RAAMATUN TULKINTA, NAISPAPPEUS JA HOMOSEKSUAALISUUS. Helsinki Vineyard , Ari Puonti pastori

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAAMATUN TULKINTA, NAISPAPPEUS JA HOMOSEKSUAALISUUS. Helsinki Vineyard 14.11.2010, Ari Puonti pastori"

Transkriptio

1 RAAMATUN TULKINTA, NAISPAPPEUS JA HOMOSEKSUAALISUUS Helsinki Vineyard , Ari Puonti pastori

2 Raamatun arvovalta: Ihmisten kautta tullutta Jumalan sanaa Vanhan testamentin profeettojen ja Uuden testamentin apostolien kirjoitukset ovat ihmisten kautta tullutta Jumalan ilmoitusta (ks. mm. Hebr.1:1-2; 2 Piet.1:16-21; 3:1-2; Ilm.22:18-19). Jeesuksen valitsi apostolit ja lupasi, että Pyhä Henki johtaa heidät kaikkeen totuuteen (Joh.16:13). Joka ottaa vastaan heidät ottaa vastaan Jeesuksen (Matt.10:40). Siksi apostolien kirjoituksilla ja opetuksilla on Jeesuksen arvovalta takanaan (2 Piet.3:2) Jumalan Hengestä syntyneillä kirjoituksilla on voima kasvattaa Jumalan tahdon mukaiseen elämään (2 Tim.3:15-16).

3 Kirkkojen kannanottoja Martti Luther: Pyhä Raamattu on Jumalan sana, kirjoitettu, kirjaimeen istutettu ja kirjaimin muotoiltu, aivan kuten Kristus on ihmisyyteen tyhjentynyt ikuinen Jumalan sana. (WA 8,31, 4-8). Yksimielisyyden ohjeen (eräs luterilaisen kirkon tunnustuskirjoista) esipuhe: Me uskomme, opetamme ja tunnustamme, että Vanhan ja Uuden testamentin profeetalliset ja apostoliset kirjoitukset ovat ainoa sääntö ja ohje, jonka mukaan kaikki opit ja opettajat on koeteltava ja arvioitava. Vineyard Statement of Faith: ME USKOMME, että Pyhä Henki inspiroi ihmiset, jotka kirjoittivat Pyhät Kirjoitukset niin, että Raamatussa ei ole virheitä sen alkuperäisissä käsikirjoituksissa. Me uskomme, että kuusikymmentä kuusi Vanhan ja Uuden testamentin kirjaa ovat meille viimeinen ja ehdoton auktoriteetti, ainoa virheetön sääntö uskon ja elämän kysymyksissä.

4 Voiko Raamattua tulkita ihan miten haluaa? Voi, mutta silloin saattaa ajaa sisälle tekstille vieraan tulkinnan (eisegeesi = tulkita sisään) Tekstiin perustuva tulkinta (eksegeesi = tulkita ulos): Mitä teksti tarkoittaa asiayhteydessään? Lue tekstiä edeltäviä ja sitä seuraavia jakeita Mitä teksti tarkoitti omassa historiallisessa tilanteessaan sen lukijoille? Alkutekstin (heprea, aramea, kreikka) sanojen merkitys Juutalaisuuden ja sitä ympäröivien kulttuurien (Mesopotamia, Egypti, Kanaan, Assyria, Babylon, Meedo-Persia, Kreikka, Syyria, Rooma) tuntemus Raamatun ajan historian (1800 ekr jkr) tuntemus

5 Tulkinnan avaimia Lue koko kertomus! Raamattu sisältää kertomuksen Jumalasta ja ihmisestä 1) Luominen 2) Syntiinlankeemus 3) Jumalan ja Aabrahamin liitto 4) Mooseksen laki: liitossa pysymisen ehdot ja sen siunaukset 5) Israelin kansa rikkoo liiton useasti 6) Jumala lupasi profeettojen kautta uuden liiton ja uuden maailmanajan tulon messiaan (kuninkaan) kautta 7) Messias-kuningas Jeesus julistaa tuon ajan (Jumalan valtakunta) tulleen ja tekee uuden liiton, joka muuttaa vanhan liiton säädöksiä Vanhaa liittoa tulkitaan Jeesuksen opetusten ja työn valossa

6 Mikä muuttui Jeesuksen takia? Joitakin näkökohtia VT: Jumalan kansaan kuulumisen merkkinä ympärileikkaus (1 Moos.17:10-14) => UT: Jumalan kansaan kuulumisen merkkinä Pyhän Hengen aikaansaama sydämen muutos (Room.3:29) VT: vanhan liiton seurakunnassa jotkut synnit ansaitsivat kuolemantuomion (2 Moos.20) => UT: jotkut synnit ansaitsivat erottamisen ( ei kuolemantuomiota) uuden liiton seurakunnasta (Jeesus, Matt.18:15-20; Paavali, 1 Kor.5) VT: eläinuhrit syntien sovitukseksi (3 Moos.1-7) => UT: ei eläinuhreja, koska Jeesuksen uhri riittää (Hebr.9-10) => rituaalista saastaisuutta koskevan säädökset (kielto syödä epäpuhtaita eläimiä, kuukautistilassa olevan naisen saastaisuus yms. ) ei enää päde

7 Miten erottaa kristinuskon kova ydin ja kulttuurisidonnainen aines? Ydin on kristinuskon perussanoma: Jumalan olemus, luominen & syntiinlankeemus, Jeesuksen työ ristillä (lunastus, sovitus), helluntai, pelastus sekä 10 käskyä. Näiden muuttaminen tekee kristinuskosta toisen uskonnon. Jos jokin asia liittyy näihin teemoihin tai UT perustelee sitä niiden kautta se on osa muuttumatonta ydintä Jos ilmiö leimataan synniksi UT:ssa sitä ei pidä muuttaa eisynniksi. Esimerkiksi homoseksi leimataan synniksi, mutta naisjohtajuutta ei. Muuttuvaista ovat mm. tapa tervehtiä, vaikka Paavali kehottaa: tervehtikää kaikkia veljiä pyhällä suunannolla (Room.16:16)

8 MIEHISYYS, NAISEUS JA SEKSUAALISUUS LUOMISEN JA LANKEEMUKSEN NÄKÖKULMASTA

9 Nainen on Jumalan suunnittelema kumppani miehelle Herra Jumala sanoi: Ei ole hyvä ihmisen olla yksin. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen. (1 Moos.2:18) avukseen hebr. ezer kenegdo = rinnalla oleva auttaja, EI PIIKA TAI ALISTETTU Myös nainen on Jumalan kuva ja käsky hallita maata oli tarkoitettu myös naiselle (1 Moos.1:26! => erilaisuus, mutta samanarvoisuus Nainen pelastaa miehen hänen yksinäisyydestään ja on Jumalan luomistyön huipentuma Nainen luotiin miehen sivusta / kylkiluusta. Seksuaalinen yhteys palauttaa heidät jälleen yhdeksi lihaksi (1 Moos.2:24). Kahden miehen tai kahden naisen parisuhde ei voi ilmentää tätä kuvaa.

10 Raamatullinen parisuhde Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi (1 Moos.2:24) Kriteerit: 1) kaksi 2) aikuista ihmistä, jotka ovat 3) eri sukupuolta Julkinen liitto ( liittyä, hebr. dabaq on liitto-termi), ei avosuhde Mooseksen laki kieltää seksin lasten, lähisukulaisen, saman sukupuolen ja eläinten kanssa (3 Moos.18) sekä esiaviollisen seksin (5 Moos.22:13-29). Jeesus viittaa näihin kun puhuu siveettömyyksistä (Matt.15:19, juutalaisille kuulijoille se oli viittaus Mooseksen lain kieltään seksiin) Jeesus vahvistaa luomiseen perustuvan parisuhdemallin ja antaa sen ainoaksi vaihtoehdoksi selibaatin (Matt.19:1-12) Homosuhteen perusteluksi tarvitaan toisenlainen luomiskertomus (vrt. Aristofaneen kertomus Platonin kirjassa Pidot)

11 Miehen ja naisen suhde sekä seksuaalisuus rikkoutui Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunan lehtiä ja kietoivat ne ympärilleen (1 Moos. 3:7) seksuaalisuus rikkoontui, siksi yksiavioisesta heteroseksuaalisuudesta poikkeavat muodot (kiusaus aviopuolison pettämiseen, fantasiat monesta seksipartnerista, homoeroottisuus, pedofilia yms) ovat synnin vaurioiden seurauksia Naiselle hän sanoi... Kuitenkin tunnet halua mieheesi ja hän pitää sinua vallassaan (1 Moos. 3: 16) halu ei tarkoita seksuaalisuutta, koska se luotiin jo aiemmin. Kyseessä on halu voittaa mies (hebr. teshuquah, samassa merkityksessä1 Moos.6:1 :ssa) pitää vallassa on kuninkaan, Jumalan, hallintavallasta käytetty ilmaisu VT:ssä, miehen vaatima itsevaltius on synnin seurausta

12 Ihmisyys (miehisyys, naiseus, seksuaalisuus) korjaantuu ja uudistuu Kristuksen kautta Olettehan riisuneet yltänne vanhan minänne kaikkine tekoineen ja pukeutuneet uuteen, joka jatkuvasti uudistuu oppiakseen yhä paremmin tuntemaan Luojansa ja tullakseen hänen kaltaisekseen (Kol.3:9-10) Me kaikki, jotka kasvot peittämättöminä katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi, kirkkaudesta kirkkauteen. Tämän saa aikaan Herra, joka on Henki. (2 Kor.3:18) Muutosprosessi alkaa tämän elämän aikana, mutta tulee täydelliseksi vasta taivaassa.

13 Onko minän ytimessä seksuaalisuuden toteuttaminen vai Kristus? Jeesus: Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. (Joh.14:23)

14 KIINNOSTUS SAMAAN SUKUPUOLEEN

15 Termit Samasta sukupuolesta kiinnostuneita on ollut aina olemassa syntiinlankeemuksesta lähtien, mutta 1800-luvun lopussa syntynyt homoliike alkoi nimittää heitä homoseksuaaleiksi Homoseksuaali termi sisältää homoliikkeen politiikan mukaisen ajatuksen: kiinnostus samaan sukupuoleen on olemuksen pysyvä piirre, identiteetti, joka ei voi muuttua. Se on ihmisen aito minuus HUOM! Homoliikeen Queer-suuntaus sanoutuu irti edellä mainitusta homous on identiteetti ajattelusta. Queersuuntauksen mukaan homoeroottinen kiinnostus ei ole synnynnäinen tai geenien aiheuttama vaan sosiaalisten suhteiden ja omien valintojen tulos. Suuntautuminen voi jopa muuttua. Kiinnostus samaan sukupuoleen on neutraali termi, eikä sisällä homoliikkeen ideologisia latauksia

16 Seksuaalinen käytös liittyy kristinuskon ydinteemoihin Jeesus vahvisti luomismallin: mies-nainen-suhde ja antoi vaihtoehdoksi vain selibaatin (Matt.19:1-12) Seksi saman sukupuolen kanssa liittyy ydinteemoihin syntiinlankeemus (Room.1), pelastuksen menettämisen vaara (1 Kor.6) ja kymmenen käskyä (1 Tim.1) Heteroseksuaalisuus ei ole enää paratiisitilassa syntiinlankeemuksen takia. Jeesus tuomitsi himoitsevan katseen (Matt.5:28) ja avioeron mistä syystä tahansa, poikkeuksena aviorikos (Matt.19:3, 9)

17 Jeesus ei sanonut sanaakaan homoseksuaalisuudesta, siksi se on sallittua Jeesus ei myöskään sanonut yhtään sanaa raiskauksesta. Silti emme oleta, että hän olisi hyväksynyt sen. Jeesuksen ajan eli ns. toisen temppelin aikainen juutalaisuus oli hyvin kielteinen homoseksille. Jos Jeesus olisi pitänyt homoseksiä hyväksyttävänä, hän olisi kumonnut ne kohdat Mooseksen laissa, jotka kielsivät homoseksin. Jos Jeesus olisi ollut tässä kohdin vapaamielinen evankeliumit kertoisivat siitä aivan varmasti.

18 Eikö Jeesus julistanut rakkautta kaikkein korkeimpana periaatteena? Jeesus asetti Hänen seuraamisensa korkeimmaksi päämääräksi, jolle inhimillisen rakkauden tulee alistua: "Joka rakastaa isäänsä tai äitiänsä enemmän kuin minua, ei kelpaa minulle, eikä se, joka rakastaa poikaansa tai tytärtänsä enemmän kuin minua, kelpaa minulle. Joka ei ota ristiään ja seuraa minua, se ei kelpaa minulle. Joka varjelee elämäänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä. (Matt.10:37) Hetero-, bi- tai homoseksuaalin kristityn on oltava valmis luopumaan Jumalan tahdon vastaisesta seksuaalisesta käytöksestä, vaikka siihen liittyisi rakkauden tunteita. Oman elämänsä varjelu voi siinä tapauksessa merkitä iankaikkisen elämän kadottamista.

19 Millaisia kristittyjä oli Korinttissa? Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole seksuaalisesti siveettömät (pornoi), epäjumalien palvelijat (eidolatrai), avionrikkojat (moikhoi), miehille antautuvat naismaiset miehet (malakoi), miesten kanssa makaavat miehet (arsenekoitai), varkaat (kleptai), toisten kustannuksella hyötyvät ahneet (pleonektai), juopottelijat (methysoi), toisten ihmisten solvaajat (loidoroi), väkivaltaiset ryöstäjät (harpages). Tällaisia jotkut teistä olivat ennen. (alkuteksti 1 Kor.6:9-11)

20 Jeesus tuo muutoksen! Mutta nyt teidät on pesty puhtaiksi ja tehty pyhiksi ja vanhurskaiksi Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä ja Jumalamme Hengen voimasta. (1 Kor.6:11) Korintin seurakunta ei ollut homofobinen, koska se eli keskellä kreikkalaista kulttuuria, joka piti homorakkautta kauniimpana ja epäitsekkäämpänä kuin heterorakkautta! Uusi elämä on tullut Jeesuksessa kaikille uskoville! Varoitus kristityille: pelastuksen voi menettää jos harjoittaa syntiä eikä kadu sitä!

21 Seksuaalisuutta koskevat termit Moikheia = aviorikos Porneia = siveettömyys, perusmerkitys seksi prostituoidun kanssa. UT laajentaa sanan merkityksen insestiseen, avioliiton ulkopuoliseen ja esiaviolliseen seksiin (1 Kor.5:1; 10:7-8) Arsenekoites = miehen kanssa makaava mies Malakia = naismainen mies, joka haluaa maata miehen kanssa

22 Väitteitä ja vastaväitteitä Arsenokoites tarkoittaa hyväksikäyttävää pederastista (mies-poika) seksiä Kreikkalaiset käyttivät pederastisen suhteen aktiivisesta puolesta sanaa paiderastes (poikien rakastaja) Termien merkitys on epävarmaa! Arsenokoites-sanan taustalla VT:n homoseksin kiellot kreikankielisestä VT:stä (Septuaginta, n. 200 ekr): 3 Moos.18:22: kai meta arsenos ou koimethese koiten gynaikos 3 Moos.30:13: kai hos an koimethe meta arsenos koiten gynaikos Paavalin aikana elänyt Filon Alexandrialainen, juutalainen filosofi: malakia on passiivinen mies, joka naisellistaa itsensä meikeillä, vaatteilla ja hajuvesillä viehättääkseen seksipartnereitaan. Jotkut jopa leikkasivat sukuelimensä pois ja olivat miesten vaimoja. Mikään ei viittaa siihen, että he olisivat olleet prostituoituja (Special Laws , On Abraham 135-6) => Naismaisia homoja, transsukupuoliset, homoseksuaaleja transvestiitteja

23 Jos kaksi aikuista ihmistä rakastaa toisiaan miksi se olisi väärin Jumalan silmissä? Kahden aikuisen uskollinen suhde ei ole ainoa kriteeri Jumalan tarkoittamalle parisuhteelle. Vanha ja Uusi testamentti (mm. 3 Moos.18:6-8) kieltävät suhteen seksisuhteen lähisukulaiseen, vaikka kyseessä olisivat tasavertaiset aikuiset, jotka rakastavat toisiaan. Paavali (1 Kor.5:1-5) nuhtelee Korintin seurakuntaa siitä, että he suvaitsivat erään miehen ja hänen äitipuolensa suhteen. Paavali ei kysynyt korinttilaisilta oliko heidän suhteensa tasavertainen, uskollinen ja rakkaudellinen. Sillä ei ollut merkitystä, koska seksi äidin tai äitipuolen kanssa oli niin väärin, että uskollisuus ei pyhittänyt sitä. Sama pätee homoseksuaalisuuteen.

24 Paavali ei tuntenut nykyajan tieteellistä kuvaa homoudesta. Siksi emme voi uskoa Paavaliin. Raamattu on Jumalan Sanaa ja korkein auktoriteetti, ei tiede Antiikin ihmisillä oli monia teorioita homouden syistä Tieteen piirissä ei ole yhtenevää käsitystä homoudesta. Tällä hetkellä homoaktivistien parissa on vallalla kaksi vastakkaista näkemystä 1. Essentialismi (psykiatriassa): synnynnäinen biologisesti määräytyvä taipumus, identiteetti, muuttumaton 2. Sosiaalinen konstruktionismi (sosiaalitieteissä): ympäristö, kulttuuri ja omat valinnat (ei biologia) muokkaavat homouden, joka voi muuttua Monet tieteentekijät ovat alkaneet yhdistää näitä näkemyksiä

25 VÄITE: Nykyajan homous on niin erilaista verrattuna antiikin homouteen, että sitä ei voi verrata keskenään. Siksi Paavali ei ole voinut tuomita nykyajan homoutta, jossa kaksi tasavertaista aikuista rakastaa toisiaan. VASTAUS: Myös heteroseksuaalisuus oli jossain määrin erilaista kuin nykyään. Kuitenkin kaikkien aikakausien ihmisiä yhdistää 1) halu toiseen tai samaan sukupuoleen tai kumpaankin sukupuoleen 2) ja siihen liittyvä seksikäytös. Uusi testamentti puhuu juuri näistä ilmiöistä.

26 ESIMERKKEJÄ RAKKAUDELLISTEN AIKUISTEN VÄLISISTÄ SUHTEISTA ANTIIKISSA Paavali oli hellenistijuutalainen ja tunsi homorakkautta ylistävän kreikkalaisen kulttuurin. Antiikin Kreikan lesbouteen ei liittynyt nuori-aikuinen asetelma. Silti Paavali tuomitsee nainen-nainen suhteet Room.1:26:ssa. Paavali ei käytä kreikan kielisiä termejä, joita kreikkalaisen käyttivät kuvatessaan miesten suhdetta murrosikäisiin poikiin. Sen sijaan hän puhuu mies-mies suhteista (Room.1:27)

27 Paavali vieraili Ateenassa (Apt.17:16-34). Tuona aikana Ateenan torilla oli patsas, jossa oli kuvattu kahden aikuisen miehen homosuhde, Harmodioksin ja Aristogeitoksen rakkaus. Aleksanteri Suurella ( ekr.) oli suhde aikuiseen mieheen (Hephaestion) Platonin ( ekr) teoksessa Pidot esiintyy Pausanias, joka on juomajuhlien isännän Agathonin rakastaja. Heidän suhteensa oli alkanut kaksitoista vuotta aiemmin, jolloin Agathon oli ollut 18-vuotias (Platon, Prot.315D-E).

28 Raamattu kieltää homoseksin, mutta hyväksyy orjuuden. Emme hyväksy orjuutta, miksi emme muuttaisi käsitystämme myös homoseksistä? Homoseksin kieltoon ei ole poikkeuksia VT:ssä ja UT:ssa (3 Moos. 18:22; 20:13; Room.1:26-27;1 Kor.6:9; 1 Tim.1:9-10). Jotta sitä voitaisiin verrata orjuuteen pitäisi osoittaa, että Raamattu suhtautuu orjuuteen myönteisesti ilman poikkeuksia. Näin ei kuitenkaan ole. Raamattu kritikoi orjuutta,mutta ei homoseksin kieltoa. Paratiisissa ei ollut orjuutta, orjuus oli kirous (1 Moos.9:25) Jumala vapautti Israelin Egyptin orjuudesta (2 Moos.) Jeesus julisti Mooseksen lain mukaista riemuvuotta, joka sisälsi käskyn vapauttaa orjat (Luuk.4:19) Raamattu ei käske pitää orjia eikä kiellä orjien vapauttamista. Paavali suhtautuu myönteisesti orjien vapauttamiseen (1 Kor 7:21-23; Filemon 16) Orjuuden vertaaminen homoseksuaalisuuteen on huono analogia

29 Kirkko on suhtautunut Raamatun pohjalta kielteisesti naispappeuteen, mutta nyt se on muuttanut kantaansa. Homouden suhteen pitäisi tehdä samoin Vertailu sekoittaa kategoriat naiseus ja homoseksuaalisuus. Naiseus on Jumalan luomaa (1 Moos.1:27), mutta homoeroottiset halut ovat syntiinlankeemuksen seuraus (Room.1:20-28) Kaikki naiset eivät halua papeiksi, mutta homoeroottisten tunteiden toteuttaminen on kiusaus kaikilla, jotka niitä kokevat Raamattu suhtautuu usein myönteisesti naisten hengelliseen johtajuuteen (Debora Israelin tuomarina, Tuom.4; Priscilla mainitaan ennen hänen aviomiestään Aquilaa vastoin tuon ajan tapoja, Apt.18:26; Naisia oli mukana Herran työssä, Room.16:12). Sitä vastoin homoseksin harjoittamiseen ei löydy mitään poikkeusta Raamatusta. Naisjohtajia ei uhata Jumalan tuomiolla, toisin kuin homoseksin harjoittajia (1 Kor.6:9)

30 NAISJOHTAJUUS SEURAKUNNASSA

31 Pappeus ja naisjohtajuus VT: ylipappi ja muut miespapit uhrasivat kansan puolesta ja edusti sitä Jumalan edessä (2 Moos.28-29), UT: Jeesus on ylipappi (Hebr.8), kaikki uskovat, myös naiset, ovat pappeja (1 Piet.2:9). Vanhojen kirkkokuntien pappiskäsitys liturgisine asuineen muistuttaa VT:n pappia, joka seurakunnan edessä toimittaa jumalanpalveluksen. UT: seurakuntaa johtaa kaitsijoiden (episkopos) eli vanhinten ryhmä (Tiit.1:5-9). He olivat miehiä, mutta naiset osallistuivat opetukseen ja johtamiseen. USA:n, Kanadan ja E-Afrikan Vineyardit ovat todenneet, että vanhinten sukupuoli on kulttuurisidonnainen asia, mutta ei tehtävän moraaliset vaatimukset

32 Lunastukseen liittyvä tulkinta Paratiisi: miehen ja naisen erilaisuus ja tasa-arvo Syntiinlankeemuksen seuraukset: patriarkaalisuus / naisen alistaminen, orjuus, kiinnostus samaan sukupuoleen Lopun ajan maailma murtautuu esiin seurakunnassa: Kristuksessa ei ole rotuun, sosiaaliseen asemaan tai sukupuoleen, perustuvaa hierarkiaa (Gal.3:28) Pyhä Henki jakaa armolahjojaan, myös johtajuutta ilman sukupuolirajoitteita (Apt.2:17-18; 1 Kor.12:28). Siksi Pyhän Hengen karismaattiset uudistusliikkeet (montanolaisuus, keski-ajan mystikot, helluntailiike) ovat nostaneet naiset esille (esim. horrossaarnaaja Helena Konttinen, s.1871-k.1916; Aimee Semple MacPherson, s.1890-k.1944, joka perusti ja johti Foursquare Church - helluntaikirkkokuntaa)

33 NAISET KORINTIN SEURAKUNNASSA - TEKSTI IRRALLAAN ASIAYHTEYDESTÄ 33 Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, 34 naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. (1 Kor.14:33-34) ALKUTEKSTI TARKENTAA KUVAA 33 Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa (ekkleesiais), 34 olkoot vaimot (gynaikes=aviovaimo/nainen) hiljaa seurakunnassa (ekkleesias voidaan kääntää joko kokous tai seurakunta ). Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava alamaisia (hypotassethai), niin kuin lakikin sanoo. (1 Kor.14:33-34) Kiellon rajoittaminen jumalanpalveluksiin, erotuksena muista seurakunnan tilaisuuksista (joissa naispappeuden vastustajat yleensä sallivat naisten puheoikeuden) on liian pitkälle menevää tulkintaa, koska ekklesia voi tarkoittaa joko seurakuntaa tai seurakunnan kokoontumista.

34 TEKSTI ASIAYHTEYDESSÄÄN: epäjärjestys seurakunnassa 31 Kaikki te voitte profetoida, kukin vuorollanne, jotta kaikki oppisivat ja saisivat rohkaisua. 32 Profeetat pystyvät hallitsemaan henkilahjojaan, 33 sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala. Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, 34 vaimojen tulee olla vaiti seurakunnassa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava alamaisia (miehilleen?), niin kuin lakikin sanoo. 35 Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnassa (muille miehille?). 1 Kor.14:31-35

35 34 vaimojen tulee olla vaiti seurakunnassa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava alamaisia, niin kuin lakikin sanoo. 35 Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä vaimon on sopimatonta puhua seurakunnassa. (1 Kor.14:33-35 alkuteksti) - Alkuteksti käskee naisia olemaan vaiti seurakunnassa Mutta näin totaalinen kielto on ristiriidassa Paavalin omien sanojen kanssa. Hän piti selvänä, että naiset voivat rukoilla ja profetoida julkisesti, kuitenkin pää peitettynä, mikä kreikkalaisessa kulttuurissa oli siveän aviovaimon merkki (1 Kor.11:5)! - Millaisesta puhumisesta on siis kyse? Tekstiyhteys on epäjärjestys, profetioiden arviointi ja puheen keskeyttäminen. Craig Keener: vihjeenä on naisen on kysyttävä sitä kotona OMALTA mieheltään. Lähi-idän kulttuurissa nainen ei saa nykyäänkään puhua muiden miesten kanssa seurakunnassa, mikä olisi merkki aviollisesta uskottomuudesta! Jos nainen kyseenalaisti miehensä opetuksen julkisesti hän ei osoittanut kunnioitusta, alamaisuutta miehelleen.

36 EFESO NAISTEN OPETUSKIELTO EI OLE SITOVA KAIKILLE AIKAKAUSILLE TEKSTI IRRALLAAN ASIAYHTEYDESTÄ Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti. (1 Tim.2:12) Suomalainen Raamattu antaa koko luvun otsikoksi Ohjeita jumalanpalvelukseen, mutta se on kääntäjien lisäys, jota ei ole alkutekstissä. Koko luku käsittelee yleisohjeita seurakuntaan eikä rajoita ohjeita jumalanpalveluksiin. Teksti EI edes mainitse sanaa ekklesia eli seurakunta tai seurakunnan kokous.

37 TEKSTIYHTEYS 8 Tahdon, että kun miehet rukoilevat, he kohottavat kätensä rukoukseen puhtain mielin, ilman vihaa ja ilman epäilyä. 9 Samoin tahdon, että naisten kaunistuksena on hillitty esiintyminen, vaatimattomuus ja säädyllisyys -- eivät tukkalaitteet, kultakorut, helmet tai kalliit vaatteet, 10 vaan hyvät teot, niin kuin sopii naisille, jotka tunnustavat palvelevansa Jumalaa. 11 Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. 12 Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti. 13 Ensinhän luotiin Aadam ja sitten Eeva, 14 eikä petetyksi joutunut Aadam, vaan nainen antoi pettää itsensä ja rikkoi käskyn. 15 Lasten synnyttäjänä hän on kuitenkin pelastuva, jos vain pysyy uskossa ja rakkaudessa ja viettää hillittyä, Jumalalle pyhitettyä elämää. 1 Tim.2:8-15

38 8 Tahdon, että kun miehet rukoilevat, he kohottavat kätensä rukoukseen puhtain mielin, ilman vihaa ja ilman epäilyä. Miehet olivat olleet siis vihaisia ja väitelleet rukousten aikana 9 Samoin tahdon, että naisten kaunistuksena on hillitty esiintyminen, vaatimattomuus ja säädyllisyys -- eivät tukkalaitteet, kultakorut, helmet tai kalliit vaatteet, 10 vaan hyvät teot, niin kuin sopii naisille, jotka tunnustavat palvelevansa Jumalaa. sekä juutalaisessa (1 Eenok.8:1-2; Ruubenin testamentti 5:1-5) sekä juutalaisessa (1 Eenok.8:1-2; Ruubenin testamentti 5:1-5) että kreikkalaisroomalaisessa (Seneca: To Helvia on Consolation 16:3-4; Musonius Rufus 3:17-20; Juvenal 6:457-59, 508-9; Plutarch: Advise to Bride and Groom 26:30-32, Sentences of Sextus 235:513) kulttuurissa naisen säädyllinen ja vaatimaton pukeutuminen oli ihanne. Paavalin ohje oli yhtenevä niiden kanssa. Joten millaisista naisista oli kyse? Tukkalaitteet, kalliit vaatteet & korut olivat merkki säädyttömyydestä.

39 11 Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. Efeson naisten tuli saada opetusta eivätkä he saaneet protestoida sen kuullessaan 12 Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti. authentein = hallita, mainitaan UT:ssa ainoastaan tässä. Sillä oli eri merkitys klassisessa kreikan kielessä (dominoida) kuin kirkkoisien aikana (käyttää auktoriteettiaan miehen yli). Emme tiedä täysin tarkkaan merkitystä tässä yhteydessä kreik. heesychia = hiljaisesti, mutta miten? Kokonaan hiljaa? Jotkut väittävät, että se tarkoittaa kunnioittavalla asenteella? Eräs tulkinta: Nainen ei saa opettaa miehiä jumalanpalveluksissa, koska hän käyttäisi auktoriteettiaan heidän yli opetuskielto näyttää totaaliselle eikä tekstiyhteys rajoita sitä jumalanpalveluksiin

40 Mistä siis oli kyse? Ei ole totaalinen opetuskielto, koska Paavali sallii naisen profetoimisen julkisesti (1 Kor.11:5) Profetoimiseen sisältyy opetus (1 Kor.14:21) Paavali kehottaa vanhoja naisia opettamaan muita hyvään (Tiit.2:3) Aviopari Prisca ja Aquila olivat Paavalin työtovereita (Room.16:3) ja opettivat Apollosta (Apt.18:26). Prisca siis käytti auktoriteettiaan miehen yli ja opetti häntä. 1 ja 2 Tim. kirjeet oli suunnattu seurakunnassa toimivia harha-opettajia vastaan, jotka levittivät vieraita oppeja, taruja ja tutkivat sukuluetteloja (1 Tim.1:3-4). Erityisesti naiset olivat joutuneet harha-opettajien uhreiksi (1 Tim.5:9-15). He olivat aina alttiita uusille opetuksille mutta eivät voi koskaan päästä selville totuudesta. (2 Tim.3:5-7) Siksi ei ole ihme, että Paavali kielsi Efeson naisia opettamasta vaan heidän piti oppia hiljaa, protestoimatta opetusta ja kuuliaisina opettajille. Opetuskielto ei koske kaikkia aikakausia ja kulttuureita, mutta pätee vastaanlaiseen tilanteeseen kaikkialla

41 13 Ensinhän luotiin Aadam ja sitten Eeva, 14 eikä petetyksi joutunut Aadam, vaan nainen antoi pettää itsensä ja rikkoi käskyn. Eeva oli yrittänyt hallita Aadamia, joka lammasmaisesti otti hedelmän Eevalta ja väisti. Tämän muistuttaminen oli tärkeä Efeson naisille, jotka olivat tottuneet siihen, että kaupungin Artemis kultissa palvottiin naista, suurta äitiä. Neitsyet olivat papittarina ja miespapit oli kastroitu. Miehet olivat siis alistettuja. Efeson naisten tuli muistaa, että Eeva petettiin eikä hän tuonut pelastavaa tietoa Aadamille kuten esi-gnostilaiset ryhmät väittivät

42 15 Lasten synnyttäjänä hän on kuitenkin pelastuva, jos vain pysyy uskossa ja rakkaudessa ja viettää hillittyä, Jumalalle pyhitettyä elämää. Efesossa oli harha-opettajia, jotka opettivat kieltäytymään ruoasta ja avioliitosta (1 Tim.4:1-3), mikä johti kieltäytymiseen seksistä ja lasten tekemisestä. Gnostilaisen harha-opin (pakanuuteen sekoitettua juutalaisuutta, 2. vuosisadalla siihen sekoittui myös kristinuskoa) esimuotoja ilmeni jo Paavalin aikana. Gnostikkojen mukaan nainen pelastuu jos kieltäytyy naiseudestaan ja tekee itsestään miehen kaltaisen (Tuomaan evankeliumi). Artemis oli neitsyt ja vailla miestä, siksi papittaret olivat samanlaisia. Alkuteksti: Lapsen synnyttämisen kautta hän on kuitenkin pelastuva Jotkut arvelevat, että se viittaa Jeesus-lapseen, mutta tulkinta ei ota huomioon Efeson Artemis-kulttia. Naiset hakeutuivat Artemiksen pariin, koska he pelkäsivät kuolevansa synnytykseen. Paavali siis toteaa, että usko Kristukseen on riittävä turva pelastumiseen synnytyksestä.

43 Vanhimpien kriteerit 6 Seurakunnan vanhimman tulee olla nuhteeton ja yhden vaimon mies, ja hänen lastensa tulee olla uskovia, ei hillittömän eikä kurittoman maineessa. 7 Seurakunnan kaitsijan täytyy näet olla nuhteeton, koska hän hoitaa Jumalan hänelle uskomaa tehtävää. Hän ei saa olla ylimielinen eikä äkkipikainen, ei juomiseen taipuvainen, väkivaltainen eikä oman edun tavoittelija, 8 vaan hänen on oltava vieraanvarainen, hyväntahtoinen, harkitseva, oikeamielinen, hurskas ja itsensä hillitsevä. 9 Hänen on pidettävä kiinni oppimme mukaisesta, luotettavasta sanasta, niin että hän kykenee myös rohkaisemaan toisia terveellä opetuksella ja kumoamaan vastustajien väitteet. (Tiit.1:6-9)

44 Vanhimman perhelämän tulkinta onko pääpointti se, että hänen on oltava 1) mies, joka on 2) naimisissa ja 3) hänellä on oltava lapsia, jotka 4) ovat uskovia? Tällä periaatteella lapsettoman pariskunnan mies ei kelpaa ja lapsia on oltava ainakin kaksi, koska lapset on monikkomuodossa. Hänet tulisi erottaa tehtävästään jos joku lapsista kääntyy pois uskosta. Jos kriteerit olisivat olleet näin tiukkoja, Paavali ei olisi voinut olla perustamiensa seurakuntien johtaja, koska hän oli naimaton (tai leski). Korostuuko tässä vanhimman sukupuoli vai moraaliset ominaisuudet? Vaikka vanhimmiksi valittiin miehiä ohjeen ytimenä on aviollinen uskollisuus (yhden vaimon mies), moraaliset standardit, hyvä maine, kyky johtaa ja opettaa. Jos vanhin ei osaa huolehtia perheestään tai hänen lapsensa ovat kapinallisia se on osoitus siitä, että jokin on pahasti vialla (1 Tim.3:4).

45 Voidaanko vanhimman sukupuolen suhteen tehdä poikkeus jos muut kriteerit täyttyvät? Vastaan: Kyllä! Perusteena ovat Paavali antamat ohjeet diakonien valintaan: 8 Myös seurakunnanpalvelijoiden on oltava arvokkaita ja vilpittömiä. He eivät saa käyttää liikaa viiniä eivätkä tavoitella omaa hyötyään. 9 Heidän tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana. 10 Myös heidät on ensin tutkittava, ja kun heidät on todettu moitteettomiksi, he saavat ryhtyä hoitamaan tehtäväänsä. 11 Samoin tulee naisten (gynaikas= aviovaimo/nainen, ilmeisemmin tässä yhteydessä diakonin vaimo) olla arvokkaita, eivätkä he saa puhua muista pahaa. Heidän on oltava raittiita ja kaikessa luotettavia. 12 Seurakunnanpalvelijan on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään. 13 Ne, jotka hoitavat virkansa hyvin, saavat arvostetun aseman ja voivat rohkeasti julistaa uskoa Kristukseen Jeesukseen. (1 Tim.3:8-13) Ohjeena seurakuntapalvelijan/diakonin valintaan oli yhden vaimon mies kuten kaitsijankin tapauksessa. Muualta UT:sta huomaamme, että naisdiakonejakin oli valittu (Foibe, Room.16:1), joten ohje ei ollut ehdoton sukupuolen suhteen. Voimme tehdä siis samanlaisen poikkeuksen vanhimpien suhteen jos muut kriteerit täyttyvät.

46 KOLME NÄKEMYSTÄ NAISTEN JOHTAJUUDESTA

47 TASA-ARVO TASA-ARVO PATRIARKAALISUUS Tasa-arvo (ns. egalitarianismi) evankelikaalisen feminismin edustajina mm. Cathrine Clark Kroeger, Gordon Fee ja Christians For Biblical Equality, HUOM! tämä näkemys eroaa liberaaliteologian feminismistä siinä, että se uskoo Raamattuun Jumalan sanana) Jumala loi mies ja naiset maailmaan tasa-arvoisiksi myös johtajuudessa Lankeemuksen kautta synti tuli maailmaan ja miehen johtajuus vääristyi patriarkaaliseksi valta-asemaksi Jeesus palautti lankeemusta edeltävän luomiseen perustuvan tasa-arvon Naispappeuden ja naisjohtajuuden hyväksyminen

48 TASA-ARVO IHMISYYDESSÄ MIEHEN JOHTAJUUS PATRIARKAALINEN DOMINOINTI Erilaisuus & täydentävyys Edustajina mm. Wayne Grudem & John Piper, David Pawson, The Council of Biblical Manhood & Womanhood alussa oli tasa-arvo ihmisyyden suhteen, mutta miehen johtajuusrooli lankeemuksen jälkeen patriarkaalinen dominointi otti vallan, mutta siitäkin huolimatta uskovat voivat noudattaa miesjohtajuutta ilman patriarkaalisuutta maailman lopussa koko maailman restauroituu paratiisin alkutilaan tämä näkemys kuvaa naispappeuden ja naisjohtajuuden vastustajien ajattelua

49 TASA-ARVO LOPUNAIKANA TASA-ARVO IHMISYYDESSÄ MIEHEN JOHTAJUUS PATRIARKAALINEN DOMINOINTI Luomiseen perustuva, lopunajan tasa-arvo Edustajana Derek Morphew, Etelä-Afrikan Vineyardin kannanotto naisjohtajuuteen tasa-arvo ihmisyydessä, mutta miesjohtajuus paratiisissa lankeemuksen jälkeen synti vääristi miehen johtajuuden dominoinniksi Jeesuksen palvelutyön lopunajallinen (eskatologinen) luonne kertoo, että tuleva aikakausi astuu nykyiseen pahaan maailmanaikaan. Se tuo tasa-arvon rooleihin, koska lopunajan uudessa ihmisyydessä (Gal.3:28) mies ei ole hierarkiassa naisen yläpuolella. Uusi taivas ja uusi maa ovat siis jopa parempia kuin alkuperäinen paratiisi (esim. Jumala vain vieraili paratiisissa, mutta hän asuu ihmisten keskellä uudessa Ilmestyskirjan kuvaamassa maassa) Pyhä Henki tuo edellä kuvatun lopunajan ulottuvuuden johtajuuteen ja voi nostaa naiset johtajiksi kuten tapahtui jo Vanhassa testamentissa (Tuom.4).

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Kristinoppi 3 sisältää eskatologian ja ekklesiologian. Eli opit lopun ajoista ja seurakunnasta. Eskatologian katsaus meillä oli syksyllä Nyt meillä

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta,

1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, Syntiinlankeemus 1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona

Lisätiedot

Lihan teot ja Hengen hedelmät

Lihan teot ja Hengen hedelmät Lihan teot ja Hengen hedelmät 18.10.2009 19.Lihan aikaansaannokset ovat selvästi nähtävissä. Niitä ovat siveettömyys, saastaisuus, irstaus, 20.epäjumalien palveleminen, noituus, vihamielisyys, riidat,

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Reijo Telaranta Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun

Lisätiedot

Jumala tuomitsee homosuhteet - ja vapauttaa syntejään katuvat Jeesuksen nimessä ja veressä 3. Moos. 18 - Room. 1 By Juha Muukkonen 12/8/2010

Jumala tuomitsee homosuhteet - ja vapauttaa syntejään katuvat Jeesuksen nimessä ja veressä 3. Moos. 18 - Room. 1 By Juha Muukkonen 12/8/2010 JUMALA TUOMITSEE HOMOSUHTEET - JA VAPAUTTAA SYNTEJÄÄN KATUVAT JEESUKSEN NIMESSÄ JA VERESSÄ Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu:

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden lähteestä "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta 1. Aterian aikana

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

SYNTIINLANKEEMUS JA LUPAUS VAPAHTAJASTA

SYNTIINLANKEEMUS JA LUPAUS VAPAHTAJASTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(8) SYNTIINLANKEEMUS JA LUPAUS VAPAHTAJASTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Eedenin paratiisissa

Lisätiedot

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä?

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä? Ilmestys (kr. Αποκαλυψις) tarkoittaa verhon pois ottamista. Emme näe verhottuja asioita ennen niiden paljastumista, ilmoittamista. Jumala on aina paljastanut omilleen sen, mikä on tarpeen tietää tulevaisuudesta.

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA Kaikille muille sydämenlyönnit ovat rummutus kohti hautaa, mutta me elämme elämää

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa 1 opettaja Isak Penzev 08.03.2013 Shalom ystävät, me jatkamme oppitunteja ja tutkimme apostolien kirjeitä. Messiaan lähettiläät todistavat omasta uskostaan. Ja apostolien

Lisätiedot

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen Heikki Pekkarinen marraskuussa 2008 Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen 1. äänite Daavid ja Salomo Room. 15:4 Sillä kaikki, mikä ennen on kirjoitettu,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Vanhaa viiniä uusiin leileihin...

Vanhaa viiniä uusiin leileihin... Vanhaa viiniä uusiin leileihin... Ensimmäinen liitto Hebr 8:7 Sillä jos ensimmäinen liitto olisi ollut moitteeton, ei olisi etsitty sijaa toiselle. Toinen liitto Hebr 10 9 sanoo hän sitten: "Katso, minä

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) DIAKONIEN VALINTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen. MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS:

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, (1 Moos.17:7) Jumalan lupaukset Israelille

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

Kiusaukset elämässämme

Kiusaukset elämässämme Kiusaukset elämässämme Laitoin tällaisen otsikon puheelleni sen tähden, koska tiedän, että kaikki me joudumme erilaisiin kiusauksiin elämässämme. Luulen niin, ettei meistä yksikään selviä ilman kiusauksia

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Tule sellaisena kuin olet 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Suvaitsevaisuus ja armo Syyllisyyden taakat Miksi tein / en tehnyt, miksi sanoin, miksi en estänyt, miksi petin, miksi valehtelin, miksi en

Lisätiedot

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 Kuunneltavissa osoitteessa:

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 Tule sellaisena kuin olet 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 2 Toivon kultuurin luominen Useimmat ihmiset elävät hiljaisen epätoivon vallassa. - Henry Thoreau 3 Toivo (sivistyssanakirja) harras odotus, että

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Jeesus on vastaus! Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta. - Matt. 11:13. Raamatun metanarratiivi

Jeesus on vastaus! Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta. - Matt. 11:13. Raamatun metanarratiivi Jeesus on vastaus! Mikä olikaan kysymys? Osa 2 Timo Flink, teol. tri Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta. - Matt. 11:13 Jeesus sanoi heille: Tätä minä tarkoitin, kun ollessani

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot

Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.)

Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.) 1 Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.) rabbi J.Melamed Israelista. Mikkeli 19.04.2012 Olen hyvin iloinen, että pääsin tulemaan tänne. Meillä Israelissa on nyt todella kuuma. Kun lähdin,

Lisätiedot

Kolossalaiskirjeen 1. luvun selitys

Kolossalaiskirjeen 1. luvun selitys Kolossalaiskirjeen 1. luvun selitys Kolossalaiskirje: 1:1 Paavali, Jumalan tahdosta kristuksen Jeesuksen apostoli, ja veli Timoteus 1:2 Kolossassa asuville pyhille ja uskoville veljille kristuksessa. Armo

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Abrahamin tapaus. Roomalaiskirjeen selitys 9 Room. 4:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 28.11.2012

Abrahamin tapaus. Roomalaiskirjeen selitys 9 Room. 4:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 28.11.2012 1 Roomalaiskirjeen selitys 9 Room. 4:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 28.11.2012 Abrahamin tapaus Olemme edellä käsitelleet Paavalin Roomalaiskirjeen selityksessä sitä, kuinka ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava.

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35: Samana päivänä oli kaksi opetuslasta menossa Emmaus-nimiseen kylään, jonne on Jerusalemista noin kahden tunnin kävelymatka*. 14. He keskustelivat kaikesta siitä,

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Millainen on Sinun Jumalasi?

Millainen on Sinun Jumalasi? Millainen on Sinun Jumalasi? Mielikuvat ja todellisuus Mikko Summala 12.01.2014 Johdanto Vuoden vaihde ja uuden vuoden alku on aina hyvää aikaa katsoa tarkemmin elämäämme, arvoida kulunutta vuotta sekä

Lisätiedot

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto Matka Raamatun kastetilanteisiin Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto I Kristillinen kaste ja muut puhdistautumisrituaalit Puhdistautumisriitit tavallisia uskonnoissa Puhdistautumisriitti Ganges- virrassa

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on?

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola i I V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Jeesuksen profetiat : Matteus 24 - Jesaja 2:1-4 62:6-7 (Jerusalem) - Hesekiel 36:19 ja 24 ja 28 - Sakarja 8:

Lisätiedot

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME Pyhän Hengen maailmaan tuleminen Pyhän Hengen työ Elämä Pyhän Hengen kanssa Hengen hedelmä ja armolahjat Pyhän Hengen maailmaan tuleminen - Raamattu ilmaisee

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Kuudes käsky: Älä tee huorin

Kuudes käsky: Älä tee huorin Kuudes käsky: Älä tee huorin Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin että olemme siveät ja puhtaat sanoissa ja teoissa ja että itse kukin rakastaa ja kunnioittaa aviopuolisoaan.

Lisätiedot

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta PYHÄ KOLMINAISUUS, Antonio de Pereda, 1640-luvulla KOLMINAISUUDEN YLISTYS, Albrecht Dürer, V. 1511 Jumala antoi sydämen ja aivot

Lisätiedot

PYHÄN HENGEN LAHJAT SEURAKUNNAN RAKENTUMISEKSI

PYHÄN HENGEN LAHJAT SEURAKUNNAN RAKENTUMISEKSI PYHÄN HENGEN LAHJAT SEURAKUNNAN RAKENTUMISEKSI OPPITUNTI I Pyhä Henki persoona Markku Tenhunen 1 LUPAUS PYHÄSTÄ HENGESTÄ Joh.14:15-26 Apt. 1:7-9 RAAMATULLINEN POHJA Apt.2:1-21 Ef.1:11-14 Apt.10:38 Joh.16:7-14

Lisätiedot

Luento STI:ssä 2003. Mailis Janatuinen ALUKSI

Luento STI:ssä 2003. Mailis Janatuinen ALUKSI Luento STI:ssä 2003 Mailis Janatuinen ALUKSI Jumalan luomassa maailmassa kaikki oli "sangen hyvää" paitsi yksi asia: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksin" (1.Ms.2:18). Ihminen tarvitsee toista ihmistä rinnalleen,

Lisätiedot

PAAVALIN OPETUS NAISESTA JA HÄNEN PAIKASTAAN SEURAKUNNASSA

PAAVALIN OPETUS NAISESTA JA HÄNEN PAIKASTAAN SEURAKUNNASSA Sukellus virkateologiaan Mailis Janatuinen PAAVALIN OPETUS NAISESTA JA HÄNEN PAIKASTAAN SEURAKUNNASSA (Katso lisää kirjasta Nainen ja hänen miehensä, Perussanoma) Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa,

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Virkakysymykseen liittyvät tekstit

Virkakysymykseen liittyvät tekstit Virkakysymykseen liittyvät tekstit Lukijalle, Olen huolissani siitä, että herätyskristittyinä olemme ajautumassa kirkossamme paitsioon sellaisessa kysymyksessä, joka mielestäni on enemmän joidenkin Raamatun

Lisätiedot

Matt. 19: 1-12 Mikko Haapasaari

Matt. 19: 1-12 Mikko Haapasaari Luojan asettama avioliitto Matt. 19: 1-12 Mikko Haapasaari Matt. 19: 1-12 1 Kun Jeesus oli puhunut kaiken tämän, hän lähti Galileasta ja tuli sitten Jordanin itäpuolta kulkien Juudeaan. 2 Häntä seurasi

Lisätiedot

1. Pietarin kirje 4. luku

1. Pietarin kirje 4. luku 1. Pietarin kirje 4. luku 1 opettaja Isak Penzev 2014 Shalom, hyvät ystävät. Me jatkamme oppituntia, ja tarkoituksemme on etsiä apostolien kirjoituksista Tooran tekstiä. Eikä ainoastaan tekstiä, vaan Tooran

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Virkakysymykseen liittyvät tekstit

Virkakysymykseen liittyvät tekstit Virkakysymykseen liittyvät tekstit Lukijalle, Olen huolissani siitä, että herätyskristittyinä olemme ajautumassa kirkossamme paitsioon sellaisessa kysymyksessä, joka mielestäni on enemmän joidenkin Raamatun

Lisätiedot

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s )

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s ) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s. 168-179) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Annie Dillard: Tapa, jolla vietämme päivämme, on tapa jolla vietämme elämämme. MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI?

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Eskatologia. Oppi lopusta

Eskatologia. Oppi lopusta Eskatologia Oppi lopusta ta eskhata = viimeiset ajat/tapahtumat Oppi lopusta ja maailmankaikkeuden päätöksestä Ihmisen kuolema = oman elämän eskatologinen loppu Maailmanloppu koko todellisuuden eskatologinen

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet

Tule sellaisena kuin olet Tule sellaisena kuin olet 4. Totuus? 28.9.2014 Aiemmin tässä sarjassa 7.9. Suvaitsevaisuus ja armo Jokainen tarvitsee armoa Suvaitsevaisuus on heppoinen korvike armolle Hyväksyntä tekee armosta näkyvän

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. PYHÄ RAAMATTU 2. PYHÄ KASTE 3. HERRAN PYHÄ EHTOOLLINEN 4. RIPPI ELI AVAINTEN VALTA 5. APOSTOLINEN PAIMENVIRKA

SISÄLLYSLUETTELO 1. PYHÄ RAAMATTU 2. PYHÄ KASTE 3. HERRAN PYHÄ EHTOOLLINEN 4. RIPPI ELI AVAINTEN VALTA 5. APOSTOLINEN PAIMENVIRKA SISÄLLYSLUETTELO 1. PYHÄ RAAMATTU 2. PYHÄ KASTE 3. HERRAN PYHÄ EHTOOLLINEN 4. RIPPI ELI AVAINTEN VALTA 5. APOSTOLINEN PAIMENVIRKA 6. JULKINEN RUKOUS ELI JUMALANPALVELUS 7. PYHÄ RISTI 1 / 5 Luterilaisen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ISMAEL SYNTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME Evankeliumi Matteuksen mukaan (Matt.12:33-37) Jeesus sanoi: Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono.

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 20/24 Paavalin kirjeet heprealaisseurakunnille Lähteet: Raamatut RK92 & RK33/38 & RK & KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset

Lisätiedot

TYÖ JA LEPO NÄKÖKULMA LUOMISKERTOMUKSEEN. raamattutunti 24.11.2014 kirkkoherra Pekka Tuovinen, Rautalammin seurakunta

TYÖ JA LEPO NÄKÖKULMA LUOMISKERTOMUKSEEN. raamattutunti 24.11.2014 kirkkoherra Pekka Tuovinen, Rautalammin seurakunta TYÖ JA LEPO NÄKÖKULMA LUOMISKERTOMUKSEEN raamattutunti 24.11.2014 kirkkoherra Pekka Tuovinen, Rautalammin seurakunta LUOMINEN / MAAILMANKAIKKEUDEN SYNTY RAAMATUN LUOMISKERTOMUKSEN (1.Moos.1.-2.) MUKAAN

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

ARMON OSALLISUUS Se on evankeliumista elämistä. Käärme sanoi:

ARMON OSALLISUUS Se on evankeliumista elämistä. Käärme sanoi: ARMON OSALLISUUS Olemme kuulleet edellä opetusta armon olemuksesta, siitä millaista armo on olemukseltaan. En mene tässä opetuksessa siihen, mitä tämä armo on, koska se tuli esille edellisessä r-tunnissa.

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta!1 LUENTO 1 MIKÄ SOLU ON?!2 Näky Tavoite, jota kohti ponnistelemme Toiminnan tulos Kaikille yhteinen Kuka näkymme määrittelee? Pastori tai vanhimmat? Jokainen

Lisätiedot

TASAPAINOISET IHMISSUHTEET

TASAPAINOISET IHMISSUHTEET TASAPAINOISET IHMISSUHTEET Ihmissuhdeinventaario Jumalan suunnitelma ihmissuhteille Syntiinlankeemuksen seuraukset Terveet ihmissuhteet Riippuvuusjatkumo Epäterveet riippuvuudet Irti epäterveistä riippuvuuksista

Lisätiedot

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17 Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17 Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen. Pelastusilmoitus loppuu apostolien ajan päättyessä. Jeesuksen antaessa lähetyskäskyn

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

Kolossalaiskirje 1:1 2:5

Kolossalaiskirje 1:1 2:5 Hannu Väliaho 20.5.2013 Kolossalaiskirje 1:1 2:5 Lyhennyksiä: VT Vanha testamentti UT Uusi testamentti KR38 Kirkkoraamattu vuosilta 1933/38 (vanha raamatunkäännös) KR92 Kirkkoraamattu vuodelta 1992 (uusi

Lisätiedot