Riihenmäen yhtenäiskoulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Riihenmäen yhtenäiskoulu"

Transkriptio

1 1 Riihenmäen yhtenäiskoulu Einontie Mäntsälä H A N K E S U U N N I T E L M A Possijärvenkatu Tampere Puh

2 2 PERUSTIEDOT Rakennuspaikka: 00/ 720 / Riihenmäki / Mäntsälä Suunnittelualue: m² Kohteen osoite: Einontie 3, Mäntsälä Paloluokka: P1 NYKYINEN KOULURAKENNUS Tontilla sijaitsee 1998 valmistunut tiilipintainen ja kivirakenteinen koulurakennus, jossa toimivat peruskoulun 7-9. luokat. Rakennus on kaksikerroksinen ja se on varustettu hissillä. Rakennuksessa on osittainen kellarikerros, joka sijaitsee tulevan laajennusosan puoleisessa päädyssä. Kellarista on yhteys hissiin sekä kahteen porrashuoneeseen. Ullakkokerroksessa on kaksi iv-konehuonetta sekä kylmää ullakkotilaa. Opetustoimintaa palvelevat tilat sijaitsevat 1. ja 2. kerroksessa. Kellarikerroksessa on väestönsuoja, liikunnanopettajien, siivous- ja keittiöhenkilökunnan pukuhuonetiloja sekä tekniset tilat. Väestönsuojassa on varastotiloja sekä siivouskeskus. TAVOITE Nykyisen koulurakennuksen yhteyteen rakennetaan pääosin kaksikerroksinen laajennusosa, joka sisältää opetus- ja ruokailutilat 1.-6-luokille, sekä liikuntahallin. Rakennukseen sijoitetaan myös yläkoulun tarvitsema fysiikan ja kemian luokka varastotiloineen. Nykyisestä yläkoulusta siirretään opettajien ja oppilashuollon tilat uuteen rakennukseen. Vapautuneet tilat kunnostetaan opetustiloiksi. Vanha koulu ja laajennusosa liitetään toiminnoiltaan kiinteästi yhteen. Laajennusosa rakennetaan vastaamaan nykyvaatimuksia niin pintarakenteiltaan, varustukseltaan, tekniikaltaan kuin viihtyisyydeltään, esteettömyys huomioiden. Laajennuksen vaatimien pihatilojen vuoksi viereiseltä alueelta puretaan Etevan rakennukset pois. Alueella säilytetään vanha urheilukenttä. Koulun käyttöön rakennetaan toinen pienempi kenttä sekä lisää autopaikkoja yhtenäiskoulun henkilökunnalle sekä iltakäyttäjille.

3 3 RATKAISU TILAOHJELMA Kohteesta on tehty hankesuunnitteluvaiheen aikana kolme erilaista ratkaisumallia ja näistä useampia (A-F) kehitysversioita. Versio A edusti pitkänomaista kahden siiven mallia, versiot B- D varioivat kolmen siiven mallia ja versioissa E ja F toiminnat on sijoitettu yhteen yhtenäiseen rakennusmassaan. Tilaaja ja käyttäjät ovat päätyneet esittämään jatkosuunnittelun pohjaksi vaihtoehto E:tä. Versio F on siitä hieman pidemmälle jalostettu luonnos. Vaihtoehto E: Uusi laajennus yhdistetään nykyiseen koulurakennukseen vanhan rakennuksen koillispäädyssä. Laajennusosan kerroskorkeudet noudattavat nykyisen koulurakennuksen mitoitusta, jotta esteettömyysvaatimukset toteutuvat. Näin pystytään hyödyntämään vanhaa hissiä myös uudella puolella. Laajennusosan pääsisäänkäynti on kaarevalinjaisen julkisivun keskellä. Koko alakoulua palveleva vaate- ja ulkokenkiensäilytys on sijoitettu lähelle pääsisäänkäyntiä. Koulu suunnitellaan ns. sukkakouluksi. Pääsisäänkäynnin jälkeen avautuu näkymä rakennuksen keskellä sijaitsevaan korkeaan ruokasaliin. Uusi ruokasali ja jakelukeittiö on tarkoitettu alakoulun käyttöön, yläkoululaiset ruokailevat vanhan koulun puolella. Uuteen ruokasaliin on alustavasti suunniteltu 176 istumapaikkaa. Ruuanjakelu tapahtuu kaksipuolisen jakelulinjaston kautta. Astiat palautetaan lajitellen suoraan astianpalautushihnalle. Osa ruokasalin lattiasta on korotettu siten, että kyseistä aluetta voidaan hyödyntää erilaisissa esityksissä. Keittiön, teknisentyön ja tekstiilityön huoltopiha sijaitsee rakennuksen takapuolella siten, ettei huoltoliikenne risteä muun liikenteen kanssa. Yläkoulun jakelukeittiö ja lastaus säilyvät ennallaan. Kummankin keittiön työntekijöiden sosiaalitilat sijoitetaan vanhan osan kellariin, josta nykyiset liikunnanopettajien sosiaalitilat siirtyvät liikuntahallin yhteyteen.

4 Opetustilat sijaitsevat molemmissa kerroksessa kaarevalla sivulla. Opetustiloihin on suunniteltu pienet eriyttämissyvennykset vanhan rakennuksen mallin mukaisesti. Käytävät ovat väljät ja niitä hyödynnetään opetuksessa. Opettajien työtilat ja oppilashuollon tilat on sijoitettu toiseen kerrokseen. Opettajien työtiloista on esteettömät näkymät sekä alakoulun että yläkoulun pihoille. Yläkerran työtiloista on porras alakerran taukotilaan. Kirjasto on rakennuksen toisessa kerroksessa käytävätilojen yhteydessä. Iltakäytössä hyödynnettävät tilat; tekstiilityö, tekninen työ sekä liikuntahalli aputiloineen on sijoitettu lähekkäin rakennuksen koillissivulle. Tiloihin on omat sisäänkäynnit. Ne on rajattavissa lukituksen avulla ainoastaan iltakäyttöön. Liikuntahallin koosta ja pukuhuoneiden määrästä ei ole tehty päätöstä. Tässä vaihtoehdossa on esitetty suurempi liikuntahallivaihtoehto kahdeksalla pukuhuoneella ja kahdella liikuntavälinevarastolla. Pienemmän salivaihtoehdon ulkoseinärajaus on piirretty pohjaan. Suuri sali on rajattavissa väliverhoilla neljään osaan. Pukuhuonekäytävän päästä on kulku sisäportaita pitkin kellariin, jossa sijaitsee väestösuoja / ulkoliikuntavälinevarasto, kiinteistöhuolto sekä yksi pukuhuonetila. Laajennuksen kerrosala(250) on 5440 m² ja kellarin ala 161 m². Vanhalla osalla saneerattavia tiloja on yhteensä 344 m². 4 YMPÄRISTÖ JA PIHA Piha-alueella oleva suuri urheilukenttä säilytetään. Pihan itälaidalle rakennetaan pienempi ulkokenttä. Pienemmän kentän pohjoislaitaan, rinteeseen, tehdään kivirakenteisilla maastoportailla ulko-opetukseenkin sopiva katettu ulkokatsomo. Leikki-, kiipeily-, ja kuntoilualueen viereen rakennetaan monitoimikaukalo. Asfaltoidulle piha-alueelle varataan tilat skeittausta ja pöytätennistä varten. Polkupyörille rakennetaan katos. Parkkialueen ja pienemmän kentän väli varustetaan suoja-aidalla. Yläkoulun piha-alueen pohjoisreunalla on nykyisellään 12 autopaikkaa. Yläkoulun pohjoisosaan on suunniteltu lisättävän 33 uuttaa autopaikkaa. Suunnittelualueen lounaiskulmaan rakennetaan uusi paikoitusalue 66 autolle. Autopaikkoja rakennetaan tonteille yhteensä 111 kpl, joista osa osoitetaan henkilökuntaa varten. Nämä paikat varustetaan autolämmityspistokkeilla.

5 Lounaiskulman parkkialueen laita varataan oppilaiden yksisuuntaiselle saattoliikenteelle. 5 Nykyisen keittiön huolto tapahtuu edelleen vanhan rakennuksen luoteispäädystä. Laajennuksen keittiön, teknisen tilan ja liikuntasalien huoltoa varten rakennetaan huoltopiha laajennuksen koilliskulmaan. Huoltopihalle asennetaan jätteitä varten syväkeräysastiat. Rakennuspaikan liikennöitävät alueet ovat asfalttipintaisia ja sisäänkäyntien edustat, polkupyörien säilytysalueet sekä katosalueet ovat pääosin laatoitettuja. Leikki- ja oleskelualueet ovat määräysten mukaisesti turvaalusta-, nurmikko-, sora- ja hiekkapintaisia. Leikkivälineet ja istutukset sijoitetaan tontinkäyttösuunnitelman mukaisesti. Piha-alue ja paikoitusalueelle ja asennetaan pylväsvalaisimia sähkösuunnitelmien mukaan. Rakennuksen ympäristö valaistaan lisäksi seinävalaisimilla. Vaihtoehto F: Vaihtoehto F on paranneltu versio vaihtoehdosta E. Vaihtoehdossa on huomioitu käyttäjien kommentit ja LVIS-tarpeet. Suurimmat erot: - Liikuntasali pienennetty 800m²:iin. - Liikuntasalin kokoa leventää 1,125 metrin syvyinen syvennys, johon upotetaan lisätty teleskooppikatsomo. Käytävän puolelle, katsomosyvennyksen molemmille puolille, on sijoitettu urheiluvälinekaapit. - Liikuntasalin pukuhuoneita vähennetty 1. kerroksesta 2 kpl ja kellarista 1 kpl. Pukuhuoneita on nyt yhteensä 6 kpl + 2 kpl liikuntaopettajien pukuhuoneita. - Eteläsiiven kahta päällekkäistä opetustilaa suurettu - Lisätty toinen terveydenhoitajan huone - Oppilashuoltajien tilat sijoitettu vierekkäin, opinto-ohjaaja siirretty vanhalle osalle - Tehty kenkätuulikaappi - Naulakkotilaa suurennettu - Pääporrasta levennetty ja siiven ulkoporras muutettu sisäportaaksi. Liikuntasalia palveleva sisäporras on muutettu ulkoportaaksi - Lisätty iv-konehuone katolle, siirretty tekninen tila keittiön viereen, lisätty sähkötiloja - Näyttämö siirretty musiikin viereen. Näyttämö on avattu myös musiikinluokkaan - Yläkoulun puolella entinen opettajien wc-tila on muutettu kahvinkeittopisteeksi

6 Laajennuksen kerrosala(250) on 5206 m² ja kellarin ala 144 m². Kunnostettavia tiloja on 346 m². 6

7 7 KOULURAKENNUKSEN LAAJENNUS RUNKO Kerrosluku 1 ja 2 Kerrosala (E) m² Kerrosala (F) m² Teräsbetoniset pilarit ja deltapalkit sekä kantava teräsbetonielementtisisäkuori tehdään rakennesuunnitelmien mukaan. Osa väliseinistä on kantavia teräsbetoniseiniä. ULKOSEINÄT Rakenteen u-arvon tulee täyttää lämmöneristysvaatimus 0,17 W/m2K. Ulkoseinät ovat pääasiassa betonisandwich-elementtejä, jossa ulkokuori on väribetonia tai osin graafista betonia. Kaarevalla osalla sisäkuori on kantava teräsbetoniseinä, ulkokuori on muurattua tiiltä. Vesikatolla olevan irrallisen IV-konehuoneen ulkoseinät tehdään 240 mm paroc-elementeistä ja elementtien päälle asennettavasta peltiverhouksesta. VÄLISEINÄT Luokkahuoneiden väliseinien desibelivaatimus 44 db. Väliseinät muurataan130 mm runkoponttiharkoista ja ylitasoitetaan molemmin puolin. Kantavat väliseinät tehdään teräsbetonista. Kaareva seinä on paikallavalettu ja pystylautamuottipintainen.

8 8 PERUSTUKSET JA ALAPOHJA VÄLIPOHJA YLÄPOHJA / VESIKATE Laajennuksen kohdalta ei ole tehty maaperätutkimusta vielä hankesuunnitteluvaiheessa. Rakennuspaikka on osittain rinteessä ja sitä voidaan joutua louhimaan. Piha-alueelta purettavat Etevan rakennukset on paalutettu, joten laajennuksen kohdalla myös paalutukseen on varauduttava. Alapohjat oletetaan tehtävän pääosin maanvaraisena teräsbetonilaattana. Rakenteen u-arvo on vähintään 0,16 W/m 2 K. - Lattianpäällyste - Betoni 80 mm - Solupolystyreenilevy 2 x 70 mm - Sepeli/salaojitussora >= 300 mm (radonputkitus) Anturat valetaan teräsbetonista ja sokkelit tehdään sokkelielementeistä rakennesuunnitelmien mukaan. Välipohjat ovat ontelolaattarakenteisia ja osin paikallavalettuja rakennesuunnitelmien mukaan. Yläpohjan kantavana rakenteena on pääasiassa ontelolaatasto, jonka päälle asennetaan puurakenteiset vesikattokannattajat. Lämmöneristeenä käytetään mineraalivillaa. Yläpohjarakenteen u-arvon tulee olla vähintään 0,09 W/m 2 K. Vesikate on konesaumattua muovipinnoitettua peltiä. Katoksien vesikatot tehdään teräsrakenteisina ja katetaan kuten katot muutoin. Kattovedet johdetaan räystäskouruin ja syöksytorvin sadevesikaivoihin. Räystäät tehdään ns. avoräystäinä. SISÄPORTAAT Sisäportaat ovat teräsbetonirakenteisia ja mosaiikkibetonipintaisia sivupalkittomia elementtiportaita. Pääportaan porrastasanteet tehdään paikalla valaen. Kaiteet ovat teräsrakenteisia pinnakaiteita. Käsijohteet ovat ruostumatonta teräsputkea ja ne tehdään katkeamattomina ylhäältä alas. ULKOPORTAAT Ulkoportaat ja portaiden pinnakaiteet ovat kuumasinkittyä terästä. Askelmat ja tasanteet ovat kuumasinkittyä teräsritilää.

9 9 LATTIANPÄÄLLYSTEET SISÄSEINIEN PINTARAKENTEET SISÄKATTOJEN PINTARAKENTEET Ruokasalin, vaatesäilytyksen ja kenkätuulikaapin lattiat laatoitetaan kuivapuristelaatalla. Valmistuskeittiön lattia valetaan akryylibetonilla. Luokkahuoneiden, käytävätilojen, sisävarastojen, yms. tilojen lattiat päällystetään julkisten tilojen homogeenisellä muovimatolla, jota ei tarvitse vahata. Maton tyyppi on esim. RTVyhtymä Oy / Polyflor Pearlazzo PUR. Asennus tehdään hitsattavilla saumoilla sekä hitsattavilla jalkalistoilla. Opettajien pukuhuoneiden, suihku-, siivous- ja huoltotilojen lattiat päällystetään kostean tilan liukuestepintaisella muovimatolla, esim. RTV-yhtymä Oy, Altro Safety VM20. Matto nostetaan seinälle jalkalistaksi mm. Liikuntasalin lattia päällystetään massalattialla, esim. Indoors Oy:n Pulastic Topflex Lattia on tarkoitettu raskaaseen liikuntasalikäyttöön. Lattian tulee kestää teleskooppikatsomon, tuolivaunun ja piikkikoron aiheuttamat pistekuormat. Liikuntasalin pukuhuoneiden lattiat päällystetään kolikkokumimatolla esim. Norament. Teknisen työn puu- ja metallityötilan sekä varaston lattia päällystetään alustaansa liimatulla massiivipuulla. Pintakäsittelyn ja kuumakäsittelyn betonilattiat maalataan. Kuivien tilojen seinäpinnat pääsääntöisesti tasoitetaan ja maalataan. Pesualtaiden taustat ja kalusteiden välitilat laatoitetaan. WC- ja pesuhuonetilojen seinät laatoitetaan kauttaaltaan. Siivoustiloissa laatoitetaan altaan taustat. Keittiön seinät laatoitetaan kauttaaltaan. Näkyviin jäävät kattopinnat tasoitetaan ja maalataan. Keittiötiloissa myös alakaton yläpuolelle jäävät kattopinnat maalataan. Kattopintoihin kiinnitetään valkoiset akustolevyt (vähintään 70 % kattopinnasta) liima-asennuksella avosaumoin, esim. Ecophon Master SQ. Opetustilojen alaslaskettuihin kattoihin valkoiset akustolevyt, esim. Ecophon Master

10 10 Käytävillä alaslaskettavat avattavat katot tehdään esim. Ecophon Focus E-järjestelmällä. Keittiössä kattoon kiinnitetään hygieenisten tilojen pesunkestäviä akustiikkalevyjä esim. Ecophon Hygiene Foodtec asennettuna Connect C3- listajärjestelmällä. Liikuntasalin kattoon asennetaan esim. Ecophon Super G Plus-levyt. Teknisen työn tilojen ja pukuhuoneiden kattoon asennetaan esim. Paroc Paracem kuusilastu-sementtilevyt. Märkätiloissa alakatot ovat saunasuojalla käsiteltyä kuusipaneelia. OVET Käyntiulko-ovet ovat kylmäkatkaistuista profiileista tehtyjä metallilasiovia. Ulko-ovet täyttävät U-arvovaatimuksen 1,0 W/m 2 K Muut laajennuksen ulko-ovet ovat umpinaisia, lämpöeristettyjä HDF-pintaisia puu-ulko-ovia. Ulko-ovet täyttävät U- arvovaatimuksen 1,0 W/m 2 K. Uudet väliovet ovat korkealaminaattipintaisia puuovia. Opetustiloissa ovet ovat 30 db desibeliovia. Ovissa on laskeutuvat db-kynnykset. Ovet listoitetaan vakiopuulistoilla. Tuulikaappien väliovet ovat lasiaukollisia metalliovia. IKKUNAT Ikkunat ovat tehdasvalmisteisia, ulkopinnoiltaan pulveripolttomaalattua alumiinia olevia standardi-ikkunoita, tyyppiä MSE. Kaikki ikkunat varustetaan sälekaihtimin. Ikkunoiden tulee täyttää U-arvovaatimus 1,0 W/m 2 K. Ulkoseinissä sijaitsevat lasiseinät ovat metallirakenteisia ja lämpökatkaistusta profiilista tehtyjä. TELESKOOPPIKATSOMO Teleskooppikatsomo on esim. tyyppiä Lemminkäinen, Omni, Audience TX tai vastaava. Katsomo on teräsrakenteinen, tehdasmaalattu ja sitä ohjataan sähköisesti. Katsomo avautuu eteenpäin ja se ajetaan kokoon seinässä olevaan syvennykseen. Rivit lukittuvat automaattisesti. Katsomo varustetaan penkeillä ja sivuihin asennetaan turvakaiteet. KALUSTEET WC- ja pesutiloissa on valkoiset vesikalusteet.

11 11 Kiintokalusteet ja varusteet kalusteluettelon mukaan. Irtokalusteet ovat rakennuttajan hankinta. Sisäänkäyntien eteen upotetaan sinkityt jalanpyyhintärallit. KEITTIÖLAITTEET JA KODINKONEET Valmistuskeittiön laitteet ja koneet hankitaan laite- ja varusteluetteloiden mukaan. TEKNISTEN TÖIDEN LAITTEET Teknisten töiden laitteet ja koneet hankitaan laite- ja varusteluetteloiden mukaan. OLESKELU JA LEIKKIVARUSTEET Pihan varusteet hankitaan arkkitehtisuunnitelmien mukaan. LVIS-TYÖT Lämmitysjärjestelmä on kaukolämpö. Kouluun asennetaan vesikiertoinen lämmitys lämmönluovutuksen tapahtuessa pattereilla. Ilmanvaihtojärjestelmä ja sähköjärjestelmät rakennetaan nykypäivän määräysten ja vaatimusten mukaisesti. Rakennus varustetaan automaattisella paloilmoitinjärjestelmällä. OLEVA KOULURAKENNUS, KUNNOSTETTAVAT ALUEET ULKOSEINÄ Uusi laajennus liittyy olevan koulurakennuksen kaakkoispäätyyn. Liittymäkohdassa 2. kerros on ulokkeena. Julkisivua puretaan 2. kerroksessa liittymäkohdassa. Ulokkeen alapuolella ulkoseinää ja perustuksia jatketaan alaspäin. Vanhaan kellarin hyökkäystieportaan tasanteelle tehdään uusi oviaukko uudelle ulko-ovelle.

12 12 VÄLISEINÄT Nykyisten opetushenkilökunnan ja oppilashuollon tilat siirtyvät laajennusosaan. Vapautuvista tiloista muodostetaan yhdistelemällä opetustiloja. Purettaviksi merkittävät väliseinät, asennukset ja kalusteet puretaan. Turhiksi jäävät oviaukot muurataan umpeen ja pinnoitetaan suunnitelmien mukaan. Uudet oviaukot tehdään suunnitelmien mukaan. Säilytettävät väliseinät ovat pääosin kivirakenteisia. Väliseinät ylitasoitetaan ja maalataan sisävärisuunnitelman mukaan. Uudet väliseinät tehdään pääosin muurattuina rakenteina. Seinät ovat 130 mm runkoponttia. Seinät ylitasoitetaan ja pinnoitetaan. Uudet sähköasennukset roilotaan seinään. ALAPOHJA Purettavien lattiapinnoitteiden, kaakelien, lattiakaivojen ja viemäreiden jäljet korjataan ja tasoitetaan. Alapohjan pinta kunnostetaan pinnoitettavaan kuntoon. Rakennuksien liittymäkohtaan 1. kerrokseen (rakennuksen syvennys) tehdään uusi alapohjalaatta. VÄLIPOHJA Nykyiset välipohjat ovat teräsbetonirakenteisia. Nykyisen opettajien taukotilan korkea tila poistetaan. 1. ja 2. kerroksen välille valetaan teräsbetonirakenteinen välipohja. Purettavien lattiapinnoitteiden, kaakelien, lattiakaivojen, tekniikan ja viemäreiden jäljet korjataan ja tasoitetaan. Välipohjan pinta kunnostetaan pinnoitettavaan kuntoon. YLÄPOHJA / VESIKATE Rakennuksien liittymäkohdassa Päädyn keskiosan katto viettää laajennusta kohden. Kattolappeessa tehdään muutoksia. ULKOPORTAAT Kellariin vievän hyökkäystieportaan ulko-ovi siirretään ja eteen rakennetaan paikallavaletut teräsbetonirakenteiset ulkoportaat. LATTIANPÄÄLLYSTEET

13 13 SISÄSEINIEN PINTARAKENTEET Uusittavat lattianpäällysteet kuten laajennusosalla. Sisäseinien pintarakenteet kuten laajennusosalla. SISÄKATTOJEN PINTARAKENTEET OVET Kunnostettavista kattopinnoista poistetaan vanhat puhalletut akustoivat pinnoitteet. Pinnat tasoitetaan ja maalataan. Alakatot ja akustolevytykset kuten laajennusosalla. Olevan rakennuksen ulko-ovia ei uusita. Liittymäkohdan 1. kerroksen ulko-ovi poistetaan ja aukon pielet siistitään. Kellarin hyökkäystien ulko-ovi siirretään uuteen aukkoon. Vanha oviaukko muurataan umpeen. Vanha ovi kunnostetaan; heloitus korjataan tarvittaessa ja ovi maalataan. Kunnostettavissa tiloissa vanhoja väliovia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Uusittavat ovet kuten laajennuosalla, värit olevien ovien mukaan. IKKUNAT Vanhan osan ikkunoita ei uusita. Ikkunoiden kunto, heloitus ja tiivisteet tarkistetaan ja korjataan tarvittaessa. KALUSTEET Kalusteet kuten laajennusosalla LVIS-TYÖT Kunnostettavissa tiloissa: - Vanhat lämpöpatterit hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. - Koneellinen ilmanvaihdon kanavistot ja päätelaitteet uusitaan LVI-suunnitelmien mukaisessa laajuudessa. - Sähköasennukset uusitaan sähkösuunnitelmien mukaisessa laajuudessa

14 - Asennetaan uudet valaisimet 14

15 15 LIITTEET - Luonnos A, tontin- ja tilankäyttösuunnitelma - Luonnos D, tontin- ja tilankäyttösuunnitelma - Luonnos D, tilaohjelma - Luonnos F, tontin- ja tilankäyttösuunnitelma - Luonnos F, tilaohjelma

TUOMELAN KOULU perusparannus ja laajennus HANKESUUNNITELMA

TUOMELAN KOULU perusparannus ja laajennus HANKESUUNNITELMA 12.1.2011 Vantaan kaupungin tilakeskus Hankepalvelut, hankevalmistelu Kielotie 13, 01300 Vantaa TUOMELAN KOULU perusparannus ja laajennus HANKESUUNNITELMA 2(14) SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...3 2. TOIMINNASTA

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPASELOSTUS B1YLEISTIEDOT

RAKENTAMISTAPASELOSTUS B1YLEISTIEDOT RAKENTAMISTAPASELOSTUS B1YLEISTIEDOT B01 RAKENNUSKOHDE Rakennuskohteen nimi Antinkankaan monitoimitalo, uudisrakennus Suvitie 4, 92130 Raahe Rakennuspaikkaa koskevat tiedot (tontti, kaavoitus, rakennusoikeus,

Lisätiedot

Tarveselvitys. Hankekortti. Talotekniikkaselvitykset. Tilaohjelma. Hankeaikataulu. Tavoitehinta-arvio. Luonnokset TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS

Tarveselvitys. Hankekortti. Talotekniikkaselvitykset. Tilaohjelma. Hankeaikataulu. Tavoitehinta-arvio. Luonnokset TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS KIINTEISTÖKEHITYS HANKESUUNNITELMA 20.8.2014 Jarmo Viljakka HANKE VEHMAISTEN KOULU JA PÄIVÄKOTI Sarvannankatu 7, 33730 Tampere ASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO Tarveselvitys

Lisätiedot

Mäkitorpan nuorisokoti

Mäkitorpan nuorisokoti R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S B0 B01 YLEISTIEDOT RAKENNUSKOHDE Rakennuskohteen nimi Mäkitorpan nuorisokoti Osoite Pikalähetintie 15, 00620 Helsinki Rakennuspaikkaa koskevat tiedot (tontti, kaavoitus,

Lisätiedot

Esitys Tuomelan koulun perusparannus- ja laajennus Hankesuunnitelman muuttamisesta Tuomelan koulun Kunnossapitosuunnitelmaksi

Esitys Tuomelan koulun perusparannus- ja laajennus Hankesuunnitelman muuttamisesta Tuomelan koulun Kunnossapitosuunnitelmaksi Esitys Tuomelan koulun perusparannus- ja laajennus Hankesuunnitelman muuttamisesta Tuomelan koulun Kunnossapitosuunnitelmaksi!!!!!!!!!! Laatineet:!!!!!!!!!! Marko Järvitalo!!!!!!!!!! Timo Karén!!!!!!!!!!

Lisätiedot

RAlSION KAUPUNKI KAANAAN PÄIVÄKOTI UUDISRAKENNUS RAKENNUSTAPA- SELOSTUS

RAlSION KAUPUNKI KAANAAN PÄIVÄKOTI UUDISRAKENNUS RAKENNUSTAPA- SELOSTUS 0 RAlSION KAUPUNKI KAANAAN PÄIVÄKOTI UUDISRAKENNUS RAKENNUSTAPA- SELOSTUS 04.12.2013 KAANAAN PÄIVÄKOTI RAKENNUSTAPASELOSTUS 04.12.2013 1(3) YLEISTÄ Rakennuskohde on Kaanaan päiväkodin uudisrakentaminen.

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA. Lyceiparkens skola 21.11.2014

HANKESUUNNITELMA. Lyceiparkens skola 21.11.2014 1 HANKESUUNNITELMA Lyceiparkens skola 21.11.2014 2 LYCEIPARKENS SKOLA, HANKESUUNNITELMA 18.08.2014 1. YHTEENVETO HANKKEESTA... 3 2. HANKESUUNNITELMAN LAADINTA... 4 2.1 Hankesuunnitteluun osallistuneet

Lisätiedot

HANKE TESOMAN YHTENÄISKOULU JA PÄIVÄKOTI, PERUSPARANNUS JA LAAJENNUS

HANKE TESOMAN YHTENÄISKOULU JA PÄIVÄKOTI, PERUSPARANNUS JA LAAJENNUS TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS KIINTEISTÖKEHITYS HANKESUUNNITELMA 28.2.2014 Kirsti Hankela HANKE TESOMAN YHTENÄISKOULU JA PÄIVÄKOTI, PERUSPARANNUS JA LAAJENNUS Kohmankaari 11, 33310 Tampere ASIAKIRJA

Lisätiedot

HANKE TAMPERE-TALON TOIMINNALLINEN UUDISTUSHANKE, LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖ Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere

HANKE TAMPERE-TALON TOIMINNALLINEN UUDISTUSHANKE, LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖ Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS KIINTEISTÖKEHITYS HANKESUUNNITELMA 11.11.2014 Jarmo Viljakka HANKE TAMPERE-TALON TOIMINNALLINEN UUDISTUSHANKE, LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖ Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere ASIAKIRJA

Lisätiedot

PERUSKORJAUS. HANKESUUNNITELMA 6.2.2015 Sivu 1/9

PERUSKORJAUS. HANKESUUNNITELMA 6.2.2015 Sivu 1/9 HANKESUUNNITELMA 6.2.2015 Sivu 1/9 Tilaaja: Turun kaupunki Kiinteistöliikelaitos Yliopistonkatu 27 20100 TURKU Hanke: Turun Suomalaisen Yhteiskoulun (TSYK) koulukiinteistön peruskorjaaminen ja vuokraus

Lisätiedot

AALTO-YLIOPISTO OTANIEMEN KAMPUSKIRJASTO PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA

AALTO-YLIOPISTO OTANIEMEN KAMPUSKIRJASTO PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA AALTO-YLIOPISTO OTANIEMEN KAMPUSKIRJASTO PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA ARKKITEHDIT NRT OY JKMM OY WISE GROUP FINLAND OY OY PQR CONSULT AB SÄHKÖ-OHMI OY ALUSTAVA 27.03.2014 27.03.2014 1(22) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KOIVUHAAN YRITYSKESKUS 15.05.2007

KOIVUHAAN YRITYSKESKUS 15.05.2007 KOIVUHAAN YRITYSKESKUS 15.05.2007 KOIVUHAAN YRITYSKESKUS 15.05.2007 274 Laajuus 260607 Talo C KOIVUHAAN YRITYSKESKUS DESIMAALISET MODUULISET TILAPINTA-ALAT tontti 2, Puutarhatie 22, Vantaa 26.06.2007

Lisätiedot

Dnro TRE: 1592 /10.03.07/2014 ote pöytäkirjasta osela 11.3.2014/ 36

Dnro TRE: 1592 /10.03.07/2014 ote pöytäkirjasta osela 11.3.2014/ 36 TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS KIINTEISTÖKEHITYS HANKESUUNNITELMA 25.4.2014 Liisa Parviainen HANKE TREDU Lempäälä Valkeakoskentie 19, 37500 Lempäälä ASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO Tarveselvitys Tampereen

Lisätiedot

MALMIN TERVEYSASEMA KORJAUS- JA MUUTOSTYÖ HANKESUUNNITELMA

MALMIN TERVEYSASEMA KORJAUS- JA MUUTOSTYÖ HANKESUUNNITELMA MALMIN TERVEYSASEMA KORJAUS- JA MUUTOSTYÖ HANKESUUNNITELMA HELSINGIN KAUPUNKI KIINTEISTÖVIRASTO TILAKESKUS 21.8.2006 1 TIEDOT HANKKEESTA, TIIVISTELMÄ... 3 Hankkeen nimi... 3 Osoite... 3 Sijainti... 3 Toiminta...

Lisätiedot

KESKUSTAKIRJASTO TÖÖLÖNLAHDENKATU UUDISRAKENNUS

KESKUSTAKIRJASTO TÖÖLÖNLAHDENKATU UUDISRAKENNUS KESKUSTAKIRJASTO TÖÖLÖNLAHDENKATU UUDISRAKENNUS HANKESUUNNITELMAN TEKNISET LIITTEET 29.4.2010 TILAOHJELMA RAKENNUSTAPASELOSTUS LVI-SELOSTUS SÄHKÖSELOSTUS ENERGIALASKELMA HELSINGIN KAUPUNKI KIRJASTO HKR-Rakennuttaja

Lisätiedot

Tarveselvitys. Hankekortti. Talotekniikkaselvitykset. Tilaohjelma. Hankeaikataulu. Tavoitehinta-arviot. Luonnokset TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS

Tarveselvitys. Hankekortti. Talotekniikkaselvitykset. Tilaohjelma. Hankeaikataulu. Tavoitehinta-arviot. Luonnokset TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS KIINTEISTÖKEHITYS HANKESUUNNITELMA 27.1.2012 Liisa Parviainen HANKE AMURIN KOULUN PERUSPARANNUS JA LAAJENNUS Satakunnankatu 60, 33230 Tampere ASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto 17.2.2014 liite nro 2 (2/54)

Kaupunginvaltuusto 17.2.2014 liite nro 2 (2/54) Kaupunginhallitus 20.1.2014 oheismater. asianro 3 (1/54) Kaupunginhallitus 17.2.2014 liite nro 12 (1/54) Kaupunginvaltuusto 17.2.2014 liite nro 2 (1/54) KUNTOARVIO ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI MANNILANTIE 4 44100

Lisätiedot

KANKAANPÄÄN LIIKUNTAKESKUS

KANKAANPÄÄN LIIKUNTAKESKUS KANKAANPÄÄN LIIKUNTAKESKUS HANKESUUNNITELMA ARKKITEHTUURITOIMISTO 31.3.2015 ARKTES OY 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. HANKKEEN TAUSTAA JA PERUSTEET 1.1 Hankkeen taustaa 1.2 Nykytilanne 1.2.1 Toiminta 1.2.2 Henkilöstö

Lisätiedot

RAKENNUSSUUNNITTELUOHJE KIINTEISTÖKEHITYS 2015 8.1.2015

RAKENNUSSUUNNITTELUOHJE KIINTEISTÖKEHITYS 2015 8.1.2015 RAKENNUSSUUNNITTELUOHJE KIINTEISTÖKEHITYS 2015 8.1.2015 SISÄLLYSLUETTELO SUUNNITTELUOHJEESEEN TEHDYT MUUTOKSET... 5 SUUNNITTELUOHJE... 6 TAVOITTEET... 6 YLEISET VAATIMUKSET... 6 HANKESUUNNITELMA... 6 HUOLTOKIRJA-

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS 12.03.2014 rev A ARKKITEHTITOIMISTO AVARC OY

RAKENNUSTAPASELOSTUS 12.03.2014 rev A ARKKITEHTITOIMISTO AVARC OY RAKENNUSTAPASELOSTUS 12.03.2014 rev A ARKKITEHTITOIMISTO AVARC OY ASUNTO OY KAARTIN UNIONI, HELSINKI Rakennustapaselostuksessa on esitetty yhtiön ja rakennuksen tiedot ja materiaalit. Sisustuskonsepteista

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA 2011

HANKESUUNNITELMA 2011 HANKESUUNNITELMA 2011 Nikkilän sosiaali- ja terveysasema; lisärakentaminen ja perusparantaminen Jussaksentie 14 04130 SIPOO sivu 1/10 NIKKILÄN SOSIAALI- JA TERVEYSASEMA HANKESUUNNITELMA 2011 HS 3010 001

Lisätiedot

Riilahden toimintakeskus, peruskorjaus ja laajennus Hankesuunnitelma 21.5.2014 Täsmennyksiä 4.9.2014 (kappaleet: 12., 15. ja 16.)

Riilahden toimintakeskus, peruskorjaus ja laajennus Hankesuunnitelma 21.5.2014 Täsmennyksiä 4.9.2014 (kappaleet: 12., 15. ja 16.) 1 (15) Riilahden toimintakeskus, peruskorjaus ja laajennus Hankesuunnitelma 21.5.2014 Täsmennyksiä 4.9.2014 (kappaleet: 12., 15. ja 16.) Ilmakuva Riilahden toimintakeskuksesta kiinteistörajoineen 2 (15)

Lisätiedot

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 2011 Vähäheikkiläntie 56 B FI-20810 TURKU p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi KUNTOTUTKIMUS Cygnaeuksen

Lisätiedot

Hallitus 23.2.2009, LIITE 6. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Hallitus 23.2.2009, LIITE 6. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hallitus 23.2.2009, LIITE 6 2.4.2008 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hyvinkään sairaanhoitoalue Hyvinkään sairaala Tukipalveluiden lisärakentaminen HANKESUUNNITELMA HUS-Kiinteistöt Oy HUS-Kiinteistöt

Lisätiedot

Yleistä RAKENNUSTEN PIHA-ALUE

Yleistä RAKENNUSTEN PIHA-ALUE UTSJOEN KOULUT TIEDE- JA TAIDETALO- hankeselitys KORJAUSTAPASELOSTUS Ailigas -projekti Yleistä Utsjoen käytöstä poistuneille vanhoille kirkonkylän kouluille ollaan tekemässä käyttötarkoituksen muutosta.

Lisätiedot

LIITE 4 KUNTOARVIO 31.8.2009 ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA LAAJANIEMEN LEIRIKESKUS. Lausunto 2 (29) Laajaniemen leirikeskus

LIITE 4 KUNTOARVIO 31.8.2009 ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA LAAJANIEMEN LEIRIKESKUS. Lausunto 2 (29) Laajaniemen leirikeskus Lausunto 2 (29) KUNTOARVIO ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA LAAJANIEMEN LEIRIKESKUS LIIMATTALANTIE 575 44150 ÄÄNEKOSKI ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 1. YHTEENVETO 4 1.1 Rakennustekniikka...

Lisätiedot

KANNELMÄEN PERUSKOULU RUNONLAULAJANTIE 40 HANKESUUNNITELMA 31.1.2007

KANNELMÄEN PERUSKOULU RUNONLAULAJANTIE 40 HANKESUUNNITELMA 31.1.2007 KANNELMÄEN PERUSKOULU RUNONLAULAJANTIE 40 PERUSPARANNUS JA MUUTOS HANKESUUNNITELMA 31.1.2007 HELSINGIN KAUPUNKI OPETUSVIRASTO TILAKESKUS HKR-Rakennuttaja Kannelmäen peruskoulu, Runonlaulajantie, perusparannus,

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. F Rakennustekniikka 1/5. F Rakennustekniikka. F1 Perustukset PERUSMUURIT, PERUSPILARIT JA PALKIT

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. F Rakennustekniikka 1/5. F Rakennustekniikka. F1 Perustukset PERUSMUURIT, PERUSPILARIT JA PALKIT F1 Perustukset F12 PERUSMUURIT, PERUSPILARIT JA PALKIT PM01 VSS maanvastainen seinä - Salaojamurske #4 32 300 mm - Maanpinnan alapuolella sokkelin ulkopuolelle Platon-perusmuurilevy - Teräsbetoniulkokuori

Lisätiedot

Omakylä Espoo Saunalahti. Asunto Oy Espoon Salajalava I. Alustava Rakennustapaselostus

Omakylä Espoo Saunalahti. Asunto Oy Espoon Salajalava I. Alustava Rakennustapaselostus Sivu 1 / 7 Omakylä Espoo Saunalahti Asunto Oy Espoon Salajalava I Alustava Rakennustapaselostus 2.4.2013 Sivu 2 / 7 YLEISTÄ KOHTEESTA Yleistä Asunto Oy Espoon Salajalava I (myöhemmin yhtiö) koostuu kahdeksasta

Lisätiedot

Nyt rakennus palautetaan alkuperäiseen asuinkäyttöön mukaillen vanhoja huonejakoja. Katutasossa tulee olemaan liiketiloja.

Nyt rakennus palautetaan alkuperäiseen asuinkäyttöön mukaillen vanhoja huonejakoja. Katutasossa tulee olemaan liiketiloja. Rakennustapaselostus 7.10.2014 Asunto Oy Helsingin Luotsinlinna Osoite: Luotsikatu 1, 00160 Helsinki Kaupunginosa: 8 Katajanokka Kortteli / tontti: 147 / 7 Kerrokset: 4 kerrosta ja ullakko, piharakennus

Lisätiedot