Opettajainkokouksessa hyväksytty teksti 2. PERUSOPETUS YLEISSIVISTYKSEN PERUSTANA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opettajainkokouksessa hyväksytty teksti 2. PERUSOPETUS YLEISSIVISTYKSEN PERUSTANA"

Transkriptio

1 1 Opettajainkokouksessa hyväksytty teksti 2. PERUSOPETUS YLEISSIVISTYKSEN PERUSTANA Espoonlahden koulussa huolehditaan perusopetuksen hyvästä laadusta kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien kesken. Oppilaat kohdataan demokraattisen yhteiskunnan yksilöinä, joita kasvatetaan osaksi kulttuurisesti monimuotoista yhteiskuntaa. Arjessa otetaan huomioon kestävän kehityksen periaatteet ja vaalitaan ihmisarvon loukkaamattomuutta. Koulun arvoperusta toteutuu koko toimintakulttuurissa. Oppilaat osallistuvat arvojen toteuttamisen suunnitteluun osallistamispäivinä sekä oppilaskunnan hallituksen ja muiden oppilaista koottujen ryhmien kautta. Huoltajat voivat vaikuttaa koulun arvojen toteuttamisen suunnitteluun esimerkiksi vanhempainyhdistyksen, vanhempainiltojen ja perhepalavereiden kautta. Positiivisen kasvatuksen näkökulma toteutuu keskustelevana opetuskulttuurina, joka tukee oppilaiden kasvua ihmisenä. Oppilaita ohjataan tunnistamaan vahvuutensa ja hyödyntämään niitä oppimisessa. Espoonlahden koulu on turvallinen ympäristö yrittää, onnistua ja epäonnistua. Oppilaille annettavassa palautteessa sekä arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomioita oppilaiden vahvuuksiin. 3. PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄ JA YLEISET TAVOITTEET 3.3 Tavoitteena laaja alainen osaaminen Espoonlahden koulun opettajakunta käy säännöllisesti lukuvuoden aikana keskustelua laaja alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumisesta opetuksessa. Aineryhmissä suunitellaan laaja alaisen osaamisen ja sen painotuksien toteutumista eri oppiaineissa ja aineenopettajat vastaavat painotusten toteutumisesta oppilaan opiskelussa. Laaja alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa. Koulussa on vahva tieto ja viestintäteknologian osaaminen ja käyttö eri oppiaineissa. Digitaalisen oppimisympäristön ytimenä toimii espoonlahdenkoulu.fi pilvipalvelu, johon jokainen koulun oppilas saa tunnuksen. Työskentelyssä pyritään tietoteknisten laitteiden ja opetuksen kannalta oleellisten sovellusten monipuoliseen ja luontevaan käyttöön. Oppilaiden sosiaalisten taitojen vahvistaminen Oppilaiden sosiaalisia taitoja vahvistetaan koulun kaikissa vuorovaikutustilanteissa. Koulussa kasvatetaan toisia kunnioittavaan ja keskustelevaan vuorovaikutukseen.

2 2 Oppilaiden välisiä ongelmatilanteita pyritään selvittämään VERSO:n, KiVa koulun ja restoratiivisen sovittelun avulla. Myös tukioppilastoiminta vahvistaa oppilaiden sosiaalisia taitoja ja ennaltaehkäisee ongelmatilanteiden syntymistä. 3.4 Paikallisesti päätettävät asiat Espoonlahden koulun painotettu opetus Espoonlahden koulussa on matemaattis luonnontieteellisen painotuksen LUMA luokka ja ruotsin kielikylpyopetusta jokaisella vuosiluokalla. 4. YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.2 Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet Espoonlahden koulussa pyritään järjestämään vuosittain osallistava vanhempainilta. Vanhempainillan aiheena ovat kulloinkin ajankohtaiset teemat. Espoonlahden koulun vanhempainyhdistys osallistuu vanhempainiltojen järjestämiseen. Vuosittaisissa perhepalavereissa sekä luokanvalvojan ja oppilaiden yhteisissä keskusteluissa käsitellään myös vanhempien ja oppilaiden toimintakulttuuriin liittyviä toiveita. Oppilaat kehittävät koulun toimintakulttuuria oppilaskunnan hallituksessa, tukioppilastoiminnassa ja esimerkiksi liikuntapäivän työryhmässä. Oppilaat osallistuvat sekä toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen että kehittämiseen. Koulun opettajakunnan kesken keskustellaan säännöllisesti toimintakulttuurin kehittämisestä esimerkiksi johtoryhmässä, erilaisissa työryhmissä ja pedagogisissa kahviloissa. Lisäksi koulussa toimii työryhmiä, joissa on mukana oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan edustajia, esimerkiksi ruokaraati. Koulu tekee yhteistyötä Espoonlahden lukion, nuorisotoimen, seurakunnan, liikuntatoimen ja mahdollisuuksien mukaan eri yritysten kanssa. Yhteistyötä pyritään tekemään myös muiden koulujen kanssa esimerkiksi kielikylpyopetuksen suunnittelussa. Oppilaat osallistuvat KULPS! tarjontaan. KULPS! toiminta kuvataan vuosittain lukuvuosisuunnitelmassa. Koulu tekee turvallisuusyhteistyötä lukion ja pelastuslaitoksen kanssa. Mahdollisuuksien mukaan poliisi kouluttaa oppilaita ja opettajia.

3 3 Espoonlahden koulussa kannustetaan oppilaita, opettajia ja henkilökuntaa kohtaamaan toisensa arvostavasti kaikissa tilanteissa. Kiireen tunnetta pyritään vähentämään, jotta aikuisilla on aikaa olla läsnä, kuunnella ja kiinnostua oppilaiden asioista. Ilmapiirin muodostumista turvalliseksi ja muut huomioivaksi tuetaan mm. ryhmäytyksen avulla. Oppitunneilla pyritään luomaan tilaisuuksia vuorovaikutukselle ja kuulluksi tulemiselle erilaisten työtapojen avulla. Myös haastavissa tilanteissa on tärkeää kohdata osapuolet kuunnellen ja arvostaen. Konfliktitilanteita pyritään selvittämään sovittelun kautta. Vertaissovittelussa (Verso) sovittelijoina toimivat oppilaat. Oppilassovittelijoita koulutetaan vuosittain. Tarvittaessa sovittelu voidaan hoitaa myös aikuisjohtoisesti (restoratiivinen sovittelu). Ristiriitojen ratkaiseminen sovittelun kautta lisää oppilaiden osallisuutta heitä koskevien asioiden hoitamisessa Oppimisympäristöt ja työtavat Opettajakunnan yhteiset keskustelut toimivat perustana oman työn kehittämiselle. Ne tarjoavat mahdollisuuden jakaa osaamista ja kokemuksia erilaisten oppimisympäristöjen ja työtapojen monipuolisesta käytöstä opetuksessa. Opettajia kannustetaan yhteissuunnitteluun, luovuuteen ja kokeilemaan uusia pedagogisia ratkaisuja työssään. Opettaja tutustuttaa oppilaat oppiaineelle ominaisiin työtapoihin ja kieleen, sekä rohkaisee oppilasta niiden käyttöön. Työtapoja pyritään valitsemaan ja kehittämään yhdessä oppilaiden kanssa. Heille annetaan vastuuta oman opiskelunsa suunnittelussa ja työskentelyä ohjataan positiivisen palautteen kautta. Opiskelussa hyödynnetään yhteistyöhön perustuvia työtapoja. Opettajat kehittävät työtapoja myös oppilailta saadun palautteen avulla. 4.4 Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet Monialaiset oppimiskokonaisuudet Koulussa pyritään eheyttämään opetusta tarkastelemalla opetuksen sisältöjä eri oppiaineiden näkökulmasta joko samanaikaisopetuksena tai oppiaineiden tunneilla. Monialaisia opintokokonaisuuksia suunnitellaan ja kehitetään yhteistyössä oppilaiden kanssa. Tavoitteena on, että kaikilla luokka asteilla toteutuu vähintään yksi monialainen opintokokonaisuus vuosittain. Esimerkiksi seitsemännellä luokalla terveystieto ja oppilaanohjaus toteutetaan yhtenä kokonaisuutena lukuvuoden alussa. Monialaiset opintokokonaisuudet kuvataan vuosittain lukuvuosisuunnitelmassa.

4 4 5. OPPIMISTA JA HYVINVOINTIA EDISTÄVÄ KOULUTYÖN JÄRJESTÄMINEN 5.2. Yhteistyö Oppilaiden osallisuus Espoonlahden koulun oppilaskunta valitsee lukuvuosittain oppilaskunnan hallituksen. Oppilaskunnan hallitus valitsee vuosittain taksvärkkikeräyksen kohteen, suunnittelee koulun yhteistä toimintaa ja osallistuu koulun kehittämiseen. Tukioppilaat osallistuvat koulun tapahtumien ja teemapäivien suunnitteluun ja toteutukseen. Espoonlahden koulussa järjestetään vuosittain itsenäisyys, joulu ja kevätjuhla. Oppilaat osallistuvat juhlien suunnitteluun ja toteutukseen. Oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat syksyllä koulun liikuntapäivän. Espoonlahden koulussa on perinteenä viettää keväisin oppilaita osallistavaa teemapäivää vuosittain vaihtuvien aiheiden mukaan. Yhdeksännen luokan oppilaat suunnittelevat ja järjestävät yhdeksäsluokkalaisten oman juhlan. Vuosittaisissa perhepalavereissa jokainen oppilas voi omista lähtökohdistaan osallistua oman oppimisensa suunnitteluun ja arviointiin. Perhepalaverissa on paikalla oppilaan lisäksi huoltaja ja luokanvalvoja. Perhepalaverissa jokainen oppilas saa esittää oppimiseen ja koulun toimintaan liittyviä näkemyksiään. Aineryhmissä opettajat kehittävät käytänteitä oppilaan oman oppimisen suunnitteluun ja itsearviointiin eri oppiaineissa. Aineenopettajat vastaavat niiden toteutumisesta oppilaan opiskelussa. Kodin ja koulun yhteistyö Luokanvalvoja tapaa 7. luokan alussa jokaisen oppilaan huoltajineen perhepalaverissa, jossa luodaan pohja yläkoulun aikaiselle kasvatuskumppanuudelle. Yläkoulun aikana huoltajilla on mahdollisuus tavata luokanvalvojaa vuosittaisissa perhepalavereissa. Koulu järjestää säännöllisesti vanhempainiltoja, joissa on mahdollisuus tavata luokanvalvojan lisäksi aineenopettajia. Huoltajia kannustetaan osallistumaan vanhempainyhdistyksen ja koulun johtokunnan toimintaan. Vanhempia informoidaan koulun kehittämishankkeista jo suunnitteluvaiheessa ja vanhempainilloissa tarjotaan mahdollisuuksia vanhempien ideoinnille koulun kehittämiseksi. Koulun sisäinen yhteistyö ja yhteistyö muiden tahojen kanssa Koulun opettajat kokoontuvat viikoittain yhteissuunnitteluajalla, joka luo hyvät edellytykset säännölliseen yhteistyöhön. Opettajat tekevät yhteistyötä erilaisissa

5 5 tiimeissä, kuten aineryhmä ja luokkatasotiimeissä sekä monialaisissa työryhmissä. Samanaikaisopettajuutta suunnitellaan vuosittain resurssien mukaan. Koululla on yhteistyötä kaupungin ja seurakunnan nuorisotyön kanssa. Espoonlahden seurakunnalla on koulukummitoimintaa. Nuorisotoimi järjestää syksyisin 7.luokkalaisten ryhmäytyspäivän yhdessä tukioppilaiden kanssa. Koulu tekee yhteistyötä Espoon kaupunginkirjaston ja eri yritysten, esimerkiksi liikuntapalvelujen kanssa. 5.3 Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Yhteinen suunnitelma varmistaa toimintatapojen laillisuuden ja yhdenmukaisuuden sekä oppilaiden yhdenvertaisen kohtelun Espoossa. Suunnitelma tukee koulun järjestyssääntöjen toteutumista. Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, jossa työrauha ja opiskelun esteetön sujuminen on varmistettu. Työrauhaan voidaan vaikuttaa monilla koulun keinoilla, joista keskeisiä ovat opettajan antama jatkuva ohjaus ja palaute, yhteistyö sekä yhteinen vastuunotto ja huolenpito. Pedagogisia ratkaisuja kehittämällä sekä luottamuksen ja välittämisen ilmapiiriä vahvistamalla luodaan edellytykset hyvän työrauhan rakentumiselle. Koululla on oikeus käyttää työrauhan turvaamiseksi ja epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumiseksi kasvatuskeskustelua ja perusopetuslain mukaisia ojentamis ja kurinpitokeinoja. Oppilaalle annetut seuraamukset ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa, mutta asian käsittelyyn tai perusteluihin saattaa sisältyä myös salassa pidettävää tietoa. Seuraamusten kirjaamisessa sekä niistä ilmoittamisessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan sähköisiä järjestelmiä. Kasvatuskeskustelu on ensisijainen tapa puuttua oppilaan epäasialliseen käyttäytymiseen. Keskustelun tarkoituksena on yhdessä oppilaan kanssa yksilöidä toimenpiteeseen johtanut teko tai laiminlyönti, kuulla oppilasta, selvittää laajemmin käyttäytymisen syitä ja seurauksia sekä pohtia keinoja tilanteen korjaamiseksi. Menettelyn tavoitteena on löytää myönteisiä keinoja oppilaan koulussa käyttäytymisen ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Kasvatuskeskustelu käydään, jos oppilas

6 6 häiritsee opetusta muutoin rikkoo koulun järjestystä menettelee vilpillisesti kohtelee muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäkunnioittavasti tai heidän ihmisarvoaan loukkaavasti Kurinpidossa ja työrauhan turvaamisessa voidaan käyttää vain laissa mainittuja keinoja, ja näitä keinoja käytettäessä noudatetaan laissa säädettyä menettelyä ja hallinnon yleisiä oikeusperiaatteita. Keinojen käyttö perustuu asiallisiin, yleisesti hyväksyttäviin ja objektiivisiin syihin. Samanlaisista teoista tulee tekijästä riippumatta määrätä samanlainen seuraamus, kuitenkin siten, että tekojen toistuminen voidaan ottaa huomioon raskauttavana tekijänä. Seuraamusten tulee olla suhteessa tekoon. Myös oppilaan ikä ja kehitysvaihe otetaan huomioon. Henkilökunta perehdytetään ojentamis ja kurinpidollisten toimivaltuuksien käyttämisessä. Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä seuraa suunnitelman toteutumista ja vaikuttavuutta. Ojentamis ja kurinpitomenettely Syy Päätösvalta Toimintatapa Kuuleminen, kirjaaminen, ilmoittaminen Muutoksenhaku Oppilaan määrääminen tekemään tehtäviä koulupäivän jälkeen Oppilas on laiminlyönyt kotitehtävät Oppilaan opettaja Oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa. Kirjattava. Ilmoitettava huoltajalle. Ei muutoksenhakuoikeutta. Luokasta poistumismääräys Häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokasta tai muusta opetustilasta. Poistumismääräy ksen voi antaa oppilaan opettaja. Oppilaan voi poistaa opettaja ja/tai rehtori/koulunjoht aja Jos oppilas vastarintaa tekemällä koettaa välttää poistamisen, rehtori ja/tai opettaja voivat käyttää tarpeellisia voimakeinoja (ei voimankäyttövälineitä). Tapahtuman jälkeen oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa. Oppilaalle on järjestettävä tarvittava oppilashuolto. Kirjattava. Ilmoitettava huoltajalle. Jos on käytetty voimakeinoja, kirjallinen selvitys voimakeinojen käytöstä, joka lähetetään perusopetuslinjan päällikölle. Ei muutoksenhakuoikeutta.

7 7 Koulun tilaisuudesta poistumismääräys Häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan koulun järjestämästä tilaisuudesta. Poistumismääräy ksen voi antaa opettaja ja/tai rehtori/koulunjoht aja Oppilaan voi poistaa opettaja ja/tai rehtori/koulunjoht aja Jos oppilas vastarintaa tekemällä koettaa välttää poistamisen, rehtori ja/tai opettaja voivat käyttää tarpeellisia voimakeinoja (ei voimankäyttövälineitä). Tapahtuman jälkeen oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa. Oppilaalle on järjestettävä tarvittava oppilashuolto. Kirjattava. Ilmoitettava huoltajalle. Jos on käytetty voimakeinoja, kirjallinen selvitys voimakeinojen käytöstä, joka lähetetään perusopetuslinjan päällikölle. Ei muutoksenhakuoikeutta. Opetuksen epääminen jäljellä olevan koulupäivän ajaksi Oppilas on väkivaltainen ja uhkaava, opetus vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Opetuksen epäämisestä päättää rehtori / koulunjohtaja. Oppilaan voi poistaa opettaja tai rehtori / koulunjohtaja Jos oppilas ei noudata poistumismääräystä, rehtori ja/tai opettaja voi poistaa koulun alueelta. Jos oppilas vastarintaa tekemällä koettaa välttää poistamisen, rehtori ja/tai opettaja voivat käyttää tarpeellisia voimakeinoja (ei voimankäyttövälineitä). Ei saa jättää ilman valvontaa. Oppilaalle on järjestettävä tarvittava oppilashuolto. Kirjattava. Ilmoitettava huoltajalle. Jos on käytetty voimakeinoja, kirjallinen selvitys voimakeinojen käytöstä, joka lähetetään perusopetuslinjan päällikölle. Ei muutoksenhakuoikeutta Oikeus tarkastaa oppilaan tavarat Tarkastaminen on mahdollista, jos on ilmeistä, että oppilaalla on hallussaan kiellettyjä esineitä tai aineita, joilla voi vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta eikä oppilas pyynnöstä huolimatta luovuta niitä tai osoita luotettavasti, ettei niitä ole. Opettaja, rehtori / koulunjohtaja Tarkastajan tulee olla oppilaan kanssa samaa sukupuolta. Tarkastuksessa tulee olla läsnä lisäksi toinen täysi ikäinen koulun henkilökuntaan kuuluva. Em. suoritustavasta voidaan poiketa, jos asian kiireellinen luonne turvallisuuden kannalta on ehdottoman välttämätöntä. Oppilaalle tulee ennen tarkastusta ilmoittaa tarkastuksen syy ja perustelu. Huoltajalle ilmoitetaan mahdollisimman pian. Kirjattava. Ei muutoksenhakuoikeutta Oppilaalla olevan esineen tai aineen haltuunottaminen Haltuunotto koskee laissa kiellettyjä ja muita vaarallisia esineitä tai aineita, tai esineitä, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista. Opettaja, rehtori / koulunjohtaja Oppilasta on pyydettävä ennen haltuunottoa itse antamaan esine tai aine pois. Esineiden haltuunotto on kirjattava, samoin luovuttaminen tai hävittäminen. Huoltajalle on Ei muutoksenhakuoikeutta

8 8 Jos oppilas vastarintaa tekemällä koettaa välttää haltuunoton, rehtori ja/tai opettaja voivat käyttää tarpeellisia voimakeinoja (ei voimankäyttövälineitä). Kielletyt esineet ja aineet luovutetaan huoltajalle paitsi jos oppilaalla tai huoltajalla ei ole lain mukaan oikeutta pitää niitä hallussaan, tällöin ne luovutetaan poliisille. Esineet ja aineet säilytetään oppilaan nimellä ja haltuunottopäivällä varustettuna lukitussa paikassa. ilmoitettava mahdollisimman pian. Jos on käytetty voimakeinoja, kirjallinen selvitys voimakeinojen käytöstä, joka lähetetään perusopetuslinjan päällikölle. Kasvatuskeskustelu Oppilas häiritsee opetusta, rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäkunnioittavasti tai ihmisarvoa loukkaavasti. Opettaja tai rehtori / koulunjohtaja Yksilöidään teko tai laiminlyönti yhdessä oppilaan kanssa. Tarvittaessa selvitetään laajemmin syyt ja seuraukset ja mietitään keinot käyttäytymisen ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Huoltajalle on varattava mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun tai osaan siitä, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Kirjataan kasvatuskeskustelun kirjaamislomakkeelle. Ilmoitetaan huoltajalle. Ei muutoksenhakuoikeutta. Jälki istunto Oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä tai menettelee vilpillisesti. Yleensä jälki istunto määrätään, jos epäasiallinen käytös jatkuu kasvatuskeskustelusta huolimatta. Oppilaan opettaja Yksilöidään teko tai laiminlyönti. Järjestettävä valvonta. Jälki istunnossa voidaan teettää kirjallisia ja suullisia tehtäviä tai harjoituksia. Jälki istuntoa ei voida järjestää siten, että oppilas joutuisi sen seurauksena jäämään Oppilasta on kuultava, hankittava tarpeellinen selvitys, kirjattava ja ilmoitettava huoltajalle. Ei muutoksenhakuoikeutta.

9 9 pois opetuksesta. Kirjallinen varoitus Oppilas häiritsee, rikkoo koulun järjestystä tai menettelee vilpillisesti. Rehtori / koulunjohtaja Yksilöidään teko tai laiminlyönti. Oppilaalle on järjestettävä tarpeellinen oppilashuolto. Oppilasta kuullaan ja hankitaan muu tarpeellinen selvitys. Huoltajille varataan tilaisuus tulla kuulluksi. Tarvitaan rehtorin kirjallinen päätös. Päätös annetaan tiedoksi huoltajille ja 15 vuotta täyttäneelle oppilaalle. Päätöksestä voi valittaa hallinto oikeuteen. Erottaminen enintään 3 kuukauden ajaksi Oppilaan rikkomus on vakava tai oppilas jatkaa epäasiallista käyttäytymistä jälki istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan. Johtokunta Yksilöidään teko tai laiminlyönti. Opetuksen järjestäjän tulee järjestää opetus erottamisaikana. Oppilaalle on järjestettävä tarpeellinen oppilashuolto. Oppilasta kuullaan ja hankitaan muu tarpeellinen selvitys. Huoltajille varataan tilaisuus tulla kuulluksi. Tarvitaan johtokunnan kirjallinen päätös. Päätös annetaan tiedoksi huoltajille ja 15 vuotta täyttäneelle oppilaalle. Sosiaalitoimen edustaja tulee kutsua johtokunnan kokoukseen. Päätöksestä voi valittaa hallinto oikeuteen. 5.4 Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta Vuosiluokkiin sitomaton opetus Vuosiluokkiin sitomaton opetus on kuvattu luvussa Espoonlahden koulussa vuosiluokkiin sitomaton opetus koskee oppilaita, jotka opiskelevat ryhmämuotoisessa yksityisopetuksessa erityisen tuen päätöksellä. Opetus järjestetään oppilaan yksilöllisen opetussuunnitelman mukaisesti ja opetuksen sisällöt ja arviointikriteerit ovat yleisopetuksen mukaisia.

10 Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta Koulun kerhotoiminta Tukioppilastoiminta toteutetaan kerhomuotoisena toimintana. Tavoitteena on osallistaa 8 9 luokkalaisia oppilaita toimimaan seitsemäsluokkalaisten tukena yläkoulun alussa. Koulun kirjastotoiminta Espoonlahden koulussa pidetään säännöllisesti kirjastovälitunteja, joiden aikana kaikilla on mahdollisuus saada kirjasto opetusta. Tiedonhankintataitojen ja kirjallisuuden oppimisessa oppilaita ohjaavat lisäksi äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat sekä tarvittaessa muiden aineiden opettajat. Oppilaiden käytössä on runsaasti tieto ja viestintäteknisiä välineitä, joita voi käyttää kirjastossa. Kirjastosta voi lainata laajasta aineistosta tieto ja kaunokirjallisuutta. Siellä voi myös lukea kirjoja ja lehtiä, pelata pelejä, tehdä ryhmätöitä, työskennellä erilaisten projektien parissa ja viettää aikaa. Koulu järjestää kirjastokäyntejä, tiedonhankintataitojen opetusta ja kirjavinkkauksia yhteistyössä Espoon kaupunginkirjaston kanssa. Välitunnit 6. OPPIMISEN ARVIOINTI 6.1 Arvioinnin tehtävät ja oppimista tukeva arviointikulttuuri Arviointi perustuu oppilaan tiedollisiin ja taidollisiin, sekä oppiaineelle ominaisten työtapojen hallinnan näyttöihin suhteessa opetussuunnitelman perusteissa esitettyihin kriteereihin. Oppilaille ja huoltajille kerrotaan eri oppiaineiden arvioinnin periaatteet. Monipuolisella palautteella pyritään kannustamaan oppilasta ja ohjaamaan hänen työskentelyään sekä nostamaan esiin oppilaan onnistumisia. Opettajat antavat sanallista palautetta oppitunneilla käytävän keskustelun lisäksi esimerkiksi Wilman kautta. Oppilaita ohjataan itsearviointiin.

11 Arvioinnin luonne ja yleiset periaatteet Oppilaiden ikäkauden ja edellytysten huomioon ottaminen sekä monipuoliset arviointikäytännöt Aineryhmissä opettajat käyvät säännöllisesti keskustelua oman oppiaineensa monipuolisesta ja yhtenäisestä arvioinnista. Itsearvioinnin edellytysten kehittäminen Espoonlahden koulussa ollaan luomassa jokaiselle oppilaalle sähköistä itsearviointikansiota, jossa oppilas koko yläkoulun ajan arvioi omaa työskentelyään ja oppimistaan erikseen kaikissa oppiaineissa. Tämä antaa pohjan arviointikeskustelulle. 6.3 Arvioinnin kohteet Käyttäytyminen arvioinnin kohteena Espoonlahden koulun kasvatustavoitteiden mukaan koulun toiminta perustuu yksilön kunnioittamiseen yhteisön jäsenenä ja yksilöllisen oppimisprosessin tukemiseen. Tavoitteena on antaa oppilaille mahdollisimman vahvat tiedot ja taidot elämää ja jatko opintoja varten. Koulu pyrkii yhteistyössä kotien kanssa kasvattamaan oppilaistaan hyväkäytöksisiä, suvaitsevaisia, omiin kykyihinsä luottavia, yhteistyökykyisiä ja omasta itsestään ja ympäristöstään vastuunsa tuntevia nuoria. Käyttäytymistä arvioidaan liitteen 2 mukaisesti. 6.4Opintojen aikainen arviointi Espoonlahden koulussa oppiaineet arvioidaan lukuvuonna kursseittain. Syyslukukauden päättyessä annetaan välitodistus, joka sisältää ensimmäisen ja toisen jakson aikana päättyneiden kurssien arvosanat ja käyttäytymisen arvioinnin. Lukuvuoden päättyessä annetaan lukuvuositodistus, joka sisältää kaikkien lukuvuoden aikana suoritettujen kurssien arvosanat ja käyttäytymisen arvioinnin. Lisäksi jokaisen jakson päätyttyä Wilmassa näkyvät jakson aikana päättyneiden kurssien arvosanat. Arviointia täydennetään arviointikeskustelulla vuosittaisissa perhepalavereissa. Seitsemännellä ja kahdeksannella luokalla luokanvalvoja käy oppilaan kanssa arviointikeskustelun, johon huoltajalla on mahdollisuus osallistua. Yhdeksännellä luokalla arviointikeskustelun oppilaan kanssa käy oppilaanohjaaja tai luokanvalvoja. Lukuvuodesta lähtien noudatettavat arviointikäytänteet kirjataan opetussuunnitelmaan lukuvuoden aikana.

12 Opinnoissa eteneminen perusopetuksen aikana Eteneminen oman opinto ohjelman mukaan vuosiluokkiin sitomattomasti Oppilas voi edetä koulussamme myös oman opinto ohjelman mukaisesti vuosiluokkiin jaetun oppimäärän sijasta (Perusopetusasetus 11;3). Opintokokonaisuudet määritellään oppilaan henkilökohtaisessa oppimissuunnitelmassa tai oppilaan henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa niin, että: 1) kukin oppiaine muodostaa oman opintokokonaisuuden, 2) opintokokonaisuudet jaetaan kursseihin vuosiviikkotuntimäärien mukaan, 3) yhteiset ja valinnaiset oppiaineet ovat samat kuin vuosiluokkiin perustuvassa opetussuunnitelmassa. Omaa opinto ohjelmaa voidaan käyttää mm. erityisopetuksessa ja/tai silloin kuin oppilaalla on erityisiä oppimisvaikeuksia. Näissä tapauksissa oppilas opiskelee oman perusopetusryhmänsä mukana ja on viimeisellä vuosiluokalla, kunnes päättötodistukseen vaadittavat opintokokonaisuudet on suoritettu tai oppivelvollisuus päättyy perustusopetuslain 25 pykälän tarkoittamalla tavalla Arviointi nivelkohdissa Rehtori, oppilaanohjaaja ja laaja alainen erityisopettaja käyvät niveltapaamisissa alueen alakouluissa kevätlukukaudella. Tarpeelliset tiedot siirretään syyslukukaudella 7. luokan luokanvalvojille ja harkinnan mukaan aineenopettajille. 7. OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI 7.1 Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet Aineenopettajat havaitsevat mahdollisen tuen tarpeen tuntityöskentelyn ja testien avulla. Tukea pyritään tarjoamaan jo varhaisessa vaiheessa tuki ja pienryhmäopetuksella. Mikäli oppilas tarvitsee pidempiaikaista tukea, se suunnitellaan resurssien mukaan yhdessä laaja alaisen erityisopettajan ja mahdollisten resurssiopettajien kanssa. Tukitoimien onnistumiseksi on tärkeää tehdä yhteistyötä huoltajien kanssa. Espoonlahden koulu noudattaa varhaisen puuttumisen mallia, joka käytännössä tarkoittaa kolmiportaisen tuen käyttöä. Tuen tasot ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Kun opettajan huoli herää, koulu ottaa yhteyttä huoltajiin, joiden kanssa yhteistyössä tehdään yleisen tuen oppimissuunnitelma. Mikäli yleinen tuki ei ole riittävää, oppilas siirretään tehostettuun tukeen tekemällä pedagoginen arvio.

13 13 Tuen tarpeen muuttuessa, esimerkiksi oppimisympäristön muutoksen tai pitkäaikaisen sairauden vuoksi, oppilashuoltoryhmä kokoaa tarvittavat asiantuntijat, jotka suunnittelevat ja toteuttavat oppilaan tarvitseman tuen. Mikäli oppilaalla epäillään olevan LUKI vaikeus, erityisopettaja tekee suuntaa antavan testauksen. LUKI vaikeus huomioidaan tuntityöskentelyssä ja kokeissa. Oppimisen tueksi oppilaalle voidaan tarjota esimerkiksi äänikirjoja ja koetilanteessa oppilas voi saada lisäaikaa, sanalliset tehtävät voidaan lukea ääneen tai oppilas voi vastata tehtäviin suullisesti Kodin ja koulun yhteistyö tuen aikana Oppimisen ja koulunkäynnin tuen toteutumisesta tiedotetaan huoltajia säännöllisesti Wilman välityksellä sekä tarvittaessa keskustellaan puhelimitse tai palaverissa. 7.2 Yleinen tuki Oppimissuunnitelma yleiseen tukeen Yleinen tuki toteutetaan esimerkiksi aineenopettajan antamana tukiopetuksena, samanaikaisopetuksena ja osa aikaisena erityisopetuksena Oppimissuunnitelma tehostetun tuen aikana Oppilaan siirtyessä tehostettuun tukeen hänelle tehdään pedagoginen arvio. Tehostettu tuki toteutetaan oppilaan yksilöllisen oppimissuunnitelman mukaisesti. Tuki voi olla esimerkiksi eriyttämistä luokassa oppitunnin aikana, erityisopettajan yksilö tai pienryhmäopetusta, tukiopetusta, avustajan tai resurssiopettajan antamaa tukea, pidennettyä koeaikaa, kokeen tekemistä eri tilassa avustajan tai erityisopettajan kanssa Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma Erityistä tukea saavat oppilaat opiskelevat pääsääntöisesti pienluokilla. Yleisopetukseen integroidulle erityisen tuen oppilaille tehdään Espoon kaupungin ohjeiden mukaiset asiakirjat annettujen aikataulujen ja ohjeiden puitteissa. Erityisen tuen integroitujen oppilaiden yksilöllisistä opetusjärjestelyistä ja suunnittelusta vastaa laaja alainen erityisopettaja, joka tarvittaessa konsultoi ko. aineenopettajaa.

14 Perusopetuslaissa säädetyt tukimuodot Tukiopetus Tukiopetus järjestetään pääasiassa lukujärjestykseen merkittyjen tuntien ulkopuolisella ajalla ja sitä voivat antaa kaikki aineenopettajat, erityisopettaja tai erityisluokanopettaja Osa aikainen erityisopetus Tuki voi olla kaikilla tuen tasoilla esimerkiksi eriyttämistä luokassa oppitunnin aikana, samanaikaisopetusta, erityisopettajan antamaa yksilö ja/tai pienryhmäopetusta, tukiopetusta, pidennettyä koeaikaa, kokeen tekemistä eri tilassa. Tukea pyritään tarjoamaan yksilöllisesti oppilaan tarpeet huomioiden. 9. KIELEEN JA KULTTUURIIN LIITTYVIÄ ERITYISKYSYMYKSIÄ Koulun toiminnassa huomioidaan oppilaiden kieli ja kulttuuritaustat esimerkiksi oppitunneilla, arvioinnissa, juhlissa, aamunavauksissa ja erilaisissa teemapäivissä. Tarkempi toteutus suunnitellaan lukuvuosittain. Suomen kieltä opettelevan oppilaan suomen kielen taidon kehittymistä tuetaan mahdollisuuksien mukaan S2 opetuksella, samanaikaisopetuksella, pienentämällä ryhmäkokoa ja joustavilla koejärjestelyillä. 10. KAKSIKIELINEN OPETUS Espoonlahden koulussa tarjotaan ruotsin kielikylpyopetusta. Koulu noudattaa suomenkielisen opetuslautakunnan oppilaaksiottokriteereitä. Kielikylpyluokalla voi aloittaa vain sellaiset oppilaat, jotka ovat olleet alakoulun kielikylpyluokalla Espoossa tai jossakin muussa kunnassa. Opetuksen tavoitteena on tukea kielikylpyoppilaiden kielen kehittymistä ja tarjota mahdollisuuksia syventää alakoulussa saavutettua kielitaitoa entisestään. Oppilaiden ruotsin kielen taito kehittyy jokaisesssa kielikylpyoppiaineessa sitä mukaan kun oppiaineessa edetään uusiin käsitteisiin ja aihealueisiin. Tällä hetkellä kielikylpyopetusta annetaan historiassa, biologiassa, maantiedossa, terveystiedossa, uskonnossa, kotitaloudessa ja ruotsin kielessä. Muut oppiaineet opetetaan koulun opetuskielellä. Tarkempi jako tarkennetaan vuosittain lukuvuosisuunnitelmassa. Päättötodistukseen liitetään diplomi, josta näkyvät kaikki yläkoulussa opetetut kielikylpyaineet.

15 Ruotsin kieli on kielikylpyoppilaiden A1 kieli ja sitä opiskellaan Espoossa yhteisesti käytössä olevan tuntijaon mukaan. 15

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Yhteinen suunnitelma varmistaa toimintatapojen laillisuuden ja yhdenmukaisuuden sekä

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA (LIITE POL 29 JA 35-36 ) PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! HÄIRITSEE OPETUSTA TAI MUUTOIN oppilaan huoltajille koulun opettaja

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM!

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! 1 (6) PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA Kasvatuskeskustelu ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita

Lisätiedot

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen Liite Askolan lukion suunnitelmaan kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä toimintatavoista: Menettelytavat rike- ja häiriötilanteessa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis-

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa 1 (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta 28.10.2015 KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa 1.4 (s 15) Painotettu opetus kuvataan painotetun opetuksen tuntijako

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Ops-työpajakoulutus Helsinki

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Ops-työpajakoulutus Helsinki Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa Ops-työpajakoulutus 21.10.2015 Helsinki Perusopetuslaki 628/1998 22 Oppilaan arviointi Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan

Lisätiedot

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO OPPILAS- JA OPISKELUHUOLLON OSA-ALUEET YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO yhteisöllistä, ensisijaisesti ehkäisevää työtä YKSILÖKOHTAINEN OPISKELUHUOLTO yksilöllistä tukea monialaista

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen.

1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen. HAAPAVEDEN ALAKOULUJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen. 2.) Oppilaan tulee suorittaa

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU JOHDANTO Hyvä koulu syntyy, kun jokainen koulussa toimiva huolehtii omasta ja muiden turvallisuudesta ja viihtymisestä noudattamalla järjestyssääntöjä

Lisätiedot

Sateenkaaren erityiskoulu Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

Sateenkaaren erityiskoulu Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Sateenkaaren erityiskoulu Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Aleksi Hautala Kaivohuone 2 Suunnitelma 1 (7) Sisällysluettelo

Lisätiedot

(3) Suorittamattomista jälki-istunnoista tehdään merkintä lukuvuositodistuksiin.

(3) Suorittamattomista jälki-istunnoista tehdään merkintä lukuvuositodistuksiin. Sivistyslautakunta 80 14.10.2014 Koulujen työrauhapaketti SLTK 80 14.10.2014 Eduskunta on hyväksynyt koulujen työrauhauudistuksen. Uudistuksen taustalla pyritään mm. seuraaviin uudistuksiin: Osallistumiseen

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta.

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta. Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö LIITE 18 KOLA 11.4.2017 Kurinpitomenettely Toimintatapa ja kuuleminen Ilmoittaminen Kirjaaminen Toimivalta ja muuta Kasvatuskeskustelu PoL 35 a (Kurinpitotoimet)

Lisätiedot

Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa. Erja Vitikka 2017

Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa. Erja Vitikka 2017 Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa Erja Vitikka 2017 Arvioinnin kaksi tehtävää Arvioinnin yksilöllinen luonne Opiskelun ohjaaminen ja kannustaminen sekä oppilaan itsearvioinnin edellytysten kehittäminen

Lisätiedot

OPPILAAN ARVIOINNISTA OPPIMISEN ARVIOINTIIN alkaen

OPPILAAN ARVIOINNISTA OPPIMISEN ARVIOINTIIN alkaen OPPILAAN ARVIOINNISTA OPPIMISEN ARVIOINTIIN 1.8.2016 alkaen Uusi opetussuunnitelma astuu voimaan 1.8.2016 ja se otetaan käyttöön portaittain. Lukuvuonna 2016 2017 uuden opetussuunnitelman mukaan opiskelevat

Lisätiedot

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT KOTIEN OPS-OPAS OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan - mitkä arvot ohjaavat koulun toimintaa - millainen oppimiskäsitys ohjaa oppimista - mitä milläkin vuosiluokalla opiskellaan - miten opiskellaan

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa.

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma koskee kaikkia koulun järjestämää toimintaa ja siihen siirtymistä Oppilas on kohtuullisessa määrin

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

PERUSOPETUSLAIN SOVELTAMINEN KAUSALAN KOULUSSA OPISKELUUN JA KURINPITOON LIITTYVISSÄ ASIOSISSA ALKAEN

PERUSOPETUSLAIN SOVELTAMINEN KAUSALAN KOULUSSA OPISKELUUN JA KURINPITOON LIITTYVISSÄ ASIOSISSA ALKAEN IITIN KOULUT 1.4.2014 PERUSOPETUSLAKI PERUSOPETUSLAIN SOVELTAMINEN KAUSALAN KOULUSSA OPISKELUUN JA KURINPITOON LIITTYVISSÄ ASIOSISSA 1.1.2014 ALKAEN 35 1. KASVATUSKESKUSTELU 2. OPPITUNNILTA POISTAMINEN

Lisätiedot

1. ELOKUUTA 2016 KERAVAN LUKIO JA AIKUISLUKIO, SUUNNITELMA KURINPITOKEINOJEN KÄYTTÄMISESTÄ TUOMI PERTTI

1. ELOKUUTA 2016 KERAVAN LUKIO JA AIKUISLUKIO, SUUNNITELMA KURINPITOKEINOJEN KÄYTTÄMISESTÄ TUOMI PERTTI 1. ELOKUUTA 2016 KERAVAN LUKIO JA AIKUISLUKIO, SUUNNITELMA KURINPITOKEINOJEN KÄYTTÄMISESTÄ TUOMI PERTTI Sisällys Keravan lukio ja aikuislukio, suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämiseksi... 2 Säädökset...

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä Turvallinen kouluympäristö on edellytys sille, että oppilaat voivat rauhassa seurata opetusta ja oppia uusia asioita. Kaikissa

Lisätiedot

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla VESO yläkoulun opettajat OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla 29.3.2017 Oppimisen arviointi Erja Vitikka 6.3.2015 Laaja-alainen osaaminen Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen,

Lisätiedot

Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä. Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki Opetusneuvos Kristiina Ikonen

Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä. Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki Opetusneuvos Kristiina Ikonen Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki 5.11.2010 Opetusneuvos Kristiina Ikonen Oppilaan arvioinnin merkitys ja tehtävä opetussuunnitelman perusteissa

Lisätiedot

KAKE Kasvatuskeskustelu Nilakan yhtenäiskoulussa

KAKE Kasvatuskeskustelu Nilakan yhtenäiskoulussa KAKE Kasvatuskeskustelu Nilakan yhtenäiskoulussa Peda palaveri 13.1.2015 OHR suppea 19.1.15 Oppilaskunnan käsittely Huoltajien näkemyksiä??? OHR laaja 16.2.15 Mitä oppilas ajattelee? 35 a (30.12.2013/1267)

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelma laaditaan opetussuunnitelman perusteiden ja kunnan opetussuunnitelman sisälle siten, että koulukohtaisia

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Kurinpitosuunnitelma Oulaisten perusopetus

Kurinpitosuunnitelma Oulaisten perusopetus TOIMENPIDE OSALLISUUS ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOMIOITAVA OPPILASHUOLTO MUUTA Yhteydenotto huoltajaan Kirjalliset Wilmassa, ei sähköpostina opettaja kirjataan puhelun aihe Kasvatuskeskustelu

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Erja Vitikka Opetusneuvos Vuoden 2014 opetussuunnitelman perusteiden päälinjauksia Lainsäädännön määrittelemän arvioinnin pedagogisen

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetushallitus

Oppimisen arviointi uusissa lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetushallitus Oppimisen arviointi uusissa lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Erja Vitikka Opetushallitus 17.3.2015 LUKU 6 OPPIMISEN ARVIOINTI JA PALAUTE SEKÄ TODISTUKSET LISÄOPETUKSESSA 6.1 Oppimista tukeva

Lisätiedot

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamista ennalta ehkäisevä työ Opetussuunnitelma Kasavuoren

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelma laaditaan opetussuunnitelman perusteiden ja kunnan opetussuunnitelman sisälle siten, että koulukohtaisia

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelma laaditaan opetussuunnitelman perusteiden ja kunnan opetussuunnitelman sisälle siten, että koulukohtaisia

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Uudet työrauhan turvaamista koskevat säännökset

Uudet työrauhan turvaamista koskevat säännökset Miten parannetaan levottomien luokkien työrauhaa? Uudet työrauhan turvaamista koskevat säännökset Helsinki 16.3.2015 Hallintojohtaja Matti Lahtinen TOIMINTAKULTTUURI yhteisöllisyys yhteiset toimintaperiaatteet

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

1 Suunnitelma ojentamis ja kurinpito ja turvaamismenettelyjen toteuttamista

1 Suunnitelma ojentamis ja kurinpito ja turvaamismenettelyjen toteuttamista 1 Suunnitelma ojentamis ja kurinpito ja turvaamismenettelyjen toteuttamista (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet s. 36 37) Perusopetuslaki säätää keinoista, joilla voidaan puuttua erilaisiin häiriö

Lisätiedot

Oikeuksista, vastuista ja velvollisuuksista Ari Rusi

Oikeuksista, vastuista ja velvollisuuksista Ari Rusi Oikeuksista, vastuista ja velvollisuuksista Työntekijän oikeuksista - virkaehtosopimuksen mukainen palkkaus ja työehdot o OVTES tai KVTES - sopimuksen mukainen työterveyshuolto - työnantajalla velvollisuus

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä. Kemiönsaaren kunnan perusopetuksessa

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä. Kemiönsaaren kunnan perusopetuksessa Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä Kemiönsaaren kunnan perusopetuksessa 1. Johdanto Turvallinen ja viihtyisä kouluympäristö on edellytys sille, että oppilaat voivat

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppimisen ja koulunkäynnin tuki LAPE kutsuseminaari 19.9.2018 19.9.2018 1 Tuen tarpeen jatkuva arviointi Tuen tarpeen arviointi aina tuen tarpeen muuttuessa ja perusopetuslain mukaan toisen vuosiluokan

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu 20.9.2017 Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Uudistuneen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden taustalla

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Yhteisiä asioita

Yhteisiä asioita Yhteisiä asioita 3.9.2014 Koulun järjestyssäännöt ja muut yhteiset sopimukset (mm. ruokailu, liikuntakäytänteet, mobiililaitteiden käyttö) Pihan yhteiskäyttö ja pihasta huolehtiminen Liikennekäyttäytyminen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka, Opetushallitus Helsinki

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka, Opetushallitus Helsinki Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa Erja Vitikka, Opetushallitus 1.10.2015 Helsinki Perusopetuslaki 628/1998 22 Oppilaan arviointi Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan

Lisätiedot

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN Uudistustyön suunta Missä perusteiden linjauksissa muutos ilmenee? (1) Koulun ja opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan Arvoperusta, tehtävä ja velvoitteet Toimintakulttuuri ja koulutyön järjestäminen

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Koulun nimi: Tiirismaan koulu

Koulun nimi: Tiirismaan koulu Koulun nimi: Tiirismaan koulu OPS2016 Arviointi, Tiirismaan peruskoulun ops-työpaja 28.10.2014 Mitä ovat uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisen arvioinnin keskeiset tehtävät? Ohjata oppimaan Tukea kehitystä

Lisätiedot

PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ. Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015

PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ. Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015 PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015 Perusopetusta sääteleviä lakeja ja muita säännöksiä: - Perusopetuslaki 628/1998, muutettu useita kertoja - Perusopetusasetus

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN OPETUSSUUNNITELMATYÖ

SIILINJÄRVEN OPETUSSUUNNITELMATYÖ Siilinjärven ops-veso / Marja Rytivaara SIILINJÄRVEN OPETUSSUUNNITELMATYÖ Siilinjärven opettajien veso-päivä Huhtikuu 2016 13.4.2016 tai 18.4.2016 Siilinjärven ops-veso / Marja Rytivaara 2 Opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

2. Oppimissuunnitelma ohje

2. Oppimissuunnitelma ohje 2. Oppimissuunnitelma ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: TEHOSTETTUUN TUKEEN SIIRTÄMINEN KÄSITELTY MONIALAISESTI Käsittelypäivä, kommentit:

Lisätiedot

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI Laadukas opetus sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina työpäivinä on jokaisen oppilaan oikeus. Koulutyössä otetaan huomioon

Lisätiedot

Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Opetuksen järjestämisen mahdollisuudet opetussuunnitelman perusteiden mukaan Vuosiluokkaopetus Osittainen

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

Työrauha koulussa. ojentaminen ja kurinpito sekä kielletyt esineet ja aineet. Perusopetuksen kasvatuskeskustelua ja kurinpitoa koskeva suunnitelma

Työrauha koulussa. ojentaminen ja kurinpito sekä kielletyt esineet ja aineet. Perusopetuksen kasvatuskeskustelua ja kurinpitoa koskeva suunnitelma Työrauha koulussa ojentaminen ja kurinpito sekä kielletyt esineet ja aineet Perusopetuksen kasvatuskeskustelua ja kurinpitoa koskeva suunnitelma Päivitetty 5.7.2016 Sisällys 1. OIKEUS TURVALLISEEN OPISKELUYMPÄRISTÖÖN...

Lisätiedot

SALON KAUPUNGIN LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

SALON KAUPUNGIN LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 1659/12.00.01.00/2017 SALON KAUPUNGIN LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Salon kaupungin lisäopetuksen opetussuunnitelma (OPS) laaditaan opetushallituksen 22.12.2014 hyväksymän lisäopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa Pirjo Koivula Opetushallitus 17.3.2015 HYVÄ KOULUPÄIVÄ Laadukas perusopetus, ennaltaehkäisevät toimintatavat, yhteisöllisyys, välittävä ja kannustava ilmapiiri,

Lisätiedot

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24

Lisätiedot

pedagogisen tuen ryhmä

pedagogisen tuen ryhmä Kasvatuskeskustelut ja muut kurinpitomenettelyt Kasvatuskeskustelun tavoitteena on - pysäyttää oppilas miettimään omaa käytöstään - antaa konkreettisia kasvatus- ja ratkaisumalleja oppilaalle - rauhoittaa

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS 7.3.2016 Annamari Murtorinne yläkoulun rehtori ja Niina Rekiö-Viinikainen erityisopettaja TOIMINTAKULTTUURIN KESKEISET PIIRTEET Hyvinvointi ja turvallinen arki Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena - jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin oman potentiaalinsa mukaan - oppilaan saama tuki

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 14.3 Vuosiluokkien 3-6 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 14.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Kuka työstää Puolalan koulussa 1.4 (s 9) Koulun tasa-arvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN Paula Äimälä Rauman normaalikoulu OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN edellyttää pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat

Lisätiedot

Hiukkavaaran koulun järjestyssäännöt

Hiukkavaaran koulun järjestyssäännöt Hiukkavaaran koulun järjestyssäännöt Suomen perustuslaki 6, 7, 10 ja 16 YK:n lapsen oikeuksien sopimus 28 ja 29 Perusopetuslaki 16, 16 a, 17, 17 a, 25, 26, 29, 30, 31, 31 a, 32, 33, 34, 35 ja 47 a Oppilas-

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

6.3 Arvioinnin kohteet

6.3 Arvioinnin kohteet 6.3 Arvioinnin kohteet Arviointi kohdistuu oppilaan oppimiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen. Luotettava arviointi edellyttää näiden osa-alueiden monipuolista havainnointia ja dokumentointia. Oppimisen

Lisätiedot

Koulun täsmennykset OPSssa tai LVSssa. suoraan valtakunnallisista. perusteista

Koulun täsmennykset OPSssa tai LVSssa. suoraan valtakunnallisista. perusteista Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2016 määritellyt asiat, jotka opetuksen järjestäjän tulee kuvata kunnan opetussuunnitelmassa, koulun opetussuunnitelmassa ja/tai lukuvuosisuunnitelmassa (LVS)

Lisätiedot

KILTERIN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA

KILTERIN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA KILTERIN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA KILTERIN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA 2016 OPPILAS ON KAIKEN ALKU Noudatamme Kilterissä valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa sekä Vantaan kaupungin opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot