Rentouttavaa joulua ja rauhaisaa Uutta Vuotta kaikille Sovinnossa toimiville! Anni, Aki, Laura. Salla ja Ismo

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rentouttavaa joulua ja rauhaisaa Uutta Vuotta kaikille Sovinnossa toimiville! Anni, Aki, Laura. Salla ja Ismo"

Transkriptio

1 Lehti, jota pitelet käsissäsi on historiansa toinen Sovinnon Sanomat. Tätä lehteä oli tekemässä Aittis-hankkeen kolme työharjoittelijaa: Anni, Laura ja Aki. Lehti pitää sisällään muotia, ruokareseptejä, kulttuuria ja yleistä tietoa eri aiheista. Lehden tekeminen oli haastavaa, mutta myös kovin antoisaa hommaa. Mutkia matkassa oli, mutta niistä selvittiin voittajina. Joulukin tulee kovaa vauhtia ja sekin on otettu huomioon erilaisilla jouluherkkuresepteillä ja jouluaiheisilla askarteluohjeilla. Kuinka moni aikoo leipoa piparitaikinan itse? Joululomaa Sovinnon koulutuslinjat pitävät välisenä aikana. Opiskelemaan ja töihin tullaan siis Lounas-kahvilamme tarjoaa joulupuuron kaikille Rentouttavaa joulua ja rauhaisaa Uutta Vuotta kaikille Sovinnossa toimiville! Anni, Aki, Laura Salla ja Ismo 2 / 2012

2 Sovinto Ry Sovinto ry on vaihtoehtoinen ammattikoulu, joka sijaitsee Helsingin Roihupellossa. Koulu on hyvin monikulttuurinen ja tälläkin hetkellä koulussa on oppilaita monesta eri maasta. Koulussa on erinomaiset valmiudet suorittaa useita eri ammatillisia tutkintoja kouluttajien opastuksella. Rauhallisessa oppiympäristössä saa tarpeeksi tukea jotta jokainen voisi ponnistaa työelämään omista heikkouksistaan huomimatta. Koulurakennuksessa on tavanomaista opinahjoa rauhallisempi tunnelma ja läsnäolosta ja Kahvila/ravintolan herkullisista antimista on helppo nauttia. Kouluttajat ja ohjaajat ovat erityisen joustavia ja omistautuneita työlleen jotka mielellään auttavat oppilaita arjen askareissa ja kiperien kysymysten ratkomisessa. Sovinto ry:llä oppiminen ei ole pelkkää puuduttavaa luokassa istumista vaan opetus tapahtuu paljolti tekemisen ja hyvän yhteishengen avulla. Sovinnolla toimii myös työpajoja. Työpajatoiminta on päivittäista työharjoittelua vuotiaille viitenä päivänä viikossa. Pajalla saa hyvän perehdytyksen työtehtäviin, joten aikaisempaa työkokemusta tai koulutusta ei tarvita. Tärkeintä on omata halu oppia uutta ja etsiä positiivista suuntaa omaan elämään. Työpajat toimivat kiinteästi Sovinto ry:n Vaihtoehtoisen Ammatti- ja oppisopimuskoulun ammattiin valmistavien linjojen yhteydessä. Täällä toimii myös Aittis-hanke. Se on kaikenikäisille, jotka tarvitsevat toimintaa ja tekemistä. Aittiksessa saa tukea monen moneen asiaan. Myös Aittishankkeessa on työharjoittelumahdollisuus. Sekä pajalaiset että työharjoittelijat osallistuvat viikottain elämäntaitoryhmään, luoviin toimintoihin ja liikuntaan. Tätä lehteä tekivät Aittiksen työharjoittelijat. Anni ja Aki

3 Koulutuslinja haastattelut Mitä olet tehnyt ennen tänne tuloa? Miksi juuri Sovinto? Miksi olet hakenut juuri kyseiselle linjalle? Mitä olet tykännyt? Sovinnon plussat ja miinukset? Mitä haaveita ja tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Mitä harrastat? Puuseppäalan koulutus Eevi Rissanen, 37 vuotta 1. Valmistuin viime vuonna meribiologiksi ja olin työtön ennen Sovinto Ry:lle tuloa. 2. Satuin näkemään ilmoituksen ja se kolahti heti. Olin kiinnostunut käsillä tekemisestä 3. Varmaan se että se kolahti ja nimenomaan puulinja. 4. Olen tykännyt tosi paljon, välillä on haastavaa. 5. Plussat: tykkään kun on tekemällä oppimista. Tietenkin myös teoria mutta käytännön hommat miellyttävät enemmän. Kun näkee oman käden jäljen niin hyvässä kuin pahassakin. Näkyy oppimisenkaari kun minäkin aloitin peukalo keskellä kämmentä, eli näkyy oma kehittyminen. Puu on haastava materiaali, materiaalin kanssa saa taistella ihan tosissaan. Miinukset: koulutuslinja voisi kestää pidempään kuin vuoden verran vaan. 6. Haluan mennä töihin jossain vaiheessa että saisin rahaa ja maksettua opintovelat pois. 7. Valokuvaus, urheilu, liikun aika paljon, kenties liikaakin ja käsityöt.

4 Catering-alan koulutus Adile Korhonen, 46 vuotta 1. Olen toiminut pankki ja rahoitus-alalla assistenttina. 2. Täällä on lyhyempi koulutusjakso kuin muissa alan kouluissa, en halunnut opiskella kolmea vuotta. 3. Alunperin kiinnostuin kahvilatoiminnasta. Mollin sivuilta hain koulutuspaikkoja ja silmiini osui sovinnon tarjoama kahvilapalvelu. 4. Olen tykännyt tosi paljon, mikäs täällä ollessa. 5. Plussat: hyvä ilmapiiri yleisesti ottaen. Aikuismaista, harmonista ja monipuolisia koulutuslinjoja. Miinukset: vedetään niin pienellä budjetilla että ei välttämättä laitteet ole asian ja ajanmukaiset. Voisi olla enemmän määrärahoja. 6. Haaveenani on ollut jo kauan oman kahvilan perustaminen. Se on syynä miksi tänne hain. Työllistyminen mahdollisimman pian kun valmistun, se on ihan ehdoton. 7. Mökkeily Hollolassa ja pojan tytön hoitaminen.

5 Auto- ja pienkonealan koulutus Niko Nissinen, 23 vuotta Autokorinkorjaaja 1. Olin työharjoittelussa Aavi Technologies Oy:lla. 2. Koska olen aina harrastanut teknisiä hommia ja tykännyt rakentaa kaikenlaista. Sovinnolla saa opiskella tekemällä. 3. Koska uusien asioiden oppiminen kiinnosti, erityisesti metallityöt. 4. Tosi jees, tekemistä riittää. 5. Plussat: opiskelijoita neuvotaan ja autetaan todella hyvin. Miinuksia minulla ei ole. 6. Tehdä näyttötutkinto Sovinnolla ja sitten mahdollisesti lisää opiskelua tai töitä tulevaisuudessa. 7. Musiikintekoa yli kymmenen vuoden ajan ja juuri saatu levytyssopimus. Tietokoneiden kanssa väkertäminen.

6 Auto- ja pienkonealan koulutus Tea Pihlainen, 31 vuotta Työskentelin päivähoidon erityisavustajana. Se oli työkkärin listalla ja sopivasti alkoi kurssi täällä viime syksynä. Olen vaihtamassa alaa ja tykkään työskennellä käsin. Olen viihtynyt hyvin. Tykkään tehdä töitä, näkee heti onko työssään onnistunut. 5. Plussat: Pääsee oppimaan tekemällä, eikä luokassa istumalla. Miinuksia ei ole. 6. Vaikea sanoa. Katson päivä kerrallaan. Työpaikka olisi mukava juttu. 7. Käsityöt: kudon, luen, lasten harrastukset niiden lisäksi. Auto- ja pienkonealan koulutus Pienkoneala Jani Harju, 28 vuotta 1. Työskentelin kirjansitojana perheyrityksessä. Suoritin ammattitutkinnon. 2. Etsin alunperin sähköhommia, sitten aloitin työharjoittelun venehommissa, sitä kautta löytyi mieluinen ala. 3. Eka paikka jonne pääsin opiskelemaan. 4. Olen viihtynyt tosi hyvin, mukavaa ja rentoa hommaa. Pääsee tekemään monipuolisesti töitä käsillä. 5. Plussa: Hyvä opintosuunnitelma. Pääsee työharjoittelun kautta kiinni työelämään. Miinusta ei tule mieleen. Olen viihtynyt niin hyvin, ettei pahaa sanotttavaa ole. 6. Haluaisin valmistua täältä. Haluaisin sen jälkeen työllistyä vene hommissa. Olen myös miettinyt mahdollisesti yrittäjän uraa. 7. Aika paljon kaikkea enimmäkseen liikuntaa: australialaista jalkapalloa, talviurheilulajit jne.

7 Rakennusalan koulutus Niko, 20 vuotta Kyllästyin kotona olemiseen. Opiskelin ammattikoulussa. Olin töissä raksalla, istuskelin himassa. Koska tää on mukava mesta. Ihan jees. Mukava tulla aamuisin. Plussat: Saa päivärutiinin kohdilleen. Tulee tehtyä muutakin, kuin istuttua himassa. Miinusta tulee tiistaista, koska silloin on luovia toiminnoita. 6. Oma työ rakennusalalta, auto ja asunto. 7. En mitään sen kummempia.

8 Työelämänvalmennus Työharjoittelu Johanna Himanen-Korp, 27 vuotta Kotona työttömänä. Sossu ehdotti Sovintoa. Olen ollut niin kauan työtön. Sovinnolla on ihanaa ja tosi hyvä yhteishenki ja joustava meininki. Plussat: työaika, hyviä tyyppejä, apua ja tukea elämään. Miinukset: sokkeloinen rakennus. 6. Päätyä kunnon työelämään ja hyvä palkallinen työ. 7. Lapset, kodinhoito ja elokuvat. Siivous Työharjoittelu Ville Koponen, 29 vuotta Työttömänä ollut kaksi vuotta. Sossu kertoi Sovinnosta. Hain tekemistä arkeen. Olen tykännyt ja täällä on hyvä työilmapiiri. Plussat: rentoa menoa ja hyvä opastus työhön. Miinukset: sokkeloinen rakennus. 6. Haluaisin opiskella varasto-alan koulutuksen ja siitä työelämään. 7. Pelaaminen pleikkarilla ja elokuvat. Anni, Aki ja Laura

9 Kulttuurin kirjoa Sovinnolla Sovinto on monikulttuurinen koulu. Monikulttuurisuus merkitsee kulttuurien välistä keskustelua, arvostusta ja vuorovaikutuksta. Suomessa kulttuurinen monimuotoisuus on lisääntynyt 1900-luvun lopulla vilkastuneen maahanmuuton myötä. Monikulttuurisuuskäsite on yleistynyt julkisessa kielenkäytössä maahanmuuttajaväestön kasvun myötä. Sovinnolla opiskelee paljon eri maista tulleita ihmisiä. Tällä hetkellä Sovinnolla opiskelee ja työskentelee Kongosta, Afganistanista, Thaimaasta, Kazakstanista, Perusta, Brasiliasta, Venäjältä, Skotlannista, Somaliasta, Iranista, Irakista, Kreikasta, Gambiasta ja Saksasta tulleita ihmisiä. Kaikki tulevat toistensa kanssa todella hyvin toimeen ja Sovinnolla vallitsee mukava yhteishenki. Kaikilla on hauskaa ja mukavaa työskennellä, ihmiset tykkäävät opiskella täällä. Henkilökunta on todella ymmärtäväistä ja mukavia, joten heille saa aina puhua tarpeen tullen. Toisia tuetaan ja autetaan kaikin mahdollisin keinoin. Kaikki ihmiset täällä ovat samanarvoisia! Kyseiseen karttaan on merkitty lipuilla eri maan lippuja. Lippu kartassa tarkoittaa sitä, että Sovinnolla opiskelee joku kyseisestä maasta.

10 Muutamia omia kertomuksia Sovinnolla opiskelevilta oppilailta, jotka ovat maahanmuuttaja taustaisia. Manneh, 31vuotta Olen kotoisin Gambiasta ja suomeen päädyin avioutumalla suomalaisen naisen kanssa. Ikävöin eniten kotimaastani perhettä ja kavereita. Tulevaisuudelta toivon työllistyväni mieluisaan työhön. Koen Suomessa asumisen tietyllä tavalla haastavaksi. Sharif, 17vuotta Olen kotoisin Somaliasta ja sieltä lähdin Etiopiaan, jossa asuin 2,5 vuotta. Äitini on asunut Suomessa n.6-7 vuotta ja hän pyysi minut Suomeen asumaan. Tulin tänne isäni ja pikkuveljeni kanssa. Etsin netistä opiskelupaikkoja ja sieltä löytyi Sovinto Ry, joka tuntui todella mukavalta koululta. Opiskelen tällä hetkellä autopuolella ja se tuntuu omalta. Tulevaisuudessa toivon ammattia autokoripuolelta. Tarkoitus olisi hommata kuormaautokortti jossakin vaiheessa, jotta pääsisin työskentelemään esim. lentokentälle tai kaupanalan logistiikkaan. Haluaisin asua Helsingissä mahdollisimman kauan. Harrastan jalkapalloa ja käyn kuntosalilla 4 kertaa viikossa. En kaipaa kotimaastani mitään, koska Suomessa on helppo ja hyvä olla. Samson, 38vuotta Olen kotoisin Liberiasta. Vuonna 1989 lähdin Lontooseen sisäoppilaitokseen, jossa vietin 2 vuotta. Yritin päästä Lontoosta Amerikkaan opiskelemaan, mutta viisumiongelmien takia en päässyt lähtemään, koska 15 vuotta kestäneen Liberian sisällissodan takia viisumi evättiin. Perhettä on kova ikävä, koska en ole nähny heitä 15 vuoteen. He eivät pääse tänne, koska meillä on taloudellisesti heikkoa. Suomenkielen oppiminen on haastavaa. Ihmiset ja kulttuuri on erilaista Suomessa kuin kotimaassani. Opiskelen Sovinnolla puuseppäalan koulutusta ja toivon saavani siitä ammatin. Minulla on pohjalla kokkikoulutus ja toivon voivani tulevaisuudessa yhdistää nämä. Harrastan karaoken laulaminen baareissa ja kohtuullinen kaljan nauttiminen. Olen myös harrastanut tennistä, jalkapalloa ja rugbya Englannissa, mutta nykyään minulla ei ole aikaa näille harrastuksille. Talvisin hiihdän. Anni, Aki ja Laura

11 Muoti Muoti tarkoittaa jonakin ajankohtana vallitsevaa ja suosiossa olevaa verrattain lyhytaikaista tyyliä tai makusuuntaa. Uusi muoti syntyy kun tarpeeksi moni ihminen alkaa ottaa ympäriltään vaikutteita joissain tietyissä asioissa. Nykyajan yhteiskunta ja media painostavat ihmisiä pysymään muodin mukana, mikä osaltaan nostaa ihmisten tahtoa seurata muotia/ valtavirtaa. Puhekielessä 'muoti' -sanalla tarkoitetaan yleensä vaatemuotia ja muotivaatteita, koska muodin vaikutus näkyy selkeimmin juuri pukeutumisessa. Monilla onkin joku tyyli-ikoni, jonka pukeutumisesta otetaan vaikutteita. Värivalikoimasta löytyy niin tummia kuin myös kirkkaita ja hentoja värejä: punaista, mustaa, valkoista, oranssia, ruskeaa, viininpunaista ja harmaata eri sävyissä sekä hempeitä pastellisävyjä. Murretut värit nousevat tänäkin vuonna syksyn tullen pintaan, niiden ohella kirkkaita värejä käytetään varsinkin yksityiskohtina ja tehostevärinä. Farkkuja löytyy eri sinisten sävyjen lisäksi myös kirkkaan värisinä, ja niissä on usein kiinnostavia leikkauksia tai yksityiskohtia, farkkuja on esimerkiksi viininpunaisina ja smaragdin vihreinä. Syksyn muotihitti on karvaliivi. Sen avulla asuun saa mukavan pehmoisen tunnelman, ja se on lämmin. Karvaliivi on helppo yhdistää esimerkiksi trikoopaidan ja farkkujen kanssa. Nahkaa (aitoa ja edullisempaa tekonahkaa) näkyy paljon vaatteissa ja asusteissa. Nahka näyttääkin pysyvän aina muodissa, ehkäpä ajattomuutensa vuoksi. Tämän hetken mielipiteitä jakava muodissa oleva vaate taitaa olla jumpsuit, eli niin sanottu aikuisten potkupuku. Näitä vaatekappaleita näkyy eri kuoseilla, ja toisten mielestä se on jopa ihan baarikelpoinen vaate.

12 Talven muodissa näkyy käytännöllisyys; kauppoihin on ilmestynyt tarjolle paljon erilaisia pipoja, säärystimiä, villapaitoja ja huiveja. Ne ovat enimmäkseen muhkeita ja itsetehdyn näköisiä, paksusta langasta neulottuja. Karvalakit ovat tulleet takaisin muotiin, niitä löytyykin eri mallisina. Syksyn ja talven mittaan kaupoista löytää tietenkin paljon erilaisia ja eri mallisia talvitakkeja. Perus toppatakki on tehnyt näyttävän paluun, ja niitä löytyy mustan lisäksi eri metallinhohtavissa sävyissä sekä erilaisin leikkauksin. Myös parkatakkien suosio näyttää jatkuvan vielä ainakin tälle talvelle. Näiden lisäksi perus villakangastakki pysyy edelleen muodissa, niitä löytyy nyt erimallisina etenkin punaisena ja mustana. Korut Asukokonaisuuksia piristetään erilaisilla koruilla ja asusteilla. Kuten vaatteissa, myös koruissa näkyy paljon niittejä, pääkalloja, sulkia, helmiä, neonvärejä, timantteja ja naisellisuutta. Korujen värimaailma on todella laaja. Kulta ja hopea pysyvät edelleen suosiossa, mutta myös pronssin sävyiset korut tekevät taas tuloaan. Sormukset ovat joko ohuita ja kevyitä, tai suuria, näyttäviä ja dramaattisia. Nyt näkyy paljon myös miltei koko sormen peittäviä niin sanottuja nivel-sormuksia. Korujen aiheina on paljon eläimiä, etenkin pöllöjä löytyy monenlaisia. Materiaaleissa kierrätysaiheiset korut jatkavat suosiotaan, koruja valmistetaan muunmuassa vanhoista lasten leluista tai esimerkiksi vetoketjuista tai tietokoneen osista. Heijastimia tehdään nykyään paljon korumaisina. Tällöin heijastin on helppo liittää asuun kauniina yksityiskohtana, ilman että se on vain pakollinen paha.

13 Alusvaatteet Alusvaatteissa näkyy naisellisia piirteitä; pitsin lisäksi on hempeitä, puuterisia sävyjä sekä paljetteja ja kimalletta, kunnon glitteriloistetta! Näiden lisäksi tai vastapainoksi tarjolla on myös räväköitä ja kirkkaita värejä sekä iloisen värikkäitä kuoseja. Neonvärit ovat suosiossa vielä syksylläkin. Kirkkaat alusvaatteet saavat myös näkyä vaatteiden alta. Alusvaateosastoilla syksyn ja talven herkkuväri on selvästi pinkki! Pikkujoulukauden kunniaksi alusvaatteissakin kimaltaa paljon strasseja sekä paljetteja, mutta myös perinteisempää kukkakuosia on tarjolla näyttävissä väreissä. Meikki Meikki on hento ja luonnollinen tai vaihtoehtoisesti tumma ja voimakas. Etenkin juhlameikissä näkyy punaisia huulia, sumusilmiä ja paljon kullan hohdetta, joko vain yhtä osa-aluetta korostaen tai sitten periaatteella mitä enemmän sitä näyttävämpää. Juhlasesongin aikana meikki on täynnä draamaa ja tummuutta. Kynnet ovat isot ja näyttävät: värikästä lakkaa ja erilaisia koristeita. Rakennekynnet ovat jokaisen naisen ystävä, niiden avulla kynnet saa helposti näyttämään kauniilta ja hyväkuntoisilta. Hiusmuodissa uutta ovat pastellisävyt ja liukuvärjäys. Kampauksissa suositaan kiharaa ja nutturoita, niistä tehdään tupeeraamalla isoja ja näyttäviä tai vaihtoehtoisesti yksinkertaisen huoliteltuja. Kengät Kengistä löytyy tänä syksynä uutena villityksenä tulleet kiilakorolliset tennarit, joita on tarjolla melkein kaikilta eri merkeiltä. Niiden lisäksi muodissa pysyvät edelleen Ugg -kengät, prätkäsaappaat, mokkanahkaiset hapsukengät inkkarityyliin, nahkasaapikkaat, korkokengät ja kiilakorot sekä erilaiset lenkkarit. Kenkien väreinä toimivat punainen, musta, valkoinen, harmaa, ruskea (etenkin konjakin sävyisenä) ja kimalle; paljetteja näkyy myös kengissä. Lisäksi yksityiskohtina löytyy niin karvaa kuin niittejäkin. Erityylisissä kengissä on paljon neulevarsia. Kengillä on helppo muuttaa asukokonaisuutta, kunhan kaapissa on muutama pari erityylisiä kenkiä. Nykyään on alettu huomioimaan enemmän myös käytännöllisyyttä; syksyn tullen kumisaappaita löytää kaupan hyllyiltä yhä laajemmassa valikoimassa. Niitä löytyy nyt paljon eri värisinä ja eri kuosisina, ja erityisesti kirkkaan väriset saappaat ovat tänä syksynä katukuvan piristys. Niitä näkee todella paljon ihan kaupungillakin liikkuessa.

14 Miesten muoti Miesten muodissa pysyvät farkut, etenkin eri sinisen sävyissä, mutta myös kirkkaammissa väreissä. Nyt on muodikasta kääriä housujen lahkeet niin, että nilkat näkyvät. Kauluspaidat ovat joko värikkäitä, kuosillisia tai yksinkertaisia. Ruutuja näkyy kaikenlaisissa paidoissa paljon. Miehet ovat alkaneet sallia muodissaan yhä enemmän myös neule- ja villatakkeja. Niiden lisäksi myös villapaidat ovat päässeet miestenkin suosioon. Takit ovat näyttäviä, mutta samalla myös yksinkertaisia; rohkeilla leikkauksilla pelataan paljon. Kaupoissa ja katukuvassa näkyy paljon etenkin merimies -mallisia villakangastakkeja, erilaisia bleisereitä ja muhkeita toppatakkeja. Myös toppaliivejä näkyy edelleen. Asusteina toimii isot ja näyttävät kellot. Niissä pätee periaate mitä erikoisempi, sitä parempi, mutta niiden vastapainoksi suosiossa pysyy edelleen klassiset ja yksinkertaisen tyylikkäät kellot suurella näytöllä. Miesten korumuoti on hillittyä, materiaaleissa jatkaa metalli, nahka ja hopea. Naisten kannattaa tarkistaa mitä kaikkea kauppojen miestenosastojen koruhyllyistä löytyy, koska usein miesten mallistot ovat edullisempia suhteessa naisten vastaaviin. On tosin hyvä huomioida se, että ongelmia saattaa aiheutua siitä kun miesten rannekorut ja sormukset taitavat olla yleisesti ottaen naisille liian isoja... Asusteina käytään paljon myös pipoja ja huiveja. Nykyään myös miehet ovat alkaneet käyttää rohkeammin laukkuja. Monella merkillä onkin nykyään oma laukkumallistonsa myös miehille. Anni ja Laura

15 Haastattelimme ja kuvasimme ihmisiä kadulla. Moni saa ideoita pukeutumiseensa toisilta. Tahdoimme löytää katukuvasta kiinnostavan näköisiä asukokonaisuuksia, ja saada kuvattua niitä. Kysymykset 1. Nimi ja ikä? 2. Mistä saat ideoita pukeutumiseesi? 3. Luottovaatteesi/asusteesi? 4. Kauanko käytät arkiaamuina aikaa laittautumiseen? 5. Ketä ihailet? Saila, 30vuotta Kadulta ja taiteesta Tunika, hattu/lätsä ja farkut 10 minuuttia. Tunti jos on tiedossa joku tärkeä tapaaminen. Lady Gagaa.

16 1. Konsta, 18vuotta 2. Nämä ylläni olevat ovat arkivaatteeni, ja niille on ihan käytännön syynsä. Huivi tuli päähän Tuskassa, kun meinasin saada auringonpistoksen ja kastelin huivin. Huivi ollut päässä siitä lähtien. Ensimmäiset maiharini sain pienenä, kun äiti osti ne minulle syyskengiksi. Sen jälkeen olen käyttänyt maihareita aina. Rannesuojat (ei näy kuvassa, ovat paidan hihojen alla) tulee varmaan folk-metallista. Takana roikkuvat huivit tulivat siitä, kun sain kaveriltani palkkioksi ensin yhden huivin. Laitoin sen roikkumaan housuista kun ei ollut muuta käyttöä. Olen aina pukeutunut metallityylisesti, ja ihan ala-asteelta lähtien olen pukeutunut pelkkään mustaan. Tällä hetkellä lopputulos on kuten kuvassa. Tästä pitäisi vielä viedä vähän rankemmaksi. Ideoita on, mutta rahan puute on esteenä. 3. Perus remmihousut, maiharit, kommando villapaita. 4. Noin 1 tunti. 5. Turisaksen laulajaa Mathias Warlord Nygårdia.

17 1. Erika, 20 vuotta. 2. Seuraan blogeja joista saan silloin tällöin vaikutteita, myös julkkiksilta sekä tavallisilta tallaajilta kaduilta saan ideoita. 3. Luottohousut ovat Carlingsista ostetut DR.denimit sekä musta nahkatakki. 4. Arkena ei mene kuin min kokonaisuudessaan. 5. Ihailen tällä hetkellä eniten Kenzaa (skandinavian suosituin bloggari) sekä Demi Lovatoa. Demi on hyvin kaunis ja inspiroiva sekä tekee hyvää työtä koulukiusattujen eteen. Kenza puolestaan viehättää ulkonäöllään sekä pukeutumisellaan. Anni ja Laura

18 Ruokaa helposti ja halvalla Tonnikalavuoka 3-4dl makaronia (0,33e) 1 säilyke tonnikalaa vedessä (1,45e) 1 purkki ruokakermaa (2dl) oman maun mukaan (0,88e) 2 tomaattia päälle pilkottuna (1,79e/kg) juustoraastetta päälle (valmis juustoraaste 1,69e) mausteita oman maun mukaan(pippuri, paprikamauste,aromisuola,chili jne. uuniin n.10min, niin että juusto on sulanut Yhteensä; n. 3,00e 1. Laita makaronit kiehuvaan veteen keittymään. Uuni päälle n. 200'C. 2. Pilko tomaatit ja raasta juusto. 3. Kaada valmiista makaroneista vesi pois ja sen jälkeen makaronit uunivuokaan. Sekoita tonnikala makaronien joukkoon. 4. Kaada sekaan ruokakerma ja laita mausteita oman maun mukaan. Sekoita kaikki keskenään uunivuuassa. 5. Laita pilkotut tomaatit päälle ja tomaattien päälle juustoraaste. 6. Laita uuniin n.10min (juusto sulannut), ota uunista ja anna vetäytyä hetki huoneen lämmössä. 7. NAUTI!

19 Pikkupizzat (n.20kpl) 2,5dl vettä 1 tl kuivahiivaa (1,22e) 1tl suolaa (1,08e/kg) 1tl sokeria (0,99e) 1,5dl juoksevaa leivontamargariinia (1,49e) vehnäjauhoja sopivasti n.2-3dl (0,79e 2kg pussi) oman maun mukaan täytteitä -kinkku -tomaatti -juustoraaste -ananas -mozzarella Hinta (pohja): n. 5,00e 1. Mittaa kulhoon vesi, suola, hiiva ja sokeri. Sekoita. 2. Mittaa vehnäjauhot ja juokseva leivontamargariini kulhoon ja sekoita käsin. Taikinan pitää olla tässä vaiheessa hieman liisterimäistä. Jos taikina on liian kovaa, lisää vettä ihan vähän. 3. Kun taikina on valmis ala tekemään pizzapohjia. Kasta kädet vehnäjauhoihin ja ota pieni taikinamöykky käteen. Painele siitä ohut pohja ja laita pellille. 4. Tämän jälkeen täytä pizzapohjat mielesi mukaan. Pohjalle voi laittaa ketsuppia tai tomaattipyrettä. 5. Laita valmiit pizzat uunii 200'C n. 15 minuutiksi. Tarkkaile pizzoja, etteivät ne pala! 6. NAUTI!

20 Kauraisat suklaapallot (n.15-20kpl) 1,5-2dl juoksevaa leivontamargariinia (1,49e) 1dl sokeria (0,99e) 3rkl vahvaa keitettyä kahvia (4,70e paketti) 3rkl kaakaoa (3,49e) 3dl kaurahiutaleita (1,35e) Päälle kookoshiutaleita (0,85e) Yhteensä; n.10,00e 1. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet, kaakao ja sokeri. Sekoita keskenään. 2. Mittaa mukaan juokseva leivontamargariini ja kahvi. Sekoita kunnolla. Jos tuntuu, että liian kuivaa lisää vähän kahvia ja leivontamargariinia. 3. Mittaa sekoitusta ruokalusikallisen verran muffinssivuokaan ja laita halutessasi päälle kookoshiutaleita. 4. Laita kaurapallot jääkaappiin n.1 tunniksi. 5. NAUTI! Anni

21 Tarvittavaa tietoa vähävaraisille Helsinkiläisille Jos tarvitset apua, ei ole häpeä mennä ruokajonoon. Apua saa, jos sitä uskaltaa hakea. Arkipäivän valinnoilla voi vaikuttaa rahan kulutukseensa. Ruoka voi olla hyvää, mutta myös halpaa. Pullojen kauppaan viemisellä säästää myös loppuhinnassa. Ruokajonoja Pelastusarmeija sijaitsee Sörnäisissä. Sinne soittamalla saat keskusteluajan, jonka jälkeen pääset hakemaan ruokaa. Pelastusarmeija palvelee osoitteessa Uudenmaankatu 40, Helsinki ja puhelin numero (09) Veikko ja Lahja Hurstin lapeudentyö Ry eli Hursti sijaitsee Kalliossa. Ruokajakelu kaikille: Helsinginkatu 19, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo alkaen. Helsinginkatu Helsinki. Myllypuron elintarvikejako liikuntamyllyllä tiistaisin ja perjantaisin vuorolappujen jako alkaa klo , joten ole ajoissa paikalla! Myllypurontie 1, Helsinki. Paikkoja minne mennä tarvittaessa Paikoissa on monipuolista tekemistä. Erilaisia harrastetoimintoja, ilmainen netin käyttö, ruokailua pienellä hinnalla, uusiin ihmisiin tutustumista ja joissakin paikoissa voi saada terveydenhuoltoakin. ASUKASTILA MIETO RY Roihuvuorentie 2, HELSINKI (kirjaston alakerta) Toiminnanohjaaja Iikka Lovio puh , ASUKASTALO SAUNABAARI Metsäpurontie 25, HELSINKI, puh. (09) Neuvonta/henkilökunta puh. (09) Avoinna ma-to klo 9-15, pe klo 9-14 Kahvila avoinna ma-pe ASUKASTILA HOPEALA Hopeatie 6, HELSINKI, 1krs. Avoinna arkisin klo 9-14 Ryhmätoimintaa klo STOORI & SALLI Avoinna ma-ke 9-16, to-pe 9-14 Puotinharjun ostoskeskus Kastelholmantie 2, Helsinki puh. (09) , ohjaajat , terveysneuvonta KONTULAN LÄHIÖASEMA Keinulaudankuja 4c, Helsinki, Puh. (09) Lähityöntekijä Karoliina Hjelm puh. (09) Avoinna ma-to klo 9-15, pe vain nettitupa Lisää paikkoja:

22 Asukastilat ja harrastemahdollisuuksia Lisää tietoa; tai omalta sosiaalityöntekijältäsi Eteläinen alue Helsingin Elokolo Kumpulan kylätila Käpylän yhteiskuntaklubi Kääntöpaikka Pasilan asukastalo Itäinen alue Asukastalo Ankkuri Symppis Kivenkolo & Kivimottis Kulttuuri ja vapaa-ajantila Mellari MieTo Ry Myllypuron Mediakirjasto Toimintakeskus Sampola Ry Pohjoinen alue Jakomäen lähiötupa Viikin asukastalot Kohtaamispaikka Karvinen Pihlajamäen asukaslähiö Läntinen alaue Asukastalo Renki Kumppanuustalo Horisontti Itäinen alue Kontulan lähiöasema Myllypuron lähiöasema Vuosaaren lähiöasema Anni ja Laura

23 Joulu on jo ovella Joulua vietetään vuosittain 24. päivä joulukuuta. Kristityt viettävät joulua Jeesuksen syntymän muistoksi. Suomen kielen sana joulu ja juhla ovat ruotsalaisia tai skandinaavisia sanoja. Sana joulu tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan munaisgermaanisesta nimestä. Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnalia-juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla. Joulu on yleinen perhejuhla eri puolilla maailmaa. Joulupukki Nykyisin kansainvälisesti tunnetun joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus, jonka nimestä johtuvat hahmon nimet monissa kielissä, esimerkiksi englanninkielinen nimitys Santa Claus ja alankomaalainen Sinterklaas. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojelupyhimys. Legendan mukaan Pyhä Nikolaus kohdisti paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Nykyisen suomalaisen jouluperinteen mukaan Joulupukki asuu Joulumuorin, tonttujen ja porojen kera Korvatunturilla, Suomen Lapissa. Joulutontut auttavat Pukkia tekemään lahjat Joulupukin pajassa Korvatunturilla ja tarkkailemaan, ketkä lapsista ovat olleet kilttejä. Suomessa Pukki tulee taloon jouluaattoiltana ja juttelee asukkaiden kanssa. Joulupukki sanoo yleensä tullessaan "Onkos täällä kilttejä lapsia? Ollaankos sitä siis oltu kilttejä tänä vuonna? (www.dansukker.fi) Sovinto toivottaa kaikille hyvää joulunaikaa!

24 Piparkakut Ainekset 1 dl Tummaa siirappia 1 dl Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl soodaa Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli. Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 3 4 mm levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle tai jauhoripotellulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 7 12 minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen. Anna jäähtyä ja koristele luomuksesi Dansukker tomusokereilla. Taikinan määrä on 700 g. Halutessasi suuremman määrän pipareita tee taikina kaksinkertaisena. (lähde:

25 Perinteinen joulupuuro 8-10 annosta Ainekset 4 dl puuroriisiä 5 dl vettä 2 l täysmaitoa noin 1 tl suolaa 1 rkl Vaniljasokeria Huuhdo riisit kylmällä vedellä ja kaada kattilaan. Lisää vesi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt kokonaan riiseihin. Kaada maito kattilaan, kuumenna kiehuvaksi silloin tällöin sekoittaen ja anna puuron kypsyä kannen alla hiljaa poreillen noin 45 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta suolalla ja vaniljasokerilla ja anna puuron tekeytyä 15 minuuttia ennen syömistä. Nauti sekahedelmäkeiton kanssa. (lähde:

26 Jouluaskartelua Lumihiutaleet Tarvitset: Valkoista paperia, liimaa, taloussokeria, nauhaa ripustamista varten. Leikkaa paperista haluamasi kokoisia ja taita ne kolmikulmaisiksi. Leikkaa paperiin reikiä, jolloin siitä tulee lumihiutale. Levitä liimaa paperin toiselle puolelle ja kasta sokeriin. Levitä tämän jälkeen toisellekin puolelle liimaa ja kasta sekin sokeriin. Anna kuivua ennenkuin kiinnität ripustusnauhan lumihiutaleeseen. Pahvisydämet Tarvitset: Pahvilaatikkopahvia, Askartelumaalia (punainen ja valkoinen), kynttilän, juuttinarua. Leikkaa pahvilaatikkopahvista sydämiä. Maalaa sydämet valkoisella askartelumaalilla ja anna maalin kuivua. Hankaa kuivuneen maalin pintaan kynttilää ja maalaa sydän kauttaaltaan punaiseksi. Anna maalin kuivua ja hankaa maalipintaa varovasti viinipullonkorkilla. Päällimmäinen maali liukuu kynttilän pinnalta pois ja tekee maalipinnasta kuluneen ja vanhan näköisen. Tee sydämeen reikä esimerkiksi nahanrei ittäjällä ja tee juuttinarusta sydämeen ripustuslenkki.

27 Taikapiparit Tarvitset: 2 dl ruisjauhoja, 0,5 dl suolaa, noin 2 rkl piparkakkumaustetta, 1 dl kylmää vettä, 1 rkl ruokaöljyä, grillitikku ja ripustuslankaa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita ruokaöljy veden joukkoon ja kaada vesi/öljyseos kuivien aineiden sekaan. Sekoita aineet keskenään sekaisin. Lisää ruisjauhoja tarvittaessa. Anna taikinan seistä jonkin aikaa kylmässä tuorekelmulla suojattuna. Vaivaa kylmää taikinaa ja lisää taikinaan tarvittaessa jauhoja. Laita käsiin tilkka ruokaöljyä ja litistä taikinapallo litteäksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja ripottele pinnalle tarvittaessa jauhoja. Tarvittaessa myös kaulimen voi öljytä. Paina taikinalevystä piparkakkumuotilla kuvioita ja tee pipareihin tarvittaessa grillitikulla reiät ripustuslankaa varten. Nosta valmiit piparit leivinpaperilla suojatun pellin päälle. Paista pipareita 100 asteisessa uunissa noin 3 tuntia tai kunnes ne tuntuvat kovilta. Ota pelti uunista ja anna pipareiden jäähtyä. Mikäli koristelet pipareita askartelumaaleilla, varmista että piparit ovat varmasti täysin kuivia ennen maalaamista. Laita pipari peilin päälle, mikäli peilipinnalle muodostuu höyryä, on pipari vielä kostea. Paista piparia lisää tai anna kuivua huoneenlämmössä. Tee pipareihin koristeita valkoisella askartelumaalilla ja anna maalin kuivua. Kiinnitä pipareihin ripustuslanka ja ripusta piparit kuuseen. Anni

28 Tilaustöitä Sovinnolta Autokorityöt: esim. kolarikorjaukset, tuulilasin vaihdot, muovipuskurin korjaukset Ismo Mäkinen Ajoneuvoasennukset: mm. auton huollot, katsastuskorjaukset, alusta- ja jarrutyöt. Kim Levander Pienkonekorjaus ja huolto: mm.mopojen, moottoripyörien, moottorien, ruohonleikkurien, polkupyörien korjaukset ja huollot Eero Röytiö Rakennusala Opiskelijamme tekevät oppilastöinä erilaisia korjausrakentamisen kohteita, esim. pintojen uudistamiset, laminaattityöt, huoneiston remontit, huoneiston vesivahingot Jari Raatikainen

29 Puusepänala Opiskelijamme tekevät oppilastöinä erilaisia puutöitä leikkuulaudoista huonekaluihin, esim. tuolit, pöydät, hyllyt ja erilaiset laatikot. Juha Seppälä ja Pekka Kalliosuo Catering- ala Opiskelijamme tekevät oppilastöinä suolaisia tai makeita tuotteita. Tilaa esimerkiksi perhejuhliin. Valmistamme mm.kakut, voileipäkakut, pikkuleivät yms. Rita Manninen Anni

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS PIPARITAIKINA AINEKSET 1 dl Dansukker Tummaa siirappia 1 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

SUOSITUIMMAT RESEPTIT SUOSITUIMMAT RESEPTIT HUNAJA - LAVENTELILEIPÄ 300 g täysjyvävehnäjauhoja 200 g vehnäjauhoja 1 tl kuivattua laventelia 2 tl kuivahiivaa 1 ½ tl suolaa 30 g hunajaa 350 g vettä Sekoita kuiva-aineet keskenään.

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta Helppo Härkis pastakastike 1 pkt (250 g) HÄRKIS härkäpapuvalmistetta 2 tl öljyä 1 prk (400 g) tomaattimurskaa 2 dl vettä 2 rkl tomaattisosetta 2 tl kuivattua yrttiseosta 1/2 tl suolaa ja sokeria ripaus

Lisätiedot

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Focaccia (italialainen peltileipä) Focaccia on yksi omista suosikeistani, se on edullista ja helppoa valmistaa, eikä siihen tarvita voita tai leikkelettä päälle vaan se on valmista sellaisenaan. Focaccialla

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka Vihreä Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka pöytä Kaskinauriista karviaiseen Kaskinaurispasta Neljälle 12 kaskinaurista ½ punttia salviaa 100 g voita 1 dl parmesaania raastettuna Kuori nauriit ja kiinnitä

Lisätiedot

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ PCS-kuvasymbolien tekijänoikeudet omistaa Mayer- Johnson Inc., suomennokset Oy Comp-Aid Ltd. Kuvasymboleja ei saa kopioida tai käyttää muussa muodossa

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

HALLOWEEN HILE. Kuvat: Curly ry KOSMETIIKKA MUOTI JA. Tänään kysymme mielipidettä. Tänään haastattelussa. nettijutuista! Katja Blomqvist!

HALLOWEEN HILE. Kuvat: Curly ry KOSMETIIKKA MUOTI JA. Tänään kysymme mielipidettä. Tänään haastattelussa. nettijutuista! Katja Blomqvist! MUOTI JA HALLOWEEN HILE KOSMETIIKKA Tänään haastattelussa Katja Blomqvist! Tänään kysymme mielipidettä nettijutuista! Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 1.Etusivu 2.Sisällysluettelo 3.Pääkirjoitus 4.Haastattelu

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton)

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) LIITE 1: 1 (20) KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) 5 ¼ dl vettä 2 tl psylliumkuorijauhetta 2 rkl sokerijuurikashiutaleita

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

MEILTÄ LÖYDÄT PARHAAT LAHJAT JOULUKUVASTO 2015

MEILTÄ LÖYDÄT PARHAAT LAHJAT JOULUKUVASTO 2015 MEILTÄ LÖYDÄT PARHAAT LAHJAT JOULUKUVASTO 2015 Laadunvalvonta: Dantelli-tuotemerkin alla olevat kaikki tuotteet valmistetaan tehtailla, jotka täyttävät laadunvalvonnan ja sosiaalisen vastuun valvonnan

Lisätiedot

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN LEIVONNAISIA Saskatoon-piirakka 175 g voita tai margariinia, nypi joukkoon vehnäjauhoja, lisää tilkka vettä tai kivennäisvettä, jotta taikinasta tulee tiivis. Haluttaessa

Lisätiedot

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu?

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

Tee ruokaa Millen kanssa

Tee ruokaa Millen kanssa Suklaan- ja maissinmakuiset muffinssit (n. 9-6 muffinssia) 75 g voita 75 g sokeria 2 kananmunaa 1 dl jogurttia esim. kreikkalaista jogurttia Käsittelemättömän appelsiinin raastettu kuori 180 g vehnäjauhoja

Lisätiedot

Lisää inspiraatiota ja reseptejä osoitteesta www.oldelpaso.fi

Lisää inspiraatiota ja reseptejä osoitteesta www.oldelpaso.fi Meksikolainen keittiö houkuttelee lähtemään tutkimusmatkalle. Mitä eroa fajitalla ja burritolla oikeastaan on? Miten valmistetaan quesadilla, ja ennen kaikkea, miten se lausutaan? Tämän reseptikokoelman

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta)

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta) NUTRIDRINK RESEPTIT 1. Kermainen rakuunakana riisillä 2. Tilli-tomaattilohi 3. Marjainen mannapuuro 4. Riisipuuro 5. Suklaamousse 6. Mokka-suklaapalat 7. Ananas-banaanismoothie 8. Banaanipannukakku 9.

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi,

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi, keksit 49 näin onnistut Jotta kekseistä tulisi rapeita, pitää taikinassa olla reippaasti rasvaa ja sokeria. Kaikissa tämän kirjan keksiresepteissä on käytetty margariinia, sillä se antaa kekseille sopivan

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf)

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Reseptit Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Helppo ja nopea kalakeitto 400 g seiti- tai lohikuutioita (pakaste) ruokaöljyä 1 l vettä 750 g peruna- ja kasviskuutioita

Lisätiedot

Kahvihammasta kolottaa

Kahvihammasta kolottaa Kahvihammasta kolottaa Tumma suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii ja niin sopii myös pähkinäinen kolumbialainen kahvi. Makuyhdistelmä suorastaan kaipaa kolumbialaisen kahvin pehmeyttä ja hienoista hedelmäisyyttä.

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu RANSKALAINEN KANAVUOKA 4 pekoniviipaletta, karkeasti pilkottuna 2 broilerimakkaraa 1 rkl oliiviöljyä 35 g karkeita vehnäjauhoja

Lisätiedot

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen KEKRILAUTA Kekrilaudan ajatuksena on yhteinen pöytä ja jakaminen. Laudalle tai pöydälle katetaan tarjoilukulhoissa laudan vieraat. Isäntänä toimii ohukainen, jonka päälle kekrilaudan antimia laitetaan.

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista Jarlsberg kun haluat jotain ainutlaatuista Miksi Jarlsberg juuston täyteläinen maku on niin ainutlaatuinen? Miten juustoon syntyy sille tyypillinen rakenne? Jarlsberg juustoa on valmistettu salaisen ja

Lisätiedot

Puuroa ekologisesti, valmistus kotona. Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi

Puuroa ekologisesti, valmistus kotona. Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi Puuroa ekologisesti, valmistus kotona Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi Perinteinen Kaurapuuro 4:lle kattilassa 1 l vettä, maitoa tai sokeroitua mehua 4-5 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WA-1 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WA-1 VOHVELIRAUTA FIN TÄRKEITÄ TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSIÄ Sähkölaitteita

Lisätiedot

kaiken maistumaan paremmalta!

kaiken maistumaan paremmalta! Piparimix 1 Aikakausmedia 2012 Ulkoasu ja taitto: Outi Sonkamuotka Paino: Libris Oy Yhteistyö saa kaiken maistumaan paremmalta! 2 Kiitos Anna, Apu, Glorian ruoka&viini, KOTI, Kotiliesi, Koti ja keittiö,

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla Iloa kattaukseen ja ruoanlaittoon toivottaa Kultakeramiikka Rentoa ruokaa reiluilla astioilla grillaa Bistro astioilla! Bistro Kultakeramiikka Oy Putaanportintie 13 44800 Pihtipudas Tel. +358 20 794 03

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Herkkuja villiyrteistä

Herkkuja villiyrteistä Herkkuja villiyrteistä Raision Rinkan villiyrttikurssilla 3.6.2015 valmistettujen ja nautiskeltujen herkkujen reseptit Mirkka Karikoski & Timo Virta RAISION RINKKA RY HORSMA-RAPARPERIPIIRAKKA Horsman vartta

Lisätiedot

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Leivonnaiset ja jälkiruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Korvapuustit Marjakiisseli Muikkukukko Muikkunyytit Muikkupiiraat Pullat Pääsiäistorttu Sämpylät Täytekakku Valkosipuli-basilikapatonki

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

SAUMA60+ SAMSÖM60+ Hankkeen LOPPUSEMINAARI Torstaina 5.11.2009 klo 9.00-11.40 Tampereella

SAUMA60+ SAMSÖM60+ Hankkeen LOPPUSEMINAARI Torstaina 5.11.2009 klo 9.00-11.40 Tampereella SAUMA60+ SAMSÖM60+ Hankkeen LOPPUSEMINAARI Torstaina 5.11.2009 klo 9.00-11.40 Tampereella Pukeutumisvalmentaja Päivi Kokkonen Life & Beauty Training Silkbel www.silkbel.com Päivi Kokkonen PUKEUTUMISVALMENTAJA

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Talvi 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä!

Talvi 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä! Talvi 2016 Reseptit Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat Ota mukaan, Ole hyvä! Nautitaan pakkasista hyvän ruoan äärellä! TEHDÄÄN TALVESTA HELPPO JA HERKULLINEN Broilerpasta 5 Kermainen lohikeitto

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

Porkkana - teeleipä (1. palkinto)

Porkkana - teeleipä (1. palkinto) Teeleipäreseptit Porkkana - teeleipä (1. palkinto) 1 ½ dl pikakaurahiutaleita 1 ½ dl hiivaleipäjauhoja 1 dl keitettyjä porkkanoita soseutettuna 1 tl leivinjauhetta ¾ dl rypsiöljyä 1½ dl maitoa Sekoita

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista RUOKAKURSSIN NIMI ARIAL 28 ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista Ruoka-asiantuntija Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset MENU Alkuruoka Hernesosekeitto Siemennäkkileipä Yrtti-valkosipulilevite

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti:

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2 Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Asuminen? Onko sinulla lapsia? Koulutus: ( ) asun vanhempien kanssa

Lisätiedot

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA LILJOJEN VALMISTAMINEN SOKERIMASSASTA TAI MARSIPAANISTA Ota muotilla kuvio kaulitusta sokerimassasta. Pyöritä myös kukalle keskusta ja laita siihen koristeeksi heteitä ja emejä.

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu kirjan sivuja hiekkapaperia kehykset perunaliisteriä lankaa naulat/ruuvit TARVIKKEET (edellisellä sivulla oleellisimmat) - Taulun kehykset

Lisätiedot

Taikinassa on taikaa - maukkaat joulupullat muutaman niksin avulla

Taikinassa on taikaa - maukkaat joulupullat muutaman niksin avulla Taikinassa on taikaa - maukkaat joulupullat muutaman niksin avulla Kun joulukiireet pukkaavat päälle, voi leipomista helpottaa käyttämällä valmiita pakastetaikinoita tai jopa valmiita pakastepullia. Pullataikina

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Arjen asioita ja muistoja Oma kansioni -kirjaa voi käyttää apuna erilaisissa ryhmissä tai osallistujat

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

eksote Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) Sammonlahden Martat Kotitalous- ja ravitsemusneuvonta 17.3.2015

eksote Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) Sammonlahden Martat Kotitalous- ja ravitsemusneuvonta 17.3.2015 ~ Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) v A u Kahvipoydan kevyemmat herkut 2 (7) SAVUKALA-PINAAmPIIRAI(I

Lisätiedot

Syksy 2010 UUTUUSTUOTTEET. www.taitouusimaa.fi. Upeaa Uudeltamaalta!

Syksy 2010 UUTUUSTUOTTEET. www.taitouusimaa.fi. Upeaa Uudeltamaalta! UUTUUSTUOTTEET Upeaa Uudeltamaalta! Uusi, SINUN TÄHTESI -syysmallistomme odottaa jo Sinua. Sen herkulliset kudonnaiset ja kurssit tarjoavat tekemistä moneen makuun ja luovat hyvää oloa ja onnistumisen

Lisätiedot

PRETZELIT. L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön

PRETZELIT. L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön PRETZELIT Aidot saksalaiset pretzelit Pretzelit ovat perinteisiä suolaisia leivonnaisia, joita on valmistettu ssa vuosisatojen ajan. Ne ovat edullisia ja helposti mukaan otettavia välipaloja, jotka sopivat

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

BAKERY INGREDIENTS SINCE 1904. Uusi! Multimix- kakkupohjaseos. Yksi tuote...

BAKERY INGREDIENTS SINCE 1904. Uusi! Multimix- kakkupohjaseos. Yksi tuote... BAKERY INGREDIENTS SINCE 1904 Uusi! Multimix- kakkupohjaseos Yksi tuote... .. loputtomat mahdollisuudet 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Perusresepti Taateli- & saksanpähkinäkakku Sitruunakakku

Lisätiedot

1. Erottele keltuaiset kulhoon, sekoita joukkoon sinappi, sitruunamehu, suola ja pippuri 2. Kaada öljy joukkoon ohuena nauhan, samalla sekoittaen.

1. Erottele keltuaiset kulhoon, sekoita joukkoon sinappi, sitruunamehu, suola ja pippuri 2. Kaada öljy joukkoon ohuena nauhan, samalla sekoittaen. Hirvi tartar: - Hirven jauhelihaa - Oliiviöljyä - Suolaa ja mustapippuria 1. Sekoita lihaan öljyä, mausta suolalla ja pippurilla Pikkelöintiliemi: - 1 dl etikka - 2 dl sokeria - 3 dl vettä - Punasipulia

Lisätiedot

HELPPO Hirvipata ( 4:lle )

HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) Aika: 1 1/2-2 tuntia 600 g luutonta Hirvenlihaa, esim ulkopaistia. 2 rkl voita, margariinia tai öljyä 2-3 sipulia 1 tl suolaa ripaus paprikaa tai valkopippuria 1 tl timjamia

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Oppimisympäristöntunnistamisraportti - 1 - OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI VAIHTOEHTOINEN AMMATTIKOULU SOVINTO RY Oppimisympäristöntunnistamisraportti - 2 - KOOSTE ORGANISAATION OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ

Lisätiedot

Puutarhan betonityöt. Toukokuu

Puutarhan betonityöt. Toukokuu Puutarhan betonityöt Betoni on edullinen ja hauska materiaali kaikenlaisten puutarhakoristeiden tekemiseen. Betonista voi valaa ruukkuja, penkkejä, laattoja, lintualtaita - lähes mitä vaan! - vaatii fyysistä

Lisätiedot