Historiamme ulottuu 70 vuoden taakse (Turveteollisuusliitto 1943, Finbio 1991, Puuenergia 1994, Pellettienergiayhdistys 2004)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Historiamme ulottuu 70 vuoden taakse (Turveteollisuusliitto 1943, Finbio 1991, Puuenergia 1994, Pellettienergiayhdistys 2004)"

Transkriptio

1 BIOENERGIA RY Historiamme ulottuu 70 vuoden taakse (Turveteollisuusliitto 1943, Finbio 1991, Puuenergia 1994, Pellettienergiayhdistys 2004) Edustamme koko bioenergiaketjua aina maanomistuksesta ja hankinnasta voimalaitoksiin ja metsäyhtiöihin Bioenergia-alan liikevaihto on lähes kolme miljardia euroa Ala työllistää suoraan tai välillisesti noin henkilöä. Paikallisesti bioenergian työllisyysvaikutukset ovat usein vielä tätäkin merkittävämmät. Bioenergian osuus kaikesta uusiutuvasta energiasta Suomessa on noin 80 %. Bioenergia ry:n jäsenet kattavat 90 % kotimaisen energian tuotannosta. Bioenergia ry:n jäsenet kattavat yli 90 % Suomen bioenergian tuotannosta.

2 HALLITUKSEN ESITTELY Hallituksen puheenjohtajana Esa Lindholm, Kuopion Energiasta Varsinainen jäsen Varajäsen Hannu Alarautalahti, Metsä Group Simo Jaakkola, Koneyrittäjien liitto ry Antero Jännes, Gasum Oy Heikki Karppimaa, Turveruukki Oy Petteri Korpioja, Ariterm Oy Ilpo Mattila, MTK ry Juha Naukkarinen, Energiateollisuus ry Matti Oksanen, UPM-Kymmene Oyj Tomi Vartiamäki, L&T Biowatti Oy Rami Vuola, EPV Energia Oy Tomi Yli-Kyyny, Vapo Oy Kari Tuomela, Stora Enso Oyj Asko Puhakka, Pohjois-Karjalan AMK Marica Kilponen, John Deere Forestry Oy Olli Raunio, Raunion Saha Oy Tommi Lahti, LMH Hakkuri Oy Paavo Soikkeli, Metsähallitus Hannu Niemelä, Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio Ville Kopra, Versowood Oy Tuomo Kantola, Jyväskylän Energia Oy Roger Holm, Oy Alholmens Kraft Ab Hannu Haavikko, HK-Energia Oy

3 TOIMISTON HENKILÖSTÖ Toimitusjohtaja Jyrki Peisa, OTM, toimi aikaisemmin pääministeri Mari Kiviniemen talouspoliittisena neuvonantajana sekä elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen erityisavustajana. Viimeksi hän on työskennellyt Keskustan eduskuntaryhmän talouspoliittisena sihteerinä. Toimialapäällikkö Hannes Tuohiniityn, agrologi, AMK, vastuualueina ovat pelletti ja pienkäyttö sekä lämpöyrittäjyys. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Suomen Pellettienergiayhdistys ry:n toiminnanjohtajana sekä aluepäällikkönä Suomen Pellettilämmitys Oy:ssä. Toimialapäällikkö Tage Fredrikssonin, MMM, vastuualueina ovat puuenergia, bionesteet ja biokaasu. Fredriksson on toiminut aiemmin muun muassa Puuenergiayhdistys ry:n toiminnanjohtajana sekä Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiossa yksikön päällikkönä. Aluepäällikkö Hannu Salon, MMM, vastuualueena on turve. Hän on aiemmin toiminut muun muassa järjestöpäällikkönä Turveteollisuusliitossa. Viestintäjohtaja Miia Eloranta, VTM, on aiemmin toiminut muun muassa viestintätoimiston vetäjänä Soprano Oyj:ssä sekä erilaisissa viestintätehtävissä mm. Suomen Messuilla ja Turun yliopistossa. Turpeen toimialapäällikkö Jouko Rämö, DI, on aiemmin työskennellyt Pohjolan Voiman energia- ja ilmastopolitiikan johtavana asiantuntijana sekä energia-alan tehtävissä Teollisuuden Energialiitossa ja VTT:llä..

4 TALOUSTILANNE HAASTAA Valtion velanotto nousee kuluvana vuonna yli yhdeksään mrd. euroon. Ensi vuoden osalta velanotto pysynee samassa mittaluokassa, tämän hetken budjettiarvion mukaan velkaa otettaisiin noin seitsemän mrd. Työttömyys tulee valtiovarainministeriön arvioiden mukaan jäämään kahdeksaan prosenttiin. Useiden arvioiden mukaan myös Suomen vaihtotase jää negatiiviseksi. Taloustilanne aiheuttaa paineita verojenkiristyksiin ja menojenleikkauksiin.

5 ONGELMA TIEDETÄÄN

6 TAHTOTILA SELVÄ

7 TAVOITTEET KORKEALLE

8 YLE: Keljonlahdella investoidaan kivihiilikauteen Keljonlahdella investoidaan kivihiilikauteen, YLE Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Tuomo Kantola sanoo, että investointi on pakko tehdä, jotta kaupunkilaisten lämmönjakelu voidaan turvata huonosta turvetilanteesta huolimatta. Keljonlahden voimalaitoksessa aloitetaan kivihiilen polttaminen. Jyväskylän Voiman yhtiökokous päätti eilen, että Keljonlahden voimalaitokseen investoidaan 16 miljoonaa euroa kivihiilen polton mahdollistaviin laitteisiin. Summalla rakennetaan hiilen varastointikenttä ja kuljetinlaitteet. Näillä näkymin kivihiilen poltto alkaa vuoden päästä. Turvepula uhkaa lämmönjakelua Keljonlahteen on jo investoitu rikinsyöttölaite, jolla turpeen osuutta voidaan pudottaa, mutta turvepulan takia turve ei edelleenkään riitä. Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Tuomo Kantola kertoo, että Keljonlahden voimalaitosta voidaan tulevana talvena käyttää vain kolme kuukautta ja Rauhalahdessakin joudutaan polttamaan kivihiiltä. Turpeen saatavuus on heikentynyt ja kaksi seuraavaa vuotta ovat varmuudella heikkoja turvevuosia, koska ensi vuosi tyhjentää tämänvuotiset varastot.

9 KALEVA: Oulu varautunut polttamaan kivihiiltä Oulun Energialla on kivihiilivarasto, mutta sitä käytetään vasta viimeisenä vaihtoehtona. Kaleva, Oulu Timo Myllykoski Oulun Energia on varautunut tuottamaan kaukolämpöä kivihiilellä, jos turve, puu ja muut polttoaineet loppuvat kesken lämmityskauden. Polttoainejohtaja Pertti Vanhalan mukaan kesällä 2010 hankittu kivihiilivarasto otetaan käyttöön vasta viimeisenä vaihtoehtona. Meillä on mahdollisuus käyttää kivihiiltä, mutta ei haluja sen käyttämiseen, koska se on kaikista kallein vaihtoehto. Pystymme polttamaan voimalaitoksessa noin 20 prosentin hiiliosuutta polttoaineesta. Oulun Energialle turvetta toimittavan Turveruukki Oy:n tavoite oli nostaa kesän aikana jyrsinturvetta noin 2,3 miljoonaa kuutiota. Toimitusjohtaja Heikki Karppimaa kertoo toteutuman jääneen noin 1,2 miljoonaan kuutioon. Osalla käyttöpaikoista turvetta ei tule olemaan lähellekään niin paljon kuin haluttaisiin, Karppimaa sanoo. Toistaiseksi Oulun Energia ei ole polttoainejohtajan mukaan joutunut turvautumaan kivihiileen vielä kertaakaan.

10 YLE: Uralintakainen hiili lämmittää pian kuopiolaiskoteja Uralintakainen hiili lämmittää pian kuopiolaiskoteja, YLE Huono turvekesä pakottaa Kuopion energian käyttämään muita polttoaineita. Kivihiiltä saapuu Kuopioon ensi viikosta alkaen laivalastillinen viikossa. - Ensimmäinen kivihiililaiva Venäjältä Kuopioon saapuu ensi viikolla. Sen jälkeen kivihiiltä tulee Kumpusaaren terminaaliin laivalastillinen viikossa. - Kivihiili on peräisin Uralin takaa Keski-Venäjältä, ja se lastataan laivaan Viipurissa. Kivihiiltä tuodaan yhteensä noin kuutiota. - Huonon turvekesän vuoksi Haapaniemen kolmoskattilassa joudutaan käyttämään puun lisänä kivihiiltä. Hiilen osuus Haapaniemen voimaloiden kaikista polttoaineista on lämmityskauden aikana kymmenkunta prosenttia. - Pääpolttoaineista turpeen osuus on edelleen hieman suurempi kuin puun.

11 YLE: Turvepula lisää kivihiilen käyttöä Sateinen kesä heikensi turvesatoa eikä turpeentuotannon pinta-ala ole riittävä kattamaan kysyntää. Esimerkiksi Pori Energian alueella turvetta korvataan kivihiilellä ja kaukolämmön hintaa nostetaan 10 prosenttia. Turpeen heikko tuotanto on nostamassa kaukolämmön hintaa. Sateinen kesä heikensi merkittävästi turpeen tuotantomäärää, joten energiayhtiöiden on korvattava turpeen jättämää vajetta kivihiilellä ja puulla. - Vuodenvaihteessa kaukolämmön hinta nousee 10 prosenttia. Taustalla on paitsi turvepula, myös turpeen verokohtelun muutos, kertoo Pori Energian toimitusjohtaja Matti Rintanen. Kaukolämmön hinta nousee Rintanen korostaa, että turvepulan taustalla on myös muita syitä kuin sateinen kesä. Hän toivoo valtiovallan muuttavan suhtautumistaan turpeeseen. - Tarvitsemme lisää turvetuotannon pinta-alaa. Säätilalle ei voida mitään ja sateisia kesiä tulee jatkossakin. Jos meillä olisi enemmän turvetuotantoalaa, silloin huonoinakin kesinä saataisiin parempi turvesato. Pori Energia on tuottanut kaukolämmöstä noin prosenttia turpeella. Tulevana talvena turpeen osuus laskee selvästi alle 20 prosenttiin.

12 YLE: Alholmens Kraft vaihtoi metsähakkeen kivihiileen Pietarsaarelainen voimalaitos Alholmens Kraft on vuodenvaihteessa luopunut energiapuun käytöstä. Suomen suurin bioenergiaa hyödyntyvä voimalaitos on siirtynyt metsähakkeesta kivihiileen siksi aikaa, että kysymys energiapuun tuesta saadaan käsiteltyä EU:ssa. Puuenergiasta maksettu kiinteä tuki lopetettiin vuodenvaihteessa. Vaikka metsähakkeen tukiongelmat saataneen ratkaistua kevään aikana, kivihiilestä tuskin päästään täysin eroon koskaan. Voimalaitoksen tuotannossa yli puolet polttoaineesta on ollut kotimaista turvetta ja metsähaketta, jota saadaan muun muassa harvennusmetsistä. Sen lisäksi käytetään pääasiassa venäläistä kivihiiltä ja jonkin verran jätettä. - Metsähakkeen osuuden pitää nousta aika lailla, että kivihiilestä päästäisiin kokonaan eroon, Nickull toteaa. Kivihiilen käyttö on pois hakeyrittäjiltä Voimalaitokset sinänsä eivät kärsi tilanteesta - ne vain tuottavat seuraavat kuukaudet sähköä halvemmilla raaka-aineilla. Vaikeuksissa ovat sen sijaan energiapuun korjaamiseen keskittyneet yritykset, jotka ovat tehneet suuria investointeja. Energiapolitiikkaan halutaan johdonmukaisuutta Puuenergiasta maksettu tuki katkesi vuodenvaihteessa kuin seinään. Nyt Suomi odottaa, että EU-komissio hyväksyisi uuden tukijärjestelmän. Kotimaisen uusiutuvan energian käyttöä tuetaan aikaisintaan huhtikuusta alkaen. Sekä voimalaitokset että energiapuuta korjaavat yrittäjät pitävät valtion energiapolitiikkaa lyhytnäköisenä.

13

14 VAUHTIA KOTIMAISILLA POLTTOAINEILLA Energiapolitiikkaan johdonmukaisuutta ja toimintaympäristö ennakoitavaksi Uusiutuvan energian tukijärjestelmä investointeja edistäväksi Turpeen luvitus kuntoon

15 JA SITEN TULOKSIA Suomella on käytettävissä runsaasti omia, paikallisia energialähteitä, kuten metsäenergiaa, turvetta, tuulta ja vettä. Mikäli tuonnin sijaan tuottaisimme käyttämämme energian omista paikallisista lähteistä kestävällä tavalla, voisi kauppataseemme vahvistua varsin nopeastikin 2-3 miljardilla eurolla. Fossiilisen tuontienergian korvaamisessa bioenergia on yksi kustannustehokkaimmista ja työllistävimmistä tavoista. Tämä edellyttää kuitenkin valtiolta selkeää ja johdonmukaista energiapolitiikkaa ja riittäviä tulevaisuusinvestointeja.

VUOSI. Nostimme. Vapon. s.48. s.38. Kekkilä Onnistumisen iloa harrastajalle

VUOSI. Nostimme. Vapon. s.48. s.38. Kekkilä Onnistumisen iloa harrastajalle Vapon Vuosikertomus VUOSI 2012 Kekkilä Onnistumisen iloa harrastajalle s.48 Nostimme Vapon vastaukset s.15 kansalaisten huoliin ympäristövastuullisuuden uudelle tasolle s.38 Pellettiä riittää sekä kotitalouksille

Lisätiedot

HYVINVOINTIA ENERGIASTA

HYVINVOINTIA ENERGIASTA HYVINVOINTIA ENERGIASTA POHJOIS-POHJANMAAN ENERGIASTRATEGIA 2015 Pohjois-Pohjanmaan liitto HYVINVOINTIA ENERGIASTA Pohjois-Pohjanmaan energiastrategia 2015 POHJOIS-POHJANMAAN ENERGIASTRATEGIA 2015 2 Valokuvat

Lisätiedot

Paikallisten polttoaineiden tuotannon ja käytön aluetaloudelliset vaikutukset ja tulevaisuuden näkymät Keski-Suomessa

Paikallisten polttoaineiden tuotannon ja käytön aluetaloudelliset vaikutukset ja tulevaisuuden näkymät Keski-Suomessa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu N:o 200/2014 Paikallisten polttoaineiden tuotannon ja käytön aluetaloudelliset vaikutukset ja tulevaisuuden näkymät Keski-Suomessa 2011 Esa Storhammar Kirsi Mukkala

Lisätiedot

Suomen on mahdollista nostaa uusiutuvan energian osuutta kaikesta käytetystä energiasta. enertec.fi. Monipolttoainekattila on strateginen valinta

Suomen on mahdollista nostaa uusiutuvan energian osuutta kaikesta käytetystä energiasta. enertec.fi. Monipolttoainekattila on strateginen valinta Monipolttoainekattila on strateginen valinta Säätöjärjestelmillä tehostetaan voimalaitospumppujen toimintaa enertec.fi Bioenergia ry:n puheenjohtaja Esa Lindholm: Suomen on mahdollista nostaa uusiutuvan

Lisätiedot

Liikevaihto 1 000 * Liikevoitto 1 000 * Myyntituottojen jakautuminen 1 000 * Liikevoiton jakautuminen 1 000 * 2005 2006 2007 2008 2009 Sähkökauppa

Liikevaihto 1 000 * Liikevoitto 1 000 * Myyntituottojen jakautuminen 1 000 * Liikevoiton jakautuminen 1 000 * 2005 2006 2007 2008 2009 Sähkökauppa vuosikatsaus 2009 Liikevaihto 1 000 * Liikevoitto 1 000 * 200 000 60 000 150 000 100 000 50 000 40 000 30 000 50 000 20 000 10 000 2005 2006 2007 2008 2009 2005 2006 2007 2008 2009 Myyntituottojen jakautuminen

Lisätiedot

Yritys- ARI ONKALO. Rakennusliike Remonttimies. Saneerausta ja uudisrakentamista vuodesta 1997. Paljon enemmän kuin pelkkä hiiri.

Yritys- ARI ONKALO. Rakennusliike Remonttimies. Saneerausta ja uudisrakentamista vuodesta 1997. Paljon enemmän kuin pelkkä hiiri. Pohjois-Suomen Yritys- maailma Tammikuu 1/2014 TRAKTORI- JA KIINTEISTÖTYÖT ARI ONKALO Traktori ja kiinteistötyöt Ari Onkalo hoitaa kiinteistöt kuntoon kerta heitolla. Tarvitsetko apua raskaan lumen poistamisessa?

Lisätiedot

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite Visio Kuvitus: Daniel Jernberg 6 suomella on hyvät saumat ottaa osuutensa nopeasti kasvavista energiateknologiamarkkinoista. Renewa on jo aloittanut ottamisen. Kansan valta Puhemies Sauli Niinistö kehottaa

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08372-11. Energia- ja ympäristöturpeen kysyntä ja tarjonta vuoteen 2020 mennessä. Luottamuksellisuus:

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08372-11. Energia- ja ympäristöturpeen kysyntä ja tarjonta vuoteen 2020 mennessä. Luottamuksellisuus: TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08372-11 Energia- ja ympäristöturpeen kysyntä ja tarjonta vuoteen 2020 mennessä Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Martti Flyktman Julkinen 2 (44) 3 (44) ALKUSANAT VTT selvitti Turveteollisuusliitto

Lisätiedot

ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS

ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Lönnrotinkatu 4 B 00120 Helsinki Finland Tel. 358-9-609 900 Telefax 358-9-601 753 World Wide Web: http://www.etla.fi/ Keskusteluaiheita

Lisätiedot

EPV Energia Oy Kirkkopuistikko 0 Puh. 010 505 5000 65100 Vaasa Fax 010 505 5001 www.epv.fi Vuosikertomus 2014

EPV Energia Oy Kirkkopuistikko 0 Puh. 010 505 5000 65100 Vaasa Fax 010 505 5001 www.epv.fi Vuosikertomus 2014 Vuosikertomus 2014 EPV Energia Oy 2014 2 Sisällysluettelo EPV Energia Oy... 2 Ennakkoluuloton edelläkävijä... 3 Toimitusjohtajan katsaus... 4 Kohti vähäpäästöistä energiantuotantoa.. 6 Konsernirakenne

Lisätiedot

Tuulta, turvetta ja aurinkoa... Kansalaistiedon kurssi 6.8.2013 Päivölän kansanopisto Kari Vitie

Tuulta, turvetta ja aurinkoa... Kansalaistiedon kurssi 6.8.2013 Päivölän kansanopisto Kari Vitie Tuulta, turvetta ja aurinkoa... Kansalaistiedon kurssi 6.8.2013 Päivölän kansanopisto Kari Vitie Taustaa Helsingin yliopisto, kansantaloustiede Yleisradio, taloustoimittaja ja toimituspäällikkö Suomen

Lisätiedot

SAVON VOIMA OYJ:N BIOENERGIAOHJELMA

SAVON VOIMA OYJ:N BIOENERGIAOHJELMA EUROOPAN YHTEISÖ Euroopan aluekehitysrahasto SAVON VOIMA OYJ:N BIOENERGIAOHJELMA 1. ESIPUHE Savon Voima Oyj:n bioenergiaohjelman tavoitteena on tehdä Savon Voiman eri menestystekijöitä tukeva, Keski- ja

Lisätiedot

Vapon vuosi 1.5.2014 30.4.2015. Paikallisesti työllistävä, osaava ja vastuullinen.

Vapon vuosi 1.5.2014 30.4.2015. Paikallisesti työllistävä, osaava ja vastuullinen. Vapon vuosi 1.5.2014 30.4.2015 Paikallisesti työllistävä, osaava ja vastuullinen. Sisältö KATSAUKSET LIIKETOIMINNAT TILINPÄÄTÖS 2 TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS 6 TOIMINTAYMPÄRISTÖ 8 Energiamarkkinat EU:ssa

Lisätiedot

ENERGIAINFO 1/08. KALLISTUVA ENERGIA VAATII SEURANTAA JA TOIMIA sivu 6. SUOMEN VAHVUUS ON TEKNOLOGIAOSAAMINEN sivu 8

ENERGIAINFO 1/08. KALLISTUVA ENERGIA VAATII SEURANTAA JA TOIMIA sivu 6. SUOMEN VAHVUUS ON TEKNOLOGIAOSAAMINEN sivu 8 ENERGIAINFO 1/08 Tradeka, johtaja Seppo Hämäläinen KALLISTUVA ENERGIA VAATII SEURANTAA JA TOIMIA sivu 6 Teknologiateollisuus ry johtaja Martti Kätkä SUOMEN VAHVUUS ON TEKNOLOGIAOSAAMINEN sivu 8 Suomen

Lisätiedot

Lämpöyrittäjänä Kainuussa Nina Leinonen järjestösihteeri Kainuun maaseutuelinkeino-ohjelma

Lämpöyrittäjänä Kainuussa Nina Leinonen järjestösihteeri Kainuun maaseutuelinkeino-ohjelma Kainuun bioenergia-alan toimijoiden tiedotuslehti 21.11.2007 Lämpöyrittäjänä Kainuussa Nina Leinonen järjestösihteeri Kainuun maaseutuelinkeino-ohjelma MTK-Kainuu Kainuussa toimii tällä hetkellä neljä

Lisätiedot

Turve ja puu Suomen öljy. Liitteenä sähkön uudet sopimusehdot! KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT ASIAKASLEHTI SYKSY 2014

Turve ja puu Suomen öljy. Liitteenä sähkön uudet sopimusehdot! KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT ASIAKASLEHTI SYKSY 2014 KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT ASIAKASLEHTI SYKSY 2014 TIESITKÖ: EMME JAA OSINKOA ETU SIIRTYY SINULLE HALVEMPANA SÄHKÖN HINTANA Liitteenä sähkön uudet sopimusehdot! Turve ja puu Suomen öljy 1 Julkaisija ja paikallistoimitus

Lisätiedot

Palaturpeen markkinat Suomessa Tilastotietoa sekä käyttäjien ja tuottajien näkemyksiä

Palaturpeen markkinat Suomessa Tilastotietoa sekä käyttäjien ja tuottajien näkemyksiä TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08729-11 Palaturpeen markkinat Suomessa Tilastotietoa sekä käyttäjien ja tuottajien näkemyksiä Kirjoittajat: Esa Alakoski, Ari Erkkilä Luottamuksellisuus: julkinenn 2 (38) Alkusanat

Lisätiedot

Frilundintie 7, 65170 Vaasa Puh. 010 505 5200 www.vv.fi aphic aasa Gr e / W ffic s O ock 4.2013 / B

Frilundintie 7, 65170 Vaasa Puh. 010 505 5200 www.vv.fi aphic aasa Gr e / W ffic s O ock 4.2013 / B VUOSIKERTOMUS 2013 Vaskiluodon Voima tuottaa lämpöä ja sähköä Vaskiluodon Voima Oy on EPV Energia Oy:n ja Pohjolan Voima Oy:n yhdessä tasaosuuksin omistama tuotantoyhtiö. Se tuottaa EPV Energian ja Pohjolan

Lisätiedot

Vapon vuosi 1.5.2014 30.4.2015. Paikallisesti työllistävä, osaava ja vastuullinen.

Vapon vuosi 1.5.2014 30.4.2015. Paikallisesti työllistävä, osaava ja vastuullinen. Vapon vuosi 1.5.2014 30.4.2015 Paikallisesti työllistävä, osaava ja vastuullinen. Sisältö Tapahtumia vuosilta 2014/ 2015 KATSAUKSET LIIKETOIMINNAT TILINPÄÄTÖS 2 TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS 6 TOIMINTAYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Tuomo Kantola, Jyväskylän Energia -yhtiöt: Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti

Toimitusjohtaja Tuomo Kantola, Jyväskylän Energia -yhtiöt: Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti Päättäjien 33. Metsäakatemia 27.9.2012 1(7) Toimitusjohtaja Tuomo Kantola, Jyväskylän Energia -yhtiöt: Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti Metsäenergian lähteen ovat moninaiset. Metsäteollisuuden

Lisätiedot

Stora Enson Juha Vanhainen: Energiaverotus syö kilpailukykyä s. 4. Rami Vuola, EPV Energia: Vero heikentäisi investointiedellytyksiä

Stora Enson Juha Vanhainen: Energiaverotus syö kilpailukykyä s. 4. Rami Vuola, EPV Energia: Vero heikentäisi investointiedellytyksiä 3 TEOLLISUUDEN VOIMA OYJ:N YHTIÖLEHTI 2012 Stora Enson Juha Vanhainen: Energiaverotus syö kilpailukykyä s. 4 Rami Vuola, EPV Energia: Vero heikentäisi investointiedellytyksiä IAEA:n pääjohtaja vakuuttui

Lisätiedot

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI 1/2013 Energian tulevaisuus ja sen haasteet Säätövoiman tarve kasvaa 12 Bioenergiaohjelman 16 voimalaitosta 16 Olkiluodossa eletään vahvan kasvun aikaa 26

Lisätiedot

NÄYTTELY & SEMINAARI

NÄYTTELY & SEMINAARI & Hakevuori tuo työnäytökseen useamman yksikön; mm. autohakkuri, hakepuoliperävaunu ja Fixteri-kokopuupaalain. FMnäyttely_rollup.indd 1 22.1.2013 10.08 Koneyrittäjät, Finnmetko Oy ja Ladec Oy järjestää

Lisätiedot

Rakentamisen ja investointien vuosi. Vuosikatsaus

Rakentamisen ja investointien vuosi. Vuosikatsaus Vuosikatsaus 211 Rakentamisen ja investointien vuosi Lue vuosikertomus mobiiliversiona Oulun Energia -konserni www.oulunenergia.fi Oulun Energia Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy Oulun Energia Urakointi

Lisätiedot

Timo Karjalainen. Kainuun bioenergiaohjelma 2011 2015

Timo Karjalainen. Kainuun bioenergiaohjelma 2011 2015 University of Oulu Research and Development Centre of Kajaani (REDEC) Regional Development Oulun yliopisto Kajaanin kehittämiskeskus Aluekehitys Timo Karjalainen Kainuun bioenergiaohjelma 2011 2015 REDEC

Lisätiedot

Hyvinvointia alueelle ja ihmisille

Hyvinvointia alueelle ja ihmisille Hyvinvointia alueelle ja ihmisille VUOSIKATSAUS 2012 2 12 VASTUULLISESTI TOIMIEN Yhteiskuntavastuu on tärkeä osa Pohjoista voimaa 16 SÄHKÖN JA LÄMMÖN LÄHTEILLÄ Sähköä ja lämpöä pohjoisista luonnonvaroista

Lisätiedot

Puun energiakäytön yhteiskunnallinen ohjaus Suomessa

Puun energiakäytön yhteiskunnallinen ohjaus Suomessa Metsätieteen aikakauskirja t u t k i m u s a r t i k k e l i Teijo Rytteri ja Jani Lukkarinen Teijo Rytteri Jani Lukkarinen Puun energiakäytön yhteiskunnallinen ohjaus Suomessa Rytteri, T. & Lukkarinen.

Lisätiedot

Kun haluatte biovoimalan tuottavan sekä lämpöä että sähköä: Ekohell.

Kun haluatte biovoimalan tuottavan sekä lämpöä että sähköä: Ekohell. M Suomen Posti Oyj P u u t u o t e t e o l l i s u u d e n u u t i s - j a a m m a t t i l e h t i 1 0 / 2 0 1 0 2 5. 1 0. 2 0 1 0 Lokakuun alussa käynnistyi Joroisissa ensimmäinen 3 MW Ekohell-bioenergialaitos,

Lisätiedot

Vuosikatsaus 2010. Vuosi sujui menestyksekkäästi 6. Vastuullista toimintaa Pohjois-Suomen hyväksi 20

Vuosikatsaus 2010. Vuosi sujui menestyksekkäästi 6. Vastuullista toimintaa Pohjois-Suomen hyväksi 20 Vuosikatsaus 2010 Vuosi sujui menestyksekkäästi 6 Vastuullista toimintaa Pohjois-Suomen hyväksi 20 Oulun Energia -konserni www.oulunenergia.fi Oulun Energia Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy Oulun Sähkönmyynti

Lisätiedot

Uusiutuvaa energiaa suoraanluonnosta.fi

Uusiutuvaa energiaa suoraanluonnosta.fi M Suomen Posti Oyj Puutuoteteollisuuden uutis- ja ammattilehti 10 / 2008 Versowood_HOTTI_real_final.ai 17.10.2008 15:36:36 27.10.2008 LÄMMITYSPELLETTI Kotimaisen metsäteollisuuden sivutuotteista jalostettava

Lisätiedot