Kulttuurien kohtaaminen matkakertomuksissa. Peter Stadius

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kulttuurien kohtaaminen matkakertomuksissa. Peter Stadius 8.10.2012"

Transkriptio

1 Kulttuurien kohtaaminen matkakertomuksissa Peter Stadius

2 Vale, emävale, matkakertomus Äpärägenre joka ei ole kunnolla kirjallisuutta (paljon huonoa kirjallisuutta) eikä kunnolla tiedettä (epäluotettava tiedon lähteenä positivistisesta näkökulmasta) Faktan ja fiktion välimaasto, eli matkakirjallisuuden tuplavirtuaalisuus ( double virtualité ) Onko matkakirjallisuus sen fiktiivisempi kuin varsinainen tietokirjallisuus? (Hayden White ja tieteellisen kirjoittamisen fiktio) Missä vetää raja matkakuvauksen ja kaunokirjallisuuden/tietokirjallisuuden välille?

3 Matkakertomus akateemisessa perinteessä Kirjallisuustutkijat kiinnostuivat matkakirjallisuudesta osana suurten ja tunnettujen kirjailijoiden tuotantoa, Kiinnostavaa mitä kyseinen matkakertomus kertoo kirjailijasta, hänen elämästään ja työstään. Kulttuurihistoriassa/ historiantutkimuksessa matkakertomukset on usein käsitelty hengessä: meidän pojat maailmalla tai mitä meistä on kirjoitettu? Jälkimmäisessä tapauksessa vahva ajatus oikeasta ja väärästä tiedosta (kansallinen näkökulma). Matkakertomusten status ei ole ollut korkea kummassakaan leirissä. Pidetty kevyenä ja viihdyttävänä genrenä. (koriste) Kulttuuri- ja aluetutkimuksen näkökulmasta matkakirjallisuus EI ole lähtökohtaisesti kevyt, hauska ja harmiton kirjallisuuden laji.

4 Matkakuvaukset ja postkoloniaalinen tutkimus Edward Said: Orientalism (1979) - Orientti Oksidentin vastakuvana. - Orientti orientalisoitiin. - Politiikan ja tieteen liitto, esim. Napoleonin retkikunta. Pratt, Mary Lousie: Imperial Eyes: Travel Writing and Transculturation (1992) - Imperialismin diskurssit: keskus-periferia epätasapaino - Transkulturaatio: contact zones, Creole self-fashioning - Luonnontieteilijöiden anti-valloitus

5 Afrikan valloitus länsimaisessa julkisuudessa

6 Varhainen kritiikki Joseph Conrad: Heart of Darkness, Hilaire Belloc: The Modern Traveller, (Commander Thomas Sin & Captain William Blood) Angel Ganivet: La conquista del reino de Maya por el último conquistador español Pío Cid, 1897.

7 Kansakunta, tiede ja sankarimatkailijat Tiede kansakuntien kilpailuna. Matkakuvaukset best-sellereitä: - A. E. Nordenskiöld: Vegan matka Asian ja Europan ympäri, Fridtjof Nansen: Fram over Polhavet, Sankarikultti Postkoloniaalinen lukeminen? Toimioiden ja paikkojen/ympäristöjen sukupuolistaminen.

8 Nansenin retkikunta

9

10 Entä tänään? Alone across Antarctica People can build their willpower deliberately. We are born with a certain amount, but that is just a platform. I think you can build willpower and be strong and achieve a lot. Børge Ousland, polar explorer He was the first person to plod solo and unassisted to both the North and South Poles; the first to ski alone and unassisted across Antarctica; the first to ski and swim alone across the Arctic Ocean. These expeditions put Ousland out in the elements for weeks or months at a time. "Nature is the boss, and I feel strongly that you have nothing to say out there. You have to be a part of it or die."

11 Entä muu matkakirjallisuus Postkoloniaalinen ei ole ainoa suuntaus: Kirjallinen paikka imagologia - Kansallisten stereotypioden uudelleen tuottaminen. - Valmiit kuvaukset latentit tarinat ja stereotypiat. Rajanvedot erojen tuottaminen lähiympäristössä. - Milloin Venäjästä tulee itäinen valtakunta? Baron de Custine: La Russie en 1839 (1843), Juan Valera: Cartas desde Rusia (1856) Henkinen maantiede osana aatehistoriaa ja kulttuurintutkimusta.

12 Dynaaminen lajityyppi: Huvi, opetus, politiikka ja yhteiskuntakritiikki/ satiiri. Muodollisesti matkakertomuksena tai muiden maiden kuvauksena kirjoitettu fiktio: Dante: Divina comédia, Thomas Moore: Utopia Jonathan Swift: Travels into Several Remote Nations of the world, in four parts, By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of several Ships (1735) Montesquieu, Persialaisia kirjeitä (Lettres persanes 1754/1919) Jacob Wallenberg, Min son på galejan, eller en ostindisk resa (1781) Tai. Molvania, The land untouched by modern dentistry (Jetlag travel guide, 2003); Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) Erlend Loe: L (1999)

13 Matkakirjallisuus kulttuurintukimuksen lähdemateriaalina Matkakuvaus: narraatio varsinaisesta matkasta Matkakirjallisuus: kuvauksen + muu oheiskirjallisuus kuten matkaoppaat (beaten track, matkakulttuuri). Keskeinen kysymys kuuluu: Miksi matkailja/ kirjailija haluaa kertoa lukijalleen juuri tämän? Tulkinta, merkitys (meaning) Matkakirjallisuutta on vaikka kuinka paljon! Kulttuuri- ja aluetutkimukseen se on mitä sopivin lähdemateriaali.

14 Kulttuurien kohtaaminen: käsitteitä Kohtaaminen (encounter), Toiseus (otherness) Minä (self) Representaatio (esineellistäminen/ objektifiointi) Kääntäminen (translation) Kirjallinen paikka (literary topos) Production & reproduction Imagologia/ kuva (image) Stereotypia (auto- & heterostereotypia/ xenostereotypia) Transculturation/ monikulttuurisuus

15 Matkakuvaus, teksti ja analyysi Rakenne: muodollinen narraatio matkasta (itinerario) johon voi pujottaa muita tutkielmia. Myös: kirje, päiväkirja/ lokikirja, ensyklopedia, essee, saarna. Subjekti tekstuaalisena strategiana: minämuoto vai kolmas persoona? Mistä puhutaan? Kirjoittajasta vai paikasta? Metaforat: Kaupunki naisena, luonto äitinä, alue miesten kenttänä Kirjamarkkinat normittajana

16 Rajanveto vaiko kohtaaminen Subjektiivisuuden tyylilajit: Huumori, objektifiointi/ esineellistäminen, trivialisointi/pienentäminen, sisään kirjoitettu lukija. Tai, sakraali, ihaileva, ja omaa kritisoiva. Mikä on kirjoittajan psykologinen asenne kuvattavaan? Aiheiden valinta tai valitsematta jättäminen on myös strategiaa. Pyrkii tuottamaan paikan joko positiivisena tai negatiivisena esimerkkinä itselleen (omalle maalleen). Onko esimerkki hyvä vaiko huono, haluammeko olla samanlaisia? MATKAKUVAUS ON LÄHES AINA PEILKUVA KUVAAJAN OMASTA YHTEISKUNNASTA (NS. PEILIEFEKTI)

17 Matkakuvausten lukemiset: tekstiotteita Miten luetaan? Mitä luetaan? Analyysi (reading) Prosessi: matkustaja matka kirjailija kirja Aikakauden tuntemus Alueen tuntemus

18 Toiseus Ahvenanmaalaiseen tapaan Skarpansin majatalo oli puhdas ja viihtyisä. Tosin saimme murheeksemme havaita tuon niin kuuluisan ruotsalaisen rehellisyyden käyvän sitä harvinaisemmaksi, mitä lähemmäs Suomea ennätimme. Ahvenanmaalaiset ovat aina valmiita vilppiin, ja niinpä muukalaisen pettäminen on hyvin tavallista näissä tienvarren majataloissa. Edvard Daniel Clarke: Matka Suomen halki Pietariin 1799

19 Jalo villi ja rajanvetoja Näiden lappalaisten ulkomuoto ja puku oli kaiken kaikkiaan mahdollisimman saastainen ja epämiellyttävä. Syödessään he pitivät kalaa kädessään ja siitä tihkuva rasva valui heidän käsivarsilleen ja heidän puseroidensa liepeille, joiden löyhkän voi tuntea jo monen jaardin päähän. [---] Aloimme nyt purkaa maihin matkatavaroitamme ja selvittää tilejämme kelpo suomalaisemme kanssa, jotka olivat uskollisesti ja uutterasti saattaneet meitä Muonionniskasta saakka ja tuoneet meidät turvallisesti näin kauaksi matkallamme. Olimme oppineet pitämään suuressa arvossa näitä kelpo miehiä[ ] Guiseppe Acerbi: Matka Lapissa v (1963/ Travels 1802)

20 Vieraan subjektiivinen katse Tavastländska bonden är i allmänhet trögare till själ och kropp, än allmogen annorstädes i landet [ ] Det är eljest svårt att finna grunden varför Tavastlänningarne i bildning blivit efter de djupare in i landet boende Savolaxare, Karelare och framför allt Österbottningar. Hämäläinen talonpoika on yleensä hitaampi sielun ja ruumiin puolesta kuin rahvas muualla maassa On muuten vaikea löytää syytä siihen, miksi hämäläiset sivistyksessä ovat jääneet jälkeen syvemmällä maassa asuvista savolaisista, karjalaisista ja ennen muuta pohjalaisista. Elias Lönnrot: Vandraren, eller Minnen av en Resa till Fots genom Tavastland, Savolax och Karelen (1828/ Vandraren. Reseberättelser från Karelen , 2002)

21 Representaatio/ kirjallinen paikka Minua ei suomalainen nainen esteettiseesti tyydytä, koska hän on liian vähän naisellinen. Täällä on nuoria naisia, ei tosin paljon, joiden sanotaan olevan dockor, nukkeja. Ibsenin näytelmä Ett dockhem eli Nukkekoti on tehnyt yleisesti tunnetuksi luonteettoman naistyypin, joka päättää emansipoitua hylkäämällä lapsensa voidakseen enemmän huvitella. Mutta tavallisempi on miesmäinen tyyppi, nainen, joka matkii miestä. Angel Ganivet: Suomalaiskirjeitä (Cartas finlandesas), 1898/1964

22 Oikea matkustaminen Täällä minä nyt olen, ja kaikki odotukset ovat ylittyneet! Tämä on se kulttuurin kehto, johon kreikkalainen sivistys viime kädessä perustuu. Hyvin käytetty päivä jos mikään. Aamupäivä Knossoksen rauniokaupungissa (klo 7-13) ja iltapäivä museossa. Siinä välissä kylpemässä meren jättimäisissä tyrskyissä neitseellisellä ja pehmeällä hiekkarannalla. Emil Zilliacus: Toivioretkiä Hellaassa (Pilgrimsfärder i Hellas, 1923) kts. Forsén & Sironen (toim.): Kadonnut Kreikka. Suomalaisten matkakuvauksia ennen massaturismia.

23 Henkilökohtainen historia: aika ja paikka Kahdeksan jälkeen illalla vieri junamme Gare du Nordin kivihiilisavun nokeamaan lasihalliin ja olin jälleen Pariisissa, jota epäuskoisina hetkinä en enää koskaan ollut luullut näkeväni. Melkein täsmälleen yhdeksän vuotta oli kulunut viime vierailustani siellä. Sillä kertaa saavuin Sveitsistä Paracelsuksen jälkiä seuraamasta. Nyt saavuin seitsemännen kerran elämässäni Pariisiin. Ensimmäisen kerran tullessani olin kahdeksantoistavuotias. Onko ihme, jos rakastan Pariisia kuin palaamatonta nuoruutta. Mika Waltari: Lähdin Istanbuliin (1948)

24 Minä Nyt olen perillä, ja Bijou ja Websterin Third New International Dictionary, jotka seuraavat minua kaikille matkoilleni. Läksin aamulla Helsingistä; olin jo niin yksin etten tuntenut itseäni yksinäiseksi enää. Lentokentällä täällä ei ollut bussia kaupunkiin: Kysyin miksi ei bussia. Virkailija vastasi, että ei ole bussia kun ei ole matkustajiakaan. Kysyin mikä minä siis olen. Siihen ei osattu vastata, otin taksin ja iloitsin mielessäni, kun olin päässyt juuri sinne minne olin halunnutkin. Pentti Saarikoski: Aika Prahassa (1967)

25 Minä ja paikka (muistoja) På Jaroslavlstationen i Moskva träffade jag en gång en man som saknade sin like. Det var som att vidröras av en ängel, och utmärkande för änglar är att de passerar. Vi reste genom Sibirien tillsammans och hade nästan ett år i Japan, och så skildes vi. Lyckligare än i Sibirien har jag aldrig varit. Tapasin kerran Moskovassa Jaroslavlin asemalla miehen, jolle ei ole vertaa, Se oli kuin enkelin kosketus, ja enkelille on ominaista että he lähtevät pois. Matkustimme yhdessä Siperian halki ja vietimme melkein vuoden Japanissa, ja sitten meidän tiemme erkanivat. En ole koskaan ollut onnellisempi kuin Siperiassa. Ulla-Lena Lundberg: Sibirien, ett självporträtt med vingar (Linnunsiivin Siperiaan), 1993/1994.

26 Minä ja paikka II Kun aseman kello löi ensimmäisen kerran, tyttö meni seisomaan käytävän ikkunan ääreen. Hän hengitti junana tuoksua, raudan, kivihiilipölyn, kymmenien kaupunkien ja tuhansien ihmisten jälkeensä jättämää hajua. Matkalaiset ja heidän saattajansa työntyivät hänen ohitseen, tönivät kasseillaan ja kolleillaan. Tyttö kosketti kädellään kylmää ikkunaa ja katsoi laiturille. Tämä juna veisi hänet karkotettujen asuttamien kylien, Siperian avointen ja suljettujen kaupunkien halki Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin. Rosa Liksom: Hytti nr 6 (2011)

27 Peiliefekti (ja off the beaten track) Sukellus syvälle maaseudulle oli mieleenpainuva. Lehmiä laidunsi kaikkialla. Niillä oli myös esteetön pääsy tielle. Fillaria voi käyttää mihin vain, mutta tätä en ollut ennen nähnyt: lehmät löntystivät tietä pitkin kotiin ja mies ajoi vieressä pyörällä vitsa kädessä. Näky toistui kahdesti. Tuntuu siltä, että vapaasti laiduntava puolalainen lehmä elää onnellisempaa elämää kuin navettaan suljettu suomalainen kollegansa. Ihmisten onnellisuudesta en ole ihan yhtä varma. Maalaiskylissä näki paljon vanhuksia, joilta näytti elämänilo silmistä sammuneen. Kapitalismilla ei taida olla heille paljon annettavaa. Nuoret se on siirtänyt kaupunkeihin. Ei kehitys toki Suomenkaan maaseutua ole ruusuisesti kohdellut. Osmo Soininvaara: Fillarilla Nizzaan (2008)

28 Kirjallisuutta: Chard, Chloe: Pleasure and Guilt on the Grand Tour: Travel writing and imaginative geography (1999) Fussel, Paul: Abroad (1980) Klitgaard Povlsen, Karen (ed.): Northbound. Travels, Encounters and Constructions (2007) Pratt, Mary Lousie: Imperial Eyes: Travel Writing and Transculturation (1992) Ridanpää, Juha: Kuvitteellinen pohjoinen: Maantiede, kirjallisuus ja postkoloniaalinen kritiikki (2005) Schivelbush, Wolfgang: Junamatkan historia (1996/1977) Siegel, Kristi: Gender, Genre, and Identity in Women s Travel Writing (2004) Stadius, Peter: Reseberättelsen som kulturhistoriskt forskningsobjekt, Historisk tidskrift för Finland, (3/2002) Varpio, Yrjö: Matkalla moderniin Suomeen: 1800-luvun suomalainen matkakirjallisuus (1997) T. Youngs & Hulme (eds): Cambridge Companion to Travel Writing (2002),

SISÄLLYS. Päätoimittaja: Otto Kronqvist Toimituksen osoite: Ostrobotnia-lehti Töölönkatu 3 A, 5 krs. 00100 Helsinki http://pv.osakunta.

SISÄLLYS. Päätoimittaja: Otto Kronqvist Toimituksen osoite: Ostrobotnia-lehti Töölönkatu 3 A, 5 krs. 00100 Helsinki http://pv.osakunta. OSTRO 1 / 2 0 1 0 1 OSTROBOTNIA 1/2010 Kuva: Otto Kronqvist SISÄLLYS Pääkirjoitus 4 Korkeakulttuuria viitosessa 5 Agromin alku Rudolf Steinerin jalan jäljillä 8 Näin Namibiassa 11 Människor kyrkor: ett-noll

Lisätiedot

Kirjailija on matkoilla. Kolme tapausesimerkkiä 2000-luvun matkakirjallisuudesta

Kirjailija on matkoilla. Kolme tapausesimerkkiä 2000-luvun matkakirjallisuudesta Sanni Koistinen Kirjailija on matkoilla. Kolme tapausesimerkkiä 2000-luvun matkakirjallisuudesta Pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Kirjallisuus Toukokuu

Lisätiedot

KVEEKARIUUTISKIRJE/ KVÄKARNYHETSBREV/ QUAKER NEWSLETTER 1/2014. Participants: FYM summer gathering 6-8.6.2014 Muhos

KVEEKARIUUTISKIRJE/ KVÄKARNYHETSBREV/ QUAKER NEWSLETTER 1/2014. Participants: FYM summer gathering 6-8.6.2014 Muhos 1 KVEEKARIUUTISKIRJE/ KVÄKARNYHETSBREV/ QUAKER NEWSLETTER 1/2014 Participants: FYM summer gathering 6-8.6.2014 Muhos 2 Hyvät Ystävät, Alkuun muutama sana tämän kertaisen Uutiskirjeen taitosta. Kokeilemme

Lisätiedot

SANALLA SANOEN TUNSIN TULLEENI AIVAN TOISENLAISEEN MAAILMAAN

SANALLA SANOEN TUNSIN TULLEENI AIVAN TOISENLAISEEN MAAILMAAN SANALLA SANOEN TUNSIN TULLEENI AIVAN TOISENLAISEEN MAAILMAAN ROMANTIIKKA JA SÄÄTYLÄISYYS OSANA TAITEILIJA MATHILDA ROTKIRCHIN EUROOPAN MATKAA 1840 1841 Topi Artukka Pro gradu -tutkielma Turun yliopisto

Lisätiedot

Ruotsinsuomalaisen kirjailijan motivaatio, identiteetti ja lukutottumukset

Ruotsinsuomalaisen kirjailijan motivaatio, identiteetti ja lukutottumukset Stockholms universitet Institutionen för baltiska språk, finska och tyska Avdelningen för FINSKA Ruotsinsuomalaisen kirjailijan motivaatio, identiteetti ja lukutottumukset Anneli Tikkanen-Rózsa Examensarbete

Lisätiedot

Kääntäjä toiseuden välittäjänä: pohdintoja kääntäjähaastattelun pohjalta

Kääntäjä toiseuden välittäjänä: pohdintoja kääntäjähaastattelun pohjalta Kääntäjä toiseuden välittäjänä: pohdintoja kääntäjähaastattelun pohjalta Merja Torvinen Suomen kieli Oulun yliopisto The article discusses the different ideological aspects of the translation process and

Lisätiedot

KONE CAMP - KONE OYJ:N KANSAINVÄLISET NUORTEN LEIRIT

KONE CAMP - KONE OYJ:N KANSAINVÄLISET NUORTEN LEIRIT KONE CAMP - KONE OYJ:N KANSAINVÄLISET NUORTEN LEIRIT Otto Akkanen, Juho Niskanen Opinnäytetyö Syksy 2000 Diakonia-ammattikorkeakoulu Järvenpään yksikkö OPINNÄYTETYÖN TIIVISTELMÄ DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU/JÄRVENPÄÄN

Lisätiedot

Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 4/2013. Tuomas Lehtosesta. Saunaseuran puheenjohtaja. ARJA SAIJONMAAN saunaprojekti Ruotsissa. MIKÄ ON miehen tyyli

Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 4/2013. Tuomas Lehtosesta. Saunaseuran puheenjohtaja. ARJA SAIJONMAAN saunaprojekti Ruotsissa. MIKÄ ON miehen tyyli Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 4/2013 Tuomas Lehtosesta Saunaseuran puheenjohtaja ARJA SAIJONMAAN saunaprojekti Ruotsissa MIKÄ ON miehen tyyli Hikoile vasta perillä. Uusi Audi A8 Harva paikka on yhtä

Lisätiedot

Ei vain ranskalainen tai suomalainen vaan vähän molempia Tarinoita kulttuuri-identiteeteistä

Ei vain ranskalainen tai suomalainen vaan vähän molempia Tarinoita kulttuuri-identiteeteistä Tanja Pesonen Ei vain ranskalainen tai suomalainen vaan vähän molempia Tarinoita kulttuuri-identiteeteistä Opinnäytetyö Kansalaistoiminta ja nuorisotyö Lokakuu 2008 TIIVISTELMÄ Opinnäytetyön päivämäärä

Lisätiedot

Nifin - Pohjoismaiden Suomen instituutti / Nordens institut i Finland 2005/2008

Nifin - Pohjoismaiden Suomen instituutti / Nordens institut i Finland 2005/2008 Nifin - Pohjoismaiden Suomen instituutti / Nordens institut i Finland 2005/2008 Toimitus / Redaktion: Morten Bennum, Marketta Ruotsalainen Kuvitus / Illustrationer: Henrik Karlsson Taitto / Layout: Marketta

Lisätiedot

Katseilla merkityt, silminnähden erilaiset : lasten ja nuorten kokemuksia rodullistavista katseista

Katseilla merkityt, silminnähden erilaiset : lasten ja nuorten kokemuksia rodullistavista katseista Tekijä: Nimeke: Julkaisussa: Rastas, Anna Katseilla merkityt, silminnähden erilaiset : lasten ja nuorten kokemuksia rodullistavista katseista Nuorisotutkimus ISSN 0780-0886 20 (2002) : 3, s. 3-17 Tämä

Lisätiedot

teemana: EUROOPPA volunteers voices

teemana: EUROOPPA volunteers voices teemana: EUROOPPA volunteers voices Maailmanvaihto ry:n jäsenlehti numero 3/2011 2 2 sisällys 3 sivarin tervehdys 4 maailmanvaihdon toiminnasta 5 vuosikokouskutsu 6 teemana eurooppa 8 vapaaehtoiset euroopassa

Lisätiedot

Levolle laske Luojani, armias ole suojani, jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi. Aamen. Ja anna Erkin tulla takaisin! 1

Levolle laske Luojani, armias ole suojani, jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi. Aamen. Ja anna Erkin tulla takaisin! 1 Levolle laske Luojani, armias ole suojani, jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi. Aamen. Ja anna Erkin tulla takaisin! 1 (Jatta-siskon iltarukouksesta 1946 50) Oli kaunis kesäaamu ja "Isot Tytöt"3

Lisätiedot

1/10 2.4.2010 AUDIOVISUAALISEN KULTTUURIN EDISTÄMISKESKUS. matka muukalaisuus

1/10 2.4.2010 AUDIOVISUAALISEN KULTTUURIN EDISTÄMISKESKUS. matka muukalaisuus 1/10 2.4.2010 AUDIOVISUAALISEN KULTTUURIN EDISTÄMISKESKUS matka muukalaisuus Sisältö Kansi: Peter J. Evans valopuvussa Sisä-Hattusaaressa, 2002 Kuva: Sakari Viika 3 Pääkirjoitus 4 Timo Humaloja: Autio

Lisätiedot

MITÄ LENNON AIKANA TAPAHTUU HELSINKI MAALTA JA MERELTÄ. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 3 2010 MAKUJA. suomalaisesta metsästä

MITÄ LENNON AIKANA TAPAHTUU HELSINKI MAALTA JA MERELTÄ. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 3 2010 MAKUJA. suomalaisesta metsästä HELSINKI MAALTA JA MERELTÄ MITÄ LENNON AIKANA TAPAHTUU matkailu MEKin asiakaslehti 3 2010 silmä MAKUJA suomalaisesta metsästä matkailu silmä Sisältö Pääkirjoitus: Hyvä palvelukokemus...3 Silmäiltyä...4

Lisätiedot

Sisältö. I somras gifte sig min son i Chicago. Lukijalle Till läsaren To the reader. Recording Europes. Mikä ihmeen uussuomalainen?

Sisältö. I somras gifte sig min son i Chicago. Lukijalle Till läsaren To the reader. Recording Europes. Mikä ihmeen uussuomalainen? 1 Sisältö 4 Lukijalle Till läsaren To the reader 32 I somras gifte sig min son i Chicago 2 12 Recording Europes 37 Raja 20 Mikä ihmeen uussuomalainen? 42 Intercultural Dialogue: a Prerequisite for Inclusive

Lisätiedot

Sirpa Marketta Sulopuisto MATKAILU-SUOMEN KUVAUKSET ULKOMAALAISTEN MATKAILIJOIDEN MATKABLOGEISSA VUOSILTA 2006 2012

Sirpa Marketta Sulopuisto MATKAILU-SUOMEN KUVAUKSET ULKOMAALAISTEN MATKAILIJOIDEN MATKABLOGEISSA VUOSILTA 2006 2012 Sirpa Marketta Sulopuisto MATKAILU-SUOMEN KUVAUKSET ULKOMAALAISTEN MATKAILIJOIDEN MATKABLOGEISSA VUOSILTA 2006 2012 Pro gradu -tutkielma Itä-Suomen yliopisto Perinteentutkimus Toukokuu 2013 ITÄ-SUOMEN

Lisätiedot

Ristin valossa Pyhän ristin seurakunnan lehti 2/2014

Ristin valossa Pyhän ristin seurakunnan lehti 2/2014 Ristin valossa Pyhän ristin seurakunnan lehti 2/2014 Nuorisoryhmän tapaaminen Tampereen Pyhän Ristin kirkon seurakuntasalissa I Korsets Ljus katolskt församlingsblad Detta blad innehållar också svenska

Lisätiedot

Verbrechen auf Finnisch rikos suomalaisittain. Hannu M. A. Salonen

Verbrechen auf Finnisch rikos suomalaisittain. Hannu M. A. Salonen Stockholms universitet Institution för baltiska språk, finska och tyska Avdelningen för finska Verbrechen auf Finnisch rikos suomalaisittain Tutkimus kolmen suomalaisen rikoskirjailijan, Leena Lehtolaisen,

Lisätiedot

Sateenkaari lätäkössä

Sateenkaari lätäkössä VIRPI KAUKIO Sateenkaari lätäkössä Kuvitellun ja kerrotun ympäristöestetiikka Publications of the University of Eastern Finland Dissertations in Education, Humanities and Theology No 48 University of Eastern

Lisätiedot

Suomi Jumalan silmissä Israelin kuningaskunta

Suomi Jumalan silmissä Israelin kuningaskunta Suomi Jumalan silmissä Israelin kuningaskunta Raamatun kirjoitukset kertovat kahdesta kuningaskunnasta, jotka tulevat yhtymään Israelin vuorilla vähän ennen Jeesuksen toista tulemusta. Syntyy yksi, yhtenäinen

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Toni Jyvälä. Koomikon rooli. Ajatuksia stand up -komiikasta

Toni Jyvälä. Koomikon rooli. Ajatuksia stand up -komiikasta Toni Jyvälä Koomikon rooli Ajatuksia stand up -komiikasta Metropolia Ammattikorkeakoulu Teatteri-ilmaisun ohjaaja Esittävän taiteen koulutusohjelma Opinnäytetyö 25.4.2013 Tekijä Otsikko Toni Jyvälä Koomikon

Lisätiedot

Pitelet käsissäsi kuvallisen ilmaisun

Pitelet käsissäsi kuvallisen ilmaisun Pitelet käsissäsi kuvallisen ilmaisun perustutkintoa suorittavien opiskelijoiden suunnittelemaa ja toteuttamaa julkaisua. Tämän aviisin perustehtävänä on kertoa graafisen viestinnän maailmasta opiskelijan

Lisätiedot

Osaanko? Uskallanko? Tottakai!

Osaanko? Uskallanko? Tottakai! Osaanko? Uskallanko? Tottakai! opas koulujen kansainvälistämiseen 7 Kokemuksia ja näkemyksiä 8 Kansainvälisyys kotiovella 9 Uusia tuulia luokkahuoneessa Puolalainen Comenius-apulaisopettaja monipuolisti

Lisätiedot

Artikkelit Julkkiskirjailijan ja bestselleristin brändi: Jari Tervon tapaus Tarja-Liisa Hypén

Artikkelit Julkkiskirjailijan ja bestselleristin brändi: Jari Tervon tapaus Tarja-Liisa Hypén S I S Ä L T Ö 2 Pääkirjoitus Mammonan valta? Jyrki Korpua ja Ilmari Leppihalme 5 Artikkelit Julkkiskirjailijan ja bestselleristin brändi: Jari Tervon tapaus Tarja-Liisa Hypén 19 34 52 Työtä vai leikkiä?

Lisätiedot

Yksinäisyyteen SIVU 6 SIVU 4. tuomittu? mursi muurini. Testaa SIVU 8 SIVU 10. sosiaalinen tyylisi. Minut hyväksyttiin PAGE 9 SIVU 3.

Yksinäisyyteen SIVU 6 SIVU 4. tuomittu? mursi muurini. Testaa SIVU 8 SIVU 10. sosiaalinen tyylisi. Minut hyväksyttiin PAGE 9 SIVU 3. Opiskelijalehti Nro. 5 Aino Kola, 26: Rakkaus mursi muurini SIVU 4 Yksinäisyyteen SIVU 6 tuomittu? Opiskelijat kertovat: Minut hyväksyttiin SIVU 3 SIVU 10 Kampuskysely: Yksin vai ei? Testaa sosiaalinen

Lisätiedot

Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 3/2007 www.turunseurakunnat.fi. Kaikki tiet toivat Tuomiokirkolle. Agricolan

Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 3/2007 www.turunseurakunnat.fi. Kaikki tiet toivat Tuomiokirkolle. Agricolan R- Suomen Posti Oyj Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 3/2007 www.turunseurakunnat.fi Kuolema ja iankaikkisuus kohtaavat Ylösnousemuskappelissa. Sivu 7 Kaikki tiet toivat Tuomiokirkolle.

Lisätiedot

Hanna Parviainen. NÄMÄ TUNTEET ON HYVÄ MUISTAA Kirjoittaminen ja vuorovaikutus adoptiolapsen odotusta käsittelevissä blogeissa

Hanna Parviainen. NÄMÄ TUNTEET ON HYVÄ MUISTAA Kirjoittaminen ja vuorovaikutus adoptiolapsen odotusta käsittelevissä blogeissa Hanna Parviainen NÄMÄ TUNTEET ON HYVÄ MUISTAA Kirjoittaminen ja vuorovaikutus adoptiolapsen odotusta käsittelevissä blogeissa Pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen

Lisätiedot

KUNPA VOISI OLLA MONESSA PAIKASSA SAMAAN AIKAAN

KUNPA VOISI OLLA MONESSA PAIKASSA SAMAAN AIKAAN Vilma Kokko KUNPA VOISI OLLA MONESSA PAIKASSA SAMAAN AIKAAN Millainen on matkalaukkulapsuus kokemuksena? Opinnäytetyö Kansalaistoiminta ja nuorisotyö Marraskuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä

Lisätiedot