SAARISTEN KOULUN SIBOPPI-KOOSTE LUKUVUOSILTA JA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAARISTEN KOULUN SIBOPPI-KOOSTE LUKUVUOSILTA 2012-2013 JA 2013-2014"

Transkriptio

1 SIBoppi

2 SAARISTEN KOULUN SIBOPPI-KOOSTE LUKUVUOSILTA JA SIBoppi-hankkeemme on ollut osa koulumme kuvataideopetusta ja läpäisyperiaatteella Sibeliuksen tuotanto on näkynyt ja kuulunut myös muussa opetuksessa. Tavoitteena on ollut yhdistää Sibeliuksen musiikki ja oppilaat oman oppimisympäristönsä rakentajina. Oppilaille on tarjottu elämyksiä ja kokemuksia, joissa on otettu huomioon oppilaiden yksilölliset tavat ottaa vastaan ja käsitellä tietoa. Kuvataideopetuksen kautta oppilaat ovat aistineet opetettavaa ainesta omista lähtökohdistaan käsin. Monipuolisten aistikokemusten kautta oppilaat ovat tutustuneet uuteen ja jäsentäneet oppimaansa kukin omien yksilöllisten oppimiskanaviensa kautta. Opetuksemme teemana on ollut Sibeliuksen Puusarja. Meillä oppiminen etenee vuodenkierron mukaan. Tätä tapaa on hyödynnetty myös SIBopin edetessä. Olemme jakaneet Puusarjan puut eri vuodenajoille. Kuusi on kertonut meille talvesta, koivu keväästä ja haapa syksystä.

3 KUUSI TALVI kuusen muotoilu itsetehdystä paperimassasta pahvikartion päälle; maalaus. kuusen rakentaminen taikataikinasta. Tutkittavana oli kolmion muoto ja koon käsite. Kuuset koottiin eri kokoisista kolmioista siiman avulla. kuusen leipominen taikataikinasta; piparkakkumuoteilla tehtiin kuusia, jotka maalattiin ja laitettiin nauhoilla ketjuiksi ikkunaan roikkumaan joulun alla. kädenkuvien painaminen paperille. Kämmenistä koostettiin seinälle kollaasi kuusen muotoon. kollaasin rakentaminen; teemana metsä ja sen kuuset. Sormivärimaalaus ja revittyjen paperisuikaleiden liisteröinti suurelle paperille. Valon ja varjon leikin tutkiminen talvisessa metsässä. Koko luokan yhteinen työ auttoi ryhmäytymisessä ja toisiin tutustumisessa. kankaanpainanta: talviverhojen työstäminen kelmupainantamenetelmällä. Kylmät sinisen sävyt kankaalla kuvioitiin laittamalla maalatun kankaan päälle kelmua, jota rypistettiin ja muotoiltiin käsin. Märkä kangas tuntuikin kylmältä kelmun päältä tunnustellen.

4 KOIVU KEVÄT kankaanpainanta: kevätverhojen työstäminen taikinabatiikkimenetelmällä. Oppilaiden kanssa yhdessä tehtiin taikinaa sekoittamalla vehnäjauhoja, vettä ja tarvittaessa elintarvikeväriä (auttaa erottamaan taikinan luonnonvalkoisesta kankaasta). Seos kaadettiin kankaalle ja levitettiin käsin koko kankaan mitalle. Taikinan annettiin kuivua rauhassa. Sen jälkeen taikinan pinta rikottiin. Rikotun pinnan päälle laitettiin kangasväriä, joka imeytyi rikkoutuneista kohdista kankaaseen. Värisävyjä etsittiin keväisen koivun lehdistä. HAAPA SYKSY kankaanpainanta: syksyverhojen sävyt haettiin syksyisen värikkäistä lehdistä. Samalla haavan lehden muoto (kuten muidenkin puiden lehtien) tuli oppilaille tutuksi. Kankaan värjäämiseen käytettiin aurinkovärjäysmenetelmää ja verhot kuvioitiin asettelemalla luonnosta kerättyjä lehtiä maalatun kankaan päälle. Kangasväriin sekoitettiin emulsioainetta. Valon vaikutuksesta väri pakeni kuivuessaan lehtien alta ja näin kangas kuvioitui.

5 YHTEISTYÖ OPPILAIDEN PERHEIDEN KANSSA Syyslukukaudella 2012 järjestimme koululla Sibelius-kahvilan, johon esiintyjäksi oli tilattu sellisti Jussi Makkonen pianisteineen. Hän esitti meille Sibeliuksen tuotantoa; mm. Puusarjan Kuusen. Oli hienoa huomata oppilaiden ilmeistä ja eleistä, että osa heistä tunnisti kyseisen sävelmän koulusta tutuksi musiikiksi. Vanhemmat ja muut oppilaiden läheiset osallistuivat kahvilaan sankoin joukoin. Tarjolla oli tietysti Sibelius-kakkua kahvin kera. Kevätjuhlaa vietimme Loimalahden leirikeskuksessa keväällä Siellä luontopolulla soivat myös Sibeliuksen sävelmät ja saimme tunnustella, haistella, katsella ja kuunnella puita niiden luonnollisessa ympäristössä. Oppilaiden värjäämistä kankaista on työstetty myös lahjoja mm. äitienpäiväksi. Kankaista on henkilökunnan osaavissa käsissä syntynyt kangaskasseja, rahakukkaroita, tauluja. Ja jokaisessa tuotteessa on yksittäisen oppilaan kädenjälki nähtävissä kankaan kuvioinnissa.

6 SIBELIUS OSANA KOULUN JUHLIA ja MUUTA TOIMINTAA Sibeliuksen Finlandia on osa koulun itsenäisyyspäivän juhlintaa; kuunteleminen ja eläytyminen tunnelmaan. Puusarjan sävellykset ovat osa kevät-/joulujuhlaa tunnelmaan virittäjinä Puusävellykset soivat päivittäin osana aamunavaustuntia vuodenajan teemaan nivoutuen. Puusarjan sävellyksistä erityisesti Haapaa ja Kuusta voi käyttää rentouttavana ja rauhoittavana elementtinä oppitunneilla. Puusarjan sävellysten kuunteleminen musiikintunnilla kuunteluharjoituksena. VOI SANOA, ETTÄ MEILLÄ ELETÄÄN YHDESSÄ SIBEIUKSEN SÄVELLYSTEN KANSSA RAUHALLISESTI EDETEN, JOKAISEN OMAA OPPIMISTAPAA KUNNIOITTAEN. TUTTUUN NOJATEN JA UUTTA ETSIEN. Ensi lukuvuonna aloitamme yhteistyön taidemuseon kanssa. Toivomme, että Sibelius elää kanssamme myös taidemuseoyhteistyössä!

7 Alaluokka 1 Sibelius-projektista Kuusi-musiikki ja Kuusimetsä-teos Aloitimme syyslukukauden 2012 loppupuolella Sibeliuksen Puu-sarjan Kuusi-musiikin kuuntelun luokassa musiikkitunnin yhteydessä (musiikki yhdistettynä valojen himmentämiseen ), tavoitteena Sibeliuksen musiikkiin tutustuminen ja kuunteluun rauhoittuminen. Sibelius-projektia on koulussamme toteutettu toiseen projektiin, Oppilaat oppimisympäristösnä rakentajina, sisäänrakennettuna. Tähän liittyen kevätlukukauden alussa aloimme luokassamme työstää kuusi-teosta. Kokonaistavoitteena oli saada yhteinen teos koottuina oppilaiden tekemistä yksittäisistä kuusista luokan seinälle asetettuna. Kuusi-teoksen materiaalina käytimme taikataikinaa. Materiaalin avulla tehtyjen aistihavaintojen ja kokemusten lisäksi yhdistimme työskentelyyn matematiikkaa (muodot kolmio, neliö ja ympyrä, näitä kaikkia tutkimme erilaisten havaintovälineiden avulla ensimmäisten työkertojen aluksi). Varsinainen kuusen työstäminen tapahtui tutkimalla taikataikinaa kädellä tunnustellen, tuoksutellen ja kukin oppilas materiaalia omaan tahtiinsa työstäen. Apuna käytimme työalustana leivinpaperia, jolle oli piirretty viitteelliseksi muodoksi kolmio. Jokainen oppilas eteni omaan tahtiinsa, aluksi muodot olivat pääasiassa lähinnä pyöreitä. Kevään edetessä ja työkertojen määrän ja sitä kautta toistojen lisääntyessä myös kolmion muoto alkoi löytyä, jokaisella jälleen omaan tahtiin ja oma persoonallinen työn jälki näkyen. Lopuksi maalasimme kuuset, oppilaat valitsivat työvälineensä (pensseli, tuputin).

8 Kolmiot liitettiin yhteen (n. 3 kolmiota, kunkin oppilaan omista kolmioista) ja näin saatiin kuuset, jotka koottiin yhteiseksi teokseksi kuusimetsäksi, luokan seinälle tekijöiden nimet mukana. Tarkoitus on, että teos on pysyvästi osana koulun ympäristöä. Verhot luokkaan Sibeliuksen musiikin siivittämänä Koulumme yhtenä keskeisenä opetettavana asiana on ajan kulun ja vuodenkierron avaaminen ja opettaminen. Tätä tuetaan mm. eri vuodenaikoihin liittyvien värien tutkimisella ja myös kouluympäristöä rakennetaan niin, että vuodenkierto näkyy tekstiileissä ja muissa sisätilojen ympäristöä rakentavissa materiaaleissa. Loppukevään 2013 ja kouluvuoden aikana kuvataideopetuksessa aiheena on ollut työstää verhot käytettäväksi ja kuvaamaan eri vuodenaikoja. Materiaalina käytettiin puuvillakangasta ja kangasvärejä. Kevät/Koivu-musiikki, työmenetelmänä vehnäjauhobatiikki Syksy/Haapa-musiikki/työmenetelmänä aurinkotekniikka Talvi/Kuusi-musiikki/työmenetelmänä aurinkotekniikka ohutta muovia apuna käyttäen

9 Kaikessa työskentelyssä on ollut tavoitteena erilaisiin materiaaleihin tutustuminen ja rohkaistuminen niiden tunnusteluun ja työstämiseen kunkin materiaalin erityislaatuisuus huomioiden. Vaativaa oli talviverhoja työstettäessä rohkaistua koskettamaan ohutta muovia. Syksy-verhoissa käytetyt kuivatut lehdet puolestaan olivat hyvin hauraita ja niiden käsittelyssä piti opetella varovaisuutta voiman käytössä lehteä kankaalle asetettaessa. Talviverhojen teon yhteydessä opeteltiin tekemään valintoja oppilaat valitsivat käytettävän värisävyn useista yhdessä työstämistämme vaihtoehdoista. Myös vanhemmat ovat päässeet mukaan Sibelius-matkallemme. Syyslukukaudella 2012 kuuntelimme tarinaa Sibeliuksesta sekä hänen musiikkiaan koululla järjestetyssä konsertissa, samalla vanhemmat tutustuivat oppilaiden tekemiin erilaisiin kuusi-aiheisiin kuvataiteen teoksiin. Joulujuhlassa 2013 vanhemmat pääsivät osallistumaan eri työpajoihin, mm. kuuntelemaan Sibeliuksen Haapamusiikkia ja tunnustelemaan syksyn kuivia lehtiä.

10 Yläluokka SIBoppi SIBoppi-hankkeemme alkoi syksyllä 2012 Koivu-teemalla. (Koivu-musiikki oli läsnä työskentelyssämme) Tutkimme Linnanpuistossa koivuja puukehyksen avulla, tunnustelimme tuohen pintaa ja etsimme runkoja kehykseen. Teimme harjoitustyön paperille, myöhemmin kangaspalalle. Työmenetelmä oli peittää paperista/kankaasta osa maalarinteipillä ja maalata jäljelle jäävä osuus vihreällä. Teipit poistettiin ja tyhjiin kohtiin (runkoihin) maalattiin mustat pilkut. -työstimme verhot luokkaan ja taukotilaan. -Äitienpäivälahjaksi teimme tiskirätit samalla tekniikalla. -ripustimme verhot ja kuuntelimme lintujen ääniä.

11 Tavoitteena oli tutustua koivuun kokonaisvaltaisesti, musiikin, kuvataiteen ja aistien kautta. Koivu oli läsnä kouluvuodessa läpi vuoden. Keväällä 2013 rakensimme kuusen luokan seinälle. Paperit maalattiin itse. Papereille piirrettiin käden kuvia, jotka leikattiin irti. Käsistä rakennettiin kuusi luokan seinälle. Syksyllä 2013 siirryimme Haapa-teemaan. Jälleen aloitimme oppimisympäristömme rakentamisen luokastamme, tekemällä syksyiset verhot luokkaamme. Kuuntelimme Haapa-musiikkia työn edetessä. Työstimme verhot Aurinkotekniikkaa hyväksi käyttäen. Talvella 2014 työstimme luokkaamme talviset verhot kelmutekniikalla. Toistoja tuli paljon, työn onnistuminen vaati sitä. Lopputulokseen emme silti olleet kovin tyytyväisiä. Tavoitteena koko projektissa on ollut Sibeliuksen musiikin tuominen luokkaan läpäisymenetelmää käyttäen, kokonaisvaltainen musiikin tunteminen ja aistiminen.

12 Kuvataidetuntien SIBoppia Kuusiteos, alaluokkka 1

13 Talviverhot Alaluokka 3

14 Yläluokka Koivuverhot

15 Kankaanpainanta: kevätverhojen työstäminen taikinabatiikki-menetelmällä Paperimassa kuusi Alaluokka 2

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN Karjalan Luontokoulu 1. JOHDANTO 1.1. Leirikouluohjelman tarkoituksesta ja käytöstä Leirikoulu ohjelman KÄSIKIRJOITUS sisältää yksityiskohtaisen

Lisätiedot

LEENA KREKULA Johdanto

LEENA KREKULA Johdanto VOIMAA taiteesta HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU KULTTUURITUOTANTO LAPPEENRANNAN KAMPUS VOIMAA TAITEESTA HYVINVOINTIA TUOTTAMASSA Erikoistumisopinnot 30 op Leena Krekula (toim.): Voimaa taiteesta Humanistinen

Lisätiedot

POLKUJA KESTÄVÄÄN TAIDEKASVATUKSEEN SUOMALAISTA KUVATAIDEOPETUSTA MUUTTUVASSA MAAILMASSA

POLKUJA KESTÄVÄÄN TAIDEKASVATUKSEEN SUOMALAISTA KUVATAIDEOPETUSTA MUUTTUVASSA MAAILMASSA POLKUJA KESTÄVÄÄN TAIDEKASVATUKSEEN SUOMALAISTA KUVATAIDEOPETUSTA MUUTTUVASSA MAAILMASSA Onko kestävä kehitys kuvataideopetuksessa aktiivista, luovaa, keskustelevaa ja pohtivaa kansalaisuutta? Tuoreita

Lisätiedot

Toimintatuokioita päiväkoti- ja peruskouluryhmille toteutettavaksi lähiluonnossa

Toimintatuokioita päiväkoti- ja peruskouluryhmille toteutettavaksi lähiluonnossa Eväitä lähiluonnosta elämään Toimintatuokioita päiväkoti- ja peruskouluryhmille toteutettavaksi lähiluonnossa Mikkelin seudun ympäristöpalvelut 2014 Sisällys Johdanto... 2 1. Päiväkotilaisten aarreretki

Lisätiedot

Kaisa Tervonen & Anssi Virkki LAPSI METSÄYMPÄRISTÖSSÄ. 4 5 -vuotiaiden lasten kiinnostuksenkohteita metsässä, erityisesti päiväkodin metsäretkellä

Kaisa Tervonen & Anssi Virkki LAPSI METSÄYMPÄRISTÖSSÄ. 4 5 -vuotiaiden lasten kiinnostuksenkohteita metsässä, erityisesti päiväkodin metsäretkellä Kaisa Tervonen & Anssi Virkki LAPSI METSÄYMPÄRISTÖSSÄ 4 5 -vuotiaiden lasten kiinnostuksenkohteita metsässä, erityisesti päiväkodin metsäretkellä ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Filosofinen tiedekunta Soveltavan

Lisätiedot

YHTEISÖTAIDEPROJEKTI VALMISTAVALLA LUOKALLA

YHTEISÖTAIDEPROJEKTI VALMISTAVALLA LUOKALLA YHTEISÖTAIDEPROJEKTI VALMISTAVALLA LUOKALLA LAURA KLEIN KOULUA JA ELÄMÄÄ VARTEN -HANKE 1 Esipuhe Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian koordinoima Koulua ja elämää varten -hanke (1.1.2003-30.6.2005) on

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu pilottiraportti

Laurea-ammattikorkeakoulu pilottiraportti Laurea-ammattikorkeakoulu pilottiraportti 1 1. Pilotin tausta ja tarkoitus Aistien - Avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä -hankkeessa kehitetään moniaistisia oppimisympäristöjä Laurea-ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Oulun Steinerkoulun Lehti

Oulun Steinerkoulun Lehti Oulun Steinerkoulun Lehti Tunti kasvaa hetkistä, siemenestä puu. Pisaroista puronen pian valmistuu. Teot pienet rakkauden ilon tuovat sydämeen. Lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren luento Miten tuen lapsen

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Taidekasvatusta kaikenlaisiin koteihin

Taidekasvatusta kaikenlaisiin koteihin Taidekasvatusta kaikenlaisiin koteihin Kiitos: Teija Mononen / Helsingin taidemuseo Sabina Westerholm / Pro Artibus -säätiö Jukka Itkonen Jukka Laine Kaikki mukana olleet lapset ISBN 978-952-272-182-2

Lisätiedot

H ALOSTA PÄÄH ÄN. Kulttuuriperintötyökirja

H ALOSTA PÄÄH ÄN. Kulttuuriperintötyökirja H ALOSTA PÄÄH ÄN Kulttuuriperintötyökirja Halosten Museosäätiö 2006 TOIMITUS Marianna Lehtinen Ulla Bovellan KUVITUS Ulla Kääriäinen ISBN 951-97288-4-8 JULKAISIJA Halosten Museosäätiö Museoviraston innovatiivisten

Lisätiedot

Sisällysluettelo Askeleita Polkuja Pathways -näyttelyyn Fyysisen elinympäristön suunnittelu Taide, ympäristö ja laaja-alainen taidekasvatus

Sisällysluettelo Askeleita Polkuja Pathways -näyttelyyn Fyysisen elinympäristön suunnittelu Taide, ympäristö ja laaja-alainen taidekasvatus 1 2 Sisällysluettelo Askeleita Polkuja Pathways -näyttelyyn 2 Fyysisen elinympäristön suunnittelu 4 Ekologi, estetik, etik, ekonomi kaupunkisuunnittelua yhdeksännellä luokalla 5-6 Saavutettavuus ja esteettömyys

Lisätiedot

Saavutettavia kulttuurisisältöjä

Saavutettavia kulttuurisisältöjä TURUN AMMATTIKORKEAKOULU, TAIDEAKATEMIA Saavutettavia kulttuurisisältöjä Kulttuurin saavutettavuus hankkeen loppuraportti Turun AMK:n Taideakatemia toteutti Kulttuurin saavutettavuus -hankkeen vuosien

Lisätiedot

Vinkkipaketti koulujen lähimetsien opetuskäyttömahdollisuuksista:

Vinkkipaketti koulujen lähimetsien opetuskäyttömahdollisuuksista: Vinkkipaketti koulujen lähimetsien opetuskäyttömahdollisuuksista: Poimintoja Tämä metsä on meille tärkeä -kilpailun töistä Kaisa Torppa Opettaja työnsä tutkijana Helsingin yliopisto 2014 Sisältö 1 Johdanto...

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 1. 1 PÄIVÄKOTI MAININGIN KUVAUS... 3 1.2 TOIMINTA-AJATUS... 3 1.3 ARVOT PÄIVÄKOTI MAININGISSA... 4 1.2 KASVATUSTAVOITTEET...

Lisätiedot

Kuoppanummen päiväkodin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma 2009

Kuoppanummen päiväkodin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma 2009 Kuoppanummen päiväkodin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma 2009 Sadan lapsen talo Siinä talossa vasta on vilskettä, melskettä, molsketta, jossa juoksee sata lasta Yksi kun yskän saa ja köhisee, heti

Lisätiedot

ELÄMYKSEN TAITAJAT. kulttuuriopas pienten lasten vanhemmille. Johanna Mäkelä

ELÄMYKSEN TAITAJAT. kulttuuriopas pienten lasten vanhemmille. Johanna Mäkelä ELÄMYKSEN TAITAJAT kulttuuriopas pienten lasten vanhemmille Johanna Mäkelä 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 4. ESIPUHE 6. KULTTUURIKOHDEVIERAILUT 7. LASTEN KANSSA TAIDENÄYTTELYSSÄ Taiteen katsomisessa ei ole sääntöjä!

Lisätiedot

Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä. Aistien-menetelmä

Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä. Aistien-menetelmä Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä Aistien-menetelmä LAUREA JULKAISUT LAUREA PUBLICATIONS 20 Minttu Räty, Sari Sivonen, Jenny Saarela, Heli Laurikainen & työryhmä Aistien-menetelmä

Lisätiedot

Miten tukea oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä fyysisen oppimisympäristön avulla?

Miten tukea oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä fyysisen oppimisympäristön avulla? Miten tukea oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä fyysisen oppimisympäristön avulla? Seuraava ohjeistus on osuus esitteestä: FYYSISEN OPPIMISYMPÄRISTÖN JÄRJESTÄMINEN OPPILAAN OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKENA

Lisätiedot

Kyläkipinä Aistien-tila Kylien vapaaehtoisille

Kyläkipinä Aistien-tila Kylien vapaaehtoisille Kyläkipinä Aistien-tila Kylien vapaaehtoisille Pilottiraportti Heli Laurikainen Hämeen Kylät ry / Aistien-hanke Sisällys 1. Tausta ja tarve Aistien-menetelmälle... 3 2. Toimijat ja toteuttajat... 3 3.

Lisätiedot

Marianne Kantonen Tia Tajakka. Opettajan opas 1. ja 2. luokille. Ortodoksinen uskontokirja. Sofian elämää ISBN 978-952-13-5246-1

Marianne Kantonen Tia Tajakka. Opettajan opas 1. ja 2. luokille. Ortodoksinen uskontokirja. Sofian elämää ISBN 978-952-13-5246-1 Marianne Kantonen Tia Tajakka Opettajan opas 1. ja 2. luokille Ortodoksinen uskontokirja Sofian elämää ISBN 978-952-13-5246-1 Opettajan opas Ortodoksinen uskontokirja 1. ja 2. luokille: Sofian elämää 2.

Lisätiedot

Kirsi-Maria Vakkilainen. Iloa tutkimisesta

Kirsi-Maria Vakkilainen. Iloa tutkimisesta Kirsi-Maria Vakkilainen Iloa tutkimisesta Tekijät, Opetushallitus ja Taloudellinen Tiedotustoimisto Piirroskuvat tekstissä Taitto ja monistuspohjien kuvitus Jukka Nikkonen Pirjo Nylund ISBN 952 9876 52

Lisätiedot

Kulttuuri osaksi hyvinvointia hankkeen päätösraportti

Kulttuuri osaksi hyvinvointia hankkeen päätösraportti Kulttuuri osaksi hyvinvointia hankkeen päätösraportti 11.4.2011 Elisa Heikkilä Projektityöntekijä Meri- Lapin Työhönvalmennus säätiö Sisällys Sisällys... 2 1 Kulttuuri osaksi työhyvinvointia... 5 1.1 Taustaa...

Lisätiedot

RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA

RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. KASVUNAJATUS...3 2. TOIMINTAYKSIKÖN

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖ KOULUTUKSESSA JA KASVATUKSESSA SATAKUNNAN YMPÄRISTÖKOULU

KULTTUURIYMPÄRISTÖ KOULUTUKSESSA JA KASVATUKSESSA SATAKUNNAN YMPÄRISTÖKOULU KULTTUURIYMPÄRISTÖ KOULUTUKSESSA JA KASVATUKSESSA SATAKUNNAN YMPÄRISTÖKOULU KULTTUURIYMPÄRISTÖ KOULUTUKSESSA JA KASVATUKSESSA SATAKUNNAN YMPÄRISTÖKOULUN LOPPURAPORTTI Toimittajat Laura Puolamäki ja Eeva

Lisätiedot

Sisältö LAHDEN RUDOLF STEINER -KOULUN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITEMA

Sisältö LAHDEN RUDOLF STEINER -KOULUN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITEMA LAHDEN RUDOLF STEINER -KOULUN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITEMA Sisältö 1 Esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet 1.1 Tehtävä 1.2 Yleiset kasvatuksen ja oppimisen tavoitteet 1.3 Toiminta-ajatus 2 Esiopetuksen

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI SATULINNAN MAJAKKA

PÄIVÄKOTI SATULINNAN MAJAKKA 1 PÄIVÄKOTI SATULINNAN MAJAKKA V A R H A I S K A S V A T U S S U U N N I TE LM A Saan olla sylissä. Kavereiden kanssa on mukava leikkiä. Hoviväellä on aikaa lapselle Saan kokeilla ja tehdä itse! Linnansaleissa

Lisätiedot

WENDY HOUSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

WENDY HOUSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA WENDY HOUSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ 1 LUKIJALLE... 3 2 LEIKKIKOULU... 4 3 WENDYN ESIKOULU... 5 3.1 VANHEMPIEN OSALLISUUS ESIKOULUVUONNA... 5 4 ESIKOULUN PEDAGOGINEN TOTEUTTAMINEN... 6 5 TYÖTAPOJA...

Lisätiedot

Framil ry. Teatterilähtöiset menetelmät vanhustyössä

Framil ry. Teatterilähtöiset menetelmät vanhustyössä Framil ry Teatterilähtöiset menetelmät vanhustyössä Johdanto Tässä julkaisussa esitellään kokemuksia esittävän taiteen menetelmien soveltamisesta vanhustyössä. Esimerkit ovat vuosina 2010-2011 turkulaisissa

Lisätiedot

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Näppituntuma 2.lk Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Oulun Matikkamaa 2012 Oppimisympäristöhanke 1. Näppituntuma ja toiminnallinen matematiikka... 3

Lisätiedot