Opiskelemaan Britanniaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opiskelemaan Britanniaan"

Transkriptio

1 Opiskelemaan Britanniaan - valmis oppitunnin sisältö kouluille Tämä on opinto-ohjaajan valmis tuntipaketti koskien opiskelua Isossa-Britanniassa. Paketti koostuu lämmittelystä aiheeseen (kolme vaihtoehtoa harjoituksille), Suuntana Iso-Britannia -oppaan videoiden katsomisesta (www.maatieto.net/britannia) ja kysymyksiin vastaamisesta sekä loppuharjoituksesta. Kokonaisuudessaan tämän paketin vetämiseen tarvitsee kaksoistunnin (45 min + 45 min). Tunnin voi sovittaa myös yhteen oppituntiin, jolloin osan videoista ja kysymyksistä voi antaa esim. kotitehtäväksi. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOssa sijaitseva Suomen Euroguidance-keskus on tehnyt tämän tuntipaketin CIMOn neuvontapalvelujen Opiskelemaan Britanniaan -tilaisuuden pohjalta. CIMOn Euroguidance-tiimi toivoo kokemuksia ja palautetta tuntipaketin käytöstä sähköpostitse tai puhelimitse (ks. yhteystiedot

2 Osa 1. Aiheeseen lämmittely (n min.) Valitse yksi alla esitetyistä kolmesta vaihtoehdosta (ota kantaa -harjoitus, mielikuvaharjoitus tai aivomyrsky) Vaihtoehto 1: Ota kantaa Tarvitset: maalarinteippiä (ei välttämätön kuitenkaan) Ohjeet: Tee luokan keskelle sen jakava viiva (kuvitteellinen tai maalarinteipillä). Kerro seuraavat ohjeet ryhmälle: sinä sanot väittämän ja jokaisen tulee päättää onko väittämästä samaa mieltä vai eri meiltä. Oma mielipide on alussa päätettävä, viivalle ei saa jäädä epävarmana heilumaan. Kun jokainen on valinnut puolensa (olen samaa mieltä tai olen eri mieltä), pyydä muutamia perusteluja, miksi valittu puoli on valittu (miksi olet sitä mieltä?). Jos toiselta puolelta tulee oikein hyviä perusteluja, omaa mieltä saa muuttaa ja loikata tässä vaiheessa toiselle puolelle. Väittämät: Isossa-Britanniassa on parhaat jalkapalloilijat. Esimerkkikysymyksiä: ketä siellä on, mitä joukkueita, mikä maa on mielestäsi parempi? Olen käynyt Isossa-Britanniassa. Esimerkkikysymyksiä: onko joku käynyt, missä? He, jotka eivät ole käyneet, haluaisivatko mennä ja minne, mikä kiinnostaa? Englanti on sama asia kuin Iso-Britannia. Esimerkkikysymyksiä: mistä alueista Iso-Britannia koostuu? Miksi isobritannialaiset voivat loukkaantua siitä, jos puhutaan Iso-Britanniasta Englantina? edon Isossa-Britanniassa etsintää on väkivaltaista ja levotonta. Esimerkkikysymyksiä: millaista uutisointia oppilaat muistavat Iso-Britanniaan liittyen? Muistavatko nuorisomellakat, mitä luulevat mistä ne kumpusivat? Isossa-Britanniassa on kallista opiskella. Esimerkkikysymyksiä: mikä siellä on kallista? Hoksaavatko että siellä on lukukausimaksut? Vai onko jokin heidän mielestään edullisempaa kuin Suomessa, ruoka, ulkona syöminen, matkustaminen? Minä voisin lähteä opiskelemaan Isoon-Britanniaan. Esimerkkikysymyksiä: miksi haluaisit, miksi et? Onko esteitä lähtemiselle, mitä ne ovat? Tuleeko puheeksi raha, tietävätkö että opintotuen saa myös ulkomaille?

3 Vaihtoehto 2: Mielikuvaharjoitus Tarvitset: Sinitarraa, maalarinteippiä. HUOM! Oppilaiden tulee valmistautua tunnille etukäteen. Pyydä jokaista valmistautumaan etukäteen tunnille etsimällä kuvan, videon, artikkelin, uutisen, julisteen tms. josta heille tulee mieleen Iso-Britannia. Ohjeet: Jaa oppilaat pienryhmiin ja pyydä heitä kertomaan muille minkä toivat mukanaan ja miksi siitä tulee Iso-Britannia mieleen. Lyhyen jakamisen jälkeen pyydä muutamia esimerkkejä ryhmistä. Kerätkää taululle/fläpille kaikki kuvat/artikkelit/uutiset ja kirjoittakaa ne, joita ei voi siihen liittää (esim. YouTube-video). Purkakaa mielikuvienne Iso-Britannia yhdessä: millainen Iso-Britannia teillä piirtyy, mitä siellä on: jalkapallo, intialainen ruoka, näkyykö monikulttuurisuus, nuorisomellakat, Big Ben? Ovatko kaikki yhtä mieltä kuvasta, onko jotain mikä tuntuu väärältä olla siellä, miksi? Vaihtoehto 3: Aivomyrskyä Tarvitset: Neljä isoa fläppipaperia ympäri luokaa. Kiinnitä yhteen paperiin Ison-Britannian kartta. Toiseen kirjoita otsikoksi Ison-Britannian kulttuuri ja kolmanteen otsikoksi Ison-Britannian yhteiskunta. Neljänteen piirrä tikku-ukko, hän on perusbritti. Ohjeet: Neljä pienryhmää, kaikki ryhmät käyvät kaikilla fläpeillä. Kukin ryhmä pysähtyy kerrallaan viiden minuutin ajaksi yhdelle fläpille, ja jatkaa sitten seuraavalle. Jos paperilla on jo sellainen asia kirjoitettu mikä tulee itsellekin mieleen, minkä aikoi kirjoittaa tai mistä on samaa mieltä, siihen oppilas laittaa merkin viereen (huutomerkki, tähti, hymiö tms). Purkakaa tulokset yhdessä, mitä fläpeillä on, millainen kuva Isosta-Britanniasta ryhmällä muodostuu? Apukysymyksiä tarvittaessa: Ison-Britannian kulttuuri: mitä se pitää sisällään? (mitä tänne tulee: musiikki, nuoret, jalkapallo) Ison-Britannian yhteiskunta: millainen se on? (monikulttuurisuus, luokkajärjestelmä? kuningatar? eriarvoisuus? köyhyys? kiertolaiset? ) Ison-Britannian kartta: millainen maa on Iso-Britannia (mitä osia, millainen maantieteellisesti, miten sijoittunut, ketkä naapureita) Tikku-ukko, perusbritti: millainen hän on, mistä tykkää, mitä tekee, minkä niminen, minkä näköinen?

4 Osa 2. Opiskelemaan Britanniaan -infotilaisuuden videot (kaikki videot yhteensä kesto 37:29 min, varaa aikaa purulle ja keskustelulle) Lämmittelyn jälkeen katsokaa Suuntana Britannia-oppaasta (www.maatieto.net/britannia) löytyviä Opiskelemaan Britanniaan -infotilaisuuden videoita. Jokaiseen videoon on lista kysymyksiä, jotka voi antaa oppilaille vastattavaksi itsenäisesti, pareittain tai pienryhmissä. Kysymykset voit antaa oppilaille tiedoksi ennen videon katsomista tai sitten sen jälkeen. Hyvä vinkki on kuitenkin kehottaa heitä tekemään kuunnellessaan mind mappia: keskelle videon aihe ja sitten ympärille tärkeiksi/kiinnostaviksi pitämiään asioita. Jokaisen videon jälkeen käykää yhdessä läpi kysymykset ja niihin löydetyt vastaukset. Nouseeko oppilailla muita kysymyksiä, joihin video ei antanut vastausta? Etsikää tieto yhdessä, mistä se voisi löytyä, kuka tietäisi? Videoita on yhteensä viisi ja kuhunkin on alla kysymykset ja vastaukset. 1. Britannian korkeakoulujärjestelmä (videon kesto 9:43) 2. Hakuprosessi (videon kesto 14:31) 3. Tarjoukset ja lähteminen (videon kesto: 5 min) 4. Rahoitus (videon kesto 7 min) 5. Tiedonlähteet (videon kesto 1:15) Britannian korkeakoulujärjestelmä (videon kesto 9:43) 1. Kuinka kauan kestää Bachelor's tutkinnon suorittaminen? Vastaus: yleensä Britanniassa kolme vuotta, Skotlannissa neljä vuotta. 2. Mitkä ovat pääsyvaatimukset? Vastaus: korkeakoulukelpoisuus kotimaassa (ts. lukio tai kolmivuotinen ammatillinen koulutus), riittävä englannin kielen taito. Koulutusohjelmiin voi olla omia vaatimuksia ja alakohtaisesti voi olla soveltuvuustestejä tai esim. haastatteluja tai koe-esiintymisiä. 3. Mikä taho Suomessa järjestää englannin kielen IELTS kielitestejä? Vastaus: FinnBrit (Finnish-British society) 4. Mikä on UCAS? Vastaus: Brittikorkeakoulujen yhteishaku 5. Mikä on ISO ry? Iso-Britannian Suomalainen Opiskelijayhdistys. Hakuprosessi (videon kesto 14:31) 1. Milloin haku on? Vastaus: virallinen haku on kerran vuodessa: syyskuusta tammikuun puoliväliin. Poikkeuksena ovat kuitenkin Oxfordin, Cambridgen, lääketieteen ja eläinlääketieteen haut, jotka ovat syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Joissain taideaineissa haku voi päättyä vasta maaliskuun puolella.

5 2. Kuinka monta koulutusohjelman vaihtoehtoa hakuun voi laittaa? Vastaus: enintään viisi vaihtoehtoa (mutta enintään neljä lääketieteitä sekä Oxford ja Cambridge: vain yksi jommastakummasta) 3. Mikä on Personal Statement? Vastaus: Personal Statement on vapaamuotoinen kirje, jossa kerrot itsestäsi, millainen olet opiskelijana, miksi haet kyseiselle alalle. 4. Kuka voi antaa sinusta suosituksen hakemuksen liitteeksi? Vastaus: esimerkiksi opettaja, rehtori, työnantaja Tarjoukset ja lähteminen (videon kesto: 5 min) 1. Milloin viimeistään voit saada tarjouksia opiskelupaikoista? Vastaus: toukokuun alussa viimeistään, yleensä kuitenkin jo aiemmin. 2. Miten yliopistot lähettävät tarjouksia? UCAS Track -hakemuksen seurausjärjestelmän kautta tai sähköpostitse. 3. Mitä palveluja ISO ry:llä on? Personal Statement -tarkistuksia (mainittiin 2. videossa), nettisivuilla tietoa asumisesta ja asunnon löytämisestä, osa-aikatyöskentelystä ja keskustelupalsta. Rahoitus (videon kesto 7 min) 1. Miten voit rahoittaa opintosi? KELAn opintotuella tai opintolainalla, voit myös EU-kansalaisena hakea lukukausimaksulainaa Englannista (Student Finance England). Skotlannissa voi anoa vapautusta lukukausimaksuista. Osaaikatyö on mahdollista, jos opinnot antavat siihen mahdollisuuden. Jatko-opintoihin voi hakea apurahoja. Tiedonlähteet (videon kesto 1:15) 1. Mistä löydät lisätietoa? o o UCAS:n verkkopalvelu o korkeakoulujen omat sivut o KELA (opintotuki ulkomaille o ISO ry Osa 3. Tunnin päättävä harjoitus (n. 15 min)

6 Ota paikkasi auringossa! Hakuprosessista kertovassa videossa puhuttiin Personal Statement -kirjeestä, jossa opiskelijaksi haluava kertoo itsestään ja motivaatiostaan. Kirjeessä on tärkeää kehua itseään ja osaamistaan. Tämä ei ole välttämättä kovinkaan helppoa, joten viimeisenä harjoituksena pyydä jokaista oppilasta kirjoittamaan itse itselleen lyhyt kirje, jossa keskitytään vain oman itsensä kehumiseen (mistä pidät itsessäsi, missä olet hyvä, jne.). Tätä kirjettä ei tarvitse jakaa tai näyttää muille. Tätä voi laajentaa halutessaan niin, että itse kirjoittaman kirjeen liitteeksi oppilas pyytää pienille lapuille kehumiskirjeitä, kehumisia itsestään ystäviltä ja kaverilta, vanhemmilta, sisaruksilta, naapureilta, opettajilta, jne. Esimerkiksi post-it laput rajaavat kirjoittamistilan sopivasti niin, että juttu säilyy kevyenä toteuttaa, mutta siihen silti mahtuu hyvää kehumista.

Opiskelemaan Britanniaan. 31.8.2012 infon taustamateriaali Samuli Repo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

Opiskelemaan Britanniaan. 31.8.2012 infon taustamateriaali Samuli Repo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Opiskelemaan Britanniaan 31.8.2012 infon taustamateriaali Samuli Repo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO OPISKELEMAAN BRITANNIAAN 2 Tässä tilaisuudessa: Undergraduate-opintoihin hakeutuminen

Lisätiedot

Opiskelemaan Britanniaan. Turku 7.3.2012 Samuli Repo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

Opiskelemaan Britanniaan. Turku 7.3.2012 Samuli Repo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Opiskelemaan Britanniaan Turku 7.3.2012 Samuli Repo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO OPISKELEMAAN BRITANNIAAN 2 Britannia on suosittu kohdemaa suuri määrä korkeakouluja ja koulutusvaihtoehtoja

Lisätiedot

Kohti jatko-opintoja - IB10 vanhempainilta. Opinto-ohjaaja Maija Kärävä IB10, 1.11.2012

Kohti jatko-opintoja - IB10 vanhempainilta. Opinto-ohjaaja Maija Kärävä IB10, 1.11.2012 Kohti jatko-opintoja - IB10 vanhempainilta Opinto-ohjaaja Maija Kärävä IB10, 1.11.2012 Ajankohtaista abivuonna Loppukokeisiin keskittyminen Jatko-opintopäivä Henkilökohtaiset ohjauskeskustelut Minne lukion

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE Opas asuntolaohjaajalle Miten auttaa ja kannustaa nuoria tekemään itse? Tämä opas on tehty tueksi asuntolatoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Se antaa ideoita arjen työssä

Lisätiedot

MENETELMÄOPAS AMMATTIKORKEAKOULU- OPISKELIJAN URAOHJAUKSEEN

MENETELMÄOPAS AMMATTIKORKEAKOULU- OPISKELIJAN URAOHJAUKSEEN MENETELMÄOPAS AMMATTIKORKEAKOULU- OPISKELIJAN URAOHJAUKSEEN LUKIJALLE Käsissäsi on menetelmäopas ammattikorkeakouluopiskelijoiden uraohjaukseen. Opas on koottu opinnäytetyönä, jonka toimeksiantajana toimi

Lisätiedot

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Teoriataustaa ja harjoituksia Turvallista ryhmää rakentamaan -hanke Nuorten Akatemia Sisällysluettelo Johdanto 3 1 Ryhmän turvallisuuden

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille OPETUSMATERIAALI OPETUSMATERIAALI susilähettiläille petolähettiläille Lukijalle Tämä on Luonto-Liiton susiryhmän opetuspaketti, joka on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun 7 9-luokkalaisille ja lukiolaisten

Lisätiedot

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ HARJOITUKSIA OHJAAJILLE TUEKSI TOIMINNAN TOTEUTTAMISEEN Yhden Vanhemman Perheiden liitto 1 Hyvä olohuoneen ohjaaja Tähän oppaaseen olen

Lisätiedot

VAPAAEHTOISET OSANA TYÖYHTEISÖÄ -KOULUTUS

VAPAAEHTOISET OSANA TYÖYHTEISÖÄ -KOULUTUS VAPAAEHTOISET OSANA TYÖYHTEISÖÄ -KOULUTUS Koulutuksen pitäjän materiaali Koulutuksen kohderyhmä on henkilökunta ja vapaaehtoistoiminnan vastuuhenkilöt yhteisössä, jossa on sekä henkilökuntaa että vapaaehtoisia,

Lisätiedot

OPETUSHALLITUS KOULUTUSTIEDON VERKKOPALVELUN KONSEPTOINTI

OPETUSHALLITUS KOULUTUSTIEDON VERKKOPALVELUN KONSEPTOINTI OPETUSHALLITUS KOULUTUSTIEDON VERKKOPALVELUN KONSEPTOINTI Form and behaviour specification 2.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 2 Esipuhe... 5 Tausta... 5 Projektidokumentit...

Lisätiedot

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat.

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat. SAMALLE VIIVALLE Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen Ura haaveet Hissipuhe Ideasta tuotteeksi kesätyöpaikka Tietoa myös vanhemmille Sarja kuva Verkostot tutuksi Apuun Työelämäillat

Lisätiedot

OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa

OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa 1 Sisällys Johdanto 3 Käyttöohje 4 Mikä ihmeen LOS? 4 Orientoidutaan 5 Mikä kantaa tulevaisuuteen? 5 Lapsidomino 5 Bingo 6 Lapsen oikeudet

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Johdanto... 3 MITÄ ETWINNING ON?... 4. etwinning-verkostoon liittyminen... 5. etwinning-portaali: työkalujen käyttö... 7

Johdanto... 3 MITÄ ETWINNING ON?... 4. etwinning-verkostoon liittyminen... 5. etwinning-portaali: työkalujen käyttö... 7 YLEISOPAS SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 MITÄ ETWINNING ON?... 4 etwinning-verkostoon liittyminen... 5 etwinning-portaali: työkalujen käyttö... 7 Lähde mukaan etwinning-projektiin... 21 TwinSpace: oppilaat

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Toiminnallisia ideoita opetukseen

Toiminnallisia ideoita opetukseen Toiminnallisia ideoita opetukseen PELIT JA KILPAILUT * Tunnettu ihminen -arvauspeli (Jane Varganova) Ohje: Tehtävän voi antaa opiskelijoille etukäteen tai heti tunnilla. Se joka aloittaa, kertoo faktoja

Lisätiedot

ELAMA JALKEEN VALMISTUMISEN KÄYTTÄJÄN OPAS

ELAMA JALKEEN VALMISTUMISEN KÄYTTÄJÄN OPAS ELAMA VALMISTUMISEN JALKEEN KÄYTTÄJÄN OPAS ONNITTELUT! Opintosi alkavat olla lopuillaan ja varmasti mietit jo erilaisia vaihtoehtoja, miten jatkaa eteenpäin. Halusitpa jatkaa opintoja tai siirtyä jo työelämään,

Lisätiedot

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen GRUNDTVIG Työkaluja S2-opetukseen Tässä työkalupakissa esitellyt menetelmät on kerätty kaksivuotisen Grundtvig-oppimiskumppanuuden Tools for Empowering through Language!? puitteissa. Hankkeeseen osallistui

Lisätiedot

TASO 3. YKSILÖ JA YHTEISKUNTA s.80. SINÄ PÄÄTÄT ITSE! s.84. YKSILÖ, LAINSÄÄDÄNTÖ, SUKUPUOLI s.87. SINÄ, YSTÄVÄT JA TUNTEMATTOMAT s.

TASO 3. YKSILÖ JA YHTEISKUNTA s.80. SINÄ PÄÄTÄT ITSE! s.84. YKSILÖ, LAINSÄÄDÄNTÖ, SUKUPUOLI s.87. SINÄ, YSTÄVÄT JA TUNTEMATTOMAT s. TASO 3 YKSILÖ JA YHTEISKUNTA s.80 SINÄ PÄÄTÄT ITSE! s.84 YKSILÖ, LAINSÄÄDÄNTÖ, SUKUPUOLI s.87 SINÄ, YSTÄVÄT JA TUNTEMATTOMAT s.93 OPPILAS OPPILAALLE s.97 TIEDOTUSKAMPANJA s.101 TIEDOTUSVÄLINEET JA ALKOHOLI

Lisätiedot

Fotonovela Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS SISÄLLYS MIKÄ ON FOTONOVELA? 5 ENNEN TYÖPAJAA 6 FOTONOVELA-TYÖPAJAN TOTEUTUS 7 1. TARINOINTIIN VIRITTÄYTYMINEN JA MOTIVOINTI 9 2. AKTIIVISUUTEEN

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen Suuntana maailma Sisällys Johdanto Valmiina lähtöön? Millä eväin maailmalle? Ilmari lähtee vapaaehtoistyöhön Sofia lähtee harjoitteluun Tehtävä: Kansainvälisyys ja minä Kaisla lähtee opiskelemaan Marko

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Nettiviisaaksi. Oppituntipaketti nettiturvallisuudesta 5. 9.-luokkalaisille

Nettiviisaaksi. Oppituntipaketti nettiturvallisuudesta 5. 9.-luokkalaisille Nettiviisaaksi Oppituntipaketti nettiturvallisuudesta 5. 9.-luokkalaisille Nettiviisaaksi Oppituntipaketti nettiturvallisudesta 5. 9.-luokkalaisille Ehkäisevän päihdetyön hanke ja Viisaasti verkossa -hanke

Lisätiedot

VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS

VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS TYÖPAJAOPAS VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS Ismo Kiesiläinen & Mikko Toiviainen Työpajassa tehdään videomielipidekirjoituksia, joilla pyritään vaikuttamaan koulun asioihin. Tavoitteena on oppia ilmaisemaan ja

Lisätiedot

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa Mainonnan lukutaito Opettajan opas Auta lasta arvioimaan mainontaa 2 Auta lasta arvioimaan mainontaa Media on muodostunut tärkeäksi oppimisen lähteeksi. Media muodostaa mielikuvia. On hyvä tunnistaa, mikä

Lisätiedot

II OMAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN LÖYTÄMINEN... 6 1. Testi: Minkälainen vapaaehtoistoimija olen?... 6 2. Vapaaehtoistoiminnan messut...

II OMAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN LÖYTÄMINEN... 6 1. Testi: Minkälainen vapaaehtoistoimija olen?... 6 2. Vapaaehtoistoiminnan messut... Oppitunti-ideoita VAPAAEHTOISTOIMINTA Materiaali antaa ideoita vapaaehtoistoiminnan käsittelemiseen kouluissa. Materiaalin on tuottanut Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi osana Euroopan vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot