Tekniikan ja ympäristön toimialan työturvallisuusperehdyttäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekniikan ja ympäristön toimialan työturvallisuusperehdyttäminen"

Transkriptio

1 Tekniikan ja ympäristön toimialan työturvallisuusperehdyttäminen

2 1. Korjaamo

3 Korjaamolla tehtävät työt ja työn riskitekijät Kaupungin korjaamolla huolletaan ja korjataan kaupungin käytössä olevia ajoneuvoja, koneita ja laitteita. Korjaamon töissä tyypilliset työn vaarat liittyvät koneiden, laitteiden ja kemikaalien käyttöön sekä hankaliin työasentoihin. Hengitykselle vaaraa aiheuttavat hitsaus- ja pakokaasut. Noudata nostotöissä erityistä varovaisuutta. Työturvallisuuden ja työviihtyvyyden kannalta tilojen hyvässä järjestyksessä ja siistinä pitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Mieti aina ennen uuden työn tai työvaiheen aloittamista työhön liittyvät vaarat ja riskit ja suunnittele työ hyvin. Epäselvissä tilanteissa kysy neuvoa korjaamon henkilökunnalta.

4 Korjaamon koneet ja laitteet sekä kemikaalit Noudata aina koneilla ja laitteilla työskennellessäsi varovaisuutta ja huolellisuutta sekä tutustu ennen työn aloittamista ko. laitteen käyttöohjeisiin. Pyydä tarvittaessa perehdytystä! Varmista ennen työn aloittamista, että turvalaitteet ja suojukset ovat paikallaan. Suojalaitteiden poistaminen on ehdottomasti kiellettyä. Korjaamo kokonaisuudessaan katsotaan tulityötilaksi. Noudata erityistä huolellisuutta tehdessäsi tulitöitä ajoneuvoja korjatessasi syttymisvaaran vuoksi. Huomioi mahdolliset kipinäsuihkut myös ympäristön tulipalovaaran kannalta. Yleisimpiä korjaamolla käytössä olevia kemikaaleja ovat voitelu- ja polttoaineet, pesu- ja puhdistusaineet, liuottimet sekä maalit. Käytä aina kemikaaleja käsitellessäsi niiden vaatimia henkilösuojaimia kuten käsineitä, silmä- ja hengityssuojaimia. Tutustu korjaamon kemikaaliluetteloon sekä käyttöturvallisuustiedotteisiin ja noudata kunkin kemikaalin käyttöohjeita. Saat henkilösuojaimet käyttöösi varastolta tai ohjeen esimieheltä niiden hankkimisesta. Huolehdi henkilösuojaimistasi hyvin ja säilytä ne asianmukaisesti. Käytä aina saamaasi työasua, turvajalkineita sekä oikeanlaisia työkäsineitä.

5 Työergonomia ja työtilat Korjaamon työ sisältää usein työskentelyä hankalissa työasennoissa. Työtilojen hyvä järjestys ja tilojen toimivuudesta huolehtiminen helpottaa työskentelyäsi. Nosta työn kohteena olevat ajoneuvot tai koneet oikealle korkeudelle työskentelyn helpottamiseksi. Vältä käsin tehtäviä raskaita nostoja ja siirtoja. Käytä nostoissa oikeaa nostotekniikkaa. Käytä kaikissa työvaiheissa tarkoituksenmukaisia työkaluja. Korjaamon työssä syntyy usein melua ja kipinöintiä, joka voi olla haitallista kuulolle ja näölle. Käytä aina riittävää suojausta ja huomioi myös muiden työntekijöiden työstä aiheutuvilta haitoilta suojautuminen.

6 Nostolaitteet ja nosturi Varmistu aina ennen nostoa siitä, että käyttämäsi nostolaite/nostoapuväline on ko. nostoon sopiva ja määräaikaistarkastettu sekä että laite/apuväline on kaikilta osin kunnossa. Poista tarkastamoton tai viallinen nostoapuväline käytöstä ja ilmoita siitä esimiehellesi. Suorita nostotyö aina huolellisesti ja rauhallisesti. Huomioi aina muu ympäristö ja henkilökunta Älä mene taakan alle ilman sen tukemista esimerkiksi nostopukeilla. Kysy tarvittaessa neuvoa korjaamon esimieheltä tai muulta henkilökunnalta.

7 2. Kuljetustehtävät

8 Kuljetustehtävät Kaupungin kuljetustehtäviin kuuluu katujen kunnossapidon tehtävät kuten auraus ja hiekoitus sekä kunnallistekniikan rakentamisen tehtävät kuten maansiirrot ja kaivutyöt. Kuljetustyön riskit liittyvät liikenteessä parissa työskentelyyn, tavaran kuljetukseen sekä nostoihin, putoamisiin ja kompastumisiin. Lisäksi työn kuormitustekijöinä ovat työergonomiaan liittyvät asiat kuten istumatyö, yötyö sekä jatkuva valppaana olon vaatimus. Tarkasta aina ennen liikkeelle lähtöä, että ajoneuvo ja sen lisälaitteet ovat asianmukaisessa kunnossa ja ajoneuvossa on mukana tarvittavat asiapaperit ja ohjeet. Ilmoita mahdollisesta viasta tai puutteesta välittömästi esimiehellesi tai korjaamolle. Säädä ajoasentosi kussakin ajoneuvossa juuri sinulle sopivaksi sekä käytä aina turvavyötä. Kiinnitä huomiota työasentoihisi ajoneuvoon noustessa ja pois laskeutuessa. Käytä ns. kolmipistekiinnitystä, jolloin jalkaa siirrettäessä pidetään molemmin käsin kiinni sopivista kohdista. Kättä siirrettäessä molemmat jalat ovat askelmilla. Laskeudu ajoneuvosta aina takaperin. Älä koskaan hyppää!

9 Tie- ja katualueilla työskentely Tie- ja katualueilla työskentely edellyttää omat pätevyytensä (Tieturva-koulutukset) Huolehdi omalta osaltasi siitä, että päivität korttisi ja lupasi ajoissa. Noudata aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ennakoi muuhun liikenteeseen liittyvät vaarat ja huomioi ne omassa työskentelyssäsi Noudata aina liikenteessä nopeusrajoituksia. Huomioi, että varikon alueella nopeusrajoitus on 20 km/h. Käytä aina annettua työvaatetusta ja turvajalkineita. Työmaa-alueella tulee käyttää heijastavaa varoitusvaatetusta sekä tarvittaessa kuulosuojaimia ja kypärää.

10 Nostot Käytä taakkojen nostamisessa siihen tarkoitettuja vuosittain tarkastettuja nostolaitetta tai apuvälineitä sekä tarkasta ne myös joka kerran ennen kuin niitä käytät. Velvollisuutesi on poistaa viallinen nostoapuväline käytöstä. Suunnittele nostotyö etukäteen, huomioi ympäristö ja sääolosuhteet. Tee käsin tehtävät nostot ja siirrot harkiten sekä ergonomisesti oikealla nostotekniikalla.

11 Ajoneuvojen huolto ja säilytys Kukin ajoneuvon käyttäjä huolehtii siitä, että ajoneuvo on aina asiallisessa kunnossa. Vie ajoneuvo työvuoron päättyessä sille osoitetulle paikalle. Ajoneuvojen pesu ja siivous tapahtuu varikon konehallissa tai piha-alueella pesuille varatulla paikalla. Tupakointi kaikissa ajoneuvoissa on ehdottomasti kielletty.

12 3. Kunnallistekniikan rakentaminen ja katujen kunnossapito

13 Kunnallistekniikan rakentamisen ja katujen kunnossapidon tehtävät Kunnallistekniikan rakentamiseen kuuluu mm. katujen rakentamista ja korjaamista. Kunnossapitotöitä ovat mm. katujen puhdistaminen ja sadevesikaivojen korjaus. Työn tyypillisimpiä vaaratekijöitä ovat liikenteen seassa ja työkoneiden lähellä sekä kaivannoissa työskentely, vaihtelevat työolosuhteet ja osin fyysisesti raskas työ. Pukeudu aina sääolosuhteiden mukaisesti ja muista juoda helteellä riittävästi. Käytä työssä aina turvajalkineita, heijastavaa työvaatetusta sekä kuhunkin työhön / työvaiheeseen vaadittavia henkilösuojaimia. Tee työhösi liittyvät raskaat nostot, kuten katujen reunakivityöt, huolella suunnitellen ja mahdollisia apuvälineitä tai työparia hyödyntäen. Pidä nostettava kappale mahdollisimman lähellä vartaloasi ja vältä kiertoliikkeitä. Työergonomiaan saat tarvittaessa ohjausta työterveyshuollosta.

14 Liikennealueilla työskentely Liikennealueilla työskentely katsotaan erityisen vaaralliseksi työksi. Työ edellyttää Tieturva 1-kurssin suorittamista. Huolehdi omalta osaltasi siitä, että päivität korttisi ja lupasi ajoissa. Työn turvallisuus varmistetaan erottamalla työkohde selkeästi ja tehokkaasti liikenteestä. Noudata aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ennakoi muuhun liikenteeseen liittyvät vaarat ja huomioi ne omassa työskentelyssäsi. Pyri aina työskentelemään rintamasuunta vastaantulevaa liikennettä kohti. Suojaa itsesi esimerkiksi suoja-ajoneuvolla tai muilla keinoin. Muista, että vaikka itse tunnet työmaa, on se muille tien käyttäjille uusi asia!

15 Kaivannoissa työskentely Kaivutyöt on tehtävä aina turvallisesti ottaen huomioon maan laatu, kaivannon syvyys, luiskan kaltevuus ja kuormitus sekä vedestä ja liikenteen tärinästä aiheutuvat vaaratekijät. Kaivannot on sortuman aiheuttaman tapaturman vaaran johdosta kaivettava aina kaltevaksi, porrastettava tai tuettava. Yli 2 m syvät kaivannot on aina luiskattava tai tuettava. Jos kaivannon luiskia ei voida kaivaa kyllin loiviksi, tai jos maan laadusta johtuvaa sortuman vaaraa tai massojen vakavuutta on vaikea arvioida, on kaivanto tuettava esimerkiksi teräsponteilla tai valmiilla tukiseinäelementeillä. Läjitä maa-aineet riittävän kauas kaivannon reunasta. Tue vierivät esineet huolellisesti. Varmista aina ennen kaivutyön aloittamista, että kaivualueella mahdollisesti olevat jännitteelliset kaapelit on tiedossa ja huomioitu. Käytä kaivantotyössä aina kypärää ja työn vaatiessa muita suojaimia. Varmista sekä työn aikana että työajan ulkopuolella, että kaivanto on riittävästi suojattu ulkopuolisilta. Käytä aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi heijastavaa varoitusvaatetusta ja turvajalkineita sekä työn vaatiessa kypärää ja muita suojaimia. Toimi liikenteenohjaussuunnitelman mukaisesti. Liikenteenohjaajana toimivalta työntekijältä edellytetään erillistä perehdyttämistä tehtävään.

16 Koneista ja laitteista aiheutuvat vaarat Kadunrakennustehtävissä käytettävistä koneista syntyy kuulolle haitallista melua ja tärinää. Käytä aina suojaustasoltaan riittäviä kuulosuojaimia. Huolehdi riittävästä työn tauotuksesta tärinätöissä. Vältä mahdollisuuksien mukaan työskentelyä maanrakennuskoneiden läheisyydessä. Ole aina koneen kuljettajaan näköyhteydessä, jos joudut työskentelemään lähellä konetta. Sopikaa ennen työn aloittamista kuljettajan kanssa työn etenemisestä ja yhteisistä toimintavoista. Huomioi aina ulkoiset tekijät kuten sade, pimeys ja häikäisy. Vaikka sinä näet, niin nähdäänkö sinut? Noudata aina koneen käyttöohjeita.

17 4. Rakennusten kunnossapito ja kiinteistönhoito

18 Rakentaminen ja kunnossapito sekä kiinteistönhoito Rakentamisen ja kunnossapidon töihin kuuluvat kaupungin kiinteistöjen korjaaminen ja pienet perusparannukset. Kiinteistönhoito vastaa kaupungin kiinteistöjen pihaalueiden kunnossapidosta sekä kiinteistöjen huoltotehtävistä. Töitä tehdään niin sisällä kuin ulkona, ja niihin liittyy erilaisia rakennuskohteiden purkutöitä, korjaamista sekä joskus pienimuotoista uudisrakentamista. Kiinteistönhuolto vastaa erilaisista talotekniikan huolto- ja korjaustehtävistä. Työkohteet sijaitsevat ympäri kaupunkia. Varikolla on erikseen puuverstas sekä tulityötila, joissa esivalmistellaan kiinteistöihin liittyviä töitä. Varikolla sijaitsevat myös kiinteistönhoitajien toimisto ja koneiden säilytystilat.

19 Olosuhteet sekä työn vaara- ja haittatekijät Rakennusten kunnossapidon töihin liittyy tyypilliset korjausrakentamisen vaara- ja haittatekijät. Niitä ovat mm. melu, pöly, hankalat työasennot, koneturvallisuus, kemikaaliturvallisuus, korkealla työskentely sekä tapaturmavaarat liittyen esimerkiksi huonoon siisteyteen ja järjestykseen. Käytä nostoissa tarvittavia nostoapuvälineitä ja pyydä tarvittaessa apua nostoihin. Huomioi työkohteesta toiseen siirtyessäsi sekä muussa työajossa liikenneturvallisuus ja varaa siirtymiseen riittävästi aikaa. Varmista aina uuteen työkohteeseen tullessasi, että kuvallinen henkilökorttisi on näkyvillä ja että kiinteistön esimies sekä henkilöstö ovat tietoisia paikalla olostasi ja työtehtävistäsi.

20 Koneet ja laitteet Huomioi aina koneita käytettäessä, että niihin kuuluvat turvalaitteet ovat asianmukaisesti kunnossa. Käytä aina asianmukaisia henkilökohtaisia suojaimia. Älä käytä koneita tai laitteita ennen kuin olet saanut niihin perehdytyksen. Erityistä huolellisuutta on noudatettava sirkkelien, höylien, naulainten ja moottorisahan käytössä. Sirkkelin tärkeimmät turvalaitteet ovat terän yläsuoja, jakoveitsi ja työntökapula. Naulaimia käytettäessä tulee noudattaa turvallisuusohjeita. Käytä aina naulainta käytettäessä suojalaseja. Moottorisahaa käytettäessä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta sekä käyttää metsurin suojavarusteita. Varmista, että kone ja sen ympäristö on asianmukaisessa kunnossa ennen työskentelyn aloittamista. Käytettäessä ruohonleikkureita ja trimmereitä on huolehdittava kuulonsuojauksesta sekä itsen ja ympäristön suojaamisesta teristä sinkoutuvilta kappaleilta.

21 Kemikaalien käyttö Kemikaaleja käyttäessäsi huomioi päästöjen vähentäminen materiaali- ja ainevalinnoilla. Käytä aina kemikaaleja käsitellessäsi käyttöturvallisuustiedotteessa määrättyjä henkilökohtaisia suojaimia (työasu, käsineet, hengityksensuojaimet). Huolehdi esimerkiksi maalatessasi työtilan riittävästi ilmanvaihdosta. Säilytä maalit ja muut kemikaalit niille osoitetussa paikassa. Hävitä tarpeettomat kemikaalit asianmukaisesti toimittamalla ne varikon ongelmajätepisteeseen.

22 Korkealla työskentely Nojatikkaita saadaan käyttää vain tilapäisinä kulkuteinä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin, kertaluontoisiin töihin. Nojatikkaissa on oltava alapäässä liukuesteet ja levike ja kaatumisen estämiseksi kiinnitä tikas yläpäästä esimerkiksi koukuin. Mikäli tikkaita ei voi sitoa, käytä aina avustajaa. Varmista, että tikkaiden nojakulma on turvallinen astetta. Varmista, että tikkaat nojaavat tukevaan kohtaan. Nojatikkaiden maksimipituus on 6 m. A-tikkaita saa pääsääntöisesti käyttää työalustana vain siten, että työntekijä seisoo niillä alle metrin korkeudessa tai kun seisontavakaus on varmistettu esim. alapään levikkeillä 1 2 metrin korkeudessa. A-tikkaita ei saa käyttää töissä, joissa joudutaan käyttämään suurta voimaa vaativia työkaluja. Käytä aina riittävän lujuuden omaavia ja CE-merkittyjä noja- tai A-tikkaita.

23 Henkilönostinten käyttö Tarkista aina että nostin on määräaikaistarkastettu ja että nostin on kunnossa. Ilmoita välittömästi esimiehellesi, jos huomaat nostimessa jotain vikaa. Älä käytä viallista nostinta. Käytä ainoastaan nostimia, joihin sinulla on perehdytys ja lupa. Nostimessa tulee olla saatavilla kirjalliset käyttöohjeet. Tutustu niihin ennen työn aloittamista. Henkilöiden nostaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen valmistetulla nostolaitteella. Käytä aina henkilönostokorissa henkilökohtaisia putoamissuojaimia eli valjaita. Nosturin käytössä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ulkokäytössä on otettava huomioon mm. sään, tuulen ja lämpötilan vaikutus sekä maaperä ja sen muodot noston turvalliseen suorittamiseen.

24 Työpukit Työpukin maksimikorkeus on 2 m. Työtason koko alle 2 m korkeissa työpukeissa on oltava vähintään 30 cm X 60 cm, 1-2 m korkeissa työpukeissa 40 cm X 60 cm. Yli 50 cm työpukeissa on oltava askelmat molemmilla puolilla. Älä käytä vääntyneitä tai muutoin vahingoittuneita nousuapuvälineitä!

25 Telinetyöskentely Telineen kokoaminen Työntekijällä on oltava riittävä perehdytys tai kokemusta telineen kokoamiseen. Noudata telineen kokoamisessa telineisiin kuuluvia ohjeita tai pystytyssuunnitelmaa Telineen käyttöönotto-/kunnossapitotarkastus Esimiehen tulee tehdä käyttöönottotarkastus aina kun telineet on pystytetty ja tarkastuksesta tehty telinekortti tulee kiinnittää telineisiin. Kunnossapitotarkastus tulee tehdä viikoittain tai aina kun telineeseen tehdään muutoksia. Tarkastuksessa havaitut mahdolliset puutteet, kuten työtason puuttuva tai riittämätön kiinnitys, tulee kirjata ja korjata.

26 Työskentely telineillä Telineitä siirrettäessä ei saa olla telinetasolla. Telineiden pyörien tulee aina työskentelyn aikana olla lukittuna. Huomioi työskennellessäsi ympäristö riittävällä ja merkityllä varoalueella. Telineissä on aina oltava suojakaiteet. Kaide koostuu ylä-välijohteesta sekä jalkalistasta. Kaiteen korkeuden tulee olla vähintään 1 m.

27 Päivystystyö ja yksin työskentely Huomioi yksintyöskentelyssä ennakointi ja avun saannin varmistaminen tarvittaessa. Arvioi riskitekijät aina ennen kuin lähdet päivystysaikana tulleisiin hälytyksiin. Pyydä tarvittaessa esimerkiksi murtoepäilyissä apuun poliisi.

28 5. Sähkötyöt Sähkötoimiston työhön kuuluu mm. kaupungin kiinteistöjen sähkölaitteiden huolto ja korjaus sekä liikenne- ja katuvalojen asennus, huolto ja korjaus. Tee sähkötyöt aina turvallisesti, oikeita työtapoja, valmistajien asennusohjeita ja kulloinkin voimassa olevia lakeja, asetuksia, sähkölaite- ja asennusstandardeja noudattaen. Hyvä sähköturvallisuus edellyttää mm. oikeaa asennetta, vastuunottoa, opastusta, oikeita, ehjiä ja tarkoituksenmukaisia työvälineitä, suojaimia ja työmenetelmiä. Käytä aina työssäsi työasua ja turvajalkineita sekä muita työn edellyttämiä henkilösuojaimia. Suurimmat työn vaarat liittyvät sähkötapaturmiin, putoamisiin, kompastumisiin ja hankaliin työasentoihin.

29 Henkilönostinten käyttö Tarkista aina että nostin on määräaikaistarkastettu ja että nostin on kunnossa. Ilmoita välittömästi esimiehellesi, jos huomaat nostimessa jotain vikaa. Älä käytä viallista nostinta. Käytä ainoastaan nostimia, joihin sinulla on perehdytys ja lupa. Nostimessa tulee olla saatavilla kirjalliset käyttöohjeet. Tutustu niihin ennen työn aloittamista. Henkilöiden nostaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen valmistetulla nostolaitteella. Käytä aina henkilönostokorissa henkilökohtaisia putoamissuojaimia eli valjaita. Nosturin käytössä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ulkokäytössä on otettava huomioon mm. sään, tuulen ja lämpötilan vaikutus sekä maaperä ja sen muodot noston turvalliseen suorittamiseen.

30 Korkealla työskentely Nojatikkaita saadaan käyttää vain tilapäisinä kulkuteinä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin, kertaluontoisiin töihin. Nojatikkaissa on oltava alapäässä liukuesteet ja levike ja kaatumisen estämiseksi kiinnitä tikas yläpäästä esimerkiksi koukuin. Mikäli tikkaita ei voi sitoa, käytä aina avustajaa. Varmista, että tikkaiden nojakulma on turvallinen astetta. Varmista, että tikkaat nojaavat tukevaan kohtaan. Nojatikkaiden maksimipituus on 6 m. A-tikkaita saa pääsääntöisesti käyttää työalustana vain siten, että työntekijä seisoo niillä alle metrin korkeudessa tai kun seisontavakaus on varmistettu esim. alapään levikkeillä 1 2 metrin korkeudessa. A-tikkaita ei saa käyttää töissä, joissa joudutaan käyttämään suurta voimaa vaativia työkaluja. Käytä aina riittävän lujuuden omaavia ja CE-merkittyjä noja- tai A-tikkaita.

31 Työpukit Työpukin maksimikorkeus on 2 m. Työtason koko alle 2 m korkeissa työpukeissa on oltava vähintään 30 cm X 60 cm, 1-2 m korkeissa työpukeissa 40 cm X 60 cm. Yli 50 cm työpukeissa on oltava askelmat molemmilla puolilla. Älä käytä vääntyneitä tai muutoin vahingoittuneita nousuapuvälineitä!

32 Työskentely kaivannoissa ja sekä tie- ja katualueilla Varmistu ennen kaivantoon menemistäsi, että kaivanto on asianmukaisesti tuettu tai luiskattu. Noudata erityistä varovaisuutta, jos kaivannossa on jännitteisiä kaapeleita tai vesija viemäriputkia. Liikennealueilla työskentely katsotaan vaaralliseksi työksi. Työ edellyttää Tieturva 1- kurssin suorittamista Työn turvallisuus varmistetaan erottamalla työkohde selkeästi ja tehokkaasti liikenteestä. Noudata aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ennakoi muuhun liikenteeseen liittyvät vaarat ja huomioi ne omassa työskentelyssäsi. Suojaa itsesi esimerkiksi suoja-ajoneuvolla tai muilla keinoin. Käytä aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi heijastavaa varoitusvaatetusta ja turvajalkineita.

33 6. Puistoyksikkö Puistoyksikkö suunnittelee, rakentaa ja hoitaa puistoja ja kaupungin hallinnoimia leikkipaikkoja sekä liikenne- ja muiden yleisten alueiden viheralueita. Metsien, puistometsien, puistojen patsaiden ja muiden muistomerkkien hoito sekä kaupungin koristelu on myös yksikön toimialaa. Myös puistojen vesiaiheiden (lammet, suihkulähteet) kunnossapito kuuluu yksikölle. Lisäksi puistoyksikkö osallistuu kaupungin kiinteistöjen piha-alueiden viheralueiden ja viherkasvien hoitoon sekä liikennealueiden talvipuhtaanapitotöihin. Kiinteistöjen leikkipaikkojen suunnittelu, kunnossapito ja rakentaminen kuuluivat myös puistoyksikön tehtäviin.

34 Puistotyön vaara- ja haittatekijöitä ovat mm. melu, pöly, tärinä, lämpöolosuhteet, työskentely liikennealueilla, kemikaalit, hankalat työasennot etenkin rinnealueilla sekä tapaturmariskit. Mieti aina ennen uuden työvaiheen aloittamista työhön liittyvät haitat, vaarat tai riskit ja suunnittele työ niin, että voit välttää tai minimoida ne. Kysy tarvittaessa neuvoa esimieheltäsi tai työtoveriltasi. Erityistä huolellisuutta vaaditaan tieja rinnealueella työskennellessä sekä käytettäessä erilaisia koneita ja laitteita. Vantaanjoen pengermillä työskennellään parityönä. Työturvallisuuden ja viihtyvyyden kannalta on tärkeää pitää työtilat sekä työkohteet hyvässä järjestyksessä ja siistinä.

35 Puistoyksikön henkilösuojaimet Suojainten valinnan perusteena on vaarojen tunnistaminen. Varmista aina suojaimen sopivuus ko. työhön ja kysy tarvittaessa neuvoa esimieltäsi. Käytä aina sinulle annettuja ja ko. tehtävään osoitettuja henkilösuojaimia. Puistoyksikössä käytettävät työkoneet edellyttävät pääsääntöisesti aina kuulosuojainten käyttöä. Käytä kypärää, kun työskentelet koneiden lähellä tai kun työssä on päähän putoamisvaara kuten esimerkiksi oksia katkottaessa. Kemikaaleja käsitellessä on käytettävä aina käyttöturvallisuustiedotteessa mainittuja suojaimia.

36 Henkilönostinten käyttö Tarkista aina että nostin on määräaikaistarkastettu ja että nostin on kunnossa. Ilmoita välittömästi esimiehellesi, jos huomaat nostimessa jotain vikaa. Älä käytä viallista nostinta. Käytä ainoastaan nostimia, joihin sinulla on perehdytys ja lupa. Nostimessa tulee olla saatavilla kirjalliset käyttöohjeet. Tutustu niihin ennen työn aloittamista. Henkilöiden nostaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen valmistetulla nostolaitteella. Käytä aina henkilönostokorissa henkilökohtaisia putoamissuojaimia eli valjaita. Nosturin käytössä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ulkokäytössä on otettava huomioon mm. sään, tuulen ja lämpötilan vaikutus sekä maaperä ja sen muodot noston turvalliseen suorittamiseen.

37 Koneet, laitteet ja työvälineet Puistoyksikössä käytettäviä koneita, laitteita ja työvälineitä ovat mm. päältä ajettavat sekä työnnettävät ruoholeikkurit, trimmerit, lehtipuhallin, puutarhajyrsin ja raivaus- ja moottorisahat sekä pensasleikkurit. Kirvesmiehillä käytössä on mm. sirkkelit, höylät, kulmahiomakone, porat sekä erilaiset käsityökalut. Käytä aina oikeaa ja kyseiseen työhön tarkoitettua konetta tai laitetta.

38 Koneet, laitteet ja työvälineet Varmista ennen työn aloittamista, että koneiden turvalaitteet ja suojukset ovat paikallaan. Suojalaitteiden poistaminen on ehdottomasti kiellettyä. Ilmoita aina viallisesta laitteesta tai koneesta esimiehellesi ja poista se käytöstä. Ota käyttöön vain sellainen kone tai laite, johon olet saanut perehdytyksen. Tutustu koneen tai laitteen käyttö- ja turvaohjeisiin. Huomioi aina myös sivulliset henkilöt tai ajoneuvot. Huolehdi riittävistä turvaetäisyyksistä ja keskeytä työ, jos siinä on vaarana esimerkiksi kivien sinkoutuminen. Pidä kone, laite ja työväline aina omalta osaltasi siistinä ja ehjänä ja palauta se sille kuuluvaan paikkaan.

39 Kemikaalit Puistoyksikössä käytettäviä kasvinsuojeluaineita sekä lannoitteita säilytetään varikolla lukitussa kaapissa ja sieltä löytyy myös niiden kemikaaliluettelo ja käyttöturvallisuustiedotteet. Käytä aina kemikaaleja käsitellessäsi käyttöturvallisuustiedotteessa määrättyjä suojaimia. Hävitä tarpeettomat kemikaalit asianmukaisesti toimittamalla ne varikon ongelmajätepisteeseen.

40 Moottorisahan turvallinen käyttö Moottorisahan turvallinen käyttö edellyttää oikeaa työtekniikkaa ja sahaukseen liittyvien vaarojen tunnistamista. Käytä sahattaessa aina seuraavia henkilönsuojaimia: viiltosuojaimilla varustetut turvahousut tai - haalarit viiltosuojaimilla varustetut turvasaappaat kypärä silmikko Kuulonsuojaimet Pidä hätätilanteita varten aina mukanasi ensiapupakkaus ja matkapuhelin.

41 Liikennealueilla työskentely Liikennealueilla työskentely katsotaan erityisen vaaralliseksi työksi. Työ edellyttää Tieturva 1- kurssin suorittamista. Noudata aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ennakoi muuhun liikenteeseen liittyvät vaarat ja huomioi ne omassa työskentelyssäsi. Pyri aina työskentelemään rintamasuunta vastaantulevaa liikennettä kohti. Käytä aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi heijastavaa varoitusvaatetusta ja turvajalkineita sekä työn vaatiessa kypärää ja muita suojaimia. Tarvittaessa huolehdi muun liikenteen varoittamisesta asianmukaisin liikennemerkein ja varoituslaittein.

42 Työergonomia ja ajoneuvojen käyttö Suunnittele työt huomioiden oikeat työmenetelmät ja -tavat sekä kyseiseen tehtävään sopivat työvälineet ja -varusteet. Huolehdi työn tauotuksesta ja elpymisliikunnasta kuten työn ohessa ja tauoilla tehtävistä venytyksistä ja rentouttavista liikkeistä. Tee käsin tehtävät nostot ja siirrot harkiten sekä ergonomisesti oikealla nostotekniikalla. Käytä raskaissa nostoissa apuvälineitä tai työparia. Opastusta oikeaan nostotekniikkaan saat tarvittaessa työterveyshuollosta. Tarkasta aina ennen liikkeelle lähtöä, että ajoneuvo ja sen lisälaitteet ovat asianmukaisessa kunnossa ja siinä on mukana tarvittavat asiapaperit ja ohjeet. Säädä ajoasentosi kussakin ajoneuvossa juuri sinulle sopivaksi. Kiinnitä huomiota työasentoihisi ajoneuvoon noustessa ja pois laskeutuessa.

43 7. Kartta- ja tonttipalvelut / maastotyöt Kartta- ja tonttipalveluiden maastotöihin kuuluu mm. seuraavia tehtäviä: rakennuksen sijainnin ja korkeusaseman merkitseminen sekä sijaintikatselmuksen tekeminen lohkomisen maastotyö tontin rajojen merkintä maanrakennustyömaiden mittaukset pohjakartan täydennysmittaukset uusien asuinalueiden pyykitys Työn vaara- ja riskitekijöitä ovat katu- ja tiealueilla sekä kadunrakennustyömailla työskentely, vaihtelevassa maastossa liikkuminen, yksintyöskentely, sääolosuhteet sekä sirkkelin käyttö.

44 Liikenne- ja työmaa-alueilla työskentely Liikennealueilla työskentely katsotaan erityisen vaaralliseksi työksi. Työ edellyttää Tieturva 1-kurssin suorittamista Työn turvallisuus varmistetaan erottamalla työkohde selkeästi ja tehokkaasti liikenteestä. Noudata aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ennakoi muuhun liikenteeseen liittyvät vaarat ja huomioi ne omassa työskentelyssäsi. Pyri aina työskentelemään rintamasuunta vastaantulevaa liikennettä kohti. Suojaa itsesi esimerkiksi suoja-ajoneuvolla tai muilla keinoin. Käytä aina tie- ja katualueilla työskennellessäsi heijastavaa varoitusvaatetusta ja turvajalkineita sekä työn vaatiessa kypärää ja muita suojaimia. Kadunrakennustyömailla työskennellessä tulee huomioida työkoneiden varoalueet.

45 Koneet ja laitteet Huomioi aina koneita käytettäessä, että niihin kuuluvat turvalaitteet ovat asianmukaisesti kunnossa. Käytä aina asianmukaisia henkilökohtaisia suojaimia. Varmista, että kone ja sen ympäristö on asianmukaisessa kunnossa ennen työskentelyn aloittamista. Älä käytä koneita tai laitteita ennen kuin olet saanut niihin perehdytyksen. Erityistä huolellisuutta on noudatettava sirkkelin käytössä. Sirkkelin tärkeimmät turvalaitteet ovat terän yläsuoja, jakoveitsi ja työntökapula.

46 Olosuhteet sekä työn vaara- ja haittatekijät Huomioi työkohteesta toiseen siirtyessäsi sekä muussa työajossa liikenneturvallisuus ja varaa siirtymiseen riittävästi aikaa. Yksin maastossa työskennellessäsi varmista, että esimies ja / tai muu työryhmä tietää sijaintisi. Pidä aina mukanasi ensiaputarvikepakkaus sekä matkapuhelin, joka on toimintakuntoinen. Kiinnitä maastossa liikkuessasi huomiota oikeanlaisten jalkineiden käyttöön. Huomioi vaihtelevat sääolosuhteet pukeutumisessa ja varaa helteellä maastossa liikkuessasi mukaan riittävästi juomaa.

47 8. Varasto Keskusvarasto palvelee kaupungin eri toimialoja. Pääasiassa keskusvarasto vastaa tekniikan ja ympäristön toimialan sekä Riihimäen Veden työtarvikkeiden hankinnasta kuten katu- ja puistoyksikön sekä vesihuoltoliikelaitoksen vesi- ja viemäriputkitarvikkeet, tiesuola, katuvalaistustarvikkeet sekä tilayksikön siivoustarvikkeet ja -aineet. Keskusvarasto toimii myös Riihimäen vesihuoltoliikelaitoksen lv-tarvikkeiden varmuusvarastona. Keskusvarasto vastaa tekniikan ja ympäristön toimialan suojavaatteiden hankinnasta, varastoinnista ja huollosta. Keskusvarasto hankkii myös tarvittavat hitsauskaasut, nestekaasut sekä Riihikodin happipullot. Keskusvaraston kylmässä varastossa on autokorjaamon ja työkoneiden rengasvarasto. Pihamaalle on varastoituna katuvalaistuspylväitä sekä vesi- ja viemäriputkistoa ja tiesuola-suursäkit.

48 Varastotyön haitta- ja kuormitustekijät Varastotyön merkittävimmät haitta- tai vaaratekijät liittyvät käsin tehtäviin nostoihin ja siirtoihin, varaston ulkopuolella olevaan liikenteeseen sekä trukkityöhön. Varaston tavaraliikenteeseen liittyvä toistuva nosto-ovien aukipito aiheuttaa työtilaan vetoisuutta. Tee työhösi liittyvät raskaat nostot huolella suunnitellen ja mahdollisia apuvälineitä tai työparia hyödyntäen. Pidä nostettava kappale mahdollisimman lähellä vartaloasi ja vältä kiertoliikkeitä. Työergonomiaan saat tarvittaessa ohjausta työterveyshuollosta. Huomioi työolosuhteiden muutokset sisä-/ ulkotöissä mm. jalkineiden ja vaatetuksen osalta.

49 Trukin käytön yleisohjeet (1/2) Trukin turvallisen käytön kannalta tulee seuraavia yleisohjeita noudattaa: 1. Ainoastaan koulutetut henkilöt saavat käyttää trukkia. 2. Ennen kun trukki käynnistetään tulee tarkastaa kaikki ohjaimet ja mahdolliset hälytykset, mikäli joitain vaurioita ilmenee ei trukkia saa käyttää ennen kuin ne on korjattu. 3. Ennen kuin virta on kytketty päälle ei kaasupolkimeen tai ohjauslaitteisiin saa koskea. 4. Kuljetettaessa kuormia, trukkia ei saa ylikuormittaa. Haarukat tulee työntää niin pitkälle kuorman alle kuin mahdollista. On kiellettyä käyttää ainoastaan yhtä haarukkaa nostoon. 5. Trukkia tulee käyttää sujuvasti käynnistettäessä, käännöksissä, ajettaessa, jarruttaessa ja pysäköinnissä. Liukkailla ja märillä pinoilla liikuttaessa tulee vauhtia vähentää käännettäessä. 6. Ole tarkkana liikkuessasi rampeilla. Mikäli kulma on enemmän kuin 10 %, kulje etuperin mentäessä ylös ramppia ja peruuta tullessasi alas. Älä koskaan käänny sivuttain rampeissa.

50 Trukin käytön yleisohjeet (2/2) 7. Huomio jalankulkijat, esteet, kuopat ja tila yläpuolella. 8. On kiellettyä nostaa ihmistä trukin haarukoilla tai seistä niillä. 9. On kiellettyä seistä tai kulkea haarukoiden alta. 10. Trukkia ei saa käyttää mistään muualta kuin kuljettajan penkiltä. 11. Älä kuljeta epävakaita kuormia. Ole varovainen kuljettaessasi suuria kuormia. 12. Yli 3 m nostavissa trukeissa on oltava erityisen varovainen, ettei kuorma pääse putoamaan nostettaessa ylös. 13. Kulje kuorma mahdollisimman alhaalla ja masto taakse kallistettuna. 14. Aja hitaasti rampeilla ja lastaussilloilla. 15. Poistuessasi trukilta laske haarukat alas, laita suunnanvaihdin neutraaliin asentoon ja katkaise virta. Pysäköidessäsi kaltevalle tasolle katso, että käsijarru on päällä ja mikäli trukki on tasolla kauan, käytä pyöräkiilaa. 16. Moottorin suojakantta ei saa avata moottorin ollessa käynnissä.

Työturvallisuus työssäoppimisessa SALO. www.sskky.fi. 17. maaliskuuta 2013

Työturvallisuus työssäoppimisessa SALO. www.sskky.fi. 17. maaliskuuta 2013 Työturvallisuus työssäoppimisessa SALO Opiskelijan työturvallisuus 1. Työturvallisuus työsalissa Kysely opiskelijoilta työsaliturvallisuudesta. (kevät 2012 / EK) Autoala 2. Työturvallisuus työssäoppimisessa

Lisätiedot

Merenkulkijan työ: Vaarojen ja haittojen tunnistaminen

Merenkulkijan työ: Vaarojen ja haittojen tunnistaminen OHJE OMA-ARVIOINTILOMAKKEEN KÄYTTÖÖN Merenkulkijan työ: Vaarojen ja haittojen tunnistaminen Tämä lomakksto on tarkoitettu jokaisen merenkulkijan itsensä täytettäväksi. Pyrkimyksenä on löytää työturvallisuuteen

Lisätiedot

Turvallisesti tikkailla

Turvallisesti tikkailla Turvallisesti tikkailla Turvallisesti tikkailla Tämä ohje on tehty teollisuuden työpaikkojen turvallisuustyön tukemiseksi. Ohjeessa on huomioitu lainsäädännön vaatimusten lisäksi myös hyviä käytäntöjä.

Lisätiedot

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus LAPINLAHDEN KUNTA pvm 4.1.2019 TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI Rakennuttajan turvallisuusasiakirjat Osa: Menettelyohjeet Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus 2 (5) SISÄLTÖ

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Työturvallisuusasiakirja TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TALVIHOIDON HANKINTA TALVIKAUSILLE 2017/18, 2018/19 JA 2019/20 + OPTIOKAUDELLE 2020/21 Työturvallisuusasiakirja 1 (6) SISÄLLYSLUETTELO TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA...

Lisätiedot

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin Kaivantoturvallisuus Jutunaihetta turvavarttiin Työskentely kaivannoissa Suositaan menetelmiä ja koneita, joita käyttämällä kaivannossa ei tarvitse työskennellä, tai työskentelyaika jää mahdollisimman

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 31.1.2013 KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 2(6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 1.2 Päätoteuttaja/päätoteuttajan tehtävät

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Turvallisesti raksalla

Turvallisesti raksalla Turvallisesti raksalla 1.Työntekijän yleiset velvollisuudet Noudata työssäsi työnantajaltasi tai työmaan päätoteuttajalta saamiasi turvallisuusohjeita. Käytä sinulle luovutettuja henkilökohtaisia suojavarusteita

Lisätiedot

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Käyttöohje (Mallit: CWS 160,230 ja 300) Maahantuoja Suomessa : Carl Stahl Oy Jonkankatu 2, 20360 Turku Puh: 02 2750060 e mail: myynti@carlstahl.fi 1. Teknisiä tietoja

Lisätiedot

MONITOIMITIKAS ALUMIININEN. FIN Käyttö- ja turvallisuusohje

MONITOIMITIKAS ALUMIININEN. FIN Käyttö- ja turvallisuusohje ALUMIININEN MONITOIMITIKAS FIN Käyttö- ja turvallisuusohje Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä! Säilytä käyttöohjeet myöhempää käyttöä varten. Yleistä Kiitos kun valitsit Kramforsin monitoimitikkaat.

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet

Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet Riikka Raaska Työsuojeluvaltuutettu Riikka Raaska Ennaltaehkäisevää tukea säädöksistä Ohjaa kehittämään Määrittää minimitason Suojaa Velvoittaa Korjaa

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 2 1.2 Päätoteuttaja 2 1.3 Töiden yhteensovitus 2 1.4 Yhdyshenkilöt 3 2. TYÖALUE JA SEN OLOSUHTEET 3 2.1 Ylläpitoalue

Lisätiedot

Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki

Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA Raision talvihoidon alueurakka 2019 2022 23.5.2019 Raision kaupunki 2(7) TURVALLISUUSASIAKIRJA Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

Rakennustyön määräyksiä ja vaaroja

Rakennustyön määräyksiä ja vaaroja Rakennustyön määräyksiä ja vaaroja Kulkutiet sisällä ja ulkona Kulkuteillä ei saa olla kompastumisvaaran tai liukkauden aiheuttajia, kuten sähköjohtoja, jäätä tai muovia lumen alla Työntekijöiden kulku

Lisätiedot

Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta

Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta Tarkastaja Tuuli Harjunpää Lounais-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue 1 Päivän teemat: Perehdyttäminen ja yhteistoiminta rakennustyömaalla Putoamissuojaus

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki. Lakimies Jouni Kallioluoma

Työturvallisuuslaki. Lakimies Jouni Kallioluoma Työturvallisuuslaki Lakimies Jouni Kallioluoma Työturvallisuuslaki 8 Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Tässä tarkoituksessa

Lisätiedot

Valmis telinepaketti omakotityömaalle

Valmis telinepaketti omakotityömaalle Valmis telinepaketti omakotityömaalle Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Layher alumiinitelineistä, jotka ovat valmiiksi pakattu peräkärryyn.

Lisätiedot

Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Mitä voin yrittäjänä hyötyä? Turvallisuus ei ole stabiili asia, joka voidaan käyttöönottaa tai saavuttaa. Se on luotava ja ansaittava

Lisätiedot

YL-RAPPU! A - O T S A I N A U T A I M D A J E O U S R J U O A I H H K N K O

YL-RAPPU! A - O T S A I N A U T A I M D A J E O U S R J U O A I H H K N K O ! YL-RAPPU NOUDATA KASAUS- OHJEITA HUOMIO KIRJAN YL-RAPPU KASAUSKIRJA R Fox1-Teline On Suomalainen tuote joka on rakennettu ja suunniteltu EU-Normin EN1004:2004 mukaiseksi. R Johdanto 1.Yleistä YL-RAPPU

Lisätiedot

Nivan yritysalueen pihan saneeraus

Nivan yritysalueen pihan saneeraus Nivan yritysalueen pihan saneeraus Sisällys 0.1 RAKENNUTTAJA... 3 0.2 TURVALLISUUSASIAKIRJAN LAATIJA... 3 0.3 KOHDE... 3 1 YLEISTÄ... 4 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus... 4 1.2 Toteutusmuoto ja päätoteuttajan

Lisätiedot

TERÄSELEMENTTIAITOJEN JA -PORTTIEN ASENNUSURAKKA

TERÄSELEMENTTIAITOJEN JA -PORTTIEN ASENNUSURAKKA URAKKAOHJELMAN LIITE Espoo Kaupunkitekniikka- liikelaitos 1130/02.08.00/2013 Rakentaminen 04.06.2013 TERÄSELEMENTTIAITOJEN JA -PORTTIEN ASENNUSURAKKA TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (7) Sisällysluettelo

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

DINO 80R Pikaopas. Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä.

DINO 80R Pikaopas. Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä. DINO 80R Pikaopas Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä. Yhteystiedot: 040 6736064 Mikko Jokiranta 050 3171745 Jukka Jokiranta veljeksetjokiranta@gmail.com YLEISET TURVALLISUUSOHJEET

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan oppimisympäristöjen turvallisuusopas. Oppaat ja käsikirjat 2014:1. Opetushallitus.

Sosiaali- ja terveysalan oppimisympäristöjen turvallisuusopas. Oppaat ja käsikirjat 2014:1. Opetushallitus. Sosiaali- ja terveysalan oppimisympäristöjen turvallisuusopas. Oppaat ja käsikirjat 2014:1. Opetushallitus. Tredu Hyvinvointi 8.8.2014 Raili Hakala LaatuPeda-projekti Oppaan tarkoitus ja sisältö Turvallisen

Lisätiedot

Parhaat käytännöt työvälineasioissa

Parhaat käytännöt työvälineasioissa Jussi Aarnivuo, ABB Oy Turvallisuusmessut 9.9.2010, Tampere Parhaat käytännöt työvälineasioissa September 3, 2010 Slide 1 Parhaat käytännöt työvälineasioissa ABB Suomessa Työturvallisuuslaki taustalla

Lisätiedot

Asennetta työhön valmennusohjelma

Asennetta työhön valmennusohjelma Asennetta työhön valmennusohjelma 14.3.2016 Työterveyslaitos Asennetta työhön! -menetelmä www.ttl.fi Yleistä kalvojen käyttäjälle Nämä kalvot on suunniteltu tukemaan Asennetta työhön valmennusmenetelmän

Lisätiedot

Viranomaisnäkökulma päivän teemoihin. Tarkastaja Esa Laine LSAVI, Työsuojelun vastuualue

Viranomaisnäkökulma päivän teemoihin. Tarkastaja Esa Laine LSAVI, Työsuojelun vastuualue Viranomaisnäkökulma päivän teemoihin Tarkastaja Esa Laine LSAVI, Työsuojelun vastuualue 1 Henkilönsuojainten käyttö Putoamissuojaus Siisteys ja järjestys 2 Yhteinen rakennustyömaa Yhteinen rakennustyömaa

Lisätiedot

LaatuPeda KIERROS HEINOLASSA

LaatuPeda KIERROS HEINOLASSA LaatuPeda KIERROS HEINOLASSA 7.5.2014 Lehtinen Armi, työsuojeluvaltuutettu, opettaja, ympäristöala Eskeli Heidi, opettaja, laboratorioala xx, opiskelija, KOMEN13AOP xx, opiskelija, KOMEN12AOP xx, opiskelija,

Lisätiedot

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt FYSIKAALISET VAARATEKIJÄT (F) VAAROJEN TUNNISTAMINEN Yritys: Päiväys: Arvioinnin kohde: Tekijät: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia esiintyy vaaraa tietoa Melu F 1. Jatkuva melu F 2. Iskumelu

Lisätiedot

Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V

Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V Sähköketjutalja DELTA 1000 kg / 230V Käyttöohje (Model: DU902) Maahantuoja Suomessa : Carl Stahl Oy Jonkankatu 2, 20360 Turku Puh: 02 2750060 e mail: myynti@carlstahl.fi 1. Teknisiä tietoja Mini sähköketjutalja

Lisätiedot

Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan?

Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan? Monttumaanantai, 18.5.2015 Annina Peisa, Lemminkäinen Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan? Maansiirto 8/1983 Vastuu kaivantotyön turvallisuudesta kuuluu hankkeen kaikille osapuolille Rakennuttaja

Lisätiedot

Tyyppitapaturma: Kaivannon sortuma

Tyyppitapaturma: Kaivannon sortuma Tyyppitapaturma: Kaivannon sortuma Yhteenveto 22 tutkitusta vakavasta tapaturmasta TAPS-tietokannasta Työtapaturmien tutkinnan kehittäminen Lappalainen J., Puro V., Rasa P-L. & Mattila S. 22.11.2013 1

Lisätiedot

Käyttöasetus potilassiirtojen

Käyttöasetus potilassiirtojen Käyttöasetus potilassiirtojen näkökulmasta Ylitarkastaja Riina Perko Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) Käyttöasetus Asetus voimaan 1.1.2009 Käyttöasetuksen

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

MVR Keskeiset muutokset MVR mittariin. INFRA ry Ari Kähkönen

MVR Keskeiset muutokset MVR mittariin. INFRA ry Ari Kähkönen MVR-2017 Keskeiset muutokset MVR 2010 -mittariin 12.10.2017 Ari Kähkönen MVR-mittauksesta 1/2 MVR-mittari on maa- ja vesirakentamisen työmaiden työolosuhteiden ja -turvallisuuden arviointimenetelmä. MVR-mittauksella

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet { STIHL AP 100, 200, 300 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista.

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Ammattikuljettajan työhyvinvointi turvallinen ja ergonominen työpäivä Lastaukseen ja purkuun liittyvän taakkojen käsittelyn ergonomia Kuljettajat & taakkojen käsittely 1 taakkojen käsittelyyn

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2019 Tilaaja: SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ RATAKATU 36 Hanke: TOIMISTOTILOJEN JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄT Asiakirjan versiopäivitykset 22.2.2019, Pertti Jalonen, Luotu turvallisuusasiakirja

Lisätiedot

LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMA Liite 1/1 (5) Liikenne tietyömaalla - Lyhytaikaiset ja luvanvaraiset työt

LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMA Liite 1/1 (5) Liikenne tietyömaalla - Lyhytaikaiset ja luvanvaraiset työt LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMA Liite 1/1 (5) TAVARAN TUONTI TMS., KVL < 1500, TYÖN KESTO < 1H 15 Suoja-ajoneuvoa käytetään kun työkone / ajoneuvo ei itsessään suojaa työntekijää. Suoja-ajoneuvo voi olla ajoneuvo

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Porvoon kaupunki KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Turvallisuusasiakirja KEVÄTLAAKSONTIE, NIITTYSYRJÄNTIE, PUISTOKÄYTÄVÄ 2 JA PUISTOKÄYTÄVÄ 6 Viite 1510017110 Versio URAKKALASKENTA

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen 2 1. Arvioijat Tutkinnon

Lisätiedot

Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120

Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120 Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120 Käyttöohje Suomi 7FI160188-02 Handy Tube -liukurulla pitkä Handy Tube -liukurulla lyhyt Handy Tube -liukurulla leveä Tuotekuvaus Tuote Malli Tuotenumero Koko

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Näyttötutkintoaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 48 Materiaalien tai tuotteiden siirrot Suorittaja: Järjestäjä Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2008 1(9) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot

Työturvallisuus. Pohjatutkimuspäivät Jani Lepistö

Työturvallisuus. Pohjatutkimuspäivät Jani Lepistö Työturvallisuus Pohjatutkimuspäivät 19.9.2019 Jani Lepistö Sisältö Työturvallisuuden kehitys Suomessa Lait ja asetukset Työn turvallinen suunnittelu Suojautuminen Onnettomuuksien syyt ja häiriötekijät

Lisätiedot

Rakennusalan työturvallisuuden koulutuspaketti

Rakennusalan työturvallisuuden koulutuspaketti Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu Lehtola Veikko Takala Markku Kehittämishanke Rakennusalan työturvallisuuden koulutuspaketti Työn ohjaaja Annukka Tapani Tampere 10/2011 Tampereen

Lisätiedot

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY Työn turvallisuussuunnitelma (TTS) ja yhteistyökumppanit ALIURAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI 17.9.2019 ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY yit.fi Välittömät toimenpiteet Seuranta ja palaute

Lisätiedot

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2017 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT 0 RAKENNUSKOHTEEN TIEDOT 0.1 Rakennuskohde ja -paikka Kihniön kunta, Kihniön yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 2 luku Työnantajan yleiset velvollisuudet 8 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden

Lisätiedot

PUTOAMISSUOJAUKSEN SUUNNITTELU

PUTOAMISSUOJAUKSEN SUUNNITTELU PUTOAMISSUOJAUKSEN SUUNNITTELU LAINSÄÄDÄNTÖ - Putoamissuojausta koskeva lainsäädäntö edellyttää työnantajalta toimenpiteitä putoamistapaturmien estämiseksi, jos työntekijä työskentelee yli 2 metrin korkeudella

Lisätiedot

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus 2 (8) Muutokset Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 3 1.1 Rakennetyyppikohtaiset erityispiirteet... 4 1.2 Käyttö ja sijoittelu... 4 2 OPASTINPORTAALIN KÄYTTÖTURVALLISUUS...

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

2. Työvälineiden, materiaalien ja menetelmien hallinta

2. Työvälineiden, materiaalien ja menetelmien hallinta Työskentely maatalousalalla 1. Työprosessin hallinta Maatilan tai maaseutuyrityksen työtehtävien tekeminen Tyydyttävä T1 noudattaa työaikoja ja toimii ohjattuna työohjeiden mukaisesti suhtautuu myönteisesti

Lisätiedot

ALUEURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

ALUEURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 1/9 Tilaaja: Oriveden kaupunki Keskustie 23 35300 ORIVESI Hanke: Oriveden kaupungin aseman seudun talvikunnossapidon alueurakka 2017 2020 ALUEURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 2/9 SISÄLLYSLUETTELO:

Lisätiedot

MURSKAPAKKA Opas turvalliseen työskentelyyn

MURSKAPAKKA Opas turvalliseen työskentelyyn MURSKAPAKKA Opas turvalliseen työskentelyyn Matkapuhelimen käyttö työmaalla Matkapuhelinta saa työmaalla käyttää vain siihen määritellyissä paikoissa. Hyvä käytäntö on merkitä työmaalle turvallisia pisteitä

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE BPW-tukijalka Sisällysluettelo Sivu Yleiset turvallisuusohjeet...3 Käyttötarkoitus...4 Asennusohje...5 Käyttöohje...6 Voitelu- ja huolto-ohje...8 Tekniset tiedot...10 BPW-tyyppikilpi...11

Lisätiedot

Ergonomia työterveyden edistäjänä

Ergonomia työterveyden edistäjänä Ergonomia työterveyden edistäjänä Työterveyslaitoksen koulutus 2016 Mika Nyberg, TtM, tft, erityisasiantuntija mika.nyberg@ttl.fi, Työterveyslaitos, Tampere Työterveyshuolto - Ergonomia Ergonomia on ihmisen

Lisätiedot

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (6) TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ (09) 2500 2010 etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Tiedämme säännöt ja menettelytavat ja noudatamme niitä.

Tiedämme säännöt ja menettelytavat ja noudatamme niitä. Alkusanat Sisältö 1 Vastuu... 5 2 Vaarojen tiedostaminen... 7 Oiltanking on sitoutunut hoitamaan kaiken liiketoiminnan turvallisesti ja tehokkaasti. Tavoitteenamme on estää kaikki onnettomuudet, vammat

Lisätiedot

Tietoa ja työvälineitä. Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit

Tietoa ja työvälineitä. Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit Tietoa ja työvälineitä Tietoa ja www.tapiola.fi Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit TYÖN RISKIEN ARVIOINNIN SUUNNITTELU Yritys: Suunnitelman tekijät: Päiväys: Lähtötiedot: Aiemmin tehdyt selvitykset,

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA KAJAANIN KAUPUNKI Ympäristötekninen toimiala Tilakeskus TURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖKOHDE: Menninkäisen päiväkodin liikennejärjestelyt TURVALLISUUSASIAKIRJA: Menninkäisen päiväkodin liikennejärjestelyt, KAJAANI

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Tiemerkintäpäivät Ilari Harju

Tiemerkintäpäivät Ilari Harju Tiemerkintäpäivät 2016 Ilari Harju Tiemerkintätöiden työturvallisuus ja turvallisuusohjeet Turvallisuusohjeet Tiemerkintäurakoiden turvallisuusohjeiden pätevyysjärjestys Turvallisuusohjeet 2015 julkaistut

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Turku 26.4.2019 Työsuojeluviranomaisen tehtävät: Asiakas- ja viranomaisaloitteinen työsuojeluvalvonta Vakavien työtapaturmien, ammattitautien

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT Liite 4 TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja... 3 1.3 Töiden yhteensovitus... 4 1.4 Yhdyshenkilöt...

Lisätiedot

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja CCS COMBO 2 ADAPTER Omistajan käsikirja VAROITUKSIA SÄILYTÄ NÄMÄ TÄRKEÄT TURVALLISUUSOHJEET. Tämä asiakirja sisältää tärkeitä ohjeita ja varoituksia, joita on noudatettava CCS Combo 2 -adapteria käytettäessä.

Lisätiedot

MVR-RATA, Rudus-turvapuisto 1

MVR-RATA, Rudus-turvapuisto 1 MVR-RATA, Rudus-turvapuisto 1 MVR-1: Korkealla työskentely, turvavaljaat - Työskentely ja koneenkäyttö (kaksi havaintoa) Kohteessa havainnoidaan työskentelyä. Työntekijöistä tulee aina vain yksi havainto.

Lisätiedot

III Valtakunnalliset käsityönopetuksen. koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere

III Valtakunnalliset käsityönopetuksen. koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere III Valtakunnalliset käsityönopetuksen työturvallisuus- koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere Antti Posio STM Ajankohtainen työsuojelulainsäädäntö Työsuojelusäännösten soveltaminen oppilaan työhön peruskoulussa

Lisätiedot

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Kaivantojen turvallisuus miniseminaari 25.11.2014 RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3.

Lisätiedot

Työvälineet ja -menetelmät E 16. Työkalut, koneet ja laitteet E 17. Käsiteltävät kappaleet E 18. Työpisteen tuet ja apuvälineet

Työvälineet ja -menetelmät E 16. Työkalut, koneet ja laitteet E 17. Käsiteltävät kappaleet E 18. Työpisteen tuet ja apuvälineet ERGONOMIA (E) Yritys: Päiväys: Arvioinnin kohde: Tekijät: VAAROJEN TUNNISTAMINEN Työpiste E 1. Työpisteen siisteys ja järjestelyt E 2. Kulkutiet, uloskäytävät ja pelastustiet E 3. Portaat, tikapuut ja

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Raivaussahatyöskentelyn perusteet Varusteet taimikonhoitoon Raivaussaha, valjaat

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET SIIRRETTÄVÄ NOSTOTASO MLP-1-800-S SSK 800 kg Päivitetty 31.5.2019 Huolto- ja käyttöohje 2/14 Sisällys EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus koneesta... 3 1 Käyttäjälle... 4 2 Nostotason

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.5.2017 TURVALLISUUSASIAKIRJA KYYHKYSENKATU 10 IMATRA Purku-urakka Laatija:Wise Group Finland Oy, Riitta Honkalammi Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 3 0.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 0.2 Päätoteuttajan

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 41 Muottien käsittely Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(10) 2 Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Maanalaisten rakenteiden rakentaminen

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Maanalaisten rakenteiden rakentaminen TUTKINNON SUORITTAJAN NIMI SYNTYMÄAIKA ARVIOINTIKOKOUKSEN TIEDOT AIKA PAIKKA ARVIOINTIKRITEERIT HAVAINTOJA TUTKINTOSUORITUKSESTA Maanalaisen rakenteen rakentamiseen liittyvien suunnitelmien ja asiakirjojen

Lisätiedot

PKS Katutyöt Kevät

PKS Katutyöt Kevät TILAPÄISET LIIKENNEJÄRJESTELYT PKS Katutyöt Kevät 2019 1 Lainsäädäntö Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa - ja puhtaanapidosta Tieliikennelaki Tieliikenneasetus Liikenneministeriön päätös

Lisätiedot

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Pöytyän kunta Keskuskeittiö 1 Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Insinööritoimisto H. Kiiski Oy 20.12.2017 Pöytyän kunta Keskuskeittiö 2 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 YLEISTÄ 1.1 Työturvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset

Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset Kaivantojen turvallisuus miniseminaari Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3. Työturvallisuus

Lisätiedot

Kuormien turvallinen purku työmaalla

Kuormien turvallinen purku työmaalla Kuormien turvallinen purku työmaalla Mikko Koivisto Tampere 14.5.2019 LSSAVI Työsuojelun vastuualue rakentamisen toimintayksikkö 15.5.2019 1 Elementtien asennussuunnitelma (Purkuun vaikuttavat asiat) Elementit,

Lisätiedot

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Henkilökunnan työturvallisuus Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Työsuojeluvastuualue, Paula Moilanen 1 Lainsäädännön tavoite Työturvallisuuslain(

Lisätiedot

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje PULLEY-MAN porakonevinssi Käyttö- ja huolto-ohje SISÄLLYSLUETTELO 3 4 SUORITUSARVOT JA TIEDOT TURVALLINEN KÄYTTÖ 5 7 8 10 11 LAITTEEN OSAT JA VAIJERIN ASENNUS LAITTEEN KÄYTTÖ NOSTOISSA LAITTEEN HUOLTO

Lisätiedot

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kaapeli on arvokas tuote. Kaapelin kuljetuspakkaus on yleensä kela. Paksut laipat voivat vaikuttaa särkymättömiltä, mutta yli neljä tonnia painava kela on suhteellisen

Lisätiedot

Tyyppitapaturma: Työtasolta putoamiset rakennustöissä

Tyyppitapaturma: Työtasolta putoamiset rakennustöissä Tyyppitapaturma: Työtasolta putoamiset rakennustöissä Yhteenveto 22 tutkitusta vakavasta tapaturmasta TAPS-tietokannasta. Työtapaturmien tutkinnan kehittäminen Puro V., Rasa P-L. & Mattila S. 22.11.2013

Lisätiedot

BLY:N OPAS HENKILÖNSUOJAINTEN KÄYTÖSTÄ POLYMEERIPINNOITTEIDEN ASENNUKSEN JA ALUSTAN ESIKÄSITTELYN YHTEYDESSÄ

BLY:N OPAS HENKILÖNSUOJAINTEN KÄYTÖSTÄ POLYMEERIPINNOITTEIDEN ASENNUKSEN JA ALUSTAN ESIKÄSITTELYN YHTEYDESSÄ BLY:N OPAS HENKILÖNSUOJAINTEN KÄYTÖSTÄ POLYMEERIPINNOITTEIDEN ASENNUKSEN JA ALUSTAN ESIKÄSITTELYN YHTEYDESSÄ BLY:N OPAS HENKILÖNSUOJAINTEN KÄYTÖSTÄ POLYMEERIPINNOITTEIDEN ASENNUKSEN JA ALUSTAN ESIKÄSITTELYN

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) 2 Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen 1. Arvioijat Tutkinnon

Lisätiedot

TOIMISTOTYÖN VAAROJEN TUNNISTAMINEN

TOIMISTOTYÖN VAAROJEN TUNNISTAMINEN TOIMISTOTYÖN VAAROJEN TUNNISTAMINEN Tämä lomake on tarkoitettu toimistotyyppisen asiantuntijatyön fyysisen, teknisen ja toiminnallisen ympäristön vaarojen ja haittojen tunnistamiseen sekä riskien arvioinnin

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 30 Massan valmistus Suorittaja: Järjestäjä Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot