Almond, David: Nimeni on Skellig

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Almond, David: Nimeni on Skellig"

Transkriptio

1 KOULUSARJAESITTELYT (ALAKOULU) Aapeli: Koko kaupungin Vinski Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 125 s. Kappalemäärä: 34 Hömpstadin kaupungissa vallitsee leppoisa maalaistunnelma kotoisine tapahtumineen. Kun kaupungin kaduille ilmaantuu punatukkainen, pisamanaamainen pojanvintiö Vinski, niin kaupungissa alkaa tapahtua. Vinski ostaa apteekista Päin seiniä näkymättömyyspulveria. Vanhan apteekkarin kansa he alkavat oitis testata pulverin tehokkuutta. Mitä tapahtuukaan, kun hienojen rouvien tyynykerhoon ilmaantuu kaksi päällystakkia? Simo Puupposen (kirjailijanimeltä Aapeli) Koko kaupungin Vinski ilmestyi v Tänä päivänäkin se on jännittävän hauska elämys lukijoille. Almond, David: Nimeni on Skellig Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 175 s. Michaelin perhe muuttaa uuteen kotiin ja juuri kun kaikki on hyvin sekavaa ja sotkuista, perheeseen syntyy keskosvauva. Vastoin kieltoja Michael hiipii tutkimaan huonokuntoista autotallia ja löytää kuolleiden kärpästen ja hämähäkinseittien peittämän oudon olennon: kalpean ja hauraan miehen, joka vain istuu liikkumatta. Onko mies elävä vai kuollut, totta vai kuvitelmaa? Lukuisia kirjallisuuspalkintoja voittanut nuortenromaani on vaikuttavan mystinen tarina, jonka keskeisenä teemana on usko elämään. Cooper, James: Viimeinen mohikaani: Kertomus vuodelta 1757 Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 348 s. Kappalemäärä: 33 Poikakirjojen klassikko, joka kaikkien intiaaneista kiinnostuneen kannattaa lukea sukupuolesta ja iästä riippumatta. Tosin ihan pienimmät lukijat saattavat kauhistua hurjia taisteluja, joita kirjaan mahtuu. Irokeesit, mohikaanit, delawaret, huronit Cooperin kirjassa on esillä monia intiaaniheimoja. Pääosassa on uljas eränkävijä Natty ja hänen ystävänsä Chingachgook ja Unkas. Ystävykset ajautuvat monenlaisiin tilanteisiin Yhdysvaltojen villissä lännessä vuonna 1755.

2 Dahl, Roald: Jali ja suklaatehdas Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 242 s. Keitettyjä perunoita ja kaalia lounaaksi, ja kaalikeittoa päivälliseksi näitä Jali perheineen söi joka ikinen päivä. Kaikkein eniten hänen mielensä teki suklaata. Suklaata Jali sai kerran vuodessa, syntymäpäivänään. Kunnes yhtenä päivänä Jalin elämä muuttuu. Jali pääsee itse näkemään ovatko isovanhempien uskomattomat kertomukset suklaatehtaasta, sen salaperäisistä työntekijöistä ja Suklaataikuri Villi Vonkasta totta. Kukapa ei haaveilisi pääsevänsä joskus suklaatehtaaseen! Finnemore, John: Robin Hood Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 242 s. Seikkailukirjojenklassikko Robin Hoodista, joka varasti rikkailta ja antoi köyhille. Robin Hood on itsevarma sankari, joka monessa käänteessä pääsee hurmaamaan yleisön jousiammuntataidoillaan. Kirjailija Finnemoren romaani julkaistiin vuonna 1909, mutta Robin Hoodin tarina pohjautuu 1400-luvun kansan tarinoihin. Tämä uusi selkeä ja sujuvasti etenevä suomennos on vuodelta Friis-Baastad, Babbis: Eilen poistuivat kotoaan Ikäsuositus: 6 lk. Sivut: 155 s. Kappalemäärä: 34 Mikkel on ottanut 15-vuotiaan Nallen, lapsen asteelle jääneen isonveljensä, mukaan pallokentälle. Nalle heittää kivellä ja osuu erään pojan päähän. Mikkel pelästyy, että Nalle joutuu poliisin ja huoltoviranomaisten käsiin ja viedään pois kotoa. Mikkel päättää viedä Nallen setänsä tunturimajalle turvaan. Alkaa veljesten vaarallinen karkumatka yli Norjan tuntureiden. Nuortenkirjassa on esillä kehitysvammaisuus ja siinä pohditaan muun muassa sitä mikä olisi paras paikka tukea tarvitsevalle Nallelle.

3 Hanhiemon satuaarre Ikäsuositus: 1-2 lk. Sivut: 120 s. Klassisia ja opettavaisia satuja, jotka moni on kuullut ennenkin ja jotka voi lukea aina uudestaan. Kirjassa on viehättävä vanhan ajan kuvitus ja kirja on veikeän mallinen. Hanhiemo kertoo 24 satua. Jokainen satu on muutaman sivun mittainen. Kirja sopii monen ikäiselle lukijalle ja tietenkin äänen luettavaksi. Kirjassa on mukana muun muassa Pieni Punahilkka, Ruma ankanpoikanen, Kettu ja korppi, Hanhi joka muni kultamunia sekä monta muuta. Olipa kerran Hayden, Torey: Pöllöpoika Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 205 s. Kappalemäärä: 27 David on 11-vuotias koulupoika. Hän asuu sijaiskodissa vanhan mummon luona. Isosisko Lily on kasvatuskodissa. Vanhemmistaan David ei tiedä mitään. Davidia kiusataan koulussa, koska hän änkyttää puhuessaan. Samalla luokalla Davidin kanssa on Mab. Tyttö on hyvin lahjakas, siksi häntä kiusataan myös koulussa. Lapset ystävystyvät ja viettävät vapaa-aikaa yhdessä. He kasvattavat Davidin löytämästä munasta pöllön poikasen. Hyvästä hoidosta huolimatta Arthur-pöllö elää vain muutaman päivän. Pöllön poikasesta luopuminen tuottaa suurta surua ja tuskaa Davidille. Haydenin pöllöpoika on 11-vuotiaan kiusatun ja hyljeksityn pojan selviytymistarina. Helakisa, Kaarina: James Bonden ja kultainen ritsa Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 175 s. Kappalemäärä: 35 Jamesilla on syntymäpäivä ja hän odottaa erityisesti Sanni-tädin lahjaa innolla, koska tädin syntymäpäivälahjat ovat olleet aina joko mahtavia tai suuria, tai sitten sekä mahtavia että suuria. Aikamoisen lahjan James tädiltä saakin; Kultainen Ritsa kompuutterin, tietokoneen joka on prototyyppi. Jostain syystä koneen valmistus on lopetettu... Suositun lastenkirjailijan hulvaton tarina kymmenvuotiaan pojan elämästä.

4 Huovi, Hannele: Atte ja Nysä-Putte Ikäsuositus: 2-3 lk. Sivut: 100 s. Yhdeksänvuotiaan Aten äiti on menestyvä laulaja, isä on taiteilija. Äiti kiertelee pitkin maailmaa esiintymässä ja isä maalailee tauluja omissa oloissaan. Atella on usein ikävä äitiä, kun koulussakin on hankaluuksia. Lohtua yksinoloon tuo ikioma ystävä: Nysä-Putte, mutta mikä onkaan tuo salaperäinen Nysä-Putte? Hannele Huovi on arvostettu lasten- ja nuorten kirjailija. Hän on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. Jacobsson, Anders: Lasse ja tunari-isä Ikäsuositus:2-4 lk. Sivut: 122 s. Kappalemäärä: 23 Mikä voisikaan olla sen nolompaa kuin se, että oma isä tunaroi kavereiden nähden? Kirja koostuu erilaisista tilanteista, joissa Lasse häpeää isänsä tekemisiä. Loppujen lopuksi Lasse kuitenkin haluaa, että hänen isänsä pysyy sellaisena kuin on, eikä yritä muuttua miksikään muuksi. Riemukas kirja alakouluikäisesta Lassesta ja hänen huvittavasta perheestään. Jansson, Tove: Taikatalvi Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 121 s. Kappalemäärä: 28 Muumipeikot - kuten kaikki muutkin pikkuötökät- nukkuvat talvisin talviunta. Erään kerran Muumipeikko sattui kuitenkin heräämäänkesken kaiken ja joutui tutustumaan aivan uuteen maailmaan Oivallista kevättalven luettavaa!

5 Kallioniemi, Tuula: Ihmemies Topi Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 123 s. Kappalemäärä: 23 Kuudesluokkalainen Topi on muuttanut Pohjois-Karjalasta Helsinkiin äitinsä kanssa. Uudessa luokassa kaverit nauravat verkkahousuihin pukeutuneelle pojalle. Hän puhuu outoa murretta ja ihmeellisiä tarinoita isästään. Välitunnilla Topia haukutaan Tappisilmäksi. Topi ei välitä kiusaajistaan, vaan touhuilee omia juttujaan. Pohjois-Karjalassa opitut karatetaidot pelastavat Topin monesta tilanteesta ja omia kavereitakin alkaa löytyä. Suosittu lasten- ja nuortenkirjailija Tuula Kallioniemi kirjoittaa koulukiusaamisesta kirjassaan Ihmemies Topi. Kallioniemi, Tuula: Konsta, tokaluokkalainen Ikäsuositus: 1-3lk. Sivut: 139 s. Konstalla on eka luokka takanapäin. Elämä tuntuu jännittävältä ja koulunkäynti on tosi mukavaa, kunnes luokalle tulee uusi oppilas Ripa. Hänen mielestään koulussa melkein kaikki on sikatyhmää. Poika keksii jekkuja ja ilkeyksiä etenkin Konstalle. Yllättäen sitten Ripa kutsuu Konstan yökylään, siellä Konstalle selviää, miksi Ripa on ollut, niin ärsyttävä hänelle. Tämän jälkeen alkaa poikien kaveruus. Kallioniemi kertoo kirjassaan Konsta tokaluokkalainen nykypäivän pienten koululaisten peloista ja riemun aiheista. Kallioniemi, Tuula: Vili sankarikoira Ikäsuositus: 2-4 lk.. Sivut: 72 s. Kappalemäärä: 35 Suositun kirjailijan kirjassa uroskoira ryhtyy urokoiraksi! Vili on paitsi suulas vitsejä vääntävä koira myös nuorempi konstaapeli, joka on suorittanut lyhyemmän kurssin huimausaineissa. Tämä sankarikoira adoptoi itselleen perheen, eli Valtterin vanhempineen. Sankarikoira kohtaa tarinan edetessä myös kissan. Kirjassa on Vilin hauskojen juttujen lisäksi hauska kuvitus

6 Karjalainen, Elina: Uppo-Nallen talviturkki Ikäsuositus: 1-6 lk. Sivut: 160 s. Kappalemäärä: 32 Uppo-Nallelle sitä sattuu ja tapahtuu. Välillä toripoliisikin pidättää hänet. Mutta tärkein asia tapahtuu kun räätäli Leimu tekee hänelle ihanan talviturkin. Mutta kuinka oppilaat reagoivat kun heidän 1. luokkaansa ilmestyy ihan oikea karhu ja saa vielä roolin joulujuhlassa! Hiihtoloma on tulossa ja on ihana ottaa eväät mukaan ja hiihtää saareen. Kunnas, Kirsi: Tiitiäisen tarinoita Ikäsuositus: 2-4lk. Sivut: 79 s. Kappalemäärä: 35 Pikkuisia kertomuksia muun muassa Pupu Puputtaja Punnista, Haitulasta ja neiti Hurpulasta jotka pelastavat toisensa sekä Kissa Kirjavainen Kriikunasta. Runokirjoista tunnetun Kirsi Kunnaksen tarinoissa on hulvatonta riimittelyä. Kirja sopii hyvin ääneen luettavaksi. Kunnas, Mauri : Seitsemän koiraveljestä Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 95 s. Kappalemäärä: 28 Jukolan talo seisoo aurinkoisella mäenrinteellä lähellä Toukolan kylää. Siellä asuvat Juhani, Tuomas,Aapo,Simeoni,Timo,Lauri ja Eero. Eräänä päivänä on lähdettävä lukkarin luo opettelemaan lukemista. Ei ole lukemaan opettelu kovin helppoa. On kirjassa jännitystäkin varsinkin silloin kun veljekset istuvat hikoillen ja puuskuttaen Hiidenkivellä sonnilauman kuopiessa maata heidän ympärillään. Värikkäät isot kuvat, sopii hyvin luokan oppilaille.

7 Kurvinen, Jorma: Susikoira Roi Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 143 s. Kappalemäärä: 25 Kirjan alussa 12-vuotias Tomi pelastaa haavoittuneen koiran ja antaa sille nimen Roi. Omistajaa ei tunnu löytyvän, joten Roi jää Tomin hoitoon. Ystävykset joutuvat moneen jännittävään tilanteeseen ja lopulta tekevät sankariteon. Vauhdikas tarina koiran ja pojan vankkumattomasta ystävyydestä. Lewis, C.S.: Velho ja leijona Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 175 s. Sisarukset Peter, Susan, Edmund ja Lucy lähetetään pois pommitusten runtelemasta Lontoosta toisen maailmansodan aikaan maaseudun rauhaan vanhan professorin luokse. Suuri talo on täynnä piilopaikkoja. Eräänä sadepäivänä lapset leikkivät piilosta ja päätyvät vaatekaapin kautta Narniaan, maahan, jossa on ikuinen talvi, muttei koskaan joulua. Paha Valkea Velho hallitsee, mutta huhujen mukaan Narnian todellinen, hyvä hallitsija Aslan on palaamassa. Sisarusten apua tarvitaan. Matkalla Narniassa tapaat muun muassa puhuvia eläimiä, fauneja ja kentaureja. Lewisin fantasiaromaani on klassinen hyvän ja pahan taistelu. Narnian tarinoita voi lukea Velhon ja Leijonan lisäksi kuudesta muusta kirjasta. Levola, Kari: Pyrstötähdestä ei päivääkään Ikäsuositus: 2-3 lk. Sivut: 144 s. Kappalemäärä: 25 Isä on hermoromahduksen partaalla! Autonavaimet ovat kateissa ja olisi lähdettävä synnytyslaitokselle viemään äitiä koska vauva syntyy. Mutta miksi silmälasitkin ovat jääkaapissa? Rouslainin perheessä sattuu ja tapahtuu

8 Lindgren, Astrid: Eemeli ja pikku Iidan metku Ikäsuositus: 1-2 lk. Sivut: 60 s. Kappalemäärä:24 Vaahteramäen Eemelille sattuu metkuja harva se päivä ja sittenpä Eemeli joutuukin verstashuoneeseen. Sinne haluaisi Eemelin pikkusisko Iidakin! Niinpä Iidakin päättää alkaa metkuilla. Mahtaako Iida päästä verstashuoneeseen? Kirjassa on isot kirjaimet ja runsaasti kuvitusta. Sopii pienemmillekin lukijoille. Lindgren, Astrid: Ronja, ryövärintytär Ikäsuositus: 4-6 lk. Sivut: 240 s. Kappalemäärä:35 Ronja asuu äitinsä Loviisan, isänsä Matiaksen ja tämän ryövärijoukkion kanssa Matiaksenlinnassa. Sinä yönä, kun Ronja syntyi, salama iski linnan kahtia. Nyt linnan toiseen puoliskoon muuttaa Matiaksen perivihollinen Borka perheensä ja oman rosvojoukkionsa kanssa. Ronja kohtaa Birk Borkanpojan ja vähitellen lapset ystävystyvät. Lapset seikkailevat kaksin metsässä aamusta iltaan ja pelastavat toisensa milloin mistäkin vaarasta, kuten ajattarilta ja männiäisiltä. Lasten ystävyydelle eivät toistensa viholliset, hurjat isätkään mahda mitään. Ronjan ja Birkin tarina on tarina ystävyyden voimasta. Lindgren, Astrid: Se pikkuinen Lotta Ikäsuositus: 1-3 lk. Sivut: 60 s. Kappalemäärä: 33 Nykäsen Lotan päivä alkaa huonosti hän on noussut väärällä jalalla vuoteesta, äiti pakottaa laittamaan pistelevän villapaidan päälle ja Lotta ei suostu. Olen sitten mieluummin alasti, sanoo Lotta! Joten kiukkuisena Lotta päättää muuttaa Vuorisen tädin luo asumaan.

9 Löfgren, Ulf: Albin auttaa Ikäsuositus: 1-2 lk. Sivut: 32 s. Kappalemäärä: 24 Albin päättä leikkiä Hyvää Työtä, jotta hänellä olisi jotakin tekemistä. Autetuksi tulevat muun muassa palopäällikkö, poliisi, partiolainen ja uimaopettaja. Albin osaa olla auttavainen, kun vain haluaa. Reipas kuvakirja, jossa on lyhyt tarina isolla fontilla painettuna. Milne, A. A.: Nalle Puh Ikäsuositus: 2-3k. Sivut: 162 s. Kappalemäärä: 29 Nalle Puh tarinat pohjautuvat A.A. Milnen oman pojan lelueläimiin. Kani ja pöllö taas ovat Milnen omaa keksintöä. Tarinoissa Nalle Puh mm miettii miksi mehiläiset surisevat ja samassa hän putoaa oksalta alas. I-haa vanha aasi, viettää syntymäpäivää ja saa lahjoja. Risto Reipas puolestaan johtaa Pohjoisnapa- retkeä ja välillä tietenkin syödään eväitä. Muurikainen, Martti: Kappasivai : satuja ja tarinoita Ikäsuositus: 1-3 lk. Sivut: 56 s. Kappalemäärä: 25 Kainuun Vimpavuoren karujen kuusikoiden Kappasivai- karhu halki Suomen tallusteli Laukaan Lankamaalle saakka. Siikakoskesta siiat suuhunsa nappoi, Simunankoskesta lohet napaansa lappoi. Näin kului aikaa sataviisikymmentä karhun vuotta Laukaan laajoilla saloilla kera muiden metsän eläinten. Laukaalaisen Martti Muurikaisen opettavaisia eläintarinoita täydentää Anna- Mari Muurikaisen värikuvitus. Hauska ja kielellisesti monimuotoinen satukirja sopii verrattomasti kaikenikäisille lukijoille.

10 Nesbø, Jo:Tohtori Proktorin pierupulveri Ikäsuositus: 2-5 lk. Sivut: 204 s. Tohtori Proktori on taitava keksijä, mutta tuotekehittely tuppaa jäämään alkumetreille. Niinpä työhuoneen hyllyt notkuvat purkkeja ja pulloja, joiden sisällä hyvinkin piilee vuosituhannen keksintö. Onneksi apuun rientävät naapurin lapset: pieni punapäinen poika nimeltä Älli ja hänen ystävänsä Liisi. Keksinnön mahdollisuudet ovat monet ja tietysti aineesta kiinnostuvat myös paikalliset hämärämiehet. Samaan aikaan syvällä viemäreissä Oslon kaupungin alla sihisee ja mataa hirviö, jolla tulee olemaan oma karmea roolinsa tapahtumien kulussa. Mukaansatempaava, hauska ja jännittävä tarina ystävyydestä ja unelmista (joiden toteutumiseen tarvitaan joskus kunnon pieru!) Nojonen, Uolevi: Tartsan Koivula suomalaisessa leppämetsässä Ikäsuositus: 4-5 lk. Sivut: 135 s. Kappalemäärä: 35 Voimistelutunnin jälkeen Anssi tokaisee, että haluaisi olla Tartsan ja seikkailla suomalaisessa leppämetsässä. Puskapään ja Mossen kanssa perustetaan Tartsanseura johon saadaan myös Jane. Salaseura muun muassa seurailee paikallista rikollistilannetta. Pian ystävykset huomaavat olevansa ihan oikeiden pahantekijöiden jäljillä. Epäilykset kohdistuvat kummallisen usein kaupungissa vierailevan tivolin ympärille. Kirjassa on kiperiä tilanteita ja ihan tavallisten nuorten sopivan kokoisia pohdintoja elämästä. Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja sitkeä finni Ikäsuositus:2-4 lk. Sivut: 96 s. Kappalemäärä: 25 Rauha-täti huomaa että Ristolle on tullut finni, vaikka Ristohan on siihen vielä liian nuori. Risto yrittää piilottaa finniä Nelli Perhoselta. Nelli luulee että Risto on muuttumassa takaisin vauvaksi. Ja Rauhaa huolestuttaa finnin lisäksi se, että Elvitätikin on tulossa kylään juuri nyt. Näyttääkö siltä, että Rauha ei osaa pitää huolta Ristosta? Näppylä näyttää kasvavan aina vaan... Taattua huumoria luvassa, kun Sinikka Nopolan suosittu poppoo on vauhdissa!

11 Paloheimo, Oiva: Tirlittan - orpotyttö ihmisten ihmemaassa Ikäsuositus: 3-5lk. Sivut: 118 s. Kappalemäärä: 35 Orpotyttö Tirlittan etsii uutta kotia, mutta kun sitä ei löydy, hän vaihtaa päämääräkseen onnen löytämisen. Monien värikkäiden vaiheiden jälkeen Tirlittan löytää molemmat: sillä onhan hän "Taivaallisen isän lempilapsi". Herkkä, kaunis, hauska ja haikea tarina unipukusillaan kulkevasta ja okariinoa soittavasta pikkutytöstä on tullut tutuksi kaikenikäisille lukijoille vuodesta 1953 lähtien. Parvela, Timo: Ella ja kiristäjä Ikäsuositus: 1-3 lk. Sivut: 62 s. Ella kavereineen on aloittanut koulun. Eka A-luokalla on kivaa eikä opettaja Heimo ole mikään aasi. Mutta eräänä päivänä opettaja alkaa käyttäytyä kummallisesti. Ella, Pate, Hanna, Tuukka ja Samppa saavat pian selville että opettajaa kiristetään - ja jäljet näyttävät johtavan 1 B-luokkaan Hauska ja nopeatempoinen aloitus Ella -kirjojen sarjassa. Rowling, J. K.: Harry Potter ja viisasten kivi Ikäsuositus: 5-6 lk. Sivut: 335 s. Kappalemäärä: 26 Harry Potter on orpo, rutiköyhä mitättömyys, jonka elämä on ankeaakin ankeampaa. Harryn vanhemmat kuolivat autoonnettomuudessa hänen ollessaan vasta pieni vauva ja ainoa elossa oleva sukulainen, Petunia-täti perheineen, otti pikku-harryn hoiviinsa ihan hyvää hyvyyttään. Näin Harry luulee. Hänellä ei ole aavistustakaan rinnakkaisesta todellisuudesta, taikamaailmasta, jossa hän on ollut kuuluisa jo ennen kuin osasi edes puhua. Hänellä ei ole aavistustakaan siitä, että vanhemmat jättivät jälkeensä valtavan omaisuuden, joka on Harryn vapaasti käytettävissä. Eikä Harry todellakaan tiedä olevansa velho. Kunnes. Koittaa hänen 11. syntymäpäivänsä ja pöllö tuo kutsun Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun. Harryn elämä muuttuu totaalisesti. Tylypahkasta muodostuu hänelle enemmän koti kuin koulu. Hän on vihdoin kaltaistensa joukossa, saa ystäviä (ja vihamiehiä), pääsee pelaamaan huispausta, saa syödä joka päivä vatsansa täyteen, oppii taikomaan ja kuulee vihdoin totuuden vanhempiensa kuolemasta. Harry Potter ja Viisasten kivi on ensimmäinen osa seitsemänosaisesta tarinasta, josta on jo tullut fantasiakirjallisuuden klassikko.

12 Spurgeon, Maureen : Ison tekstin ta-vu-tet-tu-ja satuja Ikäsuositus: 1-2lk. Sivut: 79 s. Kappalemäärä: 28 Spurgeonin Ison tekstin ta-vu-tet-tuja satuja kirjassa on kolme satua. Ensimmäinen satu kertoo PunaHilkasta ja isoäidistä, jotka susi nielaisee mahaansa. Toisessa sadussa seikkailevat eläväksi muuttuva puunukke Pinokkio ja hänen isänsä Geppetton. Viimeisenä on tarina Kultakutrista, kolmesta karhusta, puurolautasista ja vuoteista. Opettavaisia ja hieman jännittäviäkin klassikkosatuja täydentää värikäs kuvitus. Spyri, Johanna: Pikku Heidi: kertomus Heidin oppivuosista Ikäsuositus: 3-4 lk. Sivut: 209 s. Kappalemäärä: 32 Pikku Heidi kertoo orvosta tytöstä. Viisivuotiaana hänet viedään Alppivuoristoon erakoituneen isoisän hoidettavaksi. Heidi viihtyy hyvin vuoristossa paimentaen vuohia. Muutaman vuoden kuluttua Heidi joutuu kaupunkiin pyörätuolissa istuvan Klara-tytön seuraksi. Heidi ei viihdy kaupungissa vaan kaipaa Alppien vihreitä niittyjä kukkasineen. Mielessä siintää ajatus päästä isoisän ja Vuohi-pekan luokse. Sveitsiläisen kirjailijan Spyrin toista sataa vuotta vanha tarina Pikku Heidistä kiehtoo vielä tänäkin päivänä lukijaa. Wilson, Jacqueline: Tatuoitu äiti Ikäsuositus: 6 lk. Sivut: 251 s. Kappalemäärä: vuotiaan Dolphinin äiti on erilainen kuin muiden lasten äidit. Hänellä on tatuointeja joka puolella ja hän tekee villejä tempauksia. Äiti on rakas ja ihana, mutta usein Dolphin joutuu pettymään häneen. Isosisko kyllästyy ja Dolphin jää äidin kanssa kahden. Raskasta on esittää kaikille, että kaikki on hyvin käy. Kun salailu vihdoin katkeaa, Dolphin huomaa, ettei hänen tarvitse pärjätä yksin. Äiti ja koko perhe tarvitsevat apua. Wilson kuvaa perheen ongelmia ja äidin sairautta lapsen näkökulmasta, suoraan ja kaunistelematta, mutta usein kuitenkin hauskasti.

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

TÄTÄ EN LAPSELLENI LUE! SENSUURITAPAUKSIA JA PAHEKSUTTUJA LASTENKIRJOJA

TÄTÄ EN LAPSELLENI LUE! SENSUURITAPAUKSIA JA PAHEKSUTTUJA LASTENKIRJOJA Lastenkirjainstituutti TÄTÄ EN LAPSELLENI LUE! SENSUURITAPAUKSIA JA PAHEKSUTTUJA LASTENKIRJOJA Kirjanäyttely 1 TÄTÄ EN LAPSELLENI LUE! SENSUURITAPAUKSIA JA PAHEKSUTTUJA LASTENKIRJOJA Lastenkirjallisuudessa

Lisätiedot

Bulletin 1/2015. Punklyriikkaa, jazzin tunnelmaa, nuorten rokkibändi, muusikerin elämäkerta, musavisa ja muita svengaavia kirjauutuuksia.

Bulletin 1/2015. Punklyriikkaa, jazzin tunnelmaa, nuorten rokkibändi, muusikerin elämäkerta, musavisa ja muita svengaavia kirjauutuuksia. Bulletin 1/2015 Punklyriikkaa, jazzin tunnelmaa, nuorten rokkibändi, muusikerin elämäkerta, musavisa ja muita svengaavia kirjauutuuksia Bulletin 1 Bulletin REUNA Bulletin Tervetuloa Reunan liikkuvaan kirjakauppaan

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet Johdanto Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä Suomessa on kymmenkertaistunut. Kaikkiaan maassamme on arviolta 3 000 ulkomailta adoptoitua lasta. Suurin osa heistä on

Lisätiedot

Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Talvi 2014

Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Talvi 2014 Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Talvi 2014 Ne on nynnyjä jotka kiusaa s.5 Margarita puolustaa naisten oikeuksia s.6. Kinnaslammen perheen raskaat vuodet s.8-9 Wilman hätä s. 10 Kuva Ville

Lisätiedot

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3 3 / 2014 Perhe ja parisuhde Irtonumero 3 DREAMWEAR CLUB R.Y. SISÄLTÖ 3/2014 Sisällys, yleisiä tiedotuksia 2 Pääkirjoitus 3 Erilainen parisuhde - hämmennyksestä näkemiseen 5 Transtukipisteelle voi tulla

Lisätiedot

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Piirroskuvat: Linda Lauttia, Perttulan erityisammattikoulu. Toimitus: Jaana Teräväinen, Jenni Meronen Taitto ja toimitus: Soile Mottisenkangas Julkaistu:

Lisätiedot

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi?

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi? Poslech z http://www.yle.fi/opinportti/supisuomea/ (5. Tv-sarja) Hei!/Ciao! Minä olen Giuseppe La Grassa. Olen italialainen. Olen asunut Suomessa 26 vuotta. Suomi on pohjoinen maa - ja hyvin kaukana minun

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

Loimaan teatterilehti. Loimaan Teatteri täyttää 20 vuotta 7.1.2007

Loimaan teatterilehti. Loimaan Teatteri täyttää 20 vuotta 7.1.2007 Loimaan teatterilehti Loimaan Teatteri täyttää 20 vuotta 7.1.2007 Lämpimät kiitokset Salosille ja kaikille teatterin tekijöille, näkijöille, kokijoille, tukijoille! Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry.

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen Marjo Kankkonen Anna Suutarla Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on tuottanut MLL:n Joka kodin

Lisätiedot

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset 8 VANHA TESTAMENTTI 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset - Jumala luo ihmisen (1. Moos. 2: 15 22) x - Syntiinlankeemus (1. Moos. 3: 1 13 ) x - Vedenpaisumus (1. Moos. 6: 13 7: 5, 17 24) Laulukirjat Lasten

Lisätiedot

ILOUUTISET. sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa

ILOUUTISET. sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa Mika Poutala luistelee ja RÄPPÄÄ Klaus härö & Elinkautinen armo Hannu Takkula Kestäviä ratkaisuja etsimässä ILMAINEN LEHTI Sinulle. Tehokas apu särkyyn ja kuumeeseen!

Lisätiedot

MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON

MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON MINÄ OLEN RAKKAANI OMA ESTHER KORSON Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa... (Matteus 10:8) Tätä kirjaa ei saa myydä missään tilanteessa. Tämä kirja on omistettu

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat

Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat 171 Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat Kun vanhemmat puuttuvat kaikkeen, tuntuu, että ammattitaitoani epäillään Erään oppilaani vanhemmat ovat todella vaativia. He haluavat viikoittain

Lisätiedot

Suomen Kolmosperheet ry:n jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa Päätoimittaja Markku Huhta p. 050-3086486

Suomen Kolmosperheet ry:n jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa Päätoimittaja Markku Huhta p. 050-3086486 Tripletti Suomen Kolmosperheet ry:n jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa Päätoimittaja Markku Huhta p. 050-3086486 Piirrokset Johanna Ropo Suomen Kolmosperheet ry Perustettu 1994 Jäsenperheitä lähes

Lisätiedot

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula Teksti: Kristiina Harjula Kun jämsäläinen maatalon tyttö, Anja Seppälä lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan tiedotusoppia, suunnitelmat olivat selvät: Hän ryhtyy toimittajaksi eikä mene naimisiin ennen

Lisätiedot