Omahoitopolkujen konsepti Liite 1. Käyttäjäpersoonat ja -tarinat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Omahoitopolkujen konsepti Liite 1. Käyttäjäpersoonat ja -tarinat"

Transkriptio

1 SADe SoTe palvelukokonaisuus: Yleinen sosiaali-ja terveystieto sekä avuntarpeen itsearviointimenetelmät Omahoitopolkujen konsepti Liite 1. Käyttäjäpersoonat ja -tarinat 8/1/2014

2 Tiivistelmä Omahoitopolkujen keskeisten kohderyhmien tarpeita, motiiveja sekä palvelu-ja käyttötilanteita kartoitettiin syvällisemmin niin sanottujen käyttäjäpersoonien ja käyttäjätarinoiden kautta. Käyttäjäpersoonat ja -tarinat muodostettiin jokaisesta eri asiakaspainopistealueiden mukaisesta omahoitopolusta: Ikäihmisten toimintakyvyn ylläpito Lasten lihavuuden ehkäisy Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Valtimosairauksien ehkäisy Käyttäjäpersoonat ovat esimerkkejä kuvitteellisista käyttäjistä, jotka ovat tekemisissä eri omahoitopolkujen kanssa. Käyttäjäpersoonat ja -tarinat auttavat herättämään loppukäyttäjät eloon omahoitopolkujen suunnittelijoiden ja toteuttajien mielissä, sekä auttavat näin yhteisen näkökulman luomisessa. Syntyy selkeämpi mielikuva siitä, minkälaisille käyttäjille palvelua tehdään. Käyttäjäpersoonien ja -tarinoiden kautta kyetään myös analysoimaan, kuinka määritellyt keskeiset sisällöt kohtaavat käyttäjien tarpeet sekä palvelu-ja käyttötilanteet omahoitopolkujen sisältöjen ja toimintojen suhteen. Tunnistetut käyttäjäpersoonat ja heidän käyttäjätarinat on kuvattu seuraavilla sivuilla omahoitopoluittain. Persoona on yksittäinen esimerkki, todellisen kaltainen persoona, kohderyhmän edustajasta.

3 Ikäihmisten toimintakyky

4 Ikäihmisen toimintakyvyn ylläpidon omahoitopolku Tavoite Tarjota ikäihmiselle terveen ikääntymisen edellytykset mahdollisimman pitkäksi aikaa eläkkeelle jäämisestä eteenpäin. Tukea omaista ikäihmisen arjessa, jotta esim. kotona asuminen onnistuu. Sisältö ennaltaehkäisy: Mielenterveysongelmat Aistitoimintojen heikentyminen Sosiaalisen tuen puute (yksinäinen, kaipaa harrastuksia) Fyysisen kunnon heikentyminen Lihasvoima heikentynyt (maitopurkkia ei saa auki, ei jaksa nostaa kauppakasseja) Tasapainon heikentyminen (ei uskalla mennä ulos pelätessään kaatumista tai bussissa/raitiovaunussa matkustaminen on vaikeutunut) Liikkumisen ongelmaa (jäykistyminen -> liikkuminen vähenee) Käyttäjäryhmät Proaktiiviset ikäihmiset Toistaiseksi vielä terveet, hakevat tietoa mielenkiinnosta ennaltaehkäisemiseen Pystyvät todennäköisesti pärjäämään omahoitopolun ohjeilla ilman tarvetta kääntyä ammattilaisten puoleen Oireilevat ikäihmiset Sysäys hakea tietoa oireeseen pohjaten Oire voi olla uusi, esim. muisti pätkii, ei jaksa nostaa ostoskasseja (voimattomuus), liikkuminen hankaloitunut, huimaus jne. Voivat pärjätä omahoito-ohjeilla, mutta osa voidaan ohjata kääntymään asiantuntijoiden puoleen Toimintakykyä jo menettänyt / pitkäaikaissairas Kaksi eri ryhmää: Aktiivisessa hoitosuhteessa Omahoidossa Omaiset ja omaishoitajat Hakevat ikäihmisen puolesta tietoa ja hoitavat asioita hänen puolestaan Ammattilaiset Terveydenhuollon ammattilaiset, sosiaalipalvelun tuottajat ym. (erityisesti ennaltaehkäiseviä ja neuvontapalveluita tuottavat tahot ja ammattilaiset ) Hoitoon ohjaaminen, hoidon anto Käyttävät omahoitopolkua, mutta heidän näkökulmastaan sisältöä ei ole räätälöity Järjestötoimijat ja vapaaehtoiset

5 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Omainen Minna Nousiainen, lapsenlapsi Asuu perheensä kanssa Länsi-Suomessa, Porissa. Minnalla on kolme kouluikäistä lasta ja perheen arki on kiireistä. Minnan isoäiti asuu Keski-Suomessa, Pieksämäellä, kaksitasoisessa rintamiestalossa. Minna haluaa pitää huolta mummostaan, 82v, jotta hän pärjäisi kotona asuen. Mummon motoriikka on heikentynyt, ja hän on kaatunut kertaalleen ilman suurempia vahinkoja. Viimeisen vuoden aikana mummo on laihtunut silmin nähtävästi. Minna haluaa tietää Pieksämäen mahdollisuudet ja käytännöt mummonsa näkökulmasta. Ikä: 35 Koulutus: Opettaja Kansalaisuus: Suomi, Kielitaito: suomi, ruotsi, saksa, englanti Harrastukset: Agility, perhe Lainaus: Mummon asiat kuntoon, millä mummo pärjää kotona. IT-asenne: Käyttää tietoteknologiaa sujuvasti. Käyttää päivittäin älypuhelinta, tablettia ja kannettavaa tietokonetta. Minna osaa suodattaa tiedonlähteitä ja etsiikin mielellään virallista tietoa.

6 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjätarina Omainen Minna Nousiainen, lapsenlapsi Minna on huolissaan mummostaan Pieksämäellä. Koska hän itse on Porissa, menee hän Googlen kautta Pieksämäen kunnan sivuille. Hän etsii tietoa sekä suoraan Googlesta hakusanoilla että myös Pieksämäen kunnan sivuilta. Hakusanat, joita hän käyttää ovat: apua arkeen, kotiapu Pieksämäki, miten pärjätä kotona vanhana ja mummo yksin omakotitalossa. Pieksämäen kunnan sivuilta löytyy linkki ikäihmisten toimintakyvyn omahoitopolkuun. Omahoitopolkua tutkittuaan hän huomaa, että palvelulistaus tässä kunnassa löytyykin Palveluhakemisto/Palveluvaaka-nimisestä palvelusta. Hän siirtyy Palveluvaakaan, löytää sieltä sopivan tahon yhteystiedot ja ottaa yhteyttä palveluntarjoajayritykseen. Palveluntarjoaja muodostaa asiointisuhteen mummoon. Minna saa palautteen yhteydenoton onnistumisesta mummon kautta. Minnalle asioinnissa oli tärkeintä, että oikea luukku löytyi. Haasteena prosessissa oli puolesta asiointi, jotta asiointi jatkuisi myös ensikontaktien jälkeen.

7 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Omainen Veikko Tietäväinen, puoliso Veikon puoliso, Pirkko 76v, on alkanut unohdella asioita, ja tarvitsee paljon päivittäistä apua ja valvontaa. Pirkko on omasta mielestään terve. Hän kuitenkin hermostuu kolmannen polven hälinästä. Veikko on alkanut hoitaa kotia yksin ja pohtii Miten saisi Pirkon tutkimuksiin?. Koska Pirkko ei enää pysty hoitamaan kunnolla omia asioitaan, Veikon huolena on mitä hän voi toisen puolesta tehdä. Hänen kohdallaan asioinnissa korostuu siis toisen puolesta asiointi. Ikä: 78 Koulutus: Autoilija, eläkkeellä Kansalaisuus: Suomi, Kielitaito: suomi, heikko englanti Harrastukset: halonhakkuu, talonmiehen työt IT-asenne: Lapset ja lapsenlapset ovat perehdyttäneet Veikon it-maailmaan. Tästä huolimatta Veikko tarvitsee apua vielä muussa kuin pasianssin pelaamisessa tietokoneella. Lapset ja lapsenlapset asuvat onneksi lähellä ja auttavat pöytätietokoneen kanssa.

8 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjätarina Omainen Veikko Tietäväinen, puoliso Ratkaistakseen puolisonsa Pirkon ongelman, Veikko päättää lähteä etsimään verkosta tietoa siihen, miten saisi Pirkon asiantuntijan pakeille. Huolen kerrottuaan lapsenlapset auttavat Veikon tiedon lähteille. Oikean tiedon haku alkaa Googlesta hakusanoilla: alkava muistisairaus, muisti pätkii, miten saada muistamaton lääkäriin ja muistitutkimukset kotikaupunki. Haku tuo esiin kotikaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut, mistä hän päätyy Palveluhakemiston/Palveluvaa an palveluun. Sieltä hän hakee sopivan toimijan ja lähtee asioimaan sopivan tahon kanssa omissa nimissään aluksi ja sittemmin puolesta-asioijana Pirkon puolesta. SoTe-palveluiden yhteydestä hän löytää myös yleistä tietoa muistisairauksista ja saa sitä kautta tukea palveluun/hoitoon hakeutumiselle.

9 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Proaktiivinen Kalle Lehtinen, eläkkeellä Kalle asuu maalla puolisonsa kanssa. Kalle etsii aktiivisesti tietoa, ja myös kiinnostunut / motivoitunut huolehtimaan itsestä ja ylläpitämään toimintakykyä ja terveyttä, jotta pystyisi asumaan maalla omillaan mahdollisimman pitkään. Toistaiseksi on mennyt hyvin, mutta koska ikää jo on sekä Kallella että puolisolla, Kallea huolestuttaa, miten lähivuosina käy. Kalle uskoo, että pystyy omalla toiminnalla ylläpitämään terveyttä ja toimintakykyä ja on kiinnostunut kaikesta tiedosta, joka edesauttaa tätä. Kalle on etsinyt / etsii oman kunnan sivuilta terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävää / kohentavaa tietoa ja paikallisia ryhmiä, esim. liikuntaryhmiä, joilla kuntoa ylläpidetään. Kalle tietää, että ikää on jo kertynyt, ja jatkossa apua tarvitaan myös ulkopuolisilta, jotta kotona maalla asuminen onnistuu myös jatkossa (kunnan muut palvelut). Ikä: 75 Koulutus: Opettaja, eläkkeellä Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, heikko englanti Harrastukset: pihatyöt, hiihtäminen Motto: oppia ikä kaikki IT-asenne: Kallen lapset ja lapsenlapset ovat opettaneet Kallea käyttämään nettiä. Kalle on ammatiltaan opettaja, ja hän on kiinnostunut edelleen maailman menosta, hakee aktiivisesti tietoa ja haluaa edelleen oppia uusia asioita. Tietotekniikan käytön opettelu on ollut Kallelle helppoa, ja Kalle lukee sanomalehdenkin yhtä mieluusti netistä kuin paperisena versiona. Kalle suhtautuu tietoon kriittisesti, ja haluaa muodosta omat mielipiteensä vasta, kun on saanut tietoa tarkemmin.

10 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjätarina Proaktiivinen Kalle Lehtinen, eläkkeellä Kalle etsii oman kunnan sivuilta terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävää / kohentavaa tietoa ja paikallisia ryhmiä, esim. liikuntaryhmiä, joilla kuntoa ylläpidetään. Kunhan kunnan aikuisvoimistelun ryhmä taas käynnistyy, Kalle päättää aktivoitua ja lähteä kokeilemaan liikkumista yhdessä muiden ikäistensä kanssa. Eihän sitä tiedä, vaikka aika alkaisi käydä pitkäksi vain vaimon kanssa maaseudulla aikaa viettäessä. Hiihtokin on kuitenkin aika yksinäinen laji, vaikka onkin yksi parhaista asioista, mitä Kalle tietää. Koska Kalle tietää, että ikää on jo kertynyt, jatkossa apua tarvitaan myös ulkopuolisilta, jotta kotona maalla asuminen onnistuu myös tulevaisuudessa. Tämän takia Kalle tutustuu kuntansa sivuilta löytyviin muihin kunnan palveluihin. Täältä Kalle löytää tietoa palveluista, joita hän voi hyödyntää, kun aika tulee. Hän kirjoittaa muistiin päiväkirjaansa muutamien palveluntarjoajien nimet, ihan varmuuden vuoksi. Niihin voi palata sitten, kun aika tulee, ettei jaksakaan tehdä pihatöitä samaan tapaan kuin ennen.

11 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Proaktiivinen Seija Mailinen, maratoonari Seija on ikäisekseen huippukunnossa. Hän juoksi 2011 maratonin ja kuntoilee edelleen säännöllisesti ja syö terveellisesti. Seija harrastaa hiihtämistä ja juoksemista. Kun hän ei ole liikkumassa, hän viihtyy ihmisten parissa ja on aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa. Seija luottaa julkiseen terveydenhuoltoon, eikä lähde mukaan terveyshömpötyksiin tai humpuukidieetteihin. Hän on ollut koko ikänsä melko terve, eikä ole joutunut käyttämään terveyspalveluita säännöllisesti. Hän alkoi liikkua ahkerasti eläkkeelle jäätyään, kun aikaa vapautui itsestä huolta pitämiseen. Myös verkossa Seija luottaa ns. virallisiin tietolähteisiin, joita pitää luotettavina. Ikä: 77 Koulutus: Kirjanpitäjä Kansalaisuus: Suomi, Kielitaito: suomi, englanti Harrastukset: juokseminen, hiihtäminen Asuinpaikka: Espoo Lainaus: Vierivä kivi ei sammaloidu IT-asenne: Seijalla on kotona tietokone. Hän osaa käyttää esim. verkkopankkia ja sähköpostia, ja hakea leipomisreseptejä. Hän ei halua käyttää nettiä esim. puhelimen kautta, vaan luottaa tuttuun ja turvalliseen. Hän pitää tarkkaa kirjaa liikunnan määristä, kirjaten kilometrit aina liikuntapäiväkirjaan. Hän miettii liikuntapäiväkirjan tekemistä tietokoneella, mutta toistaiseksi tekee päiväkirjan paperikansien väliin.

12 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjätarina Proaktiivinen Seija Mailinen, maratoonari Seija kuulee palvelusta / omahoitopolusta yhdistystoiminnan kautta, jossa joku kertoo, että on käyttänyt palvelua. Seija googlettaa liikuntakyky ja toimintakyky haluten tietää, millä mallilla oma liikunta- ja toimintakyky on. Seija löytää palvelupolun ja siellä olevan kyselyn. Seija täyttää kyselyn, jolla mitataan ja arvioidaan toimintakykyä. Tärkein motiivi Seijalla on halu tietää, onko oikeasti yhtä hyvässä kunnossa kuin itse kokee. Kuten Seija arvelikin, myös kyselyn perusteella Seija liikkuu keskimääräistä enemmän. Toimintakykykin on keskimääräistä parempi. Seija innostuu tekemään myös ravitsemusta kartoittavan testin. Seija on kuvitellut syövänsä terveellisesti, mutta testin mukaan käykin ilmi, että Seijan energiansaanti on alhainen suhteessa aktiiviseen elämäntapaan, eikä Seija aina syö säännöllisesti. Seija havahtuu tästä ja päättää, että alkaa kiinnittää enemmän huomiota riittävään ravinnonsaantiin. Seija menee seuraavaksi Marttaliiton sivuille, josta saa hyviä ja edullisia ruokavinkkejä.

13 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Oireilija Roosa, myyjä Roosa asuu kotonaan puolison kanssa. Portaissa liikkuminen on vaikeutunut ja lihasvoima on vähentynyt. Motivaatio liikkumisen on olemassa, ja hän haluaa pystyä liikkumaan mahdollisimman pitkään ja hoitamaan kotityöt Mitä voin itse tehdä asian eteen? Roosa tarvitsee selkeitä ja helppoja liikkumisohjeita. Mistä voin saada tarvitsemaani tietoa? Roosa on suhteellisen terve. Hän menee lääkäriin vain, kun kuolema tulee. Ikä: 78 Koulutus: Kauppakoulu (myyjä ammatiltaan) Kansalaisuus: Suomi, Kielitaito: suomi, auttava ruotsi Harrastukset: käsityöt, sauvakävely ja tv:n katselu Lainaus: Jokainen on oman onnensa seppä IT-asenne: Roosalla on vähäiset IT-taidot. Kotona hänellä on kuitenkin pöytäkone. Puhelinta hän ei käytä netin surffaamiseen. Netissä olevan tieto hieman pelottaa ja epäilyttää häntä. Roosa ei ole kovin innokas uusien trendien suhteen.

14 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjätarina Oireilija Roosa, myyjä Roosa törmää tuttavaansa, joka työskentelee terveydenhuollon parissa. Tämä neuvoo Roosan oikeaan osoitteeseen omahoitopolun pariin verkossa. Roosa tutustuu omahoitopolun kautta monenlaisiin palveluihin. Ensimmäisenä hän löytää liikuntaan liittyvät palvelut, esimerkiksi liikuntakaverieita tarjoavat SPR:n, Hkimission. Nämä löytyvät kunnallisien ja yksityisten palveluiden listasta. Näiden lisäksi Roosa löytää myös verkon välityksellä tapahtuvat liikuntaryhmät. Näistä Roosa innostuu, koska ne tarjoavat yhteyden palveluntuottajaan/ ihmiseen ja siten hän pääsee aitoon vuorovaikutukseen verkon välityksellä. Muita sivustolta löytyviä Roosaa kiinnostavia asioita ovat itsearviointitestit, liikuntapäiväkirja ja apuvälinetarjonta. Tavoitteet Roosan omahoitopolun käytössä ovat säännöllisyyteen motivointi, aktivointi ja kokonaisvaltaisuus (ravitsemus (proteiini), ylipaino) sekä sosiaalisista kontakteista huolehtiminen ja turvallisuuden takaaminen (ennakointi kotona + ulkona).

15 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Oireilija Mirja Maikka, entinen opettaja Mirja on aktiivinen ja terveystietoinen, juuri eläkkeelle jäänyt nainen. Terveyteen liittyvissä asioissa hän on usein pelon ohjaama. Hän on oireillut jo muutaman vuosikymmenen, 40 ikävuodesta lähtien, erityisesti muistinsa osalta, ja on tästä huolissaan. Ikä: 65 Koulutus: Akateeminen Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, saksa IT-asenne: Verkkosivuja käyttäessään hän odottaisi saavansa yksinkertaisia linkkilistoja. Kognitiivinen ergonomia / esteettömyys on tärkeää Mirjalle, koska hänen muistinsa heikkenemisen myötä myös hänen nettipalvelujen käyttö hidastuu ja vaikeutuu. Pelostaan huolimatta hänen terveysmottonsa on: tulee jos on tullakseen

16 Ikäihmisen toimintakyvyn omahoitopolku Käyttäjätarina Oireilija Mirja Maikka, entinen opettaja Mirja tutkii omahoitopolun avustuksella muistin ongelmiin liittyviä asioita. Hänelle tärkeitä sisältöjä ovat: Vinkkejä muistin huoltoon: päihteiden vaikutus, liikunta, aivojumppa ym. Itsearviointi, mikä on normaalia Perinnöllisyyden merkitys Normaali ikääntyminen, stressi ym. -> hyvälaatuiset muistihäiriöt Tavoitteet oman hoitopolun osalta hänelle ovat turhien huolien huojentaminen, asiallisen tietojen löytäminen, oikeiden tahojen yhteystietojen löytäminen. Palveluntuottajan näkökulmasta hänelle halutaan tarjota tietoa omahoitoon ja sitä kautta vähennetään muistipoliklinikan jonoja.

17 Lasten lihavuuden ehkäisy

18 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Tavoite Omahoitopolun tärkeimpänä tavoitteena on lasten terveyden parantaminen. Toissijaisena tavoitteena on ylipainoisuuden vähentäminen. Tavoitteiden saavuttaminen luo paremman pohjan lapsen koko elämälle ja tulokset näkyvät vuosikymmeniä. Sisältö Omahoitopolun testinä voidaan käyttää lasten painoindeksi ISO BMI -laskuria. Jotta testissä pystyttäisiin antamaan personoidumpaa tietoa, testissä tulisi kertoa myös lapsen ruokailutottumuksista. Jatkotoimenpiteissä paino pienillä teoilla, jotka motivoivat seuraavaan askeleeseen, eikä kokonaisella elämäntaparemontilla. Vanhemmille vertaistuki esim. keskustelufoorumin muodossa Viestin henkilökohtaisuus on tärkeää, motivointi yleisellä hyvinvointi-ja elämäntapatiedotuksella on vaikeaa. Käyttäjäryhmät Terveydenhuollon asiantuntija Kasvattaja (opettaja, valmentaja, jne) Lasta odottavat vanhemmat Ylipainoisen lapsen vanhemmat Vanhemmat, joiden lapsella ei ole vielä akuuttia ongelmaa Lapset Huomioita Paino ja lihavuus ovat arkoja aiheita, joten esim. testitulosten jakamiseen korkea kynnys. Erityisesti oman lapsen ongelmat salataan. Lapsen vanhemmilla pelko huonona vanhempana olemisesta. Jatkotoimenpiteet eivät saa olla sävyltään tulkittavissa arvosteluksi. Vanhemmat tunnistavat ongelmaa huonosti itse eivätkä kuuntele ulkopuolelta saneltua. Polku saa vanhemmat itse näkemään ongelman.

19 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Terveydenhuollon ammattilainen: Pirkko, Lastenneuvolan terveydenhoitaja Olen työskennellyt neuvolassa 15 vuotta ja nähnyt erilaisissa tilanteissa olevia perheitä ja lapsia. Tunnen huolta lasten ylipainon yleisyydestä sekä lasten lisääntyneestä "ruutuajasta". Erityisesti haluan auttaa perheitä, joissa on vallalla toivottomuus ja usko muutoksen mahdottomuuteen. Työssäni kohtaan perheitä paitsi vastaanotolla myös ryhmäneuvoloissa. Lisäksi vedän ylipainoisten lasten vanhemmille suunnattuja ryhmiä ja kerron terveystietoa koulujen vanhempainilloissa. Kaikki nämä ovat lasten hyvään kasvuun ja terveellisiin elämäntapoihin ohjaavia tilanteita. Haluan kannustaa perheitä etsimään itse lisää tietoa terveemmistä elintavoista. Ikä: 45v Koulutus: terveydenhoitaja Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, välttävä englanti Harrastukset: Lenkkeily, kuorolaulu, lukeminen, taide Lainaus: "Vanhemmat ovat esimerkkinä lapsille." IT-asenne: Käytän työssäni PC:tä ja kotikäynneillä mukanani on yhteiskäyttöinen kannettava tietokone. Käytän niitä kirjatakseni kaikki asiakkaiden tiedot sähköisiin järjestelmiin. Niiden ohella käytän tietokonetta etsiäkseni netistä terveystietoa tutuista paikoista kuten Thl.fi ja Terveysportti.fi. Tietokoneella ei ole minulle merkitystä, kunhan se auttaa työni tekemistä. En ole erityisen innostunut tietotekniikan mahdollisuuksista työssäni, mutta arvostan netistä löytyvän tiedon tarjoamaa tukea työhöni. Lisäksi ohjaan mielelläni asiakkaita netissä olevaan laadukkaaseen tietoon. Osaan tietotekniikkaa tarpeeksi hoitaakseni työni, mutta valitettavasti minulla ei ole aikaa paneutua siihen enempää.

20 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjätarina Terveydenhuollon ammattilainen: Pirkko, Lastenneuvolan terveydenhoitaja Olen kotikäynnillä lapsiperheen luona. Perheen isän ja äidin koulutus on peruskoulu ja molemmilla havaittavissa ylipainoa, joten lapsikin kuuluu riskiryhmään. Näytän läppäriltä miten löytää elintapatietoa. Täytämme yhdessä perheen tiedot lomakkeelle. Nettipalvelu antaa palautetta perheelle heidän tilanteestaan ja elintavoistaan. Lisäksi he saavat ravinto- ja liikuntasuosituksia, ts. "kotihoito-ohjeet", joita noudattamalla voivat muuttaa elintapojaan. Kotikäynnin jälkeen perhe käy uudelleen nettipalvelusta hakemassa tietoa. He löytävät nettipalvelusta myös paikallisten liikuntapalveluntarjoajien yhteystiedot ja tarjonnan. He seuraavat linkkiä palvelun tuottajan sivulle ja ilmoittautuvat liikuntatunnille. Yhtä lailla kuin kotikäynnin yhteydessä, niin samat asiat voimme käydä läpi ja tehdä vastaanotolla. Ja jos aika ei anna myöden vastaanotolla tai kotikäynnillä, niin pelkän linkin antaminen verkkopalveluun ja kannustaminen asiaan voi olla riittävää.

21 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Kasvattaja: Terhi, Liikunnan ja terveystiedon opettaja Työskentelen päivittäin lasten ja nuorten kanssa yläkoulussa. 22-vuotisen urani aikana olen nähnyt lasten ylipainon yleistymisen sekä muutoksen oppilaiden liikuntakäyttäytymisessä. Olen huolestunut kehityksen suunnasta ja haluan omalta osaltani auttaa lapsia parempiin elämäntapoihin. En valitettavasti ole tekemisissä oppilaiden vanhempien kanssa. Nykyään näen työssäni useammin, että vanhemmat puolustavat lastensa epätervettä asennetta liikuntaan ja jopa kannustavat liikunnasta lintsaamiseen. Minulla on työssäni haaste suunnitella liikuntaopetus niin, että se ottaa huomioon oppilaiden hyvin erilaisen lähtötason ja kunnon. Tunnen tarvitsevani lisää tietoa tuntien suunnitteluun. Ikä: 50v Koulutus: Liikuntatieteiden kandidaatti Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, englanti Harrastukset: kaikki liikunta Lainaus: "On ymmärrettävä muuttuvaa maailmaa" IT-asenne: En olen tietokoneasiantuntija enkä halua käyttää aikaa tietokoneeni ylläpitämiseen. Suhtaudun kuitenkin innostuneesti netin tuomiin mahdollisuuksiin. Vapaa-aikani surffailen netissä ja joskus lueskelen liikuntatutkimusten tuloksia tai muuta liikuntatietoa mistä vain löydän. Netistä löytyy paljon hyviä ideoita, joita lähden mielelläni kokeilemaan käytännössä ja suosittelen muille.

22 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjätarina Kasvattaja: Terhi, Liikunnan ja terveystiedon opettaja Pidän terveystiedon tuntia. Tunnilla teemana on lihavuus ja kerron sen yleisyydestä sekä vaikutuksista terveyteen. Tiivistelmän lopuksi näytän oppilaille netistä paikan, josta löytää lisää hyvää tietoa lihavuuden ehkäisystä. Nettipalvelussa on listattu riskitekijät. Oppilaat menevät tunnin jälkeen nettipalveluun ja lukevat sieltä tunnilla opettamani asiat laajemmin. Lisäksi nettipalvelussa on ohjeet, joilla oppilaat voivat tarkistaa elintapansa ja muuttaa niitä.

23 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Lasta odottava: Miina, pesula-apulainen Odotan toista lastani ja minulla todettiin raskausajan diabetes. Syy siihen saattaa kuulemma olla ylipainoni ja se, etten harrasta mitään liikuntaa. Rahasta ja sen riittävyydestä joudun huolehtimaan paljon. Poikaystäväni on työtön ja oma palkka riittää juuri ja juuri elämiseen. Ensimmäinen lapsikin pitää elättää. Kekseliäs siinä saa olla selviytyäkseen, eikä raha todellakaan riitä mihinkään liikuntaharrastukseen. Tukea en saa mistään, kun isä ja äitikään eivät halua tavata. Aika kuluu perheestä huolehtiessa. Toivoisin saavani apua valtiolta. Ikä: 19v Koulutus: peruskoulu Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi Harrastukset: TV:n katselu, netissä surffailu Lainaus: Raha ei riitä mihinkään ylimääräiseen IT-asenne: Käytän tietokonetta netissä surffailuun. Luen iltapäivälehtiä ja Facebookia. Tietokoneet ovat ihan kivoja viihdykkeitä, muttei niistä mihinkään oikeaan käyttöön ole. Netissä ei ole mitään oikeata tietoa vaan vain väittelyä ja inttämistä.

24 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjätarina Lasta odottava: Miina, pesula-apulainen Sain äitiysneuvolassa ohjeen mennä nettipalveluun. Kotona menen nettiin ja neuvolassa annettuun osoitteeseen. Nettipalvelu vaatii rekisteröitymisen. Ei oikein jaksaisi rekisteröityä, mutta teen sen kuitenkin, kun neuvolassa tätä erikseen ohjeistettiin käyttämään. Tallennan palveluun pituuteni, painoni ja raskausviikkoni sekä tiedon löydetystä diabeteksesta. Saan tietää olevani ylipainoinen sekä käytännön ohjeita ruoasta ja liikuntaharrastuksista, joita minun kannattaisi kokeilla. Liikuntaharrastusten yhteydessä näen minun asuinalueellani olevat liikuntaseurat. Menen linkistä seuran nettisivulle, mutta en uskalla ilmoittautua mihinkään jumppaan. Palaan takaisin nettipalveluun ja huomaan, että palvelu tarjoaa minulle myös "virtuaalijumppaa", jossa tietokone opastaa tekemään jumppaliikkeitä kotona. Päätän kokeilla sitä heti. Parin viikon päästä menen uudestaan netti palveluun, kun haluan katsoa, olisiko siellä tylsiksi käyville jumppaohjeille jatkoa. Syötän kirjautumisen jälkeen taas painoni ja palvelu kertoo minun olevan hiukan lähempänä raskausviikkojeni ihannepainoa kuin edellisellä kerralla. Saan tästä lisämotivaatiota kuntoremonttiini. Löydän myös lisää jumppaohjeita.

25 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Ylipainoisen lapsen vanhempi: Sini, hyllyttäjä kaupassa Olen kahden alle kouluikäisen lapsen äiti. Kaikilla perheessämme on hiukan liikakiloja ja asialle täytyisi tehdä jotain. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä missään ei ole saatavilla oikeata apua. Netissä sekä neuvolan lehdyköissä lihavat leimataan toisen luokan ihmisiksi. Voisimme mennä vaikka johonkin perheliikuntatunnille, mutta se maksaisi rahaa. Muutenkin töiden jälkeen perheelle on niin vähän aikaa, etten haluaisi käyttää sitä raahaamalla lapsia ties mihin jumppasaliin. Harkitsemme asiaa kunhan lapset ovat vähän isompia. Ikä: 36v Koulutus: keskiaste Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi Harrastukset: TV:n katselu Lainaus: "Elintavat ovat tärkeitä, mutta muutos ei ole ajankohtaista meidän perheelle" IT-asenne: Käytän Facebookia tietokoneella ja kännykällä. Mieluiten lueskelen kavereideni kuulumisia ja kerron omista tekemisistäni. Viihdyn Facebookissa hyvin. Voisin kuvitella etsiväni tietoa netistä. Joskus googlaan minulle outoja termejä, mutta aina en löydä niille selitystä. Silloin annan asian olla.

26 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjätarina Ylipainoisen lapsen vanhempi: Sini, hyllyttäjä kaupassa Sain nettipalvelun osoitteen terveydenhoitajalta. Kotona katson millaisesta nettisivusta on kyse. Sivu näyttää heti kiinnostavalta. Löydän kohdan, joka on kuin tehty minulle. Sen takaa löydän edelleen vaihtoehtoja, joista aina löytyy minun tilanteeseeni sopiva kuvaus. Löysin vinkkejä arkeeni nopeasti, eikä tarvinnut klikata kuin pari kertaa. Onneksi minun ei tarvinnut kirjautua tai antaa henkilötietojani, sillä silloin olisin lopettanut palvelun käytön. Kaikista mukavin juttu oli, kun sivuilla oli paljon kommentteja toisilta ylipainoisten lasten vanhemmilta. Odotan innolla, että pääsen myöhemmin uudestaan palveluun vertailemaan etenemistäni.

27 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Ennaltaehkäistävä: Liisa, toimistotyöntekijä Perheeseeni kuuluvat 10-vuotias tyttö ja 12-vuotias poika, aviopuoliso sekä koira. Elintavoissamme olisi varmasti parannettavaakin, mutta en ole erityisen huolissani lasteni painon kehityksestä. Lapset voisivat kyllä roikkua netissä vähemmänkin ja harrastaa mieluummin jotain tervehenkisempää. Arvostan perhettäni yli kaiken. Käytän paljon aikaa lasteni hyväksi. Kuuntelen mielelläni uusia vinkkejä ja suosituksia erityisesti tutuilta. Ikä: 40v Koulutus: merkonomi Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, englanti, kouluruotsi Harrastukset: jumppa, kutominen, ruoanlaitto Lainaus: "Kaikki perheen hyväksi" IT-asenne: Käytän tietokonetta töissä päivittäin. Kotona maksan lähinnä laskut nettipankissa, luen iltapäivälehtiä sekä etsin reseptejä ja neuleohjeita. Silloin tällöin käytän Skypeä sukulaisten kanssa kuulumisien vaihtamiseen. Poikani Kalle on kyllä todella etevä tietokoneiden kanssa, ja auttaa minua aina tarvittaessa. En mielelläni käytä uusia palveluita, enkä surffaa vieraille sivuille netissä, koska ne saattavat olla vaarallisia. Minulle tietokoneet ovat välttämätön paha, joilla pystyy helpottamaan arkea, jos osaisi käyttää.

28 Lasten lihavuuden ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjätarina Ennaltaehkäistävä: Liisa, toimistotyöntekijä Haluan etsiä reseptejä hyvistä ja terveellisistä aterioista. Löysin iltapäivälehden sivulta kirjoituksen koululaisten terveellisistä välipaloista. Jutun lopussa oli linkki uuteen nettipalveluun. Palvelussa on listattu paitsi reseptejä myös muuta tietoa terveellisistä elämäntavoista. En tullut sellaista hakemaan, mutta silmäilen samalla myös muuta elämäntapaohjeistusta. Tykkään sivusta. Voin tulla lukemaan tietoa siltä toistekin, joten tallennan sen kirjanmerkkeihini.

29 Päihde-ja mielenterveysongelmien ehkäisy

30 Päihde- ja mielenterveyden omahoitopolku Tavoite Tarjota ennaltaehkäisevää tietoa riskiryhmäläisille ja toisaalta kertoa tarjolla olevista palveluista, jotta niitä tarvitsevat löytävät avun ajoissa. Mahdollistaa avuntarpeen analysointi ja tarjota neuvoa tarvitseville oikea taho, jonka puoleen kääntyä eri ongelmien kanssa. Tarjota päihde-ja mielenterveysongelmaisille kanava, jota kautta lähestyä ongelmaa omaa tahtia esimerkiksi keskustelupalstojen kautta anonyymisti ennen asiantuntijan puoleen kääntymistä. Sisältö Päihdeongelmien vakavuuteen oma riskitestinsä, mielenterveysongelmiin oma riskitestinsä. Työkaluina mm. erilaiset juomis- ja mielialapäiväkirjat. Anonyymit keskustelualueet, livechatit ammattilaisten kanssa. Päivittäistä arkea tukeva sisältö. Hoitoonohjaustyökalut. Käyttäjäryhmät Avun tarpeessa olevat Oireilevat Kriisivaiheessa olevat Ennaltaehkäistävät Terveydestään kiinnostuneet Huolestuneet Ylläpitovaiheessa olevat Läheiset Ammattilaiset, vapaaehtoistyöläiset Huomioitavaa Vaikka kansalaisella voi olla sekä päihde-että mielenterveysongelmia, tulisi nämä käsitellä korkealla tasolla erillisinä, koska ne voivat olla täysin erillisiä ilmiöitä ja ne vaativat erilaiset omahoitopolut. Harkittava näiden kahden erottamista erillisille poluille.

31 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjäpersoona Kriisitilanteessa oleva Virpi Vaikkinen, vakuutusyhtiön virkailija Mies on kuollut sairaskohtaukseen yllättäen 6kk sitten ja Virpi on jäänyt yksin kahden nuoren lapsen, 7v tyttö ja 4v poika, kanssa. Tästä johtuen Virpillä on ollut unettomuutta, ruokahaluttomuutta, ahdistusta, yksinäisyyttä ja masennusta. Miehen kuoleman jälkeen Virpi sai akuuttia apua työterveydestä, sairaslomaa jne., mutta apu ei jatkunut akuuttivaihetta pidemmälle. Virpin mies oli se, joka vastasi aiemmin kaikista talouteen liittyvistä asioista, ja oli myös uraa tehneenä miehenä isossa roolissa perheen elättämisen suhteen. Nyt, kun Virpi on yksin, taloudenhoito tuottaa vaikeuksia. Yleinen arjen pyöritys aiheuttaa haasteista myös, koska mies hoiti ison osan asioista aiemmin Virpin puolesta. Iso elämänmuutos on johtanut lasten oireiluun; sekä koulussa että päiväkodissa. Virpin työpaikalla on taas YT:t tuloillaan. Tuntuu, että kriisin ainekset on kasassa, mutta Virpi ei koe tarvitsevansa lääkäriapua lähinnä vain jonkun jolle puhua tilanteesta. Verkkoon apua etsimään Virpi on päätynyt työkaverien neuvomana. Virpillä ei ole läheisiä, jotka näkisivät kuinka pahassa jamassa arki on. Virpi ei olisi yksin osannut etsiä verkosta tietoa eikä arvioida sen luotettavuutta. Virpille perhe on kaikista tärkein ja siksi kokee, että arjen pyöritys menee avunhakemisen edelle. Ikä: 42 Koulutus: Tradenomi Ammatti: Etuuskäsittelijä vakuutusyhtiössä Kansalaisuus: Suomi, Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti Harrastukset: Ei harrastuksia; aika menee lasten harrastuksiin ja kodin hoitoon Lainaus: Työt ja perhe ensin; kyllähän sitä itsestäänkin huolta pitäisi, jos aikaa muilta kiireiltä olisi. IT-asenne: Virpi osaa käyttää konetta, sillä käyttää vakuutusyhtiön etuuskäsittelyyn tarkoitettuja työkaluja työssään. Virpi ei kuitenkaan ole innokas verkkopalveluiden käyttäjä vapaa-ajallaan, vaan päätyy pääosin vahingossa tai tarvelähtöisesti uusien palveluiden käyttäjäksi.

32 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjätarina Kriisitilanteessa oleva Virpi Vaikkinen, vakuutusyhtiön virkailija Virpi löytää omahoitopolulle verkkopalveluun työtoverin vinkkaamana. Hän menee suoraan oman kunnan sivuille, Sivulta löytyy Hyvinvointipalvelut-osio ja sieltä hän kaivaa esiin sosiaali- ja terveyspalvelut. Koska Virpin ongelmia on useita, eri sektoreilla, hän on erittäin vaikeaa miettiä mistä verkkosivuston osiosta oikea paikka löytyisi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden alta löytyy omahoitopolkuja. Hän menee hakuun ja hakee ahdistaa, yksinäistä. Hakusanoilla hän päätyy Mielenterveystalon oirenavigaatioon. Lisäksi hän löytää valtakunnalliset palvelut, psykoedukaation, vahvistamo.fi:n ja e-mielenterveyden. Tätä kautta hän bongaa kriisipuhelimen, vertaisryhmät, kriisikeskukset ja tukinetin. Omahoitopolku ohjaa hänet siis juuri oikean reaalimaailman palvelun pariin. Kansallisista palveluista hän löytää tietoa (psyked), itsehoito-ohjeita, rentoutusharjoituksia, tukinetin, tukihenkilön, tukea kriisipuhelimen kautta jne. Alueellisista palveluista hän löytää Pieksämäen kriisiryhmän ja sähköisen ajanvarauksen. Tätä kautta hän saa tukea lastenhoitoon. Huomioitava: Visuaalisuus ja polun hahmottuminen käyttäjälle tärkeää. Haku haastavaa: sanastotyö oleellinen.

33 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjäpersoona Diagnosoitu / Oireilija Inka Matinkylä, viestintäpäällikkö Inka on eronnut miehestään ja hänellä on teini-ikäiset lapset. Inkan työ on stressaavaa asiantuntijatyötä, jossa on paljon deadlineja. Hän tuo usein työt mukanaan kotiin ja istuukin usein illat kannettavan tietokoneensa äärellä, ylitöitä tehden. Inka on masentunut työn painostavuuden ja avioeronsa takia. Hän tissuttelee illat kotona, mutta niistä ei ole koitunut työpoissaoloja. SoTe-tiedon ääreltä hän etsii testejä vahvistusta omalle käsitykselle masentuneisuudesta. Hän kokee olevansa huono arvioimaan itseään, joten kokee testin auttavan hahmottamaan onko tilanne vakava vai ei. Hänelle on kertaalleen jo määrätty mielialalääkitys, mutta hänellä ei ole aktiivista hoitosuhdetta sai vain reseptin lääkkeelle. Inka pohtii vaikuttaako tissuttelu mahdollisesti siihen, ettei koe saavansa lääkkeestä apua. Apua hän kuitenkin tarvitsisi ja haluaa sitä löytää omin keinoin, koska ei halua enempää lääkkeitä. Hän ei halua mielenterveyspotilaan leimaa, joten hakee lääkäriapua mieluummin vertaistukea ja toipumistarinoita verkosta. Ikä: 43 Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, englanti, ranska, saksa, ruotsi, espanja Harrastukset: harrastuksille ei aikaa, koska ylityöt haukkaavat vapaa-ajan IT-asenne: Inkalle verkkopalvelut tarkoittavat asiatiedon hakemista, ei viihdekäyttöä. Tietokonetta tulee käytettyä riittämiin työaikana. Viestintäpäällikön roolistaan johtuen Inka on todella tarkka ja kriittinen tiedonlähteitä kohtaan. Tiedontuottajan brändi on Inkalle tärkeä. Muuten Inka ei koe itseään erityisen trenditietoiseksi. Inka epäilee mahtaako verkon tarjoamista vertaisryhmistä löytyä samanhenkistä porukkaa; menestynyttä bisnesnaista, jolla samoja tuntemuksia. Inka ei käytä sosiaalista mediaa, kokee sen nuorten jutuksi. Hänelle yksityisyyden suojaaminen on tärkeämpää kuin sosiaalisen median mahdollistamat edut. Koska tissuttelun määrä ylitöiden äärellä on lisääntynyt, Inka harkitsee juomispäiväkirjan pitämistä. Oma tilanne mietityttää myös siksi, ettei ole varma miten se vaikuttaa hänen lapsiinsa.

34 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjätarina Diagnosoitu / Oireilija Inka Matinkylä, viestintäpäällikkö Inka kokee olonsa erityisen alakuloiseksi, koska lääkkeistä ei tunnu olevan apua. Päällimmäisin ajatus on sairaslomalle jääminen. Inka googlettaa masennus + testi. Hän löytää masennusta mittaavan testin, tekee sen ja saa tulokseksi keskivaikean masennuksen. Seuraavaksi hän googlettaa masennuslääkkeensä nimellä. Esiin tulee tietoa lääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutuksista. Alkoholiteemasta hän päättää tehdä verkossa tähänkin liittyvän testin. Hän löytää AUDIT-testin Päihdelinkin kautta ja huolestuu saamastaan tuloksesta. Inka miettiä onko hänellä riippuvuusongelma. Hän lueskelee Päihdelinkin palveluvalikoimasta ja hakee tietoa itsehoidosta. Päihdelinkki tarjoaa myös keskustelupalstoja (vertaistukea), joten hän alkaa hakea luotettavaa keskustelufoorumia ja empii, koska pelkää aggressiivista sävyä. Tovin pohdittuaan Inka ei tällä kertaa tartu keskustelufoorumin mahdollisuuteen, vaan haluaa selvittää lisää foorumin luotettavuudesta. Inka googlaa uudelleen ja haluaa lisää tietoa ja vaihtoehtoja luotettavilta tahoilta. Hän löytääkin uuden keskustelufoorumin, mutta palaa uudestaan hakemaan useita foorumia vertailevaa koostetta. Hän ei kaada itselleen tänä iltana lisää viiniä vaan päättää jatkaa foorumin etsimistä huomenna. Hän pohtii pitkään palvelun käyttöä, mutta ei kuitenkaan uskaltaudu kirjoittamaan foorumiin.

35 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjäpersoona Huolestunut Jan, opiskelija Jan muutti 5-vuotiaana Suomeen, ja asuu kotona äidin ja isäpuolen kanssa. Itsetunto on hieman heikko, ja uudet sosiaaliset tilanteet jännittävät. Huono itsetunto näkyy myös siinä, että Jan pelkää jäävänsä porukan ulkopuolelle. Hän pyrkii rohkaistumaan juomalla, mutta kyseinen menetelmä arveluttaa pitäisiköhän tilannetta muuttaa? Erityisesti viikonloppuisin tulee juotua. Jan haluaisi olla rohkeampi, ja saada paljon kavereita ja tyttöystävän. Maailman menoa tulee seurattua viikoittain keskustelupalstoilta. Janin yleinen suhtautuminen netissä olevaan SoTe-tietoon on utelias itseä koskettavan tiedon suhteen, mutta muuten ei kiinnosta. Samoin uutuudet ja trendit kiinnostavat lähinnä omiin harrastuksiin ja mielenkiintoihin liittyen. Ikä: 18 Koulutus: Suorittaa autonasentajan tutkintoa ammattikoulussa Kansalaisuus: Suomi / Viro Kielitaito: suomi, eesti, englanti Harrastukset: Autot, tietokonepelit (mm. autopelit ja World of Warcraft), Metallica, baarissa käynti ja tytöt. Lainaus: "Turha tehdä nyt, jos voi huomennakin jättää tekemättä" IT-asenne: Kotona käytössä on läppäri, ja uutta iphone5 tulee käytettyä missä ikinä onkin. Koulussa tulee käytettyä PC:tä. Paljon viihde- ja pelikäyttöä, mutta muutoin tulee käytettyä vähemmän. Verkkopankkia Jan on käyttänyt mm. pelien lisäosien ostamiseen. Jan etsii verkosta aktiivisesta tietoa omiin kiinnostuksen kohteisiin liittyen. Sosiaalisen median aktiivikäyttäjä, ja somessa kiinnostaa erityisesti statuspäivitykset kavereihin liittyen. Suhtautuu netissä olevaan tietoon ei-kriittisesti, ja uskoo lähes kaiken siellä olevan.

36 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjätarina Huolestunut Jan, opiskelija Kaverin lauantaiset juhlat jännittivät Jania niin paljon, että tuli juotua aikas rankasti pohjia. Lopulta Jan joi niin rankasti, että muistikin osittain meni. Krapulassa sunnuntai-iltana Jan päättää tehdä asialle jotain. Hän hakee Googlesta sanoilla juominen ottaa päähän, ja löytää omahoitopolku-verkkopalvelun. Hän menee juomiseen liittyvälle sivulle. Siellä on Janille tarjolla iskevää tekstiä ilman ammattitermejä. Teksti sisältää mm. kuvaus juomisen ongelmista, miten arviot juomista, kuinka voin auttaa itseäni, syitä alkoholinkäytölle ja alkoholinkäyttö eri ikävaiheissa. Jan päättää arvioida omaa käyttöään, ja tekee AUDIT/ADSUME-testin. Jan saa arvion tilanteestaan ja avunsaantiehdotukset. Niiden pohjalta hänelle tarjotaan ohjaus itsehoitosisältöihin kuinka voin auttaa itseäni. Kyseisissä sisällöissä kerrotaan: mistä saan tukea ja apua, itsehoitosisällöt, hoitopaikat. Lisäksi Janille tarjotaan yleisiä syitä alkoholinkäytön lisääntymiseen, joita ovat mm. jännittäminen ja työstressi. Janille toimivin sisältö on muutaman minuutin video (ei jaksaisi lukea pitkää tekstiä aiheesta), jossa nuori kertoo jännittämisen vaikutuksesta hänen alkoholinkäyttöönsä. Sama sisältö on tarjolla myös alkoholinkäyttö eri ikävaiheissa -osiossa. Jatkon ja ohjautuvuuden kannalta Janille tarjotaan juomisen hallinnan opasta ja otto-mittaria, jonka hän lataakin käyttöönsä iphonelle. Otto-mittari toimii keinona oireiden seurantaan ja palaamisen tiedon äärelle. Myös tarjolla olevat keskustelupalstat pitävät asiat Janin mielessä.

37 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjäpersoona Jatko- ja ylläpitohoitovaiheessa oleva Pertti Pikkarainen, pankinjohtaja Pertin iso tavoite ja motiivi on päihteettömän elämän ylläpito ja terveenä pysyminen. Tätä kautta perhe- ja työasiat pysyvät koossa. Ennen kaikkea Pertti tavoittelee omaa hyvinvointiaan, mutta yhtä lailla läheisten hyvinvointi on tärkeää. Pertin tulee käytyä viikoittain vertaistukipalvelussa, jossa saa tukea ja vahvistusta omaan elämäänsä. Oman raittiuden ylläpidon lisäksi Perttiä motivoi ja kiinnostaa muiden auttaminen ja toisten kokemusten lukeminen. Hän kiinnostui terveysasioista raitistumisensa jälkeen. Uusin trendeihin Pertti suhtautuu maltillisesti ja melko jäyhästi. Ikä: 50 Koulutus: Ekonomi Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, kouluruotsi, englanti ja saksa Harrastukset: Liikunta, mökkeily ja postimerkkien keräily Lainaus: "Päivä kerrallaan" IT-asenne: Pertillä on kotona käytössä perinteinen tietokone, jota tulee käytettyä iltaisin teekupposen ääressä. Työn puolesta Pertti on melko kokenut netin käyttäjä, toki vain työasioiden pohjalta. Pertti etsii Googlen kautta täsmätietoa tarpeeseensa, eikä surffaile ns. turhia. Pertti suhtautuu epäilevän varautuneesti netissä olevaan tietoon.

38 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjätarina Jatko- ja ylläpitohoitovaiheessa oleva Pertti Pikkarainen, pankinjohtaja Pertti löytää omahoitopolun Googlen kautta. Pertti tulee palveluun etsimään vertaistukea ja muiden tarinoita alkoholismista, sekä raitista seuraa. Ensin hän tutkii tietoja ja palveluja liikuntaharrastuksiin ja terveyteen liittyen. Erityisesti häntä kiinnostaa tarjolla olevat tiedot ja palvelut vertaistuen mahdollisuuksista, joita ovat mm. linkkejä ko. palveluihin (ml. liveryhmät), tarinoita aiheesta, tietoa mistä saa elämään mielihyvää, tietoa tunneryhmistä tai tunne-elämään liittyvästä tiedosta, tietoa miten itse voin auttaa muita ja tietoa syyllisyyden työstämiseen. Tunne-elämän käsittely on merkittävä osa Pertin toipumista, ja niinpä tunne-elämän käsittely kiinnostaa häntä. Esimerkiksi yhteys terapeuttiin verkon kautta olisi oiva palvelu Pertille. Lisäksi Pertti haluaa palvelussa keskustella vertaisten kanssa ja lukea muiden tarinoita. Pertin tarvitsemia sisältöjä palvelussa ovat verkkoterapian palvelut, keskustelualueet, chat-palvelu, tarjolla olevat perinteiset palvelut, tietoa live-ryhmistä (ml. yhteystiedot ja ilmoittautumismahdollisuus verkon kautta), mahdollisuus ilmoittautua tukihenkilötoimintaan. Pertin kannalta onnistunut lopputulos on raittiuden ylläpito ja retkahtamisen välttäminen. Näin oma ja läheisten hyvinvointi paranee. Tunne-elämän käsittely mahdollistaa paremman elämän.

39 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjäpersoona Terveystietoinen Henri Hipster Halme, luova johtaja Henrillä on vaimo ja pieni lapsi. Ennen lapsen tuloa molemmat vanhemmat matkustelivat paljon maailmalla ja viettivät aikaa myös viihteellä, ajoittain myös arkena, mutta hyvässä tasapainossa liikunnan kanssa. Heillä on paljon samanhenkisiä ystäviä, boheemeja taiteilijoita, joiden kanssa he istuvat iltaa muutamia kertoja kuukaudessa viinipullon äärellä. Ruoanlaitto on rakas harrastus ja viini kuuluu siihen tärkeänä osana. Henri on tottunut seurailemaan trendejä (karppaus, proteiinipitoinen ruokavalio, lähiruoka, luomu) ja poimii trendeistä vain ne, jotka sopivat omaan pirtaan (hieman elitistinen maku). Henri lukee netistä paljon proaktiivisesti, erityisesti verkkolehtien asiauutisia ja blogeja. Kotiin hän tilaa ruoka- ja viinilehtiä. SoTe-tietoa hän hyödyntää itsensä sivistämiseen, terveen elämän tukemiseen, mutta tärkeä osa on myös hifistely ja tällä tiedolla päteminen ystäväpiirissä. Yleisesti suhtautuu viranomaistietoon tuskastuneena: eikö tätä voisi jotenkin trendikkäämmin esittää? Terveyteen liittyvistä asioista hän pitää kirjaa (mm. liikuntasuoritukset) ja on erittäin tarkka ruoan raaka-aineista ja viinin alkuperästä ja urheiluharrastuksiensa harjoittelumetodeista. Ikä: 37 Koulutus: Taiteen maisteri Kansalaisuus: Suomi Kielitaito: suomi, (ruotsi), vahva englanti, riittävä ranska Harrastukset: Harrastukset: matkailu, pyöräily kesäaikaan, talvisin intohimoinen trendilajiharrastaja (nyt crossfit), kahvi (tarkka paahdosta, merkistä, valmistuksesta), viinit, ruoanlaitto Lainaus: Elämästä pitää nauttia, tänään. IT-asenne: Henrillä on kaikki uusimmat laitteet. Hän on merkkiuskollinen ja omaa kaikki olennaiset Applen tuotteet; iphone, ipod, ipad ja työkoneena hänellä on Mac Air. Löytyy Nike Fuelband. Joku laitteista on aina hänen mukanaan, vähintäänkin Fuelband-ranneke, useimmiten myös puhelin, jolla pääsee verkkoon. Hän on siis täysin verkkonatiivi, koska elää verkossa työnsä puolesta ja vapaa-ajalla. Hänelle tärkeitä tiedonlähteitä tai verkossa käytettäviä sovelluksia/palveluita ovat mm. verkkojulkaisut, blogit, Googlen palvelut, Twitter, Facebook, Foodie, Instagram ja HeiaHeia.

40 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjätarina (1/2) Terveystietoinen Henri Hipster Halme, luova johtaja Kun Henri on jälleen kerran kokoontunut ystävien kanssa illalliselle hyvän ruoan ja laatuviinin äärelle, nousee keskusteluissa esille mietintää kohtuukäytön rajoista. Eräs Henrin ystävistä kertoo lukeneensa netistä asian tiimoilta ja mainitsee ohimennen jopa palvelun nimen. Henri ja ystävät naureskelevat aiheelle ja aihe ohitetaan nopeasti jollain polttavammalla teemalla. Henriä teema jää kuitenkin mietityttämään sen verran, että hän kokeilee hakea palvelua Googlesta. Palvelun nimi ei jäänyt mieleen, Henri muistaa vain, että kyseessä oli julkisen toimijan tarjoama palvelu. Hakusana testaa juomisesi tuottaa listan tuloksia erilaisista palveluista. Ensimmäisinä valintoina tulee yksityisen tarjoajan palveluita, jotka Henri ohittaa ja valitsee ensimmäisen sopivan kuuloisen saitin. Saittia ei ole selkeästi päivitetty aikoihin, sen visuaalinen ilme on pielessä ja verkkosivun sisältö tuntuu tylsältä raittiusliikkeen operaatiolta ja liian syyllistävältä. Henri palaa Googlen tuloslistaan ja valitsee seuraavan sivun. Toinen valinta on selkeästi se, mitä Henri etsi. Sivu on niin hyvännäköinen ja houkutteleva, että Henri alkaa heti miettiä, minkä mainos- tai viestintätoimiston tuottama se on. Hetken klikkailtuaan ja tutkiskeltuaan Henri päättää tehdä sivulla olevan testin saapahan äkkiä selvitettyä onko oma alkoholin käyttö kohtuun rajoissa kansallisten normien mukaan. Testissä Henri saa indikoitua perinteisten annoskyselyiden sijaan myös kontekstin, missä juomaa nautiskellaan

41 Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisy Käyttäjätarina(2/2) Terveystietoinen Henri Hipster Halme, luova johtaja [x] ystävien kanssa illallisella [ ] yksin kotona [x] firman juhlissa [ ] arki-iltoina työn jälkeen [ ] jne Testi ei kysele annoksina vaan mahdollistaa kansanomaisemman tavan syöttää tietoa: litraa olutta pulloa viiniä shottia väkeviä (tms.) Tuloksissa ei syyllistetä liikaa, mutta herätellään. Viinihän on hyvä ruokajuoma, mutta alkoholia se on kuitenkin. Henrin tulos on kuukausitasolla täysin normaalin rajoissa, ajoittain viikkotasolla vähän korkea, vaikka kohdistuukin yksittäisiin päiviin jatkuvan tissuttelun sijaan. Seuraavaa illanviettoa varten Henri hakee appstoresta sovelluksen iphoneen, johon saa ketterästi kirjattua alkoholimäärät. Hän ei kuitenkaan aloita mitään raskaampaa juomapäiväkirjaa, koska ei koe olevansa riskinalainen. Henri tekee itseironisen Facebook-päivityksen testituloksestaan (jakaa myös linkin) ja vitsailee joutuvansa tarkkailemaan viinin juontiaan jatkossa. Päivitykseen vastaa kaveri, vitsillä höystäen, YouTube-videolla, joka sisältää varoittavan esimerkin miten viiniä liikaa röpötelleelle hipsterille voi käydä. Keskustelu kiihtyy, johtaen siihen, että muutkin tekevät testin. Joku kavereista löytää ihan aitoa apua palvelusta, vaikka hän ei siitä kerrokaan Henrille suoraan. Suurin osa kavereista jatkaa alkoholinkäyttöä kuten ennenkin, mutta kokien, että heillä on alkoholinkäyttö hanskassa, niin kuin ainakin ennenkin.

42 Valtimosairauksien ehkäisy

43 Valtimosairauksien ehkäisyn omahoitopolku Tavoite Ennaltaehkäisy: kansalaiselle tuotetaan tarvittavat tiedot ja taidot terveen elämisen vahvistamiseen ja edistämiseen ennen kuin akuutteja ongelmia on ilmentynyt. Ennaltaehkäisyn tuloksena turhat lääkärikäynnit vähenevät, ja oikeat henkilöt ohjataan hoitoon. Sisältö Relevanttien jatkotoimenpiteiden saamiseksi vaatii kattavan testin (yhdistetään nykyisiä). Testitulokset esitetään mahdollisimman visuaalisesti (lähtökohtana nykyisen FINRISKI-laskurin visualisointi). Testi ja tulokset vietynä pelilliseen suuntaan Tulosten vertailu Kannustaminen Testin uusiminen Käyttäjäryhmät Terveydenhuollon ammattilaiset (työterveyshoitaja, lääkäri, terveydenhoitaja, terveyden edistämisen ammattilainen, hoitoalan ihminen, opettajat, opiskelijat jne.) Omaiset (huoli omaisesta ja hänen hoitaminen, huoli omasta terveydestä, olenko riskiryhmässä jne.) Terveet (omasta terveydestään ja terveystiedosta kiinnostuneet, perusterveet, tiedon etsijät, perinteisen tiedon haastajat jne.) Oireilevat (testituloksen saanut, todettu kohonnut verenpaine, oireestaan huolestunut jne.) Riskiryhmät (sukurasite, perinnöllisyys jne.) Huomioita Kaikki tarvittava tieto on nykyiselläänkin saatavissa, mutta hajallaan, ja ammattilaisille suunnattuna se ei ole vaikuttavaa. Valtimosairauksien ehkäisyssä erityisen haasteellista tavoittaa kansalaiset ja saada tarpeeksi ajoissa palveluun.

44 Valtimosairauksien ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjäpersoona Terveydenhuollon ammattilainen: Maija, terveydenhoitaja Asun pienessä kaupungissa, jossa toimin terveydenhoitajana. Valtimosairaudet ovat keskeinen osa työkuvaani. Moni potilaani oireilee valtimosairauksiin liittyen tai kuuluu ainakin riskiryhmään. Kollegat kertoivat minulle töissä omahoitopolusta, ja sitä on tullutkin sen jälkeen hyödynnettyä työssä muun muassa potilaskäyntien yhteydessä. Sieltä löytyy kätevästi tietoa, jota voin jakaa potilailleni. Ikä: 50 Koulutus: Terveydenhoitaja Kansalaisuus: Suomi, Kielitaito: suomi, heikko englanti Harrastukset: Sauvakävely Lainaus: "Terve sielu terveessä ruumissa" IT-asenne: Käytän työssäni perusohjelmia, kuten potilastietojärjestelmää. Mielestäni omaan perustaidot tietokoneen käyttöön liittyen. Osaan ja tykkään googlata tietoa potilaitani varten, sekä etsin tietoa myös oman pätevyyteni parantamiseen. Luotan netissä olevaan tietoon, jos se on tutun organisaation tuottamaa. Haluaisin helposti jaettavaa ja tulostettavaa tietoa ja materiaalia. Mieluummin jaan paperisen tulosteen kuin linkin verkkopalveluun. Kotona ei tule tietokonetta juurikaan käytettyä.

45 Valtimosairauksien ehkäisyn omahoitopolku Käyttäjätarina Terveydenhuollon ammattilainen: Maija, terveydenhoitaja Vastaanotolleni tulee potilas, ja päätän tehdä hänen kanssa verkkopalvelussa olevan riskitestin. Saamme tietyt tulokset ja voin kätevästi jakaa niiden pohjalta tietoa potilaalle. Pystyn myös verkkopalvelun avulla vinkkaamaan paikallisista liikuntamahdollisuuksista ja -palveluista terveyden parantamiseen. Tosi hienoa olisi, jos palveluun saisi seurantaa. Eli potilaani voisivat esimerkiksi kotona kirjata verenpaineensa kehityksen verkkopalveluun, ja minä voisin seurata tilanteen kehitystä, ja tarjota lisätietoa ja -ohjeita tarpeen mukaan. Tietyt potilaani ovat niin valveutuneita ja innostuneita verkkopalvelun käyttäjiä, että heille minun ei tarvitse verkkopalvelun käyttöä erikseen näyttää, vaan riittää kun ohjaan heidät verkkopalvelun pariin. He kyllä löytävät sieltä itse tarvittavat tiedot ja palvelut. Verkkopalvelun on sikälikin kätevä, että saan sieltä laadukasta tietoa oman pätevyyteni kehittämiseen. Pystyn pitämään itseni ajan tasalla uusimman tiedon suhteen.

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia. Sydänliitto Terhi Koivumäki

Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia. Sydänliitto Terhi Koivumäki Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia Sydänliitto Terhi Koivumäki 2015 1 Mistä perheen ääni - Reijo Laatikainen. 2013. Lasten ylipaino. Laadullinen tutkimus. - Ryhmissä saadut palautteet eri puolilta

Lisätiedot

Itsehoidon ja omahoidon lisääminen sähköisillä palveluilla

Itsehoidon ja omahoidon lisääminen sähköisillä palveluilla Itsehoidon ja omahoidon lisääminen sähköisillä palveluilla Kuntamarkkinat 11.9.2014 Maija Paukkala Kehittämispäällikkö HyvisSADe projektijohtaja Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Käsitteet Omahoito on potilaan

Lisätiedot

ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90

ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90 1 Yli 65-vuotias ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90 85 80 Mittari alkoholin käytön itsearviointiin 75 70 65 2 Tämän mittarin tarkoituksena on auttaa Sinua arvioimaan alkoholin käyttöäsi. Alkoholin käyttöä olisi

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä

Lisätiedot

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä V Valtakunnallinen kansanterveyspäivä 15.1.2009 Helsinki Tuija Tammelin Erikoistutkija, FT, LitM Työterveyslaitos, Oulu Lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus,

Lisätiedot

Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia. Sydänliitto Terhi Koivumäki 2015 1

Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia. Sydänliitto Terhi Koivumäki 2015 1 Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia Sydänliitto Terhi Koivumäki 2015 1 Mistä perheen ääni - Reijo Laatikainen. 2013. Lasten ylipaino. Laadullinen tutkimus. - Ryhmissä saadut palautteet eri puolilta

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä Millaisia vanhempia sinun äitisi ja isäsi olivat?

Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä Millaisia vanhempia sinun äitisi ja isäsi olivat? Raskauden alussa mielen täyttävät raskauden fyysiset muutokset ja ajatukset itse raskaudesta tunteellisuus huoli lapsen menettämisestä stressaantuminen väsymys Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää Anna Viipuri 30.9.2014 Toimintakyky Ihminen on kokonaisuus, toimintakyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista. Se on haastavaa, mikä edellyttää hoitajalta

Lisätiedot

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983)

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) 1. Esiharkinta ei aikomusta muuttaa käyttäytymistä ongelman kieltäminen ja vähätteleminen ei tiedosteta muutoksen tarpeellisuutta

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

THL:n sähköiset kansalaispalvelut: Omahoitopolut.fi ja Palveluvaaka.fi

THL:n sähköiset kansalaispalvelut: Omahoitopolut.fi ja Palveluvaaka.fi THL:n sähköiset kansalaispalvelut: Omahoitopolut.fi ja Palveluvaaka.fi Projektipäällikkö Anu Suurnäkki ja Kehittämispäällikkö Niina Peränen, THL 11.5.2015 Terveydenhuollon atk-päivät 12.-13.5.2015 1 Uudet

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Taltioni & Ericsson ehealth seminar 2015

Taltioni & Ericsson ehealth seminar 2015 Taltioni & Ericsson ehealth seminar 2015 Themes today -Co-operation networking -ehealth services -Healthcare/national solutions -Citizen s view Taltioni news flash 3 new services online: Hämeenlinna -

Lisätiedot

Lukiolaisten, väestön ja lääkärien näkemyksiä terveydenhuollon tulevaisuudesta

Lukiolaisten, väestön ja lääkärien näkemyksiä terveydenhuollon tulevaisuudesta Lukiolaisten, väestön ja lääkärien näkemyksiä terveydenhuollon tulevaisuudesta 10.7.2017 Yli puolet suomalaisista suhtautuu myönteisesti terveydenhuollon digitalisaatioon Kyselyt terveydenhuollon tulevaisuudesta

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

AGE-hanke alkoi syyskuussa 2013 ja se päättyy heinäkuussa 2015. Mukana hankkeessa ovat Tšekki, Saksa, Kypros, Suomi, Espanja ja Portugali.

AGE-hanke alkoi syyskuussa 2013 ja se päättyy heinäkuussa 2015. Mukana hankkeessa ovat Tšekki, Saksa, Kypros, Suomi, Espanja ja Portugali. Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan aktiivinen ikääntyminen on prosessi, jossa optimoidaan mahdollisuudet pysyä terveenä, osallistua ja elää turvattua elämää ja pyritään siten parantamaan

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

ASIAKASTYYTYVÄISYYS KYSELY KUNTALAISILLE SOSIAALI-, TERVEYS- JA VAPAA-AJAN PALVELUISTA

ASIAKASTYYTYVÄISYYS KYSELY KUNTALAISILLE SOSIAALI-, TERVEYS- JA VAPAA-AJAN PALVELUISTA Vastaa kysymyksiin valitsemalla/rengastamalla sinulle sopivin vaihtoehto tai kirjoittamalla vastaus sille varattuun tilaan. Jos vastauksellesi ei ole riittävästi tilaa, niin voit jatkaa kääntöpuolelle.

Lisätiedot

Fonecta. Sivustolla kävijöiden profiilikuvaus Elokuu 2013. Nettisivuston profiilitutkimus Fonecta.fi

Fonecta. Sivustolla kävijöiden profiilikuvaus Elokuu 2013. Nettisivuston profiilitutkimus Fonecta.fi Fonecta Sivustolla kävijöiden profiilikuvaus Elokuu 03 Fonecta.fi-sivustolla kävijä Olen 5-vuotias nainen. Asun kaksin puolisoni kanssa Etelä- Suomessa pienemmällä paikkakunnalla. Käyn Fonectan sivustolla

Lisätiedot

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN 1 MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN MUUTOSREITTI - Pohdintaa: Mikä elämässä on arvokasta? - Tahtoa - Uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin - Uskoa omiin kykyihin ja taitoihin - Päätöksentekoa - Tavoitteita - Aikaa

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI Huoli puheeksi ikääntyvän omaisasia sanoiksi OPAS AMMATTILAISILLE Sain toivoa tulevaan. Oli helpottavaa, kun sai purkaa pahaa oloa. Vahvistui ajatus, että itsestä täytyy pitää huolta.

Lisätiedot

Terveystarkastuksen esitietolomake yläkouluun

Terveystarkastuksen esitietolomake yläkouluun Terveystarkastuksen esitietolomake yläkouluun Kysely palautetaan terveydenhoitajalle. PERUSTIEDOT Nimi Henkilötunnus Osoite Oppilaan oma puhelinnumero Äidin nimi ja puhelinnumero (tai muun huoltajan) Isän

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA. Varhainen havaitseminen ja tukeminen

KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA. Varhainen havaitseminen ja tukeminen KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA Varhainen havaitseminen ja tukeminen Ihminen tarvitsee toista» Mutta me pohojalaaset... OMAISHOIDON TUKEMISEN ALKUTAIVAL v. 2009 alkoi "Yhdessä tehden- Ajoissa

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Neuvokas perhe -ideologia Neuvokas perhe haluaa tukea perheiden hyvinvointia korostamalla myönteistä ilmapiiriä ja yhdessä toimimista Neuvokas

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Herättelevät kysymykset ammattikuljettajalle Terveenä ja hyvinvoivana jo työuran alussa POHDI OMAA TERVEYSKÄYTTÄYTYMISTÄSI VASTAAMALLA SEURAAVIIN KYSYMYKSIIN: TYÖ Kuinka monta tuntia

Lisätiedot

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti:

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2 Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Asuminen? Onko sinulla lapsia? Koulutus: ( ) asun vanhempien kanssa

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Päihdekyselyn koonti Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Pohjatietoa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 102 henkilöä Kyselyyn vastasi LÄHI14S, DILO13S, DINU13S, LAPE14S, LANU15K,DIL13S, NUVAV14S Kysely

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Kysely etäomaishoitajille kyselyn tuloksia

Kysely etäomaishoitajille kyselyn tuloksia Kysely etäomaishoitajille kyselyn tuloksia 1. Sukupuoli Mies 4 12% Nainen 29 88% 2. Ikäsi 18-40 8 24% 41-65 24 73% yli 65 1 3% 3. Oletko Opiskelija 1 3% Kokopäivätyössä 21 64% Osapäivätyössä 2 6% Työtön

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret HYVINVOINTIKERTOMUS Lapset ja nuoret LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTI JOENSUUSSA Lapsiperheiden määrä suhteessa kaikkiin perheisiin on laskenut. Yksinhuoltajaperheitä on lähes neljännes lapsiperheistä. Lasten

Lisätiedot

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016 RAY tukee -barometri 2016 JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN 1. Kuinka usein olet osallistunut tämän sosiaali- ja terveysalan järjestön toimintaan 12 viime kuukauden aikana? Järjestöllä tarkoitetaan tässä

Lisätiedot

Pääotsikko PERHEEN TUKEMINEN ÄITIYSNEUVOLASSA. RASKAUDEN AIKANA Alaotsikko 29.2.2012

Pääotsikko PERHEEN TUKEMINEN ÄITIYSNEUVOLASSA. RASKAUDEN AIKANA Alaotsikko 29.2.2012 1 PERHEEN TUKEMINEN ÄITIYSNEUVOLASSA Pääotsikko RASKAUDEN AIKANA Alaotsikko 29.2.2012 Marita Väätäinen, terveydenhoitaja Esittelijä Oulun kaupunki Koskelan neuvola 2 Laaja terveystarkastus äitiysneuvolassa

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Nuorten liikunta ja liikkumattomuus -tietovisa

Nuorten liikunta ja liikkumattomuus -tietovisa Nuorten liikunta ja liikkumattomuus -tietovisa Tavoite Tämän tehtävän tavoitteena on tuoda esille liikkumiseen ja liikkumattomuuteen liittyviä perustietoja suomalaisten nuorten näkökulmasta. Tehtävän tavoitteena

Lisätiedot

Lapsiperheen arjen voimavarat

Lapsiperheen arjen voimavarat Lapsiperheen arjen voimavarat Hyvät vanhemmat! Lapsiperheen elämään sisältyy monenlaisia ilonaiheita, mutta välillä arki voi olla melko rankkaa. Vanhemmat voivat hyötyä siitä, että he joskus kiireenkin

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Jouni Tuomi FT, yliopettaja, terveyden edistäminen TAMK v i i s a a t v a l i n n a t v i i s a s v a n h e m m u u s v i i s a a t v a i m o t v i r k e ä

Lisätiedot

Oppilaitos: Luokka: Vastaava opettaja:

Oppilaitos: Luokka: Vastaava opettaja: TERVEYSKYSELY Oppilaitos: Luokka: Vastaava opettaja: Opiskelutyö edellyttää hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Terveydentilasta ja kunnosta huolehtiminen on yksi elämän perusedellytyksistä. Pysähdy hetkeksi

Lisätiedot

Nuorten palveluohjaus Facebookissa

Nuorten palveluohjaus Facebookissa Nuorten palveluohjaus Facebookissa Kokemuksia sosiaalisen median hyödyntämisestä nuorten palveluohjauksessa 1.5.11. 21.11.2013 Saila Lähteenmäki / MOPOTuning hanke 21.11.2013 https://www.facebook.com/nuortenpalveluohjaaja.sailalahteenmaki

Lisätiedot

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 IKÄ % 18 24 9 25-34 35-44 26 45-54 30 55-60 13 Yli 60 7 ASEMA % Työntekijä 23 Alempi toimihenkilö 13 Ylempi toimihenkilö 31 Johtava asema 6 Opiskelija 9 Perhe-/opinto-/vuorotteluvapaalla

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Terveydenhuollon barometri 2009

Terveydenhuollon barometri 2009 Terveydenhuollon barometri 009 Sisältö Johdanto Sivu Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus 4 Aineiston rakenne 5 Tutkimuksen rakenne 6 Tulokset Terveystyytyväisyyden eri näkökulmat 9 Omakohtaiset näkemykset

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen Mika Vuori Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen KKI-päivät/ Laatua liikunnan palveluketjuun 18.3.2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ydinprosessin palvelutilaukset (Tilinpäätösennuste 2014) ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ. Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.2015

15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ. Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.2015 15 VUOTTA ELÄKKEELLÄ Tuoreen tutkimuksen tulokset Sini Kivihuhta 6.2.215 1 VAI 2 VUOTTA? 2 KYSELY 8-VUOTIAILLE VASTAUKSIA 5 Teetimme 5 puhelinhaastattelua vuonna 1935 syntyneille suomalaisille eläkeläisille

Lisätiedot

Lapset ja nuoret jäävät liian yksin huolineen. Lasten ja nuorten puhelin ja netti vuonna 2007

Lapset ja nuoret jäävät liian yksin huolineen. Lasten ja nuorten puhelin ja netti vuonna 2007 Lapset ja nuoret jäävät liian yksin huolineen. Lasten ja nuorten puhelin ja netti vuonna 2007 Kerro aikuiselle, jolla on aikaa kuunnella. Kaikenlaiset asiat, fiilikset ja tapahtumat kannattaa jakaa läheisille

Lisätiedot

Miten voi satakuntalainen yrittäjä vuonna 2014?

Miten voi satakuntalainen yrittäjä vuonna 2014? Miten voi satakuntalainen yrittäjä vuonna 2014? TUTKIMUS Tutkimus yrittäjien hyvinvoinnista Kohderyhmänä ne Satakunnan Yrittäjät ry:n jäsenet, joiden sähköpostiosoite tiedossa (3 296 jäsentä) Sähköinen

Lisätiedot

MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT

MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT MEMO OHJELMA MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT SELKOKIELELLÄ 2015 Inkeri Vyyryläinen (toim.) SELKOESITE MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT SELKOKIELELLÄ Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muistiliiton esite Selkokielimukautus:

Lisätiedot

Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys

Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys Lassi-Pekka Risteelä & Virpi Louhela on PoP Liikkua POHJOIS-POHJANMAAN LIIKUNTA RY yksi Suomen 15:sta liikunnan aluejärjestöstä kouluttaa liikuttaa palvelee

Lisätiedot

HELPPO KOTIRUOKA. Valmiit ainekset viikon jokaiselle päivälle. Kuudes Kerros

HELPPO KOTIRUOKA. Valmiit ainekset viikon jokaiselle päivälle. Kuudes Kerros HELPPO KOTIRUOKA Valmiit ainekset viikon jokaiselle päivälle. Maailmantalous sukeltaa, työttömyys kasvaa ja ihmisillä on jatkuvasti vähemmän käytettävissä olevaa rahaa. Suomessa on liki miljoona köyhää

Lisätiedot

KOKEMUSASIANTUNTIJA TERVEYSASEMALLA

KOKEMUSASIANTUNTIJA TERVEYSASEMALLA KOKEMUSASIANTUNTIJA TERVEYSASEMALLA Yksi tapa auttaa päihde- ja mielenterveysongelmissa Kokemusasiantuntija Hannu Ylönen Helsinki 23.4.2015 Kuka on päihdetyön kokemusasiantuntija? Kokemusasiantuntijalla

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

PÄIHDETYÖ HAASTAA TERVEYSASEMAT - KOKEMUSASIANTUNTIJA OSANA MONIAMMATILLISTA TYÖRYHMÄÄ VANTAALLA

PÄIHDETYÖ HAASTAA TERVEYSASEMAT - KOKEMUSASIANTUNTIJA OSANA MONIAMMATILLISTA TYÖRYHMÄÄ VANTAALLA PÄIHDETYÖ HAASTAA TERVEYSASEMAT - KOKEMUSASIANTUNTIJA OSANA MONIAMMATILLISTA TYÖRYHMÄÄ VANTAALLA Anne Tapola ja Hannu Ylönen Vantaalaisen hyvä mieli -hanke Kokemusasiantuntija -seminaari Helsinki, 13.2.2013

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa

Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa Verkkokyselyn tulosyhteenveto RYM Oy 2013 Sosiaalisen median ammatillinen hyötykäyttö vielä vähäistä Neljä viidestä rakennetun ympäristön kehityksestä kiinnostuneesta

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot