4. Yritys viestii. Äidinkieli. Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus. Tässä jaksossa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4. Yritys viestii. Äidinkieli. Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus. Tässä jaksossa"

Transkriptio

1 4. Yritys viestii Äidinkieli Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Työnhaku, työpaikkahakemus, CV n Yritys viestii Nimi, liikemerkki, slogan Brändi, maine, imago Mainonta Tiedottaminen, tiedote

2 Osio 4/1 Äidinkieli 4. Yritys viestii Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Työhakemus kannattaa laatia huolella Töihin Delfiiniin Etsimme Kesä-Reiskaa tai Kesä-Ainoa Ahkera toimistoassistenttimme opiskelee kesä-heinäkuussa ja tekee töitä vain osaaikaisesti. Tarvitsemme hänelle nyt kuudeksi viikoksi riuskan apulaisen, joka ottaa huolekseen osan tehtävistä, esimerkiksi polkupyörälähetin töitä, valokuvien käsittelyä, arkistointia ja monenmoista muuta tiimiläistemme työtä helpottavaa hommaa. Työaika on 6 tuntia päivässä. Voit olla hakemamme henkilö, jos - olet täyttänyt 16 vuotta - pidät asiakaspalvelusta - olet ahkera, iloinen ja vastuuntuntoinen - teet sen minkä lupaat Kerro itsestäsi ja osaamisestasi vapaamuotoisessa hakemuksessa, jonka lähetät meille sähköpostitse. Lisätietoja tehtävästä antaa: toimistoassistentti Kikka Nieminen, p Hakemukset mennessä sähköpostitse Työpaikka on ihmiselle iso juttu. Työstä maksettava palkka on tietenkin tärkeä asia, mutta työpaikka antaa myös paljon muuta, esimerkiksi arvokasta työkokemusta, uusia tietoja ja taitoja sekä usein myös uusia ystäviä. Työpaikassa pääsee näkemään ja kokemaan paljon sellaista, jota muuten ei koskaan kokisi. Jopa se, että työt eivät suju tai ovat tylsääkin tylsempiä, opettaa oikeaa asennetta, esimerkiksi sitä, että rutiinitkin voi tehdä hyvin ja huolellisesti. Uuden työntekijän palkkaaminen on yritykselle aina tärkeä asia. Mitä pienempi yritys on, sitä tärkeämpi on yhden ihmisen työpanos. Jokainen työntekijä vaikuttaa omalla asenteellaan ja esiintymisellään myös työtiimin tai jopa koko työyhteisön ilmapiiriin. Sekä työnantaja että työntekijä toivovat, että rekrytointi eli uuden työntekijän valinta onnistuisi hyvin. Sen varmistamiseksi molempien pitää valmistautua hyvin. Avoinna oleviin työpaikkoihin on usein paljon hakijoita. Tärkeää on, että oma hakemuksesi erottuu myönteisellä tavalla muista. Mieti siis tarkasti, miten voisit erottua muista: mitä sellaista sinulla on, mikä tekee sinusta parhaan mahdollisen hakijan? Se jokin voi olla osaamisesi, harrastuksesi tai oikea asenteesi työhön. Aina kuitenkaan ei voi onnistua, älä masennu, jos jäät valitsematta. Yhteen paikkaan voi olla monta samanveroista hakijaa ja vain yksi voidaan valita. Seuraavalla kerralla se oikea voit olla sinä.

3 Osio 4/2 Kesätyöpaikka tarjolla Oppilaan sivu Omalla paikkakunnallasi voi olla tarjolla kesätyöpaikkoja nuorille: leirintäalueen puistoalueiden ja pihojen nurmikonhoitoa ja haravointia hyllyttäjän ja ostoskärryjen kerääjän tehtävä isossa marketissa huoltomiehen apulainen golfkeskuksessa lastenhoitajan paikka perheessä vanhusten ulkoiluavustaja vanhainkodissa eläintenhoitajan apulainen kotieläinpuistossa Kaikissa työpaikoissa työaika on 6 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Työnhakijoita on pyydetty lähettämään vapaamuotoinen hakemus sähköpostitse. TEHTÄVÄ: Kirjoita itsestäsi lyhyt hakemus johonkin näistä avoimista työpaikoista. Voit kirjoittaa hakemuksesi myös mainostoimisto Delfiiniin. Vinkkejä hakemuksen tekemiseen: Miksi haluat kyseisen työpaikan? Mitä osaat? Mistä osaamisestasi arvelet olevan hyötyä tässä tehtävässä? Miten kuvailet itseäsi työntekijänä? Kirjoita hakemuksesi kirjeen muotoon. Kirjoita asiallisesti mutta elävästi. Mieti jokin sellainen asia, josta haluat työnantajan muistavan sinut millä haluat erottua? Liitä mukaan nimesi ja yhteystietosi eli osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

4 Osio 4/3 Töihin käsiksi Olet hakemassa koulun jälkeen työpaikkaa. Löydät kiinnostavan ilmoituksen, jolla messujärjestäjä hakee messuesittelijöitä ja messujen teknisiä avustajia. Hakijoilta edellytetään asiakaspalvelutaitoa ja reipasta otetta työhön. Työnantaja kouluttaa tehtävään. Laadi hakemus, jolla esittelet itsesi ja osaamisesi. Hakemukseen sisältyvät tiedot voivat olla esimerkiksi tässä järjestyksessä: Etunimi ja sukunimi Yhteystietosi eli osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite HAKEMUS päivämäärä Vastaanottajan yritys ja hakuilmoituksessa mainittu yhteyshenkilö sekä yrityksen osoite Viittaus työpaikkailmoitukseen, esim. Helsingin Sanomat , tai viittaus keskusteluun, jonka olet käynyt yrityksen edustajan kanssa. Mainitse päivämäärä ja henkilön nimi: esim. Puhelinkeskustelu / Jaakko Virtanen Tehtävänimike työpaikkailmoituksesta: messuesittelijä / tekninen avustaja Lue ilmoitus tarkaan ja vastaa ilmoituksen kysymyksiin ja vaatimuksiin. Kirjoita lyhyesti ja kiinnostavasti. Miksi haet tätä paikkaa? Miksi juuri sinä olisit paras hakija tehtävään? Mitkä ovat tärkeimmät vahvuutesi tätä paikkaa ajatellen? Markkinoi itsesi kiinnostusta herättävästi mutta asiallisesti. Hyvä ilmaisu on aina etu. Kerro koulutuksestasi ja miksi siitä on etua juuri tähän tehtävään. Kerro itsestäsi, minkälainen työntekijä olisit? Minkälainen olet ihmisenä? Mitä arvostat? Mitkä olisivat parhaat puolesi tässä tehtävässä? Kerro myös, että voit tulla esittäytymään henkilökohtaisesti. Jos työpaikkailmoituksessa pyydetään palkkatoivetta, kerro sekin. Ystävällisesti / Parhain terveisin terveisin / Kunnioittaen (sen mukaan, mikä tuntuu sinulle sopivalta) (allekirjoituksesi) Nimen alle nimenselvennys (etunimi ja sukunimi) LIITE Ansioluettelo / CV / Curriculum vitae

5 Osio 4/4 Näin laadit CV:n eli ansioluettelosi Tallenna se tietokoneelle ja päivitä sitä aina, kun saat siihen sopivaa uutta kerrottavaa. CV, Curriculum vitae elämänkerta, suomessa ansioluettelo Luettelo hakijan koulutuksesta, osaamisesta, työkokemuksesta ja muista ansioista. Myös kuvaus hakijan vahvuuksista, tavoitteista ja harrastuksista sopii mukaan. Laadi oma ansioluettelosi. Täytä ne kohdat, joihin sinulla on kirjoitettavaa. HENKILÖTIEDOT: Nimi Osoite Puhelinnumero Sähköpostiosoite Syntynyt Oppilaan tehtävä KOULUTUS: (Uusimmasta vanhimpaan) Oppilaitos, linja, opiskeluaika/valmistumisvuosi, suoritetun tutkinnon nimi TYÖKOKEMUS: (Uusimmasta vanhimpaan / Oman koulutusalan työkokemus ensin) KIELITAITO: (Asteikolla kiitettävä, hyvä, tyydyttävä, alkeet) Esim. englanti suullinen: hyvä, kirjallinen: kiitettävä ATK-TAIDOT: Ohjelmistot, käyttöjärjestelmät, mahdolliset ohjelmointikielet jne. Luonnehdi myös osaamisesi tasoa. ASEPALVELUS/SIVIILIPALVELUS: Koska, missä, aselaji, sotilasarvo AJOKORTTI: HARRASTUKSET ja ERITYISTAIDOT: SUOSITTELIJAT: Nimi, titteli, yhteystiedot ja miten ko. henkilö sinuun liittyy Ansioluetteloon voi liittää myös erilaisia lisätietoja omista vahvuuksista, tavoitteista työssä ja työskentelytavoista.

6 Osio 4/5 Työpaikkahaastattelusta voittajana Sinut on poimittu hakijoiden joukosta työpaikkahaastatteluun. Valmistaudu haastatteluun! Tutustu ennakolta yritykseen, johon olet hakemassa. Yrityksen nettisivut ovat hyvä tietolähde. Mieti, mitä haluat kysyä yrityksestä tai työpaikasta, jos sinulle tarjotaan tilaisuutta esittää kysymyksiä. Mieti, mitä kerrot osaamisestasi ja vahvuuksistasi. Mieti, mikä sinua kiinnostaa työssä ja siinä yrityksessä, johon haet töihin. Jos sinulla on työtodistuksia, ota ne mukaan haastatteluun. Saavu haastatteluun ajoissa. Pukeudu asiallisesti. Tervehdi iloisesti ja kerro nimesi reippaasti. Vastaa kysymyksiin selkeästi. Ole aktiivinen. Kysy lopuksi, milloin voit tiedustella valinnasta. Näitä kysytään yleensä työhaastattelussa, valmistaudu vastaamaan: Usein aluksi kysytään lämmittelykysymyksiä kuten, mitä tiedät yrityksestä jo ennakolta. Jos et ole jo työnhakuvaiheessa tutustunut yrityksen www-sivuihin, kannattaa se tehdä viimeistään ennen työhaastattelua. Yrityksen kotisivuilta saa hyvän kuvan yrityksen toiminnasta. Voit myös esittää jonkin kysymyksen yrityksestä haastattelijalle. Näitä kysytään melko varmasti kesätyöpaikkahaastattelussa: 1. Missä oppiaineissa olet hyvä, mistä olet innostunut? 2. Onko sinulla aikaisempaa työkokemusta? Mikä työpaikoissa on ollut kiinnostavaa ja mistä olet pitänyt? Mistä sait kiitosta? Missä tunsit onnistuvasi, missä oli parantamisen varaa? 3. Mitä aiot tehdä koulun jälkeen? Oletko päättänyt, mitä haluat opiskella? 4. Minkälaista työtä haluat tehdä? 5. Mitä harrastat? 6. Miksi haluat juuri tämän kesätyöpaikan? 7. Minkälainen työtoveri olisit muille työntekijöille? 8. Mitä haluat kertoa itsestäsi? 9. Mitä haluat tietää tästä työstä ja yrityksestämme?

7 Osio 4/6 Voit kirjoittaa näistä asioista itsellesi muistilistan, niin vastaukset tulevat helpommin ja muistat mainita kaiken. Oppilaan tehtävä Mitä vahvuuksia ja erityisosaamista sinulla on? Mitä arvostat työssä? Mitä odotat työltäsi? Minkälainen työtoveri olisit muille? Minkälainen kesätyöpaikka sinua kiinnostaa?

8 Osio 4/7 Äidinkieli 4. Yritys viestii Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Mikä nimeksi rakkaalle lapselle? Pekan Putki Oy, Putki-Pekka Oy, PP-Putki Oy nimi kertoo kyllä mitä yritys mahdollisesti tekee, mutta onko se paras mahdollinen? Ehkäpä, etenkin jos Pekka pyörittää firmaansa omalla kotikylällään. Pekka Nurminen on perustamassa osakeyhtiötä toimittuaan yli viisi vuotta toiminimellä Pekan Putki. Työntekijöitä firmassa on jo viisi, urakoita tulee jo naapuripitäjästäkin. Nyt Pekka pähkäilee, lisäisikö hän yrityksensä nykyiseen nimeen vain osakeyhtiötä osoittavan Oy:n vai vaihtaisiko nimen uuteen. Mitä mieltä olet, kannattaako Pekan keksiä firmalleen uusi nimi? Mikä vanhassa nimessä on hyvää, mikä huonoa? Mitä muuta hän voisi ottaa mielestäsi huomioon? Yrityksen nimen valinnalle kannattaa uhrata aikaa, sillä hyvä nimi kertoo yrityksestä ja luo mielikuvaa. Se auttaa myös erottumaan. Nimi viestii siitä, minkälainen yritys on ja mitä se asiakkaalle tarjoaa. Yrityksen nimi voi kertoa myös siitä, millä alueella yritys toimii. Nimi tekee yritystä tunnetuksi, antaa sille ilmettä, luo mielikuvia. Nimi kertoo yrityksestä, sen tuotteista ja palveluista. Nimi on markkinoinnin apu. Nimen valintaan vaikuttavat esimerkiksi: Mitä tuotteita tai palveluja yritys myy Mitä asiakas yritykseltä odottaa ja mitä hän saa. Onko yrityksen tarkoitus myydä laadukkaita tuotteita, joista asiakas suostuu maksamaan hyvän hinnan, vai onko yritys halpojen tuotteiden valmistaja? Nimen valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että nimi on riittävän yksilöllinen, ei pelkkää palvelun kuvausta tai yleisiä sanoja nimi erottuu muista rekisteröidyistä yritysten nimistä ja tavaramerkeistä nimen kirjoitusasu on selkeä, oikeinkirjoitusohjeet kannattaa ottaa huomioon (Älä kirjoita koko nimeä isoilla kirjaimilla tai vastoin sääntöjä: KONEPUOTI OY, KonePuoti Oy) Rekisteröityjen yritysten nimet ovat selattavissa internetissä osoitteessa

9 Osio 4/8 Kannattaa myös tarkistaa, mitä nimi tarkoittaa muissa kuin suomen kielessä. Erityisen tärkeää tarkistus on silloin, kun yritys suuntaa kansainvälisille markkinoille. Yrittäjän oman nimen käyttöä yrityksen nimessä kannattaa harkita. Se varmistaa kyllä erottumisen, mutta voi olla myöhemmin rasite. Yrityksen nimestä on selvittävä yrityksen yhtiömuoto: avoin yhtiö (ei saa käyttää lyhennettä Ay!) kommandiittiyhtiö: Ky yksityinen osakeyhtiö: Oy julkinen osakeyhtiö: Oyj osuuskunta Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi liittää nimeen sanan toiminimi tai lyhenteet tmi tai t:mi. Nimi on vahva viesti Ideoita yrityksen nimeen haetaan hyvin erilaisista lähteistä, vaikkapa omasta liikeideasta ja omalta toimialalta, työkaluista, latinan ja muiden kielien sanakirjoista, Kalevalasta, tähtitieteestä, maantieteestä tai antiikin mytologiasta. Joskus nimi löytyy yhdistelemällä esimerkiksi yrittäjän nimessä esiintyviä kirjaimia uudella tavalla. Nimeä ideoidessa voi ottaa huomioon myös nimen mahdollisuudet markkinoinnissa. Kuten: Tuleeko nimestä heti ideoita myös liikemerkkiin eli logoon? Miten nimi taipuu internetdomainiksi? - fi-päätteiset domainit löytyvät osoitteesta: domain.ficora.fi (Viestintävirasto) - com-loppuiset domainit: Mieti myös: Minkälaisia mielikuvia haluat nimestä syntyvän? Nimeä kannattaa maistella, sopiiko se suuhun ja tuntuuko se omalta, onko sitä helppo käyttää puhelimessa tai yritysesittelyssä? Vaikeasti lausuttavat ja kirjoitettavat nimet kannattaa hylätä heti. Jos nimi on persoonallinen, helppo lukea ja ääntää, sujuva kirjoittaa sekä yrityksen toimintaan muutenkin sopiva, on se varmasti myös markkinoinnin kannalta hyvä valinta. Mieti jo ideointivaiheessa, mikä voisi olla yrityksen nimen tarina. Joskus nimi syntyykin yrityksen tai yrittäjän tarinasta ja siihen liittyvistä esineistä tai ilmiöistä. Valitse omalta paikkakunnaltasi kolme yritystä ja tutki yritysten nettisivuilta, löytyykö sieltä tietoa yrityksen nimien synnystä. Arvioi parisi kanssa, minkälaisia mielikuvia näiden yritysten nimet herättävät.

10 Osio 4/9 Nimitalkoot pystyyn työskentely pareittain Valitse yritys, jolle keksit nimen. Avuksi voit ottaa sanakirjat lehdet internetin. Valitse näistä: 1. Kahvila omalla paikkakunnallasi. Yrittäjät ovat noin kolmikymppisiä naisia, joilla molemmilla on baristan koulutus. Kahvilassa on 30 asiakaspaikkaa, tarjolla lukuisia erikoiskahveja ja maustettuja teelaatuja, erikoisuutena kotitekoinen jäätelö. Kahvilassa on myös internetnurkkaus ja erilaisia tapahtumia taidenäyttelyistä neuletapaamisiin. Yritysmuoto kommandiittiyhtiö. 2. Kolmen teekkarin perustama peliyritys, joka suunnittelee alihankintana pelejä isolle intialaisamerikkalaiselle viihdealan konsernille. Yritysmuoto avoin yhtiö. 3. Puusepänliike, jonka erikoisalaa ovat mittatilaushuonekalut. Yrittäjä, joka on koulutukseltaan artesaani, suunnittelee ja valmistaa tuotteet itse. Tekee myös erilaisia pienoismalleja purjelaivoista nukkekodin kalusteisiin. Tuotteet myydään lahjatavaraketjun kautta. Yritysmuoto on toiminimi. 4. Elämysmatkailuyritys, joka järjestää eräretkiä ympäri vuoden, mm. kanoottivaelluksia, moottorikelkkasafareita, kiipeilyretkiä ja kalamatkoja. Yritys toimii Etelä-Suomessa. Yrittäjänä on luonto-opas, joka on toiminut aiemmin ammattikalastajana. Yritysmuoto on kommandiittiyhtiö. 5. Kuntosali, joka suuntaa palvelunsa erityisesti nuorille. Kuntosali toimii omalla paikkakunnallasi. Kuntosalin yrittäjänä on alle 30-vuotias liikuntatieteiden maisteri. Kuntosali on osakeyhtiö. 6. Ravintola, jonka liikeideana on tarjota lounasruokaa, erityisesti salaatteja ja keittoja. Asiakkaikseen ravintola tavoittelee erityisesti ympäristössä toimivien toimistojen työntekijöitä. Ravintola on avoin yhtiö. 7. Lelukauppa, joka myy kaikkea mahdollista pehmoleluista prinsessanukkeihin, avaruusolioista itämaisiin taistelu-ukkoihin. Lelukauppa on osakeyhtiö. 8. Käsityöalan yritys, joka myy vanhoista vaatteista tuunattuja asuja tytöille ja naisille verkkokaupan kautta. Yrittäjä toimii toiminimellä (Tmi). Osa 1 Listatkaa nimiehdotuksia ensin kritisoimatta niitä. Valitkaa viisi parasta ehdotusta. Kirjoittakaa, mitä mielikuvia nimet herättävät. Valitkaa yritykselle mielestänne paras nimi. Kirjoittakaa pelkkä nimi paperilapulle. Osa 2 Tutki netistä osoitteessa onko keksimänne nimi jo käytössä toisella yrityksellä? Osa 3 Vaihtakaa naapuriryhmän kanssa lappuja. Kuvitelkaa itsenne yrityksen asiakkaaksi ja kertokaa, mitä asiakkaana ajattelette nimestä, mitä mielikuvia se herättää, vetoaako se oikealla tavalla?

11 Osio 4/10 Äidinkieli Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus 4. Yritys viestii Liikemerkki, logo Yrityksen visuaalinen tunnus, logo, voi rakentua yrityksen nimestä, joka esitetään visuaalisesti tai se voidaan suunnitella graafisista symbolimerkeistä. Sekä kirjaimia että symboleja voidaan käyttää rinnakkain. Paitsi graafinen muoto myös väri on oleellinen osa logon visuaalista ilmettä. Logo Logo on yrityksen tai yhteisön tunnus. Mainitse esimerkkejä yritysten logoista, jotka on muotoilu yrityksen nimestä pelkkinä kirjaimina yritysten logoista, joissa on mukana jokin graafinen symboli. Keskustele parisi kanssa: Millainen on mielestäsi hyvä logo? Mainitkaa esimerkkejä. Missä kaikissa paikoissa näet logoja? Missä niitä käytetään? Miksi niitä käytetään?

12 Osio 4/11 Logoon liitetään usein myös slogan eli iskulause, jota käytetään laajasti yrityksen viestinnässä ja mainonnassa. Slogan voi kertoa yrityksen toimintatavasta ja asiakkaille annetusta lupauksesta. Se voi tiivistää mainossanoman tai sen tarkoitus on herättää huomiota. Iskulause voi olla hyvinkin vakiintunut ja yhtä tunnettu kuin yrityksen liikemerkki. Mainitse esimerkkejä: yritysten sloganeista puolueiden vaaleissa käyttämistä sloganeista kuntien sloganeista Onko kotikunnallasi oma slogan? Etsi vastauksia netistä. Keksi parisi kanssa omalle luokallesi slogan eli iskulause, joka tiivistää luokasta tärkeimmän sanoman, jonka haluatte välittää eli kertoo jotain tärkeää luokasta ja sillä olevista ihmisistä herättää myönteistä huomiota on helppo käyttää. Minkälainen logo omalla luokallanne voisi olla? graafinen symboli väri muoto

13 Osio 4/12 Äidinkieli 4. Yritys viestii Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Brändi Mikä on brändi? Tavaramerkki, tuotemerkki, merkkituote, mielikuva tuotteesta tai ihmisestä. Voiko kunnalla tai kaupungilla olla brändi, entä koululla? Brändi on nimi, joka tunnetaan. Tuote valmistetaan, mutta siihen liittyvä brändi syntyy ihmisten mielissä. Brändin muotoutumiseen voidaan vaikuttaa viestinnällä, esimerkiksi luomalla brändille visuaalinen ilme ja kertomalla tuotteen ja yrityksen tarinaa. Brändiin vaikuttaa myös yrityksen maine, joka syntyy yrityksen tekojen ja toiminnan tuloksena. Brändi on vahva vaikuttaja. Asiakas ei osta vain tuotetta vaan brändin, jota tuote edustaa. Kilpailija pystyy ehkä kopioimaan tuotteen ja tarjoamaan asiakkaille teknisesti jopa vastaavan tavaran, mutta brändiä ei voi kopioida. Vahva brändi kasvattaa tuotteen ja yrityksen arvoa. Englannissa brand, suomessa brändi tai brandi Sana merkitsi alunperin polttomerkkiä, joka tehtiin karjalle. Suomen kielessä brändin synonyymeinä on käytetty sanoja tuotemerkki, tavaramerkki ja merkkituote. Brändillä on identiteetti, johon vaikuttavat muun muassa arvot, osaaminen ja toimintatapa. Brändin voi tunnistaa sen visuaalisesta identiteetistä, esimerkiksi väreistä, tunnuksesta (logo), graafisista symboleista. Brändin identiteetistä voi kertoa myös esimerkiksi musiikki. Brändillä on imago eli mielikuva, joka brändistä syntyy ihmisten mielissä. Mielikuviin voidaan vaikuttaa viestinnällä. Brändi luo yhteyden asiakkaaseen/kuluttajaan ja täyttää ihmisen - rationaalisia eli järkiperäisiä tarpeita - emotionaalisia eli tunnepohjaisia tarpeita. Brändi on nimi, joka tunnetaan. Brändi voi olla tuote tai palvelu, yritys, yhteisö tai henkilö. Brändi antaa lupauksen siitä, minkälainen esimerkiksi tuote tai palvelu on. Brändi auttaa erottumaan massasta.

14 Osio 4/13 Mitä erilaisia brändejä tiedät ja mitä ominaisuuksia ja mielikuvia niihin liittyy? Erilaisia tuotteita ja palveluita, eri toimialoja, organisaatioita, henkilöitä jne. Minkälaisia brändejä on omalla kotipaikkakunnallasi toimivilla yrityksillä? Mitä lupauksia ne antavat asiakkailleen? Brändi Ominaisuudet Mielikuvat Minkälaisia tarinoita erilaisiin brändeihin liittyy? Mieti miksi brändejä tarvitaan vai tarvitaanko? tuotteiden brändit palvelujen brändit kaupunkien ja kuntien brändit henkilöiden brändit (viihde, kulttuuri, urheilu, politiikka) Mitä hyötyjä ja haittoja kuluttajalle on tuotteiden brändeistä?

15 Osio 4/14 Brändää itsesi Työpaikkaa hakiessaan jokainen joutuu miettimään, miten esittelee itsensä niin, että hakemuksen vastaanottaja saa totuudenmukaisen mutta myönteisen kuvan työnhakijasta, hänen persoonastaan, osaamisestaan ja toimintatavastaan. Pop-tähti voi brändätä itsensä tietynlaiseksi tuotteeksi, joka muistuttaa ehkä vain hitusen hänen oikeaa persoonaansa. Omaa työhakemusta laatiessaan kannattaa brändäyksessä olla rehellinen ja kertoa itsestä totuudenmukaisesti. Mutta liian vaatimaton ei kannata olla, omat hyvät puolet pitää nostaa rohkeasti esille. Omaa osaamista ei pidä piilottaa. Esittele itsesi Kuka olen, mistä tulen? Mitä arvostan? Mitkä ovat elämäni tärkeimmät asiat? Mitä osaan hyvin, mitä erinomaisesti? Missä asioissa haluan vielä kehittyä? Minkälainen ystävä olen, minkälainen työtoveri minusta tulisi? Mistä haaveilen? Mitä haluan opiskelultani ja tulevalta työltäni? Mistä asioista haluan oman perheeni ja ystäväni minut tuntevan? Kirjoita oma tarinasi.

16 Osio 4/15 Äidinkieli 4. Yritys viestii Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Mikä ihmeen imago? Imago on kuva, jonka ihminen, yritys tai joku muu organisaatio haluaa antaa itsestään. Imago on myös mielikuva, joka ihmisille muodostuu tai jonka ihmiset haluavat luoda. Puhutaan myös yrityskuvasta, julkikuvasta, julkisesta kuvasta, yrityksen profiilista. Imagolla on tärkeä tehtävä rakennettaessa brändiä, joka auttaa erottumaan massasta. Myös brändistä muodostuu ihmisille mielikuva. Ihmiset muodostavat mielikuvia toisista ihmisistä, yrityksistä, puolueista ja muista organisaatioista sen tiedon ja kokemuksen perusteella, joita heillä on. Omalla toiminnalla mutta myös viestinnällä voi vaikuttaa siihen, minkälaisia mielikuvat ovat. Imago toimii kaksijakoisesti: kuva, jonka yritys itse haluaa välittää. mielikuva, joka ihmisille muodostuu. Imagoon vaikuttavat: omat toimet (yrityksessä tuotteet, palvelu, henkilöstö, markkinointi ja mainonta) viestintä (mitä ja miten toiminnasta kerrotaan) Maine rakentuu käsityksistä, joita ihmisille muodostuu. Maine syntyy tarinoista, kaikesta siitä, mitä kohteesta puhutaan. Yritystä arvioivat esimerkiksi yrityksen työntekijät, asiakkaat ja yhteistyökumppanit, joilla on kokemuksia yrityksen toiminnasta. He kertovat yrityksestä erilaisia tarinoita. Maine ansaitaan pitkän ajan kuluessa, mutta sen voi menettää hetkessä jonkin ikävän tapauksen seurauksena. Hyvästä maineesta on hyötyä yksityiselle ihmiselle, ja siitä on hyötyä yritykselle. Hyvämaineiseen yritykseen luottavat niin asiakkaat kuin henkilökuntakin. Maine auttaa yritystä saamaan uusia asiakkaita ja hyviä työntekijöitä. Hyvä maine auttaa yritystä menestymään. Minkälainen on oman koulusi imago eli minkälainen mielikuva ihmisillä on koulusta? Minkälaisen imagon koulu haluaa luoda? Minkälainen maine koulullasi on?

17 Osio 4/16 Minkälaista ihmistä mielestäsi voisi kuvailla sanalla hyvämaineinen? Mitkä asiat voivat pilata ihmisen hyvän maineen? Miten omaa imagoaan rakentavat: - rock-tähdet - Idols-laulajat - poliitikot - huippu-urheilijat - yritysjohtajat? Haastattele oman paikkakuntasi yrittäjää: miten hän rakentaa oman yrityksensä imagoa, yrityskuvaa? Minkälainen maine mielestäsi tällä yrityksellä on? Millä tietämilläsi yrityksillä on mielestäsi hyvä maine? Mitkä asiat tai tapahtuvat voivat pilata yrityksen maineen?

18 Osio 4/17 Äidinkieli 4. Yritys viestii Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Mainos vaikuttaa Viivi on kesätöissä Puuhakas Oy:ssä, joka valmistaa ekologisista materiaaleista valmistettuja lastenvaatteita. Puuhakkaan mallistoja suunnittelee kolme nimekästä nuorta suunnittelijaa. Kotimaan lisäksi yritys vie tuotteita Euroopan markkinoille. Tehtaan yhteydessä Puuhakkaalla on oma tehdasmyymälä, jossa myydään sekä kakkoslaatua että mallistosta poistuvia tuote-eriä. Jokakesäisille poistopäiville pikkulasten vanhemmat tulevat kaukaakin. Viivin tehtävänä on laatia poistopäivämyynnistä ilmoitus paikalliseen lehteen sekä maakunnan ykköslehteen. Tänä vuonna poistopäivien yhteydessä yritykselle halutaan muutenkin julkisuutta. Onhan yritys aika ainutlaatuinen, sillä se on jopa lisännyt henkilökuntaansa tilanteessa, jossa erityisesti tekstiilialan yritykset siirtävät tuotantoaan halvemman työvoiman maihin. Puuhakkaan toimitusjohtaja korostaa aina, että kaikki mitä yritys tekee on markkinointia ja markkinoida kannattaa aina. Vaikka sanonnassa on hitusen huumoria, on Puuhakkaan henkilökunta ottanut ajatuksen omakseen. Jokainen kantaa huolta siitä, että tuotteiden laatu ja palvelu ovat sellaisia kuin Puuhakkaan brändi edellyttää. Yritys tunnetaankin hyvän laadun tekijänä ja luotettavana toimittajana. Puuhakkaan vaatteissa lapset viihtyvät. Markkinoinnin toimenpiteet Puuhakas Oy:ssä kirjataan joka vuosi markkinointi suunnitelmaan. Sen valmisteluvaiheessa selvitetään, mikä on yrityksen nykytila, mitä on saavutettu ja miten aiotaan mennä eteenpäin. Joka vuosi asiakkaiden mielipiteitä mitataan asiakastyytyväisyystutkimuksella. Markkinoinnin suunnittelussa hyödynnetään tietoa, jota saadaan analysoimalla kilpailijoiden toimintaa sekä markkinoita ja ihmisten ostokäyttäytymistä. Näin saadaan tietoa muun muassa siitä, miten Puuhakkaan tuotevalikoima vastaa asiakkaiden tarpeita ja minkälainen se on kilpailijoihin verrattuna. Markkinointia suunniteltaessa Puuhakkaassa määritellään tavoitteet seuraavalle vuodelle. Tavoitteita asetetaan muun muassa myynnille, kannattavuudelle, hinnalle, tuotteiden saatavuudelle ja viestinnälle. Puuhakkaassa markkinoinnin toimintaohjelma laaditaan vuodeksi kerralla. Ohjelmaan sisältyy eri vuosina erilaisia kampanjoita, kuten asiakashankintakampanjat, myyntikampanjat, lanseeraus eli uuden tuotteen markkinoille tuloon liittyvät kampanjat ja yrityskuva kampanjat. Markkinointi on myymistä ja mainontaa, mutta se liittyy kokonaisvaltaisesti yrityksen toimintaan tuotannosta tuotteiden jakeluun. Markkinointi sisältää myös tuotteista tiedottamisen ja asiakastyytyväisyyden ylläpitämisen. Markkinoinnin tehtävänä on - löytää asiakas - pitää asiakas - saada asiakas ostamaan. Mainonta on maksettua viestintää. Se voi olla yksittäistä ilmoittelua esimerkiksi lehdissä, internetissä, radiossa tai televisiossa. Mutta useimmin mainonta on suunnitelmallista kampanjointia, jonka tavoitteena on myynnin lisääminen suostuttelemalla kuluttajia ostamaan tuotetta tuotteen tai yrityksen tunnetuksi tekeminen ja tiedon jakaminen tuotteesta yrityskuvan parantaminen. Mainontaa säätelevät mainonnan eettiset normit ja lainsäädäntö, joka kieltää esimerkiksi tupakkatuotteiden mainonnan. Mainontaan läheisesti liittyy myös myynninedistäminen, joka kannustaa asiakkaita ostamaan. Myynninedistämisen keinoja ovat esimerkiksi tuotelahjat, kylkiäiset, maistiaiset, kilpailut, ostoedut ja erikoistarjoukset.

19 Osio 4/18 Puuhakkaassa mainonta suunnataan pikkulasten vanhemmille sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Minkälaisia kanavia arvelisit Puuhakkaan käyttävän mainonnassa? Auta Viiviä paikallislehden ilmoituksen/mainoksen laadinnassa. Hahmottele ekologisesti valmistettujen Puuhakas-lastenvaatteiden poistomyynnin koko sivun ilmoitus paikallislehteen. Minkälainen mainos vetoaa sinuun? Mikä mainoksissa ärsyttää? Millä keinoilla mainokset pyrkivät vaikuttamaan? Oletko mainoksen uhri milloin huomasit ostaneesi tuotteen mainoksen antaman kimmokkeen perusteella? Minkälaisiin mainoksiin olet törmännyt netissä? Yritysten markkinoinnilla ja mainonnalla on erilaisia asiakasryhmiä (segmenttejä). Mitä kohderyhmiä voisi olla seuraavilla yrityksillä: Moottoripyöriä ja moottoripyörävarusteita myyvä liike Japanilainen ravintola Sähköurakointia ja sähkötarvikkeita myyvä yritys

20 Osio 4/19 Oman koulun markkinointiprojekti Tavoitteena on lisätä lukion vetovoimaisuutta opiskelupaikkana ja parantaa koulun opiskelu- ja työviihtyvyyttä. 1. Lähtötilanteen kartoitus kysely ensimmäisen luokan oppilaille: miksi he valitsivat koulun kysely yläkoulun yhdeksäsluokkalaisille: mitä he arvostavat lukiossa kysely yhdeksäsluokkalaisten vanhemmille: mitä he arvostavat lastensa tulevassa lukiossa mielikuvien kartoitus: minkälaisia hyviä ja huonoja mielikuvia edellä mainituilla kohderyhmillä on nyt meidän lukiostamme 2. Tulosten analysointi. Arvioidaan kartoituksesta saatujen vastausten pohjalta, miten meidän lukiomme vastaa tarpeita minkälainen on lukiomme imago ja mihin suuntaan haluamme sitä kehittää. 3. Yhteydet koulun johtoon, miten mahdollisia puutteita korjataan 4. Markkinointitoimista päättäminen tavoitteiden määrittely (hyödynnetään kyselyn tietoja) kohderyhmien määrittely (hyödynnetään kyselyn tietoja) ydinsanomien määrittely (hyödynnetään kyselyn tietoja) - mitkä vahvuudet nostamme lukiomme kilpailuvalteiksi, mitä teemoja korostetaan markkinointimateriaalissa markkinoinnin keinojen ja kanavien määrittely - mitä materiaalia tarvitaan - www-sivut, esite, ilmoitukset, lehdistötiedotus jne. - mitä kanavia käytetään - www-sivut, suoramarkkinointi, paikallislehdet, radio toteutuksesta sopiminen ja vastuunjako 5. Budjetointi 6. Aikataulutus 7. Seuranta

21 Osio 4/20 Äidinkieli 4. Yritys viestii Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Kotisivu on näyteikkuna Kaikki yritykset esittäytyvät nykyisin internetissä, ja kaikki asiakkaat etsivät sieltä yrityksiä. On tärkeää, että aloittava yritys avaa omat nettisivut mahdollisimman pian, mutta aikaisintaan silloin, kun nettisivut on ehditty tehdä kunnolla. Tärkeää on miettiä, mitkä tavoitteet sivuille asetetaan, kenelle sivut kohdistetaan, miten sivut palvelevat käyttäjää sekä sisällön että helppokäyttöisyyden suhteen. Yrityksen nettisivut tekevät yritystä ja sen tuotteita ja palveluja tunnetuksi, rakentavat yrityskuvaa ja markkinoivat. Aloittavan yrityksen kotisivut ovat esimerkiksi kymmenen sivunäkymän kokonaisuus, joka on rakennettu ns. hierarkiselle rakennemallille. Tässä mallissa aloitussivulla on linkitetty sisältöluettelo ja kultakin alatasolta pääsee linkin kautta aloitussivulle. Kotisivu on kohdistettu ensisijaisesti yrityksen asiakkaille ja niille ihmisille, jotka mahdollisesti voisivat olla yrityksen asiakkaita tekee yritystä ja sen tuotteita tunnetuksi tukee markkinointia ja myyntiä vastaa niihin kysymyksiin, jotka asiakasta kiinnostavat mitä myydään mistä asiakas tuotteita voi ostaa miksi tuotteita kannattaa ostaa, mikä niissä on erityistä mitä yritys tekee, miten toimii, miten palvelee? yrityksen tarina: yrittäjän ja yrityksen kiinnostava tarina, joka voi olla yritysesittelyn tärkein juttu yhteystiedot jo ensimmäisellä sivulla! vahvistaa yrityksen brändiä rakentaa mielikuvia nostamalla esille asioita, jotka erottavat yrityksen ja sen tuotteet ja palvelut muista yrityksistä tuottaa elämyksiä sykähdyttää ja tuottaa lukijalle iloa kertoo ajankohtaisia asioita: uutisia yrityksestä ja siellä työskentelevistä ihmisistä on visuaalisesti harkittu, teknisesti toimiva ja helppokäyttöinen noudattaa yritykselle valittua graafista linjaa: värit, kuvitus, symbolit jne. selkeä ja havainnollinen hyvää ja elävää kieltä.

22 Osio 4/21 WWW-kirjoittamisen muistilista: Kirjoita lyhyesti. Ota huomioon, miten paljon ruudulta on kerralla luettavissa tekstiä. Otsikoi elävästi. Tiivistä otsikkoon tekstin ydin. Selkeää tekstiä. Elävää, selkeää tekstiä on aina hauska lukea, mutta verkossa sen merkitys korostuu. Ytimekkyys ja ymmärrettävyys sekä esimerkkien avulla luotu havainnollisuus ovat verkkokirjoittamisen avainasioita. Niillä varmistetaan, ettei lukija klikkaa sivustolta heti ulos. Oleelliseen keskittyvä uutiskirjoittaminen on hyvä ohje myös verkkokirjoittamiseen. Muista linkit. Sijoita ne mielellään kuvaruudulla näkyvän tekstin loppuun. Silloin lukija pysyy kartalla eikä harhaudu väärille sivuille. Etsi internetistä oman paikkakuntasi yritysten www-sivuja ja valitse niistä kiinnostavin. Arvioi sivuston sisältöä ja ulkoasua: Kenelle sivut mielestäsi on suunnattu? Mikä on mielestäsi parasta sisällössä ja ulkoasussa? Mikä sykähdytti sinua erityisesti? Mistä pidit? Minkälaisen mielikuvan sait yrityksestä nettisivujen perusteella? Mitä sivuilta olisi voitu jättää pois? Muita havaintoja?

23 Osio 4/22 Äidinkieli 4. Yritys viestii Integraatio: psykologia, kuvaamataito, opintojen ohjaus Muista tiedottaa! Yritysuutiset ovat tärkeä osa eri tiedotusvälineiden sisältöä. Toimittajat seuraavat yritysmaailman tapahtumia, hankkivat itse uutisaiheita ja tekevät yrityksistä juttuja eri näkökulmista. Iso osa yrityksiä koskevista jutuista syntyy kuitenkin juttuvinkkien ja tiedotteiden tai tiedotustilaisuuksien perusteella. Yritysten näkökulmasta tiedottamisella on monta tavoitetta, kuten tunnettuuden lisääminen, yrityskuvan (imagon) ja brändin rakentaminen sekä markkinoinnin tuki. Avoin tiedottaminen on myös osa yritysten yhteiskuntavastuuta. Avoimuus tarkoittaa sitä, että yritys kertoo paitsi myönteiset uutiset, myös kielteiset uutiset nopeasti ja rehellisesti. Avoin tiedotuspolitiikka rakentaa luottamusta ja auttaa yritystä pärjäämään julkisuudessa myös mahdollisessa kriisitilanteessa. Kielteiset asiat päätyvät yleensä joka tapauksessa uutisiin, tahtoipa yritys sitä tai ei. Kun yritys itse toimii aloitteentekijänä, se voi parhaiten varmistaa, että tapahtumista julkaistaan totuudenmukaista tietoa. Tiedottamisessa tärkeää avoimuus rehellisyys nopeus oma-aloitteisuus Tiedotusvälineet puolestaan arvioivat yritysten tarjoamia uutisaiheita oman toimituspolitiikkansa pohjalta. Valtakunnallinen sanomalehti ja televisiokanava kertovat laajaa ihmisryhmää kiinnostavista aiheista, paikallislehti keskittyy paikallisesti kiinnostaviin ja ihmisiä koskettaviin aiheisiin. Esimerkiksi uuden yrityksen perustaminen on paikallislehdelle uutisaihe. Valtakunnallinen lehti siitä ei kerro, jos yrityksessä ei ole muuta erityistä tai kiinnostavaa. Juttuaiheita arvioidaan uutiskriteereiden pohjalta: uutuusarvo, ajankohtaisuus, tuoreus kiinnostavuus: kiinnostaako aihe yleisöä (jokaisella tiedotusvälineellä on omat kohderyhmänsä) läheisyys: miten läheinen ja tärkeä aihe on vastaanottajan kannalta laajuus: kuinka laajaa ihmisryhmää aihe koskettaa epätavallisuus: miten erikoinen tapaus on kyseessä Julkisuuskynnys ylittyy myös, jos jutussa on mukana tunnettuja henkilöitä. Tiedote tiivistää tärkeimmän Lehdistötiedote on hyvä ja tehokas tapa kertoa juttuvinkki tai uutisaihe toimitukselle. Tiedote on toimittajalle jutun materiaalia, josta hän työstää valmiin jutun. Joskus tiedote päätyy lehteen sellaisenaan, joskus sitä muokataan ja täydennetään. Tiedotteen kirjoittajan on hyvä muistaa, ettei tiedote ole mainosmainen puffi. Tekstimainonta ei kuulu tiedotteeseen. Hyvä tiedote rakentuu kuten lehden uutisjuttu, jossa asiat ovat tärkeysjärjestyksessä.

24 Osio 4/23 Tiedote Kiinnostava otsikko: Otsikko tiivistää tiedotteen pääasian lyhyeen muotoon. Hyvä otsikko myy tekstin lukijalle. Jos otsikko on huono, voi teksti päätyä suoraan toimittajan roskakoriin. Tiedotteen kärki, ingressi, kertoo tärkeimmän asian, sen joka on median ja sen yleisön kannalta kiinnostavinta. Uutinen vastaa kysymyksiin Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Miten tapahtui? Miksi tapahtui? Millä seurauksin? Seuraavat kappaleet taustoittavat asiaa ja antavat laajempaa tietoa. Tiedotteessa voi olla myös haastatteluosuuksia. Tiedotteen loppuun liitetään sen henkilön yhteystiedot, jolta toimittaja voi halutessaan kysyä lisätietoja. Tiedotteen lopussa voi olla myös lyhyt, muutaman lauseen yritysesittely, joka vastaa kysymykseen, mikä ja minkälainen yritys on kyseessä. Tiedote lähetetään yleensä sähköpostitse toimitukseen. Puhelinsoitolla voi vielä varmistaa, että tiedote on mennyt perille ja tullut huomatuksi. Samalla pitää varmistaa, että toimittaja tavoittaa helposti sen henkilön, joka on lupautunut antamaan lisätietoja asiasta. Tiedote julkaistaan myös yrityksen nettisivuilla. Etsi paikallislehdestä tai päivälehdestä yrityksiä koskevia uutisia. Minkälaisia otsikoita löysit? Mitkä jutuista arvelet olevan toimittajan itse ideoimia, mitkä ovat syntyneet tiedotteiden perusteella? Millä perusteella jutut on mielestäsi julkaistu? Mikä oli löytämistäsi jutuista kiinnostavin? Miksi? Yritykset julkaisevat omat tiedotteensa yleensä myös omilla internetsivuillaan (esim. ajankohtaista-, media- tai tiedotteet-osioissa). Etsi paikkakunnallasi toimivien yritysten nettisivuilta julkaistuja lehdistötiedotteita. Mitä aiheita löysit? Laadi parisi kanssa tai ryhmässä lehdistötiedote paikallislehdelle: 1. Oman luokkasi tai koulusi tapahtumasta. Tai 2. Mekkalan koulun ysiluokkalaiset järjestävät retkikassan kartuttamiseksi kirpputoripäivän. Kirjoittakaa lehdistötiedote paikallislehdelle. Tavoitteena on saada paikkakuntalaisilta hyviä lahjoituksia kirpputorimyyntiin ja kertoa ennakolta kuukauden päästä pidettävästä tapahtumasta. Ysiluokkalaiset ovat sopineet jo tapahtuman työnjaosta. Tavarat noudetaan lahjoittajilta kotoa.

25 Brändi

26 Mitä brändi sisältää?

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi.

Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi. Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi. Selvitä ilmoituksesta pyydetäänkö sinua ottamaan yhteyttä: soittamalla, lähettämällä hakemus tai täyttämällä lomake.

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 IKÄ % 18 24 9 25-34 35-44 26 45-54 30 55-60 13 Yli 60 7 ASEMA % Työntekijä 23 Alempi toimihenkilö 13 Ylempi toimihenkilö 31 Johtava asema 6 Opiskelija 9 Perhe-/opinto-/vuorotteluvapaalla

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta Tampere 12.2.2014 Työhakemus ja CV: - Työhakemuksen tarkoitus on myydä à Myydä osaamistasi ja taitojasi - Kyse on mielikuvien luomisesta à Mitkä ovat tärkeimmät myyntivalttini, joilla vakuutan työnantajan

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Työhakemuksen tekeminen

Työhakemuksen tekeminen Työhakemuksen tekeminen Annamari Rovamo Työelämäpalvelut kevätlukukausi 2015 annamari.rovamo@jyu.fi CV-työpaja 20.2. Lähetä CV osoitteeseen annamari.rovamo@jyu.fi Deadline ke 18.2. Työskentely pienryhmissä

Lisätiedot

Ohjeet hakupapereiden laatimiseen ulkomaan työssäoppimisjaksoa varten

Ohjeet hakupapereiden laatimiseen ulkomaan työssäoppimisjaksoa varten Ohjeet hakupapereiden laatimiseen ulkomaan työssäoppimisjaksoa varten Johdanto Työssäoppimispaikkaa haetaan ulkomailta samoin kuin muutakin työtä. Hakupapereista: - CV kertoo, kuka olet - Hakukirje kertoo,

Lisätiedot

TYÖNHAKUINFO. Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille.

TYÖNHAKUINFO. Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille. TYÖNHAKUINFO Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille. SISÄLTÖ: Työnhausta Työnantajan odotuksia työnhakijaa kohtaan Työnhakuprosessi Työhakemus Ansioluettelo (CV) Työhaastattelu

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAUN ALOITTAMINEN Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella heti

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Apua työnhakuun - Aalto CareerWeb Työpaikkaportaali CareerWeb Job Channel Työnhaun opas Linkkejä työpaikkasivustoille

Lisätiedot

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen.

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen. MAINONTA MED1 MITÄ MAINONTA ON?! Perinteisiä määritelmiä:! Mainonta on maksettua useille vastaanottajille suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen. 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät

1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen. 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät Niin paljon enemmän kuin sähköinen CV 1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät 3. Tiedonhakukanava: muut käyttäjät, artikkelit, ajatusjohtajat,

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Mistä löydän vinkkejä työnhakuun? Kandiopiskelijan CV ja hakukirje Urapalvelut Apua työnhakuun - Aalto

Lisätiedot

SIKATILOJEN TYÖNANTAJAOSAAMINEN

SIKATILOJEN TYÖNANTAJAOSAAMINEN SIKATILOJEN TYÖNANTAJAOSAAMINEN 2.10.2012 14.2.2013 Rekrytointi REKRYTOINTI Työnantajakuva? Työn sisällöt? Osaava työvoima? Työn kannustearvo (palkkaus/palkitseminen)? Työvoiman liikkuvuus/pysyvyys? Mitä

Lisätiedot

Tiedotetta tekemään. Tarja Chydenius Anna Perttilä

Tiedotetta tekemään. Tarja Chydenius Anna Perttilä Tiedotetta tekemään Tarja Chydenius Anna Perttilä Tiedotetta tekemään 1 Tavoite 2 Kohderyhmä 3 Uutiskriteerejä 4 Sisältö 4.1 Asia 4.2 Sisällönrakenne 4.3 Otsikko 4.4 Sisällön kieli 7 Tiedotteen muoto 7

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija susanna.saarinen@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Apua työnhakuun - Aalto CareerWeb Työpaikkaportaali CareerWeb Job Channel Työnhaun opas CV- ja hakukirjemalleja

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Kenelle, mitä, missä? Kenelle? Kenelle suuntaatte viestinne? Mitä? Määritelkää kolme tärkeintä asiaa, jotka haluatte

Lisätiedot

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle KASVOT LUOMULLE 1. Perustiedot (lyhyesti ja ytimekkäästi) Mitä yritys myy? Mikä on pääkohderyhmä? Kenelle myydään? Miten

Lisätiedot

KIRJASTO & MARKKINOINTI. Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto

KIRJASTO & MARKKINOINTI. Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto KIRJASTO & MARKKINOINTI Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto 26.3.2015 OHJELMA & TAVOITE Lyhyt esittely - mitä markkinointi on Miten markkinointi eroaa viestinnästä? Esimerkkejä

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS YT2 ALOITTAVAN YRITYKSEN LIIKETOIMINTASUUNNITELMA LITE Tämä työkirja on tarkoitettu yrityksen perustamista suunnitteleville henkilöille ja soveltuu parhaiten

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Työnhaku nyt ja huomenna Helsingin yliopisto 26.11.2015. Mirva Puranen @puranmir @Monster_Finland #monsterklubi

Työnhaku nyt ja huomenna Helsingin yliopisto 26.11.2015. Mirva Puranen @puranmir @Monster_Finland #monsterklubi Työnhaku nyt ja huomenna Helsingin yliopisto 26.11.2015 Iltapäivän teemoja Tänään keskustelussa Työnhaun monet kanavat Työnhakijan kasvava työkaluvalikoima Oman osaamisen visualisointi Sosiaalinen työnhaku

Lisätiedot

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä Työnhaun aloittaminen Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja Tammikuussa 2012 toteutettiin valtakunnallinen Yritys- Suomi lanseerauskampanja. Mikkelin

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Media ja edunvalvonta Kari Klemm KLEMM.IT Julkisuus on päivän sana * Media * Mediassa * Median kanssa Media(kin) on muutoksen kourissa *runsaat 2000 toimittajaa irtisanottu

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

SISÄLLYS. Malmi-Pukinmäki -alueen Ansa nuorten ryhmän tekemän kesätyöoppaan päivitetty versio 2014.

SISÄLLYS. Malmi-Pukinmäki -alueen Ansa nuorten ryhmän tekemän kesätyöoppaan päivitetty versio 2014. Kesätyöopas 2014 SISÄLLYS Top 10 -vinkit... 4 Työhakemuksen malli... 6 Ansioluettelo eli CV... 8 Ansioluettelon malli... 9 Nuorten oikeudet ja velvollisuudet... 10 Helsingin kaupungin kesätyöt ja Ansio-kurssi...

Lisätiedot

ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace. Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace. Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Markkinoinnin perusteet 2012

Markkinoinnin perusteet 2012 Markkinoinnin perusteet 2012 CASE: Procter & Gamble Pantene XX Tehtävänanto 26.3. Aalto-yliopisto Tehtävän oppimistavoitteita Kohderyhmän löytäminen Viestin muotoilu kohderyhmälle Uudet markkinointiviestinnän

Lisätiedot

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista.

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista. PROFILOINNIN TYÖKALUT Yrityksen kaikilla merkeillä täytyy olla yhtenäinen linja. Visuaalinen kokonaisuus: symbolit, merkit, tunnukset, tunnusvärit, typografia muodostavat yhden eheän erottuvan linjan,

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015

VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015 VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015 NUORI Tähtää Työelämään! Nuorten kesätyötuki 2015 Vetelin kunta on varannut kesälle 2015 nuorten työllistämiseen yhteensä 5 600. Kesätyötuen tavoitteena on kannustaa nuoria

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET Tomi Grönfors THE GROENFORS METHOD 27/04/15 Brandfors Markkinointiosasto palveluna CHECK-LIST Hyvissä ajoin ennen aloittamista Ennen tapaamista Ensimmäisen

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

TEOLLINEN MUOTOILU TUOTESUUNNITTELU YRITYSILME KONSULTOINTI. Juha Sarviaho. Teollinen muotoilu mukana tuotekehityksessä ja suunnittelussa

TEOLLINEN MUOTOILU TUOTESUUNNITTELU YRITYSILME KONSULTOINTI. Juha Sarviaho. Teollinen muotoilu mukana tuotekehityksessä ja suunnittelussa TEOLLINEN MUOTOILU TUOTESUUNNITTELU YRITYSILME KONSULTOINTI Juha Sarviaho Teollinen muotoilu mukana tuotekehityksessä ja suunnittelussa Yritysilmeen luominen ja tuotemerkin kehittäminen Muutokset toimintaympäristössä

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

Minun tulevaisuuteni. 3. Arvaa, mikä työ! A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää.

Minun tulevaisuuteni. 3. Arvaa, mikä työ! A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää. Minun tulevaisuuteni 3. Arvaa, mikä työ! Ohessa on ammattilaisten kuvauksia omasta koulutuksestaan. Päättele tai ota selvää, A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää. B. mihin töihin kuvattu koulutus

Lisätiedot

VIESTINTÄ TAPAHTUMA SANOMA SANOMA PALAUTE. LÄHETTÄJÄ - ilmaisukyky - esitystapa - taustat (media/yksilö)

VIESTINTÄ TAPAHTUMA SANOMA SANOMA PALAUTE. LÄHETTÄJÄ - ilmaisukyky - esitystapa - taustat (media/yksilö) VIESTINTÄ TAPAHTUMA VUOROVAIKUTUS SANOMA YHTEINEN KOODISTO JA KIELI PALAUTE SANOMA LÄHETTÄJÄ - ilmaisukyky - esitystapa - taustat (media/yksilö) KANAVA - häiriöt - no-signal VASTAANOTTAJA - tulkinta -

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS Opas onnistuneeseen osallistumiseen Suunnittele! Toteuta! Seuraa! Arvioi! = Paras ikinä saatu tulos! easyfairs.com easyfairs työkalupakki Tervetuloa näytteilleasettajaksi easyfairs

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla Työnhaun lähtökohtia mitä osaat mitä haluat millä ehdoilla Työpaikat haussa.. Avoimet paikat julkinen haku Kaikki näkee, kaikki hakee Kilpailutilanne Hakemuksia paljon Avoimet paikat ei julkinen Tieto

Lisätiedot

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Ja kaikki alkoi suunnittelusta... Ennen kilpailutusta mieti tarkkaan, että mihin tarkoitukseen videotuotanto tulee ja mitä

Lisätiedot

SPARRAUSAAMU Työnhaun dokumentit 26.1.2010 klo 9.00-11.00. Sirja Kulmala, KTM SEFE

SPARRAUSAAMU Työnhaun dokumentit 26.1.2010 klo 9.00-11.00. Sirja Kulmala, KTM SEFE SPARRAUSAAMU Työnhaun dokumentit 26.1.2010 klo 9.00-11.00 Sirja Kulmala, KTM SEFE Workshop 4-5 henkilön ryhmissä Ryhmä jakaa keskenään hyviä käytäntöjä ja onnistuneita ratkaisuja - omat vahvuudet - osaamisesta

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi 19.10.2015 1 Agenda Lyhyesti atalentista Miksi LinkedIn Profiilin hionti Kansikuva Otsikko Yhteystiedot Summary Skills Kiinnostuksenkohteet

Lisätiedot

Poolian hakijatutkimus 2012

Poolian hakijatutkimus 2012 Poolian hakijatutkimus 2012 Hakijatutkimuksen taustoja ja tietoja Pooliasta Tämän hakijatutkimuksen tarkoituksena on täydentää vuosittaisen palkkatutkimuksemme antamaa kuvaa työnhakijoidemme toiveista

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Näin teet oman tilin!

Näin teet oman tilin! Twitter Näin teet oman tilin! Mene osoitteeseen https://twitter.com/, missä uuden tilin luominen alkaa syöttämällä oma nimi, sähköpostiosoite (Tili pitää vahvistaa eli olemassa oleva osoite) sekä salasana.

Lisätiedot

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 Päivämäärä Lajin vastuuhenkilöt: Tea Ruppa, lajivastaava, Jyväskylän ammattiopisto Semifinaalikoordinaattori:

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku median kohtaamisesta Tässä tietoiskussa esitellään lyhyesti: Lehtijutun rakenne ja vinkkejä hyvään lehtijuttuun:» Mitä pitää mielessä,

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014 Miksi tiedottaa median kautta? Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti laajan yleisön tietoisuuteen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tiedotejakelun trendit 2014!

Tiedotejakelun trendit 2014! Tiedotejakelun trendit 2014 Riina Vasala Toimitusjohtaja epressi.com epressi.com epressi.com on kotimainen yksityisesti omistettu yritys. Tarjoaa yritysviestinnän ammattilaisille työkalun mediajulkisuuden

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija

Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija Miten päästä työhaastatteluun? Aseina hakemus, CV ja puhelin Näytä motivaatiosi! - Hakupapereissa: sanavalinnat, yleisvire tekstissä, käytä myönteisiä

Lisätiedot

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin Uudelleensijoittuminen tarjoaa mahdollisuuden jatkaa valtion palveluksessa Alueellistamisen ja tuottavuuden parantamiseen tähtäävien

Lisätiedot

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä.

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä. MIELIKUVAT JA DESIGN MANAGEMENT Psykologisia perusteita Ihmiselle on ainoa totuus se, jonka hän uskoo todeksi eli siis mielikuva asiasta, eikä ole merkitystä pitääkö tämä asia paikkansa vai ei. Ostopäätöstilanteessa

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin!

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! PUTIIKKIVIIKOT.fi taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! kaikkien pitää ymmärtää suurempi kuva. nyt tehdään yhdessä, toistaan tukien, ei siis vain oman navan kautta omaa etua ajatellen

Lisätiedot

Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009

Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009 Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009 Miten toimittaja katsoo maailmaa? Toimittaja etsii AINA uutista Dramaattista Ristiriitaista Erilaista

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot