PÖYTÄKIRJANOTE OULUN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULI. Päättäjä Oulun hiippakunnan tuomiokapituli Päätöspäivä Pykälä 6

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÖYTÄKIRJANOTE OULUN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULI. Päättäjä Oulun hiippakunnan tuomiokapituli Päätöspäivä Pykälä 6"

Transkriptio

1 PÖYTÄKIRJANOTE OULUN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULI Asia < > Kantelut agnostikkoilloista Päättäjä Oulun hiippakunnan tuomiokapituli Päätöspäivä Pykälä 6 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Todettiin kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi < > Kantelut agnostikkoilloista Esittelijä: Hiippakuntadekaani Niilo Pesonen Asian käsittelijät tuomiokapitulissa Tuomiokapituli on käsitellyt agnostikkoiltoja koskevia kanteluita ensimmäisen kerran (7 ) pidetyssä istunnossa. Tällöin se totesi piispa Samuel Salmen ja tuomiorovasti Matti Pikkaraisen olevan esteellisiä osallistumaan asian käsittelyyn. Kirkkolain 19 luvun 4 mukaan tuomiokapitulin on oltava täysilukuinen käsitellessään kysymystä papin pysymisestä kirkon tunnustuksessa. Pappisasessori Pekka Rehumäen poissaolon sekä piispa Samuel Salmen ja tuomiorovasti Matti Pikkaraisen esteellisyyden vuoksi tuomiokapituli kutsui asian käsittelyyn kolme pappisvarajäsentä; notaari Outi Äärelän, lääninrovasti Juhani Lavangon ja kirkkoherra Jaakko Kaltakarin. Taustaa Oulun seurakuntayhtymän tiloissa Vanhassa Pappilassa on huhti- ja toukokuussa 2013 järjestetty yhteensä neljä agnostikkoiltaa. Alustajina ja järjestäjinä illoissa ovat toimineet pastorit Päivi Jussila, Árpád Kovács, Stiven Naatus ja Mikko Salmi. Tuomiokapituliin on saapunut kolme kantelua, koskien em. iltojen sisältöä (kantelut pöytäkirjan liitteenä).

2 Juha Tervaskanto on jättänyt tuomiokapituliin kantelun koskien pidettyä Jumalaa ei ole agnostikkoiltaa. Kantelun mukaan järjestäjinä olleet papit mm. sanoutuivat irti Jumalan olemassaolosta ja pilkkasivat Jumalaa. Kaisa Niemen lähettämän kantelun mukaan järjestäjinä toimineet papit eivät ole pysyneet kirkon tunnustuksessa ja ovat toimineet vastoin pappislupausta. Virve Martikaisen ja Sole Martikaisen lähettämän kantelun mukaan agnostikkoilloissa pappien toiminta ja opetus/puheet olivat kirkkolain vastaisia, eivätkä papit pysyneet kirkkolain mukaisessa kirkon tunnustuksessa. Keskeinen sovellettava lainsäädäntö Kirkkolain 5 luvun 3 2 ja 3 momentin mukaan Papille, joka ei ole pysynyt kirkon tunnustuksessa, tuomiokapituli voi antaa kirjallisen varoituksen tai pidättää hänet pappisvirasta vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi kuukaudeksi. Jos pappi ei ole pappisvirasta pidättämisen kuluessa pyytänyt eroa pappisvirasta tai osoittanut tahtovansa pysyä kirkon tunnustuksessa, tuomiokapituli määrää hänet menettämään pappisvirkansa. Papille, joka toimii vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta tai laiminlyö niitä taikka käyttäytyy papille sopimattomalla tavalla, tuomiokapituli voi asian laadun mukaan antaa kirjallisen varoituksen tai pidättää hänet pappisvirasta vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi kuukaudeksi. Jos papin sopimaton käyttäytyminen, laiminlyönnit pappisvirassa tai käyttäytyminen muutoin osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi olemaan pappina, tuomiokapituli voi määrätä hänet menettämään pappisvirkansa. Kirkkojärjestyksen 5 luvun 6 :n mukaan pappislupaus kuuluu seuraavasti: Minä N.N. lupaan kaikkitietävän Jumalan edessä, että toimittaessani pappisvirkaa, jonka olen valmis ottamaan vastaan, tahdon pysyä Jumalan pyhässä sanassa ja siihen perustuvassa evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa. En julkisesti julista tai levitä enkä salaisesti edistä tai suosi sitä vastaan sotivia oppeja. Tahdon myös oikein julistaa Jumalan sanaa ja jakaa pyhiä sakramentteja Kristuksen asetuksen mukaan. Tahdon noudattaa kirkon lakia ja järjestystä sekä palvella alttiisti seurakuntaa ja sanankuulijoita. Kaikkea tätä tahdon noudattaa niin, että voin vastata siitä Jumalan ja ihmisten edessä. Tähän Jumala minua auttakoon. Kirkon viranhaltijoilla on lähtökohtaisesti sama perustuslain 12 :n takaama sanan- ja mielipiteenvapaus kuin muillakin kansalaisilla. Kirkon viranhaltijoilta voidaan perustuslain 76 :n perusteella vaatia pitäytymistä kirkon tunnustuksessa. Tapaukseen sovelletaan osittain voimaan tullutta lainsäädäntöä. Siirtymäsääntöjen mukaan kurinpitoasia, joka on ennen voimaantuloa pantu vireille, käsitellään loppuun noudattaen aiemmin voimassa olleita säännöksiä. Kesäkuun 1. päivä kumotun KL 23 luvun kurinpitosäännösten mukaan kurinpitoasia tulee vireille, kun tutkinta on tutkinta-asiamiehen johdosta valmistunut ja kurinpitorangaistusta koskeva vaatimus ja asiassa kertynyt aineisto on annettu vastaajana olevalle viranhaltijalle tiedoksi.

3 Asianomaisten vastineet ja kuuleminen Pastorit Päivi Jussila, Árpád Kovács, Stiven Naatus ja Mikko Salmi ovat antaneet päivätyn yhteisen vastineen em. kanteluihin. Vastineen mukaan keskusteluilloissa pyrittiin aitoon tasa-arvoiseen ja suvaitsevaan vuoropuheluun. He katsovat, että heidän tehtävänään oli käynnistää keskustelu ja jakaa tasapuolisesti halukkaille puheenvuoroja. Yhteenvetoa ei iltojen päätteeksi esitetty, koska keskustelun ajateltiin jatkuvan. Vastineen mukaan, allekirjoittaneet suhtautuvat kirkon tunnustukseen ja pappisvalaan vakavasti, eivätkä tilaisuuksissa julistaneet, levittäneet, edistäneet tai suosineet kirkon tunnustusta vastaan sotivia oppeja (vastine pöytäkirjan liitteenä). Luvan agnostikkoiltojen pitämiseen Vanhassa Pappilassa oli antanut, pastori Stiven Naatuksen esittelemän ajatuksen pohjalta, tuomiorovasti Matti Pikkarainen. Tuomiorovasti Pikkaraiselta saadun selvityksen mukaan, pastori Stiven Naatuksen ajatus oli, että jokainen esitelmä on lähtökohdaltaan analyyttinen, jossa pohditaan kunkin väitteen loogisia seuraamuksia. Tarkoitus oli lisäksi selkeästi kertoa, miten kirkkomme kussakin asiassa ajattelee ja opettaa (selvitys pöytäkirjan liitteenä). Pastori Stiven Naatus on antanut selvityksen yllämainittuun tuomiokapitulissa järjestetyn kuulemisen yhteydessä. Tuomiokapituli päätti pidetyssä istunnossaan kutsua pastorit Jussila, Kovács, Naatus ja Salmi kuultavaksi tuomiokapitulin istuntoon lisäselvityksen saamiseksi agnostikkoiltoja koskevien kanteluiden johdosta. Iltojen kulkuun tuomiokapituli on tutustunut Virtuaalikirkon kautta, jossa kaikki illat ovat nähtävissä. Tuomiokapituli kuuli kaikkia agnostikkoiltojen järjestelyihin osallistuneita pappeja istunnossaan Kaikkien kutsuttujen kanssa keskusteltiin järjestetyn tilaisuuden luonteesta. Pastori Päivi Jussilan kanssa keskusteltiin edellä mainitun lisäksi hänen positiostaan työnantajaansa kohtaan, hänen näkemyksistään iankaikkisesta elämästä ja perisynnistä sekä hänen agnostikkoilloissa esille nostamastaan tarpeesta puhua Jumalasta uudella tavalla. Pastori Árpád Kovácsin kanssa tuomiokapituli kävi keskustelun agnostikkoiltojen järjestelystä, papin esiintymisestä ko. tilaisuudessa ja sisällöllisistä kysymyksistä. Viimeksi mainituista keskusteltiin erityisesti pastori Kovácsin illassa esittämästä näkemyksestä, että hän ei usko persoonalliseen Jumalaan. Pastori Stiven Naatuksen kanssa tuomiokapituli kävi keskustelun agnostikkoiltojen tavoitteista ja järjestelyistä. Pastori Mikko Salmen kanssa tuomiokapituli keskusteli sakramenteista ja ennen kaikkea kasteesta ja sen merkityksestä. Asian arviointi ja johtopäätökset Tuomiokapituli toteaa ensinnäkin, että perusajatus keskusteluiltojen järjestämisestä on hyvä.

4 Keskustelua ja yhteistä pohdintaa kristillisestä uskosta tarvitaan ja se on tervetullutta. Nyt järjestettyihin agnostikkoiltoihin kuului tuomiokapitulin käsityksen mukaan tällaista tervetullutta rakentavaa keskustelua ja pohdiskelua. Rakentavalle keskustelulle, jossa tavoitteena on tasavertaisuus, on tilaa kirkossa ja seurakunnissa. Seurakunnan edustajien suhtautumisen eri tavalla ajattelevaan on aina oltava kunnioittava ja dialogiin pyrkivä. Tämä tarkoittaa keskustelukumppanin kunnioittamista ja kuuntelemista sekä rehellisyyttä esitettyjen kysymysten edessä. Edelleen myönteistä oli se, että illoista tarjottiin mahdollisuus antaa palautetta papeille ja jäädä juttelemaan heidän kanssaan. Rehelliseen dialogiin kuuluu myös uskollisuus omalle identiteetille ja sille taholle, jota edustaa. Jälkimmäinen koskee erityisesti kirkon työntekijää ja pappia, joka pappislupauksessaan ja pappisvihkimyksessään lupaa muun muassa vahvistaa seurakuntalaisia kirkon uskossa, hoitaa pappisvirkaa oikein ja uskollisesti Jumalan sanan ja kirkkomme tunnustuksen mukaisesti, jakaa sakramentteja Kristuksen asetuksen mukaisesti ja edistää kaikkea, mikä rakentaa seurakuntaa. Rajanveto sen suhteen, missä määrin pappi voi esittää epäilyksiään kirkon näkemyksistä, ei ole helppoa ja se riippuu sekä tilanteesta että esitettävästä asiasta. Pääsääntöisesti papeilta (myös kirkon muulta henkilöstöltä) voidaan viranhoidon ulkopuolellakin edellyttää sellaista käytöstä, että viranhaltija ei julkisesti toimi kirkon uskoa ja oppia vastaan. Tuomiokapitulin näkemyksen mukaan järjestetyt agnostikkoillat olivat seurakunnan tiloissa järjestettyjä julkisia tilaisuuksia ja pappien on katsottava toimineen ko. tilaisuudessa nimenomaan pappeina. Toisaalta on huomioitava, että kyseiset tilanteet eivät olleet jumalanpalvelus tai muita hartaus- tai opetustilanteita. Tilaisuuksien luonne keskustelevana ja pohtivana tuotiin myös ilmi etukäteen. Yleisesti kirkon opetuksen kannalta reuna-alueen kysymyksistä on ollut mahdollisuus esittää erilaisia mielipiteitä. Sen sijaan uskon ytimeen kuuluvissa kysymyksissä voidaan odottaa kirkon työntekijältä ja erityisesti papilta selkeämpää pitäytymistä kirkon näkemyksiin. Tämä ei tosin tarkoita sitä, ettei uskon sisältöä pyrittäisi sanoittamaan uudelleen kuitenkaan muuttamatta sen alkuperäistä sisältöä. On myös todettava, että pappi saa joutua ja elämänsä aikana epäilemättä joutuu tilanteisiin, joissa hän pohtii ja epäilee edustamansa tahon eli kirkon opetusta. Näin käy ymmärrettävästi esimerkiksi inhimillisen vastoinkäymisen tai muun elämänseikan johdosta. Papin ammattitaitoon kuitenkin kuuluu se, että hän ei kaada epäilyjään julkisesti seurakuntansa kannettavaksi, vaan ymmärtää sielunhoidon, hengellisen ohjauksen ja työnohjauksen roolin työssäjaksamisessaan tällaisissa tilanteissa. Itse asiassa läpikäydyt koettelemukset voivat olla voimanlähde papinkin elämässä ja työssä. Agnostikkoiltojen tarkoitus oli pohdiskelu ja tasa-arvoinen keskustelu kaikkien osallistujien kesken. Tällöin on ymmärrettävää, että papit pohdiskelivat asioita ja esittivät kysymyksiä. Lähtökohtaisesti on toki ajateltava, että pappi tällöinkin pysyy kirkon tunnustuksessa ja vähintään on valmis kertomaan edustamansa tahon eli kirkon näkemyksen asiasta. Edelleen rajanveto sen suhteen, milloin kyse on pohdiskelusta ja kysymysten esittämisestä on riippuvaista myös siitä, miten asia esitetään. Jos pappi esittää asiansa voimakkaasti tai kärjistetysti siten, että kuulija ymmärtää sen selkeäksi kannanotoksi tai julistukseksi, ei kyse ole enää pohdiskelusta. Jos tällaiset näkemykset ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä kirkko

5 keskeisistä tunnustukseen kuuluvista asioista opettaa, herättää se kysymyksen papin halusta sitoutua tunnustukseen ja pappislupaukseen. Kuulemisissa keskityttiin pappien illoissa esittämiin lausumiin, jotka herättivät valmistelijoiden huomion puhuttaessa erityisesti kirkon uskosta. Nämä kohdat ovat myös kohtia, joiden kohdalla papin voi katsoa edellä kerrotun tavoin esiintyneen erityisen varmana ja jopa julistuksellisesti oman kantansa esittäjänä. Pastori Päivi Jussila alusti agnostikkoillan, jonka aiheena oli Jumalaa ei ole. Tuomiokapitulin havaintojen mukaan Jussilan esiintyminen tilaisuudessa on osallistujia kunnioittavaa. Yksi kantelijoista kiinnittää huomiota tilanteeseen, jossa hänen puheenvuoronsa katkaistaan ja hänet vaiennetaan. Tällöin puheenjohtajana toimii nimenomaan Jussila. Tuomiokapitulin näkemyksen mukaan Jussila toimii tilanteen huomioon ottaen oikein. Hän on juuri edellä huomauttanut aikataulusta ja tarpeesta lyhyisiin puheenvuoroihin. Pastori Päivi Jussilan kanssa tuomiokapituli keskusteli muun muassa jumalakuvaan liittyvistä teologisista kysymyksistä. Keskustelussa tuli selväksi, että hän on vahvasti sitoutunut kirkkoon. Kuulemisessa Jussila on ilmaissut halunsa pysyä kirkon tunnustuksessa. Pastori Árpád Kovácsia tuomiokapituli on kuullut erityisesti hänen esittämistään näkemyksistä, joiden mukaan hän ei usko persoonalliseen Jumalaan. Tuomiokapituli toteaa, että kristinuskon keskeisiin oppeihin kuuluu usko persoonalliseen Jumalaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Jumala olisi ihmisen näköinen tai hänellä olisi ihmisen ominaisuuksia. Luonnollista toki on, että ihminen sisällyttää mielikuvaansa Jumalasta myös ihmisen piirteitä, vaikka samalla ymmärtää Jumalan olevan jotain muuta. Tuomiokapituli toteaa, että kristillisen uskon käsitys persoonallisesta Jumalasta kuitenkin sulkee pois ajatuksen jumaluudesta, joka olisi persoonaton voima tai vain maailman jonkinlainen alkuperusta. Se, että Jumala on persoonallinen tarkoittaa sitä, että hän asettuu vuorovaikutukseen ihmisen kanssa. Hän on kiinnostunut ihmisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että Jumala on myös ilmoittanut itsensä, että Jumala on suhteessa ihmiseen, että hän kuulee ihmistä ja häntä voi kuulla. Inkarnaatio eli Jumalan tuleminen ihmiseksi Jeesuksessa on selkein osoitus siitä, että Jumala ei ole vain jokin abstrakti periaate, vaan hän on persoona. Olennaista on ero salatun ja tuntemattoman Jumalan suhteen. Jumala on kyllä salattu, mutta ei tuntematon. Kysyttäessä Kovácsilta, mitä hän tarkoittaa persoonallisella Jumalalla, hän ei kieltänyt edellä mainittua Jumalan kohtaamiseen mahdollisuutta. Edelleen hän korosti Jumalan tuntemista Jeesuksen kautta. Tätä kautta hän näki myös sen, että Jumala on persoona. Edelleen hän kysyttäessä sanoi uskovansa kolmiyhteiseen Jumalaan, Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Kovácsin lausuma, että hän ei usko persoonalliseen Jumalaan on sellaisenaan ristiriidassa kirkon opetuksen kanssa. Tuomiokapituli on käydyn keskustelun myötä tullut vakuuttuneeksi siitä, ettei Kovács ole halunnut opettaa kirkon uskon vastaisesti. Jos papin voimakas, ristiriitoja herättävä ilmaus julkisessa tilanteessa kuitenkin jää selittämättä, se väistämättä herättää hämmennystä kuulijoissa. Tuomiokapituli tarkensi myös Kovácsin lausumaa, jonka mukaan Vanhan testamentin jumalakuva on huvittava, humoristinen, neuroottinen, ylipatriarkaalinen ja seksistinen. Keskustelussa tuomiokapitulin kanssa Kovács myönsi, että hänen esittämänsä kuva Vanhan

6 testamentin Jumalasta on yksipuolinen. Edelleen tuomiokapituli toteaa, että konteksti, jossa lausuma esitettiin, oli omiaan aiheuttamaan virhetulkinnan, jonka mukaan kyse olisi ollut kirkon jumalakuvasta. Tämän Kovács kuitenkin kielsi sanoneensa. Kovács korosti, että ei ole halunnut toimia kirkkoa tai uskoa vastaan. Kuulemisessa Kovács on ilmaissut halunsa pysyä kirkon tunnustuksessa. Pastori Mikko Salmea tuomiokapituli on kuullut hänen esittämistään näkemyksistä sakramenteista, erityisesti kasteesta. Kirkossamme on erilaisia korostuksia uskon ja kasteen suhteesta. Luterilaisen kirkkomme opetuksen mukaan kaste on toinen luterilaisen kirkkomme sakramenteista. Kaste on toimitus, jossa kastettava tulee kristityksi ja liitetään Kristuksen ruumiiseen eli maailmanlaajaan kristittyjen yhteisöön. Kasteen pelastava vaikutus ei johdu vedestä, vaan siihen liittyvästä Jumalan Sanasta. Luterilainen kirkkomme näkee, että lapsi on kastettava, koska hänkin tarvitsee pelastusta. Martti Luther korosti, että lähetyskäsky velvoittaa kastamaan kaikkia ihmisiä ja että kaste on Jumalan lahja eikä ihmisen ansioita, joten lapsetkin tulee kastaa. Agnostikkoilloissa nousi esille myös huoli siitä, miten käy lapsen, jota ei ole ehditty kastaa ennen kuolemaa. Martti Luther viittaa asiaan jo vuonna 1542 kirjoittamassaan lyhyessä pamfletissaan (WA 53: 207, 17-20). Vapaasti käännettynä hän sanoo Siksi ei siis tule tuomita sellaisia [kuolleina syntyneitä] pikkuruisia lapsia [kadotukseen], joiden puolesta ja joita koskien uskovat kristityt hartaasti tuovat rukouksessa esiin tällaisia huokauksia ja toiveita. Kirkkomme ajattelun mukaan sakramentit ovat ihmistä varten. Ne ovat armonvälineitä, lahjoja ja pelkkää hyvää ihmiselle. Sakramenteissa painopiste on aina siinä mitä Jumala tekee. Sakramentin toimittamisessa tärkeintä eivät ole pohjimmiltaan sanat tai teot vaan se rakkaus, jolla Jumala rakastaa ihmistä. Ajattelu kastamattomana kuolleen lapsen pelastuksesta lähtee tästä näkökulmasta. Pienen lapsen kuoleman edessä kirkko turvautuu Jumalan suureen rakkauteen ja jättää lapsen Hänen syliinsä. Kasteeseen liittyen tuomiokapituli halusi kysyä Salmelta mitä hän tarkoittaa puhuessaan kasteesta sanoen mm. : uskoo ken haluaa kaste ei voi pelastaa Lisäksi Salmi kritisoi lapsikasteen perusteita. Salmi kertoi puhuneensa vapaasti ja sanavalinnat jossain kohdassa eivät olleet kovin onnistuneita. Salmi kertoi pyrkineensä ajattelemaan ääneen. Hän kertoi halunneensa tuoda keskusteluun keskeneräisiä ja ristiriitaisiakin asioita ja ajatuksia. Asioita, jotka askarruttavat ihmisiä. Keskustelussa tuomiokapitulissa tuli esiin myös näkökulma, jossa todettiin Salmen odottavan tällöin kuulijoilta ja muilta keskustelijoilta paljon. Illoissa Salmi esitti muun muassa ehtoollisliturgiaan liittyen mielipiteitä: en usko näihin juttuihin on hirvittävintä soopaa falskia uskottelua. Salmi selitti kommentin liittyneen tiettyyn keskustelun kohtaan ja halunneensa tällöin kritisoida vanhahtavaa kieltä, jota esimerkiksi ehtoollisliturgiassa käytetään. Salmi pohti, voitaisiinko myös ehtoollisliturgiaa sanoittaa uusin ja omin sanoin. Hän huomautti, että meidän täytyy sanoittaa mistä evankeliumissa ja armossa on kysymys tässä ajassa tämän päivän ihmiselle. Sama voisi koskea myös ehtoollista, joka on hänen mielestään upea salaisuus ja mysteeri. Iltojen perusajatukseen kuului ajatus tasa-arvoisesta ja kaikkia kunnioittavasta esiintymisestä.

7 Tämä tarkoittaa myös vastakkaisten näkemysten sietämistä, mikä kuuluu papille aina. Salmi esiintyi pääsääntöisesti kunnioittaen ja vastakkaistakin näkemystä edustavaa arvostavasti. Kuulemisessa Salmi on ilmaissut halunsa pysyä kirkon tunnustuksessa. Pastori Stiven Naatus on tuomiorovasti Matti Pikkaraisen antaman vastineen mukaan toiminut iltojen päävastuullisensa järjestäjänä. Naatus on tuomiokapitulin kuulemisessa antanut asiaan selvityksen. Hän totesi, että kaikki papit yhdessä sopivat, ettei minkään illan ohjelmassa tuoda erikseen esille kirkon opetusta ja ajattelua käsiteltävästä aiheesta, mutta kirkon oppi toki on pohjana keskusteluteemoissa. Tällä valinnalla haluttiin turvata iltojen vapaa keskustelu. Tuomiokapituli ei katso iltojen järjestämisen sinänsä olleen huono asia. Pastori Naatuksen vetämä ilta, jonka aiheena oli Jeesus, oli tuomiokapitulin mielestä onnistunut. Tuomiokapitulin ratkaisu Tuomiokapituli katsoo ensinnäkin, että agnostikkoiltojen perusajatus siitä, että pyritään tasa-arvoiseen ja rehelliseen keskusteluun kristillisestä uskosta, on kannatettava. Illat järjestäneiden pappien Päivi Jussilan, Árpád Kovácsin, Stiven Naatuksen ja Mikko Salmen tavoite sanoittaa kristillistä uskoa uudelleen siten, että yhä useampi ihminen ymmärtää sitä, on hyvä. Illoissa kuultiin tuomiokapitulin mielestä myös rakentavia esityksiä ja hyviä keskusteluja. Yleisesti voidaan todeta, että tasa-arvoiseen vuoropuheluun kuuluu kunnioittava ja keskusteluun pyrkivä suhtautuminen toisin ajatteleviin. Samalla on muistettava, että rehelliseen vuoropuheluun kuuluu myös uskollisuus omalle identiteetille ja taholle, jota edustaa. Papin kohdalla tuo taho tarkoittaa ennen kaikkea kirkkoa, jonka palvelukseen hänet on vihitty. Toiseksi pappien esiintymistapa agnostikkoilloissa on osin sisältänyt hämmennystä herättäviä piirteitä, mitä tuomiokapituli pitää valitettavana. Tuomiokapituli katsoo, että illoissa esiintyi lähinnä pastori Mikko Salmen ja pastori Árpád Kovácsin taholta pilkalliseksi tulkittavaa asennetta kristillistä uskoa kohtaan. Kolmanneksi tuomiokapituli on tarkastellut pappien roolia ko. iltojen vetäjinä. Agnostikkoillat eivät pyrkineet olemaan julistuksellinen tai opetuksellinen tilanne. Tilaisuuden vetäjät tekivät selväksi etukäteen, että kyseisissä iloissa he lähinnä pyrkivät esittämään kysymyksiä ja viemään keskustelua eteenpäin. Tuomiokapitulin mielestä on hyvä ja jopa toivottavaa, että papit osallistuvat keskustelutilanteisiin ja esittävät niissä olennaisia kysymyksiä ja pohdintoja. Pappi on kuitenkin lähtökohtaisesti aina pappi ja tilanteesta riippumatta sitoutunut virkaansa ja pappislupaukseensa. Tässä jännitteessä pappi sitoutuu elämään jo pappisvihkimyksessä. Tuomiokapituli lähestyy edellä olevia kysymyksiä seuraavasta näkökulmasta. On olemassa ero epäilyksen ja harhaopin välillä. Epäilykset lienevät tuttuja kaikille kristityille ja ne ovat osa uskon elämää myös papilla. Harhaoppisuuteen kuuluu papin tietoinen, pitkäaikainen ja voimakas kirkon opetuksen vastainen julistus ja toiminta. Nyt käsiteltävät kantelut kohdistuvat pääasiassa juuri kysymykseen, ovatko illoissa vastuunkantajina toimineet papit pysyneet kirkon opissa ja tunnustuksessa. Käsittelyssään tuomiokapituli on kiinnittänyt huomiota agnostikkoilloissa esiintyneisiin opillisiin ylilyönteihin,

8 joita ovat olleet erityisesti pastori Kovácsin näkemys uskosta persoonalliseen Jumalaan ja pastori Salmen näkemykset sakramenteista. Tuomiokapitulin havainto molemmissa kysymyksissä on, että kyseiset henkilöt ovat esiintyneet varsin voimakkaasti asioita käsiteltäessä. Tämä on johtanut siihen, että näkemykset on koettu jopa pilkkaavina ja harhaoppisina, ei ainoastaan kysyvinä ja pohdiskelevina. Tuomiokapituli on keskustellut asianomaisten kanssa tästä lähtökohdasta käsin ja tullut vakuuttuneeksi siitä, ettei kysymys ole systemaattisesta kristillisen uskon vastaisesta ajattelusta eli harhaopista. Sekä Kovács että Salmi ovat kertoneet pyrkineensä herättämään keskustelua. Molemmat ovat selkeästi ilmaisseet halunsa pitäytyä kirkkomme tunnustuksessa. Tarkasteltaessa kaikkien pappien esiintymistä kokonaisuudessaan voidaan sen todeta olleen valtaosaltaan myönteistä, ihmisiä kunnioittavaa ja keskusteluun pyrkivää. Tämän lisäksi illoissa ilmeni myös valitettavia ylilyöntejä sekä pappien esiintymisessä että suhteessa kirkon uskoon. Näihin asioihin tuomiokapituli kehottaa erityisesti pastori Àrpád Kovácsia ja pastori Mikko Salmea jatkossa kiinnittämään huomiota. Esimiehen kanssa käytävä keskustelu on normaali toimenpide vastaavissa tilanteissa, mistä tuomiokapituli haluaa tässä yhteydessä muistuttaa. Lopuksi tuomiokapituli toteaa, että papin toiminnassa olennaista on pohtia sitä, mikä rakentaa kristillistä seurakuntaa, ei hajota sitä. Pappi on asetettu seurakunnan palvelukseen ja hänen virkansa on sitä varten. Papin ja teologin tehtävä on yhä uudelleen pohtia sitä, miten kristillinen usko sanoitetaan ymmärrettäväksi ja eletään todeksi kussakin tilanteessa muistaen sekä tradition voima että muuttuva maailma. Päätösehdotus: Kantelut eivät aiheuta enempiä toimenpiteitä. Päätös: Päätösehdotus hyväksyttiin. Muutoksenhaku: Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä. Toimenpiteet: Pöytäkirjaote ja oikaisuvaatimusosoitus Juha Tervaskanto, Kaisa Niemi, Virve Martikainen ja Sole Martikainen, pastorit Päivi Jussila, Árpád Kovács, Stiven Naatus ja Mikko Salmi Pöytäkirjaote tuomiorovasti Matti Pikkarainen Pappisasessori Juha Rauhala Sihteeri Raili Arhippainen

9

Samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen / pastori Árpád Kovács

Samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen / pastori Árpád Kovács Samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen / pastori Árpád Kovács Diaarinumero Esittelijä Perustelut DOUL/302/08.00.00/2017 lakimiesasessori Mari Aalto Tuomiokapituliin on 16.8.2017 toimitettu Oulun ev.-lut.

Lisätiedot

Papin ydinosaaminen

Papin ydinosaaminen Papin ydinosaaminen 14.6.2010 Ammatin kuvaus Kirkon järjestysmuoto erottaa toisistaan pappisviran ja papinviran. Papinviralla tarkoitetaan seurakunnan, seurakuntayhtymän, hiippakunnan tai kirkkohallituksen

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki

RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki 99 Liite RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki Kirkkohallitus esittää, että kirkolliskokous ryhtyisi toimenpiteisiin sellaisen lain säätämiseksi, jolla kumotaan 26 päivänä

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto

LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto Aika ja paikka: Ti 30.1.2018 klo 18.30 seurakuntatalo Asialista: asiat 1 8 (1-8 ) 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. Pöytäkirjantarkastajat ja pöytäkirjanpitäjä 4. Työjärjestyksen

Lisätiedot

IHMISET, STRATEGIA JA SEURAKUNTA. ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi Kai Peltonen

IHMISET, STRATEGIA JA SEURAKUNTA. ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi Kai Peltonen ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi 2.4.2016 Kai Peltonen Miksi olet ryhtynyt seurakunnan luottamushenkilöksi? MIKÄ ON? Augsburgin tunnustus (1530): artikla V: Jotta saisimme

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJANOTE. <2013-00252> Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies

PÖYTÄKIRJANOTE. <2013-00252> Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies PÖYTÄKIRJANOTE Asia Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies Päättäjä Tuomiokapituli Päätöspäivä 09.10.2013 Pykälä 392 392 Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies

Lisätiedot

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto 7.11.2012 Kirkko- ja seurakuntakäsitys, jossa sekä salatulla että näkyvällä on paikkansa Kaksinaisuus kirkon / seurakunnan

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Aika Maanantai klo Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Aika Maanantai klo Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1 Asialista Kauppalankatu 1, 53300 Lappeenranta P. 040 3126 400, 040 3126 401 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Maanantai 14.11.2016 klo 17.30 18.23 Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Muut osallistujat: Leena Brofeldt, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Risto Sintonen, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Marja Lähdekorpi, sihteeri

Muut osallistujat: Leena Brofeldt, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Risto Sintonen, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Marja Lähdekorpi, sihteeri Kirkkoneuvosto 9.8.2017 74 Kokousaika: Keskiviikko 9.8.2017 klo 18.00 20.45 N:o 08/2017 Paikka: Pappila, Huhdintie 9 Käsitellyt asiat: 80-89 Puheenjohtaja: Varapuheenjohtaja: Hannu Bogdanoff Jorma Kivilä

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia Saarna 16.7.2017 Evankeliumi Matt. 16: 13-19 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat? He vastasivat: Toisten

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen. MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS:

Lisätiedot

Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan?

Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan? Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan? Esittäjän nimi 16.2.2017 1 Tunnustus on hengellinen ja opillinen Tunnustus ei ole yhdistyksen säännöstö, vaan kirkon

Lisätiedot

X Oy arvosteli kirjeessään Nurmijärven kunnan viranhaltijoiden, kunnanhallituksen ja sosiaalilautakunnan menettelyä.

X Oy arvosteli kirjeessään Nurmijärven kunnan viranhaltijoiden, kunnanhallituksen ja sosiaalilautakunnan menettelyä. 18.5.2006 871/4/04 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Minna Verronen KIRJEESEEN VASTAAMINEN 1 KANTELU X Oy arvosteli kirjeessään Nurmijärven kunnan viranhaltijoiden,

Lisätiedot

187 Rovasti Pentti Miettisen irtisanoutumisilmoitus yhteisen. yhteisen seurakuntatyön johtajan virasta vanhuuseläkkeelle siirtymisen

187 Rovasti Pentti Miettisen irtisanoutumisilmoitus yhteisen. yhteisen seurakuntatyön johtajan virasta vanhuuseläkkeelle siirtymisen 574/2018 187 Rovasti Pentti Miettisen irtisanoutumisilmoitus yhteisen seurakuntatyön johtajan virasta vanhuuseläkkeelle siirtymisen takia 1.1.2019 alkaen ja sen aiheuttamat toimenpiteet Päätösehdotus Seurakuntayhtymän

Lisätiedot

Osallistujat Teemu Laajasalo piispa, puheenjohtaja Marja Heltelä tuomiorovasti, vpj., poistui asian 14 käsittelyn aikana

Osallistujat Teemu Laajasalo piispa, puheenjohtaja Marja Heltelä tuomiorovasti, vpj., poistui asian 14 käsittelyn aikana Pöytäkirjanote 11/2018 1 Tuomiokapitulin istunto Kokousaika Kokouspaikka klo 12:00 Tuomiokapituli Osallistujat Teemu Laajasalo piispa, puheenjohtaja Marja Heltelä tuomiorovasti, vpj., poistui asian 14

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Simon seurakunta Pöytäkirja 1/2018 Kirkkoneuvosto Osallistujat Päätöksentekijät Raimo Kittilä, vs. kirkkoherra

Simon seurakunta Pöytäkirja 1/2018 Kirkkoneuvosto Osallistujat Päätöksentekijät Raimo Kittilä, vs. kirkkoherra 1 Pöytäkirja Nro 1/2018 Kokoustiedot Aika Tiistai 13.02.2018 klo 18.00-18.19 Paikka Simon seurakuntakeskus Osallistujat Päätöksentekijät Raimo Kittilä, vs. kirkkoherra Jari Miettunen (varapj) Johanna Leinonen-Simoska

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Hiippakunnan olohuone, Korkeavuorenkatu 10 A 6. Osallistujat Irja Askola piispa, puheenjohtaja

Hiippakunnan olohuone, Korkeavuorenkatu 10 A 6. Osallistujat Irja Askola piispa, puheenjohtaja Pöytäkirjanote 11/2016 1 Tuomiokapitulin istunto Kokousaika Kokouspaikka klo 11:00 Hiippakunnan olohuone, Korkeavuorenkatu 10 A 6 Osallistujat Irja Askola piispa, puheenjohtaja Matti Poutiainen tuomiorovasti,

Lisätiedot

Varajäsen Jaakko Weuro maallikkovarajäsen

Varajäsen Jaakko Weuro maallikkovarajäsen Pöytäkirjanote 11/2017 1 Tuomiokapitulin istunto Kokousaika Kokouspaikka klo 12:00 Tuomiokapituli Osallistujat Irja Askola piispa, puheenjohtaja Matti Poutiainen tuomiorovasti, vpj., ei osallistunut Helsingin

Lisätiedot

Kirkkoherran välillisen vaalin prosessi

Kirkkoherran välillisen vaalin prosessi Kirkkoherran välillisen vaalin prosessi Ohjeet Tampereen hiippakunnan seurakunnille Toimenpide Toimenpiteen toteuttaja Sisältö Ajankohta Virka vapautuu Kirkkoherran viranhaltija tai seurakunta - irtisanoutumisilmoitus

Lisätiedot

KYSELY EV.LUT SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÖILLE. Kristinuskon ydinopit

KYSELY EV.LUT SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÖILLE. Kristinuskon ydinopit KYSELY EV.LUT SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÖILLE. Helmikuu 2013 Kristinuskon ydinopit Tutkimustapa Tutkimuksen teki Radio Dei yhteistyössä Kirkon tutkimuskeskuksen kanssa. Kysely osoitettiin sähköpostin välityksellä

Lisätiedot

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkovaltuusto Pvm /2018

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkovaltuusto Pvm /2018 ESITYSLISTA N:o Kirkkovaltuusto Pvm 21.02.2018 1/2018 PÖYTÄKIRJA Sivu Pvm 21.02.2018 1 Aika 21.02.2018 klo 18.00 18.55 OSALLISTUJAT Jäsenet Buska Matti jäsen Rundgren Marjatta jäsen Gammelin Pertti jäsen

Lisätiedot

Eettisten ohjeiden tausta

Eettisten ohjeiden tausta Eettisten ohjeiden tausta-aineisto Kirkkojärjestyksen 5:6 mukainen pappislupaus: Minä N.N. lupaan kaikkitietävän Jumalan edessä, että toimittaessani pappisvirkaa, jonka olen valmis ottamaan vastaan, tahdon

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Kristuksen kaksiluonto-oppi

Kristuksen kaksiluonto-oppi Kristuksen kaksiluonto-oppi Katolinen kirkko muotoili kolminaisuusopin 300- ja 400-luvuilla ja täydensi sitä Kristuksen kaksiluonto-opilla Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Kirkolla on ollut

Lisätiedot

Hiippakunnan olohuone, Korkeavuorenkatu 10 A 6. Osallistujat Irja Askola piispa, puheenjohtaja

Hiippakunnan olohuone, Korkeavuorenkatu 10 A 6. Osallistujat Irja Askola piispa, puheenjohtaja Pöytäkirjanote 11/2016 1 Tuomiokapitulin istunto Kokousaika Kokouspaikka klo 11:00 Hiippakunnan olohuone, Korkeavuorenkatu 10 A 6 Osallistujat Irja Askola piispa, puheenjohtaja Matti Poutiainen tuomiorovasti,

Lisätiedot

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi-

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi- 1/6 Ryttylä 04.09.2009 Matti Väisänen PASTORI HANNU PEKKA SAMUEL MIKKOSEN VIRKAAN ASETTAMINEN Kajaanissa 06.09.2009 Kristuksessa rakas veljemme, Hannu Mikkonen, hänen perheensä ja läsnä oleva seurakunta,

Lisätiedot

ERILAISET AVIOLIITTOKÄSITYKSET RIKKAUTTA JA JÄNNITETTÄ Yliopistonlehtori, dosentti Jouko Kiiski

ERILAISET AVIOLIITTOKÄSITYKSET RIKKAUTTA JA JÄNNITETTÄ Yliopistonlehtori, dosentti Jouko Kiiski ERILAISET AVIOLIITTOKÄSITYKSET RIKKAUTTA JA JÄNNITETTÄ 5.10.2018 Yliopistonlehtori, dosentti Jouko Kiiski REFORMAATIO On tunnettua, että Luther oli monessa asiassa varsin kriittinen katolista kirkkoa

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Pöytäkirja. Koulutussali, Hallituskatu 3, OULU

Pöytäkirja. Koulutussali, Hallituskatu 3, OULU Pöytäkirja III / 2017 n kokous Kokousaika Kokouspaikka klo 17:00 Koulutussali, Hallituskatu 3, 90100 OULU Jäsenet Hekkala Markku, ei osallistu KJ 22:14 perusteella Keskitalo Tapani maallikkovarajäsen,

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti KIRKKOHALLITUS Kirkko: yhteistä näkyä kohti 1 Asiakirjan tausta Faith and Order-asiakirja BEM (Baptism, Eucharist Ministry l. Kaste, ehtoollinen, virka 1982) ja siitä saadut perusteelliset vastaukset KMN:n

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 3/2014. Sonkajärven srk-talo, Rutakontie 20, Sonkajärvi

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 3/2014. Sonkajärven srk-talo, Rutakontie 20, Sonkajärvi Pöytäkirja 3/2014 Sonkajärven seurakunnan seurakuntaneuvosto Seurakuntaneuvoston kokous Aika Torstaina 11.9.2014 klo 18.00-21.10 Paikka Sonkajärven srk-talo, Rutakontie 20, 74300 Sonkajärvi Osallistujat:

Lisätiedot

Tyrnävän seurakunnan kirkkoneuvoston kokous pidetään, jos Jumala suo, torstaina 16.7.2015 klo 18

Tyrnävän seurakunnan kirkkoneuvoston kokous pidetään, jos Jumala suo, torstaina 16.7.2015 klo 18 Arvoisa kirkkoneuvoston jäsen! Tyrnävän seurakunnan kirkkoneuvoston kokous pidetään, jos Jumala suo, torstaina 16.7.2015 klo 18 Tyrnävän seurakuntatalon kerhohuone. Kahvitarjoilu alkaa klo 17.45. Tervetuloa!

Lisätiedot

taloustoimistossa, Kirkkokatu 8 A ajalla

taloustoimistossa, Kirkkokatu 8 A ajalla Esityslista/pöytäkirja 1/2018 Kirkkovaltuusto Kokousaika Kokouspaikka Osallistujat: jäsenet Tiistai 20.2.2018 klo 18 - Seurakuntatalon monitoimisali, Kirkkokatu 8, 74700 Kiuruvesi Ahponen Pentti Happonen

Lisätiedot

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Kalajoen rovastikunta 18.5.2015 KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää

Lisätiedot

Isokääntä Arto Kaukoniemi Paula Kestilä Kalevi Leinonen-Simoska Johanna. Pirneskoski Toivo Simoska Kyllikki

Isokääntä Arto Kaukoniemi Paula Kestilä Kalevi Leinonen-Simoska Johanna. Pirneskoski Toivo Simoska Kyllikki 1 Kokoustiedot Aika Tiistai 13.2.2018 klo 19.00 19.28 Paikka Seurakuntakeskus Osallistujat Päätöksentekijät Aalto Ilkka Hamari Helena Isokääntä Arto Kaukoniemi Paula Kestilä Kalevi Leinonen-Simoska Johanna

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Pappisasessori Juha Rauhala ja valtuutettu Jouko Kantola pitivät alkuhartauden.

Pappisasessori Juha Rauhala ja valtuutettu Jouko Kantola pitivät alkuhartauden. PÖYTÄKIRJA 14.06.2014 1 Alkuhartaus Pappisasessori Juha Rauhala ja valtuutettu Jouko Kantola pitivät alkuhartauden. 2 Kokouksen avaus n puheenjohtaja avasi kokouksen. Herra piispa piti puheenvuoron ja

Lisätiedot

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO TAKSONOMIATAULUKKO 6.lk. UO 6. luokka arvioitavat tavoitteet Etiikka T4, T8, T9, T10, T11 arvosanalle 5 Muistan yksittäisen kristillisen eettisen periaatteen. minulla

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Aika Tiistai klo Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Aika Tiistai klo Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1 Asialista Kauppalankatu 1, 53300 Lappeenranta P. 040 3126 400, 040 3126 401 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Tiistai 17.2.2015 klo 17.00 19.40 Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1 ASIALISTA

Lisätiedot

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Erinäisiä kysymyksiä Matti Mäkinen Lakimiesasessori Pappisvirka määritelmät KL 5 luvun 1 a :ssä papit edelleen piispan ja tuomiokapitulin kaitsenta-

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Rahan henki Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä 14.11.2015 Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Kirkon tehtävä Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto hyväksyi päätösehdotuksen äänin 8-6, tyhjiä 3.

Seurakuntaneuvosto hyväksyi päätösehdotuksen äänin 8-6, tyhjiä 3. 323/2017 15 Avioliittolaki muuttuu 1.3.2017 Päätösehdotus Malmin seurakunta päättää, että seurakunnan tilat ja kirkot ovat käytettävissä kaikkien parien vihkimiseen. Esityksen lähtökohtana on tasaarvon

Lisätiedot

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS 1 Kokoontuminen Tuomiokapitulin istunnot pidetään tuomiokapitulin määrääminä aikoina. Tuomiokapituli voi kokoontua myös muulloin piispan tai hänen estyneenä

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 31 Kirkkoneuvosto 3/

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 31 Kirkkoneuvosto 3/ 31 28 KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Kirkkoneuvosto 30.05.2016 28 Kokouskutsu asialistoineen on lähetetty kirkkoneuvoston jäsenille sekä kirkkovaltuuston puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle

Lisätiedot

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA Kun olet koulussa oman uskonnon oppitunnilla, opit ortodoksiseen uskontoon kuuluvia asioita. Tässä jaksossa tutustut ortodoksisuuteen kodeissa ja lähiympäristössäsi.

Lisätiedot

134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite

134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite 69/2016 134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite Päätösehdotus 1. Seurakuntaneuvosto ja kirkkoherra päättävät, että Kallion seurakunnan tilat ovat maksutta samasukupuolisten vihittyjen

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

NOKIAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/ (8) KIRKKONEUVOSTO Kokous Keskiviikko klo Seurakuntakeskus, pieni kokoushuone

NOKIAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/ (8) KIRKKONEUVOSTO Kokous Keskiviikko klo Seurakuntakeskus, pieni kokoushuone NOKIAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2013 1 (8) KOKOUSTIEDOT Aika Paikka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Keskiviikko 10.4.2013 klo 16.00-19.30 Seurakuntakeskus, pieni kokoushuone KN 60 KOKOUKSEN AVAUS 3 KN 61 SIHTEERIN VALINTA

Lisätiedot

AURAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 4.9.2014 Kirkkoneuvosto 1/6

AURAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 4.9.2014 Kirkkoneuvosto 1/6 1/6 KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Aika Paikka Torstai klo 18.00 Virastotalo LÄSNÄ Äärelä Torsti, pj Hafrén Leena Holppi Hanna- Maria Ääri Anna- Liisa Mäki Kaija Pajula Heikki Toivonen Ari Sahla Taru Laakso Arvo

Lisätiedot

HÄMEENLINNA-VANAJAN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 2 2/ JUMALANPALVELUS- JA MUSIIKKITYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1

HÄMEENLINNA-VANAJAN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 2 2/ JUMALANPALVELUS- JA MUSIIKKITYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1 JUMALANPALVELUS- JA MUSIIKKITYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1 Kokousaika Tiistaina 19.3.2015 klo 15.00 16.00 Kokouspaikka Keskusseurakuntatalo, Rauhankatu 14, kolmannen kerroksen kokoushuone Läsnä Korhonen Erkki

Lisätiedot

JANAKKALAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Kirkkoneuvosto 15.4.2014. Ilmarinen Liisa jäsen Kiukkonen Sirpa jäsen

JANAKKALAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Kirkkoneuvosto 15.4.2014. Ilmarinen Liisa jäsen Kiukkonen Sirpa jäsen ,Aika 15.4.2014 klo 17.30 - Paikka Turengin seurakuntakeskus Läsnä Riikonen Pekka puheenjohtaja Elo Veijo jäsen Ilmarinen Liisa jäsen Kiukkonen Sirpa jäsen Kangas Anja varajäsen Pihkala Isto jäsen Selinummi

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat

12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat 12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat luterilaisuus: Augsburgin tunnustus Puolustus Yksimielisyyden ohje muut tunnustuskirjat katolisuus: Trenton kirkolliskokous reformoidut kirkot: paikalliset tunnustukset

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. PYHÄ RAAMATTU 2. PYHÄ KASTE 3. HERRAN PYHÄ EHTOOLLINEN 4. RIPPI ELI AVAINTEN VALTA 5. APOSTOLINEN PAIMENVIRKA

SISÄLLYSLUETTELO 1. PYHÄ RAAMATTU 2. PYHÄ KASTE 3. HERRAN PYHÄ EHTOOLLINEN 4. RIPPI ELI AVAINTEN VALTA 5. APOSTOLINEN PAIMENVIRKA SISÄLLYSLUETTELO 1. PYHÄ RAAMATTU 2. PYHÄ KASTE 3. HERRAN PYHÄ EHTOOLLINEN 4. RIPPI ELI AVAINTEN VALTA 5. APOSTOLINEN PAIMENVIRKA 6. JULKINEN RUKOUS ELI JUMALANPALVELUS 7. PYHÄ RISTI 1 / 5 Luterilaisen

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJAN NÄHTÄILLÄ OLO: Pöytäkirja on julkisissa asioissa nähtävänä , Lavian seurakuntatoimistossa sen aukioloaikoina.

PÖYTÄKIRJAN NÄHTÄILLÄ OLO: Pöytäkirja on julkisissa asioissa nähtävänä , Lavian seurakuntatoimistossa sen aukioloaikoina. Aika: Paikka: Tiistaina 17.9.2019 klo 18.00, kahvit klo 17.30 alkaen Seurakuntakodin kokoushuone Jäsenet: Tuija Kruus puheenjohtaja Anita Kamppi, varapj Seppo Laakso Matti Peltola Yrjö Rautiainen Anneli

Lisätiedot

SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO

SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO Suomen Helluntaikirkon julkaisuja 2 2014 tekijät, Suomen Helluntaikirkko ja Aikamedia Oy Raamatunlainauksissa on käytetty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen

Lisätiedot

TURUN ARKKIHIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULILLE

TURUN ARKKIHIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULILLE 1 TURUN ARKKIHIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULILLE - - - VAATIMUS Pyydetään, että tuomiokapituli kumoaa päätökset, joissa hakijat on määrätty menettämään pappisvirkansa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Lisätiedot

taloustoimistossa, Kirkkokatu 8 A ajalla

taloustoimistossa, Kirkkokatu 8 A ajalla Esityslista/pöytäkirja 1/2018 Kirkkovaltuusto Kokousaika Kokouspaikka Osallistujat: jäsenet varajäsenet Keskiviikko 20.2.2018 klo 18 18.27 Seurakuntatalon monitoimisali, Kirkkokatu 8, 74700 Kiuruvesi Ahponen

Lisätiedot

Seurakunta ja parantamisen eetos. Kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus Arto Antturi

Seurakunta ja parantamisen eetos. Kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus Arto Antturi Seurakunta ja parantamisen eetos Kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus Arto Antturi 24.3.2006 2 1. Seurakunnan ihanne Ihanneseurakunta? Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta.

Lisätiedot

Pekka Ervastin esitelmä 1/

Pekka Ervastin esitelmä 1/ Mitä on usko? Pekka Ervastin esitelmä 1/10 1916 Te muistatte ja tiedätte kaikki, kuinka tässä protestanttisessa kirkossa pidetään uskoa ja elämää uskossa ainoana oikeana kristillisyytenä, ja kulmakivenä

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA k:nro 06/ 2014

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA k:nro 06/ 2014 Kirkkoneuvosto Kokousaika: Tiistai 19.08.2014, klo 17.30 18.45 Kokouspaikka: Lempoisten seurakuntatalo Käsiteltävät asia 65 KOKOUKSEN AVAUS 66 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 67 PÖYTÄKIRJANTARKISTAJIEN

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1 Asialista Kauppalankatu 1, 53300 Lappeenranta P. 040 3126 400, 040 3126 401 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Maanantai 13.3.2017 klo 17.30 18.07 Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1 ASIALISTA

Lisätiedot

UTAJÄRVEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto

UTAJÄRVEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto Kokousaika Tiistai 27.2.201 klo 18.00 19.12 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Poissa olleet jäsenet Seurakuntatalo Pirkko Hongisto Jouko Isoniemi Irmeli Juntunen Antti Koistinen Taisto Kokko Ahti

Lisätiedot

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 31 Kirkkoneuvosto MAANINKA PÖYTÄKIRJA

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 31 Kirkkoneuvosto MAANINKA PÖYTÄKIRJA MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 31 KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Aika Torstai klo 18.00 18.35 Paikka Seurakuntakoti Läsnä Arto Penttinen kirkkoherra, puheenjohtaja Pauli Hujanen varapuheenjohtaja Hannu Luostarinen

Lisätiedot

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su )

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su ) Ryttylä 14. 01.2006 Matti Väisänen 1/6 JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su 15.01.2006) Kristuksessa rakas veljemme, Janne Koskela ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän sunnuntain

Lisätiedot

Kokouspäivämäärä. Kirkkoneuvosto Aika: klo Osallistujat Päätöksen tekijät

Kokouspäivämäärä. Kirkkoneuvosto Aika: klo Osallistujat Päätöksen tekijät 76 Aika: 27.8.2015 klo 19 20.50 Paikka: Pappila Osallistujat Päätöksen tekijät Henttinen Harri Ali-Löytty Lahja Bergius Panu Forsman Maria Marttila Raija Kankainen Markku Kesola Anneli Luukas Mari-Anne

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti harmittaa, että joku kiinnittää myönteistä huomiota hyvä tapa osoittaa, että

Lisätiedot

SAVONLINNAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA NRO 02/2017 Rantasalmen kappeliseurakunnan PÖYTÄKIRJA SIVU 1 kappelineuvosto

SAVONLINNAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA NRO 02/2017 Rantasalmen kappeliseurakunnan PÖYTÄKIRJA SIVU 1 kappelineuvosto Rantasalmen kappeliseurakunnan PÖYTÄKIRJA SIVU 1 Kokousaika Maanantai 27.03.2017 kello 17.00 19.20 Kokouspaikka Rantasalmen seurakuntatalo Kirkkorinne Läsnä Eronen Juha Härmälä Irja Julkunen Pia Hynninen

Lisätiedot

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 1/6 Ryttylä 6.8.2008 Matti Väisänen PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 10.08.2008 Kristuksessa rakas veljemme Martti Vaahtoranta ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

PAPIN AMMATTIETIIKKA. Kirkkojärjestyksen 5:6 mukainen pappislupaus:

PAPIN AMMATTIETIIKKA. Kirkkojärjestyksen 5:6 mukainen pappislupaus: Hyväksytty Suomen kirkon pappisliiton valtuustossa 24.-25.4.2001. Pappisliiton hallitus on valtuuston toimeksiannosta viimeistellyt tekstin 8.6.2001. PAPIN AMMATTIETIIKKA Kirkkojärjestyksen 5:6 mukainen

Lisätiedot

taloustoimistossa, Kirkkokatu 8 A ajalla

taloustoimistossa, Kirkkokatu 8 A ajalla Esityslista/pöytäkirja 4/2017 Kirkkovaltuusto Kokousaika Kokouspaikka Osallistujat: jäsenet varajäsenet poissa Muut osallistujat (KJ 8:7 ) Tiistai 27.6.2017 klo 18 18.20 Seurakuntatalon monitoimisali,

Lisätiedot

SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMISKUVAUS

SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMISKUVAUS SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMISKUVAUS OSAAMISEN YDIN PAPIN YDINOSAAMINEN PAPIN YDINOSAAMISEN PERUSTA: Kristus ja kirkko, teologia ja papin persoona SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMINEN KIRKON SAIRAALASIELUNHOITOTYÖN

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO. Pöytäkirja Aika Keskiviikko klo Neuvotteluhuone, Kirkkokatu 10, Lappeenranta.

SEURAKUNTANEUVOSTO. Pöytäkirja Aika Keskiviikko klo Neuvotteluhuone, Kirkkokatu 10, Lappeenranta. Aika Keskiviikko 20.3.2019 klo 16.30 18.12 Lappeenrannan evankelisluterilaiset seurakunnat Paikka Neuvotteluhuone, Kirkkokatu 10, Lappeenranta ASIALISTA 29 KOKOUKSEN AVAUS 30 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

VIROLAHDEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 Kappelineuvosto/hautausmaakatselmus

VIROLAHDEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 Kappelineuvosto/hautausmaakatselmus 1 /hautausmaakatselmus KAPPELINEUVOSTON KOKOUS/HAUTAUSMAAKATSELMUS Aika keskiviikkona klo 17.00 18.30 Paikka Virolahden hautausmaa ja Pitäjäntupa läsnä/poissa Osallistujat Koivunen Anne kappalainen, puheenjohtaja

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA/ESITYSLISTA

LAPPEENRANNAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA/ESITYSLISTA LAPPEENRANNAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA/ESITYSLISTA 1 Aika Keskiviikko 5.10.2011 klo 17.00 Paikka Seurakuntakeskus, Koulukatu 10, rippikoulusali Käsiteltävät asiat: 70 KOKOUKSEN AVAUS 71 KOKOUKSEN LAILLISUUS

Lisätiedot

KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 5/ SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO

KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 5/ SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 5/2017 1 NEUVOSTO 31.10.2017 NEUVOSTON KOKOUS Aika Ti 31.10.2017 klo 17.00 18.50 Paikka Kauniaisten kirkko, alatakkahuone Läsnä Poissa Helistekangas Laura Huoponen Kari

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2017

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2017 1 KOKOUSAIKA 5.12.2017 klo 9:00 14.30 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen poissa. Paasovaara Marko, sihteeri,

Lisätiedot

Jeesuksen jäähyväisrukous jatkuu

Jeesuksen jäähyväisrukous jatkuu 1 Johanneksen evankeliumin selitys 49 Joh. 17:6-26 Jeesuksen jäähyväisrukous jatkuu Edellisellä kerralla tässä Johanneksen evankeliumin selityksessä pääsimme aloitimme Jeesuksen jäähyväisrukouksen selityksen.

Lisätiedot

Suonenjoen seurakunta PÖYTÄKIRJA 10/ 2016 Kirkkoneuvosto

Suonenjoen seurakunta PÖYTÄKIRJA 10/ 2016 Kirkkoneuvosto Suonenjoen seurakunta PÖYTÄKIRJA 10/ 2016 Kirkkoneuvosto 116-125 Aika Tiistai 30.11.2016 kello 17.30 17.55 Paikka Seurakuntakoti Läsnä Haapanen Ismo puheenjohtaja Eeva Arja jäsen, poistui kokouksesta 122

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

Suonenjoen seurakunta PÖYTÄKIRJA 4/ 2017 Kirkkoneuvosto 35-45

Suonenjoen seurakunta PÖYTÄKIRJA 4/ 2017 Kirkkoneuvosto 35-45 Suonenjoen seurakunta PÖYTÄKIRJA 4/ 2017 Kirkkoneuvosto 35-45 Aika Tiistai 21.3.2017 kello 16.00 17.05 Paikka Seurakuntakoti Läsnä Haapanen Ismo puheenjohtaja Eeva Arja jäsen Husso Leena jäsen Minna Rossi

Lisätiedot

Asialista Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

Asialista Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1 Asialista Kauppalankatu 1, 53300 Lappeenranta P. 040 3126 400, 040 3126 401 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Maanantai 10.12.2018 klo 17.30 18.25 Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

Lisätiedot

Kiuruveden seurakunta Esityslista/pöytäkirja 9/2017 Kirkkoneuvosto

Kiuruveden seurakunta Esityslista/pöytäkirja 9/2017 Kirkkoneuvosto Esityslista/pöytäkirja 9/2017 Kirkkoneuvosto Kokousaika Maanantai 28.8.2017 klo 16 17.18 Kokouspaikka Seurakuntatalon monitoimisali, Kirkkokatu 8 A 74700 Kiuruvesi Saapuvilla olleet jäsenet Häyrynen Mirita

Lisätiedot

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA 1 Soveltamisala 1 mom. Suosituksen tarkoitus Kirkon työmarkkinalaitos sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry. ja Kirkon alat ry suosittavat, että seurakunnat maksavat toimituspalkkiota

Lisätiedot