loiste Loiste Sähköverkko Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "loiste Loiste Sähköverkko Oy"

Transkriptio

1 1 Syrjimättömyysraportti vuodelta 2013 PL 5, Kajaani WWN. loiste.fi Puhelin Faksi Y-tunnus Kotipaikka Kajaani

2 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Oikeudellinen ja toiminnallinen eriyttäminen Verkonhaltijan johdon riippumattomuus Verkonhaltijanjohdon työsuhde-etuuksista päättäminen Syrjimättömyyden varmentamista koskevan toimenpideohjelman laatiminen Vastuuhenkilön nimeäminen 4 3 Asiakassuhteet Asiakassopimukset Liittämis- ja verkkopalveluehdot Mittaus ja mittarointi Laskutus Pistehinnoittelu Myyjän vaihtaminen ja sopimuksen siirtäminen Häviöenergian hankinta Tuotemerkin käyttö viestinnässä 5 4 Tasevastuu ja taseselvitys Mittaustiedot Taseselvitys Ilmoitusvelvollisuus 5 5 Tietojärjestelmien hallinta Tietojen käsittely ja suojaaminen Sähkökauppoihin liittyvä tiedonvaihto 6 6 Salassapitovelvollisuus 6 7 Havaitut kehityskohteet, raportointi ja seuranta Havaitut kehityskohteet Raportointi ja seuranta 6 8 Allekirjoitukset 6

3 3 1 Johdanto Tämä Syrjimättömyysraportti perustuu :n Gatkossa LSV) laatimaan syrjimättömyyden varmentamista koskevaan arviointiin ja toimenpideohjelmaan. LSVn toimenpideohjelma perustuu l3 voimaan tulleeseen sähkömarkkinalakiin (588/20l3) sekä kauppa- ja teollisuusministeriön asetukseen sähkönjakeluverkonhaltijan toiminnallisista eriyttämisvaatimuksista (KTMa 616/20l3) sekä Energiaviraston Gatkossa EV) suositukseen (Dnro 954/401/2013) sekä Energiateollisuus ry:n asiasta antamiin ohjeisiin ja suosituksiin. LSV on Loiste Energia Oy:n (LENin) tytäryhtiö ja siten osa Loiste-konsernia (Loiste). LSV vastaa Loisteen sähköverkkoliiketoiminnasta, joka on lailla säädettyä, luvanvaraista, luonnollisen monopolin muodossa tapahtuvaa liiketoimintaa. Siksi LSVn toiminnalta edellytetään syrjimättömyyttä suhteessa asiakkaisiin ja muihin sähkömarkkinoiden osapuoliin sekä erillisen syrjimättömyyden varmentamisohjelman laatimista. LSVn hallitus on hyväksynyt Syrjimättömyyden varmentamisohjelman ja Hallituksen työjärjestyksen, joissa on kuvattu LSVn työnjakoa ja taloudellista raportointia koskevat ohjeet sekä täydennetty yhtiön toimintajärjestelmää, yhtiötä koskevaa lainsäädäntöä ja yhtiön yhtiöjärjestystä. LSVn sertifioidussa toimintajärjestelmässä olevat vaatimukset, politiikat, päämäärät, tavoitteet sekä toimintaohjeet perustuvat standardeihin ISO 9001 (2008, laatu), ISO (2004, ympäristö) ja OHSAS (2007, työsuojelu, työturvallisuus ja työkyvyn ylläpito). Toimintajärjestelmän ohjeet ja niihin liittyvät dokumentit onjulkaistu LSVn sisäisessä Intrassa. LSVn toiminnan syrjimättömyys on varmistettu Energiateollisuuden laatiman tarkastustaulukonja sisäisten auditointien avulla sekä niiden pohjalta kootun syrjimättömyysohjelman toimenpiteillä. Syrjimättömyysohjelma, sen pohjalta laaditut vuosittaiset toimenpideohjelmat ja vuosiraportit julkaistaan sekä toimitetaan Energiavirastolle. 2 Oikeudellinen ja toiminnallinen eriyttäminen 2.1 Verkonhaltijan johdon riippumattomuus LSVn toimitusjohtaja ei toimi sähköntuotannosta tai sähkönmyynnistä vastaavan yrityksen toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä tai sitä vastaavan toimielimen jäsenenä. LSVn juridiseen johtoon kuuluu toimitusjohtaja ja yhtiön hallituksen jäsenet. Heidät on arvioitu riippumattomiksi sähkön myyntitoiminnoista sen perusteella, että he ovat päivittäisten toimiensa ja päätöstensä osalta riittävän itsenäisiä Loisteen sähkön myyntiä harjoittavista tytäryhtiöstä. 2.2 Verkonhaltijanjohdon työsuhde-etuuksista päättäminen LSVn toimitusjohtaja kuuluu muusta konsernista erilliseen tulospalkkiojärjestelmään, jossa käsitellään vain LSVn taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteita. 2.3 Syrjimättömyyden varmentamista koskevan toimenpideohjelman laatiminen Syrjimättömyyden varmistamista koskeva toimenpideohjelma on kiinteä osa yrityksen toimintajärjestelmää. Ohjelma ja sen toteutuminen tarkastetaan vuosittain sisäisillä auditoinneilla. Ohjelman toteutumista seurataan myös johdon katselmuksissa.

4 4 2.4 Vastuuhenkilön nimeäminen LSVn hallitus on nimennyt LSVn toimitusjohtajan syrjimättömyyden varmistamista koskevan toimintaohjelman vastuuhenkilöksi. Hän vastaa ohjelman laatimisesta sekä sen täytäntöönpanoa koskevan seurannasta ja raportin laadinnasta. 3 Asiakassuhteet 3.1 Asiakassopimukset LSV noudattaa asiakassopimuksissaan lainsäädännön vaatimaa yhdenmukaista ja syrjimätöntä käytäntöä. LSV on myös kouluttanut kaikki omat sekä sen eri palveluntuottajiensa asiakaspalveluhenkilöt syrjimättömiin käytäntöihin verkon asiakaspalvelutehtävissä. Kaikki LSVn sopimukset tehdään sähkönmyyjästä riippumatta syrjimättöminja tasapuolisin ehdoin. 3.2 Liittämis- ja verkkopalveluehdot LSVlla on käytössään EVn hyväksymät verkkopalvelu- ja liittymisehdot sekä sähkön käytölle että tuotannolle. Sopimusehdot ovat saatavissa joko painotuotteena tai luettavissa LSVn internet-sivuilla. 3.3 Mittaus ja mittarointi LSV huolehtii mittauksestaan ja mittaustietojen käsittelystään itse ja käyttää mittaroinneissaan muita sähkömarkkinaosapuolista riippumattomia palveluntoimittajia. LSV on kouluttanut kaikki palveluntuottajat syrjimättömiin käytäntöihin verkon mittarointi- ja asiakaspalvelutehtävissä. Mittaustoiminnassaan LSV huomioi kaikki ne velvoitteet mitä lainsäädännössä ja sopimusehdoissa mittaukselta vaaditaan. 3.4 Laskutus LSV ostaa laskutuspalvelut LENlta kaupallisin periaattein solmitulla ja ohjatulla palvelusopimuksella. LSVn laskutus vastaa KTMn antamaa asetusta sähkön siirtoa ja myyntiä koskevien laskujen erittelystä sekä niihin voimaan tulleessa uudistetussa sähkömarkkinalaissa annettuja muutoksia lukuun ottamatta kuluttajille annettavaa tietoa asiakasvalitusten tekemistä varten (57 ja 69 ). Nämä kohdat lisätään meneillään olevan LENn ja LSVn laskuprinttiuudistuksessa mennessä. Näitä periaatteita noudatetaan riippumatta siitä kuka on sähkön myyjä. Kaikki LSVn laskutusta koskevat ehdot ovat tasapuolisesti laadittuja. 3.5 Pistehinnoittelu LSV noudattaa jakeluverkkonsa siirtopalvelujen hinnoittelussa nk. pistehinnoittelua, eli hinnoittelu on riippumatonta siitä, missä kohtaa LSVn jakeluverkkoaluetta asiakkaan käyttöpaikka sijaitsee. 3.6 Myyjän vaihtaminen ja sopimuksen siirtäminen LSV noudattaa sähkön myyjän vaihtamisessa ja sopimuksen siirtämisessä ETn sähkömarkkinoita koskevia ohjeita ja suosituksia.

5 Loiste Säh köverkko Oy 5 Sähkönmyyjän vaihtamiseen liittyvän tiedonvaihdon sähkökaupan eri osapuolten välillä LSV hoitaa syrjimättömästi ilman tarpeettomia viivyt yksiä. LSV ei peri erillistä maksua sähkönmyyjän vaihtamiseen liittyvistä rekisteröinnistä, taseselvityksestä eikä muista vastaavista toiminnoista. 3.7 Häviöenergian hankinta LSVn tarvitsema häviöenergiaja sähköverkon käyttöä palveleva varavoima hankitaan syrjimättömienja markkinapohjaisten menettelyjen mukaisesti Tuotemerkin käyttö viestinnässä Loisteen eri yhtiöillä on käytössään yhteinen tuotemerkki Loiste. Kun LSV käyttää sitä omassa viestinnässään, sen yhteyteen lisätään LSVn nimi. Loisteella on käytössään yhteinen verkkosivusto. LSVa käsittelevät asiat ovat omilla alasivuillaan, joilla on näkyvästi esillä LSVn nimi. Lisäksi verkkoasioita käsittelevällä pääsivulla mainitaan, että verkkoyhtiö toimii syrjimättömästi verkkoalueensa sähkönsiirtäjänä ja palvelee kaikkia alueen myyjiä. LSVn asiakkaille lähetetään Loisteen ja siihen kuuluvien yhtiöiden toimintaa yleisesti käsitteleviä asiakaslehtiä ja -tiedotteita. Loisteen muiden yhtiöiden palvelut pidetään lehdessä erillään LSVn palveluista joko omilla tekstiosioillaan tai liitteillään. 4 Tasevastuu ja -selvitys 4.1 Mittaustiedot LSV vastaa verkkoasiakkaiden sähkön laskutusmittareiden luennasta käyttöpaikkakohtaisesti sekä mittaustietojen säilyttämisestä ja ilmoittamisesta sähkömarkkinoiden osapuolille tasapuolisesti luottamuksellisuusvaatimukset huomioiden. LSV tarjoaa taseselvityspalveluja tasapuolisinja syrjimättömin ehdoin sähkömarkkinoiden osapuolille. Palveluiden tarjonnassa ei ole kilpailua rajoittavia ehtoja tai rajauksia. 4.2 Taseselvitys LSVn taseselvitys perustuu sähkön tuntimittaukseen tai mittauksia ja toimituksia koskeviin ilmoituksiin sähkömarkkina -asetuksen mukaisesti. 4.3 Ilmoitusvelvollisuus LSV noudattaa taseselvitykseen liittyvissä ilmoitusmenettelyissä ETn ohjeita ja suosituksia. 5 Tietojärjestelmien hallinta 5.1 Tietojen käsittely ja suojaaminen LSV on järjestänyt asiakas- ja mittaustietoja sisältävät tietojärjestelmänsä siten, että niiden sisältämiä tietoja voidaan käsitellä asianmukaisesti. Kaikissa tietojärjestelmissä on huolehdittu tietojen asianmukaisesta varmistamisesta ja suojaamisesta. Lisäksi järjestelmiä käyttävät henkilöt on koulutettu tietojen asianmukaiseen käsittelyyn niiden luottamuksellisuuden osalta.

6 6 LSV on varmistanut toimintaohjeilla sekä oman ja palve1untuottajansa henkilöstön koulutuksella, ettei sen liiketoimintaan ja asiakassuhteisiin liittyvä salassa pidettävä tai luottamuksellinen tieto siirry oikeudettomasti kolmannelle osapuolelle. 5.2 Sähkökauppaan liittyvä tiedonvaihto LSV noudattaa ETn ohjeita ja suosituksia sähkökauppaan liittyvän tiedonvaihdon osalta. 6 Salassapitovelvollisuus LSV on määritte1yt tasese1vitykseenja muuhun asiakastoimintaan liittyvät salassa pidettävät tiedot. Salassapidon määräyksistä ja toimintatavoista on myös pidetty koulutus kaikille näitä tietoja käsitteleville henkilöille. Tästä luottamuksellisuus- ja syrjimättömyyskoulutukseen osallistuneista ylläpidetään listaa. Uusissa hankittavissa tietojärjestelmissä tullaan ottamaan huomioon syrjimättömyyden varmistamisen ja tietojen luottamuksellisuuden vaatimat seikat. 7 Havaitut kehityskohteet, raportointi ja seuranta 7.1 Havaitut kehityskohteet Loisteella on käytössä toimintajärjestelmä, joka kattaa laatu-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän standardien ISO 9001:2000, :2004 ja OHSAS :2002 mukaisesti. Syrjimättömyyden varmistamista koskevat vaatimukset on sisällytetty toimintajärjestelmän ohjeistukseen soveltuvin osin. Koska LSVn toimintajärjestelmä on osa Loisteen toimintajärjestelmää, sen sisäinen ja ulkoinen auditointi suoritetaan osana Loisteen toimintajärjestelmän auditointia. Vuoden 2014 aikana LSVnja sen eri palveluntuottajien nykyinen henkilöstö koulutetaan uudelleen huomioimaan toiminnassaan syrjimättömyyden ja luottamuksellisuuden varmistamiseen liittyvät seikat. Tämä kertauskoulutus on jatkossa osa uuteen työhön perehdytettävien koulutusta. Koulutuksen jälkeen heidän nimensä kootaan LSVn luottamuksellisuus- ja syrjimättömyyskoulutuslistaan. LSVn ja sen eri palveluntuottajien uusi henkilöstö koulutetaan työhön perehdyttämisen yhteydessä huomioimaan toiminnassaan luottamuksellisuudenja syrjimättömyyden varmistamiseen liittyvät seikat. Luottamuksellisuus- ja syrjimättömyyskoulutuksen jälkeen heidän nimensä lisätään LSVn palveluntuottajien luottamuksellisuus- ja syrjimättömyyskoulutuslistan. 7.2 Ra portointi ja seuranta LSV laatii vuosittain julkisen raportin syrjimättömyyden varmentamisesta. Raportti perustuu vuosittain tehtävään toiminnan sisäiseen johtamiseen ja auditointiin, johdon katse1mukseen sekä niiden pohjalta tehtyihin havaintoihin ja päätettyihin kehittämistoimiin. Kajaanissa Reino Huusko, LSVn toimitusjohtaja Heikki Juntu en, LSVn hallituksen pj

SYRJIMÄTTÖMYYDEN TOIMENPIDE- OHJELMA 1 (6)

SYRJIMÄTTÖMYYDEN TOIMENPIDE- OHJELMA 1 (6) SYRJIMÄTTÖMYYDEN TOIMENPIDE- OHJELMA 1 (6) loiste Sähköverkko Oy 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Oikeudellinen ja toiminnallinen eriyttäminen 3 2.1 Verkonhaltijanjohdon riippumattomuus 3 2.2 Verkonhaltijanjohdon

Lisätiedot

Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma

Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma 1(6) Matti Ryhänen 3.3.2008 (päivitetty 14.02.2013) Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma 2(6) 1 Johdanto 3 2 Toiminnallinen eriyttäminen 3 2.1 Verkonhaltijan johdon riippumattomuus

Lisätiedot

Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma

Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma 1(5) Ryhänen Matti 13.4.2015 Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma Savon Voima Verkko Oy, Y-tunnus 2078265-2, puhelin 017 223 111, faksi 017 223 900, postiosoite PL 1024 (Kapteeninväylä

Lisätiedot

Arto Gylén PKS Sähkönsiirto Oy. Syrjimättömyyden varmentamisen toimintaohjelma

Arto Gylén PKS Sähkönsiirto Oy. Syrjimättömyyden varmentamisen toimintaohjelma Arto Gylén 22.4.2014 PKS Sähkönsiirto Oy Syrjimättömyyden varmentamisen toimintaohjelma Sisällys 1. JOHDANTO 2. TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN 2.1 Verkonhaltijan johdon riippumattomuus sähkön toimitus- ja

Lisätiedot

JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA

JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA 31.10.2011 SISÄLLYS 1. Johdanto... 2 2. Toiminnallinen eriyttäminen... 2 Verkonhaltijan johdon riippumattomuus sähkön

Lisätiedot

Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n syrjimättömyyden varmentamista koskeva toimenpideohjelma

Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n syrjimättömyyden varmentamista koskeva toimenpideohjelma Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n syrjimättömyyden varmentamista koskeva toimenpideohjelma 2 (8) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Toiminnallinen eriyttäminen... 3 2.1 Verkonhaltijan johdon riippumattomuus sähkön

Lisätiedot

JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA

JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA Toimenpideohjelma 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Toiminnallinen eriyttäminen... 2 Verkonhaltijan johdon riippumattomuus

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISESTA

RAPORTTI TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISESTA RAPORTTI TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISESTA VUOSI 2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN... 3 2.1 Johdon riippumattomuus sähkön myynti- ja tuotantotoiminnasta...

Lisätiedot

TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMI- NEN

TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMI- NEN TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMI- NEN 1 YLEISTÄ 2 TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN 2.1 Johdon riippumattomuus sähkön myynti- ja tuotantotoiminnasta 2.2 Verkonhaltijan johdon työsuhde-etuuksista

Lisätiedot

2.1. Verkonhaltijan johdon riippumattomuus sähkön toimitus- ja tuotantotoiminnasta

2.1. Verkonhaltijan johdon riippumattomuus sähkön toimitus- ja tuotantotoiminnasta 27.05.2015 1 (6) HELEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Toimenpideohjelman tarkoitus 2. Toiminnallinen eriyttäminen Sähköverkonhaltijan toiminnalta edellytetään syrjimättömyyttä

Lisätiedot

Sähköverkonhaltijan syrjimättömyyden varmentamista koskeva toimenpideohjelma

Sähköverkonhaltijan syrjimättömyyden varmentamista koskeva toimenpideohjelma KSS VERKKO Toimenpideohjelma 1 (6) Sähköverkonhaltijan syrjimättömyyden varmentamista koskeva toimenpideohjelma 1 Johdanto 1.1 Yleistä Sähkömarkkinalain mukaan sähköverkonhaltijan tulee toimia muita osapuolia

Lisätiedot

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA Asiakirjavastaava Hyväksyjä Voimaantulo Asiakirjan tunniste ja versio Matti Hieta Tapani Liuhala 14.5.2012 111922_7 SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA 1. Tämän

Lisätiedot

SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN

SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN Turku Energia Sähköverkot Oy 9. LOKAKUUTA 2013 SISÄLLYSLUETTELO 1.Johdanto... 1 1.1 Yleistä... 1 2 Toiminnallinen eriyttäminen... 1 2.1 TESV:n johdon riippumattomuus sähkön

Lisätiedot

Lappeenrannan Energiaverkot Oy 29.5.2015. Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n syrjimättömyyden varmentamisen raportti vuodelta 2014

Lappeenrannan Energiaverkot Oy 29.5.2015. Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n syrjimättömyyden varmentamisen raportti vuodelta 2014 Lappeenrannan Energiaverkot Oy 29.5.2015 Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n syrjimättömyyden varmentamisen raportti vuodelta 2014 1. Yleistä Sähkömarkkinalain mukaan sähköverkonhaltijan tulee kohdella kaikkia

Lisätiedot

Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n syrjimättömyyden varmentamisen raportti vuodelta 2013

Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n syrjimättömyyden varmentamisen raportti vuodelta 2013 Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n syrjimättömyyden varmentamisen raportti vuodelta 2013 27.5.2014 1. Yleistä Sähkömarkkinalain mukaan sähköverkonhaltijan tulee kohdella kaikkia muita osapuolia tasapuolisesti

Lisätiedot

SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN VAASAN SÄHKÖVERKKO OY:SSÄ

SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN VAASAN SÄHKÖVERKKO OY:SSÄ SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN VAASAN SÄHKÖVERKKO OY:SSÄ 1.9.2013 Sisällys 1 Johdanto 3 1.1 Yleistä 3 2 Toiminnallinen eriyttäminen 3 2.1 Johdon riippumattomuus sähkön myynti- ja tuotantotoiminnasta 3

Lisätiedot

Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä

Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä Raportti LE-Sähköverkko Oy Käyntiosoite Puh. 029 000 8000 www.lahtienergia.fi Kotipaikka Lahti PL 93, 15141 Lahti Kauppakatu 31, 15140 Lahti Faksi 029

Lisätiedot

Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä

Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä LE-Sähköverkko Oy Käyntiosoite Puh. 029 000 8000 www.lahtienergia.fi Kotipaikka Lahti PL 93, 15141 Lahti Kauppakatu 31, 15140 Lahti Faksi 029 000 8402

Lisätiedot

Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä

Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä Syrjimättömyyden varmentaminen LE-Sähköverkko Oy:ssä Raportti LE-Sähköverkko Oy Käyntiosoite Puh. 029 000 8000 www.lahtienergia.fi Kotipaikka Lahti PL 93, 15141 Lahti Kauppakatu 31, 15140 Lahti Faksi 029

Lisätiedot

Syrjimättömyyden varmentaminen Lappeenrannan Energiaverkot Oy:ssä

Syrjimättömyyden varmentaminen Lappeenrannan Energiaverkot Oy:ssä Syrjimättömyyden varmentaminen Lappeenrannan Energiaverkot Oy:ssä 16.5.2014 1. JOHDANTO 1.1 Yleistä Sähkömarkkinalain mukaan sähköverkonhaltijan tulee toimia muita osapuolia kohtaan syrjimättömästi. Lappeenrannan

Lisätiedot

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA 1. Tämän asiakirjan tarkoitus Sähkömarkkinalain (588/2013) perusteella oikeudellisesti eriytetyn sähköverkkotoimintaa harjoittavan

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEKSI ALKAEN

TOIMENPIDEOHJELMA TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEKSI ALKAEN TOIMENPIDEOHJELMA TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEKSI 1.8.2018 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN... 3 2.1 Johdon riippumattomuus sähkön myynti-

Lisätiedot

Toimenpideohjelma syrjimättömyyden varmistamiseksi Vantaan Energia Sähköverkot Oy:ssä

Toimenpideohjelma syrjimättömyyden varmistamiseksi Vantaan Energia Sähköverkot Oy:ssä 1 (11) Toimenpideohjelma syrjimättömyyden varmistamiseksi Vantaan Energia Sähköverkot Oy:ssä Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 2 1.1 Yleistä... 2 2 TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN... 2 2.1 Erillinen oikeushenkilö...

Lisätiedot

KUOPION SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA

KUOPION SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA KUOPION SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 2 2. TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN... 2 2.1. Johdon riippumattomuus sähkön toimitus- ja tuotantotoiminnasta...

Lisätiedot

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA 1. Tämän asiakirjan tarkoitus Sähkömarkkinalain (588/2013) perusteella oikeudellisesti eriytetyn sähköverkkotoimintaa harjoittavan

Lisätiedot

SÄHKÖVERKONHALTIJAN TOIMENPIDEOHJELMA SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEKSI KUOPION ENERGIA LIIKELAITOKSESSA

SÄHKÖVERKONHALTIJAN TOIMENPIDEOHJELMA SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEKSI KUOPION ENERGIA LIIKELAITOKSESSA SÄHKÖVERKONHALTIJAN TOIMENPIDEOHJELMA SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEKSI KUOPION ENERGIA LIIKELAITOKSESSA Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 2 2. TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN... 2 2.1. Johdon riippumattomuus

Lisätiedot

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVA TOIMENPIDEOHJELMA 1. Tämän asiakirjan tarkoitus Sähkömarkkinalain (588/2013) perusteella oikeudellisesti eriytetyn sähköverkkotoimintaa harjoittavan

Lisätiedot

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVASTA TOIMENPIDEOHJELMASTA JA RAPORTOINNISTA

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVASTA TOIMENPIDEOHJELMASTA JA RAPORTOINNISTA Dnro 1352/53/2005 21.12.2006 Energiamarkkinaviraston suositus SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVASTA TOIMENPIDEOHJELMASTA JA RAPORTOINNISTA 2(18) Sisällys Syrjimättömyyden varmentamista

Lisätiedot

Toimenpideohjelma syrjimättömyyden varmistamiseksi Vantaan Energia Sähköverkot Oy:ssä

Toimenpideohjelma syrjimättömyyden varmistamiseksi Vantaan Energia Sähköverkot Oy:ssä 1 (10) Toimenpideohjelma syrjimättömyyden varmistamiseksi Vantaan Energia Sähköverkot Oy:ssä 1 JOHDANTO 1.1 Yleistä Sähkömarkkinalain mukaan sähköverkonhaltijan tulee toimia muita osapuolia kohtaan syrjimättömästi.

Lisätiedot

TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN VUOSIRAPORTTI

TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN VUOSIRAPORTTI TAMPEREEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN VUOSIRAPORTTI 2016 SISÄLLYSLUETTELO 1 2 YLEISTÄ... 3 TOIMINNALLINEN ERIYTTÄMINEN... 3 2.1 2.2 2.3 Johdon riippumattomuus sähkön myynti- ja tuotantotoiminnasta...

Lisätiedot

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVASTA TOIMENPIDEOHJELMASTA JA RAPORTOINNISTA

SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVASTA TOIMENPIDEOHJELMASTA JA RAPORTOINNISTA Dnro 954/401/2013 7.4.2014 Energiaviraston suositus SÄHKÖVERKONHALTIJAN SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISTA KOSKEVASTA TOIMENPIDEOHJELMASTA JA RAPORTOINNISTA 2(26) Sisällys Suosituksen valmistelusta 3 1. JOHDANTO

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS Suomen Sähkönkäyttäjät ry Lausunto 14.05.2018 Asia: TEM/1561/03.01.01/2017, TEM046:00/2017 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS.

Lisätiedot

T SAHKOVERKOT OY. Raportti 2015 SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN VANTAAN ENERGIA SÄHKÖVERKOT OY:SSÄ ' ~ V~NT~AN ENERGIA. Raportti 1 (6) 10.5.

T SAHKOVERKOT OY. Raportti 2015 SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN VANTAAN ENERGIA SÄHKÖVERKOT OY:SSÄ ' ~ V~NT~AN ENERGIA. Raportti 1 (6) 10.5. T SAHKOVERKOT OY Asiakkuuden hallinta/janne Hartikainen Raportti 1 (6) SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMINEN VANTAAN ENERGIA SÄHKÖVERKOT OY:SSÄ Raportti 2015 Vantaan Energia Sähköverkot Oy Käynti osoite Peltolantie

Lisätiedot

KANTAVERKKOSOPIMUS NRO XXXX / 2016 ASIAKAS OY FINGRID OYJ

KANTAVERKKOSOPIMUS NRO XXXX / 2016 ASIAKAS OY FINGRID OYJ KANTAVERKKOSOPIMUS NRO XXXX / 2016 ASIAKAS OY JA FINGRID OYJ 2(5) Sisällys 1 SOPIJAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 SOPIMUKSEN EHDOT... 3 4 SOPIMUKSEN MUUTOKSET... 3

Lisätiedot

Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta. Älykäs energianmittaus , Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino

Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta. Älykäs energianmittaus , Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta Älykäs energianmittaus 10.2.2015, Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino Tarve lisätä älyä sähkönjakeluverkkoihin EU:n ilmastotavoitteet 20-20-20 Hiilidioksidipäästöjen

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus TEM-asetus, AR, 7.7.2015 lausuntokierros Työ- ja elinkeinoministeriön asetus sähkökaupassa ja sähköntoimitusten selvityksessä noudatettavasta tiedonvaihdosta Työ- ja elinkeinoministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n Päätös 1(5) PL 100 00048 FORTUM Asia Asianosainen :n sähkölaskussa annettavat tiedot PL 100 00048 FORTUM Toimenpidepyynnön tekijä Vireilletulo 8.1.2018 Selostus asiasta Energiavirastoon saapui 8.1.2018

Lisätiedot

Liite 1 VPE2014 tarkennukset

Liite 1 VPE2014 tarkennukset Sopimus 1 Liite 1 VPE2014 tarkennukset Sisällys 1 Liitteen tarkoitus... 2 2 Verkkopalveluehtojen mukaiset vastuut ja tehtävät... 2 2.1 VPE 2014 kohta 2: Verkkosopimuksen tekeminen ja käyttäjän sähkön hankintaa

Lisätiedot

ENEMMÄN KUIN ENERGIAA

ENEMMÄN KUIN ENERGIAA ENEMMÄN KUIN ENERGIAA Loiste-konsernin avainlukuja 2017 Loiste Oy perustettiin 17.6.2013 Loistekonsernin Avainlukuja avainlukuja (2016) 2017 SOTKAMO 24,23 % KAJAANI 75,77 % Kajaanin omistusosuus 75,77

Lisätiedot

Lausunto. Kannatamme ehdotusta henkilötietojen luovuttamisesta jakeluverkonhaltijoille ja sähkön vähittäismyyjille

Lausunto. Kannatamme ehdotusta henkilötietojen luovuttamisesta jakeluverkonhaltijoille ja sähkön vähittäismyyjille Riina Heinimäki Lausunto TEM046:00/2017 14.05.2018 TEM/1561/03.01.01/2017, Asia: TEM/1561/03.01.01/2017, TEM046:00/2017 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI

Lisätiedot

Laki. sähkömarkkinalain muuttamisesta

Laki. sähkömarkkinalain muuttamisesta Laki sähkömarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan sähkömarkkinalain (588/2013) 8 :n 2 momentti, 22 :n 1 ja 4 momentti, 47, 49 ja 74, 76 ja siirretään se lakiin lisättävään

Lisätiedot

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Datahub projektin yleiskatsaus Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto on yksi palveluistamme Kulutuksen ja tuotannon liittäminen kantaverkkoon Käyttövarma sähkönsiirto

Lisätiedot

Fingrid Oyj. Käyttötoiminnan tiedonvaihdon laajuus

Fingrid Oyj. Käyttötoiminnan tiedonvaihdon laajuus Fingrid Oyj Käyttötoiminnan tiedonvaihdon laajuus 22.10.2018 1 (6) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 2 2 Tarkkailualue... 2 2.1 Soveltaminen... 2 2.2 Tarkkailualue Fingridin Vastuualueella... 3 3 Sähköverkoista

Lisätiedot

Varautumis- ja valmiussuunnittelman laadinta Fingridissä Pekka Niemi

Varautumis- ja valmiussuunnittelman laadinta Fingridissä Pekka Niemi KÄYTTÖTOIMIKUNNAN KOKOUS 29.5.2019 ÄETSÄ Varautumis- ja valmiussuunnittelman laadinta Fingridissä Velvoite sähkömarkkinalaissa Velvoite sähkömarkkinalaissa Fingrid laatii muiden verkonhaltijoiden tavoin

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Sopimus mittausalueen ylläpitäjän tehtävistä ja vastuista NO. XX [Osapuoli] ja FINGRID OYJ

Sopimus mittausalueen ylläpitäjän tehtävistä ja vastuista NO. XX [Osapuoli] ja FINGRID OYJ Sopimus mittausalueen ylläpitäjän tehtävistä ja vastuista NO. XX [Osapuoli] ja FINGRID OYJ 2 (5) Sisällys 1 Osapuolet... 3 2 Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 3 3 Mittausalueet... 3 4 Mittausalueen ylläpitäjän

Lisätiedot

Fingrid Oyj. Käyttötoiminnan tiedonvaihdon laajuus

Fingrid Oyj. Käyttötoiminnan tiedonvaihdon laajuus Fingrid Oyj Käyttötoiminnan tiedonvaihdon laajuus 1 (6) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 2 2 Tarkkailualue... 2 2.1 Soveltaminen... 2 2.2 Tarkkailualue Fingridin Vastuualueella... 3 3 Sähköverkoista Fingridille

Lisätiedot

NBS-hankkeen edellyttämät säännösmuutokset

NBS-hankkeen edellyttämät säännösmuutokset NBS-hankkeen edellyttämät säännösmuutokset Fingrid: NBS-keskustelutilaisuus 21.11.2014 Arto Rajala TEM/Energiaosasto Energiamarkkinat Sisällys Säännöshankkeen tavoitteet ja työsuunnitelma Muutokset sähkömarkkinalakiin

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Uusi sähkönmyyjiä 3 Uusia sähkönmyyjiä Lumo Energia Oy / LUMO Werel Oy (Pamrek) / PAM Statkraft Energi AS / STAK Nammo Vihtavuori Oy / NAM 2.12.2015 Minna Arffman Fingridin

Lisätiedot

ARVOPAPERIMARKKINAYHDISTYS RY 1 (3)

ARVOPAPERIMARKKINAYHDISTYS RY 1 (3) ARVOPAPERIMARKKINAYHDISTYS RY 1 (3) HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n (jäljempänä AMY tai yhdistys ) hallitus (jäljempänä hallitus ) noudattaa toiminnassaan tätä työjärjestystä sen

Lisätiedot

Energiavirasto on pyytänyt ja selvitystä Väre Energialta. Väre Energia on ja toimittanut selitykset.

Energiavirasto on pyytänyt ja selvitystä Väre Energialta. Väre Energia on ja toimittanut selitykset. Päätös 1 (8) Väre Energia Oy PL 1199 70211 KUOPIO Asia Asianosainen Sähkökaupan tiedonvaihdon menettelytavat Väre Energia Oy PL 1199 70211 Kuopio Toimenpidepyynön tekijä Vireilletulo Lumo Energia Oy 23.1.2019

Lisätiedot

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 2 Mitä on markkinoiden tiedonvaihto? Tietosisältöjä: siirtokapasiteetteja, säätösähkötarjouksia,

Lisätiedot

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityöryhmät Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityössä määritellään liiketoimintaprosessit Ensimmäiseksi kuvataan nykyiset prosessit ja varmistetaan niiden syvä

Lisätiedot

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille FI FI FI Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille Näissä menettelysäännöissä vahvistetaan periaatteita, joita yksittäiset sovittelijat voivat halutessaan noudattaa omalla vastuullaan. Sovittelijat

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 986/422/2011 JULKINEN 2.5.2012 ASIA Etäluettavan mittauslaitteen lukemisesta veloittaminen asiakkaan vaihtaessa sähkönmyyjää useammin kuin kerran vuoden kuluessa. ASIANOSAINEN

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä Henkilötietojen käsittelyn ehdot Liite 7 1 (6) Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa PISA 2021 -palvelusopimusta (Dnro ), jäljempänä

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Luonnos 13.6.2013. Asiakasrajapinnan kehittäminen Liittymisehtojen seuranta 17.6.2013

Luonnos 13.6.2013. Asiakasrajapinnan kehittäminen Liittymisehtojen seuranta 17.6.2013 Luonnos Asiakasrajapinnan kehittäminen Liittymisehtojen seuranta 17.6.2013 2 Liittymisehtojen seurannan kehittäminen Yhteiskunnan toiminnot edellyttävät hyvää sähkön toimitusvarmuutta Käytännön häiriöt

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 1 (5) Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tietosuojatoimintaa ohjaavat tekijät...

Lisätiedot

NBS MUUTOKSET Sähkönmyyjälle ja Tasevastaavalle. Tom Backman 29.8.2014

NBS MUUTOKSET Sähkönmyyjälle ja Tasevastaavalle. Tom Backman 29.8.2014 NBS MUUTOKSET Sähkönmyyjälle ja Tasevastaavalle Tom Backman 29.8.2014 NBS keskeiset muutokset, yhteenveto Sähkönmyyjä Taseselvitysosapuoli vaihtuu Fingrid -> esett. Kommunikointiin tulee myös uudet työvälineet

Lisätiedot

MENETELMÄT TUOTANNON LIITTÄMISESTÄ PERITTÄVIIN MAKSUIHIN

MENETELMÄT TUOTANNON LIITTÄMISESTÄ PERITTÄVIIN MAKSUIHIN MENETELMÄT TUOTANNON LIITTÄMISESTÄ PERITTÄVIIN MAKSUIHIN SISÄLLYS: 1. YLEISTÄ...2 2. LIITTYMIEN HINNOITTELUPERIAATTEET...2 2.1. Enintään 2 MVA sähköntuotantolaitteisto...2 2.2. Yli 2 MVA sähköntuotantolaitteisto...2

Lisätiedot

1 PALVELUKUVAUS 2 OSAPUOLTEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET. 2.1 Käyttöpaikkarekisteripalvelu 1 (5) Markkinat/ Minna Arffman LIITE 1 30.9.

1 PALVELUKUVAUS 2 OSAPUOLTEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET. 2.1 Käyttöpaikkarekisteripalvelu 1 (5) Markkinat/ Minna Arffman LIITE 1 30.9. 1 (5) 1 PALVELUKUVAUS Fingridillä on sähkömarkkinalaissa säädetty tehtävä kehittää sähkökaupan ja taseselvityksen edellyttämää tiedonvaihtoa. Fingridin tiedonvaihtopalvelut ovat osa sähkömarkkinoiden tiedonvaihtoympäristöä.

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

Asiakastoimintamallin kehittäminen. 11.3.2014 Jussi Jyrinsalo

Asiakastoimintamallin kehittäminen. 11.3.2014 Jussi Jyrinsalo Asiakastoimintamallin kehittäminen Vuonna 2013 kehitettiin asiakastoimintamallia Kehityshankkeita: liityntäprosessi ja liittymisehtojen seuranta asiakaspalautteen keruu ja hyödyntäminen sekä asiakastiedon

Lisätiedot

HE 20/2013 Sähkömarkkinalain muutos: Jakeluverkonhaltijan ja vähittäismyyjän laskutus sekä laskutusta koskeva siirtymäsäännös (57, 69, 122 )

HE 20/2013 Sähkömarkkinalain muutos: Jakeluverkonhaltijan ja vähittäismyyjän laskutus sekä laskutusta koskeva siirtymäsäännös (57, 69, 122 ) HE 20/2013 Sähkömarkkinalain muutos: Jakeluverkonhaltijan ja vähittäismyyjän laskutus sekä laskutusta koskeva siirtymäsäännös (57, 69, 122 ) Energiateollisuus ry, lakimies eeva.kurkirinne@energia.fi GSM

Lisätiedot

BL20A0400 Sähkömarkkinat. Valtakunnallinen sähkötaseiden hallinta ja selvitys Jarmo Partanen

BL20A0400 Sähkömarkkinat. Valtakunnallinen sähkötaseiden hallinta ja selvitys Jarmo Partanen BL20A0400 Sähkömarkkinat Valtakunnallinen sähkötaseiden hallinta ja selvitys Jarmo Partanen Valtakunnalliset sähkötaseet Kaikille sähkökaupan osapuolille on tärkeää sähköjärjestelmän varma ja taloudellisesti

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 1226/420/2012 JULKINEN 29.11.2012 ASIA Vahvistusilmoituksen lähettämisen laiminlyönti ja laskun lähettäminen ennen huomautusajan päättymistä ASIANOSAINEN 220 Energia

Lisätiedot

3.1 EDIELfi palveluportaali (pois lukien käyttöpaikkarekisteripalvelu)

3.1 EDIELfi palveluportaali (pois lukien käyttöpaikkarekisteripalvelu) Liite 1 1 (5) 1 PALVELUKUVAUS Fingridillä on sähkömarkkinalaissa säädetty tehtävä kehittää sähkökaupan ja taseselvityksen edellyttämää tiedonvaihtoa. Fingridin tiedonvaihtopalvelut ovat osa sähkömarkkinoiden

Lisätiedot

HILMA: Energialiiketoiminnan asiakastietohallintajärjestelmä, sen käyttöönotto ja konv...

HILMA: Energialiiketoiminnan asiakastietohallintajärjestelmä, sen käyttöönotto ja konv... Sivu 1/5 Hankintailmoitus, erityisalat: : Energialiiketoiminnan asiakastietohallintajärjestelmä, sen käyttöönotto ja konversio sekä ohjelmiston asiakastuki ja ylläpito Hankintailmoitus, erityisalat I.1

Lisätiedot

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Puhtaan, säätämättömän ja hajautetun tuotannon lisääntyminen yhä enemmän markkinaehtoisesti Säätökelpoisen fossiilisen lauhdetuotannon vähentyminen Joustavuuden ja säätömahdollisuuksien

Lisätiedot

Tuulivoimalaitos ja sähköverkko

Tuulivoimalaitos ja sähköverkko Tuulivoimalaitos ja sähköverkko Mikko Tegel 25.5.20 Tarvasjoki Voimantuotannon sähköverkkoon liittymistä koskevat säännökset ja ohjeet 2 / Tuulivoimalatyypit 3 / Suosituksia Tekniset vaatimukset Tuulivoimalan

Lisätiedot

Kehittämissuunnitelmista toteutukseen

Kehittämissuunnitelmista toteutukseen Kehittämissuunnitelmista toteutukseen Verkostomessut, Tampere Miljardi-investoinnit sähköverkkoon -seminaari Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto 28.1.2015 Yleistä sähkönjakeluverkon kehittämisestä Sähkön

Lisätiedot

PÄIVITETTY 30.6.2010

PÄIVITETTY 30.6.2010 PÄIVITETTY 30.6.2010 KANTAVERKON LAAJUUS Tiivistelmä ja esitys julkisiksi periaatteiksi Kantaverkon määritelmä, Rakennetta ja laajuutta ohjaavat kriteerit, Laajuuden muutokset, Jatkotoimenpiteet Liityntäverkko

Lisätiedot

Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen

Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen 2 Esityksen sisältö: 1. Projektista 2. Raportointi ja taseselvitys 3. Taseselvityksen aikataulu ja laskutus

Lisätiedot

HAKEMUS 16.1 0.2007. Tarvittaessa lisätietoja asiassa antaa Jouni Puhakka, gsm 040-50 6363 8 tai jouni.puhakka@lindstro~ninvest.fi.

HAKEMUS 16.1 0.2007. Tarvittaessa lisätietoja asiassa antaa Jouni Puhakka, gsm 040-50 6363 8 tai jouni.puhakka@lindstro~ninvest.fi. * Lindström v HAKEMUS C-?,!. "Q-$:j.,.c*,.g./ew- 16.1 0.2007 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE Lindström Oy suunnittelee Konalassa osoitteessa Ristipellontie 14, Helsinki sijaitsevan palvelukeskuskiinteistönsä

Lisätiedot

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry TIEKE katsaus johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry 20130911 TIEKE hanke Sähkönjakeluyhtiöiden ja palveluntuottajayhtiöiden tietojärjestelmien yhteensopivuus Energiateollisuus ry hankkeen

Lisätiedot

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1 Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Valtuusto 23.3.2015 16 2 Vieremän kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain

Lisätiedot

Fingrid Oyj. NC ER:n tarkoittamien merkittävien osapuolien nimeäminen ja osapuolilta vaadittavat toimenpiteet

Fingrid Oyj. NC ER:n tarkoittamien merkittävien osapuolien nimeäminen ja osapuolilta vaadittavat toimenpiteet Fingrid Oyj NC ER:n tarkoittamien merkittävien osapuolien nimeäminen ja osapuolilta vaadittavat toimenpiteet Siltala Jari 1 (8) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Järjestelmän varautumissuunnitelman kannalta

Lisätiedot

Etunimi Sukunimi

Etunimi Sukunimi 1 2 3 Datahub-prosessiryhmä 27.11.2017 Heidi Uimonen TEMin älyverkkotyöryhmän väliraportti Sidosryhmiä laajasti kokoavan älyverkkotyöryhmän tehtävät 1. luoda yhteinen näkemys tulevaisuuden älyverkoista

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen.

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen. LiiteSopimusliite JAR1825129 Henkilötietojen käsittelyn ehdot 29.11.201822.10.2018 1 (5) JARDno-2017-1652 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa Sopimusta työterveyshuollon

Lisätiedot

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle Dnro:375/02.02.01/2013 Ehdotus kunanhallitukselle 27.6.2016 Perusturvan sisäisen valvonnan suunnitelma vuodelle 2016 Sisällys 1. JOHDANTO 2 1.1. Sisäisen valvonnan, ulkoisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS SÄHKÖMARKKINOIDEN TIEDONVAIHTOPALVELUISTA

PALVELUSOPIMUS SÄHKÖMARKKINOIDEN TIEDONVAIHTOPALVELUISTA 1 (5) PALVELUSOPIMUS SÄHKÖMARKKINOIDEN TIEDONVAIHTOPALVELUISTA 1 SOPIMUKSEN OSAPUOLET NN, y-tunnus xxx (jäljempänä Sähkömarkkinaosapuoli) Osoite [Myyjän osapuolitunnus:] [Verkonhaltijan osapuolitunnus:]

Lisätiedot

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Varman sisäinen tarkastus Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous 19.5.2014 Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Toiminnan säännösperusta Finanssivalvonnan ohje: Mikäli valvottavan

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009 KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) ALUSTAVA PUITESOPIMUS HOITAJATYÖVOIMAN HANKINNASTA (LUONNOS) SOPIJAOSAPUOLET XXX, jäljempänä Palveluntuottaja Y-tunnus ja Kirkkonummen kunta,, jäljempänä Tilaaja 02401

Lisätiedot

Kooste sopimusehtomuutoksista

Kooste sopimusehtomuutoksista Sivu 1 / 6 Kooste sopimusehtomuutoksista Tähän koosteen on kerätty kaikki ehtoihin tehdyt muutokset. Sähköntoimitusehtoihin on tehty sähkönmyynti- ja verkkopalveluehtoja vastaavat muutokset, mutta niistä

Lisätiedot

Elenia Oy:n ajankohtaiset

Elenia Oy:n ajankohtaiset Elenia Oy:n ajankohtaiset Fingridin käyttötoimikunta 21.3.2018 Verkkojohtaja Jorma Myllymäki, Elenia Oy Elenia tänään Elenian muodostavat konsernin emoyhtiö Elenia Oy sekä tytäryhtiöt Elenia Lämpö Oy,

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 1 (5) Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällys Johdanto... 2 Käsitteet... 2 Tavoitteet... 3 Toteutus... 3 Organisointi ja vastuut... 4 Riskienhallinta... 4 Seuranta ja valvonta...

Lisätiedot

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ 2 (7) Sisällys 1 SOPIMUSOSAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 AVOIN SÄHKÖNTOIMITUS... 3

Lisätiedot

ARVONMÄÄRITYSPOLITIIKKA

ARVONMÄÄRITYSPOLITIIKKA 4.10.2019 0 / 5 Luottamuksellinen Kohderyhmä tähän ARVONMÄÄRITYSPOLITIIKKA Taaleri Pääomarahastot Oy Taaleri Kapitaali Oy Y-tunnus 2772994-2 Rekisteröity kotipaikka Helsinki Puhelin 046 714 7100 www.taalerikapitaali.com

Lisätiedot

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS Lisenssisopimus 1 (5) REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS 1 OSAPUOLET Tämä lisenssisopimus ( Sopimus ) on tehty seuraavien osapuolten välillä: 1. Trainer4You Revolution Oy, y-tunnus 2623516 6, Suomessa rekisteröity

Lisätiedot

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 26.2.2018 1 (8) Y-tunnus 2745543-5 FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 01.01.2017-31.12.2017 FINGRID DATAHUB OY 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa Jan Segerstam, Kehitysjohtaja, Empower IM Oy 29.9.2015 29.9.2015 Tiedonvaihtojärjestelmä Tiedonvaihtojärjestelmä on kokonaisuus, jonka puitteissa sähkömarkkinoiden

Lisätiedot

Sähkönkulutuksen mittauksen uudistus. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuus 5.2.2009

Sähkönkulutuksen mittauksen uudistus. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuus 5.2.2009 Sähkönkulutuksen mittauksen uudistus Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuus 5.2.2009 Sähkönkulutuksen mittaus uudistuu Valtioneuvoston asetukset sähkömarkkinoista sekä sähköntoimitusten

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sipoon kunta Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Voimaantulo xx.xx.2017 Kunnanvaltuusto xx.x.2017 Sisällysluettelo 1 Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1 Parikkalan kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan

Lisätiedot

LIITE 2. Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä

LIITE 2. Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä LIITE 2 Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa SOPIMUS TUUSULAN KUN- NAN KULJETUSPALVELUASIAKKAIDEN MAKSUJÄRJESTELMÄN SEKÄ KULJETUKSEN

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit:

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit: Lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä Ohje 20.7.2018 Kela 61/331/2017 EU:n yleinen tietosuoja-asetus (EU) 2016/679 Ohjeet henkilötietojen käsittelystä kuulovammaisten, kuulonäkövammaisten ja puhevammaisten henkilöiden

Lisätiedot