Kirjoittanut Niko Mikael Korhonen. Kun jätin oven auki

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirjoittanut Niko Mikael Korhonen. Kun jätin oven auki"

Transkriptio

1 Kirjoittanut Niko Mikael Korhonen Kun jätin oven auki Kun ensimmäistä kertaa jätin oven auki, tein sen vahingossa. Olin juuri kirjautunut sisään tuohon vanhaan puiseen hotelliin. Se oli viehättävä paikka aivan vanhan kaupungin keskellä. Pääkatu kulki vierestä, mutta minun ikkunani oli pieneen puutarhaan päin, jossa kesäisin pidettiin ravintolaa. Nyt koko kaupunki oli hiirenhiljainen. Turistit olivat lähteneet. Tuuli ja kylmyys pitivät paikalliset visusti sisätiloissa. Kun olin saanut avaimet, jätin kuluneen vanhan matkalaukkuni huoneeseeni. Tässä vaiheessa en vielä unohtanut sulkea ovea, se tapahtui vasta myöhemmin. Nyt vaihdoin vain jalasta pois hyvät housuni, joita säästin matkustamista ja liiketoimia varten. Tilalle puin kuluneet farkut. Sen jälkeen päätin lähteä ulos pikaiselle kävelylle ennen pimeän tuloa. Vanha kaupunki oli kuvankaunis paikka täynnä hotellini kaltaisia vanhoja kaksikerroksisia puutaloja. Keskellä nousi valtava valkea kivikirkko, jonka ympärille oli levittäytynyt tiivis rykelmä kalliita putiikkeja, ravintoloita ja baareja, joista kaikista oli upea näkymä suoraan merelle. Nekin olivat kaikki sulkeneet ovensa pitkän talven ajalle. Minulle se oli samantekevää, sillä rahatilanteeni vuoksi en olisi voinut asioida niissä kuitenkaan. Tuuli oli armoton. Lähellä kirkkoa oli kukkula, jonka laelta näin suoraan vanhalle hautausmaalle. Huipulla oli myös pieni näköalatorni. Päätin kiivetä portaat ylös katsomaan maisemaa, enkä katunut päätöstäni. Unelias kaupunki levittäytyi kirkon ja hautausmaan takana. Merelle päin katsoessa näkymä oli vieläkin upeampi. Aurinko oli jo laskeutumassa läheisten saarten taakse, mutta muutama yksinäine säde valaisi vielä rantaa. Näky sai raskaan mieleni piristymään. Tiesin, että huominen oli edelleen edessäni, mutta sillä hetkellä se ei häirinnyt. Matkalla takaisin hotellille ostin voileivän ja pullon halpaa punaviiniä. Syötyäni tämän yksinkertaisen illallisen yritin kuluttaa aikaa lukemalla. En kuitenkaan jaksanut keskittyä. Nousin

2 ylös sammuttaakseni valot. Vaikka katkaisija oli eteisessä, en huomannut että olin jättänyt ulkooven auki. Nukuin levottomasti. Unet tulivat ja menivät. Ne olivat unia, joissa varjot juttelivat toisilleen tajuntani rajamailla. Unia, joita emme ikinä opi ymmärtämään. Sydänyöllä heräsin. Huoneeni oli ensimmäisessä kerroksessa, niin kuin käsitykseni mukaan kaikki muutkin huoneet. Nyt kuitenkin kuulin askeleita yläpuoleltani. Vanha lattia narisi siihen malliin, etten epäillyt korviani. Joku todellakin käyskenteli edestakaisin yläpuolellani olevassa huoneessa. Vasen käteni ei ollut huovan peittelemä, ja tunsin kuinka äkillinen kylmyys hiipi käsivartta pitkin aina kainalooni asti. Hetken kuluttua askeleet pysähtyivät. Ajelehdin takaisin uneen. Syksy oli edennyt aivan talven kynnykselle ja yöt olivat pilkkopimeitä. Seuraavan kerran kun heräsin, ikkunastani ei tullut valoa. Vielä aikaisemmin päällä ollut katuvalo oli sammunut. En nähnyt muuta kuin pienen kaistaleen valoa eteisen suunnalta. Ulkoa kuului naisen naurua. Luullakseni kuulin miesäänen vastaavan. Sitten äänet hävisivät. Istuin sängylleni ja yritin kurkistaa tarkemmin eteiseen. Mistä pieni valonkaistale oli peräisin? Arvelin sen olevan kuunvaloa, mutta ihmettelin miten se saattoi lävistää ulko-oven, jossa ei ollut lainkaan ikkunaa? Ja kylmyys. Minä todella tunsin sen purevan ohuen paitani läpi. Astuin eteiseen ja silloin näin, että ovi oli auki. Kuunvalo heitti eteeni varjon. Joku seisoi oveni ulkopuolella. Sitten kuulin jälleen askeleet. Varjo loittoni. Tartuin ovenkahvasta ja vedin sen kiinni aivan liian nopeasti uskotellakseni itselleni, etten ollut peloissani. Syytin kylmyyttä, mutta tiesin sen olevan valhe, tarina joka lapsille kerrottiin sen jälkeen, kun he olivat nähneet painajaisia. Pysyin hereillä tuntikausia, ja nukahdin vasta kun aamun ensimmäiset säteet olivat ilmestyneet horisonttiin. Muutama huonosti nukuttu tunti ei juuri auttanut. Minun oli valmistauduttava hautajaisiin. Kun toista kertaa jätin oven auki, tein sen tahallani. Olin juuri saapunut tätini mökille maaseudulla, muutaman tunnin matkan päässä kaupungista. Tätini oli ystävällisesti antanut minun lainata mökkiään muutamaksi päiväksi hautajaisten jälkeen. Varmasti hän oli nähnyt, kuinka raunioina olin, ja ehdotti että lähtisin maaseudulle kokoamaan itseni. Hän jopa tarjoutui ajamaan minut perille, mutta sanoin että se olisi liikaa. Otin sen sijaan junan lähimpään kylään.

3 Ostettuani pienen kokoelman elintarvikkeita vuokrasin itselleni taksin, joka ajoi minut aina perille asti. Mökki sijaitsi kapean maalaistien päässä, pienen metsikön ja avoimen pellon väliin ahdettuna. Ulkoapäin paikka oli ankea ja tuulinen. Itse mökki oli peruskorjauksen tarpeessa. Sisätilat olivat kuitenkin kodikkaat. Päätin nukkua vierasaitassa, joka oli rakennettu päärakennuksen vieressä nousevan loivan kukkulan päälle. Päivät vietin mökissä, mutta en halunnut jäädä sinne yöksi. En ole varma, mutta luulen että sillä oli jotain tekemistä lapsuuteni kanssa. Joka kesä olin tullut tänne äitini kanssa muutamaksi viikoksi, mutta oli ollut kirjoittamaton sääntömme, että hän nukkui päärakennuksessa ja minä aitassa. Äitini rakasti minua hyvin paljon, tiesin sen kyllä, mutta en koskaan saanut nukkua hänen vieressään, en edes ollessani aivan pieni poika, en vaikka olisin nähnyt pahaa unta. Hän halusi, että oppisin pitämään itsestäni huolta. Päivät olivat hyvällä tavalla kuluttavia. Pidin jatkuvasti yllä kahta tulta, sekä päärakennuksessa että aitassa. Se oli aina tapa pitää kylmyys aisoissa. Hakkasin puita, kannoin vettä ikivanhasta kivikaivosta ja tein ruokaa. Luin kirjoja ja kirjoitin jopa muutaman surkean runon. Elämä oli hyvää kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kolmantena yönä jätin oven raolleen. Ensimmäinen yö oli ollut hiljainen, mutta toisena oli kuullut ulkoa ääniä. Tällä kertaa askeleet käyskentelivät pihan sorapohjalla. Yritin vilkuilla ulos pienestä ikkunasta, mutta näin ainoastaan vilauksen vetäytyvästä varjosta. Pelko oli kuin kylmä metalli ihollani. Mutta oli jotain muutakin. Ehkä tuulessa, joka ulvoi kuin haavoittunut eläin? Kenties noiden askelten varovaisuudessa? Tai itse varjon kapeassa hataruudessa? En ollut ihan varma, mikä minut sai tekemään niin, mutta seuraavana yönä päätin jättää oveni auki. On hyvä ymmärtää, etten ollut kunnossa silloin. Tämä ei ollut järkevästi toimivan ihmisen tekosia. Minusta tuntui, että olin saanut yhteyden johonkuhun, joka tarvitsi minua. Sen jonkun läheisyys aiheutti minussa hetkellistä kauhun tunnetta, mutta myös kaipuuta. Yksinäisyyden tunnetta, johon saatoin samaistua. Minun oli jätettävä ovi auki.

4 Söin muutaman korpun ja join omenateetä ennen nukkumaanmenoa. Jätin tulen hiipumaan päärakennuksen takassa, ylitin pimeydessä kylpevän pihan ja kävin vierasaittaani. Kannoin mukanani öljylyhtyä, mutta en ollut sytyttänyt sitä. Jos varjo oli lähellä, en halunnut pelästyttää sitä. Jätin oven huolellisesti muutaman sentin verran raolleen. Sitten astuin sisään kodikkaaseen makuuhuoneeseeni, jossa kalusteiden virkaa toimittivat sänky ja pieni pöytä. Seinät olivat täynnä vanhoja maalauksia linnuista, pelloista ja kumpuilevista kukkuloista. Olin varma, etten saisi unen päästä kiinni. Olin väärässä. Tuskin olin saanut pääni tyynyyn ja karhean peiton ylleni, kun vaivuin jo syvään uneen. Aluksi se tuntui selkounelta. Kuulin jälleen askelia ulkoa. Tällä kertaa ne hivuttautuivat askel kerrallaan lähemmäksi yli pihaa peittävän soran. Lähempänä vierasaittaa maata peitti ainoastaan kostea ja pehmeä multa. Erotin liikkeen äänet töin tuskin. Kuu oli kiivennyt jälleen korkealle mustalla taivaalla. Sen valo kurkisti sisään pienestä ikkunastani ja valaisi ulko-ovea. Odotin. Sekunnit venyivät minuuteiksi. Ajelehdin takaisin uneen. Kuulin narisevan äänen. Aukaisin silmäni. Joku oli ovella. Saatoin selvästi erottaa varjon ääriviivat. Lamauttava pelko piti minut aloillani. Yritin erottaa yksityiskohtia vainoajastani, mutta pimeys ei suonut minulle sitä iloa. Oliko varjo ihminen vai ei, mies vai nainen, olin edelleen epävarma. Juuri ja juuri ihmiskorvin kuultava kuiskaus kuului varjon suunnalta. Se oli kuin yksittäinen nuotti kauniista, mutta kauhistuttavasta laulusta. Se rikkoi lumouksen. Nousin istumaan. Älä mene! anelin, mutta turhaan. Olin pelästyttänyt varjon matkoihinsa. Se pakeni ulos ovesta epätodellisen nopeasti. Voimakas tuulenpuuska paiskasi oven kiinni. Huuliltani pääsi pehmeä kirous. Olin ollut liian innokas. En kuullut enää askelia, ainoastaan tuulen, joka piiskasi armottomasti ohuita seiniä. Mietin, tapaisimmeko enää. Kun kolmatta kertaa jätin oven auki, ei ollut ovea mitä lukita.

5 Sen jälkeen kun varjo oli perääntynyt, en saanut enää nukutuksi. Tiesin, että oli turha edes yrittää. Tiesin myös, että olin menettänyt tilaisuuteni tältä yöltä, joten sytytin lyhdyn ja kävelin takaisin mökkiin. Takka oli ollut kylmänä tuntikausia ja talvi oli alkanut jo tunkeutua sisään mökin rakosista. Työskentelin nopeasti ja tehokkaasti. Kannoin sylillisen kuivaa polttopuuta vajasta, asettelin puut huolellisesti tulisijaan ja sytytin tulen. Sen jälkeen täytin kattilan vedellä ja keitin teetä. Kylmyys väistyi yhtä matkaa yön pimeyden kanssa, ja kelmeä talviaamu saapui minua tervehtimään. Taivaalta tipahteli pienen pieniä lumihiutaleita. Ajattelin, tai ainakin toivoin, että ne olisivat ilahduttaneet minua, mutta olin väärässä. Kaikki ei ollut hyvin, ja minä tiesin sen. Aivan kuin minulla olisi ollut tehtävä, jota en vielä tiennyt. Myöhemmin iltapäivällä vaivuin uudestaan uneen. Ensimmäistä kertaa kuukausin näin unen, jonka muistin jälkeenpäin. Kävelin hitaasti mökistä pois päin. Katsoin jalkojani. Tuntui siltä kuin ne olisivat totelleet vain itseään. Minä olin vain mukana matkalla. Etäisyys kasvoi metri metriltä. Tie teki jyrkän mutkan. Katsoin taakseni, enkä nähnyt enää mökkiä. Jatkoin eteenpäin. Vasemmalla puolellani oli päättymätön pelto, oikealla tuuhea metsä. Nyökkäsin tietäväisesti. Olin nähnyt samat maamerkit tänne saapuessani. Tie suoristui jälleen. Olin saapumassa risteykseen. Risteyksessä oli kyltti, joka oli niin sään pahoin pieksämä, etten erottanut mitä siinä sanottiin. Epäröin ensin hetken, sitten pysähdyin. En ollut varma, mihin suuntaan jatkaa. Vilkaisin taivaalle. Se oli kauniin violetti. Yö oli hämärtymässä, mutta ei ollut kylmä. Minulla ei ollut edes takkiani, mutta pärjäsin silti hyvin. Katselin ympärilleni, ja äkkiä tajusin, ettei minun ollut tarkoitus mennä minnekään. Minun oli ensin odotettava. Aika oli kuin virta, jonka pituutta oli mahdotonta mitata. Violetti hehku säilyi. Määräämättömän ajan kuluttua kuulin jonkun lähestyvän. Käännyin katsomaan ja näin pitkän laihan miehen kävelevän minua kohti. Hän tuli päättymättömän pellon suunnasta. Yllään hänellä oli ruskea fedora-hattu, sekä elegantinnäköinen pitkä takki.

6 Mies ei pysähtynyt tervehtimään, vaan harppoi pitkin askelin ohitseni. Näin vilauksen hänen kasvoistaan. Ne olivat paljon vanhemmat, mutta tunnistin niiden piirteet iästä huolimatta. Mies jatkoi matkaansa ohi risteyksen, ja eteenpäin pitkin syvälle metsään johtavaa tietä. Herättyäni menin välittömästi ikkunan luo. Iltapäivä oli miltei kulunut. Tiesin, että minulla oli kiire. Tuuli ulvoi pihalla kuin mielipuoli. Vaikka olin kuinka yrittänyt pitää mökkiä lämpimänä, tunsin kuinka pureva kylmyys tulvi sisään raoista, joita kaikissa vanhoissa rakennuksissa väistämättä on. Vanha takkini ei kelpaisi nyt, oli liian kylmä. Käänsin tätini vaatekaapin ylösalaisin kerätessäni kasaan kaikki lämpimät vaatteet, jotka suinkin löysin. Kun olin vaatettanut itseni naurettavimman muodin mukaisesti, keräsin loput tavaroistani, muistikirjani ja luotettavan öljylampun. Ahmittuani muutaman kuivan keksin olin valmis lähtemään. Pysähdyin ainoastaan lukitsemaan oven. Sitten jätin tätini vanhan mökin taakseni ja lähdin kulkemaan tietä eteenpäin. Se ei ollut sama tie kuin unessani, ei täysin. Vasemmallani tosiaankin levittäytyi pelto, joskin saatoin nähdä sen päättyvän muutaman kilometrin päässä, kohdassa jossa viereisen kylän raja alkoi. Ja ohitettuani tiessä olleen mutkan, näin että oikealla puolellani kasvava metsikkö alkoi muuttua tuuheaksi metsäksi. Tiesin siis, minne olin matkalla. Risteyksestä käännyin syvemmälle metsään, aivan kuten mies unessani. Kuljettuani kenties pari kilometriä minun oli pysähdyttävä sytyttämään lamppu. Puiden varjot pitenivät nyt nopeasti. Yhdessä kylmyyden kanssa ne nielaisivat minut sisäänsä. Siitä huolimatta jatkoin eteenpäin. Tie kapeni poluksi. Aluksi kuljin ohi tien oikealla puolella kohoavasta talosta. Se lepäsi piilossa tuuheiden kuusien katveessa, enkä yksinkertaisesti ollut nähnyt sitä. Vasta kun huomasin tien reunassa kolhiintuneen postilaatikon käännyin takaisin katsomaan tarkemmin. Noin kymmenen metrin päässä tiestä todellakin oli jotain. Jonkinlainen rakennus. Tiesin, että minun oli mentävä lähemmäksi.

7 Kyseessä oli vanha rapistunut talo. Useimmat sen ikkunoista olivat rikki. Sisäänkäynnille johtava pieni portaikko oli romahtanut. Jossain vaiheessa myös itse ovi oli kokonaan kadonnut. Talo oli ollut tyhjillään vuosikymmeniä. Muutaman vuoden sisään myös sen perustukset romahtaisivat lopullisesti. Katto oli jo paikka paikoin tullut sisään. Sisäänpääsy oli haasteellista, koska rappusista ei ollut mitään hyötyä. Lahonneista laudoista irvisti pitkiä ruosteisia nauloja. Saisin varmasti jäykkäkouristuksen, jos työntäisin jalkani niille. Myöskään ikkunoiden terävät lasireunat eivät houkutelleet, mutta katseltuani ympärilleni huomasin, että saisin yhden rikkinäisistä ikkunoista avattua, mikäli olisin huolellinen. Asetin lyhdyn viereiseen puunoksaan ja ryhdyin työntämään kättäni sisäpuolelle hitaasti ja varovaisesti. Tunsin kuinka rikkoontuneen ikkunaruudun terävät kulmat repivät hihaani, ja veivät pieniä kangaspaloja mukanaan. Lopulta sain taivutettua kaksi sormeani pienen rautaisen kahvan ympärille. Käänsin kahvasta ja ikkuna aukesi. Otin lampun mukaani ja kiipesin kömpelöin liikkein ikkunasta sisään. Yllätyksekseni huomasin, että talo oli vielä enimmäkseen sisustettu. Huoneita oli kaksi, makuuhuone ja keittiö. Keittiö oli pieni, tuskin kymmentä neliömetriä isompi. Nurkassa seisoi vanha hella, joka näytti hämmästyttävän puhtaalta ja ruosteettomalta. Joskus aikanaan se oli ollut kallis. Pöytää keittiössä ei ollut, mutta kaksi jämäkkää ja vielä istumakelpoista tuolia kylläkin. Seinälle oli ripustettu pieni astiakaappi. Avasin sen. Sisällä oli parhaat päivänsä nähnyt emalikattila. Sitä ei käyttäisi enää kukaan. Keittiön lattialla näin pinon vanhoja sanomalehtiä. Kumarruin tutkimaan niitä. Lehdet olivat yli 30 vuotta vanhoja. Lamppuni hämärässä valossa näin vilauksen tylsistä otsikoista. En ollut riittävän kyllästynyt lukeakseni niitä tarkemmin. Keittiössä ei ollut juuri muuta, joten siirryin toiseen huoneeseen. Se oli makuuhuone siinä mielessä, että takimmaisen ikkunan alla oli iso sänky. Patja oli kadonnut aikojen saatossa. Yhtä hyvin tilaa olisi voinut nimittää myös olohuoneeksi. Huoneessa oli kodikkuutta tuova iso takka, ja ovenpielestä löytyi jopa laatikko, jonka sisällä oli polttopuita. Lisäksi näin kaksi identtistä keinutuolia, sekä nojatuolin. Jälkimmäinen oli likaisuudessaan vastenmielinen, mutta keinutuolit olivat hyväkuntoisia. Tiesin hiukan puusepän työstä, isäni kun oli aikanaan saanut

8 siitä elantonsa. Näin, että nämä tuolit oli rakentanut joku, joka oli kätevä käsistään. Omistajakin oli pitänyt niistä hyvää huolta. Lakkapinta kiilteli hämärässä valossa aivan kuin se olisi sivelty siihen vasta eilen, ja näin siinä tuskin naarmuakaan. En voinut vastustaa kiusausta. Välittämättä nurkissa ulvovasta jäisestä tuulesta päätin istua toiseen keinutuoliin. Molemmat näyttivät tarpeeksi tukevilta laihalle varrelleni, joten valitsin lähempänä olevan. Tuoli kantoi painoni täydellisesti. Yritin jopa keinuttaa sitä aavistuksen. Lattialaudat päästivät vastustelevan narahduksen, mutta tuoli tanssi sulavasti edestakaisin, kuten sen tekijä oli epäilemättä tarkoittanutkin. Sydämessäni tiesin saapuneeni oikeaan paikkaan. Jäisin tänne yöksi. Sytyttäisin tulen vanhaan takkaan ja pitäisin kylmyyden loitolla. Odottaisin tässä vanhassa talossa, jossa ei ollut ovea. Varjo tulisi ja minä toivottaisin sen tervetulleeksi. Kerrankin tulen virittäminen kävi helposti. Tarvitsin vain yhden tulitikun sytyttääkseni polttopuut sanomalehden palasella. Hetkiseksi jäin vain seisomaan tulen lämpöön ja annoin sen elvyttää jäykät jäseneni. Siirsin tuolini takan viereen. Hetken mielenjohteesta päätin siirtää siihen myös toisen keinutuolin. Hylätty talo tuntui miltei kodikkaalta, kun se kylpi liekkien lämpimässä hehkussa. Olin tyytyväinen sisustuksellisiin siirtoihini, mutta huone oli vieläkin liian kylmä, jotta olisin voinut selvitä talvisesta yöstä. Iso osa lämmöstä pääsi karkuun takan lähellä katossa ammottavasta reiästä. Revin rikkinäisestä nojatuolista hieman täytteitä, ja onnistuin niiden avulla tukkimaan osan reiästä. Tästä oli selvästi apua. Samalla huomasin jotain mielenkiintoista katon ehjässä osassa. Koko pinta oli maalattu kauniin kirkkailla väreillä. Kurkotin kohti lamppuani nähdäkseni paremmin. Taiteilija oli maalannut kirkkaansiniselle taustalle pienen lehdon, joka oli täynnä tummanvihreitä puita sekä punaisia ja valkoisia kukkia. Tekijä oli ollut lapsekkaalla tavalla taitava. Hänen työnsä välitti myös selvän viestin menneisyydestä. Tämän talon asukkaat olivat joskus olleet onnellisia. En epäillyt sitä hetkeäkään. Aivan katon perimmäiseen kulmaan oli kirjoitettu kömpelöin tikkukirjaimin kahden pienen tytön nimet. He olivat joskus asuneet täällä. Minun äitini ja tätini.

9 Palasin keinutuolin luokse ja lisäsin takkaan sylillisen puita. Sen jälkeen nojasin tuolissani taaksepäin ja aloin jälleen keinua. Hetken kuluttua vaivuin uneen. En nähnyt tai kuullut varjoa, kun se saapui sisään. Joskus puolenyön jälkeen avasin silmäni. Tuli rätisi edelleen iloisesti takassa. Joku oli lisännyt polttopuita. Saatoin kuulla, kuinka keinutuoli vieressäni keinui edestakaisin, edestakaisin. Lattialaudat narisivat. Varjo istui vieressäni, mutta en ollut peloissani. Tiesin, ettei se tekisi minulle pahaa. Seuraavana aamuna palasin mökille keräämään tavaroitani. Kävelin seitsemän kilometriä lähimpään kylään, ja matkustin junalla kotiin. Kesti monta vuotta, ennen kuin näin tuon metsän keskellä olevan talon uudestaan.

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja: ihmepensas, kiinanruusu ja orkidea Codiaeum variegatum ihmepensas Kävin naapurin luona katsomassa hänen kasvejaan ja hän pyysi katsomaan ihmepensastaan,

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto.

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Koulumiljööstä vanha rehtorin talo yli 2000 neliön pihapiirineen sai uudet omistajat vuonna 2010. Siitä

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin Ensimmäinen luku Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin kuulla Caitin hengityksen linjan toisessa päässä, mutta hänen äänensä oli kadonnut kesken lauseen. Haloo? Ulkona oli pimeää, oli myöhäinen ilta

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Pepén tie uuteen päiväkotiin

Pepén tie uuteen päiväkotiin Pepén tie uuteen päiväkotiin Tämä on tarina kunnan päiväkodin rakentamisesta. Päättävistä aikuisista, kunnan sedistä ja tädeistä, päiväkotia odottavista lapsista sekä päiväkotien rakentajasta. MEIDÄN

Lisätiedot

Rakennusta alkuperäisasussaan

Rakennusta alkuperäisasussaan Raunion Tila 834-423-1-33 Omistajat Anne Rämö ja Juha Kujala Suunnittelu Jutta Varjus Rakentaminen Rauli Thynell, Juha itse ja sukulaiset Rakennuksen peruskorjaus, toisen kerroksen ja kuistin rakentaminen

Lisätiedot

Tässä dokumentissa olevia tekstejä ja tehtäviä ei saa uudelleen julkaista ilman IEA:n lupaa.

Tässä dokumentissa olevia tekstejä ja tehtäviä ei saa uudelleen julkaista ilman IEA:n lupaa. Identification TunnistetiedotLabel PROGRESS IN INTERNTIONL REDING LITERY STUDY Tässä dokumentissa olevia tekstejä ja tehtäviä ei saa uudelleen julkaista ilman IE:n lupaa. 4. luokka Koulutuksen tutkimuslaitos

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Raamatullinen geologia

Raamatullinen geologia Raamatullinen geologia Miten maa sai muodon? Onko maa litteä? Raamatun mukaan maa oli alussa ilman muotoa (Englanninkielisessä käännöksessä), kunnes Jumala erotti maan vesistä. Kuivaa aluetta hän kutsui

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

käsivarresta 2 luuta meni poikki. Toinen huono asia oli, että 13 vuotta sitten sinä veit tytön kalastamaan veneellä, mutta et saanut kalaa ja tyttö, j

käsivarresta 2 luuta meni poikki. Toinen huono asia oli, että 13 vuotta sitten sinä veit tytön kalastamaan veneellä, mutta et saanut kalaa ja tyttö, j Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Milla Keränen Vili ja Manda

Milla Keränen Vili ja Manda Milla Keränen Vili ja Manda Me asuimme suuressa, hienossa talossa. Minä, veljeni Vili, isä ja äiti. Minun nimeni on Manda, siis Amanda. Vilin nimi on William, mutta toisillemme me olemme vain Vili ja Manda.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Vuokra-asunto Lauttasaaressa: Lahnaruohontie 6 C 28

Vuokra-asunto Lauttasaaressa: Lahnaruohontie 6 C 28 Vuokra-asunto Lauttasaaressa: Lahnaruohontie 6 C 28 Vuokrauskohde sijaitsee ensimmäisessä kerroksen huoneistossa, ja kuvassa sen ikkuna on vasemmanpuoleinen ensimmäisenä oikealla olevasta eteläpäädyn parvekkeen

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

TAPAN I BAGGE. Rannalla. Rannalla TAMMI

TAPAN I BAGGE. Rannalla. Rannalla TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Rannalla Rannalla TAMMI TAPANI BAGGE Rannalla Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kaisa-sarjan kirjat: Pihalla, 2002 Ulkona, 2004 Kylässä, 2005 Yöllä, 2006

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu Jumalallinen kevätaika on koittanut... Kiiruhda kaiken luomakunnan edessä ylistämään Jumalasi nimeä ja kaiuttamaan hänen kiitostansa, niin että kaikki luodut virvoittuisivat ja uudeksi muuttuisivat. Bahá

Lisätiedot

Navarrete - Nájera 4.5.

Navarrete - Nájera 4.5. AÑO SANTO 2010-39 päivää Santiagon tiellä - Matti Rasilainen Navarrete - Nájera 4.5. 9. päivä: Navarrete - Nájera 4.5. ti pop 09 alt(m) km km yht klo askelmittari Navarrete (alb. San Juan) 2830 512 0 7:15

Lisätiedot

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia Hannele Haapala, TYKS, Keskola Separaation vähentäminen Hoitojaksot keskolassa saattavat kestää kuusikin kuukautta. Keskosvauva kotiutuu

Lisätiedot

Joutseneen tarttukaa.

Joutseneen tarttukaa. Joutseneen tarttukaa. Olipa kerran kolme veljestä. Nuorimman nimi oli Jussi. Toiset aina tekivät hänelle kiusaa, hän kun oli heikompi heitä. Kun hän kerran oli metsässä puita pilkkomassa ja valitteli vaivojansa,

Lisätiedot

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 Helsingin kaupungin Koskelan sairaala-aluetta alettiin rakentaa vuosina 1912 1914. Opastaulusta näkyy, että siellä on monenlaisia

Lisätiedot

Kun nousin pois raitiovaunusta, minun kuusivuotias pikkuveli Timo juoksi minua vasten.

Kun nousin pois raitiovaunusta, minun kuusivuotias pikkuveli Timo juoksi minua vasten. Petra Niskala: Elämä Minä olen Atte. Minä olen seitsemäntoista vuotta vanha ja satakahdeksankymmentäneljä senttimetriä pitkä. Minulla on siniset silmät ja vaaleat hiukset. Se on yksinkertainen selitys

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Hyppy 6.9.2013. Krista Jylhänniska

Hyppy 6.9.2013. Krista Jylhänniska Hyppy 6.9.2013 Krista Jylhänniska 2 1. INT, LENTOKENTTÄ (LÄHTÖPORTTI), AAMU Lentokentän lähtöportin odotustila on avara ja valoisa. Tilassa on istumapaikkoja useille ihmisille sekä hieman kasveja koristeena.

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun Ympyrään liittyviä harjoituksia 1 Laske ympyrän kehän pituus, kun a) ympyrän halkaisijan pituus on 17 cm b) ympyrän säteen pituus on 1 33 cm 3 2 Kuinka pitkä on ympyrän säde, jos sen kehä on yhden metrin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken Nettiraamattu lapsille Jumala loi kaiken Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: Bob Davies; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumala loi kaiken

Nettiraamattu. lapsille. Jumala loi kaiken Nettiraamattu lapsille Jumala loi kaiken Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: Bob Davies; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2008

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 NEVA järjesti matkan Alppien parhaimmistoon kuuluvalle murtomaahiihtoalueelle Itävallan Ramsauhun 20 hengen voimin 25.2. - 4.3.2006. Kokemukset olivat todella hyvät. Majoituimme

Lisätiedot

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23 Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit duration ca. 23 Työskentelimme Henriikka Tavin kanssa löyhässä symbioosissa, keskustelimme ja

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Kirjaraportti Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Akvaariorakkautta Luin kirjan nimeltä Akvaariorakkautta, joka kertoo kahden nuoren ihmisen, Saaran ja Jounin suhteesta. Suhteen pulmana on Saaran ongelmat oman

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Minut tekee onnelliseksi terveys! Minut tekee onnelliseksi sen oivaltaminen, että KIIRE on keksitty juttu eikä annettu, muuttumaton elämän muoto. Minut tekee onnelliseksi

Lisätiedot

SAN SEBASTIAN

SAN SEBASTIAN SAN SEBASTIAN 8.-10.10.2016 BASKIMAAN HELMI Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. No, noin parin tunnin

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Tämä on tarina kunnan hoivakodin rakentamisesta. Päättävistä kunnan sedistä ja tädeistä, hoivakotipaikkaa tarvitsevista vanhuksista ja hoivakotien rakentajasta. Tämä tarina

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot