2. Missä maassa käytiin a) ampumahiihdon MM-kisat helmikuussa 2009? b) ampumaurheilun ruutilajien EM-kisat heinäkuussa 2009?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Missä maassa käytiin a) ampumahiihdon MM-kisat helmikuussa 2009? b) ampumaurheilun ruutilajien EM-kisat heinäkuussa 2009?"

Transkriptio

1 1. Mikä vuosi?? ± 1 vuosi 1 piste - Koripallon maailmanmestariksi kruunataan Brasilia; - Jääkiekon maailmanmestaruuden voittaa Kanada kukistaen finaalissa Neuvostoliiton 3 1; - Igor Ter-Ovanesjan hyppää ensimmäisenä eurooppalaisena pituutta yli 8 metriä 8.01; - Ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestariksi nousee kolmannen kerran eurooppalainen; - Euroopan parhaimmaksi jalkapalloilijaksi valitaan France Football-lehden kiertokyselyllä Alfredo di Stefano; - FA Cupin finaalissa Nottingham Forest kukistaa Luton Townin 2 1; - Aiemmin olympiahopeaa 1500 m juoksussa saanut Philip John Noel-Baker saa Nobelin rauhanpalkinnon; - UEFA-mestarien cup-finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Saksassa, Stuttgartin Neckar-stadionilla. Cupin voittaa neljä vuotta peräkkäin yksi ja sama seura; - Florence Griffith-Joynerin, Eirik Kvalfossin, Said Aouitan ja Bernd Schusterin syntymävuosi; - Mike Hawthornin, Rudolf Caracciolan ja Max Baerin kuolinvuosi. 2. Missä maassa käytiin a) ampumahiihdon MM-kisat helmikuussa 2009? b) ampumaurheilun ruutilajien EM-kisat heinäkuussa 2009? 3. Tämä mies oli kova yleisurheilija, mutta huonoksi onnekseen huippukunnossa juuri aikaan, jolloin maailmassa oli vieläkin kovempia miehiä. Niin hän saikin olympialaisissa pronssia, MM-kisoissa hopeaa ja pronssia ja EM-kisoissa pronssia. Henkilökohtaisella ennätyksellään hän olisi viime vuoden Pekingin olympialaisissa saanut hopeamitalin. Oman maansa kaikissa paremmuusjärjestyksissä hänelle niin ikään kuuluu pronssisija. Urheilu-uransa jälkeen hän on työskennellyt lääkärinä, toimii nykyään klinikan ylilääkärinä. Pituus 193 cm, paino 93 kg. Kuka on kuvassa? 4. Kuka on eniten minuutteja jalkapallon MM-turnauksissa pelannut mies? 5. Telinevoimistelija Marija Gorohovskaja on jäänyt olympialaisten historiaan voittamalla vuonna 1952 Helsingin kisoissa seitsemän mitalia. Kuusi mitalia tuli lajeista: joukkuekilpailu, 8-ottelu, hypyt, puomi, nojapuut ja permanto. Mikä oli seitsemäs laji, josta Gorohovskaja sai mitalin?

2 6. Mitkä kaksi itsenäistä valtiota saivat ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisahistorian ensimmäisen mitalinsa Berliinissä 2009? 7. Tämän urheilumuodon yksi värikkäimpiä pioneereja oli skotlantilainen asianajaja John MacGregor, joka vuonna 1866 perusti Englannissa Surreyssä lajin harrastajille ensimmäisen kuninkaallisen seuran. Olympialaisissa tämä on ollut mukana eri variaatioina vuodesta 1936 lähtien, vuonna 1933 järjestettiin ensimmäiset EM- ja 1938 ensimmäiset MM-kilpailut. Tämänvuotisissa MM-kisoissa runsaimman kultasaaliin keräsivät Saksa ja Valko-Venäjä, ensimmäiselle sijalle ylsivät tosin myös Aserbaidžan ja Usbekistan. Tämän urheilumuodossa maailmanmestaruus on sekä Suomella että Virolla. Mistä urheilumuodosta on kyse? 8. Kenen moninkertaisen arvokisavoittajan lempinimi on ollut Jäiden Grace Kelly? 9. Phoenix Suns ja Denver Nuggets pitivät NBA:n uuden historian ensimmäisen kohtaamisen ulkotilassa, vuotta myöhemmin , vieraili Suns pelasi samassa paikassa ennen pelikauden alkua Golden State Warriorsia vastaan. Molemmat ottelut pelattiin toisen urheilumuodon kautta kuuluisaksi tulleella urheilupaikalla. Mikä/millainen paikka? 10. Kuka 1900-luvulla YK:n pääsihteerinä ollut mies oli maansa työläisurheiluliiton entinen puheenjohtaja?

3 11. Euroopan jalkapalloseurojen cup-voittajien cup alkoi 1961 ja loppui 1999 Italian joukkueiden voittoon. Keitä olivat voittajat? 12. Minkä urheilumuodon kansainvälinen junioriturnaus on Britanniassa järjestettävä Sir Henry Cooper Junior Masters? 13. Kuka on nyt jo kymmenen vuotta kuolleena ollut eurooppalainen kuusinkertainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen pronssimitalisti, joka ei saanut yhtäkään mitaleistaan Euroopassa? 14. Mikä a) on ollut ainoa kaupunki, jonka isännöimissä kesäolympiakisoissa purjehduskilpailut on käyty sisävesillä? b) oli a-kohdassa mainituissa kisoissa purjehduskilpailut järjestäneen kaupungin nimi? 15. Tämän urheilulajin reittien pituudet suunnitellaan niin, että lähdöstä maaliin pääsemiseen kuluisi minuuttia. Ensimmäiset yksittäiset maailmanmestaruudet ratkottiin vuonna 1997, vuodesta 2002 alkaen on mukana myös viesti. Hallitsevat maailmanmestarit ovat tänä vuonna miehistä norjalainen Tor Halvor Bjørnstad ja naisista itävaltalainen Carina Wasle. Mistä lajista on kyse?

4 16. Ketkä kaksi miestä ovat tulleet ensimmäisenä maaliin sekä olympia- että Bostonin maratonilta? 17. Mistä soutamisen veneluokasta on kyse, kun sen lyhenne on BM2x? Hallitseva maailmanmestari on Uusi-Seelanti. Viro ja Suomi eivät tämänvuotisissa MM-kisoissa laskeneet venettään vesille. 18. Kenelle kuululle nyrkkeilijälle nimeä myöten omistettu laulu sisältyy Mark Knopflerin albumille Shangri-La (2004)? 19. Mikä jääkiekkojoukkue ylsi tänä vuonna Jääkiekon mestarien liigan (Champions Hockey League, CHL) voittajaksi häviämättä normaaliajalla yhtäkään ottelua? Kotimaan mestaruuskisoissa tämä sama joukkue kuitenkin menetti pelin jo neljännesfinaalissa, häviten itseään 10 kertaa pienemmän kaupungin joukkueelle Minkä urheilumuodon ensimmäinen henkilökohtaisen kilvan maailmanmestari oli ruotsalainen, joka oli ollut alkuaan Tage Andersson ja juossut 400 metriä 49,3 vuonna 1944?

5 21. AAA, CAA, CONSUDATLE, NACAC, OAA ja... Mikä lyhenne tältä listalta puuttuu? 22. Kuka Formula 1 -autoilun MM-mitalisti on menehtynyt kilpa-auton ratissa tapahtunen onnettomuuden seurauksena 2000-luvulla? 23. Golfin Masters-turnausta hallitsivat amerikkalaispelaajat ensimmäisestä vuodesta 1934 aina vuoteen 1979 lähestulkoon häviöittä. Tuona aikana vain yksi ulkomaalainen sai pukea päälleen voittajan vihreän takin. Hän onnistui päihittämään amerikkalaiset peräti kolme kertaa, ja hänen ensimmäisen ja viimeisen voittonsa välillä ehti kulua 17 vuotta. Kyseiselle pelaajalle kuuluu myös Mastersturnauksen osallistumisennätys 52 kerralla. 73 ikävuodestaan huolimatta veteraaniturnauksiin edelleenkin osallistuva mies on nimensä veroinen: ammattilaisuransa aikana hän on saavuttanut 164 turnausvoittoa, majorturnauksissa hän voittanut yhteensä 9 kertaa ja ainakin yhden kerran hän onnistunut voittamaan kaikki neljä suurturnausta samalla pelikaudella. Golfin kunniagalleriaan hän on kuulunut jo vuodesta 1974, ja hänet tunnetaan paitsi pelaajana, myös yli 300 golf-rataa eri puolille maailmaa suunnitelleena miehenä sekä lempinimellä The Black Knight (musta ritari). Kuka hän on? Yhden pisteen saa henkilön kotimaasta. 24. Kuka on voittanut miekkailun olympiakultaa sekä floretilla, kalvalla että säilällä? 25. Kolme eurooppalaista jalkapalloseuraa on voittanut oman maansa miesten mestaruuden vähintään 40 kertaa. Ennätys kuuluu 52 voitolla tietysti Glasgow Rangersille. Mitkä ovat kaksi muuta seuraa, jotka ovat tulleet kotiliigassa ensimmäisiksi vähintään 40 kertaa? Toinen on kerännyt 48 ja toinen 42 mestaruutta, eikä kumpikaan saanut tänä keväänä kultaa.

6 26. Kuka on pelannut eniten NHL-otteluja sekä runkosarja että pudotuspelit yhteen laskien? 27. Hän pysyi voittamattomana kahdeksan kautta, joihin mahtuivat niin olympiavoitot, MM-kullat kuin EM-mestaruudetkin, eikä häneltä jäänyt myöskään maailmanennätys saavuttamatta. Nuorena hän juoksi 100 m 11,5 sekunnissa ja harrasti lentopalloa, mutta huippukautensa alussa hän oli luopunut valmentajan ohjauksesta. Hänen urheilu-uransa loppuhuipennukseksi 38-vuotiaana odotettiin olympiavoittoa kotiyleisön edessä, mutta valitettavasti kisat tuottivat pettymyksen. Mies on lempilajissaan lyönyt läpi myös valmentajana vuonna 1992 hän palasi olympialaisiin maajoukkueen päävalmentajana ja hänen holhokkinsa voittivat Barcelonassa 10 mitalia. Kuka urheilija on kyseessä? 28. Kuka moninkertainen olympiavoittaja oli syntynyt Solbad Hall -nimisessä paikassa Itävallassa ? 29. Yhden urheilumuodon hallitsevat olympiavoittajat käyttivät voittoon yltäessään pääasiallisena urheiluvälineenä firmojen Burton, Kessler, Scott ja Oxygen tuotteita. Tässä kyseisessä urheilumuodossa jaetaan olympialaisissa mitaleita kolmessa eri yksilölajissa sekä miehille sekä naisille. Mikä urheilumuoto on kyseessä? 30. Kuka naisyleisurheilija ylsi lajinsa haamurajan rikkojaksi São Paulossa ?

7 31. Ingemar Stenmark on päässyt alppihiihdon maailmancupin osakilpailuissa kärkikolmikkoon ennätykselliset 155 kertaa. Legendaarisen ruotsalaisen lisäksi on vielä yksi mies, jolla on näyttää maailmancupeista kolminumeroinen summa mitalisijoja. Kuka on se alppihiihtäjä, jolla on kyllä MM-kisoista yli 10 mitalia, mutta jolle olympiavoitto jäi saavuttamattomaksi? 32. Missä urheilumuodossa voitti aikanaan 189 peräkkäistä otteluaan japanilainen Osamu Watanabe? 33. Tämä uusiseelantilainen teki 47-vuotiaana vuonna 1967 Bonnevillen suolajärvellä Yhdysvalloissa vanhalla, mutta itse parannellulla Indiani 1000 cm3 - moottoripyörällä nopeusennätyksen 295,44 km/h, joka on voimassa edelleen. Miehen viimeisimmän ennätyksen pohjalta on tehty elokuva The World's Fastest Indian (2005), jossa pääosaa näyttelee Anthony Hopkins. Kuka oli tämä mies? 34. Missä kaupungissa sijaitsee a) Bjerke-niminen ravirata? b) Estadio Hernando Siles niminen stadion? 35. Tämän urheilulajin menestynein maa viime vuoden MM-kisoissa oli Ruotsi, joka voitti kuudesta osakilpailuista puolet. Mainittava on myös latvialaiset ja liettualaiset, jotka pääsivät semifinaaliin asti, mutta hävisivät siellä 0 3. EM-kisoja on järjestetty vuodesta 1965, MM-kisoja vuodesta jäsenisen kansainvälisen lajiliiton päämaja sijaitsee Yhdysvalloissa, mutta presidentti on Pohjois-Irlannista. Tämä laji on ollut mukana myös olympialaisissa, mutta tällä hetkellä se kuuluu World Games -kisoihin. Mikä urheilulaji on kyseessä?

8 36. Minkä automerkin nimissä on viimeisin kaksipyörävetoisen auton yleiskilpailuvoitto rallin MM-osakilpailuissa? 37. Hän on omassa lajissaan ainut, joka on yltänyt olympiavoittoon, maailmanmestaruuteen ja Euroopan mestaruuteen sekä yksin että parin kanssa. Ottanut viisi kertaa osaa olympialaisiin; ensimmäisen ja toisen olympiakullan väliin jäi kaksitoista vuotta. Tietysti hän on ansainnut mitaleja myös MM- ja EM-kisoissa (yhteensä 11 mitalia, niistä 6 kultaista). Vuonna 2004 hän oli oman lajinsa Hall of Famen kolmen ensimmäisen valitun joukossa kahden saksalaisen lisäksi. Kuka henkilö on kyseessä? 38. Kuinka monen kahden minuutin ulosajon (jäähyn) jälkeen käsipalloilija ajetaan ulos ottelun loppuajaksi? 39. Mikä on maailman vanhin edelleen säännöllisesti järjestettävä yleisurheilukilpailu? Se ei ole Bostonin maraton, eikä edes Olympialaiset (ko. kilpailu sai alkunsa jo ennen vuotta 1896). Järjestäjä on eräs yliopisto (kuva oik.) ja kilpailut kestävät 5 päivää. Tänä vuonna katsojia oli viimeisenä päivänä ja kilpailijoiden joukossa yli viisi myöhemmin järjestettyjen Berliinin MMkisojen kultamitalistia. 40. Kuka kesällä 1969 James Bond -elokuvan filmauksissa jalkansa katkaissut alppihiihtäjä voitti MM-kultaa 1970?

9 41. Missä kahdessa tämänhetkisessä miesten yleisurheilun olympialajissa ei kukaan ole onnistunut voittamaan olympiakultaa kaksissa eri kisoissa? 42. Kuka omistaa olympiaennätyksen a) ensimmäisen ja viimeisen b) kahden peräkkäisen edustuksen välisen ajan pituudessa? 43. Kuvassa on eräs viime vuonna oman maansa parhaimmaksi valittu miesurheilija. Saman maan paras naisurheilija oli telinevoimistelija. Vuoden parhaimmalle tarkoitetun palkinnon luovutti pappi. Tämä 28-vuotias ja 186 cm pitkä urheilija on kolminkertainen maailmanmestari, joka viime vuonna Pekingin olympialaisissa sai kaksi mitalia, joista toinen kultaa. Kuka hän on? 44. Kuka moottoriurheilun myöhempi maailmanmestari on aiheena Alan Henryn tekemässä vuonna 1994 ilmestyneessä kirjassa From Zero to Hero? 45. Maailmassa on vain yksi suurempi kansainvälisesti tunnettu palloilulaji, jossa joukkueeseen tulee kuulua sekä miehiä että naisia (tarkalleen 4 miestä ja 4 naista). Peliväline muistuttaa läheisesti jalkapalloa, peliaika on 2 x 30 min. Laji on kaksi kertaa kuulunut olympialaisissa näytöslajien joukkoon. Hallitseva maailmanmestari on Hollanti, joka finaalissa voitti Belgian pistein Mikä laji on kyseessä?

10 46. Mitä vähemmän perinteistä hiihtomaata edusti hiihtäjä, joka ylsi esiolympiakisoissa kahteen voittoon 1967 muttei osallistunut olympiakisoihin 1968 mahdollisesti siksi, että naishiihtäjät joutuivat tuolloin arvokisahistoriassa ensimmäistä kertaa sukupuolitestiin? 47. Vain kerran on käynyt niin, että olympialaisten nyrkkeilyturnauksen raskaimman sarjan finaalissa kohtaavat miehet, jotka molemmat yltävät myöhemmin ammattinyrkkeilyssä maailmanmestaruuteen. Ketkä tässä ottelussa olivat vastakkain? Paljastamme sen verran, että tyrmätty mies nousi ammattinyrkkeilyn maailmanmestariksi ennen vastustajaansa, joka vei olympiavoiton hänen nenänsä edestä. 48. Kuka on eniten A-maaottelumaaleja tehnyt aateloitu englantilainen jalkapalloilija? 49. Haemme kaikkien aikojen nuorinta talviolympialaisten miesosanottajaa. Hän osallistui olympialaisiin ensimmäistä kertaa 12 vuoden ja 110 päivän ikäisenä ja sijoittui 26. sijalle. Siitä eteenpäin oli ura nousujohteinen seuraavissa olympialaisissa hän oli kuudes, kuuden vuoden kuluttua nousi jopa maailmanmestariksi, mutta kolmansissa kisoissaan hänen oli tyydyttävä neljänteen sijaan. 12 vuotta debyyttinsä jälkeen hän matkusti olympialaisiin ennakkosuosikkina ja ottikin johtoaseman haltuun, mutta joutui lopulta kuitenkin tyytymään hopeamitaliin. Samana vuonna hän päätti uransa toiseen MM-kultaan. Myöhemmin hän on herättänyt huomiota myös tuomarina. Kuka on kyseinen henkilö? 50. Kuka eurooppalainen on saavuttanut useamman kuin yhden henkilökohtaisen kultamitalin ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisojen juoksulajeissa 2000-luvulla?

11 51. Hän on ainoa, joka ei ole tämän vuoden F1-kauden tähänastisisilta 15:sta osakilpailusta kerännyt yhtään pistettä. Siitä huolimatta on hän joutunut keskeyttämään vain kolme kertaa. Kuka kuski on kyseessä? 52. Kenestä afrikkalaisesta valtionpäämiehestä sai lempinimensä golfin ensimmäinen täysgrafiittinen dragverimaila? 53. On yhdentekevää, ajoiko mies tähän vai tuohon tyyliin ja käyttikö hän pyörän rakentamiseen pesukoneen osia, joka tapauksessa hän ajoi todella kovaa. Kuka on tämä moninkertainen maailmanmestari ja maailmanennätyksen haltija? 54. Kuka on miesten maastojuoksun maailmanmestareista viimeisin a) Euroopassa syntynyt? b) Euroopan maata voittaessaan edustanut? 55. Mikä oli viimeinen MLB:n baseball-joukkue, jossa ei pelannut yhtään mustaa pelaajaa? Joukkue on voittanut seitsemän MLB-arvonimeä (viimeksi 2007) ja on pelannut vuodesta 1912 Fenway Park -nimisellä areenalla.

12 56. Kuka oli ensimmäinen ei-eurooppalainen miesten šakin maailmanmestari? 57. Kenelle pikajuoksijalle kuuluu kaikkein ylivoimaisin voitto miesten 100 m juoksussa aikuisten tärkeimmissä arvokisoissa (OM, MM, EM) sähköisellä ajanotolla 0,22 sekuntia? Ensimmäisen arvokisamitalinsa hän sai jo 19-vuotiaana ja viimeisen mitalinsa 26-vuotiaana. Hänet on ikuistettu Voyagerin kultalaatalle. 58. Kuka on voittanut eniten judon olympiakultamitaleja? 59. Hän on ainoa, joka on voittanut pöytätenniksen MM-kisoissa samassa pelityylissä kuutena vuotena peräkkäin, ja on viimeisin eurooppalainen nainen, joka on saavuttanut naisten yksinpelin maailmanmestaruuden. Yhteensä hän sai eri pelityyleistä 17 MM-kultaa, vuosina hän toimi aktiivipelaajana myös oman maansa pöytätennisliiton presidenttinä. Hän asui vuodesta 1960 lähtien Israelissa, valittiin vuonna 2001 Haifan kaupungin kunniakansalaiseksi, kuoli vuonna vuotiaana. Kuka? Oikeasta maasta saa yhden pisteen. 60. Mikä J. W. Foster & Sons -nimisenä 1895 perustettu urheiluvälinevalmistaja on ottanut nykyisen nimensä afrikkalaisesta gasellista?

13 61. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB valitsi vuonna luvun parhaimmat lentopalloilijat. Kuka naisista ja kuka miehistä sai kunnian osakseen? Molemmat ovat kolminkertaisia olympiavoittajia. 62. Kuka tenniksen Grand Slam -turnausten moninkertainen kaksinpelimestari sai Australian kansalaisuuden vuoden 1988 alussa? 63. Ne olivat minun elämäni kaikkein hirveimmät tunnit. Dopingtestissä istuessa minua painoivat kysymykset. Jäänkö kiinni? Onnistuiko ajoitus tällä kertaa? Näin kuvailee huippuhetkiensä jälkeisiä hetkiä yksi mäkihypyn olympiavoittaja, joka myöhemmin tunnusti käyttäneensä kahdeksan vuoden ajan anabolisia steroideja. Itse asiassa tuolloin 25-vuotias mäkikotka oli kokenut samanlaisia hetkiä aikaisemminkin olympiavoittajaksi noustessaan hän oli jo kaksinkertainen maailmanmestari, lentomäen maailmanmestari, juniorien maailmanmestari sekä Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja. Kuka urheilija on kyseessä? 64. Kuka ei-eurooppalainen ajaja on voittanut miesten pyöräilyn Italian ympäriajon? 65. Bob Paisley, Nereo Rocco ja Alex Ferguson ovat jalkapallovalmentajia, jotka valmensivat eurooppaliigan neljä kertaa voittanutta joukkuetta. Yksi valmentaja voi röyhistellä vieläkin useammilla Euroopan tason saavutuksilla. Kenen jalkapallovalmentajan johdolla on kokonaista viisi kertaa voitettu jokin seurojenvälinen Euroopan mestaruus? Voitot ovat aikaväliltä ja kahdelta eri seuralta. Nykyään mies on 70-vuotias, mutta siitä huolimatta erään maajoukkueen päävalmentaja.

14 66. Kun RR-ajon 500 cm3 -/MotoGP-luokan ajajien MM-kulta meni japanilaiselle pyörämerkille 32 kertaa peräkkäin , mikä neljästä suurimmasta japanilaisesta moottoripyörävalmistajasta ei ollut kultamerkkien joukossa? 67. Sveitsiläinen Alex Walter Diggelmann ja tanskalainen Josef Petersen ovat ainoat, jotka ovat saaneet tässä urheilumuodossa kolme olympiamitalia, Luxemburgin kansalainen Jean Jacoby taas ainoa, joka on tullut olympiavoittajaksi kahdesti. Maista kaikkein eniten olympiamitaleita (24) on Saksalla. Mistä urheilumuodosta on kyse? 68. Minkä a) urheilumuodon maailmancupissa useimmin henkilökohtaisen kilpailun voittanut mies on Paeng Nepomuceno? b) maan edustajana voitot on saavutettu? 69. Kuka on kuvassa oleva nainen? Hänellä on hallussaan olympiakulta ja - hopea. Kuva on otettu 7. syyskuuta Kuka voitti ensimmäisenä ei-pohjoismaalaisena miesten suunnistuksen maailmanmestaruuden?

15 71. Kuka on vanhin ralliautoilun MM-sarjassa osakilpailun voittanut kuski? Vuosina hän osallistui MM-sarjassa yhteensä 95 ralliin, voitti niistä 16 ja oli 46-vuotias voittaessaan viimeisen kerran. 72. Kuka naisten yleisurheilun ensimmäisten olympiakilpailujen mitalisti kuoli jo ennen seuraavia olympiakisoja? 73. Kuvassa on kaksi maansa edustusurheilijaa. Molemmat ovat alle 25- vuotiaita, tulleet maailmanmestareiksi sekä yksin että joukkueen kanssa, molemmilla on lisäksi vielä useita junioritason MM-mitaleita, mutta molemmilta puuttuu olympiamitali. Keitä nämä kaksi nyrkkeilijää ovat? 74. Mitä maata edusti vuoden 2009 MM-alppihiihdossa dopingista kiinni jäänyt Georges Salameh? 75. Mikä seura on Englannin Valioliigassa (League Division One ja vuodesta 1992 lähtien Premier League) pelannut kaikkein eniten pelikausia parhaillaan meneillään oleva kausi mukaan luettuna 107 (toiseksi eniten pelanneella 99 kautta)? Seura on perustettu 1878, alkujaan nimellä St. Domingo FC. Se on voittanut Englannin mestaruuden yhdeksän kertaa, cup-voittoja on viisi.

16 76. Minkä urheilumuodon ensimmäinen kaksinkertainen olympiavoittaja oli ranskalainen Louis Hostin? 77. Tämä vuonna 1973 syntynyt purjehtija on vuodesta 1996 alkaen voittanut olympiamitalin neljissä kisoissa peräkkäin (kaksi kultaa ja kaksi hopeaa). Maanosansa mestari hänestä tuli ensimmäistä kertaa jo 11- vuotiaana, junioritason maailmanmestari Vuodesta 1995 eteenpäin hän on voittanut yhdeksän aikuisten MM-kultaa. Myös hänen liettualainen puolisonsa on purjehtija. Kuka on tämä mies? 78. Minkä urheilulajin kilpailuista on näyttävä kohtaus vuonna 1959 valmistuneessa ja 11 Oscaria saaneessa elokuvassa Ben-Hur? 79. Minkä moottoriurheilulajin ensimmäiset maailmanmestarit vuonna 2002 olivat S1-luokassa ranskalainen Thierry van den Bosch ja vuonna 2004 S2- luokassa hänen maamiehensä Jerome Giraudo? Tämän vuoden seitsemästä erikoiskokeesta on ajamatta kolme Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa. 80. Missä kaupungissa on Yhdysvaltain olympiakomitean päämaja?

17 81. Minkä urheilulajin Euroopan mestari saa palkinnoksi Nikolai Semashkon nimeä kantavan pokaalin (Nikolai Semashko Trophy)? Tämänhetkinen pokaalinhaltija sai sen haltuunsa ensimmäistä kertaa. 82. Minä vuonna olympiakisojen miesten ja naisten 100 ja 200 metrin juoksujen kullat ovat menneet yhteen maahan mutta jokainen kulta eri henkilölle? 83. Fanny Blankers-Koen oli ensimmäinen nainen, joka voitti yksissä olympiakisoissa neljä kultamitalia. Mutta kuka oli ensimmäinen nainen, joka keräsi yksistä kisoista neljä mitalia? Kyseessä on tuolloin 17-vuotias neito, joka uransa aikana rikkoi eri kilpailuissa yhteensä 9 maailmanennätystä. Oikeasta valtiosta saa yhden pisteen. 84. Minkä maan prinsessa toimii Kansainvälisen ratsastajainliiton puheenjohtajana? 85. FIFA:n (kansainvälisen jalkapalloliiton) perustamisen satavuotispäivän kunniaksi kansainvälinen jalkapalloliitto pyysi legendaarista Peléä valitsemaan 100 elossa olevaa jalkapallolegendaa. Brasilialainen ei onnistunut pysymään sadassa ja niin listalle pääsi 125 pelaajaa. Pelén valittuihin mahtui myös kaksi veljesparia, molemmat Euroopasta. Haluamme tietää molempien veljesparien sukunimen. Vihje: Veljeksistä toiset ovat lisäksi kaksoset!

18 86. Kuka jousiammunnan MM-edustaja vuosilta sekä MMyksilökilvan pronssimitalisti vuosilta 1934 ja 1937 toimi lajinsa kansainvälisen liiton varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana sekä sai liiton kunniapuheenjohtajan arvon? 87. Tässä kaupungissa on syntynyt useita norjalaisia urheilijakuuluisuuksia, joista mainittakoon Ole Einar Bjørndaleni, Johann Olav Kossi, Odd Martinseni, Øyvin Thoni ja Sten Stensen. Kaupungista on kotoisin neljä kertaa Norjan mestariksi kruunattu jalkapalloseura Strømsgodset IF, suunnistusseura IF Sturla ja kaupungin nimeä kantava käsipalloseura, joka kaudella pelasi myös mestariliigassa. Yhdessä talviurheilulajissa on siellä jaettu myös maailmancup-sarjan pisteitä. Mikä kaupunki? 88. Minkä urheilumuodon naisten olympiahistorian nopein kultamitaliaika on 2.59,80? 89. Tenniksen grand slam turnauksien kaksinpelit voitettiin tänä vuonna kolmen eri firman mailoilla. Roger Federer, Serena Williams ja Martin del Potro toivat amerikkalaiselle Wilsonille viisi ensimmäistä sijaa, ranskalainen Babolat varustaa mailoillaan Rafael Nadalin ja Kim Clijstersin. Minkä firman mailaa käyttää French Openin (Ranskan turneen) voittaja Svetlana Kuznetsova? Tunnetuimista huippupelaajista olivat ja ovat tämän vuonna 1950 perustetun USA firman asiakkaita vielä Andre Agassi, Novak Djoković, Andy Murray, Amelie Mauresmo ja Marat Safin. 90. a) Mikä oli nimeltään Liberecissä talvella 2009 käytyjen hiihdon pohjoismaisten lajien MM-kisojen maskotti? b) Minkä eläinlajin edustaja kyseinen maskotti oli?

19 91. Maailmassa on neljä maata, joille olympiamitaleita ovat tuoneet vain naiset. Kolme niistä ovat: Zimbabwe, Bahama ja Mosambik. Mikä on neljäs? Kyseinen maa voitti vuosina yhdestä ja samasta urheilumuodosta neljä mitalia ja koko potin keräsivät kaksi sisarusta. Ei voi kuitenkaan sanoa, että tässä maassa vain naiset urheilisivat miesten jalkapallomaajoukkue on selviytynyt MM-kisojen lopputurnaukseen ja siellä vielä jatkoon alkulohkostaan. 92. Kuka kesken aktiiviuransa kuollut jääkiekon Stanley Cup -voittaja perusti v liikkeen, jonka ympärille rakentunut donitseistaan tunnettu ketju on sittemmin kohonnut Kanadan suurimmaksi pikaruokaketjuksi? 93. Kuka on kaikkein lyhyimpänä pelaajana noussut NBA:n kauden tuloksekkaimmaksi pelaajaksi? Lempinimeä The Answer totteleva 183 cm pitkä tarkka-ampuja on heittänyt keskimäärin 27,1 pistettä per peli. Neljä kertaa kauden pistehaukkojen eturivissä ollut mies on saanut olympialaisista yhden pronssimitalin. 94. Mikä on täysimittaisessa amatöörinyrkkeilyottelussa a) erien määrä? b) yhden erän kesto? 95. Nykyään Force Indian nimellä tunnettu F1-tiimi on perustettu vuonna 1991 ja kantanut olemassaolonsa aikana myös kolmea muuta nimeä. Mitä? Kahdesta oikeasta 1 piste.

20 96. a) Montako joukkuetta samasta valtiosta on enimmillään osallistunut yksiin miesten jalkapalloilun MM-kisoihin? b) Minä vuonna? 97. Kuka on kuvassa oleva urheilija? Hän on oman maansa ensimmäinen olympiavoittaja, MM-kisoista kaksi kultaa ja yksi pronssi. 98. Mitkä ovat olleet kaksi muuta sukunimeä, joilla on yltänyt arvokisakultaan Karin Enke - nimisenä kolme olympiakultaa ja viisi MM-kultaa saavuttanut DDR:ää edustanut pikaluistelija? 99. Mikä maa? - debytoi olympiakisoissa vuonna 1928, mutta talvikisoihin ei ole tästä maasta osallistunut yhtään urheilijaa; - kesäolympialaisissa ottanut osaa yhteensä 14 urheilulajiin, muttei ole saanut vielä yhtään mitalia; - olympialaisten avajaisissa kansallislippua on kantanut kaksi kertaa judoka Laurie Pace; - jalkapallon kansallisareena on nimeltään Ta Qali, joka vetää katsojaa; - saman niminen on vesistö, jolla tänä vuonna järjestettiin soudun MM-kisat; - erään biljardipelin, 8-pallon, EM-kisoissa tämän maan joukkue sai kultaa ja parhaimpana pelaajana palkittiin Clayton Attard Kuka takavuosien tähtiurheilija on ollut naimisissa Oscar-näyttelijä Tatum O Nealin kanssa ja pop-laulaja Patti Smythin kanssa vuodesta 1997?

21 VASTAUKSED Eesti Soome maavõistlus 17. oktoober (TK) 2. a) Etelä-Koreassa kisakaupunki Pyeongchang. b) Kroatiassa kisakaupunki Osijek. (VMP) 3. Siegfried Wentz, kymmenottelija (TK) 4. Paolo Maldini, Italia minuuttia 23 ottelussa (AOA) 5. yhteisvoimistelu (TK) 6. Barbados (Ryan Brathwaiten kullan 110 metrin aidoissa) ja Eritrea (Zersenay Tadesen hopean metrillä). Ensimmäisen ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisojen mitalinsa (Javier Culsonin hopean 400 metrin aidoissa) sai myös Puerto Rico, joka ei kuitenkaan ole itsenäinen valtio vaan kuuluu USA:lle. (VMP) 7. melonta (TK) 8. Carol Heissin yhdysvaltalaisen naisten taitoluistelun voittajan olympiakisoissa 1960 ja MM-kisoissa (VMP) 9. Indian Wells Tennis Garden, maailman toiseksi suurin tennisareena, pääkentän katsomoon mahtuu istumaan katsojaa (TK) 10. Trygve Lie kotimaa Norja, YK:n ensimmäinen pääsihteeri (VMP) Fiorentina, 1999 Rooma Lazio (TK) 12. Golfin nimi nyrkkeilijästä. (VMP) 13. Reiner Klimke, saksalainen kilparatsastaja. Esteratsastuksessa kultamitalit 1968 Mexico Cityssä, 1976 Montrealissa, 1984 Los Angelesesissa ja 1988 Soulissa (TK) 14. a) Montreal 1976, b) Kingston ei Jamaikan pääkaupunki vaan kanadalainen kaupunki, purjehdukset Ontario-järvellä. (AOA) 15. talvitriathlon (vakiona 8 km juoksua, 12 km maastopyöräilyä ja 10 km maastohiihtoa) (TK) 16. Fred Lorz, USA (olympiamaratonilla hylätty ensimmäinen maaliintulija tultuaan osan matkasta autokyydillä 1904, voittaja Bostonissa 1905) sekä Gelindo Bordin, Italia (voittaja olympiamaratonilla 1988 ja Bostonissa 1990). (VMP) 17. miesten U-23 ikäluokan pariairokaksikko (TK) 18. Sonny Listonille yhdysvaltalaiselle ammattilaisten raskaan sarjan maailmanmestarille , laulun nimi Song for Sonny Liston. (VMP) 19. ZSZ Lions (Zürich) (VU) 20. Nykyaikaisen 5-ottelun Tage Bjurfeldt -nimellä myös joukkuemestari (VMP) 21. EAA (European Athletics Association) (TK) 22. Michele Alboreto, Italia hopeamitalisti 1985, menehtyi urheiluautotestissä Lausitzringin radalla Saksassa (VMP) 23. Gary Player, Etelä-Afrikka (TK) 24. Nedo Nadi, Italia floretilla yksilökultaa 1912 ja 1920 sekä joukkuekultaa 1920, kalvalla joukkuekultaa 1920, säilällä yksilö- ja joukkuekultaa (AOA) 25. Linfield (Pohjois-Irlanti, 48), Glasgow Celtic (Skotlanti, 42) (VU)

22 26. Mark Messier, Kanada yhteensä ottelua; runkosarjassa ottelua eli toiseksi eniten (Edmonton Oilers, New York Rangers ja Vancouver Canucks ), pudotuspeleissä 236 ottelua eli kolmanneksi eniten (Oilers ja Rangers ).(VMP) 27. painonnostaja Vasili Aleksejev, Neuvostoliitto (VU) 28. Klaus Dibiasi uimahypyissä kerroshyppyjen voittaja ja kakkonen 1964; muutti lapsena vanhempiensa mukana näiden kotimaahan Italiaan, jota edusti olympiakisoissa. (VMP) 29. lumilautailu (VU) 30. Liesel Westermann, Länsi-Saksa heittäen ensimmäisenä naisena kiekkoa 60 metriä sekä 200 jalkaa tuloksellaan 61,26.(VMP) 31. Marc Girardelli, Luksemburg (VU) 32. Painissa yltäen samalla vapaapainin 63 kg:n sarjassa olympiavoittajaksi 1964 sekä maailmanmestariksi 1962 ja (VMP) 33. Herbert Burt James Munro (TK) 34. a) Oslossa b) La Pazissa tunnetaan metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevana Bolivian jalkapallomaajoukkueen kotikenttänä (VMP) 35. köydenveto (VU) 36. Citroënin Philippe Bugalski, Ranska, etuvetoisella Xsaralla Korsikan rallissa (sekä Katalonian rallissa ). (VMP) 37. Paul Hildgartner, italialainen kelkkailija (TK) 38. Kolmen. (AOA) 39. Penn Relays (ensimmäistä kertaa , järjestäjä: Pennsylvanian Yliopisto) (VU) 40. Bernhard Russi, Sveitsi syöksylaskussa, jossa myös olympiakulta (VMP) m, korkeushyppy (VU) 42 a b) Hiroshi Hoketsu, Japani esteratsastuksen yksilökilvan 40:s 1964 ja kouluratsastuksen joukkuekilvan 10:s (VMP) 43. pyöräilijä Fabian Cancellara, Sveitsi (VU) 44. Damon Hill, Englanti Formula 1 -autoilun maailmanmestari 1996; kirjan nimen (suomeksi Nollasta sankariksi) taustalla se, että Hill joutui kilpailemaan MM-sarjassa numerolla 0 vuosina (VMP) 45. Korfball (VU) 46. Bulgariaa Krastana Stoeva esiolympiakisoissa jaetun voitto 5 km:llä niinikään olympiakisoista 1968 pois jääneen Klavdija Bojarskihin (NL) kanssa ja voiton yksin 10 km:llä. (VMP) 47. Riddick Bowe tyrmäsi Lennox Lewisin olympiafinaalissa 1988 Soulissa (VU) 48. Sir Bobby Charlton 49 maalilla. (AOA) 49. Jan Hoffmann, DDR:n taitoluistelija (VU) 50. Tatjana Tomašova, Venäjä 1500 metrillä 2003 ja (VMP)

23 51. japanilainen Kazuki Nakajima (Williams) (TK) 52. Idi Aminista (Ugandan presidentistä ) Idi Amin -lempinimen syynä se, että myös maila suuri, musta ja arvaamaton. (VMP) 53. Graeme Obree, Iso-Britannia. MM-kulta 4000 m henkilökohtaisessa takaa-ajossa 1993, 1995, maailmanennätys tunnin ajossa m (19939 ja m (1994). (VU) 54. a) Carlos Lopes, Portugali 1984 ja 1985, b) Mohammed Mourhit, Belgia 2001 ja 2002, kotoisin Marokosta. (VMP) 55. Boston Red Sox (vuonna 1959 joukkueeseen otettiin ensimmäinen tummaihoinen pelaaja) (VU) 56. José Raúl Capablanca, Kuuba (AOA) 57. Valeri Borzov, Neuvostoliitto (EM 1971 Helsingissä) (VU) 58. Tadahiro Nomura, Japani kolme kultaa miesten 60 kg:n sarjassa (AOA) 59. Angelica Rozeanu, Romania (TK) 60. Reebok nimi käyttöön (VMP) 61. Regla Torres Herrera (Kuuba, OV 1992, 1996, 2000) ja Karch Kiraly (USA, OV 1984, 1988 lentopallossa ja 1996 rantalentopallossa) (TK) 62. Hana Mandliková, Tšekkoslovakia mestari Australiassa 1980 ja 1987, Ranskassa 1981 sekä USA:ssa 1985; avioitunut Tšekkoslovakiasta kotoisin olleen australialaismiehen kanssa (VMP) 63. Hans-Georg Aschenbach, DDR:n mäkihyppääjä (olympiakulta 1976 Innsbruckissa) (VU) 64. Andrew Hampsten, USA (VMP) 65. Giovanni Trapattoni (Torino Juventus ja Milano Inter). Parhaillaan Irlannin maajoukkueen päävalmentaja (VU) 66. Kawasaki, jonka ainoat MM-kullat RR:n GP-sarjasta ovat 125 cm3:n luokasta vuodelta 1969 ja 250 cm3:n luokasta vuosilta Ison luokan vuosien mestaruuksista Hondalla vietiin 14, Yamahalla 12 ja Suzukilla 6. (VMP) 67. Olympiakisojen taidekilpailut. Diggelmann ja Jacoby olivat kuvataiteilijoita, Petersen kirjailija (TK) 68. a) Keilailun neljästi , b) Filippiinien. (VMP) 69. tenniksenpelaaja Jelena Dementjeva, Venäjä (VU) 70. Petr Kozak, Tšekkoslovakia pikamatkalla Mariánské Láznessa kotimaassaan (VMP) 71. Björn Waldegård, Ruotsi (viimeinen voitto Safarirallissa 1990) (TK) 72. Kinue Hitomi, Japani 800 metrin juoksun hopeamitalisti 1928, kuoli keuhkotuberkuloosiin (VMP) 73. Norjalainen maastohiihtäjä Petter Northug ja ampumahiihtäjä Emil Hegle Svendsen Strindheim IL (Trondheim) (VU) 74. Libanonia karsiutuen pujottelussa ja suurpujottelussa, kiinni jäämisen ja kahden vuoden kilpailukiellon aiheuttanut aine kokaiini. (VMP) 75. Liverpoolin Everton FC, toisella sijalla on Birminghamin Aston Villa. (TK)

24 76. Painonnoston 82,5 kg:n sarjassa 1932 ja (VMP) 77. Robert Scheidt, Brasilia (TK)) 78. Hevosvaljakkoajoista. (AOA) 79. supermoto (TK) 80. Colorado Springsissä. (VMP) Eesti Soome maavõistlus 17. oktoober Miesten koripallo (TK) 82. Vuonna 1964 kultamitalistit yhdysvaltalaiset Bob Hayes (miesten 100 metriä), Henry Carr (miesten 200 metriä), Wyomia Tyus (naisten 100 metriä) ja Edith McGuire (naisten 200 metriä). (VMP) 83. Rie Mastenbroek, hollantilainen uimari 1936 (3+1+0) (VU) 84. Jordanian prinsessa Haya. (VMP) 85. Tavalliset veljekset ovat tanskalaiset Brian ja Michael Laudrup, kaksoset hollantilaiset René ja Willy van Kerkhof. (TK) 86. Oscar Kessels, Belgia. (VMP) 87. Drammen (TK) 88. Soudun Yhdysvaltain kahdeksikon aika Naisten soutumatka olympiakisoissa on ollut 1000 metriä ja 2000 metriä vuodesta (VMP) 89. Head (TK) 90. a) Libi b) leijona (VMP) 91. Costa Rica (uimarit Silvia ja Claudia Poll). (VU) 92. Tim Horton Stanley Cup -voittaja ja 1967 (Toronto Maple Leafs), kuoli auto-onnettomuudessa ; pikaruokaketjun nimi Tim Hortons. (VMP) 93. Allen Iverson (1999, 2001, 2002, 2005). (VU) 94. a) Kolme b) kolme minuuttia. Otteluaika muuttui 4 x 2 minuutista 3 x 3 minuuttiin vuoden 2009 alussa.(vmp) 95. Jordan ( ), Midland (2006) ja Spyker (2007). (TK) 96 a) Neljä Isosta-Britanniasta sekä Englanti, Pohjois-Irlanti, Skotlanti että Wales. b) Vuonna 1958 Ruotsissa. (VMP) 97. Hassiba Boulmerka, Algeria, olympiavoittaja 1992 Barcelonassa 1500 m, maailmanmestari samalla matkalla 1991 ja 1995 (TK) 98. Busch (ensimmäisen avioliiton aikaan yleisluistelijoiden MM-kultaan 1982) sekä Kania (toisen avioliiton aikaan yleisluistelijoiden viiteen MM-kultaan ). (VMP) 99. Malta (TK) 100. John McEnroe, USA tenniksen kaksinpelimestari Wimbledonissa 1981, 1983 ja 1984 sekä USA:n avoimissa ja (VMP) VMP Vesa-Matti Peltola (Suomi) AOA Antti O. Arponen (Suomi) VU Veiko Ulp (Viro) TK Toivo Kivimets (Viro)

URHEILUTIEDON SM-KILPAILU 2015

URHEILUTIEDON SM-KILPAILU 2015 URHEILUTIEDON SM-KILPAILU 2015 KYSYMYKSET 1. Minkä vuodesta 1991 (lehden kotisivujen mukaan vuodesta 1992) ilmestyneen urheiluaiheisen lehden viimeinen numero ilmestyy näillä näkymin 26.4.2015? 2. Kenen

Lisätiedot

Ruotsinsuomalaista ruumiinkulttuuria viisi vuosikymmentä ja vähän enemmänkin

Ruotsinsuomalaista ruumiinkulttuuria viisi vuosikymmentä ja vähän enemmänkin 1 Ruotsinsuomalaista ruumiinkulttuuria viisi vuosikymmentä ja vähän enemmänkin - Syksyllä v.99 ollessani yhteydessä Turun SiirtolaisInstituuttiin sain kuulla, että meistä ruotsinsuomalaisista oli tekeillä

Lisätiedot

ANTTI O. ARPOSEN MUISTOKILPAILU ELI VUODEN YLEISURHEILUTIETÄJÄ -KILPA 2015

ANTTI O. ARPOSEN MUISTOKILPAILU ELI VUODEN YLEISURHEILUTIETÄJÄ -KILPA 2015 ANTTI O. ARPOSEN MUISTOKILPAILU ELI VUODEN YLEISURHEILUTIETÄJÄ -KILPA 2015 Vastaajan nimi, osoite, puhelinnumero(t) ja mahdollinen sähköpostiosoite Kysymykset koskevat yleistä sarjaa ja ulkoratoja, ellei

Lisätiedot

www.fairfax2015.com www.poliisi-biitsi.com

www.fairfax2015.com www.poliisi-biitsi.com www.fairfax2015.com www.poliisi-biitsi.com MM-KILPAILUT 2015 SISÄLLYSLUETTELO Pääkirjoitus...4 16. World Police & Fire Games Fairfax 2015...7 Satu Aro ja Laura Kumpulainen...9 World Police & Fire Games

Lisätiedot

Jani Kallungille pronssia Pekingin paralympialaisista

Jani Kallungille pronssia Pekingin paralympialaisista >> Olympialaiset >> Chikara kohentaa imagoaan >> Kristiinankaupunki ja Närpiö Sinettiseuraksi SUOMEN JUDOLIITON JÄSENLEHTI NRO 3/2008 IPPON Jani Kallungille pronssia Pekingin paralympialaisista P Ä Ä K

Lisätiedot

Suomen Olympiajoukkueen pääyhteistyökumppanit: Suomen Olympiajoukkueen yhteistyökumppanit:

Suomen Olympiajoukkueen pääyhteistyökumppanit: Suomen Olympiajoukkueen yhteistyökumppanit: Sotši 2014 Info Suomen Olympiajoukkueen pääyhteistyökumppanit: Suomen Olympiajoukkueen yhteistyökumppanit: Sisältö Sotši 2014 Info Toimitus: Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu: atti Hintikka ja Vesa

Lisätiedot

1/2010. Miehet jääneet naisten varjoon. INTERVALLIKELLOTUS hyötyä vai haittaa. Joensuussa menestys nojannut naiscurlingiin. Vancouverin kuulumisia

1/2010. Miehet jääneet naisten varjoon. INTERVALLIKELLOTUS hyötyä vai haittaa. Joensuussa menestys nojannut naiscurlingiin. Vancouverin kuulumisia 1/2010 Suomen curlingväen PUOLUEETON äänenkannattaja Miehet jääneet naisten varjoon Joensuussa menestys nojannut naiscurlingiin INTERVALLIKELLOTUS hyötyä vai haittaa Vancouverin kuulumisia Top-10 curlingteot

Lisätiedot

Spelbok 3. Näin pelaa HIFK. Filosofia identiteetin takana. Eero Laurila 2010

Spelbok 3. Näin pelaa HIFK. Filosofia identiteetin takana. Eero Laurila 2010 Spelbok 3 Näin pelaa HIFK 1 Filosofia identiteetin takana 1 Eero Laurila 2010 1 1 Spelbok 3...4 1.1 Alkusanat...4 2 HIFK Soccer rf...5 2.1 Historia...5 2.2 Historia tilastojen valossa...6 2.3 Nykypäivä...6

Lisätiedot

TOIMITTANUT JOUKO NIEMINEN JÄÄKENTTIEN KIITÄJÄT

TOIMITTANUT JOUKO NIEMINEN JÄÄKENTTIEN KIITÄJÄT TOIMITTANUT JOUKO NIEMINEN JÄÄKENTTIEN KIITÄJÄT SUOMEN LUISTELULIITTO 1908 2010 JÄÄKENTTIEN kiitäjät välähdyksiä suomen Luisteluliiton 100-vuotistaipaleelta ISBN 978-952-93-0186-7 (sid.) ISBN 978-952-93-0187-4

Lisätiedot

Power Cupissa s. 16. Beach volleyn. olympiahaaveet elävät s. 9. Iloisia ilmeitä Vaasan. Bakusta hyvää kokemusta maajoukkuepelaajille s.

Power Cupissa s. 16. Beach volleyn. olympiahaaveet elävät s. 9. Iloisia ilmeitä Vaasan. Bakusta hyvää kokemusta maajoukkuepelaajille s. Lentopallon ja beach volleyn erikoislehti 3 5 Iloisia ilmeitä Vaasan Euroopan cupeihin peräti 8 suomalaisjoukkuetta s. Power Cupissa s. 6 Beach volleyn olympiahaaveet elävät s. 9 Beach volleyn kiertueet

Lisätiedot

Attaque. Alexander Lahtisen MM-pronssi Huipputulos kansainvälisessä kisassa. Naisten kalpa Eurooppa Cup Vesuviuksen lumossa Napolissa

Attaque. Alexander Lahtisen MM-pronssi Huipputulos kansainvälisessä kisassa. Naisten kalpa Eurooppa Cup Vesuviuksen lumossa Napolissa 2011 Attaque Alexander Lahtisen MM-pronssi Huipputulos kansainvälisessä kisassa Naisten kalpa Eurooppa Cup Vesuviuksen lumossa Napolissa Sheffield EM-kisat Miesten ja naisten joukkueet Englannissa Kisatuloksia

Lisätiedot

Squash-lehti tarkastelee kisakevään monipuolista antia. Kimi Juntunen käy artikkelissaan läpi EM-kilpailujen huippukohdat.

Squash-lehti tarkastelee kisakevään monipuolista antia. Kimi Juntunen käy artikkelissaan läpi EM-kilpailujen huippukohdat. Pääkirjoitus Kevät on iloisen kilvoittelun aikaa. Tänä keväänä suomalaisen squashin huippupelaajat, -kisajärjestäjät ja -katselijat ahkeroivat oikein olan takaa, kun SM-liigafinaalit, SM-kilpailut ja EM-joukkuekotikilpailut

Lisätiedot

Attaque. Pistosta tai kahdesta kiinni Niko Vuorisen miekkailukausi 2012. 2012 London Olympic Games Lontoon kisakaupungin kokemuksia

Attaque. Pistosta tai kahdesta kiinni Niko Vuorisen miekkailukausi 2012. 2012 London Olympic Games Lontoon kisakaupungin kokemuksia 22 Attaque Pistosta tai kahdesta kiinni Niko Vuorisen miekkailukausi 22 22 London Olympic Games Lontoon kisakaupungin kokemuksia Salerno Italia Veteraanikisojen tunnelmia Catharina Kock U23 EM-kilpailut

Lisätiedot

S M - S A R J A N V O I T T A J A T

S M - S A R J A N V O I T T A J A T Curling S U O M E N C U R L I N G L E H T I 1 / 2 0 0 5 KILPAILEMINEN SM-SENIORIT TEKNIIKKA-OSIOSSA KELLOTUS Hyötyä vai haittaa? S M - S A R J A N V O I T T A J A T KOHTI MM-KISOJA P Ä Ä K I R J O I T

Lisätiedot

World Cup Special MIEHILLE HOPEAA, JUNNUILLE PRONSSIA

World Cup Special MIEHILLE HOPEAA, JUNNUILLE PRONSSIA World Cup Special MIEHILLE HOPEAA, JUNNUILLE PRONSSIA Pääkirjoitus Menestyksen mallinnusta? Timo Korpela Suomalainen darts on menestynyt maailmalla jo kokonaisen vuosikymmenen ajan. Englannin ja Hollannin

Lisätiedot

S U O M E N C U R L I N G L E H T I 3 M A R R A S K U U 2 0 0 6. Lisää heitosta kysymyksiä kiveä heittävälle s. 20

S U O M E N C U R L I N G L E H T I 3 M A R R A S K U U 2 0 0 6. Lisää heitosta kysymyksiä kiveä heittävälle s. 20 S U O M E N C U R L I N G L E H T I 3 M A R R A S K U U 2 0 0 6 Lisää heitosta kysymyksiä kiveä heittävälle s. 20 P Ä Ä KI RJ OITUS Hel si ng is s ä 5. 1 1. 2 006 S U O M E N C U R L I N G L E H T I 3

Lisätiedot

CURLING. 25 vuotta! Suomen curlingliitto. Tarinoita matkan varrelta... Lauri Perkiön joukkue Suomen seniorimestariksi 2003

CURLING. 25 vuotta! Suomen curlingliitto. Tarinoita matkan varrelta... Lauri Perkiön joukkue Suomen seniorimestariksi 2003 Lauri Perkiön joukkue Suomen seniorimestariksi 2003 Tuomas Vuoren joukkue junioreiden MM-kisoihin Naisnäkökulmaa EM-kisoista Suomen curlingliitto 25 vuotta! Tarinoita matkan varrelta... (c) 2003, Jussi

Lisätiedot

Sunnuntai 1.6.2014 TÄHTIEN KISAT

Sunnuntai 1.6.2014 TÄHTIEN KISAT Sunnuntai 1.6.2014 LUM-sanomat LAPPEENRANNAN URHEILU-MIEHET ry www.lum.fi 1906 TÄHTIEN KISAT MARSKIN KISAT Keskiviikkona 4.6. klo 17.30 Kimpisessä Liput 10, sotaveteraanit ja lapset alle 15v. ilmaiseksi

Lisätiedot

TEMPAUS SUOMEN PAINONNOSTOLIITON TIEDOTUSLEHTI

TEMPAUS SUOMEN PAINONNOSTOLIITON TIEDOTUSLEHTI TEMPAUS SUOMEN PAINONNOSTOLIITON TIEDOTUSLEHTI 2/2007 2/2007 Suomen Painonnostoliiton tiedotuslehti Suomi vahvin Thor cupissa s. 8 17-vuotiaiden SM-kisat s. 10 Päävalmentaja Miiro Kuusikko s. 12 Suomalaiset

Lisätiedot

KOOVEE. Miehet: klo 18:00 Koovee - TPS. Naiset: klo14:45 Koovee - TPS. TERVETULOA! Salibandyliigan avausotteluihin Kaukajärvelle 19.9.2015.

KOOVEE. Miehet: klo 18:00 Koovee - TPS. Naiset: klo14:45 Koovee - TPS. TERVETULOA! Salibandyliigan avausotteluihin Kaukajärvelle 19.9.2015. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 1/2015 TERVETULOA! Salibandyliigan avausotteluihin Kaukajärvelle 19.9.2015. Naiset: klo14:45 Koovee - TPS Miehet: klo 18:00 Koovee - TPS Kaukajärvellä la 19.9.2015 PUHEENJOHTAJALLA

Lisätiedot

Pakilan Visan tiedotuslehti Elokuu 2011

Pakilan Visan tiedotuslehti Elokuu 2011 PAKILAN VISA ON POHJOIS-HELSINGIN ALUEELLA TOIMIVA, VUONNA 1936 PERUSTETTU URHEILUSEURA. LIIKUNNAN RIEMUA KAIKEN IKÄISILLE! PÄÄLAJIT: KORIPALLO SALI ANDY YLEISURHEILU KUNTOLIIKUNTA -.PAKILANVISA.FI VIS-À-VIS

Lisätiedot

4-87. Toimitus toivottaa lukijoille Hyvaa Joulua ja pingisrikasta Uutta Vuotta 1988.

4-87. Toimitus toivottaa lukijoille Hyvaa Joulua ja pingisrikasta Uutta Vuotta 1988. 4-87 \s Toimitus toivottaa lukijoille Hyvaa Joulua ja pingisrikasta Uutta Vuotta 988. ^^f^^^^^^-^^^^^^^^,^!^^^^^^y:^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^~^^^^^^sf^^^^?^^^^f^ I Poytatenniksen lybmattbmat merkkituotteet

Lisätiedot

lentopallo Avajaistapahtuma torilla torstaina 9. 6. klo 19 SMAK Jimi Constantine

lentopallo Avajaistapahtuma torilla torstaina 9. 6. klo 19 SMAK Jimi Constantine Päijät-Hämeen lentopallo Lasten ja nuorten Power Cup jälleen Lahdessa, Jokimaalla 9 12. 6. 2011 SMAK & Jimi Constantine VAPAA PÄÄSY! Avajaistapahtuma torilla torstaina 9. 6. klo 19 Miikka Lemola pelasi

Lisätiedot

Pöytätennis 1/04. Koska on muutoksen aika?

Pöytätennis 1/04. Koska on muutoksen aika? Pöytätennis 1/04 Koska on muutoksen aika? 2 JULKAISIJA, TOIMITUS Suomen Pöytätennisliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU Puh. (09) 877 1257 fax (09) 877 1267 Sähköposti: office@sptl.slu.fi Internet: www.sptl.fi

Lisätiedot

Tampereen Liikuntasanomat

Tampereen Liikuntasanomat 1/2010 Tampereen Liikuntasanomat Liikuntapalvelujen ajankohtaislehti Pyrinnölle historiallinen koripallomestaruus! Veli Paloheimon ura jatkuu tenniksen parissa Jarmo Hakanen Vuoden seurajohtaja Kaanaa

Lisätiedot

Tarm Tarmolla liikkumaan!

Tarm Tarmolla liikkumaan! Tarmo Tarmolla liikkumaan! Sisällysluettelo 3 Pääkirjoitus 4 Tarmo eilen 7 Tarmo tänään ja huomenna 10 Kuulumisia koordinaattorin kulmasta Judo 11-15 12 Peruskurssilta pohja harrastukselle 13 Chikara on

Lisätiedot

Käsipallomatka ajassa ja tilassa

Käsipallomatka ajassa ja tilassa Käsipallomatka ajassa ja tilassa 1 Pelit ja leikit ovat aina kiehtoneet ihmismieltä. Jo luonnonkansat pelaavat vesipalloa kookospähkinöiden kuorilla tropiikkien rantavesissä. Käsipallo kilpailulajina syntyy

Lisätiedot

Suomen Dartsliitto täyttää 30 vuotta

Suomen Dartsliitto täyttää 30 vuotta Suomen Dartsliitto täyttää 30 vuotta DARTS 3/2005 Kansikuva: Kexi Heinäharju kuuluu ehdottomasti suomalaisen dartsin aateliin. Kexin mietteistä ja urasta kerrotaan sivuilla 20-21. SUOMEN DARTSLIITTO Toimisto

Lisätiedot

KOOVEE. Kaukajärvellä la 20.9.2014. KOOVEEN SÄBÄTYTÖT HUIPULLA Lue lisää sivulta 16. MARIKA HARALLE SEITSEMÄS MM-KULTA Lue lisää sivulta 19 1/2014

KOOVEE. Kaukajärvellä la 20.9.2014. KOOVEEN SÄBÄTYTÖT HUIPULLA Lue lisää sivulta 16. MARIKA HARALLE SEITSEMÄS MM-KULTA Lue lisää sivulta 19 1/2014 Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 1/2014 N SÄBÄTYTÖT HUIPULLA Lue lisää sivulta 16 MARIKA HARALLE SEITSEMÄS MM-KULTA Lue lisää sivulta 19 Kaukajärvellä la 20.9.2014 -vuotta TÄSSÄ LEHDESSÄ: 3 4 5 7 9 11

Lisätiedot

- ILKKA VÄNSKÄ. Kunniakierros on juuri alkanut. Sateesta huolimatta matkaan säntää noin 30 kuntoilijaa.

- ILKKA VÄNSKÄ. Kunniakierros on juuri alkanut. Sateesta huolimatta matkaan säntää noin 30 kuntoilijaa. Lieksan I 2 Yhteisvoimin hyvä tulos Kunniakierrokselta Lieksan Urheilijoiden keväinen Kunniakierros tuotti jälleen hyvän potin seuran nuorisotyöhön. 20 kerääjän voimin tehty 8541 euron tulos ylitti virallisen

Lisätiedot