Saksa Ylä-Itävalta. Kuva: Wikipedia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saksa Ylä-Itävalta. Kuva: Wikipedia"

Transkriptio

1 MATKAKERTOMUS Local Food for Local Development, Sauwald, Ylä-Itävalta Lähiruokaa kansallisesti ja kansainvälisesti Emilia Ruokonen ja Jari Lehmusvaara Matka suuntautui Ylä-Itävaltaan Sauwaldin alueelle. Keskeisimpinä pääaiheina olivat tuotteiden jatkojalostus, erityiskohteena perunat ja hedelmät/hedelmämehut. Lisäksi vierailtiin paikallisissa Leader-hankkeiden kehittämiskohteissa ja lähiruokatoimijoiden luona. Matkalle osallistui 8 henkilöä Suomesta; marja-, kurkku-, peruna- ja vihannesviljelijä ja ravintolayrittäjiä. Satafoodista mukana olivat Jari Lehmusvaara ja Emilia Ruokonen. Muista partnerimaista, Irlannista, Itävallasta, Kyprokselta ja Ruotsista, osallistui myös tuottajia, yrittäjiä ja toimintaryhmien vetäjiä hankkeen toiseen yhteiseen workshoppiin. Tsekki Saksa Ylä-Itävalta ITÄVALTA Sveitsi Tiistai Italia Kuva: Wikipedia Slovenia Unkari Lento Helsingistä lähti klo 16:20 ja Müncheniin saavuimme klo 17:50. Siirryimme linjaautokuljetuksella yhdessä ruotsalaisten ja irlantilaisten kanssa lentokentältä hotellille Wesenuferiin. Saavuimme iltamyöhäisellä hotellille, jossa hotellin johtaja oli meitä vastassa. Samalla kun täytimme matkustajakortteja, hän esitteli meille lyhyesti hotellia. Kokoonnuimme suomalaisten kanssa keskustelemaan minkälaisia toiveita ja odotuksia kullakin oli matkasta. Kuuma puheenaihe oli logistiikan järjestäminen maakunnassa. Perunanviljelijä oli erityisesti kiinnostunut paikallisen perunan markkinoinnista ja myynnistä. Mehujen valmistaja halusi nähdä minkälaiset laitteet ja välineet itävaltalaisilla tiloilla on käytössä. Kurkkujalosteiden valmistajaa kiinnosti tuotteiden brändäys.

2 Slow Food SataPirkka pöytäkunnan puheenjohtaja Saila Valkeaniemi esitteli heidän toimintaansa, kertoi tehdyistä tilavierailuista ja tapahtumista. Hotellimme sekä seminaari- ja kulttuurikeskus Sminarkultushaus an der Donau sijaitsi Tonavan varrella, reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Saksan puolelta Münchenin lentokentältä, Ylä-Itävallassa, Waldkirchenin kunnassa. Keskiviikko Ensimmäisenä päivänä saimme kuulla esitelmiä alueesta ja paikallisista hankkeista hotellin seminaaritilassa. Tervetulopuheita pitivät paikallisen toimintaryhmän puheenjohtaja Eduard Paminger, Genussregion yhdistyksen puheenjohtaja Martin Friedl sekä Waldkirchen / Wesenufer kylän pormestarin, Herbert Strasser:n, edustajana Roswitha Samhaber. Sauwaldin Leader-alueen johtaja Thomas Müller esitteli Local Food for Local Development hankkeen yleisesti kuulijoille. Hän esitteli lyhyesti kaikki ulkomaalaiset sekä itävaltalaiset vieraat ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Paikalla oli monia kiinnostuneita itävaltalaisia tuottajia ja yrittäjiä sekä virkamiehiä, yhteensä n henkilöä. Pääpuheenvuoron Sauwaldin perunahankkeesta, Sauwalderdäpfel, piti viljelijöiden osuuskunnan vetäjä Eduard Paminger. Hän kertoi paikallisen perunan brändäyksestä pienessä viljelijöiden osuuskunnassa ja heidän kokemuksistaan kuinka saada lisäarvoa perinteiselle raaka-aineelle. Paminger kertoi, että aiemmin kuluttajat eivät olleet tyytyväisiä perunan laatuun. Tämän johdosta muutama viljelijä yhdisti voimansa ja he alkoivat tuottaa parempilaatuista perunaa. He paransivat perunan tuotantotapoja, varastointia ja jakelua. Nyt kaikki alueen ihmiset ovat ylpeitä Sauwalderdäpfelistä. He ovat tehneet työtä perunan parissa nyt 22 vuotta. Osuuskunta tekee myös paljon yhteistyötä koulujen kanssa. Lapset saavat itse käsin kaivaa kuopat, istuttaa perunat ja kitkeä rikkaruohot. He seuraavat kun peruna itää ja kasvaa. Lopuksi lapset myös myyvät perunat. Sauwaldin perunaa toimitetaan muutamiin ravintoloihin ja suurempiin marketteihin. Viljelijät myyvät myös suoraan tilalta kuluttajille. Heidän perunansa pakataan ainoastaan paperi- tai juuttipusseihin. Jokaisessa pakkauksessa on tuottajan yhteystiedot, joten tuotteen alkuperän selvittäminen ja palautteen antaminen on helppoa. Tuotekehityksen tuloksena perunapussien kylkiäisenä saa pienen pussillisen mausteita ja paikallisia yrttejä perunoiden maustamiseen.

3 Pamingerin poika halusi kehittää Sauwaldin perunaa edelleen. Muutama vuosi sitten hän alkoi jalostaa vodkaa perunasta. Vodkapullojen vinon muodon taustalla on hauska tarina; perunat kasvavat vuorien rinteillä, epätasaisessa maastossa, joten pullotkin ovat vinoja, ettei perunan tarvitse muuttaa asentoaan. Paminger sanoi, että minkä tahansa tuotteen voi brädätä, jopa perunan. Josef Lehner, myyntijohtaja Genussland Oberösterreich organisaatiosta, kertoi kuinka he ovat saaneet paikallisia tuotteita marketteihin. Genussland Oberösterreich on valtion rahoittama organisaatio, joka on perustettu tuottajia varten, toimien tuottajien ja kauppojen välillä yhdyssiteenä. 70 tuottajaa on yhdistänyt voimavaransa ja perustanut yhteisen ringin, jonka avulla he toimittavat tuotteensa tiloilta kauppoihin. Heillä on kumppaneina 250 supermarkettia Ylä-Itävallan alueella, missä myydään heidän tuotteitaan. Kaikki kanssakäymiset hoidetaan suoraan tuottajan ja kaupan välillä. Ringissä mukana olevista tuottajista ja heidän tuotteistaan on tehty esitteitä, josta kauppa voi valita mitä tuotteita haluaa valikoimiinsa. Artikkeleita on kpl. Esitteessä on edustava kuva tuotteesta ja tuotetiedot on eritelty tarkasti. Esite on helposti löydettävissä netistä. Vastavuoroisesti tuottajat saavat esitemateriaalia käyttöönsä, jossa on Genussland Oberösterreich:n logot. Suomen ryhmän ravintoloitsija kysyi miten he ovat järjestäneet logistiikan tuottajien ja pitopalveluyrittäjien sekä ravintoloiden välillä. Lehner vastasi, että lähiruoan toimittaminen ravintoloihin on

4 haaste myös heillä. He haluaisivat enemmän paikallisruokaa ja tietoa ravintoloiden ruokalistoille. Monet hakevat raaka-aineet ja tuotteet suoraan tiloilta ja ajelevat pitkiä matkoja saadakseen lähiruokaa tarjolle. Yleisten puheenvuorojen jälkeen nautimme maittavan lähiruokalounaan hotellin ravintolassa. Lounaan jälkeen saimme kuulla esityksiä paikallisista ja alueellisista hankkeista. Ensimmäisenä päällikkö Margit Steinmetz-Tomala toi tervehdyksensä Genussregion Österreich hankkeesta. Hän painotti, että jokaisen tuotteen takana on henkilö/tuottaja sekä oma tarina ja historia. Tärkeintä on luoda yhteys tuotteen ja ihmisten välille. Johann Schopf Verein Baumkronenweg yhdistyksen johtaja kertoi polusta puiden yläpuolella. Vuonna 2004 Schopf ja Müller saivat hullun ajatuksen tehdä matkailukohteen metsään, puiden yläpuolelle. He päättivät toteuttaa Leader-avustuksella 1,3 km pitkän polun puunlatvojen tuntumaan. He käyttivät paikallisia puuseppiä ja raaka-aineita polun valmistamiseen. Heti seuraavan vuoden aikana Baumkronenwegillä kävi vierailijaa. Vuonna 2006 rakennettiin hotellihuoneita 10m maan yläpuolelle. Puunlatvapolku johtaa näköalatorniin, joka kohoaa 40 metrin korkeuteen ja polku päättyy ravintolaan, jossa tarjoillaan perinteisiä itävaltalaisia ruokia. Nykyään, hullusta ajatuksesta lähtenyt, Baumkronenweg on kuuluisa paikallinen turistikohde. Se on suosittu myös koululaisryhmien retkikohteena. Pitopalveluyrittäjä Elvira Wirth Elviras Genussküche yrityksestä kertoi kuinka hän, aloittaessaan toimintaa, sai maatalousministeriltä paikallisten tuottajien yhteystiedot. Näin hän pystyi heti alusta alkaen käyttämään lähiruokaa työssään. Kaikki muu paitsi sitruuna, suola ja pippuri ovat paikallisia raaka-aineita. Hän toteuttaa jopa 650 hengen ruokatilaisuuksia. Seminarkulturhaus an der Donau:n johtaja Andreas Zebisch kertoi, että hotelli ja seminaarikeskus on voittoa tavoittelematon organisaatio, jossa työskentelee pääosin henkisesti vajaakykyisiä henkilöitä. He käyttävät tilaisuuksissaan ja hotellissaan terveellisiä, paikallisia raaka-aineita ja tuotteita. Lisäksi hotelli noudattaa vihreitä arvoja ja ympäristöystävällisiä standardeja. Valtio rahoittaa hotellin toimintaa. Hotelli on suhteellisen uusi, 5 vuotta sitten valmistuneet tilat kunnostettiin vanhasta panimosta. Lyhyen tauon jälkeen Thomas Müller haastatteli kolmen tilan isäntäparia. Kaksi perhetilaa, Johann & Christine Penzinger ja Johann & Cilli Niedermayer, valmistaa erinomaisia tuoremehuja ja omena/päärynäviinejä paikallisista hedelmistä, jotka ovat peräisin perinteisiltä hedelmätarhoilta. Perhetila, Sandra & Josef Kothbauer, opettaa lapsille maatilallaan perinteisiä valmistusmenetelmiä leikin kautta. Pääsimme seuraavana päivänä tutustumaan tiloille.

5 Seminaarin lopuksi Thomas Müller ja Eduard Paminger totesivat yhteenvetona, että yhteistyö tuottajien ja asiakkaiden välillä on ehdoton edellytys lähiruoan menestykselle. He korostivat myös, että lasten kautta voi helposti vaikuttaa ostopäätöksiin ja käyttäytymiseen. Lapset ovat vastaanottavaisia ja oppivat helposti käyttämään ja ostamaan lähituotteita, jos heitä opetetaan pienestä pitäen, kotona ja koulussa. Iltaohjelmaksi ryhmälle oli järjestetty soihtukävely Baumkronenwegillä. Pääsimme kulkemaan polulla puiden yläpuolella. Kävelimme metsän ja puiden latvojen läpi lumista polkua pitkin, kiipesimme näköalatorniin ja patikoinnin lopuksi nautimme maittavan illallisen metsäravintolassa Oachkatzl. Torstai Torstaina oli vuorossa vierailuja paikallisiin Leader-hankkeiden kehittämiskohteisiin ja lähiruokatoimijoiden luokse Sauwaldin alueella. Thomas Müller ja Eduard Paminger toimivat matkaoppainamme. Ajoimme hotellilta Sauwaldin näköalatietä Sauwald Panoramastrasse pitkin vuorotellen ylä- ja alamäkeä katsellen henkeäsalpaavia maisemia. Tien varrelle on rakennettu näköalapaikkoja Leaderavustuksella ja niille on sijoitettu taideteoksia.

6 Ensimmäisenä saavuimme Martin Pamingerin perunavarastolle Sauwalderdäpfel. Näimme perunanpussituskoneen toiminnassa ja suuret perunavarastot. Paminger kertoi osuuskunnan toiminnasta. Tuotteet myydään 2 kg, 5 kg ja 25 kg pakkauksissa. Jatkoimme näköalatietä eteenpäin ja pysähdyimme muutamalla hienolla näköalapaikalla Flenkental ja Vichtenstein. Seuraavaksi suuntasimme Walter ja Monika Stockenhuber:n puutarha- ja luomuviljelmälle Klarlbau. He kasvattavat erilaisia chilejä, salaatteja, tomaatteja ja mansikoita. He viljelevät myös maata ja valmistavat erimuotoisia ja makuisia makaroneja. Kiersimme kasvihuoneissa ja näimme mm. pieniä salaatintaimia. Kierroksen jälkeen he tarjosivat maistiaisia salaateistaan ja makaroneista.

7 Vierailimme myös tilan lähellä sijaitsevassa hienossa munkkiluostarissa Stift Engelszell. Sitten pääsimme maistelemaan hedelmämehuja sekä seljaviiniä perhe Penzingerin luokse. He valmistavat sekä omistaan että muiden kasvattamista hedelmistä mehuja ja hedelmäviinejä Most. He puristavat mehut hedelmistä mehunpuristuslaitteella, sen jälkeen mehu pastöroidaan ja lopuksi pakataan hanapakkauksiin tai pulloihin. Penzingerin mehutilalta ajoimme vanhan historiallisen Passaun kaupungin kautta Shardenberg:n kylään.

8 Kylässä vierailimme matalaenergisessä kunnantalossa. Kaikki kunnantalossa käytetty energia tuotetaan kylässä. Kävimme myös kylän keskuslämpölaitoksella, josta myös kunnantalo saa sähkönsä. Lämmitys tapahtuu puuhakkeella. Näimme ja kuulimme lämmityslaitteiston toiminnassa. Viimeisenä tilavierailukohteena kävimme perhe Kothbauer:n luona. He järjestävät maatilallaan Schule am Bauernhof opetusta lapsille mm. perinteisistä valmistusmenetelmistä. Heidän tilallaan on lehmiä, vasikoita, vuohia, kanoja, ankkoja, kissoja ja pupuja. He vuokraavat tilojaan lasten syntymäpäiväkutsuja varten ja järjestävät elämysiltapäiviä lapsille. Pihapiiristä löytyy iso pelialue seikkailutunneleineen, leikkikaluineen ja tulisijoineen. Lapset pääsevät näkemään eläimiä läheltä ja tekemään kaikenlaisia asioita, mm. kirnuamaan voita maidosta ja sen jälkeen syömään itse valmistamansa voin leivän päällä. Mekin saimme purkit käsiimme, joissa oli maitoa. Tehtävänä oli heiluttaa ja ravistaa purkkia niin kauan, että siitä tuli voita. Purkkien ravistelu herätti hilpeyttä ryhmässämme, mutta saimme kaikki voinokareen aikaiseksi. Lopuksi ajoimme pieneen kylään Kneiding, joka sijaitsee niin matalalla laaksossa, että siellä ei toimi mm. matkapuhelimet eikä sitä ole merkitty edes kaikkiin karttoihin. Paikkaa ei siis ole olemassa. Olimme muutaman tunnin ulkomaailman tavoittamattomissa. Vierailimme kylän vanhassa myllyssä ja myllyn kaupassa, jossa oli myynnissä mm. hiutaleita, leseitä, suklaita, makaroneja ja kuivattuja hedelmiä. Näimme myös muita kylässä tehtyjen kehittämisprojektien tuloksia mm. uudistettu perinteinen leipäuuni. Kävelimme villin joen Grosser Kösselbach vartta pitkin perinteiseen itävaltalaiseen ravintolaan Wirt z Kneiding, jossa nautimme maittavan illallisen hyvässä seurassa. Perjantai Perjantaina aamutuimaan klo 5:45 lähdimme hotellilta kohti lentokenttää. Paluulento lähti klo 10:35 Helsinkiin, jossa perillä oltiin kahden jälkeen iltapäivällä. Jari Lehmusvaara Emilia Ruokonen

Muista partnerimaista osallistui Itävallasta 3 henkilöä, Irlannista 3 henkilöä, Kyprokselta 5 henkilöä ja Ruotsista 6 henkilöä. Keskiviikko 12.9.

Muista partnerimaista osallistui Itävallasta 3 henkilöä, Irlannista 3 henkilöä, Kyprokselta 5 henkilöä ja Ruotsista 6 henkilöä. Keskiviikko 12.9. MATKAKERTOMUS 12. 15.9.2012 Local Food for Local Development, Irlanti, Länsi-Cork Lähiruokaa kansallisesti ja kansainvälisesti Emilia Ruokonen, Jari Lehmusvaara ja Petri Rinne Matka suuntautui Irlannin

Lisätiedot

Suomesta matkalle osallistuivat Kirsi Tupala (ravintolayrittäjä Tupalanhovi, Säkylä) sekä Päivi Perälä ja Johanna Jahkola Satafoodista.

Suomesta matkalle osallistuivat Kirsi Tupala (ravintolayrittäjä Tupalanhovi, Säkylä) sekä Päivi Perälä ja Johanna Jahkola Satafoodista. MATKAKERTOMUS 12.6.-16.6.2013 Kypros Local Food for Local Development hankkeen opintomatka Promotion of Local Food Products & Linking Local Food with Tourism Local Food for Local Development-hankkeen kolmas

Lisätiedot

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009 Maaseutuverkosto järjesti maaseudun kehittämisohjelman ympäristöteemaan liittyvän opintomatkan Skotlantiin yhteistyössä Viron ja Skotlannin maaseutuverkostojen kanssa. Opintomatkalla tutustuttiin Skotlannin

Lisätiedot

Kumppanuus- ja yhteistyöverkosto 12/2014. Kansainvälisyysaiheinen Välkky-verkkolehti

Kumppanuus- ja yhteistyöverkosto 12/2014. Kansainvälisyysaiheinen Välkky-verkkolehti Kumppanuus- ja yhteistyöverkosto 12/2014 VÄL KKY Kansainvälisyysaiheinen Välkky-verkkolehti Sisällysluettelo Kansainvälisyys - erityisestä arjeksi 4-5 HAMIn meijerialan ja HAMKn bio- ja elintarviketekniikan

Lisätiedot

LounaFood Joulukuu 2014

LounaFood Joulukuu 2014 1 uutiset LounaFood Joulukuu 2014 2 3 Terveiset LounaFoodista Joulun herkut perinteisine laatikoineen, kinkkuineen, juustoineen, pipareineen ja monine muine makuineen siintävät jo kuluttajien mielissä.

Lisätiedot

MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI

MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE. MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 teksti Jukka Rajala, kuvat Harri Hakala

Lisätiedot

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY. Local Food for Local Development Parhaita käytäntöjä kansainvälisessä lähiruoka-hankkeessa

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY. Local Food for Local Development Parhaita käytäntöjä kansainvälisessä lähiruoka-hankkeessa SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY Local Food for Local Development Parhaita käytäntöjä kansainvälisessä lähiruoka-hankkeessa Local Food for Local Development Parhaita käytäntöjä kansainvälisessä lähiruoka-hankkeessa

Lisätiedot

Kyläkapula2/2014. Verkkolehti

Kyläkapula2/2014. Verkkolehti Maakunnallisen kylä- ja hanketoiminnan tiedotuslehti Pirkan Kylät ry:n kyläasiamieshanke ja Pirkanmaan maaseudun kehittämisyhdistykset Kyläkapula2/2014 Verkkolehti Pohjoismaissa oli tapana, että viestikapula

Lisätiedot

IMPROVE TEkEMällä OPPIEn kansainväliseksi

IMPROVE TEkEMällä OPPIEn kansainväliseksi Tekemällä oppien kansainväliseksi Tekemällä oppien kansainväliseksi SISÄLLYS ESIPUHE...6 Julkaisija Maaseudun Sivistysliitto Rahoittaja Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry Toimitus ja haastattelut

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008

MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008 0 MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008 Maritta Vikeväinen ja Ari Huhta 1.9.2008 1 MATKAKERTOMUS Sisältö Unkarin ruokamatkalle osallistujat... 2 Maanantai 9.6... 3 Tiistai

Lisätiedot

Suolasilakasta rysäburgeriin

Suolasilakasta rysäburgeriin Suolasilakasta rysäburgeriin - varsinaissuomalaista ruokakulttuuria Julkaisija: Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Farma Elina Ovaskainen p.050 66 470, 010 273 1500 elina.ovaskainen@proagria.fi

Lisätiedot

Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED

Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED 1/15 Outi Raatikainen, Innovative Village esiselvityshanke Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED Matkan järjesti useamman

Lisätiedot

Heidi Länsisalmi Raili Mynttinen Matti Härkönen (toim.) Hyvinvointia Sinulle ja maakunnalle. Näkökulmia lähiruokatuottajien ja kaupan yhteistyöhön

Heidi Länsisalmi Raili Mynttinen Matti Härkönen (toim.) Hyvinvointia Sinulle ja maakunnalle. Näkökulmia lähiruokatuottajien ja kaupan yhteistyöhön Heidi Länsisalmi Raili Mynttinen Matti Härkönen (toim.) Hyvinvointia Sinulle ja maakunnalle Näkökulmia lähiruokatuottajien ja kaupan yhteistyöhön Hyvinvointia Sinulle ja maakunnalle Jyväskylän ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti MaitoTaito hanke Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014 Matkaraportti Matkaraportin kokosivat Sanna Hämäläinen ja Anna Liimatainen Sivu 2 / 24 Opintomatkan ohjelma Maanantai 10.2. Maitoa Liettuan

Lisätiedot

kätevä Makuliha, Kärsäkujan lihanjalostamo s.4 Kirsi Laine-Mäki - Rautarouva s. 8 Yhdistyksen opintomatka 18.-22.9.2013 s. 7 www.fsktry.

kätevä Makuliha, Kärsäkujan lihanjalostamo s.4 Kirsi Laine-Mäki - Rautarouva s. 8 Yhdistyksen opintomatka 18.-22.9.2013 s. 7 www.fsktry. kätevä Forssan Seudun Käsityöja Teollisuusyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2013 Makuliha, Kärsäkujan lihanjalostamo s.4 www.fsktry.fi Kirsi Laine-Mäki - Rautarouva s. 8 Yhdistyksen opintomatka 18.-22.9.2013

Lisätiedot

1 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 Läheltä hyvää LÄHELTÄ HYVÄÄ!

1 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 Läheltä hyvää LÄHELTÄ HYVÄÄ! 1 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 Läheltä hyvää LÄHELTÄ HYVÄÄ! 2 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 3 Sisällysluettelo Tampereen seutu s. 4 27 Aallon leipomo Ahlmanin tilapuoti Ala-Toikon tila Armasperhe Dammenberg

Lisätiedot

Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013

Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013 Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013 YriTTäminen PerinTeeT kansainvälisyys asuminen luonto Perinteiden innoittamana tähän päivään. Tempaudu mukaan maaseudun elämään! PÄÄKIRJOITUS Kirjoittaja Juha

Lisätiedot

MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 2 2011

MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 2 2011 HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? matkailu MEKin asiakaslehti 2 2011 silmä Lähiruoka MAISTUU MATKAILIJOILLE matkailu silmä Sisältö 12 LÄHI- JA LUOMURUOKA ovat

Lisätiedot

uutiset tammikuu LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta

uutiset tammikuu LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta uutiset tammikuu 2011 Lähiruokatunnus Turun keskustan ravintoloihin Kuva: Teemu Halttunen Helmikuun alusta 2011 yhdeksän Turun keskustan ravintolaa nousee edelläkävijöiksi

Lisätiedot

SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta

SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta SIKSES PARASTA HANKKEEN TIEDOTUSLEHTI joulukuu / 2014 OSTA TÄNÄÄN TILALTA PÄIVÄ KERÄSI UUSIA OSALLISTUJIA JA ASIAKKAITA SIKSES ESITTELEMÄSSÄ SATAKUNTALAISIA

Lisätiedot

Mahdollisuutena Maisema, MAMA -hanketoimijat maiseman tuotteistus -opintomatkalla Ruotsissa Örebro, Karlstad, Köping ja Uppsala 9.-13.6.

Mahdollisuutena Maisema, MAMA -hanketoimijat maiseman tuotteistus -opintomatkalla Ruotsissa Örebro, Karlstad, Köping ja Uppsala 9.-13.6. MAISEMANHOITOSUUNNITELMAT JA KULTTUURIKARTOITUKSET 2014 Mahdollisuutena Maisema, MAMA -hanketoimijat maiseman tuotteistus -opintomatkalla Ruotsissa Örebro, Karlstad, Köping ja Uppsala 9.-13.6.2014 Raportin

Lisätiedot

SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta

SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta SIKSES PARASTA HANKKEEN TIEDOTUSLEHTI maaliskuu / 2013 LÄHIKALAA KOLVAASTA Säkylän Pyhäjärven rannalla kalanjalostusyritys Kolvaan Kalassa tehdään

Lisätiedot

3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014

3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014 3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014 Ruoka-Suomi -tiedotuslehti Ruoka-Suomi -tiedotuslehti kertoo elintarvikealan kehittämistyöstä. Lehti ilmestyy vuonna 2014 neljä kertaa. Numeroiden ilmestymis-

Lisätiedot

Ohjelma: 12.9.2010 sunnuntaina

Ohjelma: 12.9.2010 sunnuntaina Food World Moscow Elintarvike Futuria -hankkeen opintomatka Moskovaan 12 16.9.2010 1 12.9.2010 sunnuntaina Ohjelma: Lähtö Kuopion rautatieasemalta klo 16.05, juna Kouvolassa klo 19.05, josta vaihdamme

Lisätiedot

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 2/2011 Kierroksella keittiöissä Noormarkun Kerho, Noormarkku Laakson sairaalan tuotantokeittiö, Helsinki

Lisätiedot

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke Saavuimme Ranskaan upean sään vallitessa maanantaiaamuna. Kun pääsimme pois Pariisin humusta, saimme pian huomata, että

Lisätiedot

Sisällys. Ruoka-Suomi tiedote

Sisällys. Ruoka-Suomi tiedote Sisällys Ruoka-Suomi tiedote Ruoka-Suomi tiedote kertoo elintarvikealan kehittämistyöstä. Tiedote ilmestyy vuonna 2004 neljä kertaa. Tiedotteen kunkin numeron painosmäärä on 1800 kpl. Jakelulistalla on

Lisätiedot

1 sujui nopeasti ennakkoon lähetetyn majoituslistan avulla. Furtenbachin sukumatka Reichenschwandiin ja Feldkirchiin 10. 14.6.2010

1 sujui nopeasti ennakkoon lähetetyn majoituslistan avulla. Furtenbachin sukumatka Reichenschwandiin ja Feldkirchiin 10. 14.6.2010 Furtenbachin sukumatka Reichenschwandiin ja Feldkirchiin 10. 14.6.2010 1 sujui nopeasti ennakkoon lähetetyn majoituslistan avulla. Jos kuuluu vanhaan bayerilaiseen aatelissukuun, ei voi välttyä uteliaisuudelta

Lisätiedot

MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013

MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013 MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013 Teksti: Eija Paronen Kuvat: Marko Nuojua, Johanna Vesa ja Eija Paronen MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuoret järjesti opintomatkan Ruotsin

Lisätiedot

TÄKY excursion to England, 5-9.10.2009 Matkaraportti Täky-hankkeen järjestämästä opintomatkasta Englantiin

TÄKY excursion to England, 5-9.10.2009 Matkaraportti Täky-hankkeen järjestämästä opintomatkasta Englantiin TÄKY excursion to England, 5-9.10.2009 Matkaraportti Täky-hankkeen järjestämästä opintomatkasta Englantiin Raportin kirjoittajat: Pertti Ruuska, MTK-Keski-Suomi Hannu Vuoriniemi, MTK-Keski-Suomi Jaana

Lisätiedot