Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-hankkeiden tilanne ja tuloksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-hankkeiden tilanne ja tuloksia"

Transkriptio

1 HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMA TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI KOKO alue: Hyvinkään-Riihimäen talousalue (Hyvinkää, Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi) Hallinoija: YritysVoimala Oy Maakuntaliitot, jotka myöntäneet maakunnan kehittämisrahaa ohjelman toteuttamiseen: Uudenmaan liitto ja Hämeen liitto (50 % / 50 %) KOKO-ohjelman hallinnoinnissa tapahtuneet muutokset KOKO-ohjelmaa linjaa talousaluetoimikunta ja talousalueen johtoryhmä. Lisäksi KOKOlla on oma ohjausryhmä, joka on operatiivinen toimija ja valvova toimielin. Ohjausryhmän tehtävä on tukea myös KOKO-ohjelman henkilöstön työtä. KOKO-henkilöstön määrä väheni ohjelmajohtajan siirryttyä toisen työnantajan palvelukseen. KOKO-ohjelman työtehtävät organisoitiin uudelleen kesäkuussa. KOKO-ohjelmasta vastaa 1.8. lähtien projektipäällikkö100 %:n työpanoksella ja ohjelma-assistentti 50 % työpanoksella. Samalla organisoitiin uudelleen myös KOKO-ohjelman eri työryhmien työskentely itsenäisimmiksi KOKO-henkilöstön roolin ollessa koordinoiva ja valvova. Lisäksi YritysVoimala Oy:n toimitusjohtaja osallistuu KOKOn ohjelmatyöhön 10%:n työpanoksella. KOKO-ohjausryhmä hyväksyi organisaatiomuutoksen kokouksessaan Lisäksi asia on hyväksytty talousalueen johtoryhmän kokouksessa KOKO:n ohjausryhmä: Anne Lehto, Hausjärvi (pj), Annukka Lehtonen, Hyvinkää, Ritva Mustonen, Riihimäki Jyrki Käki, Loppi Anne Wikström, Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Hannu Saarinen, Hämeen liitto Tarja Hartikainen, Uudenmaan liitto Tarja Pyöriä, Työ- ja elinkeinoministeriö Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-hankkeiden tilanne ja tuloksia Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma käynnistettiin aluekeskusohjelman käyttämättä jääneellä rahoituksella ja kuntien rahoituksella. Varsinainen KOKO-ohjelma käynnistyi lähtien vuodelle 2010 hyväksytyn toiminta- ja taloussuunnitelman mukaisesti. KO- KOn ohjausryhmän tekemällä päätöksellä siirrettiin hallinnosta määrärahoja verran hankkeisiin. 1(9)

2 Hankkeiden toteuttaminen etenee KOKO-ohjelman hyväksyttyjen alla olevien toimenpidekokonaisuuksien mukaan. Hankkeilla on omat työryhmät, joiden toimintaa KOKOn henkilöstö koordinoi ja valvoo. Kuva 1: Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKOn toimenpidekokonaisuudet ja työryhmät. Toimenpidekokonaisuus 1: Kilpailukyky- ja vetovoimastrategia Yhteisen kilpailukyky- ja vetovoimastrategian luominen ja vetovoimatoimijoiden ja hankkeiden kokoaminen yhteiseen verkostoon on Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelman kärkihanke vuodelle Tavoite: Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelman tavoitteena on parantaa seudun yhteenkuuluvuutta eli koheesiota sekä kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kärkihanketta tuetaan maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen (MAL) liittyvillä hankkeilla, kehittämällä osaamisintensiivisiä yritysaloja sekä uusia innovatiivisia tulevaisuuden kuntapalveluja. Välitulokset:Strategiatyö on edennyt asetettujen tavoitteiden ja aikataulun mukaisesti. Strategiatyötä on tehty monipuolisesti eri tahojen kanssa. Strategiaryhmä on kokoontunut 4 kertaa. 2(9)

3 Lisäksi strategiaa on käsitelty kauppakamarin eri valiokunnissa, aluekehityspäivässä kesäkuussa sekä viimeksi talousalueen kuntien yhteisessä talousalueparlamentissa elokuussa. Työ etenee aikataulun mukaisesti julkaistavaksi marraskuussa 2010 seuraavin välituloksin: Aikataulu: talousalueen nykytilaselvityksen luonnos pohjautuu kauppakamarin kahteen kyselyyn talousalueen vaikuttajille sekä alueen yritystoiminnasta tehtyyn tilastolliseen selvitykseen, ja sitä täydennetään syyskuussa tuoreimmilla työllisyystilastoilla sekä osaamisprofiililla siinä ja osin haastatteluihin nojaavassa kilpailija-analyysissä on otettu huomioon valmistunut raportti KOKO-alueiden vahvuuksista ja kehittämissuunnitelmista strategiatyön alkuvaiheessa on talousalueelle laadittu visio vuoteen 2017 talousalueen sisäistä vahvuuksista ja heikkouksista sekä ulkoisen ympäristön mahdollisuuksista ja uhkista on tehty seikkaperäinen SWOT-analyysi sen pohjalta ja visio huomioon ottaen on johdettu kriittiset menestystekijät vision ja kriittisten menestystekijöiden pohjalta ja mm. kauppakamarin asiantuntijaverkkoa hyödyntäen hahmotetaan ja hiotaan syys-lokakuussa o kehityshanke-ehdotuksia toimeenpantaviksi vuonna 2011 sekä o ehdotuksia niiden toteuttajatahoiksi. strategia on tarkoitus julkistaa 25. marraskuuta 2010 Hyvinkäällä pidettävässä lyhyessä julkistamisseminaarissa. Kilpailukyky- ja vetovoimastrategian tarkistettu aikataulu on seuraava: 1/2010 KOKOkysely 3.3. suunnittelu strategiaryhmä kilpailijaanalyysi SWOT jatkoryhmä KOKO ohjausryhmä Aamuposti Strategiaprosessin aikataulu kauppakamarin hallitus strategiaryhmän kokous SR3 Valiokuntien näkemykset, kriittiset menestystekijät, visio, arvot, pelisäännöt talousalueparlamentti 9.9. kauppakamarin valiokuntaforum Strategian Julkistamisseminaari strategiaryhmä SR > Kysely kilpailukykytekijöiden valiokuntien nykytilasta puheenjohtajainfo kauppakamari 7.1. Kauppakamarin kilpailukyky tekijäkysely yrittäjäseminaari Lopen Yrittäjien hallitus kauppakamarin valiokuntien kokoukset toukokuu kilpailijaanalyysi Aluekehityspäivä strategiaryhmän SR4 kokous: Mitä saatu aikaan? strategialuonnos, toimenpide-ehdotuksia 3.9. KOKOohjausryhmä strategiaryhmä kokous SR strategiaryhmä kokous SR strategia 2017 valmis 3(9)

4 Budjetti ja sen toteutuminen: Kilpailukyky- ja vetovoimastrategian kokonaisbudjetti on , mikä sisältää kokouskulut, puheenjohtajan palkkion ja matkakulut, toimijaverkostojen perustamisen sekä strategian kirjaamisen innovatiiviseen muotoon sekä toimenpide-ehdotusten valmistelun. Budjetista palkkioiden osuus on 7.500, ostopalvelujen osuus sekä loppuosa muita em. kuluja. Budjetista oli 31.7.mennessä käytetty reilut 5000 euroa. Toimenpidekokonaisuus 2: Osaamisintensiivisten yritysalojen kehittäminen Osaamisintensiivisten yritysalojen kehittäminen on yksi kolmesta valitusta kehittämisen kärjestä, joilla tuetaan talousalueen kilpailukykyä ja vetovoimaa. Klusterin tavoitteena on rakentaa uusi tukijalka talousalueelle olemassa olevien rinnalle EKO-Riihimäki klusterin hankesuunnitelman ja jatkotoimenpiteiden valmistelu Tavoite EKO-Riihimäki hankkeen tavoitteena on luoda osaamiskeskittymä sen tarvitsemine toimitiloineen kestävän vesitalouden tuottamisen tutkimukselle, kehittämiselle ja koulutukselle sekä kaupallistamiselle Riihimäellä. Tavoitteeseen kuuluu luoda puitteet vesi- ja viemäröintialojen koulutus-, pilotointi-, tutkimus- ja kehitystoiminnalle. Osa-alueet - Vesi; puhdas vesi, jätevesi ja vesi- ja viemäröintiverkostot - Veden puhdistuksessa syntyvien raaka-aineiden käyttö energian tuottoon - Veden puhdistuksesta ja biokaasun tuotannosta syntyvät ravinteet ja niiden käyttö - Synergiaedut energian tuotannon ja jätevedenkäsittelyn koulutuksessa ja tutkimuksessa. - Fotobioreaktori ja levät - Alan yrityshautomopalvelut ja liiketoiminnan kehityspalvelut yhteistyössä Riihimäen alueen innovaatiopalveluiden kanssa Kokonaisuuden fyysinen keskuspaikka voidaan rakentaa Riihimäen jätevedenpuhdistamon läheisyyteen. Hanke mahdollistaa toimintojen keskittymän, jossa on ainutlaatuiset mahdollisuudet useiden osapuolien osaamisen ja palveluiden kehittämiseen yhteistyössä. Keskittymässä voidaan tuottaa toimijoille tietoa ja osaamista veden ja jäteveden käsittelystä teknisistä, taloudellisista ja käytännöllisistä näkökulmista sekä testata ja harjoitella käytännön toimenpiteitä. Hankkeen hallinnoija ja koordinaattori on Riihimäen Teollisuuskylä. Hankkeen muut yhteistyökumppanit ovat Suomen Ympäristöopisto SYKLI, HYRIA koulutus Oy ja Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK sekä alan yrityksiä. Esiselvitysvaiheessa käydään keskusteluja lukuisten alan toimijoiden mm. Helsingin yliopisto, Työtehoseura ja Kemira Oyj: n kanssa. 4(9)

5 Välitulokset: Hankkeessa on tehty keväällä kysely yhteisöille ja yrityksille, pidetty workshop sekä käynnistetty tulosten pohjalta hankesuunnittelutyö. Hankkeen jatkotoimenpiteet ovat seuraavat: Hankkeen eteneminen 2010 Esisuunnittelu Konseptin muodostaminen Markkinointi mahdollisille osallistujille Selvitetään Riihimäelle siirtyvien toimintojen tila- ja muut tarpeet Hankeen toteutuspaikan valinta Hankkeen alustavan volyymin ja suunnittelun lähtökohtien määrittäminen Rahoitusvaihtoehtojen kartoitus 2011 Hankesuunnittelu Hanke- ja rahoitussuunnitelma Rahoitushakemukset Toteutus hankesuunnitelman mukaisesti EKO-Riihimäki -klusteri Kuva 3: EKO-Riihimäki klusteri 5(9)

6 Budjetti: Toimenpidekokonaisuudelle on varattu rahoitusta yhteensä , jolla toteutetaan esisuunnitteluvaihe. Kustannuksista on toteutunut tähän mennessä hyvin pieni osa. Kustannukset ovat pääsääntöisesti hankkeessa mukana olevien henkilöiden palkkakustannuksia, jotka laskutetaan kuluvan vuoden lopussa. Hankkeen muu jatkorahoitus Hankesuunnitteluvaiheeseen haetaan rahoitusta osittain KOKO-ohjelmasta ja osittain ELYkeskuksen ympäristöosaston EAKR-rahoituksesta tai Hämeen Liitolta ( eur). Toteutusvaiheeseen haetaan Hämeen ELY-keskukselta työllisyysperusteista investointiavustusta tai ympäristöosaston EAKR-avustusta. Toteutusvaiheen omarahoitusosuuden kattaa Riihimäen Teollisuuskylä Oy (Riihimäen kaupunki 100%). EKO-Riihimäen toteutuksen infrastruktuurin on arvioitu maksavan 2,5 4,5 miljoonaa euroa riippuen esisuunnitteluvaiheessa hankkeeseen mukaan tulevien osallistujien määrästä ja Riihimäelle sijoittuvien toimintojen laajuudesta. Toteutus voi edetä vaiheittain. KOKO-ohjelman henkilöstö valvoo hankkeen toimintaa ja työn etenemistä ollen mukana klusteriryhmässä. Hankkeelle on laadittu erillinen yhteistyösopimus. Toimenpidekokonaisuus 3: Maankäyttö, asuminen ja liikenne (MAL) ottaen huomioon energia ja ilmastonmuutokseen liittyvät asiat Maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen liittyvät kehittämishankkeet ovat yksi kehittämisen kärki Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelmassa MAL-hankkeiden kehittämisestä ja käynnistämisestä talousalueella vastaa KOKO-MAL asiantuntijaverkosto, johon kuuluu kuntien tekniset johtajat, kaavoittajat sekä joukkoliikennekoordinaattorit. Ryhmään kutsutaan myös tulevaisuudessa talousalueen elinkeinoelämän edustusta sekä talousalueen kansanedustajat. MAL-Ryhmä on kokoontunut: , , , 8.4. ja Seuraava kokous on Ryhmän tärkeimpänä tavoitteena on koheesion ja yhteistyön parantaminen MAL-asioissa mukaan lukien energia ja ilmaston muutokseen liittyvät asiat. Välitulokset: MAL-työryhmä on valmistellut keskeisimpänä hankekokonaisuutena palvelulogistiikkaselvitystä ja sen toteuttamista sisältäen myös joukkoliikenteen. Hankkeessa on tarkoituksena selvittää palvelujen, ihmisten sekä materiaalien liikkuminen talousalueella ja niiden yhdistämisestä saatava mahdollinen hyöty. Tavoitteena on saada selvitys toteutetuksi syksyllä Lisäksi MAL-työryhmä on valmistellut talousalueen omaa MAL-hankekoria, maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen liittyvistä hankkeista, jotka laitetaan tärkeysjärjestykseen. Keskeisimmät hankkeet on koottu ja ne käsitellään pidettävässä kokouksessa esitettäväksi KO- KO-ohjausryhmälle ja edelleen maakuntaliitoille osaksi maakuntaohjelmien toteuttamissuunnittelutyötä vuosille Hankkeisiin haetaan erillisrahoitusta ja käytetään yhteistyötä muiden seutujen kanssa. Kolmas MAL-hanke talousalueella on Lopen Räyskälän markkinaselvitys, johon on myönnetty Selvitystyö on käynnistynyt kesäkuussa ja sen toteuttaa Räyskälä-säätiö. 6(9)

7 Valtakunnallinen MAL-verkosto Hyvinkään-Riihimäen talousalue on mukana valtakunnallisessa KOKO-MAL verkostossa yhdessä 20 muun seudun kanssa. Verkostojäsenyydestä talousalueen kunnat maksavat vuodessa asukaslukujen suhteessa. Verkoston teemaryhmiä ovat kaupunki-maaseuturyhmä, kuntayhteistyö, maankäyttöpolitiikka ja yhdyskuntarakenne YKR ja palveluverkko Budjetti: Toimenpidekokoisuudelle 3 on varattu määrärahaa Määrärahan käyttö painottuu loppuvuoteen. Toimenpidekokonaisuus 4: Tulevaisuuden innovatiiviset kuntapalvelut Tavoite: KOKO-ohjelman tavoitteena on uusia palveluja hyödyntämällä ja kehittämällä säästää kuntien menoissa ja tyydyttää kuntalaisten palvelut paremmin. Painopistealueena on sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalvelut ja niiden kehittäminen sekä hankintatoimen kehittäminen. Toimintavuonna tämän kärkihankkeen valmistelijana toimii Hyvinkään-Riihimäen talousalueelle perustettu kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen asiantuntijaryhmä (KOKO SOTE-ryhmä), johon kuuluu kuntien perusturvajohtajat ja terveyskeskuskuntayhtymän johtaja. Lisäksi ryhmää täydennetään tilanteen mukaan muilla talousalueen alan asiantuntijoilla. Ryhmän tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluja hyödyntämällä uusinta teknologiaa. Lisäksi ryhmä hankkii uutta tietoa valtakunnallisen KOKO-hyvinvointiverkoston kautta, johon esitetään liityttäväksi uudelleen vuoden 2011 alussa. Ryhmä rakentaa yli maakunnallisia hankkeita, joista toimintavuonna 2010 esitetään sekä alla olevista hankeaihioista pilotteja että mahdollisia muita esim. strategiatyön tai talousalueparlamentin tuloksina syntyneitä hankeaihioita. Välitulokset: KOKO-SOTE-palvelut-työryhmä on kokoontunut kolme kertaa ja tuonut esille seuraavia hankeaihioita: tutkitaan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kehittämiseen liittyvien selvitysten tekemistä tai muita toimenpiteitä. hanke avoinna tutkitaan palvelusetelijärjestelmän kehittämiseen talousalueella liittyvän selvityksen tekemistä (EAKR) hanke avoinna terveyden edistäminen Terve talousalue ja siihen liittyvät kehityshankkeet ja erillistoimenpiteet kohdennettuina eri ikäryhmille; nuoret, työikäiset, vanhukset - hanke avoinna pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisy ja siihen liittyvät toimenpiteet, siirretty työvoimahallinolle nuorten työpajatoiminnan yhdistäminen/kehittäminen Hyria koulutus Oy tehnyt selvityksen hyvinvointitv-järjestelmän kehittäminen hanke avoinna simuloinnilla potilasturvallisuutta Laurea-amk:n hanke perheoikeudellisen yksikön palvelujen tuotteistaminen, Hyvinkään perusturvakeskuksen esittämä hanke - hankealoite tehty elokuussa 7(9)

8 Hankkeista on toteutumassa Laurea amk:n hanke simuloinilla potilasturvallisuutta, johon KO- KOn ohjausryhmä myönsi euron määrärahan. Palvelusetelihanketta ei ole toistaiseksi käynnistetty talousalueen yhteishankkeena, koska kunnissa on erilainen lähtö/valmiustilanne palvelusetelien käytön osalta. Muilta osin hankkeet ovat avoinna. Simuloinnilla potilasturvallisuutta, uutta kliinistä osaamista ja tehokkuutta Laurea Medical and Care Simulation Centren tehtävänä on terveydenhuollon ammattihenkilöiden kliinisten valmiuksien lisääminen, moniosaajatiimien yhdessä työskentelyn taitojen hiominen ja potilasturvallisuuden parantaminen sekä uuden rekrytoitavan henkilöstön osaamisen kehittäminen. Centressä on käytössä sairaalan ulkopuolinen simulointimiljöö: kaksi simulaattoria, päivystyspoliklinikka, teho-osasto sekä vuode-osasto. Tavoitteena on saada simulointi osaksi terveyskeskusten sekä Hyvinkään ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin yksiköiden ja seudun terveyskeskusten toiminnan kehitystyötä. Simuloinnissa kehitetään toimintamalleja, jotka ovat hyödynnettävissä myös laajemmin talousalueen ulkopuolella. KOKO-hankkeessa luodaan kehittäjäverkosto (sairaalat, Laurea-amk:n asiantuntijat, laitetoimittajat, ensihoidosta vastaavat kuljetusyritykset) ja laaditaan hankesuunnitelma kansallisen ja mahdollisesti kansainvälisen hankkeen toteuttamiseksi. Hankkeen vastuullinen toteuttaja on Laurea ammattikorkeakoulun Hyvinkään paikallisyksikkö. Vastaavaa simulaatio-oppimisympäristöä ei ole vielä käytössä. Langaton potilasmonitori mahdollistaa simulaatioympäristön kuljettamisen Hyvinkää Riihimäen alueella. Hankkeen pilottiuden kautta saadaan uusi innovatiivinen terveydenhuollon toimintamalli talousalueen terveyskeskusten ja sairaaloiden käyttöön sekä Laurea-ammattikorkeakoulun kautta uusi opetusmalli ja uusi innovaatio-osaaminen vahvistamaan talousalueen imagoa. Laurea-amk:n tavoitteena on kehittää mallista kansainvälinen vientituote. Hankkeelle myönnettiin euroa. Lisäksi Laurea sijoittaa hankkeeseen omaa työpanostaan, jonka arvo on n euroa. Hanketyö on käynnistynyt elokuussa. Hankintatoimen palvelujen kehittäminen Uutena toimintana käynnistettiin hankintatoimen palvelujen kehittäminen tavoitteena ensin järjestää hankintoja koskeva koulutus mukaan lukien innovatiiviset hankinnat. Koulutus suunnataan sekä yrittäjille että kuntien hankintavastaaville. Asiaa valmistelee jo AKO-ohjelman aikana perustettu hankintatiimi, joka koostuu kuntien hankintavastaavista ja yrittäjäjärjestöjen sekä TUTKA-hankkeen edustajista. Hankintatiimi on kokoontunut kaksi kertaa ja valmistellut alustavaa hankintoja koskevaa prosessoivaa koulutusta tavoitteena järjestää koulutus loka-marraskuussa. KOKO-OHJELMAN TALOUS Hyvinkään-Riihimäen talouslueen KOKO-ohjelman budjetti kaudelle on yhteensä , josta maakuntaliittojen rahoitus on (Uudenmaan liitto ja Hämeen liitto ). Maakunnan kehittämisrahoitus hoidetaan Uudenmaan liiton kautta. Kuntien rahoitus on ja se jakautuu kunnittain asukaslukujen suhteessa. 8(9)

9 Heinäkuun 2010 loppuun mennessä KOKOn budjetin toteutuneet menot olivat yhteensä Ohjelman hankkeiden käynnistyivät vasta keväällä kun rahoitsupäätökset oli saatu maakuntaliitoilta ja samalla hyväksytty hankekohtainen rahoitus. Hankkeiden kustannukset ovat jälkipainotteisia mikä näkyy talouden toteumassa vasta vuoden loppupuolella. 9(9)

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI VUODELTA 2010

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI VUODELTA 2010 HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI VUODELTA 2010 1.4.2011 1(12) 1. KOKO-OHJELMAN TOIMINTA VUODELTA 2010 KOKO alue: Hyvinkään-Riihimäen talousalue (Hyvinkää, Riihimäki,

Lisätiedot

Osa B Ohjelman toteutus toimenpidekokonaisuuksittain vuonna 2010

Osa B Ohjelman toteutus toimenpidekokonaisuuksittain vuonna 2010 KOKO:N TOIMINTASUUNNITELMA 16.3. 31.12.2010 Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma käynnistetään Uudenmaan liiton myöntämällä, vuoden 2009 käyttämättä jääneellä aluekeskusohjelman rahalla 1.1. 15.3.2010.

Lisätiedot

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 6/2010 1

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 6/2010 1 Ohjausryhmä 6/2010 1 Kokousaika klo 13.00 15.20 Kokouspaikka Hyvinkään kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone :t Liite Asiat Sivu 61 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 3 62 KOKOUKSEN LAILLISUUS

Lisätiedot

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 3/2010 1. :t Liite Asiat Sivu

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 3/2010 1. :t Liite Asiat Sivu Ohjausryhmä 3/2010 1 Kokousaika klo 13.00 15.03 Kokouspaikka Lopen kunnantalo, kokoushuone I :t Liite Asiat Sivu 22 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 3 23 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma. KOKO-workshop 20.1.2011. Liisa Lindsberg-Mattsson

Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma. KOKO-workshop 20.1.2011. Liisa Lindsberg-Mattsson Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma KOKO-workshop 20.1.2011 Liisa Lindsberg-Mattsson HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TTS 2011 Läpileikkaavia teemoja: tutkimus, koulutus, kestävä

Lisätiedot

1. KOKO-hallinnointi 5. 2. Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-hankkeet vuonna 2011 5

1. KOKO-hallinnointi 5. 2. Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-hankkeet vuonna 2011 5 HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2011 1 2 Sisällysluettelo Taloussuunnitelma 3 Toimintasuunnitelma 5 1. KOKO-hallinnointi 5 2. Hyvinkään-Riihimäen talousalueen

Lisätiedot

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 4/2010 1. :t Liite Asiat Sivu

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 4/2010 1. :t Liite Asiat Sivu Ohjausryhmä 4/2010 1 Kokousaika klo 13.00 15.30 Kokouspaikka Riihimäen kaupungintalo, kokoushuone 2 :t Liite Asiat Sivu 33 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 3 34 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 1/2011 1

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 1/2011 1 Ohjausryhmä 1/2011 1 Kokousaika 28.1.2010 klo 10.50 14.45, kokoustauko 12.10 12.40 Kokouspaikka Riihimäen kaupungintalo, kokoushuone 2 :t Liite Asiat Sivu 1 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 3

Lisätiedot

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 5/2010 1

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 5/2010 1 Ohjausryhmä 5/2010 1 Kokousaika klo 9.00 11.40 Kokouspaikka Hausjärven kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone :t Liite Asiat Sivu 52 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 3 53 KOKOUKSEN LAILLISUUS

Lisätiedot

HYVINKÄÄN RIIHIMÄEN TALOUSALUE PÖYTÄKIRJA Sivu Talousaluetoimikunta 3/2010 38 :T LIITE ASIAT SIVU 25 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 40

HYVINKÄÄN RIIHIMÄEN TALOUSALUE PÖYTÄKIRJA Sivu Talousaluetoimikunta 3/2010 38 :T LIITE ASIAT SIVU 25 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 40 HYVINKÄÄN RIIHIMÄEN TALOUSALUE PÖYTÄKIRJA Sivu Talousaluetoimikunta 3/2010 38 Kokousaika 20.12.2010 klo 13.00 Kokouspaikka Hyvinkää, Beckhoffin kokoustila :T LIITE ASIAT SIVU 25 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN

Lisätiedot

Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma 2010 2013 (7.1.2010 tarkennettu painos)

Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma 2010 2013 (7.1.2010 tarkennettu painos) Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelma 2010 2013 (7.1.2010 tarkennettu painos) Diaarinumero: TEM 164:00/2008 1(15) Hyvinkään Riihimäen talousalueen KOKO-ohjelman sisältö 1. Ohjelmaehdotuksen vastaavuus

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI VUODELTA 2011

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI VUODELTA 2011 HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOKO-OHJELMAN TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI VUODELTA 2011 1 2 Sisällysluettelo Toimintaraportti 1. KOKO-hallinnointi 3 2. Hyvinkään-Riihimäen talousalueen KOKO-hankkeiden

Lisätiedot

Maakuntahallitus 32 14.03.2016

Maakuntahallitus 32 14.03.2016 Maakuntahallitus 32 14.03.2016 Osallistuminen Smart & Clean -projektiin, edustajan nimeäminen sitä toteuttavan säätiön hallintoneuvostoon sekä valtion ja pääkaupunkiseudun välisen kasvusopimuksen 2016

Lisätiedot

KUUMA-seutu Talousarvio Talous- ja toimintasuunnitelma KUUMA-johtokunta

KUUMA-seutu Talousarvio Talous- ja toimintasuunnitelma KUUMA-johtokunta KUUMA-seutu Talousarvio Talous- ja toimintasuunnitelma 2016 KUUMA-johtokunta KUUMA-SEUDUN TALOUSARVIO 1.1. 31.12.2016 Talousarvio 2016 Perustoiminta (yhteistyö) 289 870 Johtokunta 7 000 Hanketoiminta 223

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPUNKIOHJELMA

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPUNKIOHJELMA PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPUNKIOHJELMA Toiminta- ja taloussuunnitelma 2008 PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPUNKIOHJELMA Toiminta- ja taloussuunnitelma 2008 Lähtökohdat ja painopisteet Sisällöllisenä painopistealueena

Lisätiedot

Hankejohtaminen on keino organisoida, tukea organisaation perustehtävän toteutumista ja saada aikaan merkittäviä muutoksia. Visio Hanke.

Hankejohtaminen on keino organisoida, tukea organisaation perustehtävän toteutumista ja saada aikaan merkittäviä muutoksia. Visio Hanke. Tarkastuslautakunta 21.10.2014 LIITE 1 Ongelma johtaminen on keino organisoida, tukea organisaation perustehtävän toteutumista ja saada aikaan merkittäviä muutoksia RKK Strategian kriittiset menestystekijät

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen hankehaku ja suunnitteilla oleva valtionavustus liikkumisen ohjaukseen

Liikkumisen ohjauksen hankehaku ja suunnitteilla oleva valtionavustus liikkumisen ohjaukseen Liikkumisen ohjauksen hankehaku ja suunnitteilla oleva valtionavustus liikkumisen ohjaukseen Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-vuositapaaminen 23.11.2011 Liikkumisen ohjauksen hankehaku

Lisätiedot

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen 1 Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen Ohjelman valmistelu Maakunnan kehittämisrahahanke Ramboll Management Consulting työn toteuttajana Ohjelmatyötä valmisteltu työpajasarjalla. Ensimmäisessä

Lisätiedot

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä!

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Tarjouksessa ja valtionavustushakemuksessa esitetty työn sisältö TYÖKOKONAISUUS 1. Asukas- ja toimijayhteistyö ERILLISET TYÖVAIHEET Eri osapuolten kutsuminen mukaan

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

Oma Häme -hankkeen väliraportti

Oma Häme -hankkeen väliraportti Oma Häme -hankkeen väliraportti Tiedotustilaisuus 24.5.2016 Jukka Lindberg, projektipäällikkö Hämeen liitto www.omahäme.fi Missä menee Oma Häme hanke? Tiivistelmä: Sote III.sta Oma Häme hankkeeksi kevään

Lisätiedot

HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI maakunnan kehittämisraha

HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI maakunnan kehittämisraha HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI maakunnan kehittämisraha Hankkeen nimi: MAL-verkosto Hankkeen 1.1.2010-31.12.2011, myönnetty jatko 2012 toteutusaika: Toteuttaja: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Rakennerahastoasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 11.11.2014 Vähähiilinen talous ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 TIEDOTUSTILAISUUS Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 LUONNOS Ohjelmaa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Henkilöstö Asukkaat Asiantuntijaraadit

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET KEHITTÄMISHANKKEET OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 KOKEMUKSIA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ

VALTAKUNNALLISET KEHITTÄMISHANKKEET OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 KOKEMUKSIA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ VALTAKUNNALLISET KEHITTÄMISHANKKEET OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 KOKEMUKSIA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus 15.1.2014 valtakunnallisten hankkeiden tilaisuus Sivu 1 Valtakunnalliset hankkeet

Lisätiedot

Ohjausryhmä. EAKR-hankkeiden starttikoulutus ja

Ohjausryhmä. EAKR-hankkeiden starttikoulutus ja Ohjausryhmä EAKR-hankkeiden starttikoulutus 2.10. ja 4.10.2018 Ohjausryhmä Pääsääntöisesti rahoittaja edellyttää hankkeelle ohjausryhmää Tarkista hankepäätöksestä edellytetäänkö hankkeeltasi ohjausryhmää

Lisätiedot

ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi

ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi Teemahankkeiden avoin haku 15.9. 31.10.2011 MILLAISIA HANKKEITA? Eteläsuomalaisten osaamiskeskittymien kehittäminen ja verkostoituminen Laajoja hankekokonaisuuksia

Lisätiedot

Miten vahvistamme talousalueen kilpailukykyä ja vetovoimaa? Hyvinkään-Riihimäen talousalueparlamentti 18.8.2010 Rantasipi Sveitsi

Miten vahvistamme talousalueen kilpailukykyä ja vetovoimaa? Hyvinkään-Riihimäen talousalueparlamentti 18.8.2010 Rantasipi Sveitsi Miten vahvistamme talousalueen kilpailukykyä ja vetovoimaa? Osa 2 Esa Tommila Hyvinkään-Riihimäen talousalueparlamentti 18.8. Rantasipi Sveitsi Kilpailukyky- ja vetovoimastrategia laaditaan osana KOKO-ohjelmaa

Lisätiedot

Loimaan seutukunnan kehityskäytävähankkeet maankäytön kehittämisen näkökulmasta

Loimaan seutukunnan kehityskäytävähankkeet maankäytön kehittämisen näkökulmasta Loimaan seutukunnan kehityskäytävähankkeet maankäytön kehittämisen näkökulmasta Aluerakenteen seutukunnallinen kehittämisstrategia Kehittämisen päämääränä 2020: Vahvistaa koko seutukunnan tasapainoista

Lisätiedot

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Sote-liikelaitos Liikelaitoksen toimipisteessä arvioidaan asiakkaan palvelutarve ja asiakkaalle tehdään

Lisätiedot

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR)

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Yleistä Osaamiskeskittymien ja kaupunkien merkitys korostuu Harvaan asutun alueen kilpailukyvyn kehittämisessä hyödynnetään

Lisätiedot

Etelä-Suomen Logistiikkakeskusjärjestelmän kehittäminen 2009-2012. - Huomisen logistiikkaa -

Etelä-Suomen Logistiikkakeskusjärjestelmän kehittäminen 2009-2012. - Huomisen logistiikkaa - Etelä-Suomen Logistiikkakeskusjärjestelmän kehittäminen 2009-2012 - Huomisen logistiikkaa - Yhteistyössä Tausta: Etelä-Suomen EAKRohjelma Etelä-Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen EAKRohjelman

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

UUSI KESKUSJÄRJESTÖ -hanke LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 HELSINKI

UUSI KESKUSJÄRJESTÖ -hanke LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 HELSINKI UUSI KESKUSJÄRJESTÖ -hanke LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 HELSINKI LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 - esityslista 1. Valitaan kokouksen puheenjohtajisto 2. Todetaan selvitystyöhön 10.2.2015 mennessä ilmoittautuneet

Lisätiedot

MAL-verkosto, katsaus

MAL-verkosto, katsaus MAL-verkosto, katsaus 14.2.2012 Maksatuksen hakeminen ajalta 1.7.-31.12.2011 Haettava summa ajanjaksolta yhteensä 128 293 euroa. Kustannukset koko vuonna yhteensä 216 035 euroa, mikä on n. 60 000 euroa

Lisätiedot

Tarvitaan laajapohjainen kasvuohjelma

Tarvitaan laajapohjainen kasvuohjelma Linnan Kehitys, PN Linnan Kehitys, PN Tarvitaan laajapohjainen kasvuohjelma 2017-2030 VIERAILIJAT i laakso VETOVOIMATEKIJÄT EROTTUVUUSTEKIJÄT Linnan Kehitys, PN I-laakso projektin toimenpiteet 2017-2018

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava toimialajohtaja

Lisätiedot

Toiminta rahoitetaan osallistujien jäsenmaksuilla, hankerahoituksella ja erikseen kerättävällä rahoituksella.

Toiminta rahoitetaan osallistujien jäsenmaksuilla, hankerahoituksella ja erikseen kerättävällä rahoituksella. LOHJAN SEUDUN YMPÄRISTÖKLUSTERI Klusteri on yhteistyöverkosto, joka edistää yritysten ja yhteisöjen ympäristöasioiden hallintaa, auttaa ennakoimaan ja sopeutumaan muutoksiin ja riskeihin sekä edesauttaa

Lisätiedot

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi 1 HYRIA KOULUTUS 4.9.2014 Hyrian tarjoamat koulutukset & palvelut Yrittäjän ammattitutkinto

Lisätiedot

Mitä. Osaamispankki. voi tarjota? Juulia Tuominen

Mitä. Osaamispankki. voi tarjota? Juulia Tuominen Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen 3.12.2009 1 Taustaa (1) Kestävän kehityksen kasvatuksen ja koulutuksen strategia ja toimenpideohjelma vuosille 2006 2014 Suomen kestävän kehityksen toimikunnan

Lisätiedot

Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. Toteutusta Päijät-Hämeessä Sinikka Kauranen Hämeen ELY-keskus

Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. Toteutusta Päijät-Hämeessä Sinikka Kauranen Hämeen ELY-keskus Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Toteutusta Päijät-Hämeessä Sinikka Kauranen Hämeen ELY-keskus Yksi ohjelma viisi toimintalinjaa toiminnalle 2.1 (TL 1) Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Lisätiedot

Yhdistymisselvityksen tavoitteet

Yhdistymisselvityksen tavoitteet Yhdistymisselvityksen tavoitteet 1. Aikaansaada esitys Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yhdistymisestä sekä esitykseen liittyvä yhdistymissopimus.

Lisätiedot

Erityisestä edistävään hankkeen toiminta Salossa Irmeli Leino Pekka Makkonen Marita Päivärinne Liisa Anttila

Erityisestä edistävään hankkeen toiminta Salossa Irmeli Leino Pekka Makkonen Marita Päivärinne Liisa Anttila Mielenterveystyön kehittäminen 1.8.2008 30.4 2010 Erityisestä edistävään hankkeen toiminta Salossa Irmeli Leino Pekka Makkonen Marita Päivärinne Liisa Anttila ESITYKSEN SISÄLTÖ Mielenterveystyön edistämistä

Lisätiedot

Ajankohtaista EAKR-ohjelmasta. Eira Varis aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1.3.2012

Ajankohtaista EAKR-ohjelmasta. Eira Varis aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1.3.2012 Ajankohtaista EAKR-ohjelmasta Eira Varis aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1.3.2012 Itä-Suomen EAKR-ohjelman painopisteet PK:n strategian ja POKATin sisältö EAKR-ohjelman toteuttaminen

Lisätiedot

Sote valmistelu Kanta-Hämeessä

Sote valmistelu Kanta-Hämeessä Sote valmistelu Kanta-Hämeessä Marjo Lindgren 14.9.2015 Hämeen parasta kehittämistä! Mikä Sote III- hanke? Jatkoa edellisten valtakunnallisten sotekierrosten valmistelulle Kanta-Hämeen yhteinen tavoite

Lisätiedot

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Taustaa Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia Kymenlaakson maakuntaohjelma Kuntien tavoitteet, strategiat, alueellisen yhteistyön tarve ja kuntaliiton

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Edunvalvonta monipuolista mm. erilaisissa neuvottelukunnissa ja lainsäädäntöhankkeiden yhteydessä Vahvaa asiantuntemusta toimialajärjestöissä

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma. Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014

Itämeren alueen ohjelma. Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014 Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014 Häme-ohjelman toteuttaminen - rahoitus Maakunnan kehittämisraha 2014 = 0,25 M /vuosi Euroopan alueellisen yhteistyön ohjelmat 2014-2020 Keskisen Itämeren ohjelma = 122

Lisätiedot

Yhtymähallitus 204 23.10.2012. Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012. Yhall 19.6.2012 135

Yhtymähallitus 204 23.10.2012. Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012. Yhall 19.6.2012 135 Yhtymähallitus 204 23.10.2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012 Yhall 19.6.2012 135 Valmistelija: Talous- ja hallintojohtaja Seija Kärkkäinen, seija.karkkainen(at) ylasavonsote.fi, puh

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

www.vasek.fi 17.4.2009

www.vasek.fi 17.4.2009 www.vasek.fi 17.4.2009 17.4.2009 Vaasanseutu www.vasek.fi VAASAN SEUDUN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2010-2013 KEHITTÄMISKOKONAISUUDET VUONNA 2010 Alueen elinkeinoelämän kehittäminen Vaasan seudun

Lisätiedot

Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto

Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto 12.4.2017 klo 13.04-14.45 Pellava-kokouskeskus, kh. Koski (Kelloportinkatu 1B, Tampere) 5.5.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Kokoukseen osallistuneet Vesa

Lisätiedot

Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net

Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net Projektin kuvaus ja tavoite 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky Erityistavoite 2.1 PKyritysten kasvun ja kansainvälistymisen

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus Hanke on Alueellinen kehittämishanke EU-rahoitteisen hankkeen valmisteluhanke Kyseessä on Uusi hakemus Jatkorahoitushakemus Korjaus/täydennys edelliseen hakemukseen

Lisätiedot

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Kuntamarkkinat 12.9.2013: Mistä rahoitus kunnan päästövähennystoimenpiteisiin? Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Lisätiedot

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Toimitusjohtajan katsaus Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Forssan seudun kommentti 25.02.2010 Timo Lindvall Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

Matkalla uuteen maakuntaan

Matkalla uuteen maakuntaan 1 Matkalla uuteen maakuntaan LAPIN MAAKUNTAUUDISTUKSEN ESIVALMISTELUN OHJAUSRYHMÄN KOKOUS Projektisuunnitelman toteutuminen ja tarkennukset Budjetti vuodelle 2017 ja muut rahoitushakemukset Valmistelutoimielin,

Lisätiedot

Biokaasua liikenteeseen. Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle

Biokaasua liikenteeseen. Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle Laadittu Pohjois-Karjalan liikennebiokaasuverkoston kehityshankkeessa 14.8.2012 1. Tiivistelmä tiedonvälityshankkeen tarkoituksena on auttaa samaan aikaan Pohjois-

Lisätiedot

Kanta-Hämeen sote 2016

Kanta-Hämeen sote 2016 Kanta-Hämeen sote 2016 Markku Puro 8.12.2015 Hämeen parasta kehittämistä! I. 2015 saavutukset II. Hahmotelma 2016-2018 III. Vuosi 2016 tarkennettuna 1. Tavoitetilan määrittely 2. Osallisuuden varmistaminen

Lisätiedot

SEINÄJOEN SEUDUN OSAAMISKESKUS Elintarvikekehityksen osaamisala. Ohjelmapäällikkö Salme Haapala Foodwest Oy salme.haapala@foodwest.

SEINÄJOEN SEUDUN OSAAMISKESKUS Elintarvikekehityksen osaamisala. Ohjelmapäällikkö Salme Haapala Foodwest Oy salme.haapala@foodwest. SEINÄJOEN SEUDUN OSAAMISKESKUS Elintarvikekehityksen osaamisala Ohjelmapäällikkö Salme Haapala Foodwest Oy salme.haapala@foodwest.fi 040-585 1772 JOHDANTO Etelä-Pohjanmaalla asuu 4 % Suomen väestöstä Alueella

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa. Mari Kuparinen

Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa. Mari Kuparinen Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa Mari Kuparinen Uudenmaan liitto Ohjelmarakenne Toimintalinja Temaattinen tavoite Investointiprioriteetti Erityistavoite EAKR:n toimintalinjat

Lisätiedot

- päätösotteet toimitettu kuntiin välittömästi ja tuettu näin asioiden käsittelyä samoin aineistoin joka KUUMA-kunnassa

- päätösotteet toimitettu kuntiin välittömästi ja tuettu näin asioiden käsittelyä samoin aineistoin joka KUUMA-kunnassa KUUMA OSAVUOSITOIMINTAKATSAUS sekä katsaus vuosien 2014-2017 painopisteisiin Johtokunta 4.6.2014 / 28, liite 18 3 KUUMA-SEUDUN PERUSTOIMINTA Valmis Toteutuu ennustetusti, kesken Toteutuu ennustetusti,

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa. Hakuinfo 12.6.

Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa. Hakuinfo 12.6. Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa Hakuinfo Hilkka Laine Hankkeilla tuetaan Keski-Suomen strategian toteutumista Etusijalla ovat

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus 9.12.2016 Soma-esivalmistelun organisaatio (maakuntahallitus 21.11.2016) Neuvottelukunta valmistelutahot,

Lisätiedot

YRITYSVUOROVAIKUTUKSEN KONSEPTIT JA TOTEUTUS MAL-SUUNNITTELUSSA

YRITYSVUOROVAIKUTUKSEN KONSEPTIT JA TOTEUTUS MAL-SUUNNITTELUSSA Liite 1 YRITYSVUOROVAIKUTUKSEN KONSEPTIT JA TOTEUTUS MAL-SUUNNITTELUSSA Tehtävän määrittelyä ja sparrauskohteiden kuvausta Kati-Jasmin Kosonen, Kimmo Kurunmäki www.mal-verkosto.fi Hankkeen taustaa Selvitys:

Lisätiedot

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyöryhmä 18.2.2013 HUOM! Tämän toimintasuunnitelman on tarkoitus kuvata strategiatyöryhmän työtä ja tavoitteita, ei vielä itse strategiaprosessin yksityiskohtia.

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN VÄLIAIKAISHALLINNON VALMISTELEVA KOKOUS

PÄIJÄT-HÄMEEN VÄLIAIKAISHALLINNON VALMISTELEVA KOKOUS PAIKALLA: JÄSENET Jari Parkkonen, Päijät-Hämeen liitto Eetu Salunen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Ismo Rautiainen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Sari Lahti, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Timo Louna,

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Maakunnallinen yhteistyö Juha S. Niemelä 27.11.2008 Yhteistyön lähtökohdat Yhdessä tekemisen kulttuuri Työllisyystilastot nousukaudenkin aikana

Lisätiedot

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Malleja paikalliseen, toimivaan, terveyttä edistävään sovellettuun liikuntatoimintaan Lounais-Suomessa Konsultointi- ja kehittämishanke 2006 2009 Soveli-järjestöjen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman tuleva ohjelmakausi Kari Kivikko Hämeen ELY-keskus

Maaseudun kehittämisohjelman tuleva ohjelmakausi Kari Kivikko Hämeen ELY-keskus Maaseudun kehittämisohjelman tuleva ohjelmakausi 2014-2020 Kari Kivikko Hämeen ELY-keskus Valmistelutilanne vuoden 2012 lopussa Vaikuttaminen EU-tasolla käynnissä Kansallinen valmistelu hallinnon sisällä

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA)

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) irene.roos@tts.fi Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Elinkeinojen

Lisätiedot

KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018

KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 KUUMA-johtokunta 16.11.2017 51 LIITE 51a KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 KUUMA-johtokunta 16.11.2017 14.11.2017 Antti Kuusela KUUMA-SEUTU LIIKELAITOS TALOUSARVIO 1.1.-31.12.2018

Lisätiedot

OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006

OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006 1 OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006 1 Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet HANKEKUVAUS Hyväksytty ohjausryhmässä 31.8.2004 Valtioneuvoston hyväksymässä koulutuksen

Lisätiedot

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys)

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) YHTEINEN KEITTIÖ HANKKEEN OSAPROJEKTI: KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) PROJEKTISUUNNITELMA 1. PROJEKTIN TAUSTATIEDOT... 3 2. YHTEINEN KEITTIÖ-HANKE

Lisätiedot

Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät- Hämeessä seminaari 21.1.2014

Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät- Hämeessä seminaari 21.1.2014 Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät- Hämeessä seminaari 21.1.2014 Linkki esityksiin lähetetään osallistujille seminaarin jälkeen WLAN Sibeliustalo Käyttäjätunnus: Salasana: Vähähiilinen maankäyttö

Lisätiedot

Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Lahti Science Day 2017 Mari Eronen

Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Lahti Science Day 2017 Mari Eronen Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Lahti Science Day 2017 Mari Eronen Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Selvityksessä kartoitettiin energiatehokkuuden

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto 1 Sisältö 1) Näkökulmia maakunnan heikkoudet, uhat, vahvuudet ja mahdollisuudet 2) Haluttu muutos

Lisätiedot

Oulun Eteläisen aluekeskusohjelman organisointi

Oulun Eteläisen aluekeskusohjelman organisointi Koordinointi: aluekeskusohjelman yhteyspäällikkö ja tiedottaja Vastuuorganisaatio: Ylivieskan seutukunta toimijoiden kokoaminen, hankkeiden suunnittelu, kehittämistyön koordinointi, tiedonvaihto Oulun

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. 16.9 Sanna Kopra

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. 16.9 Sanna Kopra KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 16.9 Sanna Kopra Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi esitetään Kainuun

Lisätiedot

Russia Business Point -hanke

Russia Business Point -hanke Russia Business Point -hanke 1.9.2015 31.8.2017 Hankkeen budjetti ja kohderyhmä Kokonaisbudjetti 220.000 Rahoittajana Hämeen liitto (EAKR), hallinnoijana Linnan Kehitys Oy Hankkeessa mukana yhteistyökumppaneina:

Lisätiedot

Hankkeen lähtökohtia ja teemoja

Hankkeen lähtökohtia ja teemoja Hankkeen lähtökohtia ja teemoja Minna Silvennoinen, projektityöntekijä, KeHO / INNOKE & simulaatiokouluttaja MinSim Oy minna.silvennoinen@jamk.fi KeHO Keski Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä Sosiaali

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät www.omahäme.fi Tehtävien nykytilan kartoitus Vastuu alueiden kehittämisestä on ALKE-lain perusteella

Lisätiedot

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto Maakuntaohjelman tilannekatsaus Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto MAAKUNNAN SUUNNITTELUN KOKONAISUUS UUSIUTUVA ETELÄ-SAVO -STRATEGIA Budj. rahoitus MAAKUNTAOHJELMA

Lisätiedot

Hankintaopas. tukea hankinta-asioissa päättäjille, hankkijoille ja tarjoajille

Hankintaopas. tukea hankinta-asioissa päättäjille, hankkijoille ja tarjoajille Hankintaopas tukea hankinta-asioissa päättäjille, hankkijoille ja tarjoajille Rovaniemi, 8.5.2019 Katja Kaunismaa Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta Toteuttajat: Kideve Elinkeinopalvelut/Kittilän

Lisätiedot

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN Rauli Sorvari koulutuspäällikkö Keski-Suomen liitto Maakuntasuunnitelman linjaukset Aikuiskoulutuksella tuetaan työyhteisöjen kykyä uudistua ja kehittyä.

Lisätiedot

Aluekehitysrahoitus. Aluekehityspäällikkö Heikki Ojala

Aluekehitysrahoitus. Aluekehityspäällikkö Heikki Ojala Aluekehitysrahoitus Aluekehityspäällikkö Heikki Ojala Organisaatio Aluekehityksen strateginen asema Kriittiset menestystekijät: Rahoitusvälineiden strateginen ja tehokas hyödyntäminen Maakuntaohjelman

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 2 1. ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA-AJATUS Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1993 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne / Tuukka Salkoaho / 4.6.2018 / Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari / 1 Valtakunnallinen valmistelutilanne Eteneminen: Perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto 21.9.2017 Kanta-Hämeessä Yhdistyksiä 3202, Yhdistysrekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot