Indie-peli Construct 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Indie-peli Construct 2"

Transkriptio

1 Indie-peli Construct 2 Samuli Saarinen Opinnäytetyö Ammattiopisto Tavastia Lukuvuosi

2 2 Sisällys 1 Johdanto Projektin aihe: Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut Projektin kulku ja toteutus Loppupäätelmät Lähteet... 29

3 3 1 Johdanto Projektissa kuvataan lähes vaihe vaiheelta pelin tekoa Construct 2 ohjelmalla. Peli itse toteutetaan graafisesti ja ohjelma generoi HTML5 koodia. Peli muutetaan myös Androidille sopivaan muotoon ja asennetaan laitteelle testattavaksi. Mobiililaitteille Constuct 2 ei yksin osaa tiedostoa muokata, sen apuna pitää käyttää joko Ludein tai Adoben palvelua. Pelissä ajetaan Jeeppiä keskellä taistelukenttää keräten pisteitä muutamilla eri tavoilla. Projektin peli oli pisin tekemäni peli ja myös ensimmäinen itse suunnittelema peli.

4 4 2 Projektin aihe: Indie peli Construct 2 Julkaistaan nimellä DesertJeep. Pelaaja ajaa Jeepillä ja lähtee keskelle taistelutannerta autiomaalla. Kaksi tuntematonta osapuolta sotivat keskenään ja pelaajan tarkoituksena on kerätä kaikki mahdolliset resurssit ja selvitä hengissä. Pelissä on monta tapaa laskea pisteensä ja pitää yllä henkilökohtaisia tavoitteita. Taistelutantereelta voi kerätä Tokeneita. Tokenit korjaavat Jeeppiä ja mahdollistavat pelin jatkamisen kuoleman jälkeen. Halutessaan voi ryhtyä sotaan tankkeja vastaan ja kuluttaa niin monta luotia kuin pystyy.

5 5 3 Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut 3.1 Ohjelman mallinnus (UML) Pelin mallinnus kuvaa työtä jonka pelintekijä ja peli ohjelma loivat/generoivat ja kuvaa miten asiakas pääsee käyttämään peliä Visio Visio on Microsoftin ajatuskartan luonti ohjelma, Se keskittyy luomaan näyttäviä ajatuskarttoja pienellä vaivalla. 3.2 Toteutus Construct 2 Ohjelma toimii Drag & Drop tekniikalla (raahaa ja pudota). Tiedostoja liikutetaan "näytöllä" ja niille annetaan toimintoja jotka tapahtuvat jonkun seurauksena(esim. Kuva liikkuu vasemmalle, kun nuolta painetaan

6 6 vasemmalle). Ohjelma kirjoittaa lopuksi projektistasi toimivan HTML5- koodin joka voidaan muuntaa eri laitteille sopivaksi muodoksi COCOONJS On Ludei nimisen yrityksen kehittämä palvelu, joka muuntaa HTML5- koodin sopivaksi mobiililaitteille ja selaimille: Android, Windows 8 phone, ios, Blackberry, Crome- ja Firefox-sovelluskaupalle CocoonJS is a technology that helps HTML5 developers publish their web-based games and apps in the most important mobile and web stores with native-like performance and features. Code once, publish everywhere. Save time and money Ludei.com PhoneGap On Adoben ylläpitämä palvelu joka muuntaa HTML5-koodin sopivaksi mobiililaitteille ja selaimille: Android, Windows 8 phone, ios, Blackberry, Crome- ja Firefox-sovelluskaupalle 3.3 Toteutustapa Peli rakennetaan graafisella koodaus-ohjelmalla nimeltä Construct 2. Se julkaistaan mahdollisimman monelle alustalle jotta se saavuttaa suurimman mahdollisen kohdeyleisön. 4 Spesifikaatio Julkaistaan nimellä DesertJeep. Pelaaja ajaa Jeepillä ja lähtee keskelle taistelutannerta autiomaalla. Kaksi tuntematonta osapuolta sotivat keskenään ja pelaajan tarkoituksena on kerätä kaikki mahdolliset resurssit ja selvitä hengissä. Pelissä on monta tapaa laskea pisteensä ja pitää yllä henkilökohtaisia tavoitteita. Taistelutantereelta voi kerätä Tokeneita. Tokenit korjaavat Jeeppiä ja mahdollistavat pelin jatkamisen kuoleman jälkeen.

7 7 Halutessaan voi ryhtyä sotaan tankkeja vastaan ja kuluttaa niin monta luotia kuin pystyy. 4.1 Aikataulu Peli toimii tietokoneella käyttäen näppäimistöä ja mobiililaitteella käyttäen näytöllä olevia näppäimiä. Ensimmäiset viikot ovat suunnittelua ja työn toteutus ja testaus pitäisi olla käynnissä jo Projektin aikana ei ole erikseen testaus vaiheita, testaus tapahtuu kun jotain merkittävää on muuttunut. Pelin toimivuus on etusijalla, lopuksi katsotaan hienosäätöä pelille jos on aikaa. Työ on valmis viimeistään

8 8 5 Projektin kulku ja toteutus Projekti on lähtenyt käyntiin kokeilemalla taustakuvaan sopivaa "pelinappulaa". Pelinappulalla tarkoitetaan pelin päähenkilöä. Pelinappulaksi sopivin vaihtoehto oli Jeeppi- maasturi, vapaasti käyttöön saamani paketista löytyi juurioikeat kuvat jeepistä luomaan 2D-peliin 360'- asteen tuntumaa.

9 9 Jeepille lisätään liikettä laittamalla kuvat vaihtumaan kun jeeppi kääntyy tietyn määrän asteita. Pelissä toimiva näytön koko säädetään mahdollisimman sopivaksi monelle eri näytölle. Kun tämä on tehty, laitetaan kuvat pöydälle ja taustakuva niiden taakse.

10 10 Sitten lisätään toiminnot. Jeepille auton ohjattavuus, eli kiihtyvyys tasaisesti nouseva ja päinvastoin, hidastuva. Kääntyvyys vauhti mukaan lukien 8 eri suuntaan. Määritetään nuolinäppäimet toimimaan Jeepin ohjaukseen ( esimerkillä: kun painetaan vauhdissa vasemmalle, Jeeppi kaartaa vasemmalle.)

11 11 Kosketusnäytöllisille laitteille laitetaan ruudulla näkyvät näppäimet jotka toteuttavat saman toiminnon kuin tietokoneen nuolinäppäimet. 5.1 Ensimmäinen Testi Tässä kohtaa kokeillaan ohjelman toimivuutta laajemmin, kaikella mahdollisella laitteella. On kuitenkin tietyt vaatimukset toteutuakseen. 1. Windows 8 phonen version avaamiseksi emulaattorilla tarvitaan Visual studio 2012 phonen + Windows 8- käyttöjärjestelmän. 2. Android-ohjelmaksi tiedostot muutetaan COCOONJS palvelun avulla. Sivustolle kirjaudutaan ja lähetetään tiedot palveluun, sieltä tuleva tiedosto on androidiin sopiva asennus-tiedosto. Vaihtoehtoisena palveluna toimii PhoneGap.

12 Ainoa mahdollinen testauksessa toimiva palvelu oli PhoneGap. PhoneGap rakensi tiedostoistani Andoid, ios, Windows phone ja Blackberry - asennus tiedoston. Peli kuitenkin toimii vain onlinessa, mutta tiedoston muokkaus auttaa peliä toimimaan sulavammin. Eli tiedostot joita peli käyttää on laitettu palvelimelleni josta peli käyttää niitä. 12

13 PhoneGap Käännetään tiedosto PhoneGap muotoon. Tehdään kansiosta ZIP tiedosto joka lähetetään itse PhoneGap - palvelulle Myös tiedoston ensimmäinen lisäys ja päivitys toimii samalla tavalla.

14 14 ja EI ZIP kansio lisätään palvelimelle oikeaan osoitteeseen. Nettiin laitetaan myös mahdolliset mainospalvelun tiedostot jotka näkyvät peliä pelatessa. Ennen asennusohjelman latausta PhoneGap - palvelussa täytyy ohjelma rakentaa uudestaan. Yksinkertaisesti painamalla "rakenna uudestaan"- nappia. Ladataan tiedosto-.apk (eli Androidin asennus tiedosto). Laitetaan se nettiin, jotta sen voi ladata ja asentaa Android-laitteelle testattavaksi. 5.3 Ensimmäisen Testin tulos Testin tulos kertoi että nuolinäppäimet kosketusnäytölle eivät riittäneet. Ongelmana oli että jeeppi ei kaasuttanut samaan aikaan kun kääntyi. Ratkaisuna tähän kokeilen lisätä neljä nuolta lisää. Nuolille laitetaan kaasutus sekä kääntymistoiminto.

15 15 Sitten testataan toimiiko sovellus paremmin. 5.4 Jatketaan Lisäsin kentälle text-elementin, kaksoisnapsauttamalla taustasta. Eventteihin lisätään systeemin eventti. Jokaisen tietokoneen tikityksen (tick) lisätty Teksti elementti saa arvon= FPS: ja fps komennolla (hakee tietokoneen kautta tiedon kuinka monta kuvaa liikkuu juuri tuolla hetkellä, normaalilla koneella FPS (Frames per second) on 60). Pelissä "Text"- kenttä näyttää tältä: Lisätään enemmän toimintoja pelille. Lisätään uusi kuva (spirite) projektiin taustalle ja annetaan sille luodin (bullet) toiminto. Yksinkertaisesti, kun luoti luodaan tasolle, se liikkuu eteenpäin määriteltyä vauhtia.

16 16 Varmistetaan että luoti ei jää kuormittamaan peliä, eli se poistetaan kun tietty matka on saavutettu. Jeepin animaatioihin lisätään Kuva piste (image points). Kuva pisteistä voidaan luoda toisia kuvia, esim. tässä tapauksessa jeepin katolla olevan pyssynpiipun päähän laitetaan kuva piste ja sitten luodaan elementti joka nappia painaessa luo luodin juuri tästä image pointista Lisätään samalla uusi kuva liekin leimahduksesta joka ilmestyy pyssyn piipusta. Kuvalle lisätään spirite strip (animaation kaikki liikkeet yhdellä kuvalla, tasaisella taustalla). Eli leimahduksen syntymisestä häviämiseen. Näistä luodaan animaatio jonka nopeutta voidaan säätää. Kyseinen leimahduksen 32 kuvaa näkyvät 60fps:n nopeudella ja vain yhden kerran.

17 17 Ja taas varmistetaan että läpinäkyvä elementti ei jää kummittelemaan, eli se poistetaan kun kuvan animaatio on loppunut. Itse pää-eventti joka luo nämä kaksi kuvaa, luodin ja leimahduksen. Välilyöntiä painamalla ja 0.2 sekunnin rajoituksella jeepin kuva pisteestä luodaan luoti ja leimahdus. Lisäksi eventin seurauksena lisätään +1 arvo globaaliin numeroon. Tämä numero esitetään ruudulla FPS-teksti elementin tapaan. Numero siis kasvaa jokaisella kerralla kun ammutaan yksi luoti. Tarkoituksena tällä kerätä pisteitä ampumistaan luodeista tai vaan katsoa paljonko luoteja kulutti tällä pelikerralla. (Globaali eventti tarkoittaa sitä, että se toimii koko sovelluksen sisällä, sitä ei tarvitse erikseen mihinkään sisältää.) Numero GunFired teksti-kenttään tarkastetaan jokaisella tikityksellä (tick).

18 18 Tältä näyttää pelissä pysäytys-kuva ampuma eventistä. 5.5 Rakennukset ja viholliset Jotta peli ei olisi pelkkää Saharan autiomaata, lisätään sinne rakennus. Rakennus laitetaan kiinteäksi (solid), jotta sitä ei voi läpäistä Kuvakaappaus, jossa jeeppi pysähtyy rakennuksen seinään.

19 19 Lisätään vihollisia jotta pelillä on jokin tarkoitus ja haaste. Ensimmäinen tankki on vihreä ja toinen tankki on ruskea (kaksi eri vihollista) Molemmille vihollisille lisätään ominaisuus kiinteä (solid) ja toiminto luoti (bullet).

20 20 Lopuksi laitetaan tankki kääntymään jeeppiä päin kun se osuu kentän reunoihin, täten tankki ei katoa "olemattomiin". Estetään myös tankkia menemästä linnakkeen läpi, ja jotta kehnon älynsä ansiosta tankki ei jäisi jumiin linnakkeeseen osuessaan, laitetaan tankki kääntymään kun se osuu linnakkeeseen. Molemmille vihollistankeille lisäsin samat ominaisuudet ja tähän mennessä toimivat hyvin. 5.6 Viholliset eivät ole vihollisia, jos niitä ei tarvitse pelätä. Tankille on lisätty turret-toiminto, ja sieltä erikseen määritelty pituus jonka sisältä turret-toiminto hakee kohteen. Tankille määritellään eventillä hakemaan kohde joka sekunti. kohde pysyy samana kunnes se tuhoutuu ja tankki hakee uuden kohteen.

21 21 Kun Jeeppi ei ole päävihollinen tankeille, laitetaan peliä hieman helpommaksi. Tankit siis ampuvat vasta jos ammut niitä tai niiden kaveria. Kun tankilla on kohde, se liikkuu vain eteenpäin kunnes vihollinen on sen ampuma etäisyydellä, se pysähtyy, tähtää ja ampuu joka 1.5 sekunnin välein. Jos kohde tuhoutuu, tankki jatkaa matkaansa ja hakee uuden kohteen. Molemmat tankit ampuvat eri versiot raketeista, versioiden erot huomaa vain koodinpuolella. Ne toimivat eri nimillä koska se on helpompi estää omapuolulaisen ampumasta kaveriaan. Kuitenkin molemmat raketit(tankin panokset) tekevät saman tuhon jeepille. Eli joka osumasta jeeppi menettää 4 elämää (täydet elämät on 10) Jeepillä on myös mahdollisuus tuhota tankki ampumalla. tankilta lähtee 2 elämää (täydet elämät on 5) Huonompi vaihtoehto tuhota tankki on ajaa jeepillä sitä päin. Yleensä se koituu kohtaloksi, koska tankki menettää vain yhden elämän ja jeeppi kokonaiset 5 elämää. Lisäksi jeeppi pysähtyy siihen paikkaan ja on altis muille vihollisille.

22 22 Hävitetään tankki kun se tuhoutuu, eli kun tankille määritelty Health muuttujan arvo on sama tai pienempi kuin 0, tankki häviää ja luo tilalleen räjähdyksen. Jotta ei olisi kaikkialla vaarassa, laitetaan kentälle yksinkertainen vihreä reunainen neliö ja nimetään se safe-zoneksi eli suoja-alueeksi. Lopuksi tehdään siitä turvallinen ja estetään tankkien pääsy alueelle. Tankeista löytyi virhe, jolloin tankit osuivat jeeppiin vaikka itse tankki ei ollut lähelläkään. Tämän aiheutti tankin Polygon. Polygon tarkoittaa simppeliä vektorigrafikkaista kuviota, tässä tapauksessa Polygon on se mikä ottaa yhteen muiden polygonien kanssa ja itse Tankin kuva on visuaalinen elementti. Kuvan Polygonin voi muokata helposti. 5.7 Tokens Lisätään peliin tavoitteita ja apuja. Tokenit, joilla voi korjata itseään ja kerätä pisteitä.

23 23 Tokenit ilmestyvät kentälle kun kumpi tahansa tankki tuhoutuu. Tokenille on määritelty henkilökohtainen -arvo. Se vähenee eventtien avulla joka sekunti. Näin tokenit eivät leiju pelikentällä ikuisuutta. Kun tokenit korjaavat jeeppiä, täytyy näkyviin laittaa elämät. yksinkertaisesti tekstielementtiin hakee jeepin henkilökohtaisen arvon healt. Pelissä elämät näkyvät näin: ja Ilmoitetaan että elämä on vaarassa jos elämiä on jäljellä 4 tai vähemmän, tarkoittaa että seuraava vihollisen osuma koituu kohtaloksi.

24 Golden Bullets ja Pisteet Lisätään Golden bullets (kultaiset luodit) keräiltäväksi esineeksi. Se ilmestyy kentälle joka 21 sekunti ja katoaa kentältä joka 20 sekunti, jos sitä ei poimi. Kultaisten luotien keräämisen seuraaminen toimii globaalilla numerolla, joka on joko 0 tai 1. Myös rajoitetut ammusten määrä luodeille on tehty globaalilla numerolla. Luoteja poimiessa Globaalin gotbullets arvo muuttuu numeroon 1 ja GoldenBullets arvo 20. Sekä ruudulle tulee näkyviin GoldenBullets määrä. Kun panokset on kerätty, voidaan niitä ampua, normaalien ammusten sijasta, ne ovat voimakkaampia mutta ne myös kuluvat, onhan niitä vain 20kpl.

25 25 Se mitä luodeilla haluaa tehdä, riippuu kuinka haluaa kerätä Scorea (pisteitä). Luodeilla voi ampua vihollisia alas ja kerätä näin pisteitä. 20 pistettä joka osumasta ja luodit tuhoavat vihollisen osumasta. Tai Viedä osan tai kaikki luodit SafeZonelle (suoja-alueelle). Pisteet tulevat luotien määrän mukaan kerrottuna 10. Eli jos palautat kaikki 20 luotia, saat 200 pistettä, Mutta ammut taas normaaleja luoteja. Jotta kultaiset luodit, ei olisi voittamaton esine, täytyy sillä olla heikkouksia. Heti kun kerää luodit, tankit alkavat ampumaan Jeeppiä. Heidän pääkohteensa vaihtuu jeeppiin. Jotta ei olisi ihan turhaa väistellä vihollisia kultaisten luotien kanssa, saa siitä 2 pistettä joka sekunti. Jos yksikin tankin ammus osuu jeeppiin, luodit putoaa ja katoavat jeepiltä.

26 26 Myös jos luodit ammutaan loppuun, ne katoavat. Ilmat kultaisia luoteja voi kerätä pisteitä. Keräämällä Tokeneita ja ampumalla normaaleja luoteja vihollisiin saat 2 pistettä/toiminto. Kun jeeppi tuhoutuu, muutetaan globaali arvo 1. Lisätään myös aika, jolloin kaikki resetoituu 50 ja lisätään vielä kuolema määrään 1. Dead tekstit tulevat esille, "Mission Failed", aika jolloin kenttä resetoituu ja jos tokeneita on tarpeeksi, ilmestyy teksti "Want to continue?" ja nappi jolla voi jatkaa nykyistä peliä. Takaisin nykyiseen peliin, samoilla pisteillä pääsee aluksi 5 tokenilla, hinta nousee kuolema määrän mukaan.

27 27 Jos ei ole tokeneita tai ei halua jatkaa peliä, se resetoituu kun aika kuluu loppuun. Kun aikaa on 1 jäljellä, kaikki resetoidaan, pisteet, tokenit, viholliset ja kentän esineet. Kun peli resetoituu, edelliset tekstit muuttuvat näkymättömiksi. 5.9 Mobiililaitteen viimeisin muokkaus Mobiililaitteessa testauksen jälkeen tehtiin pienimuotoisia muutoksia, kuten tekstien siirtämistä ja kosketusnäppäinten asettelua. Ohjaus on kuitenkin hankalaa ja vaatii pelaajalta opettelua.

28 Loppu muutokset ja lisäykset Viimeisimpänä peliin lisätään alku-ruutu jossa pieni info pelistä. kun peli käynnistyy, sen globaali arvo muuttuu ja siirtää pelaajan lobby (aula) - tasolle. Aula on samanlainen taso kuin itse pelin taso, sinne laitetaan eri elementit joista valitaan pelattavan laitteen ohjaus. Käyttäjän itse valitsema alusta helpottaa lopullisen version muuttamista PC:lle ja mobiililaitteelle. Valinta määrittää vain sen, että näytetäänkö kosketus-näppäimet vai ei. Muutamia muutoksia tehtiin loppuun, jotta peli olisi mahdollisimman tasainen pisteiden keräämisen osalta. Muutokset koskivat ainoastaan arvoja tai painettava objekti vaihdettiin toiseen, joten uusia ominaisuuksia ei lisätty tai poistettu. 6 Loppupäätelmät Olen erittäin tyytyväinen työn tulokseen. Vaikka peliin olisi voinut vielä lisätä kaikkea kivaa, on siinä nyt jo tekemistä. Peli oli iso projekti, mukaan mahtui väärinpäin liikkuvia tankkeja, tahmeita luoteja, muutama Javascript-errori ja selaimen kaatuminen, mutta hankalimmaksi osaksi jäi raportin kirjoitus.

29 29 7 Lähteet

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö Matopeli C#:lla Aram Abdulla Hassan Ammattiopisto Tavastia Opinnäytetyö Syksy 2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Projektin aihe: Matopeli C#:lla... 3 3. Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Venekilpailu! Esteiden väistely ja hahmon ohjaaminen

Venekilpailu! Esteiden väistely ja hahmon ohjaaminen Venekilpailu! Esteiden väistely ja hahmon ohjaaminen 1 Vaihe 1 Valmistelu Lataa Boat Race eli Venekisa -niminen projekti seuraavasta linkistä ja avaa Scratchissa (Online- tai Offline-versiossa): http://jumpto.cc/boat-get

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Videon tallentaminen Virtual Mapista

Videon tallentaminen Virtual Mapista Videon tallentaminen Virtual Mapista Kamera-ajon tekeminen Karkean kamera ajon teko onnistuu nopeammin Katseluohjelmassa (Navigointi > Näkymät > Tallenna polku). Liikeradan ja nopeuden tarkka hallinta

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

Sense tiedostot Käyttöohje Opastinsilta 8 ae Helsinki

Sense tiedostot Käyttöohje Opastinsilta 8 ae Helsinki Sense tiedostot Käyttöohje www.avoine.fi 010 3090 980 Opastinsilta 8 ae 00520 Helsinki Päivitetty 19.4.2018 Sisällys 1. Palvelun kuvaus... 2 2. Palveluun kirjautuminen... 3 2.1 Käyttäjätunnus ja salasana...

Lisätiedot

Sukelluskeräily, Pelihahmon liikuttaminen. Tee uusi hahmo: Pelihahmo. Nimeä se. Testaa ikuisesti -silmukassa peräkkäisinä testeinä (jos) onko jokin

Sukelluskeräily, Pelihahmon liikuttaminen. Tee uusi hahmo: Pelihahmo. Nimeä se. Testaa ikuisesti -silmukassa peräkkäisinä testeinä (jos) onko jokin Versio 1.0 1 Sukelluskeräily Tässä pelissä keräilet erilaisia aarteita ja väistelet vihollista. Tämän lisäksi pelaajan pitää käydä välillä pinnalla hengittelemässä. Peliin lisätään myös häiriötekijäksi

Lisätiedot

ViLLE Mobile Käyttöohje

ViLLE Mobile Käyttöohje ViLLE Mobile Käyttöohje -TEKSTI- JUHANI VÄÄTÄJÄ -TAITTO- TOMMY JOHANSSON Verkossa http://ville.utu.fi http://villeteam.fi villeteam@utu.fi 2013 2015. ViLLE Team. Tämän kirjan kopiointi muuttamattomana

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Tasohyppelypeli. Piirrä grafiikat. Toteuta pelihahmon putoaminen ja alustalle jääminen:

Tasohyppelypeli. Piirrä grafiikat. Toteuta pelihahmon putoaminen ja alustalle jääminen: Tasohyppelypeli 1 Pelissä ohjaat liikkuvaa ja hyppivää hahmoa vaihtelevanmuotoisessa maastossa tavoitteenasi päästä maaliin. Mallipelinä Yhden levelin tasohyppely, tekijänä Antonbury Piirrä grafiikat Pelaajan

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen Vaihe 1: Asenna VHOPE PC:hen täytyy asentaa VHOPE-sovellus, ennen kuin USB-muistitikun esitysaineistoa voidaan ryhtyä käyttämään. VCN (Volvo Corporate

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Collector for ArcGIS. Ohje /

Collector for ArcGIS. Ohje / Collector for ArcGIS Ohje / 10.5.2019 2 (11) Sisältö 1. Collector for ArcGIS... 3 2. Kartan luominen ArcGIS Onlinessa... 3 2.1 Karttatason luominen... 3 2.2 Ominaisuustietotaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Googlen palvelut synkronoinnin apuna Kampin palvelukeskus 31.01.2018 Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Google-tili Jos käytät Gmail-sähköpostia niin sinulla on Google-tili (nn.nn@gmail.com)

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus

PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus Pelaajaprofiili netissä Pelaajaprofiilin www-palvelu on osoitteessa http://www.pelaajaprofiili.fi. Rekisteröidy tai hanki tunnukset ennen mobiilisovelluksen käyttöä. Pelaajaprofiilin

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Tietoja Google Cloud Printistä Tulostaminen Google Cloud Printillä Liite Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Tietoja Google

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Pong-peli, vaihe Koordinaatistosta. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana

Pong-peli, vaihe Koordinaatistosta. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana Muilla kielillä: English Suomi Pong-peli, vaihe 2 Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana Laitetaan pallo liikkeelle Tehdään kentälle reunat Vaihdetaan kentän taustaväri Zoomataan

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Harjoitus Bones ja Skin

Harjoitus Bones ja Skin LIITE 3 1(6) Harjoitus Bones ja Skin Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Yksinkertaisen jalan luominen sylinteristä Luurangon luominen ja sen tekeminen toimivaksi raajaksi Luurangon yhdistäminen jalka-objektiin

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Minne Seppälä Avat 2014 Dokumentaatio 1 PROJEKTIN KUVAUS... 3 1.1 Projektin aloitus... 3 1.2 Aikataulu... 4 1.3 Kustannusarvio... 4 2 ULKOASU... 5 2.1

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

ProPilkki 2. yhteistyössä tapahtumassa Virtuaalinen pilkkiviikko 19.03.2012 25.03.2012. järjestäjänä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry

ProPilkki 2. yhteistyössä tapahtumassa Virtuaalinen pilkkiviikko 19.03.2012 25.03.2012. järjestäjänä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry ProPilkki 2 yhteistyössä tapahtumassa Virtuaalinen pilkkiviikko 19.03.2012 25.03.2012 järjestäjänä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry 1) Asennus 2) Pelin käynnistys 3) Pelaaminen 4) Verkkopelin

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämästäsi aineistosta. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

Ampumahiihto. Hiihto. Pelihahmon piirtäminen. Jos tahdot animoida hiihtämisen, Peli muodostuu kahdesta erilaisesta osasta: ensin

Ampumahiihto. Hiihto. Pelihahmon piirtäminen. Jos tahdot animoida hiihtämisen, Peli muodostuu kahdesta erilaisesta osasta: ensin Ampumahiihto 1 Peli muodostuu kahdesta erilaisesta osasta: ensin hiihdetään ammuntapaikalle rämpyttämällä nuolinäppäimiä ja sen jälkeen yritetään ampua maalitaulut mahdollisimman nopeasti aikasakot välttäen.

Lisätiedot

MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys

MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys Autoilija- ja kuljettajatiedote View this email in your browser MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys MTData -autopäätteisiin asennetaan uusi ohjelmistopäivitys. Päivitykset lähetetään autoihin jaksoittain

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Racket ohjelmointia II. Tiina Partanen 2015

Racket ohjelmointia II. Tiina Partanen 2015 Racket ohjelmointia II Tiina Partanen 2015 Sisältö 1) Peli I Yksinkertainen peli, jossa kerätään kohteita ja väistellään vaaroja Pitkälle viety koodi, johon täydennetään vain puuttuvat palat Ei tarvita

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Sukelluskeräily. Pelihahmon liikuttaminen. Aarre ja pisteet

Sukelluskeräily. Pelihahmon liikuttaminen. Aarre ja pisteet Sukelluskeräily 1 Tässä pelissä keräilet erilaisia aarteita ja väistelet vihollista. Tämän lisäksi pelaajan pitää käydä välillä pinnalla hengittelemässä. Peliin lisätään myös häiriötekijäksi esim. parvi

Lisätiedot

Labyrintti. Pelihahmon toiminta. Piirrä pelihahmo (älä piirrä esim. sivusta, ettei hahmon tarvitse

Labyrintti. Pelihahmon toiminta. Piirrä pelihahmo (älä piirrä esim. sivusta, ettei hahmon tarvitse Labyrintti 1 Kerää aarteita labyrintista samalla kuin siellä liikkuu haamu. Seiniksi käyvät mm. vaaralliset laserit ja lava, mutta pienellä lisävaivalla niistä voi tehdä myös kiinteät ja vaarattomat Mallipeli

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pedacode Pikaopas Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pikaoppaan sisältö Pikaoppaassa kuvataan, miten Windowstyöasemalle asennetaan Java-ohjelmoinnissa tarvittavat työkalut, minkälaisia konfigurointeja

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Videon tallentaminen Virtual Mapista

Videon tallentaminen Virtual Mapista Videon tallentaminen Virtual Mapista Kamera-ajon tekeminen Karkean kamera ajon teko onnistuu nopeimmin Katseluohjelmassa (Navigointi > Näkymät > Tallenna polku). Liikeradan ja nopeuden tarkka hallinta

Lisätiedot

Sisällysluettelo 4 ONGELMATILANTEIDEN RATKAISUT... 12

Sisällysluettelo 4 ONGELMATILANTEIDEN RATKAISUT... 12 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Vastuuvapauslauseke ja takuun rajoitus... 2 1.2 Tarvittavat varusteet... 2 1.3 Etäohjattavat toiminnot... 3 2 SOVELLUKSEN ASENTAMINEN JA ALKUASETUKSET... 4 2.1 Sovelluksen

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

Tutustu REMUC:illa ohjattavan laitteen käyttö-, huolto- ja turvaohjeisiin

Tutustu REMUC:illa ohjattavan laitteen käyttö-, huolto- ja turvaohjeisiin PIKAOPAS ESIVAATIMUKSET Tutustu REMUC:illa ohjattavan laitteen käyttö-, huolto- ja turvaohjeisiin Varmista, että REMUC-ohjaimeen on asennettu toimiva SIM-kortti, jossa on datapaketti SIM-kortin PIN-koodin

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut Ohjelmointikurssin järjestäminen Helsingin yliopiston Ohjelmoinnin MOOC-kurssimateriaalin avulla 15.4.2016 1 Linkki Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Flexi Presentityn Android-sovelluksen käyttöohje

Flexi Presentityn Android-sovelluksen käyttöohje Flexi Presentityn Android-sovelluksen käyttöohje Datatal on kehittänyt älypuhelimellesi sovelluksen, jolla voit asettaa soitonsiirtoja, soittaa puheluita, etsiä kollegoita ja kuunnella ääniviestejä helposti.

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset s. 1/5 Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset Asennettaessa Windows 8.1 oletusasetuksin, sen tietosuoja-asetukset sallivat vapaasti käyttäjän yksilöivän tiedon lähettämisen Microsoftille. Samoin sovelluksilla

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot