Suoraan asian ytimeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suoraan asian ytimeen"

Transkriptio

1 Suoraan asian ytimeen otsikko, ingressi ja aloitusvirke Laadun taustat Scriptio Oy Töölönkatu 27 A 10, Helsinki puh

2 1 Aloitus ratkaisee Laiskat otsikot ja löysät ingressit ovat pilanneet monen tekstin mahdollisuudet. Napakan aloituksen oppii onneksi kirjoittamaan kuka vain haluaa. Aloittamisen taidossa yksikään kirjoittaja ei toisaalta tule koskaan täysin valmiiksi. Jos moista erehtyy luulemaan, on jo alkanut taantua vaarallista vauhtia. Olemme koonneet artikkeliin verkkoajan oppeja siitä, miten kirjoittaa osuva otsikko informatiivinen ingressi aloitusvirke, joka sitoo otsikon ja sisällön yhteen. Osa opeista on vanhoja ja monelle tuttuja. Parhaat kirjoittajat ovat parhaita siksi, että he kertaavat innokkaimmin perustotuuksia. Niistä löytää aina myös uusia virikkeitä. Miten aloittamisen taitoa oppii Kukaan tuskin oppii kirjoittamaan hyviä otsikoita, ingressejä tai aloitusvirkkeitä pelkästään lukemalla tämän artikkelin. Läheskään kaikki kirjoittajat eivät edes innostu silmäilemään tätä julkaisua alusta loppuun. Suosittelemme artikkelin oppeja niille, joiden vastuulla on kehittää organisaation kirjoitettua viestintää. Aloittamisen taitoa parantavat 1. säännöllinen, tietoinen harjoittelu 2. tiheät tietoiskut 3. henkilökohtainen ohjaus 4. systemaattinen arviointi. Niihin kaikkiin uskomme artikkelin antavan aineksia.

3 2 Oivalla otsikon tehtävät Otsikointi kuten kirjoitustyö muutenkin on enimmäkseen ajattelua. Mitä paremmin ajattelee, sitä varmemmin onnistuu. Huonoa ajattelua on tuskailla, miten keksisi otsikon. Oikeaa ajattelua on keskittyä siihen, mitä tahtoo lukijoille sanoa. Tekstin pääotsikolla on kolme tärkeää tehtävää: 1. kertoa pääasia sisällöstä fokusoida 2. kannustaa lukemaan itse teksti tai ainakin ingressi motivoida 3. erottaa teksti muista teksteistä profiloida. Fokusoi Otsikon tärkein tehtävä on fokusoida: kiteyttää tekstistä pääasia tai ainakin jotakin olennaista. Työelämän kirjoittamisessa vaatimuksesta ei voi tinkiä. Mistä otsikkoon löytää sisällön? Kuinka ratkaista, mikä on milloinkin pääasia? Ainoa keino on ajatella. Mieti rinnakkain vastauksia kahteen kysymykseen: Kenelle, millaisille ihmisille kirjoitat? Mitä tahdot sanoa, jos voit sanoa vain yhden lyhyen asian? Mitä-kysymystä moni kirjoittaja muistaa pohtia joskus jopa liikaa. Lukijat sitä vastoin unohtuvat kovin usein. Niin voi päätellä otsikoista, jotka ovat liian yleisiä ja sisällöltään köyhiä. Ydin on tärkeää etsiä jo kirjoitustyön valmistautumisvaiheessa muuten eksyy harhateille. Valmista otsikkoa ei tarvitse heti sorvata, mutta sen aihio on oltava olemassa. Punnitse uutisarvoa Jokaisen kirjoittajan kannattaa joskus syventyä uutiskriteereihin. Vaikka ei varsinaisia uutisia kirjoittaisikaan, otsikoinnissa niistä on suurta hyötyä.

4 3 STT:n uutiskriteerit ovat: merkitys kiinnostavuus yllättävyys ajankohtaisuus läheisyys. Usein riittää, että päättää, poimiiko otsikkoon merkittävimmän vai merkillisimmän asian. Mitä useampien ihmisten elämään asia vaikuttaa tai mitä dramaattisempia vaikutukset ovat, sitä merkittävämpi se STT:n mukaan on uutisena. Merkillisyyteen voi sisällyttää esimerkiksi yllättävyyden, poikkeuksellisuuden ja inhimillisen kiinnostavuuden. Missään ei ole määrätty, että työelämän asiatekstit pitäisi aina otsikoida vain merkittävyyden kriteerin perusteella. Asia, joka on merkittävä kirjoittajalle, voi sitä paitsi olla lukijoille merkityksetön. Motivoi Fokusoinnissa on kyse otsikon sisällöstä. Motivointi taas liittyy ennen kaikkea ilmaisuun. Ei ole yhdentekevää, miten otsikon muotoilee. Otsikko terävöityy jo sillä, että noudattaa oikeaa työtapaa: 1. Etsi ensin otsikon aihio se asia, jonka tahdot lukijoille heti kärkeen kertoa. 2. Hio sitten aihio kiinnostavaksi ja erottelukykyiseksi. Hioessa pitää karsia turhat sanat pois vaihtaa vieraat sanat tutumpiin, pitkät lyhyempiin ja vaikeat helpompiin.

5 4 Lause kertoo ajatuksen Hyvä otsikko toimii myös yksin. Usein se nousee esimerkiksi nettisivujen uutisvirtaan. Otsikkoon on siksi kirjoitettava kokonainen ajatus. Sitä ei yleensä pysty ilmaisemaan irrallisella sanalla vaan tarvitaan lause. Kaikkia lauseenjäseniä otsikkoon ei aina tarvita. Esimerkiksi olla-verbin voi yleensä jättää pois. Otsikoidessa on hyvä muistaa, ettei toteava lause ole ainoa vaihtoehto. Motivoivampi on esimerkiksi jokin seuraavista: kysymys väite lupaus kehotus. Liikettä lukijan ajatuksiin Hyvä otsikko vie lukijaa eteenpäin. Liikettä saati vauhtia on vaikea saada yhden tai edes parin substantiivin otsikkoon. Tunnethan nämä kamalat kestosuosikit: Tiedote Ohje Johdanto Yleistä. Vaikka otsikko ei olisi noin yleinen, se voi silti olla staattinen. Tässä pari esimerkkiä kohtalaisen täsmällisistä mutta auttamattoman jämähtävistä otsikoista oikeusministeriön verkkosivulta osiosta Oikeusturva: Oikeusturvaohjelman valmistelu Lapsiystävällinen oikeus - ns. Folio-mallin kokeilu käräjäoikeuksissa. Ja tässä erittäin varovaiset parannusehdotukset: Oikeusturvaohjelma valmisteilla Lapsiystävällinen oikeus käräjäoikeuksissa kokeillaan ns. Foliomallia. Dynamiikkaa otsikkoon saa monella eri tavalla. Ehkä helpoimmin se onnistuu verbin avulla. Tarina kiehtoo Hyvät otsikoijat ja yleensäkin hyvät kirjoittajat ovat aina taitaneet tarinankerronnan. Tarina on kautta aikain ollut ylivoimainen keino vangita lukijan mielenkiinto.

6 5 Tarina on helppo omaksua ja muistaa, koska siinä on punainen lanka. Sitä myös kerrotaan eteenpäin paljon innokkaammin kuin irtotietoja. Esimerkiksi sananlaskujen, aforismien ja iskulauseiden voima on niiden kyvyssä kiteyttää tarina. Ne kaikki ovat otsikon sukulaisia. Tarinan tuttuja tuntomerkkejä ovat esimerkiksi seuraavat: 1) Tarinassa on alku ja loppu. Otsikossa voi toisinaan olettaa, että lukijat tuntevat jo entuudestaan sen alun ja aiemmat vaiheet: Venäjän talouskasvu hidastui odotettua vähemmän (Taloussanomat) 2) Tarinassa on juoni; se vastaa myös kysymykseen, miksi jotakin on tapahtunut. Otsikkokin pystyy parhaimmillaan kertomaan jotain syyn ja seurauksen suhteesta: Nettivakoilun tulos saattoi lentää Kiinan taivaalla (Helsingin Sanomat) Otsikkoon saa tarinan, kunhan ensin keksii, mikä on tekstin tärkein ajatus. Sen jälkeen tuo ajatus pitää vielä kiteyttää muutamaan sanaan. Ei se kovin helppoa ole mutta ehdottomasti opiskelun arvoista. Profiloi Otsikon yksi tehtävä on erottaa teksti kaikista muista teksteistä. Profilointi korostuu verkossa, jossa lukija usein tekee valintoja pelkän otsikon perusteella. Hyvä, profiloiva otsikko ennustaa sisältöä heijastaa tekstilajia ja tyyliä antaa vihjeitä kohderyhmästä. Liian yleinen tai muuten epämääräinen otsikko jättää liikaa varaa tulkinnoille. Esimerkiksi edellä siteerattua otsikkoa Oikeusturvaohjelman valmistelu voisi muokata profiloivammaksi monin eri tavoin, kunhan tietäisi, mitä on tarkoitus sanoa. Pieni lause: Ministeriö valmistelee oikeusturvaohjelmaa Substantiivin taivutus: Oikeusturvaohjelma valmisteluun Adjektiivin käyttö: Oikeusturvaohjelma valmis Kysymys: Millainen sisältö oikeusturvaohjelmaan? Kehotus: Seuraa oikeusturvaohjelman valmistelua.

7 6 Ingressi informoi ja innostaa Hyvä otsikko on kuin näyteikkuna: se virittää mielenkiinnon. Ingressin tehtävä on raottaa ovea: vakuuttaa lukijalle, että kannattaa jatkaa eteenpäin. Ingressin on lunastettava otsikon lupausta. Ingressiksi ei oikein kelpaa johdanto, jonka jälkeen vasta päästään itse asiaan. Ingressin on saatava teksti jo täyteen vauhtiin. Tavallista parempi kappale Tarkoittaako ingressi samaa kuin alkukappale? Yhä useammille näyttää tarkoittavan. Ihan mitä tahansa ensimmäistä kappaletta ei kannata kelpuuttaa ingressiksi. Sen tulisi erota edukseen tekstin muista kappaleista olla sisällöltään punnitumpi ja ilmaisultaan hiotumpi. Jotta voi kirjoittaa hyvän ingressin, pitää ottaa kantaa moneen kysymykseen: Mitkä ovat ingressin tehtävät? Mistä ingressiin sisältö? Millä tyylillä kirjoittaa ingressi? Miten hioa ingressin ilmaisu? Ingressille harkittu tehtävä Ingressin tehtävät vaihtelevat tekstilajin mukaan. Katso joka tapauksessa, että ensimmäisellä kappaleella on tekstissäsi jotakin virkaa. Ingressi voi esimerkiksi a) kiteyttää yhdessä otsikon kanssa sisällön ytimen b) täydentää tai täsmentää otsikkoa c) orientoida lukijaa esittelemällä hänelle tekstin jäsentelyn d) antaa lupauksen tekstin sisällöstä e) haastaa lukijan kysymyksellä tai väitteellä f) herättää uteliaisuuden.

8 7 Vaihtoehdot a ja b kuuluvat uutistyyppisten tekstien ingresseihin. Vaihtoehdot c ja d sopivat artikkeliin, ohjeeseen, katsaukseen, raporttiin tai suunnitelmaan. Vaihtoehtoja e ja f voi harkita, kun laatii mielipidekirjoitusta vaikkapa blogipostausta. Tiivistelmä vai koukku? Ingressit ovat yhä harvemmin tiivistelmiä ja yhä useammin koukkuja. Kaikkiin teksteihin koukkuingressi ei tietenkään sovi. Toisaalta koukutusta ei kannata nähdä halpahintaisena tai moraalittomana. Koukku ei tarkoita tyyliä, joka on klikkijournalismin mukana pesiytynyt uutismediaan: aloitukset ovat sukua vanhan kansan arvoituksille. Työelämän teksteihin lukijat tuskin kaipaavat moista aivovoimistelua. Ingressistä on tullut monikanavaisessa viestinnässä entistäkin tärkeämpi. Sen avulla tekstin voi räätälöidä kohtuullisella vaivalla kanavan ja sen yleisön mukaan. Samasta aiheesta kannattaa usein nostaa alkuun eri asia esimerkiksi intrassa ja kotisivuilla. Se mikä koukuttaa yhden kohderyhmän lukijat, ei ehkä kiinnosta tippaakaan muita. Koukku on asia, joka herättää lukijan mielenkiinnon ei mitään sen kummempaa. Taas uutiskriteerit avuksi Aikoo ingressistä sitten tiivistelmän tai koukun, on joka tapauksessa tiedettävä, mikä on ydin lukijakunnan kannalta. Ydintä ja samalla siis ingressin sisältöä kannattaa miettiä saman perusvalinnan kautta kuin otsikkoakin: merkittävin vai merkillisin asia? Merkittävä asia on tärkeä kauaskantoinen vaikuttava periaatteellinen. Merkillinen asia on poikkeuksellinen yllättävä inhimillisesti kiinnostava.

9 8 Ytimen etsinnässä painavat lisäksi ajankohtaisuus ja läheisyys. Kriteerien pohdinnasta pitää tehdä rutiini. Pika-analyysi on tehokkaampi tapa tehdä ingressi kuin rypeminen epämääräisessä aloittamisen tuskassa. Reipasta otetta tyyliin Ei ole olemassa erityistä ingressityyliä. Ensimmäinen kappale pitää kirjoittaa niin, että se paitsi sisällöltään, myös tyyliltään sopii tekstin aiheeseen ja tavoitteeseen motivoi lukijaa jatkamaan leipätekstiin nivoo otsikon ja leipätekstin yhteen. Otsikko ja ingressi voivat olla tyyliltään astetta räväkämpiä kuin muu teksti. Aloitus ei kuinkaan saa olla eri paria itse jutun kanssa. Työelämän asiatekstit koostuvat valtaosin puisevan toteavista lauseista. Ingressissä pitää uskaltaa suosia ajatteluun aktivoivia lauseen muotoja: kysymyksiä väitteitä kehotuksia lupauksia. Kiinnitä erityistä huomiota ingressin kuten otsikonkin sanastoon. Jos tarjoat lukijalle heti alkuun outoja tai etäisiä sanoja, hän olettaa koko tekstin olevan outo tai etäinen. Viimeistele tarkasti Editointi jää työelämän tekstituotannossa usein heikoille. Ingressin viimeistelystä ei kuitenkaan kannata tinkiä. Hyvä aloitus pelastaa keskinkertaisenkin tekstin. Kun viimeistelet ingressiä, muista ainakin seuraavat viisi tehtävää: 1. Karsi kaikki turha pois lukijalle tarpeettomat asiat, tyhjät sanat ja perusteeton toisto. 2. Katko pitkät virkkeet kahtia. 3. Pura ylipitkät yhdyssanat vaikka sivulauseilla. 4. Jätä turhat varaukset pois: konditionaalit, voida-verbit ja sellaiset sanat kuin ehkä, mahdollisesti, ilmeisesti ja joskus vain vesittävät ilmaisua. 5. Varmista, että ingressi on riittävän lyhyt. Viisi riviä riittää ingressiksi varmasti, kolmellakin yleensä pärjää. Joskus ensimmäinen kappale voi olla sama kuin ensimmäinen virke.

10 9 Paras virke tekstin alkuun Mitä kiireisemmiksi lukijat käyvät, sitä tärkeämmäksi tulee ingressin ja koko tekstin ensimmäinen virke. Aloitusvirke nostaa helposti kynnyksen liian korkealle. Pitkäksi ja mutkikkaaksi kirjoitettuna se uuvuttaa lukijan. Pahinta tietysti on, jos alussa ei ole mitään sanottavaa. Alkuun pitää sijoittaa koko tekstin paras virke. Aina tuo helmi ei ensimmäisellä kirjoituskerralla löydä oikealle paikalleen. Viimeistelyssä valaisevimman virkkeen joutuu ehkä kaivamaan esiin syvältä leipätekstin uumenista. Muutamalla sanalla kova vastuu Kirjoittajan pitää kiinnittää tekstinsä ensimmäiseen virkkeeseen erityistä huomiota kahdesta syystä: 1. Lukijakin kiinnittää siihen erityistä huomiota. 2. Yhdelle virkkeelle ei kasaannu missään muussa kohdassa tekstiä yhtä vaativaa tehtävätaakkaa. Tekstin ensimmäisen virkkeen tärkein tehtävä on lunastaa otsikon lupausta. Tyhjänpäiväinen jaaritus ei siihen pysty. Aloitusvirkkeen toinen tehtävä on viedä lukijaa selvästi eteenpäin. Liian usein se jankuttaa lähes samoin sanoin otsikkoa, jolloin lukija jää lähtökuoppiin. Ensimmäinen virke tarjoaa myös maistiaiset tekstin tyylistä. Joskus se luo turhan epäedullisen kuvan, koska kirjoittaja pystyy myöhemmin, vauhtiin päästyään, kirjoittamaan paljon paremmin. Kaiken lisäksi aloitusvirkkeen pitää pystyä otsikon kanssa edustamaan tekstiä esimerkiksi verkkopalvelun uutisvirrassa tai Facebookissa jaetussa linkissä. Ei noin vaativista tehtävistä suoriudu kunnialla kuin todella hyvin ajatuksella ja taidolla kirjoitettu virke.

11 10 Mutkat suoriksi Aloitusvirkkeet ovat usein kummallista kiertelyä ja kaartelua. Joskus ne ovat sukua entisaikojen johdannoille. Toisinaan alkuun on valittu lukijan kannalta täysin merkityksetön tai mielenkiinnoton asia. Julkishallinnon teksteissä kiemurrellaan selittämällä heti ensimmäisessä virkkeessä, minkä lain mukaan toimitaan. Harvan mieleen tulee ensimmäiseksi epäillä, että viranomaiset rikkoisivat työkseen lakeja. Enemmän kuin pykälän ja momentin numero lukijaa kiinnostaa niiden sisältö. Toisen esimerkin kiemurtelevasta aloituksesta tarjoaa huono mainosteksti. Ensimmäisestä virkkeestä ei osaa aina edes aavistaa, mistä tuotteesta tai palvelusta on kyse. Etenkään netissä emme jaksa lukea mainosnovelleja. Etsimme faktaa, ja sitä pitää löytyä heti tekstin kärjestä. Kolmas ja kamalin kiemurtelun muoto on klikkijournalismi. Se kun hokee uutisnostoissa ja itse uutisen alussakin yhtä ja samaa salamyhkäistä höpinää, joka ei yllä lähellekään asian ydintä. Pahimmillaan salamyhkäisyyttä vielä höystetään tätä-tyylillä: Tätä et ikinä uskoisi... Älä siis kiemurtele tekstin alussa. Kirjoita ensimmäinen virke kuin se olisi viimeinen mahdollisuutesi saada yhteys lukijaan. Niin se usein onkin. Varmimmin aloitusvirkkeen tehtävät täyttää yksinkertainen päälause. Hienostelusta pelkkää haittaa Ensimmäisen virkkeen tarkoitus on avata yhteys lukijaan. Tarkoitus ei toteudu, jos kirjoittaja sortuu hienosteluun. Hienostelevan tunnun tekstiin tuovat esimerkiksi eksoottiset sanat ja elämälle vieraat lause- ja virkerakenteet. Ne osoittavat, että kirjoittaja ei ole ajatellut lukijoita vaan tuijottanut silmänsä kipeiksi sisältöä tai omaa imagoaan. Hienostelevien virkkeiden yksi laji ovat niin sanotut määritelmäalut. Kirjoittaja yrittää mukamas avata tekstin avainkäsitettä mutta onnistuu vain hämmentämään ja turhauttamaan lukijan. Jos määritelmäalkuja harrastaa, käsitteet pitää avata sanoilla, jotka lukija ymmärtää. Toinen hienostelun muoto ovat tunnelmavirkkeet, joilla ei ole mitään tekemistä tekstin varsinaisen sisällön kanssa. Ne ovat usein kauniita mutta kaukaisia. Työelämän asiatekstien tarkoitus ei ole tuottaa esteettisiä elämyksiä vaan hoitaa viestintätehtäviä. Hienostelu ei koskaan ole hyväksi tekstille. Tekstin alussa se vie tuhoon.

12 11 Laadun taustat -sarja Scriptio julkaisee Laadun taustat -sarjaa asiakkailleen ja asiakkuudesta kiinnostuneille. Vuonna 2014 sarjassa ilmestyivät seuraavat artikkelit: 1. Kirjallisen asiakaspalvelun laatumalli työväline arviointiin ja kehittämiseen 2. Verkkosivuston laatumalli hanki jäsentynyt kuva sivujen laadusta 3. Uusi kirjoitustaito vastaako viestintävalmiutesi työelämän vaatimuksiin 4. Suoraan asian ytimeen otsikko, ingressi ja aloitusvirke Jos siteeraat artikkeliamme, mainitse lähde. Kokonaista artikkelia et voi ilman lupaamme käyttää koulutusaineistona tai julkaista esimerkiksi intrassa. Kysy lisää Annamme mielellämme lisätietoja: Scriptio Oy puh

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS VERKKOPALVELU OPINTOPOLkU SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLTÖ 1 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Opintopolun toimitettu sisältö... 2 Opintopolun kohderyhmät

Lisätiedot

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS VERKKOPALVELU OPINTOPOLkU SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLTÖ 1 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Opintopolun toimitettu sisältö... 2 Opintopolun kohderyhmät

Lisätiedot

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet Sähköpostimarkkinoinnin maailma pursuaa tärkeitä neuvoja niin toimitettavuudesta kuin mobiilioptimoinnistakin,

Lisätiedot

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o Viestintä OIKEAA TIETOA OIKEILLE IHMISILLE Viestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tiedottamista. Viestinnällä voidaan luoda yhteisöllisyyttä, me-henkeä, ratkaista hankalia tilanteita ja jopa

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

Sisällys: TOINEN KORJATTU PAINOS. JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto

Sisällys: TOINEN KORJATTU PAINOS. JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto OSOITE Ursa ry Raatimiehenkatu 3 A 2 00140 HELSINKI TOIMITUS Kai Hämäläinen Marko Lehtimäki Veikko Mäkelä TAITTO Veikko Mäkelä

Lisätiedot

Viesti perille. Selko-opas kunnille

Viesti perille. Selko-opas kunnille Viesti perille Selko-opas kunnille Toimittanut Ari Sainio n KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiö Viesti perille Selko-opas kunnille 1 Viesti perille Selko-opas kunnille Toimittanut Ari Sainio 3 Kunnallisalan

Lisätiedot

Facebookin hyödyntäminen pankki- ja vakuutusalan yrityksessä

Facebookin hyödyntäminen pankki- ja vakuutusalan yrityksessä Saimaan ammattikorkeakoulu Koulutusalan nimi Lappeenranta Liiketalouden koulutusohjelma Markkinointi Sara Anttonen Facebookin hyödyntäminen pankki- ja vakuutusalan yrityksessä Opinnäytetyö 2013 Tiivistelmä

Lisätiedot

Taideteollinen korkeakoulu

Taideteollinen korkeakoulu Taideteollinen korkeakoulu Teollisen muotoilun osasto Lopputyöohje Ilpo Koskinen 1999 Huom! Oheinen ohje on tarkoitettu käytettäväksi Taideteollisen korkeakoulun lopputyöohjeen ohella. HTML-muotoinen versio

Lisätiedot

Lyijykynällä vai tablettitietokoneella?

Lyijykynällä vai tablettitietokoneella? ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO, FILOSOFINEN TIEDEKUNTA, JOENSUUN NORMAALIKOULU, TUTKOKE-RAPORTTI Lyijykynällä vai tablettitietokoneella? Yleisönosastokirjoitus kahdella eri välineellä miten tekstin sisältö, rakenne

Lisätiedot

OPPIMISTAIDOT AVOIN YLIOPISTO

OPPIMISTAIDOT AVOIN YLIOPISTO OPPIMISTAIDOT AVOIN YLIOPISTO SISÄLLYS Sivu 1 TAITAVA OPPIMINEN 4 1.1 Aikaisemmat kokemukset ja ympäristö vaikuttavat oppimiseen 4 1.2 Kehittämällä oppimistaitojasi kehität myös itseohjautuvuuttasi 4 2

Lisätiedot

Hyvän verkkosisällön opas Versio 1.0 12.11.2012

Hyvän verkkosisällön opas Versio 1.0 12.11.2012 Hyvän verkkosisällön opas Versio 1.0 12.11.2012 1/14 MRS. MUIR & GHOSTWRITERS 2012 HYVÄN VERKKOSISÄLLÖN OPAS Tässä materiaalissa käsittelemme hyvää verkkosisältöä ja verkkokirjoittamisen tapoja ja tyylejä,

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintäopas

Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas 2011 1 Urheiluseuran viestintäopas Sisältö Osa 1: Opas sisäiseen viestintään Alkuperäinen opas: Sisäisellä viestinnällä vireäksi. (2006). Tekijät:

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Verkkosivuston laatumalli

Verkkosivuston laatumalli Verkkosivuston laatumalli hanki jäsentynyt kuva verkkopalvelun tilasta Laadun taustat 2 2014 Scriptio Oy Töölönkatu 27 A 10, 00260 Helsinki puh. 040 736 8988 toimisto@scriptio.fi www.scriptio.fi 1 Avuksi

Lisätiedot

Tiedekilpailu - onnistumisia, motivaatiota ja palautetta.

Tiedekilpailu - onnistumisia, motivaatiota ja palautetta. Tiedekilpailu - onnistumisia, motivaatiota ja palautetta. Vinkkejä ja ideoita kilpailutyön ohjaukseen ja kilpailuun osallistumiseen. Tiedekilpailu - onnistumisia, motivaatiota ja palautetta. Vinkkejä ja

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com 1 Teemu Malinen Oletko tuotteistanut itsesi ja osaamisesi? Miten annat itsestäsi positiivisen kuvan rekrytoijalle? Tiedätkö mitä sinulta saa kysyä työhaastattelussa? Mitä on A/B testaus? Miten se hyödyttää

Lisätiedot

Marko Forsell JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN

Marko Forsell JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN Marko Forsell B JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN B: Ajankohtaista - Aktuellt Marko Forsell JOHDANTO TIETEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN Centria ammattikorkeakoulu 2013 1 JULKAISIJA: Centria ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

Asettelun avaimet. Tietokirjan taittoprosessi kompositioteorian näkökulmasta. Emilia Alm Pro gradu -tutkielma

Asettelun avaimet. Tietokirjan taittoprosessi kompositioteorian näkökulmasta. Emilia Alm Pro gradu -tutkielma Asettelun avaimet 1 2 Asettelun avaimet Tietokirjan taittoprosessi kompositioteorian näkökulmasta Emilia Alm Pro gradu -tutkielma Lapin yliopisto 2015 3 Kansi, taitto, kuvitus ja teksti: Emilia Alm Pohjolan

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

OHJEITA OPINNÄYTETYÖN TEKOON

OHJEITA OPINNÄYTETYÖN TEKOON OHJEITA OPINNÄYTETYÖN TEKOON 6/2009 SISÄLLYS 1 1 JOHDANTO... 2 2. OPINNÄYTETYÖN PROSESSI... 4 2.1 AIHEEN VALINTA... 5 2.2 OPINNÄYTETYÖN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA... 5 2.3 OPINNÄYTETYÖN VALMISTUTTUA... 5 3

Lisätiedot

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty. Lukija

Lisätiedot

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot