Historiikki Uudenmaan Martat ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Historiikki Uudenmaan Martat ry"

Transkriptio

1 Historiikki Uudenmaan Martat ry Uudenmaan Marttojen kahdeksan vuosikymmentä Sanna Lehtinen (MeMartat ry) Tanja Rantanen (Kartanonkosken Martat ry) Anne Ristiluoma (MeMartat ry) Sari Sippola (MeMartat ry) Sanna Tiainen-Erkkilä (MeMartat ry) Johanna Valkama Annu Vitikka-Lahtinen (MeMartat ry)

2 Uudenmaan Marttapiiriliiton perustaminen Uudenmaan Marttapiiriliitto on nuorimpia piiriliittoja, koska toimintansa alussa Marttaliitto keskittyi neuvonnan viemiseen maaseudulle. Perustamiskokouksessa maalaistentalossa Simonkadulla (ns. MTK:n talo) olivat läsnä edustajat 7 yhdistyksestä: Helsingin, Hyvinkään, Mäntsälän, Orimattilan, Nurmijärven, Vihdin Nummelan, Vesikansan ja Sammatin yhdistykset.

3 Uudenmaan Marttapiiriliiton perustaminen Uudenmaan katsottiin kaipaavan Marttojen työtä siinä missä muutkin maakunnat ja oman piiriliiton perustaminen katsottiin tarpeelliseksi: Perustamiskokouksessa esitettiin myös puheenvuoroja, joissa oman piiriliiton tarpeellisuus kyseenalaistettiin. Vuonna 1900 perustetulla Helsingin Marttayhdistyksellä oli jo toimivat yhteydet Marttaliittoon ja väliin ei tunnuttu tarvittavan piiriporrasta.

4 Oma piiriliitto kuitenkin perustettiin, ja ennakkoluulot osoittautuivat turhiksi: tilaa löytyi uudelle järjestöportaalle. Jäsenmäärän kehitys v

5

6 Marttayhdistysten lukumäärä v

7

8 Puheenjohtajat (1/2) 1929 Olga Autere Emmi Hämäläinen Hilkka Kivinen Maire Holma Anna-Liisa Ihamuotila Kerttu Huitu Katri Lehto (hallitus, v eteenpäin) Leila Rautalahti (myöh. Kemi) (hallitus) Alli Simander (hallitus)

9 Puheenjohtajat (2/2) Anneli Törmänen (valtuusto) Kerttu Kujala (valtuusto) Varpu-Leena Malmgrén (valtuusto v asti) Tanja Rantanen Hanna Markkula-Kivisilta Annu Vitikka-Lahtinen Tanja Rantanen

10 Toiminnanjohtajat Marjatta Rautvuori Kaija Kangasniemi Anna-Liisa Oksanen (sijainen) Anne Lempinen Pirkko Haikkala Yhdistyksen toiminnan ensimmäisinä Marjatta Rautvuori vuosina ei ollut toiminnanjohtajaa, vuonna 1980

11 vaan yhdistyksen hallituksen jäsenet suunnittelivat ja toteuttivat kaikki tehtävät.

12 Uudenmaan Marttojen ensimmäinen vuosikymmen Toiminnan aloitus Ensimmäiset vuodet olivat vaikeita pula-ajan puristuksessa, jolloin raskas lamakausi teki tuloaan. Pula-aikaa seurasivat sotavuodet, ensimmäinen vuosikymmen päättyi sotaan.

13 Jäsenmäärän hidas kasvu kertoo vaikeuksista: vuonna 1929 jäseniä oli 1032 ja vuonna 1939 oli Kun alkuvaikeudet oli saatu voitettua, katsottiin Uudellamaalla tehty työ tärkeäksi. Piiriliiton toimisto sijaitsi Dagmarinkatu 11:ssa, EtuTöölössä. Kotitalousneuvonta Käytännön neuvontaa toteutettiin: kurssitoiminnan, kilpailuiden ja näyttelyiden avulla. Pula-aika näkyi neuvonnan aiheissa:

14 parsimista, paikkaamista, vanhan korjaamista, saippuan keittämistä ja ravitsevia perusruokia. Vuosina järjestettiin yhteensä erilaista kurssia. Ensimmäisen vakinaisen konsulentin piiriliitto palkkasi vuonna Vaikuttajamartta: Zaida Buur Zaida Buurilla ( ) oli keskeinen asema marttatyössä:

15 Liittyi vuonna 1914 Päiväkodin Marttakerhoon, mutta siirtyi pari vuotta myöhemmin Kalliokodin Marttakerhoon, jonka puheenjohtajana ja aktiivisena toimijana toimi kuolemaansa asti. Kuului Suomalaisen Marttaliiton keskustoimikuntaan, ja valittiin piiriliiton perustamiskokouksessa vuonna 1929 johtokunnan jäseneksi. Ajoi voimakkaasti Uudenmaan oman piiriliiton perustamista. Toimi pari vuotta sihteerinä Suomalaisen Marttaliiton ja Finlands Svenska Marthaförbundin yhteisessä keskusvaliokunnassa, jonka tehtävänä oli hoitaa liittojen yhteyttä ulkomaihin, etenkin Pohjoismaiden Emäntäliittoon, ja välittää toimintaa liittojen kesken. Toimi Pohjoismaiden Emäntäliiton kongressin yleissihteerinä v

16 Uudenmaan Marttojen toinen vuosikymmen Kotitalousneuvonta 1940-luvun alkua varjostivat sotavuodet, joten martat osallistuivat erilaisiin huoltotöihin: Talkoilla kerättiin lumppuja, karvoja ja hiuksia.

17 Vuosikymmenen aikana suosittuja olivat myös pulantorjunta -näyttelyt: Helsingin martat kokosivat näyttelyitä, jotka olivat esillä Stockmannin tavaratalossa mm. vuosina 1941, 1943 ja Vuosikymmenen lopulla paneuduttiin hedelmä- ja marjatarhojen uusimiseen ja perustamiseen sekä vihannesviljelmien laajentamiseen.

18 Kotitalousneuvonta Erilaisia käytännöllisiä ja vanhasta uutta tyyppisiä kursseja järjestettiin, kuten: pula-ajan ruoat ja leivonnaiset, kutominen, viljely, tallukkaat ja tohvelit, saippuankeitto ja puhdistusvälineiden Artjärven Martat leivontakurssilla valmistus, siirapinkeitto ja perunajauhojen valmistus, köydenpunonta, karstaus ja kehruu, luonnonväreillä värjäys ja olkityö.

19 Järjestötoiminta Vuosittain järjestettyjen vuosikokouksien yhteydessä oli virallisen osuuden jälkeen erilaisia esitelmiä ja palkintojen jakoa. Vuosijuhlien virallisiin osuuksiin osallistui vuosittain marttaa. Vuosikokouksen jälkeen järjestettyihin vuosijuhliin, jotka vietettiin iltajuhlina, osallistui marttaa vuosittain.

20 Vuonna 1949 vietettiin Uudenmaan marttapiiriliiton 20vuotisjuhlaa Metsätalossa vuosikokouksen yhteydessä. Neuvonta-asemat Vuosikymmenellä perustettiin ensimmäiset marttojen kotitaloudelliset neuvonta-asemat: Ensimmäisen neuvonta-aseman perusti vuonna 1941 Helsingin Marttayhdistys. Asemalle oli palkattu oma kotitalousopettaja. Neuvontaa annettiin kotitalouden, käsityön ja puutarhaalan teemoista.

21 Neuvonta-asemat olivat erittäin suosittuja: Esimerkiksi vuonna 1944 Helsingin asemalla hoidettiin kyselyä. Vaikuttajamartta: Emmi Hämäläinen Emmi Hämäläinen ( ) oli kotoisin Pohjois- Karjalasta, jossa hän oli jo mukana martoissa. Helsinkiin muuton jälkeen hän lähti innokkaana mukaan marttojen ja piiriliiton toimintaan: Toimi Uudenmaan Marttapiiriliiton puheenjohtajana vuodesta 1929 aina vuoteen 1942 asti.

22 Mukana kehittämässä piiriliittoa pienestä alusta kukoistavaksi järjestöksi. Toimi myös piiriliiton edustajana Marttaliiton valtuuskunnassa, ja valittiin myös johtokuntaan. Rouva Hämäläisen osuus Uudenmaan marttatyön järjestelyssä ja johdossa ei olekaan rajoittunut vain tavanomaiseen puheenjohtajatoimintaan, vaan ollut hänellä omakohtaisen ja läheisen huomion ja työskentelyn kohteen.

23 Uudenmaan Marttojen kolmas vuosikymmen Jäsenmäärän kasvu Piiriliiton jäsenmäärä lähti kasvuun, ja perustettiin myös uusia marttayhdistyksiä: Marttayhdistysten yhteenlaskettu jäsenmäärä kasvoi reilulla jäsenellä: marttaan.

24 Piiriliittoon kuuluvien marttayhdistysten määrä liikkui yhdistyksen välillä. Uusimaalaiset martat toivottivat karjalaiset martat tervetulleeksi: Karjalan martat, siirtomartat, siirtyivät osaksi Uudenmaan Marttoja vuonna Yhdistysten määrä kasvoi samalla 33 yhdistyksellä. Toiminnan organisointi Puheenjohtaja Maire Holman lisäksi keskeisiä toimijoita olivat varapuheenjohtaja Anna-Liisa Ihamuotila sekä toiminnanjohtaja Marjatta Rautvuori:

25 Aikaansa seurannut ja innostunut kolmikko toi toimintaan uusia tuulia. Maire Holma korosti piiriliiton merkitystä jäsenistölle: Piiriliitosta löytyi ammattitaitoiset konsulentit kaikkien yhdistysten ja jäsenten käyttöön. Jäsenmäärän kasvaessa myös piiriliittoon palkatun henkilöstön määrä kasvoi. Marttatalo valmistui vuonna 1958 Uudenmaankadulle (Uudenmaankatu 24 A).

26 Kotitalousneuvonta Viisikymmentäluvulla neuvonnan aiheet vaihtelivat teemavuosien mukaan, mutta rinnalla kulkivat myös perinteiset kotitalouksiin läheisesti liittyvät aiheet. Siirryttiin vähitellen pulan ja säännöstelyn ajasta vapaan valinnan yhteiskuntaan. Perinteisten puutarha- ja kotitalousneuvonnan aiheina: Terveellinen ravinto, taloudellisuus, kotien arvostus, käytännölliset ja työtä helpottavat työkalut sekä ajaton pukeutuminen ja vaatetus ym.

27 Kotitalousneuvonta Neuvontaa rikastettiin erilaisten näyttelyiden ja kilpailujen avulla: Vuosikymmen huipentui vuonna 1959 Vihdin emäntäpäiville koottuun Koti 60 vuotta sitten ja nyt -näyttelyyn Näyttely oli myöhemmin Silakkalaatikkokilpailu esillä Stockmannin tavaratalossa Helsingin keskustassa keräten yli kävijää.

28 Koulutukset Puheenjohtaja Maire Holman johdolla piiriliitto aloitti ketjukurssit, joilla jäsenet veivät oppia yhdistyksiin mallikurssien avulla. Ketjukursseista tuli keskeinen osa neuvontaa. Kansalaisjärjestön velvollisuuksiin katsottiin kuuluvan myös yhdistysten luottamushenkilöiden koulutukset: Vuonna 1956 piiriliitto kutsui yhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit ensimmäisille neuvottelupäiville.

29 Myöhemmin koulutettaviin luottamushenkilöihin lisättiin mm. rahastonhoitajat, Emäntälehden asiamiehet ja johtokuntien jäsenet. Muu toiminta Vuosi 1954 nimettiin virkistysvuodeksi. Lomakurssitoiminta liitettiin osaksi vuoden 1954 Emäntäpäiviä. Seuraavina vuosina lomakurssitoimintaa järjestettiin vuosittain, ja kurssit kestivät 3-5 päivää.

30 Viisikymmentäluvulla myös nuorisokulttuurin katsotaan saapuneen Suomeen: Piiriliittokin aloitti tyttötyön 1953 ja nuorisotyön 1955.

31 Uudenmaan Marttojen neljäs vuosikymmen Kotitalousneuvonta Uudenmaan Martat toteuttivat neuvontaa kurssitoiminnan, kilpailujen ja näyttelyiden avulla. Neuvontaa vietiin jäsenyhdistyksiin ketjukurssien avulla.

32 Neuvonnassa painotettiin lyhyehköjä 3-5 päivän kursseja, jotka sopivat paremmin kiireisille perheenemännille. Neuvontaa järjestettiin myös käsitöiden osalta: Vuonna 1961 ompelukursseja lisättiin. Kotitalousneuvonta Kilpailuja oli kodinhoitoon, käsitöihin ja puutarhaan liittyen. Kilpailujen tarkoituksena oli innostaa jäseniä uuden opiskelussa ja toteuttamisessa, kuten:

33 vuonna 1964 oli sipulinviljelykilpailu. Toisaalta kilpailujen tavoitteena oli saada uusia ideoita, kuten: vuoden 1965 käsityöaiheisessa kilpailussa tehtiin kintaat ja huivi urheiluasuun. Muu toiminta Vuosittain järjestettiin neuvottelupäivät puheenjohtajille, sihteereille ja rahastonhoitajille.

34 Rahastonhoitajien päivillä helmikuussa 1966 Vanhankirkon seurakuntasalissa. Osallistujia oli noin 135 henkilöä. Neuvottelupäivät olivat pidettyjä, ne toimivat koulutuksen lisäksi myös tiedotustilaisuuksina.

35 Muu toiminta Vuonna 1962 piiriliitto valitsi henkisen ohjelman tueksi ensimmäistä kertaa oman vuoden kirjailijansa, Minna Canthin. Myöhemmin valittiin vuoden kulttuurihenkilöitä.

36 Emäntäpäiviä järjestettiin vuosittain. Ne olivat todella suosittuja ja kokosivat yhteen suuren joukon marttoja; osallistujia oli joka kerta noin tuhat. Emäntäpäiviä järjestettiin ympäri Uuttamaata ja eri yhdistykset ottivat Emäntäpäivä t Uudenmaan Martat ry vuodet

37 vuorotellen vastuun niiden järjestämisestä. Emäntäpäiville kerättiin lahjoituksia mm. tarjoiluja varten. Emäntäpäivä t Uudenmaan Martat ry vuodet

38 Emäntäpäivät Emäntäpäivät 1967 Espoossa Dipolissa

39 Emäntäpäivät Emäntäpäivien ohjelma oli suunniteltu niin, että päivän aikana oli mahdollisuus tutustua paikkakuntaan erilaisilla retkillä. Vuoden 1960 emäntäpäivät järjestettiin Karjaalla ja retket suuntautuivat Fiskarsin kotiseutumuseoon, Marttatupaan, Fiskarsin kartanoon ja Pinjaisten taimistoon.

40 Emäntäpäivät Emäntäpäivien yhteydessä järjestettiin myös näyttelyitä. Hyvinkään emäntäpäivillä vuonna 1962 oli laaja kotitalouskoneiden esittely Harkiten kodin koneita, johon oli saatu laajasti

41 Emäntäpäivät näytekappaleita emäntäpäivillä kesäkuussa 1962 Konenäyttely Hyvinkään eri yrityksiltä. Paikka Aika Osallistujamäärä Karjaa hlöä Mäntsälä hlöä Hyvinkää hlöä Nurmijärvi hlöä Lohja hlöä Porvoo hlöä

42 Emäntäpäivät Porlammi 1966 Espoo, Otaniemi yli 1000 hlöä Hanko hlöä Lohja, Virkkala hlöä

43 Lomakurssit olivat edelleen suosittuja ja niitä järjestettiin joka kesä; Ne tarjosivat naisille mahdollisuuden aktiiviseen lomailuun kodin ulkopuolella. Ohjelmassa oli piiriliiton esityksiä, liikuntaa, vapaata ohjelmaa, käsityöohjausta ja kulttuuriesitelmä. Lomakurssit Vuoden 1968 kolmipäiväinen lomakurssi järjestettiin Kiljavan ammattiyhdistysopistolla: Aiheina olivat jalkojen kuntouttaminen Vuoden 1966 lomakurssin osallistujat ja terveyskengät, kesäruoat, puutarhaaihe, retki Työtehoseuran koekeittiöihin, Osuuspankkiopistolla Kallvikissa kirkkoretki ja esitys neulepuvun valmistamisesta.

44 Uudenmaan Marttojen viides vuosikymmen

45 Toiminnan organisointi Vuodesta 1973 eteenpäin Uudenmaan Marttapiiriliitolle valittiin sekä hallitus että valtuusto. Toiminnanjohtaja Marjatta Rautvuoren lisäksi piiriliitolla oli Marttapiiriliiton valtuusto,

46 yhdestä kolmeen kotitalousneuvojaa. puheenjohtajana Anneli Törmänen Puutarhaneuvojana toimi Saara Hoikanmäki.

47 Toiminnan organisointi Helsingin Marttayhdistyksen kotitalousneuvonta-aseman konsulentti siirtyi Uudenmaan Marttapiiriliiton palkkalistoille vuonna Tiedottamisen perustana oli 6-7 kiertokirjeen lähettäminen jäsenille vuosittain. Piiriliiton toimisto sijaitsi Uudenmaan-kadulla Marttatalossa, III krs.

48 Kotitalousneuvonta Neuvonnan pääteemoina 1970-luvulla olivat koti, ympäristö ja terveys. Neuvontaa toteutettiin mm. kursseilla, näyttelyillä ja havaintoesityksillä. Sieninäyttelyjä järjestettiin Marttatalossa vuodesta 1972 Arja Hopsu-Neuvonen antaa sienineuvontaa eteenpäin. Sienien torineuvonta Helsingin kauppatorilla alkoi vuonna 1974.

49 Muu neuvonta Terveys- ja kuntotoiminta oli tärkeä osa neuvontaa. Ravitsemusviesti järjestettiin vuonna Rintasyöpää ehkäisevä mama-toiminta oli käynnissä vuodesta 1972 vuoteen Kolmen viestin Kuntoviesti toteutettiin vuonna 1973 määränpäänä Tuusulan emänpäivät: Viestin vaihtotilanteessa oli yhteinen kuntoiluhetki. Samana vuonna oli myös Kuntohaasteottelu.

50 Vuosina järjestettiin näytepidot pitovieraille teemalla Pitkän iän pidot. Vuonna 1978 oli myös Kunto-hyötyliikunta -kampanja. Emäntäpäivät ja kurssit Emäntäpäiviä vietettiin vuosina , 1975 ja 1977: Loviisassa, Helsingin mlk:ssa, Myrskylässä ja Tuusulassa, Kisakalliossa Lohjalla (v. 1975) sekä Orimattilassa (v. 1977). Lomakursseja järjestettiin vuodesta 1970 vuoteen Vuodesta 1976 eteenpäin oli vuosittain vähintään kaksi kotikulttuurikurssia: Kotikulttuurikurssien järjestämispaikkoja olivat

51 Kanneljärven kansanopisto Lohjalla ja Pelastusarmeijan kurssikeskus Sipoossa. Kuntokursseja järjestettiin vuosina 1978 ja Kansainvälinen toiminta Vuonna 1972 Helsingissä oli Maailman Kotitalouskongressi, jonka osallistujille piiriliitto järjesti tilaisuuden tutustua marttakoteihin. Vuonna 1976 oli Naisten Liiton keskusjohtokunnan kotitalouskomitean varapuheenjohtajan Alicja ZbydelStanczykin ja Krakovan piirin sihteerin Joanna Sendorin vierailu Puolasta.

52 ACWW:n (Maailman Maalaisnaisten Liitto) hyväksi aloitettiin keräämään Ystävyyden penniä (markka) vuodesta 1971 eteenpäin. Vuonna 1979 toteutettiin myös Marjamarssi kehitysmaan äidin ja lapsen tukemiseksi. Järjestön juhlavuodet Uudenmaan Marttapiiriliiton 50-vuotishistoriikki valmistui vuosikymmenen lopuksi: Vuonna 1974 vietettiin Marttaliiton 75-vuotisjuhlien pääjuhlaa Jäähallissa ja piiriiliton syysjuhlaa Suomalaisella Yhteiskoululla, Etelä-Haagassa.

53 Vuonna 1976 piiriliiton syysjuhla järjestettiin naisten äänioikeuden 70-vuotistapahtuman merkeissä Helsingin työväenopistolla. Vuonna 1977 oli Suomen itsenäisyyden 60-vuotisjuhla ja Emäntälehden 75-vuotisjuhla. Vuonna 1979 vietettiin piiriliiton 50-vuotisjuhlia juhlavastaanotolla Marttatalossa ja pääjuhlalla Finlandiatalon suuressa juhlasalissa. Vaikuttajamartta: Katri Lehto (o.s. Tudeer/Tuuteri)

54 Kytäjän Marttayhdistyksen perustajajäsen ja puheenjohtaja. Toimi Uudenmaan Marttapiiriliiton hallituksen puheenjohtajana vuosina Toimi Marttaliiton valtuuskunnan jäsenenä vuosina Marttaliiton kunniajäsen; myönnetty Marttaliiton kultainen ansiomerkki. Toimi ACWW:ssa (Maailman Maalaisnaisten Liitto) edustajana ja puhujana. Uudenmaan Marttapiiriliiton 50-vuotishistoriikin kirjoittaja. Filosofian maisteri, kirjailija ja historioitsija.

55 Myös Hyvinkää-seuran, kansakoulun johtokunnan kirjastolautakunnan puheenjohtaja. Kuoli Hyvinkäällä 93-vuoden ikäisenä. Katri Lehto ja

56 Uudenmaan Marttojen kuudes vuosikymmen Kotitalousneuvonta Kotitalousneuvonta oli laaja-alaista. Terveellisten ja taloudellisten ruokatottumusten neuvonnan ohella kiinnitettiin huomiota energian säästöön ja kotimaisten tuotteiden käytön lisäämiseen.

57 Puutarhaneuvontaa annettiin sekä suunnittelemalla kotipihoja että antamalla neuvoja kotipuutarhan hoidossa. Ulospäin suuntautuvaa neuvontatyötä tehtiin pankkeihin ja liikelaitoksiin. Sienineuvontaa lisättiin.

58 Tapahtumat Erilaisia tapahtumia, juhlia ja retkiä oli monipuolisesti: Kekrijuhla, Emäntäpäiviä, teatteri- ja balettiretkiä, kotikulttuurikursseja, kokoustekniikkakursseja, kuluttajaretkiä, kotiseuturetkiä, kunto- ja liikuntakursseja, puutarha- ja käsityökilpailuja. Kotikulttuurikurssilaisia Pelastusarmeijan kurssikeskuksessa Sipoon Västerskogissa

59 Vaikuttajamartta: Anna-Liisa Ihamuotila Toimi piiriliiton johtokunnassa vuosina , varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana Vuonna 1969 hänet kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi. Vuosina Marttaliiton valtuuskunnan jäsen. Myönnetty marttojen kultainen Puheenjohtaja Anna-Liisa Ihamuotila ansiomerkki vuonna 1965 sekä Emäntäpäivillä Hangossa vuonna Suomen Leijonan Ritarikunnan 1968 I luokan ritarimerkki vuonna 1978.

60 Lahjoitti vuonna 1983 Uudenmaan Martoille uuden toimitilan. Kuoli vuonna vuoden iässä. Uudenmaan Marttojen seitsemäs vuosikymmen Toiminnan organisointi Vuonna 1991 piirin talous kiristyi: yksi neuvojan toimi ja toimistosihteerin toimi lakkautettiin.

61 Ylimääräinen edustajakokous järjestettiin : Sääntöuudistus hyväksyttiin ja piirin nimi muutettiin muotoon Uudenmaan Martat ry. Sääntöuudistuksen myötä valtuuston toiminta piirin hallinnossa lakkasi.

62 Toiminnan organisointi Maaliskuun alussa 1999 piiri muutti uusiin Marttaliiton omistamiin tiloihin osoitteeseen Kalevankatu 3 B 11: Uuden toimitilan tupaantuliaiset järjestettiin maaliskuussa Yhdistykset ja yksittäiset martat onnittelivat piiriliittoa lahjoituksilla, joita kertyi yli mk.

63 Kotitalousneuvonta Kodinkoneet saatiin lahjoituksena ja Marimekko lahjoitti verhokankaat. Kalevankadun avajaiset: Marttaliitto tervehtii piiriä Tehtiin vuonna 1990 aloite kunnille lajitellun kotitalousjätteen vastaanotosta. Kauhan ja Kukkaron toiminta alkoi vuonna Vuosi 1993 oli lamavuosi: Neuvonnassa korostui ruokamenoissa säästäminen. Talous- ja velkaneuvonta käynnistyi. Kuluttaja-asioista järjestettiin luentoja, myös EYnäkökulmasta.

64 Kotitalousneuvonta Televisiossa esitettiin Tarkan markan keittiö -sarja. Järjestettiin penninvenyttäjien ruokakursseja. Kauhassa ja Kukkarossa sekä marttayhdistyksissä järjestettiin kierrätystapahtumia ja lumppukeräyksiä. Ympäri Uuttamaata järjestettiin 14 kompostointikurssia. Muuta neuvontaa mm.: Kierrätyskeskuksen Terveyskasvatus: mama- avajaiset Kirkkonummella marttojen koulutus, luut lujiksi Yhteistyönä hääkursseja.

65 Kotitalousneuvonta Villa Elfvikissä Espoossa oli vuonna 1993 kahvila ja neuvontapiste. Presidentti Ahtisaaren palkankorotusrahoilla järjestettiin vuonna 1995 neuvontaa työttömille Marttaviikot olivat elo-syyskuussa 1999 Jugend-salissa: Talkoomartat leipoivat kahvilaan ja toimivat kahvilassa myyjinä. Lisäksi järjestettiin neuvontaa.

66 Järjestötoiminta Syysjuhla järjestettiin Lohjalla vuonna 1990 ja viisi vuotta myöhemmin Lapinjärvellä. Nuorten kiinnostus marttatoimintaan näkyi kahden kerhon perustamisena Helsingin yliopiston yhteyteen vuonna Kesäkuussa 1997 järjestettiin Suvijuhla Mäntsälässä Sepän Soitto tapahtuman yhteydessä (286 marttaa). Samana vuonna tehtiin opintomatkat Turkuun (354 marttaa) ja Italiaan (30 marttaa).

67 Kansainvälinen toiminta Viro-projekti käynnistettiin vuonna 1990: Kerättiin rahaa kotitalousneuvonnan käynnistämiseen Virossa. Vuonna 1991 lähetettiin avustusrekka Viroon Otepäähän. Kuljetukseen saatiin avustusta ulkoministeriöltä. Avustuksia jaettiin muun muassa lastenkoteihin ja vanhainkoteihin. Toteutettiin kirjekampanja-aloite vuonna 1993 naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi entisen Jugoslavian alueella. Tehtiin vuonna 1994 opintomatka Sambiaan.

68 Lontoon matkalla vuonna 1996 tutustuttiin mm. ACWW:n keskustoimistoon. Järjestön julavuodet Marttaliitto täytti sata vuotta vuonna 1999, ja 100vuotisjuhlapidot vihkonen julkaistiin. Samana vuonna oli myös Uudenmaan Marttojen 70vuotisjuhla Kirkkonummella Kirkkoharjun koululla, juhlapuhujana Elisabeth Rehn.

69 Uudenmaan Marttojen kahdeksas vuosikymmen Toiminnan organisointi Sääntöuudistus tehtiin vuonna Piiri muutti uusiin tiloihin Marttakeskukseen (Lapinlahdenkatu 3 A, Helsinki) vuonna 2009: Piirin tilat sijaitsivat 2. ja 3. kerroksessa.

70 Kiinteistö on Marttaliiton omistuksessa. Kotitalousneuvonta Kotitalousneuvonnan aiheita: turvallinen ruoka, lähiruoka, villivihannekset, kotivara, kansainväliset keittiöt, tähteiden hyödyntäminen ruoanlaitossa siivous ja pyykinpesu, ekosiivous Halpaa huvia näyttely

71 ekologisen jalanjäljen Postimuseossa elokuussa 2007, puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen pienentäminen, energian- esittelee ekologisia tekoja säästö, Martan ilmastoteko, jätteen määrän vähentäminen. Kotitalousneuvonta Kauhan ja Kukkaron kävijämäärien kehitys: avoimien ruokakurssien suosion kasvu. Neuvontaa järjestettiin myös maahanmuuttajille. Hankkeiden vetäminen tärkeä osa toimintaa mm.:

72 Arki-hanke, Näin markat vaihtuvat euroiksi, Hei me leivotaan, Voi hyvin aikuinen nainen, Lasten ravitsemus raiteilleen, Kokataan yhdessä, Kotirumba rullaamaan, Keittiö K-18. Lisäksi tehtiin yhteistyötä Reilun Kaupan edistämisyhdistyksen kanssa. Muu neuvonta Vuosina järjestettiin tietokonekoulutusta, johon saatiin tukea opetusministeriöstä.

73 Yhteistyössä Marttaliiton ja OK Opintokeskuksen kanssa toteutettiin verkko-opintohankkeita. Järjestettiin myös Digi-tv-neuvontaa. Piirin omat nettisivut avattiin v Neuvontaa annettiin yhä enemmän myös erilaisissa tiedotusvälineissä (tv, radio, lehdet): Ylen aamutelevision Hyvä joulumieli kampanjassa valmistettiin lapsiperheelle jouluruokaa 60 eurolla.

74 Järjestötoiminta Koko vuosikymmenen ajan panostettiin järjestötoimintaan. Marttaliitto aloitti uusien hallituksen jäsenten koulutukset, vertaismarttoja koulutettiin ja järjestössä toteutettiin järjestöhanketta. Kädentaidot nousivat osaksi marttojen toimintaa. Retkiä järjestettiin vuosittain: Retket ovat suuntautuneet kotimaahan ja opintomatkoina Viroon. Osa retkistä on ollut teemaretkiä (puutarharetket).

75

76 Mummila-kiinteistö Vuonna 2000 ostettiin Virosta Otepään läheltä Mummila-kiinteistö: Tarkoituksena oli toimia Mummilana Kuigatsin lastenkodin lapsille ja lastenkodista pois muuttaneille nuorille. Projektiin saatiin tukea mm. ulkoministeriöstä (hankintahinta noin 7400 euroa). Mummilan toiminnan edistämiseksi perustettiin Mummilan Martat ry: Kesäkuussa 2005 solmittiin kaksivuotinen hoitosopimus Mummila-kiinteistön hoidosta.

77 Lisäksi järjestettiin erilaista varainhankintaa, mm. tilkkutäkkiarpajaiset vuonna Mummila-kiinteistö Syksyllä 2006 piirin hallitus alkoi selvittää eri vaihtoehtoja kiinteistön tulevaisuudelle ml. kiinteistön myyminen. Piirin kevätkokous antoi huhtikuussa 2007 hallitukselle valtuuden kiinteistön myyntiin: Kiinteistö myytiin elokuussa 2007 (myyntihinta noin euroa).

78 Myynnistä saadut varat käytetään virolaisten lasten ja nuorten auttamiseen jakamalla vuosittain avustuksia. Mummilan Martat ry lopetti toimintansa vuonna Järjestön juhlavuodet Helsingin kaupungin 450-vuotisjuhlakulkueeseen osallistuttiin kesäkuussa Sadonkorjuujuhla järjestettiin vuonna 2001 Vihdissä. Uudenmaan Marttojen 75-vuotisjuhla oli vuonna 2004 Espoossa teatteriesityksen merkeissä.

79 Uudenmaan Marttojen 80-vuotisjuhlaa vietettiin Järvenpää-talossa maaliskuussa 2009 (noin 400 marttaa).

80 Marttojen teemavuodet 1933 Raakaravinto, komposti, makki 1934 Vuode ja teurastusjätteet 1935 Ilmavuosi 1936 Vesivuosi 1937 Lämpövuosi 1938 Valovuosi 1939 Lepovuosi 1940 Sotavuosi (aluksi Talousvuosi) Pulantorjuntavuosi 1943 Omavaraisvuosi 1944 Vaatetusvuosi 1945 Jälleenrakennusvuosi 1946 Kotipuutarhavuosi 1947 Villavuosi 1948 Nuorisovuosi 1949 Juhlavuosi Kodin talousvuosi 1953 Terveysvuosi 1954 Virkistysvuosi 1955 Kasvatusvuosi

81 Marttojen teemavuodet 1956 Opintovuosi 1957 Rakennusvuosi 1958 Ravitsemusvuosi 1959 Perinteiden vuosi 1960 Harkinnan vuosi 1961 Vihannesvuosi 1962 Konevuosi 1963 Taitovuosi 1964 Kotiseutuvuosi 1965 Ympäristövuosi 1966 Suomalaisen työn vuosi 1967 Kansalaisvuosi 1968 Omatoimisuusvuosi vuosi 1970 Yksilö-, perhe- ja yhteiskuntavuosi 1971 Koti ja vapaa-aika 1972 Koti ja terveys 1973 Ravinto ja terveys Koti ja ympäristö

82 Marttojen teemavuodet Suunnitteluvuosi Nuoreksi nuorten kanssa Taito tavoitteeksi (I ja II) 1982 Taito tavoitteeksi toimiva järjestö / järjestö tutuksi Vastuu lähimmäinen Koti lähellä ja kaukana Luonto - ihminen - tulevaisuutemme Harkiten ja säästäen suojelet elinympäristöäsi Kodista kansamme voima Yhdessä uutta rakentaen Avoimesti yhdessä Tieto toiminnaksi

83 Marttojen teemavuodet Martta nainen ajassa Martat vaikuttajina yli rajojen Iloa ja turvaa martoissa Tasa-arvo tavaksi Kohtaamispaikkana koti Hidastamalla hyvinvointiin

110 vuotta marttatoimintaa

110 vuotta marttatoimintaa mar ttaliitto Vuosikertomus 2009 110 vuotta marttatoimintaa m a r t t a l i i t t o 110 vuotta marttatoimintaa Marttaliitto-konsernin vuosikertomus 2009 sisällysluettelo Esipuhe... Marttaliitto - 110 vuotta

Lisätiedot

Järjestökansio. Järjestökansion käyttäjälle

Järjestökansio. Järjestökansion käyttäjälle Järjestökansio Järjestökansion käyttäjälle Kansio on tarkoitettu arjen apuvälineeksi yhdistystoimintaan. Kansioon on koottu eri osioihin toiminta yhden kokouksen säännöillä sekä oma osio kahden kokouksen

Lisätiedot

//1. Marttaliitto-konsernin vuosikertomus // 2011

//1. Marttaliitto-konsernin vuosikertomus // 2011 //1 Marttaliitto-konsernin vuosikertomus // 2011 2// //3 MARTTALIITTO-KONSERNIN VUOSIKERTOMUS // 2011 Kannen kuvassa kootaan tilkkupeittoa Suurkirkon portaille. Kuva Kerttu Malinen. Kuvat: s. 2 3, 6, 29:

Lisätiedot

Emäntälehden Monessa mukana -sivuilla julkaistaan yhdistysten lähettämiä kuvia ja juttuja. Nämä kuvat on julkaistu lehdessä vuonna 2004.

Emäntälehden Monessa mukana -sivuilla julkaistaan yhdistysten lähettämiä kuvia ja juttuja. Nämä kuvat on julkaistu lehdessä vuonna 2004. MARTTALIITTO RY Iloa ja turvaa martoissa Vuosikertomus 2004 Emäntälehden Monessa mukana -sivuilla julkaistaan yhdistysten lähettämiä kuvia ja juttuja. Nämä kuvat on julkaistu lehdessä vuonna 2004. MARTTALIITTO

Lisätiedot

M a r t t a l i i t t o r y V u o s i k e r t o m u s 2 0 0 6

M a r t t a l i i t t o r y V u o s i k e r t o m u s 2 0 0 6 M a r t t a l i i t t o r y V u o s i k e r t o m u s 2 0 0 6 Marttaliiton vuosikertomus 2006 Marttaliitto Uudenmaankatu 24 A 00120 Helsinki Puhelimet: Marttaliiton vaihde (09) 618 7411 Martat-lehden

Lisätiedot

Marttaliittokonsernin vuosikertomus

Marttaliittokonsernin vuosikertomus 2012 Marttaliittokonsernin vuosikertomus 2 Marttaliitto-konsernin vuosikertomus 2012 MARTTALIITTO-KONSERNIN VUOSIKERTOMUS // 2012 Marttajärjestö vaikutti kotitalousneuvonnassa ja järjestötoiminnassa 2012

Lisätiedot

ja monipuolista toimintaa. Järjestöön kuuluu 40 000 jäsentä, yli 1 000 yhdistystä tai toimintaryhmää,

ja monipuolista toimintaa. Järjestöön kuuluu 40 000 jäsentä, yli 1 000 yhdistystä tai toimintaryhmää, Marttamatka 2008 Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotitalouden asemaa ja lisää kotityön arvostusta. Martat on puolueisiin sitoutumaton, perheiden hyvinvointia edistävä järjestö, joka tarjoaa jäsenilleen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin

Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin Sisällysluettelo Hidastamalla hyvinvointiin -teemakausi 2011 2013 1. Toimintaympäristö 2 Järjestötoiminnan haasteet Kestävä kehitys, eettinen kuluttaminen,

Lisätiedot

Marttaliiton vuosikertomus

Marttaliiton vuosikertomus Marttaliiton vuosikertomus 2014 Marttaliiton VUOSIKERTOMUS 2014 Hyvä martta, kädessäsi on järjestömme vuosikertomus 2014. Saat sen lehden mukana, kiitoksena yhteisestä vuodestamme. Vuonna 2014 marttajärjestö

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 UUDENMAAN MARTAT RY

VUOSIKERTOMUS 2014 UUDENMAAN MARTAT RY VUOSIKERTOMUS 2014 UUDENMAAN MARTAT RY VUOSIKERTOMUS 2014 UUUDENMAAN MARTAT RY Uudenmaan Martat ry on Marttaliiton suurin piiri, jonka tehtävä on kotitalousneuvonta ja järjestötoiminta. Uudenmaan alueella

Lisätiedot

UUDENMAAN MARTAT RY YHTEENVETO TULOKSISTA 1(18) Palautekysely, syyskuu 2008 Marttayhdistyksille syyskokouksessa 22.11.2008

UUDENMAAN MARTAT RY YHTEENVETO TULOKSISTA 1(18) Palautekysely, syyskuu 2008 Marttayhdistyksille syyskokouksessa 22.11.2008 UUDENMAAN MARTAT RY YHTEENVETO TULOKSISTA 1(18) Kysely lähetettiin kaikille uusimaalaisten marttayhdistysten hallituksille, joita on yhteensä 148 (sisältää 15 marttakerhoa/toimintaryhmää). Vastauksia saatiin

Lisätiedot

2010 Toimintakertomus

2010 Toimintakertomus 2010 Toimintakertomus 2 Sisällysluettelo Puheenjohtajan tervehdys...4 Toiminnanjohtajan tervehdys...5 1 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN...6 1.1 Näkyvyys ja vaikuttaminen...6

Lisätiedot

Naisjärjestöjen Keskusliiton juhlavuosi 100 vuotta tiedolla ja taidolla

Naisjärjestöjen Keskusliiton juhlavuosi 100 vuotta tiedolla ja taidolla 2011 Naisjärjestöjen Keskusliiton juhlavuosi 100 vuotta tiedolla ja taidolla Naisjärjestöjen Keskusliiton juhlavuosi 100 vuotta tiedolla ja taidolla Suuret kiitokset kaikille Naisjärjestöjen Keskusliiton

Lisätiedot

Kevätkokous Vierumäellä...s. 4. Terveisiä Anjalankoskelta...s. 12. BPW Finland. BUSINESS AND PROFESSIONAL WOMEN 1/2007 Hinta 3

Kevätkokous Vierumäellä...s. 4. Terveisiä Anjalankoskelta...s. 12. BPW Finland. BUSINESS AND PROFESSIONAL WOMEN 1/2007 Hinta 3 BPW Finland LIVYK BUSINESS AND PROFESSIONAL WOMEN 1/2007 Hinta 3 Kevätkokous Vierumäellä...s. 4 Terveisiä Anjalankoskelta...s. 12 SUOMEN LIIKE- JA VIRKANAISTEN LIITTO - FINLANDS YRKESKVINNORS FÖRBUND RY

Lisätiedot

Haastateltavana ylilääkäri Eero Honkanen. Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sirpa Aalto

Haastateltavana ylilääkäri Eero Honkanen. Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sirpa Aalto Uumunen 2/2007 1 2 Uumunen 2/2007 17 30 Esittelyssä Lohjan dialyysiosasto 10 Uumun 40v juhlat Finlandia-talossa 14 Haastateltavana ylilääkäri Eero Honkanen 06 Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sirpa

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN PIIRI

HELSINGIN JA UUDENMAAN PIIRI HELSINGIN JA UUDENMAAN PIIRI Vuosikirja tilikaudelta 1.1.2014-31.12.2014 1 Vuosikirja 1.1. - 31.12.2014 Vuosikertomus Johdanto 3 Piirin toiminta ja toiminnan painotukset 3 Strateginen tavoite 1: Autamme

Lisätiedot

Porin Marttayhdistys 90-vuotta - historiakatsaus neljässä näytöksessä

Porin Marttayhdistys 90-vuotta - historiakatsaus neljässä näytöksessä Porin Marttayhdistys 90-vuotta - historiakatsaus neljässä näytöksessä Kirsi Vesterbacka 2015 Osa 1 Vuonna 1930 Vaatetuksena Lucina Hagman asusteet, musta pitkä jakkupuku ja valkonen kaulus. Kutimena kuvaushetkellä

Lisätiedot

MONITA MONIKULTTUURISET TAITEENTOIMIJAT 2005 2007 1. MISTÄ ON KYSYMYS?

MONITA MONIKULTTUURISET TAITEENTOIMIJAT 2005 2007 1. MISTÄ ON KYSYMYS? LOPPURAPORTTI MONITA MONIKULTTUURISET TAITEENTOIMIJAT 2005 2007 1. MISTÄ ON KYSYMYS?..................... 3 2. MATKAN ALOITUS....................... 5 3. MUSTEKALA MUOTOUTUU.................. 5 MITKÄ KUMPPANIT

Lisätiedot

PIRKANMAAN EPILEPSIAYHDISTYS RY 40 VUOTTA

PIRKANMAAN EPILEPSIAYHDISTYS RY 40 VUOTTA PIRKANMAAN EPILEPSIAYHDISTYS RY 40 VUOTTA Ylilääkäri Tarmo Kivimäki, yhdistyksen puheenjohtaja 13 vuotta PUHEENJOHTAJAT TARMO KIVIMÄKI 1968 1980 JUHANI HAKKILA 1981 1986 ANJA MERINIITTY 1987 1992 RAIJA

Lisätiedot

EMMAUS HELSINKI RY Toimintakertomus vuodelta 2007. vuodelta 2007

EMMAUS HELSINKI RY Toimintakertomus vuodelta 2007. vuodelta 2007 EMMAUS HELSINKI RY Toimintakertomus vuodelta 2007 1 Toimintakertomus vuodelta 2007 2 EMMAUS HELSINKI RY Toimintakertomus vuodelta 2007 EMMAUS HELSINKI RY Toimintakertomus vuodelta 2007 3 Toimintakertomus

Lisätiedot

Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Osoite: Toinen Linja 17, 00530 Helsinki www.mll.fi Valokuvat: Antero Aaltonen

Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Osoite: Toinen Linja 17, 00530 Helsinki www.mll.fi Valokuvat: Antero Aaltonen Vuosikertomus 2005 Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Osoite: Toinen Linja 17, 00530 Helsinki www.mll.fi Valokuvat: Antero Aaltonen Paino: Painotalo Miktor 2006 Vuosikertomus 2005 Mannerheimin

Lisätiedot

Syyskokouspäivät Tampereella... s. 5. Suunnittelu- ja kehittämispäivä...s. 8. BPW -uutisia Virosta...s. 10. Tuulikki Juusela...s. 13.

Syyskokouspäivät Tampereella... s. 5. Suunnittelu- ja kehittämispäivä...s. 8. BPW -uutisia Virosta...s. 10. Tuulikki Juusela...s. 13. BPW Finland BUSINESS AND PROFESSIONAL WOMEN 4/2010 Hinta 3 Syyskokouspäivät Tampereella... s. 5 Suunnittelu- ja kehittämispäivä...s. 8 BPW -uutisia Virosta...s. 10 Tuulikki Juusela...s. 13 SUOMEN LIIKE-

Lisätiedot

Toimintakertomus 2006

Toimintakertomus 2006 1 Toimintakertomus 2006 Vihreä Sivistysliitto ry Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus 2 1. Yleiskatsaus...3 2. Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus ViSiOn toiminta...5 Oma toiminta...5 Yhteistyökurssit ja -seminaarit...5

Lisätiedot

Suomen UNICEF 40 vuotta. tarinoita ja kehityskertomuksia 1967 2007

Suomen UNICEF 40 vuotta. tarinoita ja kehityskertomuksia 1967 2007 Suomen UNICEF 40 vuotta tarinoita ja kehityskertomuksia 1967 2007 1 Teksti Raija Rautakoura Taitto ja graafi nen suunnittelu Maria Munsterhjelm Gummerus Kirjapaino Oy Jyväskylä 2007 Kiitos avusta Anna-Leena

Lisätiedot

Vuodet vierivät! MTK-Uusimaan tiedotuslehti 1 2007. M-Suomen Posti Oyj

Vuodet vierivät! MTK-Uusimaan tiedotuslehti 1 2007. M-Suomen Posti Oyj M-Suomen Posti Oyj MTK-Uusimaan tiedotuslehti 1 2007 Vuodet vierivät! Viime vuosisadan alussa tuottajat ja kuluttajat kohtasivat toreilla ja markkinahinta määräytyi yksinomaan kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Lisätiedot

Anna Olsoni-Quist - Suomen kotitalousopetuksen

Anna Olsoni-Quist - Suomen kotitalousopetuksen Anna Olsoni Anna Olsoni-Quist - Suomen kotitalousopetuksen perustaja Perhe ja koti alettiin 1800-luvulla nähdä yhteiskunnan ytimenä, jonka hyvinvoinnista riippui koko maan kukoistus. Naisen työ kodin ylläpitäjänä

Lisätiedot

Munuais- ja maksaliitto Vuosikertomus 2013

Munuais- ja maksaliitto Vuosikertomus 2013 TIETOA, TOIVOA, TUKEA Munuais- ja maksaliitto Vuosikertomus 2013 Ytyä yhdistyksestä -teemavuosi www.musili.fi www.munuainen.fi www.maksa.fi Munuais- ja maksaliitto Vuosi 2013 lyhyesti Vuosikertomus 2013

Lisätiedot

HÄN ASETTI LAPSEN HEIDÄN KESKELLEEN

HÄN ASETTI LAPSEN HEIDÄN KESKELLEEN HÄN ASETTI LAPSEN HEIDÄN KESKELLEEN Vantaan Vantaankosken seurakunnan lapsityö vuosina 1966 1984 Itä-Suomen yliopisto Filosofinen tiedekunta teologian osasto/ läntinen teologia Pro gradu -tutkielma, syksy

Lisätiedot

Adoptioperheet ry:n. Vuosikertomus

Adoptioperheet ry:n. Vuosikertomus Adoptioperheet ry:n Vuosikertomus 2013 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 3 TOIMINTA 4 Vapaaehtois- ja vertaistoiminta 4 Rekrytointi, perehdytys ja koulutus 5 Työnohjaus ja tuki 6 Tapahtumat 7 Paikallistoiminta

Lisätiedot

Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus 2010 Prometheus-leirin tuki ry Toimintakertomus 2010 Vahvistettu hallituksen kokouksessa 19.2.2011 Keltaisella merkityt kohdat vahvistetaan vasta ylimääräisessä hallituksen kokouksessa. 1 SISÄLLYSLUETTELO 1.

Lisätiedot