Kuvioitu räsymatto (neliöt, suorat) oli oma automatto pienelle poikatytölle.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuvioitu räsymatto (neliöt, suorat) oli oma automatto pienelle poikatytölle."

Transkriptio

1 MATTOTARINOITA Johanna Rautiaianen, Ylinen Kuvioitu räsymatto (neliöt, suorat) oli oma automatto pienelle poikatytölle. Kesäaamun onnea: kun aurinko paistaa loma-aamuna rakkaan paikan (keittiön) räsymattoon. MATTOMUISTOJA Kaarina Aarikka, Piikkiö luvulla leikkasin matonkuteita äitini ja sisarteni kanssa. Silloin kaikki mahdollinen vanha, kulunut, osaksi rikkinäinen vaate leikattiin kuteiksi. Saumat ratkottiin partakoneen terällä tai isän vanhalla partaveitsellä. Se oli tarkkaa työtä ja vaarallistakin. Olin vasta vuotias. Minä ratkoin vain paksumpia kankaita. Se oli helpompaa. Kudotusta matosta löytyi joskus nepparin tausta tai rintaliivin hakanen. Sisareni kutoivat mattoja paljon. Palttinaa, kuviomattoa ym. Itse kudoin ensimmäisen mattoni 1972 äidin opastuksella. HELLAHUONEEN MATTO-ONNI Kristiina Sievers, Raisio Oltiin parikymppisiä ja "rutiköyhiä", isä, äiti ja vauva. Asuttiin omakotitalon yläkerrassa, hellahuoneessa, isä opiskeli, äiti hoiti vauvaa. Kalusteina seslonki, vauvansänky, pöytä, tuolit ja mattopari, johon oli kudottu unelmat, toivo ja rakkaus. Jostakin sain lahjaksi ns "tehtaanfilttiä", vaalean ruskeaa, villaista paperitehtaan huopaa, matonkutojien kultaa. Suorastaan riehaannuin ja tuhlasin vähiä rahoja ostamalla pari pakettia Kotiväriä (vaikka en esimerkiksi pariin vuoteen raaskinnut haaskata rahaa edes mittanauhan ostamiseen). Filtti saunan pataan, vesi polttavaksi ja tuloksena hurmaavan sinistä kudetta. Innostuin lisää, lähipiiriltä sain kerättyä vanhoja lakanoita, taas pari pakettia Kotiväriä ja saunalle. Nyt syntyi ihanaa oranssinpunaista kudetta. Varausjonoon kaupungin kutomolle, kuteiden leikkausta, malttamatonta odotusta. Ja sitten, suuri päivä koitti. Vauva innostavan mummin hoiviin ja minä kutomoon, kaupunkilaistyttö, käsityönopettajan inhotti, huolimaton tahmatassu. Ujostutti ja pelottikin, ympärillä kuului tarmokas kangaspuiden pauke, kutojatkin tuntuivat aika vanhoilta. Onneksi ohjaaja tuli ja aloitti turvallisen opastuksen ja toisetkin tädit suhtautuivat lempeästi. Ensimmäinen päivä kului loimia luoden, sotkuja setvien ja välillä tuskan hiessä. Mutta seuraavan päivänonni palkitsi kaiken. Oli unohtumaton "minä osaan" riemu, kun ihan oikeaa mattoa alkoi syntyä. Myöhemmin tajusin, että taisi ohjaajatäti olla liiankin

2 hienotunteinen ensikertalaiselle, mattoihin kun sinne tänne oli putkahtanut kompastumisvaaran aiheuttavia, isovarpaan kokoisia reunasilmukoita. On kulunut viitisenkymmentä vuotta, mutta vieläkin näen tuon oranssi-sinisen mattoparin hellahuoneemme lattialla kodikkuutta luomassa. Elämäni kauneimmat matot. Ensirakkauteni räsymattoihin on säilynyt ja neuvonta-asemilla olen kokenut lukuisia onnen ja innostuksen hetkiä. Hienotkaan kaupan matot eivät minua innosta. Käsin kudotuista leviää myönteistä energiaa, niissä on mukana tekijänsä toiveita, tunteita - surullisiakin -, elettyä elämää ja lämpöä. On vaikea kuvitella tunnekylmä ihminen kangaspuiden ääreen. Sydämellinen Kiitos kudonnanohjaajille 50 vuoden ajalta! TAIVASMATTO , Turku Nuoruudessani osallistuin Israelissa Za ada-marssiin Beit-Shemeksestä ylös Jerusalemiin. Viimeisen päivän iltana olin niin väsynyt, etten pystynyt nukkumaan. Mielessäni soi laulu: Jerusalemin heitin, julman Juudean maan. Oli kuutamo. Minua pelotti. Huoneeni verkkoikkunan takaa kuului sirkkojen siritystä, sypressit tuoksuivat. Kuumuus haittasi oloani. Mutta yht äkkiä tunsin lentäväni. Tartuin jostain ohuesta reunasta kiinni. Vauhti oli kovaa. Laskeutuminen kevyt suhahdus vain. Vaistosin olevani keskellä Egyptin (Mizraim) pimeyttä. Hetken kuluttua matka jatkui. Pimeys muuttui valoksi. Olin saapunut aurinkoiseen Unkariin, Budapestin lähelle. Mikä ihana aamu! Istuin vihreällä niityllä. voikukat tuoksuivat, lehmä makasi märehtien, se tervehti minua ynisten. Elämä tuntui turvalliselta. Tarkastelin, millaisella alustalla olin lentänyt. Se oli kaunis poikkiraitainen duuri-mollimatto, mustavalkoinen. Mielessäni vain toivomus, että matto ottaisi kurssin kohti Pohjantähteä, silloin olisin kotona taas. Sellainen oli taivasmattoni!

3 RAKKAUS MATTOIHIN ON JA PYSYY Terhi Käpyaho os.lahti, Valkeakoski Opin kutomaan kangaspuilla opiskellessani Varsinais-Suomen kansanopistossa Paimiossa luovan toiminnan linjalla lukuvuonna ! Aikaisemmin olin kyllä "tavannut" kangaspuut kotonani Valkeakoskella. Lainapuut pystytettiin omakotitalomme keittiöön. Äitini oli ateljeeompelija, joka suunnitteli, leikkasi ja ompeli asiakkaan kankaista arki- ja juhlavaatteita. Asiakas sai aina valmiin vaatteen lisäksi mukaansa tilkkukäärön kankaan lopuista. Äitini leikkasi vielä pienemmistä vaatekappaleiden välisistä leikkuujäämätilkuista matonkuteita. Hän ompeli pitkiä kudenauhoja saman värin eri sävyistä, eri kangasmateriaaleja vaihdellen. Iloisia, reippaita ja herkkiä yhdistelmiä! Isoveljeni oli mennyt naimisiin vuonna 1965 ja pikkuperhe asusteli talomme yläkerrassa. Äitini ja miniä kutoivat kapeaa mattoa kalalankaloimeen, kumpikin kotonaan opituilla osittain sivusta seuratulla taidolla. Mutta työ sujui ja matto toisensa jälkeen valmistui. Lainapuut palautettiin aikanaan. Äitini sai 70-luvulla kangaspuut hyvältä ystävältään Saaralta Lohtajalta, äitini kotiseudulta. Kangaspuut oli valmistettu luvun puolella ja sivupuut olivat kaarevat. Rakkaat muistot lapsuudestaan ja nuoruudestaan siivittivät äitini matonkutomista. Näillä puilla minäkin tapailin kudonnan alkuvirityksiä. Ostin omat kangaspuut Toikalta vuonna Olin vuoden Valkeakoskella kudonta-asemalla ohjaajana ja tästä työstä saamastani palkasta säästin rahat.

4 Opiskeluvuosi Paimiossa on vieläkin syvällä sydämessäni, josta se pulpahtelee usein lämpimänä pinnalle. Vuosi sisäoppilaitoksessa oli pehmeä siirtyminen opiskelumaailmaan lukion jälkeen. Seuraavana syksynä aloitin Fredrika Wetterhoffin Kotiteollisuusopettajaopistossa kudontaalan opintoni ja jatkoin Lempäälän kotiteollisuuskoulun kautta Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Olen nyt toiminut reilut 20 vuotta kudonnanohjaajana ja - opettajana Valkeakoskella - levittänyt kutomisen iloa : ) ja sen tervehdyttävää, virkistävää vaikutusta. Rakastan siis edelleen kutomista ja räsymattoja! Olen myös hurahtanut kudottuihin tilkkumattoihin!

5 MINÄ JA MATOT Leena Paasonen-De Campos, Helsnki Lapsuusmuistoja ja luvulta Ensimmäinen kosketukseni mattoihin oli alle vuoden vanhana. En tietenkään sitä voi itse muistaa, mutta lienen saanut jonkinlaisen mattotartunnan jo silloin. Tämä muisto on äitini kertomaa. Naimaton tätini asui asuintalomme alakerrassa. Hän ansaitsi elantonsa matonkutojana, oli kutomakoulunkin käynyt. Minä osasin ryömiä ja mieluisin paikka oli tädin kangaspuiden alusta. Me asuimme yläkerrassa pitkien rappujen päässä, ei ollut juoksevaa vettä eikä keskuslämmitystä. Äiti sanoi pesseensä ainoan villapukuni joka ikinen ilta ja kuivattaneensa sen uunin kupeessa seuraavaksi aamuksi. Seuraavaksi muistan, että ollessani n.7-8 vuotias, sain lahjaksi pienet pöytäkangaspuut. Kudoin niillä pitkän räsymaton leikkimökkiin. Innostustani aikuiset hämmästelivät ja olin ylpeä tuloksesta. Kouluikäisenä kotitalomme kellarissa olivat ne tädin kangaspuut, kahden kudottavat. Äiti ja tädit tekivät isojakin nukkamattoja. Niihin nuoret näppärät kädet kelpasivat solmimaan nukkia. Oli tietysti aina kilpailtava kumpi kahdesta nukittajasta oli nopeampi.

6 Matonkuteitten leikkaustalkoot ovat olleet aina hauskoja. Niistä olen pitänyt ja niitä itsekin järjestänyt, viimeksi tänä keväänä. On ollut isompia ja pienempiä talkooryhmiä, kaikenikäisiä. Joskus on ollut sekalaista leikattavaa, joskus sen väristä, mitä on tarvittu. Joinakin kertoina jokainen on tuonut omat joutavat vaatteensa ja lakanansa, ja silloin on käynyt niin, että leikattavien pino onkin jäänyt pienehköksi, kun jokainen osallistuja on löytänyt itselleen jonkun uuden, ihanan tosi tarpeellisen vaatteen. Parhaat matot Minä olen ehdottomasti palttinasidosmattojen kannattaja. Mielestäni juuri ne ovat niitä aidoimpia. En ole edes kokeillut muita sidoksia. Kutominen kolmella sukkulalla ja kuteina puolet kangasta ja puolet trikoota. Se on hyvän maton perusta. Vanhempi sukupolvi sanoi, että matto on hyvä jos se rullalle käärittynä pysyy tukevasti pystyssä. Värit ovat se alue, mikä on minulle tärkeintä. Niitä on ihana sommitella ja jaotella, punnita ja pähkäillä - miettiä miten toivottu lopputulos saavutettaisiin. Joskus on jopa pakko lähteä etsimään tarvittavia sävyjä kierrätyskeskuksen laajoista vaatevalikoimista. Olen pyrkinyt aina moderniin ja yksilölliseen lopputulokseen.

7 luku Mattomaailma avautuu Avioiduin 1980 ja muutin mieheni kanssa hänen kotimaahansa Espanjaan. Parin vuoden kuluttua hän jäi työttömäksi ja minä olinkin kotirouvana. Työttömyys oli tosi paha ja vaikka mitä yritettiin, ei työtä löytynyt. Sitten keksimme, että voisimme perustaa kutomon. Eräs ystävättäreni osti ja lähetti minulle kangaspuut Suomesta Espanjaan! Ja tuli itse opettamaan loimen laiton. Kuteita leikattiin kaikilta tutuilta saaduista vanhoista vaatteista. Tein jopa pienen mattomalliston, jonka nimeksi tuli Karelia.

8 Yritys ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin, kun ei löydetty Espanjasta sopivia loimilankoja, tuontitullimaksut olivat suuret, eikä valmiita kuteitakaan saanut. Niinpä myin mallimatot kyläläisille ja tein tilauksesta jonkin verran, että saatiin matkarahoja Suomeen päin. Suomeen tultiinkin farmariautolla, jonka katolle oli viritetty kaksi kattotelinettä ja sinne pakattuna kangaspuut! 1984 Matot katoliseen kirkkoon Asuimme appivanhempien huvilalla n.60 km Barcelonasta luoteeseen Manresa nimisen kaupungin lähellä Castellgalí nimisessä pienessä kylässä. Kylän pappi ja hänen taloudenhoitajansa olivat olleet meille ystävällisiä ja auttaneet. Halusin puolestani heille antaa jotakin, mitä osasin. Sain heti idean. Päätin tehdä kylän kirkkoon matot.

9 Väriksi tulisi vihreä, joka on kirkollinen väri ja toisi lämpöä, eloa ja pehmeyttä kivisille lattioille. Hankin Suomesta valmista vihreää kudetta, josta tuli kahdelle sukkulalle ja kolmas kude oli erilaisista ja erisävyisistä vanhoista vihreistä tekstiileistä ja vaatteista, siis sekalaisista. Mattoja oli kolme : yksi alttarin edessä poikittain, toinen lähti alhaalta ja nousi raput, päättyen poikittaiseen mattoon ja kolmas oli poikittaisen toisella puolen ja meni alttarin ali. Niistä kolmesta matosta syntyi ristin kuvio. Kun matot laitettiin kirkkoon pääsiäisenä, oli paikallislehden toimittajakin läsnä ja lehteen tuli juttu. Taisinpa olla hetken kylän kuuluisuus. Kuvat hänen ottamiaan. Matot olivat kauniit, kauempaa katsottuna tuli mieleen sametti. En tiedä ovatko matot vielä olemassa luvun loppu Ruutuhyppely eli kinkkausruutumatto Olin Espanjassa käynyt "kutomakurssin", joka ei ollutkaan kangaspuutekniikkaa ja sidoksia, vaan kehyksessä tehtävää kuvakudostekniikkaa. Suomeen palattuamme sain pienen tyttären, iltatähden. Hänen kasvettuaan tein hänelle sisäleikkejä varten ruutumaton kuvakudostekniikalla. Sommittelin siihen väriympyrän päävärit ja välivärit. Ohessa kuva 3-vuotiaan Elsan" kutomisesta" ja tyttöjen voimistelunäytöksestä ruutumatolla. Matto on vielä varastossa odottelemassa seuraavaa sukupolvea.

10 1980 luvun loppu ja 1990 luvun alku Paljon mattoja hoitovapaalla ollessa Asun Helsingissä, kerrostalossa. Veljeni asuu Keravalla omakotitalossa. Hänen autotallissaan pidin kangaspuitani pari kesää ja tein monta pitkää lointa räsymattoja, tutuille ja sukulaisille. Meillä oli hyvä systeemi. Olin pienen tyttäreni Elsan kanssa majoittuneena äitini kaksioon, joka oli pienen pyörämatkan päässä. Aamulla lähdimme pyörillä veljeni talolle. Heillä oli saman ikäinen pieni tyttö. Minä kudoin aamupäivän ja äitini hoiti tyttöjä. Syömään pyöräilimme äitini luo ja Elsan nukahdettua päiväunille minä kiiruhdin kutomaan. Elsan herättyä äitini toi hänet taas sinne veljeni talolle. Kudoin niin kauan kuin jaksoin ja illalla taas takaisin äitini luo. Näin teimme viikon kerrallaan, en muista enää kuinka paljon mattoja valmistui. Mieheni sai olla kotona ja nauttia omasta rauhasta töittensä jälkeen. Näistä kesistä on tosi mukavat muistot. Nautin suunnattomasti mattojen suunnittelusta ja kutomisesta. En tehnyt mitään valmiita malleja. Tilaajilla oli väritoivomukset ja sitten minä sain vapaat kädet. Yleensä kaikki olivat lopputulokseen tyytyväisiä. Alla joitakin kuvia siltä ajalta. Matot saattavat olla edelleen saajiensa käytössä.

11 1990 luku Elokuun kuutamo Sisareni tilasi miesystävälleen lahjaksi pienen sängynvierusmaton, jonka piti esittää elokuista kuutamoa. Sain heti inspiraation ja nautin valtavasti värien suunnittelusta. Valitsin siihen tummat sinisen ja liilan sävyt. Hieman jännitin, saanko oranssista kuusta pyöreän. Tulos tyydytti tekijää, tilaajaa ja maton saajaa. Tunturin kuvetta Rovaniemellä syntynyt Kuu-maton saaja ihastui niin ikihyviksi mattoonsa, että tilasi parimetrisen maton, aiheena "tunturin kuvetta". Siitä sain pienen haasteen, sillä en ollut käynyt Lapissa kesällä. Kuvia tosin löytyi ja niinpä suunnittelin 1:1 paperille linjat kahdesta tunturista ja piirsin ne loimeen. Maaston ja varhaisen aamutaivaan värit syntyivätkin päässäni ja siirtyivät mattoon. Olin lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Siitä tuli mahtava. Tilaaja oli myös onnellinen saatuaan maton olkkarinsa lattialle.

12 Simpukka rantahiekalla Työtoverillani oli oma unelmansa. Hän kertoi, että hänen keittiössään on meriteemaa. Hän sanoi haluavansa maton, jossa olisi simpukka hiekalla, vettä ja aurinkoa! Tämäkin aihe inspiroi minua tosi paljon ja aloin miettiä, mitä värejä tarvitsen, millainen on simpukka, minkä värinen, kuinka saan veden väriä ja auringon välkettä siihen. Oli minulla iso varasto kuteita, mutta pakko oli metsästää "sitä jotakin"-väriä, kunnes löysin kierrätyskeskuksesta jotakin huonekalukangasta, jossa oli kiiltoa, harmaan sinistä ja keltaista. Siitä tuli harvakseltaan laitettuna juuri sopiva piste i:n päälle. Matosta tuli siihen asti omasta mielestäni paras. Sen päällä "syvemmälle" kävellessä saattoi kuvitella, että kohta varpaat kastuvat luku Kukkaketo Sisareni tytär keksi hienon idean. Hän halusi lahjoittaa pomolleen ja tämän vaimolle (heillä on 12 lasta) joululahjaksi "rakkaus"-maton. Sain vapaat kädet idean suhteen. Päässäni alkovat pyöriä sydämet ja pinkit ym. tyypilliset teemat. Ne tuntuivat ihan typeriltä ja kuinka ollakaan, jostakin ajatuksiini nousi vihreä matto, jossa on erivärisiä "kukkia". Ei muuta kuin miettimään, millä tavoin saisin teknisen toteutuksen räsymattoon. Suunnittelin värimallin siitä, mihin tulee punaisia, mihin keltaisia, mihin sinisiä ja mihin valkoisia kukkia. Ompelin valmiiksi vihreitä keriä, joissa oli kukkien värisiä pätkiä ja toteutin kukat helmipoiminta tekniikalla.

13 Pidän dekkareista ja siispä pidän myös ongelmien ratkomisesta esimerkiksi matoissa. Jonkun toteuttamisidean keksiminen, tekovaihe ja onnistunut lopputulos antaa kerta kaikkiaan hyvät fiilikset. Tästä matosta tuli todella kaunis ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. Matto on edelleen saajiensa makuuhuoneessa. Saunamökin matot Veljelläni on Keski-Suomessa mökki ja sauna ihanalla järven rannalla. Veljen tytär oli opettajankoulutuksessa painanut käsin kauniin kankaan, missä on vihreitä, turkooseja, sinisiä ja keltaisia sävyjä. Siitä kankaasta veljen vaimo oli tehnyt saunamökkiin verhot. Nyt sitten tuli mattotilaus, kangaspalan sain värimalliksi. Ihana tehtävä. Suunnittelin kaksi samanlaista mattoa, pituus 2,40 ja leveys 0,80. Kummassakin kolme ruutua. Ruudut olivat sävyiltään vihreää, turkoosia ja sinistä. Myös keltaisia kapeita pätkäraitoja laitoin läpi maton. Matot voi asettaa samanväriset päät rinnakkain tai päinvastoin. Mökissä on kaksi laveria, niillä kauniin keltaiset intianpuuvillapeitteet sekä tietysti vielä muutama väreihin sopiva tyyny. Lopputulos on kuin sisustuslehdestä! Kaikki ovat ihastelleet mattoja, eikä syyttä, vaikka itse sanonkin.

14 2010 Tällä hetkellä puissa on 25 m pitkä mattoloimi, leveys 80 cm. Minulla on monta mattoa jälleen tilauksessa ja kaikkiin on jo leikattu sekä valittu kuteet. Olen juhannuksesta jäämässä eläkkeelle ja niinpä tiedossa on enemmän aikaa kutomiseen ja maalaamiseen. Saan heittäytyä taiteilun lumoihin ja on mielenkiintoista nähdä, millaisia ideoita saan vielä toteuttaa. UMPIMATTO LOHTAJALTA Tuulikki Niemi, Oulu Muistan lapsuudestani, kun Jouluksi siivottiin kaikki paikat, kolot ja laatikot. Sen jälkeen laitettiin umpimatto. Matot laitettiin reunoista vähän päällekkäin, että oli kuin kokolattiamatto. Kaikki samaan suuntaan, oli helppo lakaista roskat varpuluudalla. Matossa oli kirjava pohja cm, sitten rantu, jossa oli musta, punainen, vihreä, keltainen ja kirjava.

15 Joulutavarat kun kerättiin pois, jos oli kylmä, kova pakkanen, mattojen annettiin olla pidempään. Näin tehtiin Marinkaisten kylässä Lohtajalla. SININEN MATTO Anniina Kreivilä, Nousiainen Häivytetty sininen räsymatto, kauan se oli aatoksissani - haaveenani tehdä. Nyt se on valmis. Edellisestä itse kutomastani matosta oli vierähtänyt jo seitsemäntoista vuotta - sekin matto oli sininen. Nuo tummat raidat, äitini, jo poisnukkuneen puolihameesta, paksua sinistä yksiväristä villakangasta, joka hänellä oli usein päällä lapsuudessani. Valkoinen paitapusero ja puolihame, äiti oli huoliteltu ja kaunis ne päällä, sellainen perinteinen äiti oikein hame päällä. Vaaleassa raidassa on vähän keltaista, tuskin sitä huomaakaan. Se on mieheni, silloin tuoreen isän paita, se oli hänen päällään sinä iltana, kun tulin synnytyssairaalasta kotiin ensimmäisen poikavauvamme kanssa. Kun kudoin tätä mattoa, kaikki kuteet toivat mieleen muistoja, jo unholaankin jääneitä - menneestä ajasta kauan sitten. Siinä ajatukset leijuivat ja välillä ne pysähtyivät paikoilleen - kenelläkään ei ole samoja muistoja, ne ovat vain minulla - muistoissani. Ja viimein koitti jännittävä hetki, kun valmis matto otettiin pois kangaspuista. Minkälainen siitä tuli? Sehän on juuri sellainen räsymatto häivytettyine raitoineen, muistoineen - mistä haaveilin.

16 MATTOMUISTOJA Päivi Keihäs, Turku Minulle on mattojenkutominen tullut tutuksi jo pienestä pitäen. Mummullani Bedalla oli monet kangaspuut luvulla Liedossa hänen talossaan missä hän opetti muita kutomaan mattoja. Matot olivat uskomattoman hienoja ja niitä oli upea katsella. Äitini oli myös kova kutomaan mattoja ja hänen kauniimmat mattonsa olivat villalangasta kudottuja. Muistan miten hän Sirkkalankadulla ja kutoi mattoja veljeni kotona ja minä istuin äidin vieressä penkillä ja veljeni poika istui aina kangaspuiden alla. Ja hienoa on se, että toimitte Juseliuksen talossa, koska äitini äiti nimi oli Suoma Aleksandra Juselius hänen vanhempansa olivat Jussi Juselius ja Josefiina Juselius. Harmi, että äitini kuoli jo vuonna 72 minun ollessani 10v eikä taito periytynyt minulle. YSTÄVÄTTÄREN SILITYSMATTO Anja Liesilinna, Angelniemi Ystävättärelläni on tapana silittää kaikki vaatteensa, on sitten kysymys pestystä leningistä taikka alusasusta. Hän suorastaan rakasti sitä hommaa. Oli kuulemma rentouttavaa katsella TV:tä ja samanaikaisesti silittää - olohuoneessa. Sitten heillä tehtiin remonttia, parkettikin hiottiin. Nyt ei ollutkaan enää ihan itsestään selvää pystyttää silityslauta olohuoneeseen, parketti kun saattoi naarmuuntua. Ongelmaan löytyi yksinkertainen ratkaisu: ystävätär eli minä saisi kutoa silitysmaton, joka laitettaisiin lattialle silityslaudan alle. Näin tehtiin jo monta vuotta sitten. Tietääkseni silitys jatkuu edelleen

17 TYÖVAATTEIDEN UUSI ELÄMÄ Tuovi Vastela, Salo Se oli 1980-luvun alkua. Osuusliike Tähkä uusi henkilökuntansa työtakit ja essut. Vanhat suojavaatteet saivat kaatopaikkatuomion. Autonkuljettajan tuli sääli pesulapuhtaita vaatteita. Elorannan Salli oli jo eläkkeellä Tähkästä. Kuljettaja pyöräytti Sallin pihalle toivossa saada poistotavaralle parempi kohtalo. Sallin kellarista iso laatikko sai sijansa. - Etkö haluaisi matokuteita, kysäisi Salli tavatessamme. Siispä tutkimaan laatikon sisältöä. Sieltähän tuli esiin värejä niin että silmiä häikäisi; oranssia, turkoosia, pinkkiä, ruskeaa, oliivia Ei muuta kuin talkoot pystyyn, vaatteet kerälle ja loimi kangaspuihin. Kesämökki sai uudet matot. Enää ei ole mökkiä, ei tähkää, ei Sallia, mutta matot ovat. Ne kertovat yhä tarinaa Tähkästä, neuvokkaasta kuljettajasta, avuliaasta Sallista, hilpeistä talkoista ja vieraiden ihastuksesta. - Mistä sinulla on näin kauniit matot? - Niin, katsokaas kun ja tarina pyörähtää alkuun.

18 SALIN VALKOISET MATOT Kirsti Aittasmäki, Salo Tämä matto on ollut lattialla jo ehkä 100 vuotta, tai ainakin melkein. Lapsuudestani muistan valkoiset matot isotätieni Hilma ja Saima Ristikartanon salin lattialla ylöspuolen salissa Perniön Pohjankylässä. Salissa ei käyty kuin joskus syntymäpäivinä ja lähetysompeluseuroissa. Talvisin ei salia lämmitetty. Nyt minulla on ilo omistaa sama vanha hirsitalo kesämökkinä ja tämä matto saa viettää vanhuuspäiviään luultavasti syntymäkotinsa lattialla, jonka leveät lattialankut ovat puolikkaista hirsistä tehdyt. Maton on luultavasti kutonut Saima Ristikartano, joka on ollut kudonnanohjaajana tai hänen sisarentyttärensä Elli Klemola, joka on ollut kudonnan opettajana. RÄSYMATTO Kaisu Niemelä, Salo Olen nuoresta tytöstä lähtien harrastanut kutomista. Ihmettelen usein mihin ovat kadonneet vanhat perinteet. Nykyisin ei ole vanhoja mammoja tuputtamassa, että tehkää itse mattoja. Kunnon räsymattoja ei kukaan nykypäivänä halua tehdä, vaikka uusiokierrätys on muotia. Ennen oli tuvat suuria ja räsymatot lattialla. Lapset seurasivat mistä mekosta on tämäkin kude lähtöisin. Nykyisin lapsilta jää pois ilo kontata pitkin uutta mattoa ja löytää siitä entinen kesämekko. Mattopyykillä muistellaan mistä mikin raita on lähtöisin - tuo mummon pyhähameesta, tämä isän savottapaidasta, tuossa esikoisen parasta päällä - mekko. Mutta kertovat riepumatot enemmänkin, menneestä ajasta vuosien takaa. MIES EI LÖYDÄ KAAPISTA MITÄÄN Anja Liesilinna, Angelniemi Onko tuttu tilanne esim. saunan jälkeen? "Missä mun sukkani on?" "Missä mun housuni on?" Vähän ymmärrettävämpi on kysymys: "missä mun leuanalusrusettini on?", sitä kun tarvitaan ehkä vain joka toinen vuosi, jos silloinkaan. Nainen osaa sanoa suoralta kädeltä mistä kaapista ja miltä hyllyltä kaivattu vaate löytyy. Kinkkisiä tilanteitakin voi syntyä. Kerran mies oli lähdössä myöhään syksyllä kalareissulle ja haki kuumeisesti korkeakauluksista vihreää puuvillapaitaansa, jota ei ollut joulupukin virheostoksen jälkeen käyttänytkään. Vaatehuoneesta kuului äreä: "Missä mun vihreä paitani on?" Jos siihen sanoo, ettei tiedä, sitä ei uskota, vaan kysymys toistuu. Oli siis sanottava totuut. "Se on siinä sun jalkojes alla, ne ihanan vihreät raidat, joita juuri se matto tarvitsi". Mykkäkoulua ei sentään kovin kauaa kestänyt. Löytyi melkein yhtä hyvä paita, joka oli sopivasti venynytkin ja tuoksui omalle.

19 KOIRAN SILTAMATOT Anja Liesilinna, Angelniemi Hyvällä ystävättärelläni oli koira. Sillä oli tapana tulla häntä vastaan eteisaulaan, kun hän iltaisin tuli töistä kotiin. Siinä sitten joka kerta halittiin ja pussailtiin puolin ja toisin. Koiran taholta vastaanotto oli aina ylipursuavan ystävällinen. Aikaa kului ja koira vanheni nopeammin kuin ystävättäreni. Oli tuskastuttavaa katsella, kun se tuli emäntäänsä vastaan kankeasti ja pahasti liukastellen. Eteisaulassa oli kolme pitkää mattoa ja välipaikat olivat koiran tassuille liukkaita. Kerran sitten ystävättäreni pyysi minua kutomaan kaikkiaan kolme "siltamattoa", joita pitkin koira voi kulkea liukastelematta olohuoneesta ulko-ovelle. Kertanäyttö riitti ja uskollinen ystävä katsoi syvän kiitollisena emäntäänsä. Taisivat siinä silmät kostua kutojaltakin. Siltamatot olivat käytössä pari, kolme vuotta. Sen jälkeen ne vapautuivat muihin tarkoituksiin, pari taisi päätyä kynnysmatoiksi ja yksi keinutuolin alle. Mutta aina kun käyn ystävättäreni luona ja näen siltamaton, muistuu mieleeni se vanha, ystävällinen koira. Oli ilo omalta osaltaan olla avulias sille.

20 KAMMARIN LATTIALLE MP, Salo Lapsuudesta muistan tämän maton, joka valmistuttuaan pääsi kamarin lattialle. Kevättalvesta tuotiin isot vanhanajan kangaspuut tupaan. Äidin sisar, Hilma-täti, tuli auttamaan kankaan rakentamisessa ja kutomisessa. Pieni tyttö oli aivan "hämmästyksellä lyöty" sekä loimen luomisesta että kaikista muista toimenpiteistä mitä rakentamiseen tarvittiin. Parasta kaikesta olivat kuitenkin ne värikkäät kudekerät, joista pikkuhiljaa alkoi muodostua aivan oikeaa kangasta, sitä kamarin mattoa. FARKKUMATTO - NUORISON SUOSIKKI Anja Liesilinna, Angelniemi Olen säästänyt perheemme käytöstä poistuneet farkut jo usean vuoden ajan. Joukossa oli emännän eli minun pari "kutistunutta" farkkuhamettakin. Kun farkkuja sitten oli kertynyt parisenkymmentä pienten lasten koosta raavaan miehen kokoon asti, oli aika aloittaa kuteiden leikkaushommat. Mökin terassi oli tähän tarkoitukseen ihanteellinen: tuuli vei pölyn mennessään ja pikkulinnut pesäaineiksi langanpätkät ja pienet kangassuikaleetkin. Mitä tehdä, kun farkkujen väri vaihteli haalistuneen sinisestä yön tummaan? Miten saisi "tasaisen epätasaisen väristä" mattoa? Ei auttanut muu kuin ottaa ompelukone esille ja alkaa yhdistää eri värisiä kudesiivuja toisiinsa, metri sitä ja toinen tätä väriä. Työ sujui, kun sai olla ulkona terassilla, kone jatkojohdon päässä ja generaattori puksuttamassa takapihalla.

21 Syksyllä, kun käsityökeskus taas avasi ovensa, oli kutomisen vuoro, Mielestäni sopivannäköistä mattoa syntyi, kun käytti kahta farkkusukkulaa ja yhtä tummansinistä trikoista. Jälki oli raikasta ja perheen nuorten mieleen. Oli pakko panna ystäväpiirissä sana kiertämään, että vanhoja farkkuja tarvittaisiin, Aikaa myöten kaikki nuoremman polven edustajat saivat mattonsa, eivätkö ole vielä niihin kyllästyneet. ENSIMMÄINEN MATTONI Anja Lieslinna, Angelniemi On kevät ja kiertelen katsomassa miten kesäpaikkamme on talvehtinut. Avaan rantamajan oven ja näen sen taas: ensimmäisen mattoni. Mieleeni muistuu, kun alle kouluikäisenä joskus 40-luvun lopussa olin äidin kanssa tutun tädin luona kysymässä tekisikö hän meidän keittiöömme uudet matot. Aikuisten sopiessa asioista kiehnäsin tädin kangaspuiden luona, konttasin niiden alla, silittelin puissa ollutta maton alkua. Siitäkös täti huomautti, koskea ei saanut yhtään. Se loukkasi pientä uteliasta tyttöä eli minua. Silmissä karvasteli pidätetty itku. Päätin silloin, että kun tulen isoksi, niin varmana kudon kangaspuilla mattoa! Kului sitten runsaat kolmekymmentä vuotta. Oli oma perhe ja työntäyteiset vuodet. Halikkoon oli huomaamattani ilmestynyt "kudonnan neuvonta-asema", käsityökeskuksen edeltäjä. Oli riemukasta huomata, että nyt kutominen oli mahdollista. Räsymattojen ihailijana rupesin kiireesti leikkaamaan kuteita ja aikaa myöten pääsin sitten puitten ääreen. Käynnistyi ensimmäisen mattoni synnytys - sen punasävyisen, vammaisen, mikä nyt peittää rantamajan lattiaa. Pitää oikein istua, katsella ja muistella. Malli on yksinkertainen: kaksikymmentä senttiä yhdenlaista, kaksikymmentä senttiä toisenlaista jne. Kuteet vain olivat kovin erilaisista materiaaleista: jäykästä patjakankaasta ja paksusta talvitakista pitsiverhojen kevyisiin frilloihin. Oli saumaa ja muhkuraa, väliin virttynyttä ja hiipunutta. Maton leveys vaihteli uumanpaikasta lantion mittoihin. Osasyynä saattoi olla se, että pingotin unohtui kokonaan. Jos taas kude oli vähissä, tuli lyötyä olemattoman löyhästi, että se riittäisi pidempään. Neuvoja ja ohjeita olisi varmaan saanut, jos olisi kysynyt, mutta oli vaan kova halu tehdä. Ehkä sinä mattoraasu nyt tämän kesän vielä saat olla, sitten pääset eläkkeelle, niin kuin minäkin.

22 MUISTOJEN MATOT Marja Boberg, Kokemäki Kudoin ensimmäisen mattoni vähän yli parikymppisenä kudonta-asemalla. Olin juuri valmistunut vaatetusalan artesaaniksi. Tein räsymattoni itse leikkaamistani kuteista, ja hauskinta värien sommittelun lisäksi oli kutoa muistot talteen...isän ruutupaita ja ompelemani kevätjuhlamekko ja koko joukko muita vanhoja vaatteita ja lakanoita pääsivät uuteen hyödylliseen elämään. Maton nimeksi tuli "Auringonlasku". Mattojen päät olivat sinisävyiset ja keskiosa punertava, ympärillään vaaleita, kellertäviä sävyjä. Olin tyytyväinen siistiin, tasareunaiseen mattoon ja sen väreihin. Jonkin ajan kuluttua tuli kuitenkin ikävä yllätys: keskellä mattoa olin käyttänyt muita kuteita paksumpaa punaista nauhaa ja käytössä matto myöhemmin levisi keskeltä selvästi leveämmäksi kuin muualta. Nykyään se toimittaa kesäisin mökkimaton virkaa. Olen tehnyt viisi räsymattoa ja jokaiseen olen kutonut muistoja omista kuteista. Jokaisella on nimi. "Puutarhassa", "Kukkaniitty", "Sateenkaari" ja "Talviunelmia". Matoilla on minulle paljon tunnearvoa, juuri siksi, että ne sisältävät niin muistorikkaat materiaalit. Myös ajankohdat ovat jääneet mieleen: Talviunelmia-maton kudoin esikoistani odottaessani ja siinä on vaaleita sinisen ja punaisen sävyjä, kun vauvan sukupuoli ei ollut tiedossa... MUMMON JA MINUN MATTO Mummo kutoi kammarissa pitkiä räsymattoja tupaan. Oli kevättalvi ja olin itse tuolloin 2- vuotias. Aikani katseltuani halusin kuulemma tietysti parivuotiaan tarmolla myös kutomaan. Lopputuloksena tuosta ajasta (lähes 40 vuoden takaa), on edelleen tallella kauniinkirjava, metrin mittainen kynnyksenalusmatto, jonka kudoin yhdessä mummon kanssa. Se oli usein kesäisin eteisessä yhdessä pitemmän maton kanssa! Mattoja olen kutonut sen jälkeenkin

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Syksy 2010 UUTUUSTUOTTEET. www.taitouusimaa.fi. Upeaa Uudeltamaalta!

Syksy 2010 UUTUUSTUOTTEET. www.taitouusimaa.fi. Upeaa Uudeltamaalta! UUTUUSTUOTTEET Upeaa Uudeltamaalta! Uusi, SINUN TÄHTESI -syysmallistomme odottaa jo Sinua. Sen herkulliset kudonnaiset ja kurssit tarjoavat tekemistä moneen makuun ja luovat hyvää oloa ja onnistumisen

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 1900. J 2f" Älkää käyttäkökäsitöitä"-lehden kanssa jaettuja calmiiksi

Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 1900. J 2f Älkää käyttäkökäsitöitä-lehden kanssa jaettuja calmiiksi Käsitöitä 1. N: Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 1900. Koti ja Yhteiskunta ynnä liite Käsitöitämaksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop., puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50 p:niä.

Lisätiedot

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry. Kankaankudonnan metrimääriä ja hittituotteita menneiltä vuosilta

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry. Kankaankudonnan metrimääriä ja hittituotteita menneiltä vuosilta Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry Kankaankudonnan metrimääriä ja hittituotteita menneiltä vuosilta Kankaankudonta on ollut yhdistyksen tukijalka jo vuosikymmenet. Työpajatoiminta (entinen kankaankudonta)

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Kokeileva painanta ja värjäys

Kokeileva painanta ja värjäys Kokeileva painanta ja värjäys Elämys vastakarvaan Tekstiiliteosnäyttely 2012 Johanna Hytönen Mistä on kyse Saimme itse vaikuttaa kurssin sisältöön ja toiveenamme olikin tehdä taidetekstiilejä. Saimme idean

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Valmistusprosessi 14

Valmistusprosessi 14 Valmistusprosessi 14 Kudonta Hiihtolomaviikon maanantaina klo 9 aloin kutoa käsityökeskuksessa Kostoa ja sain sen valmiiksi vasta keskiviikkoiltana. Työ oli siis paljon hitaampaa kuin muistin ja sukkuloita,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

MATTOJUTTUJA. Muistoja menneestä elämästä

MATTOJUTTUJA. Muistoja menneestä elämästä MATTOJUTTUJA Muistoja menneestä elämästä Tämä on ensimmäinen mattoni, ja sen kutomista olin jo odottanut. Aloitin suunnittelun hyvissä ajoin ennen kurssia, tarkastelin kyläpaikkojen mattoja ja netistä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

PUNOTTUJA EKOTEKOJA. Tarja Kröger 4/2012, päivitetty 7/2016.

PUNOTTUJA EKOTEKOJA. Tarja Kröger 4/2012, päivitetty 7/2016. PUNOTTUJA EKOTEKOJA Punontatyöt on suunniteltu ja valmistettu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen Kudonta-kurssilla Savonlinnan kampuksella Itä-Suomen yliopistossa. Tarja Kröger 4/2012, päivitetty 7/2016.

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Nukkuminen on kultaa.

Nukkuminen on kultaa. 26 Nukkuminen on kultaa. Tietysti on välillä ihanaa nousta aikaisin ja nauttia aamun hiljaisesta sarastuksesta, mutta yksi lomapäivien parhaista asioista on se, kun saa nukkua juuri niin pitkään kuin huvittaa.

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT Upeaa Uudeltamaalta Olemme luoneet Sinua varten taas uuden, herkullisen ja moni-ilmeisen kevätmalliston. Sen tuotteet tarjoavat tekemistä tä moneen makuun. Tule viihtymään kanssamme

Lisätiedot

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori?

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? MILLAINEN? vertailu Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? Sää oli ihana viikonloppuna! Pekka on komea mies. Kumpi teistä haluaa tulla ensin? Kumpi on parempi,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Käsitöitä. N:o2.1904. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan.

Käsitöitä. N:o2.1904. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Käsitöitä N:o21904 Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan iskunta ynnä liite Käsitöitä maksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop, puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50 p:niä Huoni! Koti

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MONIKON PARTITIIVI SANATYYPEITTÄIN / MA2000. Muuta lihavat sanat monikkoon. Vaihda sana monta sanaan paljon. Harjoitus 1. Liipolassa on monta taloa.

MONIKON PARTITIIVI SANATYYPEITTÄIN / MA2000. Muuta lihavat sanat monikkoon. Vaihda sana monta sanaan paljon. Harjoitus 1. Liipolassa on monta taloa. MONIKON PARTITIIVI SANATYYPEITTÄIN / MA2000 Muuta lihavat sanat monikkoon. Vaihda sana monta sanaan paljon. Harjoitus 1 Liipolassa on monta taloa. Keskustassa on viisi koulua. Huoneessa on monta hyllyä.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Minut tekee onnelliseksi terveys! Minut tekee onnelliseksi sen oivaltaminen, että KIIRE on keksitty juttu eikä annettu, muuttumaton elämän muoto. Minut tekee onnelliseksi

Lisätiedot

Lapponia Saunamökit. Paras paikka kesäihmisille

Lapponia Saunamökit. Paras paikka kesäihmisille Lapponia Saunamökit Paras paikka kesäihmisille 1 Maailman paras paikka! Oma kesäpaikka: vapaa-ajanasunto, huvila tai saunamökki on suomalaisille suvantopaikka arjen keskellä. Piilopirtti metsän keskellä

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Onko Villa Breda koti vai laitos? Tietysti sen pitäisi olla koti! avulias persoonallinen lepoa-antava kutsuva interaktiivinen active aktiivinen?

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

MENESTYVÄN MIEHEN MAKU

MENESTYVÄN MIEHEN MAKU 3 MENESTYVÄN MIEHEN MAKU Teksti Elli Mäkilä, kuvat Mikko Ala-Peijari Porilainen sisustussuunnittelija Riia Rauhala suunnitteli helsinkiläiselle sinkkumiehelle maskuliinisen kodin, jossa näkyy naisen kädenjälki.

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Joululahja-numero. Käsitöitä. 10. N:o. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 12" vuotiaalle (kuvat 1, 2, 3, 4, samoin kuvasta n:o 2.

Joululahja-numero. Käsitöitä. 10. N:o. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 12 vuotiaalle (kuvat 1, 2, 3, 4, samoin kuvasta n:o 2. Käsitöitä 10. N:o Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Koti ja Yhteiskunta ynnä liite Käsitöitä maksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop., puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50 p:niä.

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa

Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa Puutarhanaiset kävivät kylässä Vantaalla Juurakkokujalla S. G. Niemisellä. Paikkaan oli helppo löytää kehä III:lta, ja siellä

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

PYYHEKUTSUT Pyyheliinat jokaiseen kotiin Tuotekuvasto talvi 2015

PYYHEKUTSUT Pyyheliinat jokaiseen kotiin Tuotekuvasto talvi 2015 PYYHEKUTSUT Pyyheliinat jokaiseen kotiin Tuotekuvasto talvi 2015 Sinistä unelmaa, puuteri vaaleansininen Pilvi ja Denimin sininen Pioni. 1. 1. vaaleansininen Pilvi 2. valkoinen Pumpuli Sileä neulos 500g/m²

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti. Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1. kaunis - ruma

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti. Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1. kaunis - ruma 1 Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1 kaunis - ruma kaunis joutsen ruma olio = ruma otus kaunis puutalo Suomessa on paljon kauniita puutaloja. ruma olio Oliolla on yksi silmä. Olio on sininen.

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä?

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? MONIKON PARTITIIVI KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? Minulla on kirjoja. Hänellä on koiria. Minulla ei ole levyjä. Hänellä ei ole ystäviä. 2. Missä? Mistä? VERBI Mitä? Ketä? Mihin? (yksikkö) Pöydällä

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

JOULULAHJA-NUMERO 1902. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan.

JOULULAHJA-NUMERO 1902. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Käsitöitä 11. N:o Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 1902. Koti ja Yhteiskunta ynnä liite Käsitöitämaksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop», puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008 Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen Saamelaisalueen koulutuskeskus Aluksi Halusin alkaa tekemään laavua, koska sen tekemään oppiminen on hyödyllistä

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT kevään uutuuksia & KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT Yrityksesi visuaalinen ilme ja arvot saavat näkyä myös liikelahjoissa. Meidän kauttamme se onnistuu. Voit tilata tuotteet haluamallasi kuvalla kudottuna

Lisätiedot

ONNE NUIT. Unelmahuone

ONNE NUIT. Unelmahuone ONNE NUIT Unelmahuone Lempisisustuskauppa Teinin huone uusiksi Unelmien huone Chilli huone VS sivistynyt huone Sisustusvinkit Millainen huone sopii sinulle? Horoskoopit unelmien huone Ida Hyrylä Neljä

Lisätiedot

Hyvät Saara Saarikiven omaiset ja ystävät. Saara Saarikivessä, jonka poismenoa tässä. muistelemme, meillä oli hyvä esimerkki onnellisesta

Hyvät Saara Saarikiven omaiset ja ystävät. Saara Saarikivessä, jonka poismenoa tässä. muistelemme, meillä oli hyvä esimerkki onnellisesta Hyvät Saara Saarikiven omaiset ja ystävät Saara Saarikivessä, jonka poismenoa tässä muistelemme, meillä oli hyvä esimerkki onnellisesta ihroi1363'^, joka ei tarvinnut onnentunteeseensä maail 'p^ux^l^t.

Lisätiedot

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson Tilkkuilijan värit Saana Karlsson Tilkkutöissä erivärisiä kangaspaloja ommellaan yhteen ja siten muodostetaan erilaisia kuvioita. Värien valinta vaikuttaa siihen miten suunnitellut kuviot tulevat tilkkutyössä

Lisätiedot