Pidät kädessäsi Mestarien pelisääntöjä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pidät kädessäsi Mestarien pelisääntöjä."

Transkriptio

1 MESTARIEN PELISÄÄNNÖT

2 Hyvä lukija, Pidät kädessäsi Mestarien pelisääntöjä. Korkeat eettiset periaatteet ovat tärkeä osa yhtiön laadukasta liiketoimintaa ja ne tukevat luotettavuutta, tuottavuutta ja lisäävät henkilöstön hyvinvointia. Näiden Mestarien pelisääntöjen päämääränä on saada jokainen Mestaritoiminta Oy:ssä työskentelevä sitoutumaan työhönsä ja löytämään, kehittämään sekä käyttämään omaa osaamistaan työssään. Mestaritoiminnan pelisääntöjen perustana ovat seuraavat arvot: herkkyys, yhteisöllisyys, läpinäkyvyys, yksilön arvostaminen ja rohkeus. Jokainen Mestaritoiminta Oy:ssä työskentelevä haluaa ottaa vastuun näiden periaatteiden toteutumisesta. Mestarihenki syntyy ainoastaan jokaisen omasta halusta, eikä sitä voida ulkopuolelta määrätä. Mestaritoiminta luo kuitenkin olosuhteet, joissa oikea Mestarien henki voi syntyä. Arvot luovat perustan oikeanlaisille olosuhteille. Pelisäännöt antavat jokaiselle työntekijälle raamit työssä toimimiseen.

3 Tuotamme sujuvaa tulevaisuutta ja tavoitteemme on, että tilat tuottavat käyttäjilleen mielenrauhaa. Olemme olemassa sen takia, että voimme taata Järvenpäässä Mestariasunnoissa asuville ja muille Järvenpään kaupungin kiinteistöissä toimiville hyvän ja sujuvan tulevaisuuden. Käyttäjä voi luottaa siihen, että asuinkiinteistöt ja muut tilat ovat käyttötarkoitukseensa soveltuvassa ja toimivassa kunnossa.

4 Toimintamme lähtökohtana ovat asiakkaiden tarpeet ja odotukset, sekä asiakkaan tunnetilat. Asiakas voi tuntea mielenrauhaa, kun asioi Mestarien ylläpitämissä tiloissa. Mestarit täyttävät antamansa lupaukset ja asetetut velvoitteet, sekä auttavat asiakkaitaan ja muita yhteistyökumppaneitaan saavuttamaan tavoitteensa. Mestarit harjoittavat liiketoimintaa reilusti ja avoimesti.

5 Mestarit ovat tulevaisuudessa paras kiinteistöalan ylläpitoa ja kehittämispalvelua tarjoava yritys Suomessa. Hyvä lopputulos syntyy tekemällä. Liika hallinnointi ja byrokratia vie ilon ja luovuuden. Koska jokaisella on oma näkemyksensä tekemisestä ja asioista, olemme laatineet yhteisen tulevaisuuden vision: Tarjoamme asiakkaittemme kiinteistöille parhaan tulevaisuuden ylläpito- ja kehittämispalveluillamme. Päämäärän saavuttamiseksi toimimme seuraavien arvojen ohjaamina: Herkkyys Yhteisöllisyys Läpinäkyvyys Yksilön arvostaminen Rohkeus

6 Jokainen päivä on ainutlaatuinen ja arvokas Mestarien työyhteisössä jokainen voi vaikuttaa omiin asioihinsa ja kaikella tekemisellä on merkitys. Viestimme arvojamme vahvasti myös yrityksemme ulkopuolelle; asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme. Hyvin tehty työ on aina arvoteko. Työaika on tarkoitettu työtehtävien hoitamiseen ja työhön kehittymiseen. Mikäli työaikaa tarvitaan henkilökohtaisten asioiden hoitoon, on siihen pyydettävä esimiehen lupa ja sovittava asiasta myös työparin kanssa.

7 Henkilökunnan ei tule omaksi edukseen hyödyntää tai muuten väärinkäyttää asemaansa tai työaikaansa. Sama koskee myös henkilöstön haltuun uskottua luottamuksellista tietoa ja sen välittämistä eteenpäin. Henkilökohtaisten kulujen maksattaminen yhtiöllä tai Mestarien omaisuuden käyttäminen omaksi eduksi vastoin yhtiön ohjeita on kielletty.

8 Toimimme nopeasti ja herkästi Herkkyys tarkoittaa nopeaa päätöksentekokykyä ja nopeaa asioihin reagointia. Päätökset liiketoiminnassa tehdään aina Mestareiden ja asiakkaan parhaaksi. Osaamme hoitaa tilanteet, joissa henkilökohtainen etu saattaa olla ristiriidassa yhtiön edun kanssa. Jokainen on velvollinen keskustelemaan esimiehensä kanssa jos tuntee tai havaitsee, että yhtiön etu ja henkilökohtainen etu ovat vaarassa joutua ristiriitaan. Jokaisella Mestarilla on oikeus pyytää apua, kun havaitsee sen tarpeelliseksi. Jokaisella Mestarilla on myös velvollisuus auttaa.

9 Esimerkki 1 Sisaresi mies on hyvämaineisen aliurakointeja tekevän yrityksen hallituksessa. Voitko palkata heidät nopeasti tekemään Mestareiden kohteelle kiireellisen työn? Kaikkien sopimusten on perustuttava hankintalain mukaisesti avoimeen kilpailuun. Et voi palkata ketään ilman kilpailua, koska henkilökohtaiset sukulaissuhteet ovat ilmiselviä ja vaarantavat kilpailun avoimuuden.

10 Esimerkki 2 Anoppisi pyytää sinua tekemään remonttia mökillä, jota myös te käytätte. Voitko lainata Mestaritoiminnan koneita ja kalustoa mökin remontoimiseen tai voitko ostaa tarvikkeita Mestaritoiminnan alennuksilla? Mestareiden omaisuuden oma käyttö on pienimuotoisesti mahdollista, mutta hyväksytä asia ensin esimiehelläsi. Ansaitsemiseen tarkoitettu käyttö on kielletty. Materiaalihankinnoissa voit hyödyntää rakennustarviketoimittajien Mestariasunnoille myöntämiä alennuksia.

11 Ympäristöherkkyys Mestaritoiminta on yhteiskuntavastuullinen ja ympäristömyönteinen yritys. Tavoitteena on luonnon turmeltumisen estäminen ja toiminnasta aiheutuvien haitallisten ympäristövaikutusten minimointi.

12 Esimerkki 1 Huomaat, että työtoverisi ajavat kukin omalla autollaan lounaalle paikalliseen ruokaravintolaan. Mestareilla kaikessa pyritään ympäristöystävälliseen toimintaan. Ota asia puheeksi kavereiden kanssa ja kannustakaa toisianne kulkemaan kimppakyydillä. Jos matka on lyhyt, on käveleminen suotavaa. Mestarit kannustavat käyttämään kimppakyytejä ja vähäpäästöisiä kulku- ja työvälineitä, sekä suosimaan ympäristömyönteisiä ratkaisuja kaikissa tilanteissa. Myös hyvän yleiskunnon ja terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on tärkeä osa Mestarimeininkiä ja työssä jaksamista.

13 Esimerkki 2 Huomaat kiinteistöllä, että jätekatoksen oven sarana on lähes irti ja se saattaa irrottaa koko oven. Miten toimit? Teet tarvittavat varotoimet välittömästi, jotta mahdollinen vaaratilanne voidaan välttää. Tämän jälkeen teet työpyyntöilmoituksen asian korjaamiseksi. Varmista aina, että työ on varmasti hoidettu.

14 Toimintamme on kaikessa läpinäkyvää Kaikessa toiminnassa pyritään läpinäkyvyyteen. Vapaa-aikana hoidettavat sivutoimet ovat pääsääntöisesti sallittuja. Läpinäkyvyyden periaatteen mukaan niistä on kerrottava esimiehelle nopeasti ja avoimesti. Niistä on tehtävä merkintä työsopimukseen tai sen liitteeseen. Epäselvissä tapauksissa on käännyttävä esimiehen puoleen tai saatettava asia luottamuksellisesti toimitusjohtajan käsiteltäväksi. Periaatteena on, että jos mielessä herää kysymys ristiriidasta, on siitä keskusteltava esimiehen kanssa.

15 Esimerkki 1 Sinua on esitetty hoitamaan paikkakunnallasi toimivan eräseuran rahastoa ja kirjanpitoa pientä korvausta vastaan. Voitko ottaa tehtävän vastaan ja käyttää siinä työtietokonettasi? Kyllä voit. Sivutoimet, joista ei aiheudu eturistiriitatilanteita ovat sallittuja. Myöskään tietokoneen käytöstä ei aiheudu ongelmia, kunhan muistat suojata luottamukselliset aineistot puolin ja toisin.

16 Esimerkki 2 Eräs siivoojana toimiva työtoverisi kertoo perustavansa puolisonsa kanssa iltasiivouksia tekevän perheyrityksen. Miten suhtaudut asiaan? Ota rohkeasti asia puheeksi ja kerro mahdollisesta eturistiriidasta. Pyydä työtoveriasi puhumaan asiasta esimiehen kanssa.

17 Jokaisen tehtävä on välittää oikeaa viestiä eteenpäin. Mestarien sisäisen ja ulkoisen viestinnän tavoitteena on avoimen, täsmällisen ja johdonmukaisen viestinnän kehittäminen ja ylläpitäminen. Mestareita rohkaistaan keskustelemaan vaikeistakin asioista yhtiön sisällä esimiesten ja työtovereiden kanssa. Jokainen työntekijä on yhtiön maineen suurlähettiläs. Viestintä, josta voi saada yhtiön mainetta heikentävän vaikutelman, on sopimatonta työssä ja vapaa-aikana, esim. sosiaalisessa mediassa. Jokaisen Mestarin tulee miettiä aina eri tilanteissa millaisen kuvan hän antaa itsestään ja työnantajastaan.

18 Esimerkki 1 Paikallisen lehden toimittaja soittaa ja kysyy yksityiskohtaisia tietoja kiinteistökohteesta, jossa työskentelet. Voitko antaa niitä? Haastattelut kannattaa ohjata aina Mestaritoiminnan johdolle. Normaali työmaan asioiden tiedottaminen kuuluu työmaan johdolle.

19 Esimerkki 2 Olet kuullut eri puolilta työnantajaasi koskevia huhuja. Et halua kysyä asiaa suoraan henkilöiltä, joilta olet kuullut asiasta, etkä esimieheltäsi. Mitä teet? Mestaritoiminnalla työskennellessäsi voit tulla suoraan kysymään mieltäsi askarruttavia asioita toimitusjohtajalta, tai vaikka sopia aamukahvihetken keskustellaksesi asiasta hänen kanssaan.

20 Esimerkki 3 Kuulet, että työtoverisi kertoo kahvipöydässä muille työtovereille olevansa tyytymätön palkkalaskentaan ja lomanmääräytymiseen. Miten toimit? Pyydä tyytymätöntä työtoveriasi ottamaan yhteyttä palkkahallintoon. Mikäli asia ei selviä, pyydä häntä ottamaan yhteyttä luottamusmieheen, jonka tehtävä on selvittää asia esimiehen ja palkkahallinnon kanssa. Kaikkiin asioihin löytyy aina ratkaisu.

21 Olemme lahjomattomia Yhtiön toiminta perustuu rehelliseen toimintatapaan, jonka on oltava riippumatonta lahjoista ja edustuksista. Mestarit eivät ota vastaan asiattomia lahjoja, maksuja tai matkoja. Mitään lahjaa tai vieraanvaraisuutta ei tule tarjota suosiollisen kohtelun toivossa. Mikäli lahja annetaan, se tulee kiitoksena tehdystä työstä, eikä sillä pyritä vaikuttamaan tuleviin päätöksiin. Kohtuullisena liikelahjana voidaan pitää lahjaa, joka arvoltaan vastaa esimerkiksi Mestarien omalle henkilökunnalleen antamia lahjoja. Käteisen rahan antaminen lahjana on yhtiössä kielletty.

22 Esimerkki 1 Mestarien käynnissä olevaan hankkeeseen liittyvä aliurakoitsija ehdottaa sinulle kahden yön pituista Lapin matkaa, johon liittyy täysi ylläpito. Voitko osallistua? Jos on ilmeistä, että matka tai tilaisuus ei tosiasiallisesti liity yrityksen liiketoimintaan ja ylittää kohtuullisuuden rajat, kieltäydyt matkasta. Jos matka on aidosti työhön liittyvä, hyväksytä matka esimiehellä. Periaatteena on, että Mestarit maksavat omat kulunsa. Työajan ulkopuolella on jokaisen erotettava, missä roolissa toimii. Työajan ulkopuolella ei saa käyttää hyväksi asemaansa ja on toimittava Mestarien eettisten periaatteiden mukaisesti.

23 Esimerkki 2 Urakkakilpailutukseen liittyen yritys on kutsunut sinut Pietariin jääkiekko-otteluun ja tutustumaan samalla rakentamiseen Pietarissa. Matka kestää kolme päivää. Matkan aikana on täysi ylläpito. Kyseinen yritys lupaa matkan aikana käsitellä tarjouspyyntöä ja yrityksen kapasiteettia toteuttaa työ. Voitko osallistua? Yrityksen tapa esitellä toimintaansa ylittää kohtuullisuuden. Henkilökohtaiset suhteet eivät saa vaikuttaa päätöksiisi. Niillä on oltava avoimet ja läpinäkyvät perusteet. Kieltäydyt matkasta. Ohjelman ja kohtuullisen vieraanvaraisuuden sisältävä, useita henkilöitä koskeva lähitapahtuma voidaan hyväksyä. Tällainen voi olla esimerkiksi jääkiekkoottelu pääkaupunkiseudulla.

24 Tyylikäs edustaminen luo hyvän maineen Edustamisella edistetään Mestareiden mainetta hyvänä kumppanina. Edustamiseen kuuluvat muun muassa koulutukset, seminaarit, illalliset sekä osallistuminen huvi- tai kulttuuritilaisuuksiin. Edustustilaisuuksista laaditaan erillinen ohjelma joka on hyväksytettävä toimitusjohtajalla tai toimitusjohtajan sijaisella. Näissä tilaisuuksissa tavanomaisena vieraanvaraisuutena pidetään kohtuullista aktiviteettiä ja illallista, johon ei liity yöpymistä.

25 Torjumme korruptiota Mestarit osallistuvat vastuullisena kiinteistöalan yrityksenä harmaiden markkinoiden, talousrikollisuuden ja epäreilun kilpailun ehkäisyyn. Kaikilla Mestarityömailla on käytössä kulkuluvat, jotka myönnetään vain edellytykset täyttäville kumppaneille. Kaikista havaituista väärinkäytöksistä on ilmoitettava esimiehelle, joka huolehtii asiaan puuttumisesta sekä tarpeellisten toimenpiteiden toteuttamisesta.

26 Esimerkki 1 Toimit työnjohtajana kohteessa ja huomaat, ettei työmaan taloudellisia asioita käsitellä avoimesti kuten tavallisesti. Miten toimit? Ota yhteyttä esimieheen ja kerro havainnoistasi. Mestarit selvittävät yhteistyökumppaniensa luotettavuuden ennen yhteistoimintaa ja kuuluvat Tilaajavastuu.fi -verkostoon.

27 Yksilön arvostaminen edesautamme työn ja yksityiselämän tasapainoa Mestaritoiminnassa kohdellaan tasavertaisesti kaikkia henkilöitä sukupuoleen, kieleen, uskontoon, kansalliseen tai etniseen alkuperään, mielipiteeseen, perhesuhteeseen, ikään, sukupuoliseen suuntautuneisuuteen, ammattiyhdistystoimintaan, poliittiseen toimintaan ja terveydentilaan katsomatta. Tasavertaisuutta noudatetaan työhönotossa, työtehtäviä määritettäessä, työssäolossa, siirroissa toisiin tehtäviin, työsuhteen päättyessä, palkkaukseen liittyvissä asioissa sekä koulutuksen suunnittelussa.

28 Mestarien onnellisuus ja hyvinvointi on tärkeää. Onnelliset työntekijät ovat innostuneita, tekevät parhaansa ja levittävät hyvää mieltä ympärilleen. Hyvässä työympäristössä tapahtuu hyviä asioita, ihmiset ovat tyytyväisiä ja työntekijät kokevat ja ymmärtävät työnsä merkityksen. Esimiehen tehtävänä on luoda toimivat rakenteet perustehtävän suorittamiseen. Johtajuus on meissä kaikissa itsessämme ja se tarkoittaa, että jokainen mestari ottaa vastuun itsestään ja ympäristöstään. Vastuu ja valta kulkevat käsi kädessä.

29 Esimerkki 1 Työtehtäväsi on muuttunut ja koet, että et osaa riittävän hyvin nykyistä työtäsi. Olet huomannut myös väsyväsi työstäsi entistä enemmän. Työpäivän jälkeen et oikein jaksa, kun asiat vain pyörivät päässäsi. Pohdit pitäisikö mennä koulutukseen. Miten kannattaa menetellä? Kaikilla on vastuu oman ammattitaitonsa ylläpitämisestä sekä itsensä kehittämisestä. Mestaritoiminnassa arvostetaan ja tuetaan kyvykkäitä ja monipuolisia työntekijöitä. Sinun kannattaa puhua esimiehesi kanssa ja kysyä häneltä koulutuksista tai mentoroinneista. Väsymyksen vuoksi kannattaa ottaa yhteyttä tarvittaessa työterveyshuoltoon.

30 Otamme rohkeasti vastuuta Luomme jatkuvasti olosuhteita, joissa tulee ottaa vastuuta ja kantaa se loppuun asti. Mestarien työ on vastuullista, sillä seuraavat teesit ovat tärkeä osa Mestarien työnkuvaa: Mestari on lähellä asiakasta. Kunnioitamme ihmisen itsemääräämisoikeutta. Etsimme jatkuvasti ihmisen hyvää. Jokainen haaste on Mestarille innostuksen lähde. Työnantajan ja työntekijän väliseen keskinäiseen luottamukseen liittyy olennaisena osana kyky kantaa vastuuta omista teoista.

31 Virheitä ja vahinkoja luonnollisesti tapahtuu isossa organisaatiossa ja niihin reagoidaan tarvittaessa. Negatiiviset tilanteet pyritään kääntämään kuitenkin aina oppimiseksi syyllistämisen sijaan. Turvallisuus ja riskienhallinta ovat kaikessa toiminnassamme tärkeitä. Niistä on laadittu myös erilliset toimintaohjeet. Riskienhallinta perustuu ennakoivaan riskien tunnistamiseen, arviointiin ja käytännön toimenpiteisiin. Periaatteemme turvallisuudelle ovat: Korkea moraali ja rehellisyys kaikissa toiminnoissa Onnettomuuksien, tapaturmien, rikosten ja väärinkäytösten nollatoleranssi Riittävä reagointikyky Hyvä yhteistyö viranomaisten ja sidosryhmien kanssa

32 Esimerkki 1 Huomaat ohikulkiessasi Mestaritoiminnan työmaalla vaaraa aiheuttavan tilanteen. Pitääkö sinun kertoa vaaroista oma-aloitteisesti vai annatko muiden huomata itse omat ongelmansa? Jokainen Mestari on velvollinen puuttumaan tilanteeseen välittömästi. On tärkeää kertoa asiasta myös esimiehelle. Olemme avoimia toisillemme yrityksen sisällä. Jaamme keskenämme tietoja ja kokemuksia. Kannustamme henkilöstöä tekemään aktiivisesti kehitysehdotuksia turvallisuuden edistämiseksi.

33 Osaamme toimia nykyaikaisen tietotekniikan parissa tyylikkäästi ja turvallisesti Asiakasyhteyksistä saatu tieto on aina luottamuksellista. Jokainen vastaa tiedon turvaamisesta pitämällä luottamukselliset tiedot salassa ulkopuolisilta, rajoittamalla pääsyn tietoihin vain niille, joille tieto kuuluu ja välttämällä keskustelua luottamuksellisista asioista julkisissa paikoissa.

34 Sähköposti ja tietoliikenneyhteydet on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti työasioihin. Omien laitteiden käytöstä ja liittämisestä Mestarien järjestelmiin on sovittava IT-päällikön kanssa. Työsopimuksessa sovitaan, että Mestareilla on oikeus avata konsernin osoitteissa olevat sähköpostiviestit, jotka liittyvät Mestarien liiketoimintaan, kun yhtiön etu sitä erityisesti vaatii.

35 Esimerkki 1 Näet, että yhteisessä koulutuksessa vieruskaverisi alkaa selailemaan ja näppäilemään älypuhelinta. Hänen huomionsa on puhelimessa ja huomio käsiteltävään asiaan ei ole hyvä. Miten toimit? Huomautat ystävällisesti kaverille, että hän laittaisi laitteensa syrjään. Tauolla voit ottaa asian esille sanomalla ystävällisesti esim: olemme sopineet yhteisesti ettei puhelimia pidetä auki koulutuksissa ja se häiritsee keskittymistä. Voit myös sanoa esimiehelle, että ko. asian voisi ottaa seuraavassa palaverissa yleisesti esille.

36 Esimerkki 2 Olet yhteisessä tilaisuudessa ja puhelimesi soi, koska olit unohtanut laittaa sen äänettömälle. Mitä teet? Et vastaa siihen ja laitat puhelimen äänettömälle. Seuraavalla kerralla varmistat, että puhelin on äänettömällä. Myös värinätoiminto on hyvä ottaa pois käytöstä. Jos on välttämätöntä pitää puhelin päällä, kerro siitä tilaisuuden alussa osallistujille tai vastuuhenkilölle. Jos puhelimeen on välttämätöntä vastata, siirry muuhun tilaan keskustelemaan. Varmista etukäteen, että voit poistua tilasta helposti.

37 Esimerkki 3 Facebookin Järvenpää-sivuilla käydään kiivasta, työnantajaasi koskevaa keskustelua. Osa kommenteista on parjaavia ja puhdasta väärinkäsitystä. Sinun tekisi mieli ottaa osaa keskusteluun ja kertoa miten asiat oikeasti ovat, mutta mietit onko se sopivaa. Mitä teet? Mestaritoiminnan yleinen linja on jättää sosiaalisessa mediassa ja lehtien kommenttipalstoilla käytävä keskustelu omaan arvoonsa provokaation välttämiseksi. Työntekijänä ja yksityishenkilönä on suositeltavaa noudattaa työnantajan linjaa.

38 Esimerkki 4 Työtoverisi on riitautunut esimiehensä kanssa, ja on päivittänyt tulikivenkatkuisen päivityksen tilanteesta Facebook-sivuilleen. Työtoverisi profi ili on julkinen ja siitä käy ilmi hänen työnantajatietonsa. Mietit onko moisen purkauksen paikka sosiaalisessa mediassa vai voisiko asian selvittää asiallisemmin. Suomessa on sananvapaus eikä työnantajilla ole oikeutta valvoa työntekijöidensä profi ileja ja toimintaa sosiaalisessa mediassa. On kuitenkin outoa jos ristiriitatilanteiden selvittäminen tehdään Internetissä, työnantajalta salassa ja osittain julkisesti. Kehota työtoveriasi selvittämään asiat avoimesti ja asiallisesti keskustellen esimiehensä kanssa, sillä sosiaalinen media ei ole sopivin paikka työasioiden puimiselle.

39 Mestarit osaavat olla yhdessä Yhteisöllisyys syntyy ja vahvistuu jaetusta arjesta, yhdessä koetusta sekä yhdessä tehdystä. Yhteisöllisyys tukee yksilöllisyyttä yhteisön sisällä samanaikaisesti kuin se myös vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Mestaritoiminnassa vahvistetaan yhteisöllisyyttä sillä, että jokaisen työntekijän yksilöllinen erityisosaaminen ja vahvuus saavat sijaa sen roolin kautta, joka hänelle parhaiten soveltuu. Yhteisöllisyys on kuulumista moniammatillisten osaajien joukkoon, jossa jokaisella jäsenellä on oma paikkansa ja vastuualueensa. Mestaritoiminnassa arvostetaan erilaisuutta ja se nähdään koko työyhteisön voimavarana.

40 Jokainen meistä vastaa omalta osaltaan hyvän työilmapiirin luomisesta ja ylläpitämisestä. Tavoitteenamme on luoda oikeudenmukainen, kannustava ja rakentava ilmapiiri sekä tarjota työympäristö, joka edistää henkilöstön keskinäistä kunnioitusta ja arvostusta. Tavoitteena on taata työympäristö, jossa ei esiinny syrjintää eikä työpaikkakiusaamista. Mestareiden tiimit toimivat jaetun johtajuuden mukaan. Koska Mestarit reagoivat asioihin nopeasti, on päätösten oltava myös nopeita. Kaikkia päätöksiä ei ole aikaa kuljettaa ylimmän johdon kautta, vaan on tehokkaampaa jakaa päätöksentekovastuuta.

41 Huolto/päivystys (Mestariasuntojen kiinteistöt) Huolto/päivystys (kaupungin kiinteistöt) Sähköposti Toimisto Mannilantie 43, 2.Krs Järvenpää Postiosoite PL Järvenpää

42

Pidetään selkä suorana

Pidetään selkä suorana Eettinen pelikirja Pidetään selkä suorana Mitä on oikea ja väärä Enveralla? Envera haluaa olla esimerkillinen yritys, jossa työntekijän on hyvä olla ja joka kohtaa asiakkaat ja muut sidosryhmät suoraselkäisesti.

Lisätiedot

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Media Oyj 2011 Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Median Code of Conduct -- eettinen ohjeistus Tämä eettinen ohjeistus koskee kaikkia Alma Median ja sen tytäryhtiöiden työntekijöitä organisaatiotasosta

Lisätiedot

Mikä lähiruoassa koukuttaa? Lyhyet läheiset ketjut lähiruoka ja sosiaalinen pääoma -selvityksen tuloksia ja jakamistalouden malleja

Mikä lähiruoassa koukuttaa? Lyhyet läheiset ketjut lähiruoka ja sosiaalinen pääoma -selvityksen tuloksia ja jakamistalouden malleja Mikä lähiruoassa koukuttaa? Lyhyet läheiset ketjut lähiruoka ja sosiaalinen pääoma -selvityksen tuloksia ja jakamistalouden malleja 2.6.2017 Leena Erälinna leena.eralinna@utu.fi Sosiaalinen pääoma Ihmisten

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 Tuottavuutta ja hyvinvointia kannustavalla johtamisella Tuulikki Petäjäniemi Hyvä johtaminen on tuotannon johtamista sekä ihmisten osaamisen ja työyhteisöjen luotsaamista.

Lisätiedot

Code Eettiset of ohjeemme. It s all about values

Code Eettiset of ohjeemme. It s all about values Code Eettiset of ohjeemme Conduct It s all about values JOHDANTO Eettisten ohjeidemme perustana ovat Nordzuckerin arvot, jotka ovat yrityskulttuurimme kulmakivi. Arvot ohjaavat toimintaamme pulmatilanteissa,

Lisätiedot

Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla. Yhdessä enemmän.

Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla. Yhdessä enemmän. Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla Yhdessä enemmän. Tukea. Toivoa. Mukana. Sinä voit vaikuttaa. Työhyvinvointi on meidän jokaisen asia FinFami on järjestö mielenterveysomaisten asialla.

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

Kun nuori tulee töihin

Kun nuori tulee töihin Kun nuori tulee töihin Tämän oppaan tarkoituksena on toimia käsikirjana pk-yrityksen työllistäessä nuoren henkilön. Mukaan on koottu muistilista työnantajalle perehdytyksen tueksi. Vastaavasti mukana on

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

Lapuan kaupunki. Henkilöstöstrategia 2015

Lapuan kaupunki. Henkilöstöstrategia 2015 Lapuan kaupunki Henkilöstöstrategia 2015 Visio Lapua on kasvava, energinen, toimivien palveluiden sekä monipuolisen kulttuurin ja viihtyisän ympäristön kaupunki. Kaupungin henkilöstö on asiantuntevaa,

Lisätiedot

Varhaisen tuen toimintamalli. Hyväksytty

Varhaisen tuen toimintamalli. Hyväksytty Varhaisen tuen toimintamalli Hyväksytty 2 Tavoitteet Varhaisen tuen mallin tavoitteena on sopia yhdessä menettelytavoista ja toimenpiteistä, joilla henkilöstön terveyteen ja työkykyyn voidaan kiinnittää

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015. Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö

Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015. Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015 Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö Mie tahtoisin ihan tavallisen työpaikan semmosen missä pomo on paikalla kun sitä tarvii työkaveri ei

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2011 Oulun yliopisto / Muut yliopistot

Työhyvinvointikysely 2011 Oulun yliopisto / Muut yliopistot Työhyvinvointikysely 2011 n yliopisto / Muut yliopistot Hyvinvointikysely Taustatiedot - Sukupuoli: Yksittäisiä vastaajia: 1215 100% 80% 60% 55% 60% 40% 45% 40% 20% 0% Nainen (KA: 1.452, Hajonta: 1.117)

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Tavoitteet Tämä diaesitys ohjaa työpaikkaa luomaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat. Yhteiset toimintatavat parantavat yhteishenkeä

Lisätiedot

Kyselytutkimus työajan käytöstä

Kyselytutkimus työajan käytöstä Kyselytutkimus työajan käytöstä Omien asioiden hoitaminen ja Internetin käyttö työajalla Markkina- ja mielipidetutkimusyritys Q-Tutkimus toteutti kesäkuussa 2013 (3.6. 17.6.2013) kyselytutkimuksen, joka

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Kärkkäinen Oy arvot 2019

Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy konsernin (jäljempänä yhtiö tai Kärkkäinen Oy) toimintaa ohjaavat kolme arvoa: luotettava, tehokas ja yhteistyö. Yhtiön arvot on yhteisesti hyväksytty ja ne perustuvat

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Yliopistojen työhyvinvointikysely 2011 Biologian laitos tukihenkilöstö. Vastaajia 21

Yliopistojen työhyvinvointikysely 2011 Biologian laitos tukihenkilöstö. Vastaajia 21 Yliopistojen työhyvinvointikysely 0 Biologian laitos tukihenkilöstö Vastaajia Hyvinvointikysely Taustatiedot - Sukupuoli: Yksittäisiä vastaajia: 0 8 6 8% 6% % 8% Nainen Mies Biologian laitos, Muu henkilökunta,

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Ehkäise päihdeongelmat ajoissa

Ehkäise päihdeongelmat ajoissa Ehkäise päihdeongelmat ajoissa Suositus päihdeongelmien ennaltaehkäisystä ja käsittelystä ja työpaikoilla Riskirajoilla? -seminaari Helsinki, 16.9.2015 Jan Schugk Elinkeinoelämän keskusliitto EK Suosituksen

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO Julkaisuvuosi 2015 www.epliitto.fi 1. YLEISOHJEET... 3 2. ESIINNY OMANA ITSENÄSI... 3 3. HENKILÖKOHTAISEN MIELIPITEEN ILMAISEMINEN...

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSKYSELY

YHDENVERTAISUUSKYSELY YHDENVERTAISUUSKYSELY Hyvä oikeusministeriöläinen, Tervetuloa vastaamaan ministeriön yhdenvertaisuuskyselyyn! Vastaukset annetaan ja niitä käsitellään anonyymisti. Vastaamalla olet mukana kehittämässä

Lisätiedot

vastuullisuuslupaukset konkretisoituvat

vastuullisuuslupaukset konkretisoituvat Kuinka Tapiolan vastuullisuuslupaukset konkretisoituvat henkilöstöjohtamisessa? ht i Henry Foorumi Veera Lammi 9.11.2010 9.11.2010 1 Agenda Miksi vastuullinen johtaminen on tärkeää? Miten vastuullista

Lisätiedot

Reilu Peli Toimintamalleja epäasiallisen kohtelun ennaltaehkäisyyn ja ristiriitojen selvittämiseen > Käsikirja > Koulutukset > Verkosto 1 Reilu Peli Toimintamalleja epäasiallisen kohtelun ennaltaehkäisyyn

Lisätiedot

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen 1 Tarve yhteiselle toimintaohjeelle Kaupungin työyhteisöt ovat hyvin toimivia. Kaikilla työpaikoilla esiintyy kuitenkin näkemyseroja ja ristiriitoja.

Lisätiedot

Governia konsernissa noudatettavat eettiset ohjeet

Governia konsernissa noudatettavat eettiset ohjeet GOVERNIA OY (2245476-7) Governia konsernissa noudatettavat eettiset ohjeet 1. Johdanto Governia Oy:n eettisissä ohjeissa kuvataan ne eettiset periaatteet, jotka ohjaavat yhtiön ja sen tytäryhtiöiden liiketoimintaa.

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Tietosuojan perusteet

Tietosuojan perusteet Tietosuojan perusteet Hei Tietosuoja on liiketoiminnallemme elintärkeä asia. Vuonna 2018 sovellettavaksi tuleva EU:n tietosuoja-asetus korostaa sen merkitystä entisestään. Siksi sinunkin on syytä tuntea

Lisätiedot

Ammattiliitto Nousu ry

Ammattiliitto Nousu ry Ammattiliitto Nousu ry Nordeassa työpaikkakiusaamista ei hyväksytä Pankin ohjeiden mukaan työpaikkakiusaamiseen on puututtava heti, kun sitä ilmenee Jokaisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja epäasialliseen

Lisätiedot

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa?

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Seminaari 28.3.2019 Paneeli: Miten vähentää eettistä kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollossa? Mika Virtanen, projektipäällikkö,

Lisätiedot

CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA

CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA LUOTTAMUKSESI ARVOISIA AMMATTILAISIA Rentalle vastuulliset ja eettiset toimintatavat ovat toimintamme perusedellytys. Yhtiömme arvot ja maine on rakennettu avoimuuden, luottamuksen

Lisätiedot

KRIISIVIESTINTÄ TAPAHTUMISSA TAPIO REINEKOSKI HYYN VIESTINTÄASIANTUNTIJA AALTO-YLIOPISTON VIESTINNÄN ERITYISASIANTUNTIJA 2017

KRIISIVIESTINTÄ TAPAHTUMISSA TAPIO REINEKOSKI HYYN VIESTINTÄASIANTUNTIJA AALTO-YLIOPISTON VIESTINNÄN ERITYISASIANTUNTIJA 2017 KRIISIVIESTINTÄ TAPAHTUMISSA TAPIO REINEKOSKI HYYN VIESTINTÄASIANTUNTIJA 2015 17 AALTO-YLIOPISTON VIESTINNÄN ERITYISASIANTUNTIJA 2017 VIIKON PROJEKTI KAHDESSA TUNNISSA PARAS TILAISUUS TEHDÄ MAINETYÖTÄ

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY 1. Sukupuoli nmlkj Nainen nmlkj Mies nmlkj Ei yksiselitteisesti määriteltävissä 2. Ikä nmlkj alle 31 vuotta nmlkj 31 40 vuotta nmlkj 41 0 vuotta nmlkj yli 0 vuotta 3.

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet 1 Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnin ja henkilöstön kanssa käsiteltyjen Kunta10 - työhyvinvointikyselyn tulosten pohjalta kaupungissa on havaittu

Lisätiedot

Mikä on työpaikkakiusaamista?

Mikä on työpaikkakiusaamista? Mikä on työpaikkakiusaamista? Työpaikkakiusaaminen = henkinen väkivalta on luonteeltaan toistuvaa säännöllistä pitkään jatkuvaa Henkistä väkivaltaa voivat harjoittaa Yksittäinen työtoveri tai työyhteisö

Lisätiedot

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin Viestintä strategian mahdollistajana Elisa Juholin 1.9.2016 Karu totuus Jopa yhdeksän kymmenestä strategian toimeenpanosta epäonnistuu Jopa yhdeksän ihmistä kymmenestä ei pysty konkreettisesti sanomaan,

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE

LIIKUNNANOHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE TUTKINNONSUORITTAJAN NIMI: LIIKUNNANOHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE ARVIOINNIN KOHTEET ARVIOINTIKRITEERIT 1. Työprosessin hallinta Toimintakokonaisuuksien suunnittelu suunnittelee toimintaa

Lisätiedot

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA Hyvät harjoittelunohjaajat, Åbo Akademin psykologian ja logopedian laitos (IPL) työskentelee projektin parissa, jonka tavoitteena

Lisätiedot

Kiitos, kultakello, raha, vai lisää töitä? - Tutkittua tietoa palkitsemisesta

Kiitos, kultakello, raha, vai lisää töitä? - Tutkittua tietoa palkitsemisesta Kiitos, kultakello, raha, vai lisää töitä? - Tutkittua tietoa palkitsemisesta Timo Wallenius Toimitusjohtaja Henkilöstörahastopalvelut Oy Tarja Nuutinen Osastopäällikkö Keskuskauppakamari, Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto RATUKE-seminaari 11.11.2010, Kansallismuseo Tarmo Pipatti Työturvallisuuskannanotto 2010-2015 :n hallitus asetti vuoden 2010 alussa tavoitteen, jonka mukaan

Lisätiedot

Yliopistojen työhyvinvointikysely Biologian laitos. Vastaajia 47

Yliopistojen työhyvinvointikysely Biologian laitos. Vastaajia 47 Yliopistojen työhyvinvointikysely 0 Biologian laitos Vastaajia 7 Hyvinvointikysely Taustatiedot - Sukupuoli: Yksittäisiä vastaajia: LuTK 06, Biologian laitos 9 00% 80% 60% % 6% 0% 0% % 0% 0% Nainen Mies

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

Ikäjohtaminen Fujitsu-konsernissa. Tuula Selonen

Ikäjohtaminen Fujitsu-konsernissa. Tuula Selonen Ikäjohtaminen Fujitsu-konsernissa Tuula Selonen Mitä ikäjohtamisella tarkoitetaan? 1/3 Ikäjohtaminen on eri-ikäisten ihmisten johtamista eli hyvää henkilöstöjohtamista. Työurien parantamiseen ja pidentämiseen

Lisätiedot

OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN. Nordea Unioni Suomi ry

OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN. Nordea Unioni Suomi ry OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN KIUSAAMINEN / EPÄASIALLINEN KOHTELU 1 NORDEASSA TYÖPAIKKAKIUSAAMISTA EI HYVÄKSYTÄ - perustuu

Lisätiedot

Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2015 Kohderyhmänä työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet Vastaajia noin , vastausprosentti noin 25 YTN-teemana

Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2015 Kohderyhmänä työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet Vastaajia noin , vastausprosentti noin 25 YTN-teemana Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2015 Kohderyhmänä työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet Vastaajia noin 11 000, vastausprosentti noin 25 YTN-teemana työtyytyväisyys ja työn muutokset Tuunia Keränen @TEK_akateemiset

Lisätiedot

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri 1 Yritysten määrän kehitys 1990-2013 290 000 282635 270 000 266062 263 001263759 266909 262548 250 000 252 815 230 000 210 000 209151 207493 203542 205468

Lisätiedot

Perehdyttämisen tarkistuslista

Perehdyttämisen tarkistuslista Perehdyttämisen tarkistuslista PEREHDYTTÄJÄLLE JA PEREHDYTETTÄVÄLLE Yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Työpaikan nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Perehdytettävä Perehdyttäjä

Lisätiedot

Sähköinen kulunvalvonta toimenpiteet yrityksissä. Paavo Mattila Talonrakennusteollisuus ry

Sähköinen kulunvalvonta toimenpiteet yrityksissä. Paavo Mattila Talonrakennusteollisuus ry Sähköinen kulunvalvonta toimenpiteet yrityksissä Paavo Mattila Talonrakennusteollisuus ry Sähköinen kulunvalvonta ja YT-laki YT-laki edellyttää sähköisen kulunvalvonnan käsittelemistä YTneuvotteluissa

Lisätiedot

Henkilöstöstrategia 2014-2018

Henkilöstöstrategia 2014-2018 Henkilöstöstrategia 2014-2018 Liite 2: Tausta-aineisto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sisältö 1. Perustehtävämme ja arvoperustamme 3 2. Henkilöstövisiomme 2018 ja strategiset tavoitteemme 4 3.

Lisätiedot

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Sosiaalialan yritysvastuu tarkoittaa yrityksen vastuuta omista yhteiskunnallisista vaikutuksistaan toimia, jotka hyödyttävät työntekijöitä ja muita yrityksen

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Sosiaalityön työpaikkojen houkuttelevuus

Sosiaalityön työpaikkojen houkuttelevuus Sosiaalityön työpaikkojen houkuttelevuus Talentian selvitys 2017 Työ on mielenkiintoista, monipuolista ja sopivasti haastavaa. Työ on sovitettavissa yksityiselämään työmatkan ja -ajan, palkkauksen ja kuormittuvuuden

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Eettiset toimintaohjeet

Eettiset toimintaohjeet Eettiset toimintaohjeet (Code of Conduct) 1 (4) 1. Meidän tapamme toimia Toimintamme pohjautuu arvoihimme. Toimimalla vastuullisesti ja eettisesti varmistamme, että SRV tunnetaan asiakkaiden, alihankkijoiden

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje

Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje Hyväksytty yhtymähallituksessa xx.xx.2015 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Sopiminen etätyön tekemisestä... 2 4 Työvälineet ja tietoturva... 2 5

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

SCA:n eettinen ohjeisto

SCA:n eettinen ohjeisto SCA:n eettinen ohjeisto 1 Eettinen ohjeisto SCA:n eettinen ohjeisto SCA on sitoutunut luomaan osakkeenomistajilleen lisäarvoa ja rakentamaan kunnioitukseen, vastuullisuuteen ja arvostukseen perustuvat

Lisätiedot

Yliopistojen työhyvinvointikysely 2011 Biologian laitos opetus- ja tutkimushenkilöstö. Vastaajia 27

Yliopistojen työhyvinvointikysely 2011 Biologian laitos opetus- ja tutkimushenkilöstö. Vastaajia 27 Yliopistojen työhyvinvointikysely 0 Biologian laitos opetus- ja tutkimushenkilöstö Vastaajia 7 Hyvinvointikysely Taustatiedot - Sukupuoli: Yksittäisiä vastaajia: 66 0 8 6 6% 9% % 9% Nainen Mies Biologian

Lisätiedot

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT T y ö n t e k i j ä l l e Henkilöstövuokrauksen auktorisointi Henkilöstöpalveluyritysten auktorisoinnilla varmistetaan, että henkilöstövuokraus on aina reilua

Lisätiedot

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä.

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä. EETTISET PERIAATTEET 1. Johdanto Ahlstromin eettisissä periaatteissa kuvataan ne eettiset periaatteet, jotka ohjaavat yhtiömme liiketoimintaa. Periaatteet perustuvat ydinarvoihimme, joita ovat vastuullinen

Lisätiedot

MEDIA- JA VERKKO-OHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE

MEDIA- JA VERKKO-OHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE TUTKINNONSUORITTAJAN NIMI: MEDIA- JA VERKKO-OHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE ARVIOINNIN KOHTEET ARVIOINTIKRITEERIT 1. Työprosessin hallinta Toimintakokonaisuuksien suunnittelu suunnittelee toimintaa

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy janne.metsolahti@yit.fi MITÄ ON GEMBA-WALK? Sana gemba tulee japanin kielestä ja tarkoittaa todellista paikkaa, paikkaa jossa arvo tuotetaan

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN OHJEET VIERAANVARAISUUDEN VASTAANOTTAMISESTA SEKÄ KAUPUNGIN EDUSTAMISESTA

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN OHJEET VIERAANVARAISUUDEN VASTAANOTTAMISESTA SEKÄ KAUPUNGIN EDUSTAMISESTA KAUNIAISTEN KAUPUNGIN OHJEET VIERAANVARAISUUDEN VASTAANOTTAMISESTA SEKÄ KAUPUNGIN EDUSTAMISESTA Sisällys 1. Yleistä... 1 2. Vieraanvaraisuuden vastaanottaminen... 1 2.1 Lounaat, päivälliset ja ravintolapalvelut...

Lisätiedot

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011 Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille Huhtikuu 2011 JOHDANTO Sodexon periaatteisiin liiketoiminnassa kuuluu korkeat eettiset standardit. Tämän vuoksi olemme laatineet Code of Conduct, toimintaohjeistuksen

Lisätiedot

Lentopallojaoston sinettiseurakriteerit ja yleiset toimintalinjat 2015 -

Lentopallojaoston sinettiseurakriteerit ja yleiset toimintalinjat 2015 - Lentopallojaoston sinettiseurakriteerit ja yleiset toimintalinjat 2015-1 Yleiset sinettiseurakriteerit Seuralla on kirjallinen toimintalinja seuran toimintaperiaatteista ja -tavoista. Seura pitää huolta

Lisätiedot

4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö:

4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Oman työn suunnittelu osallistuu yrityksen toiminnan suunnitteluun ja toimii ryhmän jäsenenä ottaa vastuun töistään

Lisätiedot

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN 2 Inergia on monipuolinen energia-alan ammattilainen läheinen, inhimillinen ja lappilaisten tarpeita aidosti ymmärtävä Alkusanat Inergian toiminta-ajatus on selkeä: Inergia-konserni

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi?

Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi? Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi? Yhdistyksen toiminta-ajatus Onko meillä yhteinen näkemys siitä, miksi yhdistys on olemassa?

Lisätiedot

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PERUSTEHTÄVÄ / MISSIO Seurakunta kutsuu ihmisiä armollisen ja kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, julistaa evankeliumia ja rohkaisee

Lisätiedot

- Kotipalvelusta saat vastuutyöntekijän viimeistään viikon kuluttua palvelutoimintojen alettua. Halutessasi sinulla on oikeus vaihtaa tämä henkilö.

- Kotipalvelusta saat vastuutyöntekijän viimeistään viikon kuluttua palvelutoimintojen alettua. Halutessasi sinulla on oikeus vaihtaa tämä henkilö. Kotipalvelu Motalan kotipalvelun perusajatuksena on kaikkien ihmisten samanarvoisuus. Työn lähtökohtana on asiallinen suhtautuminen ja kunnioitus jokaisen yksilön tarpeisiin ja toivomuksiin sekä mahdollisuus

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-FI-08 Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella ja

Lisätiedot

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille 2018 2022 TOIMINTASUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo LYHYESTI PELASTUSALAN NAISVERKOSTOSTA... 3 NAISVERKOSTON VISIO... 4 TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET...

Lisätiedot

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen?

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Työnantaja Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tule mukaan hankkeeseen, josta saat työkaluja toimivan henkilöstöpolitiikan

Lisätiedot

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Anna-Liisa Lämsä KT, TYP-verkostopäällikkö Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työnantajakysely

Lisätiedot

Back to the work future Ongelmanratkaisupaja: Korvaava työ. Iris Schiewek ja Taru Reinikainen

Back to the work future Ongelmanratkaisupaja: Korvaava työ. Iris Schiewek ja Taru Reinikainen Back to the work future Ongelmanratkaisupaja: Korvaava työ Iris Schiewek ja Taru Reinikainen 30.10.2018 Yrityksen taustaa Yritys on pienellä paikkakunnalla sijaitseva tehdas. Yleisesti ottaen työsuhteet

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

AMMATTITAITOVAATIMUKSET, ARVIOINNIN KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT

AMMATTITAITOVAATIMUKSET, ARVIOINNIN KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT AMMATTITAITOVAATIMUKSET, KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT Tämän luvun ammattitaitovaatimusten määrittely sekä arvioinnin kohteet ja yleiset arviointikriteerit on tarkoitettu koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010 MPS Executive Search Johtajuustutkimus Marraskuu 2010 Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö AddValue Internetkyselynä 1....2010. Tutkimuksen kohderyhmänä oli suomalaista yritysjohtoa

Lisätiedot

LUONALAISEN EETTISET PERIAATTEET

LUONALAISEN EETTISET PERIAATTEET LUONALAISEN EETTISET PERIAATTEET 1 Aluksi Me Luonassa haluamme rakentaa luottamusta ja puolueettomuutta kuvaamalla omat eettiset periaatteemme. Eettiset periaatteet on valmisteltu osana vastuullisuustyötämme,

Lisätiedot

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 17.2.2011 Hannele Waltari Mitä työhyvinvointi on? Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

KUVApuhelinhanke alkukyselyt:

KUVApuhelinhanke alkukyselyt: Liite 2 (1/5) KUVApuhelinhanke alkukyselyt: OSIO I: Taustatiedot, teknologiasuhtautuminen ja teknologiaosaaminen 1. Sukupuoli: Nainen, Mies 2. Ikä: vuotta 3. Sosiaali- ja terveysalan koulutus: 4. Työtehtävät

Lisätiedot

ARVOKIRJA. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-ajatus, visio ja arvot

ARVOKIRJA. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-ajatus, visio ja arvot ARVOKIRJA Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-ajatus, visio ja arvot 2 Tehtävämme on edistää kainuulaisten hyvinvointia ja osallisuutta. Järjestämme vastuullamme olevat sosiaali-,

Lisätiedot

TUL:n Seurapäivät 26.-27.11.2011 Turku

TUL:n Seurapäivät 26.-27.11.2011 Turku TUL:n Seurapäivät 26.-27.11.2011 Turku Riitta Hämäläinen-Bister Dirikka Oy Gsm. 050 336 4056 riitta.hamalainen-bister@dirikka.fi Dirikka Oy 1 Ryhmätöiden pelisäännöt: Lennokkaat ja villit näkemykset ovat

Lisätiedot

1 Lokakuu 2013. Mikä on työmaan esimiehen vastuu työturvallisuudessa 30.10.2013 Jukka Lintunen

1 Lokakuu 2013. Mikä on työmaan esimiehen vastuu työturvallisuudessa 30.10.2013 Jukka Lintunen 1 Mikä on työmaan esimiehen vastuu työturvallisuudessa 30.10.2013 Jukka Lintunen Työnantajan edustajana huolehtii, että nämä toteutuu Työnantajan on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan

Lisätiedot

KOULUMESTARIN VUOROVAIKUTUSSOPIMUS

KOULUMESTARIN VUOROVAIKUTUSSOPIMUS AMMATILLISUUS KOULUMESTARIN VUOROVAIKUTUSSOPIMUS Aikuinen aikuinen vuorovaikutus Keskustele työasioista avoimesti ja sovi yhteiset käytänteet tiimeissä Vaali vuorovaikutustaitoja kuuntele ja keskustele

Lisätiedot