Käykäämme nyt Jerusalemiin, ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme. (54:1)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käykäämme nyt Jerusalemiin, ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme. (54:1)"

Transkriptio

1 Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN No. 65 Helmikuu 2013 Pääsiäisen riemuun virsien sanoin Käykäämme nyt Jerusalemiin, ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme. (54:1) Jos itsekkyyden tielle jäämme, elämä siihen katoaa. Siis ristin tielle lähtekäämme seuraten kutsun antajaa nyt rakastaen, taistellen uskossa uuden luomisen. (55:6) Oi Jumalan Karitsa, piinattu ristin päällä! Armahtaa meitä tahdoit, vaikka sait pilkkaa täällä. Syntimme sinä kannoit, elämän meille annoit. Armahda meitä, Jeesus! (65:1) Sen tien on Herra käynyt loppuun saakka, sen tien on Herra käynyt loppuun saakka, ja nyt hän meille kaikille on elämä ja autuus, on elämä ja autuus. (61:5) Kristityt, jo riemuitkaamme Sankarimme voitosta, kiitosvirttä veisatkaamme pääsinpäivän koitosta. Kuolema on kukistettu, synnin vangit armahdettu. (84:5) Niin kuin taivaan enkeli, mekin iloitsemme. Saamme rientää kertomaan: Nyt elää Jeesuksemme. Saamme rientää kertomaan: Nyt elää Jeesuksemme (88:4)

2 Tiedotuslehtinen nro 65 / Puheenjohtajan tervehdys Uusi vuosi ja uudet aatteet sanotaan usein vuoden vaihtuessa. Onkohan näin? Eihän kaikkia vanhoja ajatuksia ja mielipiteitä tarvitse eikä yleensä halutakaan heittää romukoppaan, mutta on aivan hyvä, että jotain uutta tulee matkalle mukaan. Minä löydän usein uusia ajatuksia kävelymatkoilla. Kävelen paljon metsäteitä pitkin, asunhan aivan metsän lähellä. Kävelin sunnuntaina lumisia peltoja pitkin, ja etsin sopivaa reittiä päästäkseni seuraavalle ajotielle. Pelloilla oli runsaasti lunta, mutta siellä oli kävelty paljon, ja jälkiä myöten oli helpompi kulkea kuin umpihangessa. Huomasin, että suurimman osan matkaa voin kulkea valmiita polkuja myöten, osa matkasta piti kahlata lumessa päästäkseni sinne minne halusin. SKS:n toiminnassakin kuljetaan tänä vuonna osittain uusia teitä, mutta suurin osa matkasta kulkee jo tuttuja polkuja pitkin. Määränpää on sama, kuin se on ollut jo vuosikymmeniä; Sveitsissä elävien suomalaisten hengellisen elämän tukeminen omalla äidinkielellä. Tällä tiellä pysytään vaikka toimintatavat osittain muuttuvatkin. Uuden ohjesäännön mukainen seurakuntaneuvosto on jo joillakin paikkakunnilla valittu, ja loput valitaan lähiaikoina. Tältä osin toimintaan on tullut uutta, pääosin toiminta pysyy ennallaan. Kiitos teille kaikille, jotka olette jo valittuja tai jotka olette ilmoittautuneet ehdokkaiksi oman alueenne seurakuntaneuvoston valintaa varten. Kiitos myös kaikille entisille toimihenkilöille, jotka jaksatte olla mukana. Toivon teille kaikille, niin uusille kuin jo kauemmin toiminnassa mukana olleille siunausta ja iloa tehtävissänne. Luulen, että varsinkin uusien toimijoiden on helpompi jatkaa työtä, joka kulkee osittain jo tunnettuja teitä ympäristön muuttuessa, ja kun ajan tuomat muutokset on otettava huomioon. Muutokset antavat kulkemiselle uusia haasteita ja toivottavasti kulkijoille myös uutta intoa. Eletään muutosten aikaa uteliaina, ja otetaan uudet haasteet innostuen vastaan! Toivotan teille kaikille rauhoittavaa, innostavaa paastonaikaa ja siunattua pääsiäistä. Riitta Tanner Suomalainen kirkko Sveitsissä työn tavoitteena on evankeliumin julistaminen ja Sveitsissä asuvien suomalaisten hengellisen elämän tukeminen heidän äidinkielellään. Työ toteutuu jumalanpalvelusten, kirkollisten toimitusten ja muun kirkollisen toiminnan järjestämisessä suomalaisille, heidän perheilleen ja Suomen ystäville Sveitsissä. Toiminnan perustana on vapaaehtoistyö. Suomalainen kirkko Sveitsissä työ pyrkii toimimaan kaikkien suomalaisyhteisöjen kanssa. (ote SKS:n ohjesäännön alusta)

3 Tiedotuslehtinen nro 65 / Yhteisvastuukeräys Yhteisvastuukeräys Suomessa on perustettu 1949 sodanaikaisen Kansanapukeräyksen jatkajaksi. Keräyksen suojelijana on aina toiminut tasavallan presidentti. Yhteisvastuukeräystä sanotaan lähimmäisenrakkauden kansanliikkeeksi. Se on Suomen ev.lut. kirkon vuosittainen suurkeräys (mukana n vapaaehtoista). Keräys auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Keräyksen tuotosta 60 % menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 % käytetään kotimaan erityiskohteeseen ja 20 % seurakuntien diakoniatyöhön. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen erityiskohteena on yksinäisten vanhuksien auttaminen Suomessa ja Kambodžassa. Runsaat 60 vuotta sitten sodasta toipuva Suomen kansa käynnisti Yhteisvastuukeräyksen auttamaan ihmisiä, jotka olivat kokeneet kovia. Tänään vaikeudet ovat toisenlaisia, mutta avun tarve ei ole kadonnut. Tarvitaan edelleen perinteistä yhteisvastuun, toisesta välittämisen henkeä. Yli 65-vuotiaita suomalaisia on jo yli miljoona. Tutkimusten mukaan kolmannes heistä kokee itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyys on ulkopuolisuutta ja tunnetta elämän tarkoituksettomuudesta. Pahimmillaan voi käydä niin, että luotamme julkisten palveluiden huolehtivan ihmisestä niin täydellisesti, että etäännymme lähimmäisistämme. Ihmisarvoiseen vanhuuteen kuuluu hyvän huolenpidon ja palveluiden lisäksi myös toisten ihmisten seura osallisuus ympäröivästä yhteisöstä ja yhteiskunnasta. Mikä on meidän itse kunkin vastuu ympärillämme olevista ikäihmisistä? Mitä voimme tehdä niiden vanhusten hyväksi, joiden puhelin ei soi tai joiden luona kukaan ei ole käynyt viikkokausiin? Me voimme kaikki ottaa vastuuta ympärillämme olevien iäkkäiden ihmisten ihmisarvoisesta vanhuudesta. (Otteita presidentti Sauli Niinistön Yhteisvastuukeräyksen avauspuheesta 3.2.) Lähimmäisyyttä ei voi ulkoistaa. Diakonia ei ole vain kirkon työmuoto, vaan sen pitäisi olla jokaisen kirkon jäsenen elämäntapa. Meidän täytyy kohdella vanhuksia hienovaraisesti ja kunnioittaen kuunnella, mitä he tarvitsevat ja toimia sen mukaisesti. Näin puolestaan muistuttaa 2013 Yhteisvastuukeräyksen esimies, Helsingin piispa Irja Askola. Yhteisvastuu on osuva termi myös meille täällä Sveitsissä. Yhteistä vastuuta tarvitaan entistä enemmän ikääntyvien kanssasisartemme ja veljiemme tukemisessa. Yhteistä vastuuta tarvitsemme myös toteuttaessamme suomalaisen kirkollisen työn erilaisia tapahtumia. Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike; meitä jokaista tarvitaan! Juha Eklund, rovasti

4 Tiedotuslehtinen nro 65 / SKS:n Yleiskokous Bernissä Suomalainen kirkko Sveitsissä yleiskokous pidettiin lauantaina Bernissä, ev.lut Antonierkirkolla. Kokouksessa oli runsaslukuisesti (29) osallistujia, jotka aktiivisesti ja rakentavassa hengessä keskustelivat niin menneen vuoden kertomuksista kuin alkaneen vuoden suunnitelmista. Tässä poimintoja kokouksesta: Puheenjohtaja Riitta Tanner ja rovasti Juha Eklund esittelivät SSKT:n ja papin toimintakertomukset. Niistä keskusteltiin, tehtiin tarkennuksia ja hyväksyttiin kertomukset. Kassanhoitaja Pirkko Seiler esitteli tilinpäätöksen ja siitä keskusteltiin. Sen jälkeen puheenjohtaja luki tilintarkastajien lausunnon. Lopuksi kokous hyväksyi yksimielisesti tilinpäätöksen ja myönsi kassanhoitajalle ja toimikunnalle tili- ja vastuuvapauden; kassanhoitajaa kokous kiitti aplodein hyvästä työstä. Kokous keskusteli ja hyväksyi uuteen ohjesääntöön kolme korjausta. 1. Seurakuntaneuvostojen vaali: Jokainen valintakokouksessa oleva voi äänestää niin montaa kokouksessa ehdotettua henkilöä, kuin seurakuntaneuvostoon on valittava jäseniä Päätettiin poistaa ohjesäännön kohdasta Alueelliset seurakuntaneuvostot paikkakuntien nimet. Kohta kuuluu ko. poiston jälkeen: - Suomalainen kirkko Sveitsissä työ keskittyy kaupunkikeskuksiin ympäristöineen. 3. Kohta Yleiskokous; siihen tehtiin lisäys: Kokousasiakirjat (vähintään esityslista) lähetetään kirkkotoimikunnan ja seurakuntaneuvostojen jäsenille sekä toimihenkilöille ja julkaistaan SKS:n kotisivulla viimeistään neljätoista päivää ennen kokousta. Seurakuntaneuvostojen ja kirkkotoimikunnan työn aloitukseen liittyen Juha Eklund kertoi suunnitelluista vapaaehtoisten koulutustapahtumista. Todettiin, että ehdokkaiden hankinta on hyvässä vauhdissa. Kokous valitsi SKS:n puheenjohtajina jatkamaan Riitta Tannerin ja Markku Happosen, sihteerinä jatkaa Laura Karvinen. Tilintarkastajiksi valittiin edelleen Maija Zimmermann ja Marja Leu. Kokoukselle esiteltiin alkaneen vuoden SKS:n ja papin toimintasuunnitelmat, jotka keskustelun ja tarkennusten jälkeen hyväksyttiin. Samoin hyväksyttiin lyhyen keskustelun jälkeen SKS:n taloussuunnitelma vuodelle Keskusteltiin tiedottamisesta, ja todettiin, että Tiedotuslehtistä tehdään kolme numeroa ja kotisivuja kehitetään niin, että siirrytään yhteen SKS:n kotisivuun, jossa on niin kirkkotoimikunnan, seurakuntaneuvostojen kuin papinkin osuudet.

5 Tiedotuslehtinen nro 65 / Tiedotuksen yhteydessä keskusteltiin lahjoituksista suomalaiselle kirkolliselle työlle. Jatkossa lahjoittajilla on mahdollisuus tarkentaa lahjoituksensa käyttökohdetta (Tiedotuslehtinen, seminaari tai suomalainen kirkollinen työ yleisesti). Lisäksi todettiin, että Tiedotuslehtisen tilaaminen sähköisessä muodossa on tehokas tapa säästää kustannuksissa. Vuoden 2014 yleiskokouksen ajankohdaksi päätettiin lauantai, Kokouspaikaksi ovat ehdolla Luzern, Zürich ja Bern. Lopuksi Riitta Tanner päätti kokouksen kiittäen osallistujia aktiivisuudesta. Rovasti Juha Eklund yhtyi tähän ja iloitsi kokouksen myönteisestä ja eteenpäin suuntautuneesta hengestä. Kokous päättyi virteen ja siunaukseen. Kokouksen sihteeri Juha Eklund Seurakuntaneuvosto Seurakuntaneuvostoja on syntynyt tai syntymässä keskuksina Basel, Bern, Geneve, Luzern ja Zürich sekä alueina Itä-Sveitsi ja Tessin. Sveitsin kartasta huomaa, että Bernin ja Geneven väliin jää aikamoinen aukko. Aika näyttää, olisiko esim. Lausannessa potentiaalia seurakuntaneuvostoa varten. Nyt Sveitsi on ko aukkoa lukuunottamatta suhteellisen hyvin peitetty. Tätä kirjoitettaessa on eri alueilla pääosin hyvin löytynyt ehdokkaita tähänvapaaehtoiseen vastuunkantoon; mikä on SUURI ILON ASIA! Tiedotuslehtisen ilmestyessä osa seurakuntaneuvostoista on jo valittu, ja loputkin työn alla. Uskon, että seurakuntaneuvostosta voi muodostua työryhmä, joka yhdessä suunnittelee ja toteuttaa suomalaista kirkollista työtä. Tämän työn lähtökohta on evankeliumi, Jumalan ilosanoma; siksi iloitsen jokaisesta, joka on valmis asettumaan ehdolle vastuunkantajan paikalle. On hienoa, että löytyy niin monia, jotka haluavat lähteä mukaan avoimin mielin, yhteiseksi parhaaksi ja Jumalan kunniaksi! Juha Eklund, rovasti Seurakuntaneuvostojen valintakokoukset: Pidetty: Tessin, Bern Tulossa:, Basel la jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahveilla / Geneve jumalanpalveluksen jälkeen klo 18:30 / Itä-Sveitsi pe 1.3. klo 19 SVFF:n vuosikokouksen alussa / Luzern klo 18 seurakuntaillassa / Zürich klo 19

6 Tiedotuslehtinen nro 65 / VIELÄ ENNÄTÄT MUKAAN! Hiljaisuuden retriitti Runoretriitti - Teema: kristillinen runous; luemme, kuuntelemme, voimme kirjoittaakin. Retriitin ohjaajana toimii rovasti Juha Eklund. Retriitti on - hengellinen tapahtuma sisältäen yhteisiä hartaushetkiä - irrottautumista arjesta ja liioista virikkeistä - kiireen ulkopuolelle asettumista, aikaa itselle ja valmiista nauttimista - omaan sisimpään tutustumista - tilaisuus keskustella kahden kesken sielunhoitajan kanssa Bethanien, Haus für Ferien und Kurse, 6066 St. Niklausen OW Majoitus ja täysihoito henkeä kohti n. CHF yhden hengen huoneessa. Retriittimaksu CHF 50.- maksetaan paikanpäällä. Ilmoittaudu pikaisesti, viimeistään mennessä Seija Krebsille, , , seija@gmx.net Ilmoittautuneisiin ollaan etukäteen kirjeitse / sähköpostilla yhteydessä! Vuoden 2013 rippikoululaisten ja perheiden tapaamiset Rippikoululaisten ja heidän perheidensä tapaamiset suomalaispappi Juha Eklundin kanssa pidetään kevään aikana Genevessä ja Zürichissä. Jos ette vielä ole olleet yhteydessä pappiin, niin toimikaa nyt! Pappi informoi ajat ja paikat sähköpostin välityksellä. Juha Eklund, , suomalainenpappi@bluewin.ch Suomalaisten miesten tapahtumia: Pe klo 18:30 Saunailta Köniz / Bern Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Juha Eklund, , suomalainenpappi@bluewin.ch Pe klo 19 Miesten tapaaminen Zürichissä. Lähetystösihteeri Antti Putkonen ( Suomen suurlähetystö, Bern) alustaa aiheesta: Suomen edustaminen diplomatian ja politiikan kentässä. Tarkemmat tiedot (mm. paikka) ja ilmoittautuminen Iiro Keitaanranta, iiro.keitaanranta@gmail.com tai Juha Eklund (yhteystiedot yllä).

7 Tiedotuslehtinen nro 65 / Taizé-matka (to-su) Muutama lähtijä mahtuu mukaan matkalle Taizéen, tutustumaan tähän mielenkiintoiseen ekumeeniseen yhteisöön. Osallistumme Taizén aamu-, päivä- ja iltarukouksiin sekä raamattuopetukseen. Matkan vetäjänä toimii Juha Eklund. Liikumme vuokra-autolla ja majoitumme n. 10km:n päässä Taizésta. Majapaikka on vaatimaton, mutta viihtyisä. Teemme itse aamu- ja iltapalat, päivällä aterioimme lähistön ravintoloissa. Matkan hinta on CHF 260 (sisältäen matkan, majoituksen ja ruokailut -poislukien kolme itsemaksettavaa lounasta). Yhteyshenkilö on Teija Keinänen Dudle, jolle ilmoittaudutaan. Häneltä saat myös lisätietoja; , teija.keinanendudle@gmail.com Vuoden 2013 toinen Taizé-matka tehdään (torstai-sunnuntai) Lestadiolaisten Seurat Zürichissä Ev. Lut. kirkko, Kurvenstrasse 39. Puhujina Pekka Kinnunen (eläkeläispappi) ja Kyösti Karjula Suomesta. La Seurat ja kaikille yhteinen pyhäkoulu 16 Puheenvuoro ja keskustelu Su Ehtoollisjumalanpalvelus 12 Seurat (kaksi puhetta) 15 Loppuhartaus Yhteyshenkilö ja lisätiedot: Jukka-Pekka Tyni, Grütmatt 4, 6319 Allenwinden, Lestadiolaisten seurat Lausannessa, Maison de paroisse de Chamblandes, Avenue Charles-Ferdinand Ramuz 65 (C.-F. Ramuz 65), 1009 Pully. Puhujina ovat Hannu Kinnunen ja Matti Määttä Suomesta. Lauantai klo 12 Pyhäkoulu, 14 Seurat, 16:45 Alustus ja keskustelu, Sunnuntai klo 12 Seurat, 15:15 Loppuhartaus Yhteyshenkilö: Anne Michel, annemarkettamichel@gmail.com Molemmat seuratapahtumat ovat luonnollisesti kaikille avoimia, tervetuloa!

8 Tiedotuslehtinen nro 65 / MITÄ MISSÄ MILLOIN / maaliskuu-kesäkuu BASEL Tiistaisin (joka toinen viikko) klo keskustelupiiri, seurakuntasali Friedensgasse 57. Pappi Juha Eklund mukana 26.2., 12.3., 9.4., 7.5., ja Tervetuloa myös uudet keskustelijat rohkeasti mukaan! Lisätietoja; Riitta Seppovaara, La klo 17 Suomalainen pääsiäisen jumalanpalvelus Paikkana seurakuntasali, Friedensgasse 57. Pappina Juha Eklund ja kanttorina Marjaana Miettinen. Jumalanpalveluksen jälkeen tarjoilua. Tervetuloa pääsiäisen sanoman äärelle! Lisätietoja Helena Romppanen , , helenalaru@yahoo.com tai Aulikki Happonen La Seurakuntaneuvoston valintakokous jumalanpalveluksen jälkeen Valitaan Baselin alueen seurakuntaneuvosto. Kiinnostaisiko sinua toimiminen srk-neuvostossa? Tai tiedätkö hyvän ehdokkaan? Jos, niin ota yhteys Markku ja Aulikki Happoseen, Helena Romppaiseen tai Juha Eklundiin. Tervetuloa paikan päälle keskustelemaan ja vaikuttamaan asiaan! Naistenkahvila kokoontuu muutaman kerran vuodessa elämänmakuisten teemojen äärellä. Tietoja antavat Aulikki Happonen, , happonen@t-online.de tai Airi Rink, , arink@cfc.ch BERN (Ev.lut Antonierkirkko, Postgasse 62, ellei mainita muuta osoitetta) Ke 6.3. klo 18:30 Paastonajan seurakuntailta pappilassa, Wiesenstr. 12, Köniz (bussi 10, pysäkki Köniz Zentrum). Tervetuloa Sanan, veisuun ja seurustelun ääreen! To 7.3. Suomenkielinen keskustelupiiri Raamatun äärellä klo (kevään kerrat ja 6.6.) Juha Eklund johdattelee ajatustenvaihtoon kuluvan viikon raamatunkohdista. Tule keskustelemaan, kuuntelemaan ja oppimaan uutta Raamatun sanasta. La klo Kertauskurssi kehonhuoltoryhmälle (avoin kaikille kiinnostuneille!). Vetäjänä Heli Eklund, Su klo 16 Suomalaisten tapaaminen Thunissa Tapaamme ENSIN klo 15 Ritva Aegerterin ateljeessä, Mattenweg 2, Hünibach. Sieltä menemme Ulla Tramaceren luo, Kohlerenweg 1, Hünibach. Keskustelua ja pieni hartaus. Lisätietoja Ritva Aegerter, / tai Riitta Meister, / , riitta.meister@gmx.ch To klo 14 Suomalaiset iltapäiväkahvit Vieraana kasvatustieteen tohtori, dos. Minna Törmänen, joka kertoo työstään kansainvälisen tutkimusryhmän johtajana Bernin yliopistossa. (kts to 21.2.) Pe klo 15 Pitkäperjantain suomalainen jumalanpalvelus Jeesuksen kuolinhetken aikaan Tule hiljaisen viikon keskeisen sanoman äärelle! Jumalanpalveluksen toimittaa rovasti Juha Eklund, kanttorina Marjaana Miettinen. Jumalanpalveluksen

9 Tiedotuslehtinen nro 65 / jälkeen paastopäivän tarjoilua Freskosalissa. La klo 21 Ekumeeninen pääsiäisvalkea (Kleine Schanze). Sieltä vaellus ev.lut Antonierkirkkoon, jossa saksalais-suomalainen pääsiäisyön jumalanpalvelus klo 22. Pappeina Juha Eklund ja Nina von Saldern. Jumalanpalveluksen jälkeen pientä tarjoilua seurakuntasalissa. Su klo 15 Äitienpäivän perhekirkko Pappina Juha Eklund, säestäjänä Minna Törmänen. Koko perheen suomalainen jumalanpalvelus. Jumalanpalveluksen jälkeen äidit suomalaiseen tapaan kukitetaan! Kirkkokahvit ja lapsille mehut Freskosalissa. To klo 14 Suomalaiset iltapäiväkahvit Tämän kerran alustus vielä avoinna. Mukana päivän Sana. Tapahtuman aikana myös suomalaisten kirjojen ja lehtien vaihtotori. Lisätietoja Maija Guggisberg , maija_guggisberg@yahoo.com Mietiskelytanssi kerran kuussa keskiviikkoisin klo 19. Kevään kerrat ja Lisätietoja Pirkko Lingonvaara, Kirjallisuuspiiri jatkaa kokoontumistaan, tapaamiset kodeissa. Lisätietoja saat Marja-Liisa Gaschen-Heikkilältä, Bernin taaperoryhmä Nämä äiti-lapsi-tapaamiset on suunnattu alle Suomikoulu-ikäisille. Tapaaminen kerran viikossa Antonierkirkolla (Postgasse 62) tai sovitusti muualla. Lisätietoja Päivi Putkonen, tai anu.muenger@gmail.com tai facebook/bernin Taaperot. GENEVE (Ev.lut kirkko, 20, rue de Verdaine, Geneva). Su eli palmusunnuntaina pääsiäiskirkko klo 17. Tervetuloa pääsiäisen sanoman äärelle koko perheen voimin! Pappina rovasti Markku Happonen. Su klo 18:30 (jumalanpalveluksen jälkeen) Seurakuntaneuvoston valintakokous. Valitaan Geneven (ympäristöineen) seurakuntaneuvosto. Kiinnostaako sinua toiminta srk-neuvostossa? Tai tiedätkö hyvän ehdokkaan? Jos, niin ota yhteys Taina Onnelaan , taina.onnela@cern.ch Lasten ja lapsiperheiden toimintaa! Genevessä on alkamassa pyhäkoulu lapsille, samoin on tarkoitus pitää kahdesti vuodessa perhekirkko. Lisätietoja Satu Ojaluoma, , satuojaluoma@yahoo.com LUZERN Ti klo 18 Seurakuntaneuvoston valintakokous. Huom! Muuttunut päivämäärä! Keskustelupiirin aika ja uusi paikka avoin. Kysy lisätiedot molempia tapahtumia koskien Maarit Gabrielilta, tai Riitta Tannerilta, , soita rohkeasti ja tule mukaan! MONTREUX La 1.6. klo 10 Jumalanpalvelus

10 Tiedotuslehtinen nro 65 / Juha Eklund toimittaa suomalaisen jumalanpalveluksen St Johnin kirkossa, 92 av. De Chillon, 1820 Territet/Montreux. Kanttorina Marjaana Miettinen, mukana myös mieskuoro Mestarilaulajat Helsingistä. Jumalanpalveluksen jälkeen juhlahetki ja apéro marsalkka Mannerheimin muistomerkillä. ST.GALLEN Pe 1.3. klo 19 SVFF:/Ost-Schweiz vuosikokouksen aluksi valitaan Itä-Sveitsin seurakuntaneuvosto. Kokouspaikka ravintola Dufour, Bahnhof, St Gallen Tule mukaan vaikuttamaan! Lisätiedot Teija Keinänen Dudle, Su klo 18 Iltajumalanpalvelus, jonka Juha Eklund toimittaa saksaksi. Halden-kirkko, Oberhaldenstr. 25. Tervetuloa suomalaiset mukaan, liitetään jumalanpalvelukseen myös suomenkieltä! TESSIN Su klo 16 Suomalainen pääsiäisjumalanpalvelus Chiesa evangelica riformata di Locarno/Muralto, Sciaroni via Antonio 8, Muralto. Pappina Juha Eklund. Jumalanpalveluksen jälkeen pientä tarjoilua. Tervetuloa Tessinin suomalaiset ensimmäistä kertaa suomalaiseen pääsiäiskirkkoon! Lisätietoja Tuula Roininen, ja Paula Candeago, Ke 1.5. Suomalaisten tapaaminen Locarnossa klo 19, mukana Juha Eklund. Paikka Trattoria St. Antonio, Via Galli 16, Locarno. Info Tuula Roininen, , , tuularoininen@gmail.com Su 2.6. Luontokirkko klo 13 Paikka kuten aiempina vuosina; Cappella Val Resa, ravintola Grotto Al Ritrovon lähellä. Pappina Juha Eklund. Varustus sään mukaan! Jumalanpalveluksen jälkeen jatketaan perinteisesti Eeva ja Eros Cadlolon rusticolle, jossa kirkkokahvit ja grillausta. Lisätiedot Tuula ja Eeva (Eros) ZÛRICH (Luther-kirkko, Kurvenstrasse 39, ellei mainita muuta osoitetta) Pe klo 19 Seurakuntaneuvoston valintakokous Valitaan Zürichin (ympäristöineen) seurakuntaneuvosto. Kiinnostaisko sinua toiminta srk-neuvostossa? Tai tiedätkö hyvän ehdokkaan? Jos, niin ota yhteys Riitta Tanneriin tai Juha Eklundiin. Tule keskustelemaan ja vaikuttamaan asiaan! La-su Lestadiolaisten seurat La klo 12 Seurat ja yhteinen pyhäkoulu, klo 16 Alustuspuheenvuoro. Su klo 10 Ehtoollisjumalanpalvelus, klo12 Seurat (kaksi puhetta), klo 15 Loppuhartaus. Puhujat Suomesta; eläkepappi Pekka Kinnunen ja Kyösti Karjula. Yhteyshenkilö, jolta myös lisätietoja: Jukka-Pekka Tyni, To Keskustelupiiri Raamatun äärellä klo Kokoontuminen tällä kertaa ev.lut kirkolla, Kurvenstrasse 39. (25.4. Yläsali, Rosengartenstr 1, Wipkingerplatz ja Kurvenstrasse). Tervetuloa Raamatun tutkimisesta ja keskustelusta kiinnostuneet! Käsitellään

11 Tiedotuslehtinen nro 65 / kyseisen viikon jumalanpalveluksen raamatunkohtia. Piirin vetäjä Juha Eklund. Su klo 15 Palmusunnuntain suomenkielinen ehtoollisjumalanpalvelus Pappina rovasti Juha Eklund, kanttorina Marjaana Miettinen. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit. Tervetuloa pääsiäiskirkkoon! To klo Kaksikelinen kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelus Pappeina Juha Eklund ja Johannes Lehnert. Tervetuloa hiljentymään Hiljaisen viikon sanoman äärellä! Suomalaisten kirjojen Kirjapörssi, la 6.4. klo srk-salissa Suomalaisten kirjallisuuden ystävien tapaamispaikka kahvittelun ja rupattelun merkeissä! (Kts sivu 12). Info: Pirjo Meier, , pirjo.meier@gmx.ch Su klo 11 Saksalais-suomalais-ruotsalainen musiikkijumalanpalvelus Pappeina Johannes Lehnert ja Juha Eklund. Musiikista vastaa ev.lut srk:n Gospelryhmä. Tervetuloa monikansalliseen gospeljumalanpalvelukseen! Su 9.6. klo 16 Suomalainen perhekirkko, Augustinerkirkko, Münzplatz/ Bahnhofstrasse. Suomenkielinen lasten ehdoilla toteutettava jumalanpalvelus. Tilaisuus on samalla Suomi-koulun päätösjuhla. Tervetuloa myös muut kuin suomikoululaiset mukaan! Au-pairit ja opiskelijat. Ota yhteyttä tapahtumista ja/tai apua tarvitessasi Laura Karviseen, , lauraemilia.karvinen@gmail.com Lauran löytää myös facebookista. Ke Zürich klo 19 Podiumgespräch Centrum 66, Hirschengraben 66, 8001 Zürich Mielenkiintoinen keskustelu (saksaksi) yhdestä ekumenian eli kirkkojen yhteyspyrkimysten keskeisestä teemasta. Apéro. Kannattaa lähteä liikkeelle! Eucharistie und Abendmahl gemeinsam? Trotz hundert Jahren ökumenischer Bewegung und 50 Jahren des Dialogs seit dem Zweiten Vatikanischen Konzil bleibt die Trennung am Tisch des Herrn ein Stolperstein auf dem Weg zur Einheit. Muss man um diesen Stein im Acker der Ökumene einfach herumpflügen? Oder könnte gerade dieses Hindernis zu einem Sprungbrett werden? Die orthodoxe und christkatholische Perspektive soll den oft verengten römischkatholisch/reformierten Blickwinkel ausweiten auf die umfassendere Ökumene. Keskustelijoina Eva-Maria Faber, Churin teologisen korkeakoulun rehtori, Roland Diethelm, Zürichin kantonin ref. kirkon jumalanpalvelusvastaava, Andreas Krebs, apulaisprof. christkatolisessa teologiassa Bernin yliopistossa, Heinz P. Gstrein, Sveitsin ortodoksisten kirkkojen yhteistyöelimen pj Keskustelun vetäjä: Peter Dettwiler, ref. teologi, AGCK:n johtokunnan jäsen

12 Tiedotuslehtinen nro 65 / Kirjapörssi suomalaisille kirjoille la 6.4. klo Ev.lut kirkko, seurakuntasali, Kurvenstr. 39, Zürich (ratikat 7, 11 ja 15) Tuo kirjoja...etsi löydä vie mukanasi Tuo vain suomalaisten (suomeksi ja ruotsiksi) julkaistuja kirjoja! Suomeksi käännettyjä teoksia emme enää ota vastaan! Kirjapörssi on kaikkien suomalaisen kirjallisuuden ystävien tapaamispaikka. Voit tutustua kahvikupposen äärellä kirjoihin, tavata tuttuja ja jutella suomeksi! Bibliotheca Fennican edustajat ovat paikalla ja tallentavat kirjaston kokoelmiin sellaiset teokset, joita siellä ei vielä ole. He myös mielellään informoivat kirjastoon liittyvistä asioista. Tapahtuman järjestävät Sveitsin Suomenystävien (SVFF) Bibliotheca Fennica ja Suomalainen Kirkko Sveitsissä (SKS) / Zürich Lisätietoja: Pirjo Meier (kirjastoryhmä), , pirjo.meier@gmx.ch Runokirja Helena Ruchtilta SSKT:n vuonna 2009 järjestämän kirjoituskilpailun runollaan Kun palaan kotiin voittaneelta Helena Ruchtilta on joulukuussa ilmestynyt runokirja kuvitettuna Harri Nurmisen valokuvilla. Kirja on kovakantinen, ja lehdistö on ehtinyt kehua sitä koskettavaksi ja tyylikkääksi. Lisätietoja puh. Helena Ruchti, tai familieruchti@gmx.ch Ryppyarmeija Arkiaamuissa yhä kasvojen karismaa. Ne ne vasta kauniit on, ne täplät, ne rypyt, ne ihonkin hypyt, ne elävät, kuulaat ja rehevät. Varsinkin vaimon. Sisäiset arvot vain purkki balsamia vai kauneutta katsojan silmissä? Ja pohkeissa pieni pusu. Helena Ruchti-Kovero (kirjasta Räppänän laulu)

13 Tiedotuslehtinen nro 65 / Tiedottamisesta Seuraava Tiedotuslehtinen ilmestyy kesäkuussa (heinä-lokakuun asiat) ja sitten lokakuussa (marraskuu-helmikuu 2014). Tiedotuslehtiseen aiottu materiaali tulee lähettää Juha Ekludille ilmestymiskuukauden alkuun mennessä. Huomatkaa myös, että suomenkielisiä sivuja on säännöllisesti Baselin, Bernin ja Zürichin saksankielisissä seurakuntalehdissä. Kotisivujen osalta on tätä kirjoitettaessa SKS:n ja papin kotisivujen yhdistäminen vielä vaiheessa.toivotaan, että sekin projekti saadaan etenemään, onhan internet yhä merkittävämpi tiedonvälityksen kanava myös ulkosuomalaistyössä. BELK:n uutisia Miksi tällainen palsta? Siksi, että BELK (Sveitsin luterilaisten seurakuntien liitto) on meidän suomalaisten luterilaisten läheisin yhteistyökirkko täällä Sveitsissä. BELK saa maaliskuun vuosikokouksessa (23.3. Vaduzissa) uuden puheenjohtajan, kun Elisabeth Benn Geneven englanninkielisestä seurakunnasta on ainoa ehdokas tehtävään. Elisabeth Benn on alunperin koulutukseltaan sairaanhoitaja, sitten hän on jatkanut psykologian ja psykoterapian opiskelua. Hän työskentelee itsenäisenä perhe- ja psykoterapeuttina Genevessä. Mieskuoro Mestari-Laulajat Helsingistä esiintyy Sveitsissä Lauantai, 1.6. Montreux; jumalanpalveluksessa St. John s Kirkossa klo 10 ja juhlahetkessä Mannerheimin muistomerkillä klo 11. Maanantai, 3.6. klo 19 konsertti Bernissä, ev.-lut. Antonierkirkko, Postgasse 62. Vapaa pääsy, kolehti konserttikuluihin. Bussi 12 Zentrum Paul-Kleen suuntaan, pysäkki Rathaus Torstai, 6.6. klo 19 konsertti Baselissa, Kulttuurikeskus QuBa, Bachlettenstrasse 12. Vapaa pääsy, kolehti konserttikuihin. Ratikat 8 ja 1 rautatieasemalta, pysäkki Zoo/Bachletten. Konsertin jälkeen vapaata seurustelua, maksua vastaan pientä tarjoilua. Rakennusmestareiden mieskuoron monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu suomalaista ja kansainvälistä ohjelmistoa mukaanlukien tunnettuja musikaalisävelmiä. Kuoro on esiintynyt laajasti myös ulkomailla. Kuoroa johtaa Märt Ratassepp. Kuoro saapuu ensimmäistä kertaa Sveitsiin ja kertoo iloitsevansa mahdollisuudesta tuoda suomalaiset musiikkiterveiset Alppien maahan.

14 Tiedotuslehtinen nro 65 / Tärkeää taloudesta Toivomme taloudellista tukea Sveitsin suomalaiselle kirkolliselle työlle. Sivun alareunasta löytyy SKS:n tilitiedot. Kyseisen tilin kautta voi antaa lahjoituksen suomalaisen kirkollisen työn tukemiseen. Erityisesti taloudellista panosta vaativat jumalanpalvelukset, suuremmat tapahtumat, välttämättömät yhteiset kokoukset sekä Tiedotuslehtinen. Tiedotuslehtisellä on noin 1100 vastaanottajaa. On selvää että Tiedotuslehtisen teko ja postitus maksavat. Ajattele; jos jokainen Tiedotuslehtisen saaja lahjoittaisi VIISI FRANGIA (kahvikupin ja gipfelin hinta!), olisivat Tiedotuslehtisen kulut käytännössä katetut! Suomalainen kirkollinen työ tarvitsee tukeasi! Tässäkin yhteydessä - SUURKIITOS - antamastanne tuesta! Tee ympäristöteko, joka säästää myös rahaa! -viisas valinta sekä ympäristön että kulujen säästämiseksi - eli Tiedotuslehtinen sähköisessä muodossa! Lähetä sähköpostiosoitteesi Ulla Gertschille, ulla.gertsch@fins-tours.ch, niin saat jatkossa Tiedotuslehtisen sähköpostitse. Voit tehdä lahjoituksen suomalaiselle kirkolliselle työlle tämän tilin kautta: Raiffeisenbank Schwarzwasser, 3150 Schwarzenburg CH SKS 3000 Bern

15 Tiedotuslehtinen nro 65 / TOIMIHENKILÖT Puheenjohtaja Riitta Tanner, Kalberweid 4, 4952 Eriswil, tai , rima.tanner@bluewin.ch Sihteeri Laura Karvinen, Blumenweg 1, 5300 Turgi, , lauraemilia.karvinen@gmail.com Rahastonhoitaja Pirkko Seiler, Stapfenstr. 82, 3098 Köniz, tai , pirkko.seiler@bluewin.ch Tiedotuslehtisen kokoaja Ulla Gertsch-Sutinen, Bachacherweg 12, 3203 Mühleberg, , ulla.gertsch@fins-tours.ch Tiedotuksessa avustava kotisivun yhdyshenkilö Petri Karvinen, petri.j.karvinen@gmail.com PAPIT Päätoiminen Rovasti Juha Eklund, Wiesenstrasse 12, 3098 Köniz, tai , suomalainenpappi@bluewin.ch, Muut Rovasti Markku Happonen, Von Teuffelstr.4/3, D Kandern , mhapponen@agapeeurope.org Kaisamari Hintikka, Av. Henri-Golay 12D, 1219 Châtelaine, , kmh@lutheranworld.org YHDYSHENKILÖT Basel Aulikki Happonen, von Teuffelstr.4/3, D Kandern, , happonen@t-online.de Bern Lea Münger, Säriswilstr.4, 3043 Uettligen, Marja-Liisa Gaschen, Jägerweg 12, 3014 Bern, Geneve Taina Onnela, , taina.onnela@cern.ch Luzern Maarit Gabriel, Vorderboden 7, 6373 Ennetbürgen, maarit.gabriel@kfnmail.ch Neuchâtel Helena Chautems, Ch.des Plantées 13, 1789 Lugnorre, , helena.chautems@bluewin.ch Solothurn Maija Zimmermann, Amanz-Gressly-Str. 4, 4500 Solothurn, , maija.zimmermann@bluewin.ch St.Gallen Teija Keinänen Dudle, Kellerberg 1, 9100 Herisau, , teija.keinanendudle@gmail.com Tessin Tuula Roininen, Via Arch. Pisoni 12, 6612 Ascona, , , tuularoininen@gmail.com Vaud Helena Hösli, 4, rue de Léman, 1814 La Tour-de-Peilz, Zürich Kirsti Küster, Reckenwinkel 9, 8154 Oberglatt, Seuraavassa Tiedotuslehtisessä löydät tässä kohden seurakuntaneuvostojen puheenjohtajien ja/tai alueille valittujen yhteyshenkilöiden tiedot

16 Tiedotuslehtinen nro 65 / SKS:n järjestämä suomenkielinen seminaari Schloss Hünigenissä Konolfingenissä la klo 10 su klo 16 Sisäinen lujuus ja anteeksianto Pekka Hämäläinen, pastori ja terapeutti 2-hengen huoneessa CHF 271.-/hlö ja 1-hengen huoneessa 281.-/hlö (la-su) Mahdollisuus tulla jo perjantaina virkistäytymään ja viettämään iltaa yhdessä: 2-hengen huoneessa CHF /hlö ja 1-hengen huoneessa 416.-/hlö (pe-su) Kaikki hinnat sis. majoittumisen, täysihoidon ja kylpyläosaston käytön Lisäksi seminaarimaksu CHF Pyydämme ilmoittumaan mahdollisimman pian - sitovat ilmoittaumiset heinäkuun loppuun mennessä. Seminaariohjelma lähetetään syyskuussa. Ulla Gertsch-Sutinen, Bachacherweg 12, 3203 Mühleberg Puh: , Fax: , ulla.gertsch@fins-tours.ch 2012 seminaarin ensikertalaisen viesti: Osallistuin viime lokakuussa ensimmäistä kertaa seminaariin Konolfingenissä. Saavuin Schloss Hünigeniin perjantai-iltapäivänä ja pääsin samantien nauttimaan ihanan rentouttavasta hieronnasta, saunasta ja porekylvystä. Odotin kiinnostuneena seminaarin pitäjän Hilkka Olkinuoran tapaamista mutta heti perjantai-iltana ymmärsin, että viikonlopun aikana tulisin tutustumaan lukuisiin muihinkin ihastuttaviin persoonallisuuksiin. Tunnelma seminaarissa oli ensi hetkistä alkaen välitön ja rento enkä muista, koska olen viimeksi nauranut niin paljon kuin seminaariviikonlopun aikana. Ohjelmassa oli sopivassa suhteessa seminaariluentoja, omaa aikaa sekä seurustelua muiden Sveitsin suomalaisten kanssa. Lueentojen aikana käsiteltyjä aiheita oli antoisaa jatkaa lounas- ja illallispöytäkeskusteluissa. Schloss Hünigen ympäristöineen on tosi kaunis ja ihanteellinen paikka viettää sekä sielua että ruumista virkistävä viikonloppu. Seminaari antoi mahdollisuuden paitsi oman elämän pohdiskeluun niin myös uusien ystävien saamiseen sekä hauskaan ajanviettoon. Kotimatkalle lähdin kiitollisena viikonlopun annista ja jo tulevan vuoden seminaaria odottaen. Marika Palosaari ILMOITTAUTUMISLOMAKE Sukunimi/Etunimi: Osoite: Postinumero/Paikkakunta: Huone: 1hh o 2hh o Huonetoveri: Saavun: Perjantai o Lauantai o Erityisruokavalio: Sähköposti: Puhelin:

SKS TIEDOTUS LEHTINEN. = Suomalainen kirkko Sveitsissä. Sveitsin suomenkielisen kirkollisen toiminnan SSKT:n. www.sskt.seurakunta.

SKS TIEDOTUS LEHTINEN. = Suomalainen kirkko Sveitsissä. Sveitsin suomenkielisen kirkollisen toiminnan SSKT:n. www.sskt.seurakunta. Sveitsin suomenkielisen kirkollisen toiminnan SSKT:n TIEDOTUS LEHTINEN www.sskt.seurakunta.net No. 64 Lokakuu 2012 SKS = Suomalainen kirkko Sveitsissä Anna, Kristus, rohkeutta mennä maastoon tiettömään,

Lisätiedot

SKS yleiskokous /5

SKS yleiskokous /5 Tilaisuus: Suomalainen kirkko Sveitsissä (SKS) yleiskokous Aika: La 21.2.2015 klo 10:30 Paikka: Matthäuskirche, Hertensteinstrasse 30, Luzern, Gemeindehaus Läsnä: Sirkka-Liisa Schwab, Lea Münger, Ulla

Lisätiedot

Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN. www.sskt.seurakunta.net

Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN. www.sskt.seurakunta.net Tiedotuslehtinen nro 67 / 2013 16 Keväinen Taizé-matka 13.-13.3. (to-su) Olet ehkä kuullut, että Sveitsin suomalaistyössä on tehty useampiakin Taizé-matkoja. Seuraava matka suomalaisryhmänä tähän rukouksen

Lisätiedot

TERVETULOA. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN. www.kirkkosveitsissa.com

TERVETULOA. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN. www.kirkkosveitsissa.com Tiedotuslehtinen nro 68 / 2014 16 TERVETULOA 35. suomenkielinen seminaari Schloss Hünigenissä Konolfingenissä 24.10. 26.10.2014 HYVEET mitä ja miksi Asiantuntijana: Antti Kylliäinen, eetikko ja uskonnonfilosofi

Lisätiedot

TERVEISET JOULUKUU TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET JOULUKUU TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN Kuva viime vuoden joulujuhlasta TERVEISET JOULUKUU 2018 -TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS JOULUN ODOTUSTA Elämme parhaillaan adventin

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

TIEDOTUS LEHTINEN. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS. www.kirkkosveitsissa.com

TIEDOTUS LEHTINEN. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS. www.kirkkosveitsissa.com Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN www.kirkkosveitsissa.com No. 69 Kesäkuu 2014 Herra, siunaa niin / meitä matkallamme, ettei kukaan jää / eroon joukostamme. Yksin emme jää, / huolta

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Tiedotuslehtinen nro 72 / 2015 1

Tiedotuslehtinen nro 72 / 2015 1 Tiedotuslehtinen nro 72 / 2015 1 No. 72 Lokakuu 2015 Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN www.kirkkosveitsissa.com Nyt hehkuu kauneutta myös lakastuva maa. Puut ruskan kirkkautta kantavat

Lisätiedot

Tiedotuslehtinen nro 71 / 2015 1. Rukous pääsiäisenä

Tiedotuslehtinen nro 71 / 2015 1. Rukous pääsiäisenä Tiedotuslehtinen nro 71 / 2015 1 No. 71 Maaliskuu 2015 Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN www.kirkkosveitsissa.com Rukous pääsiäisenä Aurinko nousee pääsiäisaamuna. Koko maailma herää

Lisätiedot

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä 2016 1 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakunnat järjestävät näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät kaikki tiedot näkövammaisten syksyn 2015

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN Kuva viime vuoden joulujuhlasta TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS Uusi vuosi on alkanut yhdesssä uusien haasteiden

Lisätiedot

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205 Toimintakalenteri Lokakuu-Marraskuu 2012 Vuoden teema: YHTEYS Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna Kemilänrinne 3 tiistaisin ja torstaisin 70340 Kuopio klo 10-12 Pastori, seurakunnan johtaja

Lisätiedot

Helmikuu Yhteisvastuukeräys Munkkiniemen seurakunnassa. Nälkä tilaisuus antaa ja saada!

Helmikuu Yhteisvastuukeräys Munkkiniemen seurakunnassa. Nälkä tilaisuus antaa ja saada! Helmikuu 2018 Yhteisvastuukeräys Munkkiniemen seurakunnassa Nälkä tilaisuus antaa ja saada! Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa nähdään nälkää. Vuosittain yli 10 000 ihmistä joutuu turvautumaan

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

Toimintaa elo syyskuussa 2018

Toimintaa elo syyskuussa 2018 Toimintaa elo syyskuussa 2018 Kirkon maalausremontti etenee. ELOKUU 2018 JUMALANPALVELUKSET: pe 17.8. klo 12.15 su 19.8. klo 16.00 su 26.8. klo 10.00 Koululaisjumalanpalvelus kirkossa, Hautala, Toivonen

Lisätiedot

VARUSTAUDU KOHTAAMAAN AJAN HAASTEET

VARUSTAUDU KOHTAAMAAN AJAN HAASTEET VARUSTAUDU KOHTAAMAAN AJAN HAASTEET YLIVOIMAINEN + KAIKKIRIITTÄVÄ + KAIKEN KATTAVA JEESUS-VOITTO JA JEESUS-VAHVUUS KAIKKIIN AJAN HAASTEISIIN JA KAIKKIIN ELÄMÄN TILANTEISIIN Rukous- ja sielunhoitopäivät

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISET

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISET Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISET syksy 2012 1 Haluatko jutella? 3 Uudet ryhmät 4 Viikoittaiset 5 Tapahtumia 6 Vapaaehtoistyö 6 Opaspalaverit ja koulutukset 7 2 Espoon seurakuntien näkövammaistyö tarjoaa

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

1.Kokouksen avaus Satu Isotalus avasi kokouksen ja toivotti osallistujat tervetulleiksi vaihteeksi Zürichissä pidettävään yleiskokoukseen.

1.Kokouksen avaus Satu Isotalus avasi kokouksen ja toivotti osallistujat tervetulleiksi vaihteeksi Zürichissä pidettävään yleiskokoukseen. SKS Yleiskokous 2018 Paikka: ev.lut.kirkko, Kurvenstrasse 39, Zürich Aika: 10.02.2018, klo 11.00 Läsnä: 27 henkilöä (Pia Repo-Leine,Satu Isotalus,Eija Sutter,Heini Hafliger,Aulikki Happonen,Markku Happonen,Marja-Liisa

Lisätiedot

TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS Syyskauden alku seurakunnassa Kesä alkaa olla lopuillaan ja syyskausi alkamassa. Monella on

Lisätiedot

NÄKÖVAMMAISET KEVÄT JA KESÄ 2018

NÄKÖVAMMAISET KEVÄT JA KESÄ 2018 NÄKÖVAMMAISET KEVÄT JA KESÄ 2018 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät tiedot näkövammaisten kevään ja

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016

PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016 PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016 Puistolan kirkko Tapulin seurakuntakoti PUISTOLAN KIRKKO Messut sunnuntaisin klo 10 17.1. 2.su.lopp. Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa. Esko M. Laine, Sofia Tuomenvirta,

Lisätiedot

TERVEISET HUHTIKUU TOUKOKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI

TERVEISET HUHTIKUU TOUKOKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI TERVEISET HUHTIKUU TOUKOKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI PASTORIN TERVEHDYS Miten sinun pääsiäisesi meni? Vietämme tällä hetkellä kristikunnan suurinta ja merkittävintä juhlaa, pääsiäistä.

Lisätiedot

MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 SEURAKUNNAN PAINOPISTEET UUSI SÄÄKSMÄEN ROVASTIKUNTA

MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 SEURAKUNNAN PAINOPISTEET UUSI SÄÄKSMÄEN ROVASTIKUNTA Kokousaika Keskiviikko 22.1. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 KOKOUKSEN AVAUS MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 KONSERTTITARJOTIN 2012 SEURAKUNNAN

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 6/2015

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 6/2015 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 6/2015 Aika ja paikka Pihlavan seurakuntatalo 8.9.2015 klo 18:00-19.15 Läsnä: Poissa: Hietanen Heimo, puheenjohtaja Gustafsson Tarja,

Lisätiedot

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa.

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. DIAKONIATYÖN syksy 2015 DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. Diakonia toteuttaa ja kutsuu toteuttamaan

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Palmusunnuntaista pääsiäiseen

Palmusunnuntaista pääsiäiseen Palmusunnuntaista pääsiäiseen 25.3-2.4.2018 Jumala toimii ennen ihmistä Pääsiäiskertomukset lepäävät kahden peruspilarin varassa. Hauta on tyhjä. Tämä on väkevä tosiasia, jota evankelistat eivät mitenkään

Lisätiedot

Näkövammaistyö Kevät

Näkövammaistyö Kevät Näkövammaistyö Kevät 2015 1 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakunnat järjestävät näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät kaikki tiedot näkövammaisten kevään 2015 toiminnasta.

Lisätiedot

Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi

Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi Hyvinvoiva Sinä - Kehon ja Mielen vireyttä ja lepoa pe 1.3.- su 3.3.2013 Tervetuloa nauttimaan hyvinvoinnista! Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi Mitä voit saada?

Lisätiedot

YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010

YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010 YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010 Tässä numerossa: - Kokouskutsu vuosikokoukseen - Vuosikokouksen ohjelma - Lomaosakeviikkojen arvonta - Hallituksen kevään päätöksiä - KST:n nettisivut - KTK:n nettisivut 19.8.2010

Lisätiedot

Pääsiäisaika. Kirkkonummen suomalainen seurakunta

Pääsiäisaika. Kirkkonummen suomalainen seurakunta Pääsiäisaika 2013 Kirkkonummen suomalainen seurakunta Hartaudet ja jumalanpalvelukset Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko, Tallinmäki 1 Su 24.3. klo 10 Palmusunnuntain messu Tiellä ken vaeltaa? Suomen Lähetysseuran

Lisätiedot

TERVEISET LOKA-MARRASKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET LOKA-MARRASKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN TERVEISET LOKA-MARRASKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS MIKÄ ON SEURAKUNNAN TARKOITUS??? Syyskausi on alkanut ja seurakunnan eri toiminnot

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

TIEDOTUS LEHTINEN. Sveitsin suomenkielisen kirkollisen toiminnan SSKT:n. www.sskt.seurakunta.net. Kevät sada sieluuni Pese pois talven hankien taakka

TIEDOTUS LEHTINEN. Sveitsin suomenkielisen kirkollisen toiminnan SSKT:n. www.sskt.seurakunta.net. Kevät sada sieluuni Pese pois talven hankien taakka No. 57 maaliskuu 2010 Sveitsin suomenkielisen kirkollisen toiminnan SSKT:n TIEDOTUS LEHTINEN www.sskt.seurakunta.net Kevät sada sieluuni Pese pois talven hankien taakka Anja Porio Tiedotuslehtinen nro

Lisätiedot

Pilates Mestarien käsissä

Pilates Mestarien käsissä CASTREN & SNELLMAN KEHONAHALLINNAN Yhteistyössä METHOD TALVEN PUTKISTO TIETO- JA TAITOPÄIVÄT INSTITUUTTI 2014 Tarjoaa Method Putkisto 3D Luonnollinen kasvoklinikka näytetuntitapahtuman Marja Putkiston

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

TAATALAKESKUKSEN KUUKAUSIOHJELMA LOKAKUU 1.-31.10.2015

TAATALAKESKUKSEN KUUKAUSIOHJELMA LOKAKUU 1.-31.10.2015 TAATALAKESKUKSEN KUUKAUSIOHJELMA LOKAKUU 1.-31.10.2015 TERVETULOA MUKAAN! Taatalakeskus Sulkavuorenkatu 6 Tiedustelut p.050 438 4319 tai katharina.hau@tvpy.fi ESITTELYSSÄ LOKAKUUN RYHMIÄ: YMPÄRISTÖTAIDE-

Lisätiedot

JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019

JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019 Toimintaa joulu tammikuussa 2018 & 2019 JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019 JUMALANPALVELUKSET: su 7.10. klo 10.00 to 6.12. klo 10.00 su 9.12. klo 10.00 su 16.12. klo 10.00 su 23.12. klo 10.00 ma 24.12. klo

Lisätiedot

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen Jo joutui armas aika ja suvi suloinen Kesäajan 2016 jumalanpalvelukset pyhäpäivisin Tuusniemen alueseurakunnassa Kesäajan tapahtumat Tuusniemen alueseurakunnassa kesä-syyskuu 2016 www.kuopionseurakunnat.fi

Lisätiedot

www.saalem.net Lähetit Dorfstrasse 10, A 3142 Weissenkirchen, Austria puh. 43-2784-2055, e-mail: riku@missio.info ruut@missio.info

www.saalem.net Lähetit Dorfstrasse 10, A 3142 Weissenkirchen, Austria puh. 43-2784-2055, e-mail: riku@missio.info ruut@missio.info Toimisto: Avoinna ke - to klo 10 12, puh. 6822 233 Työntekijät: Jukka Nieminen, pastori, puh. 0400 920 363 s-posti: jukka.nieminen@saalem.net Jukka talvilomalla 16. 24.2. Reijo Vierula, pastori, puh. 045

Lisätiedot

Herättäjä-Yhdistys. Paikallisosastojen ohjesääntö 2011 ja liitteet

Herättäjä-Yhdistys. Paikallisosastojen ohjesääntö 2011 ja liitteet Herättäjä-Yhdistys Paikallisosastojen ohjesääntö 2011 ja liitteet Hyväksytty päätoimikunnassa 11.12.2010 Paikallisosastojen ohjesääntö 2011 Herättäjä-Yhdistyksen ja sen paikallisosastojen toimintaa säätelevät

Lisätiedot

SUVISEUROJEN OHJELMA RADIOSSA

SUVISEUROJEN OHJELMA RADIOSSA SUVISEUROJEN OHJELMA RADIOSSA TORSTAI 27.6.2013 12.00 LAULUTUOKIO TELTASTA 12.30 TOIMITETTUA OHJELMAA Onneksi oli kiitotie - Muistoja Pudasjärven suviseuroista 1998 Nuorten suviseuramuistoja 1: elämää

Lisätiedot

KIRKKOVIESTI Maaliskuu 2010 - Nro 14

KIRKKOVIESTI Maaliskuu 2010 - Nro 14 KIRKKOVIESTI Maaliskuu 2010 - Nro 14 Se on sitten kevät! Rakkaat ystävät lähellä ja kaukana. Tuumailin kovasti, mitä nyt teille kirjoittaisin tähän Kirkkoviestimme kevätnumeroon. Kun ei lähtenyt käyntiin

Lisätiedot

Huhtala, Kaisa puheenjohtaja Haanpää, Liisa

Huhtala, Kaisa puheenjohtaja Haanpää, Liisa 1 Porin Teljän seurakunta Pöytäkirja 8/2014 Aika ja paikka Maanantai 22.9.2014 klo 18.00 Teljän kirkolla Huhtala, Kaisa puheenjohtaja Haanpää, Liisa Harju, Aulikki poissa Honkasalo, Timo Korkeaoja, Aila

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Valtakunnalliset Viestimiespäivät Vekaranjärvellä

Valtakunnalliset Viestimiespäivät Vekaranjärvellä KYMEN VIESTIKILTA RY KUTSU 1(5) Kouvola 04.06.2017 Valtakunnalliset Viestimiespäivät 12. 13.08. 2017 Vekaranjärvellä Meillä on ilo toivottaa teidät tervetulleiksi viettämään kanssamme Valtakunnallisia

Lisätiedot

LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2014

LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2014 LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2014 JUMALANPALVELUKSET Su 30.11.2014 klo 10 Adventin messu Lammin kirkossa klo 18 Adventtihartaus Evolla Pitkäniemenjärven Tuulenpesällä (opastus Evokeskukselta)

Lisätiedot

Jyty Varkaus Ry Syyskuu 2014

Jyty Varkaus Ry Syyskuu 2014 Jyty Varkaus Ry Syyskuu 2014 Jäsentiedote 1 Hallituksen kokouksen päätökset 2 Edunvalvontakatsaus 3 Jyty Varkaus ry:n jäsenkampanja 4 Itä-Suomen alueen Työhyvinvointi-seminaari 22. - 23.11.2014 Vuorelan

Lisätiedot

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan!

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät tiedot näkövammaisten

Lisätiedot

Kuukausitiedote huhtikuu 2013. Turuntie 12

Kuukausitiedote huhtikuu 2013. Turuntie 12 Kuukausitiedote huhtikuu 2013 Turuntie 12 Sentähden minä jaan hänelle osan suurten joukossa, ja väkevien kanssa hän saalista jakaa; sillä hän antoi sielunsa alttiiksi kuolemaan, ja hänet luettiin pahantekijäin

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa ANNA AIKAASI VAIKKA VAIN TUNNIKSI KERRALLAAN Vihdin seurakunnassa on monipuoliset mahdollisuudet osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit tulla esim. mummiystäväksi

Lisätiedot

ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 1(5) Seurakuntaneuvosto

ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 1(5) Seurakuntaneuvosto ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 1(5) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 1/2016 Aika ja paikka Ke 3.2.2016 klo 18-19.51 Elimäen Seurakuntakeskus, Mettäläntie 3, kulmakamari (käynti Härmävaarantien puolelta),

Lisätiedot

Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan

Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan Paremman avioliiton jatkoseminaari Hartolassa 26.-27.11.2011 Ilmoittaudu www.parempiavioliitto.fi www.hnmky.fi Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan Linna-hotelliin ja Hartolaan 26.-27.11.2011. Nyt on

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto Maanantai 12.10.2015 klo 18.00 Teljän kirkon Koivula-sali

Seurakuntaneuvosto Maanantai 12.10.2015 klo 18.00 Teljän kirkon Koivula-sali 1 Porin Teljän seurakunta Pöytäkirja 8/2015 Seurakuntaneuvosto Aika ja paikka Maanantai 12.10.2015 klo 18.00 Teljän kirkon Koivula-sali Huhtala, Kaisa Haanpää, Liisa Halonen, Erkki Harju, Aulikki Ihalainen,

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto Maanantai 9.11.2015 klo 18.00 Esikoislestadiolaiset ry:n rukoushuone, Koivistonpuistikko 53

Seurakuntaneuvosto Maanantai 9.11.2015 klo 18.00 Esikoislestadiolaiset ry:n rukoushuone, Koivistonpuistikko 53 Porin Teljän SN 9.11.2015 1 / 6 Porin Teljän seurakunta Pöytäkirja 9/2015 Seurakuntaneuvosto Aika ja paikka Maanantai 9.11.2015 klo 18.00 Esikoislestadiolaiset ry:n rukoushuone, Koivistonpuistikko 53 Huhtala,

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Suomi Jeesukselle -rukouspäivät

Suomi Jeesukselle -rukouspäivät Suomi Jeesukselle -rukouspäivät Jeesus-kansan varustaminen ajan haasteisiin 26. 28.4. 2019 Karmel-kodilla Hahmajärventie 108, Hämeenkyrö Herran sotaanlähdön päivä on tullut. Herra lähtee sotaan niinkuin

Lisätiedot

PAASTOHARTAUDET 2017

PAASTOHARTAUDET 2017 1 PAASTOHARTAUDET 2017 Tervetuloa valmistautumaan pääsiäiseen sanan ja rukouksen äärellä, missä ja milloin sinulle sopii. Siunattua paastonaikaa sinulle! Jumala, kohotkoon kunniasi yli taivaitten, kirkkautesi

Lisätiedot

-Heinolassa 50 vuotta-

-Heinolassa 50 vuotta- Hyvää kerhokautta 2015-16! Viikoittainen kerhotoiminta on pyörähtänyt käyntiin. Päiväkerholaisten yli satapäinen joukko antaa työhömme vauhtia ja tekee arjestamme juhlaa! Jatkamme jo kevätkaudella aloittamiamme

Lisätiedot

Pääsiäinen Munkkiniemen seurakunnassa 2018

Pääsiäinen Munkkiniemen seurakunnassa 2018 Pääsiäinen Munkkiniemen seurakunnassa 2018 Ilon ja valon pääsiäinen Pääsiäinen on ylivoimaisesti suurin juhlan aihe mitä voin kuvitella. Me tavoittelemme sitä ja pelkäämme, ettei se ole totta. Tässä pääsiäisen

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Neulekahvila. Ovi on auki kaikille! -majataloillat Nokian kirkossa klo 18

Neulekahvila. Ovi on auki kaikille! -majataloillat Nokian kirkossa klo 18 Riemullista kevättä Ovi on auki kaikille! -majataloillat Nokian kirkossa klo 18 Su 20.1. Musiikkivieraana Heini ja Pentti Hietanen Pentti Hietanen on yksi Suomen valovoimaisimpia ja tunnetuimpia mieslaulajia

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunnassa

Tikkurilan seurakunnassa Aika tehdä hyvää! V a paaehtoistoi minta Tikkurilan seurakunnassa Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista seurakuntalaisten työtä, joka antaa

Lisätiedot

Toivotamme hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa, ja laulun täyttämää tulevaa vuotta!

Toivotamme hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa, ja laulun täyttämää tulevaa vuotta! Puheenjohtaja Sihteeri Taiteellinen johtaja Helena Toivanen Irma Pakarinen Rita Varonen Laulutalo, Kauppakatu 51 Laulutalo, Kauppakatu 51 Kilpisenkatu 14 a 13 80100 Joensuu 80100 Joensuu 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Suomi Jeesukselle -rukouspäivät

Suomi Jeesukselle -rukouspäivät Suomi Jeesukselle -rukouspäivät Jeesus-kansan kakkukestit Uskovien varustautuminen ajan haasteisiin 4 6.10. 2019 Karmel-kodilla Hahmajärventie 108, Hämeenkyrö Herran sotaanlähdön päivä on tullut. Herra

Lisätiedot

LAPPEEN SEURAKUNTA ASIALISTA 1 SEURAKUNTANEUVOSTO 9 2008 Kirkkokatu 10 53101 LAPPEENRANTA PUH. 05 612600, FAX 05 6126236

LAPPEEN SEURAKUNTA ASIALISTA 1 SEURAKUNTANEUVOSTO 9 2008 Kirkkokatu 10 53101 LAPPEENRANTA PUH. 05 612600, FAX 05 6126236 LAPPEEN SEURAKUNTA ASIALISTA 1 Kirkkokatu 10 53101 LAPPEENRANTA PUH. 05 612600, FAX 05 6126236 Aika 10.9.2008 klo 17.00 20.31 Paikka Kaislarannan leirikeskus, Lappeenranta. Käsiteltävät asiat 97 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 1/2016

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 1/2016 Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 1/2016 23.3.2016 Keväinen tervehdys kaikille MUAn jäsenille! Kevät keikkuen tulevi ja niin myös Mua-yhdistyksen keväinen jäsenkirje. Tässä kirjeessä on tietoa

Lisätiedot

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015 su 5.7. Apostolien päivä Kadonnut ja jälleen löytynyt Seurakuntien diakoniatyötä tukevan Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittämiseen Kirkkopalveluiden kautta. Kirkkopalvelut ry, PL 279, 00181 Helsinki,

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa!

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! 7.8.2018 Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! Raamatussa seurakunta on yhteisö, jossa kaikki palvelevat toisiaan. Jokaisella on jotakin annettavaa. Sinulla on lahjoja; erilaista

Lisätiedot

TERVEISET HUHTIKUU-TOUKOKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET HUHTIKUU-TOUKOKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN Kuva viime vuoden joulujuhlasta TERVEISET HUHTIKUU-TOUKOKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI www.lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS Lähestymme jälleen pääsiäisen aikaa ja aina se koskettaa

Lisätiedot

VÄRT SI LÄN TAPAHTUMAKALENTERI MESSU VÄRTSILÄN KIRKOSSA

VÄRT SI LÄN TAPAHTUMAKALENTERI MESSU VÄRTSILÄN KIRKOSSA VÄRTSILÄN TAPAHTUMAKALENTERI VÄRT SI LÄN KYL ÄT IEDO T E t alvi 2013 /20 14 www. vart sila.f i Värtsilän kirkossa tapahtuu! 04.12. klo 18 Jouluaskartelu perheille seurakuntakodilla. 08.12. klo 17-19 Myyjäiset

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Draamallinen messu Uskelan kirkossa pe 11.12. klo 18 Naarila 3, Kesä-Angelat, Juvankoski, Vaellus, Purjehdus

Lisätiedot

TIEDOTUS LEHTINEN. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS.

TIEDOTUS LEHTINEN. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS. Suomalainen kirkko Sveitsissä, SKS TIEDOTUS LEHTINEN www.sskt.seurakunta.net No. 66 Kesäkuu 2013 «Meitä oli kirkossa kourallinen. Kesäsunnuntai, loma-aikaa. Kukin istui oman elämänsä mietteitten kanssa

Lisätiedot

Hyvää alkanutta vuotta kuoroystävät! Uusi vuosi ja kuorotoiminta ovat käynnistymässä hyvää vauhtia.

Hyvää alkanutta vuotta kuoroystävät! Uusi vuosi ja kuorotoiminta ovat käynnistymässä hyvää vauhtia. 1 Etelä-Pohjanmaan kirkkomusiikkipiiri Sihteeri Paula Kari Torpparinkatu 8, 60320 Seinäjoki puh: 040-7601772 1/18 sähköposti: epkmp@netikka.fi 26.1.2018 Hyvää alkanutta vuotta kuoroystävät! Uusi vuosi

Lisätiedot

espoon seurakuntien näkövammaiset kevät 2013

espoon seurakuntien näkövammaiset kevät 2013 espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISET kevät 2013 www.espoonseurakunnat.fi www.esboforsamlingar.fi Espoon seurakuntien näkövammaistyö tarjoaa monipuolista ohjelmaa ja tukea näkövammaisille ja heidän perheilleen.

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 10/2015. 8.12.2015 klo 18.00-18.30

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 10/2015. 8.12.2015 klo 18.00-18.30 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 10/2015 Aika ja paikka Pihlavan seurakuntatalo 8.12.2015 klo 18.00-18.30 Läsnä: Poissa: Kuusiranta Helena, pj Gustafsson Tarja, pois

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Kylliäinen Kylli. Mertanen Terttu. Suomalainen Mikko jäsen. Muut osallistujat Pasma Marko johtoryhmän puheenjohtaja

Kylliäinen Kylli. Mertanen Terttu. Suomalainen Mikko jäsen. Muut osallistujat Pasma Marko johtoryhmän puheenjohtaja Pöytäkirja HÄMEENLINNA-VANAJAN 17.11.2015 SEURAKUNTA Nro 6/2015 DIAKONIATYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1/6 Kokousaika Tiistai 17.11.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Itäinen lähiökeskus, Kanervatie 1 Läsnä Appelroth Ulla

Lisätiedot

Toimintaa toukokuussa 2019

Toimintaa toukokuussa 2019 Toimintaa toukokuussa 2019 TOUKOKUU 2019 JUMALANPALVELUKSET: su 5.5. klo. 10.00 su 12.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 26.5. klo. 10.00 to 30.5. klo. 10.00 pe 31.5. klo. 9.00 pe

Lisätiedot

ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2010 1(6) Seurakuntaneuvosto. Seurakuntakeskus, Mettäläntie 3, takkahuone. Hellsten Aino jäsen

ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2010 1(6) Seurakuntaneuvosto. Seurakuntakeskus, Mettäläntie 3, takkahuone. Hellsten Aino jäsen ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2010 1(6) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika 10.02.2010 klo 18.00 Paikka Seurakuntakeskus, Mettäläntie 3, takkahuone Läsnä jäsenet Puhakka Osmo kirkkoherra Anttila Maire jäsen

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 1/2015

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 1/2015 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 1/2015 Aika ja paikka Pihlavan seurakuntatalo 27.1.2015 klo 18:00-20.05 Läsnä: Poissa: Hietanen Heimo, puheenjohtaja Gustafsson Tarja

Lisätiedot

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla elokuu 2018

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla elokuu 2018 YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla elokuu 2018 Keskiviikko 1.8. 13.30-14.30 Puistokonsertti: Lauluryhmä Urhot Laulu kuuluu kaikille, niin myös edelleen tälle seitsenmiehiselle porukalle. Urhoja

Lisätiedot

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 3/2011. KOKOUSAIKA keskiviikkona 30. päivänä maaliskuuta 2011

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 3/2011. KOKOUSAIKA keskiviikkona 30. päivänä maaliskuuta 2011 30.3.2011 29 KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 3/2011 KOKOUSAIKA keskiviikkona 30. päivänä maaliskuuta 2011 KOKOUSPAIKKA JÄSENET VARAJÄSENET POISSA Seurakuntatalo Markku Huttunen Erkki Huuskonen Tuula Kaitila-Juntunen

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO Kokousaika Keskiviikko 24.4. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo, pieni sali 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 KOKOUKSEN AVAUS VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET

Lisätiedot