SUOMENKIELINEN KOPIO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMENKIELINEN KOPIO"

Transkriptio

1 SUOMENKIELINEN KOPIO HUOM! Tässä norjalaisessa kansantarinassa on kohtia, jotka saattavat pelottaa lapsia.

2 Tämä Åsmund Fregdegjævarista kertova kirja on jäljennös norjalaisen taiteilijan Gerhard Munthen ( ) kuvateoksesta Norske folkeviser ( Norjalaisia kansanlauluja ). Munthe toteutti nämä kuvat vuosina Jäljennöksen suomen-, ruotsin- ja englanninkielisine käännöksineen on tuottanut Ateneumin taidemuseo Tarujen kansat -näyttelyn yhteydessä vuonna Alkuperäinen kirja painettiin Dreyerin grafiikan laitoksella Norjan Stavangerissa vuonna Kirja sisältää monta tarinaa. Vuonna 1933 siitä julkaistiin 200 kappaleen bibliofiilinen erityispainos.

3 ÅSMUND FREGDEGÆVAR LYHYT KATSAUS TEKSTIIN Åsmund Fregdegævar on norjalainen kansansatu, jossa kerrotaan, kuinka sankari pelastaa prinsessan Trollebottenista eli jättiläisten maailmasta (pohjoismaisen mytologian Jotunheim). Fregdegævar tarkoittaa suurin piirtein hän, jolle on annettu rohkeutta. Laulu on keskiaikainen balladi, joka luokitellaan urholauluksi (kämpavisa) tai peikkolauluksi (trollvisa). Kertomus on todennäköisesti alkujaan islantilaisesta fornaldarsaagasta Ásmundi flagðagefu, mutta kuten useimmat keskiajalla luodut balladit, sillä on vahvasti kristillinen ominaislaatu. Gerhard Munthe on jäljentänyt tekstin Magnus Brostrup Landstadin kokoelmasta Norske folkeviser (1852). Landstad oli pappi ja folkloristi, joka matkasi ympäri Norjaa, kuten Elias Lönnrot teki Suomessa, tallentaakseen vanhat norjalaiset perinteet ja myytit. Hän yritti luoda (uus)norjalaisen kirjakielen korostaakseen balladien norjalaisuutta. Tekstin kieli on siis sekoitus murteesta (Øvre Telemark), muinaispohjoismaisista sanoista, tanskan kirjakielestä ja niistä uusista kirjoitussäännöistä, jotka hän itse oli luonut. Balladista on olemassa kymmeniä eri versioita, mutta Munthe on seurannut sitä versiota, joka löytyy Landstadin alkuperäistekstistä. Hän on kuitenkin jättänyt pois säkeet 32, sekä 62 ja 63, joissa Åsmund katkaisee kaulan hevoselta, joka silloin muuttuu Englannin prinssiksi. Kohtaus, jossa Åsmund esittelee voimiaan Skome-gyvrille, muistuttaa huomattavasti tunnettua mytologista kamppailua, jossa Thor surmaa Geirröd-jättiläisen hehkuvalla raudalla Jotunheimissä. Balladin yhteydet todellisiin tapahtumiin ovat vähäisiä, vaikka se sisältää monta todellista nimeä. Nimet ja paikat vaihtelevat myös eri versioissa. Theo Levlin KÄÄNNÖKSET: norja ruotsi Theo Levlin ruotsi suomi Käännöstoimisto Pikakääntäjä VALOKUVAUS: Kansallisgalleria / Ainur Nasretdin

4 1. Irlannin rohkea kuningas puhui miehilleen: Kuka lähtee pohjoiseen Trollebotteniin hakemaan tyttäreni kotiin? 2. Niin moni on lähtenyt tiehensä urheita miehiä ja naisia, kukaan heistä ei ole palannut nyt en voi enää odottaa. 3. Korkein neuvonantaja vastasi hänelle, hän astui kuninkaan luo ja sanoi: Åsmund on sekä suuri että voimakas hän on niin urhea mies. 4. Kuuletkos Åsmund Fregdegævar mitä minä sanon sinulle: Sinä lähdet pohjoiseen Trollebotteniin ja haet tyttäreni kotiin luokseni! 5. Kuuletkos Åsmund Fregdegævar, olet se joka on urhein maassamme, sinä lähdet pohjoiseen Trollebotteniin ja vapautat tyttäreni tuskasta. 6. Mitä minä olen sinulle tehnyt kuninkaani, siinä seistessäsi, kun niin päättäväisesti haluat minut lähettää kauas ylös peikkomaahan?

5 7. Sinä saat prinsessa* Ermelinin, hän on niin kaunis nainen, jos lähdet pohjoisen pimeään maailmaan ja uskallat antaa hänelle elämäsi. 8. Jos haluat antaa minulle tyttäresi, kauniin prinsessa Ermelinin, niin matkaan pohjoisen synkkään maailmaan missä aurinko ei koskaan paista. 9. Ja jos lähden pohjoiseen Trollebotteniin vapauttamaan tyttäresi tuskasta, haluan Olofin laivan jota kutsutaan Pitkäksi käärmeeksi. 10. Airot ja kultaisen viirin he kantoivat rannalle, se oli Åsmund Fregdegævar hän oli lähdössä pois maasta. 11. Åsmund hyppäsi Olofin laivaan jota kutsuttiin Pitkäksi käärmeeksi; huudettiin Torkild Adelfaria Antakaa laivan purjehtia matkaan! 12. Niinpä he nostivat silkkipurjeen korkealle ylös mastoon, eivätkä he laskisi purjetta ennen kuin näkisivät Trollebottenin. 13. He heittivät ankkurinsa valkoiseen hiekkaan, Åsmund Fregdegævar oli se joka ensimmäisenä astui rannalle. 14. Mitä haluatte, kaksi veljeäni vahtia laivaa suojassa vai vuoren sisään tulla auttamaan kaunista neitoa pakoon? * Fruga oli oikeastaan naisten kunnianimi, jota käytettiin sekä naineista että naimattomista naisista

6 15. Mitä haluatte, kaksi veljeäni vahtia laivaa tuulen alapuolella, vai haluatteko vuoren sisään tulla ja tuoda kauniin immen ulos? 16. Åsmundille vastasivat kaksi veljestä jotka olivat sekä nuoria että arkoja: Kuulostaa siltä että veljemme haluaa rangaista meitä kuolemalla. 17. Mieluummin haluamme, rohkea veljemme vahtia laivaasi suojassa, emme uskalla tulla vuoren sisään auttamaan ulos kaunista neitoa. 18. Mieluummin haluamme, rohkea veljemme vahtia laivaasi suojan puolella, emme uskalla tulla vuoren sisään hakemaan kaunista impeä. 19. Åsmund heitti päältään sinisen nutun ja puki päälleen risaisen asetakin, hänen mielestään nuttu oli aivan liian hieno joutuakseen peikkojen käsiin. 20. Niin hän tuli ensimmäiseen saliin, siellä oli niin ihmeellistä, pöytäliinoista tihkui verta ja käärmeet leikkivät pöydillä.

7 21. Sitten hän tuli toiseen saliin siellä hän oli suuressa vaarassa lattialla seisoi noidankattila ja peikko vallitsi sen yllä. 22. Sitten hän tuli kolmanteen saliin josta hän piti enemmän, siellä oli kauniit sängyt pedattuina valkoisilla silkkilakanoilla. 23. Sitten hän tuli kolmanteen saliin jossa hän ei nähnyt mitään vaaroja, hän heittäytyi sänkyyn siihen nukahti mies rohkeasti. 24. Hän heittäytyi sänkyyn, hän oli sekä kalpea että vilustunut, sisään tuli kaunis nainen hän ikään kuin loisti. 26. Sisään tuli kaunis nainen, jonka Åsmund halusi saada hänen hiuksensa olivat kuin kehrättyä kultaa ja kudotut silkkilangalla. 27. Hänen hiuksensa olivat kuin kehrättyä kultaa ja kudotut silkkinauhalla, Åsmund hyppäsi ylös sängystä ja sieppasi hänet syliinsä. 28. Päästä minut, päästä minut Åsmund älä pidä minua sylissäsi jos hän, rakas äitini, tulee sisään hän syö jokaisen kristityn miehen. 29. Hän ei ole rakas äitisi jollet muuta tiedä, isäsi on kuningas Harald, joka asuu etelässä päin. 25. Sisään tuli kaunis nainen, jonka Åsmund halusi voittaa, hänen hiuksensa olivat kuin kehrättyä kultaa ja letitetyt silkkinauhalla.

8 30. Päästä minut, päästä minut Åsmund älä pidä minua kädestä, jos hän, Targerd Hukebrud*, tulee sisään repii hän sinua hampaallaan. 31. Päästä minut, päästä minut Åsmund näin haluan sinua neuvoa, jos hän tulee sisään, Skome-gyvri** hän hotkaisee meidät kummatkin. 33. Sisään astui Skome-gyvri hän irvisteli ja örisi: Mikäs tämä nulikka on, joka tyttärestäni kiinni pitää? 34. Se joka kutsuu minua nulikaksi hän saa kärsiä, mutta kutsu minua Åsmund Fregdegævariksi siksi tämä mies haluaa että häntä kutsutaan. 35. Voi et sinä ole kaikkein urhein, joka tässä maassa asuu, nimittäin Thor painavalla vasarallaan hän on vallan urheampi hän. 36. Kuulepas Skome-gyvri mitä haluan kysyä sinulta: miten olet saanut tuon leveän vyön, jota kannat ympärilläsi? 37. Se ei ollut viime vuonna, vaan sitä edellisenä Pyhän Olofin maassa, kun minun oli määrä surmata kuningas niin myöhään jouluaaton iltana. 38. Otin kuninkaan selkääni, tunsin olevani nuori mutta kun tulin ulko-ovelle*** hän tuntui liian painavalta. * Peikko ** Peikko. Skome = pimeä, gyvri =naisjättiläinen *** tai eteiseen

9 39. Esiin astui silloin pappi jonka hyvin tunnistin, hän löi minua päähän Raamatulla en toipunut ole vieläkään. 40. Hän löi minua päähän Raamatulla siitä en selvinnyt, hän läikytti vihkivettä perääni ja sen vieläkin tunnen kirvelevän. 41. Hän heitti tulta ja hehkuvaa tuhkaa ja vihkivettä ympäriinsä, pyhä voima tuli sinne missä seisoin ja pyhyys kirvelee sisälläni. 42. Sen huomasin heidän maassaan etten tuntenut yhtään rauhaa, niinpä leikkasin auki vyön joka piti kuningasta selässäni ja vajosin maan alle. 43. Kuuletkos Åsmund Fregdegævar mitä minä sanon sinulle: kuumenna tämä rauta kunnes se hehkuu ja anna se sitten minulle! 44. Olen ollut kristittyjen maassa missä ihmiset kutsuvat jumalaa olen ottanut hehkuvan raudan olen paljon voimakkaampi kuin sinä. 45. Se oli Åsmund Fregdegævar hän löi voimalla, hän löi Skome-gyvriä niin että miekan kärki seisoi tämän navassa. 46. Kuules Åsmund Fregdegævar vapauta minut tästä kivusta, halkaise minut kahtia ja kävele palasien välistä! 47. Halkaisen sinut kahtia ja vapautan sinut kivusta, mutta paholainen helvetissä saa palasien välistä kävellä. 48. Näin puhui Skome-gyvri, kaatuessaan kuolleena maahan: sinä et tule ulos vuoresta elävänä, et elävänä tämän vuonon yli. 49. Se oli Åsmund Fregdegævar hän käveli ulos rannalle poissa olivat hänen kaksi veljeänsä ei laivaa siellä rannalla.

10 50. Sitten hän tuli neljänteen saliin siellä ei ollut mitään vaaraa, siellä seisoi kaunis ponteva hevonen innokkaana ja malttamattomana ohjaksissaan. 51. Kuulepas sinä kaunis ponteva hevonen kysyn sinulta yhtä asiaa: kuinka paljon kultaa tahdot kantaaksesi minut tämän vuonon yli. 52. Vastaukseksi sanoi kaunis ponteva hevonen, joka vaikutti raivostuneelta: tahdon oikean kätesi, vasta sitten kannan sinut. 53. Åsmund Fregdegævar vastasi, niin kuin jumala häntä neuvoi: saat koko oikean käteni, mutta silloin sinun täytyy kantaa meidät molemmat. 54. Ota nyt itsellesi sekä hopeaa että kultaa, niin paljon kuin saat kerättyä, istuudu leveälle selälleni niin meren yli ratsastamme. 55. Kuules prinsessa Ermelin kerää sinä kultasi arkkuun sillä aikaa kun minä menen juhlasaliin leikkimään miekallani. 56. Sitten hän tuli viidenteen saliin hän oli niin raivoissaan että hän löi rikki rengaspöydän jonka jokainen rengas kalisi. 57. Hän löi kuoliaaksi kaikki vuorenpeikot jotka silmiensä edessä näki sitten hän lähti Trollebottenista jossa virtasi veri ja mätä.

11 58. Hän otti sekä hopeaa että kultaa niin paljon kuin hän vain löysi sitten hän lähti ulos vuoresta kolmenkymmenen hevosen kuorma mukanaan. 59. Hän otti sekä hopeaa että kultaa niin paljon kuin siellä oli, sitten hän ratsasti yli suuren meren ikään kuin se olisi ollut kovinta maata. 60. Kuningas seisoo ylhäällä parvekkeella ja katselee lakeuksien yli: nyt näen Åsmund Fregdegævarin ja pontevan hevosen joka hänen allaan käy. 61. Kuningas seisoo ylhäällä parvekkeella ja iloitsee kuningattarensa kanssa: nyt näen Åsmund Fregdegævarin kauneimman tyttäreni kanssa.

12

RAAMATTUTUNNIT Teema ja Avainjae kaikille oppitunneille: (1.Joh.4:16) JUMALA ON RAKKAUS 1 OPPITUNTI: JUMALA ON

RAAMATTUTUNNIT Teema ja Avainjae kaikille oppitunneille: (1.Joh.4:16) JUMALA ON RAKKAUS 1 OPPITUNTI: JUMALA ON Teema ja Avainjae kaikille oppitunneille: (1.Joh.4:16) JUMALA ON RAKKAUS 1 OPPITUNTI: JUMALA ON Raamatunkertomus: Joona yrittää paeta Jumalaa (Joona 1-3) Teema: Jumala on kaikkialla, kaikkivaltias ja ikuinen.

Lisätiedot

Muistoja. Kappale III. Maryl ja Mayalia

Muistoja. Kappale III. Maryl ja Mayalia Muistoja Kappale III Maryl ja Mayalia Ajattelin kuinka inhottavaa oli matkustaa ventovieraiden ihmisten kanssa, mutta yksi asia vaivasi; Riku ja mitä hän oli sanonut. Riku oli nimittäin melkein kutsunut

Lisätiedot

KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille

KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille 2 OPETTAJALLE Leirin tunnushuuto: Jeesus on Kingi, Siitä en tingi! Johdanto Tärkeintä, mitä voimme lapsille leirillä opettaa, on kertoa, kuinka

Lisätiedot

Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä

Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä Yhtenä ryhmänä Jeesus Kristus vei nämä seitsemän kolumbialaista nuorta ja näytti heille Taivaan ja Helvetin. Kuuntele heidän selostuksensa

Lisätiedot

GILGAMESH, MUINAISBABYLONIALAINEN KUOLEMATTOMUUDEN ETSIJÄ

GILGAMESH, MUINAISBABYLONIALAINEN KUOLEMATTOMUUDEN ETSIJÄ GILGAMESH, MUINAISBABYLONIALAINEN KUOLEMATTOMUUDEN ETSIJÄ Pekka Ervastin esitelmä 9.11.1924 Puolivuosisataa sitten uskottiin vielä aivan yleisesti tässä kristikunnassa, että juutalaisten vedenpaisumuskertomus

Lisätiedot

Se hiljainen toivo meillä on, että nähdä teitä täällä tänä kesänä. Täydymme tyytyä mikä on Jumalan tahto. (s.s.)

Se hiljainen toivo meillä on, että nähdä teitä täällä tänä kesänä. Täydymme tyytyä mikä on Jumalan tahto. (s.s.) N:o 1 Toukok. 1975 Jumalan armon ja rauhan tervehdyksellä lähestyn teitä kasvoista tuntemattomat Lauri Koistinen perheesi kanssa. Kirjeestä päättäen olette päivää nuorempi kun minä siksi uskallan puhutella

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish The Kinsman Redeemer 60-1002 William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Sukulunastaja Jeffersonville, IN, USA 2.10.1960 Esittely William Branhamin merkittävä

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Serpent's Seed, The 58-0928E William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Käärmeen siemen Jeffersonville, IN, USA 28.9.1958, iltakokous Esittely William Branhamin

Lisätiedot

Ivo Sasek. Muutoksien Herra. Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen

Ivo Sasek. Muutoksien Herra. Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen Ivo Sasek Muutoksien Herra Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen Elaion CH-9428 Walzenhausen Saatavana Gemeinde-Lehrdienst Til.nro 19 FIN Saksankielinen alkuteos: Herr der Wandlungen 3. painos 2003 1. suomalainen

Lisätiedot

Aabrahamin matka. Abraham's Journey. by James Jacob Prasch http://www.moriel.org/teaching/sermons.html

Aabrahamin matka. Abraham's Journey. by James Jacob Prasch http://www.moriel.org/teaching/sermons.html Aabrahamin matka Abraham's Journey by James Jacob Prasch http://www.moriel.org/teaching/sermons.html Avaa kanssani 1.Moos. 12. luku. Hepreaksi me kutsumme Genesistä nimellä B reshit alussa. Tämä tapahtui

Lisätiedot

On aika puhdas kirkko

On aika puhdas kirkko On aika puhdas kirkko Kun Jumala kutsui minut ministeriön Hän näytti, että visio tulevista asioista, että olisin paljastaa kolme suuret täplät Kristuksen ruumis. Hän sanoi tuolloin, "He ovat malleja."

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Marriage And Divorce 65-0221M William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Avioliitto ja avioero Jeffersonville, Indiana, USA 21.2.1965, aamukokous Esittely

Lisätiedot

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002 1 LUKU 1 PLANEETTA GROZ...3 LUKU 2 LOHIKÄÄRMEKIVI...5 LUKU 3 HÄÄTÖ REVILISTÄ...7 LUKU 4 TOINEN LOHIKÄÄRME KIVI...10 LUKU 5 UUSI TEHTÄVÄ...12 LUKU 6 CANVIRIN LUOLASTO...15 LUKU 7 VIIMEINEN VALITTU...18

Lisätiedot

TYATIRAN SEURAKUNTA AJANJAKSO The Thyatirean Church Age

TYATIRAN SEURAKUNTA AJANJAKSO The Thyatirean Church Age Finnish 60-1208 TYATIRAN SEURAKUNTA AJANJAKSO The Thyatirean Church Age 08.12.1960 Jeffersonville, Indiana, USA www.biblebelievers.org/messagehub tekijä William Marrion Branham Tätä kirjaa saa vapaasti

Lisätiedot

Kirkkaudesta löytyy kaikki

Kirkkaudesta löytyy kaikki 1 Debbie Botteicher 24.4.2011 Kirkkaudesta löytyy kaikki Jeesuksen ristinkuolema Me elämme aivan mahdottoman jänniä aikoja ja meidän täytyy todella käyttää tämä aika hyväksemme. Minä uskon, että kun puhun

Lisätiedot

RICHARD WAGNERIN OOPPERAAN VALKYYRIA

RICHARD WAGNERIN OOPPERAAN VALKYYRIA 50 Markku Lulli-Seppälän suorasanainen libreton suomennos RICHARD WAGNERIN OOPPERAAN VALKYYRIA ENSIMMÄINEN NÄYTÖS (Hundingin tuvassa.) Ensimmäinen kohtaus: (Siegmund ja Sieglinde) Kenen hyvänsä tulisija

Lisätiedot

MUUMIEN SUURI JUHLAKIRJA. Teksti ja kuvat: Tove Jansson. Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki

MUUMIEN SUURI JUHLAKIRJA. Teksti ja kuvat: Tove Jansson. Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki MUUMIEN SUURI JUHLAKIRJA Teksti ja kuvat: Tove Jansson Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Teksti ja kuvat Tove Jansson 1945, 1991 Suomentanut Jaakko Anhava 1991 Muumipeikko ja pyrstötähti Teksti ja

Lisätiedot

Jumalten Valittu. Kappale 14 -Filian tarina

Jumalten Valittu. Kappale 14 -Filian tarina Jumalten Valittu Kappale 14 -Filian tarina Maria oli vieläkin aivan äimänä. Hän oli edellisenä päivänä saanut tietää Andren rakastavan tyttöä, ja poika oli pyytänyt Mariaa vielä uloskin kanssaan. Se oli

Lisätiedot

Onnelin ja Annelin talo

Onnelin ja Annelin talo Onnelin ja Annelin talo Marjatta Kurenniemen oikeudenomistajat ja WSOY 2013 Kuvitus Maija Karman oikeudenomistajat ja WSOY 2013 Graafinen suunnittelu: Riikka Turkulainen Elokuvaliite: Valokuvat Onneli

Lisätiedot

Ennen ja nykyään 1. Ennen ja nykyään 1 1

Ennen ja nykyään 1. Ennen ja nykyään 1 1 Ennen ja nykyään 1 1 Ennen ja nykyään 1 The Project Gutenberg EBook of Ennen ja nykyään 1, by Hanna Ongelin This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever.

Lisätiedot

HERRAN ARMEIJA. Pirjo Valtanen 25.11.2012. Herra tekee koelaskuja

HERRAN ARMEIJA. Pirjo Valtanen 25.11.2012. Herra tekee koelaskuja 1 Pirjo Valtanen 25.11.2012 HERRAN ARMEIJA Herra tekee koelaskuja Minä olin pitkästä aikaa tuolla salin takana, minä yleensä istun aina etupenkillä. Minä olin salin takana ylistyksen ajan, ja se kokemus

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

ISRAEL MUUTTAA EGYPTIIN

ISRAEL MUUTTAA EGYPTIIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(8) ISRAEL MUUTTAA EGYPTIIN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Israel asettui asumaan Egyptissä Goosenin

Lisätiedot

Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat?

Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat? Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat? Tänään Israelissa alkaa uusi viikko toisin kuin Suomessa, jossa viikko on vasta alkamassa. Sunnuntaisin Israelissa on tapana sanoa: shavuot tov - hyvää

Lisätiedot

ELEMENT. Kappale 9 - Frygian viimeinen kuningas

ELEMENT. Kappale 9 - Frygian viimeinen kuningas ELEMENT Kappale 9 - Frygian viimeinen kuningas Loppujen lopuksi Sofian oloa ei kohentanut kuuma kylpykään. Ja yleensäkin koko loppuajan nuorinainen joutui istumaan pimennetyssä huoneessaan, kun ei kestänyt

Lisätiedot

Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan

Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan Uskonnonpedagoginen instituutti 2005 Vanha Testamentti: Luominen 1.Moos. 1-2:4... 3 Syntiinlankeemus 1. Moos.3:1-2:4... 5 Kain ja Abel 1. Moos. 4: 1-16...

Lisätiedot

ANALAN PORTIT. Michael Ovitz

ANALAN PORTIT. Michael Ovitz ANALAN PORTIT Michael Ovitz Manalan portit Manalan portit Michael Ovitz Manalan portit Copyright 2009 Michael Ovitz Kansi: Copyright 2009 Roosa Nenonen Kuvat: Copyright 2009 Roosa Nenonen Taitto: Copyright

Lisätiedot

Pelinjohtajan avustaja 1

Pelinjohtajan avustaja 1 Pelinjohtajan avustaja 1 Hyvä lukija, Tämä on Felician tarina, ei sinun. Olet kuitenkin kokonaisuuden kannalta yhtä tärkeä osa peliä kuin Feliciakin. Tässä hahmopelissä on vain yksi hahmo, eikä se ole

Lisätiedot

JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ Joh. 14:1-7

JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ Joh. 14:1-7 JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ Joh. 14:1-7 1. "Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. 2. Minun Isäni kodissa on monta huonetta - enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan

Lisätiedot

Suomi Jumalan silmissä Israelin kuningaskunta

Suomi Jumalan silmissä Israelin kuningaskunta Suomi Jumalan silmissä Israelin kuningaskunta Raamatun kirjoitukset kertovat kahdesta kuningaskunnasta, jotka tulevat yhtymään Israelin vuorilla vähän ennen Jeesuksen toista tulemusta. Syntyy yksi, yhtenäinen

Lisätiedot