Almond, David: Nimeni on Skellig

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Almond, David: Nimeni on Skellig"

Transkriptio

1 KOULUSARJAESITTELYT (ALAKOULU) Aapeli: Koko kaupungin Vinski Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 125 s. Kappalemäärä: 34 Hömpstadin kaupungissa vallitsee leppoisa maalaistunnelma kotoisine tapahtumineen. Kun kaupungin kaduille ilmaantuu punatukkainen, pisamanaamainen pojanvintiö Vinski, niin kaupungissa alkaa tapahtua. Vinski ostaa apteekista Päin seiniä näkymättömyyspulveria. Vanhan apteekkarin kansa he alkavat oitis testata pulverin tehokkuutta. Mitä tapahtuukaan, kun hienojen rouvien tyynykerhoon ilmaantuu kaksi päällystakkia? Simo Puupposen (kirjailijanimeltä Aapeli) Koko kaupungin Vinski ilmestyi v Tänä päivänäkin se on jännittävän hauska elämys lukijoille. Almond, David: Nimeni on Skellig Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 175 s. Michaelin perhe muuttaa uuteen kotiin ja juuri kun kaikki on hyvin sekavaa ja sotkuista, perheeseen syntyy keskosvauva. Vastoin kieltoja Michael hiipii tutkimaan huonokuntoista autotallia ja löytää kuolleiden kärpästen ja hämähäkinseittien peittämän oudon olennon: kalpean ja hauraan miehen, joka vain istuu liikkumatta. Onko mies elävä vai kuollut, totta vai kuvitelmaa? Lukuisia kirjallisuuspalkintoja voittanut nuortenromaani on vaikuttavan mystinen tarina, jonka keskeisenä teemana on usko elämään. Cooper, James: Viimeinen mohikaani: Kertomus vuodelta 1757 Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 348 s. Kappalemäärä: 33 Poikakirjojen klassikko, joka kaikkien intiaaneista kiinnostuneen kannattaa lukea sukupuolesta ja iästä riippumatta. Tosin ihan pienimmät lukijat saattavat kauhistua hurjia taisteluja, joita kirjaan mahtuu. Irokeesit, mohikaanit, delawaret, huronit Cooperin kirjassa on esillä monia intiaaniheimoja. Pääosassa on uljas eränkävijä Natty ja hänen ystävänsä Chingachgook ja Unkas. Ystävykset ajautuvat monenlaisiin tilanteisiin Yhdysvaltojen villissä lännessä vuonna 1755.

2 Dahl, Roald: Jali ja suklaatehdas Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 242 s. Keitettyjä perunoita ja kaalia lounaaksi, ja kaalikeittoa päivälliseksi näitä Jali perheineen söi joka ikinen päivä. Kaikkein eniten hänen mielensä teki suklaata. Suklaata Jali sai kerran vuodessa, syntymäpäivänään. Kunnes yhtenä päivänä Jalin elämä muuttuu. Jali pääsee itse näkemään ovatko isovanhempien uskomattomat kertomukset suklaatehtaasta, sen salaperäisistä työntekijöistä ja Suklaataikuri Villi Vonkasta totta. Kukapa ei haaveilisi pääsevänsä joskus suklaatehtaaseen! Finnemore, John: Robin Hood Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 242 s. Seikkailukirjojenklassikko Robin Hoodista, joka varasti rikkailta ja antoi köyhille. Robin Hood on itsevarma sankari, joka monessa käänteessä pääsee hurmaamaan yleisön jousiammuntataidoillaan. Kirjailija Finnemoren romaani julkaistiin vuonna 1909, mutta Robin Hoodin tarina pohjautuu 1400-luvun kansan tarinoihin. Tämä uusi selkeä ja sujuvasti etenevä suomennos on vuodelta Friis-Baastad, Babbis: Eilen poistuivat kotoaan Ikäsuositus: 6 lk. Sivut: 155 s. Kappalemäärä: 34 Mikkel on ottanut 15-vuotiaan Nallen, lapsen asteelle jääneen isonveljensä, mukaan pallokentälle. Nalle heittää kivellä ja osuu erään pojan päähän. Mikkel pelästyy, että Nalle joutuu poliisin ja huoltoviranomaisten käsiin ja viedään pois kotoa. Mikkel päättää viedä Nallen setänsä tunturimajalle turvaan. Alkaa veljesten vaarallinen karkumatka yli Norjan tuntureiden. Nuortenkirjassa on esillä kehitysvammaisuus ja siinä pohditaan muun muassa sitä mikä olisi paras paikka tukea tarvitsevalle Nallelle.

3 Hanhiemon satuaarre Ikäsuositus: 1-2 lk. Sivut: 120 s. Klassisia ja opettavaisia satuja, jotka moni on kuullut ennenkin ja jotka voi lukea aina uudestaan. Kirjassa on viehättävä vanhan ajan kuvitus ja kirja on veikeän mallinen. Hanhiemo kertoo 24 satua. Jokainen satu on muutaman sivun mittainen. Kirja sopii monen ikäiselle lukijalle ja tietenkin äänen luettavaksi. Kirjassa on mukana muun muassa Pieni Punahilkka, Ruma ankanpoikanen, Kettu ja korppi, Hanhi joka muni kultamunia sekä monta muuta. Olipa kerran Hayden, Torey: Pöllöpoika Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 205 s. Kappalemäärä: 27 David on 11-vuotias koulupoika. Hän asuu sijaiskodissa vanhan mummon luona. Isosisko Lily on kasvatuskodissa. Vanhemmistaan David ei tiedä mitään. Davidia kiusataan koulussa, koska hän änkyttää puhuessaan. Samalla luokalla Davidin kanssa on Mab. Tyttö on hyvin lahjakas, siksi häntä kiusataan myös koulussa. Lapset ystävystyvät ja viettävät vapaa-aikaa yhdessä. He kasvattavat Davidin löytämästä munasta pöllön poikasen. Hyvästä hoidosta huolimatta Arthur-pöllö elää vain muutaman päivän. Pöllön poikasesta luopuminen tuottaa suurta surua ja tuskaa Davidille. Haydenin pöllöpoika on 11-vuotiaan kiusatun ja hyljeksityn pojan selviytymistarina. Helakisa, Kaarina: James Bonden ja kultainen ritsa Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 175 s. Kappalemäärä: 35 Jamesilla on syntymäpäivä ja hän odottaa erityisesti Sanni-tädin lahjaa innolla, koska tädin syntymäpäivälahjat ovat olleet aina joko mahtavia tai suuria, tai sitten sekä mahtavia että suuria. Aikamoisen lahjan James tädiltä saakin; Kultainen Ritsa kompuutterin, tietokoneen joka on prototyyppi. Jostain syystä koneen valmistus on lopetettu... Suositun lastenkirjailijan hulvaton tarina kymmenvuotiaan pojan elämästä.

4 Huovi, Hannele: Atte ja Nysä-Putte Ikäsuositus: 2-3 lk. Sivut: 100 s. Yhdeksänvuotiaan Aten äiti on menestyvä laulaja, isä on taiteilija. Äiti kiertelee pitkin maailmaa esiintymässä ja isä maalailee tauluja omissa oloissaan. Atella on usein ikävä äitiä, kun koulussakin on hankaluuksia. Lohtua yksinoloon tuo ikioma ystävä: Nysä-Putte, mutta mikä onkaan tuo salaperäinen Nysä-Putte? Hannele Huovi on arvostettu lasten- ja nuorten kirjailija. Hän on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. Jacobsson, Anders: Lasse ja tunari-isä Ikäsuositus:2-4 lk. Sivut: 122 s. Kappalemäärä: 23 Mikä voisikaan olla sen nolompaa kuin se, että oma isä tunaroi kavereiden nähden? Kirja koostuu erilaisista tilanteista, joissa Lasse häpeää isänsä tekemisiä. Loppujen lopuksi Lasse kuitenkin haluaa, että hänen isänsä pysyy sellaisena kuin on, eikä yritä muuttua miksikään muuksi. Riemukas kirja alakouluikäisesta Lassesta ja hänen huvittavasta perheestään. Jansson, Tove: Taikatalvi Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 121 s. Kappalemäärä: 28 Muumipeikot - kuten kaikki muutkin pikkuötökät- nukkuvat talvisin talviunta. Erään kerran Muumipeikko sattui kuitenkin heräämäänkesken kaiken ja joutui tutustumaan aivan uuteen maailmaan Oivallista kevättalven luettavaa!

5 Kallioniemi, Tuula: Ihmemies Topi Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 123 s. Kappalemäärä: 23 Kuudesluokkalainen Topi on muuttanut Pohjois-Karjalasta Helsinkiin äitinsä kanssa. Uudessa luokassa kaverit nauravat verkkahousuihin pukeutuneelle pojalle. Hän puhuu outoa murretta ja ihmeellisiä tarinoita isästään. Välitunnilla Topia haukutaan Tappisilmäksi. Topi ei välitä kiusaajistaan, vaan touhuilee omia juttujaan. Pohjois-Karjalassa opitut karatetaidot pelastavat Topin monesta tilanteesta ja omia kavereitakin alkaa löytyä. Suosittu lasten- ja nuortenkirjailija Tuula Kallioniemi kirjoittaa koulukiusaamisesta kirjassaan Ihmemies Topi. Kallioniemi, Tuula: Konsta, tokaluokkalainen Ikäsuositus: 1-3lk. Sivut: 139 s. Konstalla on eka luokka takanapäin. Elämä tuntuu jännittävältä ja koulunkäynti on tosi mukavaa, kunnes luokalle tulee uusi oppilas Ripa. Hänen mielestään koulussa melkein kaikki on sikatyhmää. Poika keksii jekkuja ja ilkeyksiä etenkin Konstalle. Yllättäen sitten Ripa kutsuu Konstan yökylään, siellä Konstalle selviää, miksi Ripa on ollut, niin ärsyttävä hänelle. Tämän jälkeen alkaa poikien kaveruus. Kallioniemi kertoo kirjassaan Konsta tokaluokkalainen nykypäivän pienten koululaisten peloista ja riemun aiheista. Kallioniemi, Tuula: Vili sankarikoira Ikäsuositus: 2-4 lk.. Sivut: 72 s. Kappalemäärä: 35 Suositun kirjailijan kirjassa uroskoira ryhtyy urokoiraksi! Vili on paitsi suulas vitsejä vääntävä koira myös nuorempi konstaapeli, joka on suorittanut lyhyemmän kurssin huimausaineissa. Tämä sankarikoira adoptoi itselleen perheen, eli Valtterin vanhempineen. Sankarikoira kohtaa tarinan edetessä myös kissan. Kirjassa on Vilin hauskojen juttujen lisäksi hauska kuvitus

6 Karjalainen, Elina: Uppo-Nallen talviturkki Ikäsuositus: 1-6 lk. Sivut: 160 s. Kappalemäärä: 32 Uppo-Nallelle sitä sattuu ja tapahtuu. Välillä toripoliisikin pidättää hänet. Mutta tärkein asia tapahtuu kun räätäli Leimu tekee hänelle ihanan talviturkin. Mutta kuinka oppilaat reagoivat kun heidän 1. luokkaansa ilmestyy ihan oikea karhu ja saa vielä roolin joulujuhlassa! Hiihtoloma on tulossa ja on ihana ottaa eväät mukaan ja hiihtää saareen. Kunnas, Kirsi: Tiitiäisen tarinoita Ikäsuositus: 2-4lk. Sivut: 79 s. Kappalemäärä: 35 Pikkuisia kertomuksia muun muassa Pupu Puputtaja Punnista, Haitulasta ja neiti Hurpulasta jotka pelastavat toisensa sekä Kissa Kirjavainen Kriikunasta. Runokirjoista tunnetun Kirsi Kunnaksen tarinoissa on hulvatonta riimittelyä. Kirja sopii hyvin ääneen luettavaksi. Kunnas, Mauri : Seitsemän koiraveljestä Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 95 s. Kappalemäärä: 28 Jukolan talo seisoo aurinkoisella mäenrinteellä lähellä Toukolan kylää. Siellä asuvat Juhani, Tuomas,Aapo,Simeoni,Timo,Lauri ja Eero. Eräänä päivänä on lähdettävä lukkarin luo opettelemaan lukemista. Ei ole lukemaan opettelu kovin helppoa. On kirjassa jännitystäkin varsinkin silloin kun veljekset istuvat hikoillen ja puuskuttaen Hiidenkivellä sonnilauman kuopiessa maata heidän ympärillään. Värikkäät isot kuvat, sopii hyvin luokan oppilaille.

7 Kurvinen, Jorma: Susikoira Roi Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 143 s. Kappalemäärä: 25 Kirjan alussa 12-vuotias Tomi pelastaa haavoittuneen koiran ja antaa sille nimen Roi. Omistajaa ei tunnu löytyvän, joten Roi jää Tomin hoitoon. Ystävykset joutuvat moneen jännittävään tilanteeseen ja lopulta tekevät sankariteon. Vauhdikas tarina koiran ja pojan vankkumattomasta ystävyydestä. Lewis, C.S.: Velho ja leijona Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 175 s. Sisarukset Peter, Susan, Edmund ja Lucy lähetetään pois pommitusten runtelemasta Lontoosta toisen maailmansodan aikaan maaseudun rauhaan vanhan professorin luokse. Suuri talo on täynnä piilopaikkoja. Eräänä sadepäivänä lapset leikkivät piilosta ja päätyvät vaatekaapin kautta Narniaan, maahan, jossa on ikuinen talvi, muttei koskaan joulua. Paha Valkea Velho hallitsee, mutta huhujen mukaan Narnian todellinen, hyvä hallitsija Aslan on palaamassa. Sisarusten apua tarvitaan. Matkalla Narniassa tapaat muun muassa puhuvia eläimiä, fauneja ja kentaureja. Lewisin fantasiaromaani on klassinen hyvän ja pahan taistelu. Narnian tarinoita voi lukea Velhon ja Leijonan lisäksi kuudesta muusta kirjasta. Levola, Kari: Pyrstötähdestä ei päivääkään Ikäsuositus: 2-3 lk. Sivut: 144 s. Kappalemäärä: 25 Isä on hermoromahduksen partaalla! Autonavaimet ovat kateissa ja olisi lähdettävä synnytyslaitokselle viemään äitiä koska vauva syntyy. Mutta miksi silmälasitkin ovat jääkaapissa? Rouslainin perheessä sattuu ja tapahtuu

8 Lindgren, Astrid: Eemeli ja pikku Iidan metku Ikäsuositus: 1-2 lk. Sivut: 60 s. Kappalemäärä:24 Vaahteramäen Eemelille sattuu metkuja harva se päivä ja sittenpä Eemeli joutuukin verstashuoneeseen. Sinne haluaisi Eemelin pikkusisko Iidakin! Niinpä Iidakin päättää alkaa metkuilla. Mahtaako Iida päästä verstashuoneeseen? Kirjassa on isot kirjaimet ja runsaasti kuvitusta. Sopii pienemmillekin lukijoille. Lindgren, Astrid: Ronja, ryövärintytär Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 240 s. Kappalemäärä:35 Ronja asuu äitinsä Loviisan, isänsä Matiaksen ja tämän ryövärijoukkion kanssa Matiaksenlinnassa. Sinä yönä, kun Ronja syntyi, salama iski linnan kahtia. Nyt linnan toiseen puoliskoon muuttaa Matiaksen perivihollinen Borka perheensä ja oman rosvojoukkionsa kanssa. Ronja kohtaa Birk Borkanpojan ja vähitellen lapset ystävystyvät. Lapset seikkailevat kaksin metsässä aamusta iltaan ja pelastavat toisensa milloin mistäkin vaarasta, kuten ajattarilta ja männiäisiltä. Lasten ystävyydelle eivät toistensa viholliset, hurjat isätkään mahda mitään. Ronjan ja Birkin tarina on tarina ystävyyden voimasta. Lindgren, Astrid: Se pikkuinen Lotta Ikäsuositus: 1-3 lk. Sivut: 60 s. Kappalemäärä: 33 Nykäsen Lotan päivä alkaa huonosti hän on noussut väärällä jalalla vuoteesta, äiti pakottaa laittamaan pistelevän villapaidan päälle ja Lotta ei suostu. Olen sitten mieluummin alasti, sanoo Lotta! Joten kiukkuisena Lotta päättää muuttaa Vuorisen tädin luo asumaan.

9 Löfgren, Ulf: Albin auttaa Ikäsuositus: 1-2 lk. Sivut: 32 s. Kappalemäärä: 24 Albin päättä leikkiä Hyvää Työtä, jotta hänellä olisi jotakin tekemistä. Autetuksi tulevat muun muassa palopäällikkö, poliisi, partiolainen ja uimaopettaja. Albin osaa olla auttavainen, kun vain haluaa. Reipas kuvakirja, jossa on lyhyt tarina isolla fontilla painettuna. Milne, A. A.: Nalle Puh Ikäsuositus: 2-3k. Sivut: 162 s. Kappalemäärä: 29 Nalle Puh tarinat pohjautuvat A.A. Milnen oman pojan lelueläimiin. Kani ja pöllö taas ovat Milnen omaa keksintöä. Tarinoissa Nalle Puh mm miettii miksi mehiläiset surisevat ja samassa hän putoaa oksalta alas. I-haa vanha aasi, viettää syntymäpäivää ja saa lahjoja. Risto Reipas puolestaan johtaa Pohjoisnapa- retkeä ja välillä tietenkin syödään eväitä. Muurikainen, Martti: Kappasivai : satuja ja tarinoita Ikäsuositus: 1-3 lk. Sivut: 56 s. Kappalemäärä: 25 Kainuun Vimpavuoren karujen kuusikoiden Kappasivai- karhu halki Suomen tallusteli Laukaan Lankamaalle saakka. Siikakoskesta siiat suuhunsa nappoi, Simunankoskesta lohet napaansa lappoi. Näin kului aikaa sataviisikymmentä karhun vuotta Laukaan laajoilla saloilla kera muiden metsän eläinten. Laukaalaisen Martti Muurikaisen opettavaisia eläintarinoita täydentää Anna- Mari Muurikaisen värikuvitus. Hauska ja kielellisesti monimuotoinen satukirja sopii verrattomasti kaikenikäisille lukijoille.

10 Nesbø, Jo:Tohtori Proktorin pierupulveri Ikäsuositus: 2-5 lk. Sivut: 204 s. Tohtori Proktori on taitava keksijä, mutta tuotekehittely tuppaa jäämään alkumetreille. Niinpä työhuoneen hyllyt notkuvat purkkeja ja pulloja, joiden sisällä hyvinkin piilee vuosituhannen keksintö. Onneksi apuun rientävät naapurin lapset: pieni punapäinen poika nimeltä Älli ja hänen ystävänsä Liisi. Keksinnön mahdollisuudet ovat monet ja tietysti aineesta kiinnostuvat myös paikalliset hämärämiehet. Samaan aikaan syvällä viemäreissä Oslon kaupungin alla sihisee ja mataa hirviö, jolla tulee olemaan oma karmea roolinsa tapahtumien kulussa. Mukaansatempaava, hauska ja jännittävä tarina ystävyydestä ja unelmista (joiden toteutumiseen tarvitaan joskus kunnon pieru!) Nojonen, Uolevi: Tartsan Koivula suomalaisessa leppämetsässä Ikäsuositus: 4-5 lk. Sivut: 135 s. Kappalemäärä: 35 Voimistelutunnin jälkeen Anssi tokaisee, että haluaisi olla Tartsan ja seikkailla suomalaisessa leppämetsässä. Puskapään ja Mossen kanssa perustetaan Tartsanseura johon saadaan myös Jane. Salaseura muun muassa seurailee paikallista rikollistilannetta. Pian ystävykset huomaavat olevansa ihan oikeiden pahantekijöiden jäljillä. Epäilykset kohdistuvat kummallisen usein kaupungissa vierailevan tivolin ympärille. Kirjassa on kiperiä tilanteita ja ihan tavallisten nuorten sopivan kokoisia pohdintoja elämästä. Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja sitkeä finni Ikäsuositus:2-4 lk. Sivut: 96 s. Kappalemäärä: 25 Rauha-täti huomaa että Ristolle on tullut finni, vaikka Ristohan on siihen vielä liian nuori. Risto yrittää piilottaa finniä Nelli Perhoselta. Nelli luulee että Risto on muuttumassa takaisin vauvaksi. Ja Rauhaa huolestuttaa finnin lisäksi se, että Elvitätikin on tulossa kylään juuri nyt. Näyttääkö siltä, että Rauha ei osaa pitää huolta Ristosta? Näppylä näyttää kasvavan aina vaan... Taattua huumoria luvassa, kun Sinikka Nopolan suosittu poppoo on vauhdissa!

11 Paloheimo, Oiva: Tirlittan - orpotyttö ihmisten ihmemaassa Ikäsuositus: 3-5lk. Sivut: 118 s. Kappalemäärä: 35 Orpotyttö Tirlittan etsii uutta kotia, mutta kun sitä ei löydy, hän vaihtaa päämääräkseen onnen löytämisen. Monien värikkäiden vaiheiden jälkeen Tirlittan löytää molemmat: sillä onhan hän "Taivaallisen isän lempilapsi". Herkkä, kaunis, hauska ja haikea tarina unipukusillaan kulkevasta ja okariinoa soittavasta pikkutytöstä on tullut tutuksi kaikenikäisille lukijoille vuodesta 1953 lähtien. Parvela, Timo: Ella ja kiristäjä Ikäsuositus: 1-3 lk. Sivut: 62 s. Ella kavereineen on aloittanut koulun. Eka A-luokalla on kivaa eikä opettaja Heimo ole mikään aasi. Mutta eräänä päivänä opettaja alkaa käyttäytyä kummallisesti. Ella, Pate, Hanna, Tuukka ja Samppa saavat pian selville että opettajaa kiristetään - ja jäljet näyttävät johtavan 1 B-luokkaan Hauska ja nopeatempoinen aloitus Ella -kirjojen sarjassa. Rowling, J. K.: Harry Potter ja viisasten kivi Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 335 s. Kappalemäärä: 26 Harry Potter on orpo, rutiköyhä mitättömyys, jonka elämä on ankeaakin ankeampaa. Harryn vanhemmat kuolivat autoonnettomuudessa hänen ollessaan vasta pieni vauva ja ainoa elossa oleva sukulainen, Petunia-täti perheineen, otti pikku-harryn hoiviinsa ihan hyvää hyvyyttään. Näin Harry luulee. Hänellä ei ole aavistustakaan rinnakkaisesta todellisuudesta, taikamaailmasta, jossa hän on ollut kuuluisa jo ennen kuin osasi edes puhua. Hänellä ei ole aavistustakaan siitä, että vanhemmat jättivät jälkeensä valtavan omaisuuden, joka on Harryn vapaasti käytettävissä. Eikä Harry todellakaan tiedä olevansa velho. Kunnes. Koittaa hänen 11. syntymäpäivänsä ja pöllö tuo kutsun Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun. Harryn elämä muuttuu totaalisesti. Tylypahkasta muodostuu hänelle enemmän koti kuin koulu. Hän on vihdoin kaltaistensa joukossa, saa ystäviä (ja vihamiehiä), pääsee pelaamaan huispausta, saa syödä joka päivä vatsansa täyteen, oppii taikomaan ja kuulee vihdoin totuuden vanhempiensa kuolemasta. Harry Potter ja Viisasten kivi on ensimmäinen osa seitsemänosaisesta tarinasta, josta on jo tullut fantasiakirjallisuuden klassikko.

12 Spurgeon, Maureen : Ison tekstin ta-vu-tet-tu-ja satuja Ikäsuositus: 1-2lk. Sivut: 79 s. Kappalemäärä: 28 Spurgeonin Ison tekstin ta-vu-tet-tuja satuja kirjassa on kolme satua. Ensimmäinen satu kertoo PunaHilkasta ja isoäidistä, jotka susi nielaisee mahaansa. Toisessa sadussa seikkailevat eläväksi muuttuva puunukke Pinokkio ja hänen isänsä Geppetton. Viimeisenä on tarina Kultakutrista, kolmesta karhusta, puurolautasista ja vuoteista. Opettavaisia ja hieman jännittäviäkin klassikkosatuja täydentää värikäs kuvitus. Spyri, Johanna: Pikku Heidi: kertomus Heidin oppivuosista Ikäsuositus: 3-4 lk. Sivut: 209 s. Kappalemäärä: 32 Pikku Heidi kertoo orvosta tytöstä. Viisivuotiaana hänet viedään Alppivuoristoon erakoituneen isoisän hoidettavaksi. Heidi viihtyy hyvin vuoristossa paimentaen vuohia. Muutaman vuoden kuluttua Heidi joutuu kaupunkiin pyörätuolissa istuvan Klara-tytön seuraksi. Heidi ei viihdy kaupungissa vaan kaipaa Alppien vihreitä niittyjä kukkasineen. Mielessä siintää ajatus päästä isoisän ja Vuohi-pekan luokse. Sveitsiläisen kirjailijan Spyrin toista sataa vuotta vanha tarina Pikku Heidistä kiehtoo vielä tänäkin päivänä lukijaa. Wilson, Jacqueline: Tatuoitu äiti Ikäsuositus: 6 lk. Sivut: 251 s. Kappalemäärä: vuotiaan Dolphinin äiti on erilainen kuin muiden lasten äidit. Hänellä on tatuointeja joka puolella ja hän tekee villejä tempauksia. Äiti on rakas ja ihana, mutta usein Dolphin joutuu pettymään häneen. Isosisko kyllästyy ja Dolphin jää äidin kanssa kahden. Raskasta on esittää kaikille, että kaikki on hyvin käy. Kun salailu vihdoin katkeaa, Dolphin huomaa, ettei hänen tarvitse pärjätä yksin. Äiti ja koko perhe tarvitsevat apua. Wilson kuvaa perheen ongelmia ja äidin sairautta lapsen näkökulmasta, suoraan ja kaunistelematta, mutta usein kuitenkin hauskasti.

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 3. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät

3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Kuva: Tuija Sinkko diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Petra iltunen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 5.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 2. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 5.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 3. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

TOINEN LUKUDIPLOMI. KK=Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto

TOINEN LUKUDIPLOMI. KK=Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto TOINEN LUKUDIPLOMI KK=Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Aurinko -sarja (KK) Kirjava kukko -sarja (KK) (OK) Keltanokka -sarja Luen jo itse -sarja Minäpä luen

Lisätiedot

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla ja tietokirjat keltaisella lapulla.

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla ja tietokirjat keltaisella lapulla. TOINEN LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Aurinko Kirjava kukko Keltanokka Luen jo itse Minäpä luen itse Werner Vihreä varis Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla ja tietokirjat

Lisätiedot

Lizzie McGuire ratkaisee -sarjan kirja. Aleksin merirosvokesä tai joku muu Aleksi-kirja. Näin koulutat lohikäärmeesi tai Merirosvoilun alkeet (OK)

Lizzie McGuire ratkaisee -sarjan kirja. Aleksin merirosvokesä tai joku muu Aleksi-kirja. Näin koulutat lohikäärmeesi tai Merirosvoilun alkeet (OK) NELJÄS LUKUDIPLOMI KK=keskustan koulun käsikirjasto OK=Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Iso Werneri -sarja Pultti -sarja (KK) Vihreä varis -sarja (OK) NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2

Lisätiedot

5. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

5. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Ella Ahola Pirkanmaan lukudiplomi 5. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Milla Kulmala diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

Satuhahmojen keskustelu

Satuhahmojen keskustelu Reetan satutehtävät Satujen maailma 1. Adalminan helmi, Sakari Topelius 2. Lumikki, Grimmin veljekset 3. Prinsessa Ruusunen, Grimmin veljekset 4. Pieni Merenneito, H. C. Andersen 5. Pieni Tulitikkutyttö,

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

6. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät

6. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 6. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Kuva: Elma Saarelainen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta.

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta. 2. kappale ( toinen kappale) P ERHE 2.1. Fereshte ja Anna katsovat kuvaa. Fereshte: Tämä on minun perhe. Anna: Kuka hän on? Fereshte: Hän on minun äiti. Äidin nimi on Samiya. Tämä olen minä. Tämä on minun

Lisätiedot

Rutakko-kirjastojen oheislukemistot

Rutakko-kirjastojen oheislukemistot Rutakko-kirjastojen oheislukemistot IISALMEN KAUPUNGINKIRJASTO Aapeli Vinski ja Vinsentti 30 Aho, Juhani Rautatie 19 Allfrey, Katherine Delfiinikesä 30 Bagge, Tapani Maalla 16 Finne, Jalmari Kiljusen herrasväki

Lisätiedot

Bertta Aspfors. Kerro äiti SATUJA ja TARINOITA

Bertta Aspfors. Kerro äiti SATUJA ja TARINOITA Bertta Aspfors Kerro äiti SATUJA ja TARINOITA Kerro äiti satuja ja tarinoita Bertta Aspfors Kuvitus: Orvokki. Syrjänen Ulkoasu: R. Penttinen Mediapinta 2009 ISBN 978-952-235-145-6 SISÄLLYS LUKIJALLE...

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Myrskylän Eka- ja tokaluokkalaisten LUKUKUNNARI

Myrskylän Eka- ja tokaluokkalaisten LUKUKUNNARI Myrskylän Eka- ja tokaluokkalaisten LUKUKUNNARI Tutki eka- ja tokaluokkalaisten kirjalistaa. Hae kirjastosta listan kirjoja itsellesi. Hae korkeintaan kaksi kirjaa kerrallaan. Lue kirjat ja tee molemmista

Lisätiedot

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla lapulla ja tietokirjat keltaisella lapulla.

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla lapulla ja tietokirjat keltaisella lapulla. TOINEN LUKUDIPLOMI KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Aurinko -sarja (KK) Kirjava kukko -sarja (KK) (OK) Keltanokka -sarja Luen jo itse -sarja Minäpä luen

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

KIELIKarhu harjoituskirja

KIELIKarhu harjoituskirja KIELikarhu Harjoituskirja A ella luokkaretkellä 55 Ella luokkaretkellä 1 Etsi ja tutki parisi kanssa tekstikirjan kappaleen ihmisten, eläinten ja paikkojen nimiä Miten ne on kirjoitettu? Tutki erityisesti

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS KOTITALOUS. LIIKETALOUS. LIIKENNE Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet

6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS KOTITALOUS. LIIKETALOUS. LIIKENNE Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet Kaarina 1 / 3 Uutuusluettelo 14.10.2015 Uutuudet ajalla 1.9.2015-30.9.2015 Uutuuksia: 48 nimekettä Yksikkö: Littoisten kirjasto Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Kirjaosumia 2. luokalle:

Kirjaosumia 2. luokalle: Kirjaosumia 2. luokalle: Räppääjän lukudiplomi on kaksiportainen. 1. portaalla luet 7 kirjaa, jolloin valitset - 1 kirjan jokaisesta alla olevasta ryhmästä - 1 runokirjan Runoraitin 1-2 -luokkien runokassin

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS KOTITALOUS. LIIKETALOUS. LIIKENNE Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet

6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS KOTITALOUS. LIIKETALOUS. LIIKENNE Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet 1 / 2 Uutuuksia: 33 nimekettä Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS KOTITALOUS. LIIKETALOUS. LIIKENNE 65 Crexells, Cristina. Siemenet Kirjat LI L 1 68.2

Lisätiedot

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949-2015

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949-2015 Suomen Kirjailijaliitto r.y. Sivu 1 (6) Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949-2015 Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto Tunnustuspalkinto on annettu vuodesta 1949 lähtien

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN. SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84.2 SCIFI. KAUHU NUORTENOSASTO N 84.2_7 ja 84.

FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN. SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84.2 SCIFI. KAUHU NUORTENOSASTO N 84.2_7 ja 84. VIIDES LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Pultti Vihreä varis NUORTEN ROMAANIT NUORTENOSASTO N 84.2 SARJAKUVAT NUORTENOSASTO N 85.32 FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84.2

Lisätiedot

Puutaloasumisen ihanuus kurjuus?

Puutaloasumisen ihanuus kurjuus? Puutaloasumisen ihanuus kurjuus? Askareita yläkouluille 27.3. 19.9.2015 esillä olevaan Kuopion korttelimuseon näyttelyyn. KORTTELIN KORHOSTEN JA HEIDÄN NAAPURIENSA ESITTELY: Maire Korhonen (o.s. Miettinen)

Lisätiedot

Sinähän osaat, Liinu!

Sinähän osaat, Liinu! Sinähän osaat, Liinu! Tässä kirjassa kerrotaan, minkälaista on, kun on tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeuksia. Niitä voi olla monenlaisia. Tämä kirja kertoo Liinusta, jolle tarkkaavaisuus ja keskittyminen

Lisätiedot

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia Hannele Haapala, TYKS, Keskola Separaation vähentäminen Hoitojaksot keskolassa saattavat kestää kuusikin kuukautta. Keskosvauva kotiutuu

Lisätiedot

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin?

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin? Rotta Ronkeli Eräällä rotalla oli kummallinen nimi. Rottaa kutsuttiin Ronkeliksi. Ronkeli oli saanut nimensä ruokatavoistaan. Se halusi syödä vain hedelmiä. Maanantaisin rotta söi banaaneja. Tiistaisin

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Kinnulan humanoidi 5.2.1971.

Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Peter Aliranta yritti saada kiinni metsään laskeutuneen aluksen humanoidin, mutta tämän saapas oli liian kuuma jotta siitä olisi saanut otteen. Hän hyökkäsi kohti ufoa moottorisahan

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

29.5.2015. Siilinjärven kunnankirjasto

29.5.2015. Siilinjärven kunnankirjasto SIILINJÄRVEN KUNNANKIRJASTO LASTEN JA NUORTEN KIRJALLISUUS / 5 9.5.05 Uutuusteokset ajalta: Uutuuksia: Pisteryhmä: 0.05.05-9.05.05 54 nimekettä Siilinjärven kunnankirjasto / 5 Lasten ja nuorten kirjalli

Lisätiedot

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK Mitä tarkoittaa positiivinen kannustaminen? - rohkaiseminen Miten sitä voidaan toteuttaa a) kotona - jos lapsi ei vielä ymmärrä tehtävää, niin vanhemmat

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 4. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen.

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. FINLAND: 1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. Pentti, 2-vuotias poika Pentti syntyi seitsemän viikkoa etuajassa ja vietti neljä

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Alä ankka aivasta: linnunpojan lorukirja. Ajan hukkaa, sanoi susikuski. Aakkoslammas, loksuhammas

Alä ankka aivasta: linnunpojan lorukirja. Ajan hukkaa, sanoi susikuski. Aakkoslammas, loksuhammas 1. luokka Luetaan yhteensä viisi kirjaa.yksi kirjoista on runokirja (ryhmä A) ja loput neljä kuudesta muusta ryhmästä (B-G), kustakin yksi kirja. Sarjoista kelpaa mikä tahansa sarjaan kuuluva kirja. Listalle

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

4. Hannele Huovi: Urpo, Turpo ja hymyilevä aave (tavutettu) TAI muu Urpo ja Turpo kirja TAI Suurkontio Tahmapää (Keltanokka)

4. Hannele Huovi: Urpo, Turpo ja hymyilevä aave (tavutettu) TAI muu Urpo ja Turpo kirja TAI Suurkontio Tahmapää (Keltanokka) Peruskoulun 1. 6. luokkien kirjalistat 1. luokka 1. Tapani Bagge: Kylässä (Keltanokka)TAI Ulkona (Keltanokka) TAI Pihalla (Keltanokka) 2. Niki Daly: Jamelan leninki 3. Pirkko Harainen & Leena Lumme: Emma

Lisätiedot

SISARUKSENA KESKOSVAUVALLE

SISARUKSENA KESKOSVAUVALLE SISARUKSENA KESKOSVAUVALLE Onneksi olkoon pikkusisaruksestasi! Perheeseenne on syntynyt uusi perheenjäsen ja sinusta on tullut isosisko tai isoveli. Pienen sisaruksesi syntymä on ollut sinulle varmasti

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti. Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1. kaunis - ruma

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti. Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1. kaunis - ruma 1 Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1 kaunis - ruma kaunis joutsen ruma olio = ruma otus kaunis puutalo Suomessa on paljon kauniita puutaloja. ruma olio Oliolla on yksi silmä. Olio on sininen.

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

7.1.2016. Ypäjän kunnankirjasto

7.1.2016. Ypäjän kunnankirjasto YPÄJÄN KUNNANKIRJASTO UUTUUSLUETTELO 1 / 5 7.1.2016 Uutuusteokset ajalta: Uutuuksia: Pisteryhmä: 01.12. - 31.12. 53 nimekettä Ypäjän kunnankirjasto 2 / 5 Aikuisten tietokirjallisuus 3 Yhteiskunta 36.13

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Kirjaosumia 2. luokalle:

Kirjaosumia 2. luokalle: Kirjaosumia 2. luokalle: Räppääjän lukudiplomi on kolmeportainen. 1. portaalla luet 7 kirjaa, jolloin valitset - 1 kirjan jokaisesta alla olevasta ryhmästä (ei Mestarilukijan kirjaluettelosta) - 1 runokirjan

Lisätiedot

NUORET HELSINGISSÄ 2011 TUTKIMUS

NUORET HELSINGISSÄ 2011 TUTKIMUS NUORET HELSINGISSÄ 2011 TUTKIMUS Nuoret Helsingissä 2011 -tutkimus on Helsingin kaupungin tietokeskuksen, opetusviraston ja nuorisoasiainkeskuksen yhteishanke. Tutkimuksella tuotetaan tietoa nuorten vapaa-ajasta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 6.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä,

Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä, Nina Kivirasi Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä, mutta hänen mielestä ammattikoulu on paljon

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

David Safier. David Safier on kirjoittanut myös nämä kirjat. Happy Family

David Safier. David Safier on kirjoittanut myös nämä kirjat. Happy Family Huumori David Safier Happy Family neljääkymmentä ikävuottaan lähestyvä Emma Wünschmann on uhrannut lupaavan uransa kustannusalalla perheensä vuoksi. Emman lastenkirjakauppa on konkurssin partaalla,

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 1

Agricolan Monenlaista luettavaa 1 Tiainen ja karhu Puun oksalla oli tiaisen pesä. Karhu tuli pesän luokse ja olisi halunnut tulla vie-rai-sil-le. Tiaisen pojat tirs-kah-te-li-vat pesässä. Onko isänne kotona? karhu kysyi. Ei ole, vastasivat

Lisätiedot

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa:

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa: SANONTOJA, SANANLASKUJA JA PUHEKIELTÄ HARJOITUS 1 joutua jonkun hampaisiin olla koira haudattuna kärpäsestä tulee härkänen niellä purematta kaivaa maata toisen alta panna jauhot suuhun ei ole mailla eikä

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 3

Agricolan Monenlaista luettavaa 3 Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri Kesällä maa-lais-hii-ri asui suuressa vehnäpellossa. Kun ilmat viilenivät, se muutti sisälle taloon. Tuvan lattialta se löysi ihmisiltä pudonneita herk-ku-pa-lo-ja. Se

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jaakob, petturi

Nettiraamattu. lapsille. Jaakob, petturi Nettiraamattu lapsille Jaakob, petturi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Kerr; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Lisätiedot

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka Kirjat VP L 1

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka Kirjat VP L 1 Vimpelin kunnankirjasto 1 / 5 Uutuusluettelo 28.1.2016 Uutuudet ajalla 1.11.2015-28.1.2016 Uutuuksia: 67 nimekettä Yksikkö: Vimpelin pääkirjasto Osasto: Lasten osasto TIETOKIRJALLISUUS 2 USKONTO 25.2 Reinikainen,

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot