Sisällysluettelo. OmaisOiva tiedote...3. Puheenjohtajan palsta 4-5. Aiemmin tapahtunutta.6. Tiedotteita 7. Vertaistukiryhmät.8-9

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. OmaisOiva tiedote...3. Puheenjohtajan palsta 4-5. Aiemmin tapahtunutta.6. Tiedotteita 7. Vertaistukiryhmät.8-9"

Transkriptio

1

2 Sisällysluettelo OmaisOiva tiedote...3 Puheenjohtajan palsta 4-5 Aiemmin tapahtunutta.6 Tiedotteita 7 Vertaistukiryhmät.8-9 Terapiakoira Lumi Sosiaalipalveluiden viidakossa Tapahtumakalenteri Tapahtumat Uusia kannattajajäseniä Woltti-vapaaehtoistoiminta 26 Yhdistysinfoa. 27 Yhteystiedot Toimitus: Johanna Sottinen ja Jukka Määttä Painotyö M&P-PAINO

3 Vuoden alusta liityimme mukaan valtakunnalliseen omaishoitoyhdistysten yhteiseen -toimintamuotoon Käytännössä useimmat tutut ja turvalliset toimintamuotomme pysyvät ennallaan, mutta tunnistat ne yllä olevasta merkistä, ja erilaisista pöllölogoista, jotka löytyvät jo tämän ensimmäisen lehden sivuilta. kahvittelevat pöllöt ovat toimistomme avoimien ovien tapahtumat Kioskitoiminta tarkoittaa erilaisia tietoa jakavia toimintoja muualla kuin toimistolla, esimerkiksi kunnissa. Ryhmätoiminnat ovat entuudestaan tuttuja virtapiiriryhmiämme, sekä jumppa ja keilaryhmät. Yleisesti ottaen kaikki ryhmätoiminta Ovet- omaishoitajien valmennusta olemme aiemminkin järjestäneet. Toiveissa on, että saamme valmennuksen uudelleen käyntiin syksyn aikana.

4 Puheenjohtajan palsta Tämä vuosi lähti käyntiin odotuksia täynnä! Hieman pettymystä tuotti RAY:n päätös, jonka mukaan saamme vain puolet hakemastamme taloudellisesta tuesta. Iloa tuotti puolestaan Lahden kaupungin päätös tukea yhdistyksemme toimintaa. Se antaa viestin, että huolimatta kiristyneestä taloudellisesta tilanteesta, Lahden päättäjät ymmärtävät yhdistyksen tavoitteen tukea omaishoitajien jaksamista omaishoitotilanteen kaikissa sen eri vaiheissa. Ehkä motiivina oli myös se, että omaishoitajien määrä kasvaa koko ajan ja sitä myöten tarpeet omaishoidon tukemiseen ja omaishoitajien jaksamisessa ennaltaehkäisyyn kasvavat räjähdysmäisesti. Yhdistyksen uusi johtokunta aloitti toimintansa tammikuussa. Se koostuu niin vanhoista konkareista kuin uusista innokkaista ihmisistä. Meillä on paljon osaamista ja tietoa eri asioista, joten tulemme tekemään parhaamme yhdistyksen ja työntekijöiden sekä ennen kaikkea asiakkaiden ja jäsenten eteen! Johtokunta tarttui pontevasti toimeen ja otti yhteyttä Lahden sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajiin, koska yhdistyksen saamien tietojen mukaan Lahti tekee määräaikaisia omaishoitosopimuksia erityisesti lasten ja nuorten hoidon osalta. Asia on nyt lautakunnan puheenjohtajien antaman palautteen mukaan selvityksessä ja jäämme odottamaan vastauksia. Yhdistyksemme oli saanut asiakaspalautteita myös tilanteista, joissa viranomaisasiointi ei ollut asiakkaiden mukaan sujunut parhaalla mahdollisella tavalla ja yhteydenottajat toivoivat muutosta tilanteeseen. Otimmekin napakasti yhteyttä Lahden vammaispalvelun päättäviin virkamiehiin ja pidimme yhteisen palaverin asian tiimoilta. Tavoitteenamme on sujuvoittaa toimintaa vammaispalvelun asiakkaiden ja virkamiesten välillä. Erilaisista syistä johtuen jo alusta alkaen voi asiakkuussuhde kääntyä väärälle ladulle. Läheisen onnettomuus, sairaus tai muu on pysäyttänyt perheen elämän ja ihminen voi olla erittäin herkässä tilassa vailla vastauksia ja varmuutta miten selvitä huomisesta päivästä - saati tulevaisuudesta. Jos vastassa on virkamies, joka latelee nipun asetuksia ja lakipykäliä, eikä ehkä omasta työuupumuksestaan johtuen jaksa paneutua perheen tilanteeseen, ollaan pattitilanteessa. Vammaispalvelu on kanssakulkija, joidenkin kanssa koko elämän ajan, joidenkin kanssa vain hetken aikaa. Odotukset ovat aina korkealla silloin, kun tarvekin on suurin. Luottamuksen syntyminen puolin ja toisin vaatii aikaa ja ennen kaikkea halua asettua vastapuolen asemaan. Jäimme myös tässä asiassa odottavalle kannalle mitä tuleman pitää ja miten toimintaa voidaan kehittää.

5 Päättäjien tehtävä on taata asiakkuussuhteen raamien toimivuuden mahdollisuudet erityisesti lainsäädännön kannalta. Meillä kaikilla äänestäjillä on puolestaan mahdollisuus tänä keväänä vaikuttaa siihen, millaiset päättäjät meillä jatkossa on. Omaishoitajien liitto on lähestynyt "Tutustu omaishoitajan arkeen" kampanjalla kaikkia kansanedustajia sekä kansanedustajaehdokkaita. Myös meidän yhdistyksemme on lähettänyt kaikille puolueille kutsun saapua tämän kampanjan puitteissa Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja läheiset ry:n toimistolle "Avoimet ovet" tapahtumaan maanantaina klo Toivottavasti saamme paljon asiasta innostuneita ehdokkaita ja kansanedustajia paikalle! Omaishoitajien asioiden hoidon kohdalla juhlapuheiden aika on ohi. Nyt tarvitaan vihdoin konkreettisia toimenpiteitä! Liiton kysymys: KUKA MUISTAA OMAISHOITAJAA VAALIEN JÄLKEEN? on ajankohtaisempi kuin koskaan! Pitäkää huoli toisistanne, ja erityisesti itsestänne! Anne Louhelainen puheenjohtaja p Muistathan Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n ja sen paikallisyhdistyksien haasteen kansanedustajille ja kansanedustajaehdokkaille. Kampanja-aika on maanantaisin asti. Ota yhteyttä yhdistykseen (tiedot takasivulla), jos haluat ilmoittautua omaishoitoperheeksi ottamaan kansanedustajia ja/tai kansanedustajaehdokkaita kotiisi tutustumaan omaishoitajan arkeen ja keskustelemaan omaishoidosta.

6 Aiemmin tapahtunutta Vilkas syyskausi on takanapäin, ja käymme kohti kevätkautta. Syksyllä väki lähti hyvin liikenteeseen uudelle toimistollemme, mikä huomattiin selvästi kasvaneina osallistujamäärinä. Hieno juttu! Mitä suurempana joukkona olemme yhdessä, sitä enemmän saamme näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Lahden vanhustenpalveluiden ja kuntoutuksen johtajan Ismo Rautiaisen vierailu on vuosittain ollut erittäin suosittu. Nyt saimme kokoon kokonaiset 64 kävijää, ja kaikki mahduimme hyvin! Uusi toimitilamme testattiin sopivaksi. Toivotaan, että kevätkauden keskustelutilaisuuksissa hätyyttelisimme näitä lukuja. Paikalle saadaan ensimmäistä kertaa myös vammaispalvelun johtoa ja terveyspalvelujohtaja. Hollolassa aloitettiin päättäjien ja omaishoitajien tapaamiset. Vähitellen saadaan näitäkin tapaamisia laajenemaan kunnissa. Suurella sydämellä haluamme kiittää niitä kaikkia lukuisia vapaaehtoisia, jotka olivat omalla panoksellaan toteuttamassa niin myyjäistuotteita, näytelmiä, muotinäytöstä, kuin Kuusysin markkinoitakin. Jokaisen tekijän panos oli korvaamattoman arvokas. Woltti- vapaaehtoistyön ryhmä on avoin kaikille, ja toimii juuri sen takia, että yhdessä tekeminen on paljon mukavampaa, kuin yksin puurtaminen. Omaishoidon teemaviikolla oli Lahden kaupunginkirjastolla vapaaehtoisten komea joukko muotinäytöksen malleina. Vahvuutemme on juuri tässä asioiden positiivisten puolien näkemisessä. Nauruhermoja koeteltiin pukuhuoneessa ja salissa. Hyvän mielen tunnelmaa nautimme myös joulujuhlassamme. Kiitos kaikille esiintyjille, kuten myös Tohtori Kiminkiselle, hoitajalle ja potilaille.

7 Oletko lahtelainen omaishoitaja, ja kiinnostunut tulla kokeilemaan vertaistuen kehittämistä tabletin (tietokoneen) kautta kotoa käsin? Etsimme koeryhmään asiasta kiinnostuneita. Tiedustelut ja ilmoittautumiset mennessä p tai Muistathan jumpan Harjun koululla keskiviikkoisin klo Mukaan mahtuu vielä. Hinta kevätkaudelta 15, maksu paikan päällä. Ilmoittautumiset toimistolle p Miesten ja naisten yhteinen keilaryhmä kokoontuu Hohtokeilan tiloissa parittomien viikkojen keskiviikkona klo Hinta 7, sisältää kengät. Maksu kassalle. Lisätiedot toimistolta. Tervetuloa uudetkin mukaan kokeilemaan! Työntekijätilanne toimistolla Vähitellen ovat toimistolla käyvät tottuneetkin siihen, että nykyään meillä on paljon erilaisia opiskelijoita ja harjoittelijoita tutustumassa omaishoitajiin ja yhdistyksen toimintaan. Se on hyvä asia, koska kun nämä opiskelijat sitten joskus hakeutuvat töihin, on hyvä, että heillä on omaishoitajien arjesta jonkinlainen käsitys. Erityiskiitos kaikille niille omaishoitajille, ketkä ovat olleet halukkaita erilaisten opintotöiden mallitapauksiksi. Nyt kevään ajan Johanna kanssa toimistolla työskentelee keväällä geronomiksi valmistuva Määtän Jukka.

8 = meidän positiivisuuteen perustuvat ryhmämme Virtapiireissä kahvitellaan, rupatellaan ja tsempataan toisia. Miesten ryhmä toimistollamme Lahdessa: Keskiviikkona 11.2., 11.3., 8.4. ja 6.5. klo Muista keilaus klo 12.30! Olet tervetuloa mukaan, olit sitten omaishoitaja, etäomaishoitaja, entinen, tai tuleva omaishoitaja. Naisten ryhminä toimistollamme Lahdessa: UUTTA!!!!!!! Uusi naistenryhmä kerran kuussa torstaisin, alkaen klo Ilmoittaudu mukaan p Uuteen työikäisten ryhmään otetaan ilmoittautumisia vastaan p Kokoontumisajankohta sovitaan ilmoittautuneiden toiveiden mukaan. Avoimien ovien keskusteluihin omalle toimistolle ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Voit tulla mukaan myös hoidettavasi kanssa. Keskustelun alustajat ja aiheet näet tapahtumakalenterista keskiaukeamalta. Toimistolla jo toimivat naistenryhmät, Mielenvirkut, Helkamat, Elämäniloisten leidien ja työikäisten toisen ryhmän kokoontumisaikataulu on postitettu ryhmäläisille tämän lehden välissä.

9 Hämeenkosken ryhmä: Ystävänkulmassa torstaisin 29.1., 5.3., 9.4. ja 7.5. klo Orimattilan ryhmä: Uusi ryhmä omaishoitajille keskiviikkona 18.2., 18.3., ja klo Erillinen ryhmäkokoontuminen niille, keiden omaishoitotilanne on jo päättynyt ke klo Ilmoittautuminen molempiin ryhmiin p Asikkalan ryhmä: Oltermannissa keskiviikkona 18.2., 25.3., ja klo Hollolan ryhmä: Uusi ryhmä niille, keiden omaishoitotilanne on päättynyt Kaiken Kansan Kammarilla tiistaisin 3.2., 3.3., 7.4. ja 5.5. klo Omaishoitajien ryhmän tiedustelut Pirkko Pulkkinen p Ovet-valmennus 20.4., 4.5. ja Ilmoittautuminen p Nastolan ryhmä: Uusi ryhmä selviää talven aikana. Pukkilan ryhmä: Hyvinvointikeskus Onni tiistaina ja klo Iitin ryhmä Kahvitupa Ravitie 2, Kausala, torstai ja 7.5. klo Padasjoen ryhmä Visapuistossa ja klo 13-15

10 Terapiakoira Lumi kertoo Hyvää alkanutta vuotta jokaiselle ystävälleni! Minä olen niin iloinen kun on tullut lunta. Olen vähän niin kuin pupujussi, kun loikin lumihangessa, ainakin emäntäni niin sanoo... Minä olen kyllä asiasta vähän erimieltä. Eihän puput lumipalloja etsi, ja se on minun lempi puuhaani. Sanovat että olen väsymätön siinä hommassa ja totta se onkin. Kun olin etsinyt noin viisikymmentä lumipalloa, ja rouskutellut ne ihan murusiksi, emäntäni tuumaa että eiköhän tämä riitä, ei jaksa enää heitellä. WHAT!!!! tuumasin minä ja istahdin hankeen hyvin päättäväisesti. Ei auttanut emäntäni houkuttelu edes herkkupalalla. Sainpas sitten vielä kymmenen lumipalloa ja sylikyydin kotiin. Meillä oli kotona jälleen sellainen pieni puukin, joulukuuseksi sitä sanovat nuf nuf... Se tuoksui niin houkuttelevalta. Oli ihan pakko hieman oksan päästä aina välillä yrittää haistella ja vähän nykäistäkin, että sain ne kauniit hopean väriset pallot heilumaan. Ja sitten emäntäni kiljumaan että EIII kuusi kaatuuuu... Sieltä puun alta löytyi minulle ihanan tuoksuinen ja makuinen herkkuluu. Ärsytti vain ne paperit mitkä piti repiä ensin siitä päältä, että pääsin kiinni luuhun. Nams nams... Autoin sitten innokkaasti noita ihmisiäkin niiden paperien repimisessä. Olin siinä tosi hyvä. Sitä en vain oikein ymmärrä, että ensin puu tuodaan sisälle, ja juuri kun olen tottunut siihen, niin MITÄÄ...! Se heitettiinkin takaisin ulos... ei voi pieni koira kaikkea ymmärtää... Isäntäni Vesa on käynyt ihanan säännöllisesti kotipäivillä. Mukava jumppari Milla käy niinä päivinä meillä vääntelemässä ja kääntelemässä isäntääni. Minun tärkeä tehtäväni on tietysti ottaa jumppari iloisesti vastaan ilmoittamalla kovalla haukulla kun ovikello soi. Sisälle pääsee kun olen ensin saanut rapsutukset. Sitten johdatan jumpparin oikeaan huoneeseen, ja vahdin silmä tarkkana mitä tehdään. Pyrin parhaani mukaan osallistumaan venyttelyihin, ja välillä nuolaisen isäntääni

11 lohduttaakseni, jos venyttely näyttää sattuvan. Tarkkaavaisuustehtäviä tehdessä olen valmiina nappaamaan palikan, jos se tipahtaa isäntäni kädestä. Siinä saa myös emäntäni tärkeää hyötyliikuntaa, kun yrittää saada palikan minulta takaisin. Kun jumppatuokio on ohi Pääsen nosturin kyytiin kun isäntäni siirretään sängyltä tuoliin. Se kyyti on minusta ihan parasta. On aivan pakko nuolla isännän kasvot kiitokseksi kyydistä. Minun koiran elämäni on niin mukavaa, kun touhua riittää ja saan paljon syliä ja rapsutusta. Siellä omaishoitajien toimistollakin on nykyään niin mukava käydä, kun niistä ikkunoista näkee kadulle, ja voin vahtia ja tarkkailla jokaista kulkijaa. Ja vähän tietysti haukulla ilmoitella siitä paikalla oleville ihmisille. No sitä haukkua ehkä on välillä vähän liikaakin, mutta ehkä herkkupalalla suostun olemaan ihan hiljaa... Kevään tuoksuja odotellen ja tästä hetkestä nauttien toivotan teille lukijoille ihanaa elämää jokaiselle päivälle! Terveisin LUMI Tällä palstalla kertoo terapiakoira Lumi kuulumisistaan. Lumi on rodultaan aito moropi, eli Kiinan palatsikoiran ja Bishon Havannan sekoitus. Kooltaan hän on kolme ja puolikiloinen, eli käsilaukkukokoa. Lumen perheessä on työikäinen vammautunut isä. Tämä nelijalkainen viliskantti on tuonut aivan uutta virtaa koko perheelle. Lumen voi tavata toimistollakin silloin tällöin.

12 Sosiaalipalveluiden viidakossa Omaishoitajana joudut monien uusien tilanteiden eteen. Yksi työläimmistä on erilaisten sosiaalipalveluiden hakeminen, varsinkin jos et ole aiemmin niihin tutustunut. Lahden kaupunki on järjestänyt helposti lähestyttävän tavan etsiä erilaisia palveluita. Vuoden 2014 keväästä alkaen kuntalaisia on palvellut asiakasohjausyksikkö Siiri. Siiri sijaitsee lähellä kaupunginkirjastoa Vapaudenkadun ja Saimaankadun kulmassa, katutasossa, osoitteessa Vapaudenkatu 23 B. Siirissä tarjotaan neuvontapalveluja vanhuksille ja heidän omaisilleen. Neuvontapalvelut tuottaa Siirissä PalveluSantra. PalveluSantran palveluneuvojilta voi kysyä sekä kunnallisista että yksityisistä palveluista. Tarjolla on mm. siivouspalvelu, ateria- ja kauppapalvelu, kotihoidon palvelut, turvapalvelut, palveluasuminen. Siirissä toimivat myös veteraanikuntoutus ja yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuki. Siiristä löytyy hakemuskaavakkeet eri virastoihin. Siiristä saa tietoa myös yhdistysten, järjestöjen ja kerhojen toiminnasta.

13 PalveluSantra vastaa Siirin puhelimeen arkisin klo Voit myös mennä paikan päälle keskustelemaan asiastasi. Neuvonnassa voit myös varata ajan omaishoidon asiakasohjaajalle. Omalle omaishoidon asiakasohjaajalle voit myös soittaa suoraan arkisin klo Asiakasohjaajat tekevät kotikäynteinä palvelutarpeen selvittämistä liittyen mm. omaishoidon tukeen, palveluasumiseen, kotihoitoon, palveluseteliin. Siirissä palvelu on asiakaslähtöistä. Siiristä kannustetaan käyttämään palveluja ja ottamaan reilusti yhteyttä hyvissä ajoin, jopa ennen kuin varsinainen omaishoidon tuki on ajankohtaista. Lahdessa alle 65-vuotiaiden omaishoidontukiasiat hoidetaan vammaispalvelussa, joka sijaitsee Aleksanterinkatu 18 A, 4.krs., kauppakeskus Trion yläkerrassa. Yläkuvassa: Aina yhtä iloista ja asiantuntevaa palvelua PalveluSantrassa Vasemmalla: Kuva kaupungin asiakasohjausyksikön toimipisteestä

14 TAPAHTUMAKALENTERI kevät 2015 Helmikuu ma 2.2. klo avoimet ovet, tökkiikö tietokone? Paikalla uusi kannattajajäsenemme Toimelan ATK-apu neuvomassa ja opastamassa tietokoneen perusjuttuja. Halutessasi voit ottaa oman läppärin tms. mukaan ja ratkotaan ongelmat saman tien. Samalla tietoa Toimelan toiminnasta muutenkin. Katso sivu ti 3.2. klo kaikkien naistenryhmistä kiinnostuneiden yhteinen pulinapäivä toimistollamme. Huomioi tavallista aikaisempi aika!! ke 4.2. klo omaishoidon teemapäivä terveyskioskilla Triossa ke 4.2. klo Yhteyttä- yksinäisyyden ehkäisy teematapahtuma Lahden kaupunginteatterilla, katso lisää sivu 16 ma 9.2. klo avoimet ovet, kuka muistaa omaishoitajaa vaalien jälkeen - teemalla alueemme kansanedustajat ja ehdokkaat on haastettu kuulemaan omaishoitajia toimistollemme. ma klo avoimet ovet, klo paikalla Lahden vammaispalvelujen päällikkö Harri Koivu ja johtava sosiaalityöntekijä Mirja Nevalainen keskustelemassa ja kuulemassa. Asioina mm. kuljetuspalvelut Vk 9, hiihtolomaviikko, toimisto suljettu HUOM! Avoimien ovien päiville 16.2.Vammaispalvelut, 16.3.Sosiaaliasiamies ja 30.3 Terveyspalvelujohtaja toivotaan teiltä kutakin aihetta koskevia kysymyksiä etukäteen toimistollemme Jukalle puh tai sähköpostiin:

15 Maaliskuu ma 2.3. klo naistenpäivän te ta Muistiyhdistyksen tiloissa, katso lisää sivu 17 ke 4.3. klo Omaishoidon teemapäivä terveyskioskilla Triossa ke 4.3. klo Kehon hyvinvointi-ryhmä I, katso sivu 21 ke 4.3. klo Kehon hyvinvointi-ryhmä II, katso sivu 21 ma 9.3. klo avoimet ovet, Kodin turva-asiat. Paikalla uusi kannattajajäsenemme Aurio Hoiva kertomassa mm. turvapuhelinasioista klo Katsomme omaa tuotantoa olevan lyhytelokuvan Minun tarinani klo ti Liikunnan teemaretki Iitin Ravilinnaan, katso lisää sivu 18 ma klo avoimet ovet, Sosiaaliset tuet. Paikalla keskustelemassa sosiaaliasiamies Tiina Lindqvist klo to klo Äijäilta, katso lisää sivu 17 la Helsingin retki, katso lisää sivu 18 ma klo avoimet ovet, Paikalla keskustelemassa vs Terveyspalvelujohtaja Eevaleena Saarinen klo Huhtikuu ke 1.4. klo Omaishoidon teemapäivä terveyskioskilla Triossa ma 13.4 klo avoimet ovet, ma 27.4 klo avoimet ovet, ti-ke Tallinnan retki, katso lisää sivu 19 Toukokuu Tulossa mm. keilamestaruuskisat, naisten pulinapäivä, koko perheen kevätruokailu.. Ohjelma tarkentuu seuraavassa lehdessä, joka ilmestyy huhtikuun alussa

16 YHTEYTTÄ YKSINÄISYYDEN EHKÄISEMISEKSI ke Vuoden 2015 Yhteyttä kampanja toteutetaan markkinapäivänä klo 14 alkaen Lahden kaupunginteatterin välittömässä läheisyydessä, sen edustalla ja aulatilassa. Tapahtuman käynnistää piiritys, joka ympäröi teatterin käsi kädessä- mitallaan. Odotamme paikalle vähintään 300 osallistujaa sen verran meitä tarvitaan, jotta teatteri jää ympyrän sisäpuolelle. Tulettehan suurella joukolla mukaan! Kaikille avoin tilaisuus jatkuu kulttuurielämyksinä teatterin aulatilassa klo 17:30 saakka. Kutsumme osallistujia mukaan matalalla kynnyksellä: Kulttuuri ja kulttuurin synnyttämä hyvinvointi kuuluu meille kaikille. Luvassa on mm. kuvataidetta, musiikkia, liikuntaa sekä mahtava joukko järjestötoimijoita esittelemässä ja kertomassa omasta toiminnastaan. Päivää sävyttää yhdessä olemisen ja tekemisen ilo yhteys toisiin ihmisiin! Yhteyttä - yksinäisyyden ehkäisemiseksi kampanja muistuttaa yhdessä olon merkityksestä, ja siitä, mitä me kaikki voimme tehdä yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Kampanja nostaa esiin myös yksinäisyyden monet ulottuvuudet. - YHTEYTTÄ itseen. Yksinolo on tarpeellista ja tervehdyttävää, kun se on oma valinta eikä yksin oleminen ole jatkuvaa. - YHTEYTTÄ toiseen. Ihminen tarvitsee toista ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Yhteyttä voi hakea olemassa oleviin tuttuihin tai uusiin verkostoihin liittymällä. Uusia verkostoja voi löytää mm. kampanjassa mukana olevien tahojen toiminnasta ja tapahtumista. - YHTEYTTÄ yhteiskuntaan. Yksinäisyys ja syrjäytyminen liittyvät toisiinsa ja ovat ehkäistävissä. Ehkäisemällä yksinäisyyttä ehkäistään syrjäytymistä. Jokainen voi omalla toiminnallaan ja hyvin pienilläkin teoilla ehkäistä oman ja lähipiirinsä yksinäisyyttä. 14:00 Yleisö saapuu teatterille, tapahtuman juontaa Lasse Kantola 14:30 Teatterin piiritys 14:50 Tervetuloa! Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen 15:00 Lotilan Laulupuu-kuoro, johtajanaan Terhi Hildén 15:15 Akrobatiaa, Linda & Tuomas 15:30 Qianq-voimistelua Jarkko Tuomisen johdolla 15:45 Tanssillinen voimistelunäytös, Akaatit, SalNV 16:00 Yhteislaulua Pasi Goodmanin säestyksellä 16:15 Taikuri Jouko Jokke Alho 16:30 Akrobatiaa, Linda & Tuomas 16:45 Tanssillinen voimistelunäytös, Akaatit, SalNV 17:00 Hannu Lehtonen 17:30 Tilaisuus päättyy Paikalla ovat myös mm. Linkku, Pysäkkilenkki, kaverikoirat ja yhteisvastuukeräys. Järjestäjät: Sosiaalialan osaamiskeskus Verso / Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön verkosto, Lahden kaupunginteatteri, Lahden Teatterikerho ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry / Lahden elokolo, NUT ry, Omaiset mielenterveystyön tukena Päijät-Hämeen yhdistys ry, Lahden klubitalo, P-H mielenterveystyön tuki MIETE ry, Lahden Ammattikorkeakoulu, Monitoimikeskus Takatasku, Lahden Lähimmäispalvelu ry, Päijät-Hämeen Mielenterveysseura ry, Lahden seudun Kriisikeskus, Päijät-Hämeen omaishoitajat ja läheiset ry, Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö, Miessakit ry, Päijät-Hämeen muistiyhdistys ry, Lahden seurakuntayhtymä ja Theatrum Olga / Lahden diakonian instituutti. Edellä mainittujen lisäksi mukana Säröperheet hanke / Lahden Diakonialaitos, Lahden Reumayhdistys ry, Lahden Sydänyhdistys ry, HNMKY, SPR sekä Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku. Tapahtuman tukijat RAY, TOTAL Shop, Painajainen Oy ja Fazer sekä Radio Voima ja Lahden kauppatori.

17 Ihanien Naisten Ilta ma 2.3. klo Muistiyhdistyksen tiloissa (Vapaudenkatu 8 a 6) Aiheena naisena olemisen ihanuus, hartioille lisäenergiaa ja rentouttavia harjoituksia, sekä ohjattu käsihoito talven rasittamille käsille. Mukana homeopaatin puheenvuoro, ja opastusta kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kahvi- ja pieni iltapalatarjoilu, bonuksena miestarjoilija. Vapaaehtoinen kahvimaksu. Sitovat ilmoittautumiset mennessä, p tai Muistathan, että tilaisuus järjestetään yhteistyössä muistiyhdistyksen kanssa, ja suurempien tilojen vuoksi myös muistiyhdistyksen tiloissa. Naisia on ollut vuosittain paikalla merkittävä ja hieno määrä!tervetuloa mukaan ihanaan joukkoon! Äijäilta klo Ei osallistumismaksua Tulossa on jälleen jo perinteeksi muodostunut tapahtuma miehiseen makuun! Aloitamme keilahallilta ja lopetamme makkaranmaistajaisiin ja kakkukahveihin. Siinä välissä jutustelemme mukavia ajankohtaisista asioista. Kokoonnumme Hohtokeilan tiloissa klo ja siirrymme keilauksen jälkeen toimistollemme Päijänteenkatu 1. Ilmoittautumiset mennessä p tai

18 Retki liikunnan teemapäivään Kausalaan ti Lähdemme kevätauringon pilkistäessä hakemaan uusia liikuntakokemuksia ikäihmisten liikunnan teemapäivästä Kausalassa. Geronomiopiskelijoiden järjestämässä ohjelmassa on liikuntatuokioita, tietoa liikunnan merkityksestä ja erilaisten välineiden esittelyä. Tapahtuma on Ravilinnan alueella. Päivään sisältyy myös lounas. Matkan hinta jäseniltä 15, ja ei jäseniltä 25 Lähtö Asikkalasta klo 8.30 Lahdesta linja-autoaseman turistipysäkiltä klo 9.15 Tarvittaessa kyytiin pääsee myös Nastolan ABC:ltä Paluu Lahteen n. klo mennessä Sitovat ilmoittautumiset 2.3. mennessä, puh: Maksu 2.3. mennessä yhdistyksen tilille: FI (P-H Omaishoitajat ja Läheiset ry) tai toimistolle Viestiksi maksuun: Kausala, lähtijöiden nimet. Helsingin retki lauantaina Maaliskuun viimeisenä lauantaina suuntaamme Helsinkiin kohti Arabian tehtaanmyymälää ja museota. Samassa yhteydessä pääsee tutustumaan myös Finlaysonin myymälään. Kierroksen jälkeen käymme syömässä hyväksi todetussa ruokapaikassa Ravintola Koskenrannassa. Ruokailun jälkeen käymme Koiramäen pajutallilla ja Tuusulan Lottamuseossa, jossa nautimme myös päiväkahvit. Retken hinta: jäsenille 30 ja ei jäsenille 40 Lähtö: Salpakankaalta taksiasemalta klo 8.00 Lahden linja-autoaseman turistipysäkiltä klo 8.30 tarvittaessa kyytiin pääsee Tuuliharjalta Paluu n. klo mennessä Sitovat ilmoittautumiset mennessä, puh: Maksu mennessä yhdistyksen tilille: FI (P-H Omaishoitajat ja Läheiset ry). Viestiksi maksuun: Helsinki, lähtijöiden nimet.

19 Tallinnan matka ti-ke Matkan hinta jäsenille 115 ja ei jäsenille 135 Nyt keväällä saamme toteutettua toivotun Tallinnan matkan. Matkan hintaan sisältyy: Siirtymäkuljetukset Lahti-Helsinki-Lahti välillä, sekä Tallinnan päässä sataman ja hotellin välillä. Laivamatka ja hytti matkatavaroille Buffet lounas menomatkalla Hotelliyö Tallink City ja buffetaamiainen Lähtö Lahden linja-autoaseman turistipysäkiltä tiistaina klo 8.45 Paluu samaan paikkaan keskiviikkona n.klo Mukana oltava voimassaoleva passi tai virallinen henkilökortti. Sitovat ilmoittautumiset mennessä, puh: Maksu mennessä yhdistyksen tilille: FI (P-H Omaishoitajat ja Läheiset ry). Viestiksi maksuun: Tallinna, lähtijöiden nimet.

20 Uusi kannattajajäsenemme ja jäsenetupaikkamme: Homeopaatti Leena von Rutenhjelm - Kiinnostukseni homeopaatiksi opiskeluun lähti omasta positiivisesta kokemuksesta homeopaattista hoitoa kohtaan. Olen opiskellut 4v. Suomen Homeopaattisen Lääketieteen Instituutissa Helsingissä. Opiskelu sisälsi myös 500h. peruslääketieteen opiskelua. Valmistuin v Tämän jälkeen olen toiminut homeopaattina ja homeopatian kouluttajana Helsingissä. Olen työskennellyt 4. asiantuntevissa luontaistuotekaupoissa ja tätä kautta oppinut ymmärtämään vitamiinien ja hivenaineiden merkityksen terveyden tukena. - Hoidan myös eläimiä. Eläimet ovat hyvä esimerkki siitä miten loistavasti homeopatia toimii kun oikea lääkeaine löydetään. Eläimiä hoidettaessa nähdään selkeästi, että kyse ei ole plasebo-vaikutuksesta, vaan siitä että homeopatia on oikeasti varteenotettava hoitomuoto. - Homeopatia tarkoittaa kokonaisvaltaista ja yksilöllistä hoitomuotoa. Homeopatian kehitti toimivaksi lääketieteeksi saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann Homeopatiassa käytettävät lääkeaineet on pääosin valmistettu kasveista, mineraaleista ja eläinkunnasta. Periaatteena on samankaltaisuuden laki, eli minkälaisia oireita terveelle ihmiselle aiheutuu usein, niin pieninä määrinä nautittuna esim. oireita aiheuttavaa kasvia, samanlaiset oireet voidaan sillä sairaalta hoitaa. - Homeopaattisen hoidon kohteena on sairas ihminen tai eläin, ei yksittäinen oire. Oiretta ei nähdä sairautena, vaan se kertoo että kehossamme kaikki ei ole kunnossa. Homeopatia pyrkii tasapainottamaan sitä mikä fyysisellä, emotionaalisella tai mentaalisella alueella on epätasapainossa ja aiheuttaa oireita. Homeopatian päämääränä on tukea kehon omaa kykyä toimia parantavasti. Se ei korvaa puuttuvia hivenaineita tai hormoneja, eikä pyri koskaan syrjäyttämään perinteistä lääketiedettä. Se toimii hyvin täydentävänä hoitomuotona kroonisia sairauksia hoidettaessa.

21 - Kroonisissa sairauksissa potilaan tulee aina keskustella häntä hoitavan lääkärin kanssa homeopaattisen tukihoidon mahdollisuudesta. Vastuunsa tunteva homeopaatti ei koskaan kehota asiakastaan lopettamaan tai edes vähentämään lääkitystä ilman hoitavan lääkärin suostumusta. - Homeopaattisella hoidolla pyritään saamaan kehon omat mekanismit lempeästi toimimaan parantavasti ja usein oireet häviävät päinvastaisessa järjestyksessä kuin ovat tulleet. Paranemisprosessiin kuluva aika on aina yksilöllinen. Kroonisissa sairauksissa tarvitaan usein kärsivällisyyttä hoidon eri vaiheissa. Akuutit vaivat paranevat yleensä hyvinkin nopeasti kunhan valitaan oikea lääkeaine. - Homeopaatin täytyy saada oireiden lisäksi asiakkaasta kokonaiskuva, jotta hän löytää kullekin parhaiten sopivan lääkeaineen. Tämän vuoksi haastateltaessa kysellään monenlaisia asioita kuten esim. mieltymyksiä, inhoja, pelkoja, lämmönvaihtelun vaikutuksia ym.. Henkilökohtaisia tapaamisaikoja voit varata suoraan Leenalta p hinta: 50 / 45min (jäsenet) 55 /45min (ei jäsenet) Kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva lyhytkurssi (mm. unettomuus, ruuansulatusvaivat, virtsatieinfektiot, nivelten hyvinvointi) 1.kurssi ke 4.3. klo 12-15, 2.kurssi ke 4.3. klo (sisältö samanlainen) yhdistyksen toimistolla, Päijänteenkatu 1 Hinta jäseniltä 25 / ei jäsenet 35 (sisältää kahvitarjoilun) Ilmoittautumiset mennessä p.2.3./leena von Rutenhjelm p

22 Uusi kannattajajäsenemme ja jäsenetupaikkamme: Toimelan ATK-apu avuksi tietokoneongelmiin Tökkiikö tietokone? Tarvitsetko apua tai neuvoja termistön kanssa? Mikäli sinulla on käytössäsi tietokone, tuo se mukanaan myös ongelmia. Mikäli kone toimii muuten mallikkaasti, vaativat käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot säännöllistä päivitystä toimiakseen oikein myös tulevaisuudessa. Toimelan ATK-palvelut on tarkoitettu ihmisille, joilla on mitä tahansa ongelmia tietokoneen ohjelmiston tai käytön kanssa. Suuri osa tietokoneen ongelmista on ratkaistavissa vaivattomasti. Siksi tarkoituksenamme onkin korjaamisen ja huollon lisäksi myös opastaa ongelmien ehkäisyssä vastaisuudessa. Mikäli koneessa on isompaa vikaa, suosittelemme ongelman tutkimista ja korjaamista toimipisteellämme. Meillä on myös mahdollisuus tulla tutkimaan ja tilanteen mukaan myös korjaamaan kone kotiinne. Toimintatavat voidaan sopia aina yksilöllisesti asiakkaan kanssa. Ota yhteyttä ja sovitaan sinulle sopiva toimintamalli! Tietokoneen huolto- ja asennustyöt yksityisasiakkaille kotityönä (ma-pe) tai toimipisteellämme 50 / tunti. Tietokoneen vuosihuolto: 70 Kotikäyntien ja noutojen kilometrikorvaus 0,30 / km Kaikki hintamme sisältävät alv:n. Tietokoneen huoltoarvio on ilmainen. Kaikki huoltotyöt sisältävät laitteen puhdistuksen ja kuntotarkistuksen. Tiesitkö, että kun teemme työtä kotonanne, on huolto- tai tukityö kotitalousvähennyskelpoista? Vähennyksen vuosittainen omavastuu on 100, jonka jälkeen voitte vähentää 45% työmme hinnasta verotuksessanne. Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja läheiset ry:n jäsenille -10% alennus kaikista ATK-palveluistamme!

23 Mikä on Toimela? Toimela ry:n toiminnan tavoitteena on tukea vanhuksia, lapsiperheitä ja muita apua tarvitsevia heidän kotona asumisessaan ja toimimisessaan. Tukeminen on arkipäiväisten asioiden järjestämistä. Pyrimme ylläpitämään vanhusten elämänlaatua sekä tukemaan mahdollisimman pitkään kotona selviytymistä monipuolisten kotipalvelujemme avulla. Meille asiakkaat ovat ykkössijalla. Haluamme ymmärtää, ennakoida sekä täyttää asiakkaidemme nykyiset ja tulevat tarpeet. Teemme läheistä asiakasyhteistyötä, jossa asiakkaan tarpeet ja ongelmat ohjaavat toimintaamme. Haluamme olla varmoja toimintamme korkeasta laadusta ja luotettavuudesta, sekä sen lopputulosten turvallisuudesta. Toimelan ATK-palvelut: p Svinhufvudinkatu 23 A, Lahti Maanantaina 2.2. klo olemme omaishoitajien yhdistyksen avoimien ovien vieraana opastamassa ja neuvomassa tietokoneen käytössä. Voit ottaa mukaan esim. oman kannettavan tietokoneesi. Katsotaan mistä kiikastaa ja laitetaan asiat sujumaan! Toimelan muut kotipalvelut:

24 NYT HAEMME Virta-avain 1/2015 WOLTTI WOIMAA eli ihmisiä, joilla on hetki aikaa vapaaehtoistyöhön Olet tervetullut mukaan mm. seuraaviin tehtäviin: - postitusapulaiseksi ja kässäpiiriläiseksi - hankkimaan arpajaisvoittoja, sekä ideoimaan myyjäistuotteita - ohjelmatyöryhmään ja näytelmäapulaisiksi - ryhmänvetäjäksi - Wolttipäivät: ma 2.3. ja klo Kauttamme tutustut uusiin ihmisiin, teet hyvää mieltä toisille ja saat sitä myös itsellesi! Tule rohkeasti mukaan Woltti toimintaan! Yhteydenotot toimistolle p tai

25 Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry Uusi johtokunta 2015: Anne Louhelainen (Hollola), puheenjohtaja p Saara Kivistö (Asikkala), varapuheenjohtaja Ulla Mäntynen (Lahti), varapuheenjohtaja Raimo Väntsi (Nastola), rahastonhoitaja Leena Väntsi (Lahti), sihteeri, virkistysasiat Paula Salminen (Lahti), jäsenasiat Katri Jaronen (Hollola), virkistysasiat Satu Tiira (Iitti), jäsen Marjatta Koivisto (Orimattila), jäsen Muistin virkistämiseksi: Jäsenmaksumme on 20 / vuosi. Liitto laskuttaa jäsenmaksun ja siitä puolet tulee omalle paikallisyhdistyksellemme. Jäsenyys on henkilökohtainen. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa toiminnastamme kiinnostunut (ei tarvitse olla omaishoitaja). Yhdistyksemme jäsenkortilla saa alennuksia takasivulla nimetyistä paikoista. Myös yritys tai yhteisö voi liittyä kannatusjäseneksemme. Kannatusjäsenmaksu tulee lyhentämättömänä oman yhdistyksemme toimintaan. Kiitos kannattajajäsenillemme: Aurio Hoiva Oy (www.aurio.fi ) Helmi Seniorikoti (www.helmiseniorikoti.fi) HEMMI-kodit (www.hemmikodit.fi) Hämeen Kodinonni (www.kodinonni.info) Leena von Rutenhjelm, homeopaatti, p Mervi Timonen, 4-F personal trainer, p Salpausselän Naisvoimistelijat (www.salpausselannaisvomistelijat.net) Sisustus Aleksanteri (www.sisustusaleksanteri.fi) Toimelan ATK-apu (www.toimelapalvelut.fi)

26 Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry Päijänteenkatu 1, Lahti Johanna Sottinen Toiminnanjohtaja ma-to Jukka Määttä Omaistoiminnan ohjaaja ma-to Yhdistys toimii yleishyödyllisenä ja voittoa tavoittelemattomana. Jäsenkortillamme alennuksia seuraavissa paikoissa: -Silmäasema, silmälasit -23%, aurinkolasit -15%, taittovirheleikkaukset -10% -Hohtokeila, Vapaudenk.18, Lahti, puh , -20%,-25% -Lahden Palokalusto Oy, Laatuk.15, Lahti, puh , ovh:sta -20% -SisustusAleksanteri,Aleksanterink. 31, Lahti, puh , -10%, veloitukseton huonekalujen kokoaminen ja kotiinkuljetus -Osteopatiaklinikka Tapio Voutilainen, Mariank. 19A, 3. krs, Lahti, puh , -10% -Kukkakauppa Keijunkehrä, Tapanilank.6, Lahti, puh , -10% -Personal training palvelupaketeista ja ryhmäliikunnasta -10% ja kuntoiluvälineistä -5%, Lahti, -Kukka ja Hautauspalvelu Henriikka, Kaitilantie 40, Orimattila, puh , -5%, -10% -Hierontapiste Eeva, Rautatienk.23 a 19, 3.krs, Lahti, puh , -5% -Valostudio, Vesijärvenk.26, Lahti, puh , -10% -Ettonet Oy, Saimaank.18, Lahti, puh , kaikista tuotteista myymälän kautta -5% -Kauneushoitola Arja Korkala, Mariank.19 b, Lahti, puh , -5% - uusi:toimelan atk-apu, Svinhufvudink.23, Lahti, puh , kaikista palveluista -10%

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty

TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty 10.11.2016 Tuolijumppa Olohuoneessa torstaisin klo 12.00-12.30 vapaaehtoisemme ohjauksessa ja jumpan jälkeen on kahvittelua, ei osall.maksua! Kuntosalivuorot Loimaalla Tuulensuun

Lisätiedot

Virta-avain 3/2014 VIRTA AVAIN

Virta-avain 3/2014 VIRTA AVAIN VIRTA AVAIN 1 Sisällysluettelo Tulevan puheenjohtajan palsta...3 Aiemmin tapahtunutta 4 Haastekampanja.5 Joulupukin unelmat....6 Woltti- vapaaehtoisvoimaa.7 Tapahtumakalenteri...8-9 Tapahtumat 10-12 Vertaistukiryhmät.13

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Yhdistyksen tuki omaishoitajille

Yhdistyksen tuki omaishoitajille Salon seudun omaiset ja läheiset ry Yhdistyksen tuki omaishoitajille Omaishoitajien laki-ilta 26.2.2013 Kaupungintalo, Valtuustosali Seija Hyvärinen Toiminnan tavoitteet 1 Toiminnalla edistetään kotona

Lisätiedot

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME?

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? Läheiseni on sairastunut, tulevaisuus huolestuttaa minua, mistä saisin tietoa? Tuetko ja avustatko läheistäsi arjessa? Ethän jää pohtimaan asioita yksin, vaan tule

Lisätiedot

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15.

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15. KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen Kevätkauden 2014

Lisätiedot

Lauantaina 23.5. 2015 kesän avaa KesäMäSä

Lauantaina 23.5. 2015 kesän avaa KesäMäSä JÄSENKIRJE 2/2015 1 Aurinkoista kevättä kaikille! Yhdistyksemme vuoden 2015 toinen jäsenkirje, ole hyvä. Kirjeessä vuoden toisen neljänneksen tapahtumat aikatauluineen sekä kerhojemme yhteystiedot. Lauantaina

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

Hämeenlinnan Reumayhdistys ry

Hämeenlinnan Reumayhdistys ry Hämeenlinnan Reumayhdistys ry Jäsentiedote 1/2017 1 HALLITUS V. 2017 Puheenjohtaja Tuiri Iso-Hollo tuiri.iso-hollo@elisanet.fi p. 050-3016043 Varapuheenjohtaja Rainer Paakkonen rainer.paakkonen@pp.inet.fi

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

syksy 2015 kevät 2014

syksy 2015 kevät 2014 syksy 2015 kevät 2014 Kuva Keimiöltä 2014 /Helmi Neuvonen Vuoden tunnus: Armo tulkoon kaikkien niiden osaksi, jotka rakastavat Herraamme Jeesusta Kristusta, armo ja katoamattomuus. Ef. 6:24 Hyvä NNKY-väki

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014

Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Syksy, ole tervetullut nyt koivut keltakultaa loistaa auringossa, pihlajat on pelkkää purppuraa ja vaahterassa ruskalehdet

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 24.01.2014 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA. Varhainen havaitseminen ja tukeminen

KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA. Varhainen havaitseminen ja tukeminen KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA Varhainen havaitseminen ja tukeminen Ihminen tarvitsee toista» Mutta me pohojalaaset... OMAISHOIDON TUKEMISEN ALKUTAIVAL v. 2009 alkoi "Yhdessä tehden- Ajoissa

Lisätiedot

kokemuksia palvelusetelistä

kokemuksia palvelusetelistä Päijäthämäläisiä kokemuksia palvelusetelistä 31.5.2010 Pirjo Nieminen toiminnanjohtaja Päijät-Hämeen hyvinvointipalvelujen i i l kehitys ry Palveluneuvontaa ikääntyville Taustaa Lahden seudun palvelusetelikokeilu

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää Anna Viipuri 30.9.2014 Toimintakyky Ihminen on kokonaisuus, toimintakyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista. Se on haastavaa, mikä edellyttää hoitajalta

Lisätiedot

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5 26100 Rauma puh (02) 821 1065 www.friskituult.fi friski@friskituult.fi RAUMAN MTY FRISKI TUULT RY 1 Sisällys Yhdistyksen

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia Suomen Mielenterveysseuran OVI-hanke tarjoaa Maahanmuuttajataustaisille tietoa, joka lisää hyvinvointia Aiheina ovat mielen hyvinvointi ja voimavarat maahanmuuttoon liittyvät tunteet miten voi auttaa itseä

Lisätiedot

TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty

TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty 23.10.2017 OivaHetki kokeiluna jatkuu Toimintakalenteriin merkittyinä maanantai-päivinä työntekijä on paikalla Olohuoneessa klo 9.00-11.00 välisenä aikana. Lisäksi samoille

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! Vapaaehtoistyön periaatteet Vapaaehtoisten toiminta on tärkeä tapa tuoda vaihtelua, iloa ja virkistystä ikäihmisten arkeen sekä asumispalveluissa että kotihoidossa.

Lisätiedot

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta!

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! 1/5 Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! Syyskauden toiminta on käynyt vilkkaana jo useamman viikon. Ensimmäiset ryhmätapaamiset, koulutusilta ja pari luentoa ovat takanapäin ja yksi kurssi on lähtenyt menestyksekkäästi

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa 6.6.2017 Seinäjoki Tanja ja Susanna MISTÄ VAPAAEHTOISIA SAA? *ON HAASTE!* Vapaaehtoisia: Hallitus Ryhmänohjaajat Porissa, Kankaanpäässä ja Raumalla

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009 LATTOMERI :n sääntömääräinen Lattomeren koululla keskiviikkona 4.11.2009 klo 18.00 Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Kahvitarjoilu. TERVETULOA! Länsi-Porin seurakunnan perhekerho Lattomeren kirkko

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ Saara Bitter 9.4.2015 Ennaltaehkäisevät kotikäynnit 75-vuotiaille. Asiakkaalle lähetettiin kirje, jossa oli ilmoitettu aika palveluneuvojan kotikäynnistä. Tämä malli ei

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

TOIMISTO: HALLITUS: JÄSENMAKSU:

TOIMISTO: HALLITUS: JÄSENMAKSU: JÄSENKIRJE 2/2010 Pohjois-Pohjanmaan epilepsiayhdistys ry Isokatu 47, 90100 Oulu, 4 krs. Puh. 044 287 1136 pp.epilepsia@luukku.com http://epilepsia.fi/pohjois_pohjanmaa TOIMISTO: Yhdistyksen toimisto sijaitsee

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Meidän arkemme. -tehtäväkirja

Meidän arkemme. -tehtäväkirja Meidän arkemme -tehtäväkirja 1 2 Hyvä omaishoitoperhe, Olette saaneet täytettäväksenne Meidän arkemme -tehtäväkirjan. Kirjanen on tarkoitettu ensisijaisesti omaishoitajan täytettäväksi. Kirjan alkuosan

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 4/2016 PUHEENJOHTAJALTA. Hienoa on ollut kokea, miten hyvällä vireellä ja fiiliksellä yrittäjät ovat olleet liikkeellä!

JÄSENTIEDOTE 4/2016 PUHEENJOHTAJALTA. Hienoa on ollut kokea, miten hyvällä vireellä ja fiiliksellä yrittäjät ovat olleet liikkeellä! Raastuvankatu 12-14 D 65100 VAASA info@vaasanyrittajat.com 15.12.2016 PUHEENJOHTAJALTA Sinulle jäsenyrittäjämme, haluan puheenjohtajana tuoda vuoden viimeisen tervehdyksen. Ensinnäkin kiitän saamastani

Lisätiedot

1 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

1 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 4/13 Aika 10.4.2013 klo 17.30 Paikka Urheilukentän huoltorakennus Osallistujat Niina Kivinen (pj), Marke Paavola (si), Katri Paavola, Ari Kankkonen, Ari Pekkarinen, Pekka Nikula, Heli Sorvisto, Marjo Salminen,

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2015. Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry. Tässä tiedotteessa

JÄSENTIEDOTE 2/2015. Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry. Tässä tiedotteessa Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry JÄSENTIEDOTE 2/2015 Tässä tiedotteessa Yhdistyskuulumiset... 2 Hallituksen kokoukset... 2 Toimiston kesäloma... 2 Lahden Seudun me itse... 2 Vapaa-ajan toiminta...

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen Muistipolku Tämä esite on tarkoitettu muistisairaille ja heidän läheisilleen. Esitteeseen on kirjattu palveluita, joita sairastunut voi tarvita sairautensa eri vaiheissa. Esite auttaa valitsemaan jokaiselle

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla Tammikuu 2018

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla Tammikuu 2018 YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla Tammikuu 2018 Maanantai 1.1. 12.00-12.30 Katsotaan yhdessä Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe, TV1 / Tarjolla pientä naposteltavaa Tiistai 2.1. 10.30-11.15

Lisätiedot

Ryhmänvetäjäkoulutus. 19.9.2015 Julia Kurki

Ryhmänvetäjäkoulutus. 19.9.2015 Julia Kurki Ryhmänvetäjäkoulutus 19.9.2015 Julia Kurki Tervetuloa! Kouluttajat: Julia Kurki, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori (045 1869 300) ja nuorisotyönkehittäjä Taneli Aunio (045 882 7080) Sähköpostit muotoa

Lisätiedot

KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA

KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA JÄSENLEHTI 1/2013 KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA Keski-Suomen Tanssin Ystävät KESTÄVÄT ry 1 KESKI-SUOMEN TANSSIN YSTÄVÄT KESTÄVÄT RY:N HALLITUS YLÄRIVI: Markku Kärkkäinen, jäsen, äänentoistolaitteet,

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1. - 7.12.2008 Oulussa Viikon aikana tehdään vapaaehtoistoimintaa tunnetuksi osallistumisen väylänä ja mielekkään

Lisätiedot

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan!

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät tiedot näkövammaisten

Lisätiedot

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa.

DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. DIAKONIATYÖN syksy 2015 DIAKONIA kuuluu kirkon perustehtäviin. Se perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäistä tulee auttaa. Diakonia toteuttaa ja kutsuu toteuttamaan

Lisätiedot

Yhdistystiedote 1/2016

Yhdistystiedote 1/2016 Yhdistystiedote 1/2016 Tärkeimmät: Aivoituksen aineistopäivä on pe 29.1. Raha-automaattiyhdistys (RAY) myönsi meille jälleen jäsenjärjestöavustuksen Jäsenmäärä kasvoi 2015 vuonna 12% Ystäväkurssilla vielä

Lisätiedot

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Ammattina hyvinvointi Tiedotuslehti Lehden toimitus: Levikki: Kohderyhmä: Merja Patokoski Vesa Vento 200 kpl Opetustoimen henkilöstö, pois lukien

Lisätiedot

JOULUKUU Tervetuloa! Puh

JOULUKUU Tervetuloa! Puh Toimintaa järjestää Amurin Teon Tuvan Iltatupa-hanke, jonka tavoitteena on alueellisen yhteisöllisyyden vahvistaminen, ikäihmisten hyvinvoinnin kehittäminen, yksinäisyyden vähentäminen sekä käytäntöjen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Seinäjoki 5.4.2011 Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Omaishoitajat ja Läheiset Liitto 14.4.2011 Omaishoito

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä 2016 1 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakunnat järjestävät näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät kaikki tiedot näkövammaisten syksyn 2015

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n alaosasto

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n alaosasto Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n alaosasto Perustettu 10.12.1996 Huittisissa Huittinen Vammala Äetsä alaosasto 1996-2008 Huittinen Sastamala alaosasto 2009 Huittisten Muistiyhdistyksenä 1.1.2010 Käytetään

Lisätiedot

Helmi toukokuun tapahtumat ja toimintakalenteri ja yhteyshenkilöt

Helmi toukokuun tapahtumat ja toimintakalenteri ja yhteyshenkilöt Helmi toukokuun tapahtumat ja toimintakalenteri ja yhteyshenkilöt Aikoihin voi tulla muutoksia. Seuraa ilmoitteluamme Hämeen Sanomissa ja Kaupunkiuutisissa. Tapahtumat ovat Hyvinvointikeskuksessa, Hallituskatu

Lisätiedot

, Onneksi on omaishoitaja. Mistä voimia arkeen?

, Onneksi on omaishoitaja. Mistä voimia arkeen? 17.4.2012, Onneksi on omaishoitaja Mistä voimia arkeen? Teemat joita käsittelen Voimia vapaa-ajasta Voimia itsestä Voimia läheisistä Luvan antaminen itselle Omaishoitajan hyvinvointi Omaishoitajan on tärkeää

Lisätiedot

Jyty Kalajoki ry Kesätiedote

Jyty Kalajoki ry Kesätiedote Jyty Kalajoki ry Kesätiedote Yhdistys tarjoaa jäsenille teatteriesityksen joko Pyhäjoen tai Kalajoen kesäteatteriin. 1 lippu / jäsen!! Kertomalla nimesi ja näyttämällä jäsenkorttia voit käydä katsomassa

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 2.4.2013 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ALKUVUODELLE 2016 Jyväskylän KaupunkiMartat ry. "Asenne ratkaisee, taidot tulevat bonuksena"

TOIMINTAKALENTERI ALKUVUODELLE 2016 Jyväskylän KaupunkiMartat ry. Asenne ratkaisee, taidot tulevat bonuksena TOIMINTAKALENTERI ALKUVUODELLE 2016 Jyväskylän KaupunkiMartat ry "Asenne ratkaisee, taidot tulevat bonuksena" Nuorekas Jyväskylän KaupunkiMartat ry on perustettu vuonna 2003. Jäsenistömme koostuu eri ikäisistä

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Sosiaaliasiamiehen selvitys. Sipoon vammaisneuvosto 28.4.2016

Sosiaaliasiamiehen selvitys. Sipoon vammaisneuvosto 28.4.2016 Sosiaaliasiamiehen selvitys Sipoon vammaisneuvosto 28.4.2016 Sosiaalialan osaamiskeskus Verson Sosiaaliasiamiehet sosiaaliasiamiestoiminta VTM Ritva Liukonen ja YTM Anne Korpelainen Toimipisteet Lahti:

Lisätiedot

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 12.9 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa12.9, 24.10, 21.11, klo10 11.30 Alkaa 13.9 jatkuen 27.9, 11.10, 25.10, 8.11, 22.11,

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Kärkölän kunta Pöytäkirja 3/2017 Vanhus- ja vammaisneuvosto

Kärkölän kunta Pöytäkirja 3/2017 Vanhus- ja vammaisneuvosto Kärkölän kunta Pöytäkirja 3/2017 Vanhus- ja vammaisneuvosto Kokousaika Keskiviikko 3.5.2017 klo 15.00 Kokouspaikka Kunnanviraston valtuustosali Käsiteltävät asiat Sivu Liite 7 13 Esitys sivistystoimikunnalle

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 24.10.2013 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

SYKSY 2013. Kansalaistoiminnan keskus Puisto. Yhteystiedot:

SYKSY 2013. Kansalaistoiminnan keskus Puisto. Yhteystiedot: Yhteystiedot: Koordinaattori Suvi Nousiainen p. 050 323 7588 suvi.nousiainen@ muotiala.fi Koordinaattori Risto Lahtinen p. 050 380 3456 risto.lahtinen@muotiala.fi Koordinaattori Kati Hankkila p. 050 358

Lisätiedot

HAKA GYM RY:N JÄSENTIEDOTE KESÄLLE 2012

HAKA GYM RY:N JÄSENTIEDOTE KESÄLLE 2012 HAKA GYM RY:N JÄSENTIEDOTE KESÄLLE 2012 Hei! Tässä Haka Gym ry:n jäsentiedote kaikille jäsenille! Tiedotteesta löydät tietoa mm. kesän jumppa- tarjonnasta sekä leikkikenttä- ja kesäkerhoista. Muistuttelemme

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN YRITTÄJÄNAISET TIEDOTTAA 2/2013

KESKI-SUOMEN YRITTÄJÄNAISET TIEDOTTAA 2/2013 Ihanaa kevättä hyvät Yrittäjänaiset! Vihdoinkin kevät alkaa näyttää tuloaan, pieniä yöpakkasia lukuun ottamatta. Räystäät tippuvat vettä ja lakaisukoneet täyttävät katuja ja linnut laulaa Ihmiset alkavat

Lisätiedot

Map-tiedote. Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet

Map-tiedote. Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet Map-tiedote Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet Mitä tämä vihko sisältää? 1. Map Minun asumisen polkuni -toimintamalli 5 2. Map-selkokuvat 7 3. Suunnittelen omaa elämääni 9 4. Asuntotoiveeni

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry Yhdistyksen hallitus OMA Hoivapalvelu Oy:n hallitus Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Hyvää kesää toivottaa; Vapaaaikatoimi Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Ohjattua leikkikenttätoimintaa 6.-30.06.2016 Kielosaari klo 13-16, Vanhatie 73 Saaren koulu klo 10-13, Koulutie 9

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

VÄRT SI LÄN TAPAHTUMAKALENTERI MESSU VÄRTSILÄN KIRKOSSA

VÄRT SI LÄN TAPAHTUMAKALENTERI MESSU VÄRTSILÄN KIRKOSSA VÄRTSILÄN TAPAHTUMAKALENTERI VÄRT SI LÄN KYL ÄT IEDO T E t alvi 2013 /20 14 www. vart sila.f i Värtsilän kirkossa tapahtuu! 04.12. klo 18 Jouluaskartelu perheille seurakuntakodilla. 08.12. klo 17-19 Myyjäiset

Lisätiedot

KEVÄT 2016, ETELÄN- SYLI RY

KEVÄT 2016, ETELÄN- SYLI RY 1/5 KEVÄT 2016, ETELÄN- SYLI RY AVOIMET VERTAISTUKIRYHMÄT Sairastavien ja toipuvien avoin vertaistukiryhmä, Espoo Sellon kirjasto, ryhmätyötila Elina (Leppävaarankatu 9, 2.krs.) Kerran kuussa keskiviikkoisin

Lisätiedot

Ehkäisevä perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu Heinolassa

Ehkäisevä perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu Heinolassa Ehkäisevä perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu Heinolassa Ehkäisevä perhetyö on kokonaisvaltaista kotiin annettavaa tukea vanhemmuuden ja arjen haasteisiin. Tukea voidaan tarjota mm. vanhemman jaksamiseen,

Lisätiedot

Kuva- ja äänivälitteinen palvelu ikääntyneiden kotona asumisen tukena Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa - Pieni piiri-hanke

Kuva- ja äänivälitteinen palvelu ikääntyneiden kotona asumisen tukena Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa - Pieni piiri-hanke Kuva- ja äänivälitteinen palvelu ikääntyneiden kotona asumisen tukena Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa - Pieni piiri-hanke Anna-Liisa Niemelä Erityissuunnittelija, FT Kehittämisen ja toiminnan

Lisätiedot

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskus on avoin kohtaamispaikka. Palvelukeskuksessa voitte saada ohjausta- ja neuvontaa sosiaaliohjaajalta, käydä aterioimassa ravintolassa ja

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Marjo Virkkunen palvelutalon johtaja Onnellinen elämä syntyy välittämisestä ja kuuntelemisesta. Yhdessä olemisesta ja tekemisestä Alkoi Vire Koti

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Henkinen yhdistys ry

Pohjois-Karjalan Henkinen yhdistys ry Pohjois-Karjalan Henkinen yhdistys ry Kevään 2011 ohjelma Säännöllisesti kokoontuvat ryhmät: Astrokerho Kerho on avoin kaikille astrologiasta kiinnostuneille. Kerhossa opimme katsomaan astrologiselta kartalta

Lisätiedot

Tervetuloa Lahden alueen osastoon!

Tervetuloa Lahden alueen osastoon! APUA SINUN AVULLASI Tervetuloa Lahden alueen osastoon! Osastomme on toiminut Lahden alueella jo vuodesta 1950. Auttaaksemme tarvitsemme sinun apuasi, ja toivotammekin jokaisen lämpimästi tervetulleeksi

Lisätiedot

Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14

Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14 Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14 Neuvoja, neuvoja omaishoitajuus oli minulle aivan uusi asia. En ollut varmaan edes kuullut koko sanaa. Työikäinen puoliso-omaishoitaja Kun omaishoitajuus

Lisätiedot

NASTOLAN LIIKUNTANEUVONTAPROSESSI Lähetekäytäntö

NASTOLAN LIIKUNTANEUVONTAPROSESSI Lähetekäytäntö Tulokset NASTOLAN LIIKUNTANEUVONTAPROSESSI Lähetekäytäntö LIIKKUMISlähete PERUSTERVEYDEN- HUOLTO Terveysasema, osastonhoitaja, Tuija Aronen ja lääkäri, Niina Riekkinen Neuvola, hyvinvointipäällikkö, Tarja

Lisätiedot

Meikäläisiä Satakunnasta

Meikäläisiä Satakunnasta Meikäläisiä Satakunnasta syystiedote 2014 päivitys 17.9.2014 Meikäläisiä Satakunnassa on kehitysvammaisten Me Itse ry:n aktivistien sekä MEKA TV toiminnoissa osallistuvien meikäläisten yhteinen työnimi.

Lisätiedot