonen. OK-opintokeskus Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas Anne Ilvonen OK-opintokeskus Sisältö Vaikuttaminen on jokaisen kansalaistaito... 5 1. Mitä vaikuttaminen on?... 6 1.1. Valta... 7 1.2. Osallistuminen...

Lisätiedot

Heikki taimio Erikoistutkija Palkansaajien tutkimuslaitos heikki.taimio@labour.fi

Heikki taimio Erikoistutkija Palkansaajien tutkimuslaitos heikki.taimio@labour.fi haastattelu Heikki taimio Erikoistutkija Palkansaajien tutkimuslaitos heikki.taimio@labour.fi Kuvat maarit kytöharju Kissa pöydälle: Suomen osallistumiselle euroalueen liittovaltiokehitykseen on vaihtoehtoja

Lisätiedot

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut

Lisätiedot

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ polemia Eero Ojanen Hyvä päätös? KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ Hyvä päätös? Eero Ojanen Hyvä päätös? Filosofisia näkökulmia päätöksentekoon kaks kunnallisalan kehittämissäätiö HYVÄ PÄÄTÖS? Kieliasun

Lisätiedot

UAD idea, jonka aika on tullut

UAD idea, jonka aika on tullut UAD idea, jonka aika on tullut UUSI ARVOPOHJAINEN DEMOKRATIA SUOMI ILMAN POLIITIKKOJA Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä? Tämä PDF tiivistelmä osoittaa

Lisätiedot

PardiaNyt Palkansaajajärjestö Pardian jäsenlehti 1 2015

PardiaNyt Palkansaajajärjestö Pardian jäsenlehti 1 2015 PardiaNyt Palkansaajajärjestö Pardian jäsenlehti 1 2015 Niko Simola: Katse vaalikautta pidemmälle SIVU 14 Näkymätön näkyväksi SIVU 29 SUUNNITTELIJA TUNTEE TIENSÄ SIVU 10 TEEMANA nuoret aikuiset TUTUSTU

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS. Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013

LAATU JA TESTAUS. Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013 LAATU JA TESTAUS Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013 JULKAISIJA Testauksen osaamisyhteisö (TestausOSY) TOIMITUSKUNTA Jussi Ahonen Marko Lappalainen Antti-Pekka Marjamäki Agnieszka Nummi Laura Ojala

Lisätiedot

POSITIIVAREIDEN LUKIJAT KERTOVAT: Kuinka säilytän positiivisuuteni

POSITIIVAREIDEN LUKIJAT KERTOVAT: Kuinka säilytän positiivisuuteni POSITIIVAREIDEN LUKIJAT KERTOVAT: Kuinka säilytän positiivisuuteni Läpileikkaus suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen asenteisiin. Positiivareiden internetsivujen kävijät ja lukijat kertovat omakohtaisesti

Lisätiedot

merkitsee tuotannolliseen toimintaan melkoisia uudistuksia. Nykyisten näkymien mukaan se merkitsee miltei poikkeuksetta työpaikkojen menetyksiä.

merkitsee tuotannolliseen toimintaan melkoisia uudistuksia. Nykyisten näkymien mukaan se merkitsee miltei poikkeuksetta työpaikkojen menetyksiä. tukset ovat tavallisesti julkisen sektorin henkilöstön ja yleisemminkin työllisyyden kannalta kielteisiä. Tässä taannoin runnottiin kokoon yhdenasianliike, jonka piti hoitaa työllisyys kuntoon. Vaikka

Lisätiedot

EI JULKINEN OIK.01/EJ/04.06.92

EI JULKINEN OIK.01/EJ/04.06.92 27 Mitä vielä tulee lainsäädäntöön, niin lainsäädännönkin tarkoituksena on ollut selvästikin, että pankkitoiminnan pitää pysyä niissä puitteissa ja elää niiden periaatteiden mukaan, joita se on historiallisesti

Lisätiedot

Kohti Euroopan unionin jäsenyyttä KARI SALONEN

Kohti Euroopan unionin jäsenyyttä KARI SALONEN Kohti Euroopan unionin jäsenyyttä KARI SALONEN Jäsenyysneuvottelut pitkän prosessin tulos Suomen kansainvälinen asema muuttui kerralla, kun Neuvostoliitto romahti vuonna 1991 ja Suomi totesi sen jälkeen

Lisätiedot

VALITA VAI VALITTAA IHMISEN MAHDOLLISUUKSISTA VAIKUTTAA OMAAN ELÄMÄÄNSÄ

VALITA VAI VALITTAA IHMISEN MAHDOLLISUUKSISTA VAIKUTTAA OMAAN ELÄMÄÄNSÄ RYHMÄTYÖ RY:N KOULUTTAJA, PSYKOLOGI ANITA ANKKURI-IKONEN VALITA VAI VALITTAA IHMISEN MAHDOLLISUUKSISTA VAIKUTTAA OMAAN ELÄMÄÄNSÄ Selvittelen aluksi valinnan ja valittamisen käsitteitä. Pyrin myös kuvaamaan

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot

Tutkimus tuotekehityksen tukena

Tutkimus tuotekehityksen tukena TUOTETIEDE Tutkimus tuotekehityksen tukena Internet-painos 25.1.2006. Sivuja 163. Kirj. Pentti Routio Löytyy verkosta Word- ja Adobe Acrobat-muodossa osoitteessa www2.uiah.fi/projects/metodi/002.htm Sisällys

Lisätiedot

www.eroakirkosta.fi AJATTELU- VÄHEMMISTÖT TUKEVAT TOISIAAN VAPAA- AJATTELIJAT EIVÄT OLE YKSIN ARVO- KESKUSTELUA Tampereen Uskonnoton vaihtoehto

www.eroakirkosta.fi AJATTELU- VÄHEMMISTÖT TUKEVAT TOISIAAN VAPAA- AJATTELIJAT EIVÄT OLE YKSIN ARVO- KESKUSTELUA Tampereen Uskonnoton vaihtoehto Tampereen 3-2005 Uskonnoton vaihtoehto SIINÄ MENI SANANVAPAUS!? ARVO- KESKUSTELUA MERKILLISTÄ MORAALIA VAPAA- AJATTELIJAT EIVÄT OLE YKSIN AJATTELU- VÄHEMMISTÖT TUKEVAT TOISIAAN www.eroakirkosta.fi Julkaisija

Lisätiedot

Routio: TUOTETIEDE tuotteiden kehittämistä avustava tutkimus

Routio: TUOTETIEDE tuotteiden kehittämistä avustava tutkimus TUOTETIEDE - tuotteiden kehittämistä avustava tutkimus Internet-painos 25.1.2006. Sivuja 263. Kirj. Pentti Routio Löytyy verkosta Word-muodossa osoitteessa www2.uiah.fi/projects/metodi/002.htm Sisällys

Lisätiedot

MAAILMANUSKONNOISTA Johdannollista Pyrkimys takaisin yhteyteen

MAAILMANUSKONNOISTA Johdannollista Pyrkimys takaisin yhteyteen MAAILMANUSKONNOISTA Johdannollista Ihminen on uskonnollinen olento. Maailmasta löytyy ainakin 30 000 erilaista uskonnollista ryhmittymää. Lukumäärän suuruus ei kuitenkaan merkitse sitä, että todellisia

Lisätiedot

ISTUNTO KESKIVIIKKONA 10. MAALISKUUTA 2004

ISTUNTO KESKIVIIKKONA 10. MAALISKUUTA 2004 3-001 ISTUNTO KESKIVIIKKONA 10. MAALISKUUTA 2004 3-002 (Istunto avattiin klo 9.00.) 3-003 Puhetta johti puhemies COX Eurooppa-neuvoston valmistelu (Bryssel, 25. ja 26. maaliskuuta 2004) HVK:n seuranta

Lisätiedot

Edustajiston vaalit 2004 ovat käsillä! Luottamustehtäviä tarjolla. Mitä mieltä osuuskunnasta ja tulevaisuudesta on lihantuottaja

Edustajiston vaalit 2004 ovat käsillä! Luottamustehtäviä tarjolla. Mitä mieltä osuuskunnasta ja tulevaisuudesta on lihantuottaja LSO-OSUUSKUNNAN TIEDOTUSLEHTI JÄSENILLE Edustajiston vaalit 2004 ovat käsillä! Luottamustehtäviä tarjolla Mitä mieltä osuuskunnasta ja tulevaisuudesta on lihantuottaja HK Ruokatalossa rakennetaan tulevaisuutta

Lisätiedot

Maaseutu viestii P u h e e n a i h e i ta P o h j o i s - P o h ja n m a a lta

Maaseutu viestii P u h e e n a i h e i ta P o h j o i s - P o h ja n m a a lta Maaseutu viestii P u h e e n a i h e i ta P o h j o i s - P o h ja n m a a lta Maaseutu viestii P u h e e n a i h e i ta P o h j o i s - P o h ja n m a a lta Maaseudun Sivistysliitto Teos on saanut rahoitusta

Lisätiedot

Matti Wiberg. Valta kunnassa

Matti Wiberg. Valta kunnassa Valta kunnassa Matti Wiberg Valta kunnassa K U N N A L L I S A L A N K E H I T T Ä M I S S Ä Ä T I Ö K A K S VALTA KUNNASSA Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-sarjan julkaisu nro 58 Pole-Kuntatieto

Lisätiedot

74. KESKIVIIKKONA 3. SYYSKUUTA 2014

74. KESKIVIIKKONA 3. SYYSKUUTA 2014 PTK 74/2014 vp 74. KESKIVIIKKONA 3. SYYSKUUTA 2014 kello 14.15 Päiväjärjestys Ilmoituksia Vaaleja 1) Valiokuntien täydennysvaalit... 3 Ensimmäinen käsittely 2) Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotustietojen

Lisätiedot

rajaviesti Onko työpaikkakiusaamista RVL:ssa? Rajaviestimaraton houkuttelee kuntoilemaan Paikallisesti sovittavasta 0,3% erästä sopimus

rajaviesti Onko työpaikkakiusaamista RVL:ssa? Rajaviestimaraton houkuttelee kuntoilemaan Paikallisesti sovittavasta 0,3% erästä sopimus TEEMA 2008: TYÖHYVINVOINTI osa 2 RAJAVARTIOLIITON JÄSENLEHTI NRO 2/2008 rajaviesti Onko työpaikkakiusaamista RVL:ssa? Rajaviestimaraton houkuttelee kuntoilemaan Paikallisesti sovittavasta 0,3% erästä sopimus

Lisätiedot

33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011

33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011 PTK 33/2011 vp 33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011 kello 14.01 Päiväjärjestys Ilmoituksia Lähetekeskustelu 1) Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 136 artiklan

Lisätiedot

Sisällys. - eli kehotuksen sana passivoitumiseksi ja rahan säästämiseksi

Sisällys. - eli kehotuksen sana passivoitumiseksi ja rahan säästämiseksi Kannattaako olla aktiivinen verkostomarkkinoija? - eli kehotuksen sana passivoitumiseksi ja rahan säästämiseksi Sisällys Tulot miinus menot on toiminnan tulos: voitto tai tappio Voitokkaan liiketoiminnan

Lisätiedot

Se on meistä kiinni. Äänestä Metalliliiton vahvoja vaikuttajia.

Se on meistä kiinni. Äänestä Metalliliiton vahvoja vaikuttajia. METALLITYÖNTEKIJÖIDEN LEHTI HELSINKI 1/2008 METALLIN LIITTOKOKOUSVAALIT 2008 Ennakkoäänestys 14. - 28.3.2008 Uurnavaali 6. - 8.4.2008 Se on meistä kiinni. Äänestä Metalliliiton vahvoja vaikuttajia. Pääkirjoitus

Lisätiedot