Kihlajaismatka painajaiseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kihlajaismatka painajaiseen"

Transkriptio

1 Kihlajaismatka painajaiseen kauhuelokuva Lyhytelokuvan tuotantosuunnitelma

2 Synopsis Tarina kertoo nuoresta pariskunnasta 26v ja 30v. Eräänä pimeänä iltana päättää rohkaista itsensä ja kosii a. Pari menee kihloihin ja alkaa suunnitella yhteistä kihlajaismatkaansa. Pari päätyy matkustamaan autolla vanhalle, syrjäiselle, rönsyiselle puumökille, joka on kaukana kotikaupungista. Kylmän kalsea mökki vaikuttaa kuitenkin ensimmäisenä päivänä parin mielestä oikein viihtyisältä paikalta viettää kahdenkeskistä aikaa. ja nauttivat toistensa seurasta ja tunnelma on romanttinen, kunnes ilta saapuu. Jo muutaman tunnin päästä saapumisesta muurahaisista alkaa tulla ongelma, koska niitä kuhisee kaikkialla. Parille tulee riita ja tunnelma alkaa käydä ankeaksi. ja löytävät talosta salaperäisen kellarin. Pimeässä kellarissa he törmäävät ruumiiseen, joka näyttää tutulta. Kuka hän mahtaakaan olla? ja alkavat riidellä ja matka on vaarassa mennä kokonaan pilalle. kohtaa pahimman pelkonsa, hän löytää n elävältä syötynä sängyltä. menee paniikkiin ja yrittää paeta talosta, kunnes hän putoaa lahonneen lattian läpi kellariin. Kellari on täynnä lihansyöjämuurahaisia ja ei voi, kuin peruttaa hitaasti lattiaa pitkin ja tuntea, kuinka satoja muurahaisten ohuita ja piikkisiä jalkoja kiipeää hänen päällään. joutuu rikkomaan ikkunan päästäkseen ulos kellarista. Ulos päästyään n jalat tuntuvan heikoilta ja hän koittaa käynnistää autoa, mutta päätyy liftaamaan tuntemattoman miehen kyytiin. tuntematon mies alkaa ahdistella a. Kaupungissa perhe suunnittelee ottavansa vapaata arjesta. Perheen isä suunnittelee mökkireissua, eikä kukaan perheen jäsenistä näe, kun n haastattelussaan varoittaa menemästä lähellekään sitä mökkiä. Premissi: Nauti elämästä vielä, kun voit Dramaturgia: Elokuva kuvataan mahdollisimman jännitystä tuovasti ja tunnelmaa luovasti. Valaistukset laitetaan kohtaukseen sopivaksi. Suurimman osan ajasta tunnelma on synkkää, mutta romanttisessa kohtauksessa takkatulella luodaan romanttinen ja läheinen vaikutelma. Puvustukset ovat tähän aikakauteen ja vuorokauden kellon aikaan sopivat esim: yöllä on eri vaatteet, kuin päivällä ja aina, kun vaihtuu päivä, vaatteetkin vaihtuvat. Editoinnilla kohtauksista saadaan näyttämään kiinnostavammalta. Tunnelmaa kohtauksen tilanteeseen saadaan, kun taustalle laitetaan sadetta tai jotain muuta vastaavaa.

3 Henkilöluettelo Päähenkilöt: (26) Kaunis, ruskeahiuksinen naishenkilö. Luonteeltaan lempeä, kohtelias, viehättävä ja rohkea. (30) Ruskeahiuksinen, urheilullinen nuori mies, joka on luonteeltaan luotettavan oloinen, rohkea ja kunnioittava mieshenkilö. Sivuhenkilöt: Kuvaaja Keski-ikäinen mieshahmo. Haastattelija Nuorehko nainen, pitkät vaaleat hiukset. Mies Ahdisteleva, parrakas mieshenkilö. Isä Nuorehko mieshahmo Äiti Nuori, punatukkainen, kiukkuinen naishenkilö. (lapsi) (8) Utelias, villi poikalapsi. Tomi (5) Tottelevainen ja kaikesta kiinnostunut pikku poika.

4 Kuvasuhde: 1,85:1 Formaatti: HD DVD Pituus: n.12 min Tuottaja: Leinonen OSAO Pikisaari Työryhmä: Sonja Alajoutsijärvi Ohjaaja ja käsikirjoittaja Näyttelijät: Iina Kuustonen Samuli Vauramo Heikki Hela Jutta Lehtinen Iikka Forss Mikko Leppilampi Mirva Kuivalainen Rufus Rusanen Oliver Lehto Kuvaaja Haastattelija Mies Isä Äiti (lapsi) Tomi Research: Näyttelijät suorittavat castingin ja kuvauspaikoilta hankitaan kuvauslupa, tekijän oikeus luvat hankitaan ja näyttelijöiden, sekä muiden työjäsenten kanssa tehdään sopimus. Location: Ainolan puisto, punainen mökki ylipäässä ( kaverin sukulaisten mökki), autotiet oulussa, Kerrostalo haapajärvellä (mummon asunto) Omakotitalo Haapajärvellä (serkkujen omakotitalo).

5 Aikataulu: 1 viikko työryhmän kokoamista. 2 viikkoa aikataulutusta kuvauksiin, casting, kuvauspaikat, purkulistat, breakdown sheet. 2 viikkoa kuvaus, ääni ja valosuunnittelua. 1 viikko kuvauksia 2 viikkoa loggausta/ suunnittelua. 1 viikko alustavan leikkaus suunnitelman valmistuminen. 3 viikkoa editointia. 1 viikko ensimmäisen offine version valmistuminen. 1 viikko offine edit ja äänityön valmistumista ja mainostus käynnistyy. 1 viikko online edit valmistumista, mainostuksen päättyminen, DVD levyt valmiina ja kotelon kannet suunniteltu, puffi lehdessä. Kalusto: kuvauskalusto: 3-5 Sony DVCAM DSR-570WSP + jalustat äänityskalusto: puomi ja konkkamikki + karvasuojus valaisukalusto muu kalusto kuljetuskalusto Rekvisiitta

6

7 Kohtausluettelo 1. TV lähetys kohtaus Kamera käynnistyy ja alkaa kertoa tapahtumaa. 2. Kotikohtaus kosii a. 3. Autossa ja ovat matkalla taloon. Istuvat autossa ja katselee maisemia. 4. Mökkikohtaus ja saapuvat mökkiin. kantaa tavarat sisälle. 5. Ruoan valmistus alkaa valmistaa ruokaa. Ensimmäinen muurahainen ilmestyy. alkaa vitsailla asiasta. 6. Romanttinen kohtaus ja istuvat viltin alla sylikkäin takkatulen ääressä ja vannovat rakkauttaan. ja suutelevat toisiaan. 7. Yö kohtaus Molemmat nukkuvat sikeästi eivätkä huomaa, kun lattia on täynnä muurahaisia. 8. Aamukohtaus

8 nousee ylös ja laittaa jalat maahan, silloin viimeisetkin muurahaiset menevät kellarin luukun koloista kellariin heidän huomaamatta. 9. Kellariin meno huomaa kellarin luukun ja pari menee kellariin. 10. Ruumiin löytö törmää pimeässä ruumiiseen. 11. Riitely kohtaus lle ja lle tulee riita. 12. Nukkumaanmeno ottaa unilääkkeet ja nukahtaa nopeasti. 13. Tee kohtaus jää keittiöön juomaan teetä. 14. näkee n ruumiin palaa huoneeseen ja näkee n raadon sängyllä. 15. Pudotus kohtaus putoaa lattian läpi alempaan kerrokseen muurahaisten sekaan paetessaan. 16. Pako kohtaus rikkoo ikkunan ja juoksee ulos talosta hädissään. 17. Liftaus kohtaus

9 liftaa tuntemattoman miehen kyytiin vesisateessa. 18. Autossa/ ahdistelu kohtaus Tuntematon mies alkaa ahdistella a puheilla ja kosketuksilla. 19. Loppu kohtaus Perhe istuu ruokapöydän ääressä ja sillä välin TV:stä kuuluu pienellä n haastattelu. Kukaan perheen jäsenistä ei kuule n varoitusta. Perheen isä ottaa sanomalehden ja alkaa lukea sitä. Kääntäessään sivua välistä tippuu vuokra mainos mökistä. Isä katsoo ilmoitusta kiinnostuneena

10 Kihlajaismatka painajaiseen KÄSIKIRJOITUS Sonja Alajoutsijärvi

11 2 1. EXT, TV-LÄHETYS (PUISTO), PÄIVÄ, SYKSY KUVAAJA Kolme... kaksi... yksi... käy! EVELIINA katsoo järkyttyneen näköisenä kameraan, huokaisee syvään ja aloittaa tarinansa. EVELIINA Kohtasin elämäni pahimman painajaisen omalla kihlajaismatkallani. Nyt aion kertoa teille koko tarinan alusta loppuun asti. 2. INT, KERROSTALO, ILTAPÄIVÄ, KESÄ JARI ja pakkaavat matkalaukkuja. keskeyttää n pakkaamisen ja polvistuu n eteen. JARI (jännittyneenä)... mulla on sulle... tai siis oon aatellu jo pitkään, että mä halusin sanoo sulle. katsoo a onnenkyyneleet silmillä ja odottaa n kosintaa JARI Jaana Tamminen, tulisitko mun vaimoksi? EVELIINA (onnessaan) Totta kai!... Mä rakastan sua.

12 3 pujottaa sormuksen n sormeen ja suutelee häntä hellästi, sitten halaa a tiukasti. JARI Tästä matkasta tulee ikimuistoinen ja mahtava alku meidän uudelle yhteiselle elämälle. Mä en ikinä päästä sua menemään. Mä rakastan sua aina hautaan asti. 3. INT/EXT, AUTO, MYÖHEMMIN, KESÄ katselee auton ikkunasta ulos haaveilevan näköisenä. katsoo a ja hymyilee lle. 4. INT/EXT, MÖKKI, MYÖHEMMIN, KESÄ ajaa auton mökin pihaan. Molemmat tulevat ulos autosta. ja pysähtyvät mökin portaille oven eteen ja katselevat ympärilleen. aukaisee mökin oven suurella ruosteisella avaimella ja työntää oven hitaasti auki. lähtee hakemaan tavaroita autosta. astuu sisälle mökkiin. havaitsee mökin kylmyyden ja pimeyden. saa mökistä karmean ensivaikutelman. tulee perässä tavaroiden kanssa ja pari kantaa tavarat sisälle. 5. INT, MÖKKI(KEITTIÖ) KESÄ nostaa ruokakassit pöydälle ja alkaa nostella ostoksia pois pussista. ottaa paistin pannun ja alkaa paistaa munakasta. Liesituulettimen raosta putoaa pannulle omituisen näköinen muurahainen. kauhistuu. Hyi että!... Mä vihaan kaikenlaisia ötököitä. Mikä toi on?

13 4 Se on varmaa joku muurahainen. Pannulla ruskistettu murkku. Ei niitä tarvi pelätä, ne ei tapa. Ei varmaan, mä ainaki kuolen kauhusta jos nuita on täällä enemmänki! Mä en aio syödä tota munakasta. No miltä kuulostais jos me otettas ilo irti matkasta ja rentouduttais ja nautittas vaa toistemme seurasta. Ei hassumpi idea. 6. INT, MÖKKI, OLOHUONE, ILTA, KESÄ ja istuvat viltin sisässä takkatulen ääressä. Takkatulen liekkien valot valaisevat tunnelmallisesti huonetta. ja katsovat toisiaan silmiin ja suutelee a. Susta tulee maailman kaunein morsian. Ja susta komein sulhanen.

14 5 Mä rakastan sua ikuisesti. niin mäki sua. 7. INT, MÖKKI(MAKUUHUONE), YÖ, KESÄ ja nukkuvat sikeästi. kääntää kylkeä hitaasti. Kumpikaan ei huomaa, kun lattia on täynnä muurahaisia. 8. INT, MÖKKI(MAKUUHUONE), AAMUPÄIVÄ, KESÄ aukaisee silmänsä ja nousee istumaan. katsoo a, joka nukkuu vielä. astuu lattialle ja nousee ylös. Muutama muurahainen kävelee n jalkojen välistä sängyn alle. huomaa muurahaisjonon menevän sängyn alle ja hän herättää n., herää. Täällä on lisää muurahaisia. Älä nyt jaksa. Ne ei syö sua. katsoo sängyn alle ja huomaa kellariluukun, jonne muurahaiset menevät.

15 6 täällä on kellari. Nouse ylös nyt! Mitä ne tekee? Ne menee sinne. (väsyneenä) Voi hyvä luoja sun kanssas. nousee ja siirtää sänkyä. katsoo a ihmeissään ja nostaa kellarin luukun. 9. INT/EXT, MÖKKI(KELLARI), MYÖHEMMIN, KESÄ ja menevät portaita alas pimeään kellariin. Joka puolella näkyy hämähäkin seittejä. menee muutaman askeleen päähän sta ja sytyttää tulitikun, jolla hän saa kellariin valoa. kääntyy toiseen suuntaan ja törmää pimeässä ruumiiseen. kirkaisee kauhusta ja kompastuu ruumiin jalkoihin. (hädissään)! Mitä tää on?... miks täällä on ruumis? Herran jumala! toi ruumis, se näyttää tutulta. ottaa ruumiin taskusta ruskean nahkalompakon, jossa on perhe kuva. katsoo kuvaa hetken ja alkaa kyynelehtiä. katsoo a kysyvästi ja ottaa kuvan n kädestä.. tunneks sä ton miehen? kerro mulle!

16 7 nostaa päätään ylemmäs ja katsoo a itkuisen näköisenä. Isä... se on... se on mun isä. Voi ei. Mä oon pahoillani. Mut sähä sanoit ettei sulla oo isää.. Tuu me häivytään täältä nyt. Mä en halua jäädä tähän mökkiin enää hetkekskää! Me ei lähetä täältä mihinkää! Ei vielä. katsoo a hetken ja lähtee juoksemaan ylös. alkaa pakata laukkujaan. mä tarkotin sitä. On sulle itelleski parempi et me lähetään täältä nyt ja mennää takas kaupunkiin poliisiasemalle. Mä en lähe minnekkään! Mä haluan selvittää mitä Isälle tapahtu.

17 , jätä se poliisien tehtäväksi. 8 Kuuntele mua! Me otetaan selvää mitä Isälle tapahtu ja sit mä lupaan että me lähetään ja ilmotetaan poliisille. ottaa puseron n käsistä ja heittää sen sängylle. ottaa n kädestä ja katsoo häntä silmiin. Ole kiltti. Auta mua löytämään syy. siirtää laukut takaisin alas sängyltä ja lähtee pihalle. katsoo ikkunasta, kun jää istumaa mökin portaille. 10. INT, MÖKKI(MAKUUHUONE), ILTAPÄIVÄ, KESÄ istuu sängyllä ja mietiskelee hetken. katsoo lääkepurkkia yöpöydällä ja ottaa sen käsiinsä. kaataa purkista tabletin kädelleen ja laittaa sen suuhun. ottaa vesilasin pöydältä ja juo siitä vähän. laittaa makuulleen sängylle ja siirtää tyynyään hieman kauemmas. laittaa silmänsä kiinni ja nukahtaa muutaman kymmenen sekunnin kuluttua. 11. INT, MÖKKI(KEITTÖ), ILTAPÄIVÄ, KESÄ nostaa vesikattilan liedeltä ja kaataa kiehuvaa vettä punaiseen mukiinsa. istuu tuolille ja katsoo pöydällä olevaa perhekuvaa, joka oli lompakossa. laskee kuvan hitaasti takaisin pöydälle ja laittaa teepussin mukiin. Hän katsoo ulos ikkunasta pimeään vesisateeseen. juo mukista ja laskee sen takaisin pöydälle.

18 9 12. INT, MÖKKI, ILTA, KESÄ kävelee olohuoneen kautta makuuhuoneen oven taakse ja koputtaa oveen kevyesti. (kuiskaa). Anna anteeks. Mä oon pahoillani... mä lupaan olla sun tukena. avaa makuuhuoneen oven hitaasti ja huutaa järkytyksestä. näkee n ruumiin muurahaisten syömänä makuuhuoneen sängyllä. alkaa itkeä äänekkäästi ja menee paniikkiin. katsoo kun muurahaiset syövät a ja osa muurahaisista tulee kohti a. lähtee hitaasti taaksepäin ja putoaa lattian läpi kellarikerrokseen. 13. INT, MÖKKI(KELLARI), ILTA, KESÄ putoaa lattian läpi kellariin. Kellarin lattia on täynnä lihansyöjämuurahaisia. on shokissa ja katselee ympärilleen. on muurahaisten seassa. Hän lähtee raahautumaan varovasti kohti pientä ikkunaa. (epätoivoisena) APUA!... auttakaa nyt joku. kävelee muurahaisia pujotellen kauemmas ja alkaa siirtää laatikoita. Yksi muurahaisista kiipeää hänen kädellään. heilauttaa kättään niin, että muurahainen putoaa lattialle. Sitten hän jatkaa laatikoiden siirtämistä ja lautojen repimistä. Laatikoiden takaa paljastuu isompi ikkuna. ottaa räsyisen tuolin ja särkee ikkunan. pakenee talosta pimeään vesisateeseen.

19 EXT, MÖKKI(PIHA), YÖ, KESÄ juoksee autolleen ja koittaa käynnistää autoa. Auto ei käynnisty ja hätääntyy. lähtee hortoilemaan metsätietä eteenpäin kaatosateessa. Hetken päästä a vastaan tulee musta auto. liftaa ja pääsee kyytiin. Autossa istuu tuntematon parrakas mies. Mies Mitäs se neiti täällä yömyöhään käveleskelee? Sataaki vielä. vilkaisee miestä ja kääntää katseensa poispäin sanomatta mitään. 15. INT/EXT, AUTO ja piha, MYÖHEMMIN, KESÄ Mies katsoo a pitkään. Mies Ootkos sie sinkku? Joo... tai siis en. Mies Sä oot tosi kaunis. Kiitos.

20 Mies laittaa kätensä n reidelle ja alkaa silittää jalkaa. 11 Mies Saisko sua vähä lainata? katsoo miestä järkyttyneenä ja avaa auton oven. lähtee juoksemaa vesisateeseen ja pudottaa kenkänsä. Mies (huutaa autosta) Hei, älä nyt leikistä suutu! Sitä paitsi sulla tippu kenkä. Mies (itsekseen) Vitun lehmä! 16. INT, TALO, ILTAPÄIVÄ, SYKSY Kaksi lasta juoksee eteisessä lelu kädessään ja nauraa. Nainen paistaa ruokaa pannulla. Nainen hermostuu lapsien säntäilystä. Nainen ja Tomi, lopettakaa toi juokseminen! Mies istuu ruokapöydässä ja juo kahvia. TV on päällä olohuoneessa. TV:stä tulee n haastattelu. (TV:ssä itkuisena) Mä tein kaikkeni, mutku se vaa... vaa... Lapsi (JARI niminen) Äiti! toi nainen telkkarissa sano mun nimen.

21 12 Tomi tuu jo! Et saa mua kiinni... viimene on mätämuna. (TV:ssä) Älkää ikinä koskaan menkö lähimaillekkaan sitä taloa. Mies laittaa tyhjän kahvikupin pöydälle ja avaa sanomalehden. Mies lukee hetken lehteä. Nainen tuo ruokaa pöytään. Nainen Pojat. Syömään! Lapset juoksevat keittiöön pöydän ääreen ja toinen lapsista kaataa mehua mukiin. Mies kääntää lehden sivua ja välistä putoaa mainoslappunen. Mainoksessa lukee Kaipaatko irti arjen kiireestä, vuokraa mökki mies katsoo ilmoitusta ja mainoksessa olevaa puhelin numeroa mielenkiinnolla. Tomi Isi, vuokrataanko me mökki? Isä hymyilee pojille viekkaasti ja kääntää lehden sivua.

Kihlajaismatka painajaiseen KÄSIKIRJOITUS

Kihlajaismatka painajaiseen KÄSIKIRJOITUS Kihlajaismatka painajaiseen KÄSIKIRJOITUS 12.9.2013 Sonja Alajoutsijärvi 1. EXT, TV-LÄHETYS (PUISTO), PÄIVÄ, SYKSY KUVAAJA Kolme... kaksi... yksi... käy! EVELIINA katsoo järkyttyneen näköisenä kameraan,

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

LYKANTROPIA Psykologinen Trilleri Lyhytelokuvan tuotantosuunnitelma

LYKANTROPIA Psykologinen Trilleri Lyhytelokuvan tuotantosuunnitelma LYKANTROPIA Psykologinen Trilleri Lyhytelokuvan tuotantosuunnitelma 29.11.2012 1. Versio Tomi Tauriainen Osao Pikisaari Piaume12 SYNOPSIS Elokuva kertoo miehestä, joka raha pulaansa testaa uutta huumetta,

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus Elävä kuva oppimisympäristönä Käsikirjoitus Mihin käsikirjoitusta tarvitaan? Elokuva (lyhyt, täyspitkä, dokumentti)- ja tv -tuotannot Mainokset Musiikkivideot Nettisivut Trailerit Kirjat Kuunnelmat Mikä

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

ABERDEEN - kohtausluettelo

ABERDEEN - kohtausluettelo ABERDEEN - kohtausluettelo 1. ext. laituri meren rannassa - iltapäivä (elokuu)... 1 2. int. ruokahuone - iltapäivä... 1 3. int. keittiö - alkuilta... 3 4. ext. kylän kauppa - ilta... 3 5. ext. tie - yö...

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ LEIKATA LEIKKAUTTAA PESTÄ PESETTÄÄ TEHDÄ KAMPAUS KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA LETIT PONINHÄNTÄ

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. MITÄ MUN TUKALLE VOI TEHDÄ.? Mä haluaisin hiustenleikkauksen. Mä haluan värin. Mä haluan kiharat. Mä haluan tasoituksen. Mä haluan kasvattaa mun hiuksia.

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Miten tarina päättyy? (4-6)

Miten tarina päättyy? (4-6) 330203 Miten tarina päättyy? (4-6) Tavoitteet Asettaa kuvat oikeaan järjestykseen ja kertoa tarina omin sanoin. Miettiä, miten tarina mahdollisesti jatkuu. Sisältö 14 tarinaa, jokaisessa 4-6 korttia. Yhteensä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 2 EI JOO 1. Hyvä ja huono kosketus Tavoite: Hyvän ja huonon kosketuksen tunnistaminen.

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 21 - Audio - osa 1. paperikassi paperikassi, ostoskassi

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 21 - Audio - osa 1. paperikassi paperikassi, ostoskassi Oppitunti 21 - Audio - osa 1 1 paperikassi paperikassi, ostoskassi kaksi ostoskassia ostoskärry monta ostoskärryä ostoskori Ostoskori on tyhjä. Ostoskorissa ei ole mitään. laatikko Laatikko on tyhjä. Laatikossa

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

PIILOTETUT JÄTEARVOITUKSET

PIILOTETUT JÄTEARVOITUKSET Huoneeseen on piilotettu kortteja, joissa on jäte- ja kierrätysaiheisia arvoituksia. Keksittekö kaikkiin vastauksen? Valmistelut: Tulosta kortit ja leikkaa ne irti. Jos korteista haluaa kestävämpiä, kannattaa

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Mitä teet viikonloppuna?

Mitä teet viikonloppuna? Mitä teet viikonloppuna? On sunnuntai ja Saidin ja Leilan perhe menee uimahalliin. He harrastavat uimista ja saunomista usein viikonloppuisin. Tänään he pakkaavat uimapuvut, pyyhkeet, shampoot, saippuat,

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi.

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi. Käsikirjoitus INT. SAIRAALA -- PÄIVÄ On pimeää. Kello tikittää jossakin lähellä äänekkäästi, kuuluu raskaita hengitysääniä. Silmät avautuvat. Edessä näkyy sumua, sitten hahmottuu iso seinäkello. Ollaan

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Suurin kiitos kuuluu Sinulle Jeesus. Kaikki sydämestäni kumpuavat laulut ja ajatukset kääntyvät lopulta siihen toivoon, joka olet minulle.

Suurin kiitos kuuluu Sinulle Jeesus. Kaikki sydämestäni kumpuavat laulut ja ajatukset kääntyvät lopulta siihen toivoon, joka olet minulle. Lauri, olet paras ystävä, elämäni rakkaus ja sielunkumppani. Mitähän mä olisin, jos et olisi rinnallani? Kiitos siitä, että olet meidän pojille upea isä, koska sillon on helppo myös olla hyvä äiti. Kiitos

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017)

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Vienna (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Kävelimme kylmässä ilmastossa Pakastunutta hengitystä ruuduissa Valehteleminen ja odottaminen Mies pimeästä kuvakehyksiin Niin mystinen ja sielukas

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Seuraava päivä onkin lauantai eikä ole koulua. Isä lähtee pelaamaan jalkapalloa heti aamusta ja me jäädään äidin kanssa

Seuraava päivä onkin lauantai eikä ole koulua. Isä lähtee pelaamaan jalkapalloa heti aamusta ja me jäädään äidin kanssa 1 Sitten äiti lähtee saattamaan minut kouluun. Isä on jo lähtenyt töihin. Äiti menee päivittäiselle aamulenkilleen sen jälkeen. Äiti on tosi urheilullinen ja lenkkeily on äidin lempipuuhaa. Olen Minttu

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti, erityislastentarhanopettaja Eva Iisakka, Haapaniemen päiväkoti, lastenhoitaja Sanna Leppänen, Linnan päiväkoti,

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti Lopputyö: sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti,

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY Lämmittely Mitä normaalisti ostat kaupasta? Mitä et ikinä osta kaupasta? Mikä on sinulle tärkeää, kun valitset kaupan? Miten valitset? Mihin asioihin kiinnität huomiota? Mitä eroja on Suomen ja sinun kotimaan

Lisätiedot

Verbit tarinoissa

Verbit tarinoissa 330192 Verbit tarinoissa Tavoitteet: Tärkeiden ja yleisten verbien oppiminen ja niiden sujuva käyttäminen. Verbien persoonamuotojen hallitseminen preesensissä. Jokapäiväisten tilanteiden kuvaileminen.

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Peikkoarvoitus Taikametsässä

Peikkoarvoitus Taikametsässä Peikkoarvoitus Taikametsässä Vaasa, Teeriniemen koulu luokat 2 A ja B Teeriniemen koulun kakkosluokat, yhteensä 30 oppilasta, päättivät osallistua kilpailuun Tämä metsä on meille tärkeä. Teeriniemen koulu

Lisätiedot