Tiiminjäsenen raportti Tiiminjäsenen raportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiiminjäsenen raportti Tiiminjäsenen raportti"

Transkriptio

1 Tiiminjäsenen raportti Tiiminjäsenen raportti >Tiiminjäsenen raportti Nimi: Peter Sample Päivämäärä:

2 Johdanto Peter Sample, täytit äskettäin työpersoonallisuuskyselylomakkeen (Occupational Personality Questionnaire - OPQ32). Vastauksiasi käytettiin tämän raportin laatimiseen. Suosittelemme, että näytät raportin tulokset niille esimiehille, projektijohtajille ja henkilöstön kehittäjille, joiden tulisi ymmärtää tiimisi toimintaa. Se auttaisi sinua vahvistamaan tehokkuuttasi tiimin jäsenenä. On myös muita OPQ32-raportteja, joista voisit hyötyä: Tiimitoiminnasta Oppimistyyliraportti näyttää henkilökohtaiset oppimistyylit ja antaa neuvoja tehokkaan kehittämissuunnitelman laatimiseen. Kehittämissuunnitelmaraportti neuvoo yksityiskohtaisesti, miten voit kehittää johtotehtävissä tarvittavia 16 perusominaisuutta. Tunneälyraportti antaa perusteellisen kuvauksen henkilön vahvuuksista ja kehittämistarpeista sekä auttaa häntä ymmärtämään tunteita ja ihmissuhteita. Tämä raportti käsittelee sinun vaikutustasi tiimiin. Yhdessä työskentelevässä ihmisryhmässä (tiimissä) jokainen antaa oman erityisen panoksensa työprosessiin. Tämä raportti auttaa sinua tunnistamaan niitä vahvuuksia, joita jo tuot tiimin toimintaan. Se osoittaa myös kehittämiskohteita, joita muuttamalla voit parantaa vaikutustasi tiimiin. Prosessin vaiheet Tiimillä on yhteinen tehtävä tai projekti ja sen täytyy työskennellä yhdessä saavuttaakseen yhteisen tavoitteen. Tavoitteen saavuttamiseksi tiimit työskentelevät neljässä tärkeässä vaiheessa. Luovat vision tiestä ratkaisuun Ohjaavat tiimin toimintaa Hankkivat tarvitsemiaan resursseja. Tekevät tuloksen, toimittavat ratkaisut oikea-aikaisesti, suorittavat tehtävät ja saavuttavat tavoitteet. Nämä vaiheet ovat keskenään vuorovaikutuksessa, kuten alla olevasta kuviossa kuvataan. Tietenkin tiimi voi tietyn tavoitteen saavuttamiseksi tai projektin toimittamiseksi käydä kierroksen vaiheet läpi monta kertaa. Tiimin työprosessin vaiheet > 2 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

3 Tiimitoiminnat Seuraavassa taulukossa luetellaan tiimin työprosessin neljä vaihetta, niiden toiminnat sekä joka toiminnalle tyypilliset kriittiset käyttäytymiset. Prosessin vaihe Luominen Ohjaaminen Resurssien hankkiminen Tuloksen teko Toiminta Mahdollisuuksien kartoitus Vaihtoehtojen arviointi Suuntaaminen Sitoutuminen toimintaan Verkostojen käyttö Yhtenäisyyden säilyttäminen Tavoitteeseen pyrkiminen Paineen sietäminen Kriittiset käyttäytymiset Tuottaa uusia ideoita, lähestymistapoja ja näkemyksiä tarkastelemalla laajalti tehtävään tai projektiin liittyviä asioita Etsii lisätietoja ja pyrkii ymmärtämään ongelman paremmin Tekee rationaalisia päätöksiä käytössä olevan informaation pohjalta Arvioi nopeasti ideoiden toteuttamiskelpoisuuden Osoittaa muille selkeän suunnan Motivoi ja tukee muita Jakaa tehtäviä ryhmän jäsenille heidän suorituskykynsä mukaan Johtaa tiimin toimintaa Tekee aloitteita ja saa aikaa toimintaa Tekee nopeita päätöksiä, vaikka niihin sisältyisi laskelmoituja riskejä Ottaa vastuun toiminnasta ja ihmisistä Toimii itsenäisesti Luo vahvoja suhteita työntekijöihin kaikilla tasoilla Luo toimivan verkoston organisaation sisä- ja ulkopuolella Käyttää tiimin ulkopuolisia resursseja Sovittaa yhteen omat ja tiimin lähestymistavat ja pitää yllä tiimin myönteistä henkeä Kuuntelee ja kommunikoi aktiivisesti Tukee toisia ja huolehtii heistä Työskentelee järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti Noudattaa sovittuja menettelytapoja ja strategioita Pysyy aikataulussa Tuottaa laadukkaita tuloksia oikeaan aikaan, oikealla tavalla Hallitsee tunteensa vaikeissakin tilanteissa Mukauttaa työtapansa uusiin vaatimuksiin Säilyttää optimismin ja joustavuuden Säilyttää tuotteliaisuutensa Profiilin arvioinnit Profiilia kuvataan seuraavin laatusanoin: Arvio Kuvailevia sanoja loistava erinomainen mainio esimerkillinen huomattava Riittävä pystyvä OK kykenevä pätevä sopiva Keh. tarve puutteellinen välttävä riittämätön > 3 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

4 Tiimitoimintaa koskevat tulokset Tiimitoimintaprofiilisi on kuvattu alapuolella. Profiilia seuraa yksityiskohtainen selostus. Tiimitoiminnan profiili Miten profiilia luetaan? Tiimin toiminnot on merkitty toimintojen mukaan jaetun ympyrän ulkokehälle. Tumma viiva ympyrän sisällä kuvaa profiiliasi. Vahvuutesi näkyvät niillä alueilla, joilla profiili on lähellä ympyrän ulkoreunaa. Kehittymistarpeesi näkyvät niillä alueilla, joilla profiili on lähellä ympyrän keskipistettä. Prosessin vaiheet Luominen Ohjaaminen Resurssien hankkiminen Tuloksen teko Toiminta Mahdollisuuksien kartoitus Vaihtoehtojen arviointi Suuntaaminen Sitoutuminen toimintaan Verkostojen käyttö Yhtenäisyyden säilyttäminen Tavoitteeseen pyrkiminen Paineen sietäminen *Sinun tulisi kehittyä tällä osa-alueella. Tulokset: Peter Sample Riittävä Riittävä Kehittymistarve* Riittävä > 4 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

5 Yhteenveto Vahvuuksiasi ovat: Luovien ratkaisujen tuottaminen Tiimin jäsenten energinen kannustaminen ja sitouttaminen toimintaan Suhteiden rakentaminen tiimin sisällä ja sen ulkopuolella Työn suunnittelu ja yksityiskohtien huomioon ottaminen Sinulle ei ole tyypillistä: Panostaa ylimääräistä energiaa pitääkseen sopuisaa ilmapiiriä tiimissä > 5 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

6 Yksityiskohtaiset tulokset Mahdollisuuksien kartoitus Olet hyvin luova ajattelija. Koska pyrit ymmärtämään käsittelemäsi asiat laajasti, pystyt tuottamaan toimivia ratkaisuja suureen määrään ongelmia. Osoitat yleensä selkeästi ymmärtäväsi, miten yksittäiset asiat liittyvät kokonaisuuteen. Yleinen kiinnostuksesi kompleksisia asioita kohtaan voi kuitenkin viedä keskittymistäsi yksittäisistä tehtävistä. Vaihtoehtojen arviointi Autat tavallisesti tiimin tulosten kriittisessä tarkastelussa ja tiimin edistymisen seurannassa. Voit keskittyä saatavilla oleviin tietoihin muodostaaksesi perustellun mielipiteen. Suuntaaminen Ymmärrät riittävästi tiimin dynamiikkaa ja niitä tekijöitä, jotka vievät tiimiä eteenpäin, mutta et luontaisesti ota tiimissä koordinaattorin roolia. Sitoutuminen toimintaan Olet aktiivinen ja dynaaminen tiimin jäsen, joka menestyy erittäin hyvin tiimiympäristössä. Osaat hyödyntää toisten osaamista pyrit yleensä viemään tiimin toimintaa oikeana pitämääsi suuntaan. Jos enemmän kuin yksi tiimin jäsenistä on tämän tiimitoimintakompetenssin alueella yhtä voimakas kuin sinä, on todennäköistä, että joudut ristiriitaan. On myös mahdollista, että sinun ja tiimin vetäjän välillä voi syntyä jännitettä, jos ette onnistu sovittamaan yhteen energisia toimintatapojanne. Verkostojen käyttö Olet taitava suhteiden rakentaja. Saat toiset mukaan puhumalla, ilmeillä ja eleillä. Osoitat kiinnostusta muiden sanomisia kohtaan. Vahvojen vuorovaikutustaitojesi avulla sinulla on mahdollisuus hankkia laajalti kontakteja organisaation sisältä ja sen ulkopuolelta. Kontakteiltasi saamillasi näkemyksillä ja resursseilla tuot todennäköisesti lisäarvoa tiimin projekteihin. Yhtenäisyyden säilyttäminen Et yleensä poikkea tavanomaisesta ratkaistaksesi tiimin sisäisiä ristiriitoja. Useimmissa tilanteissa panostat mieluummin tiimille asetettuihin tehtäviin kuin keskustelet siitä, miten tiimin jäsenet työskentelevät keskenään. Sinulla on tavallisesti näkemyksesi siitä, mitä tehtäviä mieluiten teet, ja jos mahdollista, vältät vähemmän mieluisia tehtäviä. Tavoitteeseen pyrkiminen Keskityt yleensä tarkkaan tiimin tavoitteisiin. Koska asetat itsellesi korkeita laatu- ja täsmällisyysvaatimuksia, odotat vastaavaa tuotteliaisuutta muiltakin. Systemaattinen ja täsmällinen työotteesi auttaa, että havaitset, jos tiimi jättää huomiotta tai sivuuttaa jonkin tärkeän yksityiskohdan. Todennäköisesti autat tiimiä varmistamaan tuotosten korkean laadun. Paineen sietäminen Käsittelet rakentavasti kohtalaista painetta ja pystyt tavallisesti käsittelemään tiimin määräaikojen tuomat paineet. Et tunne erityisesti turhautuvasi, vaikka toimintasuunnitelmat muuttuisivatkin nopeasti. > 6 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

7 Tehtäväkeskeisyys - ihmiskeskeisyys Tehtävän ja ihmisten huomioimisen välinen tasapaino on hyvin tärkeä osa tiimityötä. Kuten alla olevasta kuviosta näkyy, on kahdeksan toimintaa jaettu kahteen ryhmään. Tehtäväkeskeiset toiminnat kuvaavat sitä, miten hyvin tiimi arvioi informaatiota ja tietoja. Alla olevassa ympyräkuviossa nämä on sijoitettu yläpuoliskolle. Ihmiskeskeiset toiminnat kuvaavat sitä, miten hyvin tiimi käsittelee ihmissuhteita. Alla olevassa ympyräkuviossa nämä on sijoitettu alapuoliskolle. Tehtäväkeskeisyys-ihmiskeskeisyys-profiili Painopiste Toiminta Peter Sample Tehtäväkeskeisyys Ihmiskeskeisyys Tavoitteeseen pyrkiminen Paineen sietäminen Mahdollisuuksien kartoittaminen Vaihtoehtojen arviointi Suuntaaminen Sitoutuminen toimintaan Verkostojen käyttö Riittävä Riittävä Riittävä Yhtenäisyyden säilyttäminen *Sinun tulisi kehittyä tällä osa-alueella. Kehittymistarve* > 7 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

8 Tehtäväkeskeisyys-ihmiskeskeisyys yhteenveto Profiilisi on lähes tasapainossa, mutta menestyt yleensä paremmin tehtävien kuin ihmisten kanssa työskennellessäsi. Ihmisiin suuntautumiseen liittyvien tiimitoimintojen vahvistaminen auttaa sinua löytämään vieläkin paremman tasapainon tiimin prosessien tukemisessa. > 8 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

9 Kehittämistehtävät Tässä raportin osassa keskitytään kanssasi parantamaan ja kehittämään taitojasi siltä osin, kun kehittämisen varaa erityisesti näyttää olevan. Parantaen toimintaasi tällä osaalueella voit paremmin vaikuttaa tiimin tulokseen. Parhaan tuloksen saavutat keskittymällä seuraavaan käyttäytymiseen: Yhtenäisyyden säilyttäminen Tuloksesi osoittaa vain yhden ilmeisen kehittymistarpeen. Henkilökohtaisen kehityksesi nimissä voisit silti katsoa alla listattuja kehittämisneuvoja, sillä näillä alueilla voit vielä parantaa toimintaasi. Vaihtoehtojen arviointi Tämän osuuden ehdotukset on suunniteltu auttamaan sinua tunnistamaan ja harjoittelemaan niitä toimintoja, jotka vahvistavat vaikutustasi tiimin toimintaan. Yllä luetelluista toiminnoista on kirjattu seuraaville sivuille joitain keskeisiä asioita: Halutun käyttäytymisen määritelmä. Useita tapoja kehittää itseäsi näillä osa-alueilla. > 9 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

10 Prosessin vaihe: Luominen Seuraavat tehtävät auttavat sinua parantamaan luovuuttasi. On monta tapaa löytää luovuutesi ja parantaa sitä. Monen asiantuntijan on vaikea irrottautua totutusta ja kokeilla täysin uusia ja luovia vaihtoehtoja. Juuri vanhasta luopuminen ja innovatiivisten vaihtoehtojen harkitseminen ovat kuitenkin luovuuden ja mahdollisuuksien kartoituksen perustana. Yritä välttää arviointia ja arvostelua seuraavien tehtävien aikana. Arvioiminen jähmettää usein luovuutta. Vaihtoehtojen arviointi Haluttu käyttäytyminen Etsii yksityiskohtaisempaa informaatiota ja pyrkii ymmärtämään paremmin ongelmia Tekee järkeviä päätöksiä käytössä olevan informaation pohjalta Arvioi nopeasti ideoiden toteutumismahdollisuuksia Kehittämistekniikoita Ajattele jotakuta, joka on erityisen hyvä analysoimaan ja ymmärtämään ongelmia. Mitkä käyttäytymiset erityisesti erottavat tämän henkilön muista, jotka eivät toimi yhtä tehokkaasti? Mitä tämä henkilö ongelmaa ratkoessansa tekee? Valitse monimutkainen teksti, joka liittyy työhösi (se voi olla yrityksen sisäinen asiakirja tai artikkeli alasi lehdessä tai erikoisjulkaisussa). Alleviivaa tärkeimmät kohdat. Pysy yksittäisissä sanoissa tai lyhyissä fraaseissa. Mikä kriittinen yksityiskohta mahdollistaa tarvittavien päätösten teon? Etsi informaatiosta asiayhteyksiä (esim: X nousee aina kun Y laskee). Etsi informaatiosta suuntauksia (esim: Z vähenee ajan mittaan). Tutki vastakkaista informaatiota ja päätä sen tärkeydestä. Tutki vähemmän tärkeätä informaatiota. Ennen päätöksen tekemistä ota huomioon kriittinen informaatio tai tehtävät. Vältä ainoastaan vaistolle tai tunteille perustuvien päätösten tekemistä. Käytä seuraavia tekniikoita kysymysten syvempään tutkimiseen ja perussyyn löytämiseen. Valitse ongelma ja listaa ongelman kaikki näkyvät merkit ne ovat oireita. Joka oireen kohdalla kysy: Minkä takia tämä on ongelma? Miksi niin tapahtuu? Tutki vastauksiasi ja etsi yhteistä teemaa. Tämä teema onkin todennäköisesti ongelman ydin. Nyt sinulla on enemmän informaatiota, tehtäviä tai todisteita, mille perustaa päätöksesi. Ajattele ongelmaa menneisyydestäsi, jonka kohdalla myöhemmin tajusit, että sinun olisi pitänyt kyseenalaistaa informaatio tai syventyä siihen paremmin. Tutki seurauksia. Voit soveltaa oppimaasi nykyisiin ja tuleviin projekteihin. Laadi tulevaisuuden varalle selvät ohjeet, joita noudatat. Paranna kyselytaitojasi. Aloittaessasi keskustelun henkilöiden kanssa, jotka ovat sinulle informaatiolähteitä: Käytä avoimia kysymyksiä. Esim: Kerro minulle jotain asiakkaittesi demografiasta. Informaation selvittämiseksi kysy suuntaavia kysymyksiä. Esim: Millaiset asiakasryhmät on tunnistettu? Käytä kysymyksiä, jotka menevät syvemmälle kysymyksen perussyihin Esim: Mitkä ryhmät ovat kaikkein kannattavimpia? Näkökulmien kyseenalaistamiseksi kysy provokatiivisia kysymyksiä. Esim: Mitä tapahtuisi, jos kasvattaisimme hallintokuluja? Vältä manipulatiivisia ja johdattelevia kysymyksiä, jotka johtavat oikeaan tai odotettuun vastaukseen. > 10 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

11 Projektin vaihe: Resurssien hankkiminen Seuraavat tehtävät auttavat sinua parantamaan kykyäsi viedä asiat loppuun asti. Yhtenäisyyden säilyttäminen Halutut käyttäytymiset Mukauttaa omat lähestymistapansa tiimin tarpeisiin ja ylläpitää tiimin myönteistä henkeä Kuuntelee ja kommunikoi aktiivisesti Tukee muita ja huolehtii heistä huolehtiminen Kehittämistekniikoita Käytä aikaa muiden huolien kuuntelemiseen, niin työ- kuin yksityiselämänkin kysymyksissä. Tiiminsisäiset tunneasiat voivat vaikeuttaa tiimin toimintaa ja voivat myös vaikuttaa sinuun henkilökohtaisesti. Osoita, että suhteesi tiimin jäseniin ja kollegoihin on sinulle tärkeä. Anna itsellesi aikaa keskustella toisille tärkeistä asioista, vaikka sinulla olisi kiire. Yritä kovemmin oppia tuntemaan muut tiimin jäsenet. Jos ilmenee konflikteja, yritä nähdä asia toisen ihmisen silmin ennen oman näkökantasi puolustamista. Yritä ensin ymmärtää, vasta sitten tulla ymmärretyksi. Analysoi tilanteita, joissa olet tehokkaasti luonut ja ylläpitänyt suhdetta toisiin. Mikä teki toiminnastasi tehokkaan? Analysoi tilanteita, joissa et ole ollut tehokas suhteiden luomisessa ja suhteiden ylläpitämisessä toisiin. Mikä toiminnassasi vähensi tehokkuutta? Mitä olisit voinut tehdä toisin? Valitse kollega tai ystävä, joka näyttää tehokkaasti ylläpitävän suhteita kaikkiin tiimin jäseniin. Seuraa häntä ja keskustele hänen kansaan siitä, miten hän työskentelee toisten kanssa. Miten voit parantaa oman tiimisi käyttäytymisiä oppimasi pohjalta? Jos olet tehnyt virheen, myönnä se ja ota siitä empimättä vastuu. Osoita, että rehellisyys on etu. Ota vastuullesi vain asiat, joista olet varma selviytyväsi. Puhu asioista myönteisesti, vaikka olisitkin itse eri mieltä muiden kanssa. Eri mieltä ollessasi pidä yllä yhteishenkeä ja yhteistä päämäärää. Välttääksesi sanomasi monimutkaistumista, pidä huoli siitä, että ei-verbaaliset signaalisi (kehonkieli, äänensävy) tukisivat sanomaasi. Yritä ymmärtää paremmin näkökulmia, joista olet eri mieltä. Tutki niitä yksityiskohtaisesti kysymällä avoimia ja provokatiivisia kysymyksiä. Ota vastuu tiimin nimissä tiimin päätösten hyväksymisestä, vaikka olisitkin itse niistä eri mieltä. Vältä liian itsenäistä työskentelytapaa. Rohkaise muita osallistumaan tehtäviisi ja osoita heille, että olet valmis osallistumaan heidän tehtäviinsä. > 11 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

12 > 12 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

13 RAPORTISTA Tämä raportti on tuotettu SHL:n Internet-arviointijärjestelmän avulla. Sen tiedot perustuvat OPQ32-työpersoonallisuuskyselyyn. Kyselyä saavat käyttää vain asianmukaisen koulutuksen sen käyttöön ja tulkintaan saaneet henkilöt. Tämä raportti on tuotettu kyselyvastauksista ja se kuvaa vastaajan näkemyksiä. Tulkinnassa tulee ottaa asianmukaisesti huomioon itsearviointiin perustuvien kyselyjen subjektiivisuus. Tämä raportti on tuotettu elektronisesti: ohjelman käyttäjä voi jälkikäteen tehdä muutoksia ja lisäyksiä raportin sisältöön. SHL Group Ltd ja siihen kuuluvat yritykset eivät voi taata, että raportin sisältö on järjestelmän tuottama eikä sitä ole jälkikäteen muutettu. Emme voi ottaa vastuuta raportin sisällön käytöstä, käyttämättä jättämisestä tai käytön seurauksista. Vertailuryhmä: OPQ32i englanti UK - Esimiehet ja asiantuntijat 2005 Tiiminjäsenen raportti: Versionumero 1.0 SC Kaikki oikeudet pidätetään. SHL ja OPQ ovat SHL Group Ltd:n tavaramerkkejä. Tämä raportti on tuotettu SHL:n toimesta SHL:n asiakkaalle ja sisältää SHL:n aineetonta oikeutta. SHL sallii asiakkaansa jäljentää, jaella, muuttaa ja varastoida tätä raporttia ja/tai sen sisältämää tietoa sisäistä, ei-kaupallista käyttöään varten. SHL pidättää kaikki muut oikeudet. > 13 Tiiminjäsenen raportti Peter Sample:

OPQ Profiili OPQ. Hakijan raportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 21. toukokuuta

OPQ Profiili OPQ. Hakijan raportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 21. toukokuuta OPQ Profiili OPQ Hakijan raportti Nimi Sample Candidate Päivämäärä 21. toukokuuta 2014 www.ceb.shl.com JOHDANTO Tämä raportti on luottamuksellinen ja se on tarkoitettu yksinomaan sen henkilön käyttöön,

Lisätiedot

OPQ Profiili OPQ. Tunneälyraportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 23. lokakuuta 2013. www.ceb.shl.com

OPQ Profiili OPQ. Tunneälyraportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 23. lokakuuta 2013. www.ceb.shl.com OPQ Profiili OPQ Tunneälyraportti Nimi Sample Candidate Päivämäärä 23. lokakuuta 2013 www.ceb.shl.com Johdanto Tämä raportti kuvaa niitä kompetensseja, jotka ovat keskeisiä tunneälyn kehittymisessä. Tunneäly

Lisätiedot

> Tiimityyppi- ja johtamistyyliraportti. Nimi: Peter Sample

> Tiimityyppi- ja johtamistyyliraportti. Nimi: Peter Sample > Tiimityyppi- ja johtamistyyliraportti Nimi: Peter Sample Päivämäärä: 14.04.2009 Tiimiroolit Johdanto Tämä yhteenveto kuvaa niitä tiimirooleja, jotka herra Sample mieluiten ottaa persoonallisuusprofiilinsa

Lisätiedot

OPQ Profiili OPQ. Ehdokkaan palauteraportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 29. tammikuuta 2015. www.ceb.shl.com

OPQ Profiili OPQ. Ehdokkaan palauteraportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 29. tammikuuta 2015. www.ceb.shl.com OPQ Profiili OPQ Ehdokkaan palauteraportti Nimi Sample Candidate Päivämäärä 29. tammikuuta 2015 www.ceb.shl.com JOHDANTO Tämä raportti on luottamuksellinen ja se on tarkoitettu yksinomaan sen henkilön

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

OPQ Profiili CCSQ. Manager-raportti asiakaspalveluroolit. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 19. syyskuuta 2013. www.ceb.shl.com

OPQ Profiili CCSQ. Manager-raportti asiakaspalveluroolit. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 19. syyskuuta 2013. www.ceb.shl.com OPQ Profiili CCSQ Manager-raportti asiakaspalveluroolit Nimi Sample Candidate Päivämäärä 19. syyskuuta 2013 www.ceb.shl.com JOHDANTO Tämä SHL Manager -raportti auttaa määrittämään, miten todennäköisesti

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

> Käyttäjän raportti. Nimi: Peter Sample

> Käyttäjän raportti. Nimi: Peter Sample > Käyttäjän raportti Nimi: Peter Sample Päivämäärä: 14.04.2009 OPQ käyttäjän raportti Johdanto Tämä raportti on suunniteltu OPQ-koulutuksen saaneille asiantuntijoille. Se antaa vahvan tuen tulosten tulkinnalle

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

S O S I A A L I S E N T Y Y L I N P R O F I I L I

S O S I A A L I S E N T Y Y L I N P R O F I I L I S O S I A A L I S E N T Y Y L I N P R O F I I L I Sosiaalinen tyyli TYYLI Asiakeskeinen D C B A 1 Kyselevä 2 -------- Suunnitteleva -------- --------- Käynnistävä --------- 3 SINÄ 4 ----------- Rakentava

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE Vapaaehtoisen nimi: 1. Vapaaehtoistyö Päivämäärä ja kesto Organisaatio Tehtävät Tarvittavat taidot ja osaaminen 2. Muut koulutukset ja kurssit Päivämäärä Kurssin,

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Habits of Mind- 16 taitavan ajattelijan toimintatapaa

Habits of Mind- 16 taitavan ajattelijan toimintatapaa Habits of Mind- 16 taitavan ajattelijan toimintatapaa (Costa & Kallick, 2000) Päivi Nilivaara 2018 Habits of Mind Tapoja, miten taitavat ajattelijat toimivat uusissa tilanteissa ja kohdatessaan ongelmia,

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen Akateemiset taidot 2. tapaaminen kurssin vastuuopettaja on Lauri Ylinen sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi huone C435 seuratkaa kurssin verkkosivua (courses.helsinki.fi/fi/mat20005/125180298)

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Tämän mittarin avulla johtoryhmä voi seurata ja kehittää suunnitelmallisesti työskentelyään. Täydellisyyttä tai ehdottomia totuuksia ei etsitä, koska sellaisia

Lisätiedot

ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ

ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ FAB OPPIMISPROSESSIN AIKAISEN ARVIOINNIN KRITEERIT VIERAIDEN KIELTEN OPPIMISELLE & OPETUKSELLE KORKEAKOULUISSA 2015-1-PL01-KA203-016474 VERTAISHAVAINNOINTILOMAKE Havainnoinnin

Lisätiedot

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista.

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista. Päivän ohjelma. 7:30 Aamiainen 8:30 Hyvän aamun aloitus. Mieli ja keho auki. 8:40 Tervetuloa! 8:45 Johtoryhmätyöskentelyä. Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista

Lisätiedot

Työpaikkavalmentajana työllistyvän työssä jaksamisen tukena

Työpaikkavalmentajana työllistyvän työssä jaksamisen tukena a työllistyvän työssä jaksamisen tukena Sisältö Esimerkkinä ja puskurina toimiminen suhteessa työyhteisöön Kiireen kesytys ja tylsyyden karkotus Stressinhallinta Voimavara-akku Lyhyt palautumisen kysely

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu Elina Lappalainen & Pia Perälä Suunnittelemamme käsityön kokonaisuuden teemana on joulu. Projekti on suunniteltu kuudesluokkalaisille. Projektin esittelyvaiheessa

Lisätiedot

Cynefin viitekehys eri toimintaympäristöt

Cynefin viitekehys eri toimintaympäristöt 1 Cynefin viitekehys eri toimintaympäristöt Cynefin on Dave Snowdenin 1999 kehittämä viitekehys sopivan johtamisstrategian valitsemiseen erilaisissa ympäristöissä Cynefin 2 Helpottaa johtajia lähestymistavoissa,

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten Kasvun tukeminen ja ohjaus Sivu 1(13) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja:

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot

Hakemus Suosituskirje

Hakemus Suosituskirje - Aloitus Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon Hyvä Rouva Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon Hyvä Herra, Hyvä Rouva Hyvä Herra / Rouva Hyvä Herra / Rouva Virallinen,

Lisätiedot

Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9

Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9 Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9 Tämän yhteenvedon pohjana on Vasa övningsskolan opettajien laatima ruotsinkielinen aineisto työskentelyn arvioinnin perusteista; lähtökohtana opetussuunnitelman

Lisätiedot

1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto

1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto 1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto anna.saloranta@staff.uta.fi Pippuri Kysely1 15.8.-13.9.2017 347 vastaanottajaa 93 vastaajaa Vastausprosentti 27% Mitä mitattiin? Kyselyssä oli neljä

Lisätiedot

OPQ Profiili OPQ. Myyntiraportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 20. syyskuuta 2013. www.ceb.shl.com

OPQ Profiili OPQ. Myyntiraportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 20. syyskuuta 2013. www.ceb.shl.com OPQ Profiili OPQ Myyntiraportti Nimi Sample Candidate Päivämäärä 20. syyskuuta 2013 www.ceb.shl.com JOHDANTO SHL-myyntiraportti auttaa ymmärtämään, miten Sample Candidate, todennäköisesti soveltuu myyntityöhön.

Lisätiedot

Sinnikkyys. Teet paljon töitä saattaaksesi loppuun sen, minkä aloitit.

Sinnikkyys. Teet paljon töitä saattaaksesi loppuun sen, minkä aloitit. Urheus Olet rohkea henkilö, joka ei peräänny uhkien, haasteiden, vaikeuksien tai kivun edessä. Puhut sen puolesta, mikä on oikein, vaikka kohtaisit vastustusta. Toimit vakaumuksesi mukaan. 1 Sinnikkyys

Lisätiedot

Wilson Learning Corporation

Wilson Learning Corporation Wilson Learning Corporation Leader Manager - kysely Sample Survey 7/29/13-10:28 AM Suunta 1. Autat toisia ymmärtämään heidän organisaatiolle antamansa panoksen arvon. 2. Varmistat, että jokainen työyksikössä

Lisätiedot

OPQ. Käyttäjän raportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 30. heinäkuuta 2015. www.ceb.shl.com

OPQ. Käyttäjän raportti. Nimi Sample Candidate. Päivämäärä 30. heinäkuuta 2015. www.ceb.shl.com OPQ Käyttäjän raportti Nimi Sample Candidate Päivämäärä 30. heinäkuuta 2015 www.ceb.shl.com JOHDANTO Tämä raportti on suunniteltu OPQ-koulutuksen saaneille asiantuntijoille. Se antaa vahvan tuen tulosten

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

ACUMEN O2: Verkostot

ACUMEN O2: Verkostot ACUMEN O2: Verkostot OHJELMA MODUULI 4 sisältää: Lyhyt johdanto uranhallintataitojen viitekehykseen VERKOSTOT: työkaluja ja taitoja kouluttajille Partnerit: LUMSA, ELN, BEST, INNOV, MeathPartnership, SYNTHESIS,

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Johtamisen suurimpia haasteita Jatkuva uudistuminen ja nopea muutos Lisääntyvä monimutkaisuus Innovatiivisuuden ja luovuuden vaatimukset

Lisätiedot

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö KAUPANPÄÄTÖS Tapio Joki Johdanto Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö K aupanpäätös on usein sekä myyjille että asiakkaille stressaavin vaihe myyntikeskustelussa ja kaikki se

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

Taina Suvikas 2017 HOJKS-TYÖ JA TAVOITTEIDEN TOTEUTUMISTA EDISTÄVÄ TOIMINTAKULTTUURI

Taina Suvikas 2017 HOJKS-TYÖ JA TAVOITTEIDEN TOTEUTUMISTA EDISTÄVÄ TOIMINTAKULTTUURI Taina Suvikas 2017 HOJKS-TYÖ JA TAVOITTEIDEN TOTEUTUMISTA EDISTÄVÄ TOIMINTAKULTTUURI Vaativaa ja moniammatillista erityistä tukea oppimiseensa ja kuntoutumiseensa tarvitsevat lapset ja nuoret, joilla on

Lisätiedot

Varkauden kaupunki. Henkilöstökysely 2017 Yksikkö Repokankaan koulu

Varkauden kaupunki. Henkilöstökysely 2017 Yksikkö Repokankaan koulu Varkauden kaupunki Balentor Oy Dokumentin ja sen liitteiden sisältämän tiedon tai tietojen osan levittäminen, siirtäminen, julkaiseminen, kopioiminen, saattaminen yleisön saataviin, uudelleen tuottaminen

Lisätiedot

TOIMIVA TYÖYHTEISÖ -MITTAUS 1

TOIMIVA TYÖYHTEISÖ -MITTAUS 1 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ -MITTAUS 1 Kuinka selviä työyhteisöllenne ovat sen tarkoitus, arvot, visio, prosessit ja roolit? Tämä mittaus soveltuu käytettäväksi esimerkiksi pidemmän valmennuskokonaisuuden alku-

Lisätiedot

Strategia, toimintasuunnitelmat ja johtaminen. Varpu Ylhäinen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja johtaminen. Varpu Ylhäinen Strategia, toimintasuunnitelmat ja johtaminen Varpu Ylhäinen Lyhyt katsaus strategiaan ja strategiajohtamiseen Klubin toimintasuunnitelma 2013-2014 Johtaminen Fasilitointijohtaminen 6.11.2013 Varpu Ylhäinen

Lisätiedot

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Nokia 16.9.2015 Päivi Nilivaara 1 17.9.2015 Mikä edistää oppimista? Resurssit Opiskeluun käytetty aika Palautteen anto Tvt opetusvälineenä Kotitausta Luokalle

Lisätiedot

2 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019

2 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019 2 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019 4 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019 6 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus

Lisätiedot

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta Suuntana ajatteleva koulu Liperin vanhempainilta 20.11.2017 OPH:n rahoittama hanke Akaan perusasteen koulut (8) Lappeenrannasta kolme koulua Viinijärven alakoulu, Liperi Helsingin yliopiston koulutuksen

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

2.4. Oppimistyyleistä

2.4. Oppimistyyleistä 2.4. Oppimistyyleistä 1. Käytännölliset Näin ajattelevilla todellisuus koostuu siitä, mitä he aistivat näkemällä, koskettamalla, kuulemalla, haistamalla ja maistamalla. He huomaavat ja pystyvät palauttamaan

Lisätiedot

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila Projektinhallintapäivä 5.6.2019 Päivi Kähönen-Anttila 1.Omistajuus Epäselvät tehtävänannot tai tehtävän osoittaminen useammalle henkilölle aiheuttaa ennen pitkää haasteita ja herättää epäluottamusta tiimin

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen ParTy Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen Parempi työyhteisö ilmapiirikysely Työyhteisön tilaa voi arvioida ja kehittää rakentavasti

Lisätiedot

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä.

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. ohjekortti #1 tämä on siirron nimi Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. Tässä on säännöt, joita siirto noudattaa. Säännöt käydään läpi ylhäältä alaspäin Noppien kohdalla

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA 2017 2021 Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen Tavoitteet vuoteen 2021 mennessä Potilas- ja asiakasturvallisuus näkyy rakenteissa ja käytännön toiminnassa.

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

tuntee tiimin ja ryhmän syntyprosessin ymmärtää oman roolin merkityksen tiimi- ja ryhmätyössä

tuntee tiimin ja ryhmän syntyprosessin ymmärtää oman roolin merkityksen tiimi- ja ryhmätyössä 1 Lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto PAKOLLISET TUTKINNON OSAT MONIAMMATILLINEN TYÖ Näytön antaja: Näytön arvioija: Paikka ja aika: TIIMI- JA RYHMÄTYÖTAIDOT kykenee työskentelemään tiimissä

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN?

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka 20.1.11 kimmo.karkia@phnet.fi MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Mikäauttaa asiakastyössä Asiakas itse 40% Onnistunut vuorovaikutussuhde 30% Toivon

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Sinä itse. Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri

Sinä itse. Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri Sinä itse Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri Miksi esimiesarvioita tehdään? Oulun kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoitteeksi johtamistyön tukeminen. Kaupunkistrategiaa toteutetaan

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS

JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS Joustavuus ja luottamus -mittaristo selvittää, miten yrityksenne esimiestoiminta koetaan. 1 Tutkimusten mukaan organisaatiot kokevat suurimpina haasteina esimiestaitojen

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Talvilajien nuorten olympialeiri 25.4.2016 Urheilupsykologi (sert.) Hannaleena Ronkainen Miten ajattelemme asioiden etenevän miten asiat tosi elämässä menee.

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Liite 11. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan nuoren kyselylomake 2. Hyvä kurssilainen!

Liite 11. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan nuoren kyselylomake 2. Hyvä kurssilainen! Liite 11 N2 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan nuoren kyselylomake 2. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssin toiselle jaksolle.

Lisätiedot

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9.

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9. SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke Työpaja 5.9. Miten vastaamme sote-muutoshaasteeseen? Tarkentamalla yhdessä ja itsenäisesti, mitkä ovat juuri meidän osaamistarpeita

Lisätiedot

Dialoginen johtaminen

Dialoginen johtaminen Dialoginen johtaminen Labquality Days 10.2.2017 Sari Tappura Tampereen teknillinen yliopisto Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2015 Lisätiedot: Sirpa Syvänen Tampereen yliopisto www.dinno.fi JHTAMISKRKEAKULU

Lisätiedot

4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT

4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT 4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Permanenttikäsittelyn suunnittelu Permanenttikäsittelyn tekeminen ottaen huomioon leikkaus- ja kampausrakenteen

Lisätiedot

KAMPAUKSET JA EHOSTUS

KAMPAUKSET JA EHOSTUS 4.1.2. KAMPAUKSET JA EHOSTUS Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Kampauksen ja ehostuksen suunnitteleminen tekee toteuttamiskelpoisia kampausja ehostussuunnitelmia ja noudattaa

Lisätiedot

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS Ammattitaitovaatimukset tuntee omat kulttuuriset arvonsa ja lähtökohtansa sekä tunnistaa kulttuuri-identiteetin merkityksen yksilölle hyväksyy itsensä ja toiset tasavertaisina

Lisätiedot

Tulevaisuuden osaamistarpeet työelämässä? Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitto Soveltavan liikunnan päivät , Helsinki

Tulevaisuuden osaamistarpeet työelämässä? Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitto Soveltavan liikunnan päivät , Helsinki Tulevaisuuden osaamistarpeet työelämässä? Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitto Soveltavan liikunnan päivät 21.8.2018, Helsinki 106 vuotta suomalaisen työn puolesta Kotimaisen Työn Liitto perustettiin 1912.

Lisätiedot

Tiimijohtaminen. Toimi mieluummin tiimin palvelijana kuin sen johtajana. Kati Aikio-Mustonen, johtamisen kehittämisrakenne 19.10.

Tiimijohtaminen. Toimi mieluummin tiimin palvelijana kuin sen johtajana. Kati Aikio-Mustonen, johtamisen kehittämisrakenne 19.10. Tiimijohtaminen Toimi mieluummin tiimin palvelijana kuin sen johtajana Lähteet Heikkilä, Kristiina: Tiimit avain uuden luomiseen Janhonen, Minna: Tiimien verkostot: tarinoita vallasta, tehokkuudesta ja

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori Vanhemmuuden tuen reseptikirja Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori > Lisää > alatunniste: lisää oma nimi Vanhemmuus on terveen psyykkisen kasvun kasteluvesi (kasvuntuki.fi) Reseptikirjan

Lisätiedot

Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen

Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen Työterveyspsykologi Hanna Wikman- Heinonen KKT-keskus Arvo Esityksen tavoite Antaa perustietoa puheeksiottamisesta ja siinä huomioitavista tekijöistä Antaa käytännön

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

PERSOONALLISUUSTYYPIT

PERSOONALLISUUSTYYPIT PERSOONALLISUUSTYYPIT Johdanto Kovempaa soutaminen ei auta jos veneen nokka on väärään suuntaan. M iksi asiakkaiden suhtautumistavat myyntitapahtumaan ovat erilaisia? Uusien asiakkaiden hankkiminen vaatii

Lisätiedot

ENETOSH Pätevyysvaatimukset työterveyden ja työturvallisuuden opettajille ja kouluttajille

ENETOSH Pätevyysvaatimukset työterveyden ja työturvallisuuden opettajille ja kouluttajille ENETOSH Pätevyysvaatimukset työterveyden ja työturvallisuuden opettajille ja kouluttajille Koulutuksen ja täydennyskoulutuksen oamilue Taso: 6 Opintopisteet: Kokonairviointi Hallitsee viestintätaidot Ottaa

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

KUNTO Muutoksen seurantakysely

KUNTO Muutoksen seurantakysely KUNTO Muutoksen seurantakysely Muutoksen seurantakyselyn tavoitteena on auttaa organisaation johtoa seuraamaan muutosprosessia ja arvioimaan sen vaikutuksia. Kysely tarjoaa henkilöstölle mahdollisuuden

Lisätiedot

Habits of Mind16 taitavan ajattelijan. toimintatapaa (COSTA & KALLICK, 2000) Ajatella! valmennus Päivi Nilivaara

Habits of Mind16 taitavan ajattelijan. toimintatapaa (COSTA & KALLICK, 2000) Ajatella! valmennus Päivi Nilivaara Habits of Mind16 taitavan ajattelijan toimintatapaa (COSTA & KALLICK, 2000) Ajatella! valmennus Päivi Nilivaara Habits of Mind Tapoja, miten taitavat ajattelijat toimivat uusissa tilanteissa ja kohdatessaan

Lisätiedot

Vihreän yrittäjän asialla

Vihreän yrittäjän asialla Vyran strategia 2017-2020 Vihreän yrittäjän asialla Kasvatamme jäsentemme osaamista ja kannattavuutta sekä edistämme viher- ja ympäristörakentamisen kehittymistä. Vihreän yrittäjän asialla Olemme viher-ja

Lisätiedot

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Toimintatutkimus? Toimintatutkimus on sosiaalinen prosessi,

Lisätiedot

Lean-implementaation tiekartta VSSHP:ssä Heikki Laurila Lean projektijohtaja VSSHP, Kehittämispalvelut

Lean-implementaation tiekartta VSSHP:ssä Heikki Laurila Lean projektijohtaja VSSHP, Kehittämispalvelut Lean-implementaation tiekartta VSSHP:ssä 8.5.2017 Heikki Laurila Lean projektijohtaja VSSHP, Kehittämispalvelut 1 VSSHP strategia 2017-2018, neljä strategista päämäärää Kaiken toiminnan on tuotettava arvoa

Lisätiedot