Kirjoituskilpailun voittajat Kerro, millainen on hyvä ilmastoteko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirjoituskilpailun voittajat 2015. Kerro, millainen on hyvä ilmastoteko"

Transkriptio

1 Kirjoituskilpailun voittajat 2015 Kerro, millainen on hyvä ilmastoteko

2 Kirjoituskilpailu yläasteikäisille Syksyllä 2014 Energiateollisuus ry ja Motiva käynnistivät yläasteikäisille avoimen kirjoituskilpailun. Kilpailussa nuorilta pyydettiin kirjoitusta aiheesta: Millainen tai mikä on hyvä ilmasto- tai ympäristöteko. Kirjoittajia ohjeistettiin, että kilpailutyö saattoi olla esimerkiksi todellinen tai kuvitteellinen lehtihaastattelu, kertomus, uutinen, artikkeli tai mielipidekirjoitus. Tekstin lisäksi kilpailutyössä oli mahdollista käyttää täydennyksenä nuorten ottamia valokuvia tai tekemiä piirroksia.

3 Kirjoituskilpailun voittajina palkittiin Lotta Lehti Mäntysalon koulun 7. luokalta Aada Ukkonen Suininlahden koulun 8. luokalta Lotta Eskola Lumijoen peruskoulun 9. luokalta 400 LAHJAKORTTI URHEILULIIKKEESEEN Palkinnoksi nuoret saivat 400 euron lahjakortit urheiluliikkeeseen. Nuorten kirjoituskilpailun voittajat (vas.): Lotta Lehti (7. lk), Lotta Eskola (9. lk) ja Aada Ukkonen (8. lk). Palkinnot jakoi Apulanta Oy:n toimitusjohtaja, Energiateollisuuden kestävän kehityksen foorumin jäsen Simo Santapukki. Kuva: Olli Häkämies. Kilpailun tausta Kirjoituskilpailu on osa Energiateollisuuden Vuoden ilmastoteko ohjelmaa. Ohjelmassa etsitään ja palkitaan energiaalaan liittyviä hankkeita, tekoja tai panostuksia, joilla torjutaan ilmastonmuutosta. Ohjelman rinnalla järjestetään nuorille vuosittain kilpailu. Tänä vuonna järjestettävällä kirjoituskilpailulla halutaan nostaa esille nuorten ajatuksia ilmasto- ja ympäristöteoista.

4 Kirjoituskilpailun voittaja 7. luokalta Myöhäistä muuttaa tulevaisuutta? Töistä tultuani olin tehnyt mikropopcorneja ja käpertynyt sohvan kulmaan herkkukulho sylissäni. Suomenlapinkoirani Raksu oli oikaissut itsensä viereeni matolle. Selasin kanavien ohjelmatarjontaa. Lopulta päädyin katselemaan ilmastonmuutoksesta kertovaa dokumenttia. Ohjelma alkoi infolla aiheesta. Parrakas ympäristötieteiden professori kertoi että ilmastonmuutos tarkoittaa ilmasto-olojen muuttumista saasteiden ja ihmisten aiheuttamien kasvihuonekaasujen seurauksena. Tämä näkyy ilmakehän ja merien keskilämpötilan nousuna. Jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä, seuraukset voivat olla hyvin vakavat. Professorin puheen jälkeen ruutuun taapersi vitivalkoinen, sympaattinen jääkarhun pentu. Kirkassilmäinen nisäkästutkija kertoi olevansa todella huolissaan jääkarhujen ja monien muiden lajien tulevaisuudesta. On ennustettu että jos ilmasto jatkaa lämpenemistään nykyistä tahtia, neljäsosa maapallon eläinlajeista tulee kuolemaan sukupuuttoon ennen vuotta Jääkarhu on yksi uhanalaisimmista. Jääkarhun jälkeen kuvattiin afrikkalaista poikaa. Pojan iho oli paperinohut ja silmissä oli tyhjä, sumuinen katse. Poika oli menettänyt vanhempansa ja piti yksin huolta sisaruksistaan. Ruokaa ei ollut riittävästi ja sairaanhoito pojan asuinseudulla oli puutelista, lähes olematonta.

5 Toimittaja haastatteli kriisiaputyötä tekevää norjalaista tutkijaa, joka kertoi että ilmaston lämpeneminen tarkoittaisi tulevaisuudessa lisää nälänhädästä kärsiviä ja malarian leviämistä uusille alueille. Tämän lisäksi ilmastonmuutoksen aiheuttamat taloudelliset menetykset tulisivat kohdistumaan pääasiallisesti kehitysmaihin. Ohjelman loputtua olin hämmentynyt ja ahdistunut. Lähdin Raksun kanssa iltalenkille miettimään asiaa. Tuosta tiistai-illasta on kulunut nyt melkein kaksi vuotta. Ohjelmasta saatu tieto vaikutti minuun syvästi ja olen muuttanut elämäntapojani ympäristöystävällisemmiksi. Kierrätän roskani, vien pullot pullonpalautukseen, metallin, lasin ja pahvin keräykseen, vaatteet ja vanhat tavarat hyväntekeväisyyteen ja vanhat huonekalut kirpputorille. Uusia tavaroita ostan vain tarpeeseen. Kotonani käytän sähköä vain tarpeen vaatiessa ja vettäkin säästeliäästi. Pitkät kuumat suihkut ovat historiaa. Sähkö- ja vesilaskuni ovat olleet tuntuvasti pienempiä. Työmatkat kuljen julkisilla ja sään salliessa pyörällä. Joukkoliikenne saastuttaa vähemmän kuin jos jokainen lähtisi liikenteeseen omalla autollaan, ja pyörä on täysin ekologinen vaihtoehto sillä se toimii lihasvoimalla! Elämänmuutokseni myötä aikaa on jäänyt esimerkiksi television katselun sijasta harrastamiselle. Käyn joogatunneilla ja lenkkeilen. Raksun kanssa kilpailemme tottelevaisuuskilpailuissa. Sinäkin voit tehdä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja paremman tulevaisuuden eteen. Me olemme vastuussa maapallosta ja pienillä teoillakin on väliä! Kierrätä roskat, käytä luonnonvaroja säästeliäästi, ja minimoi aiheuttamasi saasteen määrä. Vielä ei ole myöhäistä! Lotta Lehti Mäntysalon koulun 7. luokalta Faktojen lähdetiedot:

6 Kirjoituskilpailun voittaja 8. luokalta Ilmastosanomat: Ilmastonmuutos Ilmastonmuutos on vakava asia. Se puhuttaa nyt ja tulevaisuudessa. Ilmaston lämpeneminen herättää kysymyksiä, voiko ilmastonmuutoksen pysäyttää? Ilmatieteilijät ovat tutkineet asiaa ja ovat todenneet, ettei ilmastonmuutosta pystytä pysäyttämään, mutta sitä on mahdollista hidastaa. Ilmasto- ja ympäristöasioihin perehtynyt asioiden edelläkävijä ja rap-artisti, Ilmari Tuulenvire, on ottanut tavoitteekseen viedä asioita uudelle tasolle ja kannustaa myös nuoria innokkaasti lähtemään taisteluun ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Hänen Ilmastoräppinsä on tullut kuuluisaksi kautta maan. Ilmastorap Nyt kaikkia ilmasto puhuttaa, minä kerron teille, mitä se tarkoittaa. Ilmastonmuutos, mikä se on? Se on asia, joka vaikuttaa. Ilmakehään on tullut aukkoja, kohta siihen kiireesti tarvitaan paikkoja. Ilmakehä meitä suojaa, kun haitallista UV-säteilyä se suodattaa. Mutta, mitä tapahtuu, kun suojaa ei olekaan, huh, meille tulee kuumat paikat olemaan. Jäätiköt sulaa, eikä vedestä ole pulaa. Kun vettä on liikaa, ei ihmisille riitä elintilaa. Luonnonkatastrofejakin lämpö vauhdittaa, se mm. hirmumyrskyt ja metsäpalot aiheuttaa. Kun ilmasto kokoajan lämpenee, se vuodenajat sekajärjestykseen vaihtelee. Päiväntasaajalla elämä tukalaksi käy, kun loppua ei lämpötilan nousulle näy. No, mitä me yhdessä voidaan tehdä? Älä lyhyillä matkoilla sä autoa käytä suotta, se ilmaan turhat pakokaasupäästöt tuottaa.

7 Kävele, juokse, rullaluistele, potkulautaile, hölkkää, pyöräile. Jos pakko on autolla matkustaa, mene linja-autolla, se ajaa samaa asiaa. Tehtaiden piiput mustaa savua tupruttaa, voitaisiinko niihin suodattimet asentaa? Kun kaupunkien päästöjä vähennetään, alkaa luonto kukoistaa, ihmiset hymyilemään. Yksi asia minua myös huolettaa, tehtaat vesistöihin päästöjä upottaa. Siihen on sanottava, iso ei! Nyt loppuu tuollainen peli hei! Kun päästöt jylläävät vesissä, kasvavat myrkylliset levät, joka kesänä. Älä myöskään mattoja pese veden äärellä, pesuaineet rehevöittävät vesistöjä. Toinen pointti, hei roskat roskiin! Ei niitä tarvitse heitellä sinne tienposkiin. Eikä purukumin paikka ole pöydän, tuolin alla, nurkkaan liimattuna tai asfaltilla. Roskat eivät kuulu luontoonkaan, kasvit kuolevat, kukat kuihtuvat, ne eläimien elon vaarantaa. En usko, että on suuri vaiva, niin ole hyvä, roskat sinne pönttöön laita. Ja yksi hyvä tapa on kierrättää, sen avulla kaatopaikkajätettä voi vähentää. Kun lasin, kartongin, paperin, biojätteen sekä paristot lajittelee, Ne kätevästi uusiokäyttöön menee. Älä osta moneen kertaan pakattua tavaraa, se vain turhaa jätettä tuottaa. Ota aina järki mukaan kauppaan, koska muuten mieliteot kärryysi nappaat. Se kuluttaa turhaa rahaa ja raaka-ainetta, eikä säästäminen ole koskaan pahasta. Jos uusia vaatteita jostain haet, mene kirpputorille, siellä näet. On löytöjä niin monia, ja kaikenlisäksi ne ovat halpoja! Asia tai tavara, jos jokin menee rikki, älä osta heti uutta, ehei älä suotta. Sen kannattaa yrittää korjata ensin. Tytöillä hiuksissa on hiuslakkaa, silloin kampaus hyvin pysyy paikoillaan. Mutta se tekee ilmastolle hallaa. Kannattaa suosia lähiruokaa, se tuoreena tulee ja läheltä tuodaan. Ja mikä parasta! Kun moni sitä tilaa, ei hiilijalanjälki ja päästöt ilmastoa pilaa. Viimeinen pointti, ota siitä vaari, niin laskuun kääntyy sähkönkulutuksen kaari. Sammuta valot ja muut sähkölaitteet, kun et niitä tarttee. Eikä talon lämpötilankaan tarvitse olla yli trooppisen asteen. Tämä kannattaa painaa mieleen, sähkölaitteet, kodinkoneet ja elektroniikka paljon sähköä nielee. Tässä oli pari oppia uutta, millä rakennetaan huomattavasti tilaisuutta. Hidastaa ilmaston lämpenemistä, se vaikuttaa pysyvästi elämistä. Ei kerralla kaikkea tarvitse aloittaa, pienin ja varmoin askelin tukevan alun saa. Pian pienet muutokset elämässä jäävät pysyviksi, ja ei kun uusia askelia ottaamaan, vähän kerrallaan. Kannustan kaikki mukaan kestävään kehitykseen, parannetaan maailmaa, kun hyvistä teoista ilon irti saa. Taistelutahtoa, teemme tämän yhteisvoimin, jokainen ajatelkoon minä ilmaston ja ympäristön hyväksi toimin. Minä tahdon parantaa elämää ja maapallo saa elää pidempään. Aada Ukkonen Suininlahden koulun 8. luokalta

8 Kirjoituskilpailun voittaja 9. luokalta Äidin elämän muutos Avaan suihkun hanan ja käännän lämpötilan korkealle. Värjöttelen hetken suihkun ulkopuolella odotellen veden lämpenemistä. Astun suihkuun ja tunnen, miten lämpö leviää kehooni. Pesen hiukseni ja ihoni ja jään vielä viivyttelemään lämpimään suihkuun. Viimein suljen suihkun hanan ja kääräisen pyyhkeen nopeasti ympärilleni. Pesen hampaani ja jätän veden valumaan hampaiden pesun ajaksi. Purskuttelen vettä suussani ja sylkäisen veden lavuaariin. Suljen hanan ja olen aikeissa mennä herättelemään yhdeksänvuotiasta poikaani kouluun, mutta hän jo istuukin aamiaispöydässä. Laitan aamupalaa pöytään ja unohdan jääkaapin oven auki. Yhdeksänvuotias poikani katsahtaa tärkeän näköisenä jääkaapin oveen ja sitten minuun ja sanoo: Opettaja sanoi, että jääkaapin ovi pitää laittaa heti kiinni. Muuten tulee isot sähkölaskut ja ilmasto kärsii. Nyökkään ja vastaan: Unohdin jääkaapin oven auki. Niin, poika sanoo ja jatkaa: Kuulin, miten aamulla lotrasit kauheasti vettä. Veden ja sähkön säästäminen ovat tärkeitä ilmaston kannalta. Hymähdän jotain myöntävästi ja olen mielessäni kiitollinen siitä, että oppilaille opetetaan luonnonsuojelua jo ensimmäisillä luokilla. En itse asiassa ole koskaan ajatellut, että sähkön ja veden säästäminen kuuluvat luonnonsuojeluun. Olen vain pyrkinyt säästämään niitä pitääkseni sähkölaskut mahdollisimman alhaisina. En kuitenkaan muista aina sitäkään.

9 Äiti, voitaisko me mennä kävellen kouluun?, poika kysyy. Tuolla on kyllä aika paljon pakkasta., vastaan. Niin, mutta autolla ajaminen ei ole hyväksi luonnon kannalta. Opettaja sanoi niin. Ja mehän voimme laittaa lämpimästi vaatetta päällemme. Totta, vastaan ja minua puoliksi huvittaa ja puoliksi pistää miettimään se, että yhdeksänvuotiaalle pojalleni luonnon suojeleminen on tärkeämpää kuin 30- vuotiaalle luokanopettajalle, jonka pitäisi näyttää esimerkkiä oppilaillensa. Puemme lämpimät toppavaatteet yllemme ja astumme ulos kirpeään pakkasilmaan. Kello on vasta puoli kahdeksan aamulla, joten ulkona on vielä hämärää. Lumiset puut näyttävät kauniilta tummansinistä taivasta vasten. Tien vieressä seisovat puut tipauttelevat lunta hangelle ja jäniksen jäljet jäävät pakkaslumen alle. Luonto näyttää paljon kauniimmalta kun lähtee oikeasti ulos, eikä katsele sitä auton ikkunoiden lävitse. Lisätietoja Energiateollisuus ry, Milka Kortet Saattelen poikani luokkaan ja jututan opettajaa hetkisen siitä, mitä hän oli opettanut oppilaillensa. Opettaja kertoo, että heidän koulunsa on mukana Vihreä lippu projektissa. Päätän kertoa oman kouluni rehtorille projektista. Yhdeksänvuotias poikani laittoi minut miettimään asioita ja tahdon tehdä mahdollisimman paljon luonnon ja ilmaston hyvinvoinnin eteen. Lotta Eskola Lumijoen peruskoulun 9. luokalta

10 Mainostoimisto Laine 2015

Kerro, millainen on hyvä ilmastoteko

Kerro, millainen on hyvä ilmastoteko Kerro, millainen on hyvä ilmastoteko Kirjoituskilpailu 7.-10. - luokkalaisille Syksyllä 2013 Energiateollisuus ry ja Motiva käynnistivät 7-10. -luokkalaisille avoimen kirjoituskilpailun. Kilpailussa nuorilta

Lisätiedot

Kerro, millainen tai mikä on paras ilmastotai ympäristöteko. Vuoden ilmastoteko - kirjoituskilpailun parhaimmistoa

Kerro, millainen tai mikä on paras ilmastotai ympäristöteko. Vuoden ilmastoteko - kirjoituskilpailun parhaimmistoa Kerro, millainen tai mikä on paras ilmastotai ympäristöteko Vuoden ilmastoteko - kirjoituskilpailun parhaimmistoa Kirjoituskilpailu 7.-10. -luokkalaisille Syksyllä 2011 Energiateollisuus ry ja Motiva käynnistivät

Lisätiedot

Tee sitoumus! Euroopan komissio

Tee sitoumus! Euroopan komissio Tee sitoumus! Euroopan komissio Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi Yhteinen maksuton palvelunumero (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Jotkut matkapuhelinoperaattorit

Lisätiedot

Earth Hour -tapahtuma on symbolinen. Pelkästään valoja sammuttamalla ei ilmastonmuutosta saada pysäytettyä. Muistakaa maapalloa joka päivä!

Earth Hour -tapahtuma on symbolinen. Pelkästään valoja sammuttamalla ei ilmastonmuutosta saada pysäytettyä. Muistakaa maapalloa joka päivä! 1 Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa yksityiset ihmiset, yritykset, kaupungit, koulut, kunnat ja erilaiset yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi

Lisätiedot

EKOSofi a JA FOSSILIAN UHKA. Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai

EKOSofi a JA FOSSILIAN UHKA. Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai EKOSofi a JA FOSSILIAN UHKA Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai Syyskuu 2014 Sarjakuva on tuotettu yhteistyössä EVS (European Voluntary Service) vapaaehtoisprojektin kanssa. Piirrokset:

Lisätiedot

Globaalin kuluttajan OPPIKIRJA

Globaalin kuluttajan OPPIKIRJA Globaalin kuluttajan OPPIKIRJA 1 1. On vain yksi maapallo Kulutamme joka päivä erilaisia asioita kuten ruokaa, vaatteita ja elektroniikkaa. Kaikki kulutus ei näy päällepäin, vaan kulutamme tuotteiden mukana

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOPAS JANAKKALAN KUNNAN HENKILÖSTÖLLE

YMPÄRISTÖOPAS JANAKKALAN KUNNAN HENKILÖSTÖLLE YMPÄRISTÖOPAS JANAKKALAN KUNNAN HENKILÖSTÖLLE 2011 2 Sisältö Sisältö... 2 1. TERVETULOA MUKAAN YMPÄRISTÖTYÖHÖN... 3 2. TYÖMATKALLA... 5 Entä jos sittenkin kävellen?... 5 Kun autoa on pakko käyttää... 6

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

POSITIIVAREIDEN LUKIJAT KERTOVAT: Kuinka säilytän positiivisuuteni

POSITIIVAREIDEN LUKIJAT KERTOVAT: Kuinka säilytän positiivisuuteni POSITIIVAREIDEN LUKIJAT KERTOVAT: Kuinka säilytän positiivisuuteni Läpileikkaus suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen asenteisiin. Positiivareiden internetsivujen kävijät ja lukijat kertovat omakohtaisesti

Lisätiedot

MUISTIINPANOT OPETTAJALLE

MUISTIINPANOT OPETTAJALLE NUUKUUSVIIKKO 2013. MUISTIINPANOT OPETTAJALLE Luonnonvarojen säästäväinen käyttö diasarjan esittämisen tueksi Aloitussivu Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN

Lisätiedot

Sateenkaarentekijät. Osa 3. Klaus Hagerup. agerup

Sateenkaarentekijät. Osa 3. Klaus Hagerup. agerup Sa kaaren- tekijät - Sateen- Klaus Hagerup agerup Sateenkaarentekijät Osa 3 Sateenkaarentekijät Tämä kirja on kolmiosaisen kirjasarjan Sateenkaarentekijät viimeinen osa. Sateenkaarentekijät on julkaistu

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2013 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

Pikku-Kallen sähkökoulu

Pikku-Kallen sähkökoulu 1 2 Pikku-Kallen sähkökoulu 3 Copyright STEK ry. Kansi, taitto ja kuvat: Kuvitustoimisto Intomieli/Ulriikka Lipasti Teksti: Brita Nummi Painopaikka: Kiitämme: Opetushallitus Opetusneuvos Marja Montonen

Lisätiedot

TIEDOSTAVA KULUTTAJA

TIEDOSTAVA KULUTTAJA ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE E-kierrättäminen Kehity mukana - kierrätys tehostuu Matkustaminen Selvitä tarjonta - valintasi merkitsevät Energiatehokkuus

Lisätiedot

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas Ympäristö 2 Sisältö Kampanja 3 Luonnonvarojen tehokas käyttö 4 Mikä se on? 4 Miksi tarvitsemme sitä? 4 Jätteiden muuntaminen resursseiksi 4 Vesi: elintärkeä

Lisätiedot

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa!

Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa! Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa! Nuukuusviikko on kestävän kulutuksen teemaviikko, jonka tarkoituksena on tuoda esille luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä. Nuukuusviikko

Lisätiedot

LASTEN MAAPALLORETKI

LASTEN MAAPALLORETKI LASTEN MAAPALLORETKI -PÄIVÄKOTIEN MATKA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEEN ELÄMÄÄN Me ollaan sankareita kaikki, kun ympäristöä säästetään. Me ollaan sankareita maapallon, ihan jokainen.* OPPAINA PIPSA PÖLLÖ, MASI

Lisätiedot

TOIMINNALLISIA TEHTÄVIÄ OPETUKSEEN

TOIMINNALLISIA TEHTÄVIÄ OPETUKSEEN TOIMINNALLISIA TEHTÄVIÄ OPETUKSEEN Suomen UNICEF 2013 Kopiointi sallittu opetuskäyttöön Lähdemateriaalista toimittanut Jonna Niiniaho Toimitus Sari Ahola, Hanna Hämäläinen ja Ari Paloniemi Kuvitus Pauliina

Lisätiedot

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 Mikä sinulle tuo joulun? Tämän lehden sinulle tarjoavat kirjoittajat ja piirtäjät ja VIVAkurssilaiset jutut kokosi Saara Normia ja Virve Jordman. Taitto Timo Moukola

Lisätiedot

Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen. Itte 1

Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen. Itte 1 Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen Itte 1 Sisällysluettelo 1. Mikä Itte-kansio on? 2. Välimerkkitehtävät 3. Kirjoitustehtävät a. Kuvasta kirjoittaminen b. Otsikosta kirjoittaminen 4. Luetun ymmärtämisen

Lisätiedot

Katsaus oppaaseen. Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä.

Katsaus oppaaseen. Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä. Katsaus oppaaseen Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä. Halusin antaa mahdollisimman selkeitä ohjeita, joiden avulla voit oikeasti muuttaa asioita elämässäsi.

Lisätiedot

Hyvä kasvattaja, Hauskoja pelihetkiä! toivottaa Motiva Oy

Hyvä kasvattaja, Hauskoja pelihetkiä! toivottaa Motiva Oy Hyvä kasvattaja, Käsissänne olevat energiapelikortit on tehty lisäämään lasten tietoisuutta energiansäästön merkityksestä ilmastonmuutosta hidastavana tekijänä. Tärkeää on, että lapset oppivat mahdollisimman

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Ekotekoja. Vinkkejä luonnonsuojeluun

Ekotekoja. Vinkkejä luonnonsuojeluun Ekotekoja Vinkkejä luonnonsuojeluun Sisältö Ekotekoja-opas antaa vinkkejä luonnonsuojeluun... 3 Kuluttaminen on tavaroiden ja palvelujen ostamista... 4 Luomuruoka kasvatetaan ilman lisäaineita... 6 Ympäristömerkki

Lisätiedot

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen Jätteet I Jätelain tarkoituksena on, että jätteitä käsitellään ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä jätelain mukaan? a) Farkut heitetään roskiin b)

Lisätiedot

YRITYSHYVÄ 2014. voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt

YRITYSHYVÄ 2014. voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt YRITYSHYVÄ 2014 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt YRITYS HYVÄ 2014 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot