Käykäämme nyt Jerusalemiin, ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme. (54:1)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käykäämme nyt Jerusalemiin, ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme. (54:1)"

Transkriptio

1 Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN No. 65 Helmikuu 2013 Pääsiäisen riemuun virsien sanoin Käykäämme nyt Jerusalemiin, ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme. (54:1) Jos itsekkyyden tielle jäämme, elämä siihen katoaa. Siis ristin tielle lähtekäämme seuraten kutsun antajaa nyt rakastaen, taistellen uskossa uuden luomisen. (55:6) Oi Jumalan Karitsa, piinattu ristin päällä! Armahtaa meitä tahdoit, vaikka sait pilkkaa täällä. Syntimme sinä kannoit, elämän meille annoit. Armahda meitä, Jeesus! (65:1) Sen tien on Herra käynyt loppuun saakka, sen tien on Herra käynyt loppuun saakka, ja nyt hän meille kaikille on elämä ja autuus, on elämä ja autuus. (61:5) Kristityt, jo riemuitkaamme Sankarimme voitosta, kiitosvirttä veisatkaamme pääsinpäivän koitosta. Kuolema on kukistettu, synnin vangit armahdettu. (84:5) Niin kuin taivaan enkeli, mekin iloitsemme. Saamme rientää kertomaan: Nyt elää Jeesuksemme. Saamme rientää kertomaan: Nyt elää Jeesuksemme (88:4)

2 Tiedotuslehtinen nro 65 / Puheenjohtajan tervehdys Uusi vuosi ja uudet aatteet sanotaan usein vuoden vaihtuessa. Onkohan näin? Eihän kaikkia vanhoja ajatuksia ja mielipiteitä tarvitse eikä yleensä halutakaan heittää romukoppaan, mutta on aivan hyvä, että jotain uutta tulee matkalle mukaan. Minä löydän usein uusia ajatuksia kävelymatkoilla. Kävelen paljon metsäteitä pitkin, asunhan aivan metsän lähellä. Kävelin sunnuntaina lumisia peltoja pitkin, ja etsin sopivaa reittiä päästäkseni seuraavalle ajotielle. Pelloilla oli runsaasti lunta, mutta siellä oli kävelty paljon, ja jälkiä myöten oli helpompi kulkea kuin umpihangessa. Huomasin, että suurimman osan matkaa voin kulkea valmiita polkuja myöten, osa matkasta piti kahlata lumessa päästäkseni sinne minne halusin. SKS:n toiminnassakin kuljetaan tänä vuonna osittain uusia teitä, mutta suurin osa matkasta kulkee jo tuttuja polkuja pitkin. Määränpää on sama, kuin se on ollut jo vuosikymmeniä; Sveitsissä elävien suomalaisten hengellisen elämän tukeminen omalla äidinkielellä. Tällä tiellä pysytään vaikka toimintatavat osittain muuttuvatkin. Uuden ohjesäännön mukainen seurakuntaneuvosto on jo joillakin paikkakunnilla valittu, ja loput valitaan lähiaikoina. Tältä osin toimintaan on tullut uutta, pääosin toiminta pysyy ennallaan. Kiitos teille kaikille, jotka olette jo valittuja tai jotka olette ilmoittautuneet ehdokkaiksi oman alueenne seurakuntaneuvoston valintaa varten. Kiitos myös kaikille entisille toimihenkilöille, jotka jaksatte olla mukana. Toivon teille kaikille, niin uusille kuin jo kauemmin toiminnassa mukana olleille siunausta ja iloa tehtävissänne. Luulen, että varsinkin uusien toimijoiden on helpompi jatkaa työtä, joka kulkee osittain jo tunnettuja teitä ympäristön muuttuessa, ja kun ajan tuomat muutokset on otettava huomioon. Muutokset antavat kulkemiselle uusia haasteita ja toivottavasti kulkijoille myös uutta intoa. Eletään muutosten aikaa uteliaina, ja otetaan uudet haasteet innostuen vastaan! Toivotan teille kaikille rauhoittavaa, innostavaa paastonaikaa ja siunattua pääsiäistä. Riitta Tanner Suomalainen kirkko Sveitsissä työn tavoitteena on evankeliumin julistaminen ja Sveitsissä asuvien suomalaisten hengellisen elämän tukeminen heidän äidinkielellään. Työ toteutuu jumalanpalvelusten, kirkollisten toimitusten ja muun kirkollisen toiminnan järjestämisessä suomalaisille, heidän perheilleen ja Suomen ystäville Sveitsissä. Toiminnan perustana on vapaaehtoistyö. Suomalainen kirkko Sveitsissä työ pyrkii toimimaan kaikkien suomalaisyhteisöjen kanssa. (ote SKS:n ohjesäännön alusta)

3 Tiedotuslehtinen nro 65 / Yhteisvastuukeräys Yhteisvastuukeräys Suomessa on perustettu 1949 sodanaikaisen Kansanapukeräyksen jatkajaksi. Keräyksen suojelijana on aina toiminut tasavallan presidentti. Yhteisvastuukeräystä sanotaan lähimmäisenrakkauden kansanliikkeeksi. Se on Suomen ev.lut. kirkon vuosittainen suurkeräys (mukana n vapaaehtoista). Keräys auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Keräyksen tuotosta 60 % menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 % käytetään kotimaan erityiskohteeseen ja 20 % seurakuntien diakoniatyöhön. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen erityiskohteena on yksinäisten vanhuksien auttaminen Suomessa ja Kambodžassa. Runsaat 60 vuotta sitten sodasta toipuva Suomen kansa käynnisti Yhteisvastuukeräyksen auttamaan ihmisiä, jotka olivat kokeneet kovia. Tänään vaikeudet ovat toisenlaisia, mutta avun tarve ei ole kadonnut. Tarvitaan edelleen perinteistä yhteisvastuun, toisesta välittämisen henkeä. Yli 65-vuotiaita suomalaisia on jo yli miljoona. Tutkimusten mukaan kolmannes heistä kokee itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyys on ulkopuolisuutta ja tunnetta elämän tarkoituksettomuudesta. Pahimmillaan voi käydä niin, että luotamme julkisten palveluiden huolehtivan ihmisestä niin täydellisesti, että etäännymme lähimmäisistämme. Ihmisarvoiseen vanhuuteen kuuluu hyvän huolenpidon ja palveluiden lisäksi myös toisten ihmisten seura osallisuus ympäröivästä yhteisöstä ja yhteiskunnasta. Mikä on meidän itse kunkin vastuu ympärillämme olevista ikäihmisistä? Mitä voimme tehdä niiden vanhusten hyväksi, joiden puhelin ei soi tai joiden luona kukaan ei ole käynyt viikkokausiin? Me voimme kaikki ottaa vastuuta ympärillämme olevien iäkkäiden ihmisten ihmisarvoisesta vanhuudesta. (Otteita presidentti Sauli Niinistön Yhteisvastuukeräyksen avauspuheesta 3.2.) Lähimmäisyyttä ei voi ulkoistaa. Diakonia ei ole vain kirkon työmuoto, vaan sen pitäisi olla jokaisen kirkon jäsenen elämäntapa. Meidän täytyy kohdella vanhuksia hienovaraisesti ja kunnioittaen kuunnella, mitä he tarvitsevat ja toimia sen mukaisesti. Näin puolestaan muistuttaa 2013 Yhteisvastuukeräyksen esimies, Helsingin piispa Irja Askola. Yhteisvastuu on osuva termi myös meille täällä Sveitsissä. Yhteistä vastuuta tarvitaan entistä enemmän ikääntyvien kanssasisartemme ja veljiemme tukemisessa. Yhteistä vastuuta tarvitsemme myös toteuttaessamme suomalaisen kirkollisen työn erilaisia tapahtumia. Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike; meitä jokaista tarvitaan! Juha Eklund, rovasti

4 Tiedotuslehtinen nro 65 / SKS:n Yleiskokous Bernissä Suomalainen kirkko Sveitsissä yleiskokous pidettiin lauantaina Bernissä, ev.lut Antonierkirkolla. Kokouksessa oli runsaslukuisesti (29) osallistujia, jotka aktiivisesti ja rakentavassa hengessä keskustelivat niin menneen vuoden kertomuksista kuin alkaneen vuoden suunnitelmista. Tässä poimintoja kokouksesta: Puheenjohtaja Riitta Tanner ja rovasti Juha Eklund esittelivät SSKT:n ja papin toimintakertomukset. Niistä keskusteltiin, tehtiin tarkennuksia ja hyväksyttiin kertomukset. Kassanhoitaja Pirkko Seiler esitteli tilinpäätöksen ja siitä keskusteltiin. Sen jälkeen puheenjohtaja luki tilintarkastajien lausunnon. Lopuksi kokous hyväksyi yksimielisesti tilinpäätöksen ja myönsi kassanhoitajalle ja toimikunnalle tili- ja vastuuvapauden; kassanhoitajaa kokous kiitti aplodein hyvästä työstä. Kokous keskusteli ja hyväksyi uuteen ohjesääntöön kolme korjausta. 1. Seurakuntaneuvostojen vaali: Jokainen valintakokouksessa oleva voi äänestää niin montaa kokouksessa ehdotettua henkilöä, kuin seurakuntaneuvostoon on valittava jäseniä Päätettiin poistaa ohjesäännön kohdasta Alueelliset seurakuntaneuvostot paikkakuntien nimet. Kohta kuuluu ko. poiston jälkeen: - Suomalainen kirkko Sveitsissä työ keskittyy kaupunkikeskuksiin ympäristöineen. 3. Kohta Yleiskokous; siihen tehtiin lisäys: Kokousasiakirjat (vähintään esityslista) lähetetään kirkkotoimikunnan ja seurakuntaneuvostojen jäsenille sekä toimihenkilöille ja julkaistaan SKS:n kotisivulla viimeistään neljätoista päivää ennen kokousta. Seurakuntaneuvostojen ja kirkkotoimikunnan työn aloitukseen liittyen Juha Eklund kertoi suunnitelluista vapaaehtoisten koulutustapahtumista. Todettiin, että ehdokkaiden hankinta on hyvässä vauhdissa. Kokous valitsi SKS:n puheenjohtajina jatkamaan Riitta Tannerin ja Markku Happosen, sihteerinä jatkaa Laura Karvinen. Tilintarkastajiksi valittiin edelleen Maija Zimmermann ja Marja Leu. Kokoukselle esiteltiin alkaneen vuoden SKS:n ja papin toimintasuunnitelmat, jotka keskustelun ja tarkennusten jälkeen hyväksyttiin. Samoin hyväksyttiin lyhyen keskustelun jälkeen SKS:n taloussuunnitelma vuodelle Keskusteltiin tiedottamisesta, ja todettiin, että Tiedotuslehtistä tehdään kolme numeroa ja kotisivuja kehitetään niin, että siirrytään yhteen SKS:n kotisivuun, jossa on niin kirkkotoimikunnan, seurakuntaneuvostojen kuin papinkin osuudet.

5 Tiedotuslehtinen nro 65 / Tiedotuksen yhteydessä keskusteltiin lahjoituksista suomalaiselle kirkolliselle työlle. Jatkossa lahjoittajilla on mahdollisuus tarkentaa lahjoituksensa käyttökohdetta (Tiedotuslehtinen, seminaari tai suomalainen kirkollinen työ yleisesti). Lisäksi todettiin, että Tiedotuslehtisen tilaaminen sähköisessä muodossa on tehokas tapa säästää kustannuksissa. Vuoden 2014 yleiskokouksen ajankohdaksi päätettiin lauantai, Kokouspaikaksi ovat ehdolla Luzern, Zürich ja Bern. Lopuksi Riitta Tanner päätti kokouksen kiittäen osallistujia aktiivisuudesta. Rovasti Juha Eklund yhtyi tähän ja iloitsi kokouksen myönteisestä ja eteenpäin suuntautuneesta hengestä. Kokous päättyi virteen ja siunaukseen. Kokouksen sihteeri Juha Eklund Seurakuntaneuvosto Seurakuntaneuvostoja on syntynyt tai syntymässä keskuksina Basel, Bern, Geneve, Luzern ja Zürich sekä alueina Itä-Sveitsi ja Tessin. Sveitsin kartasta huomaa, että Bernin ja Geneven väliin jää aikamoinen aukko. Aika näyttää, olisiko esim. Lausannessa potentiaalia seurakuntaneuvostoa varten. Nyt Sveitsi on ko aukkoa lukuunottamatta suhteellisen hyvin peitetty. Tätä kirjoitettaessa on eri alueilla pääosin hyvin löytynyt ehdokkaita tähänvapaaehtoiseen vastuunkantoon; mikä on SUURI ILON ASIA! Tiedotuslehtisen ilmestyessä osa seurakuntaneuvostoista on jo valittu, ja loputkin työn alla. Uskon, että seurakuntaneuvostosta voi muodostua työryhmä, joka yhdessä suunnittelee ja toteuttaa suomalaista kirkollista työtä. Tämän työn lähtökohta on evankeliumi, Jumalan ilosanoma; siksi iloitsen jokaisesta, joka on valmis asettumaan ehdolle vastuunkantajan paikalle. On hienoa, että löytyy niin monia, jotka haluavat lähteä mukaan avoimin mielin, yhteiseksi parhaaksi ja Jumalan kunniaksi! Juha Eklund, rovasti Seurakuntaneuvostojen valintakokoukset: Pidetty: Tessin, Bern Tulossa:, Basel la jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahveilla / Geneve jumalanpalveluksen jälkeen klo 18:30 / Itä-Sveitsi pe 1.3. klo 19 SVFF:n vuosikokouksen alussa / Luzern klo 18 seurakuntaillassa / Zürich klo 19

6 Tiedotuslehtinen nro 65 / VIELÄ ENNÄTÄT MUKAAN! Hiljaisuuden retriitti Runoretriitti - Teema: kristillinen runous; luemme, kuuntelemme, voimme kirjoittaakin. Retriitin ohjaajana toimii rovasti Juha Eklund. Retriitti on - hengellinen tapahtuma sisältäen yhteisiä hartaushetkiä - irrottautumista arjesta ja liioista virikkeistä - kiireen ulkopuolelle asettumista, aikaa itselle ja valmiista nauttimista - omaan sisimpään tutustumista - tilaisuus keskustella kahden kesken sielunhoitajan kanssa Bethanien, Haus für Ferien und Kurse, 6066 St. Niklausen OW Majoitus ja täysihoito henkeä kohti n. CHF yhden hengen huoneessa. Retriittimaksu CHF 50.- maksetaan paikanpäällä. Ilmoittaudu pikaisesti, viimeistään mennessä Seija Krebsille, , , Ilmoittautuneisiin ollaan etukäteen kirjeitse / sähköpostilla yhteydessä! Vuoden 2013 rippikoululaisten ja perheiden tapaamiset Rippikoululaisten ja heidän perheidensä tapaamiset suomalaispappi Juha Eklundin kanssa pidetään kevään aikana Genevessä ja Zürichissä. Jos ette vielä ole olleet yhteydessä pappiin, niin toimikaa nyt! Pappi informoi ajat ja paikat sähköpostin välityksellä. Juha Eklund, , Suomalaisten miesten tapahtumia: Pe klo 18:30 Saunailta Köniz / Bern Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Juha Eklund, , Pe klo 19 Miesten tapaaminen Zürichissä. Lähetystösihteeri Antti Putkonen ( Suomen suurlähetystö, Bern) alustaa aiheesta: Suomen edustaminen diplomatian ja politiikan kentässä. Tarkemmat tiedot (mm. paikka) ja ilmoittautuminen Iiro Keitaanranta, tai Juha Eklund (yhteystiedot yllä).

7 Tiedotuslehtinen nro 65 / Taizé-matka (to-su) Muutama lähtijä mahtuu mukaan matkalle Taizéen, tutustumaan tähän mielenkiintoiseen ekumeeniseen yhteisöön. Osallistumme Taizén aamu-, päivä- ja iltarukouksiin sekä raamattuopetukseen. Matkan vetäjänä toimii Juha Eklund. Liikumme vuokra-autolla ja majoitumme n. 10km:n päässä Taizésta. Majapaikka on vaatimaton, mutta viihtyisä. Teemme itse aamu- ja iltapalat, päivällä aterioimme lähistön ravintoloissa. Matkan hinta on CHF 260 (sisältäen matkan, majoituksen ja ruokailut -poislukien kolme itsemaksettavaa lounasta). Yhteyshenkilö on Teija Keinänen Dudle, jolle ilmoittaudutaan. Häneltä saat myös lisätietoja; , Vuoden 2013 toinen Taizé-matka tehdään (torstai-sunnuntai) Lestadiolaisten Seurat Zürichissä Ev. Lut. kirkko, Kurvenstrasse 39. Puhujina Pekka Kinnunen (eläkeläispappi) ja Kyösti Karjula Suomesta. La Seurat ja kaikille yhteinen pyhäkoulu 16 Puheenvuoro ja keskustelu Su Ehtoollisjumalanpalvelus 12 Seurat (kaksi puhetta) 15 Loppuhartaus Yhteyshenkilö ja lisätiedot: Jukka-Pekka Tyni, Grütmatt 4, 6319 Allenwinden, Lestadiolaisten seurat Lausannessa, Maison de paroisse de Chamblandes, Avenue Charles-Ferdinand Ramuz 65 (C.-F. Ramuz 65), 1009 Pully. Puhujina ovat Hannu Kinnunen ja Matti Määttä Suomesta. Lauantai klo 12 Pyhäkoulu, 14 Seurat, 16:45 Alustus ja keskustelu, Sunnuntai klo 12 Seurat, 15:15 Loppuhartaus Yhteyshenkilö: Anne Michel, Molemmat seuratapahtumat ovat luonnollisesti kaikille avoimia, tervetuloa!

8 Tiedotuslehtinen nro 65 / MITÄ MISSÄ MILLOIN / maaliskuu-kesäkuu BASEL Tiistaisin (joka toinen viikko) klo keskustelupiiri, seurakuntasali Friedensgasse 57. Pappi Juha Eklund mukana 26.2., 12.3., 9.4., 7.5., ja Tervetuloa myös uudet keskustelijat rohkeasti mukaan! Lisätietoja; Riitta Seppovaara, La klo 17 Suomalainen pääsiäisen jumalanpalvelus Paikkana seurakuntasali, Friedensgasse 57. Pappina Juha Eklund ja kanttorina Marjaana Miettinen. Jumalanpalveluksen jälkeen tarjoilua. Tervetuloa pääsiäisen sanoman äärelle! Lisätietoja Helena Romppanen , , tai Aulikki Happonen La Seurakuntaneuvoston valintakokous jumalanpalveluksen jälkeen Valitaan Baselin alueen seurakuntaneuvosto. Kiinnostaisiko sinua toimiminen srk-neuvostossa? Tai tiedätkö hyvän ehdokkaan? Jos, niin ota yhteys Markku ja Aulikki Happoseen, Helena Romppaiseen tai Juha Eklundiin. Tervetuloa paikan päälle keskustelemaan ja vaikuttamaan asiaan! Naistenkahvila kokoontuu muutaman kerran vuodessa elämänmakuisten teemojen äärellä. Tietoja antavat Aulikki Happonen, , tai Airi Rink, , BERN (Ev.lut Antonierkirkko, Postgasse 62, ellei mainita muuta osoitetta) Ke 6.3. klo 18:30 Paastonajan seurakuntailta pappilassa, Wiesenstr. 12, Köniz (bussi 10, pysäkki Köniz Zentrum). Tervetuloa Sanan, veisuun ja seurustelun ääreen! To 7.3. Suomenkielinen keskustelupiiri Raamatun äärellä klo (kevään kerrat ja 6.6.) Juha Eklund johdattelee ajatustenvaihtoon kuluvan viikon raamatunkohdista. Tule keskustelemaan, kuuntelemaan ja oppimaan uutta Raamatun sanasta. La klo Kertauskurssi kehonhuoltoryhmälle (avoin kaikille kiinnostuneille!). Vetäjänä Heli Eklund, Su klo 16 Suomalaisten tapaaminen Thunissa Tapaamme ENSIN klo 15 Ritva Aegerterin ateljeessä, Mattenweg 2, Hünibach. Sieltä menemme Ulla Tramaceren luo, Kohlerenweg 1, Hünibach. Keskustelua ja pieni hartaus. Lisätietoja Ritva Aegerter, / tai Riitta Meister, / , To klo 14 Suomalaiset iltapäiväkahvit Vieraana kasvatustieteen tohtori, dos. Minna Törmänen, joka kertoo työstään kansainvälisen tutkimusryhmän johtajana Bernin yliopistossa. (kts to 21.2.) Pe klo 15 Pitkäperjantain suomalainen jumalanpalvelus Jeesuksen kuolinhetken aikaan Tule hiljaisen viikon keskeisen sanoman äärelle! Jumalanpalveluksen toimittaa rovasti Juha Eklund, kanttorina Marjaana Miettinen. Jumalanpalveluksen

9 Tiedotuslehtinen nro 65 / jälkeen paastopäivän tarjoilua Freskosalissa. La klo 21 Ekumeeninen pääsiäisvalkea (Kleine Schanze). Sieltä vaellus ev.lut Antonierkirkkoon, jossa saksalais-suomalainen pääsiäisyön jumalanpalvelus klo 22. Pappeina Juha Eklund ja Nina von Saldern. Jumalanpalveluksen jälkeen pientä tarjoilua seurakuntasalissa. Su klo 15 Äitienpäivän perhekirkko Pappina Juha Eklund, säestäjänä Minna Törmänen. Koko perheen suomalainen jumalanpalvelus. Jumalanpalveluksen jälkeen äidit suomalaiseen tapaan kukitetaan! Kirkkokahvit ja lapsille mehut Freskosalissa. To klo 14 Suomalaiset iltapäiväkahvit Tämän kerran alustus vielä avoinna. Mukana päivän Sana. Tapahtuman aikana myös suomalaisten kirjojen ja lehtien vaihtotori. Lisätietoja Maija Guggisberg , Mietiskelytanssi kerran kuussa keskiviikkoisin klo 19. Kevään kerrat ja Lisätietoja Pirkko Lingonvaara, Kirjallisuuspiiri jatkaa kokoontumistaan, tapaamiset kodeissa. Lisätietoja saat Marja-Liisa Gaschen-Heikkilältä, Bernin taaperoryhmä Nämä äiti-lapsi-tapaamiset on suunnattu alle Suomikoulu-ikäisille. Tapaaminen kerran viikossa Antonierkirkolla (Postgasse 62) tai sovitusti muualla. Lisätietoja Päivi Putkonen, tai tai facebook/bernin Taaperot. GENEVE (Ev.lut kirkko, 20, rue de Verdaine, Geneva). Su eli palmusunnuntaina pääsiäiskirkko klo 17. Tervetuloa pääsiäisen sanoman äärelle koko perheen voimin! Pappina rovasti Markku Happonen. Su klo 18:30 (jumalanpalveluksen jälkeen) Seurakuntaneuvoston valintakokous. Valitaan Geneven (ympäristöineen) seurakuntaneuvosto. Kiinnostaako sinua toiminta srk-neuvostossa? Tai tiedätkö hyvän ehdokkaan? Jos, niin ota yhteys Taina Onnelaan , Lasten ja lapsiperheiden toimintaa! Genevessä on alkamassa pyhäkoulu lapsille, samoin on tarkoitus pitää kahdesti vuodessa perhekirkko. Lisätietoja Satu Ojaluoma, , LUZERN Ti klo 18 Seurakuntaneuvoston valintakokous. Huom! Muuttunut päivämäärä! Keskustelupiirin aika ja uusi paikka avoin. Kysy lisätiedot molempia tapahtumia koskien Maarit Gabrielilta, tai Riitta Tannerilta, , soita rohkeasti ja tule mukaan! MONTREUX La 1.6. klo 10 Jumalanpalvelus

10 Tiedotuslehtinen nro 65 / Juha Eklund toimittaa suomalaisen jumalanpalveluksen St Johnin kirkossa, 92 av. De Chillon, 1820 Territet/Montreux. Kanttorina Marjaana Miettinen, mukana myös mieskuoro Mestarilaulajat Helsingistä. Jumalanpalveluksen jälkeen juhlahetki ja apéro marsalkka Mannerheimin muistomerkillä. ST.GALLEN Pe 1.3. klo 19 SVFF:/Ost-Schweiz vuosikokouksen aluksi valitaan Itä-Sveitsin seurakuntaneuvosto. Kokouspaikka ravintola Dufour, Bahnhof, St Gallen Tule mukaan vaikuttamaan! Lisätiedot Teija Keinänen Dudle, Su klo 18 Iltajumalanpalvelus, jonka Juha Eklund toimittaa saksaksi. Halden-kirkko, Oberhaldenstr. 25. Tervetuloa suomalaiset mukaan, liitetään jumalanpalvelukseen myös suomenkieltä! TESSIN Su klo 16 Suomalainen pääsiäisjumalanpalvelus Chiesa evangelica riformata di Locarno/Muralto, Sciaroni via Antonio 8, Muralto. Pappina Juha Eklund. Jumalanpalveluksen jälkeen pientä tarjoilua. Tervetuloa Tessinin suomalaiset ensimmäistä kertaa suomalaiseen pääsiäiskirkkoon! Lisätietoja Tuula Roininen, ja Paula Candeago, Ke 1.5. Suomalaisten tapaaminen Locarnossa klo 19, mukana Juha Eklund. Paikka Trattoria St. Antonio, Via Galli 16, Locarno. Info Tuula Roininen, , , Su 2.6. Luontokirkko klo 13 Paikka kuten aiempina vuosina; Cappella Val Resa, ravintola Grotto Al Ritrovon lähellä. Pappina Juha Eklund. Varustus sään mukaan! Jumalanpalveluksen jälkeen jatketaan perinteisesti Eeva ja Eros Cadlolon rusticolle, jossa kirkkokahvit ja grillausta. Lisätiedot Tuula ja Eeva (Eros) ZÛRICH (Luther-kirkko, Kurvenstrasse 39, ellei mainita muuta osoitetta) Pe klo 19 Seurakuntaneuvoston valintakokous Valitaan Zürichin (ympäristöineen) seurakuntaneuvosto. Kiinnostaisko sinua toiminta srk-neuvostossa? Tai tiedätkö hyvän ehdokkaan? Jos, niin ota yhteys Riitta Tanneriin tai Juha Eklundiin. Tule keskustelemaan ja vaikuttamaan asiaan! La-su Lestadiolaisten seurat La klo 12 Seurat ja yhteinen pyhäkoulu, klo 16 Alustuspuheenvuoro. Su klo 10 Ehtoollisjumalanpalvelus, klo12 Seurat (kaksi puhetta), klo 15 Loppuhartaus. Puhujat Suomesta; eläkepappi Pekka Kinnunen ja Kyösti Karjula. Yhteyshenkilö, jolta myös lisätietoja: Jukka-Pekka Tyni, To Keskustelupiiri Raamatun äärellä klo Kokoontuminen tällä kertaa ev.lut kirkolla, Kurvenstrasse 39. (25.4. Yläsali, Rosengartenstr 1, Wipkingerplatz ja Kurvenstrasse). Tervetuloa Raamatun tutkimisesta ja keskustelusta kiinnostuneet! Käsitellään

11 Tiedotuslehtinen nro 65 / kyseisen viikon jumalanpalveluksen raamatunkohtia. Piirin vetäjä Juha Eklund. Su klo 15 Palmusunnuntain suomenkielinen ehtoollisjumalanpalvelus Pappina rovasti Juha Eklund, kanttorina Marjaana Miettinen. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit. Tervetuloa pääsiäiskirkkoon! To klo Kaksikelinen kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelus Pappeina Juha Eklund ja Johannes Lehnert. Tervetuloa hiljentymään Hiljaisen viikon sanoman äärellä! Suomalaisten kirjojen Kirjapörssi, la 6.4. klo srk-salissa Suomalaisten kirjallisuuden ystävien tapaamispaikka kahvittelun ja rupattelun merkeissä! (Kts sivu 12). Info: Pirjo Meier, , Su klo 11 Saksalais-suomalais-ruotsalainen musiikkijumalanpalvelus Pappeina Johannes Lehnert ja Juha Eklund. Musiikista vastaa ev.lut srk:n Gospelryhmä. Tervetuloa monikansalliseen gospeljumalanpalvelukseen! Su 9.6. klo 16 Suomalainen perhekirkko, Augustinerkirkko, Münzplatz/ Bahnhofstrasse. Suomenkielinen lasten ehdoilla toteutettava jumalanpalvelus. Tilaisuus on samalla Suomi-koulun päätösjuhla. Tervetuloa myös muut kuin suomikoululaiset mukaan! Au-pairit ja opiskelijat. Ota yhteyttä tapahtumista ja/tai apua tarvitessasi Laura Karviseen, , Lauran löytää myös facebookista. Ke Zürich klo 19 Podiumgespräch Centrum 66, Hirschengraben 66, 8001 Zürich Mielenkiintoinen keskustelu (saksaksi) yhdestä ekumenian eli kirkkojen yhteyspyrkimysten keskeisestä teemasta. Apéro. Kannattaa lähteä liikkeelle! Eucharistie und Abendmahl gemeinsam? Trotz hundert Jahren ökumenischer Bewegung und 50 Jahren des Dialogs seit dem Zweiten Vatikanischen Konzil bleibt die Trennung am Tisch des Herrn ein Stolperstein auf dem Weg zur Einheit. Muss man um diesen Stein im Acker der Ökumene einfach herumpflügen? Oder könnte gerade dieses Hindernis zu einem Sprungbrett werden? Die orthodoxe und christkatholische Perspektive soll den oft verengten römischkatholisch/reformierten Blickwinkel ausweiten auf die umfassendere Ökumene. Keskustelijoina Eva-Maria Faber, Churin teologisen korkeakoulun rehtori, Roland Diethelm, Zürichin kantonin ref. kirkon jumalanpalvelusvastaava, Andreas Krebs, apulaisprof. christkatolisessa teologiassa Bernin yliopistossa, Heinz P. Gstrein, Sveitsin ortodoksisten kirkkojen yhteistyöelimen pj Keskustelun vetäjä: Peter Dettwiler, ref. teologi, AGCK:n johtokunnan jäsen

12 Tiedotuslehtinen nro 65 / Kirjapörssi suomalaisille kirjoille la 6.4. klo Ev.lut kirkko, seurakuntasali, Kurvenstr. 39, Zürich (ratikat 7, 11 ja 15) Tuo kirjoja...etsi löydä vie mukanasi Tuo vain suomalaisten (suomeksi ja ruotsiksi) julkaistuja kirjoja! Suomeksi käännettyjä teoksia emme enää ota vastaan! Kirjapörssi on kaikkien suomalaisen kirjallisuuden ystävien tapaamispaikka. Voit tutustua kahvikupposen äärellä kirjoihin, tavata tuttuja ja jutella suomeksi! Bibliotheca Fennican edustajat ovat paikalla ja tallentavat kirjaston kokoelmiin sellaiset teokset, joita siellä ei vielä ole. He myös mielellään informoivat kirjastoon liittyvistä asioista. Tapahtuman järjestävät Sveitsin Suomenystävien (SVFF) Bibliotheca Fennica ja Suomalainen Kirkko Sveitsissä (SKS) / Zürich Lisätietoja: Pirjo Meier (kirjastoryhmä), , Runokirja Helena Ruchtilta SSKT:n vuonna 2009 järjestämän kirjoituskilpailun runollaan Kun palaan kotiin voittaneelta Helena Ruchtilta on joulukuussa ilmestynyt runokirja kuvitettuna Harri Nurmisen valokuvilla. Kirja on kovakantinen, ja lehdistö on ehtinyt kehua sitä koskettavaksi ja tyylikkääksi. Lisätietoja puh. Helena Ruchti, tai Ryppyarmeija Arkiaamuissa yhä kasvojen karismaa. Ne ne vasta kauniit on, ne täplät, ne rypyt, ne ihonkin hypyt, ne elävät, kuulaat ja rehevät. Varsinkin vaimon. Sisäiset arvot vain purkki balsamia vai kauneutta katsojan silmissä? Ja pohkeissa pieni pusu. Helena Ruchti-Kovero (kirjasta Räppänän laulu)

13 Tiedotuslehtinen nro 65 / Tiedottamisesta Seuraava Tiedotuslehtinen ilmestyy kesäkuussa (heinä-lokakuun asiat) ja sitten lokakuussa (marraskuu-helmikuu 2014). Tiedotuslehtiseen aiottu materiaali tulee lähettää Juha Ekludille ilmestymiskuukauden alkuun mennessä. Huomatkaa myös, että suomenkielisiä sivuja on säännöllisesti Baselin, Bernin ja Zürichin saksankielisissä seurakuntalehdissä. Kotisivujen osalta on tätä kirjoitettaessa SKS:n ja papin kotisivujen yhdistäminen vielä vaiheessa.toivotaan, että sekin projekti saadaan etenemään, onhan internet yhä merkittävämpi tiedonvälityksen kanava myös ulkosuomalaistyössä. BELK:n uutisia Miksi tällainen palsta? Siksi, että BELK (Sveitsin luterilaisten seurakuntien liitto) on meidän suomalaisten luterilaisten läheisin yhteistyökirkko täällä Sveitsissä. BELK saa maaliskuun vuosikokouksessa (23.3. Vaduzissa) uuden puheenjohtajan, kun Elisabeth Benn Geneven englanninkielisestä seurakunnasta on ainoa ehdokas tehtävään. Elisabeth Benn on alunperin koulutukseltaan sairaanhoitaja, sitten hän on jatkanut psykologian ja psykoterapian opiskelua. Hän työskentelee itsenäisenä perhe- ja psykoterapeuttina Genevessä. Mieskuoro Mestari-Laulajat Helsingistä esiintyy Sveitsissä Lauantai, 1.6. Montreux; jumalanpalveluksessa St. John s Kirkossa klo 10 ja juhlahetkessä Mannerheimin muistomerkillä klo 11. Maanantai, 3.6. klo 19 konsertti Bernissä, ev.-lut. Antonierkirkko, Postgasse 62. Vapaa pääsy, kolehti konserttikuluihin. Bussi 12 Zentrum Paul-Kleen suuntaan, pysäkki Rathaus Torstai, 6.6. klo 19 konsertti Baselissa, Kulttuurikeskus QuBa, Bachlettenstrasse 12. Vapaa pääsy, kolehti konserttikuihin. Ratikat 8 ja 1 rautatieasemalta, pysäkki Zoo/Bachletten. Konsertin jälkeen vapaata seurustelua, maksua vastaan pientä tarjoilua. Rakennusmestareiden mieskuoron monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu suomalaista ja kansainvälistä ohjelmistoa mukaanlukien tunnettuja musikaalisävelmiä. Kuoro on esiintynyt laajasti myös ulkomailla. Kuoroa johtaa Märt Ratassepp. Kuoro saapuu ensimmäistä kertaa Sveitsiin ja kertoo iloitsevansa mahdollisuudesta tuoda suomalaiset musiikkiterveiset Alppien maahan.

14 Tiedotuslehtinen nro 65 / Tärkeää taloudesta Toivomme taloudellista tukea Sveitsin suomalaiselle kirkolliselle työlle. Sivun alareunasta löytyy SKS:n tilitiedot. Kyseisen tilin kautta voi antaa lahjoituksen suomalaisen kirkollisen työn tukemiseen. Erityisesti taloudellista panosta vaativat jumalanpalvelukset, suuremmat tapahtumat, välttämättömät yhteiset kokoukset sekä Tiedotuslehtinen. Tiedotuslehtisellä on noin 1100 vastaanottajaa. On selvää että Tiedotuslehtisen teko ja postitus maksavat. Ajattele; jos jokainen Tiedotuslehtisen saaja lahjoittaisi VIISI FRANGIA (kahvikupin ja gipfelin hinta!), olisivat Tiedotuslehtisen kulut käytännössä katetut! Suomalainen kirkollinen työ tarvitsee tukeasi! Tässäkin yhteydessä - SUURKIITOS - antamastanne tuesta! Tee ympäristöteko, joka säästää myös rahaa! -viisas valinta sekä ympäristön että kulujen säästämiseksi - eli Tiedotuslehtinen sähköisessä muodossa! Lähetä sähköpostiosoitteesi Ulla Gertschille, niin saat jatkossa Tiedotuslehtisen sähköpostitse. Voit tehdä lahjoituksen suomalaiselle kirkolliselle työlle tämän tilin kautta: Raiffeisenbank Schwarzwasser, 3150 Schwarzenburg CH SKS 3000 Bern

15 Tiedotuslehtinen nro 65 / TOIMIHENKILÖT Puheenjohtaja Riitta Tanner, Kalberweid 4, 4952 Eriswil, tai , Sihteeri Laura Karvinen, Blumenweg 1, 5300 Turgi, , Rahastonhoitaja Pirkko Seiler, Stapfenstr. 82, 3098 Köniz, tai , Tiedotuslehtisen kokoaja Ulla Gertsch-Sutinen, Bachacherweg 12, 3203 Mühleberg, , Tiedotuksessa avustava kotisivun yhdyshenkilö Petri Karvinen, PAPIT Päätoiminen Rovasti Juha Eklund, Wiesenstrasse 12, 3098 Köniz, tai , Muut Rovasti Markku Happonen, Von Teuffelstr.4/3, D Kandern , Kaisamari Hintikka, Av. Henri-Golay 12D, 1219 Châtelaine, , YHDYSHENKILÖT Basel Aulikki Happonen, von Teuffelstr.4/3, D Kandern, , Bern Lea Münger, Säriswilstr.4, 3043 Uettligen, Marja-Liisa Gaschen, Jägerweg 12, 3014 Bern, Geneve Taina Onnela, , Luzern Maarit Gabriel, Vorderboden 7, 6373 Ennetbürgen, Neuchâtel Helena Chautems, Ch.des Plantées 13, 1789 Lugnorre, , Solothurn Maija Zimmermann, Amanz-Gressly-Str. 4, 4500 Solothurn, , St.Gallen Teija Keinänen Dudle, Kellerberg 1, 9100 Herisau, , Tessin Tuula Roininen, Via Arch. Pisoni 12, 6612 Ascona, , , Vaud Helena Hösli, 4, rue de Léman, 1814 La Tour-de-Peilz, Zürich Kirsti Küster, Reckenwinkel 9, 8154 Oberglatt, Seuraavassa Tiedotuslehtisessä löydät tässä kohden seurakuntaneuvostojen puheenjohtajien ja/tai alueille valittujen yhteyshenkilöiden tiedot

16 Tiedotuslehtinen nro 65 / SKS:n järjestämä suomenkielinen seminaari Schloss Hünigenissä Konolfingenissä la klo 10 su klo 16 Sisäinen lujuus ja anteeksianto Pekka Hämäläinen, pastori ja terapeutti 2-hengen huoneessa CHF 271.-/hlö ja 1-hengen huoneessa 281.-/hlö (la-su) Mahdollisuus tulla jo perjantaina virkistäytymään ja viettämään iltaa yhdessä: 2-hengen huoneessa CHF /hlö ja 1-hengen huoneessa 416.-/hlö (pe-su) Kaikki hinnat sis. majoittumisen, täysihoidon ja kylpyläosaston käytön Lisäksi seminaarimaksu CHF Pyydämme ilmoittumaan mahdollisimman pian - sitovat ilmoittaumiset heinäkuun loppuun mennessä. Seminaariohjelma lähetetään syyskuussa. Ulla Gertsch-Sutinen, Bachacherweg 12, 3203 Mühleberg Puh: , Fax: , 2012 seminaarin ensikertalaisen viesti: Osallistuin viime lokakuussa ensimmäistä kertaa seminaariin Konolfingenissä. Saavuin Schloss Hünigeniin perjantai-iltapäivänä ja pääsin samantien nauttimaan ihanan rentouttavasta hieronnasta, saunasta ja porekylvystä. Odotin kiinnostuneena seminaarin pitäjän Hilkka Olkinuoran tapaamista mutta heti perjantai-iltana ymmärsin, että viikonlopun aikana tulisin tutustumaan lukuisiin muihinkin ihastuttaviin persoonallisuuksiin. Tunnelma seminaarissa oli ensi hetkistä alkaen välitön ja rento enkä muista, koska olen viimeksi nauranut niin paljon kuin seminaariviikonlopun aikana. Ohjelmassa oli sopivassa suhteessa seminaariluentoja, omaa aikaa sekä seurustelua muiden Sveitsin suomalaisten kanssa. Lueentojen aikana käsiteltyjä aiheita oli antoisaa jatkaa lounas- ja illallispöytäkeskusteluissa. Schloss Hünigen ympäristöineen on tosi kaunis ja ihanteellinen paikka viettää sekä sielua että ruumista virkistävä viikonloppu. Seminaari antoi mahdollisuuden paitsi oman elämän pohdiskeluun niin myös uusien ystävien saamiseen sekä hauskaan ajanviettoon. Kotimatkalle lähdin kiitollisena viikonlopun annista ja jo tulevan vuoden seminaaria odottaen. Marika Palosaari ILMOITTAUTUMISLOMAKE Sukunimi/Etunimi: Osoite: Postinumero/Paikkakunta: Huone: 1hh o 2hh o Huonetoveri: Saavun: Perjantai o Lauantai o Erityisruokavalio: Sähköposti: Puhelin:

TERVETULOA. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN. www.kirkkosveitsissa.com

TERVETULOA. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN. www.kirkkosveitsissa.com Tiedotuslehtinen nro 68 / 2014 16 TERVETULOA 35. suomenkielinen seminaari Schloss Hünigenissä Konolfingenissä 24.10. 26.10.2014 HYVEET mitä ja miksi Asiantuntijana: Antti Kylliäinen, eetikko ja uskonnonfilosofi

Lisätiedot

Yhteisvastuu- Lapin sairaala- Jouni Riipinen. kohteet ja. sielunhoito aloittaa. tapahtumat. täyttää työnsä 1.4. esittelyssä. 50 vuotta...

Yhteisvastuu- Lapin sairaala- Jouni Riipinen. kohteet ja. sielunhoito aloittaa. tapahtumat. täyttää työnsä 1.4. esittelyssä. 50 vuotta... Pääsky 1/2013 Rovaniemen seurakuntalehti 30.1.2013 Stefan Bremer Yhteisvastuu 2013 auttaa yksinäisiä vanhuksia Kirkkoherra Kirkko- Yhteisvastuu- Vuonna 1999 Lapin sairaala- Jouni Riipinen neuvostossa kohteet

Lisätiedot

UOMAS MESSU. Pääkirjoitus: Katse menneeseen ja tulevaan. Olli Valtonen: Missä kärsimys piileskelee? Laura Mäkelä: Liturgia on seurakunta

UOMAS MESSU. Pääkirjoitus: Katse menneeseen ja tulevaan. Olli Valtonen: Missä kärsimys piileskelee? Laura Mäkelä: Liturgia on seurakunta UOMAS MESSU TUOMASMESSU.FI 2/2012 Pääkirjoitus: Katse menneeseen ja tulevaan Olli Valtonen: Missä kärsimys piileskelee? Laura Mäkelä: Liturgia on seurakunta Tuomasmessu: Tapahtui vuonna 2011! pääkirjoitus

Lisätiedot

Eetu Karppinen oli viime viikolla Korkalovaara-Ylikylän rippileirillä Norvajärvellä. Opetuksen välillä kuljetettiin palloa vauhdikkaasti.

Eetu Karppinen oli viime viikolla Korkalovaara-Ylikylän rippileirillä Norvajärvellä. Opetuksen välillä kuljetettiin palloa vauhdikkaasti. 22.06. klo 19 kirkossa Suvilaulujen ilta. 24.06. klo 13 Somosen kirkolla juhannuksen jumalanpalvelus ja kesälaulut. 26.06. klo 19 Meltauksen kappelissa Suvi-illan konsertti. 01.07. klo 11 Alanamman koulumuseolla

Lisätiedot

UOMAS MESSU. Petri ja Tiina Luomanen: Toiminnallisuus on dogmeja kiinnostavampaa TUOMASMESSU.FI 1/2012

UOMAS MESSU. Petri ja Tiina Luomanen: Toiminnallisuus on dogmeja kiinnostavampaa TUOMASMESSU.FI 1/2012 UOMAS MESSU TUOMASMESSU.FI 1/2012 Petri ja Tiina Luomanen: Toiminnallisuus on dogmeja kiinnostavampaa pääkirjoitus pirjo kantala TUOMAS MESSU Tuomasmessu 1/2012 Julkaisija Tuomasyhteisö ry. Tuomasyhteisö

Lisätiedot

Tule ja katso. Uskontodialogi. Raision seurakuntalehti. 1/2013 Helmikuu 23. vsk. on tärkeää yhteiskunnan kehitykselle, s. 4

Tule ja katso. Uskontodialogi. Raision seurakuntalehti. 1/2013 Helmikuu 23. vsk. on tärkeää yhteiskunnan kehitykselle, s. 4 Tule ja katso Raision seurakuntalehti 1/2013 Helmikuu 23. vsk Uskontodialogi on tärkeää yhteiskunnan kehitykselle, s. 4 Hänessä me elämme, liikumme ja olemme, s. 3 Yhteisvastuukeräyksellä yksinäisyyttä

Lisätiedot

Jyväskylän vapaaseurakunnan tiedotuslehti

Jyväskylän vapaaseurakunnan tiedotuslehti Jyväskylän vapaaseurakunnan tiedotuslehti Kevät 2015 Tässä lehdessä Codex Hammer vs. Sisäinen käsikirjoituksesi........ 3 Pienet rakentajat me........................ 4 Pienryhmät = seurakunnan sydän...............

Lisätiedot

Risti ja liekki. Porin Metodistiseurakunta: JUMALAN KUNNIAKSI PALVELLEN YHTEYSTIETOJA. Porin Metodistiseurakunnan seurakuntalehti Tammikuu 2009

Risti ja liekki. Porin Metodistiseurakunta: JUMALAN KUNNIAKSI PALVELLEN YHTEYSTIETOJA. Porin Metodistiseurakunnan seurakuntalehti Tammikuu 2009 YHTEYSTIETOJA PORIN METODISTISEURAKUNTA Eteläpuisto 17, 28100 Pori kotisivu: porinmetodisti.seurakunta.net e-mail: pori@metodistikirkko.fi Seurakunnan pastori 044-259 2783 pasi.runonen@metodistikirkko.fi

Lisätiedot

Kun viina. vei miestä 2 29.1.2014. Eijalla ja Elisalla riittää vilskettä Poukamassa 7. Kohti savutonta yhteiskuntaa 2

Kun viina. vei miestä 2 29.1.2014. Eijalla ja Elisalla riittää vilskettä Poukamassa 7. Kohti savutonta yhteiskuntaa 2 2 29.1.2014 Eijalla ja Elisalla riittää vilskettä Poukamassa 7 Kohti savutonta yhteiskuntaa 2 Kansikuva Tuija Hyttinen - Pikkukuva Tuija Hyttinen Kun viina vei miestä 8 9 Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten

Lisätiedot

300 tiekirkkoa kesäteiden varsilla

300 tiekirkkoa kesäteiden varsilla Kirkkolaivaa ei jaeta automaattisesti jos postiluukussa on ilmaisjakelulehtien kielto. Lehden saa silloin osoitteellisena ilmoittamalla osoitteensa oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon. K e m i -To r

Lisätiedot

Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Maaliskuu - Toukokuu 2014. Vapis

Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Maaliskuu - Toukokuu 2014. Vapis Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Maaliskuu - Toukokuu 2014 Vapis lehti Toimitus Seurakunnan toimisto Rajakatu 20 B 18 40200 Jyväskylä Puhelin 014 614 026 Vastaava toimittaja Kari Hämäläinen Toimitus

Lisätiedot

Nyt haastetaan Turku!

Nyt haastetaan Turku! 10/22 2 6.2.2013 21.5.2008 www.tampereenkirkkosanomat.fi REILUSTI KRISTITTY Mielenterveysongelmat uuvuttavat omaisia Eija Altonen on saanut tukea Omaiset mielenterveystyön tukena -yhdistyksestä, joka etsii

Lisätiedot

Kirkonseutu. Veteraanimuistomerkit Heinolassa. Numero 3 Keskiviikkona 5.2.2014

Kirkonseutu. Veteraanimuistomerkit Heinolassa. Numero 3 Keskiviikkona 5.2.2014 Veteraanimuistomerkit kartoitettiin Yhteisvastuukeräyksen musiikkia Ristinkirkon Saattohoito on Kaunista hää- Heinolassa kotimaan kohteena konsertissa SIVU 3 SIVUT 8-9 SIVU 16 Kirkonseutu Numero 3 Keskiviikkona

Lisätiedot

Tornio äänestää kirkkoherrasta 29.4.-6.5. tervola. Ylikärpässä talkoiltiin Yhteisvastuulle. Kari Pöykkö toiseksi papiksi 1.7.

Tornio äänestää kirkkoherrasta 29.4.-6.5. tervola. Ylikärpässä talkoiltiin Yhteisvastuulle. Kari Pöykkö toiseksi papiksi 1.7. Kirkkolaivaa ei jaeta automaattisesti jos postiluukussa on ilmaisjakelulehtien kielto. Lehden saa silloin osoitteellisena ilmoittamalla osoitteensa oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon. K e m i -To r

Lisätiedot

... Pois neljan seinan sisalta. Diakonia apua sinulle. Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Syksy 2013

... Pois neljan seinan sisalta. Diakonia apua sinulle. Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Syksy 2013 toiminta + tapahtumat + yhteystiedot Syksy 2013 helsingin mikaelin seurakunta 2013/2014........ Pois neljan seinan sisalta Diakonia apua sinulle Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Kirkkoherran

Lisätiedot

VÄSYTTÄVÄ VIGILIA. Asiaa seurakuntaan... Ilomantsin ortodoksinen seurakunta

VÄSYTTÄVÄ VIGILIA. Asiaa seurakuntaan... Ilomantsin ortodoksinen seurakunta Asiaa seurakuntaan... Ilomantsin ortodoksinen seurakunta Virasto avoinna ma, ke ja pe 9-13. Osoite: Mantsintie 7, 82900 Ilomantsi Puh: 013 881 084, Fax. 013 883 673 Email: ilomantsi@ort.fi Kirkkoherra:

Lisätiedot

JUMALAN SELÄN TAKANA? VAI SINUN SILMIESI EDESSÄ?

JUMALAN SELÄN TAKANA? VAI SINUN SILMIESI EDESSÄ? Pääsky 1/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 28.1.2015 JUMALAN SELÄN TAKANA? VAI SINUN SILMIESI EDESSÄ? Kuva: Perttu Saksa OSALLISTU YHTEISVASTUUKERÄYKSEEN, sivut 6 7. Avullasi kehitetään suomalaista Suurella

Lisätiedot

Ortodoksinen seurakuntalehti TAMPEREEN, TURUN JA HÄMEENLINNAN ORTODOKSISET SEURAKUNNAT / 29.8.2003

Ortodoksinen seurakuntalehti TAMPEREEN, TURUN JA HÄMEENLINNAN ORTODOKSISET SEURAKUNNAT / 29.8.2003 Ortodoksinen seurakuntalehti Jumalanpalvelukset ja tapahtumat s. 10 23 3 2003 TAMPEREEN, TURUN JA HÄMEENLINNAN ORTODOKSISET SEURAKUNNAT / 29.8.2003 3 Metropoliitta Ambrosius: Toisesta ihmisestä välittäminen

Lisätiedot

Kiikari. Uusi lehti kertoo alueen ihmisistä ja uskon salaisuudesta. Kuvaaja

Kiikari. Uusi lehti kertoo alueen ihmisistä ja uskon salaisuudesta. Kuvaaja R o i h u v u o r e n s e u r a k u n n a n l e h t i Kiikari 2011 S y y s k u u Uusi lehti kertoo alueen ihmisistä ja uskon salaisuudesta 2 Kiikari Varpu Välimaa aloittaa luentosarjan Roihuvuoren kirkolla:

Lisätiedot

Seurakuntalaisten messu Tervolassa

Seurakuntalaisten messu Tervolassa Kirkkolaivaa ei jaeta automaattisesti jos postiluukussa on ilmaisjakelulehtien kielto. Lehden saa silloin osoitteellisena ilmoittamalla osoitteensa oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon. K e m i -To r

Lisätiedot

Lohkare. Teemavuosi Kutsu 2015 pyrkii tavoittamaan jokaisen lohjalaisen s. 3. Keittiövapaaehtoiset. leipovat ja kattavat kauniisti s.

Lohkare. Teemavuosi Kutsu 2015 pyrkii tavoittamaan jokaisen lohjalaisen s. 3. Keittiövapaaehtoiset. leipovat ja kattavat kauniisti s. Lohkare Lohjan seurakunnan tervehdys koteihin Lojo församlings hälsning till hemmen 27.3.2015 n 1/2015 n Karjalohja n Lohja n Nummi n Pusula n Sammatti Teemavuosi Kutsu 2015 pyrkii tavoittamaan jokaisen

Lisätiedot

Pääsky. Partio, perheen yhteinen harrastus. Syyskauden avaus kirkonmäellä su 1.9. klo 10 18. 5/2013 Rovaniemen seurakuntalehti 28.8.

Pääsky. Partio, perheen yhteinen harrastus. Syyskauden avaus kirkonmäellä su 1.9. klo 10 18. 5/2013 Rovaniemen seurakuntalehti 28.8. Pääsky 5/2013 Rovaniemen seurakuntalehti 28.8.2013 Harriet Urponen Partio, perheen yhteinen harrastus Syyskauden avaus kirkonmäellä su 1.9. klo 10 18 Rovaniemen seurakunnan diakonian 100-vuotisjuhla Lue

Lisätiedot

Kehäristi. Paloheinä n Itä-Pakila n Länsi-Pakila n Torpparinmäki. Jouni Pirttijärvi

Kehäristi. Paloheinä n Itä-Pakila n Länsi-Pakila n Torpparinmäki. Jouni Pirttijärvi Kehäristi Paloheinä n Itä-Pakila n Länsi-Pakila n Torpparinmäki 1 2014 Pakinkylän raitilla Seurakuntavaalit tulevat 2 KEHÄRISTI Pakilan seurakunnan lehti Pääkirjoitus Vuosiympyrä Jana. Vastapäivään kiertävä

Lisätiedot

KIRKONPORTTI. Historia tulvii väkeä ja vilskettä. avoinna sinullekin. Koppaset tapaa kirkon ovilla. Leipää jaetaan Lempäälässä

KIRKONPORTTI. Historia tulvii väkeä ja vilskettä. avoinna sinullekin. Koppaset tapaa kirkon ovilla. Leipää jaetaan Lempäälässä KIRKONPORTTI avoinna sinullekin 1. Lempäälän seurakuntalehti 2. 5/2011 3. 4. 5. 6. 7. Historia tulvii väkeä ja vilskettä Leipää jaetaan Lempäälässä Koppaset tapaa kirkon ovilla Sivu 2 Sivu 3 Paula ja Ulrika

Lisätiedot

JUMALAN SELÄN TAKANA? VAI SINUN SILMIESI EDESSÄ?

JUMALAN SELÄN TAKANA? VAI SINUN SILMIESI EDESSÄ? Kirkkolaivaa ei jaeta automaattisesti jos postiluukussa on ilmaisjakelulehtien kielto. Lehden saa silloin osoitteellisena ilmoittamalla osoitteensa oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Kemi-Tornion

Lisätiedot

UOMAS MESSU. Laura Mäkelä: Kun kaksi rukoilee mukana on aina Kolmas

UOMAS MESSU. Laura Mäkelä: Kun kaksi rukoilee mukana on aina Kolmas UOMAS MESSU TUOMASMESSU.FI 4/2012 Laura Mäkelä: Kun kaksi rukoilee mukana on aina Kolmas Juhlien syksy: Jäähyväiset Anna-Maijalle Monia vuosia Pirkolle Avoimet ovet Albertinkadulla Taizé-nuoret valtasivat

Lisätiedot

Huopalahti. nuorten Tönöllä. Henki kulkee yhä. Henkireikiä hektisyyden keskellä. Aikaansa seuraavat seniorit. Miksei Jumala salli marionetteja?

Huopalahti. nuorten Tönöllä. Henki kulkee yhä. Henkireikiä hektisyyden keskellä. Aikaansa seuraavat seniorit. Miksei Jumala salli marionetteja? Huopalahti K o t i s e u r a k u n ta s i k e v ät 2 0 0 9 Henkireikiä hektisyyden keskellä Miksei Jumala salli marionetteja? Aikaansa seuraavat seniorit Isiä perhekerhossa Tehokaksikko Bruun Henki kulkee

Lisätiedot

Eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Luuk. 12:24

Eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Luuk. 12:24 Naantalin seurakuntalehti 2/2008 18.4.2008 Virsi on hengitystä, rukousta ja ruisleipää Lue lisää s. 4-5 Eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Luuk.

Lisätiedot

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 Joukkokirje RADIO DEIN JA KRISTITYT YHDESSÄ RY:N UUTISLEHTI Julkaisija: Kristityt Yhdessä ry, Ilmalankuja 2 i, 00240 Helsinki, 9. vuosikerta N:o 4/2006 Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 RADIO DEI

Lisätiedot

Avioliiton mysteerio. Asiaa seurakuntaan... Ilomantsin ortodoksinen seurakunta

Avioliiton mysteerio. Asiaa seurakuntaan... Ilomantsin ortodoksinen seurakunta Asiaa seurakuntaan... Ilomantsin ortodoksinen seurakunta Virasto avoinna ma, ke ja pe 9-13. Osoite: Mantsintie 7, 82900 Ilomantsi Puh: 013 881 084, Fax. 013 883 673 Email: ilomantsi@ort.fi Kirkkoherra:

Lisätiedot