Tänään on. oikea päivä! PIENI OPAS SINULLE, JOKA OLET LOPETTAMASSA TUPAKOINTIASI.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tänään on. oikea päivä! PIENI OPAS SINULLE, JOKA OLET LOPETTAMASSA TUPAKOINTIASI."

Transkriptio

1 Tänään on oikea päivä! PIENI OPAS SINULLE, JOKA OLET LOPETTAMASSA TUPAKOINTIASI.

2 Maailma on täynnä mitä ihmeellisimpiä selviytymistarinoita. Sinä olet nyt ottamassa ensi askeleita omassa tarinassasi. Tämä opas auttaa, ohjaa ja kannustaa sinua askel askeleelta pääsemään päämäärääsi. Onnea matkaan! Tämä opaskirja on valmistettu yhteistyössä Hengitysliitto Heli ry:n sekä Hengitys ja Terveys ry:n kesken. Työryhmä: keuhkosairauksien erikoislääkäri LT Anne Pietinalho, Filha ry / koulutussuunnittelija Ulla Veteläsuo, Hengitysliitto Heli ry / keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT Sirkku Vilkman, Porvoon sairaala / terveyspalvelupäällikkö Ulla-Riitta Penttilä ja ylilääkäri Hannu Vanhanen, Suomen Sydänliitto ry / Kuvitus: Petri Suni.

3 Sisällys Sisällys...3 Et ole yksin: porvoolainen Kari Wilkman kertoo... 4 Olet siis harkinnut lopettamista... 6 Olet siis päättänyt lopettaa! Karin vaikea päätös: se loppuu Varaudu riskitilanteisiin jo ennakkoon...16 Vieroitusoireet ovat voitettavissa Paino saattaa nousta Lenkille, kalaan... Kari on päättänyt pärjätä Ota purukumit ja laastarit avuksesi Testaa nikotiiniriippuvuutesi! Läpäisetkö sinä katsastuksen? Tupakoinnin vaikutus keuhkoihin. 36 Tupakoinnin vaikutus sydämeen Lopettaminen kannattaa! Jo seitsemän vuotta ilman tupakkaa Lähteet: Leskinen L, Pallonen U, Kääriäinen R, Myllykangas M, Björkqvist S, Salonen J, Käyttäytymisen muutoksen vaihe- ja prosessimallin soveltaminen tupakastavierottamisessa. Sydäntautiliitto 1996: Savuton sydän, terveempi tulevaisuus. Julkaisija: Hengitysliitto Heli ry PL 40, HELSINKI, puh

4 4 Ei sitä silloin ajatellut, että kohta ollaan koukussa. K Keskikouluaikoina tuli tavaksi livahtaa koulun aidan taakse tupakalle. Jokainen sen ajan kasvatti muistaa myös, millainen savuverho leijaili koulujen wc-tiloissa välituntien aikaan, eikä siinä minkäänlainen välituntivalvonta auttanut.

5 Jossain vaiheessa se sitten olikin jo luonnollista: kun illalla tavattiin porukoissa, aina jollakin kärysi suupielessä. Ja useimmiten se joku olin minä. Olin oppinut tavoille, eikä niistä tavoista rimpuiltukaan hetkessä eroon, kuten näkyy! 5 Kari on porvoolainen autoalan liikkeenharjoittaja, joka on tupakoinut säännöllisesti 15 vuoden iästä. Tähänastiset tupakkalakot ovat hänen kohdallaan epäonnistuneet, mutta Kari aikoo sitkeästi yrittää vielä kerran. Tällä kertaa hänellä on takanaan työpaikkalääkärin henkinen tuki ja ohjeet. Tällä kertaa hän on päättänyt onnistua!

6 6 Olet siis harkinnut lopettamista! Koska luet tätä opaskirjasta, olet todennäköisesti päässyt jo niin pitkälle että harkitset tupakoinnin lopettamista. Ehkä olet jo yrittänytkin lakkoa kerran tai useammin, mutta tähänastiset yrityksesi ovat syystä tai toisesta kariutuneet. Älä silti vielä lopeta lue eteenpäin, niin saat eväitä uudelle yritykselle!

7 7 TValmistaudu huolella! Tupakoinnin lopettaminen on pitkäjänteinen projekti. Mitä paremmin valmistaudut siihen, sitä suuremmat ovat onnistumisen mahdollisuutesi. Lopettamisen yksityiskohtia kannattaa suunnitella, hankkia oikeat tiedot ja tarkastella omakohtaisesti lopettamisen vaikutuksia. Hyvä itsetuntemus antaa lisäpotkua lopettamisyritykselle! Mieti etukäteen... Mieti, mitä etuja ja haittoja tupakka sinulle henkilökohtaisesti tuottaa. Ole rehellinen itsellesi ja muista tasapuolisesti sekä hyvät että huonot puolet! Mieti myös, millaisissa tilanteissa mieluiten poltat. Kun tunnistat riskitilanteet etukäteen, voit seuraavassa vaiheessa jo suunnitella keinoja välttääksesi kiusaukset! Hankaloita tupakointiasi! Älä polta yhtään harkitsematonta tupakkaa. Tarkkaile itseäsi, missä tilanteissa ja milloin tupakoit.voit helpottaa lopettamispäätöstäsi tekemällä tupakointitilanteet tavanomaista vaikeammiksi.

8 8 Muistele menneitä yrityksiä! Muistele aikaisempia lopettamisyrityksiäsi ja mieti, mikä epäonnistui ja miksi. Vaikka edelliset yritykset eivät olisikaan onnistuneet, ei se merkitse sitä, ettei tämä kerta onnistuisi. Voit kääntää edellisen kerran voitoksi perusteellisemmalla valmistautumisella.

9 9 Joillekin sopii lopettaminen kerralla, joillekin parempi vaihtoehto on pienten askelten politiikka. Tupakointia ei voi lopettaa itseltään salaa - se ei myöskään tapahdu itsestään. Pienten askelten politiikka auttaa lähemmäksi lopettamista! Tarkkaile itseäsi: pane muistiin jokainen kellonaika ja tilanne, jolloin tupakoit. Polta vähemmän jokaista savuketta tai rajoita savukkeiden määrää. Osta savukkeita vähän, vain aski kerrallaan. Rajoita paikkoja, joissa poltat. Muuta tupakointisi rutiineja. Vaihda merkkiä joka kerran kun ostat savukkeita. Vaihda tapaasi polttaa, esim. nouse seisomaan tupakoidessasi tai istu tupakoimaan, jos tapaat polttaa seisten. Muutokset murtavat rutiinin eikä lopettaminen ole enää yhtä dramaattista. Lopeta tupakointi ihan kokeeksi: kokeile, miltä tuntuu olla esimerkiksi yksi vuorokausi ilman tupakkaa. Sekin alentaa lopettamiskynnystä!

10 10 Olet siis päättänyt lopettaa! Onneksi olkoon! Nyt olet tehnyt päätöksesi ja aiot tumpata lähiaikoina viimeisen tupakkasi. Pohdittuasi asiaa olet tullut siihen tulokseen, että tupakoinnin haitat ovat suuremmat kuin hyödyt. Uskot itseesi ja haluat pitäytyä päämäärässäsi. Olet henkisesti valmis taisteluun!

11 11 Muistilista lopettajalle. Päätä etukäteen se päivä, jolloin lopetat. Älä kuitenkaan kuukautta kauemmaksi! Pidä huoli siitä, että lopetusajankohtaan ei sisälly muuta ylimääräistä stressiä: rankkaa työrupeamaa, opiskelun tenttikautta tai muuta hermojasi rassaavaa, jotta voit keskittää kaikki voimasi tupakoinnin lopettamiseen. Tee kirjallinen tupakoimattomuussitoumus. Voit itse päättää, pidätkö paperin omana tietonasi vai ripustatko sen myös muiden nähtäväksi! Kerro perheellesi, ystävillesi ja työtovereillesi, että aiot lopettaa tupakoinnin tuona päivänä. Pyydä heidän tukeaan. Pyydä joku tukihenkilöksesi - terveydenhuoltohenkilö, ystävä, työtoveri. Mieti itse etukäteen, millaista tukea häneltä haluat! Tee tukihenkilön avulla hyvä lopettamissuunnitelma: - Tarkkaile tupakointitapojasi.

12 12 Opettele tunnistamaan tupakointia laukaisevat tilanteet. Lisätietoa tästä aiheesta löydät seuraavasta luvusta sivuilta 16-23! - Mieti yhdessä tukihenkilösi kanssa lopettamisen tarkka ajankohta ja tapa. Lopetatko muina miehinä niin, että eräänä aamuna vain jätät tupakat väliin? Vai poltatko dramaattisesti viimeisen savukkeesi tukihenkilön todistaessa? Varaudu mahdollisiin vieroitusoireisiin: lisää lopetussuunnitelmaasi rentoutusmenetelmä. Tutustu nikotiinikorvaushoitoon ja keskustele lääkärisi kanssa muista nikotiiniriippuvuuden hoitomahdollisuuksista (bupropioni). Hanki sopiva korvaushoitovalmiste etukäteen itsellesi, jotta vieroitusoireet eivät pääse yllättämään heti alkuun. Varaa päivää ennen lopettamista itsellesi jemmaan jotain hyvää, vähärasvaista ja vähäkalorista pikkusyötävää. Kun tupakantuska yllättää, se voi alkuun olla pelastuksesi.

13 13 Keskustele erityisesti puolisosi tai muun kumppanisi kanssa tuesta päätöksellesi. Käykää yhdessä läpi käytännön asiat, joilla on vaikutusta päätökseesi: vapaa-ajanviettoehdotukset, mahdolliset vieroitusoireet, keskustelun ja rohkaisun tarpeet sekä pelisäännöt, jos puoliso tupakoi ja haluaa tupakoida edelleen. Hävitä lopettamispäivää edeltävänä iltana kaikki tupakointivälineesi. Älä jätä itsellesi yhtään takaporttia. Kertaa vielä lopettamispäätöksesi syyt - tehokkainta se on, kun kirjoitat ne paperille - ja varaa aikaa riittävään lepoon ennen lopettamispäivää!

14 14 Kun päätös viimein syntyi, se helpotti. P Pitkän jahkailun jälkeen annoin viimein periksi ja päätin, että tiettynä päivänä tämä loppuu. Tumppaan viimeisen tupakan ja elän terveempänä elämäni loppuun asti!

15 Täytyy myöntää, että päätös ei syntynyt pelkästään omassa päässäni. Perhe oli jo jonkin aikaa vihjaillut hienovaraisesti, ja itseänikin alkoi kyllästyttää jatkuva juoksentelu kellarin tuhkakupille. Lopullisen sysäyksen antoi kuitenkin työpaikan henkilääkäri, jonka luokse menin jatkuvan väsymyksen takia. Arvatkaa, mikä oli hänen ensimmäinen kommenttinsa terveydestäni? Tupakka pois! Lopettamispäivämäärä on jo mietitty valmiiksi, ja nyt yritän varautua henkisesti muuttuvaan tilanteeseen. Tällä kertaa olen tehnyt asian julkisesti tiettäväksi myös työpaikallani. Täytyy vain toivoa, että työkaverit ovat hengessä mukana - parhaassa tapauksessa joku muukin innostuu yrittämään lopettamista kanssani. Se olisi parasta tukea. 15

16 16 Varaudu riskitilanteisiin jo ennakkoon. Tupakoijalla on taipumus tarttua savukkeeseen tietyissä, samankaltaisina toistuvissa tilanteissa: kahvin jälkeen, kun työssä on tauko, kun masentaa tai suututtaa. Kun tunnistat omat riskitilanteesi, voit suunnitella etukäteen miten niissä toimit.

17 17 Seuraaville sivuille on lueteltu yleisimpiä tupakointia laukaisevia tilanteita. Käy ne läpi ja mieti, kuinka voimakkaasti ne vaikuttavat sinuun! Jokaisen tilanteen alla on muutama käytännön vihje, joiden avulla selviät vaikeista tilanteista. Nyrkkisääntö on se, että pidät itsesi liikkeessä ja hankit aivoillesi muuta ajateltavaa kuin tupakka. Voit merkitä rastilla ne toimintatavat, joiden uskot sopivan itsellesi parhaiten! 1. Kun kyllästyttää tai masentaa. Masennus on tässä vaiheessa normaalia. Muistuta itsellesi, että se menee ohi. Tapaa ihmisiä. Soittele ystävillesi, niillekin, joihin et ole aikoihin ollut yhteydessä. Pyydä tukihenkilöksesi joku, jolle voit kertoa etenemisestäsi tai kun olo tuntuu kurjalta. Liiku! Pyöräile, tee pihatöitä, pese auto. Touhua kotona, käy kalassa, kävele luonnossa. Muuta vakiintuneita työreittejäsi ja kuljeskele paikoissa, joissa et ennen ole ollut. Mikäli et ole aikaisemmin harrastanut liikuntaa, aloita nyt kevyt, järjestelmällinen liikunta - tarvittaessa lääkärin tai fysio-

18 18 terapeutin ohjeiden mukaan. Mene mukaan ohjattuun jumpparyhmään. Käy paikoissa, joissa tupakointi ei ole sallittua: teattereissa, konserteissa, elokuvissa, taidenäyttelyissä, kirjastoissa, museoissa, tavarataloissa. Suunnittele mukavia asioita: lomaa, kuinka käytät tupakasta säästyneet rahasi, remonttia, mökkitöitä. Yritä silti olla tuntematta huonoa omatuntoa, vaikka et saisikaan varsinaisesti aikaan mitään erityistä. Tärkein asia sinulle on nyt pysyä tupakoimattomana! 2. Kun näet muiden tupakoivan. Pysyttele ensimmäisten viikkojen aikana poissa tupakoivien seurasta ja paikoista, joissa tupakoidaan. Valitse aina tupakoimattomien osasto junassa, lentokoneessa, ravintolassa, hotelleissa. Kun näet jonkun tupakoivan muistuta itseäsi, että olet lopettanut terveydellisistä syistä. Palauta mieleesi tupakan lopettamisen edulliset vaikutukset. 3. Kun haluat levätä tai rentoutua. Istuudu mukavaan nojatuoliin, hengitä syvään sisään ja ulos laskien samalla viiteen. Jos sinulla on aikaa pitempään rentoutumiseen, käytä

19 19 apunasi rentoutuskasetteja tai kuuntele mielimusiikkiasi. Tee lyhyt lenkki tai ulkoiluta koira. 4. Kun haluat pitää tupakkatauon. Varaudu niihin ajankohtiin, jolloin tiedät elimistösi vaativan tupakkaa. Jos olet tottunut juomaan samanaikaisesti kahvia, vaihda se tauoilla johonkin muuhun juomaan. 5. Kun katsot TV:tä. Si e vettä, johon voit puristaa vähän sitruunaa mauksi. Pureskele vähäkalorista syötävää tai purukumia. Jos tv on sinulle erityisen suuri tupakanhimon laukaisija, vähennä joksikin aikaa sen katselua. Lue, liiku, tapaa tuttavia sen sijaan! 6. Kun ajat autoa. Tyhjennä ja pese tuhkakuppi. Pane sinne valokuva jostakusta läheisestäsi. Pidä purukumia tai vähäkalorisia makeisia (sokerittomia tai xylitolilla makeutettuja) autossa. Jos matkustat muiden seurassa, pyydä heitäkin olemaan polttamatta.

20 20 7. Kun odotat ruokaasi tai olet lopettanut aterian. Tilaa voimakkaasti maustettuja ruokia ja syö jälkiruokaa tavallista pidempään ja nautiskellen. Älä sen jälkeen viivyttele enää ruokapöydässä! Nouse ylös, käy kävelyllä, soita jollekin ystävällesi. Istuudu ravintolassa aina tupakoimattomien pöytään. 8. Kun mielialasi on ärtynyt, huolestunut ja hermostunut. Tarkkaile itseäsi: käytätkö tupakkaa tunteidesi osoittimena? Keksi muita tapoja purkaa tunteitasi. Yritä purkaa tuntemuksesi sanoiksi. Se voi olla vaikeaa, mutta kannattaa yrittää! Varoita perhettäsi ja työtovereitasi, että voit olla tavallista ärtyisämpi joitakin viikkoja. Tyynnytä ärtyisyyttäsi rentoutumalla välillä: hengitä syvään sisään ja ulos laskien samalla viiteen. Ota ohjelmaasi pitempi rentoutus päivittäin. Käytä apuna musiikkia ja valmiita rentoutuskasetteja. Ärtyisyyden voi purkaa myös rivakkaan liikuntaan, tanssiin, kuntoiluun, seurapeleihin tai tietokonepeleihin.

21 21 9. Kun mielesi tekee naposteltavaa. Tee lista pikku purtavasta, jota voit syödä ilman pelkoa painonnoususta: hedelmiä, marjoja, leipää, vihannessuikaleita, juurespaloja, vähäkalorisia karamelleja tai sokerittomia leivonnaisia, keksejä, cocktailpaloja. Hanki eri makuisia purukumeja. Huomaat vähitellen maistavasi myös uusia makuja. 10. Kun et pysty keskittymään. Vakuuta itsellesi, että sinun on vaikea keskittyä, koska aivosi olivat tottuneet tupakkaan. Aivoissasi ei muuten ole mitään vikaa. Keskittymiskykysi palaa vähitellen. Kun tiedät joutuvasi tekemään jonkin tärkeän työn, varaa siihen vähän enemmän aikaa kuin ennen. Pyri työskentelemään lyhyissä jaksoissa ja vältä yksitoikkoisia pitkiä työrupeamia. Älä työskentele liian väsyneenä. Turvaudu nyt pikkusyötävien jemmaasi. 11. Kun joku tarjoaa savukkeen. Tämä on tiukka paikka! Kun tiedät joutuvasi kokoukseen tai

22 22 seuraan, jossa joku ehkä tarjoaa sinulle savuketta, kuivaharjoittele hyvin etukäteen: Kiitos ei, olen lopettanut! Pyri välttämään niitä tilanteita ainakin ensimmäisinä viikkoina. Pysyttele aluksi poissa paikoista, joissa tupakoivat tuttavasi oleskelevat. Kirjoita tähän pääkohdat puheestasi, jolla mahdollisesti joudut säestämään kieltäytymistäsi: 12. Kun juot kahvia tai teetä. Muuta kahvin- tai teenjuontirutiinejasi: juo eri paikassa, eri aikana, eri kupista, tee jotain erilaista sen yhteydessä. Varaudu siihen, että kahvin kofeiini voi vaikuttaa voimakkaammin tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Maistele eri laatujen makuja: pidä juomaa suussasi laskien kolmeen ennen kuin nielaiset sen. Syö vähäkalorisia keksejä tai leivonnaisia. Älä jää roikkumaan kahvipöytään tai -tauolle. Nouse ylös ja tee jotain muuta.

23 13. Kun joudut tilanteeseen, jossa tarjoillaan alkoholia. Alkoholi voi horjuttaa tahdonvoimaasi, joten vältä aluksi käyttämästä alkoholia tilaisuuksissa, joissa savukkeita on helposti saatavilla. Ensimmäisinä viikkoina olisi hyvä välttää alkoholia kokonaan. Älä ainakaan juo totuttuja juomiasi. Käytä niiden sijaan alkoholittomia juomia ja hedelmämehuja. Syö myös pikkupaloja, joita tällaisissa tilaisuuksissa on usein tarjolla. Etsiydy tupakoimattomien seuraan Kun teet työtä kovan stressin alaisena. Yritä ajoittaa lopettamisesi niin, ettet joudu samanaikaisesti kovaan työpaineeseen. Jos se ei onnistu, pyri suunnittelemaan työsi osiksi, jotka eivät väsytä liikaa. Nouse välillä kävelemään, rentoudu, kuuntele musiikkia. Ulkoile, syö ja nuku kunnolla, vaikka sinulla onkin kiire. Varaa välipaloja, hammastikkuja, purukumia ja juotavaa. Palkitse itseäsi aina välillä! Aluksi voit antaa itsellesi palkinnon jokaisesta tupakattomasta päivästä. Parin kuukauden päästä voit asettaa tavoitteesi vähän pitemmälle.

24 24 Vieroitusoireet ovat voitettavissa. Vaikka jokainen varautuu vieroitusoireisiin, ne voivat kuitenkin yllättää. Muista, että lääkehoidosta saa apua vaikeisiin vieroitusoireisiin. Toisaalta voit suhtautua niihin myös positiivisesti, sillä ne ovat merkki elimistösi puhdistumisesta. Selviät vieroitusoireista parhaiten, kun muistutat vaikeina hetkinä itseäsi siitä, että päämääränäsi on parempi huominen ja koko loppuelämä!

25 25 Vieroitusoireet johtuvat pääasiassa nikotiiniriippuvuudesta ja siitä, että tupakoinnin loppuessa keho kaipaa nikotiinia. Oireiden kesto ja määrä vaihtelevat. Oireita esiintyy arviolta kolmella neljästä, ja neljäsosalla oireet voivat olla hyvin voimakkaita. Sivulla 29 olevalla Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestillä voit arvioida etukäteen oman nikotiiniriippuvuusasteesi. Tavallisimmat vieroitusoireet Psyykkiset: hermostuneisuus yleinen rauhattomuus levottomuus ärtyvyys unettomuus masennus tupakanhimo Fyysiset: väsymys huimaus hikoilu verenpaineen lasku vapina päänsärky ummetus

26 26 Osalla tupakoinnin lopettajista paino nousee T Tupakoinnin lopettamisen jälkeen painosi saattaa nousta, koska ruoka maistuu paremmalta ja haju- ja makuaisti toimii jälleen. Saatat myös palkita itseäsi kaloripommeilla. Tutkimusten mukaan tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa myös aineenvaihduntaa hidastavasti. Painonhallinnassa on tärkeää, että syöt säännöllisesti normaalia ruokaa. Kannattaa kiinnittää huomiota ruoan sisältämän rasvaan sekä kasvisten ja vihannesten määrään. Älä ahmi kerralla isoja annoksia, suosi mieluummin välipaloja. Juo runsaasti kalorittomia nesteitä. Koska tupakoinnin lopettamisen jälkeen sinulla jää aikaa enemmän, voit käyttää sen liikuntaan. Kun palkitset itseäsi, suosi vähäkalorisia vaihtoehtoja. Tärkeintä on, että pääset ensin irti tupakasta. Sen jälkeen voit keskittyä painonhallintaan.

27 Mihinkähän tässä mahtaa joutua O Olen siis yrittänyt jo aikaisemmin tupakkalakkoja, mutta ne ovat aina kaatuneet pyhistä päätöksistä huolimatta. Mikähän ne loppujen lopuksi kaatoi? No, vieroitusoireet eivät ole mukavia. On hyvä, että tiedän jo etukäteen että tulen olemaan hermostunut ja välillä suorastaan kiukkuinen. Varoittelin siitä perhettäkin. Mutta tällä kertaa en aio jäädä oireiden armoille. Hermostuneisuuteen auttaa kummasti esimerkiksi kolmen vartin tiukka lenkki tai levyllinen lempimusiikkia, ehdottomasti sohvalla maaten. Ylipäätään aion olla aika itsekäs ja tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Minusta tuntuu, että se on paras keino pitää ajatukset irti tupakasta.

28 28 Töissä on tietysti tilanteita, jolloin täytyy vain painaa sitkeästi eteenpäin vaikka kuinka tekisi mieli vetää välillä savut. Mutta kun pitää vapaa-ajalla paremmin huolta itsestään, eiköhän se työputkikin jotenkin suju. Tiukka linja vaan!

29 29 Vieroitusoireita voi lievittää lääkehoidolla On turha kärsiä voimakkaista vieroitusoireista, sillä niihin on saatavilla tehokasta hoitoa. Tutkimusten mukaan lääkehoito sekä terveydenhuollon henkilöstön tukitoimet lisäävät tupakoinnin lopettamisen onnistumista. Nikotiinia sisältäviä tuotteita myydään Suomessa kahden valmistajan toimesta nimillä Nicorette ja Nicotinell. Saatavissa ilman reseptiä on laastareita, purukumia, inhalaattoreita ja tabletteja. Laastaria käytetään joko 16 tuntia tai 24 tuntia vaikuttavana tuotteena. Purukumia käytetään tilapäiseen tupakantuskaan samoin kuin inhalaattoria ja tabletteja. Tabletteja on saatavilla kahta eri tyyppiä, suussa itsestään sulavia ja imeskeltäviä. Vaikean nikotiiniriippuvuuden hoidossa mikä tahansa

30 30 valmiste voidaan yhdistää laastarihoitoon. Annostelu valitaan tarpeen, eli nikotiiniriippuvuuden mukaan. Nikotiinikorvaushoidossa on tärkeää käyttää riittävän suurta annosta riittävän kauan (3-6 kk). Lääkärin määrättävissä on nyt myös tablettimuotoinen Zyban (bupropioni). Hoito aloitetaan, kun vielä tupakoidaan. Tupakointi lopetetaan toisella hoitoviikolla. Lääkettä käytetään 7-9 viikon ajan. Zyban vähentää halua tupakoida ja lievittää vieroitusoireita. Zybania ja nikotiinikorvaushoitoa voi käyttää yhdessäkin, mutta silloin on syytä seurata verenpainearvoja hoidon kuluessa.

31 Testaa oma tupakkariippuvuutesi! Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja laske yhteen pisteet. 31 Fagerströmin nikotiiniriippuvuustesti 1. Kuinka pian heräämisen jälkeen poltat ensimmäisen savukkeen? Alle 5 min min min. 1 yli 60 min Onko sinun vaikeaa olla polttamatta paikoissa, joissa se on yleisesti kielletty? Kyllä 1 Ei 0 3. Mistä savukkeesta sinun on vaikeinta päästä eroon? Aamun ensimmäinen 1 Mikä muu tahansa 0 4. Montako savuketta päivittäin tupakoit? Alle 10 savuketta savuketta savuketta 2 yli 30 savuketta 3 5. Tupakoitko heti heräämisen jälkeen useammin kuin loppupäivänä? Kyllä 1 Ei 0 6. Tupakoitko, jos olet sairauden vuoksi vuoteessa suurimman osan päivää? Kyllä 1 Ei 0 Pisteet yhteensä 6 tai enemmän pistettä: merkittävä nikotiiniriippuvuus 3-5 pistettä: kohtalainen nikotiiniriippuvuus 1-2 pistettä: alhainen nikotiiniriippuvuus Lähde: Heatherton T. ym.: Br J Addict 86: , 1991.

32 32 Läpäisetkö sinä katsastuksen? Vuonna 1986 käyttöönotettu auto ei pääse katsastuksesta läpi, jos pakoputkesta tulee häkää yli 4,5 %. Vähäpäästöisiksi luokitelluissa autoissa raja on 0,3-0,5 %. Tiesitkö, että tupakoijan uloshengityksen häkäprosentti ylittää selvästi kaikki nämä ohjearvot? Onneksi ihmisiä ei katsasteta!

33 33 Hiilimonoksidi (CO) eli häkä on myrkyllinen kaasu, jota syntyy orgaanisen aineksen palaessa. Häkä, terva ja nikotiini ovat tupakansavun pääaineksia. Hiilimonoksidia esiintyy myös ilmakehässä, mutta siitä elimistöön sitoutuva määrä on erittäin alhainen verrattuna tupakansavusta saatavaan määrään. Häkä syrjäyttää hapen elimistöstäsi. Ihminen tarvitsee happea kaikkeen toimintaansa. Kun savua hengitetään keuhkoihin, häkä siirtyy keuhkojen kautta vereen. Siellä se kiinnittyy punasolujen hemoglobiiniin (Hb), joka normaalisti kuljettaa happea kaikkialle elimistöösi. Häkäkaasu kuitenkin syrjäyttää hapen, sillä häkä kiinnittyy hemoglobiiniin happea helpommin. Näin muodostuu häkähemoglobiinia (COHb), ja elimistö kärsii samalla hapenpuutteesta. Häkä vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Sydän on häkämyrkytyksessä helpoimmin vaurioituva elin. Elimistö pyrkii korjaamaan häkämyrkytyksen aiheut-

34 34 tamaa hapenpuutetta lisäämällä punasolujen tuotantoa ja nostamalla sydämen lyöntitiheyttä. Koska toisaalta sydämen toiminta riippuu suuresti sydänlihaksen riittävästä hapensaannista, veren alentunut hapenkuljetuskyky ja sydämen lisääntynyt työmäärä vahingoittavat sydänlihasta. Muita häkäkaasun tunnettuja haittavaikutuksia ovat päänsärky, huomiokyvyn aleneminen, hämäränäön heikkeneminen ja hengenahdistus rasitustilanteissa. Tupakoivan äidin sikiölle häkä yhdessä muiden tupakan sisältämien aineiden kanssa aiheuttaa kasvun hidastumista, mahdollisia luuston epämuodostumia ja jopa keskenmenoja. Mittaa häkäpitoisuutesi! Tiedustele työpaikkalääkäriltäsi tai terveyskeskuksesta mahdollisuutta päästä häkämittaukseen. Häkämittari on yksinkertainen puhallusmittari, joka toimii alkometrin tapaan. Se mittaa nopeasti ja tarkasti uloshengitetyn ilman häkäpitoisuuden, jolloin myös veren häkähemoglobiinipitoisuuden prosentuaalinen osuus saadaan selville.

35 35 Veren häkähemoglobiinipitoisuus (% COHb) Veren häkähemoglobiinipitoisuus (% COHb) Normaaliolosuhteet Säännöllisesti tupakoiva Ketjupolttaja Sikareita polttava 1. Veren häkähemoglobiinipitoisuus normaaliolosuhteissa on 0,3-0,8 % COHb. Liikenteestä, passiivisesta tupakoinnista ym. kaasuista altistuminen voi nostaa arvon 1-2 %:iin. 2. Säännöllisesti tupakoivilla veren häkähemoglobiinipitoisuus on 5-10 % COHb. 3. Ketjupolttajilla veren häkähemoglobiinipitoisuus on jopa 15 % COHb. 4. Sikareita polttavilla veren häkähemoglobiinipitoisuus on jopa 20 % COHb.

36 36 Tupakoinnin vaikutus keuhkoihin. Jokainen tupakoija tietää, että tupakka aiheuttaa tai on osasyyllisenä moneen terveydelliseen ongelmaan. Yleisohje on, että kaikki ne, joilla esiintyy hengitystieoireita (yskä, kurkunpäätulehdukset, limaisuuden lisääntyminen, hengenahdistus, hengitysteiden tulehdusherkkyys) tai joilla jo on jokin keuhkosairaus (esim. astma) ovat henkilöitä, joille tupakointi ei tietenkään sovi. Tupakan savu haittaa lapsuudessa ja nuoruudessa keuhkojen kehitystä. Keuhkojen toimintakapasiteetti jää

37 alhaisemmaksi tupakansavuun altistuneilla verrattuna altistumattomiin. Altistuneilla esiintyy myös muita enemmän keuhkoputkien astmankaltaista reaktioherkkyyttä. Allerginen taipumus korostaa näitä tupakasta johtuvia haittoja. Tupakan savu vaurioittaa keuhkoputkien limakalvolla olevien, limaa kuljettavien värekarvojen rakennetta ja toimintaa. Lisäksi limarauhasten määrä lisääntyy ja toiminta kiihtyy. Seurauksena on pitkäaikainen limainen yskä, tupakkayskä. Tupakan haitalliselle vaikutukselle herkillä yksilöillä keuhkoputket alkavat tukkeutua ja keuhkokudoksen keuhkorakkulat rikkoutua. Tätä tilaa kutsutaan keuhkoahtaumataudiksi (KAT) ja keuhkolaajentumaksi. Tupakoinnin lopettaminen on tämän taudin ennusteen ja hoidon kannalta tärkein toimenpide. Pölyinen ja likainen työ edesauttaa KAT-taudin kehittymistä. Tupakointi voimistaa pölyisen työn haitallista vaikutusta. Kaikki tietävät, että tupakoinnin seurauksena voi sairastua keuhkosyöpään. Mikäli tupakoiva henkilö on altistunut asbestille vaikka vuosikymmeniä aikaisemmin, on keuhkosyövän riski todella suuri. Asbestialtistuneille on tupakoinnin lopettaminen elintärkeää. Unenaikaisista hengityskatkoksista eli uniapneasta kärsii runsas määrä erityisesti ylipainoisista keski-ikäisistä miehistä. Tämänkin taudin hoidossa 37

38 38 tupakan pois jättäminen on ensimmäinen toimenpide. Keuhkojen kyky toimittaa happea elimistöön saattaa olla alentunut monestakin syystä. Tupakointi lisää veren häkäpitoisuutta, mikä puolestaan huonontaa hapen saantia entisestään. Tässäkin tilanteessa tupakoinnin lopetus auttaa. Mikäli kuitenkin tarvitaan pysyvä happihoito kotiin, on tupakointi hoidon turvallisen toteuttamisen kannaltakin kielletty. Tupakoinnin vaikutus FEV 1:n vuosittaiseen pienenemiseen ja ennusteeeseen (Peto ym.: Am Rev Resp Dis 124;492, 1983) FEV 1 (% max. arvosta) Invaliiditeetti Kuolema Tupkoitsija, jolla taipumus sairastua COPD:hen Tupakoimaton tai ei taipumusta sairastua COPD:hen Tupakointi lopetettu 45-vuotiaana Tupakointi lopetettu 65-vuotiaana Ikä Tupakoinnin vaikutus FEV1:n vuosittaiseen pienenemiseen ja ennusteeseen. FEV1 on nk. sekuntikapasiteetti eli sekunnissa keuhkoista nopeasti ulos puhallettava ilmamäärä. Matala arvo viittaa keuhkoputkien ahtautumiseen.

39 Tupakoinnin vaikutus sydämeen ja verisuoniin 39 Tupakointi on keskeinen vaaratekijä sekä sydän- ja verisuonisairauksien synnyssä että kohtaustappavuudessa. Runsaasti tupakoivilla miehillä on kolminkertainen ja naisilla kuusinkertainen riski saada sydänkohtaus verrattuna tupakoimattomiin. Aivohalvausriski kaksinkertaistuu. Kuitenkin suomalaisista sepelvaltimotautia sairastavista vain puolet miehistä ja neljännes naisista pitää tupakointia osasyynä sairauteensa. Riski kasvaa, mitä enemmän tupakoi. On arvioitu, että 30 prosenttia sydänkuolemista johtuu tupakoinnista, joten Suomessa 4000 ihmistä kuolee joka vuosi tupakan takia sydänkohtaukseen. Tupakka uhkaa sydänja verenkiertoelimistöä monella eri mekanismilla. Sen vaarallisin vaikutus liittyy sydänkohtauksen syntyyn. Tupakka kiihdyttää veren hyytymämuodostusta, jolloin

40 40 valtimotukos, tulppa, ja sydäninfarkti kehittyvät tupakoijalle herkemmin kuin tupakoimattomalle. Kun tupakointi lisäksi heikentää hapensaantia, vaurioittaa valtimoiden seinämiä ja supistaa verisuonia sekä altistaa hengenvaarallisille rytmihäiriöille, äkkikuolemat ovat tupakoitsijoilla yleisempiä kuin tupakoimattomilla. Tupakan hyytymävaikutus on riippumaton muista sepelvaltimoiden vaaratekijöistä ja suurimerkityksinen etenkin nuorilla ja keski-ikäisillä, joiden äkkikuoleman riski on kymmenkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Hyytymistaipumuksen takia tupakoiva voi saada sydänkohtauksen, vaikka sepelvaltimot eivät olisikaan vielä ahtautuneet. Tupakoinnin pitemmän ajan haittavaikutukset perustuvat valtimoahtautumien eli ateroskleroosin kehittymiseen. Tupakointi kiihdyttää kolesterolin kertymistä suonen seinämiin, vähentää suojakolesteroli HDL:ää ja lisää haitallisia veren rasvoja, erityisesti triglyseridiä. Valtimot ahtautuvat ja veren virtaus heikkenee. Valtimot voivat ahtautua eri puolilla elimistöä. Sydämen sepelvaltimoiden ahtautumat aiheuttavat sepelvaltimotaudin. Tupakoinnin aivohalvauksia lisäävä vaikutus selittyy paitsi hyytymätaipumuksella, myös aortan ja kaulavaltimoiden ateroskleroosilla ja kohonneella verenpaineella. Alaraajavaltimoiden kovettuminen johtaa katkokävelyyn. Tupakoinnilla on osuutensa myös erektiohäiriöissä, koska se heikentää peniksen verenkiertoa. Tupakoiva henkilö, myös nainen, voi saada lisääntyneen veren hyytymistaipumuk-

41 sen takia sydänkohtauksen. Itse asiassa naisilla tämä riski on suurempi kuin miehillä. 41 Koska sydän on lihas, se tarvitsee toimiakseen happea. Tupakka aiheuttaa elimistössä häkämyrkytyksen. Häkä eli hiilimonoksidi syrjäyttää verenkierrossa hapen, jolloin sydän kärsii hapenpuutteesta. Sydän kuormittuu, jolloin tupakoija väsyy ja hengästyy helposti. Sepelvaltimotautia sairastava saa rasitusrintakipuja. Elimistö korvaa hapenpuutetta lisäämällä punasoluja, mikä näkyy tupakoijan korkeana hemoglobiinipitoisuutena. Tämä ei merkitse veren hyvyyttä, vaan lisääntynyttä valtimotukoksen vaaraa. Tupakointi lisää verisuonten supistumisherkkyyttä. Nikotiini nostaa elimistön adrenaliini- ja noradrenaliinipitoisuuksia, jotka puolestaan supistavat suonia. Sepelvaltimon supistuminen voi jo yksistään aiheuttaa sydänkohtauksen. Tupakointi nostaa verenpainetta. Vaikka nousu onkin tilapäistä, verenpainetauti vaikeutuu tupakoijilla nopeammin kuin tupakoimattomilla ja sepelvaltimotaudin vaara kasvaa. Naisen sydämelle tupakointi on jopa vaarallisempi riskitekijä kuin miehen. Sitä on selitetty tupakoinnin haitallisella vaikutuksella insuliinin eritykseen ja veren hyytymätaipumuksen. Koska tupakoiva nainen lisäksi saa vaihdevuodet usein nopeammin kuin tupakoimaton, vähentynyt estrogeenitaso ja mies-

42 42 hormonien kohoaminen huonontavat veren rasva-arvoja. Näin etenkin diabetesta sairastava, vaihdevuodet ohittanut nainen on erityisessä vaarassa. saada sydänkohtaus. Naisella jo vähäinenkin tupakan määrä, vain 3-5 savuketta päivässä, lisää sydänkohtauksen ja kuoleman vaaraa. Naiselle ympäristön tupakansavukin on haitallisempaa: samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen tupakointi nostaa naisen sydäntautiriskiä 30 prosenttia. Myös aivohalvausta esiintyy tupakoivilla naisilla enemmän kuin tupakoimattomilla. Sepelvaltimotautia jo sairastavan on viisasta lopettaa tupakointi kokonaan, koska se moninkertaistaa sydänkohtausten ja kuolemanvaaran. On laskettu, että jos 13 tupakoijaa lopettaa sairastetun sydänkohtauksen jälkeen, säästyy yksi kuolema. Tupakointi myös lisää ohitusleikkauksen ja pallolaajennuksen jälkeisiä komplikaatioita ja nopeuttaa uusintatoimenpiteiden tarvetta. Tupakointia jatkavan elämänlaatu on jopa 75 prosenttia huonompi kuin tupakoinnin lopettaneen. Tupakointi voi myös heikentää eräiden sydänlääkkeiden, mm. beetasalpaajien ja kalsiuminsalpaajien tehoa. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen sydänriskit pienenevät nopeasti, ensimmäisen vuoden aikana jo puoleen ja tupakoimattoman tasolle muutamassa vuodessa. Alkuun vähenee hyytymän uhka ja vähitellen hidastuu ateroskleroosi, ja hyvä kolesteroli nousee. Tupakoinnin lopettaminen auttaa aina sydäntä, vaikka olisi tupakoinut paljon ja pitkään.

43 Lopettaminen kannattaa! 43 Ihminen on hämmästyttävän sitkeä ja sopeutuva. Kun olet lopettanut tupakoinnin, elimistösi alkaa samantien toipua takaisin normaalitilaan. Moni muutoksista tapahtuu sinun itsesi huomaamatta, mutta vähitellen voit todeta, että jaksat enemmän ja että elämä maistuu paremmalta kuin ennen lopettamista!

44 44 Näin se tapahtuu: 20 minuuttia lopettamisesta: - verenpaine ja sydämen syke normalisoituvat 8 tuntia lopettamisesta: - nikotiinin määrä ja häkäpitoisuus laskevat puoleen, ja veren happipitoisuus palautuu normaaliksi 24 tuntia lopettamisesta: - häkä häviää elimistöstä - keuhkot alkavat puhdistua limasta ja muista tupakoinnin aiheuttamista jätteistä 48 tuntia lopettamisesta: - nikotiini on poistunut elimistöstä - haju- ja makuaisti ovat parantuneet huomattavasti 72 tuntia lopettamisesta: - hengittäminen tulee helpommaksi - keuhkoputkien supistustila lakkaa ja energisyys lisääntyy 2-12 viikkoa lopettamisesta: - elimistön verenkierto paranee, jolloin käveleminen ja juokseminen on helpompaa 3-9 kuukautta lopettamisesta: - yskä, vinkuva hengitys ja hengitysvaikeudet vähenevät, kun keuhkojen toiminta lisääntyy 10 prosentilla 5 vuotta lopettamisesta: - sydänkohtauksen vaara vähenee puoleen tupakoijaan verrattuna 10 vuotta lopettamisesta: - keuhkosyövän riski vähenee puoleen tupakoijaan verrattuna - sydänkohtauksen riski on samalla tasolla kuin ei olisi lainkaan tupakoinut Health Education Authority, Steer Clear, For Friendly help and advice on stopping smoking, esite, 1996.

45 45 Seitsemän vuotta ilman yhtään retkahdusta! Siitä on nyt todellakin kulunut seitsemän vuotta, kun tumppasin viimeisen tupakan, ja päätös on pitänyt täydellisesti. Vielä muutama vuosi sitten tupakoin unissani, mutta nykyisin en enää tupakoi edes unissani. Mutta tosi syvälle oli tupakointi minussa syöpynyt. Lopettamista helpotti aikanaan se, että irrottauduin tupakasta ohjeiden mukaan hitaasti vieroittamalla. Ensimmäisen viikon ajan käytin nikotiinilaastaria, sitten siirryin purkkaan, jota pureskelin pitkään. Pidin sitä kuitenkin paljon pienempänä riippuvuutena kuin

46 46 aikaisemmat kaksi askia tupakkaa per päivä. Lopettamisen jälkeen eniten ihmetytti se, kuinka liikkuessa henki alkoi kulkea toisella tavalla jo muutamassa viikossa. Aikaisemmin tavallisina työpäivinä väsymys alkoi tuntua jo iltapäivällä eikä ajatus pysynyt kirkkaana - olinhan jatkuvassa häkämyrkytystilassa. Enää en hengästy portaissa tai lumitöitä tehdessä ja vireystila pysyy hyvänä pitkälle iltaan. Haittapuolia? No, rehellisyyden nimissä on kerrottava, että painonnousu kyllä yllätti. Onneksi olin alun perin hoikassa kunnossa, joten tulos ei ollut suinkaan katastrofi. Jokaisen lopettajan kannattaa ehdottomasti kiinnittää erityistä huomiota painonhallintaan, sillä tupakointi kiihdyttää aineenvaihduntaa huomattavasti. Sen huomaa ikävällä tavalla sitten, kun lopettaa. Kevyempi ruokavalio ja liikunta auttavat pitämään painon kurissa. Yleisesti ottaen olen siis tyytyväinen päätökseeni. Jokainen tupakoija voi onnistua psyykkaamalla itsensä riittävästi, tutustumalla korvaushoitoihin ja seuraamalla tämän oppaan ohjeita Kari kertoi ulkoilleensa edellisenäkin iltana. Hän tuntuu nauttivan pyöräilystä 14-vuotiaan poikansa kanssa. Pojan, jolla oli suuri vaikutus isän lopettamispäätökseen. Yhdessä on hyvä jatkaa.

47 Miten minusta tuli savuton:

48 VISIO Advertising Soita maksuttomaan pal velunumeroon. Terveydenhuollon asiantuntija tukee sinua tupakoinnin lopettamisessa. Apua on tarjolla aina arkisin klo Mukana myös: Allergia- ja Astmaliitto, Suomen Apteekkariliitto, Suomen Sy dänliitto, Suomen Syö päyhdistys, Terveys ry ja Kansanterveyslaitos Hengitysliitto Heli PL 40, Oltermannintie 8, Helsinki , faksi fi Erikoispaino Oy /2005

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi TUPAKASTA VIEROITUS Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi Vieroittaja viekö tupakointiin puuttuminen liikaa aikaa? - kuuluuko minun puuttua

Lisätiedot

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala TUPAKKA Terveystieto Anne Partala Miksi tupakoidaan? Mikä saa aloittamaan tupakoinnin? Aloittaminen ei yleensä ole harkittua vaan tupakointiin ajaudutaan satunnaisten kokeilujen kautta. Tupakkaan syntyykin

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 21.4.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Kommentaattorina Lisa Salonen terveydenedistämisen yhdyshenkilö Turun hyvinvointitoimiala

Lisätiedot

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi Raskaana olevista naisista alkuraskaudessa

Lisätiedot

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMINEN Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS: Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Tupakan

Lisätiedot

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina.

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina. Tupakka-koukussako? Testaa, minkälainen tupakoitsija olet Tyyppi A: Et harkitse lopettamista, se on sinulle suuri nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet kenties yrittänyt t kerran

Lisätiedot

Miten kuljet kouluun?

Miten kuljet kouluun? Miten kuljet kouluun? Autolla. Voisitko tulla muulla tavalla? Kävellen tai pyörällä. Miten vietät välitunnit? Seisoskelen. Mikä saisi sinut liikkumaan? Leikin ja pelaan. Mistä pidät eniten? Mitä teet koulupäivän

Lisätiedot

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin Tupakkariippuvuus Fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta sisältävä oireyhtymä (F17, ICD-10) Tarkoitetaan

Lisätiedot

Näin nujerrat tupakan.

Näin nujerrat tupakan. Näin nujerrat tupakan. 1 Opas onnistuneeseen lopettamiseen. 2 3 Nicorette tuplaa mahdollisuutesi onnistua. Onneksi olkoon, olet lopettamassa tupakointia. Se on yksi elämäsi parhaista päätöksistä! Varaudu

Lisätiedot

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni,

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo useampaan otteeseen. Miksi lopettaminen

Lisätiedot

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro!

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Su(u)n vuoro! Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Tupakointi aiheuttaa useita sairauksia sekä vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa ja heikentää

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

Tule, kuule ja osallistu

Tule, kuule ja osallistu Tule, kuule ja osallistu Tupakka arka asia? Kestääkö kanttisi miettiä tupakointiasi? Sari Rantanen Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja Perusterveydenhuollon yksikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 25.01.2017

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Faktoja tupakan vaarallisuudesta Tupakan savu sisältää noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. 50% tupakoitsijoista kuolee

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Riippuvuuden tunnusmerkkejä voimakas halu tai pakonomainen tarve käyttää

Lisätiedot

Tupakoinnin vähentämisen keinot

Tupakoinnin vähentämisen keinot Tupakoinnin vähentämisen keinot Anne Pietinalho, LKT, keuhkosairauksien dosentti Asiantuntijalääkäri, Filha ry Johtava lääkäri, Raaseporin tk Tupakoinnin ehkäisy/vähentäminen mikä vaikuttaa? Laki Aloittamisen

Lisätiedot

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita?

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? Ahdistaako henkeä? Tärkeää tietoa keuhkoahtaumataudista Keuhkoahtaumatauti kehittyy useimmiten tupakoiville ihmisille. Jos kuulut riskiryhmään tai sairastat

Lisätiedot

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen 1 LÄÄKKEET JOITA KÄYTETÄÄN TUPAKASTA VIEROITUKSEEN Nikotiinipurukumi Nikotiinipurukumi antaa aktiivista tukea ja auttaa lopettamaan tupakan

Lisätiedot

TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.3.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Tupakoinnin puheeksi ottaminen Vieroittaja viekö tupakointiin

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Neurobiologia Psyyke- Kognitio-uskomukset Addiktio- nikotiinin säätely elimistössä Ehdollistunut mielihyväoppiminen Automatioitunut

Lisätiedot

Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu

Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu Hanne Munter Hengitysliitto ry / Stumppi hanne.munter@hengitysliitto.fi OTA-ohjauskartta Nikotiinikorvaushoito Nikotiinikorvaushoitotuotteita käytettäessä

Lisätiedot

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE 1 Smokefree-rastirata on ensisijaisesti suunnattu 5. 6. luokkien opetukseen, mutta tehtävät soveltuvat myös yläkouluikäisille. Rastirata voidaan toteuttaa kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Sydän- ja verisuonitaudit. Linda, Olga, Heikki ja Juho

Sydän- ja verisuonitaudit. Linda, Olga, Heikki ja Juho Sydän- ja verisuonitaudit Linda, Olga, Heikki ja Juho Yleistä Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisimpiä kansantauteja ympäri maailmaa. Vaarallisia ja lyhyetkin häiriöt voivat aiheuttaa työ- ja toimintakyvyn

Lisätiedot

Huolehdi muististasi!

Huolehdi muististasi! Huolehdi muististasi! HUOLEHDI MUISTISTASI Sinun voi olla joskus vaikea muistaa asioita. Muistisi toimintaa ja keskittymistäsi haittaavat monet asiat. Muistin toimintaan vaikuttavat esimerkiksi: väsymys

Lisätiedot

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen tuoteopas Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen NICORETTE -tuoteperheestä löydät juuri sinulle sopivan nikotiinikorvaushoitovalmisteen! Muista aloittaessasi nikotiinikorvaushoidon, parannat onnistumisen

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Suomen Selkäliitto Finlands Ryggförbund

Suomen Selkäliitto Finlands Ryggförbund Suomen Selkäliitto Finlands Ryggförbund MITEN TUPAKOINTI VAIKUTTAA SELKÄSI HYVINVOINTIIN Tupakointi on yksi selkäsairauksien riskitekijöistä. Tutkimusten mukaan siihen on useita eri syitä. Tupakointi vähentää

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Herättelevät kysymykset ammattikuljettajalle Terveenä ja hyvinvoivana jo työuran alussa POHDI OMAA TERVEYSKÄYTTÄYTYMISTÄSI VASTAAMALLA SEURAAVIIN KYSYMYKSIIN: TYÖ Kuinka monta tuntia

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö Nikotiiniriippuvuus Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö 8.2.2016 1 Miksi nikotiiniriippuvuus on tärkeä asia? Tupakan nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Tupakkariippuvuuteen

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry Vaikuttavat vieroitushoidot Yksilöohjaus

Lisätiedot

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!!

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!! PERHE JA PÄIHDEKASVATUS meille myös!!! Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi. Tällainen tilanne

Lisätiedot

Toisenkin tupakointi voi tappaa tupakointi ei ole vain tupakoijan oma asia

Toisenkin tupakointi voi tappaa tupakointi ei ole vain tupakoijan oma asia Toisenkin tupakointi voi tappaa tupakointi ei ole vain tupakoijan oma asia Kari Reijula, professori Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos 30.7.2014 1 Huonot uutiset: Tupakointi on yksi suurimmista kansanterveysongelmista

Lisätiedot

ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90

ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90 1 Yli 65-vuotias ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90 85 80 Mittari alkoholin käytön itsearviointiin 75 70 65 2 Tämän mittarin tarkoituksena on auttaa Sinua arvioimaan alkoholin käyttöäsi. Alkoholin käyttöä olisi

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Käypä Hoito suositus: Tavoite Kaikkialla terveydenhuollossa tunnettava

Lisätiedot

Tupakka ja tapariippuvuus

Tupakka ja tapariippuvuus Tupakka ja tapariippuvuus Tupakointi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Tupakointia pidetään tapariippuvuutena. Tupakan erilaiset vaikutukset toimivat

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

NIKOTIINIKORVAUS- HOITO. Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015

NIKOTIINIKORVAUS- HOITO. Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015 NIKOTIINIKORVAUS- HOITO Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015 Nikotiiniriippuvuustesti Kuinka pian heräämisen jälkeen tupakoit ensimmäisen kerran? 5 min. kuluessa

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

Alkoholi. lisää syövän vaaraa. Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on. Alkoholi voi aiheuttaa ainakin

Alkoholi. lisää syövän vaaraa. Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on. Alkoholi voi aiheuttaa ainakin Alkoholi lisää syövän vaaraa Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Mitä enemmän alkoholia käyttää, sitä suurempi on riski sairastua syöpään. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö

Lisätiedot

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS Sisältö Sydän ja nivelreuma Sydän- ja verisuonitaudit - ateroskleroosi - riskitekijät Nivelreuma ja sydän- ja verisuonitaudit - reumalääkitys ja sydän Kuinka

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMISESSA TUKEMINEN

TUPAKOINNIN LOPETTAMISESSA TUKEMINEN TUPAKOINNIN LOPETTAMISESSA TUKEMINEN Eija Mantila astmahoitaja Tupakasta irti ryhmäohjaaja KOTKAN KAUPUNKI Karhulan terveysasema Sidonnaisuudet: Etelä-Kymenlaakson allergia- ja astmayhdistys ry Tupakanpolton

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Ammattikuljettajan työhyvinvointi turvallinen ja ergonominen työpäivä Virkeä ja terve kuljettaja 1 Virkeä ja terve kuljettaja Ammattikuljettajalla riittävä uni ja lepo, säännöllinen

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka Terveydenhuollon henkilöstön tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus, kehottaa

Lisätiedot

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala Fyysinen kunto Terveystieto Anne Partala Miksi liikuntaa? Keho voi hyvin Aivot voivat hyvin Mieliala pysyy hyvänä Keho ja mieli tasapainottuu Liikunta tuo tyydytystä Yksi hyvinvoinnin peruspilari Ihminen

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry Vaikuttavat vieroitushoidot Yksilöohjaus

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun kaupungin päihdeklinikka Kiviharjuntie 5 90230 Oulu METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun seudun ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Niskasaari Anne Näppä Marja Olet vapaa, jos elät niin kuin

Lisätiedot

Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. www.lifestyleexpo.fi

Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. www.lifestyleexpo.fi Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. Ilma Raittiin ilman edut Edistää aivotoimintaa Vahvistaa vastustuskykyä Antaa enemmän vireyttä koko päivään Vähentää ahdistusta ja rauhoittaa mieltä

Lisätiedot

Liikunta sydäninfarktin jälkeen

Liikunta sydäninfarktin jälkeen Liikunta sydäninfarktin jälkeen Tämä opas sisältää yleisiä ohjeita liikuntaan sydäninfarktin jälkeen. Jos olet saanut lääkäriltä tai fysioterapeutilta erityisiä ohjeita, noudata niitä. 1 2 Liikunta edistää

Lisätiedot

Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeet.

Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeet. Yleinen luulo on, että syy erektiohäiriöön löytyisi korvien välistä. Tosiasiassa suurin osa erektiohäiriöistä liittyy sairauksiin tai lääkitykseen. Jatkuessaan erektiohäiriö voi toki vaikuttaa mielialaankin.

Lisätiedot

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan Mikä on diabetes? Diabetes on tila, jossa elimistön on vaikea muuttaa nautittua ravintoa energiaksi Diabeteksessa veressä on liikaa glukoosia

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

Ajattele aivojasi, pidä huolta muististasi! Pirkko Telaranta, suunnittelija-kouluttaja 1.10.2012

Ajattele aivojasi, pidä huolta muististasi! Pirkko Telaranta, suunnittelija-kouluttaja 1.10.2012 Ajattele aivojasi, pidä huolta muististasi! Pirkko Telaranta, suunnittelija-kouluttaja.0.202 Lähde: Muistiliitto ry, Pidä huolta muististasi-hanke 2005 - Sairaan tai vammaisen suuri ongelma on se, että

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Nikotiniriippuvuus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Nikotiniriippuvuus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Nikotiniriippuvuus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Nikotiini On keskushermoston reseptoreita stimuloiva ja sen välittäjäaineita (asetylkoliini,

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

Valtimotaudin ABC 2016

Valtimotaudin ABC 2016 Valtimotaudin ABC 2016 Sisältö Mikä on valtimotauti? Valtimotaudin taustatekijät Valtimon ahtautuminen Valtimotauti kehittyy vähitellen Missä ahtaumia esiintyy? Valtimotauti voi yllättää äkillisesti Diabeteksen

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje.

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje. Klaudikaatio eli katkokävely Potilasohje Katkokävely eli klaudikaatio Yksi valtimotaudin mielipaikoista ovat alaraajoihin johtavat valtimot. Aortta haarautuu lantion korkeudella kahdeksi lonkkavaltimoksi,

Lisätiedot

Akava-järjestöjen Lomayhdistys A-lomat ry Suomen Ammattiliittojen Lomajärjestö SAL ry Toimihenkilölomat T-lomat ry.

Akava-järjestöjen Lomayhdistys A-lomat ry Suomen Ammattiliittojen Lomajärjestö SAL ry Toimihenkilölomat T-lomat ry. Akava-järjestöjen Lomayhdistys A-lomat ry Suomen Ammattiliittojen Lomajärjestö SAL ry Toimihenkilölomat T-lomat ry Testaaja: KUNTOREMONTTI -testit Organisaatio: Elämäntapakysely Ole hyvä ja vastaa huolella

Lisätiedot

Tupakointi vähenee koko ajan

Tupakointi vähenee koko ajan TOSITIETOA Tupakka Tupakointi vähenee koko ajan Ennen vanhaan tupakoitiin paljon. Tupakointi oli sallittua ravintoloissa, junissa, lentokoneissa ja työpaikoilla. Nykyään tupakointia sisätiloissa rajoittaa

Lisätiedot

Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat Terveelliset elämäntavat (lyhyt ohje/ Duodecim Terveyskirjasto) Ravinto Kasviksien, hedelmien ja marjojen runsas käyttö Viljatuotteet kuitupitoisia täysjyvävalmisteita Maito- ja lihatuotteet rasvattomina

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Sovitut seuranta-ajat

Sovitut seuranta-ajat KUNTOKIRJA Sovitut seuranta-ajat Pvm/ klo paikka Huomioitavaa/ sovitut asiat Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Yhteystietoja Lääkäri KYS Puhelin Sairaanhoitaja, Sydänpoliklinikka Puhelin Fysioterapeutti

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä siitä voi olla seurauksena

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Sanna Tulokas LIIKUNTA JA LEPO

Sanna Tulokas LIIKUNTA JA LEPO LIIKUNTA JA LEPO MITEN SINÄ PALAUDUT? SUORITUKSESTA PALAUTUMINEN PALAUTUMISELLA TARKOITETAAN ELIMISTÖN RAUHOITTUMISTA, JOLLOIN AKTIIVISUUSTASO LASKEE ULKOISET JA SISÄISET STRESSITEKIJÄT VÄHENEVÄT TAI HÄVIÄVÄT

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Tupakkariippuvuuden neurobiologia

Tupakkariippuvuuden neurobiologia Tupakkariippuvuuden neurobiologia Tiina Merivuori, keuhkosairauksien ja allergologian el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry 7 s Nikotiinin valtimo- ja laskimoveripitoisuudet

Lisätiedot

Mikä on valtimotauti?

Mikä on valtimotauti? Valtimotaudin ABC Sisältö Mikä on valtimotauti? Valtimotaudin taustatekijät Valtimon ahtautuminen Valtimotauti kehittyy vähitellen Missä ahtaumia esiintyy? Valtimotauti voi yllättää äkillisesti Diabeteksen

Lisätiedot

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta TOSITIETOA Nuuska Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta Nuuska on haitallista. Tämän vuoksi nuuskan myyminen elinkeinotoiminnassa on laitonta Suomessa ja muualla Euroopan unionissa, Ruotsia lukuun ottamatta.

Lisätiedot

Tarja Ketola 17.11.2015. Uni ja univaje. Vireyden säätely. Väsyvyys (fatiikki)

Tarja Ketola 17.11.2015. Uni ja univaje. Vireyden säätely. Väsyvyys (fatiikki) Tarja Ketola 17.11.2015 Uni ja univaje Vireyden säätely Väsyvyys (fatiikki) Nukumme noin 1/3 elämästämme. Ideaali unen määrä on 7 tuntia/vrk (alle 6 yli 9) Sekä lyhyemmät että pidemmät unimäärät nostavat

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle MINÄ JA DIABETEKSENI Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä ala- asteikäisen tietoa tyypin 1 diabeteksesta. Toteutettu opinnäytetyönä yhteistyössä

Lisätiedot

Raskausdiabetes mitä minun olisi hyvä siitä tietää. Terhi Koivumäki, th, TtM

Raskausdiabetes mitä minun olisi hyvä siitä tietää. Terhi Koivumäki, th, TtM Raskausdiabetes mitä minun olisi hyvä siitä tietää Terhi Koivumäki, th, TtM Mikä on raskausdiabetes? Raskausdiabeteksella tarkoitetaan sitä, että odottavan äidin verensokeri- eli glukoosiarvo nousee normaalia

Lisätiedot

Osteoporoosi (luukato)

Osteoporoosi (luukato) Osteoporoosi (luukato) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Osteoporoosi tarkoittaa, että luun kalkkimäärä on vähentynyt ja luun rakenne muuttunut. Silloin luu voi murtua

Lisätiedot

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Tässä esitelmässä Tupakoitsijan näkökulma työpaikkatupakointiin

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman 1 Muutoksen vaiheet Esiharkintavaihe (haluttomuus) Harkintavaihe (ambivalentti)

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

SYDÄN- JA VERENKIERTOELINTEN TAUDIT

SYDÄN- JA VERENKIERTOELINTEN TAUDIT SYDÄN- JA VERENKIERTOELINTEN TAUDIT Tupakoinnin ja sydän- ja verenkiertoelinten tautien syy-yhteys on tunnettu jo 1950-luvulta. Tupakointi on merkittävin ennaltaehkäistävissä oleva sydän- ja verenkiertoelinten

Lisätiedot

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983)

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) 1. Esiharkinta ei aikomusta muuttaa käyttäytymistä ongelman kieltäminen ja vähätteleminen ei tiedosteta muutoksen tarpeellisuutta

Lisätiedot

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi Nuoret ja tupakka Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 17%. Tytöt ja pojat tupakoivat lähes yhtä paljon. Nuorten tupakoinnin yleisyys

Lisätiedot