Toimintasuunnitelma Laukaan seurakunta

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintasuunnitelma 2013-2015. Laukaan seurakunta"
  • Kai Aho
  • 2 vuotta sitten
  • Katselukertoja:

Transkriptio

1 Toimintasuunnitelma Laukaan seurakunta

2 Yleinen seurakuntatyö (jumalanpalveluselämä, muut kirkolliset toimitukset, muut seurakuntatilaisuudet, perhe- ja avioparityö, aikuistyö, sielunhoito, yhteiskunnallinen työ, vapaaehtoistoiminta) Jumalanpalveluselämä ja muut kirkolliset toimitukset 1. Seurakuntalaisilla on mielekäs mahdollisuus osallistua 2. Jumalanpalveluksissa on avustajia 3. Messun sisältöä elävöitetään 4. Seurakuntalaiset ymmärtävät kirkollisten toimitusten jumalanpalvelusluonteen 5. Seurakuntalaiset oppivat pyhien yhteydestä arkipäivän ulottuvuuksia ja päinvastoin 6. Kirkollisten toimitusten valmisteluun varataan aikaa Seurakuntalaisilla on mielekäs mahdollisuus osallistua - Kirkkovuoden kohokohtien jumalanpalveluksista tiedotetaan pitkällä tähtäimellä, Laukaan seurakunnan 420-vuotisjuhlat ja Lievestuoreen kirkon 30-vuotisjuhlat. - Teemajumalanpalvelukset (esim. Kylvön siunaus, luontokirkot, perheen jumalanpalvelus, luomakunnan sunnuntai, Tuomas-messut, Risteyksessä-messut, kansanlaulukirkot, asuinaluekirkot) - Koululaiskirkot, kouluun lähtevien siunaamisia myös sivukylien kouluilla päivänavauksen yhteydessä. - Perhekirkot yhteistyössä päiväkerhojen kanssa, Vihtavuoressa ja Leppävedellä lapsikuoron kanssa - Perhekerhojen kirkkohetkissä on lapsien ja vanhempien siunaaminen nimeltä kutsuen. - Eri ryhmien kutsujumalanpalvelukset, työtä tekevien kirkkopyhä Jumalanpalveluksissa on avustajia - Laukaan kirkon messuissa tulee olla tarpeellinen määrä ehtoollisavustajia erityisesti konfirmaatioissa. - Jumalanpalvelukset ja toimitukset valmistellaan yhdessä niiden (ryhmät ja yhteisöt, asuinalueet, piirijohtokunta, työalat) kanssa, joita tapahtumat koskevat, messun valmistelut, tekstinluku, ehtoollisavustus Messun sisältöä elävöitetään - Messuissa käytetään psalmeja, liturgiaan yhdistetään uusia elementtejä esim. uskontunnustukseen ja Isä meidän -rukoukseen liikkeitä Seurakuntalaiset ymmärtävät kirkollisten toimitusten jumalanpalvelusluonteen - Käytetään aktiivisesti seurakunnan nettisivuille päivitettyjä toimitusten kaavoja ja kastevirsimonistetta. Seurakuntalaiset oppivat pyhien yhteydestä arkipäivän ulottuvuuksia ja päinvastoin Laukaan kirkossa kohdataan kirkkovieraita messun jälkeen kirkon ovella ja järjestetään kesällä kirkkokahveja kirkon pihassa tai takaosassa. Lievestuoreella jaetaan messussa seuraavan sunnuntain saarnan juuria. Laukaan ja Lievestuoreen kirkoista yhteydet vanhainkoteihin toimivat. Kirkollisten toimitusten valmisteluun varataan aikaa Työntekijät varaavat keskitetysti kalenteri-, lukemis-, rukous ym. aikaa kirkollisten toimitusten valmisteluun ja ennakkokeskustelujen käymiseen.

3 Muut seurakuntatilaisuudet Järjestetään seurakuntailtoja ja runoiltoja - Laukaassa raamattuluentosarja syksyllä 2013 ja maahanmuuttaja-aiheisia kokoontumisia - Lievestuoreella seurakuntailtoja aiheina kielletyt tunteet - Vihtavuoressa runoiltoja, joissa pääpaino hengellisissä runoissa Leppäveden alueen seurakuntaelämä kehittyy - Seurakuntapäivät Leppävedellä syksyllä 2013 Aikuistyö, perhe- ja avioparityö, sielunhoitotyö ja yhteiskunnallinen työ Työalan keskeisimmät tavoitteet vuonna Laukaalaiset kohtaavat seurakunnan erilaisissa elämäntilanteissa 2. Saadaan kokemus seurakunnan tuesta elämän taitekohdissa ja vaikeuksissa 3. Avioparit saavat tukea käytännön arjessa 4. Seurakuntalaisten rukous- ja raamatunlukuelämä syventyy 5. Seurakunnan mukanaolo hoitolaitosten toiminnassa vuorolistojen mukaisina hartauksina. 6. Haja-asutusalueiden asukkaiden keskinäinen yhteys ja seurakuntayhteys vahvistuu Seurakuntalaiset kohtaavat seurakunnan erilaisissa elämäntilanteissa - Ikäihmisten yhteissynttärit - Naistenpäivä - Koulujen ja muiden laitosten henkilökunnan tukeminen - Laukaan kirkon aukiolot - Tiloja vuokrataan juhliin ja kokouksiin - Vihtavuori-Leppävesi: jäätelöjuoksu, simajuoksu - Mukanaolo yhteiskunnallisissa tapahtumissa esim. kylätapahtumissa - Yhteistyö omaishoitajayhdistyksen, sotainvalidien ja veteraanien kanssa Saadaan kokemus seurakunnan tuesta elämän taitekohdissa ja vaikeuksissa - Sururyhmä vähintään kolme kertaa keväällä pääsiäisen jälkeen Laukaassa ja syksyllä pyhäinpäivän jälkeen Vihtavuoressa - Yksityiset sielunhoidolliset keskustelut, sairaan ehtoollista tarjotaan entistä enemmän myös hajaasutusalueiden koteihin - Järjestetään työntekijöille sielunhoidollista koulutusta, jossa pohditaan käytännön tilanteita, mitä on sielunhoito, surevan kohtaaminen, kriisiperheen tukeminen jne.? Avioparit saavat tukea käytännön arjessa - Parisuhteen palikat -koulutuskurssi, keväällä info ja syksystä alkaen uusi vuoden mittainen (järjestyksessä jo neljäs) kurssi. Kokoontumisia on kymmenkunta. Seurakuntalaisten rukous- ja raamatunlukuelämä syventyy - Pohjois-Laukaa: sanan ja rukouksen illat, raamattu- ja rukouspiiri, naisten raamattupiiri, miesten raamattupiiri - Vihtavuori-Leppävesi: rukouspiiri, perhepiiri - Lievestuore: Raamattu- ja rukouspiiri, laulun, sanan ja rukouksen illat, rukoushetki sunnuntaiiltaisin.

4 Seurakunnan mukanaolo hoitolaitosten toiminnassa vuorolistojen mukaisina hartauksina - Sairaalassa pyritään mahdollisimman monen potilaan kohtaamiseen myös vuoteiden luona. Haja-asutusalueiden asukkaiden keskinäinen yhteys ja seurakuntayhteys vahvistuu - Työryhmä työskentelee maatalousyrittäjien kanssa - Leppävedellä maaliskuussa perheaiheinen tapahtuma Leppäveden koululla - Kutsutilaisuuksia muuttaneille eri seurakuntapiireissä - Miesten iltoja Saarilammen laavulla yhteistyössä Lievestuoreen Setlementtiyhdistyksen kanssa Vapaaehtoistoiminta Keskeiset tavoitteet vuonna Vapaaehtoiset saavat kiitosta tekemästään työstä 2. Vapaaehtoiset voimaantuvat ja identiteetti vahvistuu 3. Vapaaehtoistyö on selkeästi organisoitua Toiminta vuonna 2013 Lähetyksen vapaaehtoistoiminta Ystävän pysäkki Draamaryhmä Viestinviejien toiminta Vapaaehtoisten kevätretki Vapaaehtoisten kirkkopyhä Yhteinen koulutuspäivä Joulumuistamiset Vuodelle 2014 Jatketaan vapaaehtoistyön organisointia ja suunnittelua Vuodelle 2015 Vapaaehtoiset rohkaistuvat pienryhmien vastuunkantajiksi Tiedotus Toiminta-ajatus Tiedotuksen tehtävänä on kertoa seurakuntalaisille, mitä, missä ja milloin tapahtuu. Tiedotus tukee seurakunnan toimintaa ja auttaa työntekijöitä heidän omassa työssään. Tiedotuksen tarkoituksena on paitsi välittää tietoa seurakunnan toiminnasta, myös kutsua ihmiset seurakunnan yhteyteen. Toiminnalliset tavoitteet - Viestinnän avulla seurakuntatyö tulee näkyväksi sekä lisää perustyön vaikuttavuutta ja saavutettavuutta Laukaassa; työ tulee näkyväksi eri medioissa ja seurakunta tutuksi eri kohderyhmille - Myönteisyyden, ajankohtaisuuden ja selkeyden korostaminen - Sisäisen viestinnän tärkeys - Työntekijöiden sitoutuminen viestintään; jokainen työntekijä huolehtii omalta osaltaan tiedon jakamisesta - Viestinnän roolin vahvistuminen seurakunnassa; se edellyttää viestinnän asiantuntemuksen ja

5 resurssien tarkistamista sekä monipuolisten viestintäkeinojen toteuttamista - Nettisivujen uudistaminen, mahdollisesti kokonaan uudet sivut - Laukaa-Konnevesi -lehdessä ilmestyvien seurakuntasivujen ulkoasun ja sisällön uudistaminen, pääkohderyhmänä ns. passiiviset etäjäsenet; mahdollisesti myös ilmestyskertojen lisääminen - Sosiaalisen median kehittymisen seuraaminen ja hyödyntäminen (Facebook) - Sisäisen viestinnän vuosikello näkyväksi - Viestintätyöryhmän perustaminen Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Ilmoitukset, lehtijutut, valokuvaus Laukaan seurakunnan sivut Laukaa-Konnevesi -lehdessä Puffiaineiston ja menovinkkien tarjoaminen tiedotusvälineille Mainokset, julisteet, käsiohjelmat, esitteet Postilaatikkomainonta ja käteen annettavat mainokset Sähköpostin sekä koulujen kautta tiedottaminen Joululehden (Joulukyntteli), toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen kokoaminen Laukaan seurakunnan kotisivujen ylläpitäminen internetissä Kalenteriohjelman ja Y-aseman hyödyntäminen sisäisessä tiedotuksessa Toimintasuunnitelma vuosille 2014 ja 2015 Seurakuntavaalit 2014 Rippikoulutyö Toiminta-ajatus Rippikoulutyön toiminta-ajatus on toteuttaa Jeesuksen antamaa käskyä: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni ja kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Rippikoulussa nuoret saavat opetusta siitä uskosta, johon heidät on kastettu tai johon heidät kastetaan. Rippikoulutyön keskeisimmät tavoitteet 1. Nuoret oppivat luterilaisen uskon perusasiat 2. Nuoret tutustuvat kotiseurakuntansa seurakuntaelämään sekä messuun sen keskuksena. Myös kotiseurakunnan työntekijät tulevat nuorille tutuiksi. 3. Nuoret oppivat hyväksymään itsensä ja toisensa Jumalan kuvina. 4. Tarjota nuorille mahdollisuus tutustua kristilliseen nuorisokulttuuriin; musiikkiin, elokuviin, kirjoihin, sarjakuviin. 5. Ohjata nuoret seurakunnan toimintaan ja auttaa heitä löytämään oma paikkansa seurakunnassa. Nämä tavoitteet täytetään toteuttamalla rippikoulut rippikoulusuunnitelman mukaisesti. Rippileireillä isoset ovat olennaisesti mukana, joten isoskoulutuksella turvataan riittävän aputyövoiman saaminen leireille. Myös rippikoulutyötä tekevää henkilökuntaa koulutetaan vuoden aikana. Rippikoulutyön tavoitteena on tavoittaa mahdollisimman suuri osa rippikouluikäluokasta Laukaan seurakunnan ja kunnan alueella. Tätä tavoitetta tuetaan kouluvierailuilla, joissa rippikoulutyön pappi ja kunkin piirin nuorisotyönohjaaja käyvät kaikissa yläkouluissa kertomassa rippikoulusta kahdeksasluokkalaisille.

6 Varhaisnuorisotyö Toiminta-ajatus Kastekäskyn toteuttaminen opettamalla sekä tukemalla lapsen kokonaisvaltaista kasvua. Toiminnalliset tavoitteet - Tarjota tytöille ja pojille mahdollisuus osallistua ikätasoaan vastaavaan seurakunnan toimintaan - Ottaa lapsi mukaan hartaus-ja jumalanpalveluselämään - Perheiden ja lasten tukeminen Viikkotoiminta - varhaisnuorten kerhot - partio Leirit - kuusi leiriä Retket - keväällä kokopäivän retki - kerhojen pienempiä retkiä lähelle Toimintapäivät - askarteluilta joulun alla perheille - perhekirkot - kymppisynttärit Nuorisotyö Toiminta-ajatus Sitouttaa nuoret mukaan seurakunnan toimintaan sekä nuorten kristillisen elämän ja uskon tukeminen myönteisten kokemusten myötä. Auttaa nuoria pohtimaan elämän- ja uskonkysymyksiä sekä kasvamaan kohti vastuullista aikuisuutta. Auttaa nuoria löytämään oma paikkansa seurakunnassa ja sen jäsenenä. Innostaa nuoria painostamatta osallistumaan aktiivisesti seurakunnan toimintaan vielä rippikoulun jälkeenkin. Tavoitteena tarjota nuorille mielekästä sekä turvallista valvottua toimintaa heidän toiveensa huomioon ottaen. Toiminnalliset tavoitteet/painopistealueet vuodelle Tarjotaan nuorille mielekästä ja monipuolista toimintaa 2. Toiminnan kehittäminen nuorten omat toiveet huomioon ottaen 3. Nuorten sitouttaminen mukaan seurakunnan toimintaan Toimintasuunnitelma vuodelle Nuorten iltojen pitäminen ja monipuolistaminen - Nuorteniltoja varttuneemmille nuorille (K17) - Nuorisokahvilatoimintaan osallistuminen - Yökahvilavierailut - Yläkoulupäivystykset - Kerhonohjaajien säännöllinen tukeminen kerhovierailuilla ja yläkoulun päivystyksien yhteydessä - Mahdollinen pienryhmätoiminta Pohjois-Laukaassa - Musiikin ylläpitäminen mm. antamalla mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen

7 - Nuortenmessut piireittäin - Vappugospel Kouvolassa toukokuussa - Maata Näkyvissä -festarit Turussa marraskuussa - Nuorten tutustumismatka Viron lähetyskentälle - Adventtileiri - Munkkimyyjäiset yhteisvastuun hyväksi vapun alla Vihtavuoren yläkoululla - Sählyturnaus Lievestuoreella - Nuorten kauneimmat joululaulut - Sählyn Savo-cup Nuorisotyön koulutus Nuorisotyön koulutuksen tarkoituksena on saada nuoret sitoutumaan seurakunnan toimintaan. Tavoitteena olisi, että jo rippikoulussa alkanut nuorisotyö jatkuisi saumattomasti isos- ja kerhonohjaajakoulutuksen muodossa. Erilaiset leirit, retket ja konsertit tarjoaisivat nuorelle mahdollisuuden osallistua ja kasvaa elämään kristittynä. Nuorisotyön koulutuksissa ja tapahtumissa nuorilla olisi mahdollisuus pohtia elämän- ja uskonkysymyksiä sekä kasvaa kohti vastuullista aikuisuutta. Se olisi myös hiljentymistä Pyhän edessä. Nuorisotyön koulutuksen tavoitteena on kouluttaa osaavia nuoria rippikoulutyön isos- ja kerhotoimintaan sekä tarjota nuorille mielekästä sekä turvallista valvottua toimintaa, heidän toiveensa huomioon ottaen. Koulutuksen tulisi tukea nuorten kristillistä elämää ja antaa myönteisiä kokemuksia seurakunnan toiminnasta sekä innostaa nuoria osallistumaan muuhunkin seurakunnan toimintaan rippikoulun jälkeen. Tarkoitus olisi auttaa nuoria löytämään oma paikkansa seurakunnassa ja sen jäsenenä. Toiminnalliset tavoitteet/painopistealueet vuodelle Sitouttaa rippikoulun jälkeen nuoria seurakunnan toimintaan 2. Tarjota nuorille mahdollisuus kasvaa uskossa 3. Opastaa nuoria kohti vastuullista aikuisuutta 4. Tarjota mielekästä toimintaa turvallisessa ympäristössä nuorten toiveet huomioon ottaen. Toimintasuunnitelma vuodelle Nuorten iltojen pitäminen ja monipuolistaminen - Nuorteniltoja varttuneemmille nuorille (K17) - Yläkoulupäivystykset - Musiikin ylläpitäminen mm. perustamalla nuorille mahdollisuus soittaa bändissä - Nuortenmessut piireittäin - Vappugospel Kouvolassa toukokuussa tai kirkon nuorisopäivät Tampereella - Maata Näkyvissä -festarit Turussa marraskuussa - Nuorten tutustumismatka Viron lähetyskentälle - Adventtileiri - Nuorten kauneimmat joululaulut

8 Koulu- ja oppilaitostyö Työalan missio ja visio Yhteistyössä Laukaan kunnan kanssa tehtävän koulu- ja oppilaitostyön tarkoitus on kasvattaa, ohjata sekä opettaa lapsia ja nuoria kirkon sekä yhteiskunnan jäsenyyteen. Toiminnalla ehkäistään syrjäytymistä ja suojataan oppilaiden/opiskelijoiden mielenterveyttä edistämällä kouluyhteisön hyvinvointia tukemalla oppilaiden sosiaalisia taitoja, kodin ja koulun yhteistyötä sekä osallistumalla monialaiseen ja moniammatilliseen yhteistyöhön ja sen kehittämiseen. Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan (HYVIS), perusopetuksen opetussuunnitelmaan, oppilashuollon strategiaan sekä srk:n toiminta-ajatukseen rakkauden, armon ja anteeksiantamuksen yhteisö pohjautuva poikkihallinnollinen työala tuottaa oppilashuollollisia palveluja, joiden toteuttamiseen osallistuu laaja-alaisesti seurakunnan eri työntekijöitä vierailijan roolista käsin. Seurakunnan ja kunnan yhteinen koulu- ja oppilaitostyön kasvatussihteeri työskentelee koulutoimen sisällä osana kouluyhteisöä. Koulutyön budjetti jakautuu seurakuntapiirien yhteiseen toimintaan sekä seurakunnan ja kunnan yhteisesti rahoittamaan toimintaan. Työ kohdentuu kouluyhteisöön (oppilaat ja henkilökunta), vanhempiin sekä koulun sidosryhmiin. Toimintaa kehitetään paikallisten toimijoiden lisäksi yhteistyössä kirkkohallituksen, Lapuan hiippakunnan, PTK:n sekä Jyväskylän yliopiston ja Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa. Työalan tavoitealueet: 1. Oppilaan sosiaalinen kasvu ja yhteisöllisyys: ryhmä- ja tiimityötaidot, yrittäjyys, yhteiskunnassa toimiminen ja opinnoissa edistyminen 2. Niveltoiminta: oppilaan siirtyminen yläkouluun ja toiselle asteelle 3. Oppilaan hengellinen kasvu, kirkon jäsenyys ja seurakuntalaisena toimiminen 4. Kodin ja koulun yhteistyö, vanhemmuuden tukeminen, monialainen yhteistyö koulujen henkilökuntien, sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Keskeisimmät työmenetelmät tavoitealueittain: 1. Oppilashuolto, kuratiivinen ohjaus, ohjauskeskustelut, surutyöskentelyt, sielunhoito, Mahis-toiminta, nuorille suunnatut koulutukset jne. 2. K12-toiminta, yläkouluun tutustumispäivä, 7-luokkalaisten toimintapäivät, kummi- ja tukioppilastoiminta, Nivel-sopimukset jne. 3. Päivänavaukset, koulupäivystykset, koulujumalanpalvelukset, koulukonsertit, seurakuntaan tutustumisretket, yhteisvastuukeräys, kerhotoiminnan tukeminen jne. 4. Alis- ja ohr-toiminta, teemapäivät, työalan koordinointipalaverit, henkilöstökoulutukset ym. Vuonna Seurakunnan työntekijät osallistuvat Laukaan monialaisen nuorten palvelu- ja ohjausverkoston toimintaan mm. osallistumalla koulujen ja oppilaitosten toimintaan Laukaan opetussuunnitelman ja Laukaan oppilashuollon strategian mukaisesti. Esim. K12-toimintaan, jolla tuetaan oppilaiden siirtymistä alakoulusta yläkouluun. Srk:n työntekijät tulevat tutuiksi kouluilla ja heidän tehtävänkuvansa selkiytyvät suhteessa koulun muihin toimijoihin. Monialainen toiminta päivittyy osana lasten ja nuorten palveluja sekä koulujen muuta toimintaa. Työmuotoa koskevien hankkeiden tavoitteet juurtuvat osaksi paikallista toimintaa.

9 Lähetystyö Työalan keskeiset tavoitteet vuonna Mahdollistetaan ulkomailla tehtävä työ (nimikkosopimukset, vapaaehtoinen kannatus) 2. Lapsia, nuoria ja aikuisia innostetaan etsimään ja löytämään oma paikkansa lähetystyössä 3. Lähetystyö näkyy ja kuuluu seurakunnan eri toiminnoissa ja Laukaan kunnassa 4. Rukouselämä lähetystyön puolesta kasvaa ja kehittyy Toteuttamismenetelmät vuonna Lähetystyön käsityöpiirit ja ompeluseurat, säännöllinen viikkotoiminta - Lähetysrengas, lähettikirjeiden postittaminen lähetysrenkaalaisille - Jumalanpalvelukset, lähetystyön mukanaolo ja esirukous - Nuorten Vironmatkan tukeminen. Matkan tiimoille syntyvässä nuorten ryhmässä mukana toimiminen - Retki naapuriseurakunnan lähetyspiirin vieraaksi - Myyjäiset viidesti vuodessa seurakuntatalossa, kahdesti Lievestuoreella, joulun alla Leppävedellä - Lähetysvitriinit ja lähetyskynttelikkö - Kauneimmat joululaulut yhteistyössä musiikkityön kanssa - Nimikkosopimukset - Lähetysillat ainakin Lievestuoreella ja Vehniällä ja muut lähetystilaisuudet - Kouluvierailut, lähetyssihteerin päivänavaukset ja oppituntivierailut - Rippikoulun lähetysopetus yhteistyössä kaikkien rippikoulutyötä tekevien kanssa - Rovastikunnallinen yhteistyö ja osallistuminen rovastikunnallisiin tapahtumiin Vuonna 2014 Kansanlähetyspäivät Jyväskylässä Vuonna 2015 Solmitaan viides nimikkosopimus Musiikkityö Toiminta-ajatus Musiikkityö tuo musiikin iloa seurakuntalaisten elämään ja rakentaa jumalanpalveluksia sekä muuta seurakuntatyötä musiikin avulla. Musiikkityö rohkaisee seurakuntalaisia mukaan musiikkitoimintaan ja seurakuntayhteyteen. Työalan keskeisimmät konkreettiset tavoitteet vuonna Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat musiikillisesti monipuolisia ja laadukkaita - Seurakuntalaiset osallistuvat jumalanpalveluselämän suunnitteluun mm. kuorotoiminnassa - Seurakuntalaiset saavat laadukasta kirkkomusiikin opetusta, heillä on mahdollisuus laulaa hengellisiä lauluja sekä oppia messusävelmiä ja muuta liturgista musiikkia. - Seurakuntalaiset saavat mahdollisuuksia korkeatasoisten muusikoiden kuunteluun - Kuorolaiset voivat kokea seurakuntayhteyttä kuorotoiminnan kautta

10 Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat musiikillisesti monipuolisia ja laadukkaita ja seurakuntalaiset osallistuvat jumalanpalveluselämän suunnitteluun - Kuorot, lauluryhmät ja eri instrumenttien soittajat osallistuvat jumalanpalvelusten toteuttamiseen. Jumalanpalveluselämää suunnitellaan yhdessä muiden työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa. Seurakuntalaiset saavat laadukasta kirkkomusiikin opetusta, heillä on mahdollisuus laulaa hengellisiä lauluja sekä oppia messusävelmiä ja muuta liturgista musiikkia - Kanttorit ovat mukana rippikouluopetuksessa, kouluissa, kyläkirkoissa ja muissa tilanteissa. Lauluilloissa kanttorit antavat virsiopetusta kaikenikäisille. - Seurakunnassa on aktiivinen kuorotoiminta sekä yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa. Pohjois-Laukaassa toimivat säännöllisesti kirkkokuoro, kamarikuoro, mieskuoro LauCanto, Tuomaskuoro sekä tarvittaessa kvartetit ja muut pienemmät laulu- ja soitinryhmät. Vihtavuoressa toimivat lapsikuoro Laulujoutsenet, nuorisokuoro A Cappella ja piirin mieskuoro, jotka ovat vuoroillaan mukana Vihtavuoren messuissa. Lievestuoreella toimii seurakuntakuoro, veteraanikuoro ja Chimeskelloryhmät. Seurakuntalaiset saavat mahdollisuuksia korkeatasoisten muusikoiden kuunteluun - Laukaan kirkossa järjestetään musiikkitilaisuuksia kerran tai kahdesti kuukaudessa ja vuosittain vähintään yksi isompi orkesterisäestyksellinen teos. Seurakunnan ryhmät konsertoivat myös muualla. Musiikkitilaisuuksia järjestetään sopimuksen mukaan myös Lievestuoreen ja Vihtavuoren kirkoissa sekä seurakuntamme siunauskappeleissa. Kuorolaiset voivat kokea seurakuntayhteyttä kuorotoiminnan kautta - Kuorotoimintaan kuuluu jumalanpalveluselämän lisäksi mahdollisuus osallistua yhteisiin retkiin ja vierailukonsertteihin. Lapsityö (päiväkerho-, perhekerho-, pyhäkoulu- ja pikkulapsityö sekä koululaisten iltapäivätoiminta=jälkkäri) Toiminta-ajatus vuonna 2013 Lasten ja heidän perheidensä kristillisen uskon ja kasvatuksen vahvistaminen sekä tukeminen lapsija nuorisotyön painopisteteemalla globaali ja lojaali kirkko. Työalan tarkoitus 1. Lapsi kokee olevansa ainutlaatuinen Jumalan luomana 2. Vanhemmille vertaistukea kasvatukseen 3. Pyhäkoululaisten sitouttaminen toimintaan 4. Vapaaehtoisille tukea, ohjausta ja kiitosta toiminnassa 5. Verkostoyhteistyön ylläpito Tavoitteet Kirkkovuoden kulku ja juhlat tutuiksi - kirkon laajuus ja paikallisuus Lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen - lapsen sosiaalinen kasvu sekä fyysinen ja henkinen hyvinvointi - ympäristökasvatus

11 Lasten ja lapsiperheiden kohtaaminen ja tukeminen - musiikkikasvatus osana seurakunnan sisäistä yhteistyötä - iltaperhekerhot työssä käyville perheille - vierailijoiden käyttö ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa vuotiaiden muistaminen Verkostoituminen - perhepäivähoitajien avoimet päiväkerhot - päiväkotihartaudet - Jälkkäritoiminta - kasvatuskumppanuus (yhteistyö neuvolan kanssa) - joulu- ja pääsiäiskirkot, sekä -tapahtumat päivähoidolle ja alaluokille Vapaaehtoistoiminta - pyhäkoulutyön arvostuksen esilläpito - pyhäkouluopettajien koulutukset ja kokoukset - seurakunnan yhteiset kokoontumiset vapaaehtoisille Diakoniatyö Toiminta-ajatus vuonna 2013 Diakoniatyö on kristillisestä rakkaudesta kumpuavaa huolenpitoa ja vastuuta ihmisestä. Diakonian tehtävänä on auttaa ja tavoittaa ihmisiä, joita muut eivät auta tai joilla on muuten elämässään erityisen vaikeaa. Ihminen saa ihmisarvoisen kohtelun, häntä kuunnellaan ja ymmärretään ja hänet kohdataan tasavertaisena ihmisenä. Diakonia kutsuu seurakuntayhteyteen ihmisten erityistarpeet huomioiden. Työalan keskeisimmät tavoitteet vuonna 2013 Ihminen saa henkistä, hengellistä, sosiaalista ja fyysistä tukea ahdinkoonsa sekä konkreettista apua taloudelliseen tilanteeseen. - Keskustelu ja henkilökohtaisen tuen ja ohjauksen antaminen - Tarvittaessa ollaan asiakkaan tukena asioitaessa eri paikoissa - Taloudellinen apu eri muodoissa: (osto-osoitukset kauppaan, kaupoista saatavat elintarvike lahjoitukset, ruokapäivän ruokaliput, taloudellinen avustaminen seurakunnan, hiippakunnan tai katastrofirahaston rahoilla) - Yhteistyö eri viranomaisten ja järjestöjen kanssa (mm. HeHu, sosiaalitoimi, vuokranantaja, velkaneuvonta, kotisairaanhoito, kotipalvelu, SPR, Martat) Päihdeongelmaiset löytävät raittiutta tukevan yhteisön ja muun tarvittavan tuen - Päihdeleiri, yhteistyö Väentuvan ja A-killan kanssa, ryhmät, vuokra-asunnot, talkooleirit jne. Tukea tarvitsevat, yksinäiset, syrjäytymisvaarassa olevat ja vammaiset saavat toivon näköaloja ja virkistystä elämäänsä - Yksilökohtainen työ: päivystyksissä ja kotikäynneillä; kirkkokyytien järjestäminen, joululehtien jakaminen koteihin, lähimmäispalvelu jne. - Ryhmätoiminta: keskusteluryhmät, EOR, näkö- ja kuulokerho, kehitysvammaisten kerho, Ystävän Pysäkki, ryhmät laitoksissa asuville ja laitoshartaudet, työttömien toimintakerho, yrittäjien ja viljelijöiden keskustelutilaisuudet ja ryhmät, mielenterveysryhmät omaisille/kuntoutujille, ruokapäivä,

12 aamupuuro, päihdeongelmaisten omaisille, vertaistukea kehitysvammaisten vanhemmille, sururyhmä - Retki- ja leiritoiminta: leirit ja leiripäivät, retket, laavureissut Vapaaehtoiset löytävät mielekkään tehtävän seurakunnassa ja saavat tukea työhönsä - Vapaaehtoisten koulutus- ja virkistysmatkat, työnohjaus, kirpputori, Palveleva puhelin, lukurinki, ruokapäivät, Ystävän Pysäkki, korttelidiakonia, lähimmäispalvelu jne. Ihmiset kasvavat toteuttamaan kristillistä palvelua omassa elämässään ja lähimmäisyys ulotetaan myös muualla asuville ja muualta maahamme muuttaneille - Vastuuviikko, Yhteisvastuukeräys, diakoniakasvatus, rippikoulutyö Toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Selvitetään mahdollisuutta olla mukana tukemassa Viipurin katulasten turvapaikan Dikonin toimintaa.

LAUKAAN SEURAKUNTA. Toimintasuunnitelma 2015-2017

LAUKAAN SEURAKUNTA. Toimintasuunnitelma 2015-2017 LAUKAAN SEURAKUNTA Toimintasuunnitelma 2015-2017 Johdanto Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 perustuu Laukaan seurakunnan strategiaan 2012-2020. Strategian mukaan seurakuntamme on 2015 kodikas ja helposti

Lisätiedot

seurakuntapastori, sihteeri

seurakuntapastori, sihteeri LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 07.05.2014 klo 16.30, tarjoilu 16.00 alkaen Paikka: Vihtavuoren kappelin yläkerta Jäsenet: Paakkinen Arja puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kysely on tarkoitettu kaikille seurakuntalaisille. Tavoitteena on kartoittaa vastaajien tietämystä ja ajatuksia Kuusamon ev.lut. seurakunnan

Lisätiedot

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta I) Hyvinvointityön paikka kirkon elämässä - teologinen näkökulma II) Paikallisseurakunnan toiminta

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassa! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassasi! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2014 1 PERHEMESSUT 7.9. Hyvinkään kirkko klo 10.00 (koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 14.9. Martti klo 15.00 (päiväkerholaisten

Lisätiedot

SEURAKUNTA aarre kaupungissa

SEURAKUNTA aarre kaupungissa Kirkkovaltuusto 16.12.2014, 13, liite 1 Kirkkovaltuusto 27.01.2015, 12, liite 1 SEURAKUNTA aarre kaupungissa Outokummun evankelis-luterilaisen seurakunnan strategia vuoteen 2020 Hyväksytty kirkkovaltuustossa

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Maarian seurakunta A.D. 2012 Maarian seurakunta on laaja ja monimuotoinen. Seurakuntamme työtä tehdään neljällä alueella: etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa.

Lisätiedot

Rippikoulun seurakuntayhteysjakso

Rippikoulun seurakuntayhteysjakso Rippikoulun seurakuntayhteysjakso vuoden 2011 rippikoulussa Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Ohjeita: Kynä mukaan Vastaa kysymyksiin ennen kuin tulet hakemaan merkintää seurakunnan työntekijöiltä 1.

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 1. PERUSTEHTÄVÄ Diakoniatyön perustelut löytyvät sekä Raamatusta, että Kirkko järjestyksestä. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.

Lisätiedot

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 MISSIO Kirkon ja seurakunnan tehtävä perustuu Jeesuksen antamiin lähetys- ja kastekäskyyn sekä rakkauden kaksoiskäskyyn. VISIO Puijon

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa ANNA AIKAASI VAIKKA VAIN TUNNIKSI KERRALLAAN Vihdin seurakunnassa on monipuoliset mahdollisuudet osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit tulla esim. mummiystäväksi

Lisätiedot

SYKSY 2015. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10

SYKSY 2015. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 HAUHON SEURAKUNTA SYKSY 2015 JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 13.9. Hauho-päivän messu, liturgia ja saarna Tapani Vanhanen, kanttori Taina Kujanen. Mukana Hauhon kirkkokuoro ja vieraita

Lisätiedot

KOTISEURAKUNTA. - yhteinen tehtävämme. Kontiolahden seurakunnan strategia KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA

KOTISEURAKUNTA. - yhteinen tehtävämme. Kontiolahden seurakunnan strategia KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA KOTI - yhteinen tehtävämme Kontiolahden seurakunnan strategia 2017-2020 ARVOMME Usko Yhteys Jumalaan on kristityn elämän kestävä perusta Jo 500 vuotta jatkunut luterilainen reformaatio on muokannut kirkkoamme

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

lapset - nuoret - perheet

lapset - nuoret - perheet lapset - nuoret - perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2013 1 PERHEMESSUT 01.9. Koululaisten kirkkopyhä Hyvinkään kirkko klo 10 15.9. Perhemessu Martin srk-talo klo 15 29.9. Mikkelinpäivän perhemessu

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 2020 JOHDANTO Toiminnan yleistavoite Varpaisjärven seurakunta pyrkii huolehtimaan, että Jumalan

Lisätiedot

Pannula Simo jäsen, poistui kokouksesta klo 19.00 Rantakaulio Anne jäsen, poistui kokouksesta klo 18.30

Pannula Simo jäsen, poistui kokouksesta klo 19.00 Rantakaulio Anne jäsen, poistui kokouksesta klo 18.30 LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 07.05.2015 klo 17.00, tarjoilu 16.30 alkaen Paikka: Vihtavuoren kappelin yläkerta Jäsenet: Lehto Ari puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Draamallinen messu Uskelan kirkossa pe 11.12. klo 18 Naarila 3, Kesä-Angelat, Juvankoski, Vaellus, Purjehdus

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2012 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 29.4.2012 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Talousarvio: Seurakuntaneuvostoon kuuluu kymmenen jäsentä puheenjohtajan lisäksi ja sihteeri.

Talousarvio: Seurakuntaneuvostoon kuuluu kymmenen jäsentä puheenjohtajan lisäksi ja sihteeri. 206 KÄLVIÄN SEURAKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 026101 SEURAKUNTANEUVOSTO Johtaa kirkkolainsäädännön mukaisesti seurakunnan toimintaa, edistää hengellistä elämää ja toimia seurakunnan perustehtävän toteuttamiseksi

Lisätiedot

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa Lähetysnäkymme 2014-2018 Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa POHJOIS-KARJALAN HELLUNTAISEURAKUNTIEN LÄHETYSNÄKY 2014-2018 Seurakunnan lähetystyön näky ja tehtävä Näky: Sytyttää ja levittää

Lisätiedot

Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan!

Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Meilahden seurakunnan vapaaehtoistoimintaa koordinoi KOVA (koordinaatiovastuu) -tiimi yhdessä vapaaehtois- ja aluetoiminnan vastuuryhmän

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari RIPPIKOULUPASSI Rippikoulupassi on sitä varten, että tutustut seurakunnan toimintaan. Siihen keräät merkinnät: 5 jumalanpalveluksesta 5

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu Draamallinen messu Uskelan kirkossa pe 11.12. klo 18 talvileiri, laskettelu la 12.12. klo 18 päiväripari Tästä

Lisätiedot

seurakuntapastori, sihteeri

seurakuntapastori, sihteeri LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 20.01.2015 klo 17.00, tarjoilu 16.30 alkaen Paikka: Vihtavuoren kappelin yläkerta Jäsenet: Paakkinen Arja puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2014. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

202 HAUTAAN SIUNAAMINEN 1 Iisalmi

202 HAUTAAN SIUNAAMINEN 1 Iisalmi Iisalmen seurakunta Ta 2017 ehdotus: työalat 201 JUMALANPALVELUSELÄMÄ TOIMINTATULOT (ulkoiset) -29 PALKAT JA PALKKIOT 88635 90370 44619 91000-630 91430 91860 HENKILÖSIVUKULUT 28537 25711 12856 26254-543

Lisätiedot

seurakuntapastori, sihteeri

seurakuntapastori, sihteeri LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 30.01.2014 klo 16.30, tarjoilu 16.00 alkaen Paikka: Vihtavuoren kappelin yläkerta Jäsenet: Ek Terhi puheenjohtaja Kallio Marja kirkkoneuvoston

Lisätiedot

Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet

Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet 14.5.2013 1 Yhtymän työkorit lähtökohtana yhteisten painopisteiden määrittelylle

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunnassa

Tikkurilan seurakunnassa Aika tehdä hyvää! V a paaehtoistoi minta Tikkurilan seurakunnassa Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista seurakuntalaisten työtä, joka antaa

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksy 2015 PERHEMESSUT 6.9. Hyvinkään kirkossa klo 10.00 (Koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 13.9. Martin srk-keskuksessa klo 15.00 20.9

Lisätiedot

Kasvatuksen strategia 2016

Kasvatuksen strategia 2016 Kasvatuksen strategia 2016 1 Kasvatuksen strategia helmikuu/2016 Kasvatuksen strategian tarkoituksena on olla toimiva, muunneltavissa oleva työrukkanen kristillisen kasvatuksen tekemisessä näkyväksi seurakunnan

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ

KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ JUHA ANTIKAINEN KUOPION HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULI, SUOMEN EV.LUT. KIRKKO ARVOT Lapsen/nuoren etu etusijalla

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht:

Alueneuvoston kokous Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Alueneuvoston kokous 3.6.2015 Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2016 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Säynätsalon alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto

Lisätiedot

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 1 TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Kun sinut kastettiin, vanhemmillesi, kummeillesi ja seurakunnalle annettiin tehtäväksi huolehtia kristillisestä kasvatuksestasi. Kuulostaa juhlalliselta.

Lisätiedot

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS Kuullaan lapsen ääni Varhaiskasvatuksen kehittämissuunnitelma 2014 VAKE-työryhmä: Anne-Maria Ahlstedt Kirsi Marila Kirsi Risto Iiris Tornack Kuvat: kannessa ja sivuilla 3, 4,

Lisätiedot

HAUHON SEURAKUNTA. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10

HAUHON SEURAKUNTA. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 HAUHON SEURAKUNTA SYKSY 2016 JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 11.9. Messu, liturgia Tapani Vanhanen, saarna Katja Verho, kanttori Taina Kujanen. 18.9. Messu, metsästäjien kirkkopyhä,

Lisätiedot

Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa

Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa Kirkko kantaa huolta siitä, etteivät kristityt olisi sivullisina ja mykkinä katselijoina tätä

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2015. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon strategia vuoteen 2015 Kirkon strategia 2015 -työryhmän esitys kirkkohallitukselle KIRKON PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO) Kirkon tehtävä on

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Huhtasuon alueseurakunta YHTEENVETO. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnastaja. Vuoden 2018 erityispiirteet ja painopisteet

Huhtasuon alueseurakunta YHTEENVETO. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnastaja. Vuoden 2018 erityispiirteet ja painopisteet YHTEENVETO Vuoden 2018 painopisteet nousevat koko seurakunnan painopisteistä. Haluamme vielä tiiviimmin kantaa yhdessä vastuuta seurakunnasta ja sen messuelämästä, niin että se läpäisee kaikki työalat.

Lisätiedot

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PERUSTEHTÄVÄ / MISSIO Seurakunta kutsuu ihmisiä armollisen ja kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, julistaa evankeliumia ja rohkaisee

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa

Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa Kirkkoherra Rauno Herranen Alustus arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivillä Huittisten seurakuntakeskuksessa 19.11.2016 Taustaa Huittisten

Lisätiedot

Akaan seurakunnan strategia

Akaan seurakunnan strategia Akaan seurakunnan strategia 2017-2021 ARVOT Pyhä: Kunnioitamme kolmiyhteistä Jumalaa, näemme Jumalan kuvan ihmisessä Vastuullisuus: Huolehdimme lähimmäisistämme ja varjelemme luomakuntaa Oikeudenmukaisuus:

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja LAPSI ON OSALLINEN Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja KIRKON VARHAISKASVATUS ON Kristillisestä uskosta ja siihen liittyvistä arvoista nousevaa kasvatuksellista vuorovaikutusta Kasvatus- ja kastekumppanuutta

Lisätiedot

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky Näky Kuva: SXC/S. Braswell Kansanlähetys Yhteystiedot Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL) on vuonna 1967 perustettu Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Menovinkkilista Naarila 4

Menovinkkilista Naarila 4 Menovinkkilista 2017 2018 Naarila 4 Aloituspäivä Mahlakankareen seurakuntakodissa la 20.1. klo 10 16 Osoite on Palomäenkatu 2. Ohjelmassa tutustumista toisiimme, kasteeseen, ehtoolliseen, jumalanpalvelukseen,

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa 2015 1 PERHEMESSUT 25.1. Hyvinkään kirkossa klo 10 8.3. Martin srk-talossa klo 15 15.3. Vehkojan srk-keskuksessa klo 11. Perhebrunssi klo 9.30 alk. 29.3.

Lisätiedot

Tukikohdan tila ja tulevaisuus. Markku Kellomäki 25.1.2009

Tukikohdan tila ja tulevaisuus. Markku Kellomäki 25.1.2009 Tukikohdan tila ja tulevaisuus Markku Kellomäki 25.1.2009 Mikä Tukikohta on? Tukikohta on kristillinen paikallisseurakunta, joka on osa Kuopion helluntaiseurakuntaa Seurakunnan talousjohto Rukoushuoneyhdistys

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

Sinä kannat. - Vapaaehtoisten työkalupakki - Outokummun seurakunta Kummunkatu 19 83500 Outokumpu Puh. 0400 248 770 www.outokummunseurakunta.

Sinä kannat. - Vapaaehtoisten työkalupakki - Outokummun seurakunta Kummunkatu 19 83500 Outokumpu Puh. 0400 248 770 www.outokummunseurakunta. Sinä kannat - Vapaaehtoisten työkalupakki - Outokummun seurakunta Kummunkatu 19 83500 Outokumpu Puh. 0400 248 770 www.outokummunseurakunta.fi MIKÄ TAI KUKA ON SEURAKUNTA? En yksin minä etkä yksin sinäkään,

Lisätiedot

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Vammaisohjelma 2009-2011 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma Johdanto Seurakuntayhtymän vammaisohjelma pohjautuu vammaistyöstä saatuihin kokemuksiin. Vammaistyön

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi 2.2.2016 Setlementti Louhela ry Oikeus hyvään elämään iästä ja toimintakyvystä riippumatta Iäkkäät ihmiset eivät ole yhtenäinen

Lisätiedot

Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy. Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari. 25.10.2013 teologi Mikko Mäkelä. SKLS 90v.

Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy. Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari. 25.10.2013 teologi Mikko Mäkelä. SKLS 90v. Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari Kuva: Lotta Numminen Mitä se on? tulla nähdyksi ja kuulluksi on ihmisen perustarve ihmisestä välittäminen,

Lisätiedot

Tule mukaan. kirkon diakoniatyöhön! Astut mukaan auttamaan

Tule mukaan. kirkon diakoniatyöhön! Astut mukaan auttamaan Tule mukaan kirkon diakoniatyöhön! Astut mukaan auttamaan Diakonissa, sairaanhoitaja (AMK) Johanna Saapunki Työpaikka: Kuusamon seurakunta Työtehtävät: perusdiakonia, kehitysvammatyö Mikä on parasta työssä?

Lisätiedot

Muut osallistujat: Niemistö Juha kappalainen, poistui kokouksesta klo 18:35 seurakuntapastori, sihteeri

Muut osallistujat: Niemistö Juha kappalainen, poistui kokouksesta klo 18:35 seurakuntapastori, sihteeri LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 02.12.2015 klo 17.00, tarjoilu 16.30 alkaen Paikka: Laukaan seurakuntatalon kokoushuone Jäsenet: Lehto Ari puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Kirkko mukana perhekeskuksissa - monet mahdollisuudet

Kirkko mukana perhekeskuksissa - monet mahdollisuudet Kirkko mukana perhekeskuksissa - monet mahdollisuudet Vanhemmuuden ja parisuhteen tukemisessa pitkät perinteet. Jo 70-luvulta asti järjestetty ennaltaehkäisevää kurssitoimintaa Seurakunnat paikallisesti

Lisätiedot

Pidetään yhteyttä! voisi olla. Seurakunnasta löydät myös keskustelukumppanin, kun kaipaat toista ihmistä jakamaan elämäsi asioita.

Pidetään yhteyttä! voisi olla. Seurakunnasta löydät myös keskustelukumppanin, kun kaipaat toista ihmistä jakamaan elämäsi asioita. Pidetään yhteyttä! kirjoitettiin seurakuntamme strategiapaperin kanteen. Ajatuksena yhteyden pitäminen toinen toiseemme me tarvitsemme toisia ihmisiä ja toiset tarvitsevat meitä. Samalla ajatuksena yhteyden

Lisätiedot

Juhlahetket muistuttavat Jumalan siunauksesta

Juhlahetket muistuttavat Jumalan siunauksesta Arjessa ja pyhässä Juhlahetket muistuttavat Jumalan siunauksesta Kirkko on mukana ihmisen elämän käännekohdissa. Pyydämme lapselle kasteessa Jumalan siunausta, avioliitto solmitaan Jumalan ja seurakunnan

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS

KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS Kirkkoneuvosto 8.9.2010 Sivu 1 KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS 2010 Karkkilan Seurakunta Puh. 09 5655 220 Y-tunnus Huhdintie 9 Fax. 09 5655 2239 0127051-2 03600 Karkkila web: www.karkkilanseurakunta.fi

Lisätiedot

Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen?

Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen? Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen? Dos. Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskus Tampereen rovastikuntakokous 15.2.2012

Lisätiedot

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa.

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. DIAKONIATYÖN syksy 2015 DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. Diakonia toteuttaa ja kutsuu toteuttamaan

Lisätiedot

Keskellä elämää LÖYTÖRETKIÄ MIKAELINSEURAKUNTAAN

Keskellä elämää LÖYTÖRETKIÄ MIKAELINSEURAKUNTAAN Keskellä elämää LÖYTÖRETKIÄ MIKAELINSEURAKUNTAAN Mikaelinseurakunta meidän Osallisuuden, lähimmäisenrakkauden ja aidon läsnäolon seurakunta Keskellä kylää sijaitseva Mikaelinkirkko näkyy kauas. Monet seurakuntalaiset

Lisätiedot

SUOMALAINEN KASTE MALJA NÄYTTELY

SUOMALAINEN KASTE MALJA NÄYTTELY SUOMALAINEN KASTE MALJA NÄYTTELY 1 KASTE ON LAHJA Ylösnoussut Kristus antoi kirkolleen tehtävän: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen

Lisätiedot

PERUSTOIMINTOKUVAUS ESIMERKIKSI NÄIN

PERUSTOIMINTOKUVAUS ESIMERKIKSI NÄIN PERUSTOIMINTOKUVAUS ESIMERKIKSI NÄIN? Hahmotelmaa siitä, miltä perustoimintokuvaus voisi näyttää CASE: X:n seurakunnan musiikkityö Espoon seurakuntayhtymä Operatiivisen suunnittelun kehittäminen Mauri

Lisätiedot

Kohtaamisia? Toivon, että tänä syksynä voit kohdata Lopen seurakunnassa sekä ihania ja upeita ihmisiä, että itsensä Pyhän Jumalan.

Kohtaamisia? Toivon, että tänä syksynä voit kohdata Lopen seurakunnassa sekä ihania ja upeita ihmisiä, että itsensä Pyhän Jumalan. Syksy ja joulunaika 2013 Kohtaamisia? Seurakunnan toiminta on sitä, että ihmiset kohtaavat toisia ihmisiä. Näin tapahtuu seurakunnan tilaisuuksissa vauvasta vanhuksiin: perhekerhoissa, päiväkerhoissa,

Lisätiedot

R I P P I K O U L U T. R I P P I K O U L U T Euran seurakunnassa

R I P P I K O U L U T. R I P P I K O U L U T Euran seurakunnassa R I P P I K O U L U T R I P P I K O U L U T Euran seurakunnassa YLEISTÄ RIPPIKOULUSTA Miksi rippikoulu? Kun sinut noin viisitoista vuotta sitten kastettiin saivat vanhempasi, kummisi ja seurakunta tehtäväkseen

Lisätiedot

KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA. Aika: klo 17.00, tarjoilu alkaen Paikka: Laukaan seurakuntatalon kokoushuone

KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA. Aika: klo 17.00, tarjoilu alkaen Paikka: Laukaan seurakuntatalon kokoushuone LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 22.09.2016 klo 17.00, tarjoilu 16.30 alkaen Paikka: Laukaan seurakuntatalon kokoushuone Jäsenet: Lehto Ari puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

SEURAKUNTALAISET MUUTOKSEN TOTEUTTAJINA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ MARIKA NÄRHI JA ANNA MARIA SILJANDER

SEURAKUNTALAISET MUUTOKSEN TOTEUTTAJINA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ MARIKA NÄRHI JA ANNA MARIA SILJANDER SEURAKUNTALAISET MUUTOKSEN TOTEUTTAJINA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ 23.9.2017 MARIKA NÄRHI JA ANNA MARIA SILJANDER TULEVAISUUSKOMITEAN KANNANOTTO 4: Seurakuntalaiset ovat seurakunta, eivät seurakunnan

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola

Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola Otsolan nuorisotyö järjestää monipuolista ryhmätoimintaa sekä tapahtumia lapsille,

Lisätiedot

Tulevaisuusasiakirja

Tulevaisuusasiakirja Tulevaisuusasiakirja 2017 2021 - - 1 Leppävaaran seurakunnan tulevaisuusasiakirja 2017 2021 Espoon seurakuntien toiminta-ajatus, arvot ja visio Toiminta-ajatus: Espoon seurakuntien toiminnan perustana

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja Naarila 2

Rippikoulujen yhteisiä menoja Naarila 2 Rippikoulujen yhteisiä menoja Naarila 2 RIPPIKOULUPASSI Ennen leirijaksoa tutustut seurakunnan toimintaan. Rippikoulupassiin keräät merkinnät: 4 jumalanpalveluksesta 2 seurakuntatilaisuudesta (esim. diakonia-

Lisätiedot

Pyhämaan Kappeliseurakunta Kappelityöryhmä Muistio 3/2016

Pyhämaan Kappeliseurakunta Kappelityöryhmä Muistio 3/2016 Pyhämaan Kappeliseurakunta Kappelityöryhmä Muistio 3/2016 Kappelityöryhmän kokous 10.9.2016 klo 19 Pyhämaan Seurakuntakoti Läsnä: Laiho-Virtanen, Lilja Kappelineuvoston jäsen /puheenjohtaja paikalla Sjöblom,

Lisätiedot

Suomen evankelisluterilainen kirkko Seinäjoen seurakunta 16.4.2015 Seinäjoen alueseurakunta, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kappeliseurakunta

Suomen evankelisluterilainen kirkko Seinäjoen seurakunta 16.4.2015 Seinäjoen alueseurakunta, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kappeliseurakunta 1 Suomen evankelisluterilainen kirkko Seinäjoen seurakunta 16.4.2015 Seinäjoen alueseurakunta, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kappeliseurakunta KOKOOMUKSEN JA SITOUTUMATTOMIEN VALTUUSTORYHMÄN KIRKKOPOLIITTINEN

Lisätiedot

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018

AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 AKAAN SRK:N RIPARI- VUOSI 2018 Tervetuloa! Kaikilla asioilla on aikansa. Rippikoulullakin on aikansa elämässämme. Rippikoulussa on aikaa kysellä ja etsiä vastauksia kaikenlaisiin askarruttaviin mietteisiin.

Lisätiedot

Pyhämaan Kappeliseurakunta Kappelityöryhmä Muistio 2/2015

Pyhämaan Kappeliseurakunta Kappelityöryhmä Muistio 2/2015 Pyhämaan Kappeliseurakunta Kappelityöryhmä Muistio 2/2015 Kappelityöryhmän kokous 12.5.2015 klo 17.30 Pyhämaan Seurakuntakoti Laiho-Virtanen, Lilja Kappelineuvoston jäsen /puheenjohtaja paikalla Sjöblom,

Lisätiedot

Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti

Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti 2013-2015 Muut kaikki hylkää, Yhteisen seurakuntatyön ja seurakuntien mahdollisuudet vanhusten avohoidon ja kotisairaalan asiakkaiden henkisiin ja hengellisiin

Lisätiedot

Pohjoisen diakonian haasteet. Oulun hiippakunta Kari Ruotsalainen 2017

Pohjoisen diakonian haasteet. Oulun hiippakunta Kari Ruotsalainen 2017 Pohjoisen diakonian haasteet Oulun hiippakunta Kari Ruotsalainen 2017 Etelä-Pohjoinen? 2 3 4 Seurakuntien jäsenkehitys vuonna 2016 Pohjoisen diakonian haasteet Useimmat haasteet eivät ole etelä-pohjoinen

Lisätiedot

HAUHON SEURAKUNTA SYKSY

HAUHON SEURAKUNTA SYKSY HAUHON SEURAKUNTA SYKSY 2017 JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 17.9. Sanajumalanpalvelus, liturgia ja saarna Katja Verho, kanttori Päivi Ikäheimonen. 24.9. Eräkirkko Sappeen juhlakodalla

Lisätiedot

SISÄLLYS& Vuosikertomuksen)toimitus:)Karoliina)Vidgrén) ) ) Kiitos, että johdatat minua, viet eteenpäin, näytät suunnan.

SISÄLLYS& Vuosikertomuksen)toimitus:)Karoliina)Vidgrén) ) ) Kiitos, että johdatat minua, viet eteenpäin, näytät suunnan. Vuosikertomus 2014 SISÄLLYS& KIRKKOHERRANTERVEHDYS 3 JUMALANPALVELUSELÄMÄ 4 KIRKKOHERRANVIRASTO 4 VIESTINTÄ 5 KIRKONPALVELUSKUNTA 5 KIRKKOMUSIIKKI 6 KASVATUS Lapset 6>7 Varhaisnuoretjanuoret 8 JULISTUSJAPALVELU

Lisätiedot

Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa

Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa wwwwwwwww.harjavallanseurakunta.fi DIAKONIATYÖ Keskiviikkokerho parillisina keskiviikkoina klo 13 alkaen 70/75-vuotiaiden juhla su 12.10 alkaen messulla klo 10 Anna

Lisätiedot

Elävä ja elastinen. Pielaveden seurakunnan missio, visio ja strategia 2015

Elävä ja elastinen. Pielaveden seurakunnan missio, visio ja strategia 2015 Elävä ja elastinen Pielaveden seurakunnan missio, visio ja strategia 2015 Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto,

Lisätiedot

Tapanilan kirkko. Kevät 2015

Tapanilan kirkko. Kevät 2015 Tapanilan kirkko Kevät 2015 Aikuisille Naisten jumppa maanantaisin klo 18 Kamarikuoro aloittaa ti 13.1 klo 18.30 Merja Wirkkala p. 09 2340 4495 Alfa-kurssi tiistaisin klo 18.30. 20.30 Alkaa 24.2. Tule

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksy 2016 PERHEMESSUT 7.8. Hyvinkään kirkossa klo 18.00 (Tulevien 1 lk. siunaus) 4.9. Hyvinkään kirkossa klo 10.00 (Koululaisten iltakerhonohjaajien siunaaminen)

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Koska tavoitesuunnittelu on oppimisprosessi, sitä tarkennetaan suunnittelun edetessä saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella Tavoitesuunnittelulla luodaan

Lisätiedot