PAPERISALKUN KÄYTTÖHJEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PAPERISALKUN KÄYTTÖHJEET"

Transkriptio

1 PAPERISALKUN KÄYTTÖHJEET

2 SALKUN SISÄLTÖ Paperisalkun käyttöohjeet Pelkkää paperia kirja Frenkcellin kirjapainon kirja v Otavan Koulukartasto Pakkaus, Carmen suklaakonvehteja Paperinarua Tykkimyssyn koppa Paperihattu Paperikengät Paperikassi Kreppipaperiverho Pergamiinipaperia Vauvan kuiva-alusta -pakkaus Jouluinen paperikaitaliina Pikasäilytin-kansio, joka sisältää asiapapereita

3 SALKUN KÄYTTÖOHJE Muistelusalkun esineitä voidaan käydä läpi yhdessä vapaasti keskustellen. 1. Ryhmän kooksi sopii 4-10 henkeä. 2. Ryhmällä on hyvä olla vetäjä, joka ohjaa keskustelua ja on perehtynyt salkun sisältöön. 3. Esineitä kierrätetään ryhmässä. Kaikkia esineitä saa kosketella ja tutkia. 4. Tarvittaessa ryhmän ohjaaja tai avustaja kierrättää esineitä katseltavina ja kosketeltavina. 5. Kaikkia ryhmän jäseniä rohkaistaan jakamaan toisille niitä ajatuksia, muistoja ja tunteita, joita esineet herättävät. 7. Salkkua voidaan käydä läpi spontaanisti esine kerrallaan tai keskustella niistä asioista ja muistoista, mitä ryhmästä kumpuaa. 8. Muistoja voi kirjata ylös Marimekko-muistoja kirjaseen. 9. Anna palautetta salkussa olevalla lomakkeella. 12. Pakkaa tavarat huolella salkkuun. 13. Palauta salkku museolle sovittuna aikana, jotta se on ajoissa seuraavan ryhmän käytössä. Suomen käsityön museo Kilpisenkatu Jyväskylä puh

4 JOKAPÄIVÄINEN PAPERIANNOS Paperia pidetään tänä päivänä niin arkisena ja itsestään selvänä hyödykkeenä, että se on muuttunut meille lähes näkymättömäksi. Suodatinpussit, kauppakassit, hygieniatuotteet, pakkaukset ynnä muut paperituotteet liittyvät saumattomasti arkeemme ilman että pysähdymme miettimään niiden käyttöä. Myös tämä näyttelysalkku on tehty paperista. 1. PELKKÄÄ PAPERIA Suomen käsityön museon tuottamassa Pelkkää paperia kirjassa on runsaasti tietoa paperin valmistuksesta ja paperin käytöstä.

5 2. KIRJA Suomen ensimmäinen kirjapaino perustettiin Turkuun 1642, yli kaksisataa vuotta kirja- painotaidon keksimisestä. Sitä ennen pääosa Suomen kirjallisuudesta painettiin Tukholmassa. Kun 1800-luvulla paperin raaka-aine muuttui lumpusta puuksi ja valmistus teolliseksi, mahdollisti se kirjan voittokulun kulttuurin massatuotteeksi. Liimaselkäisten taskukirjojen (pokkareiden) tulo markkinoille demokratisoi lopullisesti kirjan kaikkien ulottuville. Frenckellin kirjapaino oli ensimmäisiä kirjapainoja Suomessa. Johan Christoffer Frenckell oli Suomen kirjapainon merkkimies ja maamme ainoan kirjapainodynastian perustaja ( ). Salkussa oleva Totisen kääntymisen harjoitus eli Tie kirja on präntätty Turussa 1850 J. C. Frenckellin ja Pojan tykönä. 3. KARTTAKIRJA Vasta paperi mahdollisti monet nykyisin itsestään selvinä pidettävät käyttötarkoitukset. Esimerkiksi karttoja ei kyetty painamaan aikaisemmin vaan ne kopioitiin käsin yksitellen. Kuparipiirrostekniikan kehittäminen mahdollisti suurtenkin karttojen painamisen ja suuret painosmäärät. Otavan Koulukartasto vuodelta 1949 on auttanut monia koululaisia maantieteen opiskelussa. 4. PAHVINEN SUKLAARASIA Paperin valmistuksen koneellistuttua paperia alettiin käyttää myös muihin tarkoituksiin kuin kirjoittamiseen ja julkaisujen painamiseen, kuten pakkauksiin. Pahvilaatikko kehitettiin Englannissa jo 1800-luvun alussa.

6 5. PAPERINARU 1960-luvulla sekatavarakaupan myyjä paketoi asiakkaalle niin silakat kuin kankaatkin valkoiseen puoti- eli makulatuuripaperiin. Paketti sidottiin kiinni paperinarulla. 6. TYKKIMYSSY Kansallispukuun kuuluvan päähineen - tykkimyssyn - koppaosa on valmistettu sanomalehdestä ja ruskeasta voimapaperista käyttäen liimana ruisjauhoista keitettyä liisteriä. Sanomalehtiä on käytetty moneen tarkoitukseen, niillä on tapetoitu myös seiniä PAPERISET ASUSTEET Jatkosodan aikana paperia tarvittiin moneen asiaan. Teollisuus valmisti paperinarusta hattuja, kenkiä ja laukkuja. 10. KREPPIPAPERIVERHOT Kreppipaperia kuvioimalla saatiin ikkunaverhot ja mustasta kreppipaperista pimennysverhot.

7 11. PERGAMENTTIPAPERI Perheenemännät turvautuivat paperiin kangasja saippuapulan takia. Kun ei ollut saippuaa, millä pestä kankaita korvattiin ne paperilla. Siivousriepuinakin käytettiin paperia. Astianpesurievuksi suositeltiin neljään osaan taiteltua pergamenttipaperia. Kun se kuivatettiin välillä, kesti se useamman päivän. 12. VAUVAN ALUNEN Vauvan vaipat taiteltiin nekin erilaisista papereista. Vauvan vuoteessa käytettiin paperista valmistettuja alusia. 13. JOULULIINA Paperinen liina korvasi jo pulaaikana kankaisen pöytäliinan ja niitä käytetään nykyisin esimerkiksi ruokaloissa.

8 14. PIKASÄILYTIN-KANSION SISÄLTÖINEEN 1. SANOMALEHTI Suomessa paperin valmistuksessa käytettiin lumppupaperia eli vaaterievuista valmistettua paperia noin 1800-luvun puoliväliin asti. Puusta ruvettiin kehittelemään paperi sen jälkeen. Puusta valmistettu paperi kellastui kuitenkin nopeasti ennen kuin paperin valmistusprosessia kehitettiin. Paperi loi edellytykset laajamittaiselle tiedonvälitykselle. Tieto merkittävistä tapahtumista levisi yli Euroopan aikaisempaa nopeammin, muutamassa viikossa. Finlands Allmänna Tidning perustettiin Se oli nykyisen Virallisen-lehden edeltäjä ja se on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt sanomalehti.

9 2. ASIAPAPERIT Hallinto ja kauppa ovat tarvinneet paperia päätösten kirjaamiseen, veronkantoon, laskuihin, kuitteihin ja kirjeenvaihtoon. Jo arabien keskuudessa kauppamiehet olivat ahkeria paperin hyväksikäyttäjiä. Ilman paperille pantua liikekirjeenvaihtoa ja tilinpitoa kauppa ja kauppahuoneet eivät olisi kyenneet kehittymään Euroopassakaan. Myös monilla muilla tieteen aloilla paperi edisti tiedon syntyä ja leviämistä kirjeenvaihdon ja tieteellisten piirrosten muodossa. Sinetti oli tärkeä osa kirjettä ja antoi saajalle varmuuden lähettäjän henkilöllisyydestä. Lakkasinetillä kirjeeseen voitiin liittää myös linnunhöyheniä kuvaamaan sen kiireellisyyttä. Kiireellisyyttä voitiin korostaa myös aaltoviivoilla, rukseilla tai pyynnöllä: Kuljetetaan päivin ja öin, mieheltä miehelle. 3. KIRJE Paperi mahdollisti yksityishenkilöiden yhteyden pidon myös kirjeitse. Kirje oli ainoa tapa kommunikoida toisten kanssa, jos ei itse halunnut tai voinut matkustaa.

10 4. KIRJEKUORET JA POSTIMERKKI Valtion hallinto käytti virallisia kirjeitä, joihin ei tarvittu postimerkkiä. Kuvattomia postikortteja käytettiin virallisten asioiden hoitoon. Toiselle puolelle kirjoitettiin osoitetiedot ja toiselle puolelle asia. Postileimoilla vaikutettiin yleiseen ilmapiiriin, kuten esimerkiksi Säästäen kaikki käytä. Mustareunainen kirjekuori toi kutsun hautajaisiin. Pieni pala paperia mullisti postinkuljetuksen 1840, kun julkaistiin ensimmäinen postimerkki Musta penny Englannissa. Ennen postimerkin keksimistä postilähetyksen vastaanottaja maksoi postinkantajalle postimaksun, joka vaihteli matkan pituuden mukaan. Verraten usein posti joutui kuljettamaan lähetyksiä ilmaiseksi edestakaisin, koska vastaanottaja ei suostunut maksamaan vastaanottomaksua. 5. KUVALLISET POSTIKORTIT Kuvalliset postikortit lähetettiin ilman kirjekuorta ja tällöin viesti oli muiden nähtävillä. Postikorttityyppejä ovat mm. joulukortti, pääsiäiskortti, syntymäpäiväkortti ja lomamatkalta maisemakortti. Korteilla haluttiin ja halutaan edelleen ilahduttaa ystäviä, tuttavia ja sukulaisia.

11 6. VALOKUVAT Paperia on tarvittu valokuvien esittämiseen ja filmien säilytykseen. Valokuvia on kehitetty paperille 1840-luvulta lähtien ja ne ovat tärkeitä dokumentteja menneisyydestä. Voimme vain kiittää menneitä sukupolvia siitä, että he ovat kuvanneet edellisten sukupolvien ihmisiä heidän omassa ympäristössään ja tallentaneet historiallisia tapahtumia. Vaikka nykyisin otetaan digitaalisia kuvia, halutaan niistä edelleen konkreettisia todisteita paperille. 7. SETELIT Rahat olivat alkuun metallirahoja ja niiden arvo vastasi metallin arvoa. Niinpä eurooppalaisten oli vaikea uskoa, että kiinalaiset käyttivät painettua paperia rahana. Euroopassa paperia alettiin käyttää seteleiksi katsottaviin maksuvälineisiin 1600-luvulla. Setelipaperi kuuluu niin sanottuihin varmuuspapereihin, joihin voidaan liittää erilaisia tunnisteita, jotta väärentäminen olisi mahdollisimman vaikeaa. Setelipaperilla on kovemmat vaatimukset kuin millään muulla paperilaadulla. Se ei saa repeytyä ja sen pitää kestää kastumista. Dollarista on asetettu säädös, että sen pitää kestää taittokertaa. Euroseteleistä ei vastaavia lukuja ole kerrottu.

12 8. VEKSELI Vekseli on määrämuotoon laadittu maksusitoumus, jolla vekselin asettaja joko kehottaa toista henkilöä maksamaan erääntymispäivänä tietyn rahasumman tai lupautuu maksamaan itse luvulla vekseleitä käytettiin paljon. Ne olivat tavallaan lyhytaikaista lainaa esimerkiksi kolmeksi kuukaudeksi. Niin kuin lainalle yleensä, vekseliin tarvittiin takaaja tai takaajia. 9. SHEKKI Shekin käyttö maksuvälineenä alkoi kasvaa 1920-luvulla. Shekkiin kirjoitettiin joko ostoksen tasasumma tai summa korkeintaan sadalle markalle, jolloin vaihtorahan sai ostospaikan kassasta käteisenä. Pankit olivat sitoutuneet lunastamaan enintään 100 markalle asetetut shekit, tarkistamatta shekinkäyttäjän henkilötietoja tai pankkitilillä olevaa katetta. 10. PULA-AJAN OSTOKORTIT Kansanhuolto hoiti elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden säännöstelyä vuodesta 1939 lähtien noin kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisenä kortille meni sokeri. Kortteja oli eriarvoisia riippuen kortinhaltijan iästä ja ammatista. Säännöstelykortteja oli enimmillään 162 erilaista ja samanaikaisesti kansalaisella saattoi olla 51 erilaista korttia.

13 11. WC-PAPERI JA HENGITYSSUOJAIN Suomessa WC-paperin valmistus aloitettiin G. A. Serlachius Oy:n Mäntän tehtaalla jo 1900-luvun alkupuolella. Nykymuotoista pehmopaperia siellä alettiin valmistaa vuonna Paperitehtaat eivät kuitenkaan aluksi sallineet nimeään käytettävän WC-papereissa eikä terveyssiteissä, joten esimerkiksi A. Ahlströmin tehtaat käyttivät nimeä Loistoeriöpaperi. Hengityssuojain on suunniteltu suojelemaan käyttäjäänsä pölyltä ja pöpöiltä. Kertakäyttöisiä hengityssuojaimia tehtiin aluksi ihan yksinkertaisesta paperista. 12. KIILTOKUVAT JA JOULUINEN PAPERIPUSSI Kiiltokuvia alettiin painaa 1800-luvulla. Niiden pinta saatiin erityisen kiiltäväksi lakan avulla. Yleisiä kiiltokuvien aiheita olivat enkelit, kukat, lapset, eläimet sekä raamatun aiheet. Kiiltokuvia käytettiin mm. Ystäväkirjoissa, joihin kirjan omistajan ystävät kirjoittivat pienen värssyn ja liimasivat kiiltokuvan. Kiiltokuvia myös vaihdeltiin ahkerasti. Koulujen kuusijuhlassa joulupukki jakoi lapsille paperipusseja, joissa saattoi olla piparkakku, omena tai karkkeja.

euro on yhteinen raha

euro on yhteinen raha euro on yhteinen raha 2 2002 2 EUROLEIJA 2 / 2002 euro on yhteinen raha Kaksitoista Euroopan maata käyttää nyt yhteistä rahaa, euroa. Eurooppa on maanosa, johon Suomi kuuluu. Euroopassa on yhteensä 43

Lisätiedot

Muistelusalkku kansakouluajoista

Muistelusalkku kansakouluajoista Muistelusalkku kansakouluajoista SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo. 2 Kansakoulusalkku... 3 Salkun sisältö... 4 Käyttöohje... 5 Sisältö tunneittain 0. Aamuhartaus..... 6 1. Lukutunti..... 7 2. Kaunokirjoitustunti...

Lisätiedot

KIINALAISEN HELMITAULUN KÄYTTÖ. I Johdanto

KIINALAISEN HELMITAULUN KÄYTTÖ. I Johdanto KIINALAISEN HELMITAULUN KÄYTTÖ I Johdanto Historiaa. Kiinalainen helmitaulu on ollut käytössä vuosisatoja. Vanhimmat maininnat löytyvät Ming-dynastian aikaisesta kirjasta nimeltä Nan Ts un Cho Ken Lu,

Lisätiedot

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ HARJOITUKSIA OHJAAJILLE TUEKSI TOIMINNAN TOTEUTTAMISEEN Yhden Vanhemman Perheiden liitto 1 Hyvä olohuoneen ohjaaja Tähän oppaaseen olen

Lisätiedot

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen Humanistinen ammattikorkeakoulu 2011 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 4 2 HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 5 3 TEEMOIHIN HERÄTTELY 7 Musiikki

Lisätiedot

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja,

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, Vasemmalla koivupinot suksia varten ja oikealla naiset puleeraamassa eli kiillottamassa suksia 1939. (Denise Bellon) Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, joka kiersi vuonna

Lisätiedot

Muistojeni ryijy. nostalgiasalkku

Muistojeni ryijy. nostalgiasalkku Muistojeni ryijy nostalgiasalkku SISÄLLYSLUETTELO Muistojeni ryijy... 3 Salkun sisältö... 4 Käyttöohje... 5 Ryijyn käyttötavat ennen ja tänään kuvalevy... 6 Käyttötekstiilistä arvotekstiiliksi... 6 Perinteet

Lisätiedot

Kielistrategia päiväkotien käyttöön

Kielistrategia päiväkotien käyttöön Kielistrategia päiväkotien käyttöön Svenska kulturfonden käynnisti kesäkuussa 2004 hankkeen, jonka tavoitteena oli luoda kielistrategia ruotsinkielisiä päiväkoteja varten. Tavoitteena oli antaa kielellistä

Lisätiedot

Kyllä se aina jollainlailla sitten taas järjesty

Kyllä se aina jollainlailla sitten taas järjesty Maria Vanha-Similä Kyllä se aina jollainlailla sitten taas järjesty Lapsiperheiden arki Forssan tehdasyhteisössä 1950 1970-luvuilla Forssa oli Suomen merkittävimpiä tekstiiliteollisuuspaikkakuntia. Jo

Lisätiedot

Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa

Pos.25. Käsittely Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee v.2000 Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa Yrjö Reinikaista kuullaan todistelutarkoituksessa ja ensimmäisenä kysyy Asianajaja Pekka

Lisätiedot

KIIVISION TALOUS. Soluessee

KIIVISION TALOUS. Soluessee KIIVISION TALOUS Soluessee Antti Härkönen Emmi Kuortti Miia Leivo Pauliina Suojärvi Soluessee Toukokuu 2015 Liiketalous Proakatemia 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJANPITO... 4 2.1 Kirjanpitovelvollisuus...

Lisätiedot

KUMMIN KÄSIKIRJA. Kummilapsitoimisto PL 198, 13101 Hämeenlinna kummilapset@svk.fi 010 3288 013 www.klkry.net

KUMMIN KÄSIKIRJA. Kummilapsitoimisto PL 198, 13101 Hämeenlinna kummilapset@svk.fi 010 3288 013 www.klkry.net KUMMIN KÄSIKIRJA Kummilapsitoimisto PL 198, 13101 Hämeenlinna kummilapset@svk.fi 010 3288 013 www.klkry.net Maaliskuu 2015 1 1. TERVETULOA KUMMIKSI! Tervetuloa mukaan Kehitysmaiden lasten koulutustuki

Lisätiedot

Tietoyhteiskunnan arki

Tietoyhteiskunnan arki Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Tietoyhteiskunnan arki Tiedon ja taidon tie Johanna Korhonen ja Hannu Sokala (toim.) SITRA 207 Helsinki 1999 1 Tämä teos kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran

Lisätiedot

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki. Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki. Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista Joutsenmerkki ja EUympäristömerkki Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista Tuottajien kokemuksia Stefán

Lisätiedot

sinulle Kierrätä joulukortti 2#08 post till dig Mies ja omatunto Kalastusvehkeet Hanna Sumari valmistautuu jouluun askarrellen. s.

sinulle Kierrätä joulukortti 2#08 post till dig Mies ja omatunto Kalastusvehkeet Hanna Sumari valmistautuu jouluun askarrellen. s. SISÄLTÄÄ HINNAT 1.1.2009 ALKAEN. OTA TALTEEN. INNEHÅLLER PRISER FRÅN 1.1.2009. TA VARA PÅ. sinulle post till dig 2#08 Mies ja omatunto John Websterin vinkeillä ilmastonmuutosta vastaan Kalastusvehkeet

Lisätiedot

GRAAFISEN SUUNNITTELUN HISTORIA MAINONNASSA. Lida Nikoletopoulou

GRAAFISEN SUUNNITTELUN HISTORIA MAINONNASSA. Lida Nikoletopoulou GRAAFISEN SUUNNITTELUN HISTORIA MAINONNASSA Lida Nikoletopoulou Opinnäytetyö Jyväskylän ammattiopisto, Hyvinvointi ja kulttuuri -yksikkö AV-viestintä Huhtikuu 2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 1 2 LOGOT JA LIIKEMERKIT

Lisätiedot

SEPA-muutokset ja tiedottaminen yritysasiakkaille Case: Sampo Pankki

SEPA-muutokset ja tiedottaminen yritysasiakkaille Case: Sampo Pankki 1 SEPA-muutokset ja tiedottaminen yritysasiakkaille Case: Sampo Pankki Rönkkö, Nora 2012 Kerava Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Kerava SEPA-muutokset ja tiedottaminen yritysasiakkaille Case: Sampo Pankki

Lisätiedot

KIRJA MUUTTUVASSA TIETOYMPÄRISTÖSSÄ. Toimittaneet Tommi Inkinen, Markku Löytönen, Anne Rutanen

KIRJA MUUTTUVASSA TIETOYMPÄRISTÖSSÄ. Toimittaneet Tommi Inkinen, Markku Löytönen, Anne Rutanen KIRJA MUUTTUVASSA TIETOYMPÄRISTÖSSÄ Toimittaneet Tommi Inkinen, Markku Löytönen, Anne Rutanen KIRJA MUUTTUVASSA TIETOYMPÄRISTÖSSÄ TOIMITTANEET Tommi Inkinen Markku Löytönen Anne Rutanen KIRJA MUUTTUVASSA

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA LAHDEN SINISTEN

PARTIOLIPPUKUNTA LAHDEN SINISTEN PARTIOLIPPUKUNTA LAHDEN SINISTEN 1 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Lahden Sinisten omaa opasta partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän oppaaseen mielestämme tärkeitä asioita, jotka myös

Lisätiedot

Palvelusvuosija merkkipäivämuistaminen

Palvelusvuosija merkkipäivämuistaminen BUSINESS GIFTS AND PROMOTION NUMERO 1 2010 Näin syntyi sihteereiden ja assistenttien Sydämelläammattikoru > 10 Muuta eettiset ajatukset teoiksi > 28 Palvelusvuosija merkkipäivämuistaminen on pitänyt pintansa

Lisätiedot

JOHDANTO 1 AVIOERO 2 UUSPERHE 4 UUSPERHE-ERO 6 LAPSEN SILMIN JA AIKUISEN SUUSTA 7 MITEN TOIMIN AIKUISENA UUSPERHE-EROSSA? 8 LOPUKSI 10 LÄHTEET 11

JOHDANTO 1 AVIOERO 2 UUSPERHE 4 UUSPERHE-ERO 6 LAPSEN SILMIN JA AIKUISEN SUUSTA 7 MITEN TOIMIN AIKUISENA UUSPERHE-EROSSA? 8 LOPUKSI 10 LÄHTEET 11 SISÄLTÖ JOHDANTO 1 AVIOERO 2 Mikä se on? Kuka ja ketkä eroavat? Mitkä asiat muuttuvat? Miten roolit muuttuvat? Tilastoja Suomesta UUSPERHE 4 Mikä se on? Ketkä kuuluvat uusperheeseen? Erilaiset kokoonpanot

Lisätiedot

elämysrata, arvojana, murreslogan

elämysrata, arvojana, murreslogan mai kivelä, terhi summa ja kaisu tuominen elämysrata, arvojana, murreslogan 100 + 1 kikkaa ja niksiä järjestöjen viestien esiintuomiseksi yleisötapahtumissa pahvihahmot uteliaisuus arvojana julisteterveiset

Lisätiedot

Näin saat rahat riittämään

Näin saat rahat riittämään Rahankäytön opas 1 Sisällys Näin saat rahat riittämään... 3 Suunnittele rahankäyttöä...4 Kuukauden tulot ja menot... 5 Laskujen maksaminen... 6 Lainat ja luotot... 12 Tarjouksia ja mainoksia... 13 Näin

Lisätiedot

t y ö p a j o j a t e h t a i s s a

t y ö p a j o j a t e h t a i s s a t y ö p a j o j a t e h t a i s s a s i s ä l l y s 3 Lukijalle 4 Oppiminen museossa 4 Toiminnallinen museokierros 5 Sitominen kouluopetukseen 6 Toiminnalliset harjoitukset Harjoitukset aiheittain 6 Aika,

Lisätiedot

Käytäntöjen evoluution näkökulma arkisten paperikäytäntöjen syntyyn, elämään ja kuolemaan

Käytäntöjen evoluution näkökulma arkisten paperikäytäntöjen syntyyn, elämään ja kuolemaan Mika Pantzar- Sari Yli-Kauhaluoma 01.08.2009 (RAMI: RAdical Market Innovations, Tekes/Vectia/HSE) Käytäntöjen evoluution näkökulma arkisten paperikäytäntöjen syntyyn, elämään ja kuolemaan Tiivistelmä:

Lisätiedot

Hengellisten pelien TULOSTUS- JA KÄYTTÖOHJEET

Hengellisten pelien TULOSTUS- JA KÄYTTÖOHJEET Hengellisten pelien TULOSTUS- JA KÄYTTÖOHJEET Opetusmateriaali soveltuu lapsi- ja nuorisotyöhön seurakunnille, kouluille, päiväkodeille, yhdistyksille ja perheille. Keskustelukortit soveltuvat myös aikuisille

Lisätiedot

Turismi Neuvostoliiton ja Suomen välillä 1956-1991

Turismi Neuvostoliiton ja Suomen välillä 1956-1991 Elvi Juvonen Rappiota rajan takaa Turismi Neuvostoliiton ja Suomen välillä 1956-1991 Yleisen historian pro gradu-tutkielma Historian ja Etnologian Laitos Jyväskylän yliopisto 2013 1. JOHDANTO... 3 1.1.

Lisätiedot

IMPULSSIOSTOT. Verkko mahdollistaa kepeät 2/2010. PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa

IMPULSSIOSTOT. Verkko mahdollistaa kepeät 2/2010. PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa 2/2010 Suuri Suomalainen Kirjakerho VAHVASTI SUOMALAISTEN SYDÄMISSÄ PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa Verkko mahdollistaa kepeät IMPULSSIOSTOT HANSAPRINTIN ASIAKASLEHTI hansapress 2/2010 pääkirjoitus

Lisätiedot

Jos automaatti syö voittorahat

Jos automaatti syö voittorahat Uutiskirje RAY:n pelipisteiden työntekijöille 02/2013 Jos automaatti syö voittorahat Hyvityspyyntömenettely muuttuu toukokuussa. Uudistus nopeuttaa rahojen maksamista pelaajalle, ja tuo muutoksia kumppanin

Lisätiedot

29. Pos. 2. Hämeenlinnan käräjäoikeus/todistelu/päätös/syyttäjä ei valita

29. Pos. 2. Hämeenlinnan käräjäoikeus/todistelu/päätös/syyttäjä ei valita 29. Pos. 2. Hämeenlinnan käräjäoikeus/todistelu/päätös/syyttäjä ei valita Asia viranomaisten tiiviin yhteistyön ansiosta eteni oikeudenistuimen käsittelyyn. Oli uusi kesä ja kuten aiemmin oikeudenkäynti

Lisätiedot