Piirtotabletti liitutaulun korvaajana luma-aineiden opetuksessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Piirtotabletti liitutaulun korvaajana luma-aineiden opetuksessa"

Transkriptio

1 Piirtotabletti liitutaulun korvaajana luma-aineiden opetuksessa MaFyKE AMK-opettajien päivät

2 Vain opettajan omaa testikäyttöä varten

3 Käytätkö liitu- tai tussitaulua opetuksessa? Laaditko oppimateriaaleja? Teetkö opetusvideoita? Haluatko reppuun mahtuvan Smart Boardin, joka toimii kaikissa luokissa? Piirtotabletti antaa uusia mahdollisuuksia kaikkeen tähän!

4 Taustaa: vuosi 2009 Oppitunneilla syntyy opiskelijoiden kysymysten myötä uusia opetusideoita. Miten uudet ideat ja spontaanit esimerkit saisi talteen? Luokissa liidut ja tussit huonossa kunnossa. Tietokoneohjelmien käyttö perinteisen tauluopetuksen kanssa tuntui irralliselta. Idea: Voisiko kaiken taulutyöskentelyn tehdä suoraan digitaalisessa muodossa?

5 Idean kehittelyä Minulla oli valmiina harrastuskäyttöön hankittu Wacomin piirtotabletti. (Nykyään alkanut vakiintua termi piirtopöytä.) Kyseessä osoitinlaite, joka koostuu USB-liitännäisestä piirtoalustasta ja siihen kuuluvasta kynästä. Kynässä ei ole johtoa eikä paristoa, vaan toiminta perustuu induktioon. Kynä ei jätä jälkeä tablettiin, vaan piirretyt viivat näkyvät ainoastaan monitorilla.

6 Idean kehittelyä Perusteellisen etsiskelyn jälkeen löysin ilmaisohjelman Jarnal, joka soveltuu kokonaisen oppitunnin aikana syntyvien monisivuisten taulutekstien kirjoittamiseen ja tallentamiseen suoraan pdf-muodossa. Jarnal on kirjoitettu Javalla ja se toimii monissa eri ympäristöissä. Ohjelman linkkejä: sourceforge.net/projects/jarnal/

7 Toteutusvaihe Ensimmäiset kokeilut piirtotabletin käytöstä tein syksyllä 2009 erään matematiikan kurssin loppupuolella. Seuraavalla kurssilla piirtotabletti oli käytössä kurssin alusta loppuun, mutta muistiinpanot olivat vain opettajan omaa testikäyttöä varten. Pian opiskelijat kuitenkin anelivat, että antaisin muistiinpanot myös heille ladattavaksi.

8 Laitteisto toimii! Takana tuhansia oppitunteja ilman liitua ja tusseja. Tekniset haasteet selvitetty. Olen käyttänyt vanhoja digimuistiinpanoja pohjana uusilla samoja aiheita koskevilla kursseilla. materiaali kehittynyt jatkuvasti Matematiikan ja fysiikan muistiinpanoja kertynyt yhteensä tuhansia sivuja.

9 Kahdella dataprojektorilla varustettu luokkahuone Kaksi projektoria mahdollistaa teoriakalvojen esityksen toisella kankaalla ja esimerkkitehtävän laskemisen toisella kankaalla.

10 Kehitys jatkui Idea: Digitaalisista muistiinpanoista voisi koota itseopiskelumateriaaleja opiskelijoille. Ongelma: Kurssin muistiinpanot koostuvat lukuisista yhden oppitunnin aikana syntyneistä noin 10 sivuisista PDF-tiedostoista. Erillisiä tiedostoja on jokaista kurssia kohti Miten materiaalit saisi koottua helposti yhteen?

11 PDF-tiedostojen yhdistely ja muokkaaminen Jälleen löytyi ilmaisohjelma avuksi:

12 Mitä sitten tapahtui? Opiskelijat toivoivat heti kurssien alussa, että antaisin aiempien vuosien tuntimateriaaleja ladattavaksi. Opiskelijat pyysivät myös listaa koko kurssin harjoitustehtävistä. Lopetin luennoinnin. Aika oli kypsä yksilöllisen oppimisen menetelmälle. Digitaaliset taulumuistiinpanot mahdollistivat nopean siirtymisen uuteen menetelmään pienellä vaivalla.

13 Videotuotannon raakamateriaalia Valmiiden muistiinpanojen pohjalta on ollut helppo laatia lyhyitä opetusvideoita puhumalla kalvot auki. Ks. esimerkkivideo. Monet muutkin netistä löytyvät opetusvideot on tehty piirtotabletilla, esim. opetus.tv ja Khan Academy.

14 Pohdintaa ja tulevaisuuden näkymiä

15 Piirtopöydän etuja Edullinen Kulkee helposti mukana Mukautuu eri ympäristöihin (windows, osx, linux) Voidaan ottaa nopeasti käyttöön olemassa olevissa luokkatiloissa. Mahdollistaa laadukkaan käsin piirretyn jäljen tuottamisen.

16 Piirtopöydän haasteita Käyttö vaatii alussa harjoittelua. Alussa on nähtävä vaivaa asetusten kanssa. Sen verran harvinainen laite, että apua käyttöönotossa voi olla vaikea löytää. Piirtopöytä ei korvaa näppäimistöä ja hiirtä. Käytä niitä työkaluja, jotka parhaiten soveltuvat kuhunkin tehtävään.

17 Piirtopöytä vs. ipad ipad-ohjelma Explain Everything on opetusvideoiden tekijöiden suosiossa. Tekstin kirjoitus ipadin näytölle on kuitenkin kömpelöä. On varottava, ettei käsi vahingossa kosketa näyttöä kirjoituksen aikana. Kosketus on epätarkka, sillä ipadin näytöllä ei tiedä tarkasti, mihin kohtaan piirrettävä viiva näytölle ilmestyy. Piirtopöytä on nimenomaan tehty tarkkaan piirtämiseen. Käden voi reilusti tukea pöydän pintaan, sillä piirtoalusta rekisteröi ainoastaan kynän sijainnin, eikä käden kosketus vaikuta piirtoalustan toimintaan mitenkään.

18 Ohjelmistojen tulevaisuus Jarnal-ohjelman kehitys näyttää loppuneen. Nykyisellä versiolla kyllä pärjää jotenkin. Olisi hienoa, jos joku innostuisi laatimaan varta vasten luma-aineisiin soveltuvan muistiinpano-ohjelman. Jarnal on avoimen lähdekoodin ohjelma ja vastaavia ohjelmia on tehty mm. Linuxille, joten hyviä pohjia uudelle ohjelmalle löytyy valmiina. Yksi uusi tulokas on Open Sankoré.

19 Open Sankoré (open-sankore.org) The Free Interactive Whiteboard Software Smart Board tyyppinen ohjelma, jossa piirtoarkille saa erilaisia pieniä ohjelmia, valmiita kuvioita yms.

20 Kysymyksiä ja kommentteja? Kiitos!

21 Liite: Piirtotabletin käytön tekninen puoli

22 Millainen on hyvä tabletti? Wacom on suurin piirtotablettien valmistaja. Ajurit toimivat hyvin. Tabletit ovat olleet toimintavarmoja. Laaja valikoima eri koko- ja hintaluokissa. Halvimmat n. 70 euroa, kalleimmat ammattigraafikoille tarkoitetut tabletit 3000 euroa. Voin suositella. (Kokemusta 3 eri tabletista euron hintahaitarissa.)

23 Mikä on sopiva koko? Esimerkkejä: Intuos 3 (PTZ-431W, vanha malli) Piirtoalue: n. 166 mm x 113 mm Tällä aloitin ja sillä tuli kohtuullisesti toimeen Hyvä kompromissi koon puolesta! Intuos 4 (PTK-540WL, vanha malli) Piirtoalue: n. 221 mm x 141 mm Piirtoalue on kooltaan paras, mutta itse tabletti on ulkomitoiltaan hankalan iso. kuvassa 2 euron kolikko Intuos pen small (CTL-480, myynnissä oleva malli) Piirtoalue: n. 152 mm x 95 mm Piirtoalue on hieman liian pieni. Itse tabletti on mukavan kompakti. Tulee toimeen, mutta asetusten säätäminen tärkeää!

24 Yleisiä käyttövinkkejä Haastavinta on käsi-silmä-koordinaation opettelu. Tabletin pintaan ei jää kynästä lainkaan jälkeä, vaan kynän piirtämät viivat näkyvät ainoastaan monitorilta. Harjoittele koordinaatiota esimerkiksi piirtämällä ympyröitä, rasteja ja ruudukoita. Parasta harjoitusta on kuitenkin päivittäinen käyttö oppitunneilla. Istu tuolissa ja pidä tabletti tukevasti pöydällä näppäimistön edessä. Hyvän käsialan saamiseksi on tärkeää, että käsivarsi on tuettu. Tabletin pitäminen sylissä tai toisessa kädessä ei tuota hyviä tuloksia. Pidä silmä, tabletti ja monitori samassa linjassa toisiinsa nähden.

25 Ohjeita Windows 7 asetusten säätämiseen Harjoittelun lisäksi on välttämätöntä, että tietokoneen asetukset on säädetty oikein piirtotablettia varten. Tabletissa on kaksi toimintatilaa: A. Hiiritila (Mouse) Tämä on helpoin asettaa kuntoon. On vain muutama asetus, jotka täytyy säätää. B. Kynätila (Pen) Tässä tilassa tabletti toimii juuri niin kuin se on suunniteltu. Asetuksia täytyy kuitenkin säätää paljon.

26 A) Hiiritila Hiiritilassa kursori siirtyy suhteellisesti aloituskohtaan nähden. Ei ole merkitystä, missä kohtaa kynä sijaitsee tabletilla. Wacomin asetusohjelmassa toimintatilaksi voi valita Mouse. Kannattaa säätää Acceleration Off -asentoon ja Speed itselle sopivaksi. Siirtymä tabletilla Siirtymä näytöllä Ilman omia ajureita, tabletti toimii hiiren kaltaisena osoitinlaitteena. Voit siis jättää ajurit kokonaan asentamatta!

27 B) Kynätila Kynätilassa tabletin piirtoalue vastaa yksi yhteen monitorin kuva-alaa. Kun kynän vie tabletin vasempaan alareunaan, siirtyy kursori näytöllä vastaavaan pisteeseen.

28 B) Kynätila Suurin osa kynätilan asetuksista tehdään Control Panelista kohdasta: Pen and Touch

29 1. Pen and Touch -asetukset Press and hold häiritsee piirtämistä. Ota se pois päältä.

30 1. Pen and Touch -asetukset Ota eleet eli flicks pois päältä. Ota käsialatunnistus pois päältä (ei pakollinen, mutta turha).

31 2. Input Panel Tab Input Panel tab on tekstintunnistusohjelma, joka muuntaa käsinkirjoitetun tekstin tietokoneen ymmärtämään muotoon. Ihan kiva muuten, mutta paljon hitaampaa ja kömpelömpää kuin kirjoittaminen näppäimistöllä. Tekstintunnistusruutu häiritsee taulumuistiinpanojen kirjoittamista, joten se on kytkettävä pois päältä.

32 2. Input Panel Tab Jos onnistut * saamaan Input Panel tabin näyttöön, niin klikkaa siitä löytyvän Tools-valikon kohtaa Options. *) Input Panel Tab pilkistää näytön reunasta silloin, kun kirjoittat kynällä tabletille, mutta sen esille saaminen vaatii joskus temppuilua. Toisinaan Input Panel Tab ilmestyy ruutuun juuri silloin, kun sitä ei haluta.

33 2. Input Panel Tab On olemassa myös toinen keino päästä asetuksiin, josta Input Panel Tab voidaan kytkeä pois. Avaa Control Panelista Tablet PC Settings ja valitse Other välilehdeltä Go to Input Panel Settings.

34 2. Input Panel Tab Kumpaakin edellä kuvattua reittiä pääset samaan asetusikkunaan, josta voit poistaa rastin kohdasta Use the Input Panel Tab.

Smart Board lukion lyhyen matematiikan opetuksessa

Smart Board lukion lyhyen matematiikan opetuksessa Smart Board lukion lyhyen matematiikan opetuksessa Haasteita opettajalle lukion lyhyen matematiikan opetuksessa ovat havainnollistaminen ja riittämätön aika. Oppitunnin aikana opettaja joutuu usein palamaan

Lisätiedot

Anni Lemettinen. Yhteisöllisten työ- ja oppimisympäristöjen interaktiivinen teknologia

Anni Lemettinen. Yhteisöllisten työ- ja oppimisympäristöjen interaktiivinen teknologia Anni Lemettinen Yhteisöllisten työ- ja oppimisympäristöjen interaktiivinen teknologia Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Mediatekniikan koulutusohjelma Insinöörityö 28.10.2011 Tiivistelmä Tekijä

Lisätiedot

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille 1 Ohjeet v.1.0 / 28.3.2008 Sisällysluettelo 1. Johdanto lue tämä ensin...3 1.1. Pikaohjeet osaaville...4 2. Sivuston esittelykierros...5 3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Turun sivistystoimialan toisen asteen opiskelijoiden tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2014. Yhteenvetoraportti

Turun sivistystoimialan toisen asteen opiskelijoiden tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2014. Yhteenvetoraportti Turun sivistystoimialan toisen asteen opiskelijoiden tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2014 Yhteenvetoraportti 12.2.2015 Turun sivistystoimialan 2. asteen oppilaiden TVT osaaminen 2014 Keväällä 2014

Lisätiedot

Reaf Al-Shimmari MOODLE 2.4 VERSION TESTAUS MOBIILILAITTEILLA OPISKELIJAN NÄKÖKULMASTA

Reaf Al-Shimmari MOODLE 2.4 VERSION TESTAUS MOBIILILAITTEILLA OPISKELIJAN NÄKÖKULMASTA Reaf Al-Shimmari MOODLE 2.4 VERSION TESTAUS MOBIILILAITTEILLA OPISKELIJAN NÄKÖKULMASTA Tietotekniikan koulutusohjelma 2014 MOODLE 2.4 VERSION TESTAUS MOBIILILAITTEILLA OPISKELIJAN NÄKÖKULMASTA Al-Shimmari,

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Matematiikan opetus tietokonetta käyttäen

Matematiikan opetus tietokonetta käyttäen 2014 Matematiikan opetus tietokonetta käyttäen Tommi Koivisto Kastellin lukio Sisällysluettelo Johdanto... 3 Laitteisto ja ohjelmisto... 3 Muita mahdollisia laitteita... 4 Tuntien kulku... 4 Aineiston

Lisätiedot

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Sisältö 1. Johdanto 2. Ubuntu 2.1. Arvioitava

Lisätiedot

Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014 Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014 Sisältö Perusasiat Asetukset Surffaus Lukeminen Tiedostojen jakaminen Valokuvaus Kirjoittaminen Filmaaminen Äänittäminen ipadissa olevia muita työvälineitä Perusasiat

Lisätiedot

Omien kirjasimien luominen Font Editor -ohjelmalla

Omien kirjasimien luominen Font Editor -ohjelmalla sivu 1 19.2.1986 Omien kirjasimien luominen Font Editor -ohjelmalla Yleistä Macintosh-tietokoneen kirjasinlajit sijaitsevat yleensä järjestelmäkansiossa tiedostossa System (järjestelmä). Tällöin ne ovat

Lisätiedot

Täpytin taipuu tehokkaaseen käyttöön Tablet erityisopetuksen tukena

Täpytin taipuu tehokkaaseen käyttöön Tablet erityisopetuksen tukena Täpytin taipuu tehokkaaseen käyttöön Tablet erityisopetuksen tukena Tekijät: Sisältö: Soile Röppänen Minna Kela Mika Koukkari Anne Ojalehto Mervi Rajaniemi Tarja Tolonen Susanna Österlund Oikolukija: Karoliina

Lisätiedot

DIGIOPPI. 2013 loppuraportti

DIGIOPPI. 2013 loppuraportti DIGIOPPI 1 2013 loppuraportti SISÄLLYS Alkusanat... 3 AHOLA Anssi... 4 ERONEN Riitta... 5 FEDERLAY Rami... 6 HIRVOEN Pekka... 7 KAUHANEN Elina... 9 KOIVISTO Armas... 10 KUPIAINEN Jarno... 11 LAHTI-OLSEN

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

ATK II - Numeerinen mallintaminen (763315A), kevät 2015

ATK II - Numeerinen mallintaminen (763315A), kevät 2015 ATK II - Numeerinen mallintaminen (763315A), kevät 2015 H. Vanhamäki 31. joulukuuta 2014 Tiivistelmä Ensimmäisellä luennolla esitellään kurssin suuntaviivat ja tutustutaan LATEX-dokumenttien tekemiseen

Lisätiedot

MUKANA OSTAJAN OPAS Huhtikuu 2013 No. 2

MUKANA OSTAJAN OPAS Huhtikuu 2013 No. 2 TESTIT JA LAITE-ESITTELYT MobiiliMaailma ÄLYPUHELIMET H TABLETIT H SOVELLUKSET TE IT ST ST IT TE Samsung Galaxy Note 2 H Näppäimistöt tableteille Apple iphone 5 H Nokia Lumia 620 H VERTAILU: iphone 5 vastaan

Lisätiedot

Dokumentointikäytännöt

Dokumentointikäytännöt Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Dokumentointikäytännöt Jouni Karppinen Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Adobe. Type Manager Deluxe 4.1

Adobe. Type Manager Deluxe 4.1 Adobe Type Manager Deluxe 4.1 KŠyttšopas 1999 Adobe Systems Incorporated. Kaikki oikeudet pidätetään. Adobe Type Manager Deluxe 4.1 Käyttöopas Windowsia varten Tämä käsikirja sekä siinä kuvattu ohjelmisto

Lisätiedot

Ohje Goodfeel-ohjelmiston kä ytto o n

Ohje Goodfeel-ohjelmiston kä ytto o n Ohje Goodfeel-ohjelmiston kä ytto o n Riikka Hänninen Kaisa Kauppinen 16.3.2015 Sisällys 1 Yleistä... 3 Mihin Goodfeel-ohjelmistoa käytetään?... 3 Kolmiosainen ohjelmisto: Lime, Goodfeel ja SharpEye...

Lisätiedot

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki 1 Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki Käyttöohje pitkä oppimäärä Päivitetty 9.10.2014 Sisällys Jäsenyhdistyssivu... 3 Mikä jäsenyhdistyssivu on ja mitä se ei ole?... 3 Sivun tilaaminen getting started!...

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Emmi Tikkanen. Oulun kaupungin brändin soveltaminen mobiilisovelluksen graafiseen ilmeeseen

Emmi Tikkanen. Oulun kaupungin brändin soveltaminen mobiilisovelluksen graafiseen ilmeeseen Emmi Tikkanen Oulun kaupungin brändin soveltaminen mobiilisovelluksen graafiseen ilmeeseen Oulun kaupungin brändin soveltaminen mobiilisovelluksen graafiseen ilmeeseen Emmi Tikkanen Opinnäytetyö Syksy

Lisätiedot

PAREMPIA ARVOSANOJA PITÄMÄLLÄ HAUSKAA. Koululaisen ipad

PAREMPIA ARVOSANOJA PITÄMÄLLÄ HAUSKAA. Koululaisen ipad PAREMPIA ARVOSANOJA PITÄMÄLLÄ HAUSKAA Koululaisen ipad Muuta koti moderniksi oppimisympäristöksi ipadin avulla Paranna oppimistuloksia oma-aloitteisen harjoittelun kautta Käytä tehokkaasti juuri oikeita

Lisätiedot

Verkkokauppa.comin käytettävyyden arvointi ja parannusehdotukset

Verkkokauppa.comin käytettävyyden arvointi ja parannusehdotukset Neljä Teekkaria Verkkokauppa.comin käytettävyyden arvointi ja parannusehdotukset Perustieteiden korkeakoulu Espoo 30. marraskuuta 2014 ii Sisällysluettelo Sisällysluettelo ii 1 Johdanto 1 2 Kirjallisuus

Lisätiedot

Elisa Eemail. Käyttöohje Versio 1.1. Elisa Appelsiini Oy Kaarlenkatu 11, FI-00530 Helsinki Y-tunnus 1539836-5 www.appelsiini.fi

Elisa Eemail. Käyttöohje Versio 1.1. Elisa Appelsiini Oy Kaarlenkatu 11, FI-00530 Helsinki Y-tunnus 1539836-5 www.appelsiini.fi Elisa Eemail Käyttöohje Versio 1.1 Elisa Appelsiini Oy Kaarlenkatu 11, FI-00530 Helsinki Y-tunnus 1539836-5 www.appelsiini.fi Elisa Oyj 2/31 Sisällys 1. YHTEENVETO... 3 1.1. ALKUPERÄINEN TYÖPÖYTÄASIAKAS

Lisätiedot

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

Lyijykynällä vai tablettitietokoneella?

Lyijykynällä vai tablettitietokoneella? ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO, FILOSOFINEN TIEDEKUNTA, JOENSUUN NORMAALIKOULU, TUTKOKE-RAPORTTI Lyijykynällä vai tablettitietokoneella? Yleisönosastokirjoitus kahdella eri välineellä miten tekstin sisältö, rakenne

Lisätiedot