Helsingin yössä myydään seksiä. Se on laitonta. Kuka reittä tarjoaa, ja miksi? Toimittaja istui kolmen sängyn reunalle ja kuunteli.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin yössä myydään seksiä. Se on laitonta. Kuka reittä tarjoaa, ja miksi? Toimittaja istui kolmen sängyn reunalle ja kuunteli."

Transkriptio

1 PIMEÄ IKKUNA Teksti Anton Tammi (City-lehti, ) Helsingin yössä myydään seksiä. Se on laitonta. Kuka reittä tarjoaa, ja miksi? Toimittaja istui kolmen sängyn reunalle ja kuunteli. Yökerhossa soi viulutekno. Dj:tä ei ole. Karkelot ovat vaisut. Kukaan ei naura. Varjoissa istuu naisia. Mutta ei mennä naisiin vielä. Herrasmies kertoo juhlivansa syntymäpäiviään. Yksin. Haluan blutkan, hän sopertaa. Sitten mies kaatuu. Jostain tulee joukko naisia. Herra nousee seisomaan. Suurin osa naisista on Venäjältä tai Virosta. Mutta on myös muita. Marie on Nigeriasta. Ruby tulee Romaniasta. Miss Love Nia on Sloveniasta. Hän laskee dekolteetaan ja sihisee myyntipuheensa: Sex. Anal HARMAA SEKASOTKU Suomen laki sallii seksin myymisen ja ostamisen. Rajoitteita toki piisaa. Bisnekseen saavat ryhtyä vain siihen halukkaat aikuiset yksityisasunnossa. Paritus ja ihmiskauppa ovat kiellettyjä. Verot on maksettava. Mutta muuten vain mielikuvitus on rajana. Seksin ja kapitalismin sekasotkua kuvaa itämainen satu. Se kertoo sokeista apinoista ja vanhasta elefantista. Jokainen apina kokee norsun omalla tavallaan: yksi tunnustelee häntää, toinen korvaa, kolmas kärsää. Kellään ei ole kokonaiskuvaa harmaasta jättiläisestä. Tämä pätee myös seksikauppaan. Asiantuntijoiden havainnot perustuvat ilmiön eri osiin. Onko prostituution salliva laki sitten hyvä? Se jakaa mielipiteet. Sokeaa apinanraivoa

2 löytyy molemmista leireistä. Kun vuonna 2005 esitettiin lakialoite ostokiellosta, vastarinta oli kiihkeää. Laki ei mennyt läpi. Vastustajat saivat tappouhkauksia. Keskustelu prostituutiosta nousee Suomessa muutaman vuoden välein. Aihetta pureskellaan mediassa. Suut vaahtoavat. Sitten ihmisapinat palaavat leireihinsä. Jätetään mammuttimaisen kokonaisuuden tunnustelu suosiolla muille. Keskitytään nyt ilmiön pieneen osaan, kärsän nipukkaan. Se on päässyt tulehtumaan. X & Y Lokakuussa 2003 Suomen järjestyslakia päivitettiin. Uusi kielto lisättiin kadulle ulostamista koskevan momentin yhteyteen. Päivitys koski seksikauppaa julkisilla paikoilla. Siitä lähtien jo väärä tarjous baaritiskillä saattoi tuottaa puoli vuotta vankeutta. Seksibisnesneuvottelut oli jatkossa käytävä yksityisasunnon seinien sisällä. Miksi kielto on sitten merkittävä? Siksi että sitä vastaan tehdyt rikkeet nostivat tuoreimman älämölön. Vuosi sitten Helsingin poliisi tehosti valvontaansa keskustan kaduilla ja baareissa. Seksitarjoukset olivat lisääntyneet. Seurasi kiusallisia kohtauksia, kun öisillä kaduilla kulkeneita pareja pysäyteltiin. Joskus konstaapelit joutuivat pahoittelemaan erehdystä. Usein tilanne oli selvä. Jo kuiskaus asvalttiviidakon pimeydessä riitti. Kymmeniä sakkoja kirjoitettiin. Otsikoita alettiin repiä katujen julkisesta salaisuudesta ja rehottavasta baarikaupasta. Uutisissa kuultiin poliisia ja yökerhojen henkilökuntaa. Anonyymit asiakkaat vääntelivät käsiään keskustelupalstoilla. Yleisönosastot täyttyivät naisasiasta. Päät punottivat. Posket punottivat. Lopulta viime marraskuussa Etelä-Helsingin aluehallintovirasto poisti jatkoaikaluvat kahdelta seksikaupan tiloissaan sallineelta yökerholta. Ovet oli suljettava neljän sijaan kahdelta. Taas möykättiin. Vain yksi ryhmä pysyi vaiti. Myyjät. Heitä ei haastateltu. Joskus toki saatettiin ohimennen todeta, mitä X & Y (nimet muutettu) olivat kadulla tarjonneet, ja millä hinnalla.

3 Mutta sitä, mitä mieltä X & Y olivat hälystä ympärillään, sitä ei kerrottu. Tiesivätkö he siitä? Puhuivatko he siitä keskenään? Ja jos puhuivat, niin millä kielellä? Ylipäätään: Miten heillä menee? Tämän aion selvittää. PIMEÄ IKKUNA Puhelu poliisille. Kuulustelupöytäkirjoista selviää, että valtaosa yleisillä paikoilla seksiä kauppaavista on naisia, ikähaarukka Itä-Eurooppa dominoi: Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Puolakin. Viime vuosina mukaan ovat tulleet myös Nigeria ja Romania. Vuonna 2009 tuomiolle joutui romanialainen liiga, joka paritti sukuaan Suomeen. Poliisista kehotetaan soittamaan Pro-tukipisteeseen, maan ainoaan seksityöläisten avustusorganisaatioon. Puhelimeen vastaa Minna Huovinen, Helsingin yksikön johtaja. Hän korostaa, että seksikauppa baareissa ja kaduilla on vain Helsingin keskustassa näkyvä ilmiö, pieni osa Suomen seksikaupasta. Mutta se on kaikista haavoittuvaisin osa. Asenteet yleisten paikkojen seksityöntekijöitä kohtaan ovat koventuneet. Yhteiskunnan arvot näkee siitä, miten marginaalissa olevia kohdellaan, Huovinen sanoo. Hän kehottaa kääntymään sosiologi Anna Kontulan puoleen. Prostituutiosta väitöskirjan tehnyt Kontula tunnetaan seksityöläisiä puolustaneista kommenteista. Niistä on seurannut tappouhkauksia. Puhelun alkuun Kontula haluaa täsmentää terminologiaa: Feministinä en pidä sanasta prostituoitu. Sitä käyttävät vanhakantaiset sovinistit. Toivoisin, että puhuttaisiin seksityöntekijöistä. Kontula itse kutsuu myyjiä kaiken riiston ikoneiksi. Hänen mukaansa kaupungin yössä seksiä myyvät erityisesti turistiviisumilla Suomessa käyvät naiset. Suurimmat ongelmat liittyvät paperittomien ja EU:n ulkopuolelta tulevien asemaan. Heillä ei ole edes periaatteessa mahdollisuutta myydä seksiä Suomessa laillisesti. Venäläisnaisia on käännytetty rajalta jo matkalaukusta löytyneiden ehkäisyvälineiden perusteella.

4 Väitöskirjassaan Kontula arvioi Suomessa työskentelevän vuosittain noin kahdeksantuhatta seksityöntekijää, joista yli puolet on ulkomaalaisia (2 500 Pietarista, Virosta) enemmistö osa-aikaisia. Kuinka moni sitten löytää asiakkaansa yön vilinästä? Sitä Kontula ei osaa sanoa. Väitöskirjan luvut ovat varmasti vanhentuneet, vaikka niitä käyttää yhä poliisikin. Sanon Kontulalle aikovani haastatella baareissa ja kaduilla toimivia seksityöntekijöitä. Huokaus. Kontula kertoo olevansa hieman kyllästynyt seksityöläisistä kirjoittaviin miestoimittajiin. Penis edellä haastatteluita tekevillä kun on usein naamioitu motiivi. Halutaan kokea sitä hämyä, minkä seksityöhön katsotaan liittyvän. Se on riiston muoto. Seksiä myyvän naisen työnä ei ole kertoa miehelle totuutta, vaan luoda oikea illuusio. Siksi tehtäväsi on hyvin vaikea, Kontula sanoo. Selitän, että vaikka jännitys kiehtoo aina, niin tarkoituksena olisi nyt tutustua ulkomaalaisten seksin myyjien tarinoihin. Kuunnella heitä. Eikö suunvuoro kuulu antaa kaikille, vaikka vaikealta tuntuisi? Eihän vaikeus ole syy vaikenemiselle? Asiantuntijakierros päättyy. Eräänä perjantaina huomaan tälläytyväni iltaa varten kuin Holden Caulfield konsanaan. Puhdas paita, kölninvettä kaulaan. Ei kai välttämättä tarvitsisi, mutta se helpottaa jännitykseen. Sitten Helsingin yöhön. Illan aikana kaksikymmentä naista tarjoaa seksiä rahasta. Kahdessa varoituksen saaneissa herrasmiesbaarissa on yhteensä vajaa sata seksin myyjää. Jokainen katoaa kuullessaan sanan toimittaja. On turha selittää lähdesuojasta. Puhelinnumerokaan ei kelpaa. Ovimiehet pyytävät poistumaan. Naistoimittaja tekee kierroksen. Sama tulos. Kyse ei ole sukupuolesta. Kyse on pelosta: mediahälystä ja sakoista. Ne eivät ole ilmiötä vielä kadottaneet, herrasmiehet ja -naiset ovat vain tulleet varovaisemmiksi. On tekeydyttävä herrasmieheksi. Suoraan sanottuna, ajatus pelottaa. Mutta hiljalleen

5 pimeä ikkuna alkaa raottua. Tapaan Sandran, Anitan niin ja Valerien, ensimmäisen prostituoituni. VALERIE Helmikuu. Kello on yksitoista illalla. Seison Eerikinkadulla. Edessä on helsinkiläinen yökerho, jolta vietiin marraskuussa jatkoaikalupa seksikaupan sallimisen takia. Kutsutaan sitä vaikka nimellä A. Kuukautta aikaisemmin minua pyydettiin olemaan palaamatta. Jännittää. Ovimiehillä on norsun muisti. Taksikuski-elokuvan saksofonit soivat päässäni. Kuten leffan kilipääprotagonisti, minäkin liikun yksin. Vedän vihreän armeijatakkini kauluksia korkeammalle. Lumi on peittänyt alleen roskan ja lian jalkakäytäviltä. Ovimies ei tunnista herrasmiestä. Astun baarin höyryihin. Pimeä paikka on täynnä miehiä. Mieleen tulee vankityrmä. Kaltereita on kuitenkin vain yksi. Se seisoo tanssilattian keskellä. Herrasmiehen vastaanotto on erilainen kuin toimittajan. Suuhuni työnnetään sormi. Se kuuluu Valerielle. Valerie tuoksuu vaniljalle. En saa sanaa suusta enkä sormea. Valerie läimäyttää takamustani ja sanoo nappaavansa palligaattorin myöhemmin. Kitalaessa on haava. Hörppään kaljaa. Mitä äsken tapahtui? Tulee lisää keskusteluja. Joku kuiskaa kusevansa suuhuni, jos sitä todella haluan. Sanon, etten todella halua. Sitten Valerie palaa. Käytkö usein täällä? Kyllä. Lempihotellini on aivan vieressä, Valerie sanoo englanniksi venäjän aksentilla. Miksi myyt seksiä? Tästä saa Suomessa paljon rahaa. Lapsellani on diabetes. Mitä lapsen isä tekee?

6 Juo viinaa Moskovassa. Tietääkö lapsi työstäsi? Ei. En toivo, että hän tulee tälle alalle. Tämä ei ole kivaa työtä. Katso tätä paikkaa. This is a horrible place Mutta sinä kiihottava, darling. Valerie kysyy, mistä outo ilmeeni. Sanon, että vähän pohdin vain. Valerie ei haluaisi pohtia. Hän haluaa herrasmiestä. Hän haluaa myös drinkin. Sanon, että drinkin saa. Kysymyksiä ei meinaa tulla. Pää on pyörällä. Tuntuu käsittämättömältä, että Helsingissä on tällainen paikka, a horrible place. Skoolaamme cosmopolitaneilla. Kysyn, mikä on Valerien unelma. Se olen kuulemma minä. Lopulta hän rikkoo jään (ja lain): Haluatko ostaa seksiä? 200. Haluatko? Haluan pois. Mutta ei auta. Sanon, että 150, niin mennään. Valerie avaa käsilaukkunsa pöydän alla. Kohta istumme hotellissa olkoon se O. Minä, herrasmies, sekä illan lumoava seuralainen Valerie. Sänky on petaamatta. Yöpöydällä on venäläinen Elle-lehti ja jokin tuubi. Pimeästä ikkunasta loistaa hotellin logo, kielletty hedelmä. Verhot kiinni. Nyt kysymyksiin. Miten menee Valerie? (Ei vastausta.) Eikö sinua huvittaisi jutella vähän Valerie? No, mitä haluat? Tietää minkä ikäinen olet? 36. Kuinka kauan olet työskennellyt Helsingissä?

7 Viisi vuotta. Ovimies tuntee jo minut. Jos tulen alkuillasta, pääsen ilmaiseksi sisään. Helsingissä tienaa neljä kertaa enemmän kuin Pietarissa ja tuplasti enemmän kuin Tallinnassa. Eikä täällä ole tuttuja. Pitäisikö seksin myynnin olla laillista Helsingin baareissa? Se olisi hyvä, mutta ei minua laki kiinnosta. Jos tietää, mitä tekee niin ei tästä voi jäädä kiinni. Kesällä tulin baarista asiakkaan kanssa ja poliisi pysäytti meidät. Sanoin poliisille suomeksi, että menen veljeni kotiin maalaamaan seiniä. Sain asiakkaalta satasen ylimääräistä. Mitä mieltä olet paikkaa A koskevasta keskustelusta? Olen kuullut siitä tutuiltani. Helsinki on niin hiljainen ja pieni kaupunki. Baarissa on kourallinen eskortteja. Entä sitten? Moskovassa yhdellä kadulla on sata huoraa. Joiltain on puhkaistu silmä huonon käytöksen takia. Tunnetko muita myyjiä paikasta A? Muutaman, nekin huonosti. Moni on Pietarista viime aikoina afrikkalaisia on tullut lisää, heillä saattaa olla parittaja. Toimitko sinä yksin? Kyllä. Olen aina tehnyt tätä omasta tahdostani. Miksi kyselet? Oletko poliisi? Valerie muodostaa sormistaan aseen. Piippu ei osoita päätäni. Sanon, että täytyy lähteä. Selkä on kipeä, on ollut leikkaus. After while cock-o-dile. ERILAISIA UNELMIA Seuraavana päivänä soitan poliisille. En siksi, että tiedän reidestä rahaa tarjonneita. Kyllä poliisikin tietää. Kysyn unelmista.

8 Poliisilla ei ole unelmia, meillä on tavoitteita. Pyrimme laskemaan yleisten paikkojen prostituution niin alas kuin mahdollista. Mutta ei ilmiötä ole mahdollista poistaa kokonaan. Kyseessähän on maailman vanhin ammatti, rikostarkastaja Petri Rainiala sanoo. Keskustelussa yleisten paikkojen seksikaupasta kuulee usein rinnastuksen maailman vanhimpaan ammattiin. Sanotaan, että niin pitkään kuin on ollut ihmisiä, on ollut tarpeita ja vaihdantaa. Eikä ilmiö rajoitu vain perisyntisiin ihmisapinoihin. Seksikauppaa muistuttavaa käytöstä on havaittu myös pingviineillä. Voiko jotain niin luonnollista kadottaa, voiko edes kieltää? Kyllä voi. Nyt puhelimessa on sisäministeri Päivi Räsänen. Juuri hän teki aikoinaan lakialoitteen seksin oston kriminalisoimisesta. Viime syksynä Räsänen nosti aiheen taas esille. Luontainen moraalitaju sanoo, ettei prostituutio ole työtä. Se loukkaa ihmisoikeuksia, Räsänen perustelee. Ne ovat perinteisiä kriminalisointia puoltavien kommentteja. Kontulan ja Huovisen edustaman kannan mukaan kovenevat tuomiot taas pelästyttävät asiakkaita entisestään ja ilmiö kiemurtelee yhä syvemmälle maan alle. Myyjiltä katoavat viimeisetkin oikeudet. Kontulan ja Huovisen unelmavaltiossa seksiä saa ostaa, mutta kukaan ei myy pakosta. Valerie vannoi työskentelevänsä omasta tahdostaan. Mitä mieltä Räsänen on tästä? Se, että on halukas myymään seksiä, ei ole perustelu. Kyllä muitakin vääriä asioita voi haluta. Räsäsen unelmissa pingviini ei homoile eikä huoraa. No niin. Viimeinen puhelu. Komisario Jussi Huhtela alaisineen on kirjoittanut useita sakkoja paikan A edessä. Ilmiö ei ole silti kadonnut. Tulisiko seksikaupan vaivihkaa sallivat baarit sulkea? Jos myyjät eivät lähitulevaisuudessa vähene, niin luvat otetaan varmasti kaupan tiloissaan sallivilta paikoilta kokonaan pois, Huhtela sanoo. Mitä siitä seuraisi? Se ei ole tiedossa. Varmaan ainakin apinanraivoa. Mutta minne

9 asiakkaat menisivät? Minne menisivät ulkomaalaiset myyjät? Vastauksia pitäisi varmaan kysyä prostituoiduilta itseltään, Huhtela sanoo. SANDRA Kun paikalta A poistettiin jatkoaikaluvat, vietiin ne samalla myös toiselta paikalta. Sekin on Helsingin keskustassa, Ratakadulla. Olkoon se paikka C. Katson kuinka punaiset valokirjaimet heijastuvat vastapäiseen taloon. Se on koulu. Myös paikassa C kävin tiedustelemassa haastatteluita. Herrasmiehenä pääsee kuitenkin sisään. Kiemurtelen S-kirjaimen muotoiseen portaikon kautta maan alle. C on kuin A paitsi kolkompi. Käyn varjoihin. Siellä istuu 55-vuotias mies, Fredriksson. Hän ei ole erityisen kiva kaveri. Kuvaillakseen edessään olevan punahelman ruusunnuppuisuutta Fredriksson suutelee kimpuksi puserrettuja sormenpäitään ja nauraa kuin joulupukki. Life's a bitch. Tanssisalista tulvahtaa hien ja puuterin tuoksu. Viulusaksofonitekno soi. Kukaan ei tanssi. Kaikkialla on hymyttömiä naisia. Yhteensä ehkä viisikymmentä. Asiakaskunta muodostuu Fredrikssonin kaltaisista herrasmiehistä. Tapaan Sandran. Hän on virolainen ja puhuu hyvin suomea. Jalassa on lenkkitossut. Sandralla on auto. Lähdemme. Hän antaa kympin ovimiehelle. Mitäs tuo oli? Tippiä. Se on tapana, jos saa asiakkaan. Ei kai sinulla ole kissaa? Mitä? Olen allerginen, ethän ole karvoissa. En ole. Hyvä. Mennään. Sandra ajaa meidät Tokoinrannassa sijaitsevaan yksiöön.

10 Helsinkiläinen tuttuni antaa käyttää autoaan ja asuntoaan viikonloppuisin, hän menee poikaystävälleen yöksi. Myöhemmin soitto numeropalveluun paljastaa osoitteen ja rekisterikilven kuuluvan 1960-luvulla syntyneelle helsinkiläisnaiselle. Sandra on syntynyt vuonna Hän istuu työhuoneensa ikkunalaudalle. Sanon, että haluan vain puhua, kuunnella. Käy. Puoli tuntia aikaa. Seuraa elämäntarina. Sandran äiti kuoli hänen ollessa lapsi. Lentopalloilija-isä elätti neljää tytärtä. Kuusitoistavuotiaana Sandra tapasi Tallinnassa Panun. Nuorukainen oli Virossa viikonloppuristeilyllä. Sandra matkusti paluulautalla Panun luokse Vantaalle. Ensimmäinen lapsi syntyi seuraavana vuonna. Syntyi toinenkin. Sitten kävi ilmi ikävä juttu. Panu oli paska isä. Sandra muutti lapsineen esikaupunkialueelle. Panusta ei ole kuulunut. Vuonna 2002 Sandra alkoi myymään seksiä Helsingissä. Eka asiakas oli hermostunut ja kännissä kuin rusina. Mutta se oli kohtelias. Nyt Sandra asuu Tallinnassa. Esikoinen on ala-asteella. Kun Sandra on Helsingissä, siskot hoitavat lapsia. Kuinka usein hän sitten käy täällä? Kaksi kertaa kuukaudessa, usein viikonlopun. Mutta tämä on sivutyö. Olen Tallinnassa siivoojana, teen sitäkin pimeästi. Joskus käyn Helsingissä ihan lomalla. Saatan viettää aikaa muiden eskorttien kanssa. Työstä emme puhu. Käymme oikeissa ravintoloissa, ehkä Stockmannilla. Kerran kävimme Kisahallissa pelaamassa lentopalloa. Eli karua, mutta ei mitään sellaista kuin Sofi Oksasen Puhdistuksessa. Olet lukenut sen? Joo joo. Luen aika paljon. Kyselet kuin se poika Salingerin Siepparissa. Mikä elämäntyylissäsi ärsyttää?

11 Kaikki. Inhoan sitä baaria, jossa olimme. Inhoan sitä, ettei minulla ole terveydenhuoltoa. Hammasta on särkenyt joulusta lähtien. Mitä tekisit, jos paikat A ja C suljettaisiin? Miksi niin tehtäisiin? Aina tulee uusia. Mutta minun puolestani ne voi sulkea. Katsoitko niitä miehiä siellä, katsoitko naisten ilmeitä? Osa naisista on joutunut käymään tuollaisissa paikoissa koko ikänsä. Noissa paikoissa ei ole toivoa. Raha on suuri kiusaus. Aion lopettaa, kun kuopukseni menee kouluun, puolen vuoden päästä. Sitten opiskelen liikunnanopettajaksi. Sandra laskeutuu ikkunalaudalta. Aika on loppu. Miksi hän kertoi kaiken edeltävän? Miksen puhuisi? Mistä tiedät, etten valehdellut? Käyn nyt nukkumaan. Se oli iltasatu. Työpäivämme päättyvät. ANITA Paikkojen A ja C jälkeen on vielä yksi paikka. Se on kadunkulma niiden välissä, paikka B. Kello on neljä yöllä. Näen hänet heti. Vaaleat hiukset piilossa untuvatakin hupun alla. Katu on täynnä baarista lähteneitä ihmisiä. Kaiken sen sekasorron keskellä hän on älkää naurako kuin enkeli. Hän on yksin. Herrasmies on yksin. Mikä on nimesi? Kielen kärki hypähtää kitalaella kaksi kertaa ja koskettaa toisella hampaita. Anita. Minkä ikäinen olet Anita? Synnyin Pietarissa vuonna Kutsutko kylään? Taksikuski ajaa kotini eteen. Anita istuu sängylleni. Nenä vuotaa.

12 Kuinka usein olet Suomessa? Muutaman viikonlopun, joka kuukausi. Miksi myyt seksiä? Hirveästi kysymyksiä. Miksi itse ostat sitä? Anita niistää kuin pieni elefantti. Siitä saa Suomessa niin paljon rahaa, ettei minun tarvitse työskennellä Pietarissa. Opiskeletko? Joo. Musiikkia. Se oli viimeinen kysymys. Anita kävelee ikkunaan ja kurkistaa yön pimeyteen. Lyhyt paita paljastaa kaistaleen hipiää. Kyljessä on mustelma. Penni ajatuksistasi. Ei riitä. Hymyilemme. Ovatko asiakkaat koskaan väkivaltaisia? Joskus. Harvoin. Mitä silloin teet? Potkin munille. Poliisille en voi mennä. Mistä mustelma on tullut? Yksi vitun mies Äsh, lopeta kysely. Tottelen. On hiljaista. Mietin, mikä kaikki on totta, mikä illuusiota. Kysyin siitäkin. Hullu älä kysele enää! Asunnossani seisoo tyttö, jota pitäisi auttaa, ei haastatella. Kysyn, tietääkö Anita Pro-

13 tukipisteestä. Seuraa räjähdys. Hän kiljuu, ettei halua kuulla kysymyksiä. Hän haluaa tehdä työtään. Se ei nyt käy. Ovi käy. Rapussa kaikuu aivastus. Katson ikkunasta kuinka laiha hahmo liukastelee katua. Kello on kuusi. Ei väsytä. Pitäisi alkaa kirjoittaa näistä kokemuksista. Tietokone hohkaa huoneeseen apeaa valoa. Huomaan lattialla hansikkaan. Palaan ikkunaan. Katu on tyhjä. Mustaan lasiin heijastuu naama. Herrasmies näyttää surulliselta. Hansikas tuoksuu mansikalta. Tulee aamu. Tulee päivä. Puhelu päätoimittajan kanssa. Hän kysyy, mitä ajattelen tästä kaikesta. Sanoin, etten tiedä. Lähden ulos. Lumi sulaa. Kadut paljastuvat. On kuin koko kaupunki savuaisi. Laitan hanskan kadunkulmaan sähkökaapin päälle. Tokoinrannan jääsulassa ui sorsia. Mietin, mitä Valerielle kuuluu. Mietin, saako Sandra hampaansa kuntoon. Löytääkö Anita hanskansa? Tekstissä esiintyvien seksityöntekijöiden ja asiakkaiden nimet ovat vaihdettu. Henkilöiden suojelemiseksi tapahtumia ja yksityiskohtia on muutettu. Lähteet: Anna Kontula, Prostituutio Suomessa, Sexpo Säätiö, Anna Kontula, Punainen Eksodus, Like, 2008.

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Long Play 14: Suojelupäätöksiä

Long Play 14: Suojelupäätöksiä Long Play 14: Suojelupäätöksiä Teksti: Elina Hirvonen Kansi: Pentti Otsamo Julkaisija: Long Play Media Oy Päätoimittaja: Johanna Vehkoo ISSN 2323-7619 ISBN 978-952-6686-14-1 Helsingissä helmikuussa 2014

Lisätiedot

ja veistoksellisen kauniita. Ja kaupan. He työskentelevät kaikkialla, missä on katu tai jalkakäytävä. Tällaisesta elämästäkö he unelmoivat Nigeriassa?

ja veistoksellisen kauniita. Ja kaupan. He työskentelevät kaikkialla, missä on katu tai jalkakäytävä. Tällaisesta elämästäkö he unelmoivat Nigeriassa? Torinon kaduilla naiset ovat mustia, pitkiä ja veistoksellisen kauniita. Ja kaupan. He työskentelevät kaikkialla, missä on katu tai jalkakäytävä. Tällaisesta elämästäkö he unelmoivat Nigeriassa? Isoke

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Pärjääminen ja selviytyminen

Pärjääminen ja selviytyminen Nuorten ääni, osa 6 Pärjääminen ja selviytyminen A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen

Lisätiedot

Tämän musikaalin esitysoikeuksia valvoo LILLTRULL AB/ LITTLE WITCH PRODUCTIONS. lilltrull@kitnet.fi

Tämän musikaalin esitysoikeuksia valvoo LILLTRULL AB/ LITTLE WITCH PRODUCTIONS. lilltrull@kitnet.fi Brännare & Nuotio KAIKEN TAKANA ON NAINEN Musikaalikomedia, jossa soi Matti ja Teppo Tämän musikaalin esitysoikeuksia valvoo LILLTRULL AB/ LITTLE WITCH PRODUCTIONS. lilltrull@kitnet.fi Henkilöt: Eino Happo,

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 1(17) Kaarlo Kankaanpää Purkaus raakaa puhetta rakkaudesta Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 Maailma pysähtyisi äkkiä ellei pyörää

Lisätiedot

Lapsuus alkoholin varjossa

Lapsuus alkoholin varjossa Nuorten ääni, osa 1 Lapsuus alkoholin varjossa A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen van

Lisätiedot

Hyvän vuoden päiväkirja. (elokuu 2012-heinäkuu 2013) Juha Itkonen

Hyvän vuoden päiväkirja. (elokuu 2012-heinäkuu 2013) Juha Itkonen Hyvän vuoden päiväkirja (elokuu 2012-heinäkuu 2013) Juha Itkonen LUKU 1 ELOKUU Missä olet nyt Rufus Lontoossako jo kotona Notting Hillissä tai Camdenissa tai Sussexissa jossain siellä, en tiedä missä Lontoossa

Lisätiedot

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA 2 HENKILÖT SULO -leskimies SAIMI - kuollut vaimo INKERI -vanhin tytär SANNA - keskimmäinen tytär ELINA - nuorin tytär OSMO - Sannan aviomies KERTTU - naapuri KATARIINA

Lisätiedot

Lapsi perheen huolehtijana

Lapsi perheen huolehtijana Nuorten ääni, osa 3 Lapsi perheen huolehtijana A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen vanhemman

Lisätiedot

Mahatma Gandhi. Anna Kontula TÄSTÄ ÄITI VAROITTI

Mahatma Gandhi. Anna Kontula TÄSTÄ ÄITI VAROITTI TÄSTÄ ÄITI VAROITTI Anna Kontula Mahatma Gandhi TÄSTÄ ÄITI VAROITTI Anna Kontula Mahatma Gandhi Into-pamfletit tarkastelevat maailmaa eri kulmista, arkailematta, mutta puheet perustellen. Ärhäkät puheenvuorot

Lisätiedot

Sisällys. Silti juuri itselle sopiva, oman kokoinen elämä on hyvä. Esipuhe. Ei eilistä, ei huomista... 5. Sisko ja sen veli... 6

Sisällys. Silti juuri itselle sopiva, oman kokoinen elämä on hyvä. Esipuhe. Ei eilistä, ei huomista... 5. Sisko ja sen veli... 6 T a r i n o i t a e t s i v ä s t ä n u o r i s o t y ö s t ä Sisällys ESIPUHE Toimituskunnan huomautus: kuvissa esiintyvät nuoret eivät liity julkaisun tarinoihin. Esipuhe KOHTAAMISEN AMMATTILAINEN Ei

Lisätiedot

Sisällys. Toimitus: Maria Carole, Taru Kumara Moisio, Minna Roininen ursula@osuuskumma.fi Taitto: Maria Carole

Sisällys. Toimitus: Maria Carole, Taru Kumara Moisio, Minna Roininen ursula@osuuskumma.fi Taitto: Maria Carole 1 Sisällys Pääkirjoitus...3 Elisabeth Saranti: Emilie ja rautahevonen... 4 Monique N.: Jälkikuva... 12 Liliana Lento: Perjantaityttöystävä...24 Hanna Salamanteri: Ihon kieltä... 37 Acheron Styx: Tahdon...47

Lisätiedot

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin.

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. K-18 HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. Jeren ja Jusan seikkailut 1 5 1. Jere miesten matkassa 2. Jere joutuu puhutteluun 3. Jere ja sädepistooli 4.

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

SEKSIN MAANTIEDE. Seksuaalioikeudet meillä ja muualla - kirjoituskilpailun parhaimmisto. Anna Kopteff (toim.)

SEKSIN MAANTIEDE. Seksuaalioikeudet meillä ja muualla - kirjoituskilpailun parhaimmisto. Anna Kopteff (toim.) SEKSIN MAANTIEDE Seksuaalioikeudet meillä ja muualla - kirjoituskilpailun parhaimmisto Anna Kopteff (toim.) Toimittaja: Anna Kopteff Ulkoasu: Otto Paakkanen Kannen kuvat: Mari Jaakonaho, Anna Kopteff ja

Lisätiedot

TODEN JA VALHEEN RAJAMAILLA

TODEN JA VALHEEN RAJAMAILLA TODEN JA VALHEEN RAJAMAILLA Seksityöntekijöiden toiveita ja tarpeita Suomessa ja Ruotsissa Pye Jakobson 2008 Raportti Pro-tukipiste, Tampereen palvelutarpeiden kartoituksesta 2008 TODEN JA VALHEEN RAJAMAILLA

Lisätiedot

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin 1 SINÄ PUTOSIT SILLALTA JUURI SINÄ ILTANA JOLLOIN RAKKAUTEMME TUNNUSTIMME LINNUNLAULUUN KULJIMME TOISIAMME KATSOIMME SILLALLA ENSI KERRAN SUUTELIMME ÄLÄ PELKÄÄ, RAKAS... EN ANNA HEIDÄN TEHDÄ SULLE PAHAA,

Lisätiedot

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Petra Autio Eva Lönnbäck Johanna Piirainen Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen 1 Turun kristillisen

Lisätiedot

Vanhemman toiminta nuoren häpeä

Vanhemman toiminta nuoren häpeä Nuorten ääni, osa 4 Vanhemman toiminta nuoren häpeä A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

KULTISTI 1. Hullujen kevät 18-19. Pääkirjoitus Gonzolieerit Italiassa

KULTISTI 1. Hullujen kevät 18-19. Pääkirjoitus Gonzolieerit Italiassa Pääkirjoitus Gonzolieerit Italiassa 2 2-3 Mies ja vesijumppa 5 Initaatioriitti, Kiitti 6-7 Kultistin esittelyssä Kultti Ry 8-11 Tuottaja on teatterin kummitus 12-13 Aina Toinen 14-17 Postmoderni surrealistinen

Lisätiedot

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 Hymy vai hymiö? Sanan paino Hienoja käsinukkeja teki 1b Katselin tässä välituntipihan yleisnäkymää: lähes kaikki oppilaat olivat syventyneinä omaan ruutuunsa, oli

Lisätiedot

VIERAISSA SAAPPAISSA VIERAALLA MAALLA

VIERAISSA SAAPPAISSA VIERAALLA MAALLA VIERAISSA SAAPPAISSA VIERAALLA MAALLA Kokemuksia työharjoittelusta ghanalaisessa kuurojen päiväkoti House of Gracessa 7.7. 7.9.2009 Anna Lemmetyinen STOS 143 Kesä/syksy 2009 Sisällysluettelo 1. Lähtökohtia...

Lisätiedot