Toimintasuunnitelma Laukaan seurakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintasuunnitelma 2013-2015. Laukaan seurakunta"
  • Kai Aho
  • 1 vuotta sitten
  • Katselukertoja:

Transkriptio

1 Toimintasuunnitelma Laukaan seurakunta

2 Yleinen seurakuntatyö (jumalanpalveluselämä, muut kirkolliset toimitukset, muut seurakuntatilaisuudet, perhe- ja avioparityö, aikuistyö, sielunhoito, yhteiskunnallinen työ, vapaaehtoistoiminta) Jumalanpalveluselämä ja muut kirkolliset toimitukset 1. Seurakuntalaisilla on mielekäs mahdollisuus osallistua 2. Jumalanpalveluksissa on avustajia 3. Messun sisältöä elävöitetään 4. Seurakuntalaiset ymmärtävät kirkollisten toimitusten jumalanpalvelusluonteen 5. Seurakuntalaiset oppivat pyhien yhteydestä arkipäivän ulottuvuuksia ja päinvastoin 6. Kirkollisten toimitusten valmisteluun varataan aikaa Seurakuntalaisilla on mielekäs mahdollisuus osallistua - Kirkkovuoden kohokohtien jumalanpalveluksista tiedotetaan pitkällä tähtäimellä, Laukaan seurakunnan 420-vuotisjuhlat ja Lievestuoreen kirkon 30-vuotisjuhlat. - Teemajumalanpalvelukset (esim. Kylvön siunaus, luontokirkot, perheen jumalanpalvelus, luomakunnan sunnuntai, Tuomas-messut, Risteyksessä-messut, kansanlaulukirkot, asuinaluekirkot) - Koululaiskirkot, kouluun lähtevien siunaamisia myös sivukylien kouluilla päivänavauksen yhteydessä. - Perhekirkot yhteistyössä päiväkerhojen kanssa, Vihtavuoressa ja Leppävedellä lapsikuoron kanssa - Perhekerhojen kirkkohetkissä on lapsien ja vanhempien siunaaminen nimeltä kutsuen. - Eri ryhmien kutsujumalanpalvelukset, työtä tekevien kirkkopyhä Jumalanpalveluksissa on avustajia - Laukaan kirkon messuissa tulee olla tarpeellinen määrä ehtoollisavustajia erityisesti konfirmaatioissa. - Jumalanpalvelukset ja toimitukset valmistellaan yhdessä niiden (ryhmät ja yhteisöt, asuinalueet, piirijohtokunta, työalat) kanssa, joita tapahtumat koskevat, messun valmistelut, tekstinluku, ehtoollisavustus Messun sisältöä elävöitetään - Messuissa käytetään psalmeja, liturgiaan yhdistetään uusia elementtejä esim. uskontunnustukseen ja Isä meidän -rukoukseen liikkeitä Seurakuntalaiset ymmärtävät kirkollisten toimitusten jumalanpalvelusluonteen - Käytetään aktiivisesti seurakunnan nettisivuille päivitettyjä toimitusten kaavoja ja kastevirsimonistetta. Seurakuntalaiset oppivat pyhien yhteydestä arkipäivän ulottuvuuksia ja päinvastoin Laukaan kirkossa kohdataan kirkkovieraita messun jälkeen kirkon ovella ja järjestetään kesällä kirkkokahveja kirkon pihassa tai takaosassa. Lievestuoreella jaetaan messussa seuraavan sunnuntain saarnan juuria. Laukaan ja Lievestuoreen kirkoista yhteydet vanhainkoteihin toimivat. Kirkollisten toimitusten valmisteluun varataan aikaa Työntekijät varaavat keskitetysti kalenteri-, lukemis-, rukous ym. aikaa kirkollisten toimitusten valmisteluun ja ennakkokeskustelujen käymiseen.

3 Muut seurakuntatilaisuudet Järjestetään seurakuntailtoja ja runoiltoja - Laukaassa raamattuluentosarja syksyllä 2013 ja maahanmuuttaja-aiheisia kokoontumisia - Lievestuoreella seurakuntailtoja aiheina kielletyt tunteet - Vihtavuoressa runoiltoja, joissa pääpaino hengellisissä runoissa Leppäveden alueen seurakuntaelämä kehittyy - Seurakuntapäivät Leppävedellä syksyllä 2013 Aikuistyö, perhe- ja avioparityö, sielunhoitotyö ja yhteiskunnallinen työ Työalan keskeisimmät tavoitteet vuonna Laukaalaiset kohtaavat seurakunnan erilaisissa elämäntilanteissa 2. Saadaan kokemus seurakunnan tuesta elämän taitekohdissa ja vaikeuksissa 3. Avioparit saavat tukea käytännön arjessa 4. Seurakuntalaisten rukous- ja raamatunlukuelämä syventyy 5. Seurakunnan mukanaolo hoitolaitosten toiminnassa vuorolistojen mukaisina hartauksina. 6. Haja-asutusalueiden asukkaiden keskinäinen yhteys ja seurakuntayhteys vahvistuu Seurakuntalaiset kohtaavat seurakunnan erilaisissa elämäntilanteissa - Ikäihmisten yhteissynttärit - Naistenpäivä - Koulujen ja muiden laitosten henkilökunnan tukeminen - Laukaan kirkon aukiolot - Tiloja vuokrataan juhliin ja kokouksiin - Vihtavuori-Leppävesi: jäätelöjuoksu, simajuoksu - Mukanaolo yhteiskunnallisissa tapahtumissa esim. kylätapahtumissa - Yhteistyö omaishoitajayhdistyksen, sotainvalidien ja veteraanien kanssa Saadaan kokemus seurakunnan tuesta elämän taitekohdissa ja vaikeuksissa - Sururyhmä vähintään kolme kertaa keväällä pääsiäisen jälkeen Laukaassa ja syksyllä pyhäinpäivän jälkeen Vihtavuoressa - Yksityiset sielunhoidolliset keskustelut, sairaan ehtoollista tarjotaan entistä enemmän myös hajaasutusalueiden koteihin - Järjestetään työntekijöille sielunhoidollista koulutusta, jossa pohditaan käytännön tilanteita, mitä on sielunhoito, surevan kohtaaminen, kriisiperheen tukeminen jne.? Avioparit saavat tukea käytännön arjessa - Parisuhteen palikat -koulutuskurssi, keväällä info ja syksystä alkaen uusi vuoden mittainen (järjestyksessä jo neljäs) kurssi. Kokoontumisia on kymmenkunta. Seurakuntalaisten rukous- ja raamatunlukuelämä syventyy - Pohjois-Laukaa: sanan ja rukouksen illat, raamattu- ja rukouspiiri, naisten raamattupiiri, miesten raamattupiiri - Vihtavuori-Leppävesi: rukouspiiri, perhepiiri - Lievestuore: Raamattu- ja rukouspiiri, laulun, sanan ja rukouksen illat, rukoushetki sunnuntaiiltaisin.

4 Seurakunnan mukanaolo hoitolaitosten toiminnassa vuorolistojen mukaisina hartauksina - Sairaalassa pyritään mahdollisimman monen potilaan kohtaamiseen myös vuoteiden luona. Haja-asutusalueiden asukkaiden keskinäinen yhteys ja seurakuntayhteys vahvistuu - Työryhmä työskentelee maatalousyrittäjien kanssa - Leppävedellä maaliskuussa perheaiheinen tapahtuma Leppäveden koululla - Kutsutilaisuuksia muuttaneille eri seurakuntapiireissä - Miesten iltoja Saarilammen laavulla yhteistyössä Lievestuoreen Setlementtiyhdistyksen kanssa Vapaaehtoistoiminta Keskeiset tavoitteet vuonna Vapaaehtoiset saavat kiitosta tekemästään työstä 2. Vapaaehtoiset voimaantuvat ja identiteetti vahvistuu 3. Vapaaehtoistyö on selkeästi organisoitua Toiminta vuonna 2013 Lähetyksen vapaaehtoistoiminta Ystävän pysäkki Draamaryhmä Viestinviejien toiminta Vapaaehtoisten kevätretki Vapaaehtoisten kirkkopyhä Yhteinen koulutuspäivä Joulumuistamiset Vuodelle 2014 Jatketaan vapaaehtoistyön organisointia ja suunnittelua Vuodelle 2015 Vapaaehtoiset rohkaistuvat pienryhmien vastuunkantajiksi Tiedotus Toiminta-ajatus Tiedotuksen tehtävänä on kertoa seurakuntalaisille, mitä, missä ja milloin tapahtuu. Tiedotus tukee seurakunnan toimintaa ja auttaa työntekijöitä heidän omassa työssään. Tiedotuksen tarkoituksena on paitsi välittää tietoa seurakunnan toiminnasta, myös kutsua ihmiset seurakunnan yhteyteen. Toiminnalliset tavoitteet - Viestinnän avulla seurakuntatyö tulee näkyväksi sekä lisää perustyön vaikuttavuutta ja saavutettavuutta Laukaassa; työ tulee näkyväksi eri medioissa ja seurakunta tutuksi eri kohderyhmille - Myönteisyyden, ajankohtaisuuden ja selkeyden korostaminen - Sisäisen viestinnän tärkeys - Työntekijöiden sitoutuminen viestintään; jokainen työntekijä huolehtii omalta osaltaan tiedon jakamisesta - Viestinnän roolin vahvistuminen seurakunnassa; se edellyttää viestinnän asiantuntemuksen ja

5 resurssien tarkistamista sekä monipuolisten viestintäkeinojen toteuttamista - Nettisivujen uudistaminen, mahdollisesti kokonaan uudet sivut - Laukaa-Konnevesi -lehdessä ilmestyvien seurakuntasivujen ulkoasun ja sisällön uudistaminen, pääkohderyhmänä ns. passiiviset etäjäsenet; mahdollisesti myös ilmestyskertojen lisääminen - Sosiaalisen median kehittymisen seuraaminen ja hyödyntäminen (Facebook) - Sisäisen viestinnän vuosikello näkyväksi - Viestintätyöryhmän perustaminen Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Ilmoitukset, lehtijutut, valokuvaus Laukaan seurakunnan sivut Laukaa-Konnevesi -lehdessä Puffiaineiston ja menovinkkien tarjoaminen tiedotusvälineille Mainokset, julisteet, käsiohjelmat, esitteet Postilaatikkomainonta ja käteen annettavat mainokset Sähköpostin sekä koulujen kautta tiedottaminen Joululehden (Joulukyntteli), toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen kokoaminen Laukaan seurakunnan kotisivujen ylläpitäminen internetissä Kalenteriohjelman ja Y-aseman hyödyntäminen sisäisessä tiedotuksessa Toimintasuunnitelma vuosille 2014 ja 2015 Seurakuntavaalit 2014 Rippikoulutyö Toiminta-ajatus Rippikoulutyön toiminta-ajatus on toteuttaa Jeesuksen antamaa käskyä: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni ja kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Rippikoulussa nuoret saavat opetusta siitä uskosta, johon heidät on kastettu tai johon heidät kastetaan. Rippikoulutyön keskeisimmät tavoitteet 1. Nuoret oppivat luterilaisen uskon perusasiat 2. Nuoret tutustuvat kotiseurakuntansa seurakuntaelämään sekä messuun sen keskuksena. Myös kotiseurakunnan työntekijät tulevat nuorille tutuiksi. 3. Nuoret oppivat hyväksymään itsensä ja toisensa Jumalan kuvina. 4. Tarjota nuorille mahdollisuus tutustua kristilliseen nuorisokulttuuriin; musiikkiin, elokuviin, kirjoihin, sarjakuviin. 5. Ohjata nuoret seurakunnan toimintaan ja auttaa heitä löytämään oma paikkansa seurakunnassa. Nämä tavoitteet täytetään toteuttamalla rippikoulut rippikoulusuunnitelman mukaisesti. Rippileireillä isoset ovat olennaisesti mukana, joten isoskoulutuksella turvataan riittävän aputyövoiman saaminen leireille. Myös rippikoulutyötä tekevää henkilökuntaa koulutetaan vuoden aikana. Rippikoulutyön tavoitteena on tavoittaa mahdollisimman suuri osa rippikouluikäluokasta Laukaan seurakunnan ja kunnan alueella. Tätä tavoitetta tuetaan kouluvierailuilla, joissa rippikoulutyön pappi ja kunkin piirin nuorisotyönohjaaja käyvät kaikissa yläkouluissa kertomassa rippikoulusta kahdeksasluokkalaisille.

6 Varhaisnuorisotyö Toiminta-ajatus Kastekäskyn toteuttaminen opettamalla sekä tukemalla lapsen kokonaisvaltaista kasvua. Toiminnalliset tavoitteet - Tarjota tytöille ja pojille mahdollisuus osallistua ikätasoaan vastaavaan seurakunnan toimintaan - Ottaa lapsi mukaan hartaus-ja jumalanpalveluselämään - Perheiden ja lasten tukeminen Viikkotoiminta - varhaisnuorten kerhot - partio Leirit - kuusi leiriä Retket - keväällä kokopäivän retki - kerhojen pienempiä retkiä lähelle Toimintapäivät - askarteluilta joulun alla perheille - perhekirkot - kymppisynttärit Nuorisotyö Toiminta-ajatus Sitouttaa nuoret mukaan seurakunnan toimintaan sekä nuorten kristillisen elämän ja uskon tukeminen myönteisten kokemusten myötä. Auttaa nuoria pohtimaan elämän- ja uskonkysymyksiä sekä kasvamaan kohti vastuullista aikuisuutta. Auttaa nuoria löytämään oma paikkansa seurakunnassa ja sen jäsenenä. Innostaa nuoria painostamatta osallistumaan aktiivisesti seurakunnan toimintaan vielä rippikoulun jälkeenkin. Tavoitteena tarjota nuorille mielekästä sekä turvallista valvottua toimintaa heidän toiveensa huomioon ottaen. Toiminnalliset tavoitteet/painopistealueet vuodelle Tarjotaan nuorille mielekästä ja monipuolista toimintaa 2. Toiminnan kehittäminen nuorten omat toiveet huomioon ottaen 3. Nuorten sitouttaminen mukaan seurakunnan toimintaan Toimintasuunnitelma vuodelle Nuorten iltojen pitäminen ja monipuolistaminen - Nuorteniltoja varttuneemmille nuorille (K17) - Nuorisokahvilatoimintaan osallistuminen - Yökahvilavierailut - Yläkoulupäivystykset - Kerhonohjaajien säännöllinen tukeminen kerhovierailuilla ja yläkoulun päivystyksien yhteydessä - Mahdollinen pienryhmätoiminta Pohjois-Laukaassa - Musiikin ylläpitäminen mm. antamalla mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen

7 - Nuortenmessut piireittäin - Vappugospel Kouvolassa toukokuussa - Maata Näkyvissä -festarit Turussa marraskuussa - Nuorten tutustumismatka Viron lähetyskentälle - Adventtileiri - Munkkimyyjäiset yhteisvastuun hyväksi vapun alla Vihtavuoren yläkoululla - Sählyturnaus Lievestuoreella - Nuorten kauneimmat joululaulut - Sählyn Savo-cup Nuorisotyön koulutus Nuorisotyön koulutuksen tarkoituksena on saada nuoret sitoutumaan seurakunnan toimintaan. Tavoitteena olisi, että jo rippikoulussa alkanut nuorisotyö jatkuisi saumattomasti isos- ja kerhonohjaajakoulutuksen muodossa. Erilaiset leirit, retket ja konsertit tarjoaisivat nuorelle mahdollisuuden osallistua ja kasvaa elämään kristittynä. Nuorisotyön koulutuksissa ja tapahtumissa nuorilla olisi mahdollisuus pohtia elämän- ja uskonkysymyksiä sekä kasvaa kohti vastuullista aikuisuutta. Se olisi myös hiljentymistä Pyhän edessä. Nuorisotyön koulutuksen tavoitteena on kouluttaa osaavia nuoria rippikoulutyön isos- ja kerhotoimintaan sekä tarjota nuorille mielekästä sekä turvallista valvottua toimintaa, heidän toiveensa huomioon ottaen. Koulutuksen tulisi tukea nuorten kristillistä elämää ja antaa myönteisiä kokemuksia seurakunnan toiminnasta sekä innostaa nuoria osallistumaan muuhunkin seurakunnan toimintaan rippikoulun jälkeen. Tarkoitus olisi auttaa nuoria löytämään oma paikkansa seurakunnassa ja sen jäsenenä. Toiminnalliset tavoitteet/painopistealueet vuodelle Sitouttaa rippikoulun jälkeen nuoria seurakunnan toimintaan 2. Tarjota nuorille mahdollisuus kasvaa uskossa 3. Opastaa nuoria kohti vastuullista aikuisuutta 4. Tarjota mielekästä toimintaa turvallisessa ympäristössä nuorten toiveet huomioon ottaen. Toimintasuunnitelma vuodelle Nuorten iltojen pitäminen ja monipuolistaminen - Nuorteniltoja varttuneemmille nuorille (K17) - Yläkoulupäivystykset - Musiikin ylläpitäminen mm. perustamalla nuorille mahdollisuus soittaa bändissä - Nuortenmessut piireittäin - Vappugospel Kouvolassa toukokuussa tai kirkon nuorisopäivät Tampereella - Maata Näkyvissä -festarit Turussa marraskuussa - Nuorten tutustumismatka Viron lähetyskentälle - Adventtileiri - Nuorten kauneimmat joululaulut

8 Koulu- ja oppilaitostyö Työalan missio ja visio Yhteistyössä Laukaan kunnan kanssa tehtävän koulu- ja oppilaitostyön tarkoitus on kasvattaa, ohjata sekä opettaa lapsia ja nuoria kirkon sekä yhteiskunnan jäsenyyteen. Toiminnalla ehkäistään syrjäytymistä ja suojataan oppilaiden/opiskelijoiden mielenterveyttä edistämällä kouluyhteisön hyvinvointia tukemalla oppilaiden sosiaalisia taitoja, kodin ja koulun yhteistyötä sekä osallistumalla monialaiseen ja moniammatilliseen yhteistyöhön ja sen kehittämiseen. Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan (HYVIS), perusopetuksen opetussuunnitelmaan, oppilashuollon strategiaan sekä srk:n toiminta-ajatukseen rakkauden, armon ja anteeksiantamuksen yhteisö pohjautuva poikkihallinnollinen työala tuottaa oppilashuollollisia palveluja, joiden toteuttamiseen osallistuu laaja-alaisesti seurakunnan eri työntekijöitä vierailijan roolista käsin. Seurakunnan ja kunnan yhteinen koulu- ja oppilaitostyön kasvatussihteeri työskentelee koulutoimen sisällä osana kouluyhteisöä. Koulutyön budjetti jakautuu seurakuntapiirien yhteiseen toimintaan sekä seurakunnan ja kunnan yhteisesti rahoittamaan toimintaan. Työ kohdentuu kouluyhteisöön (oppilaat ja henkilökunta), vanhempiin sekä koulun sidosryhmiin. Toimintaa kehitetään paikallisten toimijoiden lisäksi yhteistyössä kirkkohallituksen, Lapuan hiippakunnan, PTK:n sekä Jyväskylän yliopiston ja Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa. Työalan tavoitealueet: 1. Oppilaan sosiaalinen kasvu ja yhteisöllisyys: ryhmä- ja tiimityötaidot, yrittäjyys, yhteiskunnassa toimiminen ja opinnoissa edistyminen 2. Niveltoiminta: oppilaan siirtyminen yläkouluun ja toiselle asteelle 3. Oppilaan hengellinen kasvu, kirkon jäsenyys ja seurakuntalaisena toimiminen 4. Kodin ja koulun yhteistyö, vanhemmuuden tukeminen, monialainen yhteistyö koulujen henkilökuntien, sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Keskeisimmät työmenetelmät tavoitealueittain: 1. Oppilashuolto, kuratiivinen ohjaus, ohjauskeskustelut, surutyöskentelyt, sielunhoito, Mahis-toiminta, nuorille suunnatut koulutukset jne. 2. K12-toiminta, yläkouluun tutustumispäivä, 7-luokkalaisten toimintapäivät, kummi- ja tukioppilastoiminta, Nivel-sopimukset jne. 3. Päivänavaukset, koulupäivystykset, koulujumalanpalvelukset, koulukonsertit, seurakuntaan tutustumisretket, yhteisvastuukeräys, kerhotoiminnan tukeminen jne. 4. Alis- ja ohr-toiminta, teemapäivät, työalan koordinointipalaverit, henkilöstökoulutukset ym. Vuonna Seurakunnan työntekijät osallistuvat Laukaan monialaisen nuorten palvelu- ja ohjausverkoston toimintaan mm. osallistumalla koulujen ja oppilaitosten toimintaan Laukaan opetussuunnitelman ja Laukaan oppilashuollon strategian mukaisesti. Esim. K12-toimintaan, jolla tuetaan oppilaiden siirtymistä alakoulusta yläkouluun. Srk:n työntekijät tulevat tutuiksi kouluilla ja heidän tehtävänkuvansa selkiytyvät suhteessa koulun muihin toimijoihin. Monialainen toiminta päivittyy osana lasten ja nuorten palveluja sekä koulujen muuta toimintaa. Työmuotoa koskevien hankkeiden tavoitteet juurtuvat osaksi paikallista toimintaa.

9 Lähetystyö Työalan keskeiset tavoitteet vuonna Mahdollistetaan ulkomailla tehtävä työ (nimikkosopimukset, vapaaehtoinen kannatus) 2. Lapsia, nuoria ja aikuisia innostetaan etsimään ja löytämään oma paikkansa lähetystyössä 3. Lähetystyö näkyy ja kuuluu seurakunnan eri toiminnoissa ja Laukaan kunnassa 4. Rukouselämä lähetystyön puolesta kasvaa ja kehittyy Toteuttamismenetelmät vuonna Lähetystyön käsityöpiirit ja ompeluseurat, säännöllinen viikkotoiminta - Lähetysrengas, lähettikirjeiden postittaminen lähetysrenkaalaisille - Jumalanpalvelukset, lähetystyön mukanaolo ja esirukous - Nuorten Vironmatkan tukeminen. Matkan tiimoille syntyvässä nuorten ryhmässä mukana toimiminen - Retki naapuriseurakunnan lähetyspiirin vieraaksi - Myyjäiset viidesti vuodessa seurakuntatalossa, kahdesti Lievestuoreella, joulun alla Leppävedellä - Lähetysvitriinit ja lähetyskynttelikkö - Kauneimmat joululaulut yhteistyössä musiikkityön kanssa - Nimikkosopimukset - Lähetysillat ainakin Lievestuoreella ja Vehniällä ja muut lähetystilaisuudet - Kouluvierailut, lähetyssihteerin päivänavaukset ja oppituntivierailut - Rippikoulun lähetysopetus yhteistyössä kaikkien rippikoulutyötä tekevien kanssa - Rovastikunnallinen yhteistyö ja osallistuminen rovastikunnallisiin tapahtumiin Vuonna 2014 Kansanlähetyspäivät Jyväskylässä Vuonna 2015 Solmitaan viides nimikkosopimus Musiikkityö Toiminta-ajatus Musiikkityö tuo musiikin iloa seurakuntalaisten elämään ja rakentaa jumalanpalveluksia sekä muuta seurakuntatyötä musiikin avulla. Musiikkityö rohkaisee seurakuntalaisia mukaan musiikkitoimintaan ja seurakuntayhteyteen. Työalan keskeisimmät konkreettiset tavoitteet vuonna Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat musiikillisesti monipuolisia ja laadukkaita - Seurakuntalaiset osallistuvat jumalanpalveluselämän suunnitteluun mm. kuorotoiminnassa - Seurakuntalaiset saavat laadukasta kirkkomusiikin opetusta, heillä on mahdollisuus laulaa hengellisiä lauluja sekä oppia messusävelmiä ja muuta liturgista musiikkia. - Seurakuntalaiset saavat mahdollisuuksia korkeatasoisten muusikoiden kuunteluun - Kuorolaiset voivat kokea seurakuntayhteyttä kuorotoiminnan kautta

10 Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat musiikillisesti monipuolisia ja laadukkaita ja seurakuntalaiset osallistuvat jumalanpalveluselämän suunnitteluun - Kuorot, lauluryhmät ja eri instrumenttien soittajat osallistuvat jumalanpalvelusten toteuttamiseen. Jumalanpalveluselämää suunnitellaan yhdessä muiden työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa. Seurakuntalaiset saavat laadukasta kirkkomusiikin opetusta, heillä on mahdollisuus laulaa hengellisiä lauluja sekä oppia messusävelmiä ja muuta liturgista musiikkia - Kanttorit ovat mukana rippikouluopetuksessa, kouluissa, kyläkirkoissa ja muissa tilanteissa. Lauluilloissa kanttorit antavat virsiopetusta kaikenikäisille. - Seurakunnassa on aktiivinen kuorotoiminta sekä yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa. Pohjois-Laukaassa toimivat säännöllisesti kirkkokuoro, kamarikuoro, mieskuoro LauCanto, Tuomaskuoro sekä tarvittaessa kvartetit ja muut pienemmät laulu- ja soitinryhmät. Vihtavuoressa toimivat lapsikuoro Laulujoutsenet, nuorisokuoro A Cappella ja piirin mieskuoro, jotka ovat vuoroillaan mukana Vihtavuoren messuissa. Lievestuoreella toimii seurakuntakuoro, veteraanikuoro ja Chimeskelloryhmät. Seurakuntalaiset saavat mahdollisuuksia korkeatasoisten muusikoiden kuunteluun - Laukaan kirkossa järjestetään musiikkitilaisuuksia kerran tai kahdesti kuukaudessa ja vuosittain vähintään yksi isompi orkesterisäestyksellinen teos. Seurakunnan ryhmät konsertoivat myös muualla. Musiikkitilaisuuksia järjestetään sopimuksen mukaan myös Lievestuoreen ja Vihtavuoren kirkoissa sekä seurakuntamme siunauskappeleissa. Kuorolaiset voivat kokea seurakuntayhteyttä kuorotoiminnan kautta - Kuorotoimintaan kuuluu jumalanpalveluselämän lisäksi mahdollisuus osallistua yhteisiin retkiin ja vierailukonsertteihin. Lapsityö (päiväkerho-, perhekerho-, pyhäkoulu- ja pikkulapsityö sekä koululaisten iltapäivätoiminta=jälkkäri) Toiminta-ajatus vuonna 2013 Lasten ja heidän perheidensä kristillisen uskon ja kasvatuksen vahvistaminen sekä tukeminen lapsija nuorisotyön painopisteteemalla globaali ja lojaali kirkko. Työalan tarkoitus 1. Lapsi kokee olevansa ainutlaatuinen Jumalan luomana 2. Vanhemmille vertaistukea kasvatukseen 3. Pyhäkoululaisten sitouttaminen toimintaan 4. Vapaaehtoisille tukea, ohjausta ja kiitosta toiminnassa 5. Verkostoyhteistyön ylläpito Tavoitteet Kirkkovuoden kulku ja juhlat tutuiksi - kirkon laajuus ja paikallisuus Lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen - lapsen sosiaalinen kasvu sekä fyysinen ja henkinen hyvinvointi - ympäristökasvatus

11 Lasten ja lapsiperheiden kohtaaminen ja tukeminen - musiikkikasvatus osana seurakunnan sisäistä yhteistyötä - iltaperhekerhot työssä käyville perheille - vierailijoiden käyttö ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa vuotiaiden muistaminen Verkostoituminen - perhepäivähoitajien avoimet päiväkerhot - päiväkotihartaudet - Jälkkäritoiminta - kasvatuskumppanuus (yhteistyö neuvolan kanssa) - joulu- ja pääsiäiskirkot, sekä -tapahtumat päivähoidolle ja alaluokille Vapaaehtoistoiminta - pyhäkoulutyön arvostuksen esilläpito - pyhäkouluopettajien koulutukset ja kokoukset - seurakunnan yhteiset kokoontumiset vapaaehtoisille Diakoniatyö Toiminta-ajatus vuonna 2013 Diakoniatyö on kristillisestä rakkaudesta kumpuavaa huolenpitoa ja vastuuta ihmisestä. Diakonian tehtävänä on auttaa ja tavoittaa ihmisiä, joita muut eivät auta tai joilla on muuten elämässään erityisen vaikeaa. Ihminen saa ihmisarvoisen kohtelun, häntä kuunnellaan ja ymmärretään ja hänet kohdataan tasavertaisena ihmisenä. Diakonia kutsuu seurakuntayhteyteen ihmisten erityistarpeet huomioiden. Työalan keskeisimmät tavoitteet vuonna 2013 Ihminen saa henkistä, hengellistä, sosiaalista ja fyysistä tukea ahdinkoonsa sekä konkreettista apua taloudelliseen tilanteeseen. - Keskustelu ja henkilökohtaisen tuen ja ohjauksen antaminen - Tarvittaessa ollaan asiakkaan tukena asioitaessa eri paikoissa - Taloudellinen apu eri muodoissa: (osto-osoitukset kauppaan, kaupoista saatavat elintarvike lahjoitukset, ruokapäivän ruokaliput, taloudellinen avustaminen seurakunnan, hiippakunnan tai katastrofirahaston rahoilla) - Yhteistyö eri viranomaisten ja järjestöjen kanssa (mm. HeHu, sosiaalitoimi, vuokranantaja, velkaneuvonta, kotisairaanhoito, kotipalvelu, SPR, Martat) Päihdeongelmaiset löytävät raittiutta tukevan yhteisön ja muun tarvittavan tuen - Päihdeleiri, yhteistyö Väentuvan ja A-killan kanssa, ryhmät, vuokra-asunnot, talkooleirit jne. Tukea tarvitsevat, yksinäiset, syrjäytymisvaarassa olevat ja vammaiset saavat toivon näköaloja ja virkistystä elämäänsä - Yksilökohtainen työ: päivystyksissä ja kotikäynneillä; kirkkokyytien järjestäminen, joululehtien jakaminen koteihin, lähimmäispalvelu jne. - Ryhmätoiminta: keskusteluryhmät, EOR, näkö- ja kuulokerho, kehitysvammaisten kerho, Ystävän Pysäkki, ryhmät laitoksissa asuville ja laitoshartaudet, työttömien toimintakerho, yrittäjien ja viljelijöiden keskustelutilaisuudet ja ryhmät, mielenterveysryhmät omaisille/kuntoutujille, ruokapäivä,

12 aamupuuro, päihdeongelmaisten omaisille, vertaistukea kehitysvammaisten vanhemmille, sururyhmä - Retki- ja leiritoiminta: leirit ja leiripäivät, retket, laavureissut Vapaaehtoiset löytävät mielekkään tehtävän seurakunnassa ja saavat tukea työhönsä - Vapaaehtoisten koulutus- ja virkistysmatkat, työnohjaus, kirpputori, Palveleva puhelin, lukurinki, ruokapäivät, Ystävän Pysäkki, korttelidiakonia, lähimmäispalvelu jne. Ihmiset kasvavat toteuttamaan kristillistä palvelua omassa elämässään ja lähimmäisyys ulotetaan myös muualla asuville ja muualta maahamme muuttaneille - Vastuuviikko, Yhteisvastuukeräys, diakoniakasvatus, rippikoulutyö Toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Selvitetään mahdollisuutta olla mukana tukemassa Viipurin katulasten turvapaikan Dikonin toimintaa.

LAUKAAN SEURAKUNTA. Toimintasuunnitelma 2015-2017

LAUKAAN SEURAKUNTA. Toimintasuunnitelma 2015-2017 LAUKAAN SEURAKUNTA Toimintasuunnitelma 2015-2017 Johdanto Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 perustuu Laukaan seurakunnan strategiaan 2012-2020. Strategian mukaan seurakuntamme on 2015 kodikas ja helposti

Lisätiedot

RUSKON SEURAKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2012

RUSKON SEURAKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2012 RUSKON SEURAKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2012 Ruskon seurakunta on osa maailmanlaajuista Kristuksen kirkkoa, joka välittää sanomaa armollisesta Jumalasta. Samalla se kutsuu ruskolaisia elämään seurakunnan

Lisätiedot

KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS

KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS Kirkkoneuvosto 8.9.2010 Sivu 1 KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS 2010 Karkkilan Seurakunta Puh. 09 5655 220 Y-tunnus Huhdintie 9 Fax. 09 5655 2239 0127051-2 03600 Karkkila web: www.karkkilanseurakunta.fi

Lisätiedot

PERUSTOIMINTOKUVAUKSET

PERUSTOIMINTOKUVAUKSET PERUSTOIMINTOKUVAUKSET 2015 1 Teillä on nyt kädessänne vihkonen, jossa on kuvattu Tuusulan seurakunnan työalojen ja alueiden perustoimintokuvaukset. Perustoimintokuvaukset kertovat nimensä mukaan työalojen

Lisätiedot

KARKKILAN SEURAKUNTA

KARKKILAN SEURAKUNTA Kirkkoneuvosto 16.11.2011 Sivu 1 KARKKILAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2012 SEKÄ ENNAKKOSUUNNITELMIA VUOTEEN 2013 JA 2014 Kirkkoneuvosto 16.11.2011 Sivu 2 SISÄLLYS 1 TALOUDELLISET

Lisätiedot

OUTOKUMMUN SEURAKUNNAN TOIMINTA- ja talous- SUUNNITELMA VUOSILLE 2012-2014 JA TALOUSARVIO VUODELLE 2012

OUTOKUMMUN SEURAKUNNAN TOIMINTA- ja talous- SUUNNITELMA VUOSILLE 2012-2014 JA TALOUSARVIO VUODELLE 2012 OUTOKUMMUN SEURAKUNTA 1 Kirkkoneuvosto 13.12.2011 125, liite 4 Kirkkovaltuusto 28.12.2011 57, liite 1 SEURAKUNTA aarre kaupungissa OUTOKUMMUN SEURAKUNNAN TOIMINTA- ja talous- SUUNNITELMA VUOSILLE 2012-2014

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2014. Kirkkoneuvosto 11.3.2015 22 Kirkkoneuvosto 22.4.2015 30 Kirkkovaltuusto 20.5.2015 10-1-

TILINPÄÄTÖS 2014. Kirkkoneuvosto 11.3.2015 22 Kirkkoneuvosto 22.4.2015 30 Kirkkovaltuusto 20.5.2015 10-1- TILINPÄÄTÖS Kirkkoneuvosto 11.3.2015 22 Kirkkoneuvosto 22.4.2015 30 Kirkkovaltuusto 20.5.2015 10-1- SISÄLLYSLUETTELO kertomus 1. Yleiskatsaus 3 2. Hallinto 7 3. Henkilöstö 8 4. Väkiluku 9 5. n toteutumisvertailut

Lisätiedot

ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2012

ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2012 ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2012 Sisällys: Vaaliprosessia läpi vuoden Kirkkoherran katsaus... 2 Yleinen seurakuntatyö... 3 Seurakuntapiirit Alakemijoki... 5 Keskikaupunki... 5 Korkalovaara ja Ylikylä...

Lisätiedot

SOMERON SEURAKUNTA, PERUSTOIMINTOKUVAUKSET 1.1.2011

SOMERON SEURAKUNTA, PERUSTOIMINTOKUVAUKSET 1.1.2011 1. YLEISHALLINTO KIRKKOVALTUUSTO Kirkkovaltuuston tehtävä - käyttää seurakunnan päätösvaltaa - siirtää päätösvaltaansa ohje- tai johtosäännöllä kirkkoneuvostolle, kappelineuvostolle ja johtokunnille (päätösvaltaa

Lisätiedot

Käsi aurassa, sydän taivaassa!

Käsi aurassa, sydän taivaassa! Käsi aurassa, sydän taivaassa! ROVANIEMEN SEURAKUNNAN STRATEGIA 2011-2015 Vahvistettu kirkkovaltuustossa 8.12. 2010 Strategia- ja hallintosääntötyöryhmä Riku Tapio (pj), Antti Jääskeläinen, Raili Kerola,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2006

Toimintakertomus 2006 Toimintakertomus 2006 Yhdessä Rovaniemellä t Vuosi 2006 oli merkittävä Rovaniemellä, kun pitkällisen prosessin tuloksena kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät. Tämä ennakoi suurta valtakunnallista kuntarakenteen

Lisätiedot

TERVETULOA, UUSI VUOSI!

TERVETULOA, UUSI VUOSI! TERVETULOA, UUSI VUOSI! Kun vuosi 2015 alkaa Orimattilan seurakunnassa, on ainakin kaksi isoa asiaa toisin kuin ennen. Vuoden alusta olemme KIPA:n, kirkon palvelukeskuksen asiakkaana. KIPA tuottaa valtakunnallisesti

Lisätiedot

TYTÖT JA POJAT SEURAKUNTALAISINA

TYTÖT JA POJAT SEURAKUNTALAISINA KIRKKOHALLITUS TYTÖT JA POJAT SEURAKUNTALAISINA KEHITTÄMISASIAKIRJA 20.9.2012 LUONNOS KOMMMENTOITAVAKSI 2012 SUOMEN EV.LUT. KIRKKO Sisältö ESIPUHE: MIKSI KEHITETÄÄN?... 3 I AIKA MUUTTUU JA SEURAKUNTA KEHITTYY...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1

SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1 SISÄLLYSLUETTELO Sivu JOHDANTO 1 1 HALLINTO 5 102 Kirkkovaltuusto 6 103 Tilintarkastus 6 104 Kirkkoneuvosto 6 105 Taloushallinto 10 107 Kirkonkirjojenpito 11 108 Kirkkoherranvirasto 11 110 Muu yleishallinto

Lisätiedot

- 1 - Lapsi on osallinen

- 1 - Lapsi on osallinen - 1 - Kannen suunnittelu: Teemu Junkkaala / GSTJ Paino: Oriveden kirjapaino Taitto: Maarit Ala-Mononen ISBN 978-951-789-247-6 Kustantaja: Kirkon kasvatus ja nuorisotyö/kirkkohallitus 2008-2 - Kirkon varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TASEKIRJA 1.1.2010 31.12.2010

TASEKIRJA 1.1.2010 31.12.2010 TASEKIRJA 1.1.2010 31.12.2010 TASEKIRJA 1.1. 31.12.2011 1. TOIMINTAKERTOMUS 2011 1.1. YLEISKATSAUS Kirkkoherran katsaus Seurakuntalaisten vuosi Kulunut vuosi oli seurakunnassamme erityisesti jumalanpalveluselämän

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1

SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1 SISÄLLYSLUETTELO Sivu JOHDANTO 1 1 HALLINTO 4 102 Kirkkovaltuusto 4 103 Tilintarkastus 5 104 Kirkkoneuvosto 5 105 Taloushallinto 10 107 Kirkonkirjojenpito 10 108 Kirkkoherranvirasto 11 110 Muu yleishallinto

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2012. Kirkkoneuvosto 20.03.2013 18 Kirkkovaltuusto 22.05.2013 7-1 -

TILINPÄÄTÖS 2012. Kirkkoneuvosto 20.03.2013 18 Kirkkovaltuusto 22.05.2013 7-1 - TILINPÄÄTÖS Kirkkoneuvosto 20.03.2013 18 Kirkkovaltuusto 22.05.2013 7-1 - SISÄLLYSLUETTELO kertomus 1. Yleiskatsaus 3 2. Hallinto 7 3. Henkilöstö 8 4. Väkiluku 9 5. n toteutumisvertailut 10 5.1 ssa hyväksyttyjen

Lisätiedot

Kauhavan seurakunnan Strategia 2011

Kauhavan seurakunnan Strategia 2011 Kauhavan seurakunnan Strategia 2011 Strategiaprojekti 2011 Suunnittelu ja toteutus: Hannele Kihlman Strategiatyöryhmä: Seppo Ruotsala, puheenjohtaja Paula Takala, valtuutettu Sanna Hede, valtuutettu Katriina

Lisätiedot

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015)

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015) SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA Toiminta- ja taloussuunnitelma 2015-2017 1 / 40 SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015) Sisällysluettelo ESIPUHE...2 1

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013

VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 IKAALISTEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 ODOTTELUA Viime vuoden ehdoton puheenaihe oli kuntaliitokset ja niiden myötä syntyvät uudet seurakuntayhtymät. Teema oli toistuvasti esillä esimieskoulutuksissa

Lisätiedot

ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2007

ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2007 ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2007 Uskoa, luottamusta ja välittämistä ROVANIEMEN SEURAKUNTA Vuonna 2007 oli maassamme kaksi merkittävää juhlaa. Itsenäisyytemme 90. juhla näkyi ja vaikutti läpi vuoden.

Lisätiedot

MIKAELINSEURAKUNTA Vuosikertomus 2013

MIKAELINSEURAKUNTA Vuosikertomus 2013 MIKAELINSEURAKUNTA Vuosikertomus 2013 1 Silvia Koski johtamassa kuoroa. Rippikoulun starttikirkko 15.12. Kappalainen Pekka Ahlamon eläkkeellelähtöjuhla 10.3. 2 Mikaelin Pianon Vuosikertomus päällä pahvipekka.

Lisätiedot

LAPSI ON AARRE Varhaiskasvatuksen strategia ja kehittämissuunnitelma vuosille 2012 2015 15.3.2012 PIEKSÄMÄEN SEURAKUNTA VARHAISKASVATUS

LAPSI ON AARRE Varhaiskasvatuksen strategia ja kehittämissuunnitelma vuosille 2012 2015 15.3.2012 PIEKSÄMÄEN SEURAKUNTA VARHAISKASVATUS LAPSI ON AARRE Varhaiskasvatuksen strategia ja kehittämissuunnitelma vuosille 2012 2015 15.3.2012 PIEKSÄMÄEN SEURAKUNTA VARHAISKASVATUS 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Varhaiskasvatuksen strategia...

Lisätiedot

IKAALISTEN SEURAKUNTA, VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2011

IKAALISTEN SEURAKUNTA, VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2011 IKAALISTEN SEURAKUNTA, VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2011 YLEISKATSAUS Vuotta 2011 hallitsi suuri talouden epävarmuus koko maassa, mikä aiheutti seurakuntatoiminnassa myös huolien kasvua. Oli nähtävissä, että

Lisätiedot

SEURAKUNTAYHTYMÄN TA 2014 TTS 2015 2016. Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa

SEURAKUNTAYHTYMÄN TA 2014 TTS 2015 2016. Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa SEURAKUNTAYHTYMÄN TA 2014 TTS 2015 2016 Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.11.2013 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÖTALOUSOSA Yleiskatsaus 1 Yleishallinto Talous- ja henkilöstöhallinto 2 Yhteistyötoimikunta

Lisätiedot

OUTOKUMMUN SEURAKUNNAN

OUTOKUMMUN SEURAKUNNAN 1 Perheiden kasvutapahtuma Pellinmäellä 2011 OUTOKUMMUN SEURAKUNNAN TASEKIRJA VUODELTA 2011 2 I TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011... 4 1) YLEISKATSAUS... 4 Yleistä... 4 Katsaus talouteen... 4 Olennaisimmat

Lisätiedot

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 SEKÄ TALOUSARVIO 2014

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 SEKÄ TALOUSARVIO 2014 SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA Toiminta- ja taloussuunnitelma 2014-2016 s. 1 SAUVO-KARUNAN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 SEKÄ TALOUSARVIO 2014 Sisällysluettelo ESIPUHE...2 1 JOHDANTO...3

Lisätiedot

KARKKILAN SEURAKUNTA TASEKIRJA TOIMINTAKERTOMUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS TILINPÄÄTÖS

KARKKILAN SEURAKUNTA TASEKIRJA TOIMINTAKERTOMUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS TILINPÄÄTÖS Kirkkoneuvosto 8..0 Sivu Kirkkovaltuusto.5.0 KARKKILAN SEURAKUNTA TASEKIRJA TOIMINTAKERTOMUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS TILINPÄÄTÖS 0 Kirkkoneuvosto 8..0 Sivu Kirkkovaltuusto.5.0 SISÄLLYS YLEISTÄ.... Seurakunnan

Lisätiedot

KV 3/2013 43. Liite 4 PORNAISTEN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA VUOSILLE 2014 2016

KV 3/2013 43. Liite 4 PORNAISTEN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA VUOSILLE 2014 2016 KV 3/2013 43 Liite 4 PORNAISTEN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA VUOSILLE 2014 2016 29.10.2013 Kirkkovaltuusto 12.11.2013 2 PORNAISTEN SEURAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO KIRKKOHERRAN KATSAUS. 3 1

Lisätiedot