Graafinen ohjeisto. Johdanto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Graafinen ohjeisto. Johdanto"

Transkriptio

1 Graafinen ohjeisto

2 Graafinen ohjeisto Sisältö Johdanto 2 Merkki ja logo 3 Merkin ja logon turva-alue 3 Tunnusvärit 4 Värijärjestelmistä 4 Väriparien käyttö 5 Typografia 6 Jäsenyhdistysten logot 7 Kirjelomake A4 8 Käyntikortti 8 Kirjekuoret 9 Muistilehtiö A5 10 Postitustarra A6 10 Folder 11 Powerpoint-pohja 12 Kuvien käyttö 13 Muita tietoja 14 Liiton nimi muilla kielillä 14 Muistiinpanoja 15 Johdanto Tulkoon yhtenäisyys On jo tuttua, että menestyvät yritykset huolehtivat brändistään ja imagostaan. Se on kuitenkin aivan yhtä tärkeää nykyaikaiselle järjestölle, joka tekee edunvalvontatyötä ja pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntaan monin tavoin jäsentensä eduksi. Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ tarvitsee ajanmukaisen, tyylikkään, selkeän ja yhtenäisen, imagoa tukevan ulkoisen ilmeen. SMKJ:n liittokokouksen jo edellisvuonna hyväksymistä arvoista ja keskeisistä tavoitteista lähtevä brändityö saatiin syksyllä 2006 siihen vaiheeseen, että brändin ulkoinen ilme päästiin suunnittelemaan. Suunnittelutyön teki tunnettu suunnittelutoimisto Incognito Oy, ja tässä kirjasessa esitellään tuon työn tulos. On erittäin tärkeää, että niin SMKJ:n keskustoimisto kuin kaikki jäsenyhdistyksetkin esiintyvät yhtenäisesti samoissa väreissä, tyypeissä ja tyyleissä. Se luo järjestöstä yhtenäisen, professionaalin ja hallitun voimakkaan kuvan ulospäin. Tämä brändikirjanen opastaa tyylillisesti oikeanlaiseen viestintään. Kaikkia kirjassa kuvattuja painotuotteita eivät jäsenyhdistykset toiminnassaan tarvitse, mutta soveltuvin osin mallit löytyvät näiden kansien välistä. Kirjanen helpottaa toimiston sekä jäsenyhdistysten viestinnän toteuttamista, sillä se toimii ikään kuin shabluunana, jonka avulla on helppo maalata erehtymättä oikein. Kun on selkeä käsitys oikeista väreistä, tyyleistä ja käytännöistä, tulos ei voi olla sillisalaattia. Brändikirja tulee säilyttää kunkin yhdistyksen toimistossa tai sen viestintää kulloinkin hoitavan henkilön hallussa. Se on myös annettava seuraajalle tekijöiden vaihtuessa, ja kerrottava sen käytöstä ja merkityksestä. Kirjasessa kuvatut logot ovat ladattavissa SMKJ:n verkkosivujen jäsenalueen viestintä-osiosta.

3 Graafinen ohjeisto Merkki ja logo Merkin ja logon turva-alue 3x x 3x 3x 3x SMKJ:n vuodelta 1948 peräisin olevan merkki kuvaa edelleen erinomaisesti toimintaamme, on laajasti tunnettu ja vakiintunut järjestömme symbolina. Lisäksi se on nykyaikanakin erittäin trendikäs. Merkille ja logolle on nyt annettu uusi, voimakkaampi tunnusväri. Logon kirjoitusasu on uudistettu. Käytössämme on sekä pitempi että lyhyempi, alkukirjaimista muodostettu SMKJ-logo. Logon ja tunnuksen ympärillä on aina ns. näkymätön alue, joka rauhoittaa tunnuksen ympäristöstään. Suoja-alueen sisään ei saa sijoittaa muita elementtejä. Jos logon yhteyteen halutaan liittää esimerkiksi verkkosivuosoite, sen voi liittää logon alle suoja-alueen ulkopuolelle. Huom! Suoja-alueen mitta on kolme kertaa merkin päällä olevan pallon mittainen.

4 Graafinen ohjeisto 4 Tunnusvärit Päävärit Apuvärit Värijärjestelmä PANTONE PMS 5405 PMS 5435 PMS 5477 PMS 5507 PMS 5125 PMS 5155 CMYK RGB Värijärjestelmistä PMS (Pantone Matching Color System) Usein yrityksen tunnusvärit valitaan Pantonen värikartoista, jolloin painotöissä saavutetaan tietty puhdas väri. Tällöin jokainen käytetty väri on oma valmiiksi sekoitettu värinsä ja tulostuu omaksi osavärikseen. PMS-värien avulla kuvista voidaan tehdä sävytettyjä Duotone-kuvia (kaksivärisiä). CMYK (cyan magenta yellow key/black) Kolmen perusvärin ja mustan avulla voidaan luoda kaikki painovärit ja toisinpäin: värilliset työt voidaan kuvata neljän osavärin avulla. Kutakin väriä voi olla %. Koska CMY-yhdistelmä ei kuitenkaan tuota täysin puhdasta mustaa osavärien epäpuhtauksien takia, käytetään painotyössä lisäksi erillistä mustaa (K) väriä. Myös painettavat kuvat käsitellään ensin RGB-muotoisina, ja muunnetaan lopuksi painoprosessia varten väriavaruudeltaan suppeampaan CMYK-tilaan. RGB (red green blue) Tietokoneiden näytöt käyttävät RGB-värijärjestelmää. RGB-värijärjestelmässä kyetään käyttämään ja näyttämään suunnattomasti enemmän värejä kuin mitä painomenetelmillä saadaan aikaan. RGB-värisiä kuvia ei voi painaa. RGB-värejä käytetään kuvien käsittelyssä (suuri tarkkuus) ja niissä töissä, jotka esitetään vain kuvaruudulla eli netissä tai vaikkapa heijastettuna tietokoneelta. (Voidaan käyttää myös silloin, kun printataan tavallisilla mustesuihkukirjoittimilla tai muilla koti/toimistotulostimilla).

5 5 Graafinen ohjeisto Väriparien käyttö Vaalea teksti Tumma teksti Vaalea teksti Tumma teksti SMKJ:n uusiksi tunnusväreiksi on koottu kolme väriparia, joissa kaksi eri väriä toistuvat toistensa päällä riittävällä kontrastierolla. Väripareja voidaan käyttää monissa eri tilanteissa kuten julkaisujen kansissa ja esityksissä. Älä kuitenkaan käytä muita värejä kuin suunniteltuja SMKJ:n tunnusvärejä. Väriparit tulee myös säilyttää yhdessä eli vaalea sininen tumman sinisen päällä jne. Valkoisella pohjalla voi käyttää kaikkia SMKJ:n tunnusvärejä mutta mustalla pohjalla tulee käyttää vain valkoista väriä. Vaalea teksti Tumma teksti

6 Graafinen ohjeisto 6 Typografia FF-Dax Light abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ FF-Dax Regular abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ FF-Dax Bold abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ Painokäyttöön SMKJ:n typografia rakentuu FF-Dax-kirjasinperheen pohjalle. FF-Dax-perheestä on käytössä pääasiassa Light, Regular, Medium ja Bold -leikkaukset. Italic-leikkauksia on myös mahdollista tarvittaessa käyttää. Italic eli kursivoitu teksti sopii käytettäväksi esimerkiksi henkilön nimen esiintyessä ensi kertaa tekstissä. Bold- ja Italic-leikkauksia on hyvä käyttää säästeliäästi. FF-Dax-kirjasinperhettä tulee käyttää kaikissa painotöissä. FF-Dax Italic abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ Arial abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ Arial Bold abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ Arial Italic abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ Toimistokäyttöön Mikäli käytössä ei jostain syystä ole brändin vaatimaa kirjasintyyppiä, on se korvattavissa ainoastaan Arial-kirjasinperheellä. Arial löytyy kaikista tietokoneista. Powerpoint-ohjelmalla tehtävissä esityksissä on käytettävä aina Arialia, koska esitys otetaan usein mukaan ja näytetään toisesta koneesta, jossa tuskin on Dax-fonttia käytössä. Huom. Jos toimisto-ohjelmilla tuotettuja tiedostoja lähetetään eteenpäin sähköpostilla, on myös käytettävä Arialia tai muutettava tiedostot ensin pdf:ksi. Daxia voi käyttää silloin, jos tulostaa esimerkiksi kirjeitä, tiedotteita, infolehtisiä tai muuta aineistoa.

7 7 Graafinen ohjeisto Jäsenyhdistysten logot Jäsenyhdistyksille on tehty yhtenäiset logot. Niissä on tummansinisen SMKJ:n merkin vieressä jäsenyhdistyksen nimi. Hieman sekavuutta aiheuttaa vielä se, että monet yhdistykset ovat muuttaneet nimensä jo myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset -muotoon, kun taas joissakin on vielä jäljellä vanha muoto myyntimiehet. Logon tekstiosa muutetaan nimen virallisesti muuttuessa. Kun kaikki yhdistykset joskus ovat päivittäneet nimensä, voidaan yhdistysten pitkät nimet mahdollisesti lyhentää MMA-muotoon, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan MMA.

8 Graafinen ohjeisto 8 Kirjelomake A4 Käyntikortti Etupuoli Taustapuoli Kirjelomake on selkeän tyylikäs. Merkki ja logo ovat omalla paikallaan. Tarpeelliset kontaktitiedot ja muut eri kielisissä versioissa sijoitetaan alareunan palkkiin, jonka värinä on merkin tummansininen sävy. Paperi: Munken Polar 100 g/m. Käyntikorttimme on saanut jäntevän ja modernin ulkoasun. Kun vaadittavia tietoja on runsaasti, on ne jaettu selkeyden ja tyylikkyyden vuoksi kortin molemmille puolille. Käyntikortin merkki ja logo voidaan painaa pulveripainatuksena jolloin merkki ja logo ovat hieman koholla. Paperi: Munken Polar 300 g/m.

9 9 Graafinen ohjeisto Kirjekuoret Kirjekuoria tarvitaan eri kokoisina versioina. Yleisimmät käytössä olevat koot ovat C4, C5 ja C65. Kuoret ovat valkoisia, läpällisiä standardikuoria. Niiden etupuolella on vain merkki ja logo painettuna. Osoitetiedot sijoitetaan tummansinisellä painettavaan läppään. Kuoret: Munken Polar (kuorissa on vakio grammapaino).

10 Graafinen ohjeisto 10 Muistilehtiö A5 Postitustarra A6 Muistilehtiö noudattelee kirjelomakkeen tyyliä. Lehtiötä voi käyttää myös lähetysten saatteena, jolloin siihen voi kirjoittaa tervehdyksensä vastaanottajalle ja liittää sen lähetyksen mukaan. Paperi: Munken Polar 100 g/m. Erilaisia suurempia kirjekuoria ja postipaketteja varten tuotetaan postitustarra, joka on kooltaan A6. Tarraan painetaan tarpeelliset lähettäjän osoitetiedot. Vastaanottajan tiedot kirjoitetaan tarralle käsin tai tulostetaan toimistotulostimella. Tarra: Munken Lynx 80 g/m.

11 11 Graafinen ohjeisto Folder Ulkopuoli Sisäpuoli Postitettavat sekä kokouksissa ja muissa tilaisuuksissa jaettavat ohjelmat, esitteet, tiedotteet ja muut materiaalit kootaan kartonkiseen kansioon eli folderiin. Siinä on varattu paikka myös lähettäjän käyntikortille. Kartonki: Munken Polar 300 g/m.

12 Graafinen ohjeisto 12 Powerpoint-pohja Jotta SMKJ:n viestintä on yhtenäisen tyylikästä, on erilaisia esityksiä varten tehty valmiiksi powerpointpohjat. Tavoitteena on helpottaa esitysten laatijoiden työtä ja samalla rakentaa kuvaa huolitellusta ja hyvin hallitusta toiminnasta. Pohjissa käytetään SMKJ:n kirjasintyyppejä ja perusväripareja. Graafisten esitysten värit on huolella valittu yhteensopivaksi perusvärien kanssa. Esitystä tehdessä on hyvä varoa ahtamasta yhdelle dialle liikaa asiaa. Hyvin laaditun esityksen kykenevät takapenkkiläisetkin lukemaan. Hyvä nyrkkisääntö on kirjoittaa diaan suunnittelemansa rivit tulitikkuaskin kokoiselle paperille. Kun ne mahtuvat siihen, ne näkyvät dianakin.

13 13 Graafinen ohjeisto Kuvien käyttö Ohje Duotone-kuvien tuottamiseen Photoshop-kuvankäsittelyohjelmalla 1. Duotone-kuvaan tarvitaan mustavalkoinen valokuva. Värikuvan voi muuttaa mustavalkoiseksi valitsemalla ylävalikosta Image -> mode -> grayscale. Jos sinulla oli jo valmiiksi mustavalkokuva, siirry suoraan kohtaan 2. SMKJ:n kuvamaailma koostuu ihmiskuvista, miehistä ja naisista. Kuvien ihmiset ovat määrätietoisen ja myönteisen näköisiä business-ihmisiä. Ihmiskuvien lisäksi yleiskuvituksena voi käyttää lähikuvia erilaisista esineistä joita toimistomaailmassa esiintyy. Kuvat tulee rajata tiukasti lähikuvaksi. Kuvat myöskin sävytetään Duotone-kuviksi SMKJ:n tummien tunnusvärien avulla. Ohje Duotone-kuvan tekemiseen on ohessa. 2. Muuta mustavalkoinen kuva duotone-kuvaksi valitsemalla ylävalikosta image -> mode -> duotone. Avautuu ikkuna, jossa näkyy musta laatikko ja sen alla jonkin muun värinen laatikko. Klikkaa mustan alapuolella olevaa laatikkoa. Valitse avautuvasta Pantone-värilistasta jokin SMKJ:n tummista tunnusväreistä esim. PMS Vaaleat tunnusvärit eivät värjää kuvaa tarpeeksi. 3. Klikkaa OK ja näin sinulla on oikeaoppisesti tuotettu Duotone-kuva. 4. Jos sinulla on 4-väri (CMYK) painotyö eikä PMS-värejä ole mahdollista käyttää, voit muuttaa Duotone-kuvan 4-värikuvaksi valitsemalla ylävalikosta Image -> Mode -> CMYK Color. Näin Duotone-kuva on muutettu 4-värikuvaksi.

14 Graafinen ohjeisto 14 Muita tietoja Järjestön nimeä käytettäessä pyritään myös puhuttaessa välttämään pelkän SMKJ-lyhenteen käyttämistä yksinään. Tämä siksi, että vaikka lyhenne onkin mukavan lyhyt ja helppo käyttää, sen alkuperäistä merkitystä (Suomen Myyntimiesten Keskusjärjestö) ei enää ole olemassa. SMKJ-lyhenne saatetaan myös pudottaa käytöstä kokonaan jossain myöhemmässä uudistuksessa. Liiton nimi muilla kielillä Ruotsi Försäljar- och marknadsförarproffsen SMKJ Englanti Sales and Marketing Professionals SMKJ Saksa Vertriebs und Marketing Fachleute

15 15 Graafinen ohjeisto Muistiinpanoja

16 SMKJ PL 1100 (Töölönkatu 11 A) Helsinki Puh. (09) Faksi (09) v.01/07

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Kuva Arto Halttunen Sisältö ALKUSANAT, JÄÄSKELÄINEN CONSULTING YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6

Lisätiedot

Naantalin kaupungin graafinen ohjeisto

Naantalin kaupungin graafinen ohjeisto Naantalin kaupungin graafinen ohjeisto Sisällysluettelo Graafinen ohjeisto 3 Naantalin kaupungin logo 4 Vaakuna 5 Logon rakenne 6 Logon suoja-alue ja pienin koko 7 Logon käyttö 8 Värit 9 Typografia 10

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Kodifin Oy:n markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Kodifin Oy:n markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Kodifin Oy:n markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, KODIFIN OY:N YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN VÄRIT

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, HIUSKLINIKAN YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN VISUAALINEN IDENTITEETTI

PK-YRITYKSEN VISUAALINEN IDENTITEETTI PK-YRITYKSEN VISUAALINEN IDENTITEETTI Lahden Ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Viestinnän koulutusohjelma Graafinen suunnittelu Aikuiskoulutus Anne Nurmi Opinnäytetyö, 2006 Tiivistelmä Opinnäytetyössäni

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Tervetuloa 2 Tunnus 3 Värit 13 Typografia 16 Graafinen elementti 17 Slogan 19 Infograafit 23 Lomakkeisto 24 PowerPoint 29

Graafinen ohjeisto. Tervetuloa 2 Tunnus 3 Värit 13 Typografia 16 Graafinen elementti 17 Slogan 19 Infograafit 23 Lomakkeisto 24 PowerPoint 29 Graafinen ohjeisto Tervetuloa 2 Tunnus 3 Värit 13 Typografia 16 Graafinen elementti 17 Slogan 19 Infograafit 23 Lomakkeisto 24 PowerPoint 29 Seudulliset toimijat 30 Tunnusversio 1. 31 Lomakkeisto 32 Tunnusversio

Lisätiedot

Suomen Setlementtiliitto ry Jäsenyhdistykset S-Asunnot Oy Senioriasumisoikeus Oy Oskelakoti Oy. Graafinen ohjeisto 2013. Suomen Setlementtiliitto ry

Suomen Setlementtiliitto ry Jäsenyhdistykset S-Asunnot Oy Senioriasumisoikeus Oy Oskelakoti Oy. Graafinen ohjeisto 2013. Suomen Setlementtiliitto ry Suomen Setlementtiliitto ry Jäsenyhdistykset S-Asunnot Oy Senioriasumisoikeus Oy Oskelakoti Oy Graafinen ohjeisto 2013 Suomen Setlementtiliitto ry Sisällysluettelo GRAAFINEN OHJEISTO Johdanto. 3 Logon

Lisätiedot

Visuaalisen suunnittelun ohjeisto

Visuaalisen suunnittelun ohjeisto Visuaalisen suunnittelun ohjeisto 1 Aluksi Visuaaliset ominaisuudet ja viimeistely: ulkoasua määrittelevät ohjeet ja muuttujat Aalto-yliopiston visuaalisen suunnittelun ohjeisto määrittää sovellusten suunnittelulle

Lisätiedot

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto graafinen ohjeisto 2015 Graafinen ohjeisto Sisällys Sisällysluettelo Johdanto VISUAALINEN ILME Tunnus Suoja-alue Tunnuksen käyttö Logo ja iskulause Tunnus, visuaalinen hierarkia Yritysvärit Typografia

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Graafinen Ohjeisto Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, SUOSIKKI GOURMETIN TUOTEILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

GRAAFINEN PROFIILI TORNIOHAPARANDA

GRAAFINEN PROFIILI TORNIOHAPARANDA GRAAFINEN PROFIILI TORNIOHAPARANDA TORNIOHAPARANDA - GRAAFINEN PROFIILI Graafinen profiili yhteinen ilmeemme Tunnus ja graafinen profiili ovat Tornio-Haaparannan kasvot ulospäin. Yhtenäisen ja johdonmukaisen

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Tietoa kaikille Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi Selko-e Inclusion Europe Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sisältö Standardi tarkoittaa ohjetta...3 Miksi nämä standardit

Lisätiedot

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO Suunnittelu: Jarko Hänninen, Lapin yliopisto, huhtikuu 2012

GRAAFINEN OHJEISTO Suunnittelu: Jarko Hänninen, Lapin yliopisto, huhtikuu 2012 GRAAFINEN OHJEISTO Suunnittelu: Jarko Hänninen, Lapin yliopisto, huhtikuu 2012 SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 YRITYSTUNNUS Liikemerkki 5 Logo 6 Mittasuhteet 7 Värit 8 Älä tee näin 9 TYPOGRAFIA Groteski 11

Lisätiedot

ESITTEEN JA WWW-SIVUJEN VISUAALINEN SUUNNITTELU. Case: Linnateräs Ky

ESITTEEN JA WWW-SIVUJEN VISUAALINEN SUUNNITTELU. Case: Linnateräs Ky ESITTEEN JA WWW-SIVUJEN VISUAALINEN SUUNNITTELU Case: Linnateräs Ky Anna Kukkola Opinnäytetyö Marraskuu 2014 Liiketalouden ko TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma ANNA

Lisätiedot

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU GRAAFISEN OHJEISTUKSEN PÄIVITYS Tampereen ammattikorkeakoulu Viestinnän koulutusohjelman opinnäytetyö Visuaalinen suunnittelu Kevät 2009 Katja Malinen 1 JOHDANTO... 4 1.1 TUTKINTOTYÖNI

Lisätiedot

Ari Vilmunen. VISUAALINEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS IMAGONÄKÖKULMASTA TARKASTELTUNA Esimerkkinä Jokilaaksojen Tiimi ry

Ari Vilmunen. VISUAALINEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS IMAGONÄKÖKULMASTA TARKASTELTUNA Esimerkkinä Jokilaaksojen Tiimi ry Ari Vilmunen VISUAALINEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS IMAGONÄKÖKULMASTA TARKASTELTUNA Esimerkkinä Jokilaaksojen Tiimi ry Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Toukokuu

Lisätiedot

Maailman parasta painolaatua!

Maailman parasta painolaatua! Aineisto-opas 2014 Botnia Printin sanomalehtitehdas on näyttänyt painamisen mallia Suomelle vuodesta 2010. Toukokuussa 2010 avattu painotalo otti rohkean edistysaskeleen suomalaisessa rotaatiopainamisessa

Lisätiedot

Mistä löydän -kohta kertoo tiedoston, mallin tai ohjeiden sijainnin Luomuksen palvelimella.

Mistä löydän -kohta kertoo tiedoston, mallin tai ohjeiden sijainnin Luomuksen palvelimella. 1 LUOMUS Luonnontieteellinen keskusmuseo Graafinen ohjeistus by Vimmat heinäkuu 2012 Viestintätiimi on vastuussa ohjeistuksen viemisestä käytäntöön, suunnittelutoimisto Taivas on ilmeen takana ja se otetaan

Lisätiedot

SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA GRAAFINEN OHJEISTO

SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA GRAAFINEN OHJEISTO SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA GRAAFINEN OHJEISTO 11.02.2015 SISÄLLYSLUETTELO Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 2 / 27 Logo...4 Logon suoja-alue ja minimikoko...5 Logon käyttö ilmeessä...6 Logon

Lisätiedot

Mervi Mäkinen HANS COMPANY OY:N VISUAALISEN ILMEEN SUUNTAVIIVAT

Mervi Mäkinen HANS COMPANY OY:N VISUAALISEN ILMEEN SUUNTAVIIVAT Mervi Mäkinen HANS COMPANY OY:N VISUAALISEN ILMEEN SUUNTAVIIVAT Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tekstiili- ja vaatetustekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2

Lisätiedot

päivitetty 25.1.2013

päivitetty 25.1.2013 GRAAFINEN OHJEISTUS päivitetty 25.1.2013 Tämä Kasvatus- ja perheneuvontaliiton Voikukkia-verkostohankkeen graafinen ohjeistus on laadittu avuksi kaikkien hankkeen graafisten tuotteiden suunnitteluun ja

Lisätiedot

URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU

URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU Pyry Rautalin URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU Esimerkkinä Säihkysääret ry Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2015 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 Kaikki asiakkaidemme tarpeet liittyvät oman näkemyksen välittämiseen toiselle ihmiselle. Vain siitä on kyse, ja vain se on tärkeää. Olipa näkemys tarkoitettu sähköasentajalle,

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

Mikko Antila. Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen. Case: KL-Lavat

Mikko Antila. Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen. Case: KL-Lavat Mikko Antila Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen Case: KL-Lavat Opinnäytetyö Kevät 2013 Liiketalouden, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö Liiketalouden koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Versio 1/2010 Suunnittelu: Jarko Hänninen, Rovaniemi 12.9.2010 Ohjeiston sisältö 1 2 3 4 5 6 7 8

Lisätiedot

TAMPEREEN PALLO-VEIKOT graafinen ohjeisto. Päivitetty: 22.1.2013 Voimassa: Kausi 2013

TAMPEREEN PALLO-VEIKOT graafinen ohjeisto. Päivitetty: 22.1.2013 Voimassa: Kausi 2013 TAMPEREEN PALLO-VEIKOT graafinen ohjeisto Päivitetty: 22.1.2013 Voimassa: Kausi 2013 2 Merkki Tampereen Pallo-Veikkojen merkki on ympyrän muotoinen. Logon muotoa, elementtien sijaintia, mittasuhteita tai

Lisätiedot

SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9

SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9 Suomen Lions-liitto ry:n GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9 KIRJEKUORET 10

Lisätiedot