Skills Experience 2011 matka 41. WorldSkills Competitions ammattitaidon MM-kilpailut Lontoo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Skills Experience 2011 matka 41. WorldSkills Competitions ammattitaidon MM-kilpailut Lontoo"

Transkriptio

1 Skills Experience 2011 matka 41. WorldSkills Competitions ammattitaidon MM-kilpailut Lontoo Matkustuspäivä Lontooseen ja kohti illan avajaisia Matkan aikana tutustuimme matkakumppaneihin, mukana olivat mm. OKM:stä ylijohtaja Sakari Karjalainen ja ammatillisen koulutuksen johtaja Mika Tammilehto. Heti jo matkan alussa vaihdoimme ajatuksia ammatillisen koulutuksen rakenteellisen uudistamisen suuntaviivoista. Keskustelimme mm. Pirkanmaan tulevan syksyn tilanteesta järjestäjäverkon vauhdittamisen osalta. Avajaiset olivat upeat ja Suomen maajoukkue näyttävä 42 kilpailijallaan. Tunnelma oli hyvä ja odottava. Ammattitaidon MM-kilpailuihin osallistuu kilpailijoita kaiken kaikkiaan 51 eri valtiosta. Lontoon kilpailut ovat tähän mennessä järjestetyistä kilpailuista suurimmat niin osallistujamäärältään kuin myös budjetiltaan. Avajaisten tunnelma oli kuin olympialaisissa.

2 Saskyn tavoite oli jo 4,5 vuotta sitten saada oma kilpailija kisoihin. Olemme systemaattisesti tehneet työtä sen eteen, että opiskelijamme Lasse Tuominen on selviytynyt CNC- koneistukseen kilpailemaan 19 toisen kilpakumppanin kanssa. Voimme olla ylpeitä Lassen matkasta kohti Lontoon MM-kilpailuja - Suomen mestari Oulun Taitaja-kilpailuista vuodelta 2010 ja samalta vuodelta EM-kilpailuista Lissabonista saavutuksena oli pronssimitali. Vammalan ammattikoulun opettajat, apulaisrehtori ja erityisesti koneistuksen opettaja Esa Ojaniittu ovat tehneet hienoa työtä sen eteen että, voimme olla ylpeitä lahjakkaan Lassen huippuosaamisen tasosta. Paikallinen metallialan yritys Vexve Group Oy on tehnyt esimerkillistä yhteistyötä yhteisen tavoitteen eteenpäin viemiseksi. Koko koneistuksen lajieksperttinä toimii Vexven koneistuksen osaaja Jari Rantala. Ekspertti on koko koneistuslajin vastaava toimija ja tuomari. On hienoa, että Vexve Group on panostanut merkittävästi osaajansa Jarin aikaa koko suomalaisen nuorten huippuosaamisen edistämistyöhön. Jari on toiminut myös Lassen osaamisen edistäjänä sekä henkisenä tukena. Kuntayhtymä ja Vexve ovat yhdessä hankkineet kolmeakselisen sorvin, jonka turvin Lasse on pystynyt harjoittelemaan kilpailuihin keväästä 2011 alkaen. Jatkossa Mori Seiki -työstökeskus palvelee kokonaisvaltaisesti koko metallialan nuorten ja aikuisten ammatillista koulutusta Sastamalassa. Voimme olla jo tässä vaiheessa ylpeitä Lassen saavutuksista ja siitä tekemisestä mitä olemme yhdessä saaneet aikaan. Avajaisissa jo palkittiin kokonaisuudessaan se työ, mitä olemme nuorten huippuosaamisen edistämiseksi tehneet. Kiitos ja hienoa.

3 Ensimmäinen kilpailupäivä Kello aloitimme matkan kohti lontoolaista ammatillista koulutusta. Tutustumme yhdessä OKM:n ja suomalaisten koulutuksen järjestäjien kanssa paikalliseen ammatilliseen koulutukseen. Reading Collegen edustajat ottivat meidät avosylin vastaan ja kävimme keskustelua kokonaisvaltaisesti ammatillisesta koulutuksesta, sekä tietysti heidän tavastaan motivoida nuoria kouluttautumaan huippuosaajiksi. Tutustuimme eri ammattialoihin, Reading Collegelle oli juuri valmistunut uudet tilat ravintoalan koulutukseen, mikä tuntui kovasti opiskelijoita miellyttävän. Kävimme tutustumassa myös puualan, rakennusalan sekä kone- ja metallialan oppimisympäristöihin. Vertaillessamme tiloja ja laitekantaa suomalaisiin vastaaviin niin voidaan todeta, että myös Suomessa on hyvät oppimisympäristöt. Useat Reading Collegen opiskelijat tekevät osa-aikaisesti työtä opintojensa ohessa. Näin nuorille aukeaa heti valmistumisensa jälkeen työpaikka. Reading Collegelta ei ollut selvinnyt opiskelijaa kilvoittelemaan omiin Lontoon Skills MM- kilpailuihin. Kello pääsimme ensimmäisen kerran kilpailupaikalle, tunnelma oli hieno ja yleisöä valtavasti. Lasse oli suorittamassa ensimmäistä työpäiväänsä hyvällä fiiliksellä. Lassen koneesta hävisivät ensimmäisen kilpailupäivän aikana yhtäkkiä sähköt, mutta kilpailijamme otti nopeasti tilanteen hallintaansa. Sähköjen häviämisen aiheutti tekninen vika, ei siis kilpailijasta johtuva virhe. Ensimmäisen kilpailupäivän koneistettavaa kappaletta ei kukaan kilpailija saanut valmiiksi, Suomen lajiekspertti Jari Rantala oli tyytyväinen Lassen kilpailusuoritukseen.

4 Illalla kello oli kutsuvieraille Get together party, johon osallistuimme. Tilaisuuden avasi OPH:n pääjohtaja Timo Lankinen, joka puheessaan toteisi, että Taitaja-toiminnan avulla olemme merkittävästi edistäneet ammatillisen koulutuksen tunnettavuutta, ja yksittäisistä toimista WorldSkills -toiminta on KVtoimintaa parhaimmillaan. Todennäköisesti tuleviin Saksan WorldSkills -kilpailuihin vuonna 2013 tulee uutena maana mukaan Venäjä. Näin kaikki merkittävät teollisuusmaat ovat toiminnassa mukana.

5 Toinen kilpailupäivä Kilpailujen seuraamista ja eri lajeihin tutustumista valtavassa noin m2 hallissa koko päivän ajan. Lasse on suoriutunut kahden päivän aikana ilman isoja virheitä ja tunnelma on kilpailussa odottava. Tapasimme kilpailupaikalla Lassen vanhemmat. Keskustelimme mm. siitä, että tavoite on jo saavutettu, kun Lasse on selvinnyt MM-kilpailuihin. Varmasti kilpailuista jää kaikille mukava muisto ja katsotaan nyt vielä, mikä on Lassen lopputulos 19 kilpailijan joukossa. Hienoa olisi pistesija. Tänään meillä oli aikaa kierrellä kilpailupaikalla ja tutustua myös muihin lajeihin. Upeita suorituksia löytyi aina viherrakentamisesta leipuri-kondiittorien luomuksiin. Tapasimme myös useita tuttuja Suomen eri ammatillisen koulutuksen järjestäjistä. Oli mukava nähdä, että olemme laajasti kiinnostuneita ammattitaitotoiminnasta, mm. Turusta paikanpäällä oli koko koulutuslautakunta. Valtavan kokonaisessa messukeskuksessa, ExCel London areenassa, oli huomattava määrä katselijoita paikalla, mutta silti homma toimi ammattimaisesti. Vexve Groupin henkilöstöjohtaja Anna-Stiina Boström saapui myös torstai-iltana paikalle kannustamaan Lassea sekä tutustumaan ammatillisen koulutuksen todelliseen huipputapahtumaan. Tämä on parhaimmillaan ammatillisen koulutuksen ja yritysten välistä yhteistyötä. Osuvaa ja suoraa, joka palvelee opiskelijaa, yritystä sekä koulutuksen järjestäjää.

6 Kolmas kilpailupäivä Ei ole saatu tuloksia, mutta kommentit eksperteiltä Lassen CNC-koneistuksesta ovat positiivisia. Tapasimme kilpailuissa Soljan säätiön edustajia, Kiilto Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Soljan ja hänen rouvansa Tuija Soljan. Soljat ovat innokkaita ammattitaidon seuraajia ja kannustavat oppilaitoksia kansainvälistymään mm. tukemalla ammattitaitotoimintaa opiskelijoille myönnettävillä apurahoilla. Hekin odottavat jännityksellä, miten Lassen kilpailuissa käy. Tapasimme kilpailupäivien aikana myös Valkeakosken ammatillisen koulutuksen edustajat, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Aulis Saarisen, yhtymähallituksen puheenjohtaja Eero Tammisen sekä kuntayhtymäjohtaja Raimo Alarovan. Kävimme hedelmällistä keskustelua Pirkanmaan ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoamisesta ja miten tulevaisuudessa ammatillista koulutusta Pirkanmaalla järjestetään. Yhteistyösuhteemme Valkeakosken suuntaan ovat hyvällä ja toimivalla pohjalla.

7 Kävimme porukalla syömässä ennen Lassen kilpailujen jatkumista. Lasse oli hyvällä ja rauhallisella mielellä, kovat ja rautaiset kilpailijan hermot.

8 Viimeinen kilpailupäivä Tänään illalla varmasti saamme tuloksia ja tietoa miten Lassella on kilpailu kokonaisuudessaan mennyt. Ennakkotietona on saatu, että mitään isoja virheitä ei ole sattunut. Kaikkia työstettäviä kappaleita Lasse ei ole saanut valmiiksi, mutta todennäköisesti eivät kaikki muutkaan kilpailijat ole saaneet. Uskon, että Lassen kappaleet ovat hyvin mitoillaan. No, tänään illalla olemme viisaampia lopputuloksista. Yhtymävaltuuston 1. varapuheenjohtaja sekä yhtymähallituksen jäsen Kalevi Kaukola pääsi myös kilpailemaan, kilpailulajina oli Tarjoilu. Kalevi pääsi asiakkaaksi, kun norjalainen kilpailija, jonka äiti on kotoisin Turusta, tarjoili upeita ruokia pöytäseurueelle. Kaleville ja opetushallituksen edustajille tarjoilija tarjoili mm. pastaa, salaattia ja juustoja. Kalevi totesi kilpailijan onnistuneen tarjoilussaan hyvin. Varmasti tapahtuma oli aito ja mukava kokemus. Päästessämme hotellille kilpailupaikalta ja vähän aikaa levättyämme Lontoon suurkaupunki yllätti meidät. Koko meidän hotellissa oli palohälytys ja kaikki hotellivieraat poistui hätäuloskäynnistä kadulle. Palokunta saapui paikalle ja tarkasti hotellin todeten hälytyksen onneksi aiheettomaksi, minkä jälkeen pääsimme takaisin sisälle ja valmistautuminen yhteiselle illalliselle saattoi alkaa. Illallinen tarjoillaan ravintola Le Pont de La Tour:ssa Thamesin rannalla. Illalliselle osallistuu koko kilpailuseurue. Toivottavasti saamme illan aikana jo tuloksia. Olisi hienoa, jos Lasse sijoittuisi ensimmäisenä suomalaisena pistesijalle koneistuksessa, ainakin eilinen ja tämän päivän työt onnistuivat hyvin. Annas katsoa nyt, miten meidän käy.

9 Ekskursio ja päättäjäiset Kello lähdimme tutustumaan Stonehengeen, esihistorialliseen monumenttiin, Salisbury Plaintasangolla. Stonehenge on maailmanperintökohde, yksi maailman kahdeksasta ihmeestä. Kivikehä on useita tuhansia vuosia vanha ja säilynyt yllättävän hyvin. Se on aikanaan rakennettu uskonnolliseksi kohteeksi paikallisille asukkaille. Kiviosaaminen on ikuista ja materiaalina kestävää, mikä säilyy sukupolvelta toiselle. Onneksi meidänkin kuntayhtymällä on vahvaa osaamista kiven työstämisessä. Päättäjäiset alkavat kello ja samalla julkistetaan kilpailujen tulokset ja lopullisesti Lassen sijoitus. Lassen lopullinen sijoitus varmistui 14. sijaksi, joka on hyvä. Pisteitä Lasse sai 486 pistettä. Pistemäärä on hyvä, koska esim. kaksi vuotta sitten Euroopan mestaruuden voittanut kilpakaveri sai nyt Lontoon kilpailuissa 500 pistettä sijoittuen kymmeneksi. Päättäjäisissä oli upea tunnelma ja Lontoo onnistui kilpailujärjestelyissä kokonaisuudessaan hyvin. Seuraavat kilpailut pidetään vuonna 2013 Saksassa Leipzigissä.

10

11 Kotimatkalle ja kohti Suomea Hieno kokemus ja pitkäjaksoisesta työstä komea työnäyte koko meidän kuntayhtymältä, erityismaininnan ansaitsee Esa Ojaniittu, joka on tehnyt Lassen valmentamiseksi upeaa työtä. Erityiskiitoksen haluan vielä antaa Vexve Oy:lle ja erityisesti ekspertti Jari Rantalalle ja tietysti myös asian eteenpäin mahdollistamisesta Jarmo Niemiselle. Kiitos. Lentokentällä vielä kerran suurkaupunki Lontoo näytti kasvonsa. Olimme ennen lentoa ruokailemassa, kun yhtäkkiä terminaali kolmoseen tuli hälytys, että koko terminaali tyhjennetään. Meiltä jäivät ruuat pöytään, kun lähdimme kohti poistumistietä. Onneksi hälytys ei ollut akuutti, mutta melkoinen kokemus kuitenkin nähdä millainen olisi tosi tilanne, kun lentokenttä pitää evakuoida. Pääsimme onnellisesti Suomeen aikataulun mukaisesti.

Sastamalan koulutuskuntayhtymä www.sasky.fi. Julkinen tiedote kaikkiin talouksiin. Taitoa työelämään - osaamista tulevaan

Sastamalan koulutuskuntayhtymä www.sasky.fi. Julkinen tiedote kaikkiin talouksiin. Taitoa työelämään - osaamista tulevaan Sastamalan koulutuskuntayhtymä Julkinen tiedote kaikkiin talouksiin Taitoa työelämään - osaamista tulevaan 2011 Sisältö Pääkirjoitus s. 3 Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto, Huittisten yksikkö Liiketalouden

Lisätiedot

Taitoa työelämään - osaamista. Julkinen tiedote kaikkiin talouksiin. tulevaan

Taitoa työelämään - osaamista. Julkinen tiedote kaikkiin talouksiin. tulevaan Taitoa työelämään - osaamista tulevaan Julkinen tiedote kaikkiin talouksiin Sisältö Sastamalan koulutuskuntayhtymän lehti 2012 Julkaisija: Sastamalan koulutuskuntayhtymä Päätoimittaja: kuntayhtymäjohtaja

Lisätiedot

Skilly! Säveltäjä Vili Ollilan Sound Vision Vahva Näkemys MM-kilpailujen tunnusmusiikiksi Sivu 9. MM-kisojen maskotti on. Turussa Sivut 12-13.

Skilly! Säveltäjä Vili Ollilan Sound Vision Vahva Näkemys MM-kilpailujen tunnusmusiikiksi Sivu 9. MM-kisojen maskotti on. Turussa Sivut 12-13. Nro 2 helmikuu 2005 Säveltäjä Vili Ollilan Sound Vision Vahva Näkemys MM-kilpailujen tunnusmusiikiksi Sivu 9 Suomen ammattitaitomaajoukkue julkistettiin Turussa Sivut 12-13 Taitaja-kilpailut Turussa huipentuivat

Lisätiedot

Töihin luontoon s. 8

Töihin luontoon s. 8 vengi KOULUTUSKESKUS SALPAUKSEN ASIAKASLEHTI 2/2011 Töihin luontoon s. 8 10 Lahdesta 12 Hyvää mieltä 14 rakentamisen veturi keittiöstä Rekrykoulutuksen kautta töihin Salpauksen Svengi 2/2011 www.salpaus.fi

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS. Sastamalan koulutuskuntayhtymä

VUOSIKERTOMUS. Sastamalan koulutuskuntayhtymä VUOSIKERTOMUS Sastamalan koulutuskuntayhtymä SISÄLLYS Taitoa työelämään osaamista tulevaan Kuntayhtymäjohtajan katsaus vuoteen 2012...4 Sastamalan koulutuskuntayhtymä, SASKY...6 Hallinto...7 Vuosi 2012

Lisätiedot

TAITAJA-SEMIFINAALIEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT

TAITAJA-SEMIFINAALIEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT TAITAJA-SEMIFINAALIEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe: Mika Tammilehto... 3 Semifinaali-isännyys lisää oppilaitoksen arvostusta Suomen Liikemiesten Kauppaopisto... 4 Opettajan verkosto laajenee

Lisätiedot

Taitoa työelämään osaamista tulevaan

Taitoa työelämään osaamista tulevaan 2011-2012 Taitoa työelämään osaamista tulevaan 1 Kuntayhtymäjohtajan/ rehtorin tervehdys Toimintakertomus 2011-2012 3. Kuntayhtymäjohtajan/rehtorin tervehdys 4. Opiskelijapalvelut 6. Kansainvälisyys 8.

Lisätiedot

Nuoret mestarit esiin! -hanke ja Taitaja 2004 -tapahtuma LOPPURAPORTTI

Nuoret mestarit esiin! -hanke ja Taitaja 2004 -tapahtuma LOPPURAPORTTI Nuoret mestarit esiin! -hanke ja Taitaja 2004 -tapahtuma LOPPURAPORTTI Sisällysluettelo Esipuhe... 5 Kehittämistarpeita ja hankkeen lähtökohtia... 6 SeNuko-koulutusmessut 2004...15 Ammattitaidon kohottamista

Lisätiedot

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI Julkaisija: Skills Finland ry Toimitustyö: Emmi Oksanen Ulkoasu ja taitto: Viestintätoimisto VCA Oy Kannen kuvat: Tarmo Valmela, Silja Lindqvist, Juha Roininen,

Lisätiedot

Taitaja2012 -tapahtuman julkaisu

Taitaja2012 -tapahtuman julkaisu Taitaja2012 -tapahtuman julkaisu 2 Anssi ja Renne, Taitajan viemät 6 Jämsän yläkoulun 8E Taitajan odotuksessa 8 Lauri Ihalainen pohtii osaamisen merkitystä 4, 12, 14 Valitse kiinnostuksen kohteesi tapahtumassa

Lisätiedot

Hintaportaat 50km 32km 20km

Hintaportaat 50km 32km 20km HOLLOLAN URHEILIJAT-46 Seu ra leh ti Hollolan Urheilijat-46 Seuralehti www.hollolanurheilijat.com 2014 Jukola tekee paluun Hollolaan 2018. s. 2 Suunnistus s. 3-4 Hiihto s. 6-7 Ampumahiihto s. 8 Salibandy

Lisätiedot

Laukaan Peurunkagolf Jäsenlehti 2/2013

Laukaan Peurunkagolf Jäsenlehti 2/2013 Laukaan Peurunkagolf Jäsenlehti 2/2013 Laukaan Peurunkagolf 1 LPG 2/2013 24. vuosikerta Tässä lehdessä Peurunkagolf........................... 2 Kohtaamisia............................. 8 Toimikunnat.............................

Lisätiedot

KENSULAINEN 1/2014. www.kensu.fi. Sisältö. 22. JYVÄSJÄRVI-SOUTU 12.6.2014 12 Luistelutrikoot 13 Tuloksia 14 Kilpailukutsuja 17 Tapahtumakalenteri 20

KENSULAINEN 1/2014. www.kensu.fi. Sisältö. 22. JYVÄSJÄRVI-SOUTU 12.6.2014 12 Luistelutrikoot 13 Tuloksia 14 Kilpailukutsuja 17 Tapahtumakalenteri 20 KENSULAINEN 1/2014 Sisältö Puheenjohtajan palsta 3 Mastereiden yleisluistelijoiden MM-kisat Stavanger, Sörmarka-areena 6.-8.3.2014 4 Kuivatreenit alkavat 5 Kausi 2013-2014 6 Ensikertalaisena Kuopion Finland

Lisätiedot

Syksy 2014. www.kgm.fi

Syksy 2014. www.kgm.fi KGM Syksy 2014 www.kgm.fi 1 Kankaisten Golf ry Perustettu 1989 Kenttä: Kankaisten Golfpuisto Suunnittelu: Pekka Sivula Osoite: Maskuntie 281, 21250 Masku Puheenjohtaja: Tarja Nuotio, 040 5063715 Toiminnanjohtaja:

Lisätiedot

Strateginen tahtotila & päämäärät 2017

Strateginen tahtotila & päämäärät 2017 1 / 2015 Ravintolakolmio-ryhmän sidosryhmälehti 30.3.2015 Ilmestyy kolme kertaa vuodessa. KirjoittaJat ovat RK-ryhmän strategisen johtoryhmän jäseniä sekä hallituksen puheenjohtaja Strateginen tahtotila

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS 2012 2013 UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS on profiloitunut aktiiviseksi toimijaksi työelämän kanssa. Tässä lehdessä: Rehtori 2 Alaesittelyt 3-11 Liiketalouden perustutkintoa

Lisätiedot

1. ESIPUHE. Vantaalla 1.6.2006 Jari Nurmi

1. ESIPUHE. Vantaalla 1.6.2006 Jari Nurmi 1 2 SISÄLLYS 1. ESIPUHE... 3 Puheenjohtaja Esa Niemen tervehdys... 4 2. SEURAN VAIHEITA... 5 Seuran perustaminen 1973-1976... 5 Seuratoiminnan käynnistyminen 1977-1981... 5 Nousu kilpajudon kansalliseen

Lisätiedot

S U O M E N C U R L I N G L E H T I M A A L I S K U U

S U O M E N C U R L I N G L E H T I M A A L I S K U U S U O M E N C U R L I N G L E H T I M A A L I S K U U 1 / 2 0 0 7 Positiivista kehitystä SM-sarjassa Senioreiden MM-kisat Suomeen 2008 Junioreiden MM-karsinta ja PM-kisat Baltic Cup Karjalasta kajahtaa

Lisätiedot

Hyvä lukija! Puumedi-lehti 5/2014 (1)

Hyvä lukija! Puumedi-lehti 5/2014 (1) Hyvä lukija! Puumedi juhlii tänä vuonna 10-vuotispäiväänsä. Jos tunnet ketään kymmenvuotiasta, niin millainen hän on? Ilmeisesti hiukan utelias, melko rohkea, ja ihan varmasti hänellä on oma mielipiteensä

Lisätiedot

Esittelyssä vuoden sakulainen liikkuja ja SAKUstara 2009... 4 7. Lukuvuoden 08 09 tilastot... 8 23 Ensi lukuvuoden tapahtumakalenteri...

Esittelyssä vuoden sakulainen liikkuja ja SAKUstara 2009... 4 7. Lukuvuoden 08 09 tilastot... 8 23 Ensi lukuvuoden tapahtumakalenteri... S A K U r y : n t i e d o t u s l e h t i 3 / 2 0 0 9 Esittelyssä vuoden sakulainen liikkuja ja SAKUstara 2009... 4 7 Lukuvuoden 08 09 tilastot... 8 23 Ensi lukuvuoden tapahtumakalenteri... 26 S i s ä

Lisätiedot

Uudet maailmanmestarit

Uudet maailmanmestarit Uudet maailmanmestarit Grenoble s. 4-8 Juniorien EM... s. 16-17 Naisten MM... s. 18-19 Sarjat... s. 20-21 SM Turku... s. 22-25 SM Hlinna... s. 26 Seura-SM... s. 29 PM Tanska... s. 30 Maaottelut... s. 31

Lisätiedot

Kuva (c) Harri Hytönen

Kuva (c) Harri Hytönen Kuva (c) Harri Hytönen 2 2/2013 Mistä on 60-vuotias Kymin Suunnistajat tehty? Menestyvää yritystä ja urheiluseuraa yhdistää moni asia: tuotteiden/ palveluiden on oltava kunnossa ja mieluiten kilpailijoista

Lisätiedot

Vinkkejä valmennukseen maailmalta

Vinkkejä valmennukseen maailmalta Vinkkejä valmennukseen maailmalta Terveisiä kansainvälisiltä työelämäjaksoilta! Kirsi Coco Tuija Auramo Timo Rasinaho Nina Östman Virpi Pikkuaho Joskus on mentävä kauas, jotta näkee lähelle. Tässä esitteessä

Lisätiedot

lentopallo Avajaistapahtuma torilla torstaina 9. 6. klo 19 SMAK Jimi Constantine

lentopallo Avajaistapahtuma torilla torstaina 9. 6. klo 19 SMAK Jimi Constantine Päijät-Hämeen lentopallo Lasten ja nuorten Power Cup jälleen Lahdessa, Jokimaalla 9 12. 6. 2011 SMAK & Jimi Constantine VAPAA PÄÄSY! Avajaistapahtuma torilla torstaina 9. 6. klo 19 Miikka Lemola pelasi

Lisätiedot

WorldSkills 2005 Helsinki ammattitaidon MM-kilpailut Huippuosaamista, menestystä ja yhdessä oppimista. Heikki Saarinen (toim.)

WorldSkills 2005 Helsinki ammattitaidon MM-kilpailut Huippuosaamista, menestystä ja yhdessä oppimista. Heikki Saarinen (toim.) WorldSkills 2005 Helsinki ammattitaidon MM-kilpailut Huippuosaamista, menestystä ja yhdessä oppimista Heikki Saarinen (toim.) WorldSkills 2005 Helsinki ammattitaidon MMkilpailut olivat menestys monella

Lisätiedot

VUOSI- KERTOMUS 2014

VUOSI- KERTOMUS 2014 VUOSI- KERTOMUS 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. TÖIHIN!-PALVELU OSANA ISOMPAA KOKONAISUUTTA. S. 3 4 1.1 Elinkeinopolitiikka on Jyväskylässä painopiste...4 2. TYÖN MERKITYS IHMISELLE. S. 5 6 2.1. Töihin!-palvelu

Lisätiedot

YKKÖSKETJU.GR13. 2/2013 - Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti

YKKÖSKETJU.GR13. 2/2013 - Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti YKKÖSKETJU.GR13 2/2013 - Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti Prahan festivaalipuisto Vystaviste kesällä 2013 Tässä numerossa: Euroopan NMKY:n yleiskokous, YES- seminaari ja Muutosaganttikoulutus Suomen

Lisätiedot

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF)

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009 Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Haastattelujen toteutus... 3 3. Arviot

Lisätiedot

Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU

Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU Vuosijulkaisu 2009 APUTASSU Mainiot ulkoilumahdollisuudet, rauhallinen ympäristö ja asiantunteva henkilökunta Maskun Neurologinen Kuntoutuskeskus on Suomen ainoa yksinomaan neurologisten sairauksien kuntoutukseen

Lisätiedot

2/2008 YKKÖSKETJU. Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti

2/2008 YKKÖSKETJU. Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti 2/2008 Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti Taitto Petri Hollmén / petri.hollmen@ukkopekka.fi Ilmestyy 4 kertaa vuodessa Seuraava numero 3/2008 ilmestyy viikolla

Lisätiedot