PUULA FORUM / IIRO VIINANEN julkaisuvapaa klo 14.30

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUULA FORUM 17.7.2013 / IIRO VIINANEN julkaisuvapaa 17.7.2013 klo 14.30"

Transkriptio

1 PUULA FORUM / IIRO VIINANEN julkaisuvapaa klo KANSALAISVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET TULEVAISUUDESSA Melkeinpä täsmälleen 2v sitten pidettiin tällä samalla paikalla ensimmäinen Puula Forum, jossa käsiteltiin mm turvetuotannon vaikutuksia vesistöihin. Tuolloin omassa puheenvuorossani käytin esimerkkinä Siikaveden muuttunutta tilaa. Tulipa silloin sohaistua muurahaispesää tai paremminkin sanottuna todellista kusiaispesää näin jälkikäteen ajatellen. Sohaisu oli enemmän kuin aiheellinen ainakin päätellen siitä, mitä sittemmin on tapahtunut. Ei suinkaan puheeni johdosta, vaan muista syistä johtuen. Useita kansanliikkeitä on perustettu eri puolille Suomea aiemmin perustettujen lisäksi vastatoimena vesistöjen pilaamiselle. Runsas määrä kirjoituksia ja kannanottoja julkisuudessa sekä turvetuottajien toistuvat vastatoimenpiteet, ovat olleet kuluneelle kaksivuotisjaksolle tyypillisiä. Mutta ja sitten tuleekin iso mutta. Kaikesta kansalaisvaikuttamisesta huolimatta, vesistöt turvetuotantoalueiden lähistöllä eivät ole vähääkään parantuneet. Päinvastoin. Pilaaminen saa jatkua kaikessa rauhassa. Turvetuottajat, Vapo etunenässä, ovat yrittäneet parantaa niitä lähinnä vain kovilla puheilla ja lupauksilla. Tuloksetta. Kansanliikkeet ovat saaneet niistä vain lisää elinvoimaa, sillä mikään muu niille ei riitä kuin puhtaammat vedet. Eikä tarvitse riittääkään. Silmät ovat auenneet yhä useammalla kansalaisella ja tieto todellisuudesta on lisännyt vesistöjen lähistöllä asuvien tuskaa ja vastarintaa turpeen nostoa kohtaan. Toivottavasti tuo taustalla pyörivä kuvakavalkadi avaa loputkin silmät tajuamaan, millaista moskaa turvesoilta syydetään puhtaisiin vesistöihimme. Kenenkään puuttumatta kovalla kädellä moiseen toimintaan. Kaikki mahdolliset tahot olivat kyllä Mätäojan liuotinpäästöjä tuomitsemassa pari kuukautta sitten, mutta turvetta ei tunnu mitkään normit liikuttavan. Jotain käsittämätöntä tässä on takana. Ettei vaan olisi kyse poliittisesta suojauksesta, jota ala on perinteisesti nauttinut. Ehkä ainoa myönteinen ilmiö on se, että viranomaiset ovat sittenkin ilmeisesti hätkähtäneet kansalaisliikkeiden aktiivisuutta,sillä pitkästä aikaa on kielteisiä lupapäätöksiä tehty ja lupaehtoja on niin ikään kiristetty. Mutta ei tarpeeksi. Vielä ollaan kovin kaukana tavoitteesta. Lisäksi voi perustellusti kysyä, että onko nykyisin mitattavat päästöt edes ainoat oikeat mittauskohteet, vai onko muitakin kriittisiä aineita, joista pitäisi olla jokin tieto olemassa.

2 2 Myös turvetuottajat ovat heränneet, mutta mielestäni varsin kyseenalaiseen toimintaan. Eräs erikoisimpia operaatioita on Vapon ilmoitus Keskisuomalainen lehdessä. Siinä haettiin työhön kahta eri henkilöä pelastamaan Suomen järvet tuleville sukupolville. Eräänä vaadittuna ominaisuutena mainittiin paksunahkaisuus. Sitä ominaisuutta siinä talossa on mielestäni ennestäänkin aivan tarpeeksi, ainakin siitä päätellen,että todellisia toimia vesistöjen puolesta ei juurikaan esiinny. Ongelmien syyt vieritetään muiden, esim metsä- ja maatalouden harteille, mikä ainakin osin on myös totta. Nöyryys ja kansalaisten kuulemisen taito olisivat olleet paljon rakentavammat ominaisuudet pätevyysvaatimuksena. Kovin mahtipontisiin lupauksiin niin ikään sorruttiin, kun Vapo näyttävästi julkaisi uutisen, jossa se lupasi puhdistaa vetensä tai lopettaa turpeen noston vuoden 2014 loppuun mennessä alueilla, minne ei voida rakentaa parasta tekniikkaa. Lupaus koskee noin puolta yhtiön 400 suosta. Kokonaan toinen juttu onkin sitten se, mitä tuo paras tekniikka jatkossa on, sillä sitähän yhtiö on jo aiemminkin todistellut käyttävänsä ja tunnetuin tuloksin. Jos yhtiö ei tavoitteeseen pääse, se on itse naulannut ensimmäisen ja samalla viimeisen naulan arkkuunsa. No, selityksiähän voi aina keksiä miksi tavoitteeseen ei päästy ja jatkaa toimintaa. Turvealalla on ilmeisesti nyt alkanut yhteistyö jonkun imagonrakentajamainostoimiston kanssa. Yhteistyö vaan ei ole kenenkään hallinnassa. Niin kovin yllättäviä ja mahtipontisia lupauksia annetaan ja siinä ohella toistellaan vanhoja fraaseja ilman todellista asiasisältöä. Vai onko tarkoituksena yrittää hiljentää kansanliikkeet odottelemaan pari vuotta lupausten lunastamista ja kuvitellaan,että aika johtaa unohdukseen. Turha toivo. Vesiensuojeluohjelmassaan Vapo lupaa, että vuodesta 2016 lähtien uusien tuotantoalueiden kiintoaine- ja humuskuormitus on pienempi kuin lähtötilanteessa ennen tuotantoa. Hyvin hämätty, sillä asiaa paremmin tuntematon lukija tuskin huomaa, että lupauksesta puuttuu nyt tuotannossa olevat suot kokonaan. Ja niiden määrä ei ole vähäinen. Aikooko Vapo siis jatkaa tuotantoa ja vesien pilaamista soilla, joiden tuotantoaikaa on jäljellä vielä jopa 30 vuotta. Toisaalta uskookohan Vapossakaan kukaan, että uusia soita ylipäätään avataan vuodesta 2016 eteenpäin. Aivan oman erikoisuutensa tähän tapahtumasarjaan toi sovittelijan ilmaantuminen kuvaan ja tämäkin Vapon aloitteesta. Hänen tehtävänään oli vapaaehtoisesti löytää tyydyttävä ratkaisu osapuolten väliseen kiistaan. Hän lähestyi sähköpostitse turvelistan jäseniä, niin kuin he olisivat jotain virallisia osapuolia sopimaan vesistöjen puhtaana pidosta. Eikö vastuu ympäristöstä kuulu luonnostaan jokaisen yhteiskuntavastuuta kantavan yrityksen toimintatapoihin? Eihän ympäristöä tai vesistöjä toiminnallaan muutkaan yritykset saa pilata.

3 Ilmeisesti ei sitten kuulu tässä tapauksessa, kun moiseen lapsukseen turveyhtiö oli sortunut. Lievästi sanoen amatöörimäistä toimintaa sekä toimeksiannon maksajalta että sovittelijalta. Eihän asiassa ole mitään soviteltavaakaan. Kunhan toimivat niin, että vedet säilyvät puhtaina, niin jatkakoot.mutta muuten ei. 3 Samanlaiseen vastakampanjaan kirjoituksineen ja kannanottoineen ovat liittyneet useat turveteollisuuden yhteistyökumppanit, alihankkijat, mittauksia suorittavat yhtiöt, energialaitokset jne. Hyvin on lobattu myös eduskuntaryhmät. Ihmeelliseltä tuntuu vain se, kuinka helposti yksipuolinen propaganda on kuulijoihin uponnut, sillä turpeennostoa puolustavissa kannanotoissa perin harvoin mainitaan vesistöjen tilasta sanaakaan. Tuskinpa esim noita seinällä pyörivän kaltaisia kuvasarjoja näytettiin Eduskuntaryhmille pidetyssä lobbaustilaisuudessa ja niin todellisuus jäi kansanedustajilta kokematta. Mikä tekee joistakin ihmisistä näin välinpitämättömiä kaikkien suomalaisten yhteisen ylpeydenaiheen, puhtaiden vesistöjen suhteen, ja saa esiintymään aivan kuin mitään ongelmaa ei olisikaan? Näkeehän ongelman paljain silminkin ja ilman akateemisia oppiarvoja. Eniten minua ihmetyttää se, että yhtiön hallitus kirkkain silmin hyväksyy kaiken tämän vesistöjen pilaamisen. Harvalle yhtiölle on epäselvää,mitä yhteiskuntavastuu merkitsee nykypäivänä. Vain osa siitä vastuusta on vastuu ympäristöstä, mutta se on osa, joka on nyt ja tulevaisuudessa keskeinen. Ja sitäkään turveteollisuus ei katso velvollisuudekseen hoitaa asiallisesti. Missä ovat ne hallitukseen valitut laajanäkemyksiset jäsenet, joiden tehtävä on pitää huolta yhtiön ja sitä kautta osakkaiden eli kansalaisten edusta. Mikä pistää myös alueellisissa sähköyhtiöissä hallitusten jäsenet hyväksymään järviemme pilaantumisen ja vaatimaan turpeen lisäkäyttöä sekä lisää veroetuja? Tai miksi käytetään mittauksissa alihankkijana yhtiötä, joka lastuja uittamalla mittaa virtausnopeuksia saati yhtiötä, joka on kansainvälisillä toimillaan saanut korruptiosta boikotin osakseen. Siinä vain muutamia kysymyksiä, joihin jokainen saa tykönään miettiä vastauksen. Minulla on omat epäilykseni. Uudistuksia on tehty myös Turveteollisuusliiton nimen suhteen ja siitä on tehty modernimpi ja turvetuotannon tavallaan kätkevä Bioenergiayhdistys. Nimi ei miestä pahenna, sanotaan, jos ei mies nimeään ja se pätee myös energian tuotantoon. Miksi haluttiin koko turve sana häivyttää, imagosyistäkö? Olen monesti ihmetellyt, eivätkö alan järjestöjen ja yhtiöiden hallitusjäsenet ole lainkaan selvillä mitä turveyhtiöistä ajatellaan kansan keskuudessa. Kovin yksimielisen tuen näyttävät hallitusjäsenet antavan vesien pilaamiselle tai sitten eivät tiedä mitä todella kentällä tapahtuu. Suosittelisin osallistumista muihin katselmuksiin turvesoilla kuin yhtiöiden itse järjestämiin kaunisteltuihin esittelyihin. Ehkäpä silloin silmät aukeaisivat todellisuuteen.

4 4 Suuri valitus on käynyt energia-alalla myös siksi,että turvetta on alettu merkittävissä määrin korvata kivihiilellä, jopa Uralin takaa tuotetulla, kuten ivallisesti on kerrottu. Itsepähän turveteollisuus on kriisiin ajanut, osoittautuessaan kyvyttömäksi aina toimittamaan sovittuja polttoainemääriä voimaloille. Siinä vastaus myös niille, jotka puolustavat turvetuotantoa huoltovarmuuskysymyksenä, puhumattakaan kansalaismielipiteen kääntymisestä turvetta vastaan. Sitäkään näkökohtaa ei pidä aliarvioida. Näiden kahden vuoden aikana ei siis maininnan arvoista kehitystä ole tapahtunut ainakaan mittausten suorittamisessa eikä suhtautumisessa niihin. Vanha meno jatkuu tuttujen mittaajien mitatessa ja tulokset tyydyttävät niin viranomaisia kuin mittausten tilaajaakin. Mitähän he sisimmässään ajattelevat nähdessään sateen tai sulamisvesien tulviessa kaikista altaista yli, vieden kaiken moskan mennessään alapuoliseen vesistöön, eikä kukaan tee mitään asiantilan korjaamiseksi. Helpompi on jättää huippupäästöt mittaamatta, sillä se takaa tilaukset jatkossakin. Ehkä niin ajatellaan, kun tiedetään, että viranomaiset eivät asiaan puutu. Yksi syy siihen, miksi eivät puutu, on siinä että toiminta ei kaikilta osin täytä mitään luotettavuuden kriteereitä. Esim tänä keväänä Kalmunnevalta mitattiin 18 vrk ajalta alapuoliseen vesistöön päästetyn 10000kg kiintoainetta kun vastaava Elyn arvio oli ollut 1404 kg kiintoainetta ja koko vuoden ajalta. Parempi siis olla hiljaa, jos jää ns rysän päältä kiinni. Kuulemma yleinen etu on ratkaisevampi tekijä kuin vesistön pilaaminen. Käsittämäton lausuma muuten lupaviranomaisen suusta,lausuma, joka ansaitsisi ao henkilön joutuvan vastuuseen moisesta kannanotostaan. Vaatii kovaa luonnetta väittää kaiken olevan kunnossa, vaikka näkeekin muka puhtaan veden ruskistavan vesistöä ja kun mittarit näyttävät kaiken olevan sallituissa rajoissa. Sallituissa rajoissa varmaankin voidaan olla, mutta kyse onkin siitä, että kaikkein hienojakoisin ja samalla värjäävä humus jää mittausten ulkopuolelle. Tai mitataan ajankohtana, jolloin tulos on taattu. Harvassa ovat ne ihmiset, jotka pystyvät tyynenä seuraamaan, kuinka esimerkiksi eristysojien mutaa vellova vesi ohittaa mittauslaitteet.tälläisten rajaojien vesi ei kuulemma kuulu turvesuon aikaansaannoksiin vaan ojan toisen puolen tuotoksiin. Mitähän tuohon enää osaisi sanoa. Mutta ihmeiden aika ei turvetuotannosta ole ohi selityksistä päätellen. Taannoin henkilö nimeltä Antti Kivimaa, ekonomi,dipl.ins, VTT:senior adviser ja VapoTimberin ja Saloyn hallituksen jäsen, yltyi ylistämään Suomen turvevarojen sisältämää varallisuutta verraten sitä Norjan öljyesiintymiin. Samainen henkilö on esiintynyt muutamalle Eduskuntaryhmälle ja kertonut, kuinka jo nyt on olemassa tekniikka, jolla turvetuotannon vesistöpäästöistä päästään eroon. Ja täydestä meni kuten yleensäkin useimpien lobbareiden puheet.

5 5 Kun Kivimaa on nyt nimitetty Vapo Timberin hallitukseen, ehkäpä hän saa mullistuksen aikaiseksi ja onnistuu vakuuttamaan myös emoyhtiön päättäjät lupaustensa mukaisiin investointeihin. Meille se toki sopii, mutta turha nähdä moisesta unia. Kukaan muu nimittäin ei moista tekniikkaa ole nähnyt. Mutta saipa Vapo innokkaan puolestapuhujan oikein viran puolesta vai oliko nimitys kiitos uskollisesta turpeen puolustamisesta eri medioissa. Kivimaan kirjoitukset eivät ansaitse enempää kommentointia lukuisien epämääräisyyksien takia. Sama mies on Vapolle mittauksia tekevän Saloy oy:n osakas ja hallituksen jäsen. Eikä kukaan puutu ilmiselvään intressiristiriitaan. Viimeisen vuoden kuluessa erityisesti Talvivaaran kaivoksen ongelmat ovat herätelleet suomalaisia tajuamaan, että kaikki ei olekaan oletetussa kunnossa Ympäristökeskuksen henkilön mittavasta vuosityöpanoksesta huolimatta. Suomalaiset olivat kyllä aktiivisesti venäläisen lannoitetehtaan kimpussa ja saivat ilmeisesti jotain aikaankin. Ainakin Suomenlahden veden laadun väitetään selvästi parantuneen. Sama pätee Puolassa havaittuun ongelmaan. Entäs sitten kun ulkomaiset asiantuntijat havaitsevat turpeen aikaansaamat vahingot puhtaille järvillemme. Silloin luulisi päitä alkavan täälläkin pudota, kuten on tapana sanoa. Sopii perustellusti kysyä, miksi turvetuotannon päästöt nauttivat jotain erioikeutta, voidessaan viranomaisten silmien alla pilata alapuolisia vesistöjä vuosikymmenien ajan. Miksi siitä ei synny edellä mainittujen katastrofien kaltaisia keskustelun aiheita ja lehtiotsikoita. Sitä tuskin selittää mikään muu kuin poliittinen suojaus. On täysin käsittämätöntä, että lopputuloksen ollessa täysin selvä ja tulkoonpa humusta metsäalueilta tai soilta, käytännössä molemmista, tilanteen annetaan kehittyä vuodesta toiseen vain huonompaan suuntaan. Joutuu kysymään, eikö esim SYKE:lle lainkaan kuulu esim antaa humuspäästöille raja-arvot kun humuksen vaikutus vesistöön on silmiin pistävä. Kukas sen tekee, jollei mainittu virasto. Ainakin tulisi antaa esitys eteenpäin. Voisihan sitä jättää vaikka liito-oravien seuranta vähemmälle ja keskittyä oleelliseen. Miksi näin ei sitten tapahdu ja uudisteta säädöksiä. Ongelman ydin on siinä,että Suomessa ei ole yhtenäistä ympäristölainsäädäntöä. Niin turvetta kuin muitakaan toiminnan aloja ei koske yksi ainoa laki, vaan ympäristölaki muodostuu monen eri alan osasista, jotka ovat eri ministeriöiden alaisia. MMM ja TEM vahtivat omaa osuuttaan eikä Ympäristöhallinto mahda niille mitään jos vaikka haluaisikin. Onko johtopäätös sitten se, että asia ei kuulu kenellekään. Kun lisäksi em ministeriöihin energiatehtäviin nimitetään sopivaa aatesuuntaa ja ajattelua edustava virkamies, niin turvesoppa on valmis ja vaikea on vakavissaan uskoa helppoon asiantilan korjaantumiseen. Hallitukset vaihtuvat,mutta virkamiehet pysyvät ja niin pysyvät myös menettelytavat entisellään. 6

6 Tässä tuleekin räikeällä tavalla esiin poliittisten nimitysten vaarallisuus silloin, kun asemaa käytetään omien intressitahojen etujen ajamiseen. Moisista vaikutusmahdollisuuksista kannattaa vaikka vähän maksaakin, mutta se siitä. Edellä olen käsitellyt lähinnä parin viime vuoden näkyvimpiä tapahtumia turpeen ympärillä ja kansalaisaktiivisuuden aikaansaannoksia. On aika pyrkiä antamaan edes vaillinainen vastaus kysymykseen: Miten tästä jatketaan? Yksi asia on ainakin varma. Jollei kansanliikkeet jaksa toimia aktiivisesti myös jatkossa, keskeiset, nyt puhtaat vesistöt kokevat saman kohtalon kuin nyt jo turpeen pilaamat. Ne tulevat lopullisesti tuhotuiksi, siis osa keskeistä kansallisomaisuuttamme. Sitä ei tule sallia enää tapahtuvaksi, vaan on ryhdyttävä järeämpiin toimiin. Niitä käsittelen seuraavassa. Ensinnäkin kansanliikkeissä on vielä merkittävästi enemmän potentiaalia ja resursseja, kunhan kansalaiset, ensin vesien äärellä olevat ja sitten muut, saadaan valjastettua asian taakse entistä kattavammin ja levittämään tietoa eteenpäin. Herättelemään tässä asiassa nukkuvia eli asiantilasta tietämättömiä mukaan toimintaan. Tavoite tulisi olla kansanliike jokaiselle turvetuotannosta kärsivälle vesistölle. Heidät opastamalla toimintaan ja aktiiviseen mielipiteen muokkaukseen alueellaan, saadaan ihmeitä aikaan. Tämä tauti leviää varsin nopeasti. Silloin myös turpeen ostajat kavahtavat peläten tulevaisuuttaan, kun havaitsevat tämän polttoaineen tulevan epäsuosioon ja alkavat muuttaa kattiloitaan muille polttoaineille. Turpeen kysyntä silloin pienenee ja tukahduttaa pikkuhiljaa koko turvetuotannon. Uudet perustettavat ryhmät kaipaavat aluksi oppia itse asiasta ja toimintatavoista ja siihen kokeneempien on annettava oma panoksensa. Aivan keskeisessä roolissa näiden ryhmien työssä on levittää tietoa turvetuotannon haitoista muille alueen asukkaille. Eräs oiva tapa on esitellä kuvamateriaalia, sillä yksi kuvahan vastaa tuhatta sanaa. Ja kokemuksesta tiedän, että tuossa takanakin pyörivien kuvien näkeminen saa maallikonkin hetkessä muuttumaan puhtaiden vesistöjen kannattajaksi. Niin kiusalliselta kuin tuntuukin sanoa, virkakoneisto ympäristöasioissa on saatava toimimaan asiallisesti, alkaen kuntien ympäristöhenkilöstöstä aina Suomen Ympäristökeskukseen saakka ja kaikki siitä väliltä. Välinpitämättömyys lienee oikea arvio näiden kaikkien toiminnasta, niin ainakin minä olen kokenut. Ei välitetä puuttua asioiden kulkuun edes silloin kun velvoitemittauksia ei edes suoriteta tai mitataan vähän niin sun näin ja yhtiölle edullisena ajankohtana esim tammikuun pakkasilla, jolloin mitään vettä ei suolta juurikaan liiku. Jos taas joku pyytää tulla katsomaan ylitulvivia altaita, se on mahdotonta, kun työaika on lähes päättymässä ja huomenna pahin onkin ohi ja humus ym jo järvessä. Siis ei päästöjä, on lopputulos. Esimerkkejä kyllä riittää. 7

7 Ympäristöministerin rooli on keskeinen sen suhteen, että annetaanko järvien pilaantua vai ei. Hänen esittämänsä kannanotto, että turvetuotanto on lopetettava 20 vuoden kuluessa on omalla tavallaan silmän lumetta. Kun valta vaihtuu vaaleissa, mikään ei estä uutta ympäristöministeriä muuttamasta edellisen päätöstä. Ja niin tulee melkoisella varmuudella tapahtumaan. Paljon tehokkaampi päätös olisi ollut valjastaa ja evästää nykyinen virkakoneisto toimimaan vakavissaan ja oikealla asenteella. Kun ympäristöministeri toisensa jälkeen tavallaan siunaa turvetuotannon vesistövaikutuksien syntymisen, kyseessä on todellinen tekovihreys. Enemmiltään propagandista puhetta kuin oikeita tekoja. Mielestäni ainoa vaihtoehto lisätä tehoa toimiin,on ryhtyä tekemään poliisille tutkintapyyntöjä virkavelvollisuuden laiminlyönneistä aina kun sellaista havaitaan. Tai kantelut korkeammille tahoille pistävät kummasti valvojat ja muut virnaomaiset varpailleen. Kukapa haluaisi tulla merkityksi poliisin tai oikeuskanslerin syytösleimalla. Se merkitsisi kiistatta virkauralla etenemisen pysähtymistä. Organisaatiossa muutama kyseisen leiman saanut henkilö kummasti lisää muidenkin ryhtiä toimia virkavelvollisuuksia noudattaen. Niin kauan kuin meidän verovaroin palkat heille maksetaan, niin kauan voimme edellyttää asiallista toimintaa, eikä sallia silmien sulkemista vesien pilaamiselta. Eräiden kansanliikkeiden keskuudessa on nostettu esiin kysymys, onko mahdollista hakea vahingonkorvausta esim kesäasunnon arvonalennuksesta tai kalaston vähenemisestä jne. Kaukana ei ole tuon hankkeen toteutuminen, jollei muutosta ala asenteissa ja vesistön puhtaudessa tapahtua. On vaan niin, että vaatimukset tulevat koskemaan myös jo liattujen vesien puhdistamista ja siihen loppuu kyllä koko turveteollisuutemme varat. Silloin syyllisiä haetaan koko turveketjun piiristä. Sitä ei kannata unohtaa. Eiköhän silloin myös luotettavasti tutkita ympäristötuhon syyt ja vastuut. On kiistaton tosiasia,että poliitikkojen ja virkamiesten välinpitämättömyys on todellisuudessa estänyt innovatiivisen tuotekehitystyön vesiensuojelualalla. Samalla on mittava määrä työpaikkoja jäänyt perustamatta maassa, joka ylpeilee puhtailla vesistöillään. Näin on tapahtunut 40v ajan. Miksi kehittää uutta tuotetta, kun virallisesti kaikki on jo nyt hyvin. Sallimalla luvansaajan itse ostaa haluamaltaan taholta valvontamittaustyön, tuhotaan loppukin totuuden siemenistä. Vai luuleeko joku vakavissaan,että turvetuottajalle kielteisiä mittaustuloksia tuottava alihankkija kauan saa lisätilauksia tehdäkseen. Siitäkin asiasta on tarpeeksi näyttöjä olemassa. Jos vuosittainen 120 milj euron verohelpotus turvetuotantoon olisi käytetty päästöjä estävien ratkaisuiden tutkimiseen ja korvaavien energiamuotojen tuotteistamiseen tai tukemiseen, olisimme aivan erilaisessa tilanteessa sekä vesistöpäästöjen että työpaikkojen suhteen. Silloin meillä jo olisi olemassa muutakin kuin puheita mittavasta cleantec teollisuudesta. 8

8 Kovin harvassa ovat, ihme ja kumma, turvetuotantoa vastustavat kansanedustajat. Kannanotot turpeesta jäävät monelta vaisuiksi eikä niistä edes ota aina selvää. Mutta lopputuloksen kannalta sellainen ei ole yhdentekevää. Kun vaalit lähenevät asia tulee ottaa yleisötilaisuuksissa esiin ja vaikkapa suokuvan kera tivata selkeää vastausta. Siinä voi saada monta kärpästä samalla iskulla. Vaalit on niin herkkä asia monelle ehdokkaalle, että varaa ei olisi menettää yhdenkään salin sympatioita tai voi jäädä varamieheksi. Reippaasti vaan ehdokkaiden kimppuun aikanaan kun tilanne sallii ja puristaa ulos kanta vesien pilaamiseen ja turvetuotantoon, ja mieluimmin yleisön kuullen. Eräs painostustapa puristaa sähköyhtiöitä pois turpeen takaa on käännyttää kuluttajia sellaisten yhtiöiden asiakkaaksi, joiden myymää sähköä ei ole tuotettu turpeella. Yksinkertaisesti boikotoida sellaisia yhtiöitä, joilla on jotain tekemistä turpeen kanssa. Tässä on hyvä mahdollisuus kansanliikkeille suusta suuhun menetelmällä saada muutkin luopumaan turvesähköstä. Raha on kyllä sellainen konsultti päätöksenteossa, että jos siirtymä turpeettomaan sähköyhtiöön saadaan riittävän vaikuttavaksi, turve syrjäytyy entisestään sähkön tuotannosta. Samalla meidän tavoitteemme alkaa toteutua ja sen myötä loppuu tai ainakin vähenee vesien pilaaminen. Kun edellä on tullut korostettua turpeen osuutta vesien pilaajana, tulkoon kohtuuden nimessä mainittua myös metsätalouden rooli. Metsäojitukset on uudelleen aloitettu monin paikoin ja se merkitsee samaa kuin turvesoiden aikaansaannokset vesistöille. Tosin niistä sammaloitumisen myötä päästöt vähenevät oleellisesti muutamassa vuodessa ollen kuitenkin alkuvaiheessa huomattavat nekin, ei kuitenkaan verrannolliset turvesoiden päästöihin. Metsätaloudenkin luulisi ottaneen opiksi ja auraavan ojat uudella tavalla, jotta liiallisilta humus ym päästöiltä vältyttäisiin. Kaikenkaikkiaan tuntuu kovin merkilliseltä, että ylipäätään on ajauduttu Suomessa edellä mainitun kaltaiseen vastakkainasetteluun, jossa keinolla millä hyvänsä vastustajat yrittävät saada turvetuotannon loppumaan enemmin tai myöhemmin ja puolustajat eli turveyhtiöt ryhtyvät mitä ihmeellisimpiin hankkeisiin päästäkseen niskan päälle ja saadakseen mielestään oikeutuksen jatkaa entistä elämää. Yhtiön hallitus ei näköjään tiedosta sitä tosiasiaa., että ihmisten silmissä yrityksen menetetty maine tekee toiminnan pitkän päälle mahdottomaksi. Kansalaisliikkeiden tehtävä onkin konkreettisesti saattaa kaikkien tietoon, mitä turvetuotannon seurauksena vesistöillemme tapahtuu ja saattaa näin turveyhtiöt kyseenalaiseen valoon ihmisten arvomaailmassa. Silloin loppuu turpeen käyttö, sillä kukaan ei halua ympäristöä pilaavan toiminnan kanssa olla missään tekemisissä. Eteensä katsovan turveyhtiön hallituksen tulisi ajoissa vetää johtopäätökset ja yhtiön vetäytyä alalta kun se 9

9 kuitenkin on edessä. Useat voimayhtiöt ovat oivaltaneet asian ja muuttavat jo kattiloitaan muille polttoaineille sopivammiksi. Ne seuraavat aikaansa. Onko sitten ylipäätään jonkun voitto, jos turvetuotanto saa elää entistä elämäänsä ja sotkea loputkin järvet? Onko se joku saavutus, että Suomi menettää maineensa tuhansien puhtaiden järvien maana,jonne turistit eivät enää tule ihastelemaan kirkkaita järvimaisemiamme? Onko se kehumisen paikka, kun ulkolaiset lehdet alkavat kirjoittaa ehdoin tahdoin liatuista järvistämme tai levitetään TV dokumentteja siitä ympäri maailmaa. Ei sillä ainakaan vientiä tai ulkomaisia investointeja houkutella maahamme tarjoamaan kipeästi kaivattavia työpaikkoja. Eikö meidän Suomellakin voisi olla edes joku ainutlaatuinen valtti muihin maihin verrattuna? Toisten mielestä kyllä ja toisten mielestä ei sillä näköjään ole väliä. Puulan sotkeminen on ollut Puulan kalastusalueen ja aktiivisten kuntalaisten syvä huolenaihe niin Hirvensalmella kuin täällä Kangasniemelläkin. Jostain syystä kunnat ovat osoittautuneet perin passiivisiksi toimijoiksi. Eikö esim kunnan johdon toimenkuvaan kuulukaan kunnan markkinointi uusien asukkaiden, kesäasukkaiden tai elinkeinotoimintojen saamiseksi kuntaa veromarkkoja kartuttamaan. Siitäkään näkökulmasta ei ole lainkaan yhden tekevää, missä kunnossa vielä pääosin kirkasvetinen Puula on tulevaisuudessa. Mielestäni Puulan alueen kuntien johdon tulisi nostaa erääksi kärkihankkeeksi Puulan puhtaus ja myös toimia vakavissaan tavoitteen toteutumiseksi. Kalatalouden Keskusliittokin on useaan kertaan kiinnittänyt huomiota turvetuotantoon, ja yksiselitteisesti todennut, että kalastus ei kestä nykyisenlaista turvetuotantoa. Sekin vaatii turvetuotannon lupien ja vaikutusten ottamista uuteen tarkasteluun. Nykymeno heidän arvionsa mukaan luo tilanteen, joka estää kalojen ja rapujen luontaisen lisääntymisen ja tuhoaa pohjaeliöstöä. Oma vaikutuksensa pilaamisella on myös rantatonttien ja loma-asuntojen hintoihin. Keskusliitto yhtyy monen muun tahon vaatimukseen ottaa käyttöön niin kutsuttu pilaaja maksaa periaate. Niin minua kuin monia muitakin vesistöongelmat esiin ottaneita kohtaan on Kivimaan ja joidenkin muidenkin toimesta esitetty kritiikkiä siitä, että toistamme vanhoja asioita emmekä tuo mitään mittaustuloksia esiin. No ensinnäkin mikään ei ole turvetuotannon vesistöpäästöjen suhteen juurikaan muuttunut. Ja toiseksi, ei tavallinen kansalainen tarvitse mittauslaitteita nähdäkseen, onko vesi tummaa vai vaaleata, onko siinä turvehumusta vai ei ja voiko siinä esim uida itseään likaamatta. On täysin muiden ongelma yrittää kumota kansalaisten omakohtaiset havainnot, joita onneksi tukevat puolueettomasti toteutetut mittaukset luotettavin mittaajin ja laittein toteutettuna. Kunhan vaan asiantila saataisiin sellaiseksi. 10

10 Arvoisat kuulijat Todella vakavissani toivon, että mainitsemiini jyrkempiin toimiin ei tarvitsisi ryhtyä. Mutta pelkät puheet ja propaganda eivät vaan nyt kerta kaikkiaan enää riitä. Olisi perin kiusallista niille lukuisille turveketjun hallinnossa oleville, jos heidät kuvannollisesti sanoen aikanaan nostettaisiin tikun nokkaan, ja kaikelle kansalle osoitettaisiin, ketkä ovat syyllisiä pilaantuneisiin järviimme. Toivotaan, ettei niin käy. Voitto voi nimittäin olla Pyrroksen voitto, jos Turveteollisuus liittolaisineen saa jatkaa entistä elämäänsä. Aluksi se voi voitolta tuntua, mutta se päivä taatusti koittaa, jolloin kansalaisten mitta on täysi. Se kannattaa turveteollisuuden muistaa.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

19.7.2014 Puula-forum Kalevi Puukko

19.7.2014 Puula-forum Kalevi Puukko Puulan Kalastusalue on lakisääteinen yhteistoimintaelin, jonka jäseniä ovat kalavesien omistajat sekä ammatti- ja virkistyskalastuksen edustajat. Puulan kalastusalueen vesipinta-ala on noin 330 km², joka

Lisätiedot

Vuonna 1979 levytettyyn, Urpo Puputin sanoittamaan Puulaveden valssiin sisältyy mm. seuraava kaunis säe:

Vuonna 1979 levytettyyn, Urpo Puputin sanoittamaan Puulaveden valssiin sisältyy mm. seuraava kaunis säe: Ministeri Iiro Viinanen Puula-forumissa 13.7.2011 Kangasniemellä. PUHTAAN PUULAN PUOLESTA Vuonna 1979 levytettyyn, Urpo Puputin sanoittamaan Puulaveden valssiin sisältyy mm. seuraava kaunis säe: Jos tiedä

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Turveliiketoiminnan tulevaisuus 2011 2020 ja 2020 jälkeen

Turveliiketoiminnan tulevaisuus 2011 2020 ja 2020 jälkeen Turveliiketoiminnan tulevaisuus 2011 2020 ja 2020 jälkeen Niko Nevalainen 1 Globaalit trendit energiasektorilla 2 IEA:n skenaario: Hiilellä tuotettu sähkö tulevaisuudessa Lähde: International Energy Agency,

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto

Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto 1 Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto Minulta on pyydetty asiantuntijalausuntoa koskien osapuolten velvollisuuksia soviteltaessa ulkopuolisen sovittelijan toimesta työelämän

Lisätiedot

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden Kymppitonni Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden ideoimassa ohjelmassa Kymppitonni. Vastaamalla oikein muutamaan tyhmään kysymykseen voi rikastua useita tuhansia markkoja. Kyllä rahantulo

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja Tammikuussa 2012 toteutettiin valtakunnallinen Yritys- Suomi lanseerauskampanja. Mikkelin

Lisätiedot

Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti

Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola Lyhytterapiainstituutti Myönnä, että alkoholi on sinulle ongelma. Myönnä, ettet selviä siitä itse vaan tarvitset hoitoa.

Lisätiedot

Maailma tarvitsee bioenergiaa

Maailma tarvitsee bioenergiaa Maailma tarvitsee bioenergiaa Turpeen ja puun tulevaisuuden näkymät Punkalaidun 15.3.2014 Pasi Rantonen Vapo tänään Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Puola Suomen valtio omistaa

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Puun ja turpeen käyttö lämpölaitoksissa tulevaisuuden mahdollisuudet

Puun ja turpeen käyttö lämpölaitoksissa tulevaisuuden mahdollisuudet Puun ja turpeen käyttö lämpölaitoksissa tulevaisuuden mahdollisuudet Tilanne tällä hetkellä Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa 2000-2012 Arvioita tämänhetkisestä tilanteesta

Lisätiedot

13.7.2011 Puula-forum Kalevi Puukko

13.7.2011 Puula-forum Kalevi Puukko Puulavesi sijaitsee Etelä-Savossa, Hirvensalmen ja Kangasniemen kuntien ja Mikkelin kaupungin alueella. Sen pinta-ala on 330 km², ja se on Suomen 13. suurin järvi. Vesistön keskisyvyys on 9,2 metriä ja

Lisätiedot

Bioenergia ry. Ehdokastutkimuksen tulokset 26.3.2015

Bioenergia ry. Ehdokastutkimuksen tulokset 26.3.2015 Bioenergia ry Ehdokastutkimuksen tulokset 26.3.2015 Tutkimusasetelma Aula Research Oy toteutti kyselytutkimuksen eduskuntavaaliehdokkaiden parissa energia-alan teemoihin liittyen. Tutkimuksen toimeksiantajina

Lisätiedot

kysely ja haastattelut, kevät 2014

kysely ja haastattelut, kevät 2014 kysely ja haastattelut, kevät 2014 Päätöksen äärellä - Avaimet käteen -seminaari, Kaupunkiverstas 25.3.2014 Minna Tarkka, Saija Salonen, Emmi Vainio, Stadi.TV / m-cult Päätöksen äärellä -kehityshanke Päätöksen

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Kansalaiset: Suomessa on liikaa sääntelyä ja määräyksiä

Kansalaiset: Suomessa on liikaa sääntelyä ja määräyksiä Kansalaiset: Suomessa on liikaa sääntelyä ja määräyksiä Valtaosa ( %) suomalaisista yhtyy väittämään, jonka mukaan Suomessa aivan liian monia asioita säädellään liian pikkutarkasti. Vain vajaa kuudesosa

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Puula Forum 6.7.2012. Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny Vapo Oy

Puula Forum 6.7.2012. Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny Vapo Oy Puula Forum 6.7.2012 Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny Vapo Oy Öljyn hintakehitys Kaikki tuotantosuot parhaan vesienkäsittelyn piiriin vuoden 2014 loppuun mennessä (BAT) 14.7.2012 BAT= best available technique

Lisätiedot

Milloin on syytä ryhtyä selvittämään sisäilman laatua?

Milloin on syytä ryhtyä selvittämään sisäilman laatua? Milloin on syytä ryhtyä selvittämään sisäilman laatua? 1. AsOy vastaa siitä, että huoneistot soveltuvat käyttötarkoitukseensa. 2. Osakkaan, vuokralaisen tai muun huoneiston haltijan ilmoitus heikosta sisäilman

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Oy

Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Oy Tapani Ahola Lyhytterapiainstituutti Oy Osaavaa työ- ja työhönvalmennusta hanke 1.1.2008-31.3.2012, Loppuseminaari 9.12.2011 Tavoitteistaminen 1/5 Tavoitteistaminen tekee ongelmista puhumisen helpommaksi.

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Bioenergiapäivät 2012 Hotelli Hilton Kalastajatorppa

Bioenergiapäivät 2012 Hotelli Hilton Kalastajatorppa Bioenergiapäivät 2012 Hotelli Hilton Kalastajatorppa Tarvitseeko Suomi turvetta? Suomen turvetuottajat ry. Hannu Haavikko Puheenjohtaja 14.11.2012 Turpeen tuotannon ja kulutuksen kehittyminen Turpeen käyttö

Lisätiedot

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo Puolueettomuus Vapaaehtoistoiminnassa toimitaan tasapuolisesti kaikkien edun mukaisesti. Vapaaehtoinen ei asetu kenenkään puolelle vaan pyrkii toimimaan yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Mahdollisissa

Lisätiedot

Electronic Frontier Finland ry

Electronic Frontier Finland ry Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamisesta 17.8.2007 17.08.09 Electronic Frontier Finland ry www.effi.org 1. Yleistä Electronic Frontier Finland

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, 2009 ja 2010

ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, 2009 ja 2010 LOPPURAPORTTI 1(12) 2011 ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, ja Imatralla ja Lappeenrannassa suoritettiin ilmastonmuutos-kysely kolmannen kerran syksyllä. Kysely kohdistettiin kuntalaisille.

Lisätiedot

Kivihiilen rooli huoltovarmuudessa

Kivihiilen rooli huoltovarmuudessa Kivihiilen rooli huoltovarmuudessa Hiilitieto ry:n seminaari 11.2.2009 M Jauhiainen HVK PowerPoint template A4 11.2.2009 1 Kivihiilen käyttö milj. t Lähde Tilastokeskus HVK PowerPoint template A4 11.2.2009

Lisätiedot

SUOT POHJOIS-POHJANMAAN ALUEKEHITTÄMISESSÄ JA MAAKUNTAKAAVOITUKSESSA

SUOT POHJOIS-POHJANMAAN ALUEKEHITTÄMISESSÄ JA MAAKUNTAKAAVOITUKSESSA SUOT POHJOIS-POHJANMAAN ALUEKEHITTÄMISESSÄ JA MAAKUNTAKAAVOITUKSESSA Jussi Rämet Suunnittelujohtaja Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaa on suomaakunta suot aina osa maakunnan kehittämistä Esityksen

Lisätiedot

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna!

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna! Anonyymi Äänestä tänään kadut huomenna! 2007 Yhteiskunnassamme valtaa pitää pieni, rikas, poliittinen ja taloudellinen eliitti. Kilpailu rahasta ja vallasta leimaa kaikkia aloja. Suuryritysten rikastuessa

Lisätiedot

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11.

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11. VETY-hanke Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen Jenni Sademies, 12.11.2013!"#$%&%!'('')*+,-.+/0%/1)-.*/02/11-.)..3%/*+)-.0..3%4%5336'7(786-.)7278%9-)::3+/.6).67.%;/%4%

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Kinnulan humanoidi 5.2.1971.

Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Peter Aliranta yritti saada kiinni metsään laskeutuneen aluksen humanoidin, mutta tämän saapas oli liian kuuma jotta siitä olisi saanut otteen. Hän hyökkäsi kohti ufoa moottorisahan

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

Energiaturpeen käyttö GTK:n turvetutkimukset 70 vuotta seminaari Esa Lindholm, Bioenergia ry, 28.11.2012

Energiaturpeen käyttö GTK:n turvetutkimukset 70 vuotta seminaari Esa Lindholm, Bioenergia ry, 28.11.2012 Energiaturpeen käyttö GTK:n turvetutkimukset 70 vuotta seminaari Esa Lindholm, Bioenergia ry, 28.11.2012 Energiaturpeen käyttäjistä Kysyntä ja tarjonta Tulevaisuus Energiaturpeen käyttäjistä Turpeen energiakäyttö

Lisätiedot

50mk/h minimipalkaksi

50mk/h minimipalkaksi Anarkistinen kirjasto Anti-Copyright 2012 toukokuu 21 Mika Sakki 50mk/h minimipalkaksi Pyydä mahdotonta Mika Sakki 50mk/h minimipalkaksi Pyydä mahdotonta 2000 Syndika vapaa työväenlehti 1/2000 2000 2 Sisältö

Lisätiedot

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies Ketkä ovat täällä tänään? Olen 13 1. Nainen 16 2. Mies 1 Taustatiedot Ketkä ovat täällä tänään? Ikä 5 1. < 25 1 6 8 6 3 2. < 35 3. < 45 4. < 55 5. < 65 6. 65 tai yli 2 7 3 5 1 9 Olen Ammatti 4 1. opiskelemassa

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 30/2008 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 33/2009 15.5.2009 Asia: Korvausvaatimus Oikaisuvaatimuksen tekijä: A Virasto: Korkeakoulu Korvausvaatimus: A:lle on maksettava 24

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu?

Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu? 1 Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu? Hallintolakimies Jukka Lampén Oulun kaupunki OIKEUSKÄSITTELYN ERITYISPIIRTEET 2 Huostaanottoprosessissa ei

Lisätiedot

Suot ja turpeenkaivun vesistövaikutukset Hirvensalmi 6.7. 2012. Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj

Suot ja turpeenkaivun vesistövaikutukset Hirvensalmi 6.7. 2012. Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Suot ja turpeenkaivun vesistövaikutukset Hirvensalmi 6.7. 2012 Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Suomen suoluonto on maailman monipuolisin erilaiset ilmasto-olot maan eri osissa suokasvillisuusvyöhykkeet

Lisätiedot

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta Olli E. Juvonen Talentum Helsinki 2009 Talentum Media Oy ja Olli E. Juvonen ISBN 978-952-14-1446-6 Kansi: Ea Söderberg Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi

Lisätiedot

Teurisuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Kangasniemi Turvetuote PeatBog Oy

Teurisuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Kangasniemi Turvetuote PeatBog Oy 1 Puulan kalastusalue Y-tunnus 1456262-9 Kalevi Puukko, hallituksen puheenjohtaja Mikonkatu 5 50100 MIKKELI kalevi.puukko@pp1.inet.fi puh: 044 5505301 Suonteen kalastusalue Y-tunnus-0745696-7 Jukka Manninen,

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 12.4.2004 KORKEIN OIKEUS Asia Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 Kantelija YLI-KOVERO RISTO TAPIO Torikatu 27 13130 Hämeenlinna

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 %

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Sitoumus 121212 Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, noin 405 TWh (Tilastokeskus) Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Ydinenergia 16 % Sähkön

Lisätiedot

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%)

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%) 1 Johdanto Tämän tutkimusyhteenvedon tehtävänä on antaa tietoja kansalaisten liikunnan ja kuntoilun harrastamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, missä määrin kansalaiset harrastavat liikuntaa

Lisätiedot

Toiminnanhoitajan katsaus. Vuodet 2013-2014

Toiminnanhoitajan katsaus. Vuodet 2013-2014 Toiminnanhoitajan katsaus Vuodet 2013-2014 Vuosi 2013 Kuluja saatu huomattavasti karsittua Tilitoimiston palveluita käytetty aiempaa vähemmän,n. 10.000 kuin edellisenä vuonna Kokouksia aiempaa vähemmän

Lisätiedot

Ajankäyttötutkimuksen satoa eli miten saan ystäviä, menestystä ja hyvän arvosanan tietojenkäsittelyteorian perusteista

Ajankäyttötutkimuksen satoa eli miten saan ystäviä, menestystä ja hyvän arvosanan tietojenkäsittelyteorian perusteista Ajankäyttötutkimuksen satoa eli miten saan ystäviä, menestystä ja hyvän arvosanan tietojenkäsittelyteorian perusteista Harri Haanpää 18. kesäkuuta 2004 Tietojenkäsittelyteorian perusteiden kevään 2004

Lisätiedot

Vesi ja Energia synergiaako? Reijo Kolehmainen

Vesi ja Energia synergiaako? Reijo Kolehmainen Vesi ja Energia synergiaako? Reijo Kolehmainen 21.5.2015 Konsernin rakenne Lappeenrannan kaupungin 100 % omistama energiayhtiö. Lappeenrannan Energia -konserni hankkii ja myy kaukolämpöä, maakaasua, sähköä

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖN VAIKUTTAVUUS YHTEIS- KUNNASSA VAPAAEHTOISTYÖN VAIKUTTAVUUS YHTEISKUNNASSA

VAPAAEHTOISTYÖN VAIKUTTAVUUS YHTEIS- KUNNASSA VAPAAEHTOISTYÖN VAIKUTTAVUUS YHTEISKUNNASSA VAPAAEHTOISTYÖN VAIKUTTAVUUS YHTEIS- KUNNASSA VAPAAEHTOISTYÖN VAIKUTTAVUUS YHTEISKUNNASSA Pekka Paatero 29.9.2009 Kaksi näkökulmaa: 1. Vaikuttavuus julkisen sektorin toimintaa tukevana 2. Vaikuttavuus

Lisätiedot

Turve : fossiilinen vai uusiutuva - iäisyyskysymys

Turve : fossiilinen vai uusiutuva - iäisyyskysymys Turve : fossiilinen vai uusiutuva - iäisyyskysymys TURVE ENERGIANA SUOMESSA 03. 06. 1997 Valtioneuvoston energiapoliittinen selonteko 15. 03. 2001 Valtioneuvoston energia- ja ilmastopoliittinen selonteko

Lisätiedot

Tieteellisiä havaintoja kännykällä

Tieteellisiä havaintoja kännykällä Tieteellisiä havaintoja kännykällä Havainto Arkipäivässäkin voi tehdä tieteellisiä havaintoja erilaisista luonnonilmiöistä. Tieteellisiin havaintoihin kuuluu havainnon dokumentointi ja erilaisten mittausten

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointituen valvonta. Suvi Rajala

Eläinten hyvinvointituen valvonta. Suvi Rajala Eläinten hyvinvointituen valvonta Suvi Rajala Tila 200+100 lypsylehmää ja nuorkarjat 2 omistajan eläimiä samassa pitopaikassa Eläinlääkäri käy säännöllisesti kerran viikossa Terveydenhuoltokäynnit vuosittain

Lisätiedot

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA 1 Verkkoaivoriiheen osallistuneet olen markkinoinnin ammattilainen 42% ostan markkinointipalveluja 19% myyn markkinointipalveluja 4% vastaan

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi Prosessikonsultaatio Lähtötilanteessa kumpikaan, ei tilaaja eikä konsultti, tiedä mikä organisaation tilanne oikeasti on. Konsultti ja toimeksiantaja yhdessä tutkivat organisaation tilannetta ja etsivät

Lisätiedot

Ammattiportfolio. Projektiin liittyvät seuraavat kurssit:

Ammattiportfolio. Projektiin liittyvät seuraavat kurssit: Ammattiportfolio Ammattiprojektissa tutustutaan 3 5 ammattiin. Lisäksi projektin on tarkoitus auttaa löytämään omia vahvuuksia ja helpottaa tulevaa ammatinvalintaa. Projekti antaa myös valmiuksia työnhakuun.

Lisätiedot

Ympäristöasioiden sovittelu

Ympäristöasioiden sovittelu Ympäristöasioiden sovittelu Suomen sovittelufoorumin päämääränä on saattaa sovittelu ratkaisumenetelmäksi konfliktien ja ihmissuhdeongelmien käsittelyssä. SSF / T. Brunila / 2008 1 Sovittelijan rooli Sovittelija

Lisätiedot

Vapo tänään. Vapo p on Itämeren alueen johtava bioenergiaosaaja. Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Tanska, Suomen valtio omistaa emoyhtiö Vapo

Vapo tänään. Vapo p on Itämeren alueen johtava bioenergiaosaaja. Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Tanska, Suomen valtio omistaa emoyhtiö Vapo 15.6.2009 3.6.2009 Vapo tänään Vapo p on Itämeren alueen johtava bioenergiaosaaja. Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola Suomen valtio omistaa emoyhtiö Vapo Oy:n osakkeista

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUSIIN Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt Jotta vaaleissa kannattaisi äänestää, puolueilla tulee nähdä jokin rooli yhteiskunnan kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 Kuvitus: Jarkko Vehniäinen Ulkoasu: Sami Saresma Harkitse, valitse oikein. Tule ajatelleeksi, muuta asennettasi. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen on kaikkien

Lisätiedot

Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella, toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Kyyjärvi

Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella, toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Kyyjärvi Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 151/2013/1 Dnro LSSAVI/94/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 23.9.2013 ASIA LUVAN HAKIJA Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella,

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu 1 Talouden hallinnan keskeiset osat Tulevaisuus Pitääkö kasvaa? KASVU KANNATTAVUUS Kannattaako liiketoiminta?

Lisätiedot

Oppisopimus -toimintamallin arviointi - Perusraportti

Oppisopimus -toimintamallin arviointi - Perusraportti Oppisopimus toimintamallin arviointi Perusraportti 1. Olen Vastaajien määrä: 8 0 1 2 3 työelämän edustaja opiskelija opettaja koulutusorganisaation johtoa 2. Yllä olevan oppisopimusmallin (kuva) selkeys

Lisätiedot

Rakennustuotteiden CEmerkintä,

Rakennustuotteiden CEmerkintä, Rakennustuotteiden CEmerkintä, seminaari LVI-suunnittelijan puheenvuoro Insinööritoimisto AX-LVI OY Urpo Koivula 16.1.2013 CE-merkinnän käyttöönotto on varmaankin edistystä, mutta tyyppihyväksynnän ja

Lisätiedot

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 17.2.2011 Hannele Waltari Mitä työhyvinvointi on? Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset

Lisätiedot

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Ehtoja noudatetaan ostoliikenteen järjestämisessä, jollei ostoliikennesopimuksessa

Lisätiedot

UKRAINAN KRIISI JA MEDIASOTA. Marja Manninen, Yle Uutiset, Moskova

UKRAINAN KRIISI JA MEDIASOTA. Marja Manninen, Yle Uutiset, Moskova UKRAINAN KRIISI JA MEDIASOTA Marja Manninen, Yle Uutiset, Moskova MISTÄ KAIKKI ALKOI? JA MIKSI? Taustalla syvä tyytymättömyys korruptioon ja taloustilanteeseen Lähtölaukauksena EU sopimuksen kariutuminen

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016 Kuolinpesä metsän omistajana Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke 2 Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti,

Lisätiedot

EPV Energia Oy 18.12.2014 1

EPV Energia Oy 18.12.2014 1 EPV Energia Oy 18.12.2014 1 Miksi turvetta tarvitaan? Seinäjoen voimalaitos (sähkö ja kaukolämpö) Keskimääräinen polttoainetarve 2 300 000 MWh vuodessa. Kaukolämpöä tulee sähköntuotannon ohessa Seinäjoen

Lisätiedot

Keskustakirjasto kansalaisosallistumisen ja vaikuttamisen paikkana PALVELUPALETTI

Keskustakirjasto kansalaisosallistumisen ja vaikuttamisen paikkana PALVELUPALETTI Keskustakirjasto kansalaisosallistumisen ja vaikuttamisen paikkana Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 2 Keskustakirjasto yhteisöjen yhteinen kirjasto Keskustakirjastosta halutaan tehdä kansalaisosallistumisen

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

Kuinka hallita rapuistutuksia Rapukantojen hoidon ja käytön ohjaaminen. Liisa Tapanen Jyväskylän yliopisto

Kuinka hallita rapuistutuksia Rapukantojen hoidon ja käytön ohjaaminen. Liisa Tapanen Jyväskylän yliopisto Kuinka hallita rapuistutuksia Rapukantojen hoidon ja käytön ohjaaminen Liisa Tapanen Jyväskylän yliopisto Teemahaastattelu Puolistrukturoitu haastattelumenetelmä, lomakehaastattelun ja avoimen haastattelun

Lisätiedot

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 keskusteltiin ilmastonmuutoksesta. Tutkija Kimmo Ruosteenoja, ympäristöjohtaja Pekka Kansanen ja kansanedustaja Tarja Cronberg alustivat.

Lisätiedot

Kansan valta. Citizen Voice and Action. World Visionin kansalaisvaikuttamisen ja yhteiskuntavastuun lähestymistapa

Kansan valta. Citizen Voice and Action. World Visionin kansalaisvaikuttamisen ja yhteiskuntavastuun lähestymistapa Kansan valta Citizen Voice and Action World Visionin kansalaisvaikuttamisen ja yhteiskuntavastuun lähestymistapa Demokratiaa kaikille? Seminaari demokratian tukemisesta kehitysyhteistyössä 27.11.2014 Katri

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä.

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. 4 4.1 Yhtiökokous HALLINTO Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. Kokoustapa Osakkaat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jossa päätökset

Lisätiedot

ZA4730. Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4730. Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Finland ZA4730 Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Finland FLASH EUROBAROMETER ON TRANSPORT May 2007 QUESTIONNAIRE Q1. Mikä seuraavista sopii teihin? [KOODAA ENSIMMÄINEN

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI YRITTÄJIEN HYVINVOINTI Yrittäjien työhyvinvointikysely 2013 tulokset 4.9.2013 Kati Huoponen, Mari Merilampi ja Jouni Vatanen TAUSTAA Kysely lähetettiin yli 10 000:lle Ilmarisen yrittäjäasiakkaalle Kyselyyn

Lisätiedot

Tasavallan presidentin vaali

Tasavallan presidentin vaali Tasavallan presidentin vaali 2012 Selkoesite Presidentinvaali Tämä esite kertoo presidentinvaalista, joka järjestetään Suomessa vuonna 2012. Presidentin tehtävät Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen?

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen? Hyvä johtaja? Aleksanteri Suuri Napoleon Hitler Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 1 Hyvä johtaminen? Riippuu siitä, minkälaisia yksilöitä johtaa. Pitää vain saada

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

Energiaa ja elinvoimaa

Energiaa ja elinvoimaa Energiaa ja elinvoimaa Lappilainen ENERGIA 11.5.2010 Asiakaslähtöinen ja luotettava kumppani Rovaniemen Energia-konserni Rovaniemen kaupunki Konsernin liikevaihto 40 milj. Henkilöstö 100 hlö Yksiköiden

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PUHEMIESNEUVOSTON EHDOTUS 1/2010 vp Puhemiesneuvoston ehdotus laiksi eduskunnan virkamiehistä annetun lain 10 ja 71 :n, eduskunnan työjärjestyksen 73 :n ja eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta

Lisätiedot