Laadukas ravinto terveyden lähde

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laadukas ravinto terveyden lähde"

Transkriptio

1 Laadukas ravinto terveyden lähde luentosarjan osa nro 2 Wahren-opisto Christer Sundqvist turpaduunari ravintovalmentaja filosofian tohtori sosiaalisen median pioneeri yleinen terveysvalistus 100 luentokeikkaa vuodessa

2

3 Ak Le pa tiivi ssi ne pä äm ivi n j ne a ine nl n ep o Fyysinen ravinto nta ku Lii s it u t ra s tee ais on aas ok th nk is e mä Elä Re pa ntou la u tu tum min ine en n ja ttä ivi Pä Energiataso Jaksaminen Terveys Ihmisten väliset suhteet Sosiaalinen elämä Henkinen ravinto

4

5 Näillä työkaluilla luentoni syntyvät!

6 Luennolla keskustellaan laadukkaista ruoka-valinnoista. Turpaduunarin neuvoilla löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat hyödyntää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista! Saat runsaasti vinkkejä.

7

8 Suunnitellaan kaikille, ei välttämättä toimi yksilölle Tutkittua tietoa laadukkaan ravinnon terveellisyydestä olemme saaneet vuoden 2014 alussa uudistettujen kansallisten ravitsemussuositusten muodossa. Otetaan kaikki hyöty irti suosituksista, mutta on syytä huomioida, että se mikä suunnitellaan kaikille, ei välttämättä toimi yksilölle. Uusissa ravitsemussuosituksissa (Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014) painottuu ruokavalion kokonaisuus ravintoaineiden sijaan. Energiaravintoaineista ja niiden tarkoituksenmukaisesta jakautumisesta väännettinkin kättä riittävän pitkään. On aika todeta suositusten laatijoiden viisaus täysimääräisesti: Ruokavalio kokonaisuutena on enemmän kuin yksittäisten ravintoaineiden summa.

9 Oikeita ravitsemussuosituksia ei ole. Ne täytyy itse kokeilla. Christer Sundqvist (1957- )

10 SIIRTYMINEN PAREMPIIN RUOKAVALINTOIHIN Olet aikonut siirtyä tekemään laadukkaampia ruokavalintoja? Tässä turpaduunarin vinkit parempaan, aidompaan ja terveystietoisempaan ruokaan siirtyvälle: Tee ruokasi aina/useasti itse kotona puhtaista perusraaka-aineista Varaa ruoanlaittoon aikaa ja kokeile uusia ruokareseptejä Nauti kokkaamisesta, tuoksuista ja mauista sekä pyri monipuolisuuteen Hanki lisää kokkauskirjoja ja/tai kerää ruokareseptejä varastoon

11 SIIRTYMINEN PAREMPIIN RUOKAVALINTOIHIN Mausta ruokasi rohkeasti yrteillä ja erilaisilla luonnonmausteilla (esim. valkosipuli, basilika, kaneli, inkivääri, kurkuma, chili, mausteneilikka, puhdistamaton merisuola) Varaa kauppareissuun aikaa! Opettele lukemaan tuoteselosteita Jätä ne tuotteet ostamatta, joissa on pitkät tuoteselosteet Jätä myös tuote ostamatta, jos on paljon vierasperäisiä sanoja ja/tai lisäaineita (E-koodeja) Viivy rauhassa vihannesosastolla, sillä täältä löytyy terveystietoisuuden perustasi nyt ja tulevaisuudessa!

12 SIIRTYMINEN PAREMPIIN RUOKAVALINTOIHIN Lautasella aina eniten vihanneksia, marjoja, juureksia. Kokoa muut ruoka-aineet siihen viereen Vaihtele riittävän usein ruoan raaka-aineita, ettet kyllästy johonkin terveelliseen ruokaan! Etsi kaupasta aina luomuhylly ja tee aina jokin luomua suosiva ostos (ruokabudjettisi huomioiden) Suosi ajankohtaisen vuodenajan kotimaisia luomutuotteita ja erityisesti satokauden kasviksia Valitse lihatuotteet kotimaista ja luomua suosien Osta lihat, kananmunat, vihannekset, juurekset ja maito suoraan luomutilalta (jos ei aiheuta kohtuutonta vaivaa)! Kysy lisää kauppiaalta, jos jonkin tuotteen alkuperä epäilyttää

13 SIIRTYMINEN PAREMPIIN RUOKAVALINTOIHIN Jos kauppias ei tiedä mitä ruoka-aineita hän myy, vaihda kauppaa (mikäli mahdollista) Rasva ei tapa, eli maitotuotteissa kannattaa suosia täysrasvaisia tuotteita ja luomuvaihtoehtoja Suhtaudu aina epäilleen elintarviketeollisuuden uutuuksiin Omavaraisuus ei ole hullumpi idea: aloita omien vihannesten viljely (sujuu myös kaupunkiolosuhteissa) Jos vähänkin epäilet saatko riittävästi suojaravintoaineita ruokavaliostasi, ota yhteyttä luotettavaan ravintoasiantuntijaan!

14 Käytä älliä! Luonnollista ja Lisäaineetonta! Lähiruoka on Loistavaa! Laita Laadukasta Lounasta Lisää Liikuntaa, muista Lepo! Löydä älliratkaisu!

15 Christerin ideointi jatkuu, jatkuu... Tämä asia on ollut minulle hyvin tärkeä: LÄHETÄN SÄHKÖPOSTIISI JOKA VIIKKO YHDEN SELKEÄN JA YKSINKERTAISEN TERVEYSOHJEEN NOUDATETTAVAKSI KOKO LOPPUELÄMÄSI AJAN. Alkoi , nyt jaossa jo 43. ohje! Yli 200 ihmistä listalla. Minulla on varastossa muutamien vuosikymmenien tarvetta varten ihan hyviä terveysohjeita. Terveysohjeet saa 10 eurolla loppuvuodeksi ja jos haluaa aiemmin jaetut koosteena, se maksaa 15 euroa HALUATKO OLLA MUKANA? 52 terveysohjetta/vuosi! Tilaa minulta tämä palvelu: Ilmoita oma sähköpostiosoitteesi. Vastauksessa saat ohjeet miten maksu tapahtuu.

16 Kuusi apuvälinettä ruokakaupassa! m mittanauha Kuulosuojaimet Polvisuojukset Suurennuslasi Pyykkipoika Mummo

17 Kuusi apuvälinettä ruokakaupassa! m mittanauha Kuulosuojaimet Polvisuojukset Suurennuslasi Pyykkipoika Mummo

18 Raskas tieto jakeluun: kevyen aika on ohi! Christer Sundqvist (1957- )

19 Ravitsemussuosituksia parjataan Ravitsemussuosituksiamme parjataan paljon, osittain ihan syystä, osittain turhaan. Suositusten puutteellisuus ei taida olla se perusongelma. Ei voi olla, sillä suositukset perustuvat tutkittuun tietoon ravinnon terveellisyydestä. Se mitä voidaan aidosti parjata on suositusten kehno käyttöarvo henkilökohtaisessa ravintoneuvonnassa. Suositukset soveltuvat esimerkiksi joukkoruokailun ohjailuun ja ravitsemuksesta opettamiseen, mutta ne eivät ole esimerkiksi yksilöllisesti toteutettavia laihdutusruokavalioita. Tämä tahtoo unohtua kun ravitsemussuosituksia kritisoidaan näiltä osin. Kun ihminen lihoo (tai laihtuu?) noudattamalla valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia, se on merkki siitä, että ylimalkaiset ravitsemussuositukset eivät hänelle sovellu sellaisenaan. Ne pitää yksilöllisesti räätälöidä sopiviksi.

20 Ravitsemussuosituksia parjataan Ravitsemusvalistuksen ongelmana ei ole ravitsemussuositusten esittelemä lautasmalli, ruokakolmio tai yleisluonteinen tekstiosuus sellaisenaan, vaan vuosikymmeniä jatkunut liialliseen rasvan saantiin kohdistuva valistustyö, jota harjoitettiin erityisesti luvuilla Suomessa. Uusia tuulia puhaltaa: Pari vuotta sitten KTL:n (nyk. THL) pääjohtaja Jussi Huttunen eläkepäivillään sanoi, että sokeri on suurin terveysongelma, ei niinkään rasva. Tämä on merkittävä takinkäännös. Hyvin tunnettu tanskalainen tiedemies (mm. ollut laatimassa Pohjoismaisia rasvattomia ravitsemussuosituksiamme) Arne Astrup kirjoitti AJCN:n pääkirjoituksessa, että rasva on ystävämme ei vihollisemme! Mitä Pekka Puska vastasi tähän?

21 Pekka Puska vastasi näin Hei Christer Kiintoisa juttu. Koetin lukea huolella. Toki kiinnittää huomiota, että hänen laitoksensa saa tukea mitä erilaisimmilta meijerifirmoilta ja juttu onkin kirjoitettu erityisesti meijerituotteiden "synninpäästöksi". Jutun pääsanoma lienee, että pitää kiinnittää huomiota "health effects of whole foods". Se ei tarkoita sitä, että SAFA muuttuisi yhtäkkiä terveelliseksi, vaan että esim maidossa voi olla muita myönteisiä tekijöitä. Ruokavalion kokonaisuuteenhan kiinnitetään yhä enemmän huomiota mm uusissa ravintosuosituksissa. Ja kun suomalaisten ruuan rasvakoostumus on sitten P-K projektin päivien paljon parantunut, monet muut tarpeet (kasvikset, marjat, hedelmät) nousevat yhä vahvemmin esille. Huomiotani kiinnittää myös johtopäätösten suositukset "lean dairyn" puolesta. Jos oikein ymmärrän, niin tämä vastaa jo 1970luvulta asti puhettani "kurrin" puolesta" Hyvää loppusyksyä Pekka

22 Niiden jotka ovat syöneet kaiken viisauden pitäisi myös ruokkia kaikki mahat. Stanislaw Jerzy Lec ( )

23 Terveellistä perinneruokaa! Perinteiset suomalaiset ruoat ovat uudelleen saamassa niille kuuluvan arvostuksen. Arvossa pidettyä skandinaavista ruokaperinnettä edustaa mm. loimulohi, hirvenliha, poro, metsämarjat, lihapullat ja silli. Tutkijat uskovat erityisesti poronlihan, lohen ja metsämarjojen terveellisyyteen. Kasvavana trendinä erityisesti nuorten terveystietoisten joukossa näyttäytyy terveellisten suomalaisten villivihannesten käyttö ruoan ainesosina ja pirtelöiden perusraaka-aineena. Onkohan seuraavissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa kehotus kerätä villivihanneksia Suomen luonnosta?

24 Terveellistä perinneruokaa! Vuodenaikojen mukaisesta ruokailusta kannattaa innostua. Tässä meillä on paljon opittavaa. Kun meille suositellaan kasvisten käytön lisäämistä, suomalaisilla on ensimmäisenä mielessä tomaattikurkku-lehtisalaatti-seos. Aika ankeaa! Selityksenä kasvisten lisäämättömyydelle löytyy lukuisia; lapset eivät syö salaattia, kasvikset ovat kalliita, talvella tomaatit ja kurkut eivät maistu miltään. Suosimalla kulloisenkin kauden kasviksia voidaan säästää rahaa, saada maistuvia tuotteita ja ennen kaikkea väriä lautaselle. Talvella pyydetään suosimaan juureksia, kaalia ja marjoja. Kesällä otetaan tavaksi kierrellä toreilla, metsissä ja maatiloilla. Syksyn sadonkorjuuajat hyödynnetään maksimaalisesti!

25 Terveellistä perinneruokaa! Aitoja ruoan makuja on mahdollista kokea ympäri vuoden käyttämällä vain kotimaisia raaka-aineita. Kun kokoaa syötävät lautaselle luonnon kiertokulun mukaan, saa palkintona maistuvan ruoan. Säilyneiden asiakirjojen valossa varhaisessa maanviljelysyhteiskunnassa ravinto oli kerta kaikkiaan vaihtelevaa: viljelykasvien lisäksi syötiin hasselpähkinöitä, metsämarjoja, omenoita, oratuomenmarjoja, puunkuoren sisäosaa, ruusunmarjoja, tammenterhoja, vadelmia, voikukkia, vuohenputkea ja tietenkin metsän riistaa sekä kaikkia mahdollisia kalalajeja. Luomuna. Näistä raaka-aineista valmistettiin usein maittavaa muhennosta (siemenet, juuret, veri ja maksa sekaisin ja kattila tulelle porisemaan!).

26 Lähiruoan merkitys Oli hienoa todeta, että vuoden 2014 ravitsemussuosituksissa huomioidaan lähiruoan merkitys. Täysimääräisesti toteutettuna lähiruoka voisi edustaa suljettuja ravinnon kiertokulkuja toteuttavaa hiilineutraalia paikallistaloutta, jossa päästöt ympäristöön on minimoitu. Lähellä tuotettu ruoka saa helposti suuremman arvon kun siihen ihan tosissaan panostaa. Harvalla on mahdollisuus viljellä itse, mutta vähintään yhtä hyvä vaihtoehto löytyy tutulta maanviljelijältä. Punajuuren syöminen muuttuu, kun tiedät sen tulevan tutulta viljelijältä. Innostuessamme lähiruoasta, haluamme ruoantuotantoon lähikontaktin, viljelijän nimen, haluamme ehkä työntää käsiämme itse multaan edes parvekkeen minipuutarhaan. Tutun tuottamaa ei ole kaikkialla saatavaa, mutta kotimainen ja lähiruoka on kaikkien ulottuvilla.

27 Terveellisin ruokavalio paljastuu NYT! Yhdysvaltalainen lääkäri ja terveystoimittaja James Hamblin otti äskettäin työkseen kysellä eri alojen tiedemiehiltä mikä on terveellisin ruokavalio. Voidaanko jokin tietty ruokavalio nostaa esille erityisen terveellisenä? Selvityksensä perusteella hän rohkeni vastata tähän hyvin mielenkiintoisella tavalla: Tiede on selvittänyt jokaisen ruokavalion edut ja haitat. Voittaja on löytynyt. Se on aito ruoka!

28 Terveellisin ruokavalio paljastuu NYT! Terveelliseksi ei siis valikoitunut yksikään ruokavalio, ei edes Välimeren ruokavalio tai paleodieetti, vaan terveyttä löytyi aidosta ruoasta. Hamblinin haastattelemien tiedemiesten mielestä ravitsemustieteen uskottavuutta nakersi lisääntyvässä määrin korkeiden myyntilukujen myötä laajasti leviävät dieettikirjat, värikkäissä lehdissä julkaistut sekalaiset ruokailun vinkkilistat ja yksittäisten terveystieteilijöiden sekä terveysorganisaatioiden omat mielipiteet ruokavalioista. Tunnistatte kyllä tämän ilmiön Suomessakin. Otetaan esimerkki.

29 Kerta kaikkiaan älytöntä! Äskettäin oli suomalaisessa iltapäivälehdessä otsikko Uusi Hollywood-tähtien hittidieetti laihduttaa jopa 9 kg kuukaudessa! Ota tästä ohjeet talteen. Juuri tällaiset otsikot nakertavat iltapäivälehtien uskottavuutta ja heijastuvat ikävä kyllä myös ravitsemustieteeseen koska juttu liittyy ravitsemustieteen tunnustamaan ilmiöön. Tavallisten ihmisten uusavuttomuus medialukutaidon muodossa poikii sitten lukusia väärinymmärryksiä.

30 Mitä jää meille käteen tästä? Kotiin mukaan. Terveyttä löytyy aidosta ruoasta. Ei liian mutkikasta ruokaa. Laadukas ruoka ylläpitää terveyttä. Lähiruokaa. Raikas (lähde)vesi tärkeää. Rasvakammo on ohi. Varo sokereita! Muista raakaravinto! Neljä vuodenaikaa näkyy ruokavalinnoissa. Älä usko kaikkea mitä näet lehdessä tai TV:ssä! Apuvälineet mukaan ruokamarkettiin. Käytä älliä! Aloita tänään!

31 Kiitos! Terveisin, Christer Sundqvist

Juoksijan, urheilijan ja kuntoilijan ravinto

Juoksijan, urheilijan ja kuntoilijan ravinto Juoksijan, urheilijan ja kuntoilijan ravinto luento Salon Vilppaan terveysillassa 8.4.2013 Christer Sundqvist turpaduunari ravintovalmentaja filosofian tohtori erikoisalana urheiluravitsemus yleinen terveysvalistus

Lisätiedot

HYVINSYÖJÄKSI VIIDESSÄ VIIKOSSA - oppimateriaalia kotitalouden valinnaiskursseille

HYVINSYÖJÄKSI VIIDESSÄ VIIKOSSA - oppimateriaalia kotitalouden valinnaiskursseille HYVINSYÖJÄKSI VIIDESSÄ VIIKOSSA - oppimateriaalia kotitalouden valinnaiskursseille 2 Sisältö Johdanto kampanjaan Minulle on paljastettava ruokani alkuperä Opetuskerta 1: Minulle on paljastettava ruokani

Lisätiedot

Kirjoittaja: christer sundqvist, FT

Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Christerin ravintouutisia numero 40, tammikuutoukokuu 2009 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Pahoitteluni, että saitte vuoden 2009 alussa niin kauan odottaa ravintouutisiani. Minulla on kerta kaikkiaan

Lisätiedot

Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa!

Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa! Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa! Nuukuusviikko on kestävän kulutuksen teemaviikko, jonka tarkoituksena on tuoda esille luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä. Nuukuusviikko

Lisätiedot

Christerin ravintouutisia numero 44, marraskuu 2009

Christerin ravintouutisia numero 44, marraskuu 2009 Christerin ravintouutisia numero 44, marraskuu 2009 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Mielenkiintoisimmat marraskuun ravitsemusjutut ja keskustelut saat lukea tässä ilmaisessa uutiskirjeessä. Tämä uutiskirje

Lisätiedot

Christerin ravintouutisia numero 45, joulukuu 2009

Christerin ravintouutisia numero 45, joulukuu 2009 Christerin ravintouutisia numero 45, joulukuu 2009 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Mielenkiintoisimmat joulukuun ravitsemusjutut ja keskustelut saat lukea tässä ilmaisessa uutiskirjeessä. Tämä uutiskirje

Lisätiedot

ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme.

ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme. ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme. Hyvän Olon Pudottajat ohjaa sinua kohti pysyvää elämäntapa muutosta sekä terveellistä

Lisätiedot

LEHDISTÖLLE JAETTAVA TAUSTAMATERIAALI KESKUSTELUTILAISUUS HIILIHYDRAATTIEN RAJOITTAMISESTA 9.2.2009 KELLO 14.00-17.00 SUOMEN AKATEMIASSA

LEHDISTÖLLE JAETTAVA TAUSTAMATERIAALI KESKUSTELUTILAISUUS HIILIHYDRAATTIEN RAJOITTAMISESTA 9.2.2009 KELLO 14.00-17.00 SUOMEN AKATEMIASSA LEHDISTÖLLE JAETTAVA TAUSTAMATERIAALI Julkaisuvapaa maanantaina 9.2.2009 klo 17.00 KESKUSTELUTILAISUUS HIILIHYDRAATTIEN RAJOITTAMISESTA 9.2.2009 KELLO 14.00-17.00 SUOMEN AKATEMIASSA Läsnä: Mikael Fogelholm,

Lisätiedot

Johdanto. Hiihtäjäpoikani Jan-Eric Sundqvist (19 vuotta). Armeijassa arvostetaan. urheilua!

Johdanto. Hiihtäjäpoikani Jan-Eric Sundqvist (19 vuotta). Armeijassa arvostetaan. urheilua! Christerin ravintouutisia numero 33, kesä-heinäkuu 2008 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Tämä on lähes 100-sivuinen kooste kesä-heinäkuun mielenkiintoisimmista ravitsemukseen liittyvistä aiheista. Christerin

Lisätiedot

Eväitä elämään 2. Työhyvinvoinnin opas kainuulaisille maaseutuyrittäjille

Eväitä elämään 2. Työhyvinvoinnin opas kainuulaisille maaseutuyrittäjille Eväitä elämään 2 Työhyvinvoinnin opas kainuulaisille maaseutuyrittäjille Eväitä elämään II - Työhyvinvoinnin opas kainuulaisille maaseutuyrittäjille ProAgria Kainuu Kainuun maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus

Lisätiedot

VOIMAA LUONNOSTA. Paula Heinonen ja elämän entsyymit. liikunnasta! Motivaatio ja mielikuvaharjoittelu. Testaa paasto, riisikuuri tai ananaskuuri

VOIMAA LUONNOSTA. Paula Heinonen ja elämän entsyymit. liikunnasta! Motivaatio ja mielikuvaharjoittelu. Testaa paasto, riisikuuri tai ananaskuuri Paula Heinonen ja elämän entsyymit Korjaa ruokavalio, innostu liikunnasta! Motivaatio ja mielikuvaharjoittelu Testaa paasto, riisikuuri tai ananaskuuri VOIMAA LUONNOSTA Opas elämäntaparemonttiin 1 Tee

Lisätiedot

Christerin ravintouutisia numero 10, heinäkuu 2006

Christerin ravintouutisia numero 10, heinäkuu 2006 Christerin ravintouutisia numero 10, heinäkuu 2006 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Sisällysluettelo Christerin ravintouutisia numero 10, heinäkuu 2006...1 Johdanto...2 KESÄTARJOUS...3 Viisi minuuttia

Lisätiedot

Christerin ravintouutisia numero 32, toukokuu 2008

Christerin ravintouutisia numero 32, toukokuu 2008 Christerin ravintouutisia numero 32, toukokuu 2008 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Christerin ravintouutisia on julkaistu nyt jo kahden vuoden ajan. Oletko lukenut kaikki? Ne löytyvät täältä: http://ravintokirja.fi/

Lisätiedot

Deliciously Ella. Ella Woodward. Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja sokeria. Suomennos Jenna Yli-Knuuttila. Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki

Deliciously Ella. Ella Woodward. Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja sokeria. Suomennos Jenna Yli-Knuuttila. Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Deliciously Ella Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja sokeria Ella Woodward Suomennos Jenna Yli-Knuuttila Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Tämä kirja on omistettu kaikille blogini lukijoille, jotka

Lisätiedot

Tie sydämeen. // HK Ruokatalon uusi ruokasivusto Tiesydameen.fi on avattu. // HK Ruokatalo yhteistyöhön Suomen Olympiajoukkueen kanssa

Tie sydämeen. // HK Ruokatalon uusi ruokasivusto Tiesydameen.fi on avattu. // HK Ruokatalo yhteistyöhön Suomen Olympiajoukkueen kanssa Tie sydämeen Nro 2/2008 HK Ruokatalon julkaisu ruuan, ravitse muksen ja terveyden asiantuntijoille // HK Ruokatalon uusi ruokasivusto Tiesydameen.fi on avattu // HK Ruokatalo yhteistyöhön Suomen Olympiajoukkueen

Lisätiedot

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris.

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris. Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO Ruoka Liikunta Minä Paino Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla NUTRIS www.nutris.fi Tämän käsikirjan omistaa:... Sarjanumero: SN _ (Numero löytyy

Lisätiedot

Valion Teija Keso ja Jaana Tolonen korostavat ikääntyvien ravitsemuksen tärkeyttä. www.proresto.fi. Huolto on elintärkeää suurtalouskeittiöissä

Valion Teija Keso ja Jaana Tolonen korostavat ikääntyvien ravitsemuksen tärkeyttä. www.proresto.fi. Huolto on elintärkeää suurtalouskeittiöissä Huolto on elintärkeää suurtalouskeittiöissä Henkilöstö ravintoloissa on kunnianhimoa www.proresto.fi Valion Teija Keso ja Jaana Tolonen korostavat ikääntyvien ravitsemuksen tärkeyttä Evolin - täydellinen

Lisätiedot

jyvä Ruokakolmion uusjako Syömisen nopea muutos yllätti Suomi viljatutkimuksen kärjessä Mikael Fogelholm nojaa myrskyissä tutkimukseen

jyvä Ruokakolmion uusjako Syömisen nopea muutos yllätti Suomi viljatutkimuksen kärjessä Mikael Fogelholm nojaa myrskyissä tutkimukseen jyvä nro. 1 - maaliskuu 2014 07 Ruokakolmion uusjako Mikael Fogelholm nojaa myrskyissä tutkimukseen 09 Syömisen nopea muutos yllätti 04 Suomi viljatutkimuksen kärjessä 3 pääkirjoitus Lämpimäisiä, ole hyvä!

Lisätiedot

Christerin ravintouutisia numero 11, elokuu 2006

Christerin ravintouutisia numero 11, elokuu 2006 Christerin ravintouutisia numero 11, elokuu 2006 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Sisällysluettelo Christerin ravintouutisia numero 11, elokuu 2006...1 Johdanto...2 Ravintokaraoke...3 Roskaruokaa syövä

Lisätiedot

Christerin ravintouutisia numero 12, syyskuu 2006

Christerin ravintouutisia numero 12, syyskuu 2006 Christerin ravintouutisia numero 12, syyskuu 2006 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Sisällysluettelo Christerin ravintouutisia numero 12, syyskuu 2006...1 Johdanto...1 Ravintokaraoke...3 Kouluruokailun

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät elintarvikevalinnat ja kulutus Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus

Lisätiedot

kasviksista 16 Voimaa ruuasta Terveyttä ja voimaa Satu Silvo: Kasvisruokailusta terveyttä ja elämäntapa Gerontologinen ravitsemus 2/2015

kasviksista 16 Voimaa ruuasta Terveyttä ja voimaa Satu Silvo: Kasvisruokailusta terveyttä ja elämäntapa Gerontologinen ravitsemus 2/2015 Gerontologinen ravitsemus 2/2015 Voimaa ruuasta ja voimaa Terveyttä kasviksista 16 Satu Silvo: Kasvisruokailusta terveyttä ja elämäntapa Gery ry 2/2015 Voimaa ruuasta 1 2/15 Gery Voimaa ruuasta 2/2015

Lisätiedot

PERSONAL RAVITSEMUS AIHEUTTAA KINASTELUA. PUHUTAAN RAVITSEMUKSESTA. -lehti MIKAEL FOGELHOLM REIJO LAATIKAINEN KATJA MÄKELÄ MIKKO RINTA PATRIK BORG

PERSONAL RAVITSEMUS AIHEUTTAA KINASTELUA. PUHUTAAN RAVITSEMUKSESTA. -lehti MIKAEL FOGELHOLM REIJO LAATIKAINEN KATJA MÄKELÄ MIKKO RINTA PATRIK BORG PERSONAL T R A I N E R -lehti RAVITSEMUS AIHEUTTAA KINASTELUA. PUHUTAAN RAVITSEMUKSESTA. MIKAEL FOGELHOLM REIJO LAATIKAINEN KATJA MÄKELÄ MIKKO RINTA PATRIK BORG 1 Lokakuu 2013 SISÄLTÖ Pääkirjoitus 3 Kun

Lisätiedot

Johdanto. Kirjoittaja: christer sundqvist, FT

Johdanto. Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Christerin ravintouutisia numero 38, tammikuutoukokuu 2009 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Pahoitteluni, että saitte niin kauan odottaa ravintouutisiani. Minulla on kerta kaikkiaan ollut liian kova

Lisätiedot

Tavoitteena painonhallinta ja normaalipainoinen elämä

Tavoitteena painonhallinta ja normaalipainoinen elämä Tavoitteena painonhallinta ja normaalipainoinen elämä Onnistuminenhan on meistä itsestä kiinni ja siihen auttaa myönteinen asenne ja oikeanlaisen ruokavalion opettelu. Myös laihdutusaikana voit syödä maittavasti

Lisätiedot

OPAS RAVITSEVA DETOX

OPAS RAVITSEVA DETOX OPAS RAVITSEVA DETOX TERVETULOA Tervetuloa Ravitseva Detox -ohjelmaan Tämän oppaan lukeminen on ensimmäinen askel ohjelman aloittamiseksi. Opas tarjoaa sinulle tärkeää tietoa ohjelman tarkoituksesta, sisällöstä

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE. Parisuhde Painonhallinnalla vaikutat jopa hedelmällisyyteen

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE. Parisuhde Painonhallinnalla vaikutat jopa hedelmällisyyteen 5ASKELTA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Mieheltä miehelle Lääkärin ja vaimon tuella terveemmäksi Parisuhde Painonhallinnalla vaikutat jopa hedelmällisyyteen

Lisätiedot

Tie sydämeen. // Via-tuotesarja valittiin Vuoden Tähtituotteeksi 2008 vähittäiskauppatuotteiden sarjassa. // Sydänmerkki-tuotteet hellivät sydäntä

Tie sydämeen. // Via-tuotesarja valittiin Vuoden Tähtituotteeksi 2008 vähittäiskauppatuotteiden sarjassa. // Sydänmerkki-tuotteet hellivät sydäntä Tie sydämeen Nro 1/2008 HK Ruokatalon julkaisu ruuan, ravitse muksen ja terveyden asiantuntijoille // Via-tuotesarja valittiin Vuoden Tähtituotteeksi 2008 vähittäiskauppatuotteiden sarjassa // Sydänmerkki-tuotteet

Lisätiedot

Ravitsemus. Painonhallinta. Mikä ohjaa ruokavalintoja? Ruoka- ja ravitsemusblogit Fosfori ja luusto 1 / 2 0 1 1

Ravitsemus. Painonhallinta. Mikä ohjaa ruokavalintoja? Ruoka- ja ravitsemusblogit Fosfori ja luusto 1 / 2 0 1 1 Ravitsemus 1 k a t s a u s 1 / 2 0 1 1 Mikä ohjaa ruokavalintoja? Ruoka- ja ravitsemusblogit Fosfori ja luusto Painonhallinta Ajankohtaista Ravitsemus 1 2011 33. vuosikerta Ravitsemuskatsaus on lehti ravitsemuksen,

Lisätiedot

Christerin ravintouutisia numero 7, huhtikuu 2006

Christerin ravintouutisia numero 7, huhtikuu 2006 Christerin ravintouutisia numero 7, huhtikuu 2006 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Sisällysluettelo Christerin ravintouutisia numero 7, huhtikuu 2006...1 Johdanto...2 UUTTA!...3 KESÄTARJOUS...3 Geenisi

Lisätiedot