Rentouttavaa joulua ja rauhaisaa Uutta Vuotta kaikille Sovinnossa toimiville! Anni, Aki, Laura. Salla ja Ismo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rentouttavaa joulua ja rauhaisaa Uutta Vuotta kaikille Sovinnossa toimiville! Anni, Aki, Laura. Salla ja Ismo"

Transkriptio

1 Lehti, jota pitelet käsissäsi on historiansa toinen Sovinnon Sanomat. Tätä lehteä oli tekemässä Aittis-hankkeen kolme työharjoittelijaa: Anni, Laura ja Aki. Lehti pitää sisällään muotia, ruokareseptejä, kulttuuria ja yleistä tietoa eri aiheista. Lehden tekeminen oli haastavaa, mutta myös kovin antoisaa hommaa. Mutkia matkassa oli, mutta niistä selvittiin voittajina. Joulukin tulee kovaa vauhtia ja sekin on otettu huomioon erilaisilla jouluherkkuresepteillä ja jouluaiheisilla askarteluohjeilla. Kuinka moni aikoo leipoa piparitaikinan itse? Joululomaa Sovinnon koulutuslinjat pitävät välisenä aikana. Opiskelemaan ja töihin tullaan siis Lounas-kahvilamme tarjoaa joulupuuron kaikille Rentouttavaa joulua ja rauhaisaa Uutta Vuotta kaikille Sovinnossa toimiville! Anni, Aki, Laura Salla ja Ismo 2 / 2012

2 Sovinto Ry Sovinto ry on vaihtoehtoinen ammattikoulu, joka sijaitsee Helsingin Roihupellossa. Koulu on hyvin monikulttuurinen ja tälläkin hetkellä koulussa on oppilaita monesta eri maasta. Koulussa on erinomaiset valmiudet suorittaa useita eri ammatillisia tutkintoja kouluttajien opastuksella. Rauhallisessa oppiympäristössä saa tarpeeksi tukea jotta jokainen voisi ponnistaa työelämään omista heikkouksistaan huomimatta. Koulurakennuksessa on tavanomaista opinahjoa rauhallisempi tunnelma ja läsnäolosta ja Kahvila/ravintolan herkullisista antimista on helppo nauttia. Kouluttajat ja ohjaajat ovat erityisen joustavia ja omistautuneita työlleen jotka mielellään auttavat oppilaita arjen askareissa ja kiperien kysymysten ratkomisessa. Sovinto ry:llä oppiminen ei ole pelkkää puuduttavaa luokassa istumista vaan opetus tapahtuu paljolti tekemisen ja hyvän yhteishengen avulla. Sovinnolla toimii myös työpajoja. Työpajatoiminta on päivittäista työharjoittelua vuotiaille viitenä päivänä viikossa. Pajalla saa hyvän perehdytyksen työtehtäviin, joten aikaisempaa työkokemusta tai koulutusta ei tarvita. Tärkeintä on omata halu oppia uutta ja etsiä positiivista suuntaa omaan elämään. Työpajat toimivat kiinteästi Sovinto ry:n Vaihtoehtoisen Ammatti- ja oppisopimuskoulun ammattiin valmistavien linjojen yhteydessä. Täällä toimii myös Aittis-hanke. Se on kaikenikäisille, jotka tarvitsevat toimintaa ja tekemistä. Aittiksessa saa tukea monen moneen asiaan. Myös Aittishankkeessa on työharjoittelumahdollisuus. Sekä pajalaiset että työharjoittelijat osallistuvat viikottain elämäntaitoryhmään, luoviin toimintoihin ja liikuntaan. Tätä lehteä tekivät Aittiksen työharjoittelijat. Anni ja Aki

3 Koulutuslinja haastattelut Mitä olet tehnyt ennen tänne tuloa? Miksi juuri Sovinto? Miksi olet hakenut juuri kyseiselle linjalle? Mitä olet tykännyt? Sovinnon plussat ja miinukset? Mitä haaveita ja tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Mitä harrastat? Puuseppäalan koulutus Eevi Rissanen, 37 vuotta 1. Valmistuin viime vuonna meribiologiksi ja olin työtön ennen Sovinto Ry:lle tuloa. 2. Satuin näkemään ilmoituksen ja se kolahti heti. Olin kiinnostunut käsillä tekemisestä 3. Varmaan se että se kolahti ja nimenomaan puulinja. 4. Olen tykännyt tosi paljon, välillä on haastavaa. 5. Plussat: tykkään kun on tekemällä oppimista. Tietenkin myös teoria mutta käytännön hommat miellyttävät enemmän. Kun näkee oman käden jäljen niin hyvässä kuin pahassakin. Näkyy oppimisenkaari kun minäkin aloitin peukalo keskellä kämmentä, eli näkyy oma kehittyminen. Puu on haastava materiaali, materiaalin kanssa saa taistella ihan tosissaan. Miinukset: koulutuslinja voisi kestää pidempään kuin vuoden verran vaan. 6. Haluan mennä töihin jossain vaiheessa että saisin rahaa ja maksettua opintovelat pois. 7. Valokuvaus, urheilu, liikun aika paljon, kenties liikaakin ja käsityöt.

4 Catering-alan koulutus Adile Korhonen, 46 vuotta 1. Olen toiminut pankki ja rahoitus-alalla assistenttina. 2. Täällä on lyhyempi koulutusjakso kuin muissa alan kouluissa, en halunnut opiskella kolmea vuotta. 3. Alunperin kiinnostuin kahvilatoiminnasta. Mollin sivuilta hain koulutuspaikkoja ja silmiini osui sovinnon tarjoama kahvilapalvelu. 4. Olen tykännyt tosi paljon, mikäs täällä ollessa. 5. Plussat: hyvä ilmapiiri yleisesti ottaen. Aikuismaista, harmonista ja monipuolisia koulutuslinjoja. Miinukset: vedetään niin pienellä budjetilla että ei välttämättä laitteet ole asian ja ajanmukaiset. Voisi olla enemmän määrärahoja. 6. Haaveenani on ollut jo kauan oman kahvilan perustaminen. Se on syynä miksi tänne hain. Työllistyminen mahdollisimman pian kun valmistun, se on ihan ehdoton. 7. Mökkeily Hollolassa ja pojan tytön hoitaminen.

5 Auto- ja pienkonealan koulutus Niko Nissinen, 23 vuotta Autokorinkorjaaja 1. Olin työharjoittelussa Aavi Technologies Oy:lla. 2. Koska olen aina harrastanut teknisiä hommia ja tykännyt rakentaa kaikenlaista. Sovinnolla saa opiskella tekemällä. 3. Koska uusien asioiden oppiminen kiinnosti, erityisesti metallityöt. 4. Tosi jees, tekemistä riittää. 5. Plussat: opiskelijoita neuvotaan ja autetaan todella hyvin. Miinuksia minulla ei ole. 6. Tehdä näyttötutkinto Sovinnolla ja sitten mahdollisesti lisää opiskelua tai töitä tulevaisuudessa. 7. Musiikintekoa yli kymmenen vuoden ajan ja juuri saatu levytyssopimus. Tietokoneiden kanssa väkertäminen.

6 Auto- ja pienkonealan koulutus Tea Pihlainen, 31 vuotta Työskentelin päivähoidon erityisavustajana. Se oli työkkärin listalla ja sopivasti alkoi kurssi täällä viime syksynä. Olen vaihtamassa alaa ja tykkään työskennellä käsin. Olen viihtynyt hyvin. Tykkään tehdä töitä, näkee heti onko työssään onnistunut. 5. Plussat: Pääsee oppimaan tekemällä, eikä luokassa istumalla. Miinuksia ei ole. 6. Vaikea sanoa. Katson päivä kerrallaan. Työpaikka olisi mukava juttu. 7. Käsityöt: kudon, luen, lasten harrastukset niiden lisäksi. Auto- ja pienkonealan koulutus Pienkoneala Jani Harju, 28 vuotta 1. Työskentelin kirjansitojana perheyrityksessä. Suoritin ammattitutkinnon. 2. Etsin alunperin sähköhommia, sitten aloitin työharjoittelun venehommissa, sitä kautta löytyi mieluinen ala. 3. Eka paikka jonne pääsin opiskelemaan. 4. Olen viihtynyt tosi hyvin, mukavaa ja rentoa hommaa. Pääsee tekemään monipuolisesti töitä käsillä. 5. Plussa: Hyvä opintosuunnitelma. Pääsee työharjoittelun kautta kiinni työelämään. Miinusta ei tule mieleen. Olen viihtynyt niin hyvin, ettei pahaa sanotttavaa ole. 6. Haluaisin valmistua täältä. Haluaisin sen jälkeen työllistyä vene hommissa. Olen myös miettinyt mahdollisesti yrittäjän uraa. 7. Aika paljon kaikkea enimmäkseen liikuntaa: australialaista jalkapalloa, talviurheilulajit jne.

7 Rakennusalan koulutus Niko, 20 vuotta Kyllästyin kotona olemiseen. Opiskelin ammattikoulussa. Olin töissä raksalla, istuskelin himassa. Koska tää on mukava mesta. Ihan jees. Mukava tulla aamuisin. Plussat: Saa päivärutiinin kohdilleen. Tulee tehtyä muutakin, kuin istuttua himassa. Miinusta tulee tiistaista, koska silloin on luovia toiminnoita. 6. Oma työ rakennusalalta, auto ja asunto. 7. En mitään sen kummempia.

8 Työelämänvalmennus Työharjoittelu Johanna Himanen-Korp, 27 vuotta Kotona työttömänä. Sossu ehdotti Sovintoa. Olen ollut niin kauan työtön. Sovinnolla on ihanaa ja tosi hyvä yhteishenki ja joustava meininki. Plussat: työaika, hyviä tyyppejä, apua ja tukea elämään. Miinukset: sokkeloinen rakennus. 6. Päätyä kunnon työelämään ja hyvä palkallinen työ. 7. Lapset, kodinhoito ja elokuvat. Siivous Työharjoittelu Ville Koponen, 29 vuotta Työttömänä ollut kaksi vuotta. Sossu kertoi Sovinnosta. Hain tekemistä arkeen. Olen tykännyt ja täällä on hyvä työilmapiiri. Plussat: rentoa menoa ja hyvä opastus työhön. Miinukset: sokkeloinen rakennus. 6. Haluaisin opiskella varasto-alan koulutuksen ja siitä työelämään. 7. Pelaaminen pleikkarilla ja elokuvat. Anni, Aki ja Laura

9 Kulttuurin kirjoa Sovinnolla Sovinto on monikulttuurinen koulu. Monikulttuurisuus merkitsee kulttuurien välistä keskustelua, arvostusta ja vuorovaikutuksta. Suomessa kulttuurinen monimuotoisuus on lisääntynyt 1900-luvun lopulla vilkastuneen maahanmuuton myötä. Monikulttuurisuuskäsite on yleistynyt julkisessa kielenkäytössä maahanmuuttajaväestön kasvun myötä. Sovinnolla opiskelee paljon eri maista tulleita ihmisiä. Tällä hetkellä Sovinnolla opiskelee ja työskentelee Kongosta, Afganistanista, Thaimaasta, Kazakstanista, Perusta, Brasiliasta, Venäjältä, Skotlannista, Somaliasta, Iranista, Irakista, Kreikasta, Gambiasta ja Saksasta tulleita ihmisiä. Kaikki tulevat toistensa kanssa todella hyvin toimeen ja Sovinnolla vallitsee mukava yhteishenki. Kaikilla on hauskaa ja mukavaa työskennellä, ihmiset tykkäävät opiskella täällä. Henkilökunta on todella ymmärtäväistä ja mukavia, joten heille saa aina puhua tarpeen tullen. Toisia tuetaan ja autetaan kaikin mahdollisin keinoin. Kaikki ihmiset täällä ovat samanarvoisia! Kyseiseen karttaan on merkitty lipuilla eri maan lippuja. Lippu kartassa tarkoittaa sitä, että Sovinnolla opiskelee joku kyseisestä maasta.

10 Muutamia omia kertomuksia Sovinnolla opiskelevilta oppilailta, jotka ovat maahanmuuttaja taustaisia. Manneh, 31vuotta Olen kotoisin Gambiasta ja suomeen päädyin avioutumalla suomalaisen naisen kanssa. Ikävöin eniten kotimaastani perhettä ja kavereita. Tulevaisuudelta toivon työllistyväni mieluisaan työhön. Koen Suomessa asumisen tietyllä tavalla haastavaksi. Sharif, 17vuotta Olen kotoisin Somaliasta ja sieltä lähdin Etiopiaan, jossa asuin 2,5 vuotta. Äitini on asunut Suomessa n.6-7 vuotta ja hän pyysi minut Suomeen asumaan. Tulin tänne isäni ja pikkuveljeni kanssa. Etsin netistä opiskelupaikkoja ja sieltä löytyi Sovinto Ry, joka tuntui todella mukavalta koululta. Opiskelen tällä hetkellä autopuolella ja se tuntuu omalta. Tulevaisuudessa toivon ammattia autokoripuolelta. Tarkoitus olisi hommata kuormaautokortti jossakin vaiheessa, jotta pääsisin työskentelemään esim. lentokentälle tai kaupanalan logistiikkaan. Haluaisin asua Helsingissä mahdollisimman kauan. Harrastan jalkapalloa ja käyn kuntosalilla 4 kertaa viikossa. En kaipaa kotimaastani mitään, koska Suomessa on helppo ja hyvä olla. Samson, 38vuotta Olen kotoisin Liberiasta. Vuonna 1989 lähdin Lontooseen sisäoppilaitokseen, jossa vietin 2 vuotta. Yritin päästä Lontoosta Amerikkaan opiskelemaan, mutta viisumiongelmien takia en päässyt lähtemään, koska 15 vuotta kestäneen Liberian sisällissodan takia viisumi evättiin. Perhettä on kova ikävä, koska en ole nähny heitä 15 vuoteen. He eivät pääse tänne, koska meillä on taloudellisesti heikkoa. Suomenkielen oppiminen on haastavaa. Ihmiset ja kulttuuri on erilaista Suomessa kuin kotimaassani. Opiskelen Sovinnolla puuseppäalan koulutusta ja toivon saavani siitä ammatin. Minulla on pohjalla kokkikoulutus ja toivon voivani tulevaisuudessa yhdistää nämä. Harrastan karaoken laulaminen baareissa ja kohtuullinen kaljan nauttiminen. Olen myös harrastanut tennistä, jalkapalloa ja rugbya Englannissa, mutta nykyään minulla ei ole aikaa näille harrastuksille. Talvisin hiihdän. Anni, Aki ja Laura

11 Muoti Muoti tarkoittaa jonakin ajankohtana vallitsevaa ja suosiossa olevaa verrattain lyhytaikaista tyyliä tai makusuuntaa. Uusi muoti syntyy kun tarpeeksi moni ihminen alkaa ottaa ympäriltään vaikutteita joissain tietyissä asioissa. Nykyajan yhteiskunta ja media painostavat ihmisiä pysymään muodin mukana, mikä osaltaan nostaa ihmisten tahtoa seurata muotia/ valtavirtaa. Puhekielessä 'muoti' -sanalla tarkoitetaan yleensä vaatemuotia ja muotivaatteita, koska muodin vaikutus näkyy selkeimmin juuri pukeutumisessa. Monilla onkin joku tyyli-ikoni, jonka pukeutumisesta otetaan vaikutteita. Värivalikoimasta löytyy niin tummia kuin myös kirkkaita ja hentoja värejä: punaista, mustaa, valkoista, oranssia, ruskeaa, viininpunaista ja harmaata eri sävyissä sekä hempeitä pastellisävyjä. Murretut värit nousevat tänäkin vuonna syksyn tullen pintaan, niiden ohella kirkkaita värejä käytetään varsinkin yksityiskohtina ja tehostevärinä. Farkkuja löytyy eri sinisten sävyjen lisäksi myös kirkkaan värisinä, ja niissä on usein kiinnostavia leikkauksia tai yksityiskohtia, farkkuja on esimerkiksi viininpunaisina ja smaragdin vihreinä. Syksyn muotihitti on karvaliivi. Sen avulla asuun saa mukavan pehmoisen tunnelman, ja se on lämmin. Karvaliivi on helppo yhdistää esimerkiksi trikoopaidan ja farkkujen kanssa. Nahkaa (aitoa ja edullisempaa tekonahkaa) näkyy paljon vaatteissa ja asusteissa. Nahka näyttääkin pysyvän aina muodissa, ehkäpä ajattomuutensa vuoksi. Tämän hetken mielipiteitä jakava muodissa oleva vaate taitaa olla jumpsuit, eli niin sanottu aikuisten potkupuku. Näitä vaatekappaleita näkyy eri kuoseilla, ja toisten mielestä se on jopa ihan baarikelpoinen vaate.

12 Talven muodissa näkyy käytännöllisyys; kauppoihin on ilmestynyt tarjolle paljon erilaisia pipoja, säärystimiä, villapaitoja ja huiveja. Ne ovat enimmäkseen muhkeita ja itsetehdyn näköisiä, paksusta langasta neulottuja. Karvalakit ovat tulleet takaisin muotiin, niitä löytyykin eri mallisina. Syksyn ja talven mittaan kaupoista löytää tietenkin paljon erilaisia ja eri mallisia talvitakkeja. Perus toppatakki on tehnyt näyttävän paluun, ja niitä löytyy mustan lisäksi eri metallinhohtavissa sävyissä sekä erilaisin leikkauksin. Myös parkatakkien suosio näyttää jatkuvan vielä ainakin tälle talvelle. Näiden lisäksi perus villakangastakki pysyy edelleen muodissa, niitä löytyy nyt erimallisina etenkin punaisena ja mustana. Korut Asukokonaisuuksia piristetään erilaisilla koruilla ja asusteilla. Kuten vaatteissa, myös koruissa näkyy paljon niittejä, pääkalloja, sulkia, helmiä, neonvärejä, timantteja ja naisellisuutta. Korujen värimaailma on todella laaja. Kulta ja hopea pysyvät edelleen suosiossa, mutta myös pronssin sävyiset korut tekevät taas tuloaan. Sormukset ovat joko ohuita ja kevyitä, tai suuria, näyttäviä ja dramaattisia. Nyt näkyy paljon myös miltei koko sormen peittäviä niin sanottuja nivel-sormuksia. Korujen aiheina on paljon eläimiä, etenkin pöllöjä löytyy monenlaisia. Materiaaleissa kierrätysaiheiset korut jatkavat suosiotaan, koruja valmistetaan muunmuassa vanhoista lasten leluista tai esimerkiksi vetoketjuista tai tietokoneen osista. Heijastimia tehdään nykyään paljon korumaisina. Tällöin heijastin on helppo liittää asuun kauniina yksityiskohtana, ilman että se on vain pakollinen paha.

13 Alusvaatteet Alusvaatteissa näkyy naisellisia piirteitä; pitsin lisäksi on hempeitä, puuterisia sävyjä sekä paljetteja ja kimalletta, kunnon glitteriloistetta! Näiden lisäksi tai vastapainoksi tarjolla on myös räväköitä ja kirkkaita värejä sekä iloisen värikkäitä kuoseja. Neonvärit ovat suosiossa vielä syksylläkin. Kirkkaat alusvaatteet saavat myös näkyä vaatteiden alta. Alusvaateosastoilla syksyn ja talven herkkuväri on selvästi pinkki! Pikkujoulukauden kunniaksi alusvaatteissakin kimaltaa paljon strasseja sekä paljetteja, mutta myös perinteisempää kukkakuosia on tarjolla näyttävissä väreissä. Meikki Meikki on hento ja luonnollinen tai vaihtoehtoisesti tumma ja voimakas. Etenkin juhlameikissä näkyy punaisia huulia, sumusilmiä ja paljon kullan hohdetta, joko vain yhtä osa-aluetta korostaen tai sitten periaatteella mitä enemmän sitä näyttävämpää. Juhlasesongin aikana meikki on täynnä draamaa ja tummuutta. Kynnet ovat isot ja näyttävät: värikästä lakkaa ja erilaisia koristeita. Rakennekynnet ovat jokaisen naisen ystävä, niiden avulla kynnet saa helposti näyttämään kauniilta ja hyväkuntoisilta. Hiusmuodissa uutta ovat pastellisävyt ja liukuvärjäys. Kampauksissa suositaan kiharaa ja nutturoita, niistä tehdään tupeeraamalla isoja ja näyttäviä tai vaihtoehtoisesti yksinkertaisen huoliteltuja. Kengät Kengistä löytyy tänä syksynä uutena villityksenä tulleet kiilakorolliset tennarit, joita on tarjolla melkein kaikilta eri merkeiltä. Niiden lisäksi muodissa pysyvät edelleen Ugg -kengät, prätkäsaappaat, mokkanahkaiset hapsukengät inkkarityyliin, nahkasaapikkaat, korkokengät ja kiilakorot sekä erilaiset lenkkarit. Kenkien väreinä toimivat punainen, musta, valkoinen, harmaa, ruskea (etenkin konjakin sävyisenä) ja kimalle; paljetteja näkyy myös kengissä. Lisäksi yksityiskohtina löytyy niin karvaa kuin niittejäkin. Erityylisissä kengissä on paljon neulevarsia. Kengillä on helppo muuttaa asukokonaisuutta, kunhan kaapissa on muutama pari erityylisiä kenkiä. Nykyään on alettu huomioimaan enemmän myös käytännöllisyyttä; syksyn tullen kumisaappaita löytää kaupan hyllyiltä yhä laajemmassa valikoimassa. Niitä löytyy nyt paljon eri värisinä ja eri kuosisina, ja erityisesti kirkkaan väriset saappaat ovat tänä syksynä katukuvan piristys. Niitä näkee todella paljon ihan kaupungillakin liikkuessa.

14 Miesten muoti Miesten muodissa pysyvät farkut, etenkin eri sinisen sävyissä, mutta myös kirkkaammissa väreissä. Nyt on muodikasta kääriä housujen lahkeet niin, että nilkat näkyvät. Kauluspaidat ovat joko värikkäitä, kuosillisia tai yksinkertaisia. Ruutuja näkyy kaikenlaisissa paidoissa paljon. Miehet ovat alkaneet sallia muodissaan yhä enemmän myös neule- ja villatakkeja. Niiden lisäksi myös villapaidat ovat päässeet miestenkin suosioon. Takit ovat näyttäviä, mutta samalla myös yksinkertaisia; rohkeilla leikkauksilla pelataan paljon. Kaupoissa ja katukuvassa näkyy paljon etenkin merimies -mallisia villakangastakkeja, erilaisia bleisereitä ja muhkeita toppatakkeja. Myös toppaliivejä näkyy edelleen. Asusteina toimii isot ja näyttävät kellot. Niissä pätee periaate mitä erikoisempi, sitä parempi, mutta niiden vastapainoksi suosiossa pysyy edelleen klassiset ja yksinkertaisen tyylikkäät kellot suurella näytöllä. Miesten korumuoti on hillittyä, materiaaleissa jatkaa metalli, nahka ja hopea. Naisten kannattaa tarkistaa mitä kaikkea kauppojen miestenosastojen koruhyllyistä löytyy, koska usein miesten mallistot ovat edullisempia suhteessa naisten vastaaviin. On tosin hyvä huomioida se, että ongelmia saattaa aiheutua siitä kun miesten rannekorut ja sormukset taitavat olla yleisesti ottaen naisille liian isoja... Asusteina käytään paljon myös pipoja ja huiveja. Nykyään myös miehet ovat alkaneet käyttää rohkeammin laukkuja. Monella merkillä onkin nykyään oma laukkumallistonsa myös miehille. Anni ja Laura

15 Haastattelimme ja kuvasimme ihmisiä kadulla. Moni saa ideoita pukeutumiseensa toisilta. Tahdoimme löytää katukuvasta kiinnostavan näköisiä asukokonaisuuksia, ja saada kuvattua niitä. Kysymykset 1. Nimi ja ikä? 2. Mistä saat ideoita pukeutumiseesi? 3. Luottovaatteesi/asusteesi? 4. Kauanko käytät arkiaamuina aikaa laittautumiseen? 5. Ketä ihailet? Saila, 30vuotta Kadulta ja taiteesta Tunika, hattu/lätsä ja farkut 10 minuuttia. Tunti jos on tiedossa joku tärkeä tapaaminen. Lady Gagaa.

16 1. Konsta, 18vuotta 2. Nämä ylläni olevat ovat arkivaatteeni, ja niille on ihan käytännön syynsä. Huivi tuli päähän Tuskassa, kun meinasin saada auringonpistoksen ja kastelin huivin. Huivi ollut päässä siitä lähtien. Ensimmäiset maiharini sain pienenä, kun äiti osti ne minulle syyskengiksi. Sen jälkeen olen käyttänyt maihareita aina. Rannesuojat (ei näy kuvassa, ovat paidan hihojen alla) tulee varmaan folk-metallista. Takana roikkuvat huivit tulivat siitä, kun sain kaveriltani palkkioksi ensin yhden huivin. Laitoin sen roikkumaan housuista kun ei ollut muuta käyttöä. Olen aina pukeutunut metallityylisesti, ja ihan ala-asteelta lähtien olen pukeutunut pelkkään mustaan. Tällä hetkellä lopputulos on kuten kuvassa. Tästä pitäisi vielä viedä vähän rankemmaksi. Ideoita on, mutta rahan puute on esteenä. 3. Perus remmihousut, maiharit, kommando villapaita. 4. Noin 1 tunti. 5. Turisaksen laulajaa Mathias Warlord Nygårdia.

17 1. Erika, 20 vuotta. 2. Seuraan blogeja joista saan silloin tällöin vaikutteita, myös julkkiksilta sekä tavallisilta tallaajilta kaduilta saan ideoita. 3. Luottohousut ovat Carlingsista ostetut DR.denimit sekä musta nahkatakki. 4. Arkena ei mene kuin min kokonaisuudessaan. 5. Ihailen tällä hetkellä eniten Kenzaa (skandinavian suosituin bloggari) sekä Demi Lovatoa. Demi on hyvin kaunis ja inspiroiva sekä tekee hyvää työtä koulukiusattujen eteen. Kenza puolestaan viehättää ulkonäöllään sekä pukeutumisellaan. Anni ja Laura

18 Ruokaa helposti ja halvalla Tonnikalavuoka 3-4dl makaronia (0,33e) 1 säilyke tonnikalaa vedessä (1,45e) 1 purkki ruokakermaa (2dl) oman maun mukaan (0,88e) 2 tomaattia päälle pilkottuna (1,79e/kg) juustoraastetta päälle (valmis juustoraaste 1,69e) mausteita oman maun mukaan(pippuri, paprikamauste,aromisuola,chili jne. uuniin n.10min, niin että juusto on sulanut Yhteensä; n. 3,00e 1. Laita makaronit kiehuvaan veteen keittymään. Uuni päälle n. 200'C. 2. Pilko tomaatit ja raasta juusto. 3. Kaada valmiista makaroneista vesi pois ja sen jälkeen makaronit uunivuokaan. Sekoita tonnikala makaronien joukkoon. 4. Kaada sekaan ruokakerma ja laita mausteita oman maun mukaan. Sekoita kaikki keskenään uunivuuassa. 5. Laita pilkotut tomaatit päälle ja tomaattien päälle juustoraaste. 6. Laita uuniin n.10min (juusto sulannut), ota uunista ja anna vetäytyä hetki huoneen lämmössä. 7. NAUTI!

19 Pikkupizzat (n.20kpl) 2,5dl vettä 1 tl kuivahiivaa (1,22e) 1tl suolaa (1,08e/kg) 1tl sokeria (0,99e) 1,5dl juoksevaa leivontamargariinia (1,49e) vehnäjauhoja sopivasti n.2-3dl (0,79e 2kg pussi) oman maun mukaan täytteitä -kinkku -tomaatti -juustoraaste -ananas -mozzarella Hinta (pohja): n. 5,00e 1. Mittaa kulhoon vesi, suola, hiiva ja sokeri. Sekoita. 2. Mittaa vehnäjauhot ja juokseva leivontamargariini kulhoon ja sekoita käsin. Taikinan pitää olla tässä vaiheessa hieman liisterimäistä. Jos taikina on liian kovaa, lisää vettä ihan vähän. 3. Kun taikina on valmis ala tekemään pizzapohjia. Kasta kädet vehnäjauhoihin ja ota pieni taikinamöykky käteen. Painele siitä ohut pohja ja laita pellille. 4. Tämän jälkeen täytä pizzapohjat mielesi mukaan. Pohjalle voi laittaa ketsuppia tai tomaattipyrettä. 5. Laita valmiit pizzat uunii 200'C n. 15 minuutiksi. Tarkkaile pizzoja, etteivät ne pala! 6. NAUTI!

20 Kauraisat suklaapallot (n.15-20kpl) 1,5-2dl juoksevaa leivontamargariinia (1,49e) 1dl sokeria (0,99e) 3rkl vahvaa keitettyä kahvia (4,70e paketti) 3rkl kaakaoa (3,49e) 3dl kaurahiutaleita (1,35e) Päälle kookoshiutaleita (0,85e) Yhteensä; n.10,00e 1. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet, kaakao ja sokeri. Sekoita keskenään. 2. Mittaa mukaan juokseva leivontamargariini ja kahvi. Sekoita kunnolla. Jos tuntuu, että liian kuivaa lisää vähän kahvia ja leivontamargariinia. 3. Mittaa sekoitusta ruokalusikallisen verran muffinssivuokaan ja laita halutessasi päälle kookoshiutaleita. 4. Laita kaurapallot jääkaappiin n.1 tunniksi. 5. NAUTI! Anni

21 Tarvittavaa tietoa vähävaraisille Helsinkiläisille Jos tarvitset apua, ei ole häpeä mennä ruokajonoon. Apua saa, jos sitä uskaltaa hakea. Arkipäivän valinnoilla voi vaikuttaa rahan kulutukseensa. Ruoka voi olla hyvää, mutta myös halpaa. Pullojen kauppaan viemisellä säästää myös loppuhinnassa. Ruokajonoja Pelastusarmeija sijaitsee Sörnäisissä. Sinne soittamalla saat keskusteluajan, jonka jälkeen pääset hakemaan ruokaa. Pelastusarmeija palvelee osoitteessa Uudenmaankatu 40, Helsinki ja puhelin numero (09) Veikko ja Lahja Hurstin lapeudentyö Ry eli Hursti sijaitsee Kalliossa. Ruokajakelu kaikille: Helsinginkatu 19, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo alkaen. Helsinginkatu Helsinki. Myllypuron elintarvikejako liikuntamyllyllä tiistaisin ja perjantaisin vuorolappujen jako alkaa klo , joten ole ajoissa paikalla! Myllypurontie 1, Helsinki. Paikkoja minne mennä tarvittaessa Paikoissa on monipuolista tekemistä. Erilaisia harrastetoimintoja, ilmainen netin käyttö, ruokailua pienellä hinnalla, uusiin ihmisiin tutustumista ja joissakin paikoissa voi saada terveydenhuoltoakin. ASUKASTILA MIETO RY Roihuvuorentie 2, HELSINKI (kirjaston alakerta) Toiminnanohjaaja Iikka Lovio puh , ASUKASTALO SAUNABAARI Metsäpurontie 25, HELSINKI, puh. (09) Neuvonta/henkilökunta puh. (09) Avoinna ma-to klo 9-15, pe klo 9-14 Kahvila avoinna ma-pe ASUKASTILA HOPEALA Hopeatie 6, HELSINKI, 1krs. Avoinna arkisin klo 9-14 Ryhmätoimintaa klo STOORI & SALLI Avoinna ma-ke 9-16, to-pe 9-14 Puotinharjun ostoskeskus Kastelholmantie 2, Helsinki puh. (09) , ohjaajat , terveysneuvonta KONTULAN LÄHIÖASEMA Keinulaudankuja 4c, Helsinki, Puh. (09) Lähityöntekijä Karoliina Hjelm puh. (09) Avoinna ma-to klo 9-15, pe vain nettitupa Lisää paikkoja:

22 Asukastilat ja harrastemahdollisuuksia Lisää tietoa; tai omalta sosiaalityöntekijältäsi Eteläinen alue Helsingin Elokolo Kumpulan kylätila Käpylän yhteiskuntaklubi Kääntöpaikka Pasilan asukastalo Itäinen alue Asukastalo Ankkuri Symppis Kivenkolo & Kivimottis Kulttuuri ja vapaa-ajantila Mellari MieTo Ry Myllypuron Mediakirjasto Toimintakeskus Sampola Ry Pohjoinen alue Jakomäen lähiötupa Viikin asukastalot Kohtaamispaikka Karvinen Pihlajamäen asukaslähiö Läntinen alaue Asukastalo Renki Kumppanuustalo Horisontti Itäinen alue Kontulan lähiöasema Myllypuron lähiöasema Vuosaaren lähiöasema Anni ja Laura

23 Joulu on jo ovella Joulua vietetään vuosittain 24. päivä joulukuuta. Kristityt viettävät joulua Jeesuksen syntymän muistoksi. Suomen kielen sana joulu ja juhla ovat ruotsalaisia tai skandinaavisia sanoja. Sana joulu tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan munaisgermaanisesta nimestä. Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnalia-juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla. Joulu on yleinen perhejuhla eri puolilla maailmaa. Joulupukki Nykyisin kansainvälisesti tunnetun joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus, jonka nimestä johtuvat hahmon nimet monissa kielissä, esimerkiksi englanninkielinen nimitys Santa Claus ja alankomaalainen Sinterklaas. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojelupyhimys. Legendan mukaan Pyhä Nikolaus kohdisti paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Nykyisen suomalaisen jouluperinteen mukaan Joulupukki asuu Joulumuorin, tonttujen ja porojen kera Korvatunturilla, Suomen Lapissa. Joulutontut auttavat Pukkia tekemään lahjat Joulupukin pajassa Korvatunturilla ja tarkkailemaan, ketkä lapsista ovat olleet kilttejä. Suomessa Pukki tulee taloon jouluaattoiltana ja juttelee asukkaiden kanssa. Joulupukki sanoo yleensä tullessaan "Onkos täällä kilttejä lapsia? Ollaankos sitä siis oltu kilttejä tänä vuonna? (www.dansukker.fi) Sovinto toivottaa kaikille hyvää joulunaikaa!

24 Piparkakut Ainekset 1 dl Tummaa siirappia 1 dl Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl soodaa Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli. Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 3 4 mm levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle tai jauhoripotellulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 7 12 minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen. Anna jäähtyä ja koristele luomuksesi Dansukker tomusokereilla. Taikinan määrä on 700 g. Halutessasi suuremman määrän pipareita tee taikina kaksinkertaisena. (lähde:

25 Perinteinen joulupuuro 8-10 annosta Ainekset 4 dl puuroriisiä 5 dl vettä 2 l täysmaitoa noin 1 tl suolaa 1 rkl Vaniljasokeria Huuhdo riisit kylmällä vedellä ja kaada kattilaan. Lisää vesi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt kokonaan riiseihin. Kaada maito kattilaan, kuumenna kiehuvaksi silloin tällöin sekoittaen ja anna puuron kypsyä kannen alla hiljaa poreillen noin 45 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta suolalla ja vaniljasokerilla ja anna puuron tekeytyä 15 minuuttia ennen syömistä. Nauti sekahedelmäkeiton kanssa. (lähde:

26 Jouluaskartelua Lumihiutaleet Tarvitset: Valkoista paperia, liimaa, taloussokeria, nauhaa ripustamista varten. Leikkaa paperista haluamasi kokoisia ja taita ne kolmikulmaisiksi. Leikkaa paperiin reikiä, jolloin siitä tulee lumihiutale. Levitä liimaa paperin toiselle puolelle ja kasta sokeriin. Levitä tämän jälkeen toisellekin puolelle liimaa ja kasta sekin sokeriin. Anna kuivua ennenkuin kiinnität ripustusnauhan lumihiutaleeseen. Pahvisydämet Tarvitset: Pahvilaatikkopahvia, Askartelumaalia (punainen ja valkoinen), kynttilän, juuttinarua. Leikkaa pahvilaatikkopahvista sydämiä. Maalaa sydämet valkoisella askartelumaalilla ja anna maalin kuivua. Hankaa kuivuneen maalin pintaan kynttilää ja maalaa sydän kauttaaltaan punaiseksi. Anna maalin kuivua ja hankaa maalipintaa varovasti viinipullonkorkilla. Päällimmäinen maali liukuu kynttilän pinnalta pois ja tekee maalipinnasta kuluneen ja vanhan näköisen. Tee sydämeen reikä esimerkiksi nahanrei ittäjällä ja tee juuttinarusta sydämeen ripustuslenkki.

27 Taikapiparit Tarvitset: 2 dl ruisjauhoja, 0,5 dl suolaa, noin 2 rkl piparkakkumaustetta, 1 dl kylmää vettä, 1 rkl ruokaöljyä, grillitikku ja ripustuslankaa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita ruokaöljy veden joukkoon ja kaada vesi/öljyseos kuivien aineiden sekaan. Sekoita aineet keskenään sekaisin. Lisää ruisjauhoja tarvittaessa. Anna taikinan seistä jonkin aikaa kylmässä tuorekelmulla suojattuna. Vaivaa kylmää taikinaa ja lisää taikinaan tarvittaessa jauhoja. Laita käsiin tilkka ruokaöljyä ja litistä taikinapallo litteäksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja ripottele pinnalle tarvittaessa jauhoja. Tarvittaessa myös kaulimen voi öljytä. Paina taikinalevystä piparkakkumuotilla kuvioita ja tee pipareihin tarvittaessa grillitikulla reiät ripustuslankaa varten. Nosta valmiit piparit leivinpaperilla suojatun pellin päälle. Paista pipareita 100 asteisessa uunissa noin 3 tuntia tai kunnes ne tuntuvat kovilta. Ota pelti uunista ja anna pipareiden jäähtyä. Mikäli koristelet pipareita askartelumaaleilla, varmista että piparit ovat varmasti täysin kuivia ennen maalaamista. Laita pipari peilin päälle, mikäli peilipinnalle muodostuu höyryä, on pipari vielä kostea. Paista piparia lisää tai anna kuivua huoneenlämmössä. Tee pipareihin koristeita valkoisella askartelumaalilla ja anna maalin kuivua. Kiinnitä pipareihin ripustuslanka ja ripusta piparit kuuseen. Anni

28 Tilaustöitä Sovinnolta Autokorityöt: esim. kolarikorjaukset, tuulilasin vaihdot, muovipuskurin korjaukset Ismo Mäkinen Ajoneuvoasennukset: mm. auton huollot, katsastuskorjaukset, alusta- ja jarrutyöt. Kim Levander Pienkonekorjaus ja huolto: mm.mopojen, moottoripyörien, moottorien, ruohonleikkurien, polkupyörien korjaukset ja huollot Eero Röytiö Rakennusala Opiskelijamme tekevät oppilastöinä erilaisia korjausrakentamisen kohteita, esim. pintojen uudistamiset, laminaattityöt, huoneiston remontit, huoneiston vesivahingot Jari Raatikainen

29 Puusepänala Opiskelijamme tekevät oppilastöinä erilaisia puutöitä leikkuulaudoista huonekaluihin, esim. tuolit, pöydät, hyllyt ja erilaiset laatikot. Juha Seppälä ja Pekka Kalliosuo Catering- ala Opiskelijamme tekevät oppilastöinä suolaisia tai makeita tuotteita. Tilaa esimerkiksi perhejuhliin. Valmistamme mm.kakut, voileipäkakut, pikkuleivät yms. Rita Manninen Anni

5 B virpoo. TAKALON KOULUN 5B-LUOKAN pääsiäislehti

5 B virpoo. TAKALON KOULUN 5B-LUOKAN pääsiäislehti 2011 5 B virpoo 5 TAKALON KOULUN 5B-LUOKAN pääsiäislehti Sisältö Pääsiäinen ja siihen liittyvät perinteet... 4 Pääsiäisen aika kirkossa... 4 Pääsiäinen ranskalaisittain... 5 Pääsiäinen Egyptissä... 5 Tarina:

Lisätiedot

7.11.2014 #PIKKOLA 1

7.11.2014 #PIKKOLA 1 7.11.2014 #PIKKOLA 1 Sisällys: Pääkirjoitus.. 3 Voiton huumaa. 4 Janne Niemi Pikkolan apulaisrehtorina 5 Uusi kieltenopettajamme Anna 6 Testi: Oletko riippuvainen puhelimestasi.. 7 Elokuva-arvostelu: Kesäkaverit..

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

nro 2 16.4.2014 54. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry:n jäsenlehti Tervetuloa eduskuntavierailulle 20.5. www.helmeri.fi

nro 2 16.4.2014 54. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry:n jäsenlehti Tervetuloa eduskuntavierailulle 20.5. www.helmeri.fi nro 2 16.4.2014 54. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry:n jäsenlehti Tervetuloa eduskuntavierailulle 20.5. www.helmeri.fi nro 2 16.4.2014 ISSN 1236-2514 Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti Sisällysluettelo

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 2/2013. Pieni Puukello

HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 2/2013. Pieni Puukello HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 2/2013 Pieni Puukello Sisältö Pieni Puukello 2/2013 3 Pääkirjoitus 4 Q-palsta 5 Isännän ihmeellinen 6 Emännän erikoinen 7 Uusi sielu

Lisätiedot

4/2009 EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI. Pariisi LEFFAFRIIKIN TAIVAS. Hyvä, parempi, joutilaisuus. ESKO ROINEEN makeat matkat STELLA HARASEK MUOTI- BLOGGARI

4/2009 EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI. Pariisi LEFFAFRIIKIN TAIVAS. Hyvä, parempi, joutilaisuus. ESKO ROINEEN makeat matkat STELLA HARASEK MUOTI- BLOGGARI expressi EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI 4/2009 Pariisi LEFFAFRIIKIN TAIVAS Hyvä, parempi, joutilaisuus ESKO ROINEEN makeat matkat STELLA HARASEK MUOTI- BLOGGARI Myllyn Paras J oulu Vaniljaiset Joulutortut

Lisätiedot

Pääkirjoitus Salli Rantanen. Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää. Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja

Pääkirjoitus Salli Rantanen. Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää. Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja 1 3 Pääkirjoitus Salli Rantanen Wirike 2/2012 4 6 7 11 14 17 18 19 21 24 28 31 35 38 2 Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja Gallup- näitä matkakohteita Katkolaiset

Lisätiedot

ESPOSTI ESPOONLAHDEN LUKION LEHTI AINA VUODESTA 1980

ESPOSTI ESPOONLAHDEN LUKION LEHTI AINA VUODESTA 1980 HTTP://ESPOO.FI/DEFAULT.ASP?PATH=1;28;11866;11703;23258;14293;14839;14848;107740 ESPOSTI ESPOONLAHDEN LUKION LEHTI AINA VUODESTA 1980 joulunumerossa 2 pääkirjoitus 3 antti diili seppinen uskoo joulupukkiin

Lisätiedot

2/2009. Onni löytyy arjesta 10 vuotta MLL:n toimintaa alueellamme

2/2009. Onni löytyy arjesta 10 vuotta MLL:n toimintaa alueellamme 2/2009 Julkaisija: Kypärämäen-Köhniön asukasyhdistys, Permikatu 15, Jyväskylä Kotisivut: www.omapaikka.com Onni löytyy arjesta 10 vuotta MLL:n toimintaa alueellamme Mannerheimin lastensuojeluliiton Köhniö

Lisätiedot

UBIK 2 / 2012. Maahanmuuttajaopiskelijat Dokumenttiteatteri Uusi Litti Tyylikkäästi kierrätetty Ulos vai jatkoon Lähihoitajasta on moneksi

UBIK 2 / 2012. Maahanmuuttajaopiskelijat Dokumenttiteatteri Uusi Litti Tyylikkäästi kierrätetty Ulos vai jatkoon Lähihoitajasta on moneksi 2 / 2012 Maahanmuuttajaopiskelijat Dokumenttiteatteri Uusi Litti Tyylikkäästi kierrätetty Ulos vai jatkoon Lähihoitajasta on moneksi General Intellect in Process Junailu Rakkautta ja Anarkiaa Mistä marjasi

Lisätiedot

1/2006. MLL 10 v! s. 10 11 AUTOTON ALUE S. 3 BLUESIA FERSENISSÄ S. 6 7 VIAPORI.FI S. 14 LINTUINFLUENSSASTA S.15

1/2006. MLL 10 v! s. 10 11 AUTOTON ALUE S. 3 BLUESIA FERSENISSÄ S. 6 7 VIAPORI.FI S. 14 LINTUINFLUENSSASTA S.15 1/2006 MLL 10 v! s. 10 11 AUTOTON ALUE S. 3 BLUESIA FERSENISSÄ S. 6 7 VIAPORI.FI S. 14 LINTUINFLUENSSASTA S.15 2 Pääkirjoitus 1/2006 Vaikuta, älä ruikuta! Suhtaudun uuteen Suomenlinnaseuran hallituksen

Lisätiedot

Joulukuu 2001 A P O L A

Joulukuu 2001 A P O L A T Joulukuu 2001 A P O L A L E H T I 1 Pääkirjoitus Ihmisten välisessä elämässä on käsite laatutakuu (tai suomeksi sanottuna laatuorganisaatio ) saanut erikoisaseman. Se tarkoittaa maailmanlaajuista määritystä

Lisätiedot

Vuoden teemana Muodon mieli, ajan kieli Larin Paraske -palkinto Ilona Korhoselle Kiehtovat, pelottavat haltiat Rakkaat jouluruokaperinteet

Vuoden teemana Muodon mieli, ajan kieli Larin Paraske -palkinto Ilona Korhoselle Kiehtovat, pelottavat haltiat Rakkaat jouluruokaperinteet 4 2012 Kalevalaisten Naisten Liiton kulttuuri- ja jäsenlehti Vuoden teemana Muodon mieli, ajan kieli Larin Paraske -palkinto Ilona Korhoselle Kiehtovat, pelottavat haltiat Rakkaat jouluruokaperinteet Irtonumero

Lisätiedot

SARASTUS 2 SARASTUS 4/10. Pääkirjoitus. Jouluhysteria. Ammattikoululaiset. tyhjäntoimittajia. Vai onko? Suurennuslasissa: Hannu Rantala

SARASTUS 2 SARASTUS 4/10. Pääkirjoitus. Jouluhysteria. Ammattikoululaiset. tyhjäntoimittajia. Vai onko? Suurennuslasissa: Hannu Rantala 05 08 22 SARASTUS Töölön Yhteiskoulun lukion lehti PÄÄTOIMITTAJA Roope Luokkamäki AD Kaarle Patomäki YHTEYSTIEDOT JULKAISIJA Töölön Yhteiskoulun oppilaskunnan hallitus KUSTANTAJA Töölön yhteiskoulu TOIMITILAT

Lisätiedot

Kiikari. Levitetään valoa! Lehti joka kertoo alueen ihmisistä ja uskon salaisuudesta. 2010 J o u l u k u u

Kiikari. Levitetään valoa! Lehti joka kertoo alueen ihmisistä ja uskon salaisuudesta. 2010 J o u l u k u u R o i h u v u o r e n s e u r a k u n n a n l e h t i Kiikari 2010 J o u l u k u u Lehti joka kertoo alueen ihmisistä ja uskon salaisuudesta Levitetään valoa! Kiikari Kiikarissa Sinä olet arvokas Viime

Lisätiedot

KYTKE. kytke. kytke AVARAKATSEISET OPPILAAT

KYTKE. kytke. kytke AVARAKATSEISET OPPILAAT KYTKE kytke kytke AVARAKATSEISET OPPILAAT OPASSIVU Joka tehtävässä on keskustelu- / pohdintaosio. Tällöin keskiössä ovat oppilaiden omat mielipiteet ja heitä pitää kannustaa käymään avointa ja rehellistä

Lisätiedot

Onko erilaisuus uhka? Kulttuurikolareita kokeneet Wisam Elfadl & Ahmed Abdulkarim. Kyllä töitä saa, jos haluaa, vai saako?

Onko erilaisuus uhka? Kulttuurikolareita kokeneet Wisam Elfadl & Ahmed Abdulkarim. Kyllä töitä saa, jos haluaa, vai saako? Nuorisosäätiön asukaslehti 1/2008 nro 27 Kyllä töitä saa, jos haluaa, vai saako? Onko erilaisuus uhka? Kulttuurikolareita kokeneet Wisam Elfadl & Ahmed Abdulkarim Väkivalta ei kuulu parisuhteeseen - KUN

Lisätiedot

asunnottomuus Elämäntapana Epäpätevät sosiaalineuvokset Kanikonttorin tarina päättyi Päihdetyöntekijät nostavat profiiliaan

asunnottomuus Elämäntapana Epäpätevät sosiaalineuvokset Kanikonttorin tarina päättyi Päihdetyöntekijät nostavat profiiliaan MUUTOKSEN JA EHEYTYMISEN ERIKOISLEHTI uusitoivo 1/11 Irtonumerohinta 7 euroa Elämäntapana asunnottomuus Päihdetyöntekijät nostavat profiiliaan Epäpätevät sosiaalineuvokset Kanikonttorin tarina päättyi

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä.

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä. Pääkirjoitus Koska tämä on Murros lehden ensimmäinen numero, en voi välttyä pohtimasta otsikon merkitystä. Onhan kyseessä hyvinkin konkreettisesti uusi alku, murroskausi. Kouluja fuusioituu, henkilökunta

Lisätiedot

1/2014. Pieni Puukello HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916

1/2014. Pieni Puukello HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 1/2014 Pieni Puukello HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 Sisältö Pieni Puukello1/2014 3 Pääkirjoitus 4 Q-palsta 6 Uusi sielu vanha pieru 8 Isännän ihmeellinen 10 Emännän

Lisätiedot

LAUANTAI 2.6.2012 VIIKKO 18 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Nuorten ääni kuuluviin areenan muodossa

LAUANTAI 2.6.2012 VIIKKO 18 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Nuorten ääni kuuluviin areenan muodossa P YHÄJOEN KUULUMISET LAUANTAI 2.6.2012 VIIKKO 18 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU Nuorten ääni kuuluviin areenan muodossa ELLA ENO Pyhäjoen keskuskoulun piha-alueella seisoessa olo on kuin Tex Willerillä

Lisätiedot

Varia Tennistien opiskelijoiden lehti

Varia Tennistien opiskelijoiden lehti Varia Tennistien opiskelijoiden lehti Nro. 3 2015 Varia Tennistien opiskelijoiden lehti Nro. 3 2015 SISÄLLYSLUET TELO 14 49 HÄ? 2015 2... Sisällysluettelo 4...Tekijät 5...Pääkirjoitus 2 35 26 va r i a

Lisätiedot

Numero 5. 2010. Huhtasuonalueen sitoutumaton aluelehti

Numero 5. 2010. Huhtasuonalueen sitoutumaton aluelehti Numero 5. 2010 Huhtasuonalueen sitoutumaton aluelehti Sivu 2 Huhtasuolainen Pääkirjoitus Numero 5. 2010 Uusi koti. Päätoimittaja Tauno Nyholm Muuttaminen uuteen kotiin merkitsee suurta muutosta ja vaikeuksia.

Lisätiedot

MIMY MIETINTÄMYSSY YLISTARON YLÄASTEEN KOULULEHTI

MIMY MIETINTÄMYSSY YLISTARON YLÄASTEEN KOULULEHTI MIMY MIETINTÄMYSSY YLISTARON YLÄASTEEN KOULULEHTI 2/2014-2015 painileiri Ruotsissa JUHA TAPIO Tehtäviä moderneja Runoja opinlakeus-messut MIETINTÄMYSSY 1 SECTION OR SOMETHING YOU NEED SISÄLTÖ 9 8 Kansikuva:

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN ASIOISTA KERTOVA, PUOLUEISTA RIIPPUMATON, PAIKKAKUNNAN OMA KAUPUNKILEHTI 8.2.2012

PUDASJÄRVEN ASIOISTA KERTOVA, PUOLUEISTA RIIPPUMATON, PAIKKAKUNNAN OMA KAUPUNKILEHTI 8.2.2012 PUDASJÄRVI YKKÖSOSOITTEETON KAIKKIIN PUDASJÄRVELÄISIIN TALOUKSIIN JA YRITYKSIIN Umpihankihiihdot 15. kerran Syötteellä 10.-12.2. s.5 Metsäveroilmoitus kannattaa tehdä huolella s. 7 -lehti nro 6 2012 PUDASJÄRVEN

Lisätiedot

Teksuutimet 1 / 2015

Teksuutimet 1 / 2015 Teksuutimet 1 / 2015 Pääkirjoitus Taas mennään Aika hämmentävän suhteellista. Vaikka taittoon varaisi kuinka paljon aikaa ennakkoon, tulee jossain vaiheessa kuitenkin kiire. Lisäksi ennenpitkää huomaa

Lisätiedot

URLY. Sarjakuvaa. ja terveitä tapoja! Kasvisruokaa. Kiroileva siili. Elämää. YK-kilpailun voittajat. Signmark

URLY. Sarjakuvaa. ja terveitä tapoja! Kasvisruokaa. Kiroileva siili. Elämää. YK-kilpailun voittajat. Signmark Lehti nuorilta nuorille 1/2013 #58 14.3.2013 16. Vuosikerta ISSN 1455-2574 www.curly.fi URLY YK-kilpailun voittajat Signmark Kasvisruokaa Elämää kaamoksessa Kiroileva siili Sarjakuvaa ja terveitä tapoja!

Lisätiedot

+ 14 Harkitsetko kimppakämppää? 34 Näin helpotan arkea älypuhelimella 8-9/2015. 23 Takaisin keittiöön NOPEAT ARKIHERKUT LÄHIKAUPASTASI

+ 14 Harkitsetko kimppakämppää? 34 Näin helpotan arkea älypuhelimella 8-9/2015. 23 Takaisin keittiöön NOPEAT ARKIHERKUT LÄHIKAUPASTASI 8-9/2015 + 14 Harkitsetko kimppakämppää? 34 Näin helpotan arkea älypuhelimella 23 Takaisin keittiöön NOPEAT ARKIHERKUT LÄHIKAUPASTASI VARMISTA, ETTÄ SAAT KAIKKI PINS-ETUSI! Tilaa sähköpostiisi Siwan ja

Lisätiedot

Tea Tikka: Pihapuu -teos Pyynpirtti, Salo. Arjen kulttuurin IDEAKANSIO. vanhustyöhön. Salon Muistiyhdistys ry

Tea Tikka: Pihapuu -teos Pyynpirtti, Salo. Arjen kulttuurin IDEAKANSIO. vanhustyöhön. Salon Muistiyhdistys ry Tea Tikka: Pihapuu -teos Pyynpirtti, Salo Arjen kulttuurin IDEAKANSIO Salon Muistiyhdistys ry vanhustyöhön Julkaisun sähköinen osoite: www.muistisalo.fi Kansion toteutus: Salon Muistiyhdistys ry Kulttuurin

Lisätiedot