KAKSOISDIAGNOOSI PÄIVYSTYKSESSÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAKSOISDIAGNOOSI PÄIVYSTYKSESSÄ"

Transkriptio

1 KAKSOISDIAGNOOSI PÄIVYSTYKSESSÄ Suomen Kuntaliitto Helsinki

2 Kaksoisdiagnoosi on käsitteenä lääketieteellistä slangia Käsite muodostui 1980-luvulla kun kävi ilmeiseksi, etteivät päihderiippuvaisen mielenterveysongelmat olleetkaan yksin päihteiden käytön aiheuttamia. Käsite kaksoisdiagnoosi on edelleen vakiintumaton. Double Diagnosis / Dual diagnosis (UK): Severely mentally ill chemical abuser Doppeldiagnose (D): Psychose und Sucht Eine Schwere psychische Störung (Psychose) und gleichzeitig eine Suchterkrankung. Dubbeldiagnos (S): Missbruk och psykisk ohälsa

3 KAKSOISDIAGNOOSI ON MÄÄRITELMÄ, JONKA KÄYTTÖ ON SYYTÄ RAJOITTAA KATTAMAAN VAIN VAIKEA PSYYKKINEN SAIRAUS YHDESSÄ PÄIHDERIIPPUVUUDEN KANSSA (psykoosi tai siihen läheisesti rinnastettavissa oleva tila yhdessä päihderiippuvuuden kanssa)

4 KAKSOISDIAGNOOSIPOTILAAN KOHTAAMINEN ON HAASTAVAA HAASTAVAA (= vaikeaa), KOSKA meillä on taipumus moralisoida alkoholiongelmaa, meidän on vaikea sietää aikaa vievää, ehkä myös loukkaavasti ja häiritsevästi käyttäytyvää potilasta, ja mielenterveysongelma saattaa olla outo ja torjuttu asia ja potilas leimautuu jo lähtökohtaisesti monitahoiseksi ja selvittelyltään aikaa vieväksi tapaukseksi, jos asiaan alkaisi perehtyä ei kuulu meille reaktio aktivoituu KAKSOISDIAGNOOSIPOTILAS HAASTAA KYKYMME SÄILYTTÄÄ AMMATILLISUUTEMME

5 AMMATILLISUUDEN SÄILYTTÄMINEN ON ENSISIJAISEN TÄRKEÄÄ NOUDATTAKAAMME NIITÄ NORMEJA, JOITA LAINSÄÄDÄNTÖMME MEILLE ANTAA: LÄÄKETIETEELLINEN ONGELMA ON HOIDETTAVA ASIANMUKAISESTI (potilaslain 3, ammattihenkilölain 15 ) siitä riippumatta onko potilas päihtynyt vai ei KANSALAISELLA ON OIKEUS TASA-ARVOISEEN KOHTELUUN (Suomen perustuslain 6 ja potilaslain 3 ) siitä riippumatta onko hän päihtynyt vai ei tai onko hänellä mahdollisesti huomiota vaativa mielenterveysongelma vai ei

6 2D-potilas päivystyspotilaana 1 Hoitopaikan valinta Valinta perustuu suoritettuun tutkimukseen Somaattinen tai psykiatrinen yksikkö valitaan hoitopaikaksi kiireisintä hoitoa vaativan sairauden mukaan siten kuin on paikallisesti sovittu Ennen potilaan mahdollista siirtoa psykiatriseen yksikköön on: tutkittava mahdollinen somaattinen sairaus ja arvioitava sen hoidon tarve suoritettava erotusdiagnostinen arvio somaattisen ja psykiatrisen hoidon tarpeen välillä

7 2D-potilas päivystyspotilaana 2 Jos taas arvioidaan päihdehoito ensisijaiseksi ja katsotaan, ettei psykiatrinen tai somaattinen sairaus tarvitse välitöntä huomiota, minne potilas tulisi lähettää tai ohjata päihdeongelman hoitoa varten? Päihdehuollon asiakkaiden keskuudessa psykoosipotilas saattaa joutua hyväksikäytettyyn ja syrjittyyn asemaan ei kykene pitämään puoliaan. Psykiatrisista hoito-organisaatioista puuttuu niin sairaalahoidon kuin avohoidonkin osalta päihdehoidon asiantuntemusta.

8 2D-potilas päivystyspotilaana - 3 Huom! Psykiatrisen sairaalan päivystävän lääkärin valmiudet diagnosoida, tutkia ja hoitaa traumaperäisiä ja sisämedisiinisiä ongelmia ovat aina lähtökohtaisesti huonommat kuin somaattisen sairaalan päivystävän lääkärin. Erityisesti on varottava tajunnan tasoltaan alentuneen potilaan toimittamista psykiatriselle osastolle / psykiatriseen sairaalaan. (Taustalla voi olla esim. kallon sisäinen verenvuoto, sokeritauti tai infektiosairaus)

9 2D-potilas päivystyspotilaana - 4 Psykiatrisen hoidon porrastuksessa sairaalan ensiapu-poliklinikan päivystävä lääkäri vastaa perustason psykiatrisesta tutkimuksesta. Tarvittaessa hän konsultoi psykiatrian erikoisalaa. Esim. tilanteissa, joissa epäillään päihdepsykiatrisia vieroitusoireita somaattisesti painottuneen hoidon tarve on lakannut ja potilas tarvitsee välitöntä psykiatrista hoitoa, mahdollisesti psykiatrista sairaalahoitoa.

10 2D-potilas päivystyspotilaana - 5 Mielenterveysongelmista kärsivällä potilaalla on oikeus osallistua hoitoaan koskevaan päätöksentekoon ja oikeus päättää suostumisestaan ehdotettuun hoitoon. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 6 Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos potilas kieltäytyy tietystä hoidosta tai hoitotoimenpiteestä, häntä on mahdollisuuksien mukaan hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla. Jos täysi-ikäinen potilas ei mielenterveydenhäiriön, kehitysvammaisuuden tai muun syyn takia pysty päättämään hoidostaan, potilaan laillista edustajaa taikka lähiomaista tai muuta läheistä on ennen tärkeän hoitopäätöksen tekemistä kuultava sen selvittämiseksi, millainen hoito parhaiten vastaisi potilaan tahtoa. Jos tästä ei saada selvitystä, potilasta on hoidettava tavalla, jota voidaan pitää hänen henkilökohtaisen etunsa mukaisena.

11 2D-potilas päivystyspotilaana - 6 Potilaalle on velvollisuus antaa hänen henkeään tai terveyttään uhkaavan vaaran torjumiseksi tarpeellinen hoito, vaikka hänen tahtoaan ei voida selvittää, esim. tajuttomuuden takia. Jos päihtynyt 2D-potilas kykenee selvittämään hoitoa koskevan tahtonsa ja kieltäytyy hoidosta, ei edes kiireellistä hoitoa voi antaa. Poikkeuksen muodostavat tilanteet, joissa potilas täyttää mielenterveyslain edellytykset tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon lähettämiseksi tai edellytykset päihdehuoltolain mukaiselle määräämiselle terveysvaaran takia tahdosta riippumatomaan päihdehoitoon (saman sairaalan somaattiselle osastolle).

12 2D-potilas päivystyspotilaana - 7 2D-potilaan lähettäminen tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon. Mielenterveyslaki 8 Tahdosta riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon määräämisen edellytykset täysi-ikäinen henkilö: 1) Mielisairaus, ja 2) hoidon tarve siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi henkilön mielisairautta tai vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta; ja 3) jos mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi. Alaikäinen voidaan määrätä tahdosta riippumatomaan psykiatriseen sairaalahoitoon myös, jos hänellä todetaan mielisairauden asemasta vakava mielenterveydenhäiriö ja kohdat 2+3 täyttyvät.

13 2D-potilas päivystyspotilaana - 8 Lähettäminen tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon tulee perustua Lääkärin tutkimukseen Tarkkailulähetteeseen (M1), johon on kirjattu perusteltu kannanotto hoitoon määräämisen edellytysten todennäköisestä täyttymisestä. Esimerkkejä indikaatioista: Psykoosi, joka liittyy huumeisiin tai päihteisiin, kuten amfetamiinipsykoosi tai potilaan päihteistä riippumattoman aikaisemman psykoottisen sairauden aktivoituminen päihteidenkäytön aikana

14 2D-potilas päivystyspotilaana - 9 Erityistilanteita: Alkoholidelirium: kyseessä on vaikea ja hengenvaarallinen somaattinen sairaus, joka tulee hoitaa somaattisessa sairaalassa! Vahvasti päihtyneen henkilön esittämät itsemurhauhkaukset: tilanne korjautuu usein kun potilaan turvallisuudesta huolehditaan selviämiseen asti, mutta missä? Kroonisen psykoosipotilaan häiriökäyttäytyminen pitkäaikaisen alkoholikäytön yhteydessä, psykoosi ei ehkä hoidettavissa, mutta potilas saattaa ajautua senkaltaisiin vaikeuksiin ympäristönsä kanssa, että voi täyttää itselleen vaarallisuuden kriteerin, kysymys ympäristön sietokyvystä ja avohoidon toimintakyvystä. Avohoidon 2D-työryhmä?

15 2D-potilas päivystyspotilaana - 10 Miten suhtautua päihtyneen potilaan psykiatrisen tilan arviointiin Aloita arvioimalla kykeneekö potilas kommunikoimaan kanssasi, jos ei, on aina ensisijaista selvittää miksi ei! Yli 3.0 o/oo merkitsee alkoholi-intoksikaatiota, joka on hoidettava somaattisessa sairaalassa ja samalla kontraindikaatio siirrolle psykiatriseen hoitoympäristöön. Minkälaisia mielisairauteen viittaavia oireita potilas kuvaa esim. skitsofreniaan viittaavia harhoja? Saattajien antamat tiedot aikaisemmista psykiatrisista oireista tai hoidoista? Aikaisemmat potilaskertomustiedot ja Kela-kortin merkintä ilmaislääkeoikeudesta (esim. 112) saattavat kertoa mielisairaudesta.

16 2D-potilas päivystyspotilaana - 11 Perusterveydenhuollon lääkäri voi laatia tarkkailulähetteen (M1) siitä huolimatta, että potilaan päihtymys vaikeuttaa psyykkisen tilan varmaa arviointia, jos hän pitää tutkimuksensa perusteella hoitoon määräämistä välttämättömänä ja hoitoon määräämisen edellytykset todennäköisesti täyttyvät. Tarkkailulähetteen tulee sisältää perusteltu kannanotto edellytysten täyttymisestä. Miten päihtymys on vaikuttanut mielenterveydellisen tilan arviointiin, on syytä kirjata huolellisesti potilaskertomukseen.

17 2D-potilas päivystyspotilaana - 12 Lääkäri ei voi kieltäytyä potilaan psykiatrisen tilan arvioimisesta potilaan päihtymykseen vedoten, mutta konsultoiva psykiatri voi todeta, ettei arviota voi suorittaa ja päätyä esittämään uutta arviota potilaan kohtuullisesti selvittyä tilastaan. Kun on todettu, että potilas on tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon tarpeessa, ei potilasta saa päästää lähtemään päivystyspoliklinikalta. Poliisin virka-apua voidaan pyytää potilaan palauttamiseksi, jos hän poistuu päivystyksestä ennen psykiatriseen yksikköön siirtoa. Poliisi on velvollinen tarvittaessa turvaamaan myös potilaan kuljetusta psykiatriseen hoitoyksikköön (MTL 31 ).

18 2D-potilas päivystyspotilaana - 13 Tarkkailulähete oikeuttaa ainoastaan lähettämään psykiatriseen sairaalaan, ei muita potilaan tahdon vastaisia toimenpiteitä. Ongelmatilanteen muodostaa vahvasti agitoituneen tai pelokkaan potilaan ensiapuluonteinen lääkitys turvallisen psykiatriseen yksikköön kuljettamisen varmistamiseksi silloin kun potilas kieltäytyy ottamasta lääkitystä. Tahdonvastainen lääkitseminen on pakkotilanteessa mahdollista vain jos potilas kieltäytyy suostuteltaessakin ottamasta lääkitystä ja arvioidaan, että potilaan etu, siten kuin hänen voidaan arvioida tilastaan selvittyään sen näkevän tai potilaan ja ympäristön turvallisuuden takaaminen vaatii ensiapuluontoista lääkitystä ennen kuljetusta (potilaslaki 6 2 momentti). Koska säädökset ovat asiassa osin ristiriidassa käytännön tilanteiden kanssa kannattaa samanaikaisesti tarkastella rikkoisiko lääkitsemisestä luopuminen jotain muuta säädöstä vastaan eli onko todella muodostunut pakkotila.

19 2D-potilas päivystyspotilaana psykiatrisessa sairaalassa Potilas tuodaan psykiatrisen sairaalan päivystykseen lähetteellä tai hän hakeutuu sinne ilman lähetettä, Jos kyseessä on erillinen psykiatrinen sairaala, jossa on päivystystoimintaa, tulee potilaan hoidon tarve arvioida samojen periaatteiden mukaisesti kuin somaattisessa sairaalassa ja päivystäjän on otettava kantaa siihen, minkä hoidon tarpeessa potilas ensisijaisesti on. Jos psykiatrinen yksikkö sijaitsee yleissairaalan yhteydessä, toimitaan siten kuin toiminta on sisäisesti ohjeistettu. Psykiatrinen sairaala ei voi kieltäytyä ottamasta vastaan potilasta päihtymyksen perusteella, eikä se voi käyttää promillerajoja hoitoon pääsyn kriteerinä, jos ensisijainen hoidon tarve on psykiatrista.

20 PÄÄSÄÄNTÖ: Tietojen luovutus - 1 Potilastietoja ei saa antaa ilman potilaan kirjallista suostumusta sivulliselle, eli ei kenellekään, joka ei osallistu potilaan hoitoon tai siihen liittyviin tehtäviin. POIKKEUKSET: Tietoja voi antaa mm. seuraavissa tilanteissa Toiselle terveydenhuollon ammattihenkilölle tai hoitoyksikölle tutkimuksen tai hoidon järjestämiseksi, jos 1. potilas tai hänen laillinen edustajansa on antanut suullisen tai asiayhteydestä muuten ilmenevän suostumuksen 2. Jos potilas ei tajuttomuuden tai muun syyn takia (esim. vaikea päihtymys) pysty antamaan suostumusta tai arvioimaan sen merkitystä

21 Tietojen luovutus - 2 Sosiaalihuollon viranomaiselle pyynnöstä sosiaalihuollon tarpeen selvittämiseksi tai sosiaalihuollon järjestämiseksi salassapitosäännösten estämättä. Potilaan lähiomaiselle tai muulle läheiselle, jos potilas on tajuton tai muutoin kyvytön ilmaisemaan tahtoaan, jos potilas ei tätä oletettavasti kieltäisi. Huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle, jos alaikäinen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden ei kykene päättämään asioistaan. Poliisille virka-apua pyydettäessä poliisin virka-avun toteuttamiseksi välttämättömät tiedot. Huom! Tietojen luovuttamisesta on aina tehtävä merkintä potilasasiakirjoihin.

22 Tahdosta riippumaton päihdehoito - 1 Henkilö voidaan määrätä viideksi päiväksi tahdosta riippumattomaan päihdehoitoon, edellyttäen, että vapaaehtoiset palvelut eivät ole mahdollisia tai ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi, ja että henkilöllä on ilman päihteiden käytön keskeyttämistä ja asianmukaista hoitoa välitön hengenvaara tai kiireellistä hoitoa vaativa vakava terveysvaara, tai Henkilö päihteiden käytön vuoksi väkivaltaisella tavalla vakavasti vaarantaa toisen henkilön terveyttä, turvallisuutta tai henkistä kehitystä (Päihdehuoltolaki 10 )

23 Tahdosta riippumaton päihdehoito - 2 Päätöksen potilaan määräämisestä tahdosta riippumattomaan päihdehoitoon terveysvaaran takia tekee potilaan tutkineen lääkärin (esim. etupäivystäjä) laatiman lääkärinlausunnon perusteella terveyskeskuksen vastaava lääkäri, sairaalan asianomainen ylilääkäri, tai johtosäännöllä päätöksentekijäksi määrätty lääkäri, esim. takapäivystäjä (jolloin mahdollistuu hoitoon määrääminen myös päivystysaikana) Päätös tehdään sosiaali- ja terveysministeriön tätä varten hyväksymille lomakkeille

24 Tahdosta riippumaton päihdehoito - 3 Milloin potilas voidaan määrätä tahdosta riippumattomaan päihdehoitoon terveysvaaran takia? Jos kiireellisesti annettu hoito ei riitä, vaan henkilö on ensihoidon jälkeen edelleen vakavassa terveysvaarassa, eikä ole suostuvainen asianmukaiseen hoitoon. Missä hoito toteutetaan? Toimintayksikössä, jolla on siihen parhaat edellytykset, käytännössä usein jatketaan hoitoa ensihoidon antaneessa sairaalassa. Lääninhallitus hyväksyy ne toimintayksiköt, joissa tahdosta riippumaton päihdehoito voidaan toteuttaa.

25 Päihtynyt 2D-potilas ja järjestyshäiriö päivystyksessä - 1 Poliisiin voi ottaa yhteyttä kuka tahansa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköstä, jos päihtynyt käyttäytyy uhkaavasti tai aggressiivisesti. Poliisi pyydetään välittömästi paikalle, jos potilaan käytöksen vuoksi joudutaan suojelemaan potilasta itseään, muita potilaita, omaisia tai henkilökuntaa. Toimipisteeseen palkattu järjestyksenvalvoja voi tarvittaessa ennen poliisin paikalle tuloa ottaa kiinni turvallisuutta vakavasti uhkaavan potilaan ja eristää hänet lyhyeksi ajaksi ennen poliisin paikalle tuloa. Päivystyspoliklinikan henkilöstöllä ei ole oikeutta eristää potilasta tämä oikeus on vasta psykiatrisella yksiköllä, jos potilas on sitä ennen otettu yksikköön mielenterveyslain mukaisesti tarkkailuun.

26 Päihtynyt 2D-potilas ja järjestyshäiriö päivystyksessä - 2 Poliisi huolehtii paikalle saavuttuaan jatkoselvittelyistä ja tekee siihen liittyvät päätökset. Päivystyksessä olevan potilaan hoidon tarve on arvioitava ennen mahdollista poliisin suorittamaa säilöönottoa. Potilaan hakeminen poliisin säilöön on poikkeuksellinen toimi, koska poliisilla ei ole mahdollisuutta antaa päihtyneelle hoitoa tai neuvontaa, eikä poliisiputka ole selviämisaseman kaltainen päihtyneen säilytyspaikka.

27 Poliisin virka-apu päivystyspoliklinikalle Poliisin velvollisuus on antaa virka-apua, jos sitä tarvitaan: 1. Henkilön saattamiseksi psyykkisen tilan tutkimukseen, jos henkilö todennäköisesti määrätään tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon 2. Avustamaan potilaan kuljettamisessa tahdosta riippumattomaan mielenterveyshoitoon (itse kuljetuksesta vastaa terveydenhuollon ammattihenkilö = sairaankuljettaja) 3. Jos tarkkailuun otettu tai hoitoon määrätty potilas poistuu sairaalasta ilman lupaa on poliisin annettava virka-apua hänen palauttamisekseen sairaalaan. Sosiaali- ja terveydenhuolto saa luovuttaa poliisille tehtävän hoitamiseksi välttämättömät tiedot. Virka-apupyyntö tehdään kirjallisena.

28 Ajatuksia kaksoisdiagnoosipotilaiden hoidon kehittämisestä Sosiaalityöntekijän sijoittaminen raskaisiin päivystyspisteisiin Psykiatrian poliklinikoiden ja niiden vastuualueiden päihdehuollon poikkihallinnollinen 2D-työryhmä vastaamassa 2D-potilaiden hoitokäytäntöjen luomisesta alueellaan, ja hoitovastuussa haastavammista potilaista Selviämisasemapalveluiden lisääminen ja niiden linkitys 2D-työryhmien kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (6) Sukunimi Aikaisemmat sukunimet

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (6) Sukunimi Aikaisemmat sukunimet Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (6) TARKKAILULÄHETE Lomake M1 Tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon esitettävästä henkilöstä 1. Tutkitun henkilötiedot Sukunimi Aikaisemmat

Lisätiedot

Potilaan asema ja oikeudet

Potilaan asema ja oikeudet Potilaan asema ja oikeudet Lakimies, VT Heli Kajava 12.9.2018 1 Potilaan oikeudet potilaslaissa (laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992) oikeus laadultaan hyvään terveydentilan edellyttämään hoitoon

Lisätiedot

Tarkkailuaika nuorisopsykiatrian osastolla

Tarkkailuaika nuorisopsykiatrian osastolla Tarkkailuaika nuorisopsykiatrian osastolla Arvio tarkkailun aloittamisesta Nuori ja vanhemmat Huolen herääminen ja yhteydenotto Ei Kyllä Lähettävä lääkäri Välitön hoidon tarpeen arviointi Haluaako nuori

Lisätiedot

Terveyskeskus ja M1- lähettämiskäytäntö. 7.4.2016 Susanna Satuli-Autere, koulutusylilääkäri Hyvinkään terveyskeskus

Terveyskeskus ja M1- lähettämiskäytäntö. 7.4.2016 Susanna Satuli-Autere, koulutusylilääkäri Hyvinkään terveyskeskus Terveyskeskus ja M1- lähettämiskäytäntö 7.4.2016 Susanna Satuli-Autere, koulutusylilääkäri Hyvinkään terveyskeskus Tahdosta riippumatonta hoitoa määrittävät lait Mielenterveyslaki Päihdehuoltolaki Kehitysvammaisten

Lisätiedot

Potilaan oikeudet. Esitteitä 2002:8

Potilaan oikeudet. Esitteitä 2002:8 Potilaan oikeudet Esitteitä 2002:8 Potilaan oikeudet Potilaan oikeusturvan parantamiseksi Suomessa on laki potilaan oikeuksista. Laki koskee koko terveydenhuoltoa ja sosiaalihuollon laitoksissa annettavia

Lisätiedot

Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista

Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista Mitä tahdosta riippumaton psykiatrinen hoito on? Kun sinua hoidetaan psykiatrisessa sairaalassa, vaikka et itse haluaisi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (6) 519 V Stj / Vt Sari Näreen aloite hoitotahtorekisteristä päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa: Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito. Päihdelääketieteen kurssi

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito. Päihdelääketieteen kurssi Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Päihdelääketieteen kurssi 13.11.2014 Esityksen sisältö Taustaa lyhyesti Lastensuojeluilmoitus ja ennakollinen lastensuojeluilmoitus Erityiskysymyksenä tahdonvastainen

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

Lapsen itsemäärämisoikeus sukupuoleen Pyöreä pöytä

Lapsen itsemäärämisoikeus sukupuoleen Pyöreä pöytä Lapsen itsemäärämisoikeus sukupuoleen Pyöreä pöytä 13.11.2017 Lapsen itsemääräämisoikeus terveydenhuollossa Merike Helander Merike Helander, lakimies 13.11.2017 2 YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista (Sops

Lisätiedot

HOITOTAHTO. VT Paula Kokkonen, Hanasaari 3.2.2014

HOITOTAHTO. VT Paula Kokkonen, Hanasaari 3.2.2014 HOITOTAHTO VT Paula Kokkonen, Hanasaari 3.2.2014 1 VT PAULA KOKKONEN 3.2.2014 Mikä on hoitotahto / hoitotestamentti? Tahdonilmaisu, jolla tavoitellaan hyvää kuolemaa Miksi sitä tarvitaan? Lääketieteen

Lisätiedot

Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan

Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan Suomen EDI-LEIDIT ry seminaari 27.9.2007 VR-kokouskeskus, Helsinki Synnöve Amberla varatuomari Suomen Kuntaliitto Perustuslaki Yhdenvertaisuus (6 ) Oikeus

Lisätiedot

Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta

Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta Päihdelääketieteen päivät 2013 Mika Lehtonen projektipäällikkö, SM, poliisiosasto 12.3.2013 Ampuma-aseet Suomessa noin 1,6 miljoonaa ampuma-asetta noin

Lisätiedot

TARKKAILULAUSUNTO. Lomake M2. Tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon esitettävästä henkilöstä. 1. Tutkitun henkilötiedot

TARKKAILULAUSUNTO. Lomake M2. Tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon esitettävästä henkilöstä. 1. Tutkitun henkilötiedot Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) TARKKAILULAUSUNTO Lomake M2 (täytetään lomakkeen kielellä) Tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon esitettävästä henkilöstä 1. Tutkitun

Lisätiedot

Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista

Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista Tämä esite on tarkoitettu sinulle, joka olet tai olet ollut tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa. Myös läheistesi

Lisätiedot

10.8.2012/2127 KHO:2012:63

10.8.2012/2127 KHO:2012:63 10.8.2012/2127 KHO:2012:63 Mielenterveysasia - Tahdosta riippumaton psykiatrinen sairaalahoito - Hoitoon määrääminen - Julkisen vallan käyttäminen - Tarkkailulähete - Keikkalääkäri Diaarinumero: 333/2/12

Lisätiedot

Psykiatrisen hoitotoiveen pilotti alkaa Satakunnan sairaanhoitopiirissä

Psykiatrisen hoitotoiveen pilotti alkaa Satakunnan sairaanhoitopiirissä AMMATTILAISOHJE 1 (6) Psykiatrisen hoitotoiveen pilotti alkaa Satakunnan sairaanhoitopiirissä Satakunnan sairaanhoitopiirissä on otettu käyttöön psykiatrinen hoitotoive-lomake. Ensimmäisessä vaiheessa

Lisätiedot

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Esityksen sisältö Taustaa lyhyesti Lastensuojelulaki ja ennakollinen lastensuojeluilmoitus Erityiskysymyksenä tahdonvastainen hoito 2 7.11.2013 Paula Hurttia

Lisätiedot

Psykiatria ja M1- lähettämiskäytäntö. LL Tero Levola, ayl, kliininen opettaja HUS / Kellokosken sairaala / HySha 7.4.2016

Psykiatria ja M1- lähettämiskäytäntö. LL Tero Levola, ayl, kliininen opettaja HUS / Kellokosken sairaala / HySha 7.4.2016 Psykiatria ja M1- lähettämiskäytäntö LL Tero Levola, ayl, kliininen opettaja HUS / Kellokosken sairaala / HySha 7.4.2016 Ihmisoikeudet Kansainvälisiä sopimuksia ja julistuksia Yhteiset ja yleiset, jokaista

Lisätiedot

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785 Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Potilaan asemaan ja oikeuksiin terveyden- ja sairaanhoitoa järjestettäessä

Lisätiedot

Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma

Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma Palvelutarpeen arvioinnin kriteerit lainsäädännössä Erityisasiantuntija Marja Pajukoski, THL 29.3.2012 1 Yleiset tarpeen arvioinnin kriteerit

Lisätiedot

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa?

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa? Psykiatrinen hoitotahto 30.8.2016 Saatteeksi Psykiatrinen hoitotahto on kehitetty vahvistamaan henkilön itsemääräämisoikeutta tilanteissa, joissa hän ei itse kykene osallistumaan hoitoaan koskevaan päätöksentekoon.

Lisätiedot

Potilaan itsemääräämisoikeus ja hoitotahto Tarja Holi johtaja, Valvira

Potilaan itsemääräämisoikeus ja hoitotahto Tarja Holi johtaja, Valvira Potilaan itsemääräämisoikeus ja hoitotahto Tarja Holi johtaja, Valvira 25.11.2013 Tarja Holi 1 Perustuslaki * Jokaisella on oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen

Lisätiedot

MALLI JULKISEN TERVEYDENHUOLLON POTILAIDEN INFORMOINNISTA

MALLI JULKISEN TERVEYDENHUOLLON POTILAIDEN INFORMOINNISTA TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO MALLI JULKISEN TERVEYDENHUOLLON POTILAIDEN INFORMOINNISTA Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 Malli rekisterinpitäjille julkisessa terveydenhuollossa (mallia voidaan

Lisätiedot

Psykiatrinen hoitotahtoni

Psykiatrinen hoitotahtoni Huhtalantie 53 Puhelin vaihde 06 415 4111 Sähköposti: 60220 Seinäjoki Faksi 06 415 4351 etunimi.sukunimi@epshp.fi 2 (6) Nimi Henkilötunnus Olen laatinut tämän psykiatrisen hoitotahdon siltä varalta, että

Lisätiedot

Lotta Hämeen-Anttila. hallitusneuvos

Lotta Hämeen-Anttila. hallitusneuvos 25.4.2018 Lotta Hämeen-Anttila hallitusneuvos UUSI ASIAKAS- JA POTILASLAKI Itsemääräämisoikeuslainsäädännön kokonaisuudistus NYKYTILA Itsemääräämisoikeutta tukevia ja rajoitustoimenpiteiden käyttöä koskevia

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/2010 1 282 VAHINGONKORVAUSVAATIMUS Terke 2010-1722 Esityslistan asia TJA/7 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun henkilön (jäljempänä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (8) 191 Lausunto luonnoksesta mielenterveyslain väliaikaiseksi muuttamiseksi Pöydälle HEL 2013-000105 T 03 00 00 Päätös päätti panna asian pöydälle. Esittelijä Lisätiedot

Lisätiedot

Potilaan oikeudet.

Potilaan oikeudet. Potilaan oikeudet Valvira.fi @ValviraViestii Potilaan oikeudet POTILAALLA ON OIKEUS saada hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa. Potilaan ihmisarvoa, vakaumusta ja yksityisyyttä on kunnioitettava. Terveyspalveluita

Lisätiedot

ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUS JA TUETTU PÄÄTÖKSENTEKO

ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUS JA TUETTU PÄÄTÖKSENTEKO ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUS JA TUETTU PÄÄTÖKSENTEKO Sanna Ahola Erityisasiantuntija VamO, Kynnys 28.9.2018 ESITYKSEN KULKU Yleistä itsemääräämisoikeudesta Nykyistä lainsäädäntöä itsemääräämisoikeudesta sosiaalihuollossa.

Lisätiedot

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki Suostumuskäytännöt 2..205 THL / OPER - OTK Joni Komulainen Suomen perustuslaki 6 Yhdenvertaisuus 0 Yksityiselämän suoja: Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu: - Henkilötietojen suojasta

Lisätiedot

Ennakkoon lähetetyt kysymykset

Ennakkoon lähetetyt kysymykset Ennakkoon lähetetyt kysymykset Irma Pahlman OTT, VT, MBA Korvaushoitoasiakkaan oikeus valita korvaushoitoa toetuttava terveysasema ja kunta Terveydenhuoltolaki (1326/2010) 47 Kiireettömän hoidon hoitopaikan

Lisätiedot

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013 Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Päiväys Moniammatillinen yhteistyö Lasten ja perheiden

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) 13 :n (omasta tahdostaan hoidossa olleen määrääminen)

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) 13 :n (omasta tahdostaan hoidossa olleen määrääminen) Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) HOITOONMÄÄRÄÄMISPÄÄTÖS Lomake M3 (täytetään lomakkeen kielellä) 1. Tutkitun henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus 2. Tutkimusaika Tarkkailulähetteen

Lisätiedot

Lapset tutkimuskohteena oikeudellinen tarkastelu

Lapset tutkimuskohteena oikeudellinen tarkastelu Lapset tutkimuskohteena oikeudellinen tarkastelu Liisa Nieminen, OTT, VTM, dos. TUKIJA:n jäsen 11.11.2014 Oikeustieteellinen tiedekunta / Liisa Nieminen 11.11.2014 1 Lähtökohdista Ihmistieteiden eettinen

Lisätiedot

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET Merja Karinen lakimies 06052015 OIKEUS SOSIAALITURVAAN JA TERVEYSPALVELUIHIN Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus

Lisätiedot

Muilta osin en ole havainnut lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä.

Muilta osin en ole havainnut lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä. 3.6.2011 Dnro 3878/4/09 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor POTILAAN SIIRTÄMISELLE EI OLLUT PERUSTEITA 1 KANTELU Kantelija arvosteli

Lisätiedot

Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet

Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet SEHL:n opintopäivät 7.-8.4.2017 Jenna Uusitalo Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto Jenna.uusitalo@helsinki.fi Sisältö 1. Vastuun ja velvollisuuden

Lisätiedot

Asiakasseteli. Hallituksen esityksen mukaisesti Etunimi Sukunimi

Asiakasseteli. Hallituksen esityksen mukaisesti Etunimi Sukunimi Asiakasseteli Hallituksen esityksen mukaisesti 1 Etunimi Sukunimi 2 Maakunnan liikelaitoksen palvelut Maakunnan liikelaitos tuottaa mm. kaikki sosiaalipalvelut, erikoissairaanhoidon palveluja, neuvolapalvelut

Lisätiedot

Potilaalle on ilmoitettava aika, jolloin hän pääsee hoitoon. Jos aika muuttuu, muutoksen syy ja uusi aika on ilmoitettava potilaalle ajoissa.

Potilaalle on ilmoitettava aika, jolloin hän pääsee hoitoon. Jos aika muuttuu, muutoksen syy ja uusi aika on ilmoitettava potilaalle ajoissa. Potilaan oikeudet 1 Potilaan oikeudet Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus saada hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa. Potilaan ihmisarvoa, vakaumusta ja yksityisyyttä on kunnioitettava.

Lisätiedot

Poimintoja lainsäädännöstä

Poimintoja lainsäädännöstä Poimintoja lainsäädännöstä Perustuslaki 731/1999 6 7 Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon,

Lisätiedot

1. Terveydenhuollon toimintayksikkö. HammasOskari Oy, Liesikuja 4A, Rekisteriasioista vastaava yhteyshenkilö

1. Terveydenhuollon toimintayksikkö. HammasOskari Oy, Liesikuja 4A, Rekisteriasioista vastaava yhteyshenkilö Tietosuojaseloste 1. Terveydenhuollon toimintayksikkö HammasOskari Oy, Liesikuja 4A, 01600 HammasOskari Oy:n potilasrekisteri on sen toimintayksikössä käytössä niiden terveyshuollon ammattihenkilöiden

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen Kainuun maakunta -kuntayhtymä Sosiaali- ja terveystoimi SISÄLLYS JOHDANTO 1 KESKEISET KÄSITTEET 1.1 Potilas... 1

Lisätiedot

POLIISIN VIRKA-APU POTILAAN TOIMITTAMISESSA SAIRAALAHOITOON

POLIISIN VIRKA-APU POTILAAN TOIMITTAMISESSA SAIRAALAHOITOON 7.5.2012 Dnro 3763/4/10 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen POLIISIN VIRKA-APU POTILAAN TOIMITTAMISESSA SAIRAALAHOITOON 1 KANTELU Kantelija

Lisätiedot

Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE

Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE 1 Yksityisyytesi suojaaminen Pitää kaikkien palveluitani käyttävien asiakkaiden/ potilaiden yksityisyyttä erittäin tärkeänä.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13 Terveydenhuollon palvelu paranee Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1601-5 Taitto:

Lisätiedot

1 luku. 1 a. Perustelut

1 luku. 1 a. Perustelut 1 luku 1 a Mitä tässä laissa säädetään sosiaalihuollon ammattihenkilöistä, sovelletaan myös sosiaalihuollon ammattihenkilön tehtäviä vastaavia tehtäviä hoitaviin, soveltuvan sosiaalihuollon ammatillisen

Lisätiedot

Kehitysvammaisen henkilön itsemääräämisoikeus ja sen rajoittaminen

Kehitysvammaisen henkilön itsemääräämisoikeus ja sen rajoittaminen Kehitysvammaisen henkilön itsemääräämisoikeus ja sen rajoittaminen Kehitysvammapsykiatrian koulutuspäivä Helsinki 10.4.2014 Sirkka Sivula Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Peruste: Perusoikeudet Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA. ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA. ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen 2010 Sirpa Karstinen Irene Keskihannu Hilkka Manner Pirjo Mäkeläinen Satu Peurasaari Liisa Vilmi-Johansson Päivitetty

Lisätiedot

Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen 25.11.2014

Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen 25.11.2014 Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen 25.11.2014 Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen Alaikäiset ja biopankit -keskustelu 25.11.2014 Merike Helander Merike Helander, lakimies 25.11.2014 2 Esityksen

Lisätiedot

MIELENTERVEYSTYÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEHUOLTOLAKI SEKÄ MUU OSAAMISALAA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ

MIELENTERVEYSTYÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEHUOLTOLAKI SEKÄ MUU OSAAMISALAA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEHUOLTOLAKI SEKÄ MUU OSAAMISALAA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ T. Tähkä kevät 2017 MIELENTERVEYSTYÖ Mielenterveystyöllä tarkoitetaan yksilön: 1. psyykkisen hyvinvoinnin, 2. toimintakyvyn,

Lisätiedot

Tiistai 19.5, Sessio Bo 10.30-11.30. Potilaan oikeudet ja tietojenkäsittely

Tiistai 19.5, Sessio Bo 10.30-11.30. Potilaan oikeudet ja tietojenkäsittely Terveydenhuollon XVIII Atk-päivät 18-19.5.1992 Luentoesitelmät Tiistai 19.5, Sessio Bo 10.30-11.30 Potilaan oikeudet ja tietojenkäsittely Synnöve Amberla, lakimies, Sairaalaliitto Synnöve Amberla Varatuomari,

Lisätiedot

Jorma Heikkinen Hoito ilman pakkoa utopiaa?

Jorma Heikkinen Hoito ilman pakkoa utopiaa? Jorma Heikkinen Hoito ilman pakkoa utopiaa? Pohjoismainen konferenssi 20.6.-22.6. 2011, Vaasa Jorma Heikkinen Sähköposti:http://heikkinen_jorma@hotmail.com Kotisivu:http://jormaheikkinen.wordpress.com

Lisätiedot

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin julkaisuja Publication Series of the Northern Ostrobothnia Hospital District 1/2007 TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen

Lisätiedot

Sairaalan talousjohtaja. 3. Rekisterin nimi Niuvanniemen sairaalan potilaslaskutusrekisteri

Sairaalan talousjohtaja. 3. Rekisterin nimi Niuvanniemen sairaalan potilaslaskutusrekisteri REKISTERISELOSTE 1 (5) 1. Rekisterin pitäjä Nimi Niuvanniemen sairaala (valtion mielisairaala) Postiosoite Niuvankuja 65 70240 KUOPIO Puhelin 0295 242 111 (vaihde) 2. Rekisteriasioita hoitava henkilö tai

Lisätiedot

Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö

Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö 18.1.2017 / Timo Mutalahti 1 Kuvat: Pixabay.com Ilmoitus viranomaisille Missä asukkaan asumiseen tai elämiseen liittyvissä ongelmissa vuokranantajalla tai asumisen

Lisätiedot

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM)

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) (Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) Päivitetty 8.8.2018 opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet. Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet

Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet. Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2001:1 Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki 2001 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-0892-6 Sosiaalihuollon asiakkaan asema

Lisätiedot

Hämeenkyrön terveyskeskus. Yhteystiedot: Hämeenkyrön terveyskeskus Härkikuja 10 39100 Hämeenkyrö

Hämeenkyrön terveyskeskus. Yhteystiedot: Hämeenkyrön terveyskeskus Härkikuja 10 39100 Hämeenkyrö HÄMEENKYRÖN KUNTA REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Perusturva Terveyspalvelut 15.4.2014 1. Terveydenhuollon toimintayksikkö (rekisterinpitäjä) 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö Rekisteriasioiden

Lisätiedot

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Malli: Asiakastietojen käsittely 1 (7) KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Ohje: Tämän ohjeen kohderyhmä on terveydenhuollon toimintayksikön johto. Ohje on

Lisätiedot

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET Merja Karinen lakimies 02112017 OIKEUS SOSIAALITURVAAN JA TERVEYSPALVELUIHIN Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus

Lisätiedot

Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista

Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista Markus Henriksson ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira Huom. 1. Esityksessä ei käsitellä kaikkia säädöksiä

Lisätiedot

1991 vp - HE 38. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 38. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 38 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että mielenterveyslakia muutettaisiin siten, että mielenterveystyön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (7) 238 Lausunto luonnoksesta mielenterveyslain väliaikaiseksi muuttamiseksi HEL 2013-000105 T 03 00 00 Päätös päätti antaa sosiaali- ja terveysministeriölle seuraavan

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO 1(5) Yhteiskuntatieteiden tiedekunta vastaajan nimi

LAPIN YLIOPISTO 1(5) Yhteiskuntatieteiden tiedekunta vastaajan nimi LAPIN YLIOPISTO 1(5) JULKISOIKEUDEN VALINTAKOE 13.6.2005 Vastaa seuraaviin kysymyksiin. Tehtävissä julkisuuslailla tarkoitetaan lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) ja potilaslailla lakia

Lisätiedot

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa?

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Terveydenhuollon ATK-päivät 15.-16.5.2012 KanTa-palveluihin liittyvää keskeistä lainsäädäntöä Laki sähköisestä lääkemääräyksestä

Lisätiedot

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä Liite 8 Sopimusohjauksen aluetilaisuus 24.09.2014 Jyväskylä Päivystystoiminnan järjestäminen KSSHP:ssa TAUSTAA (1) Asetus perustuu Terveydenhuoltolakiin (2010) sekä hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan

Lisätiedot

Hämeenkyrön terveyskeskus. Yhteystiedot: Hämeenkyrön terveyskeskus Härkikuja 10 39100 Hämeenkyrö

Hämeenkyrön terveyskeskus. Yhteystiedot: Hämeenkyrön terveyskeskus Härkikuja 10 39100 Hämeenkyrö HÄMEENKYRÖN KUNTA REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Perusturva Terveyspalvelut Laatimispäivä 24.7.2007 Päivitetty 15.4.2014 1. Terveydenhuollon toimintayksikkö (rekisterinpitäjä) 2. Rekisteriasioista

Lisätiedot

Tietoa potilaan oikeuksista

Tietoa potilaan oikeuksista Koivunen Kati Makkonen Mirva Manner Hilkka Peurasaari Satu Vilmi-Johansson Liisa Tietoa potilaan oikeuksista ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen 2015 Päivitetty 18.9.2015 SISÄLLYS

Lisätiedot

KEHITYSVAMMALAIN MUUTOKSET. Itsemääräämisoikeus vahvistuu. Uusia määräyksiä rajoitustoimenpiteistä.

KEHITYSVAMMALAIN MUUTOKSET. Itsemääräämisoikeus vahvistuu. Uusia määräyksiä rajoitustoimenpiteistä. KEHITYSVAMMALAIN MUUTOKSET Itsemääräämisoikeus vahvistuu. Uusia määräyksiä rajoitustoimenpiteistä. LUKIJALLE Tässä esitteessä kerrotaan muutoksista, joita on tehty kehitysvammalakiin. Kehitysvammalaissa

Lisätiedot

Asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus haasteena. Eeva Nykänen Erikoistutkija

Asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus haasteena. Eeva Nykänen Erikoistutkija Asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus haasteena Eeva Nykänen Erikoistutkija 1. Ihmis- ja perusoikeuksista Asiakkaan/potilaan itsemääräämisoikeus perustuu ihmis- ja perusoikeuksiin. Ihmis- ja perusoikeudet

Lisätiedot

1 luku Yleiset säännökset

1 luku Yleiset säännökset 1(74) Sisällysluettelo ASIAKAS- JA POTILASLAKI... 3 1 luku 3 Yleiset säännökset... 3 2 luku 4 Asiakkaan ja potilaan oikeudet sosiaali- ja terveydenhuollossa... 4 3 luku 7 Asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus...

Lisätiedot

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Julkisuutta ja tietosuojaa koskevia säädöksiä perusopetuksessa Perustuslaki (731/1999) 10 : Jokaisen yksityiselämä,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (9) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (9) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (9) 214 Lausunto luonnoksesta mielenterveyslain väliaikaiseksi muuttamiseksi HEL 2013-000105 T 03 00 00 Päätös Käsittely päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Lisätiedot

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä 7.5.2014 Kalle Tervo Keskeiset lait Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (21.5.1999/621) Henkilötietolaki (22.4.1999/523) Laki

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ja terveystoimen lainsäädännön uudistus ja toiminnalliset muutokset

Sosiaalihuollon ja terveystoimen lainsäädännön uudistus ja toiminnalliset muutokset Sosiaalihuollon ja terveystoimen lainsäädännön uudistus ja toiminnalliset muutokset Sosiaali- ja terveystoimi huomenna seminaari 19.3.2010 Suomen Kuntaliitto Vesa Rantahalvari, valtiosihteeri Vesa Rantahalvari

Lisätiedot

Sairaalan johtava lääkäri. 3. Rekisterin nimi Niuvanniemen sairaalan potilasrekisteri. Potilasrekisterin osarekisterit: - Potilaslaskutusrekisteri

Sairaalan johtava lääkäri. 3. Rekisterin nimi Niuvanniemen sairaalan potilasrekisteri. Potilasrekisterin osarekisterit: - Potilaslaskutusrekisteri REKISTERISELOSTE 1 (8) 1. Rekisterin pitäjä Nimi Niuvanniemen sairaala (valtion mielisairaala) Postiosoite Niuvankuja 65 70240 KUOPIO Puhelin 0295 242 111 (vaihde) 2. Rekisteriasioita hoitava henkilö tai

Lisätiedot

MONISAIRAAN VANHUKSEN HOITAMINEN YHTEISYMMÄRRYKSESSÄ HÄNEN KANSSAAN

MONISAIRAAN VANHUKSEN HOITAMINEN YHTEISYMMÄRRYKSESSÄ HÄNEN KANSSAAN 16.7.2015 Dnro 2562/4/14 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen MONISAIRAAN VANHUKSEN HOITAMINEN YHTEISYMMÄRRYKSESSÄ HÄNEN KANSSAAN 1 KANTELU

Lisätiedot

Mitä päihdetapauslaskenta kertoo muutoksesta?

Mitä päihdetapauslaskenta kertoo muutoksesta? Mitä päihdetapauslaskenta kertoo muutoksesta? Päihde- ja mielenterveystyön kehittäjien verkoston tapaaminen 8.11.2013 14.11.2013 1 Päihdetapauslaskenta Päihdetapauslaskennalla kerätään tietoja kaikissa

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei tässä tai muussa laissa erikseen toisin säädetä.

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei tässä tai muussa laissa erikseen toisin säädetä. 1(15 ) Julkisoikeuden valintakoe 10.6.2009 Julkisuuslaki ja potilaslaki sekä tehtävät 1 ja 2 - Valintakokeessa on neljä erillistä tehtävää, joihin vastataan annetun aineiston perusteella. - Aineistona

Lisätiedot

Tietopyyntö 1 (5) Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero

Tietopyyntö 1 (5) Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Tietopyyntö 1 (5) Saapumispäivä / / 20 Pyytäjän henkilötiedot Sukunimi Mahdolliset entiset nimet Etunimi Henkilötunnus Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite Henkilö, jonka

Lisätiedot

Ohjauskirje 1 (6) 27.04.2016. Ohjauskirje biopankeille alaikäisten näytteiden ja tietojen käsittelyn perusteista

Ohjauskirje 1 (6) 27.04.2016. Ohjauskirje biopankeille alaikäisten näytteiden ja tietojen käsittelyn perusteista Ohjauskirje 1 (6) Ohjauskirje biopankeille alaikäisten näytteiden ja tietojen käsittelyn perusteista Valviran toimivalta Biopankkilain (688/2012) 31 :n mukaan biopankkilaissa säädetyn toiminnan ohjaus

Lisätiedot

ALUSTAVA LUONNOS ASIAKAS- JA POTILASLAKI

ALUSTAVA LUONNOS ASIAKAS- JA POTILASLAKI ALUSTAVA LUONNOS 25.4.2018 ASIAKAS- JA POTILASLAKI Sisällysluettelo ASIAKAS- JA POTILASLAKI... 1 Asiakas- ja potilaslaki... 4 1 luku Yleiset säännökset... 4 2 luku... 5 Asiakkaan ja potilaan oikeudet sosiaali-

Lisätiedot

1582/2015. Sukunimi Aikaisemmat sukunimet. Henkilötunnus Kotipaikka

1582/2015. Sukunimi Aikaisemmat sukunimet. Henkilötunnus Kotipaikka LIITE 1 Lomake M1 TARKKAILULÄHETE Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (3) Tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon esitettävästä henkilöstä 1. Tutkitun henkilötiedot Sukunimi

Lisätiedot

Potilaan oikeudet ja oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä

Potilaan oikeudet ja oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Potilaan oikeudet ja oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä 7.9.2016 Kuka on potilas? terveyden- ja sairaanhoitopalveluja käyttävä tai muuten niiden kohteena olevaa henkilö Terveyden- ja sairaanhoito, tarkoituksena:

Lisätiedot

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Sosiaali- ja Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Tampere Pia-Liisa Heiliö Neuvotteleva virkamies 12.5.2015

Lisätiedot

Mielenterveysomaisten oikeudet

Mielenterveysomaisten oikeudet Mielenterveysomaisten oikeudet Hoitojärjestelmä olettaa aivan liian usein, että omainen on osa läheisensä hoitoa ja kantaa hänestä vastuuta. Vastuustaan huolimatta omaisilla on kuitenkin vähän valtaa vaikuttaa

Lisätiedot

Opas potilaan oikeuksiin. yhteenvedon normeista koonnut potilasasiamies Terttu Korhonen

Opas potilaan oikeuksiin. yhteenvedon normeista koonnut potilasasiamies Terttu Korhonen Opas potilaan oikeuksiin yhteenvedon normeista koonnut potilasasiamies Terttu Korhonen 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 5 2 OPPAASSA KÄYTETTYJÄ KÄSITTEITÄ... 6 2.1 Keskeiset käsitteet... 6 2.2 Käytetyt

Lisätiedot

Alaikäisen puolesta puhevaltaa käyttää joko hänen huoltajansa, edunvalvojansa tai muu laillinen edustaja.

Alaikäisen puolesta puhevaltaa käyttää joko hänen huoltajansa, edunvalvojansa tai muu laillinen edustaja. .. ESITYS IHMISKAUPAN UHRIEN AUTTAMISJÄRJESTELMÄÄN ALAIKÄISET Ota aina yhteyttä auttamisjärjestelmään myös puhelimitse, kiireellistä palvelua vaativassa tapauksessa jo ennen esityksen lähettämistä. (Puh.

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja sen toimeenpano - tietopaketti http://www.thl.fi/fi_fi/web/fi/aiheet/tietopaketit/terveydenhuoltolaki/usein_kysyttya

Terveydenhuoltolaki ja sen toimeenpano - tietopaketti http://www.thl.fi/fi_fi/web/fi/aiheet/tietopaketit/terveydenhuoltolaki/usein_kysyttya Terveydenhuoltolaki ja sen toimeenpano - tietopaketti http://www.thl.fi/fi_fi/web/fi/aiheet/tietopaketit/terveydenhuoltolaki/usein_kysyttya Terveydenhuoltolain toimeenpanosta kysyttyä http://www.thl.fi/fi_fi/web/fi/aiheet/tietopaketit/terveydenhuoltolaki/usein_kysyttya

Lisätiedot

Päivitetty 18.9.2015

Päivitetty 18.9.2015 2015 Koivunen Kati Makkonen Mirva Manner Hilkka Peurasaari Satu Vilmi-Johansson Liisa Päivitetty 18.9.2015 SISÄLLYS JOHDANTO 4 1 KESKEISET KÄSITTEET 6 1.1 Potilas... 6 1.2 Terveydenhuollon ammattihenkilö...

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus. Mika Paavilainen Kuntaliitto, sosiaali- ja terveys

Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus. Mika Paavilainen Kuntaliitto, sosiaali- ja terveys Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus Mika Paavilainen Kuntaliitto, sosiaali- ja terveys Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus Säännökset hoitopaikan valintaoikeudesta sisältyvät terveydenhuoltolain

Lisätiedot

ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus

ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 Informointi, kielto, suostumus 2.1 Informointi 2.2 Suostumus 2.3 Kielto 1 Johdanto Asiakkaan informointi, suostumus ja kieltomerkintöjä

Lisätiedot

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen

TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa ja hoidon päättymisen jälkeen Kainuun maakunta -kuntayhtymä Sosiaali- ja terveystoimi TIETOA POTILAAN OIKEUKSISTA ennen hoitoa, hoitotilanteessa

Lisätiedot

Rekisteriseloste kohdat 1-8 Informointiasiakirjat kohdat 9-11 Laatimispvm: 01.01.2001 Henkilötietolaki (523/1999) 10 Päivityspvm: 01.02.

Rekisteriseloste kohdat 1-8 Informointiasiakirjat kohdat 9-11 Laatimispvm: 01.01.2001 Henkilötietolaki (523/1999) 10 Päivityspvm: 01.02. Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema Oy Y-Tunnus 2272762-2 Rekisteriseloste kohdat 1-8 Informointiasiakirjat kohdat 9-11 Laatimispvm: 01.01.2001 Henkilötietolaki (523/1999) 10 Päivityspvm: 01.02.2011

Lisätiedot

ASELAKI. ILMOITUSVELVOLLISUUS.

ASELAKI. ILMOITUSVELVOLLISUUS. ASELAKI. ILMOITUSVELVOLLISUUS. Esti Laaksonen Yleislääketieteen erikoislääkäri Päihdelääketieteen erityispätevyys Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Lääkärikeskus Mehiläinen Turku estlaa@utu.fi Sidonnaisuudet:

Lisätiedot

Mielenterveysomaisten oikeudet

Mielenterveysomaisten oikeudet Mielenterveysomaisten oikeudet 1. Oikeus omaan elämään, virkistykseen ja lomaan 2. Oikeus omaishoidon tukeen ja omaishoidon tukitoimiin 3. Oikeus työelämän joustoihin 4. Oikeus omaan talouteen ja taloudelliseen

Lisätiedot