Tekninen neuvonta ja myynti. TEKNIKUM OY Samu Grönroos PL Sastamala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekninen neuvonta ja myynti. TEKNIKUM OY Samu Grönroos PL 13 38211 Sastamala"

Transkriptio

1

2 Sivu 1/10 SISÄLLYSLUETTELO 1. SOVELTUVUUS ASENNUKSESSA TARVITTAVAT TYÖKALUT JA VÄLINEET ASENNUS Pohjan asetus Elementtien asennus Tasoristeyksen lukitus Ulkopuolen tukeminen KUNNOSSAPITO Talvikunnossapito Tasoristeyksen purkaminen ja uudelleen asennus LIITTEET... 9 Tekninen neuvonta ja myynti TEKNIKUM OY Samu Grönroos PL Sastamala Puh, +358 (0) faksi +358 (03)

3 Sivu 2/10 TEKNICROSS KUMITASORISTEYS - TASORISTEYSRAKENTEEN ASENNUSOHJEET 1. Soveltuvuus Tämä asennusohje on Teknikumin valmistamia TEKNICROSS kumisia huolto- ja normaalitasoristeysrakenteita varten. Huolto- ja normaalitasoristeyselementit on asennettavissa seuraaville pölkky-, kisko ja kiskonkiinnitystyypeille: Pölkkytyypit: - Mänty- ja azobepölkyt - Betonipölkyt B75, B86, B88, BP89, B97 ja BP99 Kiskotyypit: - 54 E1 ja 60 E1 Kiskonkiinnitykset: - Naula-, jousi- ja ruuvikiinnitys (Hey-Back), Pandrol e-clip ja Vossloh Skl Asennuksessa tarvittavat työkalut ja välineet Nostolaite elementtien nostoon, esim. kaivinkone Elementtien nostokoukku Mitta ja suorakulma Asennusrasva, esim. rengasrasva Tärytin sepelin täryttämiseen Leka Lapio Rautakanki Vasara Suojarasva kiinnityspulttien päihin, esim. vaihderasva Akkuporakone ja siihen ruuvikärki, mikäli käytetään ruuveja korokepalojen kiinnitykseen (mäntypölkky) Rautasaha 24 mm:n hylsy ja vääntiö M24 ja M16 nostosilmukoita kpl 3. Asennus 3.1 pohjan asetus Merkitään tasoristeyksen paikka ottaen huomioon, että kumielementtien on ulotuttava 0,5 m ajoradan ulkopuolelle. Tasoristeyksen päätyelementittien on asetuttava samalle pölkylle (lukitus).

4 Sivu 3/10 Kuva 1 Tasoristeysalueelta 0,7 m alueelta kiskojen ulkopuolelta poistetaan vanha päällyste pölkkyjen yläpintaan saakka. Mikäli tietä ei voi sulkea liikenteeltä, asennustyö on tehtävä kahdessa osassa. Ratapölkyt tuetaan tukemiskoneella ja pölkkyjako tulee olla 600 +/-10 mm keskeltä keskelle, kuitenkin 4x600 = /-30 mm. Pölkkyjen tuenta olisi hyvä tehdä jo etukäteen ennen varsinasta ylikäytävän asennusta. Mikäli tasoristeys on ns. kuopassa tai on epäilys, että vesi mahdollisesti jää seisomaan tasoristeyksen alueelle, suositellaan salaojituksen toteuttamista tasoristeyksen kohdalle. Asennetaan ratapölkkyjen päälle sisäosan korokepalat. Mikäli käytössä on mäntypölkky, korokepalat tulee kiinnittää ruuveilla aluslaatan kanssa pölkkyyn (kuva 2). Azobe pölkkyyn korokepalat kiinnitetään teräsnauloilla. Ruuvien asemasta voidaan käyttää myös rautanauloja (125 mm) aluslaatan kanssa, mutta suositellaan käytettäväksi ruuvikiinnitystä. Mikäli tasoristeysratkaisuun kuuluu ulkoelementin korokepalat (kuva 2), asennetaan korokepalat ratapölkkyjen päihin, korokepalan pää pölkyn pään kanssa samalle linjalle. Raidesepeli tasataan ja tärytetään huolellisesti korokepalojen yläpinnan tasoon. Taso kannatta tarkistaa suoralla laudalla, etteivät kivet nouse huomattavasti yli korokepinnan tason, jolloin elementit eivät asetu kunnolla kiskojen väliin.

5 Sivu 4/10 BETONI Kuva Elementtien asennus Sisäelementti leveys 600mm Elementtien asennus aloitetaan tasoristeyksen keskimmäisestä naaraselementistä käytettäessä 600 mm leveitä sisäelementtejä. Sisäelementtiä nostetaan keskellä olevasta urasta nostokoukulla tai M24-nostosilmukoilla, jolloin elementti taipuu hieman keskeltä (kuva 3) asennuksen helpottamiseksi, tai kaivinkoneen kauhalla päittäin puristaen. Ensimmäinen sisäelementti on asetettava tarkasti pölkkyjen keskelle ja kohtisuorasti kiskoon nähden. Mikäli tasoristeys on kaarteessa, on kaarre-elementtien valkoiseksi maalattu pää asetettava ulkokaaren puolelle. Seuraavaksi asennetaan seuraava naaraselementti 600 mm:n etäisyydelle ja näiden väliin nostetaan koiraselementti. Elementit lukitaan toisiinsa M16x80 kuumasinkityillä kuusioruuveilla. Sisäelementti leveys 1200mm Asennettaessa 1200 mm leveitä sisäelementtejä asennus aloitetaan tasoristeyksen päästä. Elementtien asennussuunta oltava niin, että urospontin päälle voidaan laskea naaraselementti. Kiinnitys aloitetaan sisimmäisistä ruuveista, reiät tulpataan. Muut sisäelementit asennetaan vastaavalla tavalla edeten tasoristeyksen päitä/päätä kohti. Elementit kiristetään toisiaan vasten asennuksen edetessä esim. lekalla tai kaivinkoneen kauhalla varovasti työntämällä niin, että elemnetit asettuvat tiiviisti toisiaan vasten.

6 Sivu 5/10 Elementin päät (sisäelementti) ja kiskon puoleinen sivu (ulkoelementti) tulee voidella ennen asennusta asennuksen helpottamiseksi. Voiteluaineeksi soveltuu aine, joka liukenee hyvin veteen, esim. rengasrasva tai saippua. Mikäli kiskot on kiinnitetty Jousi-/ruuvikiinnityksellä (HeyBack), kiinnittimen jouset tulee olla keskellä pölkkyä ja jousien rasvaus auttaa elementin jalkaosaa menemään jousen taakse. Elementin jalkaosan tulee asettua jousen yli kiskon jalkaosaa vasten. Kuva 3 Ulkoelementti leveys 535mm Ulkoelementtien asennus aloitetaan myös keskimmäisestä elementistä asennettaessa 535 mm leveitä ulkoelementtejä, ensimmäiseksi naaraselementti, seuraavaksi toinen naaraselementti etäisyys toisistaan 1200 mm ja näiden väliin koiraselementti. Ulkoelementti leveys 700mm Asennettaessa 700 mm leveitä ulkoelementtejä asennus aloitetaan tasoristeyksen päästä. Elementit lukitaan toisiinsa M16x80 kuusioruuveilla ja reiät tulpataan. Ulkoelementti nostetaan elementin ulkopuolisista nostorei istä M24- tai M16- nostosilmukoilla. Elementit puristetaan tosiinsa kiinni kuten sisäelementit. 3.3 Tasoristeyksen lukitus Tasoristeyksen jokainen nurkka lukitaan passiivisesti kiskoon. Kiskon alta pujotetaan lukituskaari päätyelementtien lukitusrautojen päälle ja kiinnitetään keskenään lukitustapeilla ja varmisatetaan rengassokalla (ks. kuvat 4 ja 5).

7 Sivu 6/10 Kuva 4 Kuva 5

8 Sivu 7/ Ulkopuolen tukeminen Asfaltoidaan ulkoelementtien tasoon siten, että asfaltointi suoritetaan kahdessa osassa. Ensin asfalttia levitetään noin 100 mm vahvuudelta, jonka jälkeen suoritetaan tiivistys ja tämän jälkeen asfaltoidaan hiukan ulkoelementtejä korkeammalle tasolle, asfaltin painumisen vuoksi Kuva 6 Raskaan liikenteen tasoristeyksillä on mahdollisuus käyttää asfaltin ja kumielementin välissä betonista elementtiä, joka estää asfaltin painumista ja rikkoutumista. Kuva 7

9 Sivu 8/10 Mikäli kyseessä on huoltotasoristeys, ulkoelementtien tukemiseen voi käyttää myös mursketta/sepeliä. Murske/sepeli tasoitetaan ja tärytetään kuten asfaltoinnin yhteydessä. Ajorata tulee nostaa murskeella molemmilta puolilta tasoristeyksille annettujen normien mukaisesti. 4. Kunnossapito Hiljaisilla ja hitailla rataosuuksilla olevien tasoristeysten laippaurien puhdistus tulisi suorittaa säännöllisin väliajoin, jotta laippauraan ei kertyisi liikaa hiekkaa ja kiviä. Nopeilla rataosuuksilla junan ajoviima hoitaa laippauran puhdistuksen. 4.1 Talvikunnossapito Talvella tien kunnossapitoon joudutan käyttämään suolaa ja hiekkaa, tasoristeyksen rakenne ei estä sitä, mutta tasoristeyksen kohdalla suolausta ja hiekoitusta tulisi välttää. Kumisen tasoristeysrakenteen pinnalle muodostuva jää ei pysy kiinni liikenteen vaikutuksesta eli kumin elastisuuden vuoksi jää murskautuu liikenteen alla. Näin ollen suolaukseen/hiekoitukseen ei pitäisi olla tarvetta. Tasoristeyksen aurauksessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ettei kumielementtien pintakuvio vaurioidu. Lumen ja jään poistossa suositellaan käytettäväksi harjausta. 4.2 Tasoristeyksen purkaminen ja uudelleen asennus Tasoristeyksen irrotuksessa ja uudelleen asennuksessa, esim. radan tuennan takia, tulee noudattaa seuraavia lisäohjeita: - Tasoristeyksestä voidaan poistaa yksittäisiä elementtejä (koiras > koiras > naaras). - Poistetaan suojatulpat koiraselementeistä (esim. ruuvitalttaa apuna käyttäen). - Elementit tulee nostaa varovasti yksi kerrallaan pois aloittaen koiraselemnetistä. - Ulkopuolen elementit pitäisi päästä nousemaan ilman Asfaltin rikkomista, kun noudatetaan varovaisuutta elementtien nostossa. - Korokepaloja ei tarvitse irrottaa radan tukemista varten (koskee lähinnä mänty- ja azobepölkkyjä) - Mikäli reuna-asfaltti murtuu, tulee reuna korjata takaisin asennuksen jälkeen. - Ennen takaisin asennusta tasoristeysalusta tulee puhdistaa huolellisesti hiekasta ja roskista. - Samalla tarkistetaan elementtien ja korokepalojen kunto/kiinnitys ja tarvittaessa korjataan. - Mikäli raidesepelin painumisen, radan tukemisen tai sepelin vaihtamisen takia sepelin korkeus ei ole enää korokepalojen tasalla, tulee raidesepelin lisäys, tasoitus ja tärytys tehdä asennusohjeissa olevien ohjeiden mukaisesti.

10 Sivu 9/10 Mikäli tasoristeys siirretään toiseen paikkaan tai kiskotyyppi vaihdetaan, menetellään seuraavien ohjeiden mukaisesti: - Kun kiskotyyppi vaihtuu 54 E1 60 E1, elementteihin lisätään täytelistat (ks. kuva 6), lisäksi korokepalat täytyy vaihtaa n. 10 mm korkeammiksi. - Kiskotyyppi vaihtuu 60 E1 54 E1, otetaan täytelistat pois ja vaihdetaan matalammat korokepalat - Pölkkytyypin vaihtuessa, vain korokepalat vaihdetaan. Vaihdettaessa elementit 54 E1-kiskolta 60 E1-kiskolle tasoristeyselementteihin tulee asentaa ns. täytelista elementtien kiskon jalkaosaan lepäävään nokkaan (kuva 8). Täytelista asetetaan elementin päähän symmetrisesti siten, että elementtien päihin jää yhdet tyhjät kolot ja lisäksi ulkoelementin keskelle jää kaksi tyhjää koloa - tämä siksi ettei lista osu kiskon kiinnityksen kohdalle. Täytelistojen tapit menevät parhaiten kartioreikiin lyömällä vasaralla kevyesti tapin kohdalta. Kuva 8 Teknikum Oy:ltä on saatavissa varaosina täytelistat ja korokepalat eri pölkkytyypeille ja kiskoille! 5. Liitteet - Kokoonpanopiirustus mänty- ja azobepölkky /54E1/60E1 - Kokoonpanopiirustus betonipölkylle /54E1/60E1 - Kokoonpanopiirustus betonipölkylle ja siirtopalkille /54E1/60E1 - Toimitukseen kuuluvien osien toimituslista

11 Sivu 10/10 Tasoristeyksen asennus nostosilmukoilla

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 13.7.1998 1065/731/98 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt RAMO:n osan 19 Jatkuvakiskoraiteet ja -vaihteet. Ylijohtaja Ossi

Lisätiedot

1 Vesikaton mitoitus. 2 Tavaran vastaanotto ja käsittely. 1.1 Vesikaton mitoitus. 1.2 Vähimmäiskaltevuudet. 2.1 Tavaran vastaanotto

1 Vesikaton mitoitus. 2 Tavaran vastaanotto ja käsittely. 1.1 Vesikaton mitoitus. 1.2 Vähimmäiskaltevuudet. 2.1 Tavaran vastaanotto 1 1 Vesikaton mitoitus 1.1 Vesikaton mitoitus Vesikatteen mitoitusta varten mitataan eri lappeiden ulkomitat eli pituus harjan keskeltä räystäälle otsalautojen ulkopintaan sekä leveys päätylaudasta päätylautaan.

Lisätiedot

ecoplus 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo Asennusohje ja huoltokirja 2014

ecoplus 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo Asennusohje ja huoltokirja 2014 3 2000 XTRA Matalalle asennettava saostuskaivo MAAHANIMEYTTÄMÖT PUHTAAMMAN YMPÄRISTÖN PUOLESTA Ecoplus 3-2000 XTRA -saostuskaivo Ecoplus-jakokaivo Ecoplus-jakoputkipaketti Ecoplus-salaojaputkipaketti Asennusohje

Lisätiedot

Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet

Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet Kumibitumikattolaatat Tuotetietoja ja asennusohjeet www.katepal.fi Katepal-kumibitumikattolaatat Huom! Asennusohjeiden tuoreimman version löydät aina osoitteesta www.katepal.fi TUOTETIETOJA Käyttöalue

Lisätiedot

Sandwich panel SPA. Asennus- ja huolto-ohje

Sandwich panel SPA. Asennus- ja huolto-ohje Sandwich panel SPA Asennus- ja huolto-ohje Ruukin tarjoaman paneelijärjestelmän näyttävään ulkonäköön yhdistyy hyvä lämmöneristävyys ja palonkestävyys. Paneelien keveys ja esivalmisteisuus tuovat nopeutta

Lisätiedot

RUUKKI AURINKO- LÄMPÖPAKETTI

RUUKKI AURINKO- LÄMPÖPAKETTI RUUKKI AURINKO- LÄMPÖPAKETTI ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET Johdanto Nämä ohjeet käsittelevät aurinkokeräinten asentamisen katolla, läpiviennin teon sekä siirtoputken asennuksen katolla ja teknisessä

Lisätiedot

Käyttöohje. Stonebear KIVIKARHU

Käyttöohje. Stonebear KIVIKARHU Käyttöohje Stonebear KIVIKARHU Sisällysluettelo Sivu 1. Esipuhe 5 1.1. Ohjekirjan käyttäminen 6 1.2. Valmistuskilpi 6 2. Koneen esittely 7 2.1. Koneen yleisesittely 7 2.2. Kivikarhun toimintaperiaate

Lisätiedot

TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET

TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET TESTATTUA TURVALLISUUTTA KATOLLESI TIKAS JA KATTOTURVATUOTTEET Kun kiipeäminen katolle ja siellä liikkuminen halutaan tehdä turvallisesti, Lapuan Piristeel Oy:n valmistamat PISKO- kattoturvatuotteet ovat

Lisätiedot

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet 1 YLEISTÄ... 3 2 VÄLISEINÄKIVET JA NIIDEN OMINAISUUDET... 3 3 SUUNNITTELU... 3 3.1 Mitoitus... 3 3.2 Aukkojen ylitykset... 5 3.3 Kantavat rakenteet... 5 4 TYÖVAIHEET...

Lisätiedot

wooden floors TRADITIONAL

wooden floors TRADITIONAL wooden floors TRADITIONAL ASENNUS- JA HOITO-OHJEET MONTERINGS- OCH SKÖTSELANVISNINGAR INSTALLATION AND MAINTENANCE INSTRUCTIONS VERLEGE- UND PFELEGEANLEITUNG ИНСТРУКЦИИ ПО УКЛАДКЕ И УХОДУ ASENNUSOHJE TIMBERWISE

Lisätiedot

Koko koti Topia. Topi-keittiö- ja komerokalusteiden asennusohjeet sekä kaluston hoitoja huolto-ohjeet

Koko koti Topia. Topi-keittiö- ja komerokalusteiden asennusohjeet sekä kaluston hoitoja huolto-ohjeet 1 17.9.2009 Koko koti Topia Topi-keittiö- ja komerokalusteiden asennusohjeet sekä kaluston hoitoja huolto-ohjeet PL 46, 85101 Kalajoki Puh. (08) 4695500 Fax (08) 460768 www.topi-keittiot.fi Lue koko asennusohje

Lisätiedot

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet

Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet Väliseinäkiven suunnittelu- ja työohjeet 2 1 1 YLEISTÄ...3 2 VÄLISEINÄKIVET JA NIIDEN OMINAISUUDET...3 3 SUUNNITTELU...4 3.1 Mitoitus...4 3.2 Aukkojen ylitykset...5 3.3 Kantavat rakenteet...5 4 TYÖVAIHEET...6

Lisätiedot

Pyöreä Premium-allas. Kaareva Premium-allas. Soikea Premium-allas

Pyöreä Premium-allas. Kaareva Premium-allas. Soikea Premium-allas Versio 1 Luotu 21.2.2008 Sivu 1/23 Pyöreä Premium-allas Kaareva Premium-allas Soikea Premium-allas HOH Separtec Oy PL 19 / Varppeenkatu 28 puh. 02-4367300 21201 RAISIO fax. 02-4367355 www.hoh.fi e-mail:

Lisätiedot

TERÄSKATTEIDEN JA TARVIKKEIDEN ASENNUSOHJE WWW.POIMUKATE.FI

TERÄSKATTEIDEN JA TARVIKKEIDEN ASENNUSOHJE WWW.POIMUKATE.FI TERÄSKATTEIDEN JA TARVIKKEIDEN ASENNUSOHJE WWW.POIMUKATE.FI SISÄLTÖ TIILIKUVIOKATTEET... 3 POIMULEVYT... 5 KATTOPAKETIN TARVIKKEET...8 VESIKATON MITOITUS...9 Ulokkeiden mitoitus...9 Vähimmäiskaltevuudet...

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PUULATTIAT JA HEAVY DUTY YLEISTÄ

ASENNUSOHJE PUULATTIAT JA HEAVY DUTY YLEISTÄ ASENNUSOHJE PUULATTIAT JA HEAVY DUTY YLEISTÄ Ennen kuin aloitat asennuksen lue asennusohje huolellisesti. Puu on elävä luonnonmateriaali ja jokainen lattialauta on oma yksilönsä. Massiivipuulattiat on

Lisätiedot

Asennusohje Uiva asennus. Puulattiat 8,5 mm 13 mm ja 14 mm 2015

Asennusohje Uiva asennus. Puulattiat 8,5 mm 13 mm ja 14 mm 2015 Asennusohje Uiva asennus Puulattiat 8,5 mm 13 mm ja 14 mm 2015 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että puulattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti

Lisätiedot

Ruukki Finnera - Asennusohjeet. Ruukki Finnera - Asennusohjeet

Ruukki Finnera - Asennusohjeet. Ruukki Finnera - Asennusohjeet Ruukki Finnera - Asennusohjeet Ruukki Finnera - Asennusohjeet Uusi, innovatiivinen kattojärjestelmä. Finnera-moduulikattojärjestelmän innovatiivinen rakenne tekee teräskatostasi kauniin ja kestävän. Ainutlaatuisen

Lisätiedot

Asennusohjeet. Savon Talo ja Kalusto Oy. www.stkloghomes.com. Kiviranta 15, 70870 Hiltulanlahti (Kuopio) Puh. 010 440 7980 Fax 017 362 0398

Asennusohjeet. Savon Talo ja Kalusto Oy. www.stkloghomes.com. Kiviranta 15, 70870 Hiltulanlahti (Kuopio) Puh. 010 440 7980 Fax 017 362 0398 Asennusohjeet Savon Talo ja Kalusto Oy Kiviranta 15, 70870 Hiltulanlahti (Kuopio) Puh. 010 440 7980 Fax 017 362 0398 www.stkloghomes.com 2 SISÄLLYSLUETTELO RAKENNUSLUPA...3 HIRSIRAKENNUKSEN VARASTOINTI...3

Lisätiedot

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet VALMISPIIPPU RONDO PLUS ASENNUSPÖYTÄKIRJA Asiakkaan yhteystiedot: Nimi Katuosoite Postinumero ja -toimipaikka Puhelinnumero Sähköposti Rakennuspaikan osoite: Katuosoite

Lisätiedot

Solosaha. Käyttöohje. Lue turvallisuusohjeet. Tuotteita pienimuotoiseen puunjalostukseen

Solosaha. Käyttöohje. Lue turvallisuusohjeet. Tuotteita pienimuotoiseen puunjalostukseen Solosaha Käyttöohje Lue turvallisuusohjeet. Tuotteita pienimuotoiseen puunjalostukseen World service Logosol suora kontakti Tavoittaaksemme mahdollisimman monta asiakasta, myymme Logosolin tuotteita useiden

Lisätiedot

CLASSIC C JA CLASSIC D. Asennusohjeet

CLASSIC C JA CLASSIC D. Asennusohjeet www.ruukkikatot.fi ASENNUSOHJEET CLASSIC C JA CLASSIC D Vesikatot Asennusohjeet Mallit Classic C ja D CLASSIC C JA CLASSIC D Asennusohjeet Ruukin katto on kokonaisuus, joka sisältää paljon muutakin kuin

Lisätiedot

Vesikatot. Asennusohjeet Mallit Classic C ja D

Vesikatot. Asennusohjeet Mallit Classic C ja D Vesikatot Asennusohjeet Mallit Classic C ja D Ruukin katto on kokonaisuus, joka sisältää paljon muutakin kuin pelkät katelevyt. Läpiviennit, veden poisto, tikkaat, kulkusillat ja lumiesteet yhdessä tekevät

Lisätiedot

ONTELOLAATTOJEN ASENNUSOHJEET

ONTELOLAATTOJEN ASENNUSOHJEET ONTELOLAATTOJEN ASENNUSOHJEET Alkusanat Tämä ohje koskee Ansion Sementtivalimo Oy:n valmistamia ontelolaattoja. Se on tarkoitettu rakennusliikkeiden, työmaiden ja asennusliikkeiden käyttöön. Se opastaa

Lisätiedot

Ladottavan lämpöharkon työohjeet

Ladottavan lämpöharkon työohjeet Ladottavan lämpöharkon työohjeet 2 1 YLEISTÄ...3 2 LÄMPÖHARKKOJEN OMINAISUUDET...3 3 MITTAJÄRJESTELMÄ...4 3.1 Modulimitoitus...4 3.2 Mittaukset...4 4 TYÖVAIHEET...4 4.1 Toimitus, harkkolavat ja harkkojen

Lisätiedot

www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus Finnera plus

www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus Finnera plus www.ruukkikatot.fi Finnera Plus -asennusohje FINNERA plus -Asennusohje Finnera plus Suunniteltu helpottamaan elämääsi Onnittelut! Olet juuri ostanut Ruukin teräskaton, joka onkin paras ratkaisu huolettomaan

Lisätiedot

TONISCO Jr. -poralaite ja hitsattavat TONISCO poraussulut

TONISCO Jr. -poralaite ja hitsattavat TONISCO poraussulut TONISCO Jr. -poralaite ja hitsattavat TONISCO poraussulut TONISCO System Oy Aarikkalank. 24 FIN-33530 TAMPERE TONISCO Jr. -Poralaite Haaroitus käyttäen hitsattavia TONISCO poraussulkuja SISÄLLYS - TONISCO

Lisätiedot

Betonielementtien asennus teräskonsoleiden varaan

Betonielementtien asennus teräskonsoleiden varaan Betoniteollisuus ry Kesäkuu 2011 Betonielementtien asennus teräskonsoleiden varaan 1. PCs- konsoli, Peikko Finland PCs konsolijärjestelmä soveltuu teräsbetoni- ja jännebetonipalkkien sekä teräspalkkien

Lisätiedot

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Asennusohjeet Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Sisältö Johdanto, Katon osat... 4 Kattoasennuksen valmistelut... 6 Plannjan tiilikuviokatteiden asentaminen... 10 Plannjan

Lisätiedot

Markki -kattosillan asennus. Standardi EN 516-2-B

Markki -kattosillan asennus. Standardi EN 516-2-B Markki -kattosillan asennus Standardi EN 516-2-B Sisällys Markki -kattosillan asennus... 2 Turvavarusteet... 5 Kattosillan asennus lukkosaumakatteeseen...12 Kattosillan asennus pelti- ja huopakatolle...14

Lisätiedot

Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot

Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot Tiilikuvioisen pellin asennus- ja käsittelyohjeet sekä takuuehdot Upean Lappi teräskatteen asennus käy näin helposti! Asenna ensin aluskate. Aluskatteen tulee johtaa katteen alapinnalle kondensoitunut

Lisätiedot