Äänenkäytön perusteita ja äänenhuoltoa. Suomen Nuorisoseurat ry Annimaria Koivunen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Äänenkäytön perusteita ja äänenhuoltoa. Suomen Nuorisoseurat ry Annimaria Koivunen"

Transkriptio

1 1 Äänenkäytön perusteita ja äänenhuoltoa Suomen Nuorisoseurat ry Annimaria Koivunen

2 2 Sisältö Johdanto... 3 Lämmittelyharjoituksia... 4 Leikin kautta ääni lämpimäksi harjoitteita lasten kanssa käytettäväksi... 6 Hengitysharjoituksia... 8 Artikulaatioharjoituksia... 9 Resonaatio Äänenhuoltoa LÄHTEET... 13

3 3 Äänenkäytön perusteita ja äänenhuoltoa Johdanto Terveellisen ja pakottoman äänen tuottaminen on tärkeää kaikille meille, jotka käytämme ääntämme esiintymistilanteissa tai opetus ja ohjaustyössä. Usein kiinnitämme huomiota omaan ääneemme vasta silloin, kun se syystä tai toisesta ei toimi meille totutulla tavalla. Esittävässä taiteessa sekä muussa äänenkäyttö vaativassa työssä on tärkeää oppia käyttämään ääntään joustavasti ja monipuolisesti, jotta haluttu viesti saadaan saatettua perille. Äänen lämmittelyyn ja hyvänä pitämiseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska hyvän äänenkäytön hallinta tuo varmuutta tilanteisiin, joissa ääntä joutuu käyttämään. Lasten kanssa äänenkäytön perusteiden opettelua voi lähestyä hauskalla ja rennolla tavalla esimerkiksi leikkien ja improvisaatioiden kautta, sillä lapset usein käyttävät ääntään luonnollisesti luontevasti ja monipuolisesti. Kasvettaessa aikuiseksi, erilaisten elämänkokemusten muokkaamana kehoon saattaa muodostua erilaisia jännitteitä, jotka ovat haitaksi terveelliselle äänen tuotannolle sekä saatamme tietämättämme omaksua haitallisia äänenkäyttötapoja. Silloin voi olla hyvä pysähtyä pohtimaan miten ääntään voisi käyttää säästeliäämmin ja rennommin ja äänenkäytön perusteisiin perehtyminen voi auttaa avaamaan lukkoja. Tässä artikkelissa on koottuna perustietoutta ja -harjoitteita, joilla voit tulla tietoisemmaksi oman äänesi mahdollisuuksista sekä harjoitteita, joita voit käyttää apuna ohjatessasi erilaisia ryhmiä. Lopuksi muutamia neuvoja, miten ääntä voi pitää hyvänä. Äänenkäyttöharjoitteiden kirjaaminen luettavaan muotoon on haastavaa, joten jos harjoitteet tuntuvat epäselviltä tai haluat saada lisäoppia äänenkäyttöön, suosittelen osallistumaan äänenkäyttöä käsitteleville kursseille tai ottamaan yhteyttä äänenkäytön ammattilaiseen. Jos sinulla herää kysymyksiä tästä materiaalista, voit ottaa yhteyttä kirjoittajaan sähköpostitse:

4 4 Lämmittelyharjoituksia Kehoa lämmittävät harjoitteet lisäävät tietoisuutta omasta kehosta ja sen jännityksistä. Kehotietoisuuden lisääntyessä omista jännityksistä voi opetella luopumaan. Lämmittelyksi äänenkäyttöä ajatellen sopivat kaikenlaiset harjoitteet ja leikit, joissa koko keho lämpiää. Valitse kuhunkin tilanteeseen mieleinen tapa! Joskus voi olla paikallaan harrastaa hengästyttävää liikuntaa, kun taas toisinaan kevyet vartalon herättelyharjoitteet voivat olla paikallaan. Joskus voi olla myös hyvä keskittyä erityisesti kehon tyypillisten jännitteiden purkamiseen ja rentouden löytämiseen. Hyvin usealla meistä on kehittynyt jännitteitä erityisesti niska hartia seudulle. Niskan ja hartian lihaksisto on hyvin tärkeässä osassa terveessä äänen tuotannossa, joten mikä tahansa harjoite, joka laukaisee niskan ja hartiaseudun jännitystä on hyväksi äänelle. Alla muutama yksinkertainen harjoite, joilla voit vetreyttää kehoa. Seiso mahdollisimman ryhdikkäässä asennossa ja pyörittele kevyesti päätäsi niin, että niska painuu rintaan, korva käy läheltä olkapäätä, ja palaa takakautta toisen olkapään kautta takaisin eteen. Muista pyörittää päätäsi molempiin suuntiin. Voit myös tehdä erilaisia pyörittelyitä hartioillasi. Hyvä harjoite hartioille on sellainen, jossa kädet nostetaan suoraksi sivuille, kämmenet taitetaan niin, että sormenpäät osoittavat kattoa kohti. Pyöritä käsiä aivan kuin pesisit ikkunoita kämmenilläsi. Voit tehdä isoja tai hyvin pieniä ympyröitä. Lopulta anna käsien tipahtaa takaisin alas reisiä vasten ja tunne rentous hartioissa. Voit myös venytellä kylkiä kurkottelemalla ylöspäin kuin kurkottaisit korkealta puusta omenoita. Voit myös kurkotella sivuille ja alaspäin, jotta kyljet venyvät hyvin. Pyörittele lantiota ja tee harjoitteita, jotka avaavat rintakehää. Esim. voit laittaa kädet ristiin taakse ja venyttää kädet suoriksi.

5 5 Kun keho tuntuu lämpimältä, voit siirtyä lämmittelemään ääntäsi. Ääntä lämmiteltäessä kannattaa muistaa kohdella ääntään lempeästi. Päivän ajankohdasta riippuen saattaa äänen lämmittely vaatia hieman erilaisia harjoitteita. Jos esimerkiksi joudut käyttämään ääntäsi heti aamutuimaan, kannattaa lämmittely tehdä rauhallisesti ja tarkasti ääntäsi ja kehon tuntemuksia kuunnellen. Jos taas puhut tai olet esim. näyttämöllä/harjoituksissa iltapäivästä tai illasta, jolloin olet jo päivän aikana puhunut jonkin verran, ei ääntä välttämättä tarvitse varsinaisesti enää herätellä. Silloin voi olla hyvä kiinnittää enemmän huomiota kehon rentouteen, keskittyä hengityksen rauhoittamiseen ja lämmitellä ääntään vain sen verran kuin mitä tuleva puhetehtävä edellyttää. Voit poimia alla olevista harjoitteista kulloiseenkin tilanteeseen sopivan harjoitteen. Lämmittelyharjoitteita voi olla syytä käyttää toisinaan myös jäähdyttelyyn puhetilanteen jälkeen, jos ääni tuntuu hyvin rasittuneelta. Äänen lämmittely harjoitteita Sireeni Aloita puheäänesi korkeudelta sanomalla Sing hyvin kevyesti. Pidä kieli ing äänteen asennossa, kielen takaosa korkealla kiinni kitalaessa ja liuta ing -äännettä lempeästi alas ja ylös kuin olisit palosireeni. Harjoitteessa ei kannata heti alkuun pyrkiä oman äänen rekisterin ääripäihin eli mahdollisimman alas tai ylös, vaan pitäytyä n. puheäänen korkeudella ensin tai vähintään muutaman askelen päästä puheäänen korkeudesta. Harjoite on erinomainen siitä syystä, että ing - äänne on hyvin kevyt äänihuulille ja liuttamalla ylös ja alas äännettä, kurkunpää liikkuu luonnollisesti ja rentoutuu. Huulipärryyttely Voit tehdä äänen liukumia myös huuliasi pärryyttelemällä. Puhalla ilmaa huuliesi läpi kuin sanoisit prrrrt hevoselle. Pyri pitämään huulet mahdollisimman rentoina ja aloita jälleen puheäänesi korkeudelta ja liu uta ääntä ylös ja alas kevyesti. Samoin voit tehdä harjoitetta sanomalla RRRRR. Haukottelu Haukottelu ja haukottelun teeskentely ovat erinomaisia äänenkäyttö harjoitteita. Haukottelu rentouttaa kurkunpäätä luonnollisesti. Alkuääni Asetu makaamaan selällesi lattialle polvet koukussa. Hengittele muutaman kerran oikein syvään. Aloita hymisemällä lempeä ja pitkä mmm äänne mahdollisimman matalalta äänesi rekisterissä. Varo, ettet kuitenkaan puske tai purista ääntä alas vaan anna sen luontevasti jäädä niin alas kuin tuntuu helpoimmalta. Jatka mmm : ta aina hengityksen loppuun asti, hengitä rauhallisesti sisään ja aloita äänne uudestaan. Ensin kannattaa aloittaa mahdollisimman vaivattomasti ja hiljaisesti, mutta voit koettaa voimistaa ääntä muutaman mmm äänteen jälkeen. Voit ottaa vähitellen mukaan a vokaalin eli äänne muuttuu mmmmm :sta mmmmm AAAA äänteeksi. Leuan tulisi pudota rentona Aaaa äänteen aikana. Kipua vähitellen ylemmäs äänesi rekisterissä.

6 6 Leikin kautta ääni lämpimäksi harjoitteita lasten kanssa käytettäväksi Lasten kanssa voi olla hyvä lämmitellä ääntä samalla kun koko kroppa lämpiää. Erilaisten leikkien avulla voidaan saada ääni ja keho lämpimäksi. Leikkiessä kannattaa yrittää kiinnittää kuitenkin huomiota vaivattomuuteen ja rentouteen, koska joskus leikeissä intoutuu niin, että niissä aletaan helposti huutamaan ja väsytetään siten turhaan ääntä. Arrivá leikki Arrivá leikissä leikitään eri kansalaisuuksilla. Voitte itse keksiä lisää kansalaisuuksia ja lisää äänteitä, mutta näillä esimerkeillä pääsee leikissä alkuun. Leikki jäljittelee Wish Bang Boing leikkiä, äänteet on vain vaihdettu. Leikissä seisotaan piirissä. Arrivá liike kiertää ringissä eteenpäin niin, että kädet heilahtavat samalla kun sanotaan korkea, terävä ja ärriä päristävä Arrivá. Milloin tahansa omalla vuorollaan, (eli kun Arrivá liike tai joku muu liikkeistä tulee omalle kohdalle) joku ringissä olijoista voi torjua Arrivá liikkeen sanomalla Tequila. Tequila muuttaa samalla Arriván kulkusuuntaa. Milloin tahansa omalla vuorolla voidaan myös ampua vastapuolella rinkiä olevaa ja sanoa matala Caramba. Caramban vastaanottanut henkilö voi jatkaa leikkiä lähettämällä eteenpäin Arrivá liikkeen, torjumalla sanomalla Tequila tai osoittamalla jotakin toista sanomalla Caramba ja osoittamalla sormiaseellaan. Jos Caramba liike torjutaan, sen lähettänyt jatkaa osoittelua kunnes joku sanoo jälleen Arrivá tai Caramba jollekin toiselle. Leikissä voidaan myös hypätä yhden henkilön yli sanomalla Mañana ja pyöräyttää samalla sormea ilmassa TAI jos sanotaan Ponchooo niin koko ryhmä ravistelee itseään samalla kun mutisee matalalta Ponchoooo. Alla vielä liikkeet sekä pari vaihtoehtoista liike/ääni sarjaa, joilla leikkiä voi varioida. Perusliikkeet eivät muutu, eli eteenpäin, torjuminen ja osoittelu, vaikka äänteet muuttuisivatkin. Voitte vapaasti keksiä uusia äänteitä ja pohtia ryhmän kanssa miten liikkeet muuttuvat äänteiden muuttuessa: 1. Eteenpäin: Arrivá kädet heilahtaa ja kuljettaa viestiä eteenpäin ringissä 2. Torjuminen: Tequila kämmenet pystyyn, torjuva. 3. Osoittelu: Caramba sormiase osoittaa vastapuolella olijaa 4. Ylihyppy: Mañana sormea pyöräytetään ilmassa liikkeen kulkusuuntaan 5. Koko ryhmä: Poncho - koko ryhmä ravistelee itseään rennosti Japanilaiset: 1. Eteenpäin: Tiukka ja matala HAI 2. Torjuminen: IE 3. Osoittelu: Samurai, liikkeenä miimisesti miekan heilautus 4. Paikan vaihto: Totoro, Totoron sanonut vaihtaa paikkaa vastakkaisen henkilön kanssa ja samalla molemmat iloisesti lallattavat Tot-to-roo, tot-too-ro.

7 7 Assosiaatio - Pallo Välineeksi tarvitaan kevyt lasten rantapallo. Palloa heitellään ilmaan ja pyritään pitämään pallo ilmassa koko ryhmän voimin. Kenellä pallo kulloinkin on, sanoo jonkin sanan sovitusta aihepiiristä ( esim. kasviksia, eläimiä, elokuvia jne) samalla kun lennättää pallon jollekin toiselle. Pallo ei saa koskettaa maata eikä jäädä kenenkään käsiin liian pitkäksi aikaa. Jos pallo tippuu, voitte keksiä tehtäviä, mitä koko ryhmän pitää tehdä. Esim. kymmenen vatsalihasta, kyykkyhyppyjä jne. Liikkeen jälkeen pallon heittely jatkuu. Samaa sanoa ei saa sanoa kahta kertaa, joten jokaisen pitää kuunnella ja yrittää muistaa mitä sanoja on sanottu. Sanat sanotaan kuuluvalla äänellä palloa heittäessä. Voitte tehdä myös harjoitetta kieli ulkona suusta. Sanat pitää silti yrittää sanoa mahdollisimman kuuluvasti, jotta kaikki ymmärtää sanan. Harjoite auttaa artikulaatiossa! Numero ele- liike Leikissä seisotaan ringissä. Leikin alussa sovitaan yhteisesti minkä luvun kohdalla sanotaan numeron sijaan jokin muu sana ja tehdään heti perään jokin ele. Esimerkiksi kuuden leikkijän ringissä joka kolmannen luvun paikalla olisi sana Viiksi ja neljännen numeron paikalla olisi ele, esim. kädellä vilkutus aloittaja sanoo numeron YKSI, seuraava sanoo numeron KAKSI, kolmas ringissä sanoo numeron 3 sijaan sanan VIIKSI, ja neljäs VILKUTTAA numeron sanomisen sijaan. Seuraavana vuorossa oleva jatkaa sanomalla numeron VIISI, seuraava numeron KUUSI, ja jälleen seuraava sanoo sanan VIIKSI, seuraava tekee eleen ja seuraava jatkaa taas numeroiden laskemista eli nyt seuraisi numero YHDEKSÄN jne. Aloitettu ele ja vaihtoehtoinen sana pysyvät samoina koko leikin ajan. Leikki jatkuu kunnes joku sanoo väärän numeron, tekee väärän eleen tai sanoo väärän sanan. Virheestä siirrytään takaisin numeroon yksi. Leikissä liikkeen ja vaihtoehtoisen sanan paikka pitäisi vaihtua leikkijältä toiselle eikä jäädä vain muutamalle, joten leikkijöiden lukumäärä huomioon ottaen sijoittakaa ele ja sana siten, että niiden paikka vaihtuu leikkijältä toiselle. Leikki on haastava ja vaatii hyvää keskittymistä, koska koko ajan pitää pystyä liikkeen ja sanan jälkeen jatkamaan numeroiden laskemista eteenpäin. Katsokaa kuinka pitkälle pääsette! Tämän leikin voi tehdä myös pareittain. Silloin lasketaan vuoron perään ainoastaan numeroita ja aina kolmosen ja ykkösen kohdalla on jokin ele, ilme tai liike.

8 8 Hengitysharjoituksia Monipuolisen, turvallisen ja terveellisen äänenkäytön kannalta on tärkeää löytää helppous hengityksen rytmiin sekä turhien jännitteiden karsiminen pois. Turhat jännitykset kehossa vaikuttavat hengitykseen kulkuun ja sitä kautta hengitys vaikuttaa kurkunpään toimintaan ja äänentuotantoon. Hyviä hengitysharjoituksia ovatkin sellaiset, joissa hengityksen annetaan itsestään sijoittua oikein ja joissa keskitytään rentouteen ja hengityksen vaivattomuuteen. Syvähengitys, eli vatsanpohjaan sijoittuva hengitys, ja rentous eivät kuitenkaan tarkoita velttoutta. Terveelliseen ja vaivattomasti soljuvaan äänentuottamiseen tarvitaan energiaa ja tarkoituksenmukaisesti sijoitettu hengitys mahdollistaa avoimen sekä vapaan energiavirran kehossa. Hengitystä on hyvä myös opetella käyttämään taloudellisesti ja pyrkiä karsimaan pois kaikki ylimääräinen työ kehosta, koska esimerkiksi liian tehokas, puskeva hengitys saattaa rasittaa ja väsyttää kurkunpäätä. Terve ihmisääni on silloin, kun ääntä käytetään kulloisessakin tehtävässä niin, ettei äänenkäyttäjän eikä kuulijoiden sitä juuri tarvitse ajatella. Isännän asento Asetu istumaan tuolille jalat tukevasti maassa, polvet noin lantion leveydellä toisistaan. Polvien tulisi olla yhdeksänkymmenen asteen kulmassa. Voit laittaa jalkapohjien alle esim. kirjan tms., jotta saat suoran kulman polviin. Nojaudu eteenpäin, kyynärpäät nojaa polviin ja voit laittaa kämmenet ristiin eteen. Hengitä syvään. Tunnet kuinka hengitys tipahtaa vatsaan ja vatsa laajenee hengitellessä. Hengitys sijoittuu itsestään oikein. Älä anna selän mennä köyryyn vaan pidä se suorana. Voit myös suoristaa selkäsi pystyyn ja tehdä ääneen Sh sh Shhhhhhh hengitystä. Pidä viimeinen uloshengitys shhh mahdollisimman sitkeänä ja pitkänä. Tunne kuinka vatsasi laajenee sisään hengityksellä. Lattialla selällään Makaa lattialla selälläsi polvet koukussa. Hengitä rauhassa. Pyri hengittämään syvään niin, että vatsa laajenee hengityksen rytmissä luonnollisesti. Harjoite rentouttaa koko kehoa ja niska ja hartiat saavat rentoutua. Lapsen asento Polvistu lattialle. Kyyristä vartalo polvien päälle ja laita kädet pitkälle eteen. Pyri olemaan mahdollisimman rentona. Hengittele rauhassa ja tunnustele kuinka hengitys tuntuu nyt selässäsi. Lantion nostaminen Makaa selälläsi lattialla polvet koukussa, kädet lattiaa vasten. Nosta sisään hengityksellä lantiotasi ylöspäin niin, että polvet työntyvät ikään kuin eteenpäin. Laske uloshengityksellä lantio takaisin maahan nikama nikamalta. Tunne kuinka niska ja selkäranka leviävät lattiaan ja niska tuntuu pitenevän.

9 9 Artikulaatioharjoituksia Artikulaation selkeyteen vaikuttaa pääasiassa kasvojen pienten lihasten, kielen, huulten ja kitalaen yhteistoiminta. Artikulaatioharjoituksissa on hyvä ensin saada kasvojen lihaksisto liikkeelle. Jauha suullasi kuvitteellista purkkaa. Purkka on iso ja sen jauhamiseen tarvitaan koko naama. Voit myös jumpata kasvoja venyttämällä kasvosi niin isoksi kuin vain suinkin saat. Silmät suurenee, suu aukeaa levälleen jne. Vastaliikkeenä tälle voit pienentää kasvosi niin pieneen ruttuun kuin saat. Silmät painuu tiukasti kiinni, huulet menevät sumppuun ja koko naama ruttuun. Joskus leukaan tulee myös turhaan jännitettä, joten voi olla hyödyksi tehdä harjoitteita, joissa leukaa rentoutetaan. Leukaperiä voi esimerkiksi hieroa. Avaa suu niin, että leuka on rento. Korvan juuressa molemmin puolin on leukanikama, johon leukaa avattaessa muodostuu kuoppa, jota voit tunnustella sormilla. Laita peukalot kuoppiin ja hiero leukanikamia kevyesti. Kieli on suuri lihas ja puheentuottamisessa erittäin tärkeässä asemassa. Kieltä voit lämmitellä esim. pyörittelemällä sitä hampaiden edestä niin, että huulet ovat kiinni. Aivan kuin kokeilisit onko hampaat puhtaat. Muista pyöritellä molempiin suuntiin ja mahdollisimman suurta ympyrää! Voit myös työntää kieltä ulos suusta leveänä ja kapeana. Voit jumpata kieltä koskettamalla vuorotellen ylä - ja alahuulta kielen kärjelläsi, yritä olla koskematta kielellä hampaisiisi. Voit tehdä ympyröitä kielelläsi kieli ulkona suusta. Varo, ettet jännitä leukaa! Huuliasi voit vetreyttää hankaamalla huulia yhteen voimakkaasti aivan kuin olisit laittanut huulirasvaa. Paina huulia toisiaan vasten voimakkaasti ja liikuta niitä edes takaisin sitkeästi. Voit laittaa huulet tiukkaan suppuun kuin suukoteltaessa pusuja ilmaan ja toisaalta leventää suun isoon hymyyn. Konsonantti ja vokaaliharjoitteita: Näiden harjoitteiden avulla voit saada puheeseen selkeyttä ja kirkkautta! Vuorottele sanomalla B G D; P K- T. Anna näiden yksinkertaisten äänteiden vain pompahdella esiin. BGD tapahtuu luonnollisesti suun takaosassa, kun taas PKT poksahtelee kevyesti suun etuosassa. Yritä olla sanomatta äänteen mukana vokaalia, keskity vain äänteisiin. Voi vaihtaa järjestystä Bgd, Gdb, Dbg JA Pkt, Ktp, Tpk. Yritä sanoa mahdollisimmian nopeasti, mutta niin että konsonantit ovat selkeät. Ma Me Mi - Mo: Käy läpi tähän tapaan vuorotellen kaikki vokaalit AEIOUYÄÖ konsonantti parin kanssa. Käy läpi jokainen konsonantti/vokaali yhdistelmä. Kun olet käynyt kierroksen, voit jatkaa samaan tapaan, mutta nyt tuplata konsonantti eli: Ma- ma ma, me me me, mi mi mi jne. Tämän jälkeen voit lisätä konsonantteja edelleen eli: Mamamama, memememe, mimimimi jne. dadadada, dededede, didididi jne. Tavoitteena on sanoa konsonantit mahdollisimman nopeasti, mutta erittäin selkeästi. Voit kokeilla yliartikuloida, jos jotkut konsonantit tuntuvat vaikeilta ja palata sitten tekemään niitä normaalisti. Puhu tämän jälkeen normaalisti pätkä jotakin tekstiä. Huomaatko eroa artikulaatiossa?

10 10 Resonaatio Resonanssi tarkoittaa äänen värähtelyä eri puolilla kehoa. Ääni resonoi eri puolilla kehoa eri tavalla ja äänen kuuluvuuteen voidaan vaikuttaa eri resonanssionteloita hyödyntämällä. Korkeat sävelet vahvistuvat pienissä resonanssionteloissa ja matalat sävelet suurissa resonanssionteloissa. Ihmiskehossa resonaation voi tuntea selkeimmin esim. rinnassa kun laitat käden rinnalle ja hyräilet matalaa mmmmm ääntä. Käyttämällä monipuolisesti kehon eri resonanssionteloita, voit saada ääneen kantavuutta ja pystyt käyttämään ääntä joustavasti erilaisissa tilanteissa. Erilaisia resonansseja voi harjoitella alla olevalla harjoitteella. Harjoite auttaa myös tulemaan tietoisemmaksi omasta äänialasta ja sen mahdollisuuksista, jolloin ääntä voidaan opetella käyttämään monipuolisemmin. Tässä harjoitteessa edetään alhaalta ylöspäin erilaisten äänteiden avulla. Tehdessäsi harjoitetta ensi kerran, kannattaa jokaisen uuden äänteen kohdalla hengittää erikseen. Aloita pyramidin pohjalta äänne kerrallaan ja etene ylöspäin, jonka jälkeen voit edetä takaisin samaa reittiä ylhäältä alas. Kun harjoite tulee tutummaksi, voit yhdistellä äänteitä esim. kolme eri äännettä/resonaatiokohtaa per hengitys. Voit laittaa käden aina siihen kohtaan, mitä olet tekemässä. Aluksi siis aloitat laittamalla käden vatsan päälle.

11 11 ETENE TÄNNE! RIII Päälaki. Laita kätesi pään laelle. Sano erittäin korkealta lähtevä RRRRIII. Voit liioitella ärrää ja liutua iii:llä korkealta lähtevä ääni alaspäin kuin sireeni. Tunnet kuinka kätesi alla päälaki värähtelee äänestä. KI Otsa. Edelleen äänen korkeus nousee. Otsaasi koskettaen sano samaan tapaan kuin edellä lyhyt, KI KI KI Pi Pi Silmät. Keskity ajattelemaan, että ääni on nyt silmien korkeudella. Sano kevyesti hyvin korkealta PI PI PI. DE Poskipäät. Keskity ajattelemaan poskipäitä. Suu menee terävässä DE äänteessä ikään kuin suureen korvasta korvaan hymyyn. Äänne voi olla metallinen ja kirkas. Sano terävästi ja metallisesti toistuvasti lyhyt DE DE DE. BA Posket. Laita molemmat kädet poskillesi ja sano terävästi, melko korkealta useampi peräkkäinen BA ääni. Voit hieman liioitella B:tä huulillasi. Anna sen pehmeästi poksahtaa huuliltasi. Kädet voivat pongahtaa poskilta äänteen tahdissa. HU HU Huulet. Hyvin sama kuin edellinen, mutta voit jättää käsiliikkeen pois. Puhalla keveitä HUH henkäyksiä huulillasi. Äänesi tulisi olla melko korkea ja hyvin kevyt, kuin vienoa ilmavirtaa. Vähän kuin sanoisit Pyh jollekulle. FUH Huulet. Laita kämmen kevyesti huulillesi aivan kuin lähettäisit lentosuukkoa. Lähettele suukkoja ja anna kevyesti ylä hampaiden painua alahuulta vasten, sano kevyesti FUH FUH kun lähettelet lentosuukkoja kädelläsi. MA Sydän. Pidä käsi edelleen rinnalla jälleen nostaen hieman äänen korkeutta. Vedä syvään henkeä ja sano pitkä maaaa. Anna leuan olla rento. GO Rinta. Laita kätesi nyt rinnan päälle. Toistele lyhyttä GO GO GO äännettä. Äänen tulisi edelleen olla melko syvä. Tämä äänne ei ole liukuva kuten edelliset vaan lyhyt ja terävä. Tunnet kuinka ääni pomppaa ulos rinnastasi. SHOOW Solar plexus, pallean alla. Edelleen hieman korkeammalla äänellä kuin aikaisemmat äänteet, sano SHOOOW. Anna leuan olla rento. Voit siirtää kättäsi hieman ylemmäs pallean kohdalle, ajattele, että kätesi alla ääni värisee eli resonoi. WOO Vatsa. Hengitä jälleen sisään ja sano edelleen matalalta, mutta hieman korkeammalta kuin edellinen, WOOO. Ajattele, että ääni resonoi vatsassasi, voit pitää kättä vatsan päällä tunnustellaksesi resonaatiota. ZZZZOO Lantio ja jalat. Hengitä syvään ja sano uloshengityksen aikana syvällä äänellä ZZOOO. Ajattele, että kohdistat äänen lantioon ja reisiin. ALOITA TÄÄLTÄ! ( Yhdistelmät: ZZZOOO WOOO SHOOOW ( hengitä ) GO MAA ( hengitä) FUH HU-UH BA DEH ( hengitä) PI KI RIII (hengitä) RII KI PI ( hengitä) DE BA HU-UH FUH ( hengitä) MAA GO SHOOW WOO ZZOOO. )

12 12 Äänenhuoltoa Omasta äänestään pitää parhaiten huolta opettelemalla kuuntelemaan oman kehon viestejä. Äänen rasittuminen voi johtua hyvin monenlaisista syistä ja pitkittynyt rasitus äänelle voi aiheuttaa vakavia häiriöitä. Äänen häiriöt voivat aiheutua henkisistä paineista, jotka pitkittyessään vaikuttavat jännitteisesti äänen tuottamiseen. Ulkoisia rasitteita äänelle saattaa olla meluisa ympäristö, huutaminen tai kuiva, savuinen ympäristö. Flunssassa joskus ääni muuttuu ja saattaa tuntua kipeältä. Lepo on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita äänen hyvänä pitämiseen tarvitaan. Riittävä määrä lepoa takaa sen, ettei ääni väsy ennen aikaisesti. Jos ääni on selkeästi väsynyt, vähän ehkä nariseva tai flunssan jäljiltä heikko, on tärkeää antaa äänen levätä kunnolla. Vastoin yleisiä luuloja, kuiskaus ei ole hyväksi väsyneelle äänelle tai ylipäänsä muutenkaan kovin hyvä äänelle. Kuiskaaminen kuivattaa äänihuulia ja rasittaa niitä entisestään. Väsyneenä kannattaa välttää puhumista ja antaa äänensä levätä. Kunnon lepo on tärkeää äänen hyvänä pysymiselle. Äänen kannalta erityisen tärkeää on myös nesteytys. Erityisesti veden juominen on erittäin hyväksi äänelle.. Kannattaa juoda riittävästi vettä reilusti ennen puhetilannetta tai esiintymistä, jotta äänihuulet saavat kosteutta. Toki esityksen aikana voi hörppiä vettä, jos suuta kuivaa, mutta varsinaista hyötyä äänihuulille vedestä ei ole välittömästi. Kahvi, tee sekä sokeripitoiset virvoitusjuomat sekä alkoholi kuivattavat, joten jos täytyy jotain näistä nauttia, kannattaa aina nauttia vähintään pari lasia pelkkää vettä sen päälle. Höyryhengitys ja apteekista saatava vesipiippu ovat myös oivia välineitä nesteyttää ja rentouttaa äänihuulia. Vesihöyry menee suoraan äänihuuliin ja kosteuttaa niitä. Joskus voi olla esiintymisen tai puhetilanteen jälkeen paikallaan palauttaa ääni ja tehdä ns. jälkilämmittely. Jälkilämmittelynä voi käyttää esim. haukottelua tai voit hieroa hellästi kurkunpäätäsi käsilläsi( tartu leuan alta kiinni peukalo ja etusormi vastakkaisilla puolilla kurkkua ja hiero kevyesti) tai hymistä kevyesti mmmm äänteellä liu'uttaen ääntä alaspäin.

13 13 LÄHTEET Sihvo, Marketta. Terve ääni. Äänen hoidon ABC Kirjapaja OY. Vaajakoski. Aalto, Anna Liisa ja Parviainen Kati. Auta ääntäsi Kustannusosakeyhtiö Otava. Keuruu.

Sirkuksen kehittämisalue osana Tampereen Taikalamppuprojektia

Sirkuksen kehittämisalue osana Tampereen Taikalamppuprojektia 1 Sirkuksen kehittämisalue osana Tampereen Taikalamppuprojektia Yhteistyössä: Suomen Nuorisosirkusliitto ry Tampereen kaupunki/kulttuuritoimi Sorin Sirkus ry Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus

Lisätiedot

Pieni sirkusopas. Sirkusopetusmateriaali peruskoulun opettajille. Tampereen Taidekaaren julkaisuja, osa 2

Pieni sirkusopas. Sirkusopetusmateriaali peruskoulun opettajille. Tampereen Taidekaaren julkaisuja, osa 2 Pieni sirkusopas Sirkusopetusmateriaali peruskoulun opettajille Tampereen Taidekaaren julkaisuja, osa 2 1 2 ESIPUHE Sirkusta ihan kaikille Työskentelen Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Pii Poossa erityisohjaajana.

Lisätiedot

Satusofia Kangasluoma LAULAJAN ÄÄNENKÄYTÖN ONGELMIA

Satusofia Kangasluoma LAULAJAN ÄÄNENKÄYTÖN ONGELMIA Satusofia Kangasluoma LAULAJAN ÄÄNENKÄYTÖN ONGELMIA Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Taiteen yksikkö, Musiikin koulutusohjelma Toukokuu 2007 TIIVISTELMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin

Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin 1 Eläinoppi on fyysisen ilmaisun menetelmä, jota voidaan käyttää avuksi esimerkiksi roolihahmon rakentamisessa sekä kehollisen ilmaisun laajentamisessa.

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

ZAZEN. Opas zen-meditaatioon. Ari Tikka, Helsinki Zen Center ry 19.11.2012.

ZAZEN. Opas zen-meditaatioon. Ari Tikka, Helsinki Zen Center ry 19.11.2012. ZAZEN Opas zen-meditaatioon Ari Tikka, Helsinki Zen Center ry 19.11.2012. Tämän ohjeen saa vapaasti tulostaa, kopioida ja levittää kokonaisena, kunhan säilyttää lähdetiedot. Uusin versio löytyy osoitteesta

Lisätiedot

1000 ja 1 luovaa harjoitusta

1000 ja 1 luovaa harjoitusta Kim Lautamo 2014 Kehittämistehtävä/Työvalmentajan EAT2 1000 ja 1 luovaa harjoitusta On niitä, jotka saavat asiat tapahtumaan, niitä, jotka katsovat, kun asiat tapahtuvat ja niitä, jotka ihmettelevät, mitä

Lisätiedot

Kuunteleva kosketus. Mirja Muurimaa

Kuunteleva kosketus. Mirja Muurimaa Kuunteleva kosketus Mirja Muurimaa Johdanto Vuonna 1993 Kehitysvammaliitto julkaisi kirjoittamani Kuunteleva kosketus -opaskirjasen. Olen opettanut tätä hoitavaa kommunikaatiota vuodesta 1987 alkaen ja

Lisätiedot

Jaana Laasonen Riikka Rahivaara-Tarkka OPETTAJAN OPAS

Jaana Laasonen Riikka Rahivaara-Tarkka OPETTAJAN OPAS Jaana Laasonen Riikka Rahivaara-Tarkka OPETTAJAN OPAS www.fennicagehrman.fi/colourflute.html Ulkoasu, kuvitus ja taitto Lauri Toivio 2009/2014 Tekijät ja Fennica Gehrman 2. painos ISMN 979-0-55009-566-3

Lisätiedot

TUKI LAULU- JA PUHEÄÄNESSÄ

TUKI LAULU- JA PUHEÄÄNESSÄ TUKI LAULU- JA PUHEÄÄNESSÄ Pop/jazzmusiikin koulutusohjelma Opinnäytetyö 17.4.2008 Lotta Rautiainen Kulttuuri- ja palveluala Koulutusohjelma Pop/jazzmusiikin koulutusohjelma Suuntautumisvaihtoehto Pop/jazz

Lisätiedot

TIETOISUUSTAIDOT (MINDFULNESS)

TIETOISUUSTAIDOT (MINDFULNESS) TIETOISUUSTAIDOT (MINDFULNESS) Huomaatko masentuvasi herkemmin sen jälkeen, kun ajatuksesi lähtevät harhailemaan ikäviin muistoihin? Saatko itsesi toistuvasti kiinni synkkiin pohdiskeluihin vaipumisesta?

Lisätiedot

Jokainen askel on tärkeä

Jokainen askel on tärkeä KI -kunto-opas Jokainen askel on tärkeä Kädessäsi on Kunnossa kaiken ikää -ohjelman aikuisväestölle suunnattu uudistettu KKI-kunto-opas. Kunto-opas sisältää kaksi 16 viikon harjoitusohjelmaa, mukana ovat

Lisätiedot

SUOMEN KORIPALLOLIITTO NAPEROPALLOKOULU NAPEROPALLOKOULU 2. Painos, 2005

SUOMEN KORIPALLOLIITTO NAPEROPALLOKOULU NAPEROPALLOKOULU 2. Painos, 2005 2. Painos, 2005 Sisältö: 1. Pallonkäsittelytaitojen merkitys lapsen kehitykselle 2. Lapsen pallonkäsittelytaitojen kehittyminen ja tavoitteet 3. Pallonkäsittelyn perusliikkeiden harjoittaminen 3.1. Pallon

Lisätiedot

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi:

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi: LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT Nimi: ESIPUHE Lärpäke on sketsejä, leikkejä ja hengellisiä näytelmiä sisältävä iltaohjelmavihko. Olen valinnut kaikki ohjelmanumerot täysin oman pääni mukaan. Jotta

Lisätiedot

METHOD MARTTA -RYHTIOHJELMALLA SAAT HYVÄÄ OLOA KOKO KEHOLLE. JOKA MARTALLE NOPEIN KAUNISTAVA KOHOTUSKÄSITTELY ON HYMY JA HYVÄ RYHTI IÄSTÄ RIIPPUMATTA!

METHOD MARTTA -RYHTIOHJELMALLA SAAT HYVÄÄ OLOA KOKO KEHOLLE. JOKA MARTALLE NOPEIN KAUNISTAVA KOHOTUSKÄSITTELY ON HYMY JA HYVÄ RYHTI IÄSTÄ RIIPPUMATTA! Method Martta METHOD MARTTA -RYHTIOHJELMALLA SAAT HYVÄÄ OLOA KOKO KEHOLLE. JOKA MARTALLE NOPEIN KAUNISTAVA KOHOTUSKÄSITTELY ON HYMY JA HYVÄ RYHTI IÄSTÄ RIIPPUMATTA! 2 Method Martta Method Martta Tässä

Lisätiedot

Unijoogan harjoitukset pähkinänkuoressa

Unijoogan harjoitukset pähkinänkuoressa Mikä on unijooga? Unijooga on harjoitusjärjestelmä, joka auttaa ihmistä avaamaan ja ottamaan käyttöön unen sisältämiä parantavia voimia henkisen kasvun tueksi. Unijoogan kulmakivi perustuu ymmärrykseen,

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUPAKETTI

LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUPAKETTI LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUPAKETTI Suomen Koripalloliitto ry. Marttiina Roos- Salmi 2006 Päivitetty Jussi Räikkä / Antti Koskelainen 2010 2 SISÄLLYSLUETTELO: Johdanto Osa 1: Lasten urheilun perusteet

Lisätiedot

PIENI ON SUURTA. - liikunnasta apua arkeen

PIENI ON SUURTA. - liikunnasta apua arkeen PIENI ON SUURTA - liikunnasta apua arkeen Aloittelijan kotivoimistelu... ja hyviä vinkkejä myös muille. Alkuun pääsee pienillä teoilla. Säännöllinen harjoittelu tekee mestarin. 1 perusasioita osteoporoosista

Lisätiedot

Leikkien huoltokirja

Leikkien huoltokirja Leikkien huoltokirja 2 Syksy 2011 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto S ISÄLTÖ SISÄLTÖ... 3 SAATESANAT... 4 1. MIKSI IHMEESSÄ LEIKITÄÄN?... 5 2. HYVÄ LEIKKI... 5 3. HUONO LEIKKI... 5 4. HYVÄ

Lisätiedot

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Foam roller manuaali 2.0

Foam roller manuaali 2.0 umble Foam roller manuaali 2.0 Rumbleroller.fi 1 Mikä Rumble Roller? Foam roller on alkaa viimein olemaan tuttu omatoimisen lihashuollon apuväline myös täällä Suomessa. Sitä näkee myytävänä jopa läheisessä

Lisätiedot

Pelin aika 2 1. 3 2. 3 PRONSSI HOPEA KULTA. 1 1. Pallon lyöminen. 1. Alakautta. Kopin ottaminen ja pallon poimiminen. suoraan.

Pelin aika 2 1. 3 2. 3 PRONSSI HOPEA KULTA. 1 1. Pallon lyöminen. 1. Alakautta. Kopin ottaminen ja pallon poimiminen. suoraan. Pelin aika SYÖTTÄMINEN LYÖMINEN KENTTÄPELI PRONSSI 1. Alakautta 1 1. Pallon lyöminen 2 1. 3 syöttäminen suoraan Kopin ottaminen ja pallon poimiminen HOPEA 2. Yläkautta 1 2. 2 Puolustava lyöminen 2. 3 syöttäminen

Lisätiedot

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa Sano EI kisaamiselle. Kamppailulajien yleinen tahto on, että kampailu-urheilun harrastaja ei koskaan kiusaa ketään. Ei harjoituksissa, ei koulussa, ei vapaa-ajalla. Kamppailija on kaikkien kaveri ja puuttuu

Lisätiedot

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1. Suorituksen hallinnan kehittäminen... 4 1.1. Suorituksen

Lisätiedot

Lumilautailu opetusohjelma

Lumilautailu opetusohjelma Lumilautailu opetusohjelma Sisällysluettelo Alkusanat... 4 Lumilautailun perustaidot... 5 Tasapaino... 5 Kanttaaminen... 5 Kääntäminen... 6 Kuormittaminen... 6 Rytmi... 7 Ensiaskeleet lumilautailuun...

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

UINTI- JA HENGENPELASTUS- KOULUTUS

UINTI- JA HENGENPELASTUS- KOULUTUS UINTI- JA HENGENPELASTUS- KOULUTUS Puolustusvoimien Koulutuksen Kehittämiskeskus ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208 Ykkös-Offset Oy Vaasa 1999 Sisällysluettelo 1. UINTI- JA HENGENPELASTUSKOULUTUKSEN

Lisätiedot

Pompelipossun taikalaatikko Leikit

Pompelipossun taikalaatikko Leikit 1 Pompelipossun taikalaatikko Leikit Ha! Tiesinhän minä sen! Tiesin että jonain päivänä kurkistaisit Taikalaatikkoon. Ja hyvä niin, sillä huomaat pian, että siitä tulee olemaan sinulle suuri apu leirihäppeninkiä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN Karjalan Luontokoulu 1. JOHDANTO 1.1. Leirikouluohjelman tarkoituksesta ja käytöstä Leirikoulu ohjelman KÄSIKIRJOITUS sisältää yksityiskohtaisen

Lisätiedot