2. Missä maassa käytiin a) ampumahiihdon MM-kisat helmikuussa 2009? b) ampumaurheilun ruutilajien EM-kisat heinäkuussa 2009?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Missä maassa käytiin a) ampumahiihdon MM-kisat helmikuussa 2009? b) ampumaurheilun ruutilajien EM-kisat heinäkuussa 2009?"

Transkriptio

1 1. Mikä vuosi?? ± 1 vuosi 1 piste - Koripallon maailmanmestariksi kruunataan Brasilia; - Jääkiekon maailmanmestaruuden voittaa Kanada kukistaen finaalissa Neuvostoliiton 3 1; - Igor Ter-Ovanesjan hyppää ensimmäisenä eurooppalaisena pituutta yli 8 metriä 8.01; - Ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestariksi nousee kolmannen kerran eurooppalainen; - Euroopan parhaimmaksi jalkapalloilijaksi valitaan France Football-lehden kiertokyselyllä Alfredo di Stefano; - FA Cupin finaalissa Nottingham Forest kukistaa Luton Townin 2 1; - Aiemmin olympiahopeaa 1500 m juoksussa saanut Philip John Noel-Baker saa Nobelin rauhanpalkinnon; - UEFA-mestarien cup-finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Saksassa, Stuttgartin Neckar-stadionilla. Cupin voittaa neljä vuotta peräkkäin yksi ja sama seura; - Florence Griffith-Joynerin, Eirik Kvalfossin, Said Aouitan ja Bernd Schusterin syntymävuosi; - Mike Hawthornin, Rudolf Caracciolan ja Max Baerin kuolinvuosi. 2. Missä maassa käytiin a) ampumahiihdon MM-kisat helmikuussa 2009? b) ampumaurheilun ruutilajien EM-kisat heinäkuussa 2009? 3. Tämä mies oli kova yleisurheilija, mutta huonoksi onnekseen huippukunnossa juuri aikaan, jolloin maailmassa oli vieläkin kovempia miehiä. Niin hän saikin olympialaisissa pronssia, MM-kisoissa hopeaa ja pronssia ja EM-kisoissa pronssia. Henkilökohtaisella ennätyksellään hän olisi viime vuoden Pekingin olympialaisissa saanut hopeamitalin. Oman maansa kaikissa paremmuusjärjestyksissä hänelle niin ikään kuuluu pronssisija. Urheilu-uransa jälkeen hän on työskennellyt lääkärinä, toimii nykyään klinikan ylilääkärinä. Pituus 193 cm, paino 93 kg. Kuka on kuvassa? 4. Kuka on eniten minuutteja jalkapallon MM-turnauksissa pelannut mies? 5. Telinevoimistelija Marija Gorohovskaja on jäänyt olympialaisten historiaan voittamalla vuonna 1952 Helsingin kisoissa seitsemän mitalia. Kuusi mitalia tuli lajeista: joukkuekilpailu, 8-ottelu, hypyt, puomi, nojapuut ja permanto. Mikä oli seitsemäs laji, josta Gorohovskaja sai mitalin?

2 6. Mitkä kaksi itsenäistä valtiota saivat ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisahistorian ensimmäisen mitalinsa Berliinissä 2009? 7. Tämän urheilumuodon yksi värikkäimpiä pioneereja oli skotlantilainen asianajaja John MacGregor, joka vuonna 1866 perusti Englannissa Surreyssä lajin harrastajille ensimmäisen kuninkaallisen seuran. Olympialaisissa tämä on ollut mukana eri variaatioina vuodesta 1936 lähtien, vuonna 1933 järjestettiin ensimmäiset EM- ja 1938 ensimmäiset MM-kilpailut. Tämänvuotisissa MM-kisoissa runsaimman kultasaaliin keräsivät Saksa ja Valko-Venäjä, ensimmäiselle sijalle ylsivät tosin myös Aserbaidžan ja Usbekistan. Tämän urheilumuodossa maailmanmestaruus on sekä Suomella että Virolla. Mistä urheilumuodosta on kyse? 8. Kenen moninkertaisen arvokisavoittajan lempinimi on ollut Jäiden Grace Kelly? 9. Phoenix Suns ja Denver Nuggets pitivät NBA:n uuden historian ensimmäisen kohtaamisen ulkotilassa, vuotta myöhemmin , vieraili Suns pelasi samassa paikassa ennen pelikauden alkua Golden State Warriorsia vastaan. Molemmat ottelut pelattiin toisen urheilumuodon kautta kuuluisaksi tulleella urheilupaikalla. Mikä/millainen paikka? 10. Kuka 1900-luvulla YK:n pääsihteerinä ollut mies oli maansa työläisurheiluliiton entinen puheenjohtaja?

3 11. Euroopan jalkapalloseurojen cup-voittajien cup alkoi 1961 ja loppui 1999 Italian joukkueiden voittoon. Keitä olivat voittajat? 12. Minkä urheilumuodon kansainvälinen junioriturnaus on Britanniassa järjestettävä Sir Henry Cooper Junior Masters? 13. Kuka on nyt jo kymmenen vuotta kuolleena ollut eurooppalainen kuusinkertainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen pronssimitalisti, joka ei saanut yhtäkään mitaleistaan Euroopassa? 14. Mikä a) on ollut ainoa kaupunki, jonka isännöimissä kesäolympiakisoissa purjehduskilpailut on käyty sisävesillä? b) oli a-kohdassa mainituissa kisoissa purjehduskilpailut järjestäneen kaupungin nimi? 15. Tämän urheilulajin reittien pituudet suunnitellaan niin, että lähdöstä maaliin pääsemiseen kuluisi minuuttia. Ensimmäiset yksittäiset maailmanmestaruudet ratkottiin vuonna 1997, vuodesta 2002 alkaen on mukana myös viesti. Hallitsevat maailmanmestarit ovat tänä vuonna miehistä norjalainen Tor Halvor Bjørnstad ja naisista itävaltalainen Carina Wasle. Mistä lajista on kyse?

4 16. Ketkä kaksi miestä ovat tulleet ensimmäisenä maaliin sekä olympia- että Bostonin maratonilta? 17. Mistä soutamisen veneluokasta on kyse, kun sen lyhenne on BM2x? Hallitseva maailmanmestari on Uusi-Seelanti. Viro ja Suomi eivät tämänvuotisissa MM-kisoissa laskeneet venettään vesille. 18. Kenelle kuululle nyrkkeilijälle nimeä myöten omistettu laulu sisältyy Mark Knopflerin albumille Shangri-La (2004)? 19. Mikä jääkiekkojoukkue ylsi tänä vuonna Jääkiekon mestarien liigan (Champions Hockey League, CHL) voittajaksi häviämättä normaaliajalla yhtäkään ottelua? Kotimaan mestaruuskisoissa tämä sama joukkue kuitenkin menetti pelin jo neljännesfinaalissa, häviten itseään 10 kertaa pienemmän kaupungin joukkueelle Minkä urheilumuodon ensimmäinen henkilökohtaisen kilvan maailmanmestari oli ruotsalainen, joka oli ollut alkuaan Tage Andersson ja juossut 400 metriä 49,3 vuonna 1944?

5 21. AAA, CAA, CONSUDATLE, NACAC, OAA ja... Mikä lyhenne tältä listalta puuttuu? 22. Kuka Formula 1 -autoilun MM-mitalisti on menehtynyt kilpa-auton ratissa tapahtunen onnettomuuden seurauksena 2000-luvulla? 23. Golfin Masters-turnausta hallitsivat amerikkalaispelaajat ensimmäisestä vuodesta 1934 aina vuoteen 1979 lähestulkoon häviöittä. Tuona aikana vain yksi ulkomaalainen sai pukea päälleen voittajan vihreän takin. Hän onnistui päihittämään amerikkalaiset peräti kolme kertaa, ja hänen ensimmäisen ja viimeisen voittonsa välillä ehti kulua 17 vuotta. Kyseiselle pelaajalle kuuluu myös Mastersturnauksen osallistumisennätys 52 kerralla. 73 ikävuodestaan huolimatta veteraaniturnauksiin edelleenkin osallistuva mies on nimensä veroinen: ammattilaisuransa aikana hän on saavuttanut 164 turnausvoittoa, majorturnauksissa hän voittanut yhteensä 9 kertaa ja ainakin yhden kerran hän onnistunut voittamaan kaikki neljä suurturnausta samalla pelikaudella. Golfin kunniagalleriaan hän on kuulunut jo vuodesta 1974, ja hänet tunnetaan paitsi pelaajana, myös yli 300 golf-rataa eri puolille maailmaa suunnitelleena miehenä sekä lempinimellä The Black Knight (musta ritari). Kuka hän on? Yhden pisteen saa henkilön kotimaasta. 24. Kuka on voittanut miekkailun olympiakultaa sekä floretilla, kalvalla että säilällä? 25. Kolme eurooppalaista jalkapalloseuraa on voittanut oman maansa miesten mestaruuden vähintään 40 kertaa. Ennätys kuuluu 52 voitolla tietysti Glasgow Rangersille. Mitkä ovat kaksi muuta seuraa, jotka ovat tulleet kotiliigassa ensimmäisiksi vähintään 40 kertaa? Toinen on kerännyt 48 ja toinen 42 mestaruutta, eikä kumpikaan saanut tänä keväänä kultaa.

6 26. Kuka on pelannut eniten NHL-otteluja sekä runkosarja että pudotuspelit yhteen laskien? 27. Hän pysyi voittamattomana kahdeksan kautta, joihin mahtuivat niin olympiavoitot, MM-kullat kuin EM-mestaruudetkin, eikä häneltä jäänyt myöskään maailmanennätys saavuttamatta. Nuorena hän juoksi 100 m 11,5 sekunnissa ja harrasti lentopalloa, mutta huippukautensa alussa hän oli luopunut valmentajan ohjauksesta. Hänen urheilu-uransa loppuhuipennukseksi 38-vuotiaana odotettiin olympiavoittoa kotiyleisön edessä, mutta valitettavasti kisat tuottivat pettymyksen. Mies on lempilajissaan lyönyt läpi myös valmentajana vuonna 1992 hän palasi olympialaisiin maajoukkueen päävalmentajana ja hänen holhokkinsa voittivat Barcelonassa 10 mitalia. Kuka urheilija on kyseessä? 28. Kuka moninkertainen olympiavoittaja oli syntynyt Solbad Hall -nimisessä paikassa Itävallassa ? 29. Yhden urheilumuodon hallitsevat olympiavoittajat käyttivät voittoon yltäessään pääasiallisena urheiluvälineenä firmojen Burton, Kessler, Scott ja Oxygen tuotteita. Tässä kyseisessä urheilumuodossa jaetaan olympialaisissa mitaleita kolmessa eri yksilölajissa sekä miehille sekä naisille. Mikä urheilumuoto on kyseessä? 30. Kuka naisyleisurheilija ylsi lajinsa haamurajan rikkojaksi São Paulossa ?

7 31. Ingemar Stenmark on päässyt alppihiihdon maailmancupin osakilpailuissa kärkikolmikkoon ennätykselliset 155 kertaa. Legendaarisen ruotsalaisen lisäksi on vielä yksi mies, jolla on näyttää maailmancupeista kolminumeroinen summa mitalisijoja. Kuka on se alppihiihtäjä, jolla on kyllä MM-kisoista yli 10 mitalia, mutta jolle olympiavoitto jäi saavuttamattomaksi? 32. Missä urheilumuodossa voitti aikanaan 189 peräkkäistä otteluaan japanilainen Osamu Watanabe? 33. Tämä uusiseelantilainen teki 47-vuotiaana vuonna 1967 Bonnevillen suolajärvellä Yhdysvalloissa vanhalla, mutta itse parannellulla Indiani 1000 cm3 - moottoripyörällä nopeusennätyksen 295,44 km/h, joka on voimassa edelleen. Miehen viimeisimmän ennätyksen pohjalta on tehty elokuva The World's Fastest Indian (2005), jossa pääosaa näyttelee Anthony Hopkins. Kuka oli tämä mies? 34. Missä kaupungissa sijaitsee a) Bjerke-niminen ravirata? b) Estadio Hernando Siles niminen stadion? 35. Tämän urheilulajin menestynein maa viime vuoden MM-kisoissa oli Ruotsi, joka voitti kuudesta osakilpailuista puolet. Mainittava on myös latvialaiset ja liettualaiset, jotka pääsivät semifinaaliin asti, mutta hävisivät siellä 0 3. EM-kisoja on järjestetty vuodesta 1965, MM-kisoja vuodesta jäsenisen kansainvälisen lajiliiton päämaja sijaitsee Yhdysvalloissa, mutta presidentti on Pohjois-Irlannista. Tämä laji on ollut mukana myös olympialaisissa, mutta tällä hetkellä se kuuluu World Games -kisoihin. Mikä urheilulaji on kyseessä?

8 36. Minkä automerkin nimissä on viimeisin kaksipyörävetoisen auton yleiskilpailuvoitto rallin MM-osakilpailuissa? 37. Hän on omassa lajissaan ainut, joka on yltänyt olympiavoittoon, maailmanmestaruuteen ja Euroopan mestaruuteen sekä yksin että parin kanssa. Ottanut viisi kertaa osaa olympialaisiin; ensimmäisen ja toisen olympiakullan väliin jäi kaksitoista vuotta. Tietysti hän on ansainnut mitaleja myös MM- ja EM-kisoissa (yhteensä 11 mitalia, niistä 6 kultaista). Vuonna 2004 hän oli oman lajinsa Hall of Famen kolmen ensimmäisen valitun joukossa kahden saksalaisen lisäksi. Kuka henkilö on kyseessä? 38. Kuinka monen kahden minuutin ulosajon (jäähyn) jälkeen käsipalloilija ajetaan ulos ottelun loppuajaksi? 39. Mikä on maailman vanhin edelleen säännöllisesti järjestettävä yleisurheilukilpailu? Se ei ole Bostonin maraton, eikä edes Olympialaiset (ko. kilpailu sai alkunsa jo ennen vuotta 1896). Järjestäjä on eräs yliopisto (kuva oik.) ja kilpailut kestävät 5 päivää. Tänä vuonna katsojia oli viimeisenä päivänä ja kilpailijoiden joukossa yli viisi myöhemmin järjestettyjen Berliinin MMkisojen kultamitalistia. 40. Kuka kesällä 1969 James Bond -elokuvan filmauksissa jalkansa katkaissut alppihiihtäjä voitti MM-kultaa 1970?

9 41. Missä kahdessa tämänhetkisessä miesten yleisurheilun olympialajissa ei kukaan ole onnistunut voittamaan olympiakultaa kaksissa eri kisoissa? 42. Kuka omistaa olympiaennätyksen a) ensimmäisen ja viimeisen b) kahden peräkkäisen edustuksen välisen ajan pituudessa? 43. Kuvassa on eräs viime vuonna oman maansa parhaimmaksi valittu miesurheilija. Saman maan paras naisurheilija oli telinevoimistelija. Vuoden parhaimmalle tarkoitetun palkinnon luovutti pappi. Tämä 28-vuotias ja 186 cm pitkä urheilija on kolminkertainen maailmanmestari, joka viime vuonna Pekingin olympialaisissa sai kaksi mitalia, joista toinen kultaa. Kuka hän on? 44. Kuka moottoriurheilun myöhempi maailmanmestari on aiheena Alan Henryn tekemässä vuonna 1994 ilmestyneessä kirjassa From Zero to Hero? 45. Maailmassa on vain yksi suurempi kansainvälisesti tunnettu palloilulaji, jossa joukkueeseen tulee kuulua sekä miehiä että naisia (tarkalleen 4 miestä ja 4 naista). Peliväline muistuttaa läheisesti jalkapalloa, peliaika on 2 x 30 min. Laji on kaksi kertaa kuulunut olympialaisissa näytöslajien joukkoon. Hallitseva maailmanmestari on Hollanti, joka finaalissa voitti Belgian pistein Mikä laji on kyseessä?

10 46. Mitä vähemmän perinteistä hiihtomaata edusti hiihtäjä, joka ylsi esiolympiakisoissa kahteen voittoon 1967 muttei osallistunut olympiakisoihin 1968 mahdollisesti siksi, että naishiihtäjät joutuivat tuolloin arvokisahistoriassa ensimmäistä kertaa sukupuolitestiin? 47. Vain kerran on käynyt niin, että olympialaisten nyrkkeilyturnauksen raskaimman sarjan finaalissa kohtaavat miehet, jotka molemmat yltävät myöhemmin ammattinyrkkeilyssä maailmanmestaruuteen. Ketkä tässä ottelussa olivat vastakkain? Paljastamme sen verran, että tyrmätty mies nousi ammattinyrkkeilyn maailmanmestariksi ennen vastustajaansa, joka vei olympiavoiton hänen nenänsä edestä. 48. Kuka on eniten A-maaottelumaaleja tehnyt aateloitu englantilainen jalkapalloilija? 49. Haemme kaikkien aikojen nuorinta talviolympialaisten miesosanottajaa. Hän osallistui olympialaisiin ensimmäistä kertaa 12 vuoden ja 110 päivän ikäisenä ja sijoittui 26. sijalle. Siitä eteenpäin oli ura nousujohteinen seuraavissa olympialaisissa hän oli kuudes, kuuden vuoden kuluttua nousi jopa maailmanmestariksi, mutta kolmansissa kisoissaan hänen oli tyydyttävä neljänteen sijaan. 12 vuotta debyyttinsä jälkeen hän matkusti olympialaisiin ennakkosuosikkina ja ottikin johtoaseman haltuun, mutta joutui lopulta kuitenkin tyytymään hopeamitaliin. Samana vuonna hän päätti uransa toiseen MM-kultaan. Myöhemmin hän on herättänyt huomiota myös tuomarina. Kuka on kyseinen henkilö? 50. Kuka eurooppalainen on saavuttanut useamman kuin yhden henkilökohtaisen kultamitalin ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisojen juoksulajeissa 2000-luvulla?

11 51. Hän on ainoa, joka ei ole tämän vuoden F1-kauden tähänastisisilta 15:sta osakilpailusta kerännyt yhtään pistettä. Siitä huolimatta on hän joutunut keskeyttämään vain kolme kertaa. Kuka kuski on kyseessä? 52. Kenestä afrikkalaisesta valtionpäämiehestä sai lempinimensä golfin ensimmäinen täysgrafiittinen dragverimaila? 53. On yhdentekevää, ajoiko mies tähän vai tuohon tyyliin ja käyttikö hän pyörän rakentamiseen pesukoneen osia, joka tapauksessa hän ajoi todella kovaa. Kuka on tämä moninkertainen maailmanmestari ja maailmanennätyksen haltija? 54. Kuka on miesten maastojuoksun maailmanmestareista viimeisin a) Euroopassa syntynyt? b) Euroopan maata voittaessaan edustanut? 55. Mikä oli viimeinen MLB:n baseball-joukkue, jossa ei pelannut yhtään mustaa pelaajaa? Joukkue on voittanut seitsemän MLB-arvonimeä (viimeksi 2007) ja on pelannut vuodesta 1912 Fenway Park -nimisellä areenalla.

12 56. Kuka oli ensimmäinen ei-eurooppalainen miesten šakin maailmanmestari? 57. Kenelle pikajuoksijalle kuuluu kaikkein ylivoimaisin voitto miesten 100 m juoksussa aikuisten tärkeimmissä arvokisoissa (OM, MM, EM) sähköisellä ajanotolla 0,22 sekuntia? Ensimmäisen arvokisamitalinsa hän sai jo 19-vuotiaana ja viimeisen mitalinsa 26-vuotiaana. Hänet on ikuistettu Voyagerin kultalaatalle. 58. Kuka on voittanut eniten judon olympiakultamitaleja? 59. Hän on ainoa, joka on voittanut pöytätenniksen MM-kisoissa samassa pelityylissä kuutena vuotena peräkkäin, ja on viimeisin eurooppalainen nainen, joka on saavuttanut naisten yksinpelin maailmanmestaruuden. Yhteensä hän sai eri pelityyleistä 17 MM-kultaa, vuosina hän toimi aktiivipelaajana myös oman maansa pöytätennisliiton presidenttinä. Hän asui vuodesta 1960 lähtien Israelissa, valittiin vuonna 2001 Haifan kaupungin kunniakansalaiseksi, kuoli vuonna vuotiaana. Kuka? Oikeasta maasta saa yhden pisteen. 60. Mikä J. W. Foster & Sons -nimisenä 1895 perustettu urheiluvälinevalmistaja on ottanut nykyisen nimensä afrikkalaisesta gasellista?

13 61. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB valitsi vuonna luvun parhaimmat lentopalloilijat. Kuka naisista ja kuka miehistä sai kunnian osakseen? Molemmat ovat kolminkertaisia olympiavoittajia. 62. Kuka tenniksen Grand Slam -turnausten moninkertainen kaksinpelimestari sai Australian kansalaisuuden vuoden 1988 alussa? 63. Ne olivat minun elämäni kaikkein hirveimmät tunnit. Dopingtestissä istuessa minua painoivat kysymykset. Jäänkö kiinni? Onnistuiko ajoitus tällä kertaa? Näin kuvailee huippuhetkiensä jälkeisiä hetkiä yksi mäkihypyn olympiavoittaja, joka myöhemmin tunnusti käyttäneensä kahdeksan vuoden ajan anabolisia steroideja. Itse asiassa tuolloin 25-vuotias mäkikotka oli kokenut samanlaisia hetkiä aikaisemminkin olympiavoittajaksi noustessaan hän oli jo kaksinkertainen maailmanmestari, lentomäen maailmanmestari, juniorien maailmanmestari sekä Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja. Kuka urheilija on kyseessä? 64. Kuka ei-eurooppalainen ajaja on voittanut miesten pyöräilyn Italian ympäriajon? 65. Bob Paisley, Nereo Rocco ja Alex Ferguson ovat jalkapallovalmentajia, jotka valmensivat eurooppaliigan neljä kertaa voittanutta joukkuetta. Yksi valmentaja voi röyhistellä vieläkin useammilla Euroopan tason saavutuksilla. Kenen jalkapallovalmentajan johdolla on kokonaista viisi kertaa voitettu jokin seurojenvälinen Euroopan mestaruus? Voitot ovat aikaväliltä ja kahdelta eri seuralta. Nykyään mies on 70-vuotias, mutta siitä huolimatta erään maajoukkueen päävalmentaja.

14 66. Kun RR-ajon 500 cm3 -/MotoGP-luokan ajajien MM-kulta meni japanilaiselle pyörämerkille 32 kertaa peräkkäin , mikä neljästä suurimmasta japanilaisesta moottoripyörävalmistajasta ei ollut kultamerkkien joukossa? 67. Sveitsiläinen Alex Walter Diggelmann ja tanskalainen Josef Petersen ovat ainoat, jotka ovat saaneet tässä urheilumuodossa kolme olympiamitalia, Luxemburgin kansalainen Jean Jacoby taas ainoa, joka on tullut olympiavoittajaksi kahdesti. Maista kaikkein eniten olympiamitaleita (24) on Saksalla. Mistä urheilumuodosta on kyse? 68. Minkä a) urheilumuodon maailmancupissa useimmin henkilökohtaisen kilpailun voittanut mies on Paeng Nepomuceno? b) maan edustajana voitot on saavutettu? 69. Kuka on kuvassa oleva nainen? Hänellä on hallussaan olympiakulta ja - hopea. Kuva on otettu 7. syyskuuta Kuka voitti ensimmäisenä ei-pohjoismaalaisena miesten suunnistuksen maailmanmestaruuden?

15 71. Kuka on vanhin ralliautoilun MM-sarjassa osakilpailun voittanut kuski? Vuosina hän osallistui MM-sarjassa yhteensä 95 ralliin, voitti niistä 16 ja oli 46-vuotias voittaessaan viimeisen kerran. 72. Kuka naisten yleisurheilun ensimmäisten olympiakilpailujen mitalisti kuoli jo ennen seuraavia olympiakisoja? 73. Kuvassa on kaksi maansa edustusurheilijaa. Molemmat ovat alle 25- vuotiaita, tulleet maailmanmestareiksi sekä yksin että joukkueen kanssa, molemmilla on lisäksi vielä useita junioritason MM-mitaleita, mutta molemmilta puuttuu olympiamitali. Keitä nämä kaksi nyrkkeilijää ovat? 74. Mitä maata edusti vuoden 2009 MM-alppihiihdossa dopingista kiinni jäänyt Georges Salameh? 75. Mikä seura on Englannin Valioliigassa (League Division One ja vuodesta 1992 lähtien Premier League) pelannut kaikkein eniten pelikausia parhaillaan meneillään oleva kausi mukaan luettuna 107 (toiseksi eniten pelanneella 99 kautta)? Seura on perustettu 1878, alkujaan nimellä St. Domingo FC. Se on voittanut Englannin mestaruuden yhdeksän kertaa, cup-voittoja on viisi.

16 76. Minkä urheilumuodon ensimmäinen kaksinkertainen olympiavoittaja oli ranskalainen Louis Hostin? 77. Tämä vuonna 1973 syntynyt purjehtija on vuodesta 1996 alkaen voittanut olympiamitalin neljissä kisoissa peräkkäin (kaksi kultaa ja kaksi hopeaa). Maanosansa mestari hänestä tuli ensimmäistä kertaa jo 11- vuotiaana, junioritason maailmanmestari Vuodesta 1995 eteenpäin hän on voittanut yhdeksän aikuisten MM-kultaa. Myös hänen liettualainen puolisonsa on purjehtija. Kuka on tämä mies? 78. Minkä urheilulajin kilpailuista on näyttävä kohtaus vuonna 1959 valmistuneessa ja 11 Oscaria saaneessa elokuvassa Ben-Hur? 79. Minkä moottoriurheilulajin ensimmäiset maailmanmestarit vuonna 2002 olivat S1-luokassa ranskalainen Thierry van den Bosch ja vuonna 2004 S2- luokassa hänen maamiehensä Jerome Giraudo? Tämän vuoden seitsemästä erikoiskokeesta on ajamatta kolme Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa. 80. Missä kaupungissa on Yhdysvaltain olympiakomitean päämaja?

17 81. Minkä urheilulajin Euroopan mestari saa palkinnoksi Nikolai Semashkon nimeä kantavan pokaalin (Nikolai Semashko Trophy)? Tämänhetkinen pokaalinhaltija sai sen haltuunsa ensimmäistä kertaa. 82. Minä vuonna olympiakisojen miesten ja naisten 100 ja 200 metrin juoksujen kullat ovat menneet yhteen maahan mutta jokainen kulta eri henkilölle? 83. Fanny Blankers-Koen oli ensimmäinen nainen, joka voitti yksissä olympiakisoissa neljä kultamitalia. Mutta kuka oli ensimmäinen nainen, joka keräsi yksistä kisoista neljä mitalia? Kyseessä on tuolloin 17-vuotias neito, joka uransa aikana rikkoi eri kilpailuissa yhteensä 9 maailmanennätystä. Oikeasta valtiosta saa yhden pisteen. 84. Minkä maan prinsessa toimii Kansainvälisen ratsastajainliiton puheenjohtajana? 85. FIFA:n (kansainvälisen jalkapalloliiton) perustamisen satavuotispäivän kunniaksi kansainvälinen jalkapalloliitto pyysi legendaarista Peléä valitsemaan 100 elossa olevaa jalkapallolegendaa. Brasilialainen ei onnistunut pysymään sadassa ja niin listalle pääsi 125 pelaajaa. Pelén valittuihin mahtui myös kaksi veljesparia, molemmat Euroopasta. Haluamme tietää molempien veljesparien sukunimen. Vihje: Veljeksistä toiset ovat lisäksi kaksoset!

18 86. Kuka jousiammunnan MM-edustaja vuosilta sekä MMyksilökilvan pronssimitalisti vuosilta 1934 ja 1937 toimi lajinsa kansainvälisen liiton varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana sekä sai liiton kunniapuheenjohtajan arvon? 87. Tässä kaupungissa on syntynyt useita norjalaisia urheilijakuuluisuuksia, joista mainittakoon Ole Einar Bjørndaleni, Johann Olav Kossi, Odd Martinseni, Øyvin Thoni ja Sten Stensen. Kaupungista on kotoisin neljä kertaa Norjan mestariksi kruunattu jalkapalloseura Strømsgodset IF, suunnistusseura IF Sturla ja kaupungin nimeä kantava käsipalloseura, joka kaudella pelasi myös mestariliigassa. Yhdessä talviurheilulajissa on siellä jaettu myös maailmancup-sarjan pisteitä. Mikä kaupunki? 88. Minkä urheilumuodon naisten olympiahistorian nopein kultamitaliaika on 2.59,80? 89. Tenniksen grand slam turnauksien kaksinpelit voitettiin tänä vuonna kolmen eri firman mailoilla. Roger Federer, Serena Williams ja Martin del Potro toivat amerikkalaiselle Wilsonille viisi ensimmäistä sijaa, ranskalainen Babolat varustaa mailoillaan Rafael Nadalin ja Kim Clijstersin. Minkä firman mailaa käyttää French Openin (Ranskan turneen) voittaja Svetlana Kuznetsova? Tunnetuimista huippupelaajista olivat ja ovat tämän vuonna 1950 perustetun USA firman asiakkaita vielä Andre Agassi, Novak Djoković, Andy Murray, Amelie Mauresmo ja Marat Safin. 90. a) Mikä oli nimeltään Liberecissä talvella 2009 käytyjen hiihdon pohjoismaisten lajien MM-kisojen maskotti? b) Minkä eläinlajin edustaja kyseinen maskotti oli?

19 91. Maailmassa on neljä maata, joille olympiamitaleita ovat tuoneet vain naiset. Kolme niistä ovat: Zimbabwe, Bahama ja Mosambik. Mikä on neljäs? Kyseinen maa voitti vuosina yhdestä ja samasta urheilumuodosta neljä mitalia ja koko potin keräsivät kaksi sisarusta. Ei voi kuitenkaan sanoa, että tässä maassa vain naiset urheilisivat miesten jalkapallomaajoukkue on selviytynyt MM-kisojen lopputurnaukseen ja siellä vielä jatkoon alkulohkostaan. 92. Kuka kesken aktiiviuransa kuollut jääkiekon Stanley Cup -voittaja perusti v liikkeen, jonka ympärille rakentunut donitseistaan tunnettu ketju on sittemmin kohonnut Kanadan suurimmaksi pikaruokaketjuksi? 93. Kuka on kaikkein lyhyimpänä pelaajana noussut NBA:n kauden tuloksekkaimmaksi pelaajaksi? Lempinimeä The Answer totteleva 183 cm pitkä tarkka-ampuja on heittänyt keskimäärin 27,1 pistettä per peli. Neljä kertaa kauden pistehaukkojen eturivissä ollut mies on saanut olympialaisista yhden pronssimitalin. 94. Mikä on täysimittaisessa amatöörinyrkkeilyottelussa a) erien määrä? b) yhden erän kesto? 95. Nykyään Force Indian nimellä tunnettu F1-tiimi on perustettu vuonna 1991 ja kantanut olemassaolonsa aikana myös kolmea muuta nimeä. Mitä? Kahdesta oikeasta 1 piste.

20 96. a) Montako joukkuetta samasta valtiosta on enimmillään osallistunut yksiin miesten jalkapalloilun MM-kisoihin? b) Minä vuonna? 97. Kuka on kuvassa oleva urheilija? Hän on oman maansa ensimmäinen olympiavoittaja, MM-kisoista kaksi kultaa ja yksi pronssi. 98. Mitkä ovat olleet kaksi muuta sukunimeä, joilla on yltänyt arvokisakultaan Karin Enke - nimisenä kolme olympiakultaa ja viisi MM-kultaa saavuttanut DDR:ää edustanut pikaluistelija? 99. Mikä maa? - debytoi olympiakisoissa vuonna 1928, mutta talvikisoihin ei ole tästä maasta osallistunut yhtään urheilijaa; - kesäolympialaisissa ottanut osaa yhteensä 14 urheilulajiin, muttei ole saanut vielä yhtään mitalia; - olympialaisten avajaisissa kansallislippua on kantanut kaksi kertaa judoka Laurie Pace; - jalkapallon kansallisareena on nimeltään Ta Qali, joka vetää katsojaa; - saman niminen on vesistö, jolla tänä vuonna järjestettiin soudun MM-kisat; - erään biljardipelin, 8-pallon, EM-kisoissa tämän maan joukkue sai kultaa ja parhaimpana pelaajana palkittiin Clayton Attard Kuka takavuosien tähtiurheilija on ollut naimisissa Oscar-näyttelijä Tatum O Nealin kanssa ja pop-laulaja Patti Smythin kanssa vuodesta 1997?

21 VASTAUKSED Eesti Soome maavõistlus 17. oktoober (TK) 2. a) Etelä-Koreassa kisakaupunki Pyeongchang. b) Kroatiassa kisakaupunki Osijek. (VMP) 3. Siegfried Wentz, kymmenottelija (TK) 4. Paolo Maldini, Italia minuuttia 23 ottelussa (AOA) 5. yhteisvoimistelu (TK) 6. Barbados (Ryan Brathwaiten kullan 110 metrin aidoissa) ja Eritrea (Zersenay Tadesen hopean metrillä). Ensimmäisen ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisojen mitalinsa (Javier Culsonin hopean 400 metrin aidoissa) sai myös Puerto Rico, joka ei kuitenkaan ole itsenäinen valtio vaan kuuluu USA:lle. (VMP) 7. melonta (TK) 8. Carol Heissin yhdysvaltalaisen naisten taitoluistelun voittajan olympiakisoissa 1960 ja MM-kisoissa (VMP) 9. Indian Wells Tennis Garden, maailman toiseksi suurin tennisareena, pääkentän katsomoon mahtuu istumaan katsojaa (TK) 10. Trygve Lie kotimaa Norja, YK:n ensimmäinen pääsihteeri (VMP) Fiorentina, 1999 Rooma Lazio (TK) 12. Golfin nimi nyrkkeilijästä. (VMP) 13. Reiner Klimke, saksalainen kilparatsastaja. Esteratsastuksessa kultamitalit 1968 Mexico Cityssä, 1976 Montrealissa, 1984 Los Angelesesissa ja 1988 Soulissa (TK) 14. a) Montreal 1976, b) Kingston ei Jamaikan pääkaupunki vaan kanadalainen kaupunki, purjehdukset Ontario-järvellä. (AOA) 15. talvitriathlon (vakiona 8 km juoksua, 12 km maastopyöräilyä ja 10 km maastohiihtoa) (TK) 16. Fred Lorz, USA (olympiamaratonilla hylätty ensimmäinen maaliintulija tultuaan osan matkasta autokyydillä 1904, voittaja Bostonissa 1905) sekä Gelindo Bordin, Italia (voittaja olympiamaratonilla 1988 ja Bostonissa 1990). (VMP) 17. miesten U-23 ikäluokan pariairokaksikko (TK) 18. Sonny Listonille yhdysvaltalaiselle ammattilaisten raskaan sarjan maailmanmestarille , laulun nimi Song for Sonny Liston. (VMP) 19. ZSZ Lions (Zürich) (VU) 20. Nykyaikaisen 5-ottelun Tage Bjurfeldt -nimellä myös joukkuemestari (VMP) 21. EAA (European Athletics Association) (TK) 22. Michele Alboreto, Italia hopeamitalisti 1985, menehtyi urheiluautotestissä Lausitzringin radalla Saksassa (VMP) 23. Gary Player, Etelä-Afrikka (TK) 24. Nedo Nadi, Italia floretilla yksilökultaa 1912 ja 1920 sekä joukkuekultaa 1920, kalvalla joukkuekultaa 1920, säilällä yksilö- ja joukkuekultaa (AOA) 25. Linfield (Pohjois-Irlanti, 48), Glasgow Celtic (Skotlanti, 42) (VU)

22 26. Mark Messier, Kanada yhteensä ottelua; runkosarjassa ottelua eli toiseksi eniten (Edmonton Oilers, New York Rangers ja Vancouver Canucks ), pudotuspeleissä 236 ottelua eli kolmanneksi eniten (Oilers ja Rangers ).(VMP) 27. painonnostaja Vasili Aleksejev, Neuvostoliitto (VU) 28. Klaus Dibiasi uimahypyissä kerroshyppyjen voittaja ja kakkonen 1964; muutti lapsena vanhempiensa mukana näiden kotimaahan Italiaan, jota edusti olympiakisoissa. (VMP) 29. lumilautailu (VU) 30. Liesel Westermann, Länsi-Saksa heittäen ensimmäisenä naisena kiekkoa 60 metriä sekä 200 jalkaa tuloksellaan 61,26.(VMP) 31. Marc Girardelli, Luksemburg (VU) 32. Painissa yltäen samalla vapaapainin 63 kg:n sarjassa olympiavoittajaksi 1964 sekä maailmanmestariksi 1962 ja (VMP) 33. Herbert Burt James Munro (TK) 34. a) Oslossa b) La Pazissa tunnetaan metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevana Bolivian jalkapallomaajoukkueen kotikenttänä (VMP) 35. köydenveto (VU) 36. Citroënin Philippe Bugalski, Ranska, etuvetoisella Xsaralla Korsikan rallissa (sekä Katalonian rallissa ). (VMP) 37. Paul Hildgartner, italialainen kelkkailija (TK) 38. Kolmen. (AOA) 39. Penn Relays (ensimmäistä kertaa , järjestäjä: Pennsylvanian Yliopisto) (VU) 40. Bernhard Russi, Sveitsi syöksylaskussa, jossa myös olympiakulta (VMP) m, korkeushyppy (VU) 42 a b) Hiroshi Hoketsu, Japani esteratsastuksen yksilökilvan 40:s 1964 ja kouluratsastuksen joukkuekilvan 10:s (VMP) 43. pyöräilijä Fabian Cancellara, Sveitsi (VU) 44. Damon Hill, Englanti Formula 1 -autoilun maailmanmestari 1996; kirjan nimen (suomeksi Nollasta sankariksi) taustalla se, että Hill joutui kilpailemaan MM-sarjassa numerolla 0 vuosina (VMP) 45. Korfball (VU) 46. Bulgariaa Krastana Stoeva esiolympiakisoissa jaetun voitto 5 km:llä niinikään olympiakisoista 1968 pois jääneen Klavdija Bojarskihin (NL) kanssa ja voiton yksin 10 km:llä. (VMP) 47. Riddick Bowe tyrmäsi Lennox Lewisin olympiafinaalissa 1988 Soulissa (VU) 48. Sir Bobby Charlton 49 maalilla. (AOA) 49. Jan Hoffmann, DDR:n taitoluistelija (VU) 50. Tatjana Tomašova, Venäjä 1500 metrillä 2003 ja (VMP)

23 51. japanilainen Kazuki Nakajima (Williams) (TK) 52. Idi Aminista (Ugandan presidentistä ) Idi Amin -lempinimen syynä se, että myös maila suuri, musta ja arvaamaton. (VMP) 53. Graeme Obree, Iso-Britannia. MM-kulta 4000 m henkilökohtaisessa takaa-ajossa 1993, 1995, maailmanennätys tunnin ajossa m (19939 ja m (1994). (VU) 54. a) Carlos Lopes, Portugali 1984 ja 1985, b) Mohammed Mourhit, Belgia 2001 ja 2002, kotoisin Marokosta. (VMP) 55. Boston Red Sox (vuonna 1959 joukkueeseen otettiin ensimmäinen tummaihoinen pelaaja) (VU) 56. José Raúl Capablanca, Kuuba (AOA) 57. Valeri Borzov, Neuvostoliitto (EM 1971 Helsingissä) (VU) 58. Tadahiro Nomura, Japani kolme kultaa miesten 60 kg:n sarjassa (AOA) 59. Angelica Rozeanu, Romania (TK) 60. Reebok nimi käyttöön (VMP) 61. Regla Torres Herrera (Kuuba, OV 1992, 1996, 2000) ja Karch Kiraly (USA, OV 1984, 1988 lentopallossa ja 1996 rantalentopallossa) (TK) 62. Hana Mandliková, Tšekkoslovakia mestari Australiassa 1980 ja 1987, Ranskassa 1981 sekä USA:ssa 1985; avioitunut Tšekkoslovakiasta kotoisin olleen australialaismiehen kanssa (VMP) 63. Hans-Georg Aschenbach, DDR:n mäkihyppääjä (olympiakulta 1976 Innsbruckissa) (VU) 64. Andrew Hampsten, USA (VMP) 65. Giovanni Trapattoni (Torino Juventus ja Milano Inter). Parhaillaan Irlannin maajoukkueen päävalmentaja (VU) 66. Kawasaki, jonka ainoat MM-kullat RR:n GP-sarjasta ovat 125 cm3:n luokasta vuodelta 1969 ja 250 cm3:n luokasta vuosilta Ison luokan vuosien mestaruuksista Hondalla vietiin 14, Yamahalla 12 ja Suzukilla 6. (VMP) 67. Olympiakisojen taidekilpailut. Diggelmann ja Jacoby olivat kuvataiteilijoita, Petersen kirjailija (TK) 68. a) Keilailun neljästi , b) Filippiinien. (VMP) 69. tenniksenpelaaja Jelena Dementjeva, Venäjä (VU) 70. Petr Kozak, Tšekkoslovakia pikamatkalla Mariánské Láznessa kotimaassaan (VMP) 71. Björn Waldegård, Ruotsi (viimeinen voitto Safarirallissa 1990) (TK) 72. Kinue Hitomi, Japani 800 metrin juoksun hopeamitalisti 1928, kuoli keuhkotuberkuloosiin (VMP) 73. Norjalainen maastohiihtäjä Petter Northug ja ampumahiihtäjä Emil Hegle Svendsen Strindheim IL (Trondheim) (VU) 74. Libanonia karsiutuen pujottelussa ja suurpujottelussa, kiinni jäämisen ja kahden vuoden kilpailukiellon aiheuttanut aine kokaiini. (VMP) 75. Liverpoolin Everton FC, toisella sijalla on Birminghamin Aston Villa. (TK)

24 76. Painonnoston 82,5 kg:n sarjassa 1932 ja (VMP) 77. Robert Scheidt, Brasilia (TK)) 78. Hevosvaljakkoajoista. (AOA) 79. supermoto (TK) 80. Colorado Springsissä. (VMP) Eesti Soome maavõistlus 17. oktoober Miesten koripallo (TK) 82. Vuonna 1964 kultamitalistit yhdysvaltalaiset Bob Hayes (miesten 100 metriä), Henry Carr (miesten 200 metriä), Wyomia Tyus (naisten 100 metriä) ja Edith McGuire (naisten 200 metriä). (VMP) 83. Rie Mastenbroek, hollantilainen uimari 1936 (3+1+0) (VU) 84. Jordanian prinsessa Haya. (VMP) 85. Tavalliset veljekset ovat tanskalaiset Brian ja Michael Laudrup, kaksoset hollantilaiset René ja Willy van Kerkhof. (TK) 86. Oscar Kessels, Belgia. (VMP) 87. Drammen (TK) 88. Soudun Yhdysvaltain kahdeksikon aika Naisten soutumatka olympiakisoissa on ollut 1000 metriä ja 2000 metriä vuodesta (VMP) 89. Head (TK) 90. a) Libi b) leijona (VMP) 91. Costa Rica (uimarit Silvia ja Claudia Poll). (VU) 92. Tim Horton Stanley Cup -voittaja ja 1967 (Toronto Maple Leafs), kuoli auto-onnettomuudessa ; pikaruokaketjun nimi Tim Hortons. (VMP) 93. Allen Iverson (1999, 2001, 2002, 2005). (VU) 94. a) Kolme b) kolme minuuttia. Otteluaika muuttui 4 x 2 minuutista 3 x 3 minuuttiin vuoden 2009 alussa.(vmp) 95. Jordan ( ), Midland (2006) ja Spyker (2007). (TK) 96 a) Neljä Isosta-Britanniasta sekä Englanti, Pohjois-Irlanti, Skotlanti että Wales. b) Vuonna 1958 Ruotsissa. (VMP) 97. Hassiba Boulmerka, Algeria, olympiavoittaja 1992 Barcelonassa 1500 m, maailmanmestari samalla matkalla 1991 ja 1995 (TK) 98. Busch (ensimmäisen avioliiton aikaan yleisluistelijoiden MM-kultaan 1982) sekä Kania (toisen avioliiton aikaan yleisluistelijoiden viiteen MM-kultaan ). (VMP) 99. Malta (TK) 100. John McEnroe, USA tenniksen kaksinpelimestari Wimbledonissa 1981, 1983 ja 1984 sekä USA:n avoimissa ja (VMP) VMP Vesa-Matti Peltola (Suomi) AOA Antti O. Arponen (Suomi) VU Veiko Ulp (Viro) TK Toivo Kivimets (Viro)

VASTAUKSET TEHTÄVIIN

VASTAUKSET TEHTÄVIIN TEHTÄVIIN tehtävä sivulla 13 Alla on esitelty joitakin Olympiakisojen lajiohjelmaan kuuluvia lajeja jaettuna kesä- ja talvilajeihin. Lisätietoa lajeista saat Olympiakasvatusmateriaalista sekä osoitteesta

Lisätiedot

MAAILMANLIIGA 2013 SUOMI KANADA 31.5.-1.6.2013 CALGARY, KANADA

MAAILMANLIIGA 2013 SUOMI KANADA 31.5.-1.6.2013 CALGARY, KANADA MAAILMANLIIGA 2013 SUOMI KANADA 31.5.-1.6.2013 CALGARY, KANADA Joukkue Kanadaa vastaan 31.5.-1.6.2014 (numero, nimi, ikä, pituus, maaottelumäärä, mones kausi Maailmanliigassa, seura) (Maajoukkueen sivut:

Lisätiedot

Alkukilpailun kysymykset

Alkukilpailun kysymykset Alkukilpailun kysymykset 1) Mikä on vuoden 2010 Kalevan kisojen tulosraja a) miesten keihäänheitossa b) naisten moukarinheitossa 2) Kuka on voittanut kolme henkilökohtaista olympiakultaa sileillä pikajuoksumatkoilla

Lisätiedot

Tiia-Liisa Aavisto, synt. 23.1.1995, karate EM 3. joukkueottelu naiset SM 1 ottelu naiset kevyt -60 kg SM 1. kata naiset

Tiia-Liisa Aavisto, synt. 23.1.1995, karate EM 3. joukkueottelu naiset SM 1 ottelu naiset kevyt -60 kg SM 1. kata naiset Vapaa-ajan lautakunta 46 18.12.2013 Liikuntatoimen stipendit vuodelta 2013 687/12.01.06/2013 Vapaa-ajan lautakunta 46 Valmistelija: vapaa-aikatoimenjohtaja Seppo Virta, puh. 014 2675 720 Laukaan kunta

Lisätiedot

YHDISTELMÄ LEMPÄÄLÄN KUNNAN URHEILUSTIPENDIEN JA HUOMI- ONOSOITUSTEN SAAJISTA VUODEN 2007 URHEILUSAAVUTUKSISTA

YHDISTELMÄ LEMPÄÄLÄN KUNNAN URHEILUSTIPENDIEN JA HUOMI- ONOSOITUSTEN SAAJISTA VUODEN 2007 URHEILUSAAVUTUKSISTA YHDISTELMÄ LEMPÄÄLÄN KUNNAN URHEILUSTIPENDIEN JA HUOMI- ONOSOITUSTEN SAAJISTA VUODEN 2007 URHEILUSAAVUTUKSISTA LEMPÄÄLÄN KUNNAN PARHAINA PALKITTAVAT Vuoden miesurheilija TEEMU ROININEN 600 painonnosto

Lisätiedot

HELTECH Motorsport TOIMINTA 2001-2010

HELTECH Motorsport TOIMINTA 2001-2010 HELTECH Motorsport TOIMINTA 2001-2010 HISTORIA TIETOJA TOIMINTA ALOITETTU 2001 SYKSYLLÄ VETÄJÄNÄ ALUSTA ALKAEN TAPIO PRÄTTÄLÄ LAJEINA KAIKKI MOOTTORIURHEILU LAJIT URHEILIJOITA LAJEISTA: motocross, enduro,

Lisätiedot

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 Wikipedia

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 Wikipedia Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 Wikipedia Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 olivat historian kolmannet maailmanmestaruuskilpailut ja toiset miesten MM kisat. Ne järjeste4in Tšekissä

Lisätiedot

Rehtori Juhani Manninen: Olympialiikkeen historiaa. Esitelmä Ruutiukoille 18.4.2016

Rehtori Juhani Manninen: Olympialiikkeen historiaa. Esitelmä Ruutiukoille 18.4.2016 Rehtori Juhani Manninen: Olympialiikkeen historiaa Esitelmä Ruutiukoille 18.4.2016 Olympiakisat Rio de Janeiro 2016 kesäkisat Pyeongchang 2018 talvikisat Tokio 2020 kesäkisat Peking 2022 talvikisat Kristus-patsas

Lisätiedot

b) MM-kilpailuissa ja olympiakisoissa Lauri Mononen?

b) MM-kilpailuissa ja olympiakisoissa Lauri Mononen? LÄNSI-UUSIMAAN URHEILUTIETÄJÄ 7.11.2015 ALKUKILPAILU 1) Kuka lohjalainen on työskennellyt vuonna 2015 urheilun keskusjärjestö Valon ja Suomen Olympiakomitean yhteisen liiketoimintayksikön toimitusjohtajana?

Lisätiedot

MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN

MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN KUOPION KAUPUNKI MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN Hyväksytty ohjeellisena kaupunginhallituksessa 17.10.2011 Muutokset hyväksytty kaupunginhallituksessa 23.1.2012 Yleiset säännöt:

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 3.3.3.7 Kilpailujen arvontaa vastaan tehtävä vastalause voidaan esittää suullisesti ylituomarille, jonka

Lisätiedot

Kisauutisia vuodelta Syyshallit Kupittaalla

Kisauutisia vuodelta Syyshallit Kupittaalla Kisauutisia vuodelta 2013 Syyshallit Kupittaalla Sunnuntaina 17.11. käytiin syyshallit Kupittaan hallissa. Vankkaa edusti ainoastaan Maria Vähätupa (s. 2001). Maria kisasi vanhempien sarjassa (T15 kuulassa

Lisätiedot

Weckman toiseksi motocrossin Belgian EMosakilpailussa, Haavisto ja Junnola loukkaantuivat

Weckman toiseksi motocrossin Belgian EMosakilpailussa, Haavisto ja Junnola loukkaantuivat Moottoripyöräily, motocross, EM-sarja, 5/6-osakilpailu, Lommel, su 2.7.2015. teksti ja kuvat vapaasti julkaistavissa. teksti ja kuvat: Team Manninen Bros. Honda tiedotus Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Lisätiedot

Grand Prix kilpailuma a ra ykset

Grand Prix kilpailuma a ra ykset Grand Prix kilpailuma a ra ykset 11.9.2014 Sisällys GP-sarja... 2 Lajiohjelmat... 2 GP 1 osakilpailu, 25m allas... 2 GP 2-osakilpailu, 50m allas... 3 GP 3-osakilpailu, 50m allas... 4 Aikarajat... 4 Kilpailulupamaksu...

Lisätiedot

Juoksukoulun viides osakilpailu käytiin Liedossa, jossa matkana oli 600m. Vankan Linnea Maikola T9 sai kultaa ajalla 2.08,65.

Juoksukoulun viides osakilpailu käytiin Liedossa, jossa matkana oli 600m. Vankan Linnea Maikola T9 sai kultaa ajalla 2.08,65. Kisauutisia vuodelta 2011 Juoksukoulun ja heittopörssin palkitsemistilaisuus 27.10.2011 Liedon Parmaharjulla palkittiin juoksukoulussa ja heittopörssissä menestyneitä. Palkinnot jaettiin kaikissa sarjoissa

Lisätiedot

SUOMEN URHELULIITTO ry:n HUOMIONOSOITUSSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL hallituksen kokouksissa , ja

SUOMEN URHELULIITTO ry:n HUOMIONOSOITUSSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL hallituksen kokouksissa , ja SUOMEN URHELULIITTO ry:n HUOMIONOSOITUSSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL hallituksen kokouksissa 2.10.2008, 15.12.2012 ja 20.11.2015. 1 Suomen Urheiluliiton ansiomerkki, levyke, mitali ja standaari kotimaisille ja

Lisätiedot

C00-joukkueen välierä- ja finaaliottelujen otteluohjelma ja seurannat: C00 joukkueelle tappio ensimmäisessä finaaliottelussa.

C00-joukkueen välierä- ja finaaliottelujen otteluohjelma ja seurannat: C00 joukkueelle tappio ensimmäisessä finaaliottelussa. 28.3.2015 C00 joukkueelle tappio ensimmäisessä finaaliottelussa. PK kesti maalivahti Jose Ylisalon johdolla KPK: n alkuminuuttien rynnistyksen, irtokiekot ja miehet siivottiin tehokkaasti maalin edestä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN URHEILUPALKITSEMISEN UUDISTAMINEN

HELSINGIN KAUPUNGIN URHEILUPALKITSEMISEN UUDISTAMINEN HELSINGIN KAUPUNGIN URHEILUPALKITSEMISEN UUDISTAMINEN URHEILUPALKINTOTOIMIKUNNAN ASETTAMAN TYÖRYHMÄN ESITYS 8.9.2011 A. HELSINKI-PÄIVÄN PALKITSEMISET VUODEN HELSINKILÄISURHEILIJA - palkitaan aina paras

Lisätiedot

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 Miesten SM-liiga Runkosarja a) SM-lisenssien myöntämismäärän mukaan korkeintaan kymmenen (10) joukkueen kolminkertainen sarja, jonka perusteella määräytyvät pudotuspelien

Lisätiedot

Painonnoston virallinen karsintasysteemi XXXI Olympialaiset Rio de Janeiro 2016

Painonnoston virallinen karsintasysteemi XXXI Olympialaiset Rio de Janeiro 2016 Painonnoston virallinen karsintasysteemi XXXI Olympialaiset Rio de Janeiro 2016 Käännös: K. Lundahl, SPNL valmennus- ja koulutuspäällikkö Mikäli käännöksessä ja alkuperäistekstissä on eroja, tulkinnassa

Lisätiedot

Harrastekiekon starttipalaveri HIK, HIKU ja HAP. 17.9.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 1

Harrastekiekon starttipalaveri HIK, HIKU ja HAP. 17.9.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 1 Harrastekiekon starttipalaveri HIK, HIKU ja HAP 17.9.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 1 Harraste Aamu/päiväsarja (HAP) 6 joukkueen kolminkertainen runkosarja. Runkosarjan neljä parasta joukkuetta pelaa playoff

Lisätiedot

13-vuotias huippujuniori Emil Weckman motocrossin Euroopanmestaruuteen Hollannissa

13-vuotias huippujuniori Emil Weckman motocrossin Euroopanmestaruuteen Hollannissa Moottoripyöräily, motocross, EM-sarja, 6/-osakilpailu, Assen, Hollanti, su 30.8.2015. teksti ja kuvat vapaasti julkaistavissa. teksti ja kuvat: Team Manninen Bros. Honda tiedotus Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Lisätiedot

VEIKKAUSLIIGA URHOTV NÄYTTÄÄ KAUDEN 2012 AIKANA JOPA 50 SUORAA VEIKKAUSLIIGAN OTTELUA. Veikkausliiga ottelut:

VEIKKAUSLIIGA URHOTV NÄYTTÄÄ KAUDEN 2012 AIKANA JOPA 50 SUORAA VEIKKAUSLIIGAN OTTELUA. Veikkausliiga ottelut: VEIKKAUSLIIGA Jalkapallon Veikkausliigassa on kuuma kausi menossa ja Suomen mestaruuden voi syksyllä pokata mikä joukkue tahansa. Alkukauden aikana on nähty huikeita suorituksia tulevaisuuden supertähdiltä,

Lisätiedot

SM-KILPAILUSÄÄNNÖT 13.09.2010

SM-KILPAILUSÄÄNNÖT 13.09.2010 SM-KILPAILUSÄÄNNÖT 13.09.2010 1 OSANOTTO- JA EDUSTUSOIKEUS Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun.

Lisätiedot

HUOMIONOSOITUSJÄRJESTELMÄ

HUOMIONOSOITUSJÄRJESTELMÄ HUOMIONOSOITUSJÄRJESTELMÄ Suomen Urheiluliitto ry Opetusministeriö Kunniamerkki (KM) - kunniapuheenjohtaja - kunniajäsen - arvokisamenestys Kultainen ansiomerkki ruusukkein (KAR) - liitto,- piiri- tai

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Business - Overnight Rooms & Hotels. Kuvan kuningas. Halutuimmat tv-kanavat hotellihuoneisiin

Business - Overnight Rooms & Hotels. Kuvan kuningas. Halutuimmat tv-kanavat hotellihuoneisiin Business - Overnight Rooms & Hotels Kuvan kuningas Halutuimmat tv-kanavat hotellihuoneisiin elokuvat urheilu Sherlock Holmes: A Game of Shadows MTV Total -paketissa dokumentit sarjat lifestyle uutiset

Lisätiedot

Näyte. Peruslaskutoimitukset. Perustehtävät. Alkulämmittely. A Laske a) 1 + 2 3 35 b) 7 c) 2 7 + 8 7 d) 32 + 75 + 68

Näyte. Peruslaskutoimitukset. Perustehtävät. Alkulämmittely. A Laske a) 1 + 2 3 35 b) 7 c) 2 7 + 8 7 d) 32 + 75 + 68 LUKKPIRUETTEJ Peruslaskutoimitukset Perustehtävät Laske a) 1 + 2 5 b) 7 c) 2 7 + 8 7 d) 2 + 75 + 68 Muunna sekunneiksi a) 8 min b) 4,5 min Muunna minuuteiksi. a) 120 s b) 150 s c) 1 h 1. Jalkapallo-ottelun

Lisätiedot

SU KAZAN 2013. Universiadilähetykset Eurosportilla. Lauantai 6. heinäkuuta. Sunnuntai 7. heinäkuuta

SU KAZAN 2013. Universiadilähetykset Eurosportilla. Lauantai 6. heinäkuuta. Sunnuntai 7. heinäkuuta SU KAZAN 2013 Universiadilähetykset Eurosportilla Lauantai 6. heinäkuuta 09:00 Suora Lentopallo: Miehet - Lohkovaihe: Hongkong - Valko-Venäjä 11:00 Suora Lentopallo: Miehet - Lohkovaihe: Yhdysvallat Viro

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan. OTTELUIDEN PELAAMINEN Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä. Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Maalien koko on 122 cm x 183 cm. Ottelut pelataan mustilla kiekoilla. Ottelut pelataan

Lisätiedot

Utriainen ei enää yritä Pekingiin

Utriainen ei enää yritä Pekingiin Utriainen ei enää yritä Pekingiin Olympiamaratonille valmistautuva Kirwa täydensi Ahkeran miesten kaksoisvoiton ESS 19.5.2008 Juha Hölttä Jussi Utriainen juoksi sunnuntaina Vammalassa helponoloisesti maastojuoksun

Lisätiedot

Ajo nousi MotoGP-sarjan suurtalliksi Asparin rinnalla

Ajo nousi MotoGP-sarjan suurtalliksi Asparin rinnalla Liitteenä edelleen Ajo Motorsportin molempien tiimien kuljettajien profiilit, sekä tänään Japanin GP:n osalta muutoksen kokenut MM-sarjan kilpailukalenteri. ----- Ajo nousi MotoGP-sarjan suurtalliksi Asparin

Lisätiedot

Kulttuuri- ja urheilusaavutukset, yhdistysten merkkipäivät

Kulttuuri- ja urheilusaavutukset, yhdistysten merkkipäivät 1(8) Salon kaupungin palkitsemisohje Kulttuuri- ja urheilusaavutukset, yhdistysten merkkipäivät Kh 12.1.2015 12 2(8) Salolaisten taiteilijoiden, taitelijaryhmien, yksilöurheilijoiden ja urheilujoukkueiden

Lisätiedot

Odotettu koripallon EM-kisojen lipunmyynti käynnistyy Suomessa 30.9.

Odotettu koripallon EM-kisojen lipunmyynti käynnistyy Suomessa 30.9. Odotettu koripallon EM-kisojen lipunmyynti käynnistyy Suomessa 30.9. Susijengi-fanien pitkä tiedonnälkäinen odotus on ohi. Ensi vuonna Helsingissä järjestettävien koripallon EM-kisaotteluiden pääsylippujen

Lisätiedot

Urheiluvalmennuksen ja opiskelun yhdistämistä 20 vuotta Haukilahden lukiossa Seminaari. Tulevaisuuden näkijät ja tekijät tervetuloa mukaan!

Urheiluvalmennuksen ja opiskelun yhdistämistä 20 vuotta Haukilahden lukiossa Seminaari. Tulevaisuuden näkijät ja tekijät tervetuloa mukaan! Urheiluvalmennuksen ja opiskelun yhdistämistä 20 vuotta Haukilahden lukiossa Seminaari Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan tuoreista näkemyksistä, tarinoista ja toimintatavoista urheilun ja opiskelun yhdistämisessä

Lisätiedot

Ajo taisteli visiiri huurussa MM-pisteen tuntumaan

Ajo taisteli visiiri huurussa MM-pisteen tuntumaan Press release 2011-06-12 Ajo taisteli visiiri huurussa MM-pisteen tuntumaan Niklas Ajo taisteli hienosti MM-pisteiden tuntumaan 125-kuutioisten luokan kauden kuudennessa osakilpailussa sateisessa Silverstonessa.

Lisätiedot

Suomen Saappaanheittoliitto ry. Toimintakertomus 2011

Suomen Saappaanheittoliitto ry. Toimintakertomus 2011 SUOMEN TOIMINTAKERTOMUS 2011 1(6) Suomen Saappaanheittoliitto ry Toimintakertomus 2011 Versio 1.0H Toiminnanjohtaja Eeva Isokorpi SUOMEN TOIMINTAKERTOMUS 2011 2(6) Sisällysluettelo 1 KILPAILUT... 3 1.1

Lisätiedot

Elää^^TV= >>>Olympialaiset PyeongChang Avajaiset elää live streaming>>>> 09/02/2018 elää virta

Elää^^TV= >>>Olympialaiset PyeongChang Avajaiset elää live streaming>>>> 09/02/2018 elää virta Elää^^TV= >>>Olympialaiset PyeongChang Avajaiset elää live streaming>>>> 09/02/2018 elää virta >>>> https://t.co/7ovbjji0zz >>>> https://t.co/7ovbjji0zz Etusivu Olympialaiset 2018 PyeongChang TV Areena

Lisätiedot

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA 2016 2017 Naisten SM sarja Ajalla 1.10.2016 25.2.2017 pelataan 8 joukkueen nelinkertainen sarja (28 ottelua/joukkue). Sarjassa sijalle 8 sijoittunut joukkue putoaa

Lisätiedot

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT 2009-2010 PUOLIVÄLIERÄT. VaLePa Isku-Volley

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT 2009-2010 PUOLIVÄLIERÄT. VaLePa Isku-Volley LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT 2009-2010 PUOLIVÄLIERÄT Vammalan Lentopallo Tampereen, puolivälierien ottelut 1. ottelu: 12.3. 18:30 Sastamala 2. ottelu: 14.3. 17:00 Sastamala 3. ottelu: 18.3.

Lisätiedot

Mitä Pöytäjääkiekko on? Tällä palstalla tulemme esittelemään pöytäjääkiekon harrastuksena sekä kilpailulajina. pöytäjääkiekkohistoriaan.

Mitä Pöytäjääkiekko on? Tällä palstalla tulemme esittelemään pöytäjääkiekon harrastuksena sekä kilpailulajina. pöytäjääkiekkohistoriaan. Pöytäjääkiekko uutisia osa 1/4 Tällä palstalla tulemme esittelemään pöytäjääkiekon harrastuksena sekä kilpailulajina. Kyseessä on jokaisen tuntema lautapeli. Lähes jokainen on pelannut Stigan legendaarista

Lisätiedot

Suorat lähetykset kanavittain, viikot 35-36. Viasat Sport

Suorat lähetykset kanavittain, viikot 35-36. Viasat Sport Suorat lähetykset kanavittain, viikot 35-36 Viasat Sport 3.9. klo 17.50 Koripallo, EM-kilpailut: Kreikka - Makedonia 4.9. klo 17.35 Koripallo, EM-kilpailut: Italia Ranska 10.9. klo 14.45 Mootoriurheilu,

Lisätiedot

YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT

YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT Kilpailut järjestetään toimintavuosittain. Osallistumisoikeus on liiton jäsenseurojen rekisteröimillä keilaajilla. Kilpailujen järjestämisessä noudatetaan tässä

Lisätiedot

C U R R I C U L U M V I T A E

C U R R I C U L U M V I T A E C U R R I C U L U M V I T A E HENKILÖTIEDOT Nimi: Juha Malinen Syntymäaika: heinäkuu 16, 1958 Kansallisuus: suomalainen Perhesuhteet: vaimo Eira, kaksi tytärtä Jessica (-95) ja Monica (-97) Osoite: Räihäntie

Lisätiedot

AY SPORTTIFESTARIT MERELLISESSÄ KOTKASSA 25.-26.5.2013

AY SPORTTIFESTARIT MERELLISESSÄ KOTKASSA 25.-26.5.2013 AY SPORTTIFESTARIT MERELLISESSÄ KOTKASSA Lajivalikoimassa: 25.-26.5.2013 jalkapallo, petanque, shakki, tennis, maastojuoksu, yleisurheilu, golf ja köydenvetoa Oheistapahtumia: Meriristeily, Iltatapahtuma

Lisätiedot

OLYMPIAPOLKU. Vinkit käyttäjälle

OLYMPIAPOLKU. Vinkit käyttäjälle OLYMPIAPOLKU Vinkit käyttäjälle Olympiapolun rastikortit sopivat erityisesti yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten käyttöön. Rastikortit on jaoteltu tiedollisiin ja toiminnallisiin tehtäviin. Tee oppilaille

Lisätiedot

F.C. Barcelona Fan Club Finland n:o 1426

F.C. Barcelona Fan Club Finland n:o 1426 1(11) KAUSI 2008 2009 Kausi 2008 2009 tullaan muistamaan kultaisin numeroin klubilaisten sinipurppuraisissa mielissä pitkään. Copa del Reyn ja La ligan pokaalit kuitattiin palkintokaappiin kotimaan kilpakentiltä

Lisätiedot

Näytösotteluita pelataan 29.12. lähtien ja otteluohjelma on nähtävillä kokonaisuudessaan tässä mediaoppaassa.

Näytösotteluita pelataan 29.12. lähtien ja otteluohjelma on nähtävillä kokonaisuudessaan tässä mediaoppaassa. Team Finland 2013 Mediaopas 19.12.2013 Tämä opas esittelee naisten ja U19 maajoukkueemme sekä kertoo tulevista ja menneistä MMkisoista. Kisat järjestetään ringeten synnyinkaupungissa North Bayssa, Ontariossa,

Lisätiedot

LENTOPALLON SM-LIIGA NAISET PUDOTUSPELIT 2009-2010 PUOLIVÄLIERÄT. OrPo - Somero

LENTOPALLON SM-LIIGA NAISET PUDOTUSPELIT 2009-2010 PUOLIVÄLIERÄT. OrPo - Somero LENTOPALLON SM-LIIGA NAISET PUDOTUSPELIT 2009-2010 PUOLIVÄLIERÄT - -, puolivälierien ottelut 1. ottelu: 13.3. klo 17:00, Orivesi 2. ottelu: 17.3. klo 18:30, 3. ottelu, tarvittaessa: 20.3. klo 17:00, Orivesi

Lisätiedot

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT 2009-2010 VÄLIERÄT. Sampo Isku-Volley

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT 2009-2010 VÄLIERÄT. Sampo Isku-Volley LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT 2009-2010 VÄLIERÄT Pielaveden Tampereen, välierien ottelut 1. ottelu: SU 28.3. 17:00 Pielavesi 2. ottelu: MA 29.3. 18:30 Pielavesi 3. ottelu: KE 31.3. 18:30 Tampere

Lisätiedot

MIESTEN LENTOPALLOMAAJOUKKUE

MIESTEN LENTOPALLOMAAJOUKKUE MIESTEN LENTOPALLOMAAJOUKKUE EM-KARSINNAT 2012 TRIKALA, KREIKKA Lehdistötilaisuus 3.9.2012 / Kisakallio, Lohja EM-karsinnat 2012 Kaksi karsintaturnausta: Trikalassa 6.-8.9. (Kreikka) ja Vantaalla 14.-16.9.

Lisätiedot

URHEILUTIEDON SM-KILPAILU 2015

URHEILUTIEDON SM-KILPAILU 2015 URHEILUTIEDON SM-KILPAILU 2015 KYSYMYKSET 1. Minkä vuodesta 1991 (lehden kotisivujen mukaan vuodesta 1992) ilmestyneen urheiluaiheisen lehden viimeinen numero ilmestyy näillä näkymin 26.4.2015? 2. Kenen

Lisätiedot

Suomen Olympiakomitean Huippu- urheiluyksikkö (HUY) Kesälajien kategoriat, kriteerit ja huippu- urheilun tehostamistukipäätökset 2016

Suomen Olympiakomitean Huippu- urheiluyksikkö (HUY) Kesälajien kategoriat, kriteerit ja huippu- urheilun tehostamistukipäätökset 2016 10.12.2015 Suomen Olympiakomitean Huippuurheiluyksikkö (HUY) Kesälajien kategoriat, kriteerit ja huippuurheilun tehostamistukipäätökset 2016 Yleiset lähtökohdat: Kesäolympiadilla 2013 2016 käytössä olevat

Lisätiedot

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 2000 Wikipedia

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 2000 Wikipedia Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 2000 Wikipedia Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 2000 olivat historian viidennet maailmanmestaruuskilpailut ja kolmannet miesten MM kisat. Ne pela4in Norjassa.

Lisätiedot

Joukkuelajit suurin liikuttaja?

Joukkuelajit suurin liikuttaja? Joukkuelajit suurin liikuttaja? Jari Lämsä Jukka Rautakorpi KIHU / OK HUY Tavoite Esittää perustietoja joukkuelajien kansallisesta tilanteesta: Lajien kans. + kv. Laajuus Lisenssiurheilijat Talous Menestys

Lisätiedot

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ JÄSENKIRJE LOKAKUU 2015 Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ www.facebook.com/juniorikups KuPS A- ja B-nuoret jälleen mitaleille, BANZAI! KuPS A- ja B-nuoret pelaavat ikäluokkansa kovatasoista SM-sarjaa,

Lisätiedot

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO RATING-MANUAALI VERSIO 1.0

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO RATING-MANUAALI VERSIO 1.0 SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO RATING-MANUAALI VERSIO 1.0 2 (8) Dokumentin tiedot Dokumentti: Rating-manuaali Lisätieto: Versio: versio 1.0 Tekijä: SPTL Viimeksi muokattu: 22.9.2010 Dokumentin historia Versio

Lisätiedot

Sarjatiedote 2012 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu.

Sarjatiedote 2012 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu. 1 Sarjatiedote 2012 Pelimuotona on trippeli. Trippeli-joukkueessa voi vaihtaa yhden pelaajan kesken pelin. Trippelijoukkueessa saa käyttää koko sarjan aikana korkeintaan kuutta eri pelaajaa. Kaikki joukkueessa

Lisätiedot

POHJANKORVEN RÄIME KAUSI 2005 RÄIMEEN MENESTYSPUTKI JATKUI

POHJANKORVEN RÄIME KAUSI 2005 RÄIMEEN MENESTYSPUTKI JATKUI 1 POHJANKORVEN RÄIME KAUSI 2005 RÄIMEEN MENESTYSPUTKI JATKUI 2 Räimeen kisat: 14.05 I Duppeli: 1. Markku Valve, Gunnar Wallin 2. Sirpa Korkeamäki, Kari Korkeamäki 3. Pasi Karvola, Jarmo Räty 4. Ilkka Laitinen,

Lisätiedot

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Pertti Vehviläinen SISÄLTÖ: Uudet sarjat Otteluiden kesto Voittotavat Pisteet liikkeistä Passiivisuus Muuta yleistä sääntömuutoksista I. Olympialaisten sarjat Vapaapaini:

Lisätiedot

FAM 20 vuotta - kauden avaus

FAM 20 vuotta - kauden avaus FAM 20 vuotta - kauden avaus FinnishAlpine MastersCup 2014 o Kalpalinna 18.-19.1.2014 P (FIS) + P (FIS) o Påminne 25.1.2014 P + P o Himos 1.-2.2.2014 SP + SP (SM) o Riihivuori 8.-9.2.2014 SP + SP o Tahko

Lisätiedot

Kunniagallerian uudet jäsenet no:t 21-25

Kunniagallerian uudet jäsenet no:t 21-25 Kunniagallerian uudet jäsenet no:t 21-25 no 21 Ilpo Kytösalmi no 22 Pekka Pelto,mäki no 23 Tuula Salonen no 24 Seppo Uusi-Oukari no 25 Olli Veijola Uudet jäsenet saavat kunniakirjansa Seinäjoella 19.7.

Lisätiedot

JUURILLA. Joukkue vahvoilla tamperelaisilla

JUURILLA. Joukkue vahvoilla tamperelaisilla Joukkue vahvoilla tamperelaisilla JUURILLA Vuosi 2015 on Tapparan juhlavuosi, sillä vuonna 1955 perustettu Tappara täyttää 60 vuotta. Tapparan kiekkoperinteet ulottuvat kuitenkin aina vuoteen 1932, jolloin

Lisätiedot

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 VASTANNEET LAJILIITOT KESÄLAJIT TALVILAJIT PALLOILULAJIT Ampumaurheiluliitto (Kivääri,

Lisätiedot

NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 (4.2.2015)

NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 (4.2.2015) NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 (4.2.2015) Naisten ja tyttöjen SM-4-ottelu ja telinekohtainen SM-kilpailu Naisten ja tyttöjen JunnuGym ja joukkue-sm-kilpailut NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-4-OTTELU JA TELINEKOHTAINEN

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON SARJAKIRJA

ISTUMALENTOPALLON SARJAKIRJA 1 ISTUMALENTOPALLON SARJAKIRJA 2017 2018 Istumalentopallossa pelataan kaudella 2017-18 miesten SM-sarja, naisten SM-turnaus, ykkössarja, Suomen Cup-turnaus ja veteraanien miesten M50 sekä naisten N40 sarjojen

Lisätiedot

INDOOR-HOCKEY 2017/2018 SARJAT

INDOOR-HOCKEY 2017/2018 SARJAT INDOOR-HOCKEY 2017/2018 SARJAT PELATTAVAT SARJAT 1. Miesten SM 2. Naisten SM 3. I divisioona 4. U21 SM 5. U15 SM 6. U12 Hokkiliiga 8. Ikämiesten SM Miesten SM-sarja Joukkueet valitaan sarjaan hakemusten

Lisätiedot

Jalkapallostadion. Jalkapallostadion

Jalkapallostadion. Jalkapallostadion Kai Pahlman (10) ja kuuluisa banaanipotku. Helsingin avajaisissa 12.6.1938 oli ohjelmassa voimistelunäytösten ja yleisurheilukilpailujen lisäksi jalkapallo-ottelu. Se käytiin Suomen Palloliiton ja Työväen

Lisätiedot

Iin avoimet urheilutietomestaruuskilpailut

Iin avoimet urheilutietomestaruuskilpailut KYSYMYKSET Osa I 1. Kuka on viimeisin iiläissyntyinen henkilö, joka on pelannut aikuisten Superpesiksessä? 2. Missä kaupungissa sijaitsee jo vuonna 1909 perustettu Varalan urheiluopisto? 3. kiihkeänä jalkapallon

Lisätiedot

URHEILU- TÄHTIEN SISÄPIIRISSÄ

URHEILU- TÄHTIEN SISÄPIIRISSÄ Tero Auvinen Arto Kuuluvainen URHEILU- TÄHTIEN SISÄPIIRISSÄ tarinat tunteen takana Alma Talent Helsinki 2017 Copyright 2017 Alma Talent Oy ja tekijät ISBN: 978-952-14-3338-2 ISBN: 978-952-14-3339-9 (sähkökirja)

Lisätiedot

Sarjatiedote 2013 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu.

Sarjatiedote 2013 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu. 1 Sarjatiedote 2013 Pelimuotona on trippeli. Trippeli-joukkueessa voi vaihtaa yhden pelaajan kesken pelin. Trippelijoukkueessa saa käyttää koko sarjan aikana korkeintaan kuutta eri pelaajaa. Kaikki joukkueessa

Lisätiedot

Junnolalta ja Weckmanilta vahvat näytöt motocrossin EM-sarjan testileirillä

Junnolalta ja Weckmanilta vahvat näytöt motocrossin EM-sarjan testileirillä Team Manninen Bros Honda juniorit Tatu Junnola ja Emil Weckman vakuuttivat ajollaan Honda Europen Espanjan leirillä. Tiedote ohessa. Teksti ja kuvat vapaasti julkaistavissa. teksti ja kuva: Team Manninen

Lisätiedot

Joukkuelajit suurin liikuttaja?

Joukkuelajit suurin liikuttaja? Joukkuelajit suurin liikuttaja? Jari Lämsä KIHU Tavoite Esittää perustietoja joukkuelajien kansallisesta tilanteesta: Lajien kans. + kv. Laajuus Lisenssiurheilijat Talous Menestys Tietoja kerätty 6 joukkuelajilta

Lisätiedot

C Moren kärjet, viikko 4 ( )

C Moren kärjet, viikko 4 ( ) C Moren kärjet, viikko 4 (22.-28.1.18) HUOM! Viikkotiedotteessa esitellään jatkossa tv-kanavien ohjelmien lisäksi myös suoratoistopalvelun (cmore.fi) sisältöjä. - Urheilu: Hiihtoa ja yhdistettyä Seefeldissä,

Lisätiedot

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO OPETTAJAN MM- KISAVIHKO 2013 TYTTÖJEN ALLE 18-VUOTIAIDEN JÄÄKIEKON MM-KISAT Vierumäki ja Heinola 29.12.2012-5.1.2013 Sytytä tähti Light up a Star! Sisällys TYTTÖJEN MM-KISAT... 2 OPETTAJAN MM-KISAVIHKO...

Lisätiedot

XXXVI KULTAVASKOOLI TURNAUS 28-30.6.2013 ROVANIEMI

XXXVI KULTAVASKOOLI TURNAUS 28-30.6.2013 ROVANIEMI XXXVI KULTAVASKOOLI TURNAUS 28-30.6.2013 ROVANIEMI Tervetuloa Napapiirille yöttömään yöhön Suomen vanhimpaan lentopalloturnaukseen. Yhteystiedot Turnauksen johtaja Mikko Vikström 0400-432 498 Kilpailupäällikkö

Lisätiedot

Vihreä kirja. Toimintamme, tavoitteemme, arvomme. Yleisurheilu

Vihreä kirja. Toimintamme, tavoitteemme, arvomme. Yleisurheilu Porvoon Akilles Akilles yleisurheilu Vihreä kirja Toimintamme, tavoitteemme, arvomme Yleisurheilu Vihreä kirja Kädessäsi on Vihreä kirja, Akilleen yleisurheilun Vihreä kirja. Tai kenties luet kirjaa näytöltä.

Lisätiedot

Selvitys suurtapahtumien olosuhde-edellytyksistä

Selvitys suurtapahtumien olosuhde-edellytyksistä 1 Liikuntapaikkarakentaminen osana suurtapahtumastrategiaa Selvitys suurtapahtumien olosuhde-edellytyksistä Järjestöpäivät 23.9.2008 Hämeenlinna Suunnittelija Karoliina Luoto SLU 2 Lähtökohta SLU yhdessä

Lisätiedot

Suomen Sotaveteraaniliiton kisojen säännöt 2010

Suomen Sotaveteraaniliiton kisojen säännöt 2010 Suomen Sotaveteraaniliiton kisojen säännöt 2010 Yleistä Suomen Sotaveteraaniliiton kilpailutoimintaa johtaa liiton hallitus. Kilpailujen vastuullisina järjestäjinä toimivat sotaveteraanipiirit. Liiton

Lisätiedot

Tehtäviä. Teemu Saarinen: Pallosankari Unski

Tehtäviä. Teemu Saarinen: Pallosankari Unski Teemu Saarinen: Pallosankari Unski JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi 2012

Lisätiedot

Sarjatiedote 2014 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu.

Sarjatiedote 2014 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu. 1 Sarjatiedote 2014 Pelimuotona on trippeli. Trippeli-joukkueessa voi vaihtaa yhden pelaajan kesken pelin. Trippelijoukkueessa saa käyttää koko sarjan aikana korkeintaan kuutta eri pelaajaa. Kaikki joukkueessa

Lisätiedot

Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan.

Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan. TERVETULOA! Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan. 31. -turnaus 31.3.- 12.4.2014 Pelipaikka on Laajasalon Palloiluhalli, Sarvastonkaari 23, 00840 Helsinki, puh. 6987654.

Lisätiedot

Suomen Urheilumuseo. Selkokielinen opas museon näyttelyyn

Suomen Urheilumuseo. Selkokielinen opas museon näyttelyyn Suomen Urheilumuseo Selkokielinen opas museon näyttelyyn Suomen Urheilumuseo Suomen Urheilumuseo on erikoismuseo, jossa voi tutustua suomalaiseen urheiluun. Museon tehtävä on tutkia ja esitellä kilpaurheilua,

Lisätiedot

Naisten kilpailujärjestelmä 2014-2016. Ehdotetaan naisten amerikkalaisen jalkapallon sarjat pelattavaksi vuosina 2014-2016 seuraavasti:

Naisten kilpailujärjestelmä 2014-2016. Ehdotetaan naisten amerikkalaisen jalkapallon sarjat pelattavaksi vuosina 2014-2016 seuraavasti: Naisten kilpailujärjestelmä 2014-2016 1. Ehdotus Ehdotetaan naisten amerikkalaisen jalkapallon sarjat pelattavaksi vuosina 2014-2016 seuraavasti: Kolme sarjatasoa 1) SM-sarja 2) 1-Divisioona 3) 2-Divisioona

Lisätiedot

Suomen ottelut arvokisoissa

Suomen ottelut arvokisoissa Suomen ottelut arvokisoissa Miesten MM-kilpailut 1952 NEUVOSTOLIITTO - 11. Alkulohko A 17.08.52 Puola 0-3 Moskova 19.08.52 Bulgaria 0-3 Moskova 20.08.52 Unkari 0-3 Moskova Sijat 7.-11. 23.08.52 Libanon

Lisätiedot

Kuva 1. Heittosektori. Sivu 1/7

Kuva 1. Heittosektori. Sivu 1/7 Kansainvälisen Saappaanheittoliiton, IBTA:n, hyväksymät Saappaanheiton kilpailusäännöt 2013 (Liitteenä 1 Suomen Saappaanheittoliiton lisäykset kilpailusääntöihin) 1. Heittoväline Naisten sarjassa virallinen

Lisätiedot

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA 2017 2018 Liiton alaisten ringettesarjojen kilpailutoiminnan kuvaus kaudella 2017-2018. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin tarvittaessa. Naisten

Lisätiedot

Team Manninen Bros. Honda valmistautui Tsekin EM-osakilpailuun motocrossin maailmanmestari Pekka Vehkosen johdolla

Team Manninen Bros. Honda valmistautui Tsekin EM-osakilpailuun motocrossin maailmanmestari Pekka Vehkosen johdolla Team Manninen Bros. Honda valmistautui Tsekin EM-osakilpailuun motocrossin maailmanmestari Pekka Vehkosen johdolla. Oheisesta linkistä voi katsoa Tatu Junnolan GoPro videon Siuntion radalta. http://youtu.be/u6le3o9xszm

Lisätiedot

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972 KÄSIPALLO Olympialaji vuodesta 1972 Tiesitkö, että Käsipallo on maailman 3. suurin sisäpallopeli (koris, lentis, käsis) Maailmassa on 20 miljoonaa käsipalloilijaa lähes 200 maassa Käsipalloa luonnehditaan

Lisätiedot

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

Niklas Ajolle MM-uran paras sijoitus kauden päätöskisassa

Niklas Ajolle MM-uran paras sijoitus kauden päätöskisassa Press release 2011-11-06 Niklas Ajolle MM-uran paras sijoitus kauden päätöskisassa Niklas Ajo, 17, ajoi komeasti MM-uransa toistaiseksi parhaan sijoituksen leikkaamalla 125-kuutioisten luokan kauden ja

Lisätiedot

Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailut 10.-17.7.2016 Vantaa Ilmoittautumislomake

Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailut 10.-17.7.2016 Vantaa Ilmoittautumislomake Henkilötiedot Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien E-kilpailut Sukunimi: Etunimi: ies ainen Syntymäaika: / / (pp/kk/vv) Pyörätuolin käyttäjä: Kyllä Ei Tarvitsen apua liikkumiseen: Kyllä Ei Ruoka-aineallergiat/ruokavalio:

Lisätiedot

Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun.

Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun. 1 OSANOTTO- JA EDUSTUSOIKEUS Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun. Keilaaja voi edustaa vain yhtä

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS Yleistä. Seuran hallinto. Seuran kokoukset. Viestintä. Harjoittelu

VUOSIKERTOMUS Yleistä. Seuran hallinto. Seuran kokoukset. Viestintä. Harjoittelu 1 VUOSIKERTOMUS 2015-2016 Yleistä Kausi 2015-2016 oli seuran 25. toimikausi. City Bowlers osallistui sekä HBL:n alaisiin kilpailusarjoihin että valtakunnansarjoihin ja ystävyysotteluita pelattiin useita.

Lisätiedot

MEDIA GUIDE. Road to Rio 2016

MEDIA GUIDE. Road to Rio 2016 MEDIA GUIDE Road to Rio 2016 Päivitetty 29.5.2016 Beach volley Team Finland 1. Riikka Lehtonen s. 24.7.1979, Kangasala pituus 183 cm SM-mitalit: 8+2+1 vuoden naispelaaja 2000 Lentopallosaavutukset tästä

Lisätiedot

ENERGIALIIGA TIISTAI kellonaika kenttä sarja

ENERGIALIIGA TIISTAI kellonaika kenttä sarja ENERGIALIIGA TIISTAI 9.8.2016 17:30 Belgia v Saksa 1 C 17:30 Portugali v Italia 2 C 17:30 Hollanti v Ranska 3 C 17:30 Ruotsi v Irlanti 4 C 17:30 Sveitsi v Espanja 5 C 17:30 Englanti v Kroatia 6 C 18:00

Lisätiedot

CURLINGIN MIESTEN SM-SARJAN SÄÄNNÖT KAUDELLA 2007-2008

CURLINGIN MIESTEN SM-SARJAN SÄÄNNÖT KAUDELLA 2007-2008 CURLINGIN MIESTEN SM-SARJAN SÄÄNNÖT KAUDELLA 2007-2008 Pelijärjestelmä Sarja pelataan siten, että mestaruussarjassa pelaa kahdeksan (8) joukkuetta, I-divisioonassa kahdeksan (8) joukkuetta ja loput kymmenen

Lisätiedot

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ LYHYESTI VIISIPALLOSTA Viisipallo muistuttaa pohjimmiltaan paljon polttopalloa: Siinä on sisäjoukkue ja ulkojoukkue. Sisäjoukkue lyö pallon

Lisätiedot

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO RATING-MANUAALI VERSIO 3.0 MUUTOKSET KAUDELLE 2014-15

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO RATING-MANUAALI VERSIO 3.0 MUUTOKSET KAUDELLE 2014-15 SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO RATING-MANUAALI VERSIO 3.0 MUUTOKSET KAUDELLE 2014-15 2 (8) Dokumentin tiedot Dokumentti: Rating-manuaali Lisätieto: Versio: versio 3.0 Tekijä: SPTL Viimeksi muokattu: 28.7.2014

Lisätiedot