Sisällysluettelo. OmaisOiva tiedote...3. Puheenjohtajan palsta 4-5. Aiemmin tapahtunutta.6. Tiedotteita 7. Vertaistukiryhmät.8-9

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. OmaisOiva tiedote...3. Puheenjohtajan palsta 4-5. Aiemmin tapahtunutta.6. Tiedotteita 7. Vertaistukiryhmät.8-9"

Transkriptio

1

2 Sisällysluettelo OmaisOiva tiedote...3 Puheenjohtajan palsta 4-5 Aiemmin tapahtunutta.6 Tiedotteita 7 Vertaistukiryhmät.8-9 Terapiakoira Lumi Sosiaalipalveluiden viidakossa Tapahtumakalenteri Tapahtumat Uusia kannattajajäseniä Woltti-vapaaehtoistoiminta 26 Yhdistysinfoa. 27 Yhteystiedot Toimitus: Johanna Sottinen ja Jukka Määttä Painotyö M&P-PAINO

3 Vuoden alusta liityimme mukaan valtakunnalliseen omaishoitoyhdistysten yhteiseen -toimintamuotoon Käytännössä useimmat tutut ja turvalliset toimintamuotomme pysyvät ennallaan, mutta tunnistat ne yllä olevasta merkistä, ja erilaisista pöllölogoista, jotka löytyvät jo tämän ensimmäisen lehden sivuilta. kahvittelevat pöllöt ovat toimistomme avoimien ovien tapahtumat Kioskitoiminta tarkoittaa erilaisia tietoa jakavia toimintoja muualla kuin toimistolla, esimerkiksi kunnissa. Ryhmätoiminnat ovat entuudestaan tuttuja virtapiiriryhmiämme, sekä jumppa ja keilaryhmät. Yleisesti ottaen kaikki ryhmätoiminta Ovet- omaishoitajien valmennusta olemme aiemminkin järjestäneet. Toiveissa on, että saamme valmennuksen uudelleen käyntiin syksyn aikana.

4 Puheenjohtajan palsta Tämä vuosi lähti käyntiin odotuksia täynnä! Hieman pettymystä tuotti RAY:n päätös, jonka mukaan saamme vain puolet hakemastamme taloudellisesta tuesta. Iloa tuotti puolestaan Lahden kaupungin päätös tukea yhdistyksemme toimintaa. Se antaa viestin, että huolimatta kiristyneestä taloudellisesta tilanteesta, Lahden päättäjät ymmärtävät yhdistyksen tavoitteen tukea omaishoitajien jaksamista omaishoitotilanteen kaikissa sen eri vaiheissa. Ehkä motiivina oli myös se, että omaishoitajien määrä kasvaa koko ajan ja sitä myöten tarpeet omaishoidon tukemiseen ja omaishoitajien jaksamisessa ennaltaehkäisyyn kasvavat räjähdysmäisesti. Yhdistyksen uusi johtokunta aloitti toimintansa tammikuussa. Se koostuu niin vanhoista konkareista kuin uusista innokkaista ihmisistä. Meillä on paljon osaamista ja tietoa eri asioista, joten tulemme tekemään parhaamme yhdistyksen ja työntekijöiden sekä ennen kaikkea asiakkaiden ja jäsenten eteen! Johtokunta tarttui pontevasti toimeen ja otti yhteyttä Lahden sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajiin, koska yhdistyksen saamien tietojen mukaan Lahti tekee määräaikaisia omaishoitosopimuksia erityisesti lasten ja nuorten hoidon osalta. Asia on nyt lautakunnan puheenjohtajien antaman palautteen mukaan selvityksessä ja jäämme odottamaan vastauksia. Yhdistyksemme oli saanut asiakaspalautteita myös tilanteista, joissa viranomaisasiointi ei ollut asiakkaiden mukaan sujunut parhaalla mahdollisella tavalla ja yhteydenottajat toivoivat muutosta tilanteeseen. Otimmekin napakasti yhteyttä Lahden vammaispalvelun päättäviin virkamiehiin ja pidimme yhteisen palaverin asian tiimoilta. Tavoitteenamme on sujuvoittaa toimintaa vammaispalvelun asiakkaiden ja virkamiesten välillä. Erilaisista syistä johtuen jo alusta alkaen voi asiakkuussuhde kääntyä väärälle ladulle. Läheisen onnettomuus, sairaus tai muu on pysäyttänyt perheen elämän ja ihminen voi olla erittäin herkässä tilassa vailla vastauksia ja varmuutta miten selvitä huomisesta päivästä - saati tulevaisuudesta. Jos vastassa on virkamies, joka latelee nipun asetuksia ja lakipykäliä, eikä ehkä omasta työuupumuksestaan johtuen jaksa paneutua perheen tilanteeseen, ollaan pattitilanteessa. Vammaispalvelu on kanssakulkija, joidenkin kanssa koko elämän ajan, joidenkin kanssa vain hetken aikaa. Odotukset ovat aina korkealla silloin, kun tarvekin on suurin. Luottamuksen syntyminen puolin ja toisin vaatii aikaa ja ennen kaikkea halua asettua vastapuolen asemaan. Jäimme myös tässä asiassa odottavalle kannalle mitä tuleman pitää ja miten toimintaa voidaan kehittää.

5 Päättäjien tehtävä on taata asiakkuussuhteen raamien toimivuuden mahdollisuudet erityisesti lainsäädännön kannalta. Meillä kaikilla äänestäjillä on puolestaan mahdollisuus tänä keväänä vaikuttaa siihen, millaiset päättäjät meillä jatkossa on. Omaishoitajien liitto on lähestynyt "Tutustu omaishoitajan arkeen" kampanjalla kaikkia kansanedustajia sekä kansanedustajaehdokkaita. Myös meidän yhdistyksemme on lähettänyt kaikille puolueille kutsun saapua tämän kampanjan puitteissa Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja läheiset ry:n toimistolle "Avoimet ovet" tapahtumaan maanantaina klo Toivottavasti saamme paljon asiasta innostuneita ehdokkaita ja kansanedustajia paikalle! Omaishoitajien asioiden hoidon kohdalla juhlapuheiden aika on ohi. Nyt tarvitaan vihdoin konkreettisia toimenpiteitä! Liiton kysymys: KUKA MUISTAA OMAISHOITAJAA VAALIEN JÄLKEEN? on ajankohtaisempi kuin koskaan! Pitäkää huoli toisistanne, ja erityisesti itsestänne! Anne Louhelainen puheenjohtaja p Muistathan Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n ja sen paikallisyhdistyksien haasteen kansanedustajille ja kansanedustajaehdokkaille. Kampanja-aika on maanantaisin asti. Ota yhteyttä yhdistykseen (tiedot takasivulla), jos haluat ilmoittautua omaishoitoperheeksi ottamaan kansanedustajia ja/tai kansanedustajaehdokkaita kotiisi tutustumaan omaishoitajan arkeen ja keskustelemaan omaishoidosta.

6 Aiemmin tapahtunutta Vilkas syyskausi on takanapäin, ja käymme kohti kevätkautta. Syksyllä väki lähti hyvin liikenteeseen uudelle toimistollemme, mikä huomattiin selvästi kasvaneina osallistujamäärinä. Hieno juttu! Mitä suurempana joukkona olemme yhdessä, sitä enemmän saamme näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Lahden vanhustenpalveluiden ja kuntoutuksen johtajan Ismo Rautiaisen vierailu on vuosittain ollut erittäin suosittu. Nyt saimme kokoon kokonaiset 64 kävijää, ja kaikki mahduimme hyvin! Uusi toimitilamme testattiin sopivaksi. Toivotaan, että kevätkauden keskustelutilaisuuksissa hätyyttelisimme näitä lukuja. Paikalle saadaan ensimmäistä kertaa myös vammaispalvelun johtoa ja terveyspalvelujohtaja. Hollolassa aloitettiin päättäjien ja omaishoitajien tapaamiset. Vähitellen saadaan näitäkin tapaamisia laajenemaan kunnissa. Suurella sydämellä haluamme kiittää niitä kaikkia lukuisia vapaaehtoisia, jotka olivat omalla panoksellaan toteuttamassa niin myyjäistuotteita, näytelmiä, muotinäytöstä, kuin Kuusysin markkinoitakin. Jokaisen tekijän panos oli korvaamattoman arvokas. Woltti- vapaaehtoistyön ryhmä on avoin kaikille, ja toimii juuri sen takia, että yhdessä tekeminen on paljon mukavampaa, kuin yksin puurtaminen. Omaishoidon teemaviikolla oli Lahden kaupunginkirjastolla vapaaehtoisten komea joukko muotinäytöksen malleina. Vahvuutemme on juuri tässä asioiden positiivisten puolien näkemisessä. Nauruhermoja koeteltiin pukuhuoneessa ja salissa. Hyvän mielen tunnelmaa nautimme myös joulujuhlassamme. Kiitos kaikille esiintyjille, kuten myös Tohtori Kiminkiselle, hoitajalle ja potilaille.

7 Oletko lahtelainen omaishoitaja, ja kiinnostunut tulla kokeilemaan vertaistuen kehittämistä tabletin (tietokoneen) kautta kotoa käsin? Etsimme koeryhmään asiasta kiinnostuneita. Tiedustelut ja ilmoittautumiset mennessä p tai Muistathan jumpan Harjun koululla keskiviikkoisin klo Mukaan mahtuu vielä. Hinta kevätkaudelta 15, maksu paikan päällä. Ilmoittautumiset toimistolle p Miesten ja naisten yhteinen keilaryhmä kokoontuu Hohtokeilan tiloissa parittomien viikkojen keskiviikkona klo Hinta 7, sisältää kengät. Maksu kassalle. Lisätiedot toimistolta. Tervetuloa uudetkin mukaan kokeilemaan! Työntekijätilanne toimistolla Vähitellen ovat toimistolla käyvät tottuneetkin siihen, että nykyään meillä on paljon erilaisia opiskelijoita ja harjoittelijoita tutustumassa omaishoitajiin ja yhdistyksen toimintaan. Se on hyvä asia, koska kun nämä opiskelijat sitten joskus hakeutuvat töihin, on hyvä, että heillä on omaishoitajien arjesta jonkinlainen käsitys. Erityiskiitos kaikille niille omaishoitajille, ketkä ovat olleet halukkaita erilaisten opintotöiden mallitapauksiksi. Nyt kevään ajan Johanna kanssa toimistolla työskentelee keväällä geronomiksi valmistuva Määtän Jukka.

8 = meidän positiivisuuteen perustuvat ryhmämme Virtapiireissä kahvitellaan, rupatellaan ja tsempataan toisia. Miesten ryhmä toimistollamme Lahdessa: Keskiviikkona 11.2., 11.3., 8.4. ja 6.5. klo Muista keilaus klo 12.30! Olet tervetuloa mukaan, olit sitten omaishoitaja, etäomaishoitaja, entinen, tai tuleva omaishoitaja. Naisten ryhminä toimistollamme Lahdessa: UUTTA!!!!!!! Uusi naistenryhmä kerran kuussa torstaisin, alkaen klo Ilmoittaudu mukaan p Uuteen työikäisten ryhmään otetaan ilmoittautumisia vastaan p Kokoontumisajankohta sovitaan ilmoittautuneiden toiveiden mukaan. Avoimien ovien keskusteluihin omalle toimistolle ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Voit tulla mukaan myös hoidettavasi kanssa. Keskustelun alustajat ja aiheet näet tapahtumakalenterista keskiaukeamalta. Toimistolla jo toimivat naistenryhmät, Mielenvirkut, Helkamat, Elämäniloisten leidien ja työikäisten toisen ryhmän kokoontumisaikataulu on postitettu ryhmäläisille tämän lehden välissä.

9 Hämeenkosken ryhmä: Ystävänkulmassa torstaisin 29.1., 5.3., 9.4. ja 7.5. klo Orimattilan ryhmä: Uusi ryhmä omaishoitajille keskiviikkona 18.2., 18.3., ja klo Erillinen ryhmäkokoontuminen niille, keiden omaishoitotilanne on jo päättynyt ke klo Ilmoittautuminen molempiin ryhmiin p Asikkalan ryhmä: Oltermannissa keskiviikkona 18.2., 25.3., ja klo Hollolan ryhmä: Uusi ryhmä niille, keiden omaishoitotilanne on päättynyt Kaiken Kansan Kammarilla tiistaisin 3.2., 3.3., 7.4. ja 5.5. klo Omaishoitajien ryhmän tiedustelut Pirkko Pulkkinen p Ovet-valmennus 20.4., 4.5. ja Ilmoittautuminen p Nastolan ryhmä: Uusi ryhmä selviää talven aikana. Pukkilan ryhmä: Hyvinvointikeskus Onni tiistaina ja klo Iitin ryhmä Kahvitupa Ravitie 2, Kausala, torstai ja 7.5. klo Padasjoen ryhmä Visapuistossa ja klo 13-15

10 Terapiakoira Lumi kertoo Hyvää alkanutta vuotta jokaiselle ystävälleni! Minä olen niin iloinen kun on tullut lunta. Olen vähän niin kuin pupujussi, kun loikin lumihangessa, ainakin emäntäni niin sanoo... Minä olen kyllä asiasta vähän erimieltä. Eihän puput lumipalloja etsi, ja se on minun lempi puuhaani. Sanovat että olen väsymätön siinä hommassa ja totta se onkin. Kun olin etsinyt noin viisikymmentä lumipalloa, ja rouskutellut ne ihan murusiksi, emäntäni tuumaa että eiköhän tämä riitä, ei jaksa enää heitellä. WHAT!!!! tuumasin minä ja istahdin hankeen hyvin päättäväisesti. Ei auttanut emäntäni houkuttelu edes herkkupalalla. Sainpas sitten vielä kymmenen lumipalloa ja sylikyydin kotiin. Meillä oli kotona jälleen sellainen pieni puukin, joulukuuseksi sitä sanovat nuf nuf... Se tuoksui niin houkuttelevalta. Oli ihan pakko hieman oksan päästä aina välillä yrittää haistella ja vähän nykäistäkin, että sain ne kauniit hopean väriset pallot heilumaan. Ja sitten emäntäni kiljumaan että EIII kuusi kaatuuuu... Sieltä puun alta löytyi minulle ihanan tuoksuinen ja makuinen herkkuluu. Ärsytti vain ne paperit mitkä piti repiä ensin siitä päältä, että pääsin kiinni luuhun. Nams nams... Autoin sitten innokkaasti noita ihmisiäkin niiden paperien repimisessä. Olin siinä tosi hyvä. Sitä en vain oikein ymmärrä, että ensin puu tuodaan sisälle, ja juuri kun olen tottunut siihen, niin MITÄÄ...! Se heitettiinkin takaisin ulos... ei voi pieni koira kaikkea ymmärtää... Isäntäni Vesa on käynyt ihanan säännöllisesti kotipäivillä. Mukava jumppari Milla käy niinä päivinä meillä vääntelemässä ja kääntelemässä isäntääni. Minun tärkeä tehtäväni on tietysti ottaa jumppari iloisesti vastaan ilmoittamalla kovalla haukulla kun ovikello soi. Sisälle pääsee kun olen ensin saanut rapsutukset. Sitten johdatan jumpparin oikeaan huoneeseen, ja vahdin silmä tarkkana mitä tehdään. Pyrin parhaani mukaan osallistumaan venyttelyihin, ja välillä nuolaisen isäntääni

11 lohduttaakseni, jos venyttely näyttää sattuvan. Tarkkaavaisuustehtäviä tehdessä olen valmiina nappaamaan palikan, jos se tipahtaa isäntäni kädestä. Siinä saa myös emäntäni tärkeää hyötyliikuntaa, kun yrittää saada palikan minulta takaisin. Kun jumppatuokio on ohi Pääsen nosturin kyytiin kun isäntäni siirretään sängyltä tuoliin. Se kyyti on minusta ihan parasta. On aivan pakko nuolla isännän kasvot kiitokseksi kyydistä. Minun koiran elämäni on niin mukavaa, kun touhua riittää ja saan paljon syliä ja rapsutusta. Siellä omaishoitajien toimistollakin on nykyään niin mukava käydä, kun niistä ikkunoista näkee kadulle, ja voin vahtia ja tarkkailla jokaista kulkijaa. Ja vähän tietysti haukulla ilmoitella siitä paikalla oleville ihmisille. No sitä haukkua ehkä on välillä vähän liikaakin, mutta ehkä herkkupalalla suostun olemaan ihan hiljaa... Kevään tuoksuja odotellen ja tästä hetkestä nauttien toivotan teille lukijoille ihanaa elämää jokaiselle päivälle! Terveisin LUMI Tällä palstalla kertoo terapiakoira Lumi kuulumisistaan. Lumi on rodultaan aito moropi, eli Kiinan palatsikoiran ja Bishon Havannan sekoitus. Kooltaan hän on kolme ja puolikiloinen, eli käsilaukkukokoa. Lumen perheessä on työikäinen vammautunut isä. Tämä nelijalkainen viliskantti on tuonut aivan uutta virtaa koko perheelle. Lumen voi tavata toimistollakin silloin tällöin.

12 Sosiaalipalveluiden viidakossa Omaishoitajana joudut monien uusien tilanteiden eteen. Yksi työläimmistä on erilaisten sosiaalipalveluiden hakeminen, varsinkin jos et ole aiemmin niihin tutustunut. Lahden kaupunki on järjestänyt helposti lähestyttävän tavan etsiä erilaisia palveluita. Vuoden 2014 keväästä alkaen kuntalaisia on palvellut asiakasohjausyksikkö Siiri. Siiri sijaitsee lähellä kaupunginkirjastoa Vapaudenkadun ja Saimaankadun kulmassa, katutasossa, osoitteessa Vapaudenkatu 23 B. Siirissä tarjotaan neuvontapalveluja vanhuksille ja heidän omaisilleen. Neuvontapalvelut tuottaa Siirissä PalveluSantra. PalveluSantran palveluneuvojilta voi kysyä sekä kunnallisista että yksityisistä palveluista. Tarjolla on mm. siivouspalvelu, ateria- ja kauppapalvelu, kotihoidon palvelut, turvapalvelut, palveluasuminen. Siirissä toimivat myös veteraanikuntoutus ja yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuki. Siiristä löytyy hakemuskaavakkeet eri virastoihin. Siiristä saa tietoa myös yhdistysten, järjestöjen ja kerhojen toiminnasta.

13 PalveluSantra vastaa Siirin puhelimeen arkisin klo Voit myös mennä paikan päälle keskustelemaan asiastasi. Neuvonnassa voit myös varata ajan omaishoidon asiakasohjaajalle. Omalle omaishoidon asiakasohjaajalle voit myös soittaa suoraan arkisin klo Asiakasohjaajat tekevät kotikäynteinä palvelutarpeen selvittämistä liittyen mm. omaishoidon tukeen, palveluasumiseen, kotihoitoon, palveluseteliin. Siirissä palvelu on asiakaslähtöistä. Siiristä kannustetaan käyttämään palveluja ja ottamaan reilusti yhteyttä hyvissä ajoin, jopa ennen kuin varsinainen omaishoidon tuki on ajankohtaista. Lahdessa alle 65-vuotiaiden omaishoidontukiasiat hoidetaan vammaispalvelussa, joka sijaitsee Aleksanterinkatu 18 A, 4.krs., kauppakeskus Trion yläkerrassa. Yläkuvassa: Aina yhtä iloista ja asiantuntevaa palvelua PalveluSantrassa Vasemmalla: Kuva kaupungin asiakasohjausyksikön toimipisteestä

14 TAPAHTUMAKALENTERI kevät 2015 Helmikuu ma 2.2. klo avoimet ovet, tökkiikö tietokone? Paikalla uusi kannattajajäsenemme Toimelan ATK-apu neuvomassa ja opastamassa tietokoneen perusjuttuja. Halutessasi voit ottaa oman läppärin tms. mukaan ja ratkotaan ongelmat saman tien. Samalla tietoa Toimelan toiminnasta muutenkin. Katso sivu ti 3.2. klo kaikkien naistenryhmistä kiinnostuneiden yhteinen pulinapäivä toimistollamme. Huomioi tavallista aikaisempi aika!! ke 4.2. klo omaishoidon teemapäivä terveyskioskilla Triossa ke 4.2. klo Yhteyttä- yksinäisyyden ehkäisy teematapahtuma Lahden kaupunginteatterilla, katso lisää sivu 16 ma 9.2. klo avoimet ovet, kuka muistaa omaishoitajaa vaalien jälkeen - teemalla alueemme kansanedustajat ja ehdokkaat on haastettu kuulemaan omaishoitajia toimistollemme. ma klo avoimet ovet, klo paikalla Lahden vammaispalvelujen päällikkö Harri Koivu ja johtava sosiaalityöntekijä Mirja Nevalainen keskustelemassa ja kuulemassa. Asioina mm. kuljetuspalvelut Vk 9, hiihtolomaviikko, toimisto suljettu HUOM! Avoimien ovien päiville 16.2.Vammaispalvelut, 16.3.Sosiaaliasiamies ja 30.3 Terveyspalvelujohtaja toivotaan teiltä kutakin aihetta koskevia kysymyksiä etukäteen toimistollemme Jukalle puh tai sähköpostiin:

15 Maaliskuu ma 2.3. klo naistenpäivän te ta Muistiyhdistyksen tiloissa, katso lisää sivu 17 ke 4.3. klo Omaishoidon teemapäivä terveyskioskilla Triossa ke 4.3. klo Kehon hyvinvointi-ryhmä I, katso sivu 21 ke 4.3. klo Kehon hyvinvointi-ryhmä II, katso sivu 21 ma 9.3. klo avoimet ovet, Kodin turva-asiat. Paikalla uusi kannattajajäsenemme Aurio Hoiva kertomassa mm. turvapuhelinasioista klo Katsomme omaa tuotantoa olevan lyhytelokuvan Minun tarinani klo ti Liikunnan teemaretki Iitin Ravilinnaan, katso lisää sivu 18 ma klo avoimet ovet, Sosiaaliset tuet. Paikalla keskustelemassa sosiaaliasiamies Tiina Lindqvist klo to klo Äijäilta, katso lisää sivu 17 la Helsingin retki, katso lisää sivu 18 ma klo avoimet ovet, Paikalla keskustelemassa vs Terveyspalvelujohtaja Eevaleena Saarinen klo Huhtikuu ke 1.4. klo Omaishoidon teemapäivä terveyskioskilla Triossa ma 13.4 klo avoimet ovet, ma 27.4 klo avoimet ovet, ti-ke Tallinnan retki, katso lisää sivu 19 Toukokuu Tulossa mm. keilamestaruuskisat, naisten pulinapäivä, koko perheen kevätruokailu.. Ohjelma tarkentuu seuraavassa lehdessä, joka ilmestyy huhtikuun alussa

16 YHTEYTTÄ YKSINÄISYYDEN EHKÄISEMISEKSI ke Vuoden 2015 Yhteyttä kampanja toteutetaan markkinapäivänä klo 14 alkaen Lahden kaupunginteatterin välittömässä läheisyydessä, sen edustalla ja aulatilassa. Tapahtuman käynnistää piiritys, joka ympäröi teatterin käsi kädessä- mitallaan. Odotamme paikalle vähintään 300 osallistujaa sen verran meitä tarvitaan, jotta teatteri jää ympyrän sisäpuolelle. Tulettehan suurella joukolla mukaan! Kaikille avoin tilaisuus jatkuu kulttuurielämyksinä teatterin aulatilassa klo 17:30 saakka. Kutsumme osallistujia mukaan matalalla kynnyksellä: Kulttuuri ja kulttuurin synnyttämä hyvinvointi kuuluu meille kaikille. Luvassa on mm. kuvataidetta, musiikkia, liikuntaa sekä mahtava joukko järjestötoimijoita esittelemässä ja kertomassa omasta toiminnastaan. Päivää sävyttää yhdessä olemisen ja tekemisen ilo yhteys toisiin ihmisiin! Yhteyttä - yksinäisyyden ehkäisemiseksi kampanja muistuttaa yhdessä olon merkityksestä, ja siitä, mitä me kaikki voimme tehdä yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Kampanja nostaa esiin myös yksinäisyyden monet ulottuvuudet. - YHTEYTTÄ itseen. Yksinolo on tarpeellista ja tervehdyttävää, kun se on oma valinta eikä yksin oleminen ole jatkuvaa. - YHTEYTTÄ toiseen. Ihminen tarvitsee toista ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Yhteyttä voi hakea olemassa oleviin tuttuihin tai uusiin verkostoihin liittymällä. Uusia verkostoja voi löytää mm. kampanjassa mukana olevien tahojen toiminnasta ja tapahtumista. - YHTEYTTÄ yhteiskuntaan. Yksinäisyys ja syrjäytyminen liittyvät toisiinsa ja ovat ehkäistävissä. Ehkäisemällä yksinäisyyttä ehkäistään syrjäytymistä. Jokainen voi omalla toiminnallaan ja hyvin pienilläkin teoilla ehkäistä oman ja lähipiirinsä yksinäisyyttä. 14:00 Yleisö saapuu teatterille, tapahtuman juontaa Lasse Kantola 14:30 Teatterin piiritys 14:50 Tervetuloa! Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen 15:00 Lotilan Laulupuu-kuoro, johtajanaan Terhi Hildén 15:15 Akrobatiaa, Linda & Tuomas 15:30 Qianq-voimistelua Jarkko Tuomisen johdolla 15:45 Tanssillinen voimistelunäytös, Akaatit, SalNV 16:00 Yhteislaulua Pasi Goodmanin säestyksellä 16:15 Taikuri Jouko Jokke Alho 16:30 Akrobatiaa, Linda & Tuomas 16:45 Tanssillinen voimistelunäytös, Akaatit, SalNV 17:00 Hannu Lehtonen 17:30 Tilaisuus päättyy Paikalla ovat myös mm. Linkku, Pysäkkilenkki, kaverikoirat ja yhteisvastuukeräys. Järjestäjät: Sosiaalialan osaamiskeskus Verso / Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön verkosto, Lahden kaupunginteatteri, Lahden Teatterikerho ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry / Lahden elokolo, NUT ry, Omaiset mielenterveystyön tukena Päijät-Hämeen yhdistys ry, Lahden klubitalo, P-H mielenterveystyön tuki MIETE ry, Lahden Ammattikorkeakoulu, Monitoimikeskus Takatasku, Lahden Lähimmäispalvelu ry, Päijät-Hämeen Mielenterveysseura ry, Lahden seudun Kriisikeskus, Päijät-Hämeen omaishoitajat ja läheiset ry, Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö, Miessakit ry, Päijät-Hämeen muistiyhdistys ry, Lahden seurakuntayhtymä ja Theatrum Olga / Lahden diakonian instituutti. Edellä mainittujen lisäksi mukana Säröperheet hanke / Lahden Diakonialaitos, Lahden Reumayhdistys ry, Lahden Sydänyhdistys ry, HNMKY, SPR sekä Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku. Tapahtuman tukijat RAY, TOTAL Shop, Painajainen Oy ja Fazer sekä Radio Voima ja Lahden kauppatori.

17 Ihanien Naisten Ilta ma 2.3. klo Muistiyhdistyksen tiloissa (Vapaudenkatu 8 a 6) Aiheena naisena olemisen ihanuus, hartioille lisäenergiaa ja rentouttavia harjoituksia, sekä ohjattu käsihoito talven rasittamille käsille. Mukana homeopaatin puheenvuoro, ja opastusta kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kahvi- ja pieni iltapalatarjoilu, bonuksena miestarjoilija. Vapaaehtoinen kahvimaksu. Sitovat ilmoittautumiset mennessä, p tai Muistathan, että tilaisuus järjestetään yhteistyössä muistiyhdistyksen kanssa, ja suurempien tilojen vuoksi myös muistiyhdistyksen tiloissa. Naisia on ollut vuosittain paikalla merkittävä ja hieno määrä!tervetuloa mukaan ihanaan joukkoon! Äijäilta klo Ei osallistumismaksua Tulossa on jälleen jo perinteeksi muodostunut tapahtuma miehiseen makuun! Aloitamme keilahallilta ja lopetamme makkaranmaistajaisiin ja kakkukahveihin. Siinä välissä jutustelemme mukavia ajankohtaisista asioista. Kokoonnumme Hohtokeilan tiloissa klo ja siirrymme keilauksen jälkeen toimistollemme Päijänteenkatu 1. Ilmoittautumiset mennessä p tai

18 Retki liikunnan teemapäivään Kausalaan ti Lähdemme kevätauringon pilkistäessä hakemaan uusia liikuntakokemuksia ikäihmisten liikunnan teemapäivästä Kausalassa. Geronomiopiskelijoiden järjestämässä ohjelmassa on liikuntatuokioita, tietoa liikunnan merkityksestä ja erilaisten välineiden esittelyä. Tapahtuma on Ravilinnan alueella. Päivään sisältyy myös lounas. Matkan hinta jäseniltä 15, ja ei jäseniltä 25 Lähtö Asikkalasta klo 8.30 Lahdesta linja-autoaseman turistipysäkiltä klo 9.15 Tarvittaessa kyytiin pääsee myös Nastolan ABC:ltä Paluu Lahteen n. klo mennessä Sitovat ilmoittautumiset 2.3. mennessä, puh: Maksu 2.3. mennessä yhdistyksen tilille: FI (P-H Omaishoitajat ja Läheiset ry) tai toimistolle Viestiksi maksuun: Kausala, lähtijöiden nimet. Helsingin retki lauantaina Maaliskuun viimeisenä lauantaina suuntaamme Helsinkiin kohti Arabian tehtaanmyymälää ja museota. Samassa yhteydessä pääsee tutustumaan myös Finlaysonin myymälään. Kierroksen jälkeen käymme syömässä hyväksi todetussa ruokapaikassa Ravintola Koskenrannassa. Ruokailun jälkeen käymme Koiramäen pajutallilla ja Tuusulan Lottamuseossa, jossa nautimme myös päiväkahvit. Retken hinta: jäsenille 30 ja ei jäsenille 40 Lähtö: Salpakankaalta taksiasemalta klo 8.00 Lahden linja-autoaseman turistipysäkiltä klo 8.30 tarvittaessa kyytiin pääsee Tuuliharjalta Paluu n. klo mennessä Sitovat ilmoittautumiset mennessä, puh: Maksu mennessä yhdistyksen tilille: FI (P-H Omaishoitajat ja Läheiset ry). Viestiksi maksuun: Helsinki, lähtijöiden nimet.

19 Tallinnan matka ti-ke Matkan hinta jäsenille 115 ja ei jäsenille 135 Nyt keväällä saamme toteutettua toivotun Tallinnan matkan. Matkan hintaan sisältyy: Siirtymäkuljetukset Lahti-Helsinki-Lahti välillä, sekä Tallinnan päässä sataman ja hotellin välillä. Laivamatka ja hytti matkatavaroille Buffet lounas menomatkalla Hotelliyö Tallink City ja buffetaamiainen Lähtö Lahden linja-autoaseman turistipysäkiltä tiistaina klo 8.45 Paluu samaan paikkaan keskiviikkona n.klo Mukana oltava voimassaoleva passi tai virallinen henkilökortti. Sitovat ilmoittautumiset mennessä, puh: Maksu mennessä yhdistyksen tilille: FI (P-H Omaishoitajat ja Läheiset ry). Viestiksi maksuun: Tallinna, lähtijöiden nimet.

20 Uusi kannattajajäsenemme ja jäsenetupaikkamme: Homeopaatti Leena von Rutenhjelm - Kiinnostukseni homeopaatiksi opiskeluun lähti omasta positiivisesta kokemuksesta homeopaattista hoitoa kohtaan. Olen opiskellut 4v. Suomen Homeopaattisen Lääketieteen Instituutissa Helsingissä. Opiskelu sisälsi myös 500h. peruslääketieteen opiskelua. Valmistuin v Tämän jälkeen olen toiminut homeopaattina ja homeopatian kouluttajana Helsingissä. Olen työskennellyt 4. asiantuntevissa luontaistuotekaupoissa ja tätä kautta oppinut ymmärtämään vitamiinien ja hivenaineiden merkityksen terveyden tukena. - Hoidan myös eläimiä. Eläimet ovat hyvä esimerkki siitä miten loistavasti homeopatia toimii kun oikea lääkeaine löydetään. Eläimiä hoidettaessa nähdään selkeästi, että kyse ei ole plasebo-vaikutuksesta, vaan siitä että homeopatia on oikeasti varteenotettava hoitomuoto. - Homeopatia tarkoittaa kokonaisvaltaista ja yksilöllistä hoitomuotoa. Homeopatian kehitti toimivaksi lääketieteeksi saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann Homeopatiassa käytettävät lääkeaineet on pääosin valmistettu kasveista, mineraaleista ja eläinkunnasta. Periaatteena on samankaltaisuuden laki, eli minkälaisia oireita terveelle ihmiselle aiheutuu usein, niin pieninä määrinä nautittuna esim. oireita aiheuttavaa kasvia, samanlaiset oireet voidaan sillä sairaalta hoitaa. - Homeopaattisen hoidon kohteena on sairas ihminen tai eläin, ei yksittäinen oire. Oiretta ei nähdä sairautena, vaan se kertoo että kehossamme kaikki ei ole kunnossa. Homeopatia pyrkii tasapainottamaan sitä mikä fyysisellä, emotionaalisella tai mentaalisella alueella on epätasapainossa ja aiheuttaa oireita. Homeopatian päämääränä on tukea kehon omaa kykyä toimia parantavasti. Se ei korvaa puuttuvia hivenaineita tai hormoneja, eikä pyri koskaan syrjäyttämään perinteistä lääketiedettä. Se toimii hyvin täydentävänä hoitomuotona kroonisia sairauksia hoidettaessa.

21 - Kroonisissa sairauksissa potilaan tulee aina keskustella häntä hoitavan lääkärin kanssa homeopaattisen tukihoidon mahdollisuudesta. Vastuunsa tunteva homeopaatti ei koskaan kehota asiakastaan lopettamaan tai edes vähentämään lääkitystä ilman hoitavan lääkärin suostumusta. - Homeopaattisella hoidolla pyritään saamaan kehon omat mekanismit lempeästi toimimaan parantavasti ja usein oireet häviävät päinvastaisessa järjestyksessä kuin ovat tulleet. Paranemisprosessiin kuluva aika on aina yksilöllinen. Kroonisissa sairauksissa tarvitaan usein kärsivällisyyttä hoidon eri vaiheissa. Akuutit vaivat paranevat yleensä hyvinkin nopeasti kunhan valitaan oikea lääkeaine. - Homeopaatin täytyy saada oireiden lisäksi asiakkaasta kokonaiskuva, jotta hän löytää kullekin parhaiten sopivan lääkeaineen. Tämän vuoksi haastateltaessa kysellään monenlaisia asioita kuten esim. mieltymyksiä, inhoja, pelkoja, lämmönvaihtelun vaikutuksia ym.. Henkilökohtaisia tapaamisaikoja voit varata suoraan Leenalta p hinta: 50 / 45min (jäsenet) 55 /45min (ei jäsenet) Kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva lyhytkurssi (mm. unettomuus, ruuansulatusvaivat, virtsatieinfektiot, nivelten hyvinvointi) 1.kurssi ke 4.3. klo 12-15, 2.kurssi ke 4.3. klo (sisältö samanlainen) yhdistyksen toimistolla, Päijänteenkatu 1 Hinta jäseniltä 25 / ei jäsenet 35 (sisältää kahvitarjoilun) Ilmoittautumiset mennessä p.2.3./leena von Rutenhjelm p

22 Uusi kannattajajäsenemme ja jäsenetupaikkamme: Toimelan ATK-apu avuksi tietokoneongelmiin Tökkiikö tietokone? Tarvitsetko apua tai neuvoja termistön kanssa? Mikäli sinulla on käytössäsi tietokone, tuo se mukanaan myös ongelmia. Mikäli kone toimii muuten mallikkaasti, vaativat käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot säännöllistä päivitystä toimiakseen oikein myös tulevaisuudessa. Toimelan ATK-palvelut on tarkoitettu ihmisille, joilla on mitä tahansa ongelmia tietokoneen ohjelmiston tai käytön kanssa. Suuri osa tietokoneen ongelmista on ratkaistavissa vaivattomasti. Siksi tarkoituksenamme onkin korjaamisen ja huollon lisäksi myös opastaa ongelmien ehkäisyssä vastaisuudessa. Mikäli koneessa on isompaa vikaa, suosittelemme ongelman tutkimista ja korjaamista toimipisteellämme. Meillä on myös mahdollisuus tulla tutkimaan ja tilanteen mukaan myös korjaamaan kone kotiinne. Toimintatavat voidaan sopia aina yksilöllisesti asiakkaan kanssa. Ota yhteyttä ja sovitaan sinulle sopiva toimintamalli! Tietokoneen huolto- ja asennustyöt yksityisasiakkaille kotityönä (ma-pe) tai toimipisteellämme 50 / tunti. Tietokoneen vuosihuolto: 70 Kotikäyntien ja noutojen kilometrikorvaus 0,30 / km Kaikki hintamme sisältävät alv:n. Tietokoneen huoltoarvio on ilmainen. Kaikki huoltotyöt sisältävät laitteen puhdistuksen ja kuntotarkistuksen. Tiesitkö, että kun teemme työtä kotonanne, on huolto- tai tukityö kotitalousvähennyskelpoista? Vähennyksen vuosittainen omavastuu on 100, jonka jälkeen voitte vähentää 45% työmme hinnasta verotuksessanne. Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja läheiset ry:n jäsenille -10% alennus kaikista ATK-palveluistamme!

23 Mikä on Toimela? Toimela ry:n toiminnan tavoitteena on tukea vanhuksia, lapsiperheitä ja muita apua tarvitsevia heidän kotona asumisessaan ja toimimisessaan. Tukeminen on arkipäiväisten asioiden järjestämistä. Pyrimme ylläpitämään vanhusten elämänlaatua sekä tukemaan mahdollisimman pitkään kotona selviytymistä monipuolisten kotipalvelujemme avulla. Meille asiakkaat ovat ykkössijalla. Haluamme ymmärtää, ennakoida sekä täyttää asiakkaidemme nykyiset ja tulevat tarpeet. Teemme läheistä asiakasyhteistyötä, jossa asiakkaan tarpeet ja ongelmat ohjaavat toimintaamme. Haluamme olla varmoja toimintamme korkeasta laadusta ja luotettavuudesta, sekä sen lopputulosten turvallisuudesta. Toimelan ATK-palvelut: p Svinhufvudinkatu 23 A, Lahti Maanantaina 2.2. klo olemme omaishoitajien yhdistyksen avoimien ovien vieraana opastamassa ja neuvomassa tietokoneen käytössä. Voit ottaa mukaan esim. oman kannettavan tietokoneesi. Katsotaan mistä kiikastaa ja laitetaan asiat sujumaan! Toimelan muut kotipalvelut:

24 NYT HAEMME Virta-avain 1/2015 WOLTTI WOIMAA eli ihmisiä, joilla on hetki aikaa vapaaehtoistyöhön Olet tervetullut mukaan mm. seuraaviin tehtäviin: - postitusapulaiseksi ja kässäpiiriläiseksi - hankkimaan arpajaisvoittoja, sekä ideoimaan myyjäistuotteita - ohjelmatyöryhmään ja näytelmäapulaisiksi - ryhmänvetäjäksi - Wolttipäivät: ma 2.3. ja klo Kauttamme tutustut uusiin ihmisiin, teet hyvää mieltä toisille ja saat sitä myös itsellesi! Tule rohkeasti mukaan Woltti toimintaan! Yhteydenotot toimistolle p tai

25 Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry Uusi johtokunta 2015: Anne Louhelainen (Hollola), puheenjohtaja p Saara Kivistö (Asikkala), varapuheenjohtaja Ulla Mäntynen (Lahti), varapuheenjohtaja Raimo Väntsi (Nastola), rahastonhoitaja Leena Väntsi (Lahti), sihteeri, virkistysasiat Paula Salminen (Lahti), jäsenasiat Katri Jaronen (Hollola), virkistysasiat Satu Tiira (Iitti), jäsen Marjatta Koivisto (Orimattila), jäsen Muistin virkistämiseksi: Jäsenmaksumme on 20 / vuosi. Liitto laskuttaa jäsenmaksun ja siitä puolet tulee omalle paikallisyhdistyksellemme. Jäsenyys on henkilökohtainen. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa toiminnastamme kiinnostunut (ei tarvitse olla omaishoitaja). Yhdistyksemme jäsenkortilla saa alennuksia takasivulla nimetyistä paikoista. Myös yritys tai yhteisö voi liittyä kannatusjäseneksemme. Kannatusjäsenmaksu tulee lyhentämättömänä oman yhdistyksemme toimintaan. Kiitos kannattajajäsenillemme: Aurio Hoiva Oy (www.aurio.fi ) Helmi Seniorikoti (www.helmiseniorikoti.fi) HEMMI-kodit (www.hemmikodit.fi) Hämeen Kodinonni (www.kodinonni.info) Leena von Rutenhjelm, homeopaatti, p Mervi Timonen, 4-F personal trainer, p Salpausselän Naisvoimistelijat (www.salpausselannaisvomistelijat.net) Sisustus Aleksanteri (www.sisustusaleksanteri.fi) Toimelan ATK-apu (www.toimelapalvelut.fi)

26 Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry Päijänteenkatu 1, Lahti Johanna Sottinen Toiminnanjohtaja ma-to Jukka Määttä Omaistoiminnan ohjaaja ma-to Yhdistys toimii yleishyödyllisenä ja voittoa tavoittelemattomana. Jäsenkortillamme alennuksia seuraavissa paikoissa: -Silmäasema, silmälasit -23%, aurinkolasit -15%, taittovirheleikkaukset -10% -Hohtokeila, Vapaudenk.18, Lahti, puh , -20%,-25% -Lahden Palokalusto Oy, Laatuk.15, Lahti, puh , ovh:sta -20% -SisustusAleksanteri,Aleksanterink. 31, Lahti, puh , -10%, veloitukseton huonekalujen kokoaminen ja kotiinkuljetus -Osteopatiaklinikka Tapio Voutilainen, Mariank. 19A, 3. krs, Lahti, puh , -10% -Kukkakauppa Keijunkehrä, Tapanilank.6, Lahti, puh , -10% -Personal training palvelupaketeista ja ryhmäliikunnasta -10% ja kuntoiluvälineistä -5%, Lahti, -Kukka ja Hautauspalvelu Henriikka, Kaitilantie 40, Orimattila, puh , -5%, -10% -Hierontapiste Eeva, Rautatienk.23 a 19, 3.krs, Lahti, puh , -5% -Valostudio, Vesijärvenk.26, Lahti, puh , -10% -Ettonet Oy, Saimaank.18, Lahti, puh , kaikista tuotteista myymälän kautta -5% -Kauneushoitola Arja Korkala, Mariank.19 b, Lahti, puh , -5% - uusi:toimelan atk-apu, Svinhufvudink.23, Lahti, puh , kaikista palveluista -10%

Virta-avain 1/2014 1/2014 1

Virta-avain 1/2014 1/2014 1 1/2014 1 Sisällysluettelo Varapuheenjohtajan palsta.3 Historiikki..4-7 Historian paras tauti..8 Kevennys..9 Aiemmin tapahtunutta 10-11 Opiskelijan elämää.12 Unelmat.13-17 Tapahtumakalenteri..18-19 Tapahtumat

Lisätiedot

Virta-avain 3/2013 VIRTA AVAIN

Virta-avain 3/2013 VIRTA AVAIN VIRTA AVAIN Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry:n jäsenlehti 3/2013 1 Sisällysluettelo Puheenjohtajan palsta.3 Syksyllä tapahtunutta 4-5 Elämä opettaa 6-8 Unelmat.9-11 Tapahtumakalenteri.12-13 Tapahtumat..14-19

Lisätiedot

Virta-avain 2/2013. Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry:n Jäsenlehti 2/2013

Virta-avain 2/2013. Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry:n Jäsenlehti 2/2013 Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry:n Jäsenlehti 2/2013 1 Sisällysluettelo Puheenjohtajan palsta.3 Toimistolla tapahtunutta.4-5 Turvallisuudesta..6-7 Matkakertomus...8 Kirjoitelmia.9 Nuorten nurkka

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 1/2014 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 2 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Vuosi on vaihtunut ja haasteellinen kevät 2014 edessä. Yhdistyksemme kevään ohjelmaa on

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 1 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Tätä kirjoittaessani kevät lähestyy kovaa vauhtia. Tuleva kevät on tärkeä omaishoitajien

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2012 (kesä-syksy)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2012 (kesä-syksy) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2012 (kesä-syksy) Yhteystiedot Sisällysluettelo Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Vapaudenkatu 8 A 6a (5. krs) 15110 Lahti Puh (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 4/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 4/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 4/2014 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Lukiessasi tätä syksy alkaa olla jo pitkällä. Yhdistystoiminta pyörii täydellä vauhdilla loppuvuoden ja tästä lehdestä varmasti jokainen

Lisätiedot

SYTYN SANOMAT Salon SYTY ry:n tiedotuslehti 2014 6. vuosikerta

SYTYN SANOMAT Salon SYTY ry:n tiedotuslehti 2014 6. vuosikerta Salon SYTY ry:n tiedotuslehti 2014 6. vuosikerta Salon SYTY 10 v. 10-vuotisjuhlat s. 2-6 Verto Verkossa -projekti s. 13 Vuoden 2013 vapaaehtoinen s. 16 Vertaistukea lapsille, nuorille ja perheille s. 8

Lisätiedot

SYTYN SANOMAT Salon SYTY ry:n tiedotuslehti 2015 7. vuosikerta

SYTYN SANOMAT Salon SYTY ry:n tiedotuslehti 2015 7. vuosikerta Salon SYTY ry:n tiedotuslehti 2015 7. vuosikerta Salolaisen potilas ja vammaisyhdistystoiminnan Salolaisen potilas ja vammaisyhdistystoiminnan yhdistävä tekijä yhdistävä toiminnan tekijätukija toiminnan

Lisätiedot

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja Syksy 2009 Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja Pionin lehti nro 2/2009 Sisältö 2/2009 3 Puheenjohtajan terveiset 4 Terveiset liitosta 6 Järjestötoiminnan merkityksestä PIONIn toimintaa: 7 PioniSANAISAT-runoryhmä

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 2/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 2/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 2/2014 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Kevät on tulossa ja illat valkenevat. Tämä poikkeuksellisen leuto talvi on kääntymässä vähitellen

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2015 (talvi-kevät)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2015 (talvi-kevät) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2015 (talvi-kevät) Yhteystiedot Sisällysluettelo Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Vapaudenkatu 8 A 6a (4. krs) 15110 Lahti Puh (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI. - Onneksi on omaishoitaja -

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI. - Onneksi on omaishoitaja - Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI - Onneksi on omaishoitaja - Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli Avoinna arkisin 9-15 p. 0400-802

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2013 (kesä-syksy)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2013 (kesä-syksy) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2013 (kesä-syksy) Yhteystiedot Sisällysluettelo Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Vapaudenkatu 8 A 6a (4. krs) 15110 Lahti Puh (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU

Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU Mainiot ulkoilumahdollisuudet, rauhallinen ympäristö ja asiantunteva henkilökunta Maskun Neurologinen Kuntoutuskeskus on Suomen ainoa yksinomaan neurologisten sairauksien kuntoutukseen

Lisätiedot

SYTYN SANOMAT Salon seudun potilas- ja vammaisyhdistysten yhteistyöyhdistys SYTY ry:n tiedotuslehti 2011 N:o 3

SYTYN SANOMAT Salon seudun potilas- ja vammaisyhdistysten yhteistyöyhdistys SYTY ry:n tiedotuslehti 2011 N:o 3 Salon seudun potilas- ja vammaisyhdistysten yhteistyöyhdistys SYTY ry:n tiedotuslehti 2011 N:o 3 TIETOA JA TUKEA! Soita 040 356 2016 Onko sinua kohdannut sairaus, vammautuminen tai oletko omainen? Tällaisessa

Lisätiedot

Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 2, elokuu 2012

Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 2, elokuu 2012 TUKIVIESTI Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 2, elokuu 2012 Päämäärämme on vanhusten hyvinvoinnin edistäminen ja arvokkaan vanhenemisen turvaaminen. Toimimme vapaaehtoisvoimin poliittisesti sitoutumattomina.

Lisätiedot

Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 1, helmikuu 2015

Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 1, helmikuu 2015 TUKIVIESTI Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 1, helmikuu 2015 Päämäärämme on vanhusten hyvinvoinnin edistäminen ja arvokkaan vanhenemisen turvaaminen. Toimimme vapaaehtoisvoimin poliittisesti

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2014 (talvi-kevät)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2014 (talvi-kevät) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2014 (talvi-kevät) Yhteystiedot Sisällysluettelo Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Vapaudenkatu 8 A 6a (4. krs) 15110 Lahti Puh (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

Jäsenlehti nro 9 talvi 2013

Jäsenlehti nro 9 talvi 2013 Jäsenlehti nro 9 talvi 2013 pidämme puolta pidämme huolta! Jäsenlehti nro 9 talvi 2013 sisällys 3 Puheenjohtajan palsta 5 MoPOn syysstartti 7 Oikeus omaan aikaan 9 Kumppanuustalo Artteli ry - todellinen

Lisätiedot

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille 250 Tampere 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille Lehden aikataulu JHL 250 Tampere nro 1/2014 ilmestyy viikolla 8-9 Tee lehteen juttu! Tai anna vinkki aiheesta,

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2015 (kesä-syksy)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2015 (kesä-syksy) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2015 (kesä-syksy) Yhteystiedot Sisällysluettelo Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Vapaudenkatu 8 A 6a (4. krs) 15110 Lahti Puh (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

Tervetuloa! Keskustan suuralueen aluekokous tiistaina 29.11. klo 18 kaupungintalon valtuustosalissa. Keskustan suuralueen asukaslehti Syksy 2011

Tervetuloa! Keskustan suuralueen aluekokous tiistaina 29.11. klo 18 kaupungintalon valtuustosalissa. Keskustan suuralueen asukaslehti Syksy 2011 Keskustan suuralueen asukaslehti Syksy 2011 www.katoppa.fi Tervetuloa! Keskustan suuralueen aluekokous tiistaina 29.11. klo 18 kaupungintalon valtuustosalissa. Aiheesta lisää sivulla 7 Keskusta Raksila

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Tämä julkaisu sisältää:

Tämä julkaisu sisältää: Tämä julkaisu sisältää: Alkusanat... 3 Minna Salminen ja Marja-Liisa Kuukasjärvi: Ollaan oltu sydämestä tämän asian takana.. 5 Merja Salanko-Vuorela: Oulun seudulla kehitetään omaishoitajien tukemista

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2012 (talvi-kevät)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2012 (talvi-kevät) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2012 (talvi-kevät) Yhteystiedot Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Hämeenkatu 9 A 23 15110 Lahti (Maakuntatalo, 5 krs.) Puh/Fax (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja

Tietoa ja tukea Sinulle omaishoitaja Talvi 2009 Joku sanoi hyvän sanan jollekin ojensi lämpimän käden. Ja heidän maailmansa ei enää entisensä. Koskaan. Se on auringon paisteen laulavien lintujen maailma lämmön ja ystävyyden kohtauspaikka.

Lisätiedot

www.avomielin.fi Ajaton lehti avoimesti ajatteleville 2014 2015

www.avomielin.fi Ajaton lehti avoimesti ajatteleville 2014 2015 www.avomielin.fi Ajaton lehti avoimesti ajatteleville 2014 2015 Runot Pelon voittaminen Mua pelottaa, kun rintaan pistää. Mut kivun poltan liekein. Mikä se on kun pelottaa, mikä se on kun koskee, mistä

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Dementiayhdistys ry:n jäsenlehti 1/2010 (talvi-kevät)

Muistike. Päijät-Hämeen Dementiayhdistys ry:n jäsenlehti 1/2010 (talvi-kevät) Muistike Päijät-Hämeen Dementiayhdistys ry:n jäsenlehti 1/2010 (talvi-kevät) Yhteystiedot Päijät-Hämeen Dementiayhdistys ry Osoite 8.1.2010 alkaen: Hämeenkatu 9 A 23 15110 Lahti (Maakuntatalo, 5 krs.)

Lisätiedot

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas IHMISELTÄ IHMISELLE SeniorityöN VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 2 Sisällysluettelo Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa...8 Luku 2: Vapaaehtoisen helsinkimissio...12 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta...18 Luku

Lisätiedot