Tarkoituksensa toteuttamiseksi neuvosto kutsuu kirkkoja ja kristillisiä yhteisöjä ja niiden jäseniä keskinäiseen vuorovaikutukseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tarkoituksensa toteuttamiseksi neuvosto kutsuu kirkkoja ja kristillisiä yhteisöjä ja niiden jäseniä keskinäiseen vuorovaikutukseen"

Transkriptio

1 SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO Toimintasuunnitelma Neuvoston itseymmärrys Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on sääntöjensä mukaan niiden Suomessa toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteys, jotka on hyväksytty sen jäseniksi ja jotka tunnustavat Herran Jeesuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi Raamatun mukaan ja jotka sen vuoksi pyrkivät yhdessä täyttämään yhteistä kutsumusta yhden Jumalan, Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen kunniaksi. Neuvoston tarkoitus on kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelimenä edistää pyrkimyksiä kohti Kristuksen kirkon näkyvää ykseyttä vahvistaa kristittyjen yhteyttä, palvelua ja todistusta Suomessa toimia kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen kohtaamispaikkana Tarkoituksensa toteuttamiseksi neuvosto kutsuu kirkkoja ja kristillisiä yhteisöjä ja niiden jäseniä keskinäiseen vuorovaikutukseen keskustelee ajankohtaisista ekumeenisista kysymyksistä järjestää neuvotteluja, seminaareja ja konferensseja harjoittaa julkaisutoimintaa pitää yhteyttä jäsenkuntaansa ja ekumeenisiin järjestöihin Suomessa ja ulkomailla 2. Toiminnan painopisteet SEN on sekä keskustelufoorumi, toimeenpaneva järjestö että asiantuntijaelin. Neuvoston olemassaolo on sinänsä merkki sen yhteydessä olevien kirkkojen ja yhteisöjen pyrkimyksistä ykseyteen ja yhteiseen todistukseen. SEN palvelee jäseninä ja tarkkailijoina olevia kirkkoja, kumppanuusjärjestöjä ja muita tahoja ekumenian asiantuntijaorganisaationa. Toiminnan tavoitteena on, että kirkot ja kristilliset yhteisöt voisivat entistä paremmin tukea toisiaan sekä pyrkimyksissään kristittyjen ykseyteen että yhteiseen todistukseen ja toimintaan liittyvissä kysymyksissä ja että ekumeeninen asennoituminen toistemme tunteminen ja suvaitseminen - tulisi tunnetuksi ja valtaisi alaa laajemmin yhteiskunnassa. Neuvoston toiminta voidaan jakaa seuraaviin osa-alueisiin: opilliset kysymykset ja vuoropuhelu sosiaalieettiset ja yhteiskunnalliset kysymykset spiritualiteetti ja yhteinen todistus 3. Vuoden 2010 merkkipaalut Ekumenian ja maailmanlähetyksen juhlavuosi Kesäkuussa tulee kuluneeksi 100 vuotta Edinburghin Maailmanlähetyskonferenssista. Sitä pidetään perustellusti nykyajan ekumeenisen liikkeen lähtökohtana. Edinburghin kokous loi edellytyksiä kristittyjen ykseysliikkeen laajentumiselle herätys- ja lähetysliikkeestä myös teologiseksi toiminnaksi ja kirkkojen kohtaamiseksi. Edinburghin kokouksesta alkanut ekumeeninen kehitys näkyy Suomessa monella tavalla. Lähetyskonferenssin juhlaa vietetään ja lähetyksen ja evankelioimisen tavoitteista ja sisällöstä keskustellaan laajasti. SEN paneutuu Edinburghin konferenssin merkitykseen Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

2 kevätkokousseminaarissaan ja viettää maailmanlähetyksen ja ekumeenisen liikkeen juhlaa yhteistyökumppaniensa kanssa tuoden keskusteluun ekumeenisen panoksensa. Väkivallasta sovintoon Kirkkojen kansainvälisen vuosikymmenen Väkivallasta sovintoon ( ) päätösvuosi tuo ekumeeniset teemat kouriintuntuvaan todellisuuteen. Se haastaa etsimään vastausta, mikä on kirkkojen ja kristittyjen todistus maailmassa, joka muuttuu väkivaltaisemmaksi kaukana ja lähellä. SEN huomioi merkkivuoden erityisesti Vastuuviikon yhteydessä ja osallistuu vuosikymmenen suomalaiseen päätöstapahtumaan. Siirtolaisuus 2010 Euroopan Kirkkojen Konferenssi ja Euroopan Kirkkojen Siirtolaiskomissio ovat asettaneet vuoden 2010 siirtolaisuusvuodeksi teemalla Migraration 2010, suomeksi Siirtolaisuus Teema haastaa kirkkoja katsomaan peiliin ja pohtimaan, ovatko ne niin vastaanottavaisia ja osallistuvia kaikkia kohtaan kuin julistavat. Jos kirkoilla on selkeitä sanoja ja tekoja väkivallan ja syrjinnän vastustamisesta, sovinnosta ja osallisuudesta, niiden sanat evankeliumista saavat katu-uskottavuutta. SEN pohtii siirtolaisuutta Kirkon ja maahanmuuttajat -ohjelman tapahtumissa ja toisen rukouspäivän yhteydessä Vuosittaiset tapahtumat 4.1 Kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko KMN:n Faith and Order -komissio ja katolisen kirkon kristittyjen ykseyden edistämisen neuvosto ovat yhteistyössä julkaisseet aineiston Kristittyjen ykseyden ekumeeniselle rukousviikolle. Aineisto on valmisteltu Skotlannissa ja siinä otetaan huomioon kuluneet 100 vuotta Edinburghin maailmanlähetyskonferenssista. Viikon evankeliumiteksti on Luuk. 24 ja teemaksi on otettu jae 48: You are witnesses of these things. Suomeksi rukousviikon teema on on: Te olette tämän todistajat (Luuk. 24:48), ruotsiksi Ni skall vittna om allt detta (Luuk. 24:48). Rukousviikon valtakunnallinen ekumeeninen jumalanpalvelus on Kauniaisissa sunnuntaina klo 18 ja se radioidaan. Toimisto huolehtii aineiston lähettämisestä seurakuntiin ja tukee seurakuntia rukousviikon vietossa. Syksyllä rukousviikon 2011 aineiston päivätekstit toimitetaan suomeksi ja ruotsiksi (yhteistyössä Sveriges Kristna Rådin kanssa). 4.2 Paikallisekumeeninen foorumi Paikallisen ekumenian jaosto (PEJ) kokoaa tietoa paikallisesta ekumeniasta sekä eri puolilla maatamme toimivista erilaisista ekumeenisista toimikunnista, työryhmistä ja yhteyshenkilöistä. SEN etsii jatkuvasti mahdollisuuksia yhteyksiensä vahvistamiseksi ja syventämiseksi paikalliseen ekumeniaan. Paikallisekumeeninen foorumi on täyttänyt tätä tehtävää vuodesta 2003 alkaen. Foorumi järjestetään Forssassa. Järjestelyjä hoitaa: Paikallisen ekumenian jaosto Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

3 4.3 Ekumeeninen vastuuviikko Kirkkojen kansainvälistä Vastuuviikkoa vietetään YK:n päivän ympärillä ja vuoden teema on Pyri sopuun rakenna rauhaa. Teemaa käsitellään väkivallasta sovintoon päässeiden näkökulmasta. Kampanja nostaa esille henkilöitä, jotka ovat joko omassa tai yhteisönsä elämässä väkivaltakokemuksen jälkeen kokeneet anteeksiantoon johtavan muutoksen tai saaneet aikaan sovintoon johtavaa muutosta yhteisönsä tai perheensä elämässä. Vastuuviikon tarkoitus on levittää tietoa väkivallattomuuden valitsemisen mahdollisuudesta, Kristuksen työn kautta syntyvän anteeksiannon ja rauhan mahdollisuudesta sekä kertoa uutisia sovinnosta, anteeksiannosta, rauhantyön tuloksista ja sovintoon johtaneista muutoksista. Vastuuviikko tulee kannustamaan jokaista väkivallattomaan elämään, rauhan rakentamiseen, anteeksiantoon ja sovintoon Jumalan avulla. Näin ollen Vastuuviikon konkreettisia tavoitteita ovat tiedon ja tietoisuuden lisääminen, asenteiden muokkaaminen, pyrkimys sydämen muutokseen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kirkkojen kautta. Erityisenä tavoitteena on nostaa Vastuuviikon ekumeenista profiilia ja korostaa, että se on kirkkojen yhteinen kampanja. Valitun teeman myötä tehdään aktiivista yhteistyötä kotimaisten kirkkojen, avustusjärjestöjen ja rauhaan perehtyneiden kansainvälisten tahojen kanssa. Yhteistyökumppanit: Kyrkans central för det svenska arbetet, Kirkon Ulkomaanapu, Ev.-lut. kirkkohallitus, Suomen Lähetysseura, NNKY-liitto, Helsingin diakonissalaitos, Caritas, OrtAid, Frikyrkans Hjälper Ihmiskauppaseminaari Viipuri-Lahti Vastuuviikon teemasta järjestetään kaksivuotiskauden päätösseminaari, jossa paneudutaan ihmiskaupan eri ilmenemismuotoihin Euroopan Unionin ja Venäjän rajalla. Seminaari toteutetaan kaksipäiväisenä Lahdessa ja Viipurissa. Yhteistyökumppanit: SKR, Lahden Diakonialaitos, Pietarin ekumeeninen diakonianeuvosto 4.4 Lähetyksen teemapäivä Lähetyksen teemapäivä tarjoaa keskustelufoorumin kristillisen lähetyksen eri toimijoille ja kutsuu arvioimaan lähetyksen tilannetta ja haasteita laajapohjaisesti. Jokavuotinen teemapäivä antaa mahdollisuuden pitää yhteyttä ja perehtyä ajankohtaisiin aiheisiin yhteisen pöydän ympärillä. Esillä on Edinburghin maailmanlähetyskonferenssin 100-vuotisjuhla. Yhteistyökumppanit: Suomen lähetysneuvosto, Suomen vapaakristillinen neuvosto 4.5 Kristittyjen yhteinen ekumeeninen lähetyspyhä Kristittyjen yhteistä ekumeenista lähetyspyhää vietetään aina lokakuun toisena viikonvaihteena. Lähetyspyhänä korostetaan yhteistä rukousta kristillisen lähetyksen puolesta eri kirkkojen paikallisseurakunnissa. Lähetyspyhän vietto vahvistaa kirkkojen yhteistä todistusta ja yhteistyötä lähetystyössä sekä innostaa kirkkojen jäseniä entistä aktiivisempaan lähetysvastuuseen. Kohderyhmänä ovat paikalliset seurakunnat. Vuonna 2010 esillä on maailmanlähetyskonferenssin 100-vuotisjuhla. Yhteistyökumppanit: Suomen lähetysneuvosto, Suomen vapaakristillinen neuvosto Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

4 4.6 Rukouspäiväjulistus SEN:n hallituksen asettaman rukouspäivätyöryhmän tehtävänä on valmistella vuoden 2011 rukouspäiväjulistus ja siihen liittyvä liturginen aineisto. Valmistelu tapahtuu yhteisymmärryksessä tasavallan presidentin kanslian kanssa. Yhteistyökumppanit: Ev.-lut. kirkkohallitus/jumalanpalveluselämä ja musiikkitoiminta, SVKN 5. Muita hankkeita 5.1 Kirkot ja maahanmuuttajat Ohjelman visio on, että kirkot tunnistavat tehtävänsä Jumalan ja lähimmäisten palvelijoina monikulttuurisessa Suomessa Kolmannen kulttuurin kohtauspaikalla Helsingissä. Monikulttuurisen parisuhde- ja perhetyön koulutus- ja neuvottelupäivä, jonka teemana on: Muslimin ja kristityn avioliitto ja perhe. Yhteistyökumppani: Kirkkohallitus/maahanmuuttajatyö, Helsingin ja Espoon ev.lut. hiippakunnat ja Helsingin srk-yhtymän kansainvälinen työ Monikulttuurisuustuki SEN antaa asiantuntija-apua monikulttuurisuuteen liittyvissä kirkollisissa ja uskonnollisissa kysymyksissä. MOD-ohjelmasta (Mångfald och dialog; Moninaisuus, Oivallus, Dialogi) tiedotetaan ja siitä saatuja oppeja sovelletaan kirkot ja maahanmuuttajat -työssä. MOD on Ruotsissa kehitelty koulutusohjelma, joka tarjoaa pedagogista mallistoa ja menetelmiä erilaisuutta koskevien kysymysten selvittämiseen Yhteistyökumppani: Ev.-lut. kirkkohallitus / maahanmuuttajatyö Kirkko turvapaikkana SEN seuraa maamme ja Euroopan Unionin turvapaikkapolitiikan kehitystä ihmisoikeuksien näkökulmasta ja siitä nousevia haasteita kirkkojen diakoniselle tehtävälle. Kehitetään vuoropuhelua Maahanmuuttoviraston ja muiden viranomaistahojen kanssa. Tuetaan kirkkojen työntekijöille järjestettävää koulutusta. Yhteistyökumppani: Ev.-lut. kirkkohallitus / maahanmuuttajatyö Maahanmuuttaja seurakunnan jäsenenä Ilomantsissa. Seminaari maahanmuuttajien osallisuudesta kirkon elämään. Yhteistyökumppanit: Ilomantsin ort. srk ja Ev.lut. kirkkohallitus/maahanmuuttajatyö Kirkot ja kansainvaellukset Helsingissä Tieteiden talossa. Siirtolaisuuden ja monikulttuurisuuden haasteet kirkkojen itseymmärrykselle. Teolgian ja diakonian tutkijoiden symposium. Yhteistyökumppanit: KUO, KDY, maahamuuttajatyö, KUA, Suomalainen teologinen kirjallisuusseura, Diakonian tutkimuksen seura DTS 5.2 Väkivallasta sovintoon -vuosikymmen Ekumeenisen vuosikymmenen päätösvuonna järjestetään suomalainen päätöstapahtuma, jossa SEN on mukana järjestämässä. Pääsihteeri ja vastuuviikon projektisihteeri pitävät yhteyttä kirkkohallituksen Väkivallasta sovintoon -työryhmään ja pro- Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

5 jektisihteeriin. Valmistaudutaan vuonna 2011 pidettävään Kirkkojen Maailmanneuvoston maailmanlaajuiseen rauhankokoukseen (Peace Convocation). Yhteistyökumppanit: Ev.-lut. kirkkohallitus/väkivallasta sovintoon -ohjelma ja Väkivallasta sovintoon -verkosto. 5.3 Uskontojen kohtaaminen SEN osallistuu jäsenkirkkojensa valtuuttamana uskontokuntien yhteydenpidon ja yhteistyön kehittämiseen Suomessa. Yhteistyö on luonteeltaan yhteiskunnallista, suvaitsevaisuutta lisäävää ja yhteiskuntarauhaa rakentavaa USKOT-foorumi / RESA-forumet. SEN osallistuu uskontokuntien yhteyksiä kartoittavan hankkeen toimintaan kristittyjen edustajana yhdessä Suomen ev.-lut. kirkon kanssa. Yhteistyökumppanit: Suomen Islamilainen Neuvosto, Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry, Suomen Islam-seurakunta (tataariyhteisö) Kolmen uskonnon johtajien neuvottelut. Yhteisiä neuvotteluja pidetään eri uskontokuntien isännöiminä. Pääsihteeri osallistuu neuvotteluihin SEN:n edustajana ja valmistelee niitä tarpeen mukaan isäntäyhteisön kanssa sekä laatii tapaamisista muistiot. Yhteistyökumppanit: Suomen Islamilainen Neuvosto, Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry, Suomen Islam-seurakunta (tataariyhteisö) Abrahamin lapset. Kirjan vastaanoton ja siihen liittyvän oheisaineiston kartoittaminen ja projektin seuranta jatkuu. Toinen painos julkaistiin vuonna Sigtunastiftelsenin kanssa tehdään yhteistyötä vaihdetaan kokemuksia ja mahdollisuuksien mukaan osallistutaan Sigtunastiftelsenin koulutukseen. 5.4 Kristinusko ja ihmisen seksuaalisuus -seminaarisarja Kutsuseminaarien sarja jatkuu kevätkaudella, otsikkonaan Sukupuolisuus Jumalan suunnitelmassa. SEN osallistuu ekumeenisen teologisen seminaarisarjan järjestelyihin, toteutukseen ja raportointiin. Yhteistyökumppani: Studium Catholicum 5.5. Pyhiinvaellus Pyhiinvaellukset lisäävät suvaitsevaisuutta. Niillä on mahdollisuus tutustua toisiin kristittyihin ja poistaa ennakkoluuloja. Samalla kunnioitus oman kirkon vahvoja puolia ja omaa perinnettä kohtaan kasvaa. Tällä kertaa pyhiinvaellus kohdistuu läntisen kristinuskon kohteeseen. Vaelluksella on mukana luterilainen, katolinen, anglikaaninen ja ortodoksinen matkanjohtaja. Matka on tarkoitettu ensisijaisesti SEN:n jäsenkunnan edustajille. Matkalle lähtevät kustantavat itse matkansa. 6. Tiedotus ja julkaisutoiminta Neuvosto julkaisee aineistoa hallituksen päätöksen mukaisesti. Tavan mukaan otetaan yhteyttä ulkopuolisiin kustantajiin kustannus- ja jakelutoimintaa silmällä pitäen. SEN:n viestintää kehitetään suhteessa tiedotusvälineisiin. Julkaisut ja aineistoa SEN esite eri kielillä - Toimintakertomus 2009 Verksamhetsberättelse - Kristittyjen ykseyden rukousviikon 2011 aineisto toimite- Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

6 taan suomen ja ruotsinkielisenä (4.1) - Vastuuviikon aineisto (4.3) - Lähetyspyhän aineisto (4.5) julkaistaan internetissä - Rukouspäiväaineisto (4.6) - SEN:n ja Vastuuviikon internet-sivuja ylläpidetään ja kehitetään ekumenian tietopankkina ja ajankohtaisten asioiden foorumina. - Ekumeenisen kasvatuksen käsikirja, kustantajana SLS - Laskiaisesta pääsiäisen iloon aineisto kirkkojen lapsityötä varten, kustantajana SLS - Euroopan Kirkkojen Konferenssin yleiskokousraportti 7. Yhteydet ja seuranta Euroopan Kirkkojen Konferenssi (EKK, CEC) ja sen komissiot (CCME, CD, CS) Euroopan ekumeenisten neuvostojen pääsihteerikokous Pohjolan ja Baltian ekumeenisten neuvostojen pääsihteerikokous Pohjoismainen ekumeeninen sihteerikokous Helsingissä SEN isännöi yhdessä ev.-lut. ja ort. kirkkojen kanssa Ekumenik i Norden (EIN) -ohjelma ja sen seminaari Helande och hälsa i ortodox tradition Uudessa-Valamossa. Nordiskt ekumeniskt kvinnokommitté (NEKK). Naisjaosto koordinoi kirkkojen ja yhteisöjen edustusta. Kirkkojen väliset oppikeskustelut ja ekumeeniset asiakirjat Koulun uskonnonopetus (Kasvatusasiain jaosto) Paikallisekumeeninen kehitys (PEJ) EkuFin-verkosto.Keskustelufoorumi jäsenyhteisöjen ja tarkkailijoiden edustajille, jotka ovat taustayhteisöjensä edustajina kansainvälisessä ja ekumeenisesta toiminnassa (KMN, EKK, tunnustukselliset järjestöt). Kokoontuu tarpeen mukaan Samaa sukupuolta olevien parisuhdekeskustelu kirkoissa sekä Kirkkojen Maailmanneuvostossa ja sen työryhmässä Human Sexuality Reference Group Katekumenaatti. SEN seuraa katekumenaattia aikuiseen uskoon perehdyttävänä toimintamallina eri kirkoissa ja tukee ekumeenisia yhteyksiä sen kehittämisessä ja osallistuu EuroCat-konferenssiin Lohjan Vivamossa 7.5. Saksan ekumeeniset kirkkopäivät Ortodoksiset kirkkopäivät Joensuussa De finlandssvenska frikyrkornas sommarkonferens i Jakobstad Edinburghin lähetyskonferenssin kansainvälinen juhlinta. Ilmastonmuutokseen liittyvä yhteiskunnallinen ja kirkollinen toiminta Suomen Dalit-solidaarisuusverkosto 8. Kokoukset ja hallitus Neuvosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa: Kevätkokous Suomen Lähetysseurassa. Iltapäiväseminaari Edinburgin lähetyskokouksen 100-vuotismuiston ekumeenisesta merkityksestä. Syyskokous Uudessa-Valamossa. Toisena kokouspäivänä seminaari siirtolaisuudesta Siirtolaisuus teemavuoteen ja Valamon luostarin Heinävedelle tulon 70-vuotismuistoon liittyen. Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

7 Hallitus on valmisteleva ja toimeenpaneva elin ja kokoontuu vuoden aikana noin viiteen kokoukseen. Syyskokouksessa 2009 valitun hallituksen toimikausi on Jaostot 9.1 Eettisten kysymysten jaosto Eettisten kysymysten jaoston tarkoituksena on tarjota SEN:n jäsenkirkoille, tarkkailijakirkoille ja kumppanuusjärjestöille mahdollisuus keskinäiseen vuorovaikutukseen eettisten kysymysten käsittelyn edistämiseksi. Jaoston tehtävänä on käsitellä ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä ekumeenisesta näkökulmasta. Erityinen huomio tulee kiinnittää terveydenhuollon etiikan kysymyksiin ja ihmisarvoon liittyviin kysymyksiin. Jaosto kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan eettisistä aiheista ja järjestää seminaarin, jonka teema liittyy ajankohtaiseen eettiseen pohdintaan. Nämä seminaarit, joita on järjestetty vuodesta 2005 alkaen, ovat teeman ajankohtaisuuden vuoksi olleet hyvin suosittuja.kevään seminaari järjestetään Tieteiden talossa Helsingissä aiheesta Kristityt maahanmuuttajat kirkkojemme haasteena. 9.2 Kasvatusasiain jaosto Kasvatusasiain jaosto tarjoaa SEN:n jäsenkirkoille, tarkkailijakirkoille ja kumppanuusjärjestöille mahdollisuuden keskinäiseen vuorovaikutukseen sekä uskontokasvatuksen maailmassa esille nousevien kysymysten seuraamiseen. Jaoston keskeinen tavoite on edistää kasvatusta ekumeenisuuteen Suomessa keskinäisen kunnioituksen ja tiedon lisäämiseksi kaikissa ikäryhmissä. Jaosto seuraa erityisesti peruskoulun ja lukion uskonnonopetuksen toteutumista. Myös SEN:n jäsenkunnan ja yhteiskunnan antaman muun uskontokasvatuksen toteutumista seurataan. Vähemmistöuskontojen opetukseen kiinnitetään huomiota. Jaosto pyrkii positiivisella tavalla pitämään em. teemoja esillä sekä tarvittaessa ottamaan kantaa sekä laatimaan asiantuntijalausuntoja ja julkilausumia ja informoimaan SEN:n hallitusta ajankohtaisista asioista. Eri jäsen- ja tarkkailija- ja kumppanuusjärjestöjen tiloissa pidettäviin kokouksiin kokoonnutaan toimintavuoden aikana 3-5 kertaa. Näissä käsitellään ajankohtaisia uskontokasvatukseen liittyviä aiheita. Esillä pidetään myös lasten ja nuorten sekä kasvatustyössä toimivien psyykkiseen ja spirituaaliseen hyvinvointiin liittyviä teemoja. Uskonnonopetuksen aseman seuranta Opetusministeriö on asettanut uuden perusopetuksen tuntijakotyöryhmän. Tällä hetkellä ainoa oppiaine, josta ko. työryhmä on esittämässä tuntien vähentämistä, on uskonto. Jopa uskonnonopetuksen poistamista on ehdotettu. Paineet ovat liikunnan, matematiikan ja taideaineiden tuntimäärän lisäämiseen. Huoli asiasta on kaikille kirkoille yhteinen. Tehtävämme on tuoda suuren yleisön tietouteen, miksi uskonnonopetus nykyisessä muodossaan on tärkeää. Maissa, joissa oman uskonnon opetus puuttuu kouluista, on uskontotietouden puuttuminen katsottu yhdeksi nuorisomellakoiden syyksi. Jaosto järjestää Uskonnonopetuksen asema koulussa -seminaarin Helsingissä Teemasta kutsutaan keskustelemaan mahdollisimman nimekäs joukko alan asiantuntijoita. Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

8 Uskonnon tuntimäärän supistaminen johtaisi myös uskonnonopettajien työtilanteen heikkenemiseen. Ensimmäisenä se koskee vähemmistöuskontojen opettajia. Ekumeenisen kasvatuksen edistäminen Jaosto jatkaa pohdintaa ekumeenisen kasvatuksen tarkoituksesta ja tavoitteista 2000-luvun Suomessa ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Yhteistyötä ja vuorovaikutusta uskontokasvatukseen alueen eri toimijoiden kanssa pyritään kehittämään ekumeenisen kasvatuksen lisäämiseksi. Materiaalin tuottaminen Ekumeenisen kasvatuksen kirja julkaistaan. Julkaisun tarkoituksena on avata ekumeenisen kasvatuksen merkitystä, sisältöä ja käytäntöä Suomessa kasvatuksen näkökulmasta, kannustaa ekumeenisen kasvatuksen toteuttamiseen omassa työssä sekä laajentaa lukijan omaa ekumeenista kasvua. Kirja on tarkoitettu kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen kasvatustyöntekijöiden, luokanopettajien, aineenopettajien, yhteiskunnassa toimivien kasvattajien sekä kirkollisille ja kasvatusaloille opiskelevien käyttöön. Toimittajina ovat Mirkka Torppa ja Antti Laine ja hankkeella on myös toimituskunta. Kustantaja: Suomen Lähetysseura. Julkaisu Laskiaisesta pääsiäisen iloon kattaa ajanjakson laskiaisesta pääsiäiseen ja esittelee näihin liittyviä perinteitä kristillisen uskontokasvatuksen näkökulmasta. Kirjoittajatiimiin kuuluvat Martti Häkkänen, Marianne Kantonen ja Veijo Koivula. Aineisto on tarkoitettu mm. kasvatustyöhön seurakunnissa ja koulumaailmassa sekä lehdistön käyttöön. Kustantaja: Suomen Lähetysseura. Väkivallasta sovintoon -projektin kirjahankkeeseen Lapset ja väkivalta osallistutaan. Hietaniemen kivet kertovat ja Virtuaalinen retki Hietaniemen hautausmaalle - aineistojen kehittelemistä eteenpäin jatketaan. Kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö Kotimaassa tapahtuvan ekumeenisen kanssakäymisen lisäksi jaosto pitää tiivistä yhteyttä eri kansainvälisiin uskontokasvatuksen kannalta relevantteihin yhteistyötahoihin, joita ovat muun muassa EFTRE (European Forum for Teachers of Religious Education) ja ICCES (Intercomission for Church and School). Ekumeenisista, aktiivisista kasvatusalan toimijoista jaosto pitää yhteyttä KMN:n kasvatusasioiden komissioon, CEC:iin ja EYCE:en. Opinto-, koulutus- ja kulttuurimatkan Pietariin tai mahdollisesti Moskovaan on suunnitteilla. Lucian päivään liittyvä vastaanotto järjestetään SEN:n toimistossa. 9.3 Naisjaosto Naisjaosto tarjoaa SEN:n jäsenkirkoille, tarkkailijakirkoille ja kumppanuusjärjestöille mahdollisuuden naisten keskinäiseen hengelliseen ja muuhun vuorovaikutukseen. Jaosto jatkaa työskentelyään naisten yhteisen kristillisen identiteetin vahvistamiseksi ja naisten tukemiseksi kirkoissa ja yhteiskunnassa sekä naisten välisen uskontokuntien rajat ylittävän vuoropuhelun edistämiseksi. Tätä tarkoitusta varten jaosto suunnittelee seuraavaa toimintaa: Ekumeeninen pyhiinvaellusretki Lintulan ja Valamon luostareihin toteutetaan keväällä. Teema tulee liittymään yksinkertaiseen elämäntapaan. Pyritään kokoamaan tämän ja aikaisempien pyhiinvaellusten teemat julkaisuksi käyttäen sekä pyhiinvaellusten alustuksia että muuta aineistoa. Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

9 Uskontojen välinen naisten dialogi jatkuu molemminpuolisin vierailuin sekä yhteisen seminaarin järjestämisen muodossa lokakuussa. Kansainvälistä yhteistyötä jatketaan Nordisk Ekumenisk Kvinnokommittéssa (NEKK), Ecumenical Forum of European Christian Women (EFECW):ssa ja EFECW:n Suomen osaston kanssa. Nordisk ekumenisk kvinnokonferenssiin Norjan Stavangeriin lähetetään edustaja ja EFECW:n Loccumin yleiskokoukseen Saksaan Viroon 2011 tehtävän naisten ekumeenisen matkan suunnittelu käynnistetään. 9.4 Nuorisojaosto Nuorisojaoston tavoitteena on edistää ekumeenista nuorisotyötä, koulutusta ja kasvatusta Suomessa sekä tarjota nuorille mahdollisuuksia osallistua kansalliseen ja kansainväliseen ekumeeniseen toimintaan. Jaoston jäsenistön muodostavat SEN:n jäsen- ja tarkkailijakirkkojen sekä kumppanuusjärjestöjen nimeämät edustajat. Jaosto voi lisäksi kutsua edustajia sellaisista kristillisistä kirkoista tai järjestöistä, jotka eivät ole Neuvoston jäsenkunnassa. Jaoston periaatteena on kiertävä kokouspaikkakäytäntö, jolloin on mahdollista tutustua SEN:n jäsenkunnan toimintaan. Järjestettävä toiminta on avointa kaikille nuorille ja nuorille aikuisille. Myös Suomessa toimivien kirkkojen nuorisotyötä tekevien tahojen välistä yhteydenpitoa ja yhteistoimintaa edistetään. Johtoryhmän muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, koulutussihteeri, Ketko -koordinaattorit, kansainvälisten asian sihteeri, tiedottaja sekä uskontodialogisihteeri. Jäsenyys Euroopan ekumeenisessa nuorisoneuvostossa (EYCE) ja Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssissa tuovat yhteistyömahdollisuuden ja niin ikään yhteyden kansainväliseen ekumeeniseen nuorisotoimintaan. Kansainvälisten asioiden sihteeri pitää yhteyksiä järjestöihin ja valmistelee yhteistyöprojekteja. Lisäksi pidetään yhteyttä Viron ekumeeniseen nuorisoneuvostoon sekä kehitetään Pohjoismaiden ja Baltian ekumeenisten nuoriso-organisaatioiden välistä yhteistyötä. Kohtuullisin summin tuetaan ekumenian, suvaitsevaisuuden, kansainvälisyyden ja uskontojen kohtaamisen teemoja edistäviin koulutuksiin osallistumista. Matkaavustuksen saaneet ovat velvollisia raportoimaan jaostolle koulutusten annista ja mahdollisuuksista käyttää teemoja suomalaisessa kontekstissa. Ekumeeninen kasvatus on vuonna 2010 erityisen keskeinen osa toimintaa. Ekumeenisen kasvatuksen käsikirjan toimituskunnassa jaostolla on edustus. Julkaisun tultua markkinoille edistetään sen tunnettavuutta erityisesti kirkkojen nuorisotyön piirissä. Kirkon (ev.-lut.) lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäivillä Jyväskylässä toteutetaan kanava: Yhteinen pyhä pyhä, yhteinen. Myös ekumeeninen iltarukous järjestetään. Jaoston esittelypisteessä informoidaan SEN:sta, Ketkosta ja muusta ekumeenisesta koulutuksesta ja kasvatuksesta. Kristillinen kasvatus -lehti on pyytänyt jaostolta artikkelia nuorten aikuisten ekumeeniseen kasvatukseen liittyen. Tämä edistää ekumeenisen nuorisotyön ja kasvatustyön tunnettavuutta. Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

10 Ketko TM on kansainvälisen ja ekumeenisen toiminnan koulutusohjelma, jolla on rekisteröidyn tavaramerkin asema. Ketkon tarkoituksena on tutustuttaa osallistujat eri kirkkokuntiin sekä ekumeeniseen työhön Suomessa ja ulkomailla. Ketko antaa valmiudet kohdata eri kristillisistä taustoista tulevia ihmisiä sekä toimia ekumeenisessa työssä. Koulutus on suunnattu ekumeniasta kiinnostuneille vuotiaille nuorille aikuisille ja myös nuorisotyöntekijöille ja opettajille. Ketkon laajuus on noin 70 oppituntia. Se jakautuu neljään koulutusviikonloppuun, jotka järjestetään eri kirkkokuntien tiloissa. Käytännön järjestelyistä vastaa jaoston koulutussihteeri ja eri paikkakuntien paikalliset koulutusvastaavat yhdessä työryhmän kanssa. Ketkoa järjestetään ainakin Helsingissä ja Joensuussa. Helsingin Ketko järjestetään yhteistyössä Kirkkopalvelujen opintokeskuksen kanssa. Joensuun Ketko toteutetaan yhdessä Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton ja Kirkkopalvelujen opintokeskuksen kanssa. Jaosto tukee Ketkon laajentumismahdollisuuksia muualle Suomeen ja etsii yhteistyökumppaneita. Seurakuntien nuorisotyössä toimiville suunnatun ekumeenisen koulutuksen suunnittelua jatketaan. Koulutuksessa tutustutaan Ketkon tapaan eri kristillisiin kirkkoihin, annetaan tietoa ekumeniasta ja tuetaan valmiuksia toteuttaa käytännön ekumeniaa seurakuntien nuorisotyön yhteydessä. Ekumeeninen työryhmä tarjoaa mahdollisuuden ekumeeniseen toimintaan projektien muodossa. Työryhmä järjestää muun muassa kristittyjen ykseyden ekumeenisella rukousviikolla nuorille suunnatun tapahtuman. Ekumeenisen vastuuviikon teeman tiimoilta toimitaan yhteistyössä vastuuviikon projektisihteerin kanssa ja edistetään vastuuviikon Pyri sopuun rakenna rauhaa (Ps 34) teemaan liittyviä hankkeita nuorten parissa. Jaostossa uskontodialogisihteeri edustaa nuorisojaoston kautta kristittyjä nuoria uskontodialogiyhteyksissä ja ideoi tapahtumia muihin uskontokuntiin kuuluvien nuorten kanssa uskontojen välisen vuoropuhelun edistämiseksi, ennakkoluulojen vähentämiseksi ja rauhan rakentamiseksi. Jaosto toimii koollekutsujana nuorten uskontodialogityöryhmässä. Jaosto tehostaa tiedotustaan ekumenia.fi-sivujen kautta. Nuorisoekumeniasähköpostilista on avoin kaikille ekumeniasta kiinnostuneille. Listan kautta on mahdollista tavoittaa suuri joukko ekumeniasta kiinnostuneita nuoria ja jakaa ajankohtaista tietoa ekumeenisista toimintamahdollisuuksista. 9.5 Opillisten kysymysten jaosto Opillisten kysymysten jaoston tavoitteena on tarjota SEN:n jäsenkirkoille, tarkkailijakirkoille ja kumppanuusjärjestöille mahdollisuus keskinäiseen vuorovaikutukseen opillisten kysymysten alueella. Jaosto ylläpitää keskustelua ja jakaa aiheeseen liittyvää tietoa sekä edesauttaa erilaisten ajankohtaisten opillisten teemojen käsittelyä ekumeenisessa kontekstissa. Jaosto toteuttaa tavoitettaan järjestämällä temaattisia kokouksia sekä yleisölle avoimia seminaareja. Jaosto kokoontuu neljä kertaa pidetään kokouksen yhteydessä avoin seminaari Ekumeenisten sopimusten täytäntöönpano Suomessa (Helsinki, Suomen Lähetysseura) Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

11 20.5. Virka ekumeenisessa keskustelussa (Helsinki, Sanan talo) Seminaari: Usko, tiede ja radikaali ateismi (Helsinki, ort. srk) Lähetysteologian ajankohtaiset kysymykset (Helsinki, ev.-lut. kirkkohallitus) Jaosto voi mahdollisuuksien mukaan osallistua myös muihin ekumeenisiin tapahtumiin sekä järjestää toimintaa yhdessä muiden SEN:n jaostojen kanssa. 9.6 Paikallisen ekumenian jaosto Jaosto pyrkii edistämään ekumenian toteutumista paikallisella tasolla eri puolilla Suomea. Jaosto ymmärtää omaksi tehtäväkseen paikallisen ekumenian teologisen selvittelyn, paikallisten yhteyksien luomisen ja vahvistamisen eri kirkkokuntien ja kristillisten yhteisöjen välillä sekä keskustelun herättämisen paikallisen yhteyden kysymyksistä ja ongelmista. Keskeisiä tapahtumia ovat tammikuussa vietettävä kansainvälinen ekumeeninen rukousviikko sekä Forssassa järjestettävä paikallisekumeeninen foorumi (Pafo). Toimistohenkilökunnan kanssa on syksystä 2003 alkaen järjestetty kansallinen ekumeeninen kokoontuminen Pafo, johon kokoontuvat eri puolilla maatamme toimivien paikallisten ekumeenisten työryhmien edustajat, PEJ:n jäsenet sekä SEN:n henkilökunta. Kokoontumista varten jaosto pitää yllä paikallisten yhteistyöelinten luetteloa. Toiminnassa kiinnitetään huomiota myös ekumeeniseen vastuuviikkoon (lokakuu), maailman rukouspäivään (maaliskuu), Suomen Pipliaseuran kanssa yhteistyössä järjestettävään ekumeeniseen raamattusunnuntaihin (huhtikuu) sekä ekumeeniseen lähetyspyhään (lokakuu). Jaosto seuraa ekumeenista keskustelua ja ekumeenisia tapahtumia. Paikallisen ekumenian ideapankkia täydennetään seurakunnista saatavan palautteen mukaan. Ideapankki tarjotaan virikkeeksi niille, jotka etsivät tapoja paikallisen ekumeenisen toiminnan käynnistämiseksi ja edistämiseksi. Jaosto seuraa maahanmuuttajuuteen liittyviä kysymyksiä ja pyrkii vahvistamaan maahanmuuttajatyön ekumeenisuutta. Kolme varsinaista kokousta pidetään ja osallistutaan seminaariyhteistyöhön muiden jaostojen kanssa. 9.7 Sektionen för finlandssvensk ekumenik Sektionens syfte är att erbjuda ERF:s svenskspråkiga medlemmar, observatörer och partnerorganisationer möjlighet till interaktion, att behandla aktuella ekumeniska frågor ur de svenskspråkiga samfundens och Borgå stifts synvinkel, och att främja den lokala ekumeniken. Sektionen ordnar ett svenskt seminarium kring Edinburgh 1910-jubileet. Utvärdering och utveckling av Ansvarsveckan och Böneveckan för kristen enhet pågår. Sektionen undersöker behoven av och möjligheterna till intensifierat ekumeniskt arbete i Svenskfinland genom att söka närmare samarbete i fråga om information och verksamhet samt översyn av läromedel för religionsundervisning. Sektionen sammanställer ett länkskafferi för webbplatser med ekumenisk anknytning. Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

12 10 Jäsenyydet SEN on tarkkailijajäsen (associated with) Kirkkojen Maailmanneuvostossa ja Euroopan Kirkkojen Konferenssissa. SEN on jäsenenä Kirkkopalvelujen opintokeskuksessa, joka on yhteistyökumppanina mm. Ketko koulutuksessa. 11 Henkilökunta ja toimisto Neuvostolla on päätoiminen pääsihteeri ja toimistosihteeri, osa-aikainen toimistovirkailija (80%), osa-aikainen rahastonhoitaja sekä Vastuuviikon tehtävissä määräaikainen osa-aikainen suomenkielinen projektisihteeri(60%) ja määräaikainen osaaikainen ruotsinkielinen projektisihteeri (50%). Toimisto työskentelee Neuvoston toiminta-ajatuksen edistämiseksi palvelutoimistona. Ekumeeniseen liikkeeseen liittyvää tutkimustoimintaa edistetään palvelemalla alan opiskelijoita ja kouluja. Neuvoston kirjastoon hankitaan uutta ekumeenista kirjallisuutta talouden sallimissa rajoissa. Suomen Ekumeeninen Neuvosto toimintasuunnitelma (12)

KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO

KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO 1 Kirkon ulkoasiain osasto Hoitaa kirkon ekumeenisia suhteita ja niihin liittyviä teologisia asioita Vastaa ulkomailla asuvien suomalaisten ja Suomessa asuvien ulkomaalaisten

Lisätiedot

Kirkon kansainvälisen työn koulutus kotimaan henkilöstölle. Kirkon koulutuskeskus

Kirkon kansainvälisen työn koulutus kotimaan henkilöstölle. Kirkon koulutuskeskus Kirkon kansainvälisen työn koulutus kotimaan henkilöstölle Kirkon koulutuskeskus Kirkon kansainvälinen työ Kristillinen kirkko on jo syntyjään kansainvälinen, kaikille avoin yhteisö, jolla on maailmanlaaja

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti KIRKKOHALLITUS Kirkko: yhteistä näkyä kohti 1 Asiakirjan tausta Faith and Order-asiakirja BEM (Baptism, Eucharist Ministry l. Kaste, ehtoollinen, virka 1982) ja siitä saadut perusteelliset vastaukset KMN:n

Lisätiedot

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015 su 5.7. Apostolien päivä Kadonnut ja jälleen löytynyt Seurakuntien diakoniatyötä tukevan Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittämiseen Kirkkopalveluiden kautta. Kirkkopalvelut ry, PL 279, 00181 Helsinki,

Lisätiedot

PERUSSOPIMUS LÄHETYSTYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ SUOMEN EV.-LUT. KIRKON JA LÄHETYSJÄRJESTÖN NN VÄLILLÄ

PERUSSOPIMUS LÄHETYSTYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ SUOMEN EV.-LUT. KIRKON JA LÄHETYSJÄRJESTÖN NN VÄLILLÄ 1 (6) PERUSSOPIMUS LÄHETYSTYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ SUOMEN EV.-LUT. KIRKON JA LÄHETYSJÄRJESTÖN NN VÄLILLÄ 1. SOPIJAPUOLET Suomen evankelis-luterilainen kirkko (jäljempänä kirkko) Sopijajärjestö: Lähetysjärjestö

Lisätiedot

5. Oppi ja moraali. Erottaako oppi vai etiikka?

5. Oppi ja moraali. Erottaako oppi vai etiikka? 5. Oppi ja moraali Suomen ev.-lut. kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon väliset neuvottelut oppikysymykset (pelastus, sakramentit jne.) sosiaalieettinen teema (rauhantyö) TA 4/2016 (myös teologia.fi)

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2015 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2014 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA 2017-2022 Suomen Lähetysseura on perustettu vuonna 1859 ja se on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien lähetysjärjestö. Lähetysseuran

Lisätiedot

Ekumeniikka ja uskontodialogi. Syyslukukausi 2017

Ekumeniikka ja uskontodialogi. Syyslukukausi 2017 Ekumeniikka ja uskontodialogi Syyslukukausi 2017 Opintojakson suoritus luennot (22t) + kirja (Risto Saarinen, Johdatus ekumeniikkaan) (yht. 3 op) oppimispäiväkirja tai tentti tentissä 2 kysymystä (3 vaihtoehtoa)

Lisätiedot

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi USKONTO Uskonnonopetuksen keskeinen tehtävä on perehdyttää opiskelija omaan uskontoonsa, sen kulttuuriperintöön sekä uskonnosta nousevaan elämänkatsomukselliseen ja eettiseen ajatteluun. Muihin uskontoihin

Lisätiedot

Pakollisista kursseista UE3:a ei suositella tentittäväksi. Syventävät kurssit voi tenttiä, mutta soveltavia ei.

Pakollisista kursseista UE3:a ei suositella tentittäväksi. Syventävät kurssit voi tenttiä, mutta soveltavia ei. Uskonto (UE) Uskonnon opetukseen kaikille yhteiset aihekokonaisuudet sisältyvät seuraavasti. Opetuksessa annetaan valmiuksia osallistua seurakuntien ja muiden uskonnollisten yhteisöjen toimintaan. Opetuksessa

Lisätiedot

Sateenkaariyhdistys Malkus ry

Sateenkaariyhdistys Malkus ry Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Johdanto Sateenkaariyhdistys Malkuksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkistä ja hengellistä hyvinvointia ja tukea tätä tarkoitusta

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Vantaan ev.lut.seurakunnat kaupungin varhaiskasvatuksen yhteistyökumppanina katsomuskasvatuksessa

Vantaan ev.lut.seurakunnat kaupungin varhaiskasvatuksen yhteistyökumppanina katsomuskasvatuksessa Vantaan ev.lut.seurakunnat kaupungin varhaiskasvatuksen yhteistyökumppanina katsomuskasvatuksessa Vantaa Seurakuntayhtymässä 6 suomenkielistä ja 1 ruotsinkielinen seurakunta Kasvatusasiainsihteeri koordinoi

Lisätiedot

Miksi katsomuskasvatusta? Näkökulmana VASU2017 Kommenttipuheenvuoro: TM, KK Silja Lamminmäki-Vartia

Miksi katsomuskasvatusta? Näkökulmana VASU2017 Kommenttipuheenvuoro: TM, KK Silja Lamminmäki-Vartia Miksi katsomuskasvatusta? Näkökulmana VASU2017 Kommenttipuheenvuoro: TM, KK Silja Lamminmäki-Vartia Toteutuuko lapsen oikeus katsomukseen? Varhaiskasvatuksen seminaari 30.9.2016 Suomen Ekumeeninen Neuvosto,

Lisätiedot

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO TAKSONOMIATAULUKKO 6.lk. UO 6. luokka arvioitavat tavoitteet Etiikka T4, T8, T9, T10, T11 arvosanalle 5 Muistan yksittäisen kristillisen eettisen periaatteen. minulla

Lisätiedot

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta Romaniasian neuvottelukunnan tehtävänä on edistää romaniväestön tasavertaisia yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PERUSTEHTÄVÄ / MISSIO Seurakunta kutsuu ihmisiä armollisen ja kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, julistaa evankeliumia ja rohkaisee

Lisätiedot

Toimintakertomus 2005 Verksamhetsberättelse

Toimintakertomus 2005 Verksamhetsberättelse Toimintakertomus 2005 Verksamhetsberättelse Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisuja s publikationer LXXVIII Kuvat Kansi Ekumeeninen kulkue Oulun kirkkopäivillä 28.5. Lippua tuulessa tukevat Perry Johansson,

Lisätiedot

Suomen Ekumeeninen Neuvosto Ekumeniska Rådet i Finland. Toimintakertomus 2008 Verksamhetsberättelse

Suomen Ekumeeninen Neuvosto Ekumeniska Rådet i Finland. Toimintakertomus 2008 Verksamhetsberättelse Toimintakertomus 2008 Verksamhetsberättelse 1 2 3 4 Toimintakertomus 2008 Verksamhetsberättelse Suomen Ekumeenisen Neuvoston julkaisuja s publikationer LXXXVIII Kuvat Kansi 1. Hallitus kokoontui 3.6. Suomenlahden

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE 1.5.-30.9.2019 su 5.5. 2. sunnuntai pääsiäisestä Hyvä Paimen Toivoa naisille mediatyöhön Aasiassa, Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa Medialähetys Sanansaattajien

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Katsaus kuluvaan vuoteen

Katsaus kuluvaan vuoteen Katsaus kuluvaan vuoteen 2018 NNKY:ssä Liiton strategia 2019-2021. Nuorten naisten työpaja, tarkoituksena ideoiden tuottaminen strategiaan ja nuorilta nuorille. Työryhmien tilalle kehittäjäverkostot. Maailman

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa (punaisella alueneuvoston päätettävät)

Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa (punaisella alueneuvoston päätettävät) 91, liite 2 / Sivu 1 / 6 Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa 1.1. 31.5.2018 (punaisella alueneuvoston päätettävät) ma 1.1. la 6.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Loppiainen Jeesus, maailman

Lisätiedot

Suomen Changemakerin säännöt

Suomen Changemakerin säännöt Suomen Changemakerin säännöt Hyväksytty jäsenkokouksessa 6.10.2012 1 Tavoitteet ja yleiset toimintaperiaatteet A) Tavoite Suomen Changemaker on nuorten vaikuttamisverkosto, jonka tavoitteena on globaali

Lisätiedot

Sateenkaariyhdistys Malkus ry

Sateenkaariyhdistys Malkus ry Toimintasuunnitelma 2015 1 1. Johdanto Sateenkaariyhdistys Malkuksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkistä ja hengellistä hyvinvointia ja tukea tätä tarkoitusta

Lisätiedot

KESÄ-JOULUKUU 2015 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHTI

KESÄ-JOULUKUU 2015 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHTI KESÄ-JOULUKUU 2015 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHTI su 7.6. su 14.6. la 20.6. su 21.6. su 28.6. su 5.7. su 12.7. su 19.7. 2. sunnuntai helluntaista Katoavat ja katoamattomat aarteet Kirkon Ulkomaanavulle nuorten

Lisätiedot

VUODEN 2018 HEINÄ-JOULUKUUN KIRKKOKOLEHDIT INARIN SEURAKUNNASSA

VUODEN 2018 HEINÄ-JOULUKUUN KIRKKOKOLEHDIT INARIN SEURAKUNNASSA VUODEN 2018 HEINÄ-JOULUKUUN KIRKKOKOLEHDIT INARIN SEURAKUNNASSA su 1.7. Apostolien päivä Herran palveluksessa Nuorten ja varhaisnuorten leiri- ja retkeilytoiminnan tukeminen Partaharju-säätiön kautta.

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Uskonnonopetuksen uusi OPS. KM, väitöskirjatutkija Raili Keränen-Pantsu Agricola, Seurakuntaopisto

Uskonnonopetuksen uusi OPS. KM, väitöskirjatutkija Raili Keränen-Pantsu Agricola, Seurakuntaopisto Uskonnonopetuksen uusi OPS KM, väitöskirjatutkija Agricola, Seurakuntaopisto Katsomusaineet: uskonto ja elämänkatsomustieto Katsomusaineet Uskonto Ev.lut, ort. Islam, juut.,katol., Bahai, mormonit, Kristiyhteistö,

Lisätiedot

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Uskonto KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

Armoa 2017! REFORMAATION MERKKIVUOSI. Projektikoordinaattori Katariina Ylikännö Turun kaupunki / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Armoa 2017! REFORMAATION MERKKIVUOSI. Projektikoordinaattori Katariina Ylikännö Turun kaupunki / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Armoa 2017! REFORMAATION MERKKIVUOSI Projektikoordinaattori Katariina Ylikännö Turun kaupunki / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Wittenberg, 31.10.1517 Kirkon todellinen aarre on Jumalan kunnian ja armon

Lisätiedot

Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen?

Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen? Kaste ja avioliittoon vihkiminen suomalaisten keskuudessa ja mitä kuuluu tamperelaisnuorille 10 vuotta rippikoulun jälkeen? Dos. Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskus Tampereen rovastikuntakokous 15.2.2012

Lisätiedot

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 29.3.2014. 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura ja

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen YHTEINEN TODISTUS Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus 2018 2 Sisällys Mikä on kirkko?... 4 Jumalan lähetys... 4 Ykseys, todistus ja palvelu... 4 Kokonaisvaltainen lähetys ja evankelioiminen...

Lisätiedot

Sisäasiainministeriölle

Sisäasiainministeriölle Helsinki 11.9.2008 Asianumero 2008-00610 Asia: Lausunto sisäasiainministeriölle sisäisenturvallisuuden ohjelman toimeenpanosuunnitelmaluonnoksesta Viite: Sisäasiainministeriön kirjelmä 26.8.2008/SM102:00/2008

Lisätiedot

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu.

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu. T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu.

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti harmittaa, että joku kiinnittää myönteistä huomiota hyvä tapa osoittaa, että

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti

Lisätiedot

Kohtaava ystävyysseurakuntatoiminta. Työversio Turun Kirkkopäivien ystävyysseurakuntaseminaariin palautetta ja jatkokehittelyä varten

Kohtaava ystävyysseurakuntatoiminta. Työversio Turun Kirkkopäivien ystävyysseurakuntaseminaariin palautetta ja jatkokehittelyä varten Kohtaava ystävyysseurakuntatoiminta Yhteisiä suuntaviivoja vuoteen 2020 Työversio Turun Kirkkopäivien ystävyysseurakuntaseminaariin 20.5.2017 palautetta ja jatkokehittelyä varten Palaute: tai ystävyysseurakuntatoiminta

Lisätiedot

KRISTILLINEN KASVATUS

KRISTILLINEN KASVATUS KRISTILLINEN KASVATUS Ammattitaitovaatimukset Osaamisen arviointi osaa tukea lapsen hengellistä kasvua syventää kokonaisvaltaisen osaamista ottaen huomioon lapselle ominaiset tavat toimia luo turvallisen

Lisätiedot

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu.

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu. Ehdotus sääntömuutoksiksi Suomen Internet-yhdistyksen kevätkokoukselle 2006. Alla on ehdotus uusiksi säännöiksi, jotka toimitetaan yhdistysrekisteriin hyväksyttäviksi, mikäli yhdistyksen kevätkokous päättää

Lisätiedot

Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Ekumeniska Rådet i Finland. Toimintakertomus 2007 Verksamhetsberättelse

Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Ekumeniska Rådet i Finland. Toimintakertomus 2007 Verksamhetsberättelse Suomen Ekumeeninen Neuvosto Ekumeniska Rådet i Finland Toimintakertomus 2007 Verksamhetsberättelse 1 2 3 4 5 Toimintakertomus 2007 Verksamhetsberättelse Suomen Ekumeenisen Neuvoston julkaisuja s publikationer

Lisätiedot

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen YHTEINEN TODISTUS Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus 2018 2 Sisällys Mikä on kirkko?... 4 Jumalan lähetys... 4 Ykseys, todistus ja palvelu... 4 Kokonaisvaltainen lähetys ja evankelioiminen...

Lisätiedot

Koulujen ja päiväkotien uskonnon opetus, perinteiset juhlat ja uskonnon harjoittaminen

Koulujen ja päiväkotien uskonnon opetus, perinteiset juhlat ja uskonnon harjoittaminen Koulujen ja päiväkotien uskonnon opetus, perinteiset juhlat ja uskonnon harjoittaminen 23.2.2015 Tilaisuuden tavoite Uskonnon opetuksen, perinteisten juhlien ja uskonnon harjoittamisen erojen ymmärtäminen

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

Päihde- ja kriminaalityöhön eri järjestöille, Kirkkohallituksen kautta. Kirkkohallitus (PL 210, 00131 Helsinki, viitenumeroluettelo)

Päihde- ja kriminaalityöhön eri järjestöille, Kirkkohallituksen kautta. Kirkkohallitus (PL 210, 00131 Helsinki, viitenumeroluettelo) 1 KAJAANIN SEURAKUNTA Kolehtisuunnitelma 1.1. 7.6.2015 to 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Tansanian syrjäseudulla asuvien lasten peruskoulutuksen tukemiseen Suomen Setlementtiliiton kautta. Suomen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Suomen on aatteellinen yhdistys, jonka kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue koko Suomi. Vuoden 2015 aikana Yhdistys jatkaa anestesiasairaanhoitajien osaamisen ja koulutuksen

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN Haluaisin, että kirkko johon kuulun on LEIKIN TAVOITE Johdatella ajatuksia illan aiheeseen. Herätellä miettimään mitä minä ajattelen kirkosta, sekä tuoda esiin myös toisten ajatuksia,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Sinä osoitat minulle elämän tien. Ps 16:11a Du visar mig vägen till liv.

Toimintasuunnitelma Sinä osoitat minulle elämän tien. Ps 16:11a Du visar mig vägen till liv. Toimintasuunnitelma 2019 Sinä osoitat minulle elämän tien. Ps 16:11a Du visar mig vägen till liv. Johdanto visio, missio ja arvot Kehitämme toimintatapaa, suunnittelua, toteutusta ja tavoitteiden seurantaa

Lisätiedot

Perustettu 29.11.1995 Rekisteröity 15.03.1996

Perustettu 29.11.1995 Rekisteröity 15.03.1996 POHJOIS-POHJANMAAN LIIKUNTA (PoPLi) RY Perustettu 29.11.1995 Rekisteröity 15.03.1996 SÄÄNNÖT Hyväksytty 11.06.2001 Muutettu 08.03.2007 2 POHJOIS-POHJANMAAN LIIKUNTA RY SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi, kotipaikka,

Lisätiedot

Rauhankasvatusinstituutti ry

Rauhankasvatusinstituutti ry Rauhankasvatusinstituutti ry Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Perustettu 1981 Yrjö Kallisen rauhanopiston kannatusyhdistys ry:n nimellä. Nimi vaihdettu Rauhankasvatusinstituutiksi

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1 (5) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1. Lähetysjärjestö kirkon lähetystyön toteuttajana 1a. Miten järjestönne ymmärtää asemansa kirkon virallisena lähetysjärjestönä?

Lisätiedot

7.10. Uskonto. 7.10.1. Evankelis-luterilainen uskonto

7.10. Uskonto. 7.10.1. Evankelis-luterilainen uskonto 1 7.10. Uskonto 7.10.1. Evankelis-luterilainen uskonto Uskonnonopetuksen keskeinen tehtävä on perehdyttää opiskelija omaan uskontoonsa, sen kulttuuriperintöön sekä uskonnosta nousevaan elämänkatsomukselliseen

Lisätiedot

SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ

SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ SDP:N SEURAKUNTAVAALIOHJELMA 2018 SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ Marraskuussa valitaan evankelisluterilaisen kirkon luottamushenkilöt seurakunta-/kirkkoneuvostoihin

Lisätiedot

Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko 2015 MEDIANÄKYVYYS

Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko 2015 MEDIANÄKYVYYS Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko 2015 MEDIANÄKYVYYS TV ja Radio TV Ma 3.2. YLEn aamu-tv klo 7.15: Kaarlo Kalliala, Yaron Nadbornik ja Ramil Bilal keskustelemassa radikalismista. http://areena.yle.fi/tv/2633258

Lisätiedot

Opinnäytetyöprosessin kulttuurisensitiivinen näkökulma

Opinnäytetyöprosessin kulttuurisensitiivinen näkökulma Opinnäytetyöprosessin kulttuurisensitiivinen näkökulma TAITO 2017 Osaamisen ydintä etsimässä Konferenssi Tampereen Taitokeskuksessa 25.-26.4.2017 4.5.2017 Tiina Ervelius, Eeva Mertaniemi, Elina Pekonen

Lisätiedot

MOD mukana erilaisuuden kohtaamisessa? monimuotoisuus ja vuoropuhelu? moniarvoisuus ja dialogi? moninaisuus oivallus dialogi www.evl.

MOD mukana erilaisuuden kohtaamisessa? monimuotoisuus ja vuoropuhelu? moniarvoisuus ja dialogi? moninaisuus oivallus dialogi www.evl. MOD mukana erilaisuuden kohtaamisessa? monimuotoisuus ja vuoropuhelu? moniarvoisuus ja dialogi? moninaisuus oivallus dialogi www.evl.fi/mod Kenelle MOD on tarkoitettu? * kansalaisjärjestöjen työntekijät

Lisätiedot

Yhteinen todistus. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta

Yhteinen todistus. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta Yhteinen todistus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta 38 Yhteinen todistus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen

Lisätiedot

NUORISOBAROMETRI 2018: VAIKUTUSVALTAA EUROOPAN LAIDALLA

NUORISOBAROMETRI 2018: VAIKUTUSVALTAA EUROOPAN LAIDALLA NUORISOBAROMETRI : VAIKUTUSVALTAA EUROOPAN LAIDALLA Nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia politiikasta, mutta kiinnostus vaihtelee koulutustason mukaan. Nuorten yhteiskunnallinen aktiivisuus on lisääntynyt

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on Ikaalinen.

SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on Ikaalinen. IKAALISTEN NUORISO-ORKESTERIN TUKI RY SÄÄNNÖT Yleistä 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on

Lisätiedot

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS Ammattitaitovaatimukset tuntee omat kulttuuriset arvonsa ja lähtökohtansa sekä tunnistaa kulttuuri-identiteetin merkityksen yksilölle hyväksyy itsensä ja toiset tasavertaisina

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Verksamhetsberättelse

Toimintakertomus 2012 Verksamhetsberättelse Toimintakertomus 2012 Verksamhetsberättelse 1 2 3 4 5 Toimintakertomus 2012 Verksamhetsberättelse Suomen Ekumeenisen Neuvoston julkaisuja Ekumeniska Rådets i Finland publikationer C 1 Kuvat Kansi Nora

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Toimintakertomus Verksamhetsberättelse

Toimintakertomus Verksamhetsberättelse Toimintakertomus Verksamhetsberättelse 2003 Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisuja s publikationer LXXII 1 Copyright 2004 Kannen kuva: Ekumeeninen kirkkopäiväkulkue etenemässä 23.5.2003 Helsingin rautatietorilta

Lisätiedot

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa SÄÄNNÖT 1 (5) 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Näissä säännöissä yhdistystä kutsutaan

Lisätiedot

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä AKI. AKIn kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 9/ klo

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 9/ klo 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 9/2017 Aika ja paikka Ahlaisten Kievari 12.12.2017 klo 18.00-18.32 Läsnä: Poissa: Hietanen Heimo, pj Gustafsson Tarja Grönblom Kirsi

Lisätiedot

Uskontodialogi ja paikalliset verkostot

Uskontodialogi ja paikalliset verkostot Uskontodialogi ja paikalliset verkostot Tuomas Martikainen 11/12/2014 1 Sisältö Uskontodialogi Uskonnollinen muutos Suomessa Uskontodialogin vaiheet Suomessa Uskonto ja paikalliset verkostot Q & A http://kultainensaanto.files.wordpress.com/2010/09/dsc018831.jpg

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

5.12 Elämänkatsomustieto

5.12 Elämänkatsomustieto 5.12 Elämänkatsomustieto Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Elämänkatsomustiedon opetuksessa

Lisätiedot

PAIMION NUORISOVALTUUSTO. Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ

PAIMION NUORISOVALTUUSTO. Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ PAIMION NUORISOVALTUUSTO Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ Paimion nuorisovaltuusto toimii Paimion kaupungin nuorisopalveluiden kanssa yhteistyössä ja sen toimipaikka on. sallii siitä käytettävän

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Sisällys Johdanto... 11 I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Siirtolaisuus ja maastamuutto Suomesta... 18 Maahanmuutto Suomeen...23 Mitä monikulttuurisuus

Lisätiedot

EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2

EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2 EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2 Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 1-2 Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää

Lisätiedot

Maahanmuutto ja uskonnolliset yhteisöt

Maahanmuutto ja uskonnolliset yhteisöt Maahanmuutto ja uskonnolliset yhteisöt Tuomas Martikainen 09/05/2014 1 Sisällys Maahanmuuttajien uskonnot tilastoja & tutkimusta Suomi ev.lut. & islam Uskontotrendit & maahanmuuttajat Lopuksi Åbo Akademi

Lisätiedot

Kirkonpalvelijat ry:n OPINTO- JA KOULUTUSPÄIVÄT Mikkelissä 29.06.2011. Keijo Toivanen

Kirkonpalvelijat ry:n OPINTO- JA KOULUTUSPÄIVÄT Mikkelissä 29.06.2011. Keijo Toivanen Kirkonpalvelijat ry:n OPINTO- JA KOULUTUSPÄIVÄT Mikkelissä 29.06.2011 Keijo Toivanen 2 KIRKONPALVELIJA HÄMMENNYSTEN KESKELLÄ Arvoristiriidat Erilaisuuden sietäminen 3 1. Jäsenmäärien kehitys( pako kirkosta

Lisätiedot

Kirkon monikulttuurisen työn mietteitä ev.lut. kirkon ekumeenisen strategian äärellä

Kirkon monikulttuurisen työn mietteitä ev.lut. kirkon ekumeenisen strategian äärellä Uskonyhteys ja ekumeeninen vieraanvaraisuus Kirkon monikulttuurisen työn mietteitä ev.lut. kirkon ekumeenisen strategian äärellä Tavoite I: Tavoittelemme kirkon näkyvää ykseyttä Ekumenia avaa ikkunan yhteiskunnassamme

Lisätiedot

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa KIURUVEDEN KAUPUNKI VANHUSNEUVOSTO TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO VUOSI 2018 Tavoite Asia Toimenpide Toteutus Miten arvioidaan toteutuminen Arvioijat VAIKUTTAMINEN lle Kokoukset kokoontuu Asiakaspalaute

Lisätiedot

Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvoston kokous pidetään seuraavasti:

Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvoston kokous pidetään seuraavasti: KOKOUSKUTSU JA ESITYSLISTA Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvoston kokous pidetään seuraavasti: Aika Ti 1.4.2014 klo 18.30 Paikka Seurakuntatalo, Mykkäläntie 6, 73100 Lapinlahti Osallistujat: Jäsenet

Lisätiedot

Suomen Ekumeeninen Neuvosto Ekumeniska Rådet i Finland. Toimintakertomus 2010 Verksamhetsberättelse

Suomen Ekumeeninen Neuvosto Ekumeniska Rådet i Finland. Toimintakertomus 2010 Verksamhetsberättelse Toimintakertomus 2010 Verksamhetsberättelse 1 2 3 4 5 6 Ekumeniska Rådets i Finland publikationer Toimintakertomus 2010 Verksamhetsberättelse Suomen Ekumeenisen Neuvoston julkaisuja Ekumeniska Rådets i

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Hyväksytty kirkkovaltuustossa pvm 1.10.2013 57

Hyväksytty kirkkovaltuustossa pvm 1.10.2013 57 Laukaan seurakunnan kasvatustyön (lapsi- ja perhe-, varhaisnuoriso-, nuoriso-, rippikoulu sekä koulu- ja oppilaitostyö) JOHTOSÄÄNTÖ A. Yleissäännökset Hyväksytty kirkkovaltuustossa pvm 1.10.2013 57 1 Laukaan

Lisätiedot

Mikä Urbaani unelma on?

Mikä Urbaani unelma on? Mikä Urbaani unelma on? 1. Tausta Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet ovat Englannin anglikaanikirkon piirissä alkaneessa uudistuksessa. 2000-luvun lähestyessä englantilaiset kristityt totesivat, että

Lisätiedot

TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA

TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA 2019 2023 VISIO avoimen ja vahvan tiedeyhteisön kehittäjä yhdessä kanssa avoimen tieteen kansallisen toimintakulttuurin edistäminen VAHVAT. JÄSENSEURAT avoimen

Lisätiedot

Korpilahden alueseurakunnan varhaisnuoriso- ja nuorisotyön kehittämiseen.

Korpilahden alueseurakunnan varhaisnuoriso- ja nuorisotyön kehittämiseen. VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET su 5.6. 3. sunnuntai helluntaista Kutsu Jumalan valtakuntaan Lähetystyöhön Suomen Lähetysseuran kautta teemalla Kirkko puhuu syrjäytettyjen

Lisätiedot