TIEDOTE 1/7. Osuuskunta Digital Robot Finland DIGIRATUN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIEDOTE 1/7. Osuuskunta Digital Robot Finland 27.9.2011 DIGIRATUN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET"

Transkriptio

1 TIEDOTE 1/7 Osuuskunta Digital Robot Finland DIGIRATUN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET Mikä DigiRatu on? DigiRatu on kehitysprojekti, jossa tehdään tilatusta osasta RT-korttien Talo- Ratu uudisrakentaminen -tietosisältöihin pohjautuvaa tietokantapohjaista, erilaisiin media-aineistoihin (videot, kuvat, äänet ja tekstit) perustuvaa, verkossa nettiselaimella käytettävää koulutus- ja oppimisjärjestelmä. Lisäksi Osuuskunta Digital Robot Finland kehittää järjestelmään parhaillaan oppimistesti-lisäosaa, johon pääsee yksittäisen kortin alarivin painikkeesta. Avausmaksut Organisaatio (esimerkiksi oppilaitos, koulutuskuntayhtymä tai rakennusyhtiö) hankkii itselleen lisenssin, joka sisältää DigiRatun käytön avaamisen organisaation ilmoittaman opettaja/kouluttajaluettelon mukaisesti. DigiRatun myyntiä koskevissa asioissa ottakaa yhteyttä kehitysjohtaja Timo Pässilään, sähköpostiosoite: Jokainen käyttäjätunnus on henkilökohtainen. Kun organisaatio haluaa lisätä tai muuttaa opettaja/kouluttajatunnuksia perusavauksen jälkeen niin avaus ja muutos maksaa 23 (alv 0 %) avaukselta tai muutokselta. Kun organisaatio haluaa opiskelija/rakennusmieskäyttäjälle käyttäjätunnuksia, avaaminen maksaa 23 (alv 0 %) henkilöltä. Oppilaitos ilmoittaa opiskelijan opiskeluoikeuden päättymisen päivämäärän, jolloin tunnus automaattisesti poistuu, kuitenkin viimeistään nykyisen sopimuskauden lopussa Katso myös kohta Tunnuksen avaaminen. DigiRatun myynti ja koulutus Ottakaa yhteyttä kehitysjohtaja Timo Pässilään, sähköpostiosoite: DigiRatun tuki Sähköpostiosoite on DigiRatun www-osoite DigiRatun kirjautumissivun osoite on Kirjautumissivulla kysytään Käyttäjätunnus (Username) ja salasana (Password), joka näytetään pallo-merkeillä piilotettuna. Hyväksy kirjautuminen klikkaamalla hiirellä Kirjaudu (Login) painiketta. En pääse kirjautumaan DigiRatu-palveluun Katso Kirjautumisongelma.

2 DigiRatu Usein kysytyt kysymykset 2/7 Flash Payer ongelma JavaScript Firefox IE 9 Tervetuloa-ikkunan oikeanpuoleisella palstalla lukee punaisella: You need Adobe Flash Player 9 or later to play video and sound content of this site. Lataa ja asenna Adoben Flash Player klikkaamalla virheilmoituksen alapuolella olevaa kuvaketta. Jos toiminto on estetty, ota yhteyttä organisaation ICT-tukeen. DigiRatun käyttämiseksi selaimessa tulee olla JavaScript komentosarjojen suorittaminen käytössä. Seuraavilla ohjeilla voidaan ottaa JavaScript käyttöön. Mikäli toimintojen käyttö on estetty, ota yhteyttä organisaation ICT-tukeen. Valitse valikkoriviltä Työkalut (Tools) > Asetukset (Options). Valitse avautuneesta ikkunasta Sisältö (Content) ja klikkaa hiirellä valintamerkki valintaruutuun Salli JavaScript-komentosarjat (Enable JavaScript). Jos Internet Explorer 9 -selaimen valikkorivi ei ole näkyvissä, napsauta selaimen oikeassa yläkulmassa olevaa rataskuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse pikavalikosta Valikkorivi (Menu Bar). Valitse valikkoriviltä Työkalut (Tools) > Internet-asetukset (Internet Options). Avautuneesta ikkunasta valitaan Suojaus (Security) -välilehdeltä Internet vyöhyke ja kilkataan Mukautettu taso (Custom Settings) painiketta. Seuraavaksi valitaan Komentosarjat (Scripting) Salli aktiiviset komentosarjat ( Active Scripting) - kohdasta Ota käyttöön (Enable). IE 8 Kieliasetukset eivät toimi Valitse Internet Explorer -selaimen valikkoriviltä Työkalut (Tools) > Internetasetukset (Internet Options). Avautuneesta ikkunasta valitaan Suojaus (Security) -välilehdeltä Internet vyöhyke ja kilkataan Mukautettu taso (Custom Settings) painiketta. Seuraavaksi valitaan Komentosarjat (Scripting) Salli aktiiviset komentosarjat ( Active Scripting) - kohdasta Ota käyttöön (Enable). Tässä vaiheessa on käynnissä kehitysprojekti, eli DigiRatuun lisätään vähitellen aineistoa ja sen ominaisuuksia kehitetään. Siitä syystä kaikilla kielivalikon kielillä ei vielä tarjota aineistoa. Palveluun lisätään kieliversioita, aineistoa ja ominaisuuksia sitä mukaan kun ne valmistuvat. Katso myös Käyttöliittymän asetukset. Kirjalliset ohjeet DigiRatusta on olemassa seuraavat pdf-muotoiset ohjeet DigiRatun aloitusopas (lähetetään sähköpostitse salasanan liitteenä) DigiRatun usein kysytyt kysymykset (tämä dokumentti) Katso myös Ohje-animaatio. Kirjautuminen DigiRatuun DigiRatun kirjautumissivun osoite on Kirjautumissivulla kysytään Käyttäjätunnus (Username) ja salasana (Password), joka näytetään pallo-merkeillä piilotettuna. Hyväksy kirjautuminen klikkaamalla hiirellä Kirjaudu (Login) painiketta. Kirjautuminen ulos Katso Lopetus.

3 DigiRatu Usein kysytyt kysymykset 3/7 Kirjautumisongelmia Virheilmoitus Annetulla käyttäjätunnuksella ei löytynyt käyttäjää. (There is no user in the database with the username) tarkoittaa sitä että kirjoitettua käyttäjää ei ole. Tarkista käyttäjätunnuksen oikeinkirjoitus. Jos sinulla on käyttöoikeus, ota yhteys DigiRatun tukeen kertomalla virheilmoitus kun vastaat saamaasi ilmoitukseen, jossa kerrottiin salasanasi. Yleisin syy virheilmoitukseen Väärä salasana, yritä uudelleen (Incorrect password, please try again) on Salasana (Password) -kenttään väärin syötetty merkki. Salasana-kentässä ei näytetä kirjoitettuja merkkejä, joten kirjauduttaessa ensimmäistä kertaa sisään DigiRatuun, voi olla näppärintä kopioida kenttään sähköpostitse ilmoitettu salasana. Joskus salasanaa kirjoitettaessa näppäimistöstä on jäänyt Caps Lock päälle, jolloin verkkopalvelun kannalta salasana on virheellinen. Jos käyttäjätunnuksen ja salasanan kopiointi oikeisiin kenttiin ei auta, ota yhteys DigiRatun tukeen sähköpostitse, osoite on Jossakin harvinaisessa tapauksessa organisaation palomuuri on estänyt Digi- Ratun käytön. Tämä ilmenee siten, että organisaatiossa kukaan ei pääse kirjautumaan DigiRatuun. Tällöin tulee olla yhteydessä organisaation ICT-tukeen. Katso myös Käyttäjä on jo kirjautunut sekä Käyttäjätilisi on lukittu. Kotikäyttö Voiko DigiRatua käyttää kotona? Kyllä. Henkilökohtaisen DigiRatun käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla Digi- Ratua voi käyttää miltä tahansa tietokoneelta, jossa on nettiyhteys, esimerkiksi kotikoneelta. Katso myös Tunnuksen voimassaolo. Koulutus DigiRatun käyttöön voidaan järjestää koulutusta, ottakaa yhteyttä kehitysjohtaja Timo Pässilään, sähköpostiosoite: Kuinka löydän videot, kuvat ja työmenetelmät? Kuvake näkyy käyttöliittymässä himmennettynä Katso Työmenetelmä-sivun valitseminen. Tässä vaiheessa on käynnissä kehitysprojekti, eli DigiRatuun lisätään vähitellen aineistoa ja sen ominaisuuksia kehitetään. Siksi kaikkia ominaisuuksia ei vielä ole käytössä. Palveluun lisätään aineistoa, kieliversioita ja ominaisuuksia sitä mukaan kun ne valmistuvat. Käyttäjä on jo kirjautunut Jos saat kirjautuessa virheilmoituksen Käyttäjä on jo kirjautunut sisään tällä käyttäjätunnuksella. Kirjaudu ulos aikaisemmasta istunnosta tai kokeile toista käyttäjätunnusta (A user with these credentials is already logged in. Either log out from the previous session or try another username), olet jo kirjautunut järjestelmään. Katso onko avoinna oleva DigiRatun ikkuna muiden ikkunoiden alla. Käyttäjätili on henkilökohtainen, eikä sitä saa luovuttaa toiselle henkilölle. Jos useampi käyttäjä käyttää samaa tunnusta, se aiheuttaa käyttäjä on jo kirjautunut -ilmoituksen. Käyttäjän ilmoittaminen Katso Avausmaksut ja Tunnuksen avaaminen.

4 DigiRatu Usein kysytyt kysymykset 4/7 Käyttäjätilisi on lukittu Virheilmoitus Käyttäjätilisi on lukittu (Your account has been locked out) vaatii yhteydenottoa DigiRatun tukeen sähköpostiosoitteessa Käyttäjätunnuksen avaaminen Maksimimäärä kirjautumisyrityksiä väärällä salasanalla (maximum number of incorrect login attempts) tarkoittaa sitä että käyttäjätili lukitaan 20 epäonnistuneen kirjautumisyrityksen jälkeen. Käyttäjälisenssisi voimassaoloaika on umpeutunut (Your user lisence has expired) tarkoittaa sitä, että tili on lukittu automaattisesti käyttäjälisenssin voimassaolon umpeuduttua. Molemmissa tapauksissa käyttäjätili voidaan avata vain tuen toimesta. Ota yhteyttä DigiRatun tukeen sähköpostiosoitteessa Kun allekirjoitettu käyttäjäsopimus on saapunut, sopimuksessa mainituille yhteyshenkilöille lähetetään sähköpostissa Excel-taulukkopohja, jolla ilmoitetaan opettaja/kouluttajakäyttäjät. Kun nämä käyttäjät on kirjattu DigiRatuun, yhteyshenkilölle lähetetään toinen Excel-taulukkopohja opiskelija/rakennusmieskäyttäjiä varten. Tarvittaessa taulukkopohjat saa pyytämällä ne DigiRatun tuesta, sähköpostiosoite Yhteyshenkilö täyttää taulukkoon käyttäjän toimivan sähköpostiosoitteen (jota käytetään käyttäjätunnuksena kirjauduttaessa ja johon ilmoitetaan käyttäjän henkilökohtainen salasana), etunimen, sukunimen ja toimipaikan sekä opiskelijakäyttäjän osalta myös opiskelijan opiskeluoikeuden päättymisen päivämäärän, jolloin tunnus automaattisesti poistuu. Opettaja/kouluttajakäyttäjien käyttöoikeus päättyy lisenssin päättyessä Kun täytetty Excel-taulukko palautetaan DigiRatun tukeen, palvelun tarjoaja generoi salasanan ja kirjaa käyttäjän DigiRatu-verkkopalveluun. Henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana ilmoitetaan sähköpostilla. Koska tunnus ja salasana ovat henkilökohtaisia, DigiRatua voi käyttää miltä tahansa nettiyhteydessä olevalta tietokoneelta. Katso myös kohta Avausmaksut sekä Käyttäjätilisi on lukittu. Käyttöliittymän asetukset Avaa Asetukset klikkaamalla hiirellä DigiRatun yläpalkissa olevaa Asetuksetpainiketta, josta päästään vaihtamaan kieltä ja ulkoasua. Kieli ja ulkoasu -välilehdellä on valittavissa ensin Kieliasetukset. Huomaa, että käyttäjäsopimuksessa olevan DigiRatun palvelumäärittelyn mukaan tässä vaiheessa on käynnissä kehitysprojekti, eli DigiRatuun lisätään vähitellen aineistoa ja kieliversioita, joten kaikilla kielivalikon kielillä ei vielä tarjota aineistoa. Ikkunassa olevat kieliasetukset ovat Tekstin kieli määrittää kielen, jolla tekstimateriaali näkyviin. 2. tekstin kieli -kielellä teksti näkyy, kun hiiriosoitin viedään tekstin päälle. Käyttöliittymän kieli määrittää kielen, jolla käyttöliittymän tekstit näkyvät. Huomaa, että jos haluat toisen kielen pois näkyvistä, eli että toisen kielen teksti ei pomppaa näkyviin vietäessä hiiriosoitin tekstin päälle, voit valita 2. tekstien kieleksi eli ei mitään.

5 DigiRatu Usein kysytyt kysymykset 5/7 Ikkunan ulkoasuasetukset ovat Käyttöliittymän väri määrittää esimerkiksi otsikkopalkin värin. Käyttöliittymän teema määrittää taustakuvion teemavärin. Fontin koko määrittää korttitekstien koon Lopetus Kirjaudu ulos järjestelmästä klikkaamalla hiirellä DigiRatun yläpalkissa olevaa Lopeta-painiketta. Miten löydän videot, kuvat ja työmenetelmät? Jos järjestelmää ei käytetä 30 minuuttiin, käyttäjä kirjataan automaattisesti ulos järjestelmästä. Järjestelmää pääsee käyttämään kirjautumalla uudestaan sisään kirjautumissivulta. Katso Työmenetelmä-sivun valitseminen. Myynti Ohje-animaatio Ottakaa yhteyttä kehitysjohtaja Timo Pässilään, sähköpostiosoite: DigiRatussa oleva ohje esittelee DigiRatun toiminnot ja käytön. 1 Varmista että tietokoneen kaiuttimet ovat päällä tai käytä kuulokkeita. 2 Avaa ohje klikkaamalla hiirellä DigiRatun yläpalkissa olevaa Ohje-painiketta. 3 Sulje ohje klikkaamalla hiirellä selainikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa Sulje-painiketta ( ). Palaute Palomuuri Salasanan vaihtaminen Palautetta voi lähettää jokaisen kortin alalaidassa oikealla olevan Palaute-painikkeen avulla. Painike avaa DigiRatun palautelomakkeen. Jossakin harvinaisessa tapauksessa organisaation palomuuri on estänyt Digi- Ratun käytön. Tämä ilmenee siten, että organisaatiossa kukaan ei pääse kirjautumaan DigiRatuun. Tällöin tulee olla yhteydessä organisaation ICT-tukeen. Avaa Asetukset klikkaamalla hiirellä DigiRatun yläpalkissa olevaa Asetuksetpainiketta, josta päästään vaihtamaan salasana. Valitse Salasana-välilehti. Kirjoita nykyinen salasanasi Salasanakenttään. Kirjoita haluamasi uusi salasana Uusi salasana-kenttään. Salasanan pitää olla vähintään seitsemän merkkiä pitkä. Salasanassa pitää olla yksi ei-alfanumeerinen merkki #,, &, *). Älä käytä skandeja tai vastaavia (esimerkiksi å, ä, ö, ø, ü) merkkejä. Kirjoita salasana uudelleen Vahvista uusi salasana -kenttään. Kirjoita salasana-

6 DigiRatu Usein kysytyt kysymykset 6/7 si myös muistiin, että muistat sen. Hyväksy vaihto klikkaamalla lopuksi painiketta Vaihda salasana. Järjestelmä ilmoittaa onnistuneesta salasanan vaihdosta viestillä Change Password Complete Your password has been changed! Jos unohdat salasanan katso Unohtunut salasana. Selain Suosittelemme Firefox-selaimen käyttämistä. Internet Explorer -selaimissa tällä hetkellä tuetut versiot ovat 7 ja 8. (Testaus 9-versiolla on vielä kesken). Selaimessa tulee olla JavaScript-komentosarjojen suorittaminen käytössä. Katso kohta JavaScript. Tekstivalikot eivät toimi (eivätkä eteen taakse -nuolet tekstissä) Internet Explorer 9 selaimessa Tämä virhe voi esiintyä jos Internet Explorerin käyttäjätilin (User Account) haltija avaa ensimmäisen kerran selaimen eikä valitse Microsoftin suosittelemaa valintaa Käytä suositeltuja suojaus- ja yhteensopivuusasetuksia (Use the recommended security and compatibility options). Asia korjataan seuraavasti: 1. Jos valikkorivi ei ole näkyvissä, napsauta selaimen oikeassa yläkulmassa olevaa rataskuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse pikavalikosta Valikkorivi (Menu Bar). 2. Valitse Työkalut (Tools) - valikosta Yhteensopivuusnäkymän asetukset (Compatibility View Settings) komento, joka avaa saman nimisen ikkunan. 3. Napsauta Lisää (Add) painiketta. Tämän jälkeen sivusto näytetään aina yhteensopivuustilassa. Jos toiminto on estetty, ota yhteyttä organisaation ICT-tukeen. Tuki DigiRatun tuen sähköpostiosoite Tunnuksen voimassaolo Nykyisen sopimuskauden opettaja/kouluttajalisenssi on voimassa saakka. Opiskelijalisenssin voimassaolo: Opettaja/kouluttaja ilmoittaa opiskelijan opiskeluoikeuden päättymispäivän, jolloin tunnus automaattisesti poistuu, kuitenkin viimeistään nykyisen sopimuskauden lopussa

7 DigiRatu Usein kysytyt kysymykset 7/7 Työmenetelmä-sivun valitseminen Työmenetelmä-sivulta löytyvät työmenetelmien kuvaukset, valokuvat ja videot. 1. Valitse kirjautumisen jälkeen luettelosta haluamasi kortti (kuvassa ollaan valitsemassa Laatoitus-korttia). 2. Vieritä avautuneen ikkunan vierityspalkista Ratun otsikoita, kunnes Työmenetelmät tulevat näkyviin. 3. Klikkaa hiirellä Työmenetelmä-otsikkoa, niin työmenetelmä-sivu avautuu. Unohtunut salasana Yhteyshenkilöt Jos olette unohtanut salasanan, ottakaa yhteys sähköpostitse DigiRatun tukeen osoitteella niin järjestelmä generoi teille salasanan, joka lähetetään sähköpostiosoitteeseenne. Ensimmäinen sähköposti, joka sisältää Excel-taulukkopohjan opettajakäyttäjien ilmoittamiseksi DigiRatu-verkkopalveluun, lähetetään kaikille käyttäjäsopimuksessa mainituille yhteyshenkilöille. Koska organisaatiot ovat erilaisia, kyseessä voi olla asiakkaan yhteyshenkilö, opetusyhteyshenkilö tai ICT-yhteyshenkilö. Joskus organisaation käyttäjäsopimuksessa on mainittu kaikki henkilöt, toisinaan vain yksi henkilö. Myös yhteyshenkilöille generoidaan salasana ja heidät kirjataan DigiRatuverkkopalveluun. WWW-osoite Katso kohta DigiRatun www-osoite.

Office 365-pääkäyttäjän opas

Office 365-pääkäyttäjän opas Office 365-pääkäyttäjän opas Palvelun käytön aloittaminen 2 (48) Office 365 -palvelun pääkäyttäjän opas. Pääkäyttäjän opas Office 365 -palvelun käytön aloittaminen Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sovelluskauppa-tilin

Lisätiedot

MELAN TILAKÄYNTIREKISTERI KÄYTTÖOHJE

MELAN TILAKÄYNTIREKISTERI KÄYTTÖOHJE 2 1 YLEISTÄ MELAN TILAKÄYNTIREKISTERISTÄ... 3 1.1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖ... 3 1.2 VERSIOVAATIMUKSET... 3 1.3 KÄYTTÖOIKEUDET... 3 1.4 KÄYTTÖLIITTYMÄN TOIMINTAPERIAATTEET... 4 2 NÄYTÖT... 4 2.1 SOVELLUKSEEN

Lisätiedot

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax.

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. PRIMUS W4 Käyttöönotto-opas StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. (06) 320 2599 PRIMUS W4 Sivu 1/36 Primuksen kä yttö ö nöttö-öpäs SISÄLLYS 1 Käyttöönotto ja

Lisätiedot

Sähköposti ja Kalenteri. Nebula dokumentti 6.5. Asiakasohjeistus

Sähköposti ja Kalenteri. Nebula dokumentti 6.5. Asiakasohjeistus Nebula dokumentti Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Yhteenveto... 4 2. Ympäristöt... 4 3. Tilityypit... 4 4. Hosted Exchange 2010... 5 4.1. Exchange-tilin käyttöönotto - Outlook 2010... 5 4.2. Exchange-tilin

Lisätiedot

E4web v4.3.4.3 06-2011. Esmikko4 Web

E4web v4.3.4.3 06-2011. Esmikko4 Web E4web v4.3.4.3 06-2011 Esmikko4 Web Sisällysluettelo 1 Yleistä... 4 1.1 Selaimen vaatimukset... 4 2 Ohjelman käynnistäminen... 5 3 Järjestelmään kirjautuminen... 5 3.1 Windowsin integroitu autentikointi...

Lisätiedot

TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011

TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011 TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011 23/01/15 VERSION 5.0 VERSIO HISTORIA Versio päivämäärä Kuka Muutoksien kuvaus Approved By 5.0 23/01/15 KH Käännetty ENG -> FIN V5.0 23/01/15 UD0011PAGE 2 SISÄLTÖ Versio historia...

Lisätiedot

SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje

SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje Suomen Noutajakoirajärjestö ry v. 16.6.2013 SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje Teksti: Tiina Jäppinen tiina.jappinen@gmail.com SUOMEN NOUTAJAKOIRAJÄRJESTÖ RY JÄSENREKISTERIN OHJE (16.6.2013 / TJ) 1 (26) SISÄLTÖ

Lisätiedot

IUCLID 5 Neuvonta ja tuki

IUCLID 5 Neuvonta ja tuki IUCLID 5 Neuvonta ja tuki IUCLID 5 -asennusopas Erillinen sovellus Microsoft Windows -asennusohjelma Joulukuu 2011 Oikeudellinen huomautus Euroopan kemikaalivirasto tai kukaan virastoa edustava henkilö

Lisätiedot

GetSimple 3. Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

GetSimple 3. Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 GetSimple 3 Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Johdanto... 4 2. Asennus...

Lisätiedot

Tervetuloa Jyväskylän yliopiston IT-palveluiden käyttäjäksi!

Tervetuloa Jyväskylän yliopiston IT-palveluiden käyttäjäksi! Tervetuloa Jyväskylän yliopiston IT-palveluiden käyttäjäksi! IT-palvelut (ITP) edistää, tukee ja koordinoi tietotekniikan hyödyntämistä yliopiston opetuksessa, tutkimuksessa ja hallinnossa. Tarjoamme opiskelijoille

Lisätiedot

Tee verkkobootti yllä olevan ohjeen mukaan valitsemalla F12:Network.

Tee verkkobootti yllä olevan ohjeen mukaan valitsemalla F12:Network. ICT1TN002 1/18 Työasemat ja tietoverkot Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2 ICT1TN002 Windows 7 asennusharjoitus 2.1 Labran käyttö Tässä harjoituksessa asennetaan Windows 7 käyttöjärjestelmä Pasilan labroissa

Lisätiedot

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Asiakaspalvelu Myynti: 020 7416 669 Tuki: 020 7416 668 Sähköposti: tuki@verkkovelho.fi www.verkkovelho.fi Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO Vaihde: 020

Lisätiedot

Cisco Unified Personal Communicator -versio 8.5

Cisco Unified Personal Communicator -versio 8.5 Frequently Asked Questions Cisco Unified Personal Communicator -versio 8.5 Usein kysytyt kysymykset 2 Perusteet 2 Käyttöönotto 3 Tavoitettavuus 5 Yhteystiedot 8 Chat 10 Puhelut 18 Neuvottelupuhelut 25

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

ASIO EduERP Resurssien hallinta

ASIO EduERP Resurssien hallinta ASIO EduERP Resurssien hallinta 13.1.2009 Jaana Sillanpää jaana.sillanpaa@savonia.fi Savonia-ammattikorkeakoulu Sivu 1 Sisällys 1 Kirjautuminen... 3 2 Kalenterit... 6 2.1 Oma kalenteri... 6 2.2 Tilakalenterit...

Lisätiedot

StarSoft. Käyttöohje huoltajille

StarSoft. Käyttöohje huoltajille StarSoft Käyttöohje huoltajille 1. Kirjautuminen Wilmaa käytetään internetselaimella. Avaa selain (esim. Mozilla FireFox, Internet Explorer, Opera tai Safari) ja kirjoita oppilaan koulun osoite selaimen

Lisätiedot

Käyttöopas. Protector Suite 2009

Käyttöopas. Protector Suite 2009 Käyttöopas Protector Suite 2009 Esitettyjen tietojen uskotaan olevan oikeita ja luotettavia. Upek, Inc ei kuitenkaan vastaa tietojen käytön seurauksista tai kolmansien osapuolten patenttien ja muiden oikeuksien

Lisätiedot

Elisa Ring 2.0. Vaihteenhoitaja

Elisa Ring 2.0. Vaihteenhoitaja Elisa Ring 2.0 Vaihteenhoitaja Johdanto Ring käyttöliittymä Asiakaspalvelusarjat Vaihteenhoitajan toiminteet Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla

Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla JY / Tietohallintokeskus Sivu 1/35 Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla Jyväskylän yliopistolla on käytössä Web -kyselyiden tekoon suunniteltu mrinterview - ohjelma, jolla tehtyjen

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Resurssienhallinta ja TY:n verkkopalvelut Yleistä Kurssiin kuuluvissa mikroluokkaharjoituksissa käytetään Windows 7 -käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita.

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

Rediteq Oy 30.4.2008 1

Rediteq Oy 30.4.2008 1 Rediteq Oy 30.4.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO Yrityksen allekirjoitusoikeuden omaavan henkilön eli seurantahenkilön käyttöliittymä... 2 1 Yleistä... 2 2 Palveluun kirjautuminen... 3 2.1 Unohtuiko salasana?...

Lisätiedot

Elisa Ring Käyttöohje. Salasana Vastaaja Valikko Hallinta

Elisa Ring Käyttöohje. Salasana Vastaaja Valikko Hallinta Elisa Ring Käyttöohje Salasana Vastaaja Valikko Hallinta Elisa Oyj Elisa Ring 2 (57) 1 Johdanto... 3 2 Elisa Ring salasanan hallinnointi... 4 2.1 Salasanan aktivointi (luonti)... 4 3 Elisa Ring vastaaja...

Lisätiedot

Tietokoneluokkien käyttö

Tietokoneluokkien käyttö Tietokoneluokkien käyttö Yliopiston tietokoneluokkien käyttö edellyttää voimassa olevan peruspalvelutunnuksen, josta jatkossa käytetään lyhennettä PPT. Tietokoneluokissa, kirjaston oppimiskeskuksen tietokoneilla

Lisätiedot

Rediteq Oy 30.4.2008 1

Rediteq Oy 30.4.2008 1 Rediteq Oy 30.4.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 Termeistä... 2 1 Palveluun kirjautuminen... 3 1.1 Unohtuiko salasana?... 4 1.2 Salasanan vaihto... 5 2 Arviointilomakkeen täyttäminen ja koulutuskorvauksen

Lisätiedot

Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas

Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas Sonera Yrityssähköposti Sonera Työtila Sonera Toimistoviestintä 27.11.2012 Sisältö 1/39 Sonera Toimisto -palveluiden pääkäyttäjän opas 27.11.2012 1 Perusteet... 4 1.1

Lisätiedot

RAP4LEO- RAPORTOINTI LEONARDO DA VINCI -LIIKKUVUUSHANKKEISSA

RAP4LEO- RAPORTOINTI LEONARDO DA VINCI -LIIKKUVUUSHANKKEISSA 20.4.2010 RAP4LEO- RAPORTOINTI LEONARDO DA VINCI -LIIKKUVUUSHANKKEISSA SISÄLTÖ: 1 YLEISTÄ RAP4LEO -RAPORTOINNISTA...2 2 VASEMMAN VALIKON TOIMINNOT...4 3 APURAHANSAAJIEN JA ULKOMAANJAKSOJEN REKISTERÖINTI...5-8

Lisätiedot

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä.

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Thunderbird Asennus ja käyttöönotto Tämä on käyttöopas Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman

Lisätiedot