Iin uudet tuulet. Iin kunnan viestintäohje, Viestintätoimisto Pohjoisranta Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Iin uudet tuulet. Iin kunnan viestintäohje, 30.11.2006 Viestintätoimisto Pohjoisranta Oy"

Transkriptio

1 Iin uudet tuulet Iin kunnan viestintäohje, Viestintätoimisto Pohjoisranta Oy

2 1. Johdanto Iin ja Kuivaniemen kunnat yhdistyvät vuoden 2007 alussa. Tämän viestintäohjeen tarkoituksena on määritellä kuntaliitoksen myötä syntyvän uuden kunnan tavoitemaine, viestinnän suuntaviivat ja keskeiset käytännön toimet sekä osaltaan aktivoida kunnan viestintää. Ohje on osa Oulunkaaren seutukunnan Viestinnällä voimaa -hanketta. Viestintäohje on laadittu maineenhallinnan näkökulmasta. Maineenhallinnan keskeiset periaatteet selostetaan luvussa 2. Olennaista on muistaa, että kunnan maine syntyy hyvistä teoista ja hyvästä viestinnästä. Iin kuten kaikkien muidenkin kuntien maineen ydin on aina sen varsinainen toiminta. Tämän vuoksi kunnan henkilöstön merkitys Iin maineen rakentajana on keskeisen tärkeä. Tässä viestintäohjeessa keskitytään kuitenkin ensisijaisesti maineen toiseen perustekijään eli viestintään ja etenkin ulkoiseen viestintään. Viestintäohjeen laatimisen yhteydessä on uudelle Iin kunnalle myös suunniteltu logo, visuaalinen ilme ja graafinen ohje sekä tehty käytännön viestintäohjelma. Näistä osioista on erilliset dokumentit.

3 2. Kunnat ja maine Kunnat ovat nykyisin monien haasteiden edessä. Keskeisimmät niistä liittyvät asukkaisiin, yrityksiin ja työntekijöihin. Miten pitää nykyiset asukkaat tyytyväisinä? Kuinka houkutella uusia asukkaita? Kuinka vastata yritysten vaatimuksiin? Miten vetää uusia yrityksiä? Kuinka saada osaavia ihmisiä kunnan palvelukseen? Mainelähtöinen viestintä perustuu ajatukseen, että hyvä maine on kunnille tärkeä voimavara. Se synnyttää luottamusta ja vetovoimaa. Maine ohjaa niin asukkaiden, yritysten, työntekijöiden kuin muidenkin sidosryhmien asuin-, sijoittumis- ja työpaikkojen valintaa. Kun kunnat huolehtivat maineestaan, ne huolehtivat niistä asioista, jotka ovat niiden sidosryhmille tärkeitä. Kuntien on kehitettävä mainettaan pitkäjänteisesti. Tämä edellyttää suunnitelmallista toimintaa ja järjestelmällistä oman toiminnan arvioimista. Keskittymällä toiminnassaan ja viestinnässään oikeisiin asioihin rakentavat kunnat maineensa vakaalle pohjalle. Maine on myös julkisella sektorilla aineetonta pääomaa, jota kannattaa johtaa ja kasvattaa. Maine syntyy tekojen ja viestinnän yhteispelillä. Hyvä maine syntyy hyvistä teoista ja niistä kertovasta hyvästä viestinnästä Kuntamaineen ulottuvuudet Suomen Kuntaliitto ja Viestintätoimisto Pohjoisranta ovat tutkimuksessaan selvittäneet ne tekijät, jotka vaikuttavat kuntien maineeseen. Tutkimuksen yhteydessä kehitettiin mittari kuntien maineen arvioimiseen ja seuraamiseen. Tutkimuksen mukaan kuntien maineeseen vaikuttaa kuusi tekijää: johtamiskulttuuri, palvelut, muutosherkkyys, henkilöstöpolitiikka, kuntakuva ja kestävän kehityksen tukeminen. Viestintätoimisto Pohjoisranta ja Suomen Kuntaliitto Kuvio 1. Kuntamaineen ulottuvuudet. Johtamiskulttuuri Johtamiskulttuurissa on kyse siitä, miten kuntaa johdetaan ja millaisena sen johto koetaan. Johdolta

4 odotetaan vastuullisuutta ja rehellisyyttä sekä ammattitaitoa ja asiantuntemusta. Myös virkamiesjohdon ja luottamushenkilöiden ammattitaito ja yhteistyökyky ovat tärkeitä kunnan maineen kannalta. Henkilöstöpolitiikka Kunnan työnantaja- ja henkilöstöpolitiikassa korostuvat työelämän laatuun liittyvät tekijät. Kunnan tulee arvostaa työntekijöitään, kohdella heitä tasa-arvoisesti ja panostaa työntekijöidensä koulutukseen. Hyvämaineisen kunnan palveluksessa työskentelevät ihmiset ovat sitoutuneita ja ylpeitä työstään. Palvelut Palveluilla viitataan ennen kaikkea kunnan, mutta myös yksityisten kunnassa tarjoamiin palveluihin. Kunnan palveluiden on oltava laadukkaita, helposti saatavilla ja kattavia. Merkitystä on myös maksullisten palveluiden hinnalla. Kunnallisten palvelujen lisäksi tarjolla on oltava riittävästi yksityisiä palveluja kuten kauppoja ja pankkeja. Kuntakuva Kuntakuvalla tarkoitetaan muun muassa kunnan näkyvyyttä julkisuudessa ja sen julkisuuskuvaa. Lisäksi kuntakuvaan vaikuttavat kunnan tunnettuus, sen mahdollisesti saamat tunnustukset sekä kuntaa kohtaan tunnettu arvostus. Muutosherkkyys Muutosherkkyys kertoo kunnan suuntautumisesta tulevaisuuteen. Kunnan on kyettävä muuttumaan ja kehittymään, mikä edellyttää uskallusta ryhtyä uuteen ja halua kehittää jatkuvasti toimintaa. Kunnan pitää myös kuunnella elinkeinoelämän tarpeita ja luoda edellytyksiä uusien yritysten syntymiselle. Kestävä kehitys Hyvämaineinen kunta tukee kestävää kehitystä. Se toimii ympäristöystävällisesti ja eettisesti oikein, kehittää vastuullisesti koko lähiseutua, kannattaa kestäviä arvoja ja tukee asukkaidensa omaehtoista toimintaa Kunnan maineen muodostuminen Kunnan maine voidaan nähdä sen sidosryhmien arviona sen todellisesta toiminnasta. Kunnan mainetta rakennetaan niissä tarinoissa, joita ihmiset kertovat siitä. Tarinat syntyvät ja leviävät kohtaamisissa tilanteissa, joissa ihmiset tapaavat kunnan tavalla tai toisella. Kohtaaminen voi tapahtua vaikkapa mediassa, kahvipöytäkeskusteluissa tai kunnan palvelupisteessä. Lähde: Karvonen (1999) mukaillen. Kuvio 2. Maineen muodostuminen.

5 Kunnan maine muodostuu ennen kaikkea sen toiminnan, mutta myös sitä koskevien mielikuvien perusteella. Maineen pohja on kunnan todellisessa toiminnassa. mitä kunta tekee ja miten se toimii. Ihmiset kertovat kokemuksiaan kunnasta ja sen toiminnasta, ja siten rakentavat jatkuvasti kunnan mainetta joka parempaan tai huonompaan suuntaan. Mielikuvien merkitys taas korostuu silloin, kun ihmisellä ei ole omakohtaista kokemusta kunnasta, mutta on kuullut siitä tarinoita. Kunnan ja sen sidosryhmien väliset kohtaamiset voidaan jaotella kolmeen tasoon sen mukaan, kuinka välittömiä tai välillisiä ne ovat. Lähde: Aula & Heinonen (2002). Kuvio 3. Kohtaamisten kolme tasoa. Ensimmäisen tason kohtaamisia ovat tilanteet, joissa kunta kohtaa sidosryhmänsä suoraan ja välittömästi. Tällaisia ovat esimerkiksi palvelutilanteet terveyskeskuksissa tai kunnantalon neuvonnassa. Ensimmäisen tason kohtaamiset ovat maineen kannalta kaikkein vaativimpia ja maineen rakentuminen nojaa niissä vahvimmin kokemuksiin. Toisen tason kohtaamisia ovat tyypillisimmillään ne vuorovaikutustilanteet, joissa sidosryhmä kohtaa kunnan, mutta sen edustaja ei ole henkilökohtaisesti läsnä. Toisen tason kohtaamisissa tapahtuu se kokemusten ja mielikuvien vaikutusprosessi, jossa kunnan maineella on myös yhä suurempi merkitys. Kolmannen tason kohtaamisissa kunta ei ole suoraan läsnä. Näitä kohtaamisia ovat esimerkiksi juttu sanomalehdessä tai uutinen televisiossa. Kolmannen tason kohtaamisissa tarinat ja viestintä nousevat päärooliin kunnan maineen rakentamisessa. Hyvän maineen saavuttamiseksi ei riitä, että kunta tekee oikeita asioita oikeaan aikaan. Sen on myös kerrottava näistä tekemisistä muille. On kuitenkin muistettava, että oma toiminta tulee aina ensin. Vasta kun toiminta on kunnossa, siitä voi kertoa eteenpäin rehellisesti ja avoimesti. Maine siis muodostuu kunnan toiminnan, sitä välittävien kokemusten ja sitä koskevien mielikuvien vuorovaikutuksessa maineen dialogissa. Lyhyesti sanottuna: maine rakentuu todellisista teoista ja niistä kertovasta viestinnästä. Iin kunnan viestintäohjeessa keskitytään lähinnä kolmannen tason kohtaamisiin: välillisiin vuorovaikutustilanteisiin, joissa viestinnän merkitys on keskeisin.

6 3. Viestinnän tavoitteet Viestinnän tärkeimpinä tavoitteina ovat: Hallita ja parantaa Iin mainetta. Hyvämaineinen kunta menestyy paremmin kilpailussa asukkaista, yrityksistä ja työntekijöistä sekä muun muassa loma-asukkaista ja matkailijoista. Auttaa Iitä saavuttamaan visionsa ja toteuttamaan perustehtäväänsä. Uusi kunta on muotoillut visionsa seuraavasti: Perämeren historiallinen risteyspaikka, jossa yhteisöllinen elinvoimainen maaseutu ja ihmisen mittainen humaani palvelukeskus kohtaavat Oulun vieressä. Tukea uuden kunnan vetovoimaisuutta. Kuntaliitosopimuksessakin korostetaan, että kuntien yhdistyminen toteutetaan siten, että muodostettava uusi kunta on vetovoimainen ja kehittyvä kunta Oulun pohjoispuolella. Edesauttaa kuntaliitoksen onnistumista. Hyvin hoidettu viestintä edistää merkittävästä kuntaliitoksen onnistumista. Lisäksi liitos suuntaa varsinkin aluksi yleistä mielenkiintoa uutta kuntaa kohtaan. Tämä mielenkiinto täytyy pystyä käyttämään hyväksi. Lisäksi viestinnän tavoitteena on: Lisätä tietoa kunnan suunnitelmista, tapahtumista ja päätöksenteosta Kunnan ja sen lähiseudun asukkaat vaativat kunnalta ajantasaista ja oikeaa tietoa. Sitouttaa eri osapuolet kunnassa sen maineen suurlähettiläiksi Kunnan maineeseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin kunnan omat toimenpiteet; esimerkiksi keskeisten yritysten ja muiden yhteisöjen panos on niin tärkeä, että ne on saatava mukaan tukemaan kunnan mainetta. Viestintäohjeen tavoitteena on myös nostaa Iin viestinnän aktiivisuutta ja laatua.

7 4. Viestinnän kohderyhmät Uuden Iin kunnan viestinnän keskeiset kohderyhmät ovat: Asukkaat kunnassa ja lähialueella Kunnan henkilöstö ja luottamushenkilöt Yritykset ja potentiaaliset yritykset Mahdolliset uudet asukkaat Vapaa-ajan asukkaat Matkailijat Toimittajat eri medioissa Kohderyhmien valintaan vaikuttaa se, että viestintäohje on tarkoitettu ennen kaikkea ulkoisen viestinnän käyttöön. Aivan erityisesti viestintää suunnataan kunnan omille asukkaille sekä yrityksille sekä kunnassa nyt toimiville että sinne sijoittumisesta kiinnostuneille.

8 5. Tavoitemaine Iin tavoitemaine pohjautuu kunnan nykyiseen ja aitoon toimintaan sekä realistisiin tulevaisuuden suunnitelmiin. Se kertoo millainen kunta on nyt ja millainen se haluaa olla tulevaisuudessa. Tavoitemaineen pitää myös nostaa Ii erilleen muista kunnista sekä kosketella kunnan maineen kannalta tärkeitä tekijöitä (katso luku 2). Tarkoitus on, että tavoitemaine muodostaa Iin kunnan viestinnän perusvireen ja ikään kuin luonnehtii Iin kunnan persoonallisuutta ja henkeä. Iin tavoitemaine kiteytyy seuraaviin ydinviesteihin: Iin uudet tuulet Iin uusilla tuulilla korostetaan, että kuntaliitoksella syntyy uusi ja monella tapaa entistä ehompi kunta. Uusista tuulista puhutaan etenkin uuden Iin alkuaikoina. Myös uusi logo ja visuaalinen ilme sisältää muun muassa ajatuksen tuulista ja meristä. Uusi, palvelevampi kunta Kunta turvaa hyvät peruspalvelut ja monipuolistaa elinkeinorakennettaan. Huipputekniikkaa ja perusteollisuutta Kunnan alueella on huipputekniikan Micropolis, puu- ja metalliteollisuutta, ympäristöalaa, energiatoimisto, tuuli- ja bioenergiaa ja muun muassa erilaisia palveluelinkeinoja. Kulttuuria ja matkailua Kunnassa on muun muassa Kulttuuri-Kauppila ja ainutlaatuinen vanha Hamina sekä Perämeren kalastuskulttuuria. Laatuasumista Kunta tarjoaa runsaasti erilaisia tontteja, tilaa ja viihtyisyyttä ja sijaitsee lähellä Oulua ja Kemi-Tornio-aluetta. Meri, joet, järvet Kunnassa on muun muassa 50 kilometriä meren rantaa. Ydinviestit suunnataan kaikille viestinnän kohderyhmille.

9 Kulttuuria ja matkailua Huippu-tekniikkaa ja perusteollisuutta Laatuasumista Uusi, palvelevampi kunta Meri, joet, järvet Ii Iin uudet tuulet Kuvio 4. Iin tavoitemaine. Ydinviestit koskettavat useita kuntamaineen osatekijöitä. Uusi, palvelevampi kunta liittyy suoraan palveluihin ja myös muutosherkkyyteen, meri, joet ja järvet kuntakuvaan ja myös kestävään kehitykseen, kulttuuri ja matkailu muutosherkkyyteen, palveluihin ja kuntakuvaan, laatuasuminen kuntakuvaan ja palveluihin ja lopuksi huipputekniikka ja perusteollisuus ennen kaikkea muutosherkkyyteen. 6. Viestinnän toteuttaminen Iin viestinnän ja maineenhallinnan toteuttaminen on jaettu neljään toisiaan tukevaan osioon: 1) Uusien tuulien ja kuntaliitoksen viestintä. (Iin kunnan toiminnan ja viestinnän kehittäminen asetetun tavoitemaineen mukaisesti.) 2) Yhteinen mainetyö. (Iin eri toimijoiden sitouttaminen tavoitemaineen taakse ja kunnan maineen suurlähettiläiksi.) 3) Yleinen viestinnän kehittäminen ja aktivointi

10 4) Visuaalinen ilme ja graafinen ohje

11 Uusien tuulien/ kuntaliitoksen viestintä viestintä Yhteinen mainetyö Yleinen viestinnän kehittäminen ja aktivointi Tavoitemaine vahvistuu Tavoite-maine Visuaalinen ilme ja graafinen ohje Kuvio 5. Iin viestinnän ja maineenhallinnan toteuttaminen Uusien tuulien ja kuntaliitoksen viestintä Keskeinen ydinviesti on Iin uusien tuulien korostaminen. Tätä pidetään esillä ennen kaikkea vuoden 2007 aikana ja etenkin vuoden alkupuolella. Tarkoituksena on nostaa esille kuntaliitos ja sen myötä syntyvä uusia kunta. Samalla kerrotaan, että liitoksen myötä muodostuva kunta on paljon enemmän kuin vain vanha Ii ja vanha Kuivaniemi. Uusi kunta on enemmän kuin osiensa summa. Kaiken kaikkiaan kuntaliitos suuntaa tavallista enemmän mielenkiintoa Iitä kohtaan. Tämä tilaisuus julkisen kuvan ja tunnettuuden rakentamiseen täytyy käyttää täysimääräisesti hyväksi. Useat muut ydinviestit liittyvät uusista tuulista kertovaan viestiin Yhteinen mainetyö Uuden Iin maine ei rakennu pelkästään kunnan omin toimin, vaan erittäin suuri merkitys on kuntaan tavalla tai toisella liittyvillä keskeisillä yrityksillä, muilla yhteisöillä ja ihmisillä. Näiden sitouttaminen tavoitemaineen puolestapuhujiksi on olennaisen tärkeää. Yhteisen mainetyön käytännön toimenpiteitä: Kunnan tavoitemaine ja viestinnän merkitys nostetaan eri tavoin esille (keskusteluissa, tilaisuuksissa yms.) Kunnan ja yritysten sekä yhteisöjen yhteinen esittelyaineisto Oulunkaaren seutukunnan viestinnällisen yhteistyön kehittäminen 6.3. Yleinen viestinnän kehittäminen ja aktivoiminen

12 Yleiseen viestinnän ja maineenhallinnan kehittämiseen kuuluvat muun muassa: Kunnan oman viestinnän terävöittäminen ja aktivoiminen Visuaalisen ilmeen kehittäminen Oman mainonnan laadun kohentaminen Pysyvän viestintäaineiston luominen ja pitäminen ajan tasalla Verkkosivujen jatkuva kehittäminen ja pitäminen ajan tasalla Omien julkaisujen laadun kehittäminen ja päivittäminen Osallistuminen tarpeellisiksi katsotuille messuille ja tärkeisiin tapahtumiin Intranetin kehittäminen viestinnän työkaluksi Viestinnän käytännön toimenpiteistä on viestintäohjeen laatimisen yhteydessä tehty erillinen suunnitelma. Lisäksi yleiseen viestinnän ja maineenhallinnan kehittämiseen kuuluu: Mediaviestinnän tehostaminen. Mediaviestintä on keskeisen tärkeällä sijalla, mikäli kuntalaiset halutaan tavoittaa laajalti ja saada mukaan osallistumaan keskusteluun kunnan toiminnasta. Pelkkä viranomaistiedottaminen kunnan omia kanavia pitkin ei riitä tämän saavuttamiseen. Mediaviestinnän käytännön toimenpiteitä (muun muassa): Tiiviin esittelyaineiston laatiminen kunnasta (sopii jaettavaksi myös muille kohderyhmille) Mediarekisterin laatiminen ja ylläpitäminen Aineiston jakaminen toimituksiin Säännölliset taustatapaamiset toimittajien kanssa Asiantuntijakirjoitusten tarjoaminen lehtiin Tiedotteiden lähettäminen ja tiedotustilaisuuksien järjestäminen tarvittaessa 6.4. Visuaalinen ohje ja graafinen ohje Tästä osiosta on erillinen dokumentti.

13 7. Viestinnän organisointi Iin viestinnästä ja kunnan tavoitemaineen vaalimisesta vastaa viime kädessä kunnanjohtaja Kyösti Tornberg Eri hallintokuntien viestinnästä vastaa hallintokunnan johtaja yhdessä sovittujen linjausten mukaan Hallintokunnan johtaja nimeää henkilöt, jotka toteuttavat käytännössä muun muassa mediaviestinnän rutiinit internet-sivujen päivityksen painetun aineiston päivityksen Tarkemmat ohjeet viestinnän organisoinnista kunta laatii sisäisesti. Viestinnän johdonmukaisuuden ja koordinoinnin varmistamiseksi Iin kunta laatii puolivuosittain viestinnän toimenpidesuunnitelman, joka kattaa tiedossa olevat tapahtumat ja viestimisen arvoiset asiat. Suunnitelma päivitetään tarvittaessa.

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025 n kunta Viestintäpolitiikka 2025 Kunnanhallitus 25.6.2012 Viestinnän tavoitteet Viestinnän tavoitteena on omalta osaltaan tukea kuntastrategiassa 2025 määritellyn tahtotilamme saavuttamista ja arvojemme

Lisätiedot

Viestinnän linjaukset

Viestinnän linjaukset Tehty 02/2013, päivitetty 9/2014 Viestinnän linjaukset Työelämä 2020 -hankkeen visio on, että Suomessa on Euroopan paras työelämä vuonna 2020. Hankkeen tehtävä on muodostaa yhteistyöverkostoja toimijoiden

Lisätiedot

Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä. Virpi Salmi

Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä. Virpi Salmi Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä Virpi Salmi 11.5.2017 AHJO COMMUNICATIONS Itsenäinen, 20 hengen viestintätoimisto omistaja Sari-Liia Tonttila Weber Shandwickin kumppani vuodesta 1992

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma Liite 1 Viestintäsuunnitelma 2014-2016 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL:n viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelman tehtävänä on antaa suunta viestinnän toimenpiteille vuosille 2014 2016. Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Ilmari.nokkonen@oph.fi Aiheita Euroopan unionin ja Erasmus+ -ohjelman näkyvyys Miksi viestintä on tärkeää? Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin viestintäohjelma

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin viestintäohjelma Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin viestintäohjelma 2014-2018 Valtorin mielikuva Innovatiivisuus on toiminnan jatkuvaa kehittämistä sekä ideoiden ja innovaatioiden synnyn mahdollistamista.

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS 2016 Maakunnan viestintäryhmä Varsinais-Suomen liitto YDINVIESTIT Suodatamme

Lisätiedot

VIESTINNÄN PERIAATTEET

VIESTINNÄN PERIAATTEET VIESTINNÄN PERIAATTEET Lahden kaupunki Kaupunginhallitus 2008 Johdanto 2 Viestinnän tavoitteet 3 Viestinnän visio 2012 3 Lahden kaupungin arvot 3 Viestinnän strategiset päämäärät 4 Perusviestit 4 Lahden

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KUNNAN KUNTASTRATEGIA 1/4

POLVIJÄRVEN KUNNAN KUNTASTRATEGIA 1/4 POLVIJÄRVEN KUNNAN KUNTASTRATEGIA 1/4 Kuntastrategian tavoitteena on antaa tavoitteellinen, suunnitelmallinen ja määrätietoinen pohja kaikelle kuntaorganisaatiossa tapahtuvalle päätöksenteolle, valmistelulle

Lisätiedot

Polvijärven kunnan viestintästrategia Anni Lampinen

Polvijärven kunnan viestintästrategia Anni Lampinen Polvijärven kunnan viestintästrategia 19.3.2018 Anni Lampinen Ydinarvomme viestijänä Luottamus Pohjautuu johdonmukaiseen, läpinäkyvään ja avoimeen viestintään. Vastaanottaja voi aina luottaa, että tieto

Lisätiedot

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet Liite nro 1 Hallitus 11.3.2019 Viestinnän yleiset periaatteet Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1/4 Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1. Viestintäämme määrittää asukkaiden oikeus saada tietoa

Lisätiedot

Kirkon viestintäpäivät Kirkkoherrojen kanava Helsinki Jouni Heinonen Pohjoisranta Oy

Kirkon viestintäpäivät Kirkkoherrojen kanava Helsinki Jouni Heinonen Pohjoisranta Oy Mainejohtaminen Kirkon viestintäpäivät Kirkkoherrojen kanava 18.9.2008 Helsinki Jouni Heinonen Pohjoisranta Oy Miksi maineesta puhutaan ja mistä se oikein syntyy? 1 2 3 Mielikuvayhteiskunnan neljä haastetta

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5 VIESTINTÄSTRATEGIA Valtuusto 14.11.2016 41 liite nro 5 Voimaantulo 1.1.2017 1 SONKAJÄRVEN KUNNAN VIESTINSTÄSTRATEGIA 1 Viestinnän periaatteet... 2 2 Kuntastrategia 2017-2021... 2 3 Viestinnän tavoitteet...

Lisätiedot

Haasteista mahdollisuuksia energiateollisuuden mainetalkoot. Milka Kortet, Energiateollisuus ry

Haasteista mahdollisuuksia energiateollisuuden mainetalkoot. Milka Kortet, Energiateollisuus ry Haasteista mahdollisuuksia energiateollisuuden mainetalkoot Milka Kortet, Energiateollisuus ry Mainetalkoot -hankkeen tausta Energia-alan julkikuvatutkimus syksyllä 2007 o Julkikuvan ja maineen kehittämisessä

Lisätiedot

Design yrityksen viestintäfunktiona

Design yrityksen viestintäfunktiona Design yrityksen viestintäfunktiona Hanna Päivärinta VTM Pro gradun esittely Tutkimuksen taustaa Design on ollut pitkään puhutteleva ilmiö Designia tuntuu olevan kaikkialla Helsinki World Design Capital

Lisätiedot

VIESTINTÄMME PERUSPERIAATTEET:

VIESTINTÄMME PERUSPERIAATTEET: VIESTINTÄOHJE VIESTINTÄ Viestintä on strateginen työväline ja keskeinen osa kunnan toimintaa. Se on demokratian ja palvelun edellytys. Oikea-aikainen viestintä varmistaa asioiden hyvän valmistelun ja päätöksenteon.

Lisätiedot

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset 21.10.-11.11.2014 208 vastausta 66% vastaajista 41-65 v. Vastaajista 69 % kuntalaisia (sis. luottamushenkilöt) Muut: Oulunkaaren työntekijä 3. Kuinka usein käytät seuraavia

Lisätiedot

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE Avoimesti ja yhdessä Oma Hämeen viestintäsuunnitelma 2016 2019 päivitetty, hyväksytty 24.11.2017 / VATE Sisältö 1. Viestintä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun tukena... 2 2. Viestinnän tavoitteet

Lisätiedot

STRATEGIATIIVISTELMÄ 19.10.2009 1 (5) MAINIOMMAN LAITILAN VIESTINTÄSTRATEGIA. Lähtökohta

STRATEGIATIIVISTELMÄ 19.10.2009 1 (5) MAINIOMMAN LAITILAN VIESTINTÄSTRATEGIA. Lähtökohta STRATEGIATIIVISTELMÄ 19.10.2009 1 (5) MAINIOMMAN LAITILAN VIESTINTÄSTRATEGIA Lähtökohta Prosessi Viestintästrategian avulla Laitila haluaa tukea ja parantaa viestintäänsä lainsäädännön kuntien tiedottamisesta

Lisätiedot

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys Pauliina Juhola / Katja Nieminen Kyselyn toteuttaminen Kohderyhmänä ekspertit (EuroSkills 2012, WorldSkills 2013) lajipäälliköt valmentajat lajivastaavat yhteensä

Lisätiedot

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Ilmari.nokkonen@oph.fi Aiheita Sopimukselliset velvoitteet, Euroopan unionin ja Erasmus+ -ohjelman näkyvyys Miksi viestintä on

Lisätiedot

SYKE Kaupunkikulttuurin kehittäminen Oulussa

SYKE Kaupunkikulttuurin kehittäminen Oulussa 1 8.9.2010 Oulun kaupunki Hallintokunta/ryhmä/tiimi Diasarjan otsikko SYKE Kaupunkikulttuurin kehittäminen Oulussa 8.9.2010 Kaupunkisuunnittelun seminaari Samu Forsblom 8.9.2010 Oulun kaupunki Hallintokunta/ryhmä/tiimi

Lisätiedot

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja elinkeinoelämässä on vahva usko tulevaisuuteen. Johdanto Ylitornion

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

FC WILD viestintäsuunnitelma. 12.04.2015 Tapio Keränen

FC WILD viestintäsuunnitelma. 12.04.2015 Tapio Keränen FC WILD viestintäsuunnitelma 12.04.2015 Tapio Keränen Sisältö Viestinnän nykytila Viestinnän tavoitteet Viestinnän osapuolet Viestinnän foorumit ja kanavat Viestinnän vuosikello Viestinnän mittarit Tulevat

Lisätiedot

VIESTINNÄN TAVOITTEET, VASTUUT JA ORGANISOINTI

VIESTINNÄN TAVOITTEET, VASTUUT JA ORGANISOINTI VIESTINTÄOHJE SISÄLTÖ Viestinnän tavoitteet, vastuut ja organisointi... 3 Miksi viestitään?... 4 Viestintävastuut... 5 Viestijän on tunnettava julkisuuslaki... 5 Kohde- ja sidosryhmät Kenelle ja kenen

Lisätiedot

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä.

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA 2016 2019 Käsitelty ohjausryhmässä 22.11.2016 Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. Sisältö 1. Viestintä sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Oppisopimuksen brändi, onko sitä, tulisiko olla? Miten brändi luodaan? Tuukka Turunen Contium Oy 31.3.2009

Oppisopimuksen brändi, onko sitä, tulisiko olla? Miten brändi luodaan? Tuukka Turunen Contium Oy 31.3.2009 Oppisopimuksen brändi, onko sitä, tulisiko olla? Miten brändi luodaan? Tuukka Turunen Contium Oy 31.3.2009 Mikä on brändi? Oppisopimuksen brändi Oppisopimuksen brändi Q Kuinka hyvin oppisopimus tunnetaan

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma

Elinkeinopoliittinen ohjelma Elinkeinopoliittinen ohjelma Kunnan visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelma 2015-2020

Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Painopisteet: Yrittäjyysmyönteisen ilmapiirin edistäminen Toimintaedellytysten luominen elinkeinoelämälle Seudullisen yhteistyön Yrittäjyysmyönteisen

Lisätiedot

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen TARINALLISTAMINEN 11.12.2018 Jari Nieminen Tarinallistaminen Brändi Tarinankerronta Yrityskulttuuri Identiteetti BRÄNDI Brändi on tuote tai tuotemerkki, yritys, henkilö tai muu vastaava, jolle on syntynyt

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Helsingin kaupunkibrändin kehittämiseen

Tervetuloa mukaan Helsingin kaupunkibrändin kehittämiseen Tervetuloa mukaan Helsingin kaupunkibrändin kehittämiseen Outi Leppälä, Helsingin Lauri kaupunkimarkkinointiyksikkö Rotko 2014 Outi Leppälä Markkinointipäällikkö Kaupunkimarkkinointiyksikkö Elinkeino-osasto

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Loviisa2010 kuntaliitosprosessin viestintäsuunnitelma

Loviisa2010 kuntaliitosprosessin viestintäsuunnitelma Loviisa2010 kuntaliitosprosessin viestintäsuunnitelma Käsitelty: viestintäryhmässä 3.9.2008 ja 22.9.2008 valmisteluryhmässä 23.9.2008 väliaikaisessa järjestelytoimikunnassa 30.9.2008 Viestinnän yleinen

Lisätiedot

Oikotie Työpaikat asiakastilaisuus , Joonas Pihlajamaa Johtaja, Oikotie Työpaikat

Oikotie Työpaikat asiakastilaisuus , Joonas Pihlajamaa Johtaja, Oikotie Työpaikat Oikotie Työpaikat asiakastilaisuus 5.12.2017, Joonas Pihlajamaa Johtaja, Oikotie Työpaikat Johtopäätökset vuodelle 2017* revisited 1. Rekrytointiprosessin mittaaminen tuo kanaviin läpinäkyvyyttä, joka

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Tutkimuksen vastauksista muodostuu todistus kunnan päättäjille

Tutkimuksen vastauksista muodostuu todistus kunnan päättäjille PETÄJÄVESI Tutkimuksen vastauksista muodostuu todistus kunnan päättäjille Teppo Sirniö kunnanjohtaja Petäjävesi MIELIKUVAT Kansalaisten mielipiteet perustuvat mielikuviin MISTÄ MIELIKUVAT SYNTYVÄT? MIELIKUVAN

Lisätiedot

Viestintä tukee muutosta

Viestintä tukee muutosta Viestintä tukee muutosta Johdon seminaari 21.3. Viestintäasiantuntija Heidi Mäenpää HS AMIKSESTA SANOTTUA VIESTI KOHDERYHMÄN MUKAAN Sisäiset kohderyhmät (opettajat ja muu henkilöstö, opiskelijat) Ulkoiset

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2018

Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2018 Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2018 Kaupunginhallitus 5.3.2018 Viestintää yhteisin periaattein Ylöjärven kaupungin viestintää toteutetaan hajautetusti mutta yhteisin periaattein. Yleisenä ohjeena

Lisätiedot

Kuortaneen kunnan viestintästrategia

Kuortaneen kunnan viestintästrategia Kuortaneen kunnan viestintästrategia 2017 2018 1. Viestinnän tavoitteet 2. Viestinnän organisointi 3. Mitä viestitään ja miten? 4. Kohderyhmät 5. Viestinnän kanavat 6. Kriisiviestintä 7. Mitä laki sanoo

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään 8.5.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

Henkinen työsuojelu hyvinvointia rakennetaan yhdessä

Henkinen työsuojelu hyvinvointia rakennetaan yhdessä Henkinen työsuojelu hyvinvointia rakennetaan yhdessä Yliopistojen työsuojelupäivät 2006 Tulevaisuuden turvallisuutta - NYT Koulutuspäällikkö, työpsykologi Tiina Saarelma-Thiel tiina.saarelma-thiel@ttl.fi

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Kaupunginhallitus 27.11.2017 Kaupunginvaltuusto 4.12.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki VETOVOIMA JA KASVU TOIMIVA KAUPUNKIYMPÄRISTÖ JA RAKENTAMINEN Strategiset

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) 1 19.5.2017 Etunimi Sukunimi Sisältö Viestinnän tavoitteet Priorisoidut kohderyhmät Kanavat Pääviestit Visuaalinen viestintä Projektit / toimenpiteitä

Lisätiedot

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA.

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET Joutsan kunta toimii aktiivisesti ja tulevaisuushakuisesti sekä etsii uusia toimintatapoja kunnan

Lisätiedot

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23)

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23) Kuntastrategia 2019-2025 Kh 20.5.2019 Liite 8 ( 105) Kv 10.6.2019 Liite 1 ( 23) Ihmisen kokoinen Marttila 2000 Asukasta 100 Työntekijää 11 Esimiestä 220 Yritystä 530 Työpaikkaa 41 Yhdistystä Kuntastrategia

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 Lapin muotoiluohjelman valmistelu Viestinnän tavoite INNOVATIIVISTA MUOTOILUA LAPPILAISILLE HYVINVOINTIA - varmistaa Lapin muotoiluohjelman tunnettuus -

Lisätiedot

KUINKA VIESTIN HANKKEEN Tampere

KUINKA VIESTIN HANKKEEN Tampere KUINKA VIESTIN HANKKEEN TULOKSISTA? @LKairesalo Tampere 15.2.2018 Viestintää hankkeen alusta loppuun ja sen jälkeen Hyvä viestintä on jatkuvaa Hyvä hankeviestintä ei keskity vain hankkeen tuloksista viestimiseen.

Lisätiedot

Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma

Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma 2016-2017 Orimattilan visio 2020: Itsenäinen Orimattila on uudistumiskykyinen ja yhteisöllinen maaseutukaupunki metropolialueen

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 Kaupunkistrategiatyöryhmä elo-syyskuu 2018 Kaupunginhallitukselle esittely 25.9.2018 Asukas- ja yrittäjätilaisuus 28.1.2019 Kaupunginhallitus 5.3.2019

Lisätiedot

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA 22.11.2017 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tilaliikelaitoksen strategia... 2 3. Viestinnän pääpainopisteet... 2 4. Viestinnän tavoitteet... 2 5. Kriisiviestintä...

Lisätiedot

Nivalan kaupungin viestintäohje. Karikumpu Nivalan kaupunki. Hyväksytty:

Nivalan kaupungin viestintäohje. Karikumpu Nivalan kaupunki. Hyväksytty: 2012 Nivalan kaupungin viestintäohje Karikumpu Nivalan kaupunki Hyväksytty: Sisältö 1. Lainsäädäntö määrittelee tiedotustoiminnan lähtökohdat... 3 2. Tiedottamisen vastuut oltava selkeät... 3 Kaupungin

Lisätiedot

Uudenmaan liitto metropolimaakunnan kehittäjä

Uudenmaan liitto metropolimaakunnan kehittäjä Uudenmaan liitto metropolimaakunnan kehittäjä Uudenmaan liitto on maakunnan strateginen suunnittelija, aluekehitystoimien yhteensovittaja, maakuntakaavoittaja ja edunvalvoja. Kokoamme kunnat ja muut alueen

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

maineen johtaminen Maine menestystekijä Aula, P. & Heinonen, J. (2002)

maineen johtaminen Maine menestystekijä Aula, P. & Heinonen, J. (2002) maineen johtaminen Maine menestystekijä Aula, P. & Heinonen, J. (2002) maineen johtaminen Mainejohtamisen prosessi maineanalyysi liiketoiminnan tavoitteet mainestrategia maineen taktiikka mainedialogi

Lisätiedot

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURIFOORUMI - KULTURFORUM 12.3.2015 TEEMARYHMÄT 1. Luovan alan yrittäjyys 2. Kolmannen sektorin yhteistyö 3. Kulttuuri- ja

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupungit ja suhde maaseutuun

Tulevaisuuden kaupungit ja suhde maaseutuun Tulevaisuuden kaupungit ja suhde maaseutuun KUNTA MAASEUDULLA - MAASEUTU KUNNASSA Tulevaisuuden kunta -seminaari 19.4.2016 Timo Halonen kaupunginjohtaja 1 Näkökulmia Maaseutu/kaupunki dikotominen ajattelu

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintäfoorumi 27.8.2018, Helsinki tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto vt. viestintäjohtaja Milla Meretniemi, sisäministeriö pelastusjohtaja

Lisätiedot

Palveluntuottajien eettinen näkökulma

Palveluntuottajien eettinen näkökulma Palveluntuottajien eettinen näkökulma Pirkanmaan sote-uudistuksen eettiset ulottuvuudet, Tampere 15.3.2017 Hyvinvointialan liitto lyhyesti Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Museot mielenkiintoisiksi! Avaimet positiiviseen viestintään

Museot mielenkiintoisiksi! Avaimet positiiviseen viestintään Museot mielenkiintoisiksi! Avaimet positiiviseen viestintään Esityksen rakenne 1. Mistä positiivinen maine muodostuu 2. Mitä viestinnästä vastaava voi tehdä positiivisen maineen saavuttamiseksi 3. Miten

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84 EURAN KUNTASTRATEGIA 2020 voimaan 1.9.2016 Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto 4.12.2017/84 Kuntastrategia Kuntalaki (410/2015) 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää

Lisätiedot

FC WILD Seuran viestintäsuunnitelma Viestintävaliokunta

FC WILD Seuran viestintäsuunnitelma Viestintävaliokunta FC WILD Seuran viestintäsuunnitelma 31.1.2013 Viestintävaliokunta Sisältö Viestinnän nykytila Viestinnän tavoitteet Viestinnän osapuolet Viestinnän foorumit ja kanavat Viestinnän vuosikello Viestinnän

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Mika Mannervesi 5.6.2014 Elinkeinopoliittisen ohjelman päivitys: taustamuuttujat Kaksi Salon tulevaisuuden kannalta merkittävää, toisistaan lähes riippumatonta

Lisätiedot

ELINKEINO-OHJELMA 2014-2016

ELINKEINO-OHJELMA 2014-2016 ELINKEINO-OHJELMA 2014-2016 Rantasalmen elinkeino-ohjelma 2014-2016 Visio 2020 Rantasalmi - Monta Mainiota Mahdollisuutta Kärkitoimialat Maa- ja metsätalous, matkailu, metalli, mekaaninen puunjalostus

Lisätiedot

VISIOMME ELINVOIMAISESTA JA HYVINVOIVASTA SOINISTA AKTIIVINEN & YHTEENPUHALTAVA

VISIOMME ELINVOIMAISESTA JA HYVINVOIVASTA SOINISTA AKTIIVINEN & YHTEENPUHALTAVA VISIOMME ELINVOIMAISESTA JA HYVINVOIVASTA SOINISTA ITSENÄINEN & KEHITTYVÄ Soini on itsenäinen kunta, jossa perheet ja työpaikat ovat elinvoiman lähde. Kunnassa on riittävästi palveluita, joita kehitetään

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin. viestintästrategia

Iisalmen kaupungin. viestintästrategia Iisalmen kaupungin viestintästrategia Hyväksytty: Kaupunginhallitus 6.6.2011 263 Viestintästrategia 2 (10) Id 66651 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Iisalmen kaupungin viestintästrategia... 4 2.1 Viestinnän

Lisätiedot

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Lapland The North of Finland Matkailun imagomarkkinointi 8.5.2014 Eteläisen Suomen matkailuyhteistyöpaja II Hanna-Mari Pyry Talvensaari 2 Agenda Lapland

Lisätiedot

EURAN KUNNAN VIESTINTÄOHJELMA

EURAN KUNNAN VIESTINTÄOHJELMA EURAN KUNNAN VIESTINTÄOHJELMA 2017-2018 Sisällys 1. JOHDANTO... 2 2. EURAN KUNTASTRATEGIA 2020... 2 2.1 Visio... 2 2.2 Arvot viestinnän toimintatapana... 2 2.3 Viestintää ohjaava lainsäädäntö ja asiakirjat...

Lisätiedot

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille 2018 2022 TOIMINTASUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo LYHYESTI PELASTUSALAN NAISVERKOSTOSTA... 3 NAISVERKOSTON VISIO... 4 TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET...

Lisätiedot

Arto Koski 4.6.2014. Kuntaliitoksen yhteydet elinkeinoihin

Arto Koski 4.6.2014. Kuntaliitoksen yhteydet elinkeinoihin Kuntaliitoksen yhteydet elinkeinoihin Kuntaliitostutkimukset ja gradututkielmat aihealueittain vuosina 2000-2013 70 lkm 60 48 70 lkm 60 50 50 40 40 30 30 20 20 10 0 12 6 9 8 Henki- Demoklöstö ratia 4 8

Lisätiedot

Järkytä avoimuudella. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin. Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi

Järkytä avoimuudella. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin. Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi Järkytä avoimuudella Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi 01 Miksi juuri avoimuus? Avoimuus on keskeinen keino synnyttää luottamusta

Lisätiedot

MISTÄ RAKENTUU SEUTUKAUPUNKIEN VETOVOIMAISUUS? Seutukaupunkien vetovoimatutkimus 2019 Kaupunkikohtainen raportti: Rauma

MISTÄ RAKENTUU SEUTUKAUPUNKIEN VETOVOIMAISUUS? Seutukaupunkien vetovoimatutkimus 2019 Kaupunkikohtainen raportti: Rauma MISTÄ RAKENTUU SEUTUKAUPUNKIEN VETOVOIMAISUUS? Seutukaupunkien vetovoimatutkimus 2019 Kaupunkikohtainen raportti: Rauma Seutukaupunkien vetovoimatutkimus on 55:lle seutukaupungille toteutettu tutkimus

Lisätiedot

Yritysympäristön kehittäminen Rautjärvellä

Yritysympäristön kehittäminen Rautjärvellä Yritysympäristön kehittäminen Rautjärvellä 21.5.2019 Vastaajien kokonaismäärä: 8 1. Missä asioissa käytät Kehyn palveluja vai käytätkö? Vain vähäisesti käyttänyt. Etelä-Karjalan Yrityskummien ja Kehyn

Lisätiedot

Kunnanjohtajana somessa. Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015

Kunnanjohtajana somessa. Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015 Kunnanjohtajana somessa Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015 Tausta Virkaura kunnallishallinnossa Kuntien keskushallinnon tehtävissä 80 luvulta saakka Jämsän hallintojohtajana 2001-2012

Lisätiedot

Viestintä- strategia

Viestintä- strategia Viestintästrategia Viestinnän tehtävä on auttaa yliopiston strategisten linjausten toteutumista tukemalla ja tekemällä näkyväksi tutkimusta, koulutusta, yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja johtamista.

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN VIESTINTÄ- STRATEGIA

TUUSULAN KUNNAN VIESTINTÄ- STRATEGIA TUUSULAN KUNNAN VIESTINTÄ- STRATEGIA TUUSULAN VISIO VUODEKSI 2016 Tuusula on hallitusti kasvava, viihtyisä, perhearvoja tukeva ja turvallinen kunta Helsingin seudulla. Tuusulan kuntamaisema vesistöineen

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin markkinointiviestintä 2013-2014

Iisalmen kaupungin markkinointiviestintä 2013-2014 Iisalmen kaupungin markkinointiviestintä 2013-2014 26.2.2013 Kaupunkistrategia 2020 Visio: - Korkeatasoinen palveluvarustus - Monipuolinen elinkeinorakenne ja vahva yrittäjyys - Erinomaiset yhteydet -

Lisätiedot

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö Visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa yrittämisen perusedellytykset. Kunnan

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia 2013 2017 Lähtökohta Maahanmuuttoviraston viestintästrategia 2013 2017 pohjautuu valtionhallinnon viestinnälle lainsäädännössä ja ohjeissa annettuihin velvoitteisiin

Lisätiedot

SAARISTO- JA VESISTÖALUEIDEN MARKKINOINTIKAMPANJA 2001-2013. Näkemys suoramarkkinoinnista 1.12.2010 Kati Nieminen MicroMedia 2010

SAARISTO- JA VESISTÖALUEIDEN MARKKINOINTIKAMPANJA 2001-2013. Näkemys suoramarkkinoinnista 1.12.2010 Kati Nieminen MicroMedia 2010 SAARISTO- JA VESISTÖALUEIDEN MARKKINOINTIKAMPANJA 2001-2013 Näkemys suoramarkkinoinnista 1.12.2010 Kati Nieminen PROSESSI Markkinoinnin suunnitteluprosessi KARTOITUS SUUNNITTELU TOTEUTUS VIESTINTÄ MARKKINOINTI

Lisätiedot

Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen

Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari 19.2.2018 Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen Kuntalaki 37 (410/2015) mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan

Lisätiedot

Markkinointia, joka tuottaa myyntimahdollisuuksia!"#$%&'%(()*+,-'.#%/0

Markkinointia, joka tuottaa myyntimahdollisuuksia!#$%&'%(()*+,-'.#%/0 Markkinointia, joka tuottaa myyntimahdollisuuksia!"#$%&'%(()*+,-'.#%/0 Markkinoinnin tehtävät 1. Liidien tuottaminen 2. Liidien laadullistaminen 3. Tuotteiden ja palveluiden tunnettuuden kehittäminen

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot