Historiikki Uudenmaan Martat ry

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Historiikki Uudenmaan Martat ry"

Transkriptio

1 Historiikki Uudenmaan Martat ry Uudenmaan Marttojen kahdeksan vuosikymmentä Sanna Lehtinen (MeMartat ry) Tanja Rantanen (Kartanonkosken Martat ry) Anne Ristiluoma (MeMartat ry) Sari Sippola (MeMartat ry) Sanna Tiainen-Erkkilä (MeMartat ry) Johanna Valkama Annu Vitikka-Lahtinen (MeMartat ry)

2 Uudenmaan Marttapiiriliiton perustaminen Uudenmaan Marttapiiriliitto on nuorimpia piiriliittoja, koska toimintansa alussa Marttaliitto keskittyi neuvonnan viemiseen maaseudulle. Perustamiskokouksessa maalaistentalossa Simonkadulla (ns. MTK:n talo) olivat läsnä edustajat 7 yhdistyksestä: Helsingin, Hyvinkään, Mäntsälän, Orimattilan, Nurmijärven, Vihdin Nummelan, Vesikansan ja Sammatin yhdistykset.

3 Uudenmaan Marttapiiriliiton perustaminen Uudenmaan katsottiin kaipaavan Marttojen työtä siinä missä muutkin maakunnat ja oman piiriliiton perustaminen katsottiin tarpeelliseksi: Perustamiskokouksessa esitettiin myös puheenvuoroja, joissa oman piiriliiton tarpeellisuus kyseenalaistettiin. Vuonna 1900 perustetulla Helsingin Marttayhdistyksellä oli jo toimivat yhteydet Marttaliittoon ja väliin ei tunnuttu tarvittavan piiriporrasta.

4 Oma piiriliitto kuitenkin perustettiin, ja ennakkoluulot osoittautuivat turhiksi: tilaa löytyi uudelle järjestöportaalle. Jäsenmäärän kehitys v

5

6 Marttayhdistysten lukumäärä v

7

8 Puheenjohtajat (1/2) 1929 Olga Autere Emmi Hämäläinen Hilkka Kivinen Maire Holma Anna-Liisa Ihamuotila Kerttu Huitu Katri Lehto (hallitus, v eteenpäin) Leila Rautalahti (myöh. Kemi) (hallitus) Alli Simander (hallitus)

9 Puheenjohtajat (2/2) Anneli Törmänen (valtuusto) Kerttu Kujala (valtuusto) Varpu-Leena Malmgrén (valtuusto v asti) Tanja Rantanen Hanna Markkula-Kivisilta Annu Vitikka-Lahtinen Tanja Rantanen

10 Toiminnanjohtajat Marjatta Rautvuori Kaija Kangasniemi Anna-Liisa Oksanen (sijainen) Anne Lempinen Pirkko Haikkala Yhdistyksen toiminnan ensimmäisinä Marjatta Rautvuori vuosina ei ollut toiminnanjohtajaa, vuonna 1980

11 vaan yhdistyksen hallituksen jäsenet suunnittelivat ja toteuttivat kaikki tehtävät.

12 Uudenmaan Marttojen ensimmäinen vuosikymmen Toiminnan aloitus Ensimmäiset vuodet olivat vaikeita pula-ajan puristuksessa, jolloin raskas lamakausi teki tuloaan. Pula-aikaa seurasivat sotavuodet, ensimmäinen vuosikymmen päättyi sotaan.

13 Jäsenmäärän hidas kasvu kertoo vaikeuksista: vuonna 1929 jäseniä oli 1032 ja vuonna 1939 oli Kun alkuvaikeudet oli saatu voitettua, katsottiin Uudellamaalla tehty työ tärkeäksi. Piiriliiton toimisto sijaitsi Dagmarinkatu 11:ssa, EtuTöölössä. Kotitalousneuvonta Käytännön neuvontaa toteutettiin: kurssitoiminnan, kilpailuiden ja näyttelyiden avulla. Pula-aika näkyi neuvonnan aiheissa:

14 parsimista, paikkaamista, vanhan korjaamista, saippuan keittämistä ja ravitsevia perusruokia. Vuosina järjestettiin yhteensä erilaista kurssia. Ensimmäisen vakinaisen konsulentin piiriliitto palkkasi vuonna Vaikuttajamartta: Zaida Buur Zaida Buurilla ( ) oli keskeinen asema marttatyössä:

15 Liittyi vuonna 1914 Päiväkodin Marttakerhoon, mutta siirtyi pari vuotta myöhemmin Kalliokodin Marttakerhoon, jonka puheenjohtajana ja aktiivisena toimijana toimi kuolemaansa asti. Kuului Suomalaisen Marttaliiton keskustoimikuntaan, ja valittiin piiriliiton perustamiskokouksessa vuonna 1929 johtokunnan jäseneksi. Ajoi voimakkaasti Uudenmaan oman piiriliiton perustamista. Toimi pari vuotta sihteerinä Suomalaisen Marttaliiton ja Finlands Svenska Marthaförbundin yhteisessä keskusvaliokunnassa, jonka tehtävänä oli hoitaa liittojen yhteyttä ulkomaihin, etenkin Pohjoismaiden Emäntäliittoon, ja välittää toimintaa liittojen kesken. Toimi Pohjoismaiden Emäntäliiton kongressin yleissihteerinä v

16 Uudenmaan Marttojen toinen vuosikymmen Kotitalousneuvonta 1940-luvun alkua varjostivat sotavuodet, joten martat osallistuivat erilaisiin huoltotöihin: Talkoilla kerättiin lumppuja, karvoja ja hiuksia.

17 Vuosikymmenen aikana suosittuja olivat myös pulantorjunta -näyttelyt: Helsingin martat kokosivat näyttelyitä, jotka olivat esillä Stockmannin tavaratalossa mm. vuosina 1941, 1943 ja Vuosikymmenen lopulla paneuduttiin hedelmä- ja marjatarhojen uusimiseen ja perustamiseen sekä vihannesviljelmien laajentamiseen.

18 Kotitalousneuvonta Erilaisia käytännöllisiä ja vanhasta uutta tyyppisiä kursseja järjestettiin, kuten: pula-ajan ruoat ja leivonnaiset, kutominen, viljely, tallukkaat ja tohvelit, saippuankeitto ja puhdistusvälineiden Artjärven Martat leivontakurssilla valmistus, siirapinkeitto ja perunajauhojen valmistus, köydenpunonta, karstaus ja kehruu, luonnonväreillä värjäys ja olkityö.

19 Järjestötoiminta Vuosittain järjestettyjen vuosikokouksien yhteydessä oli virallisen osuuden jälkeen erilaisia esitelmiä ja palkintojen jakoa. Vuosijuhlien virallisiin osuuksiin osallistui vuosittain marttaa. Vuosikokouksen jälkeen järjestettyihin vuosijuhliin, jotka vietettiin iltajuhlina, osallistui marttaa vuosittain.

20 Vuonna 1949 vietettiin Uudenmaan marttapiiriliiton 20vuotisjuhlaa Metsätalossa vuosikokouksen yhteydessä. Neuvonta-asemat Vuosikymmenellä perustettiin ensimmäiset marttojen kotitaloudelliset neuvonta-asemat: Ensimmäisen neuvonta-aseman perusti vuonna 1941 Helsingin Marttayhdistys. Asemalle oli palkattu oma kotitalousopettaja. Neuvontaa annettiin kotitalouden, käsityön ja puutarhaalan teemoista.

21 Neuvonta-asemat olivat erittäin suosittuja: Esimerkiksi vuonna 1944 Helsingin asemalla hoidettiin kyselyä. Vaikuttajamartta: Emmi Hämäläinen Emmi Hämäläinen ( ) oli kotoisin Pohjois- Karjalasta, jossa hän oli jo mukana martoissa. Helsinkiin muuton jälkeen hän lähti innokkaana mukaan marttojen ja piiriliiton toimintaan: Toimi Uudenmaan Marttapiiriliiton puheenjohtajana vuodesta 1929 aina vuoteen 1942 asti.

22 Mukana kehittämässä piiriliittoa pienestä alusta kukoistavaksi järjestöksi. Toimi myös piiriliiton edustajana Marttaliiton valtuuskunnassa, ja valittiin myös johtokuntaan. Rouva Hämäläisen osuus Uudenmaan marttatyön järjestelyssä ja johdossa ei olekaan rajoittunut vain tavanomaiseen puheenjohtajatoimintaan, vaan ollut hänellä omakohtaisen ja läheisen huomion ja työskentelyn kohteen.

23 Uudenmaan Marttojen kolmas vuosikymmen Jäsenmäärän kasvu Piiriliiton jäsenmäärä lähti kasvuun, ja perustettiin myös uusia marttayhdistyksiä: Marttayhdistysten yhteenlaskettu jäsenmäärä kasvoi reilulla jäsenellä: marttaan.

24 Piiriliittoon kuuluvien marttayhdistysten määrä liikkui yhdistyksen välillä. Uusimaalaiset martat toivottivat karjalaiset martat tervetulleeksi: Karjalan martat, siirtomartat, siirtyivät osaksi Uudenmaan Marttoja vuonna Yhdistysten määrä kasvoi samalla 33 yhdistyksellä. Toiminnan organisointi Puheenjohtaja Maire Holman lisäksi keskeisiä toimijoita olivat varapuheenjohtaja Anna-Liisa Ihamuotila sekä toiminnanjohtaja Marjatta Rautvuori:

25 Aikaansa seurannut ja innostunut kolmikko toi toimintaan uusia tuulia. Maire Holma korosti piiriliiton merkitystä jäsenistölle: Piiriliitosta löytyi ammattitaitoiset konsulentit kaikkien yhdistysten ja jäsenten käyttöön. Jäsenmäärän kasvaessa myös piiriliittoon palkatun henkilöstön määrä kasvoi. Marttatalo valmistui vuonna 1958 Uudenmaankadulle (Uudenmaankatu 24 A).

26 Kotitalousneuvonta Viisikymmentäluvulla neuvonnan aiheet vaihtelivat teemavuosien mukaan, mutta rinnalla kulkivat myös perinteiset kotitalouksiin läheisesti liittyvät aiheet. Siirryttiin vähitellen pulan ja säännöstelyn ajasta vapaan valinnan yhteiskuntaan. Perinteisten puutarha- ja kotitalousneuvonnan aiheina: Terveellinen ravinto, taloudellisuus, kotien arvostus, käytännölliset ja työtä helpottavat työkalut sekä ajaton pukeutuminen ja vaatetus ym.

27 Kotitalousneuvonta Neuvontaa rikastettiin erilaisten näyttelyiden ja kilpailujen avulla: Vuosikymmen huipentui vuonna 1959 Vihdin emäntäpäiville koottuun Koti 60 vuotta sitten ja nyt -näyttelyyn Näyttely oli myöhemmin Silakkalaatikkokilpailu esillä Stockmannin tavaratalossa Helsingin keskustassa keräten yli kävijää.

28 Koulutukset Puheenjohtaja Maire Holman johdolla piiriliitto aloitti ketjukurssit, joilla jäsenet veivät oppia yhdistyksiin mallikurssien avulla. Ketjukursseista tuli keskeinen osa neuvontaa. Kansalaisjärjestön velvollisuuksiin katsottiin kuuluvan myös yhdistysten luottamushenkilöiden koulutukset: Vuonna 1956 piiriliitto kutsui yhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit ensimmäisille neuvottelupäiville.

29 Myöhemmin koulutettaviin luottamushenkilöihin lisättiin mm. rahastonhoitajat, Emäntälehden asiamiehet ja johtokuntien jäsenet. Muu toiminta Vuosi 1954 nimettiin virkistysvuodeksi. Lomakurssitoiminta liitettiin osaksi vuoden 1954 Emäntäpäiviä. Seuraavina vuosina lomakurssitoimintaa järjestettiin vuosittain, ja kurssit kestivät 3-5 päivää.

30 Viisikymmentäluvulla myös nuorisokulttuurin katsotaan saapuneen Suomeen: Piiriliittokin aloitti tyttötyön 1953 ja nuorisotyön 1955.

31 Uudenmaan Marttojen neljäs vuosikymmen Kotitalousneuvonta Uudenmaan Martat toteuttivat neuvontaa kurssitoiminnan, kilpailujen ja näyttelyiden avulla. Neuvontaa vietiin jäsenyhdistyksiin ketjukurssien avulla.

32 Neuvonnassa painotettiin lyhyehköjä 3-5 päivän kursseja, jotka sopivat paremmin kiireisille perheenemännille. Neuvontaa järjestettiin myös käsitöiden osalta: Vuonna 1961 ompelukursseja lisättiin. Kotitalousneuvonta Kilpailuja oli kodinhoitoon, käsitöihin ja puutarhaan liittyen. Kilpailujen tarkoituksena oli innostaa jäseniä uuden opiskelussa ja toteuttamisessa, kuten:

33 vuonna 1964 oli sipulinviljelykilpailu. Toisaalta kilpailujen tavoitteena oli saada uusia ideoita, kuten: vuoden 1965 käsityöaiheisessa kilpailussa tehtiin kintaat ja huivi urheiluasuun. Muu toiminta Vuosittain järjestettiin neuvottelupäivät puheenjohtajille, sihteereille ja rahastonhoitajille.

34 Rahastonhoitajien päivillä helmikuussa 1966 Vanhankirkon seurakuntasalissa. Osallistujia oli noin 135 henkilöä. Neuvottelupäivät olivat pidettyjä, ne toimivat koulutuksen lisäksi myös tiedotustilaisuuksina.

35 Muu toiminta Vuonna 1962 piiriliitto valitsi henkisen ohjelman tueksi ensimmäistä kertaa oman vuoden kirjailijansa, Minna Canthin. Myöhemmin valittiin vuoden kulttuurihenkilöitä.

36 Emäntäpäiviä järjestettiin vuosittain. Ne olivat todella suosittuja ja kokosivat yhteen suuren joukon marttoja; osallistujia oli joka kerta noin tuhat. Emäntäpäiviä järjestettiin ympäri Uuttamaata ja eri yhdistykset ottivat Emäntäpäivä t Uudenmaan Martat ry vuodet

37 vuorotellen vastuun niiden järjestämisestä. Emäntäpäiville kerättiin lahjoituksia mm. tarjoiluja varten. Emäntäpäivä t Uudenmaan Martat ry vuodet

38 Emäntäpäivät Emäntäpäivät 1967 Espoossa Dipolissa

39 Emäntäpäivät Emäntäpäivien ohjelma oli suunniteltu niin, että päivän aikana oli mahdollisuus tutustua paikkakuntaan erilaisilla retkillä. Vuoden 1960 emäntäpäivät järjestettiin Karjaalla ja retket suuntautuivat Fiskarsin kotiseutumuseoon, Marttatupaan, Fiskarsin kartanoon ja Pinjaisten taimistoon.

40 Emäntäpäivät Emäntäpäivien yhteydessä järjestettiin myös näyttelyitä. Hyvinkään emäntäpäivillä vuonna 1962 oli laaja kotitalouskoneiden esittely Harkiten kodin koneita, johon oli saatu laajasti

41 Emäntäpäivät näytekappaleita emäntäpäivillä kesäkuussa 1962 Konenäyttely Hyvinkään eri yrityksiltä. Paikka Aika Osallistujamäärä Karjaa hlöä Mäntsälä hlöä Hyvinkää hlöä Nurmijärvi hlöä Lohja hlöä Porvoo hlöä

42 Emäntäpäivät Porlammi 1966 Espoo, Otaniemi yli 1000 hlöä Hanko hlöä Lohja, Virkkala hlöä

43 Lomakurssit olivat edelleen suosittuja ja niitä järjestettiin joka kesä; Ne tarjosivat naisille mahdollisuuden aktiiviseen lomailuun kodin ulkopuolella. Ohjelmassa oli piiriliiton esityksiä, liikuntaa, vapaata ohjelmaa, käsityöohjausta ja kulttuuriesitelmä. Lomakurssit Vuoden 1968 kolmipäiväinen lomakurssi järjestettiin Kiljavan ammattiyhdistysopistolla: Aiheina olivat jalkojen kuntouttaminen Vuoden 1966 lomakurssin osallistujat ja terveyskengät, kesäruoat, puutarhaaihe, retki Työtehoseuran koekeittiöihin, Osuuspankkiopistolla Kallvikissa kirkkoretki ja esitys neulepuvun valmistamisesta.

44 Uudenmaan Marttojen viides vuosikymmen

45 Toiminnan organisointi Vuodesta 1973 eteenpäin Uudenmaan Marttapiiriliitolle valittiin sekä hallitus että valtuusto. Toiminnanjohtaja Marjatta Rautvuoren lisäksi piiriliitolla oli Marttapiiriliiton valtuusto,

46 yhdestä kolmeen kotitalousneuvojaa. puheenjohtajana Anneli Törmänen Puutarhaneuvojana toimi Saara Hoikanmäki.

47 Toiminnan organisointi Helsingin Marttayhdistyksen kotitalousneuvonta-aseman konsulentti siirtyi Uudenmaan Marttapiiriliiton palkkalistoille vuonna Tiedottamisen perustana oli 6-7 kiertokirjeen lähettäminen jäsenille vuosittain. Piiriliiton toimisto sijaitsi Uudenmaan-kadulla Marttatalossa, III krs.

48 Kotitalousneuvonta Neuvonnan pääteemoina 1970-luvulla olivat koti, ympäristö ja terveys. Neuvontaa toteutettiin mm. kursseilla, näyttelyillä ja havaintoesityksillä. Sieninäyttelyjä järjestettiin Marttatalossa vuodesta 1972 Arja Hopsu-Neuvonen antaa sienineuvontaa eteenpäin. Sienien torineuvonta Helsingin kauppatorilla alkoi vuonna 1974.

49 Muu neuvonta Terveys- ja kuntotoiminta oli tärkeä osa neuvontaa. Ravitsemusviesti järjestettiin vuonna Rintasyöpää ehkäisevä mama-toiminta oli käynnissä vuodesta 1972 vuoteen Kolmen viestin Kuntoviesti toteutettiin vuonna 1973 määränpäänä Tuusulan emänpäivät: Viestin vaihtotilanteessa oli yhteinen kuntoiluhetki. Samana vuonna oli myös Kuntohaasteottelu.

50 Vuosina järjestettiin näytepidot pitovieraille teemalla Pitkän iän pidot. Vuonna 1978 oli myös Kunto-hyötyliikunta -kampanja. Emäntäpäivät ja kurssit Emäntäpäiviä vietettiin vuosina , 1975 ja 1977: Loviisassa, Helsingin mlk:ssa, Myrskylässä ja Tuusulassa, Kisakalliossa Lohjalla (v. 1975) sekä Orimattilassa (v. 1977). Lomakursseja järjestettiin vuodesta 1970 vuoteen Vuodesta 1976 eteenpäin oli vuosittain vähintään kaksi kotikulttuurikurssia: Kotikulttuurikurssien järjestämispaikkoja olivat

51 Kanneljärven kansanopisto Lohjalla ja Pelastusarmeijan kurssikeskus Sipoossa. Kuntokursseja järjestettiin vuosina 1978 ja Kansainvälinen toiminta Vuonna 1972 Helsingissä oli Maailman Kotitalouskongressi, jonka osallistujille piiriliitto järjesti tilaisuuden tutustua marttakoteihin. Vuonna 1976 oli Naisten Liiton keskusjohtokunnan kotitalouskomitean varapuheenjohtajan Alicja ZbydelStanczykin ja Krakovan piirin sihteerin Joanna Sendorin vierailu Puolasta.

52 ACWW:n (Maailman Maalaisnaisten Liitto) hyväksi aloitettiin keräämään Ystävyyden penniä (markka) vuodesta 1971 eteenpäin. Vuonna 1979 toteutettiin myös Marjamarssi kehitysmaan äidin ja lapsen tukemiseksi. Järjestön juhlavuodet Uudenmaan Marttapiiriliiton 50-vuotishistoriikki valmistui vuosikymmenen lopuksi: Vuonna 1974 vietettiin Marttaliiton 75-vuotisjuhlien pääjuhlaa Jäähallissa ja piiriiliton syysjuhlaa Suomalaisella Yhteiskoululla, Etelä-Haagassa.

53 Vuonna 1976 piiriliiton syysjuhla järjestettiin naisten äänioikeuden 70-vuotistapahtuman merkeissä Helsingin työväenopistolla. Vuonna 1977 oli Suomen itsenäisyyden 60-vuotisjuhla ja Emäntälehden 75-vuotisjuhla. Vuonna 1979 vietettiin piiriliiton 50-vuotisjuhlia juhlavastaanotolla Marttatalossa ja pääjuhlalla Finlandiatalon suuressa juhlasalissa. Vaikuttajamartta: Katri Lehto (o.s. Tudeer/Tuuteri)

54 Kytäjän Marttayhdistyksen perustajajäsen ja puheenjohtaja. Toimi Uudenmaan Marttapiiriliiton hallituksen puheenjohtajana vuosina Toimi Marttaliiton valtuuskunnan jäsenenä vuosina Marttaliiton kunniajäsen; myönnetty Marttaliiton kultainen ansiomerkki. Toimi ACWW:ssa (Maailman Maalaisnaisten Liitto) edustajana ja puhujana. Uudenmaan Marttapiiriliiton 50-vuotishistoriikin kirjoittaja. Filosofian maisteri, kirjailija ja historioitsija.

55 Myös Hyvinkää-seuran, kansakoulun johtokunnan kirjastolautakunnan puheenjohtaja. Kuoli Hyvinkäällä 93-vuoden ikäisenä. Katri Lehto ja

56 Uudenmaan Marttojen kuudes vuosikymmen Kotitalousneuvonta Kotitalousneuvonta oli laaja-alaista. Terveellisten ja taloudellisten ruokatottumusten neuvonnan ohella kiinnitettiin huomiota energian säästöön ja kotimaisten tuotteiden käytön lisäämiseen.

57 Puutarhaneuvontaa annettiin sekä suunnittelemalla kotipihoja että antamalla neuvoja kotipuutarhan hoidossa. Ulospäin suuntautuvaa neuvontatyötä tehtiin pankkeihin ja liikelaitoksiin. Sienineuvontaa lisättiin.

58 Tapahtumat Erilaisia tapahtumia, juhlia ja retkiä oli monipuolisesti: Kekrijuhla, Emäntäpäiviä, teatteri- ja balettiretkiä, kotikulttuurikursseja, kokoustekniikkakursseja, kuluttajaretkiä, kotiseuturetkiä, kunto- ja liikuntakursseja, puutarha- ja käsityökilpailuja. Kotikulttuurikurssilaisia Pelastusarmeijan kurssikeskuksessa Sipoon Västerskogissa

59 Vaikuttajamartta: Anna-Liisa Ihamuotila Toimi piiriliiton johtokunnassa vuosina , varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana Vuonna 1969 hänet kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi. Vuosina Marttaliiton valtuuskunnan jäsen. Myönnetty marttojen kultainen Puheenjohtaja Anna-Liisa Ihamuotila ansiomerkki vuonna 1965 sekä Emäntäpäivillä Hangossa vuonna Suomen Leijonan Ritarikunnan 1968 I luokan ritarimerkki vuonna 1978.

60 Lahjoitti vuonna 1983 Uudenmaan Martoille uuden toimitilan. Kuoli vuonna vuoden iässä. Uudenmaan Marttojen seitsemäs vuosikymmen Toiminnan organisointi Vuonna 1991 piirin talous kiristyi: yksi neuvojan toimi ja toimistosihteerin toimi lakkautettiin.

61 Ylimääräinen edustajakokous järjestettiin : Sääntöuudistus hyväksyttiin ja piirin nimi muutettiin muotoon Uudenmaan Martat ry. Sääntöuudistuksen myötä valtuuston toiminta piirin hallinnossa lakkasi.

62 Toiminnan organisointi Maaliskuun alussa 1999 piiri muutti uusiin Marttaliiton omistamiin tiloihin osoitteeseen Kalevankatu 3 B 11: Uuden toimitilan tupaantuliaiset järjestettiin maaliskuussa Yhdistykset ja yksittäiset martat onnittelivat piiriliittoa lahjoituksilla, joita kertyi yli mk.

63 Kotitalousneuvonta Kodinkoneet saatiin lahjoituksena ja Marimekko lahjoitti verhokankaat. Kalevankadun avajaiset: Marttaliitto tervehtii piiriä Tehtiin vuonna 1990 aloite kunnille lajitellun kotitalousjätteen vastaanotosta. Kauhan ja Kukkaron toiminta alkoi vuonna Vuosi 1993 oli lamavuosi: Neuvonnassa korostui ruokamenoissa säästäminen. Talous- ja velkaneuvonta käynnistyi. Kuluttaja-asioista järjestettiin luentoja, myös EYnäkökulmasta.

64 Kotitalousneuvonta Televisiossa esitettiin Tarkan markan keittiö -sarja. Järjestettiin penninvenyttäjien ruokakursseja. Kauhassa ja Kukkarossa sekä marttayhdistyksissä järjestettiin kierrätystapahtumia ja lumppukeräyksiä. Ympäri Uuttamaata järjestettiin 14 kompostointikurssia. Muuta neuvontaa mm.: Kierrätyskeskuksen Terveyskasvatus: mama- avajaiset Kirkkonummella marttojen koulutus, luut lujiksi Yhteistyönä hääkursseja.

65 Kotitalousneuvonta Villa Elfvikissä Espoossa oli vuonna 1993 kahvila ja neuvontapiste. Presidentti Ahtisaaren palkankorotusrahoilla järjestettiin vuonna 1995 neuvontaa työttömille Marttaviikot olivat elo-syyskuussa 1999 Jugend-salissa: Talkoomartat leipoivat kahvilaan ja toimivat kahvilassa myyjinä. Lisäksi järjestettiin neuvontaa.

66 Järjestötoiminta Syysjuhla järjestettiin Lohjalla vuonna 1990 ja viisi vuotta myöhemmin Lapinjärvellä. Nuorten kiinnostus marttatoimintaan näkyi kahden kerhon perustamisena Helsingin yliopiston yhteyteen vuonna Kesäkuussa 1997 järjestettiin Suvijuhla Mäntsälässä Sepän Soitto tapahtuman yhteydessä (286 marttaa). Samana vuonna tehtiin opintomatkat Turkuun (354 marttaa) ja Italiaan (30 marttaa).

67 Kansainvälinen toiminta Viro-projekti käynnistettiin vuonna 1990: Kerättiin rahaa kotitalousneuvonnan käynnistämiseen Virossa. Vuonna 1991 lähetettiin avustusrekka Viroon Otepäähän. Kuljetukseen saatiin avustusta ulkoministeriöltä. Avustuksia jaettiin muun muassa lastenkoteihin ja vanhainkoteihin. Toteutettiin kirjekampanja-aloite vuonna 1993 naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi entisen Jugoslavian alueella. Tehtiin vuonna 1994 opintomatka Sambiaan.

68 Lontoon matkalla vuonna 1996 tutustuttiin mm. ACWW:n keskustoimistoon. Järjestön julavuodet Marttaliitto täytti sata vuotta vuonna 1999, ja 100vuotisjuhlapidot vihkonen julkaistiin. Samana vuonna oli myös Uudenmaan Marttojen 70vuotisjuhla Kirkkonummella Kirkkoharjun koululla, juhlapuhujana Elisabeth Rehn.

69 Uudenmaan Marttojen kahdeksas vuosikymmen Toiminnan organisointi Sääntöuudistus tehtiin vuonna Piiri muutti uusiin tiloihin Marttakeskukseen (Lapinlahdenkatu 3 A, Helsinki) vuonna 2009: Piirin tilat sijaitsivat 2. ja 3. kerroksessa.

70 Kiinteistö on Marttaliiton omistuksessa. Kotitalousneuvonta Kotitalousneuvonnan aiheita: turvallinen ruoka, lähiruoka, villivihannekset, kotivara, kansainväliset keittiöt, tähteiden hyödyntäminen ruoanlaitossa siivous ja pyykinpesu, ekosiivous Halpaa huvia näyttely

71 ekologisen jalanjäljen Postimuseossa elokuussa 2007, puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen pienentäminen, energian- esittelee ekologisia tekoja säästö, Martan ilmastoteko, jätteen määrän vähentäminen. Kotitalousneuvonta Kauhan ja Kukkaron kävijämäärien kehitys: avoimien ruokakurssien suosion kasvu. Neuvontaa järjestettiin myös maahanmuuttajille. Hankkeiden vetäminen tärkeä osa toimintaa mm.:

72 Arki-hanke, Näin markat vaihtuvat euroiksi, Hei me leivotaan, Voi hyvin aikuinen nainen, Lasten ravitsemus raiteilleen, Kokataan yhdessä, Kotirumba rullaamaan, Keittiö K-18. Lisäksi tehtiin yhteistyötä Reilun Kaupan edistämisyhdistyksen kanssa. Muu neuvonta Vuosina järjestettiin tietokonekoulutusta, johon saatiin tukea opetusministeriöstä.

73 Yhteistyössä Marttaliiton ja OK Opintokeskuksen kanssa toteutettiin verkko-opintohankkeita. Järjestettiin myös Digi-tv-neuvontaa. Piirin omat nettisivut avattiin v Neuvontaa annettiin yhä enemmän myös erilaisissa tiedotusvälineissä (tv, radio, lehdet): Ylen aamutelevision Hyvä joulumieli kampanjassa valmistettiin lapsiperheelle jouluruokaa 60 eurolla.

74 Järjestötoiminta Koko vuosikymmenen ajan panostettiin järjestötoimintaan. Marttaliitto aloitti uusien hallituksen jäsenten koulutukset, vertaismarttoja koulutettiin ja järjestössä toteutettiin järjestöhanketta. Kädentaidot nousivat osaksi marttojen toimintaa. Retkiä järjestettiin vuosittain: Retket ovat suuntautuneet kotimaahan ja opintomatkoina Viroon. Osa retkistä on ollut teemaretkiä (puutarharetket).

75

76 Mummila-kiinteistö Vuonna 2000 ostettiin Virosta Otepään läheltä Mummila-kiinteistö: Tarkoituksena oli toimia Mummilana Kuigatsin lastenkodin lapsille ja lastenkodista pois muuttaneille nuorille. Projektiin saatiin tukea mm. ulkoministeriöstä (hankintahinta noin 7400 euroa). Mummilan toiminnan edistämiseksi perustettiin Mummilan Martat ry: Kesäkuussa 2005 solmittiin kaksivuotinen hoitosopimus Mummila-kiinteistön hoidosta.

77 Lisäksi järjestettiin erilaista varainhankintaa, mm. tilkkutäkkiarpajaiset vuonna Mummila-kiinteistö Syksyllä 2006 piirin hallitus alkoi selvittää eri vaihtoehtoja kiinteistön tulevaisuudelle ml. kiinteistön myyminen. Piirin kevätkokous antoi huhtikuussa 2007 hallitukselle valtuuden kiinteistön myyntiin: Kiinteistö myytiin elokuussa 2007 (myyntihinta noin euroa).

78 Myynnistä saadut varat käytetään virolaisten lasten ja nuorten auttamiseen jakamalla vuosittain avustuksia. Mummilan Martat ry lopetti toimintansa vuonna Järjestön juhlavuodet Helsingin kaupungin 450-vuotisjuhlakulkueeseen osallistuttiin kesäkuussa Sadonkorjuujuhla järjestettiin vuonna 2001 Vihdissä. Uudenmaan Marttojen 75-vuotisjuhla oli vuonna 2004 Espoossa teatteriesityksen merkeissä.

79 Uudenmaan Marttojen 80-vuotisjuhlaa vietettiin Järvenpää-talossa maaliskuussa 2009 (noin 400 marttaa).

80 Marttojen teemavuodet 1933 Raakaravinto, komposti, makki 1934 Vuode ja teurastusjätteet 1935 Ilmavuosi 1936 Vesivuosi 1937 Lämpövuosi 1938 Valovuosi 1939 Lepovuosi 1940 Sotavuosi (aluksi Talousvuosi) Pulantorjuntavuosi 1943 Omavaraisvuosi 1944 Vaatetusvuosi 1945 Jälleenrakennusvuosi 1946 Kotipuutarhavuosi 1947 Villavuosi 1948 Nuorisovuosi 1949 Juhlavuosi Kodin talousvuosi 1953 Terveysvuosi 1954 Virkistysvuosi 1955 Kasvatusvuosi

81 Marttojen teemavuodet 1956 Opintovuosi 1957 Rakennusvuosi 1958 Ravitsemusvuosi 1959 Perinteiden vuosi 1960 Harkinnan vuosi 1961 Vihannesvuosi 1962 Konevuosi 1963 Taitovuosi 1964 Kotiseutuvuosi 1965 Ympäristövuosi 1966 Suomalaisen työn vuosi 1967 Kansalaisvuosi 1968 Omatoimisuusvuosi vuosi 1970 Yksilö-, perhe- ja yhteiskuntavuosi 1971 Koti ja vapaa-aika 1972 Koti ja terveys 1973 Ravinto ja terveys Koti ja ympäristö

82 Marttojen teemavuodet Suunnitteluvuosi Nuoreksi nuorten kanssa Taito tavoitteeksi (I ja II) 1982 Taito tavoitteeksi toimiva järjestö / järjestö tutuksi Vastuu lähimmäinen Koti lähellä ja kaukana Luonto - ihminen - tulevaisuutemme Harkiten ja säästäen suojelet elinympäristöäsi Kodista kansamme voima Yhdessä uutta rakentaen Avoimesti yhdessä Tieto toiminnaksi

83 Marttojen teemavuodet Martta nainen ajassa Martat vaikuttajina yli rajojen Iloa ja turvaa martoissa Tasa-arvo tavaksi Kohtaamispaikkana koti Hidastamalla hyvinvointiin

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen 115 vuotta Uudenmaan Martat ry 85 vuotta Anne Lempinen Uudenmaan Martat 85 vuotta Tuodaan juhlavuosi osaksi arkea Juhlavuotta tuodaan monin tavoin ja erilaisin tapahtumin esille tavoitteena on, että juhlavuosi

Lisätiedot

Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus

Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia, sekä kotitalouden arvostusta Toiminnan tarkoitusta toteutetaan järjestämällä

Lisätiedot

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö SINUSTAKO MARTTA HISTORIA Marttajärjestö syntyi vuonna 1899. Suomessa elettiin tuolloin kansallisen heräämisen, naisasialiikkeen ja kansanvalistustyön aikaa. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys

Lisätiedot

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Kotirumba rullaamaan Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Marttaliitto on perustettu v. 1899 Kansalaisjärjestönä Martat edistää kotien ja perheiden

Lisätiedot

Uudenmaan Martat Syyskokous

Uudenmaan Martat Syyskokous Uudenmaan Martat Syyskokous 24.11.2012 Marttajärjestön kolmivuotinen teema 2011 2013 on Hidastamalla hyvinvointiin. Teeman sisältönä on vuonna 2013 Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä. Kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Uudenmaan Martat ry SYYSKOKOUS ESITYSLISTA

Uudenmaan Martat ry SYYSKOKOUS ESITYSLISTA Uudenmaan Martat ry SYYSKOKOUS ESITYSLISTA Aika: lauantai 21.11.2015 Paikka: Satakuntatalon Kiltasali, Lapinrinne 1, Helsinki klo 9.30 klo10.45 klo 12.00 klo 13.00 Ilmoittautuminen ja kokousedustajien

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2012

TOIMINTAKERTOMUS 2012 Oulun-seudun Lämpö-,Vesi-ja Ilmastointitekninen Yhdistys ry, OuLVI TOIMINTAKERTOMUS 2012 Perustietoja yhdistyksestä: Rekisteri no 110.106 Asiakirja no 69195649 Y-10161609 Merkitty rekisteriin 13.6.1972

Lisätiedot

MARTAT ry:n MALLISÄÄNNÖT

MARTAT ry:n MALLISÄÄNNÖT 1 MARTAT ry:n MALLISÄÄNNÖT Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue 1. Yhdistyksen nimi on Pohjois-Karjalan Martat ry, josta käytetään näissä säännöissä nimitystä piiri. Piirin kotipaikka on Joensuu, ja se kuuluu

Lisätiedot

Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala

Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala VAPAAEHTOISTOIMINTAAN UUSIA MAHDOLLISUUKSIA Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala 1.10.2016 Vapaaehtoistoiminnan toimintamalli Uudenmaan Martoissa Piiri Kouluttaa vapaaehtoisia Tukee, kannustaa ja ohjaa

Lisätiedot

Ohjeita yhdistyksen toimintatilaston tekijälle

Ohjeita yhdistyksen toimintatilaston tekijälle Ohjeita yhdistyksen toimintatilaston tekijälle Sisältö Kirjautuminen tilastosovellukseen... 3 Tapahtumat ja raportit... 4 Muistilistaa tapahtumien kirjaamiseksi... 5 Esimerkkejä... 9 Uudenmaan Martat ry

Lisätiedot

HINNASTO 2015. Etelä-Karjalan Martat ry Y-tunnus 0215705-2. Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin.

HINNASTO 2015. Etelä-Karjalan Martat ry Y-tunnus 0215705-2. Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin. 31.12.2014 HINNASTO 2015 Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin. YHDISTYSTARVIKKEET alv euroa sisältää ALV % Myyntihinta Kunniakirja 0 Veroton myynti AVL 4

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017

JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017 JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017 Hyväksytty vuosikokouksessa 23.3.2016 1 Janakkala-Seura ry. tekee paikallista Janakkalan mielikuvaa tukevaa kotiseututyötä. Tavoitteena on 1. Lisätä täällä

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Hämeenlinnan Seudun Kalevalaiset Naiset ry 1985 2014 osa 2. 1997-2009

Hämeenlinnan Seudun Kalevalaiset Naiset ry 1985 2014 osa 2. 1997-2009 Hämeenlinnan Seudun Kalevalaiset Naiset ry 1985 2014 osa 2. 1997-2009 Tapahtumia vuosien varrelta Kuvassa Aulangonjärvi ja Lusikkaniemi Anni Liukkala puheenjohtajana 1997 2002 Komeroiden kätköistä -näyttely

Lisätiedot

Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä. Kevätkokous 25.4.2013

Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä. Kevätkokous 25.4.2013 Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä Kevätkokous 25.4.2013 Hidastamalla hyvinvointiin -teemakampanja 2011-2013 Aiheena 2013: Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä Neuvonnan

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu 2015 Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Toimintakertomus vuodelta 2013 Nykytila: Yhdistyksemme jäsenmäärä kasvoi 14.11.1013 lähes kaksinkertaiseksi, kun Helsingin sosiaaliviraston henkilöstö

Lisätiedot

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 1. Kohti joulua 2. Lapin Martat ry:n hallitus 2013 3. Vuoden marttayhdistys 4. Taitoavainkoulutukset 5. Vuoden 2013 teemavuoden sisältö 6. Joululahjavinkkejä

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, maaliskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, maaliskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA Suomessa LVI yhdistystoiminta alkoi Helsingissä jo 1930 luvulla, jolloin oli perustettu Lämpö-

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖ 2015. Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen

MARTTAJÄRJESTÖ 2015. Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen MARTTAJÄRJESTÖ 2015 Jäsenet 48 000 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 16 Marttaliitto Paikallinen Alueellinen Valtakunnallinen MARTTOJEN KOHDERYHMÄT NUORET NAISET RUUHKAVUOSISSA, MIEHET ELÄKKEELLE

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, lokakuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, lokakuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto 1207.) - Alle 25-v.

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry S i v u 2 DIABETESHOITAJAT RY VUOSIKERTOMUS 2014 SISÄLTÖ 1.YHDISTYS... 2 3.HALLINTO... 3 5.2. Yhteistyö... 4 5.3. Tiedotus... 4 5.4. Toimikuntatyöskentely... 5 6.1.

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

MITKÄ OVAT TAVOITTEEMME

MITKÄ OVAT TAVOITTEEMME Uudenmaan Martat ry Toimintasuunnitelma 2017-2019 PUNAINEN LANKA Edistämme kotien toimivaa ja kestävää arkea Edistämme perheiden hyvinvointia Olemme johtava arjen asiantuntija Tarjoamme yhteisön johon

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

18.2.2013 Herttoniemenrannan Marttojen toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Vuosikokous 18.2.2013

18.2.2013 Herttoniemenrannan Marttojen toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Vuosikokous 18.2.2013 1 18.2.2013 Herttoniemenrannan Marttojen toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Vuosikokous 18.2.2013 Toiminta-ajatus Toimintaympäristö Herttoniemenrannan Martat on aikaansaava ja vuorovaikutteinen marttayhdistys,

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Uusimaa on Suomi pienoiskoossa Maakunnan juhlavuodesta rakentuu

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto 1207.) - Alle 25-v.

Lisätiedot

UUDENMAAN MARTTOJEN YHDISTYSKIRJE

UUDENMAAN MARTTOJEN YHDISTYSKIRJE UUDENMAAN MARTTOJEN YHDISTYSKIRJE Hei marttayhdistykset, Joulukuu on täällä. Tänä syksynä on tapahtunut paljon. Yksi uudistuksista on ollut viestintää koskeva: Tämän yhdistyskirjeen ilme ja sisältö on

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli.. kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana.. kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA

ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA Päivi Känsälä, koordinaattori Valtakunnalliset työpajapäivät Lappeenranta 27.4.2016 Jäsenet 46 600 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 15 Marttaliitto Paikallinen

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

UUDENMAAN MARTTOJEN YHDISTYSKIRJE

UUDENMAAN MARTTOJEN YHDISTYSKIRJE UUDENMAAN MARTTOJEN YHDISTYSKIRJE Hei marttayhdistykset, Hyvää syksyä täältä Uudenmaan Marttojen toimistolta. Meidän syksy on käynnistynyt monien muutosten alla. Ensinnäkin kaikkien tuntema Anne Lempinen

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖ Yhdistykset Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen

MARTTAJÄRJESTÖ Yhdistykset Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen TERVETULOA MARTAKSI! MARTTAJÄRJESTÖ 2015 Jäsenet 48 000 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 16 Marttaliitto Paikallinen Alueellinen Valtakunnallinen Martat on yli satavuotias kotitalousneuvontaa

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 KUOPION SELKÄYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2016 2 Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 Jäsenistö Vuoden 2016 lopussa jäsenmäärä oli 386 henkilöä. Vapaaehtoistyöntekijöiden määrä 30 henkilöä ja

Lisätiedot

Ylä-Savon Veteraaniopettajatoiminta

Ylä-Savon Veteraaniopettajatoiminta Ylä-Savon Veteraaniopettajatoiminta Toiminta alkoi 25. 3. 1997. Jo perustamistilaisuudessa yhdistyksen nimestä keskusteltaessa tuli esille se, että perustettava yhdistys aloittaisi toimintansa alueellisena

Lisätiedot

Tuusulan Metallityöväen ammattiosaston toimintakertomus vuodelta 2008

Tuusulan Metallityöväen ammattiosaston toimintakertomus vuodelta 2008 Tuusulan Metallityöväen ammattiosaston toimintakertomus vuodelta 2008 YLEISTÄ Vuosi 2008 oli Tuusulan Metallityöväen ammattiosaston 32. toimintavuosi. Ammattiosastomme toiminta on ollut jälleen kuluneena

Lisätiedot

Varapuheenjohtaja Anneli Heikkilä avasi kokouksen klo 17: 13

Varapuheenjohtaja Anneli Heikkilä avasi kokouksen klo 17: 13 Anarkistimartat ry Anarkistmarthorna rf rek.nro 198.144 Aika: Vuosikokous torstaina 28.2.2013 klo 17-19:30. Paikka: Uudenmaan Marttojen 6.krs Sali, Lapinlahdenkatu 3, Helsinki. VUOSIKOKOUKSEN ESITYSLISTA

Lisätiedot

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T MARTTAOPINNOILLA Uusia tietoja ja taitoja Sisältöä yhdistystoimintaan Rohkeutta toimimaan yhdistyksessä

Lisätiedot

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry Toimintakertomus 2015 Sisällys 1. Yhdistyksen tarkoitus 1 2. Hallitus 1 3. Yhdistyksen kokoukset 1 4. Toiminta 2 5. Tiedottaminen 2 6. Talous 3 1 1. YHDISTYKSEN

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Yhdistykset Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 15. Valtakunnallinen

Yhdistykset Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 15. Valtakunnallinen Jäsenet 46 600 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 15 Marttaliitto Paikallinen Alueellinen Valtakunnallinen ARVOT Avoin. Rohkeasti oma itsensä. Valintoja kestävään arkeen. Onnistumisen ja

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖ 2015. Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen

MARTTAJÄRJESTÖ 2015. Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen UUDEN MARTTAYHDISTYKSEN PERUSTAMINEN MARTTAJÄRJESTÖ 2015 Jäsenet 48 000 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 16 Marttaliitto Paikallinen Alueellinen Valtakunnallinen MARTTOJEN KOHDERYHMÄT NUORET

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 1 Toimintakertomus 2013 Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 2 Sisältö VERTAISTOIMINTA... 3 PAIKALLINEN YHTEISTOIMINTA... 3 TIEDOTTAMINEN... 3 TILAISUUDET... 3 LAHJOITUKSET... 4 KOKOUKSET... 4 VARAINHANKINTA...

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl 1 (9) Varsinainen toiminta Ay avustus Ray avustukset 879 000 666 000 1. Perusjärjestötyö a) Edunvalvonta Palkat 57 000 56 000 Lakisääteiset sosiaalikulut 10 000 10 000 Työterveyshuolto 500 500 Luontoisedut

Lisätiedot

7.3.9. KOTITALOUS VALINNAISAINE

7.3.9. KOTITALOUS VALINNAISAINE 7.3.9. KOTITALOUS VALINNAISAINE 320 TAVOITTEET oppii ymmärtämään hyvien tapojen ja tasa-arvon merkityksen yksilön ja perheen hyvinvoinnin kannalta pohtimaan kotitalouksien arjen hallintaa ja sen yhteyksiä

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu 2014 Tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ELY-keskus Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Vuosikokous 18.4.2015

Vuosikokous 18.4.2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Vuosikokous 18.4.2015 MARTOISSA ON ARJEN MAHDOLLISUUS TEEMA 2016 Teemakausi 2014-2016 Martoissa on arjen mahdollisuus jatkuu viimeisen vuoden. Tarjoamme tietoja ja taitoja sujuvaan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin

Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin Sisällysluettelo Hidastamalla hyvinvointiin -teemakausi 2011 2013 1. Toimintaympäristö 2 Järjestötoiminnan haasteet Kestävä kehitys, eettinen kuluttaminen,

Lisätiedot

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden. Vuosiraportti 2016

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden. Vuosiraportti 2016 Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen Vuosiraportti 2016 Hänninen Tapani Keski-Uudenmaan ympäristökeskus 20.12.2016 1 Sisällysluettelo Johdanto 1. Ekotukihenkilöt ja -toimipisteet 3 2.

Lisätiedot

VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN

VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN Käyttäkää Käyttäkää yhdistyskirjettä yhdistyskirjettä avuksi avuksi ensi ensi vuoden vuoden toiminnan toiminnan suunnittelussa. suunnittelussa. Seuraava kirje

Lisätiedot

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO UNELMISTA INNOSTUMISTA, BLOGGAAJIA JA UUSIA YRITYKSIÄ Vuosi 2016 alkoi varsin vilkkaasti oppisopimuskoulutuksen osalta uusia oppisopimuksia aloitettiin ensimmäisen

Lisätiedot

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n Jäsentiedotuksia

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n Jäsentiedotuksia Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n Jäsentiedotuksia Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry Julkaisija: Piiritoimisto Osoite: Keskuskatu 12 B 12 04600 MÄNTSÄLÄ Puhelin: 019 6871 300 E-Mail:

Lisätiedot

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220.

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. 1 2 3 4 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry TOIMINTAKERTOMUS 1.7.2013 30.6.2014 YLEISTÄ Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. Toimintaa

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, elokuu Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, elokuu Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, elokuu 2014 Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T MARTTAOPINNOILLA Uusia tietoja ja taitoja Sisältöä yhdistystoimintaan Rohkeutta toimimaan yhdistyksessä

Lisätiedot

KESÄLAHDEN MLL 80 VUOTTA

KESÄLAHDEN MLL 80 VUOTTA KESÄLAHDEN MLL 80 VUOTTA Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kesälahden osasto perustettiin 10.10.1926, Kesälahden kunnanvirastolla. Johtokuntaan valittiin ruustinna Elli Merivirta, rouva Ulla Taivainen,

Lisätiedot

Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry. Yhdistyksen vuosikokous. Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden nimiluettelo on pöytäkirjan liitteenä 1.

Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry. Yhdistyksen vuosikokous. Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden nimiluettelo on pöytäkirjan liitteenä 1. 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry Pöytäkirja Yhdistyksen vuosikokous Aika 13.10.2012 klo 12.00 12.25 Paikka Järvenpään lukio, Lukionkatu 1, Järvenpää Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015. Malliyhdistys Ry. Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle

Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015. Malliyhdistys Ry. Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015 Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle Malliyhdistys Ry Puh. 040 123 4567 Y-tunnus 12345-6 Tiekatu 23 A 15 00120 PAIKKAKUNTA www.malliyhdistys.fi

Lisätiedot

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n Tiedotuksia

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n Tiedotuksia Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n Tiedotuksia Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n jäsentiedote. Julkaisija: Piiritoimisto, osoite: Keskuskatu 12 B 12 04600 Mäntsälä Puhelin 019 -- 6871

Lisätiedot

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016. Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016. Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013 Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016 Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013 Neuvonnan keskeisimmät sisällöt 2014 Ruokamenoissakin voi säästää Hyötyviljely

Lisätiedot

Jatkamme vielä Hidastamalla hyvinvointiin teemaa. Erityisesti painotamme tänä vuonna aihetta Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä.

Jatkamme vielä Hidastamalla hyvinvointiin teemaa. Erityisesti painotamme tänä vuonna aihetta Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä. 24.1.2013 Lämmin tervehdys marttayhdistyksiin! Meitä uusmaalaisia marttoja on tämän vuoden alussa yli 7500. Kiitos aktiivisesta toiminnastanne! Vuoden 2012 aikana perustettiin Aurinkorannikon Martat Espanjan

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014 Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi vapaaehtoistoiminnalla

Lisätiedot

Katsaus Lojerin historiaan (osa 1/2)

Katsaus Lojerin historiaan (osa 1/2) Verkkokauppa Menu Katsaus Lojerin historiaan (osa 1/2) 30.06.2017 Suomi viettää 100-vuotisjuhlaa! Juhlavuoden kunniaksi esittelemme Lojerin lähes satavuotisen historian merkittävimpiä etappeja. #Suomi100

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus Vuosikokous 26.4.2014 Tavoitteet 2015 Toiminnan tunnettuuden parantaminen sisältölähtöisesti Kestävän kehityksen edistäminen kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B.

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B. Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle 2016 26.4.2017 Tekijä Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B Toimintavuosi 2016 pähkinänkuoressa Sopeutumista, keskittymistä avaintoimintoihin,

Lisätiedot

Ymmerstan koulu, opettajainhuone, Ristihaantie 5, 02750 Espoo

Ymmerstan koulu, opettajainhuone, Ristihaantie 5, 02750 Espoo YMMERSTAN KOTI- JA KOULUYHDISTYS RY:N JOHTOKUNNAN KOKOUS 2 / 2014 PÖYTÄKIRJA Aika: 11.3.2014 klo 18.15 Paikka: Läsnä: Ymmerstan koulu, opettajainhuone, Ristihaantie 5, 02750 Espoo Hallikas Sami-Pekka Hovila

Lisätiedot

Helmikuun työllisyyskatsaus 2/2015

Helmikuun työllisyyskatsaus 2/2015 NÄKYMIÄ HELMIKUU 2015 UUDENMAAN ELY-KESKUS Lisätiedot: Jouni Nupponen p. 0295 021 117 Helmikuun työllisyyskatsaus 2/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 24.3.2015 klo 9.00 Työttömiä työnhakijoita 90 876 avoimia

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kumpulan Speksi ry 6. maaliskuuta 2015 1 Sisältö 1 Yleistä 3 2 Hallinto 3 3 Yhteistyö 3 4 Toiminta 3 4.1 Produktio 3 4.2 Ympäristötoiminta 3 4.3 Yhdenvertaisuustoiminta

Lisätiedot

Toimintakertomus 2016

Toimintakertomus 2016 Toimintakertomus 2016 Naivistien Ystävät ry Puh. 050 3132207 (pj.) c/o Naivistit Iittalassa Hollajantie 2 14500 Iittala www.naivistienystavat.fi naivistienystavat@gmail.com rek 14.5.2012. No: 207.968.

Lisätiedot

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu JOSE TOIMINTA 2013 1/7 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Josen jäseninä on erilaisia oppijoita, heidän läheisiään ja työnsä vuoksi oppimisvaikeuksista kiinnostuneita. Josen tarkoituksena on koota edellä mainitut

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Tutkija Tuunia Keränen Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Tutkija Tuunia Keränen Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, Tutkija Tuunia Keränen Uudenmaan ELY-keskus Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden

Lisätiedot

Korson koulun vanhempainyhdistys ry. Toimintakertomus

Korson koulun vanhempainyhdistys ry. Toimintakertomus Korson koulun vanhempainyhdistys ry Toimintakertomus kaudelta 1.8.2013-31.7.2014 2 Sisällys 1. Korson koulun vanhempainyhdistys ry... 3 2. Jäsenyys... 3 3. Hallitustyö... 4 4. Toiminta... 5 5. Talous...

Lisätiedot

Toukokuun työllisyyskatsaus 5/2012

Toukokuun työllisyyskatsaus 5/2012 NÄKYMIÄ TOUKOKUU UUDENMAAN ELY-KESKUS Lisätiedot: Jaakko Pesola 040 7255814 Santtu Sundvall 050 3806231 Toukokuun työllisyyskatsaus 5/ Julkaisuvapaa tiistaina 26.6. klo 9.00 Uudellamaalla työttömiä työnhakijoita

Lisätiedot

Heinäkuun työllisyyskatsaus 7/2014

Heinäkuun työllisyyskatsaus 7/2014 NÄKYMIÄ HEINÄKUU UUDENMAAN ELY-KESKUS Lisätiedot: Jouni Nupponen p. 050 4326797 Heinäkuun työllisyyskatsaus 7/ Julkaisuvapaa tiistaina 26.8. klo 9.00 Työttömiä työnhakijoita heinäkuussa lähes 92 000 avoimien

Lisätiedot

Ensiasuntoon muuttaneiden nuorten ryhmä. Espoonlahti kevät 2011

Ensiasuntoon muuttaneiden nuorten ryhmä. Espoonlahti kevät 2011 Ensiasuntoon muuttaneiden nuorten ryhmä Espoonlahti kevät 2011 Suunnitelma alle 25-vuotiaita sosiaalitoimen asiakkaita, jotka ovat saaneet/saamassa oman ensiasunnon tai joilla on ollut aikaisemmin vaikeuksia

Lisätiedot